فهرست مطالب

جاده - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1392)

نشریه جاده
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید رامتین باقری*، محمود صفارزاده، مجتبی کاظمی صفحه 1
    یکی از موارد مهمی که لازم است در مکان یابی، ساخت و بهره برداری از فرودگاه و پس از ساخت باید مورد توجه قرار گیرد، فعالیت انواع جانداران، و گونه های جانوری بخصوص به ویژه پرندگان، و تاثیر آن ها بر عملیات روزانه پروازی فرودگاه می باشد. پرندگان به دلیل پرواز در ارتفاعات مختلف توان تاثیرگذاری جدی بر کاهش ایمنی پرواز را هواپیماها از زمان حین بلند شدن، کروز و نشستن را دارا می باشند به شدت کاهش می دهند.؛ بنابراین، بایدلازم است با توجه به خصوصیات و محل زیستگاه آنان راهکارهای مناسب را برای از بین بردن خطر برخوردشان پرندگان با هواپیماها با توجه به خصوصیات و محل زیستگاه آنان در نظر گرفت اندیشیده شود. تجربه بیات عملی نشان می دهد داده است که این گونه حوادث برخورد پرندگان با هواپیما امری رایج است می باشد و انتظار می رود خلبانان طی سوابق پروازی خود دو تا پنج مرتبه برخورد با پرندگان را تجربه کنند. بر طبق آخرین داده های موجود بر اساس مطابق آخرین آمار سازمان هوانوردی فدرال آمریکا، در سال های بین 1990 تا 2012، بیش از 127000 مورد برخورد با پرندگان گزارش شده است. خسارات وارده معمولا متناسب با اندازه پرنده و وضعیت قدرت موتور وسیله پرنده می باشدپروازی متناسب است. یکی از عوامل مهم در میزان فعالیت گونه های مختلف پرندگان، وجود زیستگاه های طبیعی مانند تالاب ها و دریاچه ها می باشداست که نزدیکی این زیستگاه آن ها به فرودگاه می تواند تا حد زیادی عملیات هوانوردی فرودگاه را می تواند تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد. مقاله حاضر به بررسی تاثیرات برخورد پرندگان با هواپیما و خسارات ناشی از آن پرداخته، روش های موثر برای پیشگیری و مقابله با این خطرات بالقوه را مطالعه نموده پرداخته است و فرودگاه های ایران را بر اساس کاربری های عوامل موثر در جذب و مسیر مهاجرت پرندگان، فرودگاه های ایران را از و به لحاظ میزان خطر پذیری برخورد پرندگان با وسایل پرنده مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار داده و به سه دسته فرودگاه ها با خطرپذیری زیاد، متوسط و کم قرار داده تقسیم نموده است.
    کلیدواژگان: تصادف، پرندگان، هواپیما، فرودگاه، خطرپذیری برخورد
  • مجید پرچمی جلال*، مرتضی شعیری، محمد جورابچی صفحه 11
    توسعه زیرساخت ها یکی از الزامات مهم رشد اقتصادی و افزایش رفاه عمومی در جامعه به شمار می رود. در این میان زیر ساخت های حمل و نقل، به ویژه حمل و نقل جاده ای و آزاد راهی که سبب سرعت بخشیدن و تسهیل در توسعه سایر زیرساخت ها می گردد، از اهمیت بالایی برخوردار است.
    با توجه به هزینه بالای توسعه آزاد راه ها و محدودیت منابع مالی دولت، جذب سرمایه های بخش خصوصی و مشارکت این بخش با دولت گزینه مناسبی است که میتواند با تامین منابع مالی مورد نیاز سبب توسعه متناسب این زیر ساخت ها در کشور گردد.
    اگرچه قرار است دولت برای تامین منابع مالی مورد نیاز و ساخت آزاد راه ها از قانون «اجرای پروژه های عمرانی بخش راه و ترابری از طریق مشارکت بانک ها و سایر منابع مالی و پولی کشور» استفاده نماید، با گذشت بیش از 25 سال از تصویب این قانون، تنها حدود 1600 کیلومتر آزاد راه با استفاده از آن احداث گردیده که با اهداف و برنامه های توسعه کشور فاصله زیادی دارد.
