فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:16 Issue: 62, 2017

Journal of Medicinal Plants
Volume:16 Issue: 62, 2017

  • 232 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مسعود مدرسی، محمدرضا حرف بل، فرهاد احمدی * صفحات 1-17
    کورکومین یک ترکیب طبیعی می باشد که از ریزوم گیاه زردچوبه به دست می آید. این ترکیب از طریق مکانیسم های مختلف سلولی و مولکولی موجب اثرات مختلف فارماکولوژیک و درمانی می شود. با توجه به کاربرد دارویی و همچنین خواص فارماکولوژیکی کورکومین، نیاز به بررسی اثرات فارماکولوژیک این ترکیب جهت بهره برداری از آن در انجام تحقیقات بالینی احساس می شود.
    از جمله مهم ترین اثرات درمانی این ترکیب می توان به اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد سرطانی آن اشاره نمود. با توجه به اینکه عوارض جانبی و سمیت خاصی از کورکومین گزارش نشده است، لذا مصرف این ترکیب طبیعی به عنوان مکمل دارویی در رژیم های درمانی جهت درمان بیماری های مختلف مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات متعدد بالینی در رابطه با مصرف توام کورکومین با داروهای شیمی درمانی نشان داده است که کورکومین موجب افزایش اثربخشی داروهای شیمی درمانی یا کاهش عوارض جانبی آنها می شود. هدف از این مطالعه ارائه یک مقاله مروری از بررسی های انجام شده در زمینه اثرات فارماکولوژیک و خواص درمانی ترکیب کورکومین می باشد.
    کلیدواژگان: کورکومین، اثرات فارماکولوژیک، خواص درمانی
  • مهسا رودبارکی، علی مهرآفرین، فرحناز خلیقی سیگارودی، حسنعلی نقدی بادی * صفحات 18-28
    مقدمه
    به لیمو با نام علمی Lippia citriodora H.B.K. گیاهی دارویی و معطر از خانواده شاه پسند Verbenaceae است.

    هدف
    شناخت تغییرات محتوای اسانس و میزان E- سیترال (ژرانیال) گیاه دارویی به لیمو در پاسخ به القای تنظیم کننده های رشد گیاهی و ترکیبات فعال زیستی بود.
    روش بررسی
    این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار به اجرا در آمد. فاکتور اول در چهار سطح تیماری شامل تیمار شاهد (بدون القای تنظیم کننده رشدی گیاه)، تیمار القای محلول 50 پی.پی.ام اسیدجیبرلیک و 50 پی.پی.ام اسید ایندول بوتیریک، تیمار القای محلول 50 پی.پی.ام اسیدجیبرلیک و 100 پی.پی.ام اسید ایندول بوتیریک و تیمار القای محلول 100 پی.پی.ام اسیدجیبرلیک و 50 پی.پی.ام اسید ایندول بوتیریک و فاکتور دوم شامل القای محرک زیستی کیتوزان با دو سطح غلظت صفر و 400 پی.پی.ام و فاکتور سوم شامل القای محرک زیستی متانول (MeOH) با دو سطح غلظت صفر و 5 درصد حجمی بود.
    نتایج
    نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثرات سه گانه محلول پاشی هورمون، متانول و کیتوزان روی ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، طول برگ در سطح آماری پنج درصد و روی بقیه خصوصیات مورد اندازه گیری در سطح آماری یک درصد معنی دار شدند. بیشترین میزان محتوای اسانس در تیمار 400 پی.پی.ام کیتوزان و 5 درصد حجمی متانول مشاهده شد. بیشترین تعداد برگ و میزان E- سیترال در 400 پی.پی.ام کیتوزان و بیشترین وزن تر و خشک ساقه و ریشه، وزن خشک برگ در تیمار حاوی 50 پی.پی.ام اسید جیبرلیک و 100 پی.پی.ام اسید ایندول بوتیریک حاصل شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی اثرات متقابل تنظیم کننده های رشد گیاهی، متانول و کیتوزان روی محتوای اسانس، میزان E- سیترال و خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی به لیمو معنی دار و مثبت بوده است.
    کلیدواژگان: به لیمو، اسانس، اسید جیبرلیک، اسید ایندول بوتیریک، کیتوزان، متانول
  • خالد کشاورزی، مجتبی مرادی، سیداسماعیل خوشنام *، الوند الوانی، منصور صفایی پورزمانی، محمد فتاحی، عظیم بازیار صفحات 29-37
    مقدمه
    بسیاری از عصاره های گیاهی وجود دارند که توانایی کاهش پاسخ درد را دارند. همچنین، مطالعات حاکی از اثرات تعدیلی استرادیول بر درد می باشند.
    هدف
    در تحقیق حاضر اثر عصاره آبی- الکلی گیاه خرفه و استرادیول بر آستانه درد در موش سوری ماده مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تعداد 90 سر موش سوری ماده نژاد بالب سی به طور تصادفی به گروه های کنترل، دریافت کننده دوزهای پایین، متوسط و بالای عصاره خرفه و استرادیول و دریافت کننده «عصاره خرفه + استرادیول» تقسیم شدند. پس از تزریق درون صفاقی عصاره یا هورمون، آستانه درد توسط آزمون تیل فلیک اندازه گیری شد و داده های به دست آمده از طریق آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    آستانه تحمل درد بعد از تزریق دوزهای متوسط و بالای عصاره خرفه نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (به ترتیب: 005/0P< و 009/0P<). همچنین، تزریق دوزهای متوسط و بالای استرادیول موجب افزایش معنی دار آستانه درد نسبت به گروه کنترل شد (به ترتیب: 009/0 P <و 01/0P <). در نهایت، تزریق توام دوز پایین خرفه و دوز پایین استرادیول و نیز تجویز توام دوز بالای خرفه و دوز بالای استرادیول، در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشته است. اما در مقایسه با گروه های دریافت کننده دوز پایین خرفه و دوز پایین استرادیول تغییر معنی داری وجود نداشته است.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد که عصاره خرفه و استرادیول موجب افزایش آستانه درد در موش سوری ماده شده است. بنابراین، این نتایج ممکن است نشان دهنده اثرات شبه مورفینی عصاره خرفه و استرادیول باشد.
    کلیدواژگان: خرفه، تیل فلیک، استرادیول، آستانه درد، موش ماده
  • گیتی ازگلی *، آسیه خدادادی، زهره شیخان، سارا جام برسنگ، فراز مجاب، سحر طالب صفحات 38-49
    مقدمه
    تسکین درد پس از زایمان تاثیر بر راحتی مادر دارد و موجب بهبود تعامل او با نوزاد می شود. یکی از راه های کاهش درد، استفاده از داروهای گیاهی است که پذیرش بهتر و عوارض کمتر نسبت به داروهای شیمایی دارد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر کپسول انیسون با مفنامیک اسید بر پس درد زایمان انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت کارآزمایی بالینی، تصادفی- دو سوکور. بر روی 96 زنی که 2 ساعت از زایمان آنها گذشته بود و شدت پس درد متوسط تا شدید داشتند، انجام شد. افراد با تخصیص تصادفی در دو گروه مصرف کننده کپسول انیسون و کپسول مفنامیک اسید قرار گرفتند. کپسول ها 4 بار در روز، هر 6 ساعت مصرف می شد. میزان پس درد در زمان های قبل، و یک ساعت پس از هربار مداخله با خط کش درد اندازه گیری و ثبت می شد. تحلیل اطلاعات بر اساس نرم افزار آماری SPSS17 انجام شد. دو گروه، قبل از مداخله از نظر میانگین شدت پس درد و تعداد زایمان همگن بودند.
