اثر آموزش پیشگیری از زخم فشاری مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی بر دانش، نگرش و عملکرد پرستاران بخش های مراقبت ویژه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

زخم فشاری یک آسیب بافتی است که به واسطه فشار ایجاد می شود و می تواند پوست، عضله، بافت همبند، غضروف و استخوان را درگیر کند. زخم فشاری یک فرایند دردناک و ناتوان کننده می باشد و سلامتی فرد را با افزایش مرگ ومیر و ناخوشی برحسب افزایش طول مدت بستری، افزایش میزان عفونت و افزایش نیاز برای روش های جراحی به مخاطره می اندازد. زخم فشاری ایمنی بیمار را به خطر می اندازد.  پیشگیری از زخم فشاری، همچنان یک چالش مهم برای پرستاران مراقبت های ویژه می باشد. دانش و عملکرد ناکافی پرستاران را می توان از طریق آموزش و یادگیری به صورت الکترونیکی در قالب آموزش مبتنی بر شبکه اجتماعی ارائه داد. هدف از مطاله حاضر تعیین اثر آموزش پیشگیری از زخم فشاری مبتنی برشبکه اجتماعی مجازی بر دانش، نگرش و عملکرد پرستاران بخش های مراقبت های ویژه می باشد.

روش بررسی

روش نمونه گیری مستمر بود و از فروردین تا دی ماه سال 1401 در دو مرکز آموزشی درمانی و با طرح پیش آزمون پس آزمون تک گروهی بر روی 73 پرستار انجام شد. 3 نفر به دلیل عدم تکمیل پرسش نامه ها و 4 نفر به دلیل انصراف از ادامه همکاری از مطالعه خارج شدند. اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه سنجش دانش، پرسش نامه نگرش و پرسش نامه عملکرد، قبل و بعد از آموزش تکمیل شد. محتوای آموزشی در طول 4 هفته از طریق شبکه اجتماعی واتساپ به صورت نوشتاری کوتاه، صوتی، انیمیش و تصاویر و فیلم برای پرستاران به اشتراک گذاشته شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تی زوجی و نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده  شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته ها

میانگین دانش پرستاران موردپژوهش قبل از مداخله 10/61±64/47 و بعد از مداخله 10/48±70/47 شد. براساس نتیجه آزمون تی زوجی این اختلاف معنی دار بوده است (0/001>P). نگرش در 61/6 درصد از واحدهای موردپژوهش مثبت بود اما بعد از مداخله 56/2 درصد پرستاران نگرش مثبت داشتند. نتیجه آزمون تی زوجی نشان دهنده آن بود که نگرش قبل و بعد از مداخله در پرستاران موردپژوهش تفاوت معنی دار آماری نداشته است (0/526=P). عملکرد قبل از مداخله در 78/1 درصد از پرستاران موردپژوهش ضعیف بود و بعد از مداخله 65/8 درصد عملکرد در سطح ضعیف و 34/2 درصد عملکرد خوب داشتند. نتایج آزمون تی جی نشان داد عملکرد پرستاران قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری نداشته است (0/493=P). 

نتیجه گیری

آموزش با شبکه های اجتماعی به افزایش دانش پیشگیری از زخم فشاری در بین پرستاران منجر شد اما نگرش و عملکرد آن ها تغییری نکرد. بنابراین باتوجه به تغییر نکردن نگرش و عملکرد پرستاران در مطالعه حاضر، پیشنهاد می شود با استفاده از این روش آموزشی و استفاده از فناوری های روز، با تکرار مستمر آموزش، ارائه آموزش های عملی حضوری و استفاده از راهکارهای ایمنی بیمار برای پیشگیری از زخم های فشاری، آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران در پیشگیری از زخم فشاری باید ترویج شود و این روش در سایر حوزه های حرفه پرستاری استفاده شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
604 تا 617
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2781446