فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 75 (بهار 1398)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 75 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسین افشردی، توحید قاضی پور*، داوود گلکاریان صفحات 5-32

    جنگ پدیده‌ای طبیعی در زندگی بشر به شمار می‌رود و همواره جزیی از زندگی اجتماعی انسان‌ها بوده و هم‌چنین از اصولی پیروی می‌کند که حاصل تجربیات گذشته می‌باشد. اصول جنگ عبارت است از یک تعداد قواعد کلی که هدایت نبرد را به عهده دارد. هم‌چنین رهنامه نحوه‌ی سازمان‌دهی برای رزم، چگونگی حرکت و استقرار نیروها، مانور یگان‌ها درصحنه‌های نبرد، نحوه‌ی پشتیبانی‌ را برای کسب پیروزی و غلبه بر دشمن بیان می‌کند. هدف اصلی این تحقیق شناخت تفاوت‌ها و تشابهات اصول جنگ و رهنامه است. روش استفاده‌شده در این مقاله، روش کیفی بوده و نوع آن کاربردی است. محقق چندین مقاله و منابع گوناگون که وجوه مختلفی از موضوع را پوشش می‌دادند بررسی کرده و از تکنیک دلفی استفاده نموده است. در این تحقیق نظر 22 نفر از خبرگان گردآوری و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته است. ازجمله یافته‌های این مقاله آن است که اصول جنگ و رهنامه‌ها هر دو نوعی قاعده و چارچوب تلقی می‌شوند، اما اصول ثابت‌تر بوده و بسیار کلی‌تر است. رهنامه پویا بوده و به‌طور مستمر باید مورد بازبینی قرار ‌گیرد و چگونگی انجام فعالیت‌های نظامی توسط نیروهای مسلح را بازگو ‌کند؛ اما درباره‌ی چرایی این فعالیت‌ها اشاره‌ای در آن به چشم نمی‌خورد. رهنامه برگرفته از اصول جنگ تعریف‌شده برای نیروهای مسلح می‌باشد که خط‌مشی و چگونگی عملکرد نیروها را مشخص می‌سازد.

    کلیدواژگان: اصول جنگ، تفاوت ها و تشابهات رهنامه، دکترین
  • امین پاشایی هولاسو* صفحات 52-82
    سازمان های بالنده و طلایه دار همواره در تلاش اند تا با آگاهی از ارزش های بی بدیل فرهنگی خود در نیل به عملکردهای ممتاز، از سازوکارهای گوناگون علمی برای استفاده از فرصت ها و دفع تهدیدات پیشروی خود استفاده نمایند. امروز، وجود نوعی شکاف بین نسل اول انقلاب و جنگ، با نسل فعلی، به عنوان تهدیدی موجب شده است تا جوانان از ارزش های دفاع مقدس و فرهنگ آن دوران تقریبا بی اطلاع باشند. استفاده از "مدیریت دانش" یکی از روش های علمی برای مقابله با این گسست بین نسلی و ترویج فرهنگ دوران دفاع مقدس می باشد.
     مقاله حاضر باهدف بررسی نقش و ارائه الگوی تاثیرگذار مدیریت دانش بر انتقال فرهنگ دفاع مقدس به رشته تحریر درآمده است و تلاش می کند به این پرسش پاسخ دهد که هرکدام از فرآیندهای مدل نیومن و کنارد به چه میزان می توانند فرهنگ دفاع مقدس را ترویج دهند؟
    این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی صورت گرفته و نمونه آماری آن بر اساس جدول مورگان 140 نفر تعیین گشتند. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه محقق ساخته متشکل از 24 گویه استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ آن 86/0 محاسبه گردید و با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تائیدی توسط نرم افزار LISREL روایی مدل تائید گردید. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های بارتلت، کولموگروف - اسمیرنوف و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید که با توجه به تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه، عمده ترین نتایج به این قرار است:به ترتیب مولفه های خلق دانش (98%)، استفاده از دانش (به کارگیری دانش) (95%)، ثبت دانش (89%) و انتقال دانش (84%) می توانند فرهنگ دفاع مقدس را ترویج نماید..
