تحلیل محتوای کتاب های پیام های آسمانی و دین و زندگی دوره متوسطه بر اساس مولفه های هوش اخلاقی میشل بوربا: مدل آنتروپی شانون

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

هدف پژوهش، تحلیل محتوای کتاب های پیام های آسمانی دوره اول و دین و زندگی دوره دوم متوسطه بر اساس مولفه های هوش اخلاقی میشل بوربا بود.

روش

پژوهش حاضر توصیفی و از نوع تحلیل محتوا با به کارگیری روش «آنتروپی شانون» بود. جامعه آماری، شامل 9 کتاب درسی پیام های آسمانی و دین و زندگی دوره متوسطه چاپ 1402 بود که به روش نمونه گیری سرشماری، علاوه بر متن دروس، تصاویر، جملات، شعر ها، داستان ها و آیات نیز تحلیل شد. واحد تجزیه و تحلیل متون نوشتاری، جمله بود و برای بررسی تصاویر از تحلیل مضمون استفاده شد. ابزار پژوهش، فرم وارسی مولفه های هفت گانه هوش اخلاقی نظریه بوربا بود. روایی پژوهش بر اساس دیدگاه اساتید و صاحبنظران دانشگاهی بدست آمد و و پایایی آن از طریق ضریب پایایی پی اسکات 73/0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Excel، از جدول توزیع فراوانی، درصد و ضریب اهمیت استفاده شد.

یافته ها

در کتاب های مورد بررسی، مولفه خویشتن داری (216/0=WJ)، از بیشترین ضریب اهمیت برخوردار است و در مراتب بعدی به ترتیب مولفه های: انصاف (188/0=WJ)، بردباری (176/0=WJ)، همدلی (164/0=WJ)، احترام (122/0=WJ)، وجدان (106/0=WJ) و مهربانی (025/0=WJ) قرار دارند. بیشترین ضریب اهمیت مولفه ها در کتاب پیام های آسمانی هفتم و دین و زندگی دهم (170/0=WJ) است و در مراتب بعدی به ترتیب کتاب های: دین و زندگی دوازدهم (167/0=WJ)، پیام های آسمانی نهم (165/0=WJ)، دین و زندگی یازدهم (164/0=WJ) و کمترین ضریب اهمیت نیز در کتاب پیام های آسمانی هشتم (162/0=WJ) است.

نتیجه گیری

در مجموع مولفه های هوش اخلاقی در مقایسه با یکدیگر توزیع متوازنی ندارند و کتاب های مورد بررسی در پایه های مختلف نیز به صورت نامتوازنی به مولفه ها پرداخته اند.

زبان:
فارسی
صفحات:
101 تا 122
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2670796 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)