بررسی تاثیر آموزش مهارت کنترل خشم بر خشونت شغلی و پرخاشگری در ماماهای شاغل در مراکز درمانی زنجان: یک کارآزمایی نیمه تجربی
خشونت در محل کار علیه کارکنان بهداشتی یک مشکل جهانی است و شیوع آن در میان ماماها بالا می باشد. هدف پژوهش تعیین تاثیر آموزش مهارت کنترل خشم بر خشونت شغلی و پرخاشگری در ماماهای مراکز درمانی زنجان بود.
مطالعه مداخله ای نیمه تجربی بر روی 46 نفر از ماماهای شاغل در بیمارستانهای زنجان صورت گرفت. نمونه ها به صورت در دسترس از بیمارستانهای موسوی و بهمن شهر زنجان انتخاب و به روش بلوکه طبقه ای تصادفی به دو گروه مداخله 23 نفر (و کنترل) 23 نفر تقسیم شدند. گروه مداخله در هشت جلسه آموزش کنترل خشم آنلاین شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی اعمال منفی و پرسشنامه پرخاشگری اهواز بود. داده ها با استفاده از آزمون اندازه گیری تکراری تجزیه و تحلیل شدند.
قبل از مداخله نمره خشونت شغلی و پرخاشگری بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. خشونت شغلی و پرخاشگری بلافاصله بعد از اجرای جلسات آموزش و در پیگیری شش هفته بعد، در گروه مداخله به طور معنی داری از گروه کنترل کمتر بود (0.05˂p). تغییرات خشونت شغلی (میزان تغییرات 47.1 درصد) و پرخاشگری (میزان تغییرات 37.7 درصد) بین دو گروه مداخله و کنترل پس از تطبیق از نظر متغیرهای پایه معنی دار نبود. همچنین تغییرات در خرده مقیاس های پرخاشگری نیز معنی دار نبود.
آموزش کنترل خشم منجر به کاهش پایدار خشونت شغلی و پرخاشگری علیه ماماها نمی شود. لذا انجام مداخلات بیشتر و پیشرفته تر در این زمینه ضروری به نظر می رسد.