    نتایج
    نتایج نشان داد کاهش میزان پس درد در بین مصرف کنندگان انیسون بیشتر از مفنامیک اسید بود (05/0 P<). میزان کاهش پس درد با تعداد زایمان رابطه ندارد (05/0 P>) و بین نخست زا و چندزا یکسان است (05/0 P>).
    نتیجه گیری
    کپسول انیسون به عنوان یک داروی گیاهی بر کاهش شدت پس درد بعد زایمان موثر است.
    کلیدواژگان: انیسون، پس درد، درد، مراقبت پس از زایمان، مفنامیک اسید
  • زینب رضوی مجد، حسن متین همایی، محمد علی آذربایجانی *، پروین فرزانگی صفحات 46-54
    مقدمه
    یکی از مشکلات ناشی از سالمندی توسعه آپوپتوز در بافت های مختلف بدن می باشد. شواهدی وجود دارد که برخی از داروها از طریق توسعه فشار اکسیداتیو موجب توسعه این روند می شوند. با این وجود فعالیت های بدنی و داروهای گیاهی با دو مکانیسم متفاوت می توانند موجب مهار آپوپتوز شوند.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرین هوازی منظم به همراه مصرف عصاره سیر بر سطوح Bax و Bcl-2 و نسبت آن دو در بافت قلب موش های صحرایی مسن مبتلا بیماری مزمن کلیوی بود.
    روش بررسی
    در یک کارآزمایی تجربی، 42 سر موش صحرایی نر ویستار پیر (48 تا 50 هفته) انتخاب و به طور تصادفی به گروه های کنترل، دوکسوروبیسین، دوکسوروبیسین- سالین، دوکسوروبیسین- تمرین، دوکسوروبیسین- سیر، دوکسوروبیسین- سیر- تمرین تقسیم شدند. بیماری مزمن کلیوی با یک بار تزریق زیر جلدی دوکسوروبیسین (5/8 میلی گرم/ کیلوگرم وزن) القا شد. برنامه تمرینی شنا شامل30 دقیقه/روز، سه روز/هفته به مدت 8 هفته بود. گروه های دوکسوروبیسین- سیر و ترکیبی با عصاره سیر (5/2گرم/کیلوگرم وزن بدن) گاواژ شدند. سطوح قلبی Bax و Bcl-2 به روش الایزا سنجیده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد هشت هفته تمرین شنا و مصرف عصاره سیر و ترکیب تمرین و عصاره سیر سبب افزایش معنی داری در سطوح Bcl-2 و همچنین کاهش معنی داری در سطوح Bax و نسبت Baxبه Bcl-2 بافت قلب موش های مسن تحت بیماری مزمن کلیوی شد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، فعالیت بدنی و سیر هریک به تنهایی اثر محافظتی بر بافت قلب را اعمال می نمایند. اما این دو مداخله اثر یکدیگر را در این محافظت تقویت نمی نمایند. لذا پیشنهاد می شود می توان از هریک به تنهایی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، بیماری مزمن کلیوی، تمرین هوازی منظم، دوکسوروبیسین، عصاره سیر، Bax، Bcl-2
  • علی اکبر واعظی، سارا پاریزی *، علیرضا وحیدی، حسین توانگر صفحات 55-62
    مقدمه
    واکنش های روانی مثل افسردگی و اضطراب یکی از عوارض سکته قلبی می باشد. از طرفی رایحه درمانی یکی از فرایندهایی است که در طب مکمل جهت حفظ سلامت روانی بیماران مورد توجه می باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر استنشاق اسانس نعناع بر افسردگی و اضطراب بیماران سکته قلبی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی انجام گرفت. 70 نفر از بیماران سکته قلبی به روش مبتنی بر هدف وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد DASS-21 بود. برای گروه مداخله از پدهای آغشته به 2/0 سی سی اسانس نعناع و برای گروه کنترل از پدهای نرمال سالین، که به قسمت سینه متصل می شدند، مدت 20 دقیقه در روز استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها وارد نرم افزار SPSS 21 شد و با استفاده از آزمون های مجذور کا، تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین سن افراد گروه کنترل و مداخله به ترتیب 48/11±62/57 و 53/10±94/54 بود. پس از انجام رایحه درمانی در گروه مداخله، سطح افسردگی و اضطراب بیماران نسبت به قبل از مداخله و گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، مداخله با اسانس نعناع در بیمارن سکته قلبی می تواند باعث کاهش افسردگی و اضطراب شود، بنابراین در موقعیت های بالینی استفاده از آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسانس نعناع، اضطراب، افسردگی، انفاراکتوس میوکارد، رایحه درمانی
  • مریم خاتمی سبزوار، امیرحسین حقیقی *، رویا عسکری صفحات 63-73
    مقدمه
    فعالیت بدنی شدید می تواند به کوفتگی عضلانی منجر شود.
    هدف
    بررسی اثر مصرف کوتاه مدت عرق بابونه بر کوفتگی عضلانی در دختران جوان پس از یک فعالیت وامانده ساز بود.
    روش بررسی
    20 دختر جوان داوطلب شدند. افراد به طور تصادفی به دو گروه مساوی تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت دوازده روز، روزانه 300 میلی لیتر عرق بابونه مصرف می کردند. گروه کنترل از آب و اسانس بابونه به شکل دارونما استفاده می کردند. در روز یازدهم فعالیت دویدن وامانده ساز بر روی نوارگردان با شیب منفی 5 درجه برای همه آزمودنی ها انجام شد. نمونه های خون در روز اول و دهم قبل از انجام فعالیت و یک، 24 و 48 ساعت پس از انجام فعالیت جمع آوری شد. داده ها با استفاده از روش های آماری t مستقل و آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معناداری 05/0 >P تحلیل شدند.
    نتایج
    بین دو گروه تجربی و کنترل در شاخص کراتین کیناز تفاوت معناداری مشاهده نشد. شاخص لاکتات دهیدروژناز در یک و 48 ساعت پس از آزمون در گروه تجربی نسبت به کنترل کاهش معناداری نشان داد. شاخص آمینوآسپارتات ترانسفراز در گروه تجربی نسبت به کنترل، 24 ساعت پس از انجام آزمون افزایش معنادار و در 48 ساعت بعد کاهش معناداری داشت. شدت درد در گروه تجربی نسبت به کنترل، در زمان های 1 و 24 ساعت پس از آزمون کاهش معناداری نشان داد.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود دختران جوانی که قصد انجام فعالیت های شدید و وامانده ساز را دارند از عرق بابونه جهت پیشگیری یا کاهش عوارض کوفتگی عضلانی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: عرق بابونه، فعالیت وامانده ساز، کوفتگی عضلانی
  • زهرا ربیعی، فرهاد فتحی، سمیرا اصغرزاده، محمود رفیعیان کوپایی * صفحات 74-84
    مقدمه
    اسطوخدوس متعلق به خانواده Labiatae و با خاصیت آنتی اکسیدانی است.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر حفاظتی عصاره اسطوخدوس بر حجم سکته مغزی و مکانیسم احتمالی آن در مدل سکته مغزی رت انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع تجربی بوده و 42 سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی در 6 گروه 7 تایی تقسیم بندی شدند. عصاره اسطوخدوس (با دوزهای 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن موش صحرایی) به مدت 20 روز متوالی به موش های صحرایی به صورت داخل صفاقی تزریق شد. 2 ساعت بعد از آخرین دوز، جراحی بستن شریان مغزی انجام و 24 ساعت بعد از القای ایسکمی میزان حجم سکته مغزی اندازه گیری شد. همچنین میزان نیتریک اکسید (NO) سرم اندازه گیری شد. تحلیل آماری داده ها ازطریق آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) انجام شد .
