فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 38 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی باغبان، علی راحمی *، علی نخ زری، عباس بیابانی، علی منصوری راد صفحات 1-12
    اطلاعات کمی (عددی) درباره تجمع و توزیع ماده ی خشک در باقلا (Vicia faba L.) اندک می باشد. هدف این مطالعه بدست آوردن مقادیر عددی ضرایب توزیع ماده ی خشک بین اندام های گیاه باقلا در تاریخ و تراکم کاشت های مختلف بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با تیمارهای تاریخ کاشت در سه سطح (7 آذر، 24 آذر و 17 دی) و تراکم بوته در چهار سطح (8، 12، 16 و 20 بوته در متر مربع) در سال 1392-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس در شرایط دیم و با 4 تکرار انجام شد. وزن خشک به تفکیک اندام های مختلف و مراحل فنولوژیک گیاه طی دوره کاشت تا برداشت اندازه گیری شدند. توزیع ماده ی خشک بین برگ و ساقه قبل از مرحله شروع غلاف-دهی (R3)، از رابطه خطی پیروی می کرد. نسبت توزیع ماده ی خشک بین برگ و ساقه در تاریخ کاشت 7 آذر ماه 62:37، در تاریخ کاشت 24 آذر ماه 60:39 و در تاریخ کاشت 17 دی ماه 54:40 بود. ماده ی خشکی که به ساقه اختصاص یافته بیشتر از ماده ی خشک تخصیص یافته به برگ بود و از طرفی رقابت بین بوته ای تاثیر چندانی روی توزیع ماده خشک نداشت. داده های پس از دوره دانه بندی نسبت به دوره قبل از آن پراکندگی بیش تری داشتند که احتمالا به دلیل انتقال مجدد ماده ی خشک است.
    کلیدواژگان: رقابت، شاخص برداشت، فنولوژی، غلاف دهی
  • زهرا راشکی، احمد مهربان* صفحات 13-21
    به منظور بررسی اثر منابع کودی مختلف (بیولوژیک و شیمیایی) بر عملکرد و اجزاء عملکرد و برخی صفات زراعی دو رقم سیر آزمایشی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی سیستان در سال 1394 انجام شد. منابع مختلف کودی در 7 سطح شامل (نیتروکسین، نیتروکارا، فسفات بارور 2، کود شیمیایی NPK، کود شیمیایی+ نیتروکسین، کود شیمیایی+ نیتروکارا و کود شیمیایی+ فسفات بارور 2) به عنوان فاکتور اصلی و ارقام سیر در دو سطح شامل رقم همدانی و رقم چینی به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد منابع کودی مختلف (بیولوژیک و شیمیایی) بر صفات ارتفاع بوته، قطر ساقه، عملکرد سیر، قطر سیر و تعداد سیرچه معنی دار بودند. همچنین نتایج نشان داد رقم تاثیر معنی داری بر صفات ارتفاع بوته، عملکرد سیر، وزن سیر، تعداد سیرچه، قطر سیرچه و وزن سیرچه داشت. به طوری که مقایسه میانگین اثر کود نشان داد بیشترین ارتفاع بوته (50/16سانتی متر) و عملکرد سیر (8350/7کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار کود شیمیایی+ نیتروکسین و کمترین ارتفاع بوته (30/50سانتی-متر) و عملکرد سیر (6636 کیلوگرم در هکتار) نیز مربوط به تیمار کود شیمیایی NPK بود. همچنین مقایسه میانگین اثر رقم نشان داد بیشترین ارتفاع بوته (43/52سانتی متر) و عملکرد سیر (8342/3کیلوگرم در هکتار) برای رقم همدانی و کمترین ارتفاع بوته (39/90سانتی متر) و عملکرد سیر (4/6949 کیلوگرم در هکتار) برای رقم چینی حاصل شد.