    هدف از این پژوهش شناسایی علل و چالش های اجرای قانون مشارکت و تعیین میزان اهمیت و اثر گذاری هر یک از این عوامل در افزایش زمان و هزینه اجرای پروژهای آزاد راهی کشور است و برای انجام آن، نظرات سرمایه گذاران، مجریان و متخصصان مربوطه با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و با نرم افزار آماری Spss تجزیه و تحلیل گردیده است. نتایج نشان داده اند پایین بودن کیفیت مطالعات و برآوردها، مشکلات مربوط به قوانین و مقررات، تصمیمات یکطرفه کارفرما و ضعف طرف مشارکت از عوامل کلیدی در افزایش هزینه و زمان ساخت، بهره برداری و نگهداری آزاد راه های کشور است که می توان آنها (و سایر علل شناسایی شده) را با برنامه ریزی صحیح رفع نمود.
    کلیدواژگان: زیرساخت ها، آزاد راه ها، منابع مالی، قانون مشارکت، چا لش ها
  • امیرمسعود رحیمی*، سجاد مرامی، محمدرضا فیضی درخشی صفحه 35
    مساله مسیریابی وسایل نقلیه (VRP) از جایگاه مهمی در تحقیقات کاربردی برخوردار است. یکی از روش های مسیریابی وسایل نقلیه، مسیریابی با پنجره زمانی (VRPTW) می باشد. در این نوع از مسیریابی هر مشتری باید در پنجره زمانی معینی سرویس دهی شده و همچنین هر مشتری تنها یکبار مجاز به ملاقات می باشد. در مقاله حاضر کاربرد الگوریتم کلونی مورچگان (AC) برای مساله مسیریابی وسایل نقلیه با پنجره زمانی و اعمال محدودیت ظرفیت برای وسایل نقلیه به کار برده شده است و برنامه ریزی الگوریتم نیز در محیط نرم افزار متلب صورت پذیرفته است. الگوریتم پیشنهادی مورچگان از ترکیب دو نوع فرومون ریزی محلی و سراسری تشکیل یافته است به طوری که مورچه ها هم به مسیر حرکتی خود و هم به بهترین مسیر طی شده فرومون ریزی می کنند. الگوریتم مورچگان بر روی مساله مسیریابی وسایل نقلیه با پنجره زمانی و محدودیت ظرفیت وسایل نقلیه کلاسیک اجرا شد. در این حالت از 22 مساله اجرا شده با 25 مشتری در 15 مساله جواب ها بهینه شده اند و در 23 مساله اجرا شده با 50 مشتری نیز در 11 مساله جواب ها بهینه شده اند.
    کلیدواژگان: مساله مسیریابی وسایل نقلیه، کاربرد الگوریتم کلونی مورچگان، مساله مسیریابی وسایل نقلیه با پنجره زمانی و محدودیت ظرفیت وسایل نقلیه
  • حسن زیاری، حسن دیواندری*، کیوان کیانفر، مصطفی وامق صفحه 45
    ازجمله خرابی های روسازی های آسفالتی ، آن هایی هستند که از رطوبت ناشی می شوند. «عریان شدگی» در مخلوط های آسفالتی، جدا شدن قیر از سنگدانه در حضور رطوبت است که باعث کاهش دوام آسفالت می شود. روش های مختلفی جهت ارزیابی وقوع پدیده عریان شدگی مخلوط های آسفالتی به کار می رود که یکی از آن ها مغزه گیری و استفاده از روش استاندارد آزمایش کشش غیرمستقیم آسفالت (TSR) است که نیاز به تجهیزات خاصی دارد که شاید در هر کارگاهی موجود نباشد. در این پژوهش، وزن مخصوص واقعی نمونه های آسفالتی در دو حالت اشباع و خشک تعیین و با نتایج حاصل از آزمایش فوق در نمونه های متناظر مقایسه گردید. مقایسه نتایج نمونه ها در اعماق مختلف، نشان داد رابطه معنی داری بین نتایج حاصل از نسبت وزن مخصوص در حالت اشباع به خشک وTSR به عنوان روشی جهت تشخیص عریان شدگی وجود دارد. به عبارت دیگر بدون انجام آزمایش کشش غیر مستقیم و تنها با محاسبه چگالی نمونه های آسفالتی می توان پتانسیل عریان شدگی آنها را تخمین زد.