    نتایج
    تیمار رت ها با عصاره اسطوخدوس در دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 20 روز منجر به یک کاهش معنی داری در حجم آسیب بافتی ناشی از سکته در ناحیه پنومبرا (کورتکس) و کانون (ساب کورتکس) مغز نسبت به کنترل شد (به ترتیب، 044/0P= و 047/0 P=). عصاره اسطوخدوس با دوز 200 میلی گرم به طور معنی داری میزان نیتریک اکساید خون را افزایش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که عصاره اسطوخدوس فعالیت حفاظت مغزی در برابر ایسکمی مغزی دارد و حجم سکته مغزی را در موش های صحرایی در معرض ایسکمی کاهش می دهد که مکانیسم آن ممکن است در ارتباط با افزایش فعالیت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی دارو باشد. عصاره گیاه اسطوخدوس با افزایش سطح نیتریک اکساید اندوتلیالی، با مهار کاهش جریان خون مغزی باعث کاهش حجم سکته ی مغزی شده است.
    کلیدواژگان: ایسکمی مغزی و خونرسانی مجدد، حجم سکته مغزی، عصاره اسطوخدوس، نیتریک اکساید
  • یوسف گلشنی، سعید محمدی * صفحات 85-93
    مقدمه
    گیاهان دارویی یکی از مهمترین منابع مورد استفاده بشر در درمان بیماری های مختلف بوده اند. گیاه دارویی پیر بهار تلخ (Erigeron acer L.) به طور سنتی در درمان دندان درد و آرتریت استفاده می شود.
    هدف
    هدف این مطالعه تجربی، بررسی اثر ضد دردی عصاره هیدروالکی گیاه پیر بهار تلخ در موش صحرایی نر بالغ بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از 36 سر موش صحرایی نر بالغ در 6 گروه شامل؛ کنترل، گروه های تیمار شده با عصاره (mg/kg، I.P. 300 ،100 و 80)، مرفین (mg/kg 1) و نالوکسان (mg/kg 1) به همراه غلظت (دوز) 300 عصاره استفاده شد.
    به منظور ارزیابی اثرات ضد دردی عصاره از آزمون های ریتینگ، تیل فلیک و فرمالین استفاده شد. همچنین به منظور ارزیابی سمیت حاد عصاره از روش لورک استفاده شد.
    نتایج
    عصاره هیدروالکلی برگ پیر بهار تلخ با دوز mg/kg 300 به طور آشکاری اثر ضد دردی را در آزمون های رایتینگ و تیل فلیک با 01/0 P< و فاز مزمن آزمون فرمالین با 001/0 P< نشان داد. نتایج نشان داد که بین گروه مورفین و گروه دریافت کننده دوز mg/kg 300 عصاره در فاز مزمن فرمالین تفاوت معنی داری وجود نداشت. استفاده از نالوکسان + دوز mg/kg 300 در هر سه آزمون ارزیابی کننده درد، سبب معکوس کردن اثرات ضد دردی شد. تزریق دوزهای مختلف عصاره تا mg/kg 5000 هیچ سمیت حادی را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    گیاه پیر بهار تلخ دارای اثرات ضد دردی مرکزی و محیطی است. این اثرات ضد دردی احتمالا می تواند از طریق مکانیسم های اوپیوئیدی اعمال شده باشد.
    کلیدواژگان: درد، عصاره هیدروالکلی، پیر بهار تلخ، موش صحرایی
  • سارا خشنودی نیا، مهرداد نیا کوثری *، زهرا تحسیری صفحات 94-107
    در راستای کاهش استفاده از حلال های آلی در استخراج ترکیبات گیاهی از زیست توده های مختلف، استخراج با آب مادون بحرانی یکی از مطرح ترین فن آوری های دوست دار محیط زیست در چند سال اخیر است. مواد زیست فعال گیاهی همچون ترکیبات فنولی، اسانس های فرار و کربوهیدرات ها، کاربرد بی شماری در صنعت دارو، مواد غذایی و سایر صنایع دارند. هدف از این مقاله مروری است بر گزارشاتی که موقعیت کنونی استخراج با آب مادون بحرانی در تولید ترکیبات گیاهی را توصیف می کند. این مقاله تلاش می کند تا یک دید کلی در مورد جنبه های مختلف استخراج با آب مادون بحرانی شامل، ویژگی های آب مادون بحرانی، عوامل موثر بر استخراج (مانند دما، سرعت جریان، نوع استخراج، ویژگی های نمونه، pH، فشار و افزودنی ها)، روش بهبود استخراج مواد حساس به حرارت، مطالعه سنتیک و مدل سازی استخراج، کاربرد آب به عنوان حلال و ضد حلال، رسوب دهی و تشکیل ذره توسط آب مادون بحرانی و چشم انداز آینده این فن آوری را ارائه کند.
    کلیدواژگان: استخراج، آب مادون بحرانی، ترکیب زیست فعال، رسوب دهی
  • مینا سلیمانی دهنوی، کهین شاهانی پور * صفحات 108-119
    مقدمه
    یکی از عوارض دیابت ملیتوس گلیکوزیلاسیون پروتئین های مختلف بدن است که باعث تغییر ماهیت، ساختمان و عملکرد بیوشیمیایی آنها می شود. کاهش یا مهار این واکنش باعث بهبود علائم دیابت می شود. به نظر می رسد که استفاده از گیاهان حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان در این راه مفید و موثر می باشد.
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی واکنش گلیکوزیلاسیون آلبومین و هموگلوبین در حضور غلظت های مختلف عصاره ی هیدروالکلی گیاه Rosa damascena Mill و Anethum graveolens می باشد.
    روش بررسی
    1) جمع آوری گیاهان، 2) عصاره گیری به روش خیساندن، 3) بررسی ظرفیت آنتی اکسیدانی تام با روش DPPH و میزان فنول به روش فولیت- سیویکالتو 4) خالص سازی و اندازه گیری مقدار هموگلوبین از خون انسان، 5) بهینه سازی تثبیت سازی، 6) بررسی میزان گلیکوزیلاسیون، در حضور و غیاب عصاره ها.
    نتایج
    طیق نتایج به دست آمده میزان فنول و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام عصاره هیدروالکلی شوید به طور معناداری از گل سرخ بیشتر بوده (05/0 P<). بیشترین میزان گلیکوزیلاسیون هموگلوبین در زمان در غلظت 10 میلی گرم گلوکز در مدت 72 ساعت انکوباسیون و برای آلبومین 30 میلی گرم در مدت 72 ساعت بوده است. برای هر دو عصاره در غلظت 1/0 میکروگرم بر میلی لیتر برای دو پروتئین بوده که عصاره هیدروالکلی شوید نسبت به گل سرخ بهتر عمل کرده است (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    دو عصاره هیدروالکلی شوید و گل سرخ به طور متوسط باعث کاهش گلیکوزیلاسیون آلبومین و هموگلوبین می شوند. اما مطالعات بیشتری برای اثبات این موضوع لازم است.
    کلیدواژگان: شوید، گل سرخ، آلبومین، گلیکوزیلاسیون، هموگلوبین
  • ابوالقاسم اکبریان، مهدی رحیم ملک *، محمدرضا سبزعلیان، قدرت الله سعیدی صفحات 120-135
    مقدمه
    بیلهر یا کندل کوهی با نام علمی Dorema aucheri متعلق به تیره چتریان و از جمله گیاهان دارویی انحصاری ایران می باشد. با توجه به خطر انقراض این گونه ارزشمند گیاهی تاکنون بررسی جامعی بر روی اثر ویژگی های اقلیمی بر صفات مختلف در جمعیت های گیاه بیلهر در مناطق مختلف جغرافیایی انجام نگرفته است.
    هدف
    بررسی تغییرات صفات مورفولوژیک، فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی در جمعیت های بیلهر کشت شده در محیط های مختلف بود.