    کلیدواژگان: رقم همدانی، کود شیمیایی NPK، نیتروکارا، نیتروکسین، وزن سیر
  • مریم خسروی، عباس ملکی*، حیدر ذوالنوریان صفحات 22-36
    به منظور بررسی تاثیر روش و عمق کاشت بر برخی ویژگی های کمی و کیفی ارقام مختلف سیب زمینی، آزمایشی در سال 1392 در سه تکرار و به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه واقع در ایستگاه ماهیدشت به اجرا در آمد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سه روش کشت مرسوم، کشت در زمین مسطح و کشت درون شیار، عمق کشت با سطوح 7، 12 و 17 سانتی متر و ارقام سیب زمینی آگریا، آریندا و بانبا بودند. نتایج نشان داد روش های کشت بر تمام صفات مورد بررسی معنی دار بوده، همچنین اثر عمق کشت فقط بر اسیدیته غده معنی دار گردید. اثر متقابل روش کشت و عمق کشت بر میانگین وزن غده و عملکرد کل معنی دار گردید. بیشترین تعداد غده در بوته (14/67عدد) در روش کشت داخل شیار و عمق کاشت 17 سانتی متر در رقم آگریا و کمترین تعداد غده در بوته (6/33 عدد) در کشت روی پشته، عمق کاشت 7 سانتی متر و در رقم بانبا تولید شد. نتایج نشان داد بیشترین درصد ماده خشک در روش کشت داخل شیار با مقدار 4/6 درصد و کمترین آن در روش کشت روی پشته با مقدار 3/29 درصد مشاهده شد. روش کشت داخل شیار به دلیل دسترسی بهتر به کاتیون های غذایی، pH بالاتری (5/81) نسبت به سایر روش های کشت، دارا بود. در مجموع و با توجه به نتایج آزمایش، دو رقم آگریا و آریندا برای کشت در منطقه قابل توصیه می باشند.
    کلیدواژگان: اسیدیته غده، تعداد غده، عملکرد، ماده خشک
  • مهناز فرهادی*، پیام پزشک پور صفحات 37-46
    به منظور بررسی اثرات مختلف پلیمر سوپرجاذب و کود ورمی کمپوست بر عملکرد و اجزاء عملکرد نخود دیم گریت،آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو عامل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-93 در شهرستان الشتر اجرا گردید. عامل اول پلیمر سوپرجاذب در چهار سطح(عدم استفاده(شاهد)،200،100 و 300 کیلوگرم در هکتار) و عامل دوم کود ورمی کمپوست در سه سطح(عدم استفاده(شاهد)، 7/5 و 15 تن در هکتار) بود. بنابر نتایج این آزمایش مقایسه میانگین تیمارها نشان می دهد که حداکثر عملکرد دانه(943/6کیلوگرم در هکتار) مربوط به سطح سوم سوپرجاذب(200 کیلوگرم در هکتار) و عدم مصرف ورمی کمپوست می باشد که نسبت به شاهد افزایش نشان می دهد. بنابر نتایج آزمایش مقایسه میانگین ها نشان می دهد که حداکثر عملکرد دانه (831/4کیلوگرم در هکتار) مربوط سطح سوم سوپرجاذب می باشد که نسبت به تیمار شاهد 20/4درصد افزایش نشان داد. همچنین حداکثر عملکرد دانه (798/4کیلوگرم در هکتار) از سطح سوم ورمی کمپوست (15 تن در هکتار) بدست آمد که نسبت به تیمار شاهد 12/3درصد افزایش نشان داد. استفاده از ورمی کمپوست و سوپرجاذب در گیاه گندم در شرایط دیم، موجب بهبود چشمگیر عملکرد و شاخص های عملکردی گردید، این تاثیر مثبت می تواند به قابلیت تحریک کنندگی فعالیت میکروب های مفید خاک توسط ورمی کمپوست و توانایی آن در بهبود جذب عناصر معدنی پر مصرف و کم مصرف و همچنین توانایی در جذب و نگهداری آب نسبت داده شود.
