فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 94 (زمستان 1402)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 94 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی جهانشاهی، داود آقامحمدی، شهرام نوروزانی، محمد مردانی* صفحات 5-26

    به کارگیری روش های مختلف جنگیدن، پیشرفت های شگرف فناورانه از سوی دشمنان و سرعت انجام و اثر اقدامات نظامی درصد موفقیت دشمن در اقدام نظامی تا حد چشم گیری افزایش یافته است از طرفی در شرایط کنونی که جمهوری اسلامی ایران در معرض تهدیدات مختلف نظامی از سوی آمریکا و متحدین آنان قرار داشته و در اغلب این کشورها به خصوص آمریکا عملیات برق آسا یکی از تاکتیک های آن ها محسوب و در اکثر اقدامات تجاوزکارانه مدنظر قرار گرفته است. بنابراین می توان گفت دغدغه استمرار عملیاتی در مقابل اقدامات نظامی دشمن وجود دارد. برای حل این مشکل، مسیله ای برای این پژوهش مطرح گردید؛ که عبارت شد از ویژگی های جنگ آینده موثر بر استمرار عملیاتی رزم زمینی چیست؟ برای پاسخ به مسیله اشاره شده، هدف اصلی این پژوهش «دست یابی به ویژگی های جنگ آینده موثر بر استمرار عملیاتی رزم زمینی» تعیین گردید. نوع پژوهش «کاربردی» و با استفاده از مجموعه داده های کمی و کیفی با رویکرد آمیخته صورت گرفته لذا رویکرد این پژوهش رویکرد آمیخته و از روش موردی - زمینه ای استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل دو بخش بوده، بخش اول جامعه خبرگان و بخش دوم جامعه عمومی پژوهش، که تعداد جامعه آماری بخش اول 12 نفر و بخش دوم 107 نفر تشکیل داده اند. یافته های محقق حاصل از مطالعات کتابخانه ای، میدانی و مصاحبه با صاحب نظران عبارت است از تهیه 5 پرسش نامه که نتیجه حاصل از این پژوهش عبارتند از؛ احصاء 28 ویژگی موثر بر استمرار عملیاتی رزم زمینی در جنگ آینده. در ادامه 5 پیشنهاد کاربردی و پژوهشی بر مبنای آن ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: استمرار عملیاتی، رزم زمینی، عملیات، جنگ آینده
  • عبدالحسین صفائی، اسماعیل احمدی مقدم، علی اصغر بیک بیلندی، حسین آزادی نژاد* صفحات 27-52

    انقلاب اسلامی از آغاز تاکنون روندهایی را در کشور، منطقه و جهان بخصوص در حوزه معنویت، فرهنگ و اخلاق ایجاد نموده است؛ اکنون با ترسیم بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی توسط امام خامنه‏ای باید روندهای مهمی را در افق گام دوم انقلاب اسلامی طراحی کرد؛ با توجه به اینکه منویات و بیانات امام خامنه ای(مدظله العالی) منبع ناب برای یافتن جهت گیری ها است، لذا هدف اصلی تحقیق دستیابی به کلان روندهای معنویت و اخلاق در گام دوم انقلاب اسلامی است. روش این تحقیق، توصیفی- تحلیلی با رویکرد کیفی از نوع کاربردی است و برای تجزیه و تحلیل از روش «تحلیل مضمون»، تعداد 139 سخنرانی معظم له از صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی تا دی ماه 1400به صورت کامل مطالعه و نتایج احصاء گردید.کلان روندهای منتج از این تحقیق برای گام دوم عبارت اند از: تربیت جوان مومن، انقلابی؛ گسترش و تقویت پیام شهدا؛ گسترش و تقویت اهداف، آرمان ها؛ تقویت بنیه ی معنوی؛ افزایش جمعیت و گسترش سبک زندگی؛ ترویج، توسعه و گسترش فرهنگ کار جهادی، همکاری و تعاون؛ تقویت و گسترش اربعین حسینی؛ گسترش و تقویت روحیه امید، نشاط و تحرک انقلابی؛ گسترانیدن منظومه معرفتی و ارزشی؛ تقویت، گسترش و معرفت افزایی جامعه؛ گسترش و ترویج جامعه معنوی پیشرفته؛ جهاد تبیین و روایتگری حقایق انقلاب و ارزش ها ؛ نزدیک شدن به الگوی حکمرانی اسلامی؛ گسترش غیرت دینی در جامعه.

