فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 11 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوذر زنگویی نژاد صفحات 7-32

    اصولا یکی از حوزه های مورد توجه مدیران، ارزیابی عملکرد بخشهای مختلف سازمان و سنجش کارایی آنها در استفاده از منابع ورودی و تبدیل آنها به محصولات و ستانده های خروجی است. در تمام سازمان های تولیدی و خدماتی تلاش برای تحصیل سود و رضایت ذی نفعان، انگیزه فعالیتهای مختلف است. هر چند این تعریف در سازمان های دولتی و عمومی تفاوتهایی خواهد داشت، نقش کارایی سازمان در کاربرد مطلوب منابع در جهت ارائه و تولید بهترین محصولات و خدمات کاملا مشهود است. با توجه به اهمیت اندازه گیری کارایی در ارزیابی عملکرد هر شرکت یا سازمان، پژوهشگران به این مسئله توجه زیادی کرده اند و الگوها و ابزارهای متعددی در این خصوص ارائه شده است. از آنجا که استفاده از روش های علمی در تصمیم گیری های مدیران در اتخاذ تدابیر صحیح از سوی آنها نقش مهمی ایفا می کند، در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها، که یکی از الگو های تحقیق در عملیات است، به بررسی موضوع کارایی نسبی در واحدهای استانی ناجا پرداخته، و از طریق ترکیب این روش با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی سعی در رتبه بندی کامل کارایی در واحدهای کارا شده است.

    کلیدواژگان: اندازه گیری عملکرد، ارزیابی کارایی، تحلیل پوششی داده ها، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، پلیس راهور
  • علی محمد احمدوند*، الهام آخوندزاده صفحات 33-54

    مرکز نظارت همگانی 197 یکی از زیرمجموعه های نیروی انتظامی است که به منظور توسعه نظارت مردم بر عملکرد ناجا و مشارکت آنان در مدیریت بخشهای مختلف این ارگان تاسیس شده است. تعداد و تنوع تماسهای روزانه شهروندان با این مرکز، نشاندهنده موفقیت این سامانه در جلب اعتماد شهروندان و افزایش احساس مسئولیت آنان نسبت به خدمات ارائه شده توسط نیروی انتظامی است. بانک داده این مرکز اطلاعات مفیدی در مورد تماسهای مردم با این سامانه دارد که می تواند منبعی مهم و مناسب برای ارزیابی بهبود عملکرد ناجا باشد. ابزاری که در این مقاله پیشنهاد می شود، استفاده از شیوه های داده کاوی4 با رویکرد مدیریت ارتباط با مشتری5 است. در این مقاله سعی می شود کاربرد شیوه های داده کاوی در این سامانه مورد بررسی قرار گیرد. در ابتدا کاربرد این ابزار در مدیریت ارتباط با مشتری مرور، و سپس بر اساس نظریه RFM و شیوه خوشه بندی، الگویی برای شناسایی خواسته های اصلی و مهم شهروندان در حوزه خدمات نیروی انتظامی ارائه می شود. انتظار می رود پیروی از رویکرد ارائه شده به کشف الگوهایی منجر شود که در بهبود عملکرد ناجا سودمند واقع شود.

    کلیدواژگان: بهبود مدیریت، شیوه داده کاوی، نظریه RFM، شیوه خوشه بندی، پلیس پاسخگو
  • اکبر وروایی، علیرضا صوفی، باقر جعفری صفحات 55-80

    هدف این مقاله شناسایی نقش فرماندهان و مدیران در پیشگیری از جرم ارتشا است. این تحقیق به روش توصیفی - پیمایش طراحی و پس از تنظیم پرسشنامه با نظر سنجی از خبرگان و کارشناسان اهل فن با استفاده ازروش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 197 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی تهران بزرگ به عنوان نمونه آماری انتخاب شده. نتایج تحقیق بر اساس نظر پاسخ دهندگان نشان می دهد نقشهای مهم فرماندهان و مدیران در پیشگیری ازجرم ارتشا شامل اطلاعاتی-امنیتی و فرهنگی اجتماعی و انتظامی و خدماتی است که در زمینه کاهش وقوع جرم ، جلوگیری از تکرار ، کاهش فرصتهای ارتکاب و پیشگیری از ارتشای کارکنان در معرض خطر و مسئله دار نقش ایفا می کند. در کاهش زمینه های ارتکاب جرم، جلوگیری از معاشرت با افراد ناباب، رتبه میانگین 29.18 و افزایش سطح حقوق و مزایای کارکنان در مقایسه با سایر سازمان های دولتی با رتبه میانگین 12.73 در جلوگیری از تکرار ارتکاب جرم، تلاش در جهت رفع آلودگی محیط کار و جو آلوده به رشوه خواری با رتبه 31.47 و تلاش در رفع فرهنگ غالب واسطه گری در امور نامشروع با رتبه میانگین 23.61 و کاهش فرصتهای ارتکاب ارتشا با میانگین رتبه ای 34.57 و جلوگیری از داشتن شغلهای کاذب در بین کارکنان با میانگین رتبه ای19.44 به ترتیب بیشترین و کمترین اولویت را دارد.

