فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی کودکان ایران
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کتایون سالم، صدف شمخانی، سبا آقایی، الهه ابراهیم زاده* صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    با توجه به این که متداولترین شاخص پوسیدگی دندانی در سطح جهانی شاخص DMFT است، بر آن شدیم که از آن برای نشان دادن وضعیت سلامت دهان و دندان گروه هدف استفاده کنیم. هدف از انجام این مطالعه تعیین دو شاخص DMFT و نیز شاخص بررسی بیشترین پوسیدگی در جامعه(SiC) Significant Caries Index،در دانش آموزان دختران 15 ساله شهر رشت بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت یک مطالعه مقطعی توصیفی طراحی شده بود.تعداد 228 دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای و به صورت منظم انتخاب شدند. مشخصات دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه تکمیل شد، سپس جهتمعاینه این دانش آموزان یک نفر دانشجوی سال آخر که از نظر معاینه و تشخیصمشکلات دندانی آموزش دیده بود،بر اساس ضوابط سازمان بهداشت جهانی شاخص DMFT را تعیین نمود.سپس شاخص (SiC) Significant Caries Index بر اساسمیانگینDMFT دریک سوم جمعیت که بالاترین میزان راداشتند، محاسبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.آزمونهایآماریT-test، spearman correlation، Kruskal Wallis و Chi-square برای تجزیه و تحلیل داده ها بکار رفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص گردید،میانگینDMFT در دختران مورد مطالعه برابر 7/2 ± 29/3وشاخص SiC برابر 76/0±19/6 بود.همچنین در این مطالعه مشخص گردید که همبستگی از نوع مثبت بینDMFT و تعداد فرزندان خانواده دیده میشود)0001/0>P)با استفاده از آزمون Spearman Correlation مشخص گردید که همبستگی از نوع منفی بینDMFT و تعداد موارد مسواک زدن روزانه در افراد مورد مطالعه دیده می شود (0001/0>P).
    نتیجه گیری
    میانگین شاخصDMFTدر دانش آموزان دختر 15 ساله شهررشت مشابه میانگین شاخص DMFTکشوری می باشد. هم چنین تعداد فرزندان در خانواده و تعداد دفعات مسواک زدن نیز به طور قابل توجهی در تعیین میانگین شاخص DMFTدر دانش آموزان تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: شاخصDMFT، پانزده سالگی، پوسیدگی و شاخص SiC
  • مرضیه کریمی افشار، ساناز حاجی زاده، ملوک ترابی*، شهرزاد طاهری صفحات 11-20
    زمینه و هدف
    حفظ و نگهداری سلامت دهان در طی دوران بارداری به عنوان  یکی از موارد مهم بهداشت عمومی  برای مادر و کودک مورد توجه می باشد.هدف از انجام این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد ماماهای شهرکرمان درمورد بهداشت دهان و دندان در زنان باردار ونوزادان و کودکان سال1396بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مقطعی توصیفی روی 118 مامای شهر کرمان که به روش سرشماری انتخاب شده بودند انجام شد.روش جمع اوری داده ها پرسشنامه شامل اطلاعات فردی و 12 سوال سنجش عملکرد 14 سوال سنجش آگاهی در مورد بهداشت دهان و دندان دوران نوزادی و کودکی بود که قبلا روایی و پایایی آن انجام و روا و پایا تشخیص داده شدهبود.اطلاعات وارد کامپیوتر شده و با نرم افزار آماریSPSS21 با استفاده از تست های آماریT و ANOVA ورگرسیون خطی در سطح معنی داری 0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه  میانگین سن و سالهای فارغ التحصیلی افراد به ترتیب  84/8±52/38 و83/8±60/14سال و میانگین سالهای خدمت 36/9±68/15سالبود.میانگین نمره ی آگاهی افراد در این پژوهش 46/2±65/8 و عملکرد 37/1±97/6 بود.70 نفر(3/59٪) آگاهی متوسط و 75 نفر(6/63٪) عملکرد خوب داشتند.بین عملکرد افراد و شرکت در دوره های بهداشت دهان و دندان،با سال های  خدمت ومنبع اطلاعات رابطه مستقیم و معنی دار مشاهده شد.افرادی که سن بیشتر داشتند آگاهی کمتر داشتند.افرادی که در درمانگاه کار میکردند و سال خدمت بیشتر داشتند،بطور معنی داری آگاهی بیشتری داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که میزان عملکرد افراد در مورد بهداشت دهان و دندان در کودکان و نوزادان مناسب و آگاهی متوسط می باشد. گذراندن دوره های بهداشت دهان و دندان جهت افزایش آگاهی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، بارداری، کودکی، نوزادی، پیشگیری، ماما، آگاهی، عملکرد
  • مرضیه کریمی افشار، مریم کریمی گوغری، ملوک ترابی پاریزی* صفحات 21-32