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، فرهنگ دفاع مقدس، مدل نیومن و کنارد
  • سلیمان طاهری، علی رضا سعادت راد، یاسر شیخ ویسی صفحات 83-106
    معنویت را می توان تجلی درونی دین داری محسوب نمودیکی از نقش های معنویت کارکنان افزایش توانمندی های آنان در راستای پیش برد اهداف سازمانی می باشد. ازجمله حوزه های تاثیرگذار بالا بودن معنویت، افزایش انضباط ظاهری و معنوی کارکنان می باشد. در این پژوهش به‎ دنبال بررسی نقش معنویت در انضباط ظاهری و معنوی کارکنان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران می باشیم. روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی و نمونه پژوهش شامل تعداد 390 نفر از کارکنان نیروهای مسلح هست. برای اندازه گیری معنویت کارکنان از مقیاس پایدمونت (1999) استفاده شده که این مقیاس شامل 24 گویه و تشکیل شده از 3 مولفه وحدت،کامروایی معنوی و پیوند معنوی می باشد. جهت سنجش انضباط ظاهری و معنوی کارکنان نیز از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس شاخص های آنان استفاده گردیده و به منظور سنجش میزان اعتبار ابزار گردآوری داده از اعتبار صوری و به منظور سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی استفاده گردیده است. نتایج آزمون معنی داری بین متغیرهای تحقیق بیانگر ارتباط معنادار بین معنویت و انضباط ظاهری و معنوی کارکنان نیروهای مسلح و تایید هر دو فرضیه تحقیق (تاثیرگذاری معنویت بر انضباط ظاهری و معنوی) می باشد. نتایج حاصل ازرگرسیون هم زمان انضباط ظاهری و معنوی بر روی معنویت نشان می دهد که مولفه وحدت پیش بینی کننده معنی دار انضباط ظاهری و مولفه پیوند معنوی پیش بینی کننده معنی دار انضباط معنوی هستند.
    کلیدواژگان: معنویت، انضباط ظاهری، انضباط معنوی، پیوند معنوی، کامروایی معنوی
  • محمد مهدی نژاد نوری، محمدرضا خراشادی زاده، مجید فخری*، سیداحمد احمدی حاجی آبادی صفحات 107-124
    فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) هسته اصلی مفاهیم جنگ های نوین را تشکیل می دهد. فاوا سبب ایجاد تحولات اساسی در جنگ ها شده و نیروهای مسلح می توانند با اتکا به آن، در جنگ های آینده به برتری اطلاعاتی رسیده و قابلیت های جدیدی در حوزه های متنوع فاوا ازجمله قابلیت عملیات چندبعدی را کسب نمایند. مطابق یافته های تحقیق، فاوا بعدی مهم از دفاع دانش بنیان را تشکیل داده و درواقع  ستون فقرات دفاع دانش بنیان محسوب می شود به گونه ای که رشد سریع فناوری ها و ترکیب فناوری های جدید در حوزه های نظامی ماموریت های متنوع را بهبود بخشیده و در حقیقت دفاع در برابر تهدیدات نظامی را دانش بنیان ساخته است. از سوی دیگر دفاع دانش بنیان در ذات خود به آگاهی از وضعیت نبرد، نیات دشمن، برنامه های خودی و محیط نیازمند است و در صحنه های نبرد پیچیده و آشوبناک و پویای امروز، این آگاهی می بایست به وسیله شبکه های مخابراتی تبادل گردیده و با پردازش رایانه ای تبدیل به دانش شده و فرماندهان را در تصمیم گیری سریع و به موقع، از طریق نرم افزارها و سامانه های پشتیبانی از تصمیم، یاری رساند. به منظور استقرار و بهره گیری موثر از فاوا در دفاع دانش بنیان، می بایست در ابتدا تحصیل دانش موردنیاز در این حوزه و قرار گرفتن در لبه تکنولوژی فاوا در اولویت برنامه های دفاعی قرارگرفته و در مرحله دوم نسبت به ایجاد زیرساخت های بومی در سازمان های دفاعی اقدام شود؛ در گام سوم مراقبت و تامین امنیت سامانه های مربوطه با حساسیت تعقیب گردد تا نهایتا بتوان با اتکا به سامانه هایی امن و پایدار، نقشی موثر و مفید در دفاع دانش بنیان ایفا نمود.  مطابق یافته های تحقیق، دستیابی به زیرساخت های بومی فاوا در دو حوزه نرم افزار و سخت افزار، رمز موفقیت بهره گیری از فاوا در دفاع دانش بنیان خواهد بود.
