فهرست مطالب

مجله پژوهش های نوین در ریاضی
پیاپی 5 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی فلاح جلودار صفحات 5-24
    هدف اصلی در هر سازمان مالی بهبود عملکرد است و ارزیابی عملکرد یکی از بهترین راه ها برای بهبود عملیاتی در سازمان ها می باشد. با به کارگیری روش های مختلف ارزیابی عملکرد، سازمانها می توانند اثربخشی و کارایی فرآیندهایی که در جهت اهداف استراتژیک سازمان هستند را ارزیابی کنند. همچنین ابزارهای ارزیابی عملکرد می توانند سازمانها را در جهت فرآیندهای تخصیص منابع و چگونگی توزیع مناسب تر این منابع یاری رسانند. تاکنون روش های ارزیابی عملکرد بسیاری معرفی شده اند که انواع سنتی آنها تنها به جنبه های مالی پرداخته و توجهی به جنبه های غیر مالی نمی کنند. این مقاله در مرحله اول از طریق ایجاد ارتباط بین نقشه استراتژی و شاخص های عملکردی به ارائه یک ساختار برای ارزیابی عملکرد شعب درجه یک بانک صادرات تهران پرداخته و در گام بعدی به کمک تکنیک تحلیل پوششی داده ها و با استفاده از اطلاعات بدست آمده از مرحله قبل بهعنوان ورودی ها و خروجی های مدل، به ارزیابی کارایی شعب این بانک می پردازد.
    کلیدواژگان: شاخص های عملکردی، کارت امتیازی متوازن، نقشه استراتژی، دیماتل، تحلیل پوششی داده ها
  • محمدرضا سلطانی، عبدالله هادی وینچه صفحات 25-36
    با وجود روند رو به رشد سیستم های مبتنی بر فناوری اطلاعات، پیاده سازی سیستم مکانیزه تعمیرات (CMMS) در صنایع نیروگاهی ایران می تواند کمک شایانی به مدیریت بهینه فعالیت های نگهداری و تعمیرات و به دنبال آن کاهش خرابی تجهیزات، افزایش قابلیت اطمینان، افزایش پایداری تولید و مهم تر از همه افزایش کارائی و بهره وری کارکنان این صنعت نماید. هدف این مقاله بررسی تاثیر مکانیزه نمودن فرآیند تعمیرات بر کارائی کارکنان نیروگاه جنوب اصفهان، اندازه گیری کارایی کارکنان، شناسائی کارکنان کارا و ناکارا و رتبه بندی کارکنان کارا و نهایتا بررسی و مقایسه میزان تاثیر عوامل موثر در کارایی آنها به منظور افزایش بهره وری سازمان با رویکرد رضایتمندی شغلی می باشد. بدین منظور پس از شناسائی عوامل موثر در رضایت شغلی کارکنان که از طریق پرسشنامه های توزیع شده در بین 40 نفر از کارکنان مرتبط با CMMS صورت گرفته، یک مدل تحلیل پوششی داده ها شامل 4 ورودی و خروجی رضایت شغلی تعریف گردیده است. با حل مدل به روش CCR کارکنان کارا و ناکارا مشخص گردیده و نتایج تحلیل حساسیت بر روی ورودی های مدل ، تاثیر هر ورودی را بر روی خروجی مطابق با رتبه بندی زیر مشخص نموده است. 1- ایمن و ارگونومیک بودن محیط کار، 2- مکانیزه نمودن فرایند تعمیرات (CMMS) ، 3- آموزش، 4- ماهیت شغلی. نتایج نشان داد که CMMS دارای رتبه دوم در بین سایر عوامل تاثیرگذار می باشد. نهایتا پرسنل کارا با روش اندرسون پترسون رتبه بندی گردیده اند.