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر اطلاعات، تکنولوژی ارتباط و آموزش الکترونیکی نقش بزرگی را در سیستم آموزشی در سطوح بالاتر بدست آورده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی نگرش دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در مورد آموزش الکترونیکی وعوامل موثر بر آن بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مقطعی-توصیفی روی 307 دانشجوی دندانپزشکی که به روش سرشماری انتخاب شده بودند انجام شد.روش جمع آوری داده ها پرسشنامه شامل اطلاعات فردی،آشنایی با کامپیوتر و میزان استفاده از آن و15 سوال سنجش نگرش که قبلا روایی و پایایی آن انجام و روا و پایا تشخیص داده شده، بود.اطلاعات وارد کامپیوتر شده و با نرم افزار آماریSPSS21 با استفاده از تست هایANOVA ورگرسیون خطی در سطح معنی داری 0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این تحقیق%57.0 دختر و بقیه پسر بودند.مدت زمان آشنایی با کامپیوتر در 90.2% بیش از 3 سال  و مدت زمان استفاده از کامپیوتر در 70.4% بیش از 3 ساعت در هفته بود. بیشترین میزان نمره در آشنایی افراد در استفاده از مرورگرهای وب(1.37±5.40) بود.69.4%افراد نگرش مثبت داشتند. بین  نمره ی نگرش با سال ورود و جنس دانشحویان ارتباط آماری معنی دار مشاهده نشد. بین آشنایی با کامپیوتر، استفاده از اینترنت، کیفیت سخت افزاری دانشکده  با نگرش ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که نگرش حدود دو سوم دانشجویان دانشکده دندانپزشکی نسبت به آموزش الکترونیکی مثبت و تجربه ی دانشجویان در استفاده از مرورگر های وب خوب بود. بین کیفیت سخت افزاری و نگرش رابطه مثبت و معنی داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: نگرش، آموزش الکترونیکی، دانشجو، دندانپزشکی، کامپیوتر، وب
  • مرضیه صالحی شهرابی، سعیده مختاری، مهدی شهرابی، علیرضا حیدری، سارا قدمی، شهرام مشرفیان، زهرا حسینی* صفحات 33-44
    زمینه و هدف
    آشنایی با مسایل اپیدمیولوژیک می تواند اهمیت پیشگیری، تشخیص و طرح درمان را خاطر نشان سازد. هدف این پژوهش، بررسی فراوانی آسیب های دندانی، نوع آسیب، نوع درمان های انجام شده و زمان مراجعه براساس پرونده های بیماران مراجعه کننده بهدانشکده دندانپزشکی تهران در سالهای1397-1390 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر توصیفی،  تمام پرونده های بیمارانی که به واسطه ضربه به دندان ها به دانشکده دندانپزشکی تهران درسال های 1397-1390، مراجعه کرده بودند، توسط دستیاران دندانپزشکی کودکان مورد بررسی قرار گرفت.متغیرهای مورد بررسی شامل سن، جنس، نوع دندان صدمه دیده، علت صدمه، نوع صدمه و فاصله بین وقوع ضربه و زمان مراجعه  و نوع درمان انجام شده بودند. اطلاعات توصیفی در قالب فراوانی و درصد محاسبه شد و در نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 22جهت مقایسه انواع صدمات دندانی بر اساس اطلاعات دموگرافیک استفاده شد .
    یافته ها
    در بین 165بیمار آسیب دیده 03/63 درصد  پسر و 03/43 درصد مراجعه کنندگان بین سنین  8 و 9 سالگی قرار داشتند. شیوع تروما در فک بالا و  فک پایین به ترتیب 02/90 درصد  و 96/9 درصد بود. بیشترین فراوانی آسیب مربوط به دندان ثنایای میانی فک بالا (09/72درصد) گزارش شد. بیشترین علت تروما زمین خوردن و برخورد با اجسام سخت (93/73  درصد) و کمترین علت ورزش(06/6درصد) بوده است. از نظر نوع تروما وارد شده به دندان بیشترین و کمترین نوع در سری دندان شیری به ترتیب، اینتروژن و شکستگی تاج و ریشه و در سری دندان دایمی شکستگی تاج  و اکستروژن بود. از بین افراد آسیب دیده 03/3 درصد در کمتر از 4 ساعت و 66/6 بین 6 تا 12 ماه بعد از زمان آسیب مراجعه کرده بودند. درمانهای انجام شده شامل  ترمیم ساده دندان(6%/27)، اسپلینت (6%/11)، درمان پالپ ریشه (12%)، پالپ کپ (2%/1) و  2% از موارد ریپلنت بودند.
    نتیجه گیری
    آسیب تروماتیک در کودکی و نوجوانییک مشکل شایع است و براساس مطالعه حاضر جنس و سن  از عوامل مستعد کننده اسیب دندانی هستند. شایع ترین دندان در معرض آسیب سانترال ماگزیلاست و شایعترین آسیب، شکستگی تاج در دائمی و اینتروژن در شیری ها است. شایع ترین علت، زمین خوردن و برخورد با اجسام می باشد. در بررسی آسیب ها بر اساس نوع درمان، شایع ترین درمان ترمیم با کامپوزیتو کمترین پالپکتومی بود. در بررسی زمان مراجعه بیشترین مراجعه  بیماران بین 4 تا 24 ساعت، و کمترین مراجعه بین 6 تا 12 ماه گزارش گردید.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، آسیبهای دندانی، شیوع، اتیولوژی، درمان، زمان مراجعه
  • مریم کاراندیش، حمیدرضا پاک شیر، زهرا کریمیان* صفحات 45-52
    زمینه و هدف
    بررسی آگاهی و عملکرد مراقبین بهداشت مدارس به عنوان افرادی که مسئول حفظ سلامت دانش آموزان می باشند و شناسایی موانع اجرای برنامه بهداشت دهان و دندان و آگاهی مراقبین در رابطه با پیشگیری از بیماری های دهان و دندان برای ارتقا سلامت دانش آموزان،امری مهم و ضروریمی باشد.در این پژوهش بر آن شدیم که میزان آگاهی مراقبین بهداشت از درمان های زودهنگام ارتودنسی در شهر شیراز را بسنجیم.