    کلیدواژگان: عریان شدگی، مغزه گیری، TSR، وزن مخصوص واقعی آسفالت
  • علی لکی روحانی*، حسن وجودی صفحه 55
    با حفاری تونل در یک توده سنگ، تنش در محیط اطراف آن توزیع جدیدی می یابد و ناحیه پیرامون آن خرد می گردد و وارد فاز پلاستیک می شود. منحنی پاسخ زمین و شعاع ناحیه پلاستیک از اجزای مهم روش همگرایی- همجواری و دو پارامتر مهم در طراحی حائل تونل هستند که برای تعیین آن ها تاکنون روابطی تحلیلی با فرض میدان تنش ایزوتروپ در پیرامون تونل ارائه شده است. در این مقاله، هدف تحلیل عددی و دو بعدی با فرض شرایط کرنش مسطح بر روی تونل های دایروی است که در آن، بر خلاف مدل های تحلیلی، اثر وزن توده زمین و شرایط تنش های میدانی غیر ایزوتروپ در نظر گرفته شده و اثر آنها بر منحنی پاسخ زمین، شعاع ناحیه پلاستیک و توزیع تنش پیرامون تونل مورد بررسی قرار گرفته است. مطابق نتایج بدست آمده، برای دیواره تونل برای یک فشار حائل مشخص، با افزایش نسبت تنش های افقی، مقدار فشار مورد نیاز حائل برای ایجاد ناحیه پلاستیک (فشار بحرانی) و همچنین شعاع ناحیه پلاستیک کاهش می یابد. در مورد تاج تونل، با افزایش نسبت تنش های جانبی، فشار بحرانی و شعاع ناحیه پلاستیک افزایش یافته و مقاومت تاج در مقابل تغییرشکل های پلاستیک کم می شود.
    کلیدواژگان: منحنی پاسخ زمین، تنش های میدانی غیر ایزوتروپ، تحلیل عددی، شعاع ناحیه پلاستیک
  • رضا مویدفر*، سمیرا اقبالی صفحه 61
    با توجه به اهمیت روسازی سطوح پروازی در امنیت هر چه بیشتر مسافرین و هواپیما ها، اندازه گیری مداوم و پیوسته ی شاخص های روسازی کمک شایانی در جلوگیری از خطرات و تعیین زمان مناسب برای انجام عملیات ترمیم و نگه داری می کند. در این مقاله سعی شده است تا علاوه بر شاخص PCI، شاخص های مهم دیگری مانند FODو IRIنیز اندازه گیری شده و تاثیر آنها بر کیفیت روسازی بررسی گردد. داده های جمع آوری شده از باند پرواز فرودگاه زاهدان و خروجی های SPSS نشان می-دهند در صورت کاهش کیفیت روسازی و به تبع آن کاهش شاخص PCI، مقدار FOD به ازای افزایش IRI با حساسیت بیشتری افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: روسازی فرودگاه، شاخص PCI، شاخص FOD، شاخص IRI
|
  • Seyed Ramtin Bagheri*, Mahmoud Saffarzadeh, Mojtaba Kazemi Page 1
    One of the important factors in locating and operating of airports is animals’ activities (especially birds) and their impact on the daily airport operations. Birds flying at different altitudes can have a serious impact on flight safety especially during take-off, cruise and landing. Therefore, airports must have an appropriate policy to eliminate the risk of bird strikes with aircrafts based on the birds’ characteristics and habitat location. Practical experience shows that bird strike events are common, and they are predicted to occur two to five times during the flight record for each pilot. According to the latest FAA’s data, between 1990 and 2005 over 40,000 bird strikes have been reported. Bird damage is usually proportional to the bird’s size and the condition of the engine power. The other important factor is natural habitats such as wetlands and lakes which are situated near airports and can influence the airport safety. This paper evaluates the impact of bird strike damage on aircrafts. In addition, it presents some effective methods to prevent and deal with these dangerous strikes at the airports. Based on the land potential for attracting birds and bird migration routes, Iranian airports in terms of bird strike risk have been assessed and ranked in three groups: airports with the high, medium and low risk.