    کلیدواژگان: رشوه، ارتشا، پیشگیری از جرم، کارکرد مدیریتی، مبارزه با فساد، سلامت اداری
  • موسی الرضا هاتفی، یوسف محمدی مقدم صفحات 81-104

    هدف اصلی این مقاله شناسایی عوامل درون سازمانی موثر در پیشگیری از آسیبهای شغلی کارکنان است. جامعه آماری شامل کارکنان پلیس راه استان خراسان رضوی است. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران 170 نفر محاسبه، و با روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردید.در این تحقیق تاثیر سه عامل انگیزش، آموزش و سبک رهبری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد بین این سه عامل و پیشگیری از آسیب پذیری سازمانی رابطه مستقیم وجود دارد.در بحث انگیزش تقدیر عینی و عملی از کارکنان دارای صحت عمل و در آموزش نیز آموزشهای رسته ای نوین و در سبک رهبری مشارکت کارکنان در اولویت اول اهمیت قرار گرفته و در آسیبهای شغلی در محیط خدمت نیز خشونت فیزیکی و کلامی در اولویت اول آسیب ها قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: عوامل درون سازمای، عوامل پیشگیری از آسیب سازمانی، آسیب پذیری شغلی، آسیب پذیری و مدیریت
  • علیرضا جبه دار، فریدون اسماعیل پور صفحات 105-132

    هدف این مقاله شناسایی تاثیر عوامل انگیزشی و بهداشتی برگرفته از نظریه فردریک هرزبرگ بر عملکرد کارکنان است. این پژوهش با روش توصیفی-پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری 130 نفر از کارکنانی هستند که حداقل پنج سال سابقه کار مفید در بازرسی دارند و همه آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند؛ لذا نمونه گیری به صورت تمام شماری انجام شده است . ابزار سنجش در این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته و 29 سوال بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری رگرسیون و به منظور اولویت بندی میزان تاثیر متغیرها از آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج آزمون همبستگی نشان می دهد که عوامل انگیزشی و بهداشتی بر عملکرد کارکنان تاثیرگذار، و این تاثیر به صورت مستقیم است. هم چنین نتایج نشان می دهد که میزان تاثیر عوامل انگیزشی و بهداشتی بر عملکرد یکسان نیست و از نظر پاسخ دهندگان، عوامل انگیزشی بر عملکرد کارکنان تاثیرگذاری بیشتری دارد. از طرفی نتایج آزمون فریدمن نشان می دهد شاخص موفقیت درکار با رتبه میانگین 3.55 از بین شاخص های انگیزش و شاخص چگونگی سرپرستی با رتبه میانگین 3.68 از بین شاخص های بهداشتی دارای بیشترین تاثیر است.

    کلیدواژگان: تاثیر انگیزه بر عملکرد، حوزه عملکرد کارکنان، عوامل انگیزشی و بهداشتی، بازرسی در ناجا
  • سرهنگ خسرو اسکندری صفحات 133-154

    هدف مقاله حاضر آن است تا نشان دهد که، پیشگیری از وقوع جرم ، تعقیب و رسیدگی به جرایم غیر امنیتی مربوط به کارکنان، توسعه نظارت همگانی و ارزیابی از روند رضایتمندی مردم از عملکرد ناجا از جمله وظایف بازرسی است که در مقام ضابطیت نظامی پیش بینی شده است. زیرا انجام مراحل کشف و تحقیق جرایمی که رسیدگی به انها در صلاحیت دادگاه های نظامی است به وسیله ظابطان نظامی صورت می گیرد. در این مقاله سعی شده است ضمن معرفی ضابطان دادگستری و اقسام آنها ، وظایف و اختیارات بازرسی به عنوان یکی از ضابطان خاص در مرحله پیشگیری، کشف و تعقیب جرایم مشهود و غیر مشهود، مرحله دادسرا، مرحله دادگاه و اجرای حکم مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و شاخصهای رسیدگی مطلوب بیان می گردد.