    کلیدواژگان: کلان روند، معنویت، اخلاق، گام دوم انقلاب اسلامی
  • حسین شکوهی، علی شادمانی، گودرز تافته، عباس سعیدی* صفحات 53-76

    بشر از بدو خلقت پدیده های مختلفی را تجربه کرده است و ناگوارترین آن ها جنگ های خشونت باری بوده که هر بار جمعی از انسان ها را به کام مرگ کشانده اند، بر مبنای همین تجربه ها، جوامع برای مقابله با دشمنان ناگزیر به تشکیل نیروی دفاعی و ارتقاء مداوم آن شده اند. آموزه های دینی و تاریخی نیز بر تقویت بنیه دفاعی تاکید دارند. شرایط  حاکم بر صحنه جنگ های آینده ارتقاء توانمندی های دفاعی را اجتناب ناپذیر کرده است. بخش حیاتی و تاثیرگذار توان دفاعی بر سرمایه های انسانی متخصص، حرفه ای و متعهد استوار است. منویات فرماندهی معظم کل قوا و اسناد بالادستی بر ارتقاء توانمندی دفاعی تاکید دارند. یکی از زیربخش های دفاعی یگان های بالگردی هستند که مولفه اصلی آنان سرمایه های انسانی بویژه کارکنان خلبان و فنی می باشد. با توجه به سرعت پیشرفت فن آوری های دفاعی و تحول مداوم متغییرهای صحنه نبرد، به نظر می رسد؛ سرمایه انسانی یگان های بالگردی با وضع مطلوب فاصله قابل ملاحظه ای داشته باشد. محققین به دنبال پاسخ این سوال هستند که راهبردهای ارتقاء توانمندی سرمایه انسانی یگان های بالگردی متناسب با جنگ های آینده کدامند؟ روش اجرای تحقیق توصیفی با رویکرد آمیخته و موردی زمینه ای است. داده های کیفی با مطالعه کتابخانه ای احصاء و از طریق مصاحبه با صاحب‎نظران و مطالعه میدانی تا حد اشباع نظری تکمیل و سپس نسبت به ساخت ابزار اقدام شده است. پرسشنامه در بین جامعه نمونه به تعداد 90 نفر از صاحب نظران با تجربه توزیع  جمع آوری و راهبردها تدوین گردیده است. یافته های تحقیق شامل راهبردهای ارتقاء سرمایه انسانی یگان های بالگردی متناسب با جنگ های آینده بوده که در قالب 8 راهبرد کلان در بخش نتیجه گیری تحقیق ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: راهبرد، ارتقاء توانمندی، یگان های بالگردی، جنگ های آینده، سرمایه ی انسان
  • حمید فروزان*، محمدحسن عطایی کچویی، مجتبی عراقی زاده، مهدی رضایی، مهدی اقدامی صفحات 77-102

    آنچه در این مقاله بدان پرداخته شده است مطالعه تطبیقی مدل های سیاستگذاری پدافند غیرعامل صنایع غیر دولتی هفت کشور شامل جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده آمریکا، روسیه، سوییس، هندوستان، آلمان و انگلستان است. این مقاله از نظر روش، توصیفی- اکتشافی و از نظر هدف در زمره پژوهش های کاربردی- توسعه ای و از نظر نوع نیز آمیخته (کمی-کیفی) است. روش گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و بهره گیری از نظرات جامعه خبرگان در قالب پرسشنامه بسته ساختار یافته می باشد. همچنین روش تجزیه و تحلیل اطلاعات تحلیل مضمون و تحلیل آماری بوسیله نرم افزار SPSS است. بر این اساس به منظور تعیین مدل سیاستگذاری پدافند غیرعامل کشورهای منتخب از مدل 5 شاخگی مشتمل بر ابعاد ساختاری، محتوایی، رفتاری، فرایندی و جهت گیری استفاده شده است و سپس با مطالعات اکتشافی عمیق به استخراج مولفه ها و زیر مولفه ها از طریق تکنیک تحلیل مضمون پرداخته شده است. در ادامه به منظور هم سنخ نمودن فرایند مقایسه تطبیقی، زیر مولفه های استخراج شده در قالب پرسشنامه میان جامعه آماری پژوهش (30 نفر) توزیع و گردآوری گردید و زیر مولفه های تایید شده توسط جامعه خبرگان پژوهش برای 7 کشور منتخب مورد مقایسه تطبیقی قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن است که در مجموع 5 بعد، 21 مولفه و 52 زیرمولفه برای مقایسه تطبیقی مدل های سیاست رگذاری پدافند غیرعامل صنایع غیردولتی در کشورهای منتخب بدست آمده است. شایان ذکر است نتیجه مقایسه تطبیقی کشورهای منتخب حاکی از آن است که در بعد ساختاری، در اغلب کشورها و جمهوری اسلامی ایران، صنایع غیردولتی با مجموعه دفاع غیرنظامی دارای ارتباط سازمانی بوده و همچنین دارای سیستم فرماندهی حوادث در صنایع غیردولتی می باشد. در بعد محتوایی، با سازماندهی و مدیریت افکار عمومی، نسبت به ارتقای آمادگی عمومی جامعه اقدام نموده و ضمن سازماندهی و بکارگیری مردم، با مدیریت افکار عمومی، به نقش و مشارکت مردم در دفاع غیرنظامی در صنایع غیردولتی اهمیت می دهند. در بعد زمینه ای، میزان وابستگی تامین نیازهای ضروری مردم به  صنایع غیر دولتی معقول دیده شد. در بعد فرایندی، فرآیند تصمیم گیری دفاع غیرنظامی (در قوای مقننه، مجریه و قضاییه) و فرآیند ارزیابی و کنترل دفاع غیرنظامی برای صنایع غیردولتی تعریف شده بود و دارای الزامات قانونی اجرای سیاست های ابلاغی دفاع غیرنظامی صنایع غیردولتی نیز بودند. و درنهایت در بعد جهت گیری، کشورهای فوق دارای رویکردهای سلبی و ایجابی و اسناد و آمایش متناسب در حوزه پدافند غیرعامل صنایع غیردولتی بودند.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، مدل های سیاستگذاری، پدافند غیرعامل و صنایع غیردولتی
  • مهدی باقری هشی*، علی اکبر دولتی صفحات 103-128