    روش بررسی
    این تحقیق در قالب طرح آزمایشی بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در نیمه دوم آبان ماه 1393 در سه منطقه مختلف آب و هوایی اجرا شد. محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی گیاه به روش رنگ سنجی اندازه گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه به دو روش روبش رادیکال های آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن (FTC) اندازه گیری شد و اسانس با روش تقطیر با آب به دست آمد. برای بررسی اثر عوامل محیطی بر صفات فیتوشیمیایی از تجزیه همبستگی کانونیک (CCA) استفاده شد.
    نتایج
    نتایج حاکی از آن بود که صفات مورد بررسی بین جمعیت ها و مکان های مختلف از نظر آماری تفاوت معنی داری داشتند. از لحاظ درصد اسانس و محتوای ترکیبات فنولیک، جمعیت گرگو در محیط کشت مارگون و جمعیت دیشموک در شرایط اصفهان به ترتیب بیشترین و کمترین میزان را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    جمعیت گرگو عملکرد بهتری از لحاظ صفات فیتوشیمیایی و بیشتر صفات مورفولوژیک در کلیه مناطق مورد بررسی از خود نشان داد که پیشنهاد می شود در زمینه اهلی سازی این جمعیت گیاهی مطالعه بیشتری انجام شود.
    کلیدواژگان: Dorema aucheri، آنتی اکسیدان، ترکیبات فنولیک، صفات مورفولوژیک، عوامل اقلیمی
  • علیرضا رمضانی، خلیل الله منیخ * صفحات 136-144
    مقدمه
    فعالیت های بدنی شدید سبب تولید استرس اکسیداتیو می شود که می تواند سلامت ورزشکاران را به مخاطره بیندازد همچنین کوئرستین یک فلاونوئید با خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است.
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی اثر کوئرستین بر زمان رسیدن به واماندگی و فشار اکسایشی در مردان فوتبالیست بود.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی دو سو کور کنترل شده با دارونما در 22 بازیکنان فوتبال به مدت شش هفته انجام شد. افراد به صورت تصادفی در یکی از دو گروه کوئرستین (1000 میلی گرم) و دارونما (1000 میلی گرم دکستروز) قرار گرفتند. اندازه گیری های پیکرسنجی، زمان رسیدن به واماندگی و آزمایش های بیوشیمیایی خون (فراسنج های سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و مالون دی آلدئید) در ابتدا و انتهای مطالعه انجام و داده ها با استفاده از آزمون t تحلیل شد.
    نتایج
    در انتهای مطالعه در گروه کوئرستین، زمان رسیدن به واماندگی، فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز سرم به طور معناداری افزایش و میزان مالون دی آلدئید سرم به طور معناداری کاهش یافت (05/0 P<). میانگین این فراسنج ها در انتهای مطالعه بین دو گروه نیز تفاوت معناداری با یکدیگر داشتند (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مصرف 1000 میلی گرم در روز کوئرستین به مدت 6 هفته باعث افزایش معنادار زمان رسیدن به واماندگی و فعالیت آنزیم های سوپراکسیداز دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش معنادار مالون دی آلدئید سرم در افراد مورد مطالعه شد.
    کلیدواژگان: کوئرستین، سوپراکسیددیسموتاز، زمان رسیدن به واماندگی، کاتلاز، گلوتاتیون پراکسیداز، ماوم دی آلدئید
  • بابک مختاری *، مریم کلاهی، ندا میرزایی صفحات 145-157
    مقدمه
    شکرتیغال (Echinops dichorus L.) گیاهی دارویی از خانواده کاسنی است که در اثر فعالیت نوعی حشره سرخرطومی روی بعضی از گونه های این جنس، ترکیبی به نام «مان» به دست می آید.
    هدف
    در این تحقیق حلال و روش های مختلف عصاره گیری در استخراج ترکیبات آلی از بخش مان شکرتیغال مورد بررسی قرار گرفتند.
    روش بررسی
    جداسازی و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده ی عصاره های بخش مان شکرتیغال با استفاده از دستگاه GCMS صورت گرفت. بررسی ویژگی های ضدسرطانی عصاره مان با استفاده از روش های NBT و MTT به دو روش سوکسله و ماسراسیون با دو حلال اتانول و ان هگزان، انجام شد.
    نتایج
    نتایج بررسی های فیتوشیمیایی حضور ترکیبات ساپونینی، استروئیدی، گلیکوزید سیانوژنیک، تانن دار و آلکالوئیدی را نشان داد و آنالیز عصاره های ماسراسیون، پرگولاسیون و دستگاه سوگسله با حلال اتانول بوسیله دستگاه GCMS نشان داد که هر سه عصاره مان سرشار از اسیدهای چرب می باشد. آنالیز طیف های GC، 27 ترکیب در روش ماسراسیون، 30 ترکیب در روش پرکولاسیون و 10 ترکیب با استفاده از دستگاه سوکسله را نشان داد. نتایج بررسی میزان بقاء سلولی نشان داد که کمترین بقا سلول های سرطانی تیمار شده مربوط به عصاره اتانولی و ان- هگزانی به روش ماسراسیون بود. نتایج آزمون NBT بیانگر خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی و ان- هگزانی به روش ماسراسیون می باشد.
    نتیجه گیری
    بهترین روش و حلال جهت استخراج ترکیبات آلی عصاره تام محصول مان گیاه شکرتیغال، دستگاه پرکولاتور به همراه حلال اتانول است. اما برای استخراج اسیدهای چرب و ترپن های موجود در گیاه روش سوکسله پیشنهاد می شود. تمامی عصاره های شکرتیغال (مان) خواص سیتوکسی خوبی نشان دادند که بیانگر وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی این عصاره ها است.
    کلیدواژگان: شکرتیغال، پرکولاسیون، سوکسله، طیف سنج جرمی، متابولیت های ثانویه
  • اکبر حاجی زاده مقدم *، محبوبه زارع، سپیده رستمیان، صدیقه خانجانی صفحات 158-168
    مقدمه
    آلزایمر یکی از بیماری های تحلیل عصبی است که با از دست دادن پیشرونده حافظه، کاهش توانایی شناختی و اختلالات رفتاری از جمله رفتارهای شبه اضطرابی مشخص می شود. کوئرستین ترکیب پلی فنلی با اثرات آنتی اکسیدانی و حفاظت نورونی است.
    هدف
    هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات ضد اضطرابی کوئرستین و نانوکریستال آن در مدل بیماری آلزایمر می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 49 سر موش صحرایی به صورت تصادفی به هفت گروه کنترل (موش های سالم)، شاهد (آب مقطر را به صورت خوراکی و سالین را به صورت درون بطنی دریافت کردند)، بیمار (/rat μg 10 استرپتوزوتوسین درون بطنی و آب مقطر به صورت خوراکی دریافت کردند) و گروه های بیمار درمان شده ( کوئرستین و نانو بلورهای کوئرستین را با غلظت های 10 و 25 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن روزانه به مدت چهار هفته به صورت خوراکی بعد از تزریق استرپتوزوتوسین دریافت کردند) تقسیم شدند. برای ارزیابی رفتارهای شبه اضطرابی از تست ماز صلیبی مرتفع استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تزریق درون بطنی استرپتوزوتوسین به طور معنی داری درصد زمان سپری شده و درصد تعداد دفعات ورود به بازوی باز در تست ماز صلیبی بالاتر از کاهش داد و درمان با کوئرستین و نانوکریستال آن این شاخص های رفتاری را در هفته سوم و چهارم افزایش معنی داری داد. همچنین درمان با نانوکریستال کوئرستین درصد زمان سپری شده و درصد تعداد دفعات ورود به بازوی باز را بیشتر از کوئرستین افزایش داد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اثر حفاظتی کوئرستین و نانو کریستال ها آن را در پیشگیری از رفتارهای شبه اضطرابی ناشی از مدل آلزایمر در موش نشان داد. و درمان با نانوکریستال های کورستین موثرتر از کورستین است.