    کلیدواژگان: سیستم مکانیزه تعمیرات (CMMS)، بهره وری کارکنان، رضایتمندی شغلی، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل حساسیت، قابلیت اطمینان، پایداری تولید
  • سهراب کردرستمی، علیرضا امیرتیموری صفحات 37-42
    تحلیل پوششی داده ها یک روش غیرپارامتری است که کارآئی نسبی مجموعه ای از واحدهای تصمیم گیری متجانس با چندین ورودی و چندین خروجی را اندازه می گیرد. این روش اولین بار توسط چارنز و همکاران (1978) معرفی شد. در ارزیابی مدل های فرض بر این است که همه ورودی ها به طور مشترک برای تولید همه خروجی ها مصرف می شوند. این درحالی است که اغلب اوقات همه ورودی ها در تولید همه خروجی ها نقش ندارند. یک مثال ساده از چنین وضعیتی را می توان در شرکت های گاز به عنوان واحدهای تصمیم گیری مشاهده کرد. شرکت های گاز در ایران به صورت استانی اداره می شوند و هر یک از شرکت های گاز استانی به عنوان یک واحد تصمیم گیری ورودی هایی نظیر پرسنل، هزینه و سرمایه را برای تولید خروجی هایی نظیر تعداد مشترکین، حجم شبکه گذاری، حجم گاز و… مصرف می کنند. در این فرایند بخشی از پرسنل جهت مشترکین، بخش دیگری در قسمت شبکه گذاری و… مشغول هستند. به طور منطقی دریک فرآیند تولید، هر ورودی لزوما در تولید هر یک از خروجی ها نقش ندارد. بر این باوریم که بخشی از هر ورودی برای تولید هر خروجی مصرف می شود.
    هدف
    هدف این مقاله تعیین قدرالسهمی برای هر خروجی از هر ورودی در جهت افزایش کارایی نسبی واحدهای تصمیم گیری می باشد. در مدلی که ارایه خواهد شد سهم هرخروجی از هر ورودی جهت بهینه کردن اندازه کارایی کلی واحدها تعیین خواهد شد.
    روش بررسی
    برای نیل به هدف از تکنیک های غیرپارامتری و به ویژه تکنیک استفاده خواهد شد.
    نتایج: مقاله مدلی ارائه می کند که به کمک آن علاوه بر این که سهم هر ورودی در تولید هر خروجی تعیین می شود، عملکرد واحدهای تصمیم گیری در تولید هر خروجی نیز محاسبه می شوند. به عبارت دیگر برای هر خروجی یک شاخص کارآئی تعیین می شود که ترکیب محدب این شاخص ها، کارآئی کلی واحد تحت ارزیابی را می سازد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارآئی تکنیکی، کارایی جزیی، ورودی-خروجی
  • سارا نویدی، شکوفه بنی هاشمی، مسعود صانعی صفحات 43-60
    برای بهینه سازی سبد سهام باید از روش های جامعی استفاده کرد. برای این منظور باید به صورت های مالی شرکت ها، متغیرهای ورودی و خروجی، سنجه ریسک مورد استفاده، تمایلات سرمایه گذار و درجه ریسک پذیری سرمایه گذار توجه کرد. در این مقاله ما با در نظر گرفتن این نکات روشی برای بهینه سازی سبد سهام ارائه می دهیم. در این راستا، از صورت های مالی شرکت های سهامی برای غربال کردن شرکت ها استفاده می کنیم. با توجه به برتری سنجه ریسک ارزش در معرض خطر شرطی، از این سنجه ریسک برای بهینه سازی سبد سهام، استفاده می کنیم. برای اینکه بتوانیم کارایی شرکت ها را بدست آوریم، باید از تحلیل پوششی داده ها استفاده کنیم. اکثر مدل های تحلیل پوششی داده ها فقط داده های مثبت را می پذیرند، در حالی که اکثر داده ها (مخصوصا در بحث مالی) منفی هستند. بنابراین ما مدل های میانگین شارپ - بتا ارزش در معرض خطر شرطی و میانگین شارپ - بتا ارزش در معرض خطر شرطی چند هدفه را براساس مدل اندازه جهت مبنایی ارائه می دهیم. این مدل ها هم داده های مثبت و هم داده های منفی را می پذیرند. با استفاد از مدل تصمیم گیری چند هدفه به سرمایه گذاران اختیار می دهیم آنگونه که ترجیح می دهند سرمایه شان را به سهام شرکت های موجود در سبد اختصاص دهند. در آخر روش ارائه شده را مرحله به مرحله روی بازار بورس ایران اجرا می کنیم.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سهام، تحلیل پوششی داده ها، تصمیم گیری چند هدفه، ارزش در معرض خطر شرطی، داده های منفی