    پژوهش حاضر با هدف بررسی روش های آموزش راهبردی در دانشگاه های  دفاع ملی ایران و جهان انجام شد، از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، از رویکرد کیفی، روش سنتزپژوهی و شبه نظام مند بهره برده شده است، جامعه و نمونه آماری پژوهش شامل دانشگاه های  دفاع ملی ایران و جهان بود و به منظور تایید اعتبار و پایایی پژوهش از استراتژی های پیتی، تامسون و استیو (2012)، چارمز (2010) و لینکلن و گابا (1985) استفاده شد. این استراتژی ها شامل اتکاپذیری، اطمینان و اعتمادپذیری، تایید یا تصدیق پذیری و انتقال پذیری می باشد. همه درکنارهم موجب ارتقای اعتبار پژوهش و امکان انتقال پذیری یافته ها را به سایر بافت های مشابه فراهم آورد. نتایج پژوهش منجر به شناسایی مضامین و عناصر روش های آموزش راهبردی در دانشگاه های  دفاع ملی شد، این مضامین در قالب اهداف و مقاصد، محتوای درسی، روش های تدریس، روش های ارزشیابی، فضا، فعالیت و زمان یادگیری متناسب با دروس راهبردی در دانشگاه های دفاع ملی تنظیم گردید.

    کلیدواژگان: روش های تدریس، آموزش راهبردی، آموزش عالی، دانشگاه دفاع ملی
  • قدیر نظامی پور، خسرو بوالحسنی، علی اکبری* صفحات 129-150

    امروزه تعاملات و روابط اقتصادی و تجاری برون مرزی، پیوند عمیقی بین کشورها ایجاد نموده که علاوه بر کسب منافع متنوع و گسترده اقتصادی، کاهش تنش و خصومت ها را در سطح بین الملل موجب گردیده است. جمهوری اسلامی ایران  نیز از این قضیه مستثنی نبوده و می تواند با اتخاذ تدابیر و تبیین روش های مناسب، و برجسته نمودن وجوه مشترک با سایر کشورها به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس، منافع کلان اقتصادی خویش را کسب نماید. به دلیل صبغه ی روابط تاریخی و مسالمت آمیز بین ایران و عمان، گسترش همکاری با این کشور می تواند نسبت به تحقق برخی اهداف و منافع کلان اقتصادی و بازرگانی ج.ا.ایران کمک نماید. بنابراین هدف اصلی این تحقیق تدوین مهمترین « راهبردها و الزامات دیپلماسی اقتصادی ج.ا.ایران و عمان » می باشد. این پژوهش از نوع هدف، توسعه ای کاربردی محسوب شده و روش تحقیق این پژوهش نیز که با رویکرد آمیخته است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و زمینه ای انجام شده است. روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده، و حجم جامعه آماری این تحقیق به صورتتمام شمار 50 نفرگرفته شده است. تجزیه وتحلیل اطلاعات و داده های حاصل از مطالعه منابع، به روش کیفی، توصیف و تحلیل شده اند و اطلاعات حاصل از پرسشنامه با استفاده از تکنیک ها و روش های آماری ونرم افزار اس پ اس اس مورد تحلیل قرارگرفته است. در نهایت در بخش نتیجه گیری و پاسخ به سوال تحقیق، مهم ترین عوامل محیطی تاثیرگذار بر دیپلماسی اقتصادی ج.ا.ایران و عمان در قالب 24 عام ل(8 عامل قوت،9 عامل ضعف، 5 عامل فرصت آفرین و 2 عامل تهدیدزا) احصاء شد و در همین راستا راهبردها و الزامات آن نیز جهت دیپلماسی اقتصادی ج.ا.ایران و عمان ، تدوین و ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: عمان، دیپلماسی اقتصادی، راهبرد
  • عباس فلاح، غلامعلی مرادی* صفحات 151-172