    کلیدواژگان: فاوا، دفاع دانش بنیان، فناوری، برتری اطلاعاتی
  • آرمان آذرلی*، آرش آرمون صفحات 125-144
    تحریم های اقتصادی علیه ج.ا.ایران بالاخص پس از اعمال موارد مربوط به پرونده ی هسته ای، در سنوات اخیر تاثیر محسوسی بر رشد اقتصادی کشور داشته است. این در حالی است که توان بخش دفاعی کشور همواره و حتی هم زمان با اوج گیری شدت تحریم ها روند صعودی داشته و هرروز شاهد دستاورد غرورآفرین و اقتدارآور جدیدی در این بخش بوده ایم. اما این مهم چگونه حاصل شده است؟ پژوهش حاضر از طریق مطالعات مروری و اکتشافی، تحلیل آمار توصیفی و مصاحبه با خبرگان مدیریتی و اقتصادی بخش دفاع، ضمن اثبات تحلیلی ادعای پیش گفته، راهبردهای موفقیت ساز صنعت دفاعی ج.ا.ایران را در چهار دسته ولایتمداری، نگاه به درون، توسعه سازمان های دانش بنیان و بهینه سازی ساختاری؛ تبیین نموده و در پایان سه عنوان پژوهش علمی در زمینه سنجش توان تسلیحاتی، سنجش روایی مدل ارائه شده و امکان سنجی قابلیت تعمیم راهبردهای بخش دفاع به منظور مقاوم سازی اقتصاد را پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، رشد اقتصادی، توان نظامی، تسلیحات، راهبردهای صنعت دفاعی
  • خسرو بوالحسنی*، علی حسینی نیکو، شاهین دانشور، علی اصغر بیک بیلندی صفحات 145-162
    موقعیت ممتاز جمهوری اسلامی ایران ازلحاظ راهبردی، ارتباطی و برخورداری از سواحل طولانی و تسلط بر تنگه راهبردی هرمز و سایر ویژگی های ژئوپلیتیکی، آن را در ردیف کشورهای قدرتمند در حوزه های مختلف به ویژه در حوزه دفاعی - امنیتی قرار داده است. یکی از ابعاد الگوی اسلامی -ایرانی پیشرفت در حوزه دفاعی- امنیتی، ژئوپلیتیک می باشد. این پژوهش به منظور بررسی نقش ژئوپلیتیک در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در حوزه دفاعی- امنیتی انجام شده است. هدف اصلی پژوهش تعیین نقش ژئوپلیتیک در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در حوزه دفاعی- امنیتی می باشد. نوع پژوهش کاربردی - توسعه ای و روش تحقیق با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) می باشد؛ که سعی گردیده بامطالعه نظری و مصاحبه با خبرگان حوزه دفاعی- امنیتی، ادبیات موضوعی پژوهش موردبررسی قرار گیرد. جامعه آماری تحقیق از میان صاحب نظران و فعالان حوزه های دفاعی- امنیتی به تعداد 243 نفر که با استفاده از فرمول کوکران، حجم جامعه نمونه به تعداد 69 نفر تعیین شده است. پس از انجام تجزیه وتحلیل داده ها، مشخص گردید بعد ژئوپلیتیک با 2 مولفه عوامل فیزیکی و عوامل غیر فیزیکی با شاخص های موقعیت راهبردی، موقعیت ارتباطی، عمق بخشی خارجی (انبساط ژئوپلیتیکی) و همگرایی (قومی و مذهبی) در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در حوزه دفاعی- امنیتی نقش آفرینی می کند.