  • سید هادی ناصری، امید غلامی، مهدی فلاح جلودار صفحات 61-70
    تکنولوژی تحلیل پوششی داده ها کاربردی گسترده در اندازه گیری کارایی واحدهای همگن با عوامل ورودی و خروجی چندگانه دارد. این عوامل ممکن است در شرایط عدم قطعیت بویژه در محیط های فازی یا تصادفی تعیین گردند. از این رو در توسیع مدل های استاندارد DEA به محیط های دو ترکیبی تصادفی فازی، بخشی از ساختار طبیعی DEA ممکن است تغییر یابد. به عنوان مثال خطی بودن، شدنی بودن و یا قرار نگرفتن مقادیر کارایی (ورودی محور) در فاصله 0 تا 1 از جمله این موارد می باشند. در این مقاله، رویکرد جدیدی مبتنی بر آلفا برش ها برای ارزیابی کارایی واحد های تصمیم گیرنده در مدل های تحلیل پوششی داده ها با ورودی ها و خروجی ها تصادفی فازی ارائه می شود. رویکرد پیشنهادی ضمن ارائه روش جدید در حل مساله DEA با پارامترهای تصادفی فازی، به اصلاح موارد یاد شده می پردازد. همچنین، یک مثال عددی به اعتبار سنجی و ویژگی های مدل پیشنهادی می پردازد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، متغیرهای تصادفی فازی، رویکرد برش، اندازه امکان-احتمال
  • سمانه حسین زاده، علی ایرانمنش، اسما حمزه، محمدعلی حسین زاده صفحات 71-80
    فرض کنید ‎G یک گراف ساده با مجموعه راس های ‎است. گراف همسایه مشترک که با نشان داده می شود، گرافی است با مجموعه راس های‎ و دو راس در آن مجاورند اگر دست کم یک همسایه مشترک داشته باشند. در این مقاله گراف همسایه مشترک تعدادی گراف های ترکیبی را محاسبه می کنیم. همچنین به بررسی رابطه همیلتونی بودن گراف و پرداخته و کران پایینی برای عدد خوشه گراف برحسب عدد خوشه گراف به دست می آوریم. در ادامه نشان می دهیم عدد رنگی کلی گراف به وسیله عدد رنگی‎ محدود می شود.
    کلیدواژگان: گراف همسایه مشترک، دور همیلتونی، عدد خوشه، اعمال گراف
  • آرش زارع طلب، محمدرضا شهریاری، سعیده نادری صفحات 81-90
    مقاله پیش رو، با عنوان «بهینه سازی زمان های آماده سازی با در نظر داشتن زمان بندی تعمیر و نگهداری با استفاده از مدل سازی غیرخطی» با هدف طراحی و ارائه یک مدل ریاضی سعی در بدست آوردن بهترین توالی عملیات که منجر به مینیمم سازی زمان های آماده سازی و در نهایت مینیمم سازی زمان کلی تولید را در پی خواهد داشت، صورت پذیرفته است. این پژوهش ناظر بر کاهش زمان و همچنین هزینه های تولید در پی اجرای مدل ارائه شده می باشد. روش گردآوری اطلاعات و داده های تحقیق، بررسی و مطالعه منابع کتابخانه ای، مراجعه به اسناد بخش های تعمیر نگهداری و تولید در شرکت و مدیران صاحب نظر در قسمت های برنامه ریزی، تولید و مهندسی… بوده است. در ادامه مدل با در نظر گرفتن محدودیت های مربوط به هزینه ها و زمان و همچنین محدودیت های سیستم تولیدی ارائه شده است. برای حل مدل از نرم افزارLINGO استفاده شده و خروجی های مدل جواب های local که نشان دهنده بهترین توالی خواهد بود را ارائه خواهد داد. و در نهایت می توان با تغییرات اندکی مدل را به واحدهای صنعتی دیگر نیز تعمیم داد و بهترین توالی عملیاتی را در خصوص ماشین های چندکاره ارائه نمود.
    کلیدواژگان: توالی عملیات، زمان های آماده سازی، تعمیرات و نگهداری، زمان بندی تولید، برنامه ریزی غیرخطی
  • راحله راستگو، محسن رستمی مال خلیفه صفحات 91-100
    تراکم یکی از مسایل مهم در تحلیل پوششی داده ها که از اهمیت خاصی برخوردار است. اخیرا، چه در مقالات اقتصادی و چه در مقالات تحقیق در عملیات،سرعت تحقیقات در مورد تراکم به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است. تراکم یک مرحله اسرافی در فرایند تولید است که خروجی ها در نتیجه افزایش ورودی ها کاهش پیدا می کنند. در اقتصاد، تراکم از این بابت حائز اهمیت است که حذف آن باعث کاهش هزینه و همچنین افزایش خروجی می شود. بنابراین منفعت شناسایی تراکم و کاهش آن زیاد است.
