طراحی و روانسنجی پرسشنامه ی کاربست اخلاق در آموزش مجازی در دانشجویان
آموزش مجازی با چالش های اخلاقی همراه می باشد. طراحی ابزارهایی روا و پایا جهت سنجش عملکرد اخلاقی در آموزش مجازی حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه طراحی و روانسنجی پرسشنامه کاربست اخلاق در آموزش مجازی در دانشجویان می باشد.
مطالعه حاضر از نوع پژوهش روش شناسی، بر روی 264 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر طی سال های 02-1401 انجام شد. طراحی و روانسنجی پرسشنامه کاربست اخلاق با استفاده از روش والتز (2010) طی چهار مرحله انجام پذیرفت. روایی صوری و روایی محتوا در دو بخش کمی و کیفی و همچنین جهت همبستگی درونی ابزار از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
مفهوم نظری کاربست اخلاق در دانشجویان در شش حیطه صداقت تحصیلی، حفظ حریم خصوصی و محرمانه ماندن اطلاعات افراد، اجتناب از تقلب، رعایت نظم، رعایت ادب و احترام، و آرامش روانی استخراج شد. پرسشنامه کاربست اخلاق با 35 گویه از نسبت روایی محتوا (84/0=CVR)، شاخص روایی محتوا (93/0=CVI) و پایایی درونی ابزار با ضریب آلفای کرونباخ 92/0 برخوردار است.
پرسشنامه طراحی شده دارای ویژگی های روانسنجی مطلوبی می باشد و از استحکام و اعتبار لازم برخوردار است و قابلیت بکارگیری آن توسط سایر دانشجویان را دارا می باشد. به منظور توسعه مفهوم کاربست اخلاق و تعیین دقیق حیطه های آن انجام مطالعات کیفی همراه با روایی سازه پیشنهاد می شود.