    کلیدواژگان: الگو، اسلامی- ایرانی، ژئوپلیتیک، موقعیت ارتباطی
  • عبدالرضا ادهمی*، مرتضی پژوهان فر صفحات 163-182
    در جهان روبه پیشرفت و مدرن کنونی وقایع و اتفاقات مهمی بر زندگی افراد تاثیر می گذارد. در این میان از مهم ترین عوامل تاثیرگذار، شبکه های اجتماعی می باشد که به طور گسترده رفتار افراد را در سطح خانواده و محیط اجتماعی به صورت مثبت و منفی دگرگون می کند. تحقیق حاضر با هدف  بررسی پیامدها و آثار مخرب شبکه های اجتماعی (تلگرام، لاین، وایبر و...) در فروپاشی خانواده ها انجام می گیرد. روش تحقیق توصیفی تبیینی و نوع تحقیق کاربردی است. جامعه آماری تحقیق مشتمل بر 380 نفر از شهروندان متاهل ساکن شهر تهران که در سنین 25 الی 40 سالگی می باشند. روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و میدانی است. برای گردآوری اطلاعات در این پژوهش از روش پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده گردید که پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ، 769/0 به دست آمده است. جهت تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از نرم افزار spss استفاده شد و برای توصیف داده ها از آماره هایی مانند میانگین، میانه، مد، فراوانی و درصد فراوانی و... و برای تبیین داده ها و آزمون فرضیه ها از روش همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج آزمون های آماری نشان دهنده آن است که شیوه و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی عامل فروپاشی و یا استحکام خانواده هستند و به طورکلی شبکه های اجتماعی شمشیر دولپه ای هستند که از یک سو محل خلاقیت، آگاهی، ارتباط و آزادی است از سوی دیگر همواره عامل اضمحلال، فروپاشی و فاصله است؛ اما آنچه که مهم و اساسی است و تاثیر شبکه های اجتماعی را مشخص می کند شیوه و میزان استفاده از این شبکه های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رسانه های جمعی، خانواده، روابط زناشویی
  • مجیدl زین الدین*، داود آقا محمدی صفحات 183-210
    پیامبر اکرم(صل الله علیه واله وسلم) بر اساس اهداف و منافع دین اسلام تعریفی از امنیت داشته که بر اساس آن تعریف در طی مدتی کوتاه، امنیتی ایجاد کرد که همه مسلمانان و غیرمسلمانان در سایه امنیت از هر جهت در آرامش به سر می‏بردند. پیامبر(صل الله علیه واله وسلم) برای ایجاد امنیت اقدام‏هایی به اجرا درآورد که هم در کوتاه مدت و هم در دراز مدت همراه با موفقیت بوده است. در این مقاله با هدف بررسی سیره پیامبراسلام(صل الله علیه واله وسلم)  در گستره ی امنیت با استفاده از روش فیش برداری و مطالعه اسنادی، تفسیر، پردازش و طبقه بندی داده ها، ابتدا مفهوم امنیت و گفتمان‏های موجود در آن را به اختصار مورد بررسی قرار داده، سپس در دو بخش به بررسی اقدامات امنیتی آن حضرت پرداخته‏ایم. در بخش اول تلاش‏ها و زمینه های ایجاد امنیت توسط ایشان در مکه و قبل از هجرت و در بخش دوم که بحث اصلی مقاله است اقدام‏های پیامبر(صل الله علیه واله وسلم) در ایجاد امنیت در مدینه و پس از تشکیل حکومت را پی گرفته‏ایم. یافته های تحقیق حاضر حاکی از آن است که تدابیر امنیتی پیامبراسلام(صل الله علیه واله وسلم)  علاوه بر ایجاد امنیت در جامعه به گسترش روزافزون دین اسلام نیز کمک شایانی نموده است.
    کلیدواژگان: امنیت، اسلام، سیره حضرت محمد(صل الله علیه واله وسلم)، امینت ایجابی، امنیت سلبی
  • مهدی کامکار*، غلام رضا صفایی، ابراهیم گل فام صفحات 211-232
    با نگرش به اینکه نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عقیدتی سیاسی های نیروهای مسلح ازنظر سلسه مراتب و خط مشی تابع مقام معظم رهبری هستند و قدمت این نهادهای فرهنگی به ابتدای سال 1358 تاکنون می رسد، در این چهار دهه حضرت امام خمینی()و حضرت امام خامنه ای() بارها تدابیر، ابلاغیه ها، رهنمودهای مستقیم و غیرمستقیم جهت هدایت این سازمان ها را ابلاغ نموده اند، لیکن به نظر می رسد تاکنون دکترین این نهادهای فرهنگی مبتنی بر گفتمان امام و رهبری در قالب یک پژوهش ارائه نگردیده است.نوع این تحقیق توسعه ای کاربردی و به روش آمیخته انجام پذیرفته شده است.همچنین از تکنیک تحلیل محتوای کمی و نظریه پردازی داده بنیاد برای تحلیل کمی و کیفی استفاده گردیده است. در این تحقیق ضمن استفاده از منابع معتبر در حوزه های مذکور، آن ها را با استفاده از نرم افزار مکس کیودی ای کدگذاری کرده و نهایتا با یک پرسشنامه از یک جامعه آماری خبره 30 نفره نتایج به دست آمده از تحلیل محتوا با استفاده از نرم افزار موردسنجش قرار گرفته و با یک تحلیل آماری کمی و کیفی نتایج آن احصاء گردیده است.