    این پژوهش باهدف شناسایی مولفه های اثرگذار در طراحی الگوی بازدارندگی همه جانبه بر مبنای قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شامل فرماندهان، اساتید دانشگاه و کارشناسان ارشد امور نظامی هستند که در خصوص موضوع صاحب نظر می باشند. حجم نمونه تمام شمار هدفمند (قضاوتی) می باشد و برای مصاحبه نیز به همین روش و به صورت تمام شمار انتخاب شده اند. با مطالعه اسناد و مدارک و مصاحبه و ارسال پرسشنامه، داده های جمع آوری شده با استفاده از رایانه و برنامه نرم افزاری spss  مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج نهایی حاکی از آن است که تمامی مولفه ها و منابع قدرت نرم  احصاء شده برای جمهوری اسلامی ایران در بازدارندگی نرم در چارچوب بازدارندگی همه جانبه موثر و ارزشمند بوده و سه منبع نفوذ و مرجعیت شیعه، هنر و اقدامات بشردوستانه دارای بالاترین میزان اثرگذاری می باشند.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، بازدارندگی همه جانبه، قدرت نرم، مولفه های اثرگذار، الگو
  • محمد احدی، شهرام ایرانی، داریوش اسکندری* صفحات 173-192

    نیروهای دریایی به عنوان بخش اصلی قدرت نظامی دریایی نقش بی بدیلی در پیشبرد دیپلماسی دفاعی کشور خود دارند. حضور شناورهای نظامی در آب های بین المللی، مراودات و دید و بازدیدها از بنادر دیگر کشورها ابزارهایی موثر در تامین اهداف و تحقق راهبردهای دیپلماسی دفاعی دریایی است. مقاله حاضر با هدف تدوین راهبردهای دیپلماسی دفاعی ج.ا.ایران با اتکا بر قدرت نظامی دریایی نگارش شده و در زمره تحقیقات کاربردی-توسعه ای می باشد. روش تحقیق، روش توصیفی تحلیلی با رویکرد آمیخته و روش گردآوری داده ها میدانی و کتاب خانه ای است. جامعه آماری پژوهش از خبرگان و صاحب نظران و کارشناسان حوزه دیپلماسی، دفاع و قدرت نظامی دریایی به تعداد 80 نفر انتخاب گردیده است. همچنین برای روایی سنجی و مصاحبه، تعداد 12 نفر از جامعه آماری به عنوان خبرگان منتخب مورد مراجعه قرار گرفته اند. روش نمونه گیری انجام شده، طبقاتی، هدفمند و ابزار نمونه گیری پرسش نامه، مصاحبه وحجم نمونه تمام شمار می باشد. راهبردهای برآمده از تحقیق، 9 راهبرد کلان است که با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی مورد سنجش قرار گرفته است. در این مقاله راهبرد توسعه دیپلماسی دفاعی دریایی در بالاترین اولویت و راهبرد استفاده بهینه از ظرفیت و موقعیت ژیوپلیتیک کشوردر پایین ترین اولویت دسته بندی گردیده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، دیپلماسی دفاعی، دیپلماسی دفاعی دریایی، نیروی دریایی راهبردی
  • عبدالعلی پورشاسب، داوود آقامحمدی، مسعود بختیاری، بابک معظمی گودرزی* صفحات 193-214