    مواد و روش ها
    با هماهنگی های انجام شده با اداره کل آموزش و پرورش شیراز مراقبین بهداشت در این پژوهش شرکت داده شدند .حجم نمونه کلیه مراقبین بهداشت مقطع ابتدایی شهر شیراز بود که 113 نفر از مراقبین حاضر به همکاری شدند.سوالاتی در زمینه آگاهی مراقبین سلامت در زمینه سلامت دهان و دندان و ناهنجاری های دندانی فکی پرسیده شد و نتایج توسط نرم افزار SPSS  و با استفاده از آمار توصیفی و Kruskal Wallis test  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    5/42 درصد از مراقبین سلامت دارای آگاهی خوب و 1/53 دارای آگاهی متوسط و 4/4 درصد دارای آگاهی کم بودند.از طرفی میزان تحصیلات، سن ، سابقه کار و مدت زمان فراغت از آخرین مدرک تحصیل هیچ تاثیری در میزان آگاهی افراد نداشت.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی مراقبین سلامت شهر شیراز از اهمیت درمان های زودهنگام ارتودنسی پایین بود و نیاز به یکسری دوره های آموزشی توسط دندانپزشکان با نظارت بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، مراقبین بهداشت، ارتودنسی پیشگیری، مدرسه، سلامت دهان و دندان
  • رضا یزدانی*، حسین حصاری، فاطمه باقریان صفحات 53-70
    زمینه و هدف
    رفتارهای سلامت دهان و دندان در کودکان 6-0 سال به دلیل پیامدهای آن بر سلامت بسیار اهمیت دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نوع و میزان موفقیت مداخلات ارتقاء سلامت دهان در کودکان 6-0 سال انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت یک مقاله مروری (Scoping) انجام شده است. در این راستا مقالات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتیProQuest، PubMed، Biomed Central، Google Scholar و پایگاه های علمی داخل کشور مانند SID و Magiran محدود به زبان انگلیسی و فارسی، همچنین با محدودیت زمانی از سال 2000 تا سال 2018 با استفاده از کلمات کلیدی فارسی (سلامت دهان کودکان 6-0 سال، دانش سلامت دهان، ارتقاء سلامت دهان، برنامه سلامت دهان) و انگلیسی (Oral health promotion, Program, Knowledge) انجام شده است. در نهایت این مطالعه با بررسی 23 مقاله منتشر شده داخل و خارج از کشور در زمینه ارتقاء سلامت دهان و دندان کودکان 6 - 0 سال انجام گرفت.
    یافته ها
    در کل تعداد 7904 مقاله و از بینآن ها 23 مقاله انتخاب شده که مطالعات تجربی، نیمه تجربی بودند. مداخلات به صورت برنامه های آموزشی با جلسات پیگیری، معاینه و خدمات پیشگیرانه در مدت زمان مختلف انجام شده بود و متغیرهای اندازهگیری شده در آنها شامل آگاهی، نگرش، باور و عملکرد در زمینه انجام مراقبت های بهداشت دهان و دندان، اجزای مدل اعتقاد بهداشتی وشاخص پوسیدگی دندان بود، که تمامی این متغیرها در بین شرکت کنندگان گروه آزمون بعد از انجام مداخله آموزشی از لحاظ آماری بهبود معنی دار پیدا کرده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی مداخلات صورت گرفته در داخل و خارج از ایران و ارزیابی نتایج آنها، آموزش رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت دهان و دندان به والدین و ارائهخدمات پیشگیرانه در کوتاه مدت بیانگر تاثیرات مثبت بر سلامت دهان و دندان کودکان می باشد. همچنین به نظر می رسد که مداخلات مبتنی بر نظریه ها و مدل های تغییر رفتار می تواند به عنوان یک روش موثر در ارتقاء عملکرد بهداشت دهان و دندان در کودکان 6-0 در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: سلامت دهان، ارتقای سلامت دهان، خدمات پیشگیرانه، کودکان 6 - 0 سال، کودکان پیش دبستانی
  • علیرضا حیدری، نرگس توانا* صفحات 71-78
    مقدمه
    دنتین دیسپلازیا  از جمله بیماری های نادر وراثتی بوده، که مینای دندان نرمال بوده اما اختلال در عاج و شکل پالپ دندان را همراه دارد. با توجه به شیوع کم این بیماری، به ارائه یک مورد دنتین دیسپلازیای دارای ویزگی های کلاسیک و آتیپیکال دنتین دیسپلازیایType 1 میپردازیم.
    گزارش مورد
    یک دختر 11 ساله با لقی واضح دندان های قدامی مندیبل که دارای نقص شدید ریشه ای در رادیوگرافی پری اپیکال می باشد، معرفی می گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقص ریشه ای  تنها در دندان قدامی مندیبل به نظر می رسد با یک دنتین دیسپلازیای لوکالیزه رو به رو هستیم.
    کلیدواژگان: اختلالات ژنتیکی، عاج، دنتین دیسپلازیا
  • احمد جعفری، معین مکوند قلی پور، سیده راحله سهیلی، سمیه خرمیان طوسی* صفحات 79-88
    زمینه و هدف