    در این مقاله، یک روش برای تشخیص و محاسبه میزان تراکم با وجود خروجی های مطلوب و نامطلوب تحت دسترسی ضعیف دریک شبکه سری دو مرحله ای ارائه می کنیم و مدلی برای تشخیص و محاسبه مقدار تراکم با وجود خروجی های نهایی مطلوب ونامطلوب ارائه می دهیم.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده، تراکم، خروجی نامطلوب، شبکه ی دو مرحله ای
|
  • M. Fallah Jelodar Pages 5-24
    The first objective in any financial organization is to improve performance, and performance evaluation also is one of the best ways to advance operations in organizations. By utilizing different methods of performance evaluation, organizations can evaluate the effectiveness and efficiency of processes that are in accord with strategic objectives. In addition, the performance evaluation instruments can help organizations with resource allocation and appropriate distribution of these resources. So far, many performance evaluation methods have been introduced which among them, traditional approaches only focus on the financial aspects and do not concern the non-financial. This article primarily concerns the linking of strategy maps and performance indicators that provides a structure of performance evaluation for the Saderat Bank of Tehran; and in the next step evaluates efficiency of bank branches by using Data Envelopment Analysis method.
    Keywords: Performance indicators, Balanced scorecard, Strategy map, DEMATEL, Data Envelopment Analysis
  • M. Soltani, A. Hadi, Vencheh Pages 25-36
    According to the growing trend of IT-based systems, implementation of computerized maintenance management system (CMMS) in Iran’s power industry can dramatically help in optimized management of maintenance activities, and thereby, reducing equipment failures, increasing reliability, increasing product stability and, above all, increasing efficiency and productivity of the employees of this industry. The aim of this article was to examine the impact of computerizing the maintenance and repair process on efficiency of the staff of Isfahan south power plant, measure the efficiency of staff, identification of efficient and inefficient staff, rating of efficient staff, and finally, to investigate and compare the effect of factors influencing their efficiency to increase the organization productivity with job satisfaction approach. To do this, after identifying factors contributing to job satisfaction of employees through questionnaires distributed among 40 employees associated with CMMS, a DEA including four job satisfaction inputs and outputs was defined. With solving the model by CCR method, the efficient and inefficient employees were determined. The results of sensitivity analysis on model inputs determined the effect of each input on the output in accordance with the following ranking:1. Workplace safety and ergonomics
    2. Computerizing maintenance management system (CMMS)
    3. Training
    4. Job nature
    The results indicated that the CMMS has the second ranking among other influential factors. Finally, the efficient personnel were ranked by Anderson Peterson method
    Keywords: Computerized maintenance management system (CMMS), job satisfaction, Data Envelopment Analysis, Reliability, Production stability
  • S. Kordrostami, A.R. Amirteimoori Pages 37-42
    Introduction
    Data envelopment analysis (DEA) is a data-oriented method for measuring and benchmarking the relative efficiency of peer decision making units (DMUs) with multiple inputs and multiple outputs. DEA was initiated in 1978 when Charnes, Cooper and Rhodes (CCR) demonstrated how to change a fractional linear measure of efficiency into a linear programming format. This non-parametric approach solves an LP formulation per DMU to obtain an aggregate efficiency score to each DMU. A new variety of efficiency as partial efficiency has been faced in this paper.
    Aim: The current paper studies the problem of partial efficiency in DEA. By using a DEA model, the paper determines a sharing matrix of inputs to optimize the aggregate efficiency of DMU under consideration.
    Material and
    Methods
    Toward this end, we have used the well-known non-parametric technique DEA.
    Results
    In this paper, we introduced a DEA model to (i) maximize the aggregate efficiency score and (ii) to determine the partial efficiency of each output.