    شناسایی اندیشه نظامی حاکم بر دوران معاصر به ویژه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و وقوع جنگ تحمیلی لزوم توجه به اندیشه فرماندهان شاخص در هشت سال دفاع مقدس را لازم و ضروری به نظر می رساند، به همین منظور پرداختن به اندیشه نظامی فرماندهانی همچون شهید سپهبد صیاد شیرازی می تواند وی را به عنوان یک الگوی نظامی و صاحب سبکی خاصی از اندیشه نظامی معرفی نماید. ازآنجاکه هدف اصلی این تحقیق تبیین اندیشه نظامی (آراء، تفکرت) شهید صیاد شیرازی است به نظر محقق نوع تحقیق کاربردی توسعه ای است و با توجه به اینکه در تحقیق کیفی یافته ها از طریق فرایند آماری با هدف کمی سازی به دست نمی آید. روش تحقیق توصیفی تحلیلی با رویکرد کیفی خواهد بود و جامعه آماری این تحقیق کلیه دست نوشته ها، سخنرانی ها و فیلم های مرتبط با موضوع تحقیق است که هییت معارف جنگ شهید سپهبد صیاد شیرازی تاکنون منتشر کرده است. بر اساس یافته های تحقیق آراء و تفکرات نظامی شهید صیاد در 8 مقوله اصلی احصاء که بسیج در اندیشه شهید صیاد در 2 زیرمقوله، جنگ و صلح در اندیشه شهید صیاد در 8 زیرمقوله، دکترین ارتش اسلام در اندیشه شهید صیاد در 3 زیرمقوله، شناخت خودی و دشمن در 2 زیرمقوله، عوامل ایجاد وحدت را در 7 زیرمقوله و عوامل پیروزی را در 8 زیرمقوله و عوامل تفرقه در اندیشه شهید صیاد در 6 زیرمقوله و عوامل شکست را در 8 زیرمقوله احصاء شده است.

    کلیدواژگان: اندیشه، اندیشه نظامی، شهید صیاد
  • حمید حسن پور* صفحات 213-234

    منطقه خلیج فارس و کشورهای پیرامونی آن به دلیل ارزش های ارتیاطی، ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی و ژیواستراتژیکی یکی از مناطق حساس و راهبردی دنیاست. عوامل ژیوپلیتیک طبیعی خلیج فارس یکی از مهم ترین عواملی هستند که در ارتقاء وزن ژیوپلیتیکی ایران موثرند. در این تحقیق تلاش گردیده این عوامل، از دریچه عامل طبیعی ژیوپلیتیک موردبررسی قرار گیرند. هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر عوامل ژیوپلیتیک طبیعی خلیج فارس بر راهبردهای ارتقاء وزن ژیوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران هست. این تحقیق ازلحاظ هدف، کاربردی-توسعه ای و از حیث ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی، بعد از مطالعات نظری و شناخت محیط ژیوپلیتیک، انجام و عوامل طبیعی احصاء شد. سپس فرصت ها، تهدیدها، قوت ها و ضعف ها تایید و نقش عوامل تعیین گردید. و در همین رابطه پرسشنامه مربوط تدوین و بین جامعه نمونه آماری 40 نفری به صورت تمام شمار توزیع شد. و با آنالیز آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS22 به جمع بندی و پاسخ به سوال های تحقیق پرداخته شده است. درمجموع 20 عامل احصاء گردید که «موقعیت جغرافیایی و ژیوپلیتیک ایران»، «سواحل طولانی و مناسب ایران در کرانه شمالی خلیج فارس»،« قرار گرفتن ایران در بین دو دریای مهم خزر و خلیج فارس» «وسعت و شکل کشور ایران»، و «موقعیت ارتباطی ایران» به عنوان مهم ترین عوامل ژیوپلیتیک طبیعی موثر  بر راهبردهای ارتقاء وزن ژیوپلیتیکی ج.ا.ایران در حوزه خلیج فارس رتبه بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: عوامل ژئوپلیتیک طبیعی، راهبرد، وزن ژئوپلیتیکی، خلیج فارس
|
  • A .Jahanshahi, D .Aghamohammadi, Sh .Noroozani, M. Mardani * Pages 5-26

    The use of different methods of fighting, tremendous technological advances by the enemies, and the speed and effect of military actions, the percentage of success of the enemy in military action has increased to a significant extent. America and its allies have been there, and in most of these countries, especially the United States, lightning operations are considered one of their tactics and have been taken into account in most of the aggressive actions. Therefore, it can be said that there is a concern of operational continuity against the enemy's military actions. To solve this problem, a problem was raised for this research; What are the features of the future war effective on the operational continuity of ground combat? In order to answer the mentioned problem, the main goal of this research was determined to "achieve the characteristics of the future war effective on the operational continuity of ground combat". The type of "applied" research was done using quantitative and qualitative data sets with a mixed approach, so the approach of this research is a mixed approach and the case-contextual method is used. The statistical population of this research consists of two parts, the first part is the expert community and the second part is the general research community. The statistical population of the first part is 12 people and the second part is 107 people. The researcher's findings from library and field studies and interviews with experts consist of the preparation of 5 questionnaires, the results of which are; Statistics of 28 features affecting operational continuity of ground combat in the future war. In the following, 5 practical and research proposals are presented based on it.