    کلیدواژگان: آلزایمر، استرپتوزوتوسین، اضطراب، نانوکریستال کوئرستین، موش صحرایی نر
  • محمد مهرگان، علی مهرآفرین، محمدرضا لبافی *، حسنعلی نقدی بادی صفحات 169-181
    مقدمه
    کیتوزان از پلی ساکاریدهای نیتروژن دار است که با واکنش استیل زدای کیتین به صورت طبیعی ایجاد می شود و به عنوان یکی از محرک های زیستی کارآمد برای در تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی زیادی تایید شده است.
    هدف
    بررسی اثر غلظت های مختلف محرک زیستی کیتوزان بر خصوصیات بیوماس رویشی و متابولیت های ثانویه گیاه استویا.
    روش بررسی
    آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای با تیمار کیتوزان، در چهار سطح شامل 0، 05/0، 1/0 و 2/0 درصد انجام شد.
    نتایج
    نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس داده ها نشان داد، که محلول پاشی محرک زیستی کیتوزان اثر معنی داری بر وزن خشک برگ، وزن خشک اندام هوایی، طول برگ (05/0>P)، فنل و ربادیوزید A (01/0>P) داشته است. کیتوزان در سطح 1/0 درصد بیشترین وزن تر و خشک ساقه، برگ و اندام هوایی را تولید نمود، به طوری که با افزایش غلظت کیتوزان از 1/0 به 2/0 درصد این صفات کاهش یافت. بیشترین میزان فنل در غلظت 1/0 درصد کیتوزان مشاهده شد، همچنین در این آزمایش کیتوزان با غلظت 2/0 درصد بیشترین تاثیر را بر ربادیوزید A داشته است.
    نتیجه گیری
    محلول پاشی کیتوزان سبب بهبود خصوصیات بیوماس رویشی و صفات بیوشیمیایی مانند ربادیوزید A گیاه استویا شده است.
    کلیدواژگان: Stevia rebaudiana Bertoni، ربادیوزید A، محرک زیستی
  • محمد ملکوتیان، میلاد مولودی زرگری، محمدحسین اصغری، حسین جعفری منصوریان * صفحات 182-190
    مقدمه
    دیابت تیپ 1، یک بیماری مزمن با واسطه ی سیستم ایمنی می باشد که شیوع آن در دو دهه گذشته به طورچشمگیری افزایش یافته است.
    هدف
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تجویز خوراکی عصاره ی آبی برگ گیاه چغندر قند به عنوان مواد زاید جامد کشاورزی بر روی سیمای ایمونولوژیک در موش های دیابتی شده توسط STZ بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه، تعداد 20 موش نر نژاد خالص C57 BL/6 با محدوده ی سنی 8-6 هفته در 4 گروه 5 تایی (گروه کنترل، دیابتی، درمانی و پیش درمانی) قرار گرفتند. در گروه های دوم، سوم و چهارم به کمک پنج تزریق متوالی، روزانه mg/kg STZ 40 دیابت القا شد. قند خون ناشتای موش ها به صورت هفتگی ثبت می شد. در پایان دوره ی مطالعه، موش ها آسان کشی شده و پس از برداشت طحال و کشت سلول های آن، جهت بررسی میزان تکثیر لنفوسیتی و شدت انفجار تنفسی مورد آزمایش قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تجویز عصاره ی برگ گیاه چغندر به طور معنی داری باعث کاهش قند خون در موش های دیابتی می شود ( 05/0P<). میزان تکثیر لنفوسیتی در گروه های درمانی و پیش درمانی نسبت به گروه دیابتی کاهش معنی داری نشان داد (05/0P<). همچنین، تجویز عصاره، به طور معنی داری باعث برگرداندن شدت انفجار تنفسی کاهش یافته ناشی از تزریق STZ به میزانی نزدیک به گروه کنترل در گروه های درمانی و پیش درمانی شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از مطالعه نتیجه گیری می شود که عصاره ی برگ گیاه چغندر قند اثرات مثبتی در کاهش عوارض و تغییرات ایمونولوژیک مدل دیابت خود ایمن در موش دارد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، استرپتوزوتوسین، دیابتخودایمن، تکثیرلنفوسیتی
  • الهه چگینی، منصور قربانپور *، مهرناز حاتمی، مینا تقی زاده صفحات 191-207
    مقدمه
    تنش های محیطی و محرک های زیستی و غیر زیستی از طریق فعال کردن مکانیسم های دفاعی گیاهان باعث تولید متابولیت های ثانوی و القای پاسخ های فوق حساسیتی می شوند.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف تنش خشکی و نانولوهای کربنی چند دیواره برتغییرات فیزیولوژیکی و محتوای فلاونوئید، ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه مریم گلی ایرانی انجام شد.
    روش بررسی
    این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط گلخانه انجام شد. فاکتور اول تنش خشکی در 4 سطح (25، 50، 75 و 100 درصد ظرفیت مزرعه ای) و فاکتور دوم محلول پاشی با نانو لوله های کربنی چند دیواره (عاملدار و غیر عاملدار) در 4 سطح (0 ، 50، 200 میلی گرم در لیتر) بود.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تنش خشکی، نانولوله های کربنی چند دیواره و اثر متقابل آنها تاثیر معنی داری بر برخی صفات مورد مطالعه داشتند. به طوری که اثر تنش خشکی بر محتوای نسبی آب برگ (01/0 > P) و شاخص کلروفیل (05/0 > P) معنی دار شد، اما اثر نانولوله های کربنی بر شاخص نشت الکترولیت های سلول معنی دار (01/0 > P) بود. همچنین، اثر متقابل تیمارهای آزمایشی بر میزان فنل کل معنی دار (01/0 > P) شد. لیکن، بیشترین و کمترین مقدار ترکیبات فنلی به ترتیب در تیمار نانولوله های کربنی چند دیواره عاملدار با غلظت 50 و 200 میلی گرم در لیتر تحت تنش خشکی 25 درصد ظرفیت زراعی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    استفاده از نانولوله های کربنی چند دیواره عاملدار با غلظت 50 میلی گرم در لیتر به همراه تنش خشکی 50 درصد ظرفیت زارعی شاخص های فیزیولوژیکی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: مریم گلی ایرانی، تنش کم آبی، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، محتوی نسبی آب برگ، نانو لوله های کربنی
|
  • M. Modaresi, Mr Harfbol, F. Ahmadi * Pages 1-17
    Curcumin is a natural compound that obtains from the rhizome of turmeric plant. It has a wide range of pharmacological and therapeutic effects via various molecular and cellular mechanisms. With regards to pharmacological effects and drug use of curcumin, the study of its pharmacological properties for using in clinical trials is essential and need. The most important therapeutic effects of curcumin include: antioxidant, anti- inflammatory and anticancer properties. Although, no side effect and toxicity of curcumin has been reported, but the application of this compound as a supplemental therapy in treatment regimes for various diseases is taking into consideration. The clinical studies of curcumin combined with chemotherapy drugs demonstrated that the curcumin increases the effectiveness of drugs and decrease of side effects of chemotherapy drugs. The aim of this work is the review of all studies which conducted on pharmacological and therapeutic properties of curcumin.
    Keywords: Curcumin, Pharmacological effect, Therapeutic properties
  • M. Roodbaraky, A. Mehrafarin, F. Khalighi-Sigaroodi, H. Naghdi Badi * Pages 18-28
    Background
    Lippia citriodora H.B.K is an important medicinal and aromatic plant from the Verbenaceae family.