    با توجه به ضرورت بهداشت دهان به عنوان بخشی از سلامت عمومی، و اهمیت ویژه بهداشت دهان ودندان درکودکان و نوجوانان سنین مدرسه به عنوان یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر کیفیت زندگی، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه ترویج سلامت بر سلامت دندانهای دایمی در دانش آموزان ابتدایی مدارس مروج سلامت و مدارس عادی استان البرز انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در یک پژوهش کاربردی، توصیفی-تحلیلی، بر اساس حجم نمونه وضعیت سلامت دندان های دایمی در 346 نفر از دانش آموزان 12 ساله مدارس ابتدایی شهر کرج بر اساس شاخص DMFT مورد بررسی قرار گرفت، و هم چنین اطلاعات دموگرافیک دانش آموزان و والدین برای بررسی ارتباط بین شاخص ها و وضعیت سلامت ثبت شد. داده های به دست آمده از مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون Chi squre و Independent T Student آنالیزشد.

    یافته ها

    میانگین شاخص پوسیدگی در میان دانش آموزان مدارس معمولی 2.89 و در دانش آموزان مدارس مروج سلامت 2.49 بود، که نوع مدرسه بر شاخص پوسیدگی دندان های دانش آموزان تاثیر معناداری نداشت، بررسی تاثیر متغیرها بر شاخص پوسیدگی نشان داد که جنسیت، تعداد دفعات استفاده از مسواک، ویزیت دندانپزشکی تاثیری معناداری بر شاخص پوسیدگی دارد، و شاخص های دبری و کلکولوس نیز به طور معناداری تاثیر مستقیمی بر میزان پوسیدگی داشت.

    نتیجه گیری

    یافته ها حکایت از پررنگ نبودن سلامت دهان در مدارس مروج سلامت در کرج در برنامه ارتقاء سلامت است، که باید برنامه سلامت دهان برای مدارس تعریف و امکان سنجی اجرای آن انجام شود.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، برنامه سلامت دهان، مدارس مروج سلامت، شاخص پوسیدگی
  • بهمن سراج، مونا سهرابی، هما اخوان ملایری، سارا قدیمی* صفحات 89-98
    زمینه و هدف

    پوسیدگی دندانی و سایر مشکلات دهان و دندان از طریق معاینات منظم و اقدامات درمانی محافظه کارانه قابل پیشگیری است. در بین موانعی که برای استفاده از خدمات سلامت وجود دارد، کمبود منابع مالی از اهمیت بالایی برخورداراست. به همین علت پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط نوع بیمه کودکان دبستانی 7 تا 12 ساله با وضعیت سلامت دندانی آن ها در شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 456 دانش آموز که از 10 مدرسه در 5 منطقه شهر تهران انتخاب شدند، صورت گرفت. بررسی بر روی 4 گروه بیمه خدمات درمانی، تامین اجتماعی، ارتش و بیمه پایه + تکمیلی انجام شد. در مراجعه اول پرسشنامه ها به دانش آموزان داده شد و توسط والدین تکمیل گردید، در مراجعه بعدی کودکان معاینه شدند و شاخص های پوسیدگی دندان های شیری dft (decayed, filled, teeth) و دندانهای دایمی DMFT (Decayed, Missing, Filled teeth) ثبت شد. در نهایت ارتباط بین نوع بیمه درمانی افراد با این شاخص ها با استفاده از آزمون One-way ANOVA و Tukey مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    شاخص های d و f در دندان های شیری با نوع بیمه در ارتباط بود (به ترتیب p<0.001 و 003/0=p) اما شاخص dft در بین هیچ کدام از گروه های بیمه معنادار به دست نیامد (582/0=p). شاخص های F وDMFT در دندان های دایمی با نوع بیمه در ارتباط بود (به ترتیب035/0=p و p<0.001) اما در شاخص D تفاوت معناداری بین گروه های بیمه دیده نشد(504/0=p). درتعداد فیشورسیلنت های 4 گروه بیمه، اختلاف معناداری دیده نشد (094/0=p) ولی در تعداد SSCها اختلاف معنادار بود (p<0.001) و در بیمه ارتش از سه بیمه دیگر بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نوع بیمه دانش آموزان ابتدایی شهر تهران در سلامت دندانی آن ها موثر است.