    Conclusion
    Traditional DEA models give an overall efficiency score to each operational unit based on the observed inputs and outputs. In the current study, new efficiency indexes are introduced. These partial indexes are referred to as partial efficiency of outputs. The paper gives the best resource allocation to maximize the aggregate efficiency of DMUs.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, efficiency indexes, efficiency Partial, inputs, outputs
  • S. Navidi, Sh. Banihashemi, M. Sanei Pages 43-60
    Comprehensive methods must be used for portfolio optimization. For this purpose, financial data of stock companies, inputs and outputs variable, the risk measure and investor’s preferences must be considered. By considering these items, we propose a method for portfolio optimization. In this paper, we used financial data of companies for screening the stock companies. We used Conditional Value at Risk (CVaR) as a risk measure, because of its advantages. Data Envelopment Analysis (DEA) can be used to calculate the efficiency of stock companies. Conventional DEA models assume non-negative data. However, many of these data take the negative value, therefore we propose the MeanSharp- CVaR (MSh CV) model and the Multi Objective MeanSharp- CVaR (MOMSh CV) model base on Range Directional Measure (RDM) that can take positive and negative values. By using Multi Objective Decision Making (MODM) model, investors can allocate their capital to the stocks of portfolio as they like. Finally, a numerical example of the purposed method is applied to Iran’s financial market.
    Keywords: Portfolio Optimization, Data Envelopment Analysis, Multi Objective Decision Making, Conditional Value at Risk, Negative data
  • S. H. Nasseri, O. Gholami, M. Fallah Jelodard Pages 61-70
    Data Envelopment Analysis (DEA) is a widely used technique for measuring the relative efficiencies of homogenous Decision Making Units (DMUs) with multiple inputs and multiple outputs. These factors may be evaluated in fuzzy or stochastic environment. Hence, the classic structures of DEA model may be changed where in two fold fuzzy stochastic environment. For instances, linearity, feasibility and normal domain of efficiency scores (input orientation) between zero and one are some of these properties. In this paper, a new approach based on alpha cuts is proposed for evaluating decision making units with fuzzy stochastics inputs and outputs. The proposed approach modifies these weaknesses to solve DEA models with fuzzy stochastic parameters. A numerical example is given to illustrate the features and the applicability of the proposed model.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, fuzzy random variables, α, level approach, Possibility-Probability
  • S. Hossein, Zadeh, A. Iranmanesh, A. Hamzeh, M.A. Hosseinzadeh Pages 71-80
    Let G be a simple graph with vertex set {v1, v2, … , vn}. The common neighborhood graph of G, denoted by con(G), is a graph with vertex set {v1, v2, … , vn}, in which two vertices are adjacent if and only if they have at least one common neighbor in the graph G. In this paper, we compute the common neighborhood of some composite graphs. In continue, we investigate the relation between hamiltonicity of graph G and con(G). Also, we obtain a lower bound for the clique number of con(G) in terms of clique number of graph G. Finally we state that the total chromatic number of G is bounded by chromatic number of con(T(G)).
    Keywords: Common neighborhood graph, Hamiltonian cycle, Clique number, Graph operation
  • A. Zaretalab, M.R. Shahryari, S. Naderi Pages 81-90
    The present paper, titled “optimizing the time of preparation, taking into account the timing of repair and maintenance using non-linear modeling”, has been implemented with the aim of designing and presenting a mathematical model to get the best sequence of operations leading to minimum the total time of production. The main research question is related to the reduction of time and production costs following the implementation of the presented model.
    The method of research’s data and information collection, have been survey and study and library resources, referring to the documentations of repair, maintenance and production segments in the company and expert managers in the areas of planning, engineering production and … Following, the model taking into account the constraints of cost and time, as well as the limitations of the production system is presented. LINGO software is used to solve the models and model outputs, will provide the local solutions that would show the best sequence. And finally it can be extended the model to other industrial units with only smart alternations and present the best operational sequence related to multifunctional machines.
    Keywords: Sequencing, Setup time, Maintenance, Production scheduling, Non Linear programming
  • R. Rastgoo, M. Rostami Malkhalifeh Pages 91-100
    Congestion is one of the main issues in data envelopment analyses which have particular importance. Recently researches about congestion, whether in economic articles or in Operations Research articles in had grown increasingly. Congestion is a wasteful stage of the production process where outputs are reduced due to excessive amount of inputs. In economics, congestion is very important because elimination of it results in decrease in costs as well as increase in outputs. Therefore the benefits of recognition of density and decreasing of it are high.
    In this paper, we will be introduced a method for definition and calculation of congestion degree under weak disposability of desirable and undesirable outputs in a Two-phase Network. And we will present a model for definition and calculation of congestion value considering desirable and undesirable final outputs.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, undesirable output, congestion, Two, phase Network