    Keywords: operational continuity, ground combat, operations, Future war
  • A.H. Safai, I .Ahmadi Moghadam, AliAsghar Beik Bilandi, H .Azadinejad * Pages 27-52

    From the beginning, the Islamic revolution has created trends in the country, region and the world, especially in the field of spirituality, culture and ethics; Now, with the drawing of the statement of the second step of the Islamic revolution by Imam Khamenei, important trends should be designed on the horizon of the second step of the Islamic revolution; Considering that Imam Khamenei's statements and statements are a pure source for finding directions, therefore, the main goal of the research is to achieve the macro-trends of spirituality and ethics in the second step of the Islamic Revolution. The method of this research is descriptive-analytical with a qualitative approach of an applied type, and for the analysis of the "theme analysis" method, the number of 139 speeches of His Holiness from the issuance of the statement of the second step of the Islamic Revolution to December 1400 were fully studied and the results were counted.The macro-trends resulting from this research for the second step are: educating young believers, revolutionary; spreading and strengthening the message of the martyrs; expanding and strengthening goals, ideals; strengthening the spiritual foundation; population increase and lifestyle expansion; promoting, developing and expanding the culture of jihadi work, cooperation and cooperation; strengthening and expanding Hosseini Arbaeen; Expanding and strengthening the spirit of hope, vitality and revolutionary dynamism; expanding the knowledge and value system; Strengthening, expanding and increasing knowledge of the society; Expanding and promoting advanced spiritual society; The struggle to explain and narrate the facts of the revolution and values; approaching the model of Islamic governance; Spreading religious zeal in society.

    Keywords: macro-trend, spirituality, ethics, The Second Step of the Islamic Revolution
  • H. Shakohi, A .Shademani, Gh. Tafte, A.Saiedi * Pages 53-76

    Since the beginning of creation, mankind has experienced various phenomena, and the most unfortunate of them are violent wars that have killed a group of people every time. Religious and historical teachings also emphasize on strengthening the defense base. The conditions governing the scene of future wars have made the improvement of defense capabilities inevitable.The vital and influential part of defense power is based on expert, professional and committed human resources. The Supreme Commander-in-Chief's menus and higher-level documents emphasize the improvement of defense capability. One of the defense sub-sectors are helicopter units, whose main component is human capital, especially pilot and technical staff. Considering the speed of development of defense technologies and the continuous evolution of the variables of the battle scene, it seems; The human capital of the helicopter units has a significant distance from the ideal situation. Researchers are looking for an answer to the question, what are the strategies for improving the human capital capabilities of helicopter units in accordance with future wars?The method of carrying out descriptive research is a mixed approach and a contextual case. Qualitative data has been completed by statistical library study and through interviews with experts and field study until theoretical saturation, and then the instrument has been developed. The questionnaire was compiled among the sample population of 90 experts with experience in distribution and strategies. The findings of the research include the strategies for improving the human capital of helicopter units in accordance with the future wars, which are presented in the form of 8 macro strategies in the conclusion section of the researc

    Keywords: strategy, capacity building, helicopter units, Future Wars, Human Capital
  • H. Frozan *, M. H .Ataee Kachoee, M .Araghizadeh, M .Rezaei, Eghdam Eghdam Pages 77-102