    کلیدواژگان: بیمه، سلامت دهان و دندان، کودکان
  • روژین سلیمان زاده*، محی الدین امجدیان، دکتر شبنم ملکی صفحات 99-108
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آموزش بر شکل گیری رفتارهای مراقبتی دهان و دندان در کودکانی بود که بر اساس مقیاس سنجش اضطراب اسپنس در دسته ی کودکان با اضطراب بالا طبقه بندی می شوند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی تحلیلی-توصیفی در سال 1397 با نمونه گیری به روش سرشماری در هشتاد کودک هشت تا پانزده ساله که در مراکز وابسته به سازمان بهزیستی شهرستان سنندج نگهداری می شدند، انجام شد. اضطراب کودکان با استفاده از مقیاس سنجش اضطراب اسپنس-نسخه کودکان، ارزیابی شد. پنجاه و دو کودک با سطح اضطراب بالا شناسایی شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله ی آموزشی قرار گرفتند. شاخص پلاک ایندکس در همه ی کودکان مضطرب یکبار در شروع مطالعه و بار دوم یک ماه بعد ازآموزش گروه مداخله، ارزیابی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده، میانگین سطح اضطراب در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بود(p<0.05). میانگین پلاک ایندکس قبل از مداخله در گروه کنترل تفاوت معنی داری با گروه مداخله نداشت (p<0.05). میانگین پلاک ایندکس بعد از مداخله در گروه کنترل به میزان قابل ملاحظه ای بیشتر از گروه مداخله بود (p<0.05).

    نتیجه گیری

    آموزش رفتارهای بهداشتی در بهبود شاخص پلاک ایندکس در کوتاه مدت موثر است و اضطراب عمومی در کودکان به عنوان مانعی برای پذیرش رفتارهای بهداشتی دهان و دندان و شکل گیری و اصلاح این رفتارها شناخته نشد.

    کلیدواژگان: آموزش، بهداشت دهان و دندان، شاخص پلاک دندانی، اضطراب
  • حمید سرلک، مهسا نجفی، مجتبی بیانی، زهرا خسروی*، زهره سلیمی صفحات 109-118
    مقدمه

    با افزایش تقاضاهای زیبایی درکودکان و والدین، درمان دندان های قدامی شیری پوسیده یکی از بزرگترین چالش های دندانپزشکان کودکان می باشد. روکش های زیرکونیای پیش ساخته، جدیدترین گزینه ی زیبایی معرفی شده در ترمیم دندان های قدامی و خلفی شیری محسوب می شوند.

    گزارش مورد

    در این مطالعه پسربچه ای 3 ساله با پوسیدگی شدید دندان های قدامی فک بالا، کاندید درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی عمومی شد. در این مورد ما از روکش های پیش ساخته زیرکونیای قدامی (NuSmile, Houston, TX, USA) به منظور بازسازی انسیزورهای به شدت تخریب شده استفاده کردیم تا علاوه بر فانکشن، زیبایی ایده آل کودک نیز بازگردد. بیمار تحت فالوآپ 2 ساله قرار گرفت و در این دوره تطابق روکش ها، فانکشن دندانها و سلامت لثه ها در وضعیت مطلوبی قرار داشتند و کودک و والدین از ظاهر دندان ها کاملا راضی بودند.

    نتیجه گیری

    روکش زیرکونیای پیش ساخته، گزینه ی درمانی با دوام و زیبایی برای بازسازی دندان های قدامی شیری محسوب می شود.

    کلیدواژگان: پوسیدگی، انسیزورشیری، رستوریشن، روکش زیرکونیا
  • ندا صلح جو*، فرانک رزمجویی صفحات 119-128
    مقدمه

    یکی از وضعیت های تکاملی بسیار نادر وقوع همزمان دندان اضافه (hyperdontia) و غیبت دندانی (hypodontia) در یک فرد می باشد که hypo-hyperdontia یا concomitant hopodontia and hyperdontia (CHH) نامیده می شود. شیوع hypo-hyperdontia به طور تقریبی 3/1 – 0/002 % تخمین زده شده است. علت ایجاد این وضعیت هنوز نا شناخته می باشد.

    گزارش مورد

    ما در اینجا به گزارش موردی با وقوع همزمان مزیودنس دوتایی و غیبت دوطرفه انسیزورهای طرفی شیری و دایمی ماگزیلا پرداخته ایم.

    نتیجه گیری

    در این بیمار هر دو مزیودنس به منظور پیشگیری از اثرات منفی بر دندان های دایمی خارج شدند.