    یافته های تحقیق که مبتنی بر روش کتابخانه ای و میدانی است نشان می دهد که آمادگی و اقتدار نیروهای مسلح ، آموزه های اسلامی و جهاد برای گسترش حاکمیت قانون خدا مهم ترین قسمت شکل دهنده دکترین سازمان های مذکور می باشد که لازم است تمام برنامه ریزی ها و سازمان دهی ها حول محور این دکترین قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نمایندگی ولی فقیه، سازمان عقیدتی سیاسی، دکترین، گفتمان امام و رهبری و قانون اساسی
  • فریبرز قادر پناه*، الله مراد سیف صفحات 233-258
    "تاب آوری اقتصادی" یا مقاوم سازی اقتصاد ملی به عنوان مفهومی که در دهه های اخیر در ادبیات رایج اقتصادی جای خود را گشوده است، به عنوان یکی از ابعاد اصلی "اقتصاد مقاومتی" (که علاج مشکلات اقتصادی کشور است) موردتوجه حضرت امام خامنه ای()نیز قرار گرفته است. به منظور مقاوم سازی اقتصاد ملی ج.ا.ا در برابر تکانه ها ضرورت دارد با به کارگیری ظرفیت های اقتصادی آسیب پذیری ها کاهش یافته و اقتصاد به سمت اهداف عالیه که همان پیشرفت و عدالت است حرکتی پرشتاب پیدا کند. یافتن مولفه های مفهوم تاب آوری می تواند برنامه ریزان اقتصادی کشور را در این راستا مساعدت نماید. اما ازآنجاکه در جامعه اقتصادی جهان تجربیات خوبی در زمینه مقاوم سازی اقتصاد وجود دارد یافتن این مولفه ها تنها نمی تواند با ابتنا بر ادبیات نظری اعتبار لازم را داشته باشد. بنابراین نگارنده تلاش دارد که با بررسی تجارب اقتصادی تعدادی از کشورها در برابر تکانه های اقتصادی (اعم از تکانه های تخاصمی ، و طبیعی) و همچنین در زمینه پیشرفت های اقتصادی ، مولفه های نظری تاب آوری را بر اساس این تجربیات پالایش نماید و به این سوال اصلی پاسخ دهد که: "مهم ترین مولفه های تاب آوری اقتصادی بر اساس تجارب دیگر کشورها کدامند". این پژوهش از نوع توسعه ای کاربردی بوده و ازنظر روشی کاملا کیفی و به شیوه توصیفی - تحلیلی انجام گردیده است. جامعه آماری تعداد محدودی از خبرگان اقتصادی است که به روش هدفمند مورد مراجعه قرار گرفته و گردآوری داده ها با انجام مصاحبه تا حد اشباع نظری صورت گرفته است. از تحلیل کیفی مبانی نظری شش مولفه اصلی برای تاب آوری اقتصادی به دست آمد که پس از بررسی تجارب اقتصادی دیگر کشورها با روش خبرگی ، مولفه های اصلی تاب آوری اقتصادی در حوزه تحریم ها (ثبات اقتصاد کلان) ، بحران ها (افزایش  تولید ملی)، و پیشرفت های اقتصادی (چابک سازی دولت) تعیین شدند. بر همین اساس نیز پیشنهادهایی تنظیم و ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، تجارب اقتصادی، پیشرفت های اقتصادی، تحریم های اقتصادی، بحران های اقتصادی
  • ابراهیم حسن بیگی، محمدرضا سکوت*، ناصر پور صادق صفحات 283-310
    مدیریت منابع انسانی در وزارت امور خارجه، به عنوان یک دستگاه حاکمیتی انسان محور، از اهمیت خاصی برخوردار است. به کارگیری منابع انسانی در بین سایر زیرسیستم ها، جایگاه ویژه ای دارد. هدف اصلی این تحقیق، دستیابی به مدل سنجش کیفیت سیستم مدیریت به کارگیری منابع انسانی وزارت امور است. تا به سوال تحقیق تحت عنوان مدل اندازه گیری کیفیت سیستم بکار گیری منابع انسانی در وزارت امور خارجه کدام است، پاسخ دهد.این تحقیق کاربردی بوده و با استفاده از روش پیمایش انجام شده است. پس از مطالعات نظری و مصاحبه با خبرگان، معیارهای موردنظر شناسایی و در قالب پرسشنامه دووجهی تنظیم و بین جامعه نمونه 306 نفری، که به روش تصادفی از جامعه آماری (کارکنان رسمی) انتخاب شده، توزیع و سپس دیدگاه آنان در مورد وضعیت موجود و مطلوب، استعلام شده و با استفاده از نرم افزارهای ای پی اس اس و لیزرل مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. برای ارزشیابی ماتریس همبستگی،شاخص های کفایت نمونه برداری(KMO) و آزمون خی دو بکار رفته است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی(درصد فراوانی و میانگین) و آمار استنباطی (واریانس و معادلات ساختاری)استفاده شده و درنهایت، هفت عامل؛ شایسته سالاری، توزیع مناسب کارکنان، عدالت محوری، مسئولیت پذیری، توجه به سلسله مراتب، عدالت در اعزام و سنخیت کارکنان با وظایف و45 شاخص سنجش کیفیت سیستم به کارگیری به عنوان نتیجه تحقیق در قالب مدل ارائه شد.