    Objective
    The aim of this study was to investigation of essential oil percentage, E-citral (geranial) content and morphophysiological changes of Lippia citriodora in response to induction of bioactive compounds and plant growth regulators.
    Methods
    This study has been conducted on the base of factorial experiment in randomized complete block design (RCBD) with 3 replications. The first factor included the application of bioregulators at four levels that were distilled water, 50 ppm gibberellic acid (GA3) 50 ppm IBA, 50 ppm GA3 100 ppm IBA and 100 ppm GA3 50 ppm IBA. The second factor was chitosan inductions at two levels: distilled water and 400 ppm chitosan. The third factor was methanol induction at two levels: distilled water and 5% v/v methanol.
    Results
    The measured traits were significantly affected (P≤0.01) by the interaction of bioregulators, methanol and chitosan except for plant height, number of branches, leave length that were significantly affected at 0.05 level. The highest content of essential oil achieved by 400 ppm chitosan and 5% V/V methanol. The highest amount of leaves number and E-citral content were observed at 400 ppm chitosan. The maximum value of root and stem fresh and dry weight and leaf dry weight were obtained at 50 ppm GA3 100 ppm IBA.
    Conclusion
    Generally, the interaction of foliar application of plant growth regulators, methanol and chitosan could be positively effect on essential oil, E-citral (geranial) content and morpho-physiological traits.
    Keywords: Lippia citriodora, Essential oil, Gibberellic acid, Indole-3-butyric acid, Chitosan, Methanol
  • Kh Keshavarzi, Se Khoshnam *, A. Alvani, M. Safaei Pour Zamani, M. Fatahi, A. Bazyar Pages 29-37
    Background
    There are many plant extracts which can modulate pain response. Also, studies represented modulatory effects of estradiol on pain.
    Objectives
    The aim of the present study was to evaluate the effect of hydro alcoholic extract of Portulaca oleracea (purslane) and estradiol on pain threshold in female mice.
    Methods
    In this experimental study, 90 female balb c mice were randomly divided into the control and experimental groups which receiving low, moderate and high doses of purslane extract, estradiol and their combination. Following intraperitoneal administration of the hormone or extract, pain threshold was measured using tail flick test, and acquired data have been analyzed using ANOVA.
    Results
    Pain threshold was significantly increased after administration of moderate and high doses of purslane extract with comparing to the control group (P
    Conclusion
    Present study showed that purslane seed extract and estradiol caused increasing of the pain threshold in the female mice. Hence, these results maybe demonstrate morphine-like effects of purslane extract and estradiol.
    Keywords: Purslane, Estradiol, Pain threshold, Female mice, Tail flick
  • G. Ozgoli *, A. Khodadadie, Z. Sheikhan, S. Jambarsang, F. Mojab, S. Taleb Pages 38-49
    Background
    Postpartum after pain relief is effective in convenience of the mother and improve her interaction with the newborn. One of the ways of pain relief is using herbal medicines.
    Objective
    This study was conducted to compare the effect of mefenamic acid (the common pain reliever) and anise capsule on postpartum after-pain.
    Methods
    In this clinical trial, a randomized, double-blind study was conducted. The sample included 96 Mothers in the state of two hours after their vaginal delivery. Their intensity of the pain was between moderate and savior. Women were entered into two groups of mefenamic acid and anise capsule. The capsules were used 4 times a day (each 6 hours one capsule). The pain intensity was evaluated before intervention and one hour after each intervention by the visual analogue scale (VAS). Data was analyzed by the Statistical Package for Social Scientists (SPSS version 17).
    Results
    The two groups were matched in the number of parity and intensity of the pain before intervention. Results revealed that the Reduction of the pain was significantly higher in the anise capsule group (P
    Conclusion
    The anise capsule is effective in order to relief postpartum after-pain.
    Keywords: Anise, Mefenamic acid, Pain, Postpartum after pain, Postpartum care
  • Z. Razavi Majd, H. Matin Homaee, Ma Azarbayjani *, P. Farzanegi Pages 46-54
    Background
    One of the problems due to aging is apoptosis development in various tissues of body. There is some evidence that some drugs induce apoptosis development via oxidative stress. However, physical activity and herbal drugs through two different mechanisms can cause to inhibit the apoptosis.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effects of concurrent regular aerobic training and garlic extract on Bax and Bcl-2 levels and Bax to Bcl-2 ratio in cardiac tissue of aged rats with chronic kidney disease.
    Methods
    Forty two aged male rats were selected and randomly divided into control group, Doxorubicin group, Doxorubicin and saline group, Doxorubicin and aerobic training group, Doxorubicin and garlic group, Doxorubicin, garlic and aerobic training group. The chronic kidney disease induced by the subcutaneous injection of doxorubicin (8.5 mg/kg of body weight) .The protocol training included 3 sessions per week, 30 minutes per session for 8 weeks. The garlic extract were given by gavage (2.5 g/kg of body weight). Cardiac levels of Bax and Bcl-2 were measured by ELISA.
    Results
    The results showed that eight weeks swimming training and garlic extract and combination of them caused to significant increase in Bcl-2 levels and significant decrease in Bax levels and Bcl-2 to Bax ratio of aged cardiac tissue rats with chronic kidney disease (P
    Conclusion
    Based on the results, although physical training and garlic extract individually imposed protective effects on the cardiac tissue but intervention effect of them had no reinforcement effect on the cardiac protection.
    Keywords: Apoptosis, Bax, Bcl-2, Chronic kidney disease, Doxorubicin, Garlic extraction, Regular aerobic training
  • Aa Vaezi, S. Parizi *, Ar Vahidi, H. Tavangar Pages 55-62
    Background
    A psychological reaction such as depression and anxiety is a complication of a heart attack. The aromatherapy is one of the processes in Complementary medicine to maintain mental health of diseases.
    Objective
    This study aimed to investigate the effect of inhalation of essential oil on depression and anxiety in patients with acute myocardial infarction.
    Methods
    This Clinical trial study was conducted in 70 heart attack patients by purposive sampling method and randomly divided in two groups (Intervention and control) who were hospitalized in intensive care units of Sirjan in year 2015. Data were collected by self-report DASS-21 questionnaires. In intervention group 0.2 ml of peppermint oil mixed with 2 ml of Normal saline and in control group 2 ml of normal Saline was poured on a gas and attached with clamp to the collar of patients for 20 minutes and inhaled it for 5 days. Before and after the intervention patients completed DASS-21 questionnaire. After collecting the data Inter to SPSS 21 software and using chi-square tests, t-test were analyzed.
    Results
    The age of control and intervention groups was 57.62±11.48, 54.94±10.53 respectively. After aromatherapy in the intervention group in comparative of before intervention and control group, the level of anxiety and depression in patients significantly showed decreased (P=0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, treatment with peppermint oil can reduce depression and anxiety in patients with myocardial infarction, so its use is recommended in clinical situations.
    Keywords: Anxiety, Aromatherapy, Depression, Myocardial infarction, Peppermint oil
  • M. Khatami Sabzevar, Ah Haghighi *, R. Askari Pages 63-73
    Background
    Intensive physical activity can lead to muscle soreness.
    Objective
    Evaluate the effect of short-term use of of chamomile essence (CE) on muscle soreness in young girls after an exhaustive exercise.
