ارزیابی مدیریت مشارکتی در حفاظت از ذخیره گاه های زیست کره (مطالعه موردی: پارک ملی گلستان)
ذخیره گاه های زیست کره، مناطق حفاظت شده طبیعی- زیستی بین المللی هستند که افزون بر حفاظت، دستاوردهایی مانند ارائه زیستگاه های پژوهشی کم نظیر به دانشمندان و تجربه مهارت انسان در پشتیبانی از توسعه پایدار را نمایان می کنند. هدف این پژوهش، ارزیابی مدیریت مشارکتی در حفاظت از پارک ملی گلستان، از اولین ذخیره گاه های زیست کره کشور است.
پژوهش حاضر از نوع میدانی توصیفی است و داده های لازم با تکمیل پرسشنامه های اینترنتی توسط جامعه هدف شامل سازمان های مردم نهاد، همیاران طبیعت، جوامع محلی، نیروهای دولتی و دیگر افراد جامعه تهیه شد.
نتایج پژوهش، بیانگر تمایل همیاران طبیعت به مشارکت در آموزش جوامع و مقابله با قاچاق چوب، تمایل جوامع محلی به پیشگیری از حریق و نیز گرایش سازمان های مردم نهاد به مشارکت در آموزش جوامع، پیشگیری از حریق و مقابله با قاچاق چوب است. همچنین اختلاف معنی داری در مشارکت در آموزش جوامع، مشارکت در اطفا و پیشگیری از حریق، جلوگیری از تخریب و تبدیل جنگل، مقابله با شکار غیرمجاز و قاچاق چوب و جلوگیری از ورود دام به جنگل در بین گروه ها دیده شد.
با توجه به اختلاف معنی دار بین گروه ها، می توان در زمینه مورد علاقه و مشارکتی آنان برنامه ریزی کرد. به علت سهولت دسترسی افراد جامعه به شبکه های اجتماعی و عضویت پررنگ آنها در گروه های محیط زیستی، می توان از این ظرفیت در آموزش و مشارکت بیشتر این افراد در مدیریت ذخیره گاه زیست کره بهره گرفت.
-
ارزیابی و پهنه بندی وقوع مخاطره سیلاب در پارک ملی گلستان
، سید محسن حسینی، حمیدرضا پورقاسمی، مهدی فرتقی
فصلنامه نماد گلستان، پاییز 1402 -
اولویت بندی اهمیت مجموعه های غیردولتی در حفاظت از ذخیره گاه های زیست کره با استفاده از TOPSIS (مطالعه موردی: پارک ملی گلستان)
*، سید محسن حسینی
مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران، پاییز و زمستان 1401