    کلیدواژگان: ضابط دادگستری، ضابط نظامی، جرم مشهود، وظایف بازرسی
  • پل اس. همپل، ژی زو ژانگ، یولان هان صفحات 155-193

    درباره چگونگی تاثیرگذاری مدیران در توانمندسازی گروهی مطالب بسیاری گفته یا نوشته شده است اما در مورد اینکه سازمانها به منظور تاثیرگذاری در توانمندسازی چه می کنند، اطلاعات چندانی در دسترس نیست. مولفان با استفاده از گروه های برگرفته از 94 شرکت، که از فناوری برتر برخوردارند، نشان دادند که وقتی اختیار تصمیم گیری به صورت نزولی صورت می گیرد، حتی زمانی که مستقیما به گروه ها واگذار نمی شود، تمرکززدایی سازمانی، توانمندسازی گروهی را توسعه می بخشد. تحقیقات پیشین هم دیدگاهی مثبت از رسمی سازی ارائه کرده اند و هم دیدگاهی منفی. این مطالعه نشان داده است که رسمی سازی، فرایندهای سازمانی توانمندسازی گروهی را از طریق کاهش ناپایداری در داخل شرکت توسعه می بخشد درحالی که رسمی سازی مشاغل و نقش ها، تاثیر تمرکززدایی را تعدیل می کند و سطح توانمندسازی گروهی را با پایین آوردن انعطاف پذیری گروه ها در بهره برداری از تمرکززدایی کاهش می دهد. این نتایج حاکی از اهمیت ساختار سازمانی به عنوان عنصری مقدم بر توانمندسازی است و بر تاثیرات متقابل انواع مختلف رسمی سازی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی گروهی، تمرکززدایی، رسمی سازی، بافت سازمانی در مدیریت
|
  • Abouzar Zangoeinezhad Pages 7-32

    Basically one of the areas taken into consideration by managers is performance appraisal in different divisions of organization and measuring their efficiency in making use of the inputs and converting them into outputs. With a view to importance of efficiency measurement in appraising performance of any business or organization, researchers have paid much attention to this issue, and numerous models and means have been presented in this respect. Since employing scientific methods in managers' decision-making plays a leading role in adopting proper solutions on their part, an attempt has been made in this study, through employing the method of data envelopment analysis – a research pattern in operation, to investigate the subject of relevant efficiency in provincial units of NAJA and to ranking efficiency in the efficient units completely via combining this method with the hierarchical analysis procedure. Results indicate that 18 provincial Rahvar units are fully efficient, i.e. their efficiency score is one, and four units have a more-than-90-percent score of efficiency; and other units can also appraise the performance using their own patterns.

    Keywords: Performance Measurement, Efficiency Appraisal, Data Envelopment Analysis, Higherarchical Analysis Procedure, Rahvar Police
  • Alimohammad Ahmadvand Pages 33-54

    The 197 Public Inspection Center is a subset of the police force founded with the aim of developing public inspecting NAJA performance and their participation in managing different parts of this organization. Number and diversity of citizens' daily contacts with this center indicates the success of this system in attracting citizens' trust and increasing their feeling of responsibility toward the service offered by the police. The center's databank contains useful information concerning people's contacts with the system which can serve as an important, suitable source for appraising improvement in performance of NAJA. The tools suggested here include employing methods of data mining with the customer relationship management approach. An attempt has been made in this article to investigate the application data mining methods to this system. First, the application of this tool to customer relationship management is reviewed, and then, on the basis of RFM theory and clustering method, a pattern for identification of citizens' important, major requests in the area of police service will be presented. It is expected that following the approach provided will lead to discovery of the patterns useful in NAJA performance improvement

    Keywords: Management Improvement, Method of Data Mining, RFM Theory, Clustering Methods, Police Accountability
  • Akbar Varvaei Pages 55-80