    Methods
    Twenty young girls volunteered. They were randomly assigned into two equal groups of experimental and control. The experimental group drank 300 ml of CE twice daily for twelve days. The control group drank water and the chamomile essential oil as placebo during this period. In the eleventh day, exhaustive exercise on a treadmill with a negative slope of 5 degrees for all subjects was conducted. Blood samples were taken on the first and tenth days before the exhaustive exercise, and 1, 24 and 48 hours after exercise. Data were analyzed using independent t-test and ANOVA for repeated measure with a significant level of P
    Results
    No significant difference was detected between the two groups in the index of serum creatine kinase. Lactate dehydrogenase index in 1 and 48 hours after the test in the experimental group was significantly decreased compared with the control group. Aspartate amino transferase index in the experimental group increased 24 hours after the exercise, and decreased after 48 hours of the exhaustive exercise compared to the control group. Pain scale in the experimental group was reduced 1 and 24 hours after the test compared with the control group.
    Conclusion
    The results suggested that young girls who want to do exhaustive exercises can drink CE to prevent or reduce the effects of muscle soreness.
    Keywords: Chamomile essence, Exhaustive exercise, Muscle soreness
  • Z. Rabiei, F. Fathi, S. Asgharzade, M. Rafieian-Kopaei * Pages 74-84
    Background
    Lavender belongs to the Labiatae family and possesses antioxidant acivity.
    Objective
    The present study was conducted to evaluate the protective effect of lavender extract on infarct volume and its possible mechanisms in an experimental model of stroke.
    Methods
    Lavender extract (100, 200 mg/kg body weight, ip) was injected for 20 consecutive days. Two hours after the last dose, cerebral artery ligation surgery was performed and 24 hours after induction of ischemia, infarct volume was assessed. Also the amount of serum nitric oxide (NO) level was measured.
    Results
    Treatment of rats with lavender extract at a dose of 200 mg for 20 days resulted in a significant decrease in the infarct volume caused by stroke in penumbra area (cortex) and the core (sub-cortical) of brain compared to the control (P=0.044, P=0.047, consecutively). Lavender extract at a dose of 200 mg significantly increased blood levels of nitric oxide.
    Conclusion
    The results of this study suggest that Lavender extract protects brain against ischemia and reduces infarct volume in rats subjected to ischemia. The mechanism may be related to augmentation in endogenous antioxidant defense in the rat brain. Lavender plant extracts with increasing levels of endothelial nitric oxide, by inhibiting the decrease in cerebral blood flow reduced infarct volume.
    Keywords: Brain ischemia, reperfusion, Infarct volume, Lavender extract, Nitric oxide
  • Y. Golshani, S. Mohammadi * Pages 85-93
    Background
    One of the most important sources that have been used in treatment of various diseases in human is medicinal plants. Erigeron acer is one of the medicinal plants that used topically to heal toothache and arthritis.
    Objective
    The aim of this experimental study was to evaluate the analgesic effect of hydroalcoholic extract of Erigeron acer (HEEA) in adult male rats.
    Methods
    In this study, thirty-six adult male rats divided into six groups: control, under treated with extract (80, 100, 300mg/kg), morphine (1 mg/kg, IP) and naloxone (1 mg/kg, IP)皋 of 300 mg/kg of extract. To evaluate the analgesic effects of extract writhing, tail-flick and formalin tests was used. Acute toxicity of extract also was assessing with method of Lork.
    Results
    HEEA at dose of 300 mg/kg clearly has been shown antinociceptive effect in writhing and tail-flick with P
    Conclusion
    The Erigeron acer has central and peripheral analgesic effects. This analgesic effect could possibly be applied through of opioid mechanism.
    Keywords: Erigeron acer, Hydroalcoholic extract, Pain, Rat
  • S. Khoshnoudi-Nia, M. Niakosari *, Z. Tahsiri Pages 94-107
    Background
    To reduce the use of organic solvent, Subcritical water extraction has become a popular green extraction technology for production of phytochemicals from a variety of biomasses. Phytochemicals, such as phenolic component, essential oils and carbohydrates, have countless applications in the pharmaceutical, food and other industries.
    Objective
    To review the literature that describes the current status of subcritical water extraction on production of phytochemicals.
    Methods
    This study was based on literature reviews of recent publications in the field of extraction of bioactive compounds by subcritical water.
    Results
    This article was attempted to give overall view about different features of subcritical water extraction include properties of subcritical water, the application of this solvent to extract the bioactive compounds from different plant materials, the parameters affecting subcritical extraction efficiency (such as temperature, flow rate, extraction mode, matrix composition, pH, pressure, modifiers and additives), the technique to modify the extraction of thermally labile bioactive materials, the studies on kinetics and modelling of subcritical water extraction, water as solvent and anti-solvent, Precipitation techniques and particle formation by subcritical water, future trends and perspectives of upcoming potential applications this technology are reviewed.
    Conclusion
    Subcritical water extraction is a simple, inexpensive, convenient and environmentally friendly approach and easily coupled with other extraction and purification methods. Further study and development of appropriate models are required to achieve the best operating conditions and Development of Industrial Application of this method.
    Keywords: Bioactive Compound, Extraction, Precipitation, Subcritical Water
  • M. Soleimani Dehnavi, K. Shahanipour * Pages 108-119
    Background
    One of the complications of diabetes mellitus is "proteins glycosylation in the body" causing the change in nature, structure and biochemical activity of them. Decreasing or inhibiting this reaction causes to improve diabetic symptoms. The use of antioxidant-rich herbs in this case, seems to be effective.
    Objective
    The purpose of this study is to investigate the albumin and hemoglobin glycosylation reaction in the presence of various concentrations of Anethum graveolens and Rosa damascena Mill hydroalcoholic extracts.
    Methods
    1) plants collection, 2) extraction by maceration method, 3) evaluating the total antioxidant capacity and phenole amount respectively by DPPH and folin-Ciocalteu method, 4) specializing and measuring the amount of hemoglobin from human blood, 5) optimizing the stabilization, 6) investigating the glycosylation amounts, both in the presence and absence of extracts.
    Results
    According to results obtained, the phenol amount and the total antioxidant capacity of Anethum graveolens hydroalcoholic extract is significantly more than Roses's (P
    Conclusion
    The two Anethum graveolens and Rosa hydroalcoholic extracts on average cause to reduce albumin and hemoglobin glycosylation. But more studies are needed to prove it.
    Keywords: Albumin, Dill, Hemoglobin, Glycosylation, Roses
  • A. Akbrian, M. Rahimmalek *, Mr Sabzalian, Gh Saeidi Pages 120-135
    Background
    Bilehar or Kandal koohi (Dorema aucheri) which belongs to umbeliferae family is an endemic species of Iran. In respect to the extinction risk of this valuable species, until now no study has been performed to evaluate the effect of climate features on different traits in D. aucheri populations in different geographical areas.
    Objectives
    The goal of the study was to investigate phytochemical, morphological and antioxidant variation of Bilehar (Dorema aucheri) populations cultivated in different environmental conditions.
    Methods
    The experiment was conducted in a randomized complete block design in three replicates in November 2014 in three different areas. The total phenolics and flavonoid content were determined colorimetrically. The antioxidant activity of extracts were measured using two model systems, DPPH free radical scavenging (DPPH) and reducing iron (FTC). The essential oil was extracted based on hydro- distillation. To investigate the effect of environmental factors on phytochemical characteristics, Canonical Correlation Analysis (CCA) was applied.
    Results
    The results revealed the presense of significant differences between populations and various locations for the studied characteristics. Gorgue and Dishmook populations possessed the highest and the lowest amount of phenolics and essential oil in Margon and Isfahan provinces, respectively.
    Conclusion
    Finally, Gorgue possessed the best performance among all populations in respect to the phytochemical and morphological traits in all provinces, so, further studies are suggested to be done for the domestication of this plant population.
    Keywords: Dorema aucheri, Antioxidant, Climatic factors, Morphological traits, Phenolic compounds
  • Ar Ramezani, Kh Moonikh * Pages 136-144
    Background
    Intensive physical activity is known to induce oxidative stress. that could endanger the health of athletes. Also Quercetin is a flavonoid with antioxidant and anti-inflammatory properties.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of quercetin on time to exhaustion and oxidative stress in male soccer players.