    کلیدواژگان: به کارگیری منابع انسانی، کیفیت سیستم به کارگیری، معیارهای سنجش کیفیت
|
  • M.H Afshordi, T Ghazipour, D Golkaroyan Pages 5-32

    War is regarded as a natural phenomenon and it has always been a part of human’s social life and follows some principles that taken from previous experiences. War principles are a series of general regulations that have the responsibility of the war guidance. Also, the doctrine expresses the way of organizing the battle, movement and establishment of the forces, maneuver in the battle and supporting in order to overcome the enemy. The main purpose of this research is recognizing the similarities and differences between war principle and doctrine. The method is used in this paper, had been qualitative method and its type are applicable. The researcher has evaluated various sources and several articles that covered different aspects of the subject and used by the Delphi technique. 22 comments of wisdom persons in this research are gathered and analyzed. The research is applicable kind, and the method used is a survey. The researcher gathered the information through searching the resources at hand, and the open ended question. One of the findings of the article is that war principles and doctrines are both considered as a kind of regulation but the principle is steadier and more general. The doctrine is dynamic and is being revised continuously and demonstrates the military performance of the armed forces, but not the cause of them. The doctrine is based upon the war principle of armed forces that determines their performance.

    Keywords: War Principle, Smilarities, differences, Doctrine
  • A Pashaeihoulaso * Pages 52-82
    Always at the forefront of progressive organizations and trying to understand the unique values of their culture to achieve superior performance, the various mechanisms of the threats to seize and dispose of their own. Today, there is a generation gap between the revolution and the war, with the current generation, as the threat has caused the youth of Sacred Defense values and culture of that era are almost unaware. The use of "knowledge management" of scientific methods to deal with this is to break intergenerational and promoting holy war. This paper aims to examine the role model of effective knowledge management and transfer Sacred Defense culture is written And tries to answer the question that each of the processes Nonaka-Takeuchi how much can promote a culture of war? This research survey was conducted using a statistical sample of 140 subjects were assigned according to Morgan. The data collected by a questionnaire consisting of 24 items was used Cronbach's alpha coefficient was calculated to 0/86. And using confirmatory factor analysis by LISREL software model validity was confirmed. The Bartlett test to analyze the data, Kolmogorov - Smirnov and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data from the questionnaires, the main results are as follows:Respectively socialization component (98%), internalizing (95%), combining (89%) and externalization (84%) can promote a culture of sacred defense.
