ارتباط تغییرات آهن مایع مغزی نخاعی با آسیب مغز متعاقب ضربه مغزی در رت
در ایران، هر ساله هزاران جوان دچار ضربه مغزی می شوند. ضربه مغزی موجب آسیب سلولهای عصبی شده و مراقبت بعد از عمل بیمار را با مشکل روبرو می سازد. همچنین، افزایش آهن در مایع مغزی– نخاعی می تواند با رها سازی رادیکال های آزاد باعث هیپوکسی– ایسکیمی بافت مغز شود (واکنش هاب- وایس). هدف از این مطالعه بررسی تغییرات مورفولوژی بافت عصبی به همراه سنجش میزان آهنCSF بعد از ایجاد ضربه مغزی در رت نر بوده است.
این مطالعه از نوع تجربی است که بر روی مایع مغزی نخاعی Cerebrol Spinal Flouid) CSF) 27 رت بالغ، از نژاد ویستار که به دو گروه کنترل (7 راس) و تجربی I(9 راس) و II (11 راس) تقسیم شدند انجام گرفت. گروه کنترل پس از بیهوشی تحت عمل جراحی قرار گرفته تا200 میکرولیترCSF با سوراخ نمودن غشای آتلانستواکسی پیدال به وسیله سوزن ها میلتون کشیده شود. و بافت مغزی از ناحیه پاریتال مغز برداشته شود. پس از بیهوشی، حیوانات تجربی با وزنه 300 گرمی از فاصله 1 متری جمجمه دچار ضربه مغزی شده و به ترتیب30 و 60 دقیقه بعد، از حیوانات تجربی I وII نمونه برداری CSF و بافت مغزی انجام شد. میزان آهن موجود درCSF تمام رت ها با دستگاه جذب اتمی سنجیده شد. داده های تحقیق با نرم افزار آماری SPSS ver 10 تجزیه و تحلیل گردید.
نتایج ماکروسکوپی نشان داد که پس از ایجاد ضربه مغزی، لخته های خون به طور پراکنده در اطراف مغز وجود داشتند. میزان آهنCSF در گروه کنترل 2.95±0.31ppm بود. این میزان در گروه های تجربی I وII به ترتیب(P>0.05) 6.14±1.01 و14.72±2.94 (P