اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ناگویی هیجانی، شدت درد، و تنظیم هیجان کودکان با نشانگان روده تحریک پذیر

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

نشانگان روده تحریک پذیر در کودکان با درد مزمن شکمی و تغییر عادت های روده بزرگ از جمله فراوانی مدفوع و یبوست شناخته می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ناگویی هیجانی، شدت درد و تنظیم هیجان کودکان با نشانگان روده تحریک پذیر انجام شد.

روش

روش پژوهش حاضر شبه تجربی و طرح آن به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان با نشانگان روده تحریک پذیر شهر رشت در سال 1402 بود.  نمونه مورد پژوهش شامل 30 بیمار بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه گواه جای دهی شدند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه های ناگویی هیجانی (بگبی و همکاران، 2003)، شدت درد (ون کورف و همکاران، 2016) و تنظیم هیجان (گراس و جان، 2003) بود. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی سگال و همکاران (2018) را دریافت کردند ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در انتها داده های به دست آمده با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره توسط SPSS24 تحلیل شدند.

یافته ها

نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به صورت معناداری موجب کاهش دشواری در شناسایی احساسات (01/26)، دشواری در توصیف احساسات (76/22)، تفکر بیرون مدار (36/30)، شدت درد (85/19)، ناتوانی (38/32)، سرکوبی (89/32)، و افزایش ارزیابی مجدد (39/23) و کودکان با نشانگان روده تحریک پذیر می شود (01/0>P).  

نتیجه گیری

شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به عنوان یک مداخله ی موثر در مدیریت این نشانگان مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود که این نوع درمان به عنوان بخشی از برنامه های درمانی برای کودکان با نشانگان روده تحریک پذیر مورد توجه قرار گیرد تا بتوان به کاهش مشکلات عاطفی و جسمانی این کودکان کمک کرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
100 تا 120
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2779799 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)