    Methods
    This placebo‑controlled, double‑blind clinical trial was conducted on 22 football players for Six weeks. The subjects were randomly assigned to one of two groups to receive quercetin (1000 mg) or placebo (1000 mg dextrose). Anthropometric measurements, time to exhaustion and blood biochemical parameters including SOD, CAT, GPx and MDA were measured at the beginning and end of the study and the data were analyzed using paired t-test.
    Results
    At the end of the study in Quercetin group time to exhaustion, Enzyme activity of SOD, CAT and GPx were significantly increased (P
    Conclusion
    In this study, supplementation with 1000 mg of Quercetin per day for 6 weeks, increased time to exhaustion and SOD, CAT and GPx enzyme activity and decreased serum malondialdehyde significantly.
    Keywords: CAT, GPx, MDA, Quercetin, SOD, Time to exhaustion
  • B. Mokhtari *, M. Kolahi, N. Mirzaei Pages 145-157
    Background
    Echinops (Echinops dichorus L.) from the Asteraceae family is a plant which obtained from the kind of insect activity on some species and generated a compound that is called "mann".
    Objective
    Identification of the main chemical compounds of plant, solvent and different methods of extracting in extraction of these compounds is evaluated.
    Methods
    Isolation and identification of extracts constituents is done with GC/MS. In order to evaluate anticancer characteristics, ethanolic and n-Hexane extracts from Manna has been obtained using Maceration and Soxhlet Apparatus methods. The effects of these extracts on CaCO2 cells have been evaluated using MTT and NBT values.
    Results
    The results of phytochemical investigations showed that saponin, steroids, glycoside cyanogenic, tannin and alkaloid compounds are existence. In the GC-MS analysis of extracting showed that fatty acids and terpenes as major constituents in Manna. Based on results, 27 different components in the Maceration method, 30 different components in the percolation and 10 different components in the Soxhlet Apparatus method were identified. The results of MTT showed the least cell survival value of treated cancerous cell was concerned to ethanolic and n-Hexane-derived extract using Maceration method. NBT test results represent the antioxidant properties of ethanolic and n-Hexane extracts using Maceration method.
    Conclusion
    The use of ethanol and Percolation are the best approach for extracting organic compounds of Manna, but to extract the fatty acids and terpenes of plants, Soxhlet method is proposed. All the extracts of Echinops (Mann) showed good cytotoxic properties that represent the presence of antioxidant compounds these extracts.
    Keywords: Echinops, Mass Spectroscopy, Percolation, Secondary metabolyts, Soxhlet
  • A. Hajizadeh Moghaddam *, M. Zare, S. Rostamian, S. Khanjani Pages 158-168
    Introduction
    Alzheimer is a neurodegenerative disease which is characterized by progressive memory loss, diminished cognitive ability and behavioral disturbances such as anxiety-like behaviors. Quercetin is a polyphenolic compound with antioxidant and neuroprotective effects.
    Objective
    Purpose of this study is evaluated anxiolytic effect of quercetin and its nanocrystal in model of Alzheimer’s disease.
    Methods
    In this experimental study, forty-nine male rats were randomly divided into seven groups, as follows: control group (intact rats), vehicle (received distilled water orally and intrcerebroventricullary), disease (received 10µg/rat STZ intracerebroventricularly and distilled water orally) and disease treated groups (received quercetin and its nanocrystal at doses of 10 and 25 mg/kg/day orally for four weeks after injection of STZ). Elevated plus maze (EPM) test was used to assess anxiety-­like behaviors.
    Results
    Results indicated that icv-STZ injection significantly decrease percent of open arm times (%OAT) and percent of open arm enters (%OAE) in the EPM test (P
    Conclusion
    This study showed the protective effect of quercetin and its nanocrystal in the prevention of anxiogenic-like behaviors induced by Alzheimer’s model of rat and treatment with quercetin nanocrystal was more effective than quercetin.
    Keywords: Alzheimer, Anxiety, Rat, Streptozotocin, Quercetin nanocrystal
  • M. Mehregan, A. Mehrafarin, M.R. Labbafi *, H. Naghdi Badi Pages 169-181
    Introduction
    Chitosan is one of the polysaccharides containing nitrogen which is synthesized naturally by deacetylation reaction of chitin and is confirmed as one of the efficient biostimulants for improvement of secondary metabolites production in medicinal plants.
    Objective
    To evaluate the effect of different concentrations of chitosan biostimulant on vegetative biomass traits and secondary metabolites of Stevia plant.
    Methods
    The experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in greenhouse conditions. The treatments were spraying of chitosan in four levels (0.05, 0.1 and 0.2 percent) and control treatment (spraying with distilled water).
    Results
    In this study, the obtained results of variance analysis showed that spraying of chitosan had significant effect on leaf dry weight, shoot dry weight, leaf length (P
    Conclusion
    Chitosan spraying improved vegetative biomass traits and biochemical parameters such as rebaudiosides A in stevia plant.
    Keywords: Stevia rebaudiana Bertoni, Biostimulants, Rebaudiosides A
  • M. Malakootian, M. Moloodizargari, Mh Asghari, H. Jafarimansoorian * Pages 182-190
    Background
    Diabetes type I is a chronic disease mediated by the immune system that the prevalence of it’s in the past two decades has dramatically increased.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of oral administration of the aqueous extract of the leaf of sugar beet on the immunological aspect of STZ induced diabetes in mice.
    Methods
    For this purpose, 20 male inbred C57 BL/6 mice with 6-8 weeks of age were divided into 4 groups of 5 including: control, diabetic, treatment and pre-treatment groups. In the second, third and the fourth groups, five consecutive daily injections of 40 mg/kg STZ were performed to induce diabetes. The fasting blood sugar was recorded on a weekly basis. At the end, the mice were euthanized and after the removal of the spleens and the preparation of cell cultures, the cells were tested to determine the extent of lymphocyte proliferation and the severity of respiratory burst.
    Results
    The results showed that the administration of Chard extract can significantly reduce blood glucose levels in diabetic mice (P
    Conclusion
    In summary, the leaf extract of Chard has a positive effect on the immunological changes and can reduce the complications of autoimmune diabetes in mouse models.
    Keywords: Autoimmune diabetes, Chard, Lymphocyte proliferation, Streptozotocin
  • E. Chegini, M. Ghorbanpour *, M. Hatami, M. Taghizadeh Pages 191-207
    Background
    Environmental stresses and biotic and abiotic elicitors induce secondary metabolites biosynthesis and hypersensitive response in plants through activation of defense mechanisms.
    Objective
    This study was carried out with the aim of assessing the effects of different drought stress and multi-walled carbon nanotube (MWCNT) levels on physiological variations, flavonoid and phenolic contents, and antioxidant capacity of Salvia mirzayanii.
    Methods
    This study was arranged in a factorial experiment based on randomized complete block design under research greenhouse of medicinal plants department at Arak University. The first factor was considered as drought stress in 4 levels (25, 50, 75 and 100% of field capacity), and the second factor was designated as foliar spray of MWCNT (functionalized and non- functionalized) at 4 different concentrations (0, 50 and 200 mg/L).
    Results
    Results showed that drought stress and MWCNT and their interactions significantly affected some studied traits. Leaf relative water content (P
    Conclusion
    Application of functionalized MWCNT at concentration of 50 mg/L along with moderate drought stress improved physiological traits and antioxidant activity of extract in
    S. mirzayanii plants.
    Keywords: Salvia mirzayanii, Antioxidant activity, Leaf relative water content, Multi-walled carbon nanotube, Total phenol, Water deficit stress