    کلیدواژگان: دندان اضافه، غیبت دندانی، مزیودنس، هایپو-هایپردنشیا
|
  • K Salem, S Shamkhani, S Aghayi, E Ebrahimzadeh* Pages 1-10
    Background
    DMFT index is the most common caries detecting index worldwide. The aim of present study was to determine DMFT as well as the prevalence of highest caries rate or Significant Caries Index (SiC), among 15 years of age female students in the city of Rasht, Iran.
    Materials and methods
    In this descriptive cross-sectional study, 228 female students were selected using stratified multi-stage sampling method. Demographic status was assessed by questionnaire. Clinical examinations were conducted by a trained senior dental student. DMFT index was  firstly determined by WHO criteria. At the next stage, SiC index was extracted by calculating DMFT among one third of study population who had the highest rate of DMFT. Analyzed by SPSS 21. Spearman correlation, Kruskal Wallis و Chi-square T-test,Data were used for data analysis.
    Results
    The mean DMFT was 3.29±2.7, and SiC index was 6.19±0.76. Spearman correlation determined that there was a positive direct correlation between DMFT and the number of children within the family (P<0.0001). A negative correlation was observed between DMFT and daily tooth brushing(P<0.0001).
    Conclusion
    The mean DMFT index among 15 years-old females was similar to mean national scores. The number of siblings and tooth brushing were correlated with DMFT score in the study population.
    Keywords: DMFT index, 15 years of age, Dental caries, SiC index
  • M Karimiafshar, S Hajizadeh, M Torabi*, Sh Taheri Pages 11-20
    Background
    Maintaining oral health during pregnancy is considered as one of the most important public health issues for mother and children. The aim of the present study was to evaluate the knowledge and practice of midwives about oral health in pregnant women,infants and children in Kerman.
    Materials and methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 118 midwives in Kerman who were selected by census method. Data collection method was a questionnaire consist of 12  and 14 questions about oral health knowledge and practice,  demographic information,which its validity and reliability were confirmed  previously. Data analyzed by SPSS 21 software and using statistical T test, ANOVA and linear regression. The significance level was considered 0.05.
    Results
    In this study, the average age and years of graduation were 38.52±8.84 and 14.60±8.83,respectively. The average years of  service was 15.68±9.36. The mean score of knowledge and practice were8.65±2.46 and 6.97±1.37 respectively. (59.3%)  of participants had moderate knowledge and (63.6%) had favorable practice. There was a direct and significant relationship between the practice of individuals and participation in oral hygiene courses with years of service and information source. participants who were older, had lower awareness. Midwives who worked in the clinic and who had more years of service, had significantly more knowledge.
    Conclusion
    The findings of this study showed that the practice of individuals about oral hygiene in children and infants is favorable and knowledge is moderate. It is recommended to spend oral hygiene courses to raise knowledge.
    Keywords: Oral hygiene, Pregnancy, Childhood, Infancy, Prevention, knowledge, midwives, practice
  • M Karimiafshar, M Karimigooghari, M Torabiparizi* Pages 21-32
    Background
    In recent years information, communication technology  and electronic learning  have been gain a big role in higher educational level.The aim of the present study was to assessment of Kerman dental students attitude about electronic learning.
    Materials and methods
    This cross-sectional study was carried on 307 dental students, who selected through census sampling method. Data were collected through demographic data,experience of e-learning  and  questionnaire consist of 15 question about attitude to electronic learning. Data analyzed in SPSS 21 soft-ware using T,ANOVA and linear regression tests. P-value considered at 0.05 significant level.
    Results
    In the present study 57.0% were girls90.2% were familiar with computer more than 3 past years. 70.4% used computer over 3 hours in week. The most score was in using web explorer.Sixty nine  and four percent had positive attitude. There was not significant correlation between academic year, sex and attitude. There was significant correlation between familiar with computer, using internet, dental school hard ware quality  and attitude
    Conclusion
    Based on the results of the present study about two third of students had positive attitude about electronic learning. Students’ experience about using web exploring was good. There was significant correlation between dental school hard ware quality  and attitude .
    Keywords: Electronic learning, web, computer, attitude, dental, students
  • M Salehishahrabi, S Mokhtari, M Shahrabi, A Heidari, S Ghadami, Sh Mosharafian, Z Hoseini* Pages 33-44
    Background
    Epidemiologic knowledge can signify the importance of prevention, diagnosis and treatment planning. This study aimed to assess the frequency of dental trauma, type of injury, type of treatment performed and time of admission of dental trauma patients presenting to the School of Dentistry of Tehran University of Medical Sciences during 2011-2018.
    Materials and methods
    In this retrospective, descriptive study, pediatric dentistry postgraduate students evaluated the charts of patients admitted to the dental clinic of School of Dentistry, Tehran University of Medical Sciences during 2011-2018 due to dental trauma. Age and sex of patients, type of traumatized tooth, cause of injury, type of injury, time interval between the trauma and visit and type of treatment performed were all recorded. Descriptive data were reported as frequency and percentage. Different types of dental injuries were compared using SPSS version 22.