    Keywords: Knowledge management_organizational culture_the culture of sacred defense_Nonaka-Takeuchi - model
  • S Taheri, A.R Saadat Rad, Y Shekh Visi Pages 83-106
  • M Mehdi Nezhad Nouri, M.R Mahdinezhad Nori, M Fakhri *, S.A Ahmadi Pages 107-124
    Information and communication technology (ICT) is the core of the concepts of modern wars. ICT can bring about fundamental changes in the wars, and the armed forces can rely on it in future wars to gain Information superiority and new capabilities in a wide range of ICTs, including multi-dimensional operations capabilities.The purpose of this research is to explain the role of ICT in knowledge base defense. The present study is a applied-developmental and case study research method. Meanwhile, the method of information gathering, library and data analysis is mixed (qualitative and quantitative) through the use of the spss and pls softwares. According to the findings of the research, the ICT is the important dimension of knowledge base defense and, in fact, it is the backbone of knowledge base defense, so that the rapid growth of technology and the combination of new technologies in the military areas improved various missions and, in fact, created knowledge base defense against military threats. On the other hand, the knowledge base defense in its essence requires awareness of the state of the battle, the enemy's intentions, the plans of the insider and the environment. In today's complex and chaotic and dynamic battle-spaces, this awareness should be exchanged by telecommunication networks and by Computer processing transformed to knowledge and helps commanders make quick and timely decisions through software and decision support systems.In order to deploy and effectively use information and communication technology in the field of knowledge-based defense, first the achived of the knowledge required in this field and placing on the edge of ICT technology have priority to defense programs and in the second stage, toward Establishing native infrastructures in defense agencies; In the third step, care and security of related sensitive systems should be pursued so that, by relying on secure and sustainable systems, they can ultimately play an effective and effective role in knowledge-based defense. According to the research findings, the acquisition of the native ICT infrastructure in both software and hardware is the key to the success of the use of ICT in the knowledge-based defense. Asia.
    Keywords: Information, communication technology (ICT), knowledge base defense, technology, Information superiority
  • Kh Bolhasani *, A Hoseyni Nikoo, Sh Daneshvar, A.A Bigbilandi Pages 145-162
    The excellent position of the Islamic Republic of Iran In terms of the strategic, communicational and enjoyment of long beaches and the dominance of the Strategic Strait of Hormuz and other geopolitical features, It has established it in the ranks of powerful countries in various fields, especially in the field of defense-security.
    One of the dimensions of the Islamic-Iranian Pattern of progress in the field of defense-security is geopolitics. This research was done in order to investigate the role of geopolitics in the Islamic-Iranian Pattern of progress in the field of defense-security.
     The main goal of this research is to specification the role of geopolitics in the Islamic-Iranian Pattern of progress in the field of defense-security.
    Type of research is Practical- development and method of research with approach mixed(quantitative- qualitative) Which was tried with a theoretical study andan interview with the experts field defense –security, The matic literature of research to be studied.
    The statistical population of the research is determined of experts and Activists in the field of defense and security (243 people),that with using the Cochran formula, the size of the sample population designated 69 people.
    After analyzing the data, it was determined that the geopolitical dimension was developed with 2 components of physical factors and non-physical factors with the indicators of strategic position, communication status, external depth (geopolitical expansion) and convergence (ethnic and religious) in the Islamic-Iranian Pattern.
    Keywords: Template, Islamic Iran, Geopolitics, Relationship
  • A Adhami *, M Pajohan Far Pages 163-182
    In the developing world, various important events affect human life. One of the most influencial factors is social networking,which broadly transforms human behavior both in the family and social environment positively and negatively. The purpose of this study was to investigate the harmful effects of social network in families. The research was applied.Moreover,the method used was descriptive- explanatory. The statistical population of the study consisted of 380 married citizens living in Tehran from 25-40 years of age. Field research was used in which a researcher-made quesstionnaire was applied to collect information. The reliability of the questionnaire was obtained by Cronbach's alpha 0.769. To analyze data, SPSS software was used.To describe data, mean, median, mode, frequency and frequency percentage were analyzed. In addition, to test the hypotheses,Pearson Correlation was used. The results show that  the way people use social networks and the amount of exposure have considerable impact on the stability or disintegation of the family. In the aggregate, social networks, on the one hand,causes creativity, awareness, communication and freedom and on the other hand, causes the breakup and disintegration of the families. However, the crucial factor affecting the lives of people is the amount of time people consume over social networks.
    Keywords: Social Networks, mass media, Family, marital relationship
  • Majid Zeineddnini *, D Agamohammadi Pages 183-210
    Prophet Mohammad (PBUH) has defined a security doctrine based on goals and interests of Islam and Islamic society, by which he guaranteed security for both Muslim and Non-Muslim citizens alike. His security oriented endeavors were of a complete success both in short and long terms. This paper aims to assess the roots of this security doctrine in his manners by reviewing, processing, categorizing and (re)analyzing of existed data. Hence, in the first step we reviewed the literature of security, its doctrine and discourses; and then, assessed his security treaties in two following sections. In the first section of latter part, we assessed his acts and plans while he was in Mecca, and in second part we focused on his security doctrine from Hijrah and establishment of Islamic state in Medina. Results show that prophet Mohammad (PBUH)’s security measures has helped the process of spreading Islam in addition to assuring security in Islamic society.