    This article is meant to identify the roles of commanders and chiefs in preventing the crime of bribery. The research methodology comprises description and field study. Once the questionnaire was designed through asking for the opinions of the experts and practitioners, 197 personnel were selected from among the staff working at Greater Tehran Police Command as the statistical population via the random sampling method. The results suggest on the basis of the respondents' views that the important roles of the commanders and chiefs in preventing the crime of bribery includes intelligence-security, socio-cultural, and disciplinary-service, played in terms of reducing crime, preventing recidivism, reducing opportunities for committing and preventing risky, problem personnel's bribery. In reducing the ground for committing crime, preventing being in company of indecent people with the average rank 29.18; raising the level of salary and perks of the personnel vis-à-vis other governmental organizations with an average rank of 12.73; preventing recidivism, making efforts to eliminate workplace pollution and the atmosphere polluted with bribery with the rank 31.47; striving to remove the dominant culture of dealing in illegitimate affairs with an average rank of 23.61; reducing the opportunities for committing bribery with the average rank 34.57; and preventing engaging in false jobs among the personnel with an average rank of 19.44 have respectively the most and least priorities.

    Keywords: Bribery, Crime Prevention, Managerial Function, Combating Corruption, Official Wellness
  • Mousareza Hatefi Pages 81-104

    This article is mainly concerned with identification of the effective intra-organizational factors of preventing personnel's occupational damage. The statistical population comprises the staff in road police of Khorasan Razavi province. The study adopts description and field study as its methods, and the statistical sample was put at 170 subjects using Kokran formula, selected via the classified sampling method. In this study, the effects of three factors namely motivation, training, and leadership style are investigated. Results suggest that there is a direct relation between these three factors and the organizational vulnerability. In terms of motivation, objectively and practically commending the staff in possession of accurate action takes the priority; in terms of training, new categorical trainings; in terms of leadership style, staff participation is prior; and in terms of occupational vulnerabilities in the workplace, physical and verbal violence is prior over other types of damage.

    Keywords: intra-organizational factors, Preventive Factors of Organizational Damage, Occupational Vulnerability, Vulnerability, Management
  • Alireza Jobehdar Pages 105-132

    This article is meant to identify the effect of motivational and hygienic factors, extracted from the theory of Fredrick Herzberg, on the staff performance. The research method comprises description and field study. The statistical population consists of 130 staff with at least five years of experience in Inspection Department all of whom were selected as the statistical sample. Thus, the sample conforms to the population. Research tools include a researcher-designed questionnaire comprising 29 items. Data were analyzed using the regression statistical test. Friedman test was administered in order to prioritize degree of effect of the variables. Results of the coefficient test suggest that the motivational and hygienic factors affect the staff performance, and this effect is a direct one. They also indicate that the motivational and hygienic factors do not affect the performance alike and, as respondents put it, the motivational factors have more effects on the staff performance. On the other hand, results of Friedman test reveal that index of success in work with the average rank 3.55 from among the motivational indices and the index of how to lead with the average rank 3.68 from among the hygienic factors have the highest effects.

    Keywords: Effect of Motivation on Performance, Staff Area of Performance, Motivational, Hygienic Factors, Inspection in NAJA
  • Khosrow Eskandari Pages 133-154

    This article is meant to demonstrate that preventing crimes, prosecuting and dealing with non-security crimes pertaining to the personnel, developing public inspection, and assessing the procedure of people's level of satisfaction with NAJA performance are all among the predicted duties of the Inspection Department as a military agent, since the crimes whose hearing lies within the jurisdiction of the courts martial should be detected and prosecuted by the military agents. An attempt has been made in this article, besides introducing agents of the Justice Administration and their types, to examine and analyze duties and powers of the Inspection Department as one of the military agents at stage of preventing, detecting, and prosecuting obvious and non-obvious crimes; stage of public prosecutor's office; stage of court, and that of executing the sentence; and to explain ideal indices for hearing.

    Keywords: Agent of the Justice Administration, Military Agent, Obvious Crime, Duties of the Inspection Department
  • Paul S. Hempel Pages 155-193

    Agreat deal is known about how managers influence team empowerment, but very little is known about what organizations do to influence empowerment. Using teams drawn from 94 Chinese high-technology companies, the authors show that organizational decentralization enhances empowerment when decision-making is delegated downward even when not directly delegated to teams. Prior research has presented both a positive and negative view of formalization, and this study found that the organizational level to which formalization is applied makes a difference. Formalization of organizational processes enhances team empowerment by reducing uncertainty within the firm, whereas formalization of jobs and roles moderates the effect of decentralization and reduces team empowerment by reducing teams' flexibility in taking advantage of decentralization. These results show the importance of organization structure as an antecedent of empowerment and highlight the contrasting effects of different types of formalization.

    Keywords: Team Empowerment, Decentralization, Formalization