    Results
    Of 165 injured patients, 63.03% were males and 43.03% were between 8-9 years of age. The prevalence of trauma to the maxilla and mandible was 90.02% and 9.96%, respectively. The maxillary central incisors had the highest frequency of trauma (72.09%). Slips and falls were the most common causes of trauma (73.93%) while sport injuries were the least common (6.06%). In terms of type of trauma to the teeth, intrusion was the most common and crown and root fracture were the least common in primary dentition while tooth crown fracture was the most common and extrusion was the least common in permanent teeth. Of injured patients, 3.03% sought treatment in less than 4 hours and 6.66% between 6-12 months after injury. Treatments included simple tooth restoration (27.6%), splinting (11.6%), pulpectomy/root canal treatment (12%), pulp-capping (1.2%) and replantation (2%).
    Conclusion
    Traumatic injuries are common in children and adolescents. The current results showed that age and gender were among the predisposing factors to dental injuries. Maxillary central incisors were the most commonly traumatized teeth. Tooth crown fracture was the most common injury in permanent teeth while intrusion was the most common injury in primary teeth. Slips and falls were the most common causes of dental trauma. Composite restoration was the most common and pulpectomy was the least common treatment. Patients mainly presented within 4 to 24 hours after injury. Those presenting 6-12 months later had the lowest frequency.
    Keywords: Epidemiology, Dental Trauma, Prevalence, Etiology, Treatment, Time of Admission
  • M Karandish, H Pakshir, Z Karimian* Pages 45-52
    Background
    Assessing the knowledge and performance of school health care providers as a means to protect the health of students and identifying barriers to the implementation of oral health programs and the awareness of school health care providers regarding the prevention of oral and dental illness to promote the health of students is important and It is necessary in this research to determine the awareness of health care providers about early orthodontic treatment in Shiraz.
    Materials and methods
    In coordination with the Shiraz General Education Office, health care providers participated in this study. All health care elementary school students in Shiraz were sampled. 113 health care providers were willing to cooperate. Provides information on health care awareness in the field Oral and dental health and dental anomalies were questioned and analyzed by SPSS software using descriptive statistics and Kruskal Wallis test.
    Results
    42.5% of health care providers had good knowledge and 53.1% had moderate knowledge and 4.4% had low knowledge. On the other hand, the level of education, age, work experience and the length of time from the last degree did not have any effect on the level of awareness of individuals.
    Conclusion
    The level of awareness of health care providers in Shiraz, considering their important role of the importance of early orthodontic treatment, was low and there was a need for more courses by dentists with more supervision.
    Keywords: Health Care Providers, Orthodontics Preventive Orthodontics, School, Oral Health
  • R Yazdani*, H Hesari, F Bagherian Pages 53-70
    Background
    Oral health is an important issue, because of its consequences on general health of children. Present study has been provisional to evaluate types and effectiveness of oral health promotion interventions on 0-6 years-old children.
    Materials and methods
    A Scoping review was done, with search in PubMed, Google scholar, ProQuest, Biomed Central and also domestic data bases in SID, Magiran limited to English and Farsi language, from 2008-2018 using Farsi and English keywords; Oral health promotion, oral health program, oral health knowledge, infant, toddler, preschool children. Finally, present review was done based on 23 local and interventional studies in the field of oral health promotion of 0-6 years-old children.
    Results
    Selected twenty-three studies were experimental and Quasi-experimental studies. Interventions were done as educational program with follow-up sessions, examinations and prevention dental services in the different periods of time. Researched variables were; knowledge, attitude, belief and behaviors in the field of oral health care and dental status. All the above mentioned outcome variables showed significant improvement among participants afterinterventions.
    Conclusion
    According to the evaluation of the results of the interventions in Iran and other countries among 0-6 years-old children, oral health education to parents in short time had positive results on the oral and dental health of them. Also it has been shown that behavioral attentions, use of models and theories, can be considered as an effective method for promoting oral health status of 0-6 years-old children.
    Keywords: Oral health, oral health promotion, precautionary services, 0-6 years-old children, infant, toddler, preschool children
  • A Heidari, N Tavana* Pages 71-78
    Introduction
    Dentin Dysplasia is one of the rare hereditary diseases that the enamel is normal, but it also affects the dentin and  the shape of the tooth pulp. Due to the low prevalence of this disease, a case of dentin dysplasia with the classical and atypical dentin dysplasia type 1 is presented.