    What is discussed in this article is a comparative study of passive defense policy models of non-governmental industries in seven countries, including the Islamic Republic of Iran, the United States, Russia, Switzerland, India, Germany and the United Kingdom. This article is descriptive-exploratory in terms of method, applied-developmental research in terms of purpose, and mixed (quantitative-qualitative) in terms of type. The method of data collection is library and documentary studies and using the opinions of the community of experts in the form of a structured closed questionnaire. Also, the method of data analysis is thematic analysis and statistical analysis by SPSS software. Accordingly, in order to determine the passive defense policy model of selected countries, a 5-dimensional model consisting of structural, content, behavioral, process and orientation dimensions has been used, and then with in-depth exploratory studies to extract components and sub-components through analysis technique. The theme is discussed. Then, in order to match the comparative comparison process, the extracted sub-components were distributed and collected in the form of a questionnaire among the statistical population of the research (30 people) and the sub-components approved by the community of research experts were comparatively compared for 7 selected countries. Is. The results show that a total of 5 dimensions, 21 components and 52 subcomponents have been obtained for comparative comparison of passive defense systematization models of non-governmental industries in selected countries. It is worth mentioning that the result of comparative comparison of selected countries indicates that in the structural dimension, in most countries and the Islamic Republic of Iran, non-governmental industries have an organizational relationship with the civil defense complex and also have an incident command system in non-governmental industries. In terms of content, by organizing and managing public opinion, they promote public readiness of the society and while organizing and employing people, by managing public opinion, they pay attention to the role and participation of people in civil defense in non-governmental industries. In the context, the dependence of meeting the essential needs of the people on non-governmental industries was found to be reasonable. In the process dimension, the civil defense decision-making process (in the legislature, the executive and the judiciary) and the civil defense evaluation and control process for non-governmental industries were defined and had legal requirements for the implementation of non-governmental industry civil defense communication policies. Finally, in terms of orientation, the above countries had negative and positive approaches and appropriate documents and arrangements in the field of passive defense of non-governmental industries

    Keywords: Comparative study, policy models, passive defense, non-governmental industries
  • Mehdi Bagheri Heshi *, A.A. Dolati Pages 103-128

    The present study was conducted with the aim of investigating the methods of strategic education in national defense universities of Iran and the world. In terms of purpose, it is practical and in terms of data collection, the qualitative approach, synthesis research method and semi-systematic method have been used. The population and statistical sample of the research included the national defense universities of Iran and the world, and in order to confirm the validity and reliability of the research, the strategies of Peaty, Thomson and Steve (2012), Charms (2010) and Lincoln and Gaba (1985) were used. These strategies include reliability, trustworthiness, verifiability, and transferability.  All together, it increased the credibility of the research and provided the possibility of transferability of the findings to other similar contexts. The results of the research led to the identification of themes and elements of strategic education methods in national defense universities, these themes in the form of goals and objectives, course content, teaching methods, evaluation methods, space, activity and learning time appropriate to strategic courses. It was organized in national defense universities.

    Keywords: Teaching methods, strategic education, Higher Education, National Defense University
  • Gh. Nezamipoor, Kh. Bolhassani, Ali Akbari * Pages 129-150

    Today, extra-territorial economic and commercial interactions and relations have created a deep bond between countries, which, in addition to obtaining diverse and extensive economic benefits, has reduced tensions and hostilities at the international level.. The Islamic Republic of Iran is not exempt from this issue and it can achieve macroeconomic benefits by adopting measures and explaining appropriate methods and highlighting the common features with other countries, especially the Persian Gulf countries, by establishing and expanding bilateral cooperation. get yourself In the meantime, due to the historical and peaceful relations between Iran and Oman, the expansion of cooperation with this country can help to achieve some goals and macro-economic and commercial interests of Iran. Therefore, the main goal of this research is to compile "strategies and requirements of economic diplomacy between Iran and Oman". This research is considered to be a practical development, and the research method of this research, which is mixed with the approach, is done using the descriptive-analytical and contextual method. The method of collecting information was library and field, and the size of the statistical population of this research was 50 people. Analysis and analysis of information and data obtained from the study of sources have been described and analyzed in a qualitative way, and the information obtained from the questionnaire has been analyzed using statistical techniques and methods and SPSS software. Finally, in the conclusion section and the answer to the research question, the most important environmental factors affecting the economic relations between Iran and Oman were counted in the form of 24 factors (8 strength factors, 9 weakness factors, 5 opportunity-creating factors and 2 threatening factors) and in In this regard, the strategies and its requirements have also been compiled and presented for the economic diplomacy between Iran and Oman.