    کلیدواژگان: عناصر غذایی، جذب آب، ظرفیت نگهداری آب، تخلخل، ماده آلی
  • رقیه ذبیحی *، محمد حسن زاده صفحات 47-60
    به منظور بررسی تاثیر سطوح نیتروژن و پتاسیم بر کارآیی زراعی و جذب نیتروژن و پتاسیم و درصد پروتئین دانه عدس، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 1394 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، در شرایط آبی اجرا شد. فاکتورها شامل سطوح کود پتاسیم با سه سطح (0، 35 و 70 کیلوگرم در هکتار) از منبع سولفات پتاسیم و سطوح کود نیتروژن با سه سطح (0، 30 و 60 کیلو گرم در هکتار) به صورت گرانوله و رقم مورد کشت، رقم بومی منطقه بود. در کلیه صفات اندازه گیری شده به جز کارآیی زاراعی مصرف کود نیتروژن و پتاسیم، افزایش مصرف کود پتاسیم و نیتروژن، در اثرات اصلی هر کدام از کودها، موجب افزایش صفات عملکرد و اجزای عملکرد و همچنین صفات مربوط به درصد و جذب کودهای پتاسیم و نیتروژن شد به طوری که بیشترین مقدار این صفات در سطوح تیماری 70 کیلوگرم کود پتاسیم و 60 کیلوگرم کود نیتروژن به دست آمد. اثرات متقابل کود پتاسیم و نیتروژن نیز برای صفات عملکرد دانه، کارآیی زراعی کود پتاسیم، عملکرد پروتیین دانه و مقدار جذب نیتروژن دانه، معنی دار بود. به طور کلی نتایج این تحقیق، نشان داد که استفاده همزمان از کود نیتروژن و پتاسیم واکنش مثبت عدس به این دو کود را به همراه داشته و باعث افزایش عملکرد دانه گردید، بنابراین استفاده ترکیبی از این دو کود جهت افزایش صفات کمی و کیفی در این گیاه، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عدس، عملکرد، کارآیی مصرف نیتروژن و پتاسیم
  • فرشته دارابی، رحیم ناصری، امیر میرزایی*، میثم مرادی صفحات 61-76
    به منظور بررسی برخی واکنش های فیزیولوژیکی دو رقم گندم نان در پاسخ به محلول پاشی سالیسیلیک اسید در شرایط متغیر رطوبتی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله در سال زراعی 94-1393 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل تیمارهای رطوبتی در سه سطح (کنترل (100)، 70 و 40 درصد ظرفیت زراعی خاک) در کرت های اصلی، سالیسیلیک اسید در سه سطح (شاهد (صفر)، 50 و 100 میکرومولار) در کرت فرعی و دو رقم گندم نان (پیشتاز و بهار) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد، محتوای آب نسبی، نشت یونی، فتوسنتز و فعالیت کربوکسیلازی روبیسکو، هدایت روزنه ای و کربن دی اکسید زیر روزنه ای و میزان تعرق بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش خشکی و محلول پاشی سالیسیلیک اسید در تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود. اگرچه با افزایش شدت تنش خشکی عملکرد دانه و محتوای نسبی آب کاهش یافت اما کاربرد سالیسیلیک اسید در این شرایط سبب بهبود این صفات شد. همچنین با افزایش شدت تنش خشکی نشت یونی افزایش یافت که با کاربرد سالیسیلیک اسید این میزان کاهش یافت. فتوسنتز و فعالیت کربوکسیلازی روبیسکو با افزایش سطوح غلظت سالیسیک اسید نسبت به شاهد (عدم محلول پاشی) کاهش یافت. به طور کلی با توجه به نقش سالیسیلک اسید در تقلیل تاثیر منفی تنش بر برخی فرایندهای فیزیولوژیکی مورد مطالعه در این پژوهش، کاربرد آن در شرایط تنش خشکی قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، فتوسنتز، محتوای نسبی آب، نشت یونی