  • M Kamkar *, G Safaei, E Gholfam Pages 211-232
    Considering that the leadership of the delegate of supreme leadership in the Revolutionary Guards corps of the Islamic Republic of Iran and the political-ideological establishment of the armed forces are subordinates to the supreme leadership from the rank and the political point of view and that the archaism of these cultural organizations go back to the early 1979 till today, in these four decades Imam Khomeini and the supreme leader have introduced ideologies, proclamations, direct and indirect guidance in order to lead these organizations, however it seems that the doctrine of these cultural establishments have not been presented in the research form of  Imam and the supreme leader’s speeches. In this research, in addition to the usage of valid resources in the mentioned areas and in addition to counting them, it has been coded by using the MAXQDA software and finally by using a survey from a social group of 30 people, the obtained results from analyzing the content by `using the software has been under evaluation and by doing a quantity and quality statistical analysis, its results has been counted.
    The findings of the research which is based on the library and field method shows that the preparation and the power of the armed forces, Islamic teachings and jihad for expanding the sovereignty of god is the most important part of the mentioned organizations and it is necessary that all of the planning and organizing should be based on the pivot of this doctrine.
    Keywords: delegate of supreme leadership, political-ideological establishment, Doctrine, Imam, the supreme leader’s speeches, constitution
  • F Ghaderpanah *, A Seif Pages 233-258
    “Economic Resilience” or national economy strengthening against the economic shocks as a concept that has opened its place in economic literature in recent decades, has been received the attention of Islamic Revolution Leader attention as one of the main dimensions of “Economic Resilience" (that is the decisive cure of national economic woes).Utilizing the economic capacities to reduce the vulnerabilities is a necessity for strengthening the I.R of Iran national economy against the shocks, in order to accelerate its movement towards the national goals, i.e. development and justice.
    Seeking the components of resilience concept could assist national economy planners, but since there are useful experiences in the area of strengthening the economy, seeking the components of this concept cannot lonely provide validity enough in accordance with related literature.Thus the author attempts to refine the theoretical components of resilience by reviewing some of the countries experiences against the economic shocks (including deliberate and natural shocks) and also in economic developments, to find the answer to this question: “What are the major components of economic resilience based on other countries experiences?”
    The article is a kind of applied-developmental research, and methodically is completely qualitative that accomplished descriptive-analytical.   
    Statistical society consists of few number of economic experts which is targeted deliberately and data gathering is done by interviews up to the theoretical saturation. Qualitative analyzing from the literature extracted six major components of economic resilience and after surveying with the expert method based on other countries experiences, these components founded in three fields i.e. a) in the fields of sanctions (macroeconomic stability), b) in the field of crisis (increasing national production), and c) in the field of economic developments (government agility). Finally some suggestions are offered according to the findings.
    Keywords: Economic Resilience, Strengthening Economy, Economic Experiences, Economic Sanctions, Economic Crisis
  • E Hasanbaigy, M.R Sokoot *, N Poursadegh Pages 283-310
    The human resource management system in the Ministry of Foreign Affairs as a human-centered governing body is of special importance. In the same way, the human resource provision subsystem enjoys a special position in comparison with other subsystems. In this research which was conducted with the purpose of explaining the quality measurement components of the human resource provision system and which used the mixed method, following the theoretic studies and interviews with the experts, specific criteria were identified based on which a two-dimensional questionnaire was prepared. The questionnaires were distributed in a sample group of 306 persons chosen randomly from the statistical population (the official employees) whose views were then taken about the status quo and the desirable status and analyzed by making use of the SPSS and Lisrel software. Furthermore, to measure the correlation matrix, the sampling quality indices (KMO) and the Chi-squared test were used and in conclusion 30 quality measurement components of the human resource provision system were identified in order to specifically answer the research question, “what are the quality measurement components of the human resource provision management system in the Ministry of Foreign Affairs?”
    Keywords: human resource provision system, quality measurement components of the human resource provision system, quality, service quality