تاثیر یوگا بر استرس ادراک شده و تاب آوری سازمانی در پرستاران مرتبط با با کووید-19
هدف پژوهش حاضر بررسی تعیین میزان اثربخشی تمرینات یوگا بر کاهش استرس ادراک شده و تاب آوری سازمانی در پرستاران مرتبط با کووید-19 بود.
مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی انجام شد. جامعه آماری شامل پرستاران مرتبط با بخش کووید-19 بیمارستان شهید محمدی بندرعباس بود. پس از دریافت گواهی و کد اخلاق از کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از پرستاران مربوطه به صورت داوطلبانه تست استرس ادراک شده (PSS-14) گرفته شد. همچنین برای سنجش تاب آوری سازمانی قبل از مداخله از پرسش نامه استاندارد شده تاب آوری سازمانی کانر و دیویدسون استفاده شد. بعد از مداخله هم اطلاعات ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و توسط آزمون های پارامتری تی با 2 نمونه مستقل، کای اسکوئر و آنالیز واریانس یک طرفه مورد بررسی قرار گرفتند. سطح معناداری آزمون ها 0/05 بود.
نتایج مطالعه نشان داد در گروه آزمایش میانگین نمره افسردگی، اضطراب و استرس بعد از تمیرینات یوگا بهبود یافت که نسبت به گروه غیر مداخله نمره آزمون استرس بیشتر کاهش یافت. همچنین در این مطالعه مشخص شد بین تاب آوری و اضطراب با کووید-19 رابطه منفی ضعیف، اما معناداری وجود داشت.
در پایان شرکت کنندگان طیف وسیعی از مزایا را شرح دادند، از جمله سلامت جسمانی، تنظیم استرس، پیدا کردن یک استراتژی شخصی، حس آرامش، تمرکز بر «خود» و «آگاهی از بدن» که این امر نشان می دهد با افزایش تاب آوری در افراد با استفاده از یوگا ، سطح استرس آن ها کاهش می یابد.