    Keywords: Oman, economic diplomacy, strategy
  • A. Fallah, Gh.A .Moradi * Pages 151-172

    This study was conducted to identify the effective considerations in designing a comprehensive deterrence model based on the soft power of the Islamic Republic of Iran. The study population includes commanders, university professors, and military experts who are knowledgeable about the subject. The whole number sampling method is purposeful and for the interview they are purposefully selected in whole number. The collected data were analyzed by studying the documents and interviews and sending a questionnaire using descriptive and inferential statistics using a computer and SPSS software program.The final results indicate that all components and sources of soft power counted for the Islamic Republic of Iran in soft deterrence within the framework of comprehensive deterrence are effective and valuable and the three sources of Shiite influence and authority, art and humanitarian action have the highest impact. To be

    Keywords: Deterrence, comprehensive deterrence, soft power, Islamic Republic of Iran
  • M. Ahadi, Sh. Irani, D .Eskandari * Pages 173-192

    The naval forces, as a major part of naval military power, play an unmatched role in advancing their country's defense diplomacy. The presence of military vessels in international waters, the contacts and visits to ports of other countries are effective tools in securing objectives and realizing strategies of maritime defense diplomacy. The present paper aims to develop strategies for defense diplomacy of the Islamic Republic of Iran based on naval military power and is considered as an application-development research. The research method is a descriptive-analytical method with a mixed approach and the method of collecting data is field and book based. The statistical population of the study was selected from experts in the field of diplomacy, defense and naval military power of 80 people. Also, for validation and interview, 12 people from the statistical population were referred as the chosen experts. The sampling method is classified, purposeful and the sampling tool is question, interview and sample size is all counted. Strategies derived from the research are 9 macro strategies that have been evaluated using quantitative strategic planning matrix. In this paper, maritime defense diplomacy development strategy is categorized in the highest priority and optimal use of capacity and geopolitical position of the country in the lowest priority

    Keywords: strategy, Defense diplomacy, Naval Defense Diplomacy, Strategic Navy
  • A.A .Pourshasab, D .Aghamohammadi, M. Bakhtiari, B. Moazzami Guderzi * Pages 193-214

    Identifying the military thought that dominates the contemporary era, especially after the victory of the Islamic revolution and the occurrence of an imposed war, makes it necessary to pay attention to the thought of prominent commanders in the eight years of holy defense. Introduce him as a military model and owner of a special style of military thought. Since the main purpose of this research is to explain the military thought (opinions, thinking) of Martyr Sayad Shirazi, in the researcher's opinion, it is a developmental applied research type, and considering that in qualitative research, the findings are not obtained through statistical process with the aim of quantification. The research method will be descriptive and analytical with a qualitative approach, and the statistical population of this research is all the manuscripts, speeches and films related to the topic of the research that the Board of Education of Martyr Lieutenant General Sayad Shirazi has published so far. Based on the findings of the research, Martyr Sayad's opinions and military thoughts in 8 main categories of statistics, which include mobilization in Martyr Sayad's thought in 2 subcategories, war and peace in Martyr Sayad's thought in 8 subcategories, Islamic army doctrine in Martyr Sayad's thought in 3 subcategories, recognition insider and enemy in 2 subcategories, the factors of creating unity in 7 subcategories, the factors of victory in 8 subcategories, the factors of division in the thought of Martyr Sayad in 6 subcategories, and the factors of failure in 8 subcategories have been counted

    Keywords: Thought, Military thought, Martyr Sayad
  • H. Hasanpour * Pages 213-234

    The Persian Gulf region and its surrounding countries are one of the sensitive and strategic regions of the world due to their regional, geopolitical, geoeconomic and geostrategic values. The natural geopolitical factors of the Persian Gulf are one of the most important factors that are effective in enhancing Iran's geopolitical weight. In this research, an attempt has been made to examine these factors from the lens of the natural geopolitical factor. The main goal of this article is to investigate the effect of the natural geopolitical factors of the Persian Gulf on the strategies of increasing the geopolitical weight of the Islamic Republic of Iran. This research is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The method of data collection with library, documentary and survey methods, after conducting theoretical studies and geopolitical ecology, an effort has been made to identify these natural factors and to confirm and determine the role of their factors (in the form of opportunity platforms) Afarin, threatening, strength and weakness) should be taken. In this regard, the related questionnaire was designed and distributed among the statistical community of 40 people in the form of a total number, and using the methods of descriptive and inferential statistical analysis and SPSS22 software, summarizing and answering the research questions were done. Is. Finally, 20 factors were extracted and introduced, such as "Geographical and geopolitical location of Iran", "Iran's long and suitable coasts on the northern shore of the Persian Gulf", "Iran's location between two important seas, the Caspian Sea and the Persian Gulf". "The size and shape of the country of Iran" and "Iran's communication position" were ranked as the most important natural geopolitical factors affecting the strategies of increasing the geopolitical weight of Iran in the Persian Gulf.

    Keywords: Natural geopolitical factors, strategy, geopolitical weight, Persian Gulf