    Case presentation
    A 11-year-old girl with the mobility of lower central teeth that has severe root defects in the periapical radiography, is introduced.

    Conclusion
    Regarding the root defect only in the anterior mandibular teeth, it seems to be a regional  dentin dysplasia.
    Keywords: Dental developmental disorders, dentin dysplasia, dental root defects
  • A Jafari, M MakvandGholipour, R Soheili, S KhoramiyanTousi * Pages 79-88
    Background

    Considering the necessity of oral health as a part of public health, and the special importance of oral hygiene in school-age children and adolescents as one of the important factors affecting the quality of life, this study aimed to investigate the effect of health promotion program on permanent dental health in students. Primary schools of health promotion and traditional schools of Alborz province have been conducted.

    Materials and methods

    In a descriptive-analytical study, based on the sample size of permanent dental health status, 346, 12-year-old elementary school students in Karaj were evaluated based on DMFT index. Also, demographic data of students and parents were recorded to examine the relationship between indicators and health status. Data were analyzed by SPSS software using Chi square and Independent T Student.

    Results

    The mean caries index was 2.89 in normal school students and 2.49 in health school students, which had no significant effect on the dental caries index of students. The effect of variables on caries index showed that gender, number of toothbrushes, dental visit had a significant effect on caries index, and debris and calculus indices had a significant direct effect on caries rate.

    Conclusion

    Due to the ineffectiveness of the oral health program in the health promoting school in Karaj, the oral health program for schools should be defined and implemented.

    Keywords: Oral health, Oral health program, Health Promoting School, Caries Index
  • B Seraj, M Sohrabi, H AkhavanMalayeri, S Ghadimi* Pages 89-98
    Background

    Oral and dental problems are preventable with regular examinations. Among the barriers to utilizing health services, lack of financial resources is too important. Therefore, the purpose of this study was to determine the relationship between the type of insurance of 7-12 year old children and their dental health status in Tehran.

    Materials and methods

    In this study 456 students were selected from 10 schools in 5 districts of Tehran. The study was conducted on 4 groups of health insurance: Medical services insurance fund (MSIF), social security insurance organization (SSIO), military insurance and supplemental insurance. At the first visit the questionnaires were given to the students and completed by the parents. At the next visit, the children were examined and dft (decayed, filled primary teeth) and DMFT (Decayed, Missing, Filled permanent teeth) indices were recorded. Then the relationship between insurance type and these indices were investigated using One-way ANOVA and Tukey.

    Results

    The d and f indices in the primary teeth were correlated with the type of insurance respectively p<0.001, p=0.003; but there was not significant relation between dft index and any of the insurance groups (p=0.582). F and DMFT indices in permanent teeth were correlated with type of insurance (p = 0.035 and p <0.001, respectively) but no significant difference was found between D index and insurance groups (p = 0.504). No significant difference was observed in the number of fissure sealants in the four insurance groups (p = 0.094) but in the number of SSCs there was a significant difference (p <0.001) and in the military insurance was more than the other three insurances.

    Conclusion

    Type of the insurances of primary school students in Tehran has impact on their dental health.

    Keywords: Insurance, Oral, Dental Health, Children
  • Anxiety, Education, Oral health, Dental Plaque Index Pages 99-108
    Background

    This study investigated the effect of education on the shaping of oral health behaviors in children with high anxiety identified based on Spence Anxiety Scale.

    Materials and methods

    This was a descriptive-analytic study which was carried out on eighty children between 8 and 15 years old living in Welfare Organization affiliated centers in Sanandaj in 2018. Sampling was done by convenience method. Children's anxiety was assessed using Spence-Childhood Anxiety Scale. Fifty two children with high anxiety level were identified and they were randomly assigned to control and experimental groups. Plaque index was measured in all anxious children both at the beginning of the study and one month after the intervention. Data were analyzed by SPSS software version 21.

    Results

    The results showed that anxiety mean level in the experimental group was higher than that in the control one (p <0.05). The mean score of index plaque in the control group did not differ significantly from the experimental group before the intervention (p <0.05), but it was significantly higher in the control group after the intervention (p <0.05).

    Conclusion

    Health behavior training was effective on improving plaque index in short term, and general anxiety in children was not a barrier to accepting, shaping and modifying oral health behaviors.

    Keywords: Soleimanzade R *_Amjadian M_Maleki Sh
  • Sarlak H, Najafi M, Bayani M, Khosravi Z*, Salimi Z Pages 109-118
    Introduction

    With increasing demand on esthetics in children andtheir parents,the treatment of decayed primary anterior teeth is oneof the biggest challenges in pediatric dentistry. Esthetic preformedzirconia crowns are the newest choice in treatment of the anterior aswell as the posterior teeth.

    Case presentation

    This paper reports a 3 years old boy with grosslydecayed maxillary incisors which was planned to treat under generalanesthesia. In this case,we used preformed zirconia crowns (NuSmile,Houston,TX,USA) to restore function,ideal esthetics in anteriorteeth. The patient was followed for two years for function,gingivalhealth,crown adaptation which were in good condition. The patientand their parents were completely satisfied with the crown appearance.

    Conclusion

    The preformed zirconia crown is durable,well-favoredchoice to restore primary anterior teeth.

    Keywords: decay, primary incisors, restoration, zirconia crowns
  • N Solhjou *F Razmjouyi Pages 119-128
    Introduction

    One of the extremely rare conditions is the simultaneous occurrence of both hypodontia and hyperdontia in the same individual, known as hypo-hyperdontia or the concomitant hypodontia and hyperdontia (CHH). The prevalence of hypo-hyperdontia is estimated between 0.002% and 3.1%. The etiology of this unusual condition still remains undetermined.

    Case presentation

    In the present case we report a patient with double mesiodens, coincide with missing primary and permanent lateral incisors.

    Conclusion

    Both mesiodens were extracted to prevent its adverse effects on the permanent dentition.

    Keywords: Hypodontia, hyperdontia, hypo-hyperdontia, mesiodens