    Keywords: Bird strike, Aircraft, Airport, Risk
  • A.M. Rahimi*, S. Marami, M.R. Feiziderakhshi Page 35
    Vehicle routing problem has an important place in applied research one of vehicle routing methods consists routing with time window. In this type of routing, each customer should be served in a given time window and they are only for once allowed to visit. At the present study, Ant Colony Algorithm Optimization for Vehicle Routing Problem with Time Windows and Capacity Constraint (ACOVRPTWCC) has been utilized, and algorithm planning has been also carried out by MATLAB software. Proposed ant colony algorithm used two type of pheromone distribution, local and global.
    Ant Algorithm for Vehicle routing Problem with Time Windows and vehicle Capacity Constraint classic has been implemented. In this way, of 22 problem implemented through 25 customers in 15 problems, solutions are optimized and also, of 22 problems implemented by 50 customer in 11 problems, solutions are optimized.
    Keywords: Vehicle routing problem, Ant Colony Algorithm Optimization, Vehicle Routing Problem with Time Windows, Capacity Constraint
  • H. Ziari, H. Divandari, K. Kianfar Grad, M. Vameg Page 45
    Such failures in asphalt pavements can be seen, the damage that has been aggregated due to humidity or moisture "Stripping" the separation of bitumen from the aggregate in asphalt mixtures in the presence of moisture is called/ If certain conditions the adhesion of asphalt and aggregate materials disappear, durable asphalt decreases. Several methods for understanding the phenomenon of stripping of asphalt mix is applied to the most common “ITS” indirect tensile test .in this method we have compared dried and conditioned of Bulk Specific Gravity test with TSR .we found Related between ITS and Bulk Specific Gravity with diagrams.
    Keywords: Stripping, Cores, TSR, Bulk specific gravity
  • Ali Lakirouhani*, Hasan Vojoudi Page 55
    By excavation of a tunnel in a rock mass, the stresses in the medium redistributed and base on theses new stresses a plastic zone created in the tunnel periphery. Ground reaction curve and radius of plastic zone are two important parameters in the design of tunnels lining and are key components of convergence- confinement method. Analytical relationships assuming isotropic stress field around the tunnel to determine these two parameters have already been proposed. In this paper, two-dimensional numerical analysis assuming plane strain conditions are conducted on circular tunnels. In contrast to analytical models, the weight of the rock mass as well as non-isotropic stress conditions considered and their effect on the ground reaction curve, the radius of the plastic zone and stress distribution around the tunnel is investigated. In accordance with the results obtained for the tunnel wall for a given lining pressure, with increasing horizontal stress ratio, the amount of pressure required to create plastic zone (critical pressure) and the radius of the plastic zone decreases. In the crown of the tunnel, with increasing the horizontal stresses, critical pressure and the radius of the plastic zone increases, and resistance of the crown against the plastic deformations decreases.
    Keywords: Ground reaction curve, Non, isotropic stress field, Numerical analysis, Plastic zone radius
  • Reza Moayedfar*, Samira Eghbali Page 61
    In accordance with the importance of airfields and their influence on passengers safety, uninterrupted inspections of pavement indexes were needed to apply the best maintenance and repair method for reducing deterioration rate.
    In this research in addition to PCI (Pavement Condition Index ) other important indexes like FOD (Foreign Object Damage ) and IRI (International Roughness Index ) are measured to investigate the relations between them and propose appropriate patterns .
    According to the data base that collected from runway of Zahedan international airport and also applying a predictive analytic software named SPSS , it is concluded that by intensifying distresses and consequently reduction of PCI index the growth of FOD index toward IRI , will increase more sensitively .