بررسی عوامل پیش بینی کننده اختلال استرس پس از سانحه در بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان
عوارض روان شناختی بعد از ابتلا به کووید-19 می تواند بسیار مخرب بوده و تهدیدکننده ی زندگی این بیماران حتی بعد از بهبودی باشد. یکی از این عوارض اختلال استرس پس از سانحه می باشد. مطالعه ی حاضر باهدف تعیین ارتباط علایم اختلال استرس پس از سانحه با عوامل پیش بینی کننده آن در بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان انجام شد.
مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی از نوع مقطعی بود که بر روی بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان امام خمینی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، در نیمه ی دوم سال 1400 انجام شد. 270 بیمار از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی بیماران و سنجش اختلال استرس پس از سانحه PCL استفاده شد.
59/3 درصد بیماران مورد پژوهش، خانم و 57/8 درصد از آن ها متاهل بودند. 46/3 درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند. 35/9 درصد از آن ها خانه دار بوده و 94/8 درصد بیماران مورد پژوهش بیمه داشتند. تب (69/3 درصد)، پایین افتادن سطح اکسیژن خون (69/3 درصد)، سرفه (68/5 درصد) و تنگی نفس (64/4 درصد)شایع ترین علایم ابتلا به بیماری کووید-19بودند. میانگین اختلال استرس پس از سانحه 5/98 ± 40/25 (در حد متوسط) بوده و سن بالا، تب، سرفه، ابتلا به دیابت، فوت نزدیکان و تراکیوستومی مهم ترین عوامل مرتبط با اختلال استرس پس از سانحه بیماران بهبودیافته از بیماری کووید-19 بودند.
میزان اختلال استرس پس از سانحه بیماران بهبودیافته از بیماری کووید-19 در حد متوسط بود که نیازمند این است پرستاران حتی بعد از ترخیص از بیمارستان و بهبودی، پیگیر این بیماران باشند. همچنین در امر مراقبت و انجام مداخلات مناسب برای این بیماران حتما به عوامل مرتبط با شدت این عارضه توجه نمایند.