  • مقصود ضیاچهره*، احمد توبه، داود حسن پناه، شهزاد جماعتی، یوسف جهانی صفحات 77-89
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تنش آبی بر رشد ارقام تجاری و کلون برتر سیب زمینی در یک آزمایش اسپیلت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در سال 1394 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل انجام شد. کرت اصلی شامل سه سطح آبیاری: آبیاری مطلوب، تنش آبی ملایم و شدید و کرت های فرعی شامل 5 رقم تجاری سیب-زمینی: آگریا، اسپیریت، مارفونا، لوکا و هرمس و کلون امیدبخش 9-397008 بود. نتایج نشان داد علیرغم عدم تاثیر تنش آبی بر تعداد غده قابل فروش در بوته، صفات وزن غده در بوته، وزن غده قابل فروش در بوته، عملکرد کل غده و عملکرد غده قابل فروش در هکتار، به طور معنی داری متاثر از تیمارهای آبیاری و رقم بودند. رقم لوکا دارای بیشترین وزن غده قابل فروش در بوته، رقم مارفونا دارای بیشترین تعداد غده قابل فروش در بوته، رقم آگریا دارای بیشترین عملکرد غده قابل فروش و کلون امیدبخش 9-397008 نیز دارای بیشترین مقادیر عملکرد کل غده و وزن غده در بوته در بین ارقام مورد بررسی بودند که ناشی از تنوع ژنتیکی ارقام بود. برهمکنش آبیاری × ژنوتیپ در هیچیک از صفات مورد بررسی معنی دار نبود. با توجه به عدم اختلاف معنی دار تیمارهای آبیاری مطلوب و تنش آبی ملایم و اهمیت اقتصادی عملکرد غده برای زارعین، به نظر می رسد جایگزینی تیمار تنش آبی ملایم با آبیاری مطلوب، علاوه بر صرفه-جویی نسبی منابع آب، موجب تولید عملکرد غده قابل فروش مناسب (متناسب با نوع رقم) گردد.
    کلیدواژگان: آگریا، اسپریت، عملکرد غده قابل فروش، کلون امید بخش 9-397008
  • الناز فرج زاده *، ملیحه اسدی صفحات 90-102
    کودها از جمله کودهای شیمیایی فسفره از مهمترین نهادهای کشاورزی در افزایش رشد و عملکرد گیاهان است، اما بررسی ها نشان داده که کاربرد کودهای زیستی می توان از مصرف کودهای شیمیایی کاست. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سطوح کود شیمیایی فسفره (50، 100 و کیلوگرم در هکتار150) و تیمار کود میکوریز (شاهد، Glomus mosseae، Glomus intraradise، Glomus hoei و ترکیب هر سه سویه میکوریز) بر رشد و عملکرد دانه و روغن و خصوصیات فیزیولوژیک گلرنگ انجام شد. با توجه به نتایج این مطالعه بیشترین افزایش در عملکرد دانه و روغن در سطوح 100 کیلوگرم در هکتار و 150 کیلوگرم در هکتار به دست آمد، ولی بین این دو سطح کود شیمیایی فسفره از نظر عملکرد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. کود شیمیایی فسفره با افزایش تعداد دانه تولیدی و درصد روغن بر عملکرد روغن گلرنگ افزود، در حالی که وزن صد دانه به طور منفی تحت تاثیر کود فسفره و حتی کود زیستی میکوریزی قرار گرفت. علاوه بر آن بیشترین عملکرد دانه و روغن گلرنگ در دو تیمار Glomus intraradise و Glomus hoei به دست آمد. تحت تاثیر میکوریز افزایش در تعداد دانه باعث افزایش عملکرد روغن گردید، ولی درصد روغن تحت تاثیر کاربرد میکوریز قرار نگرفت. کاربرد این دو تیمار باعث بهبود محتوای فسفر گلرنگ نیز شد. محتوای آنتی اکسیدانت ها و پرولین گلرنگ نیز با کاربرد کود شیمیایی فسفره و کود زیستی میکوریزی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، عملکرد روغن، فسفر، گلرنگ، میکوریز
  • نسرین میرزاکرمی، محمد میرزایی *، محمود رستمی نیا صفحات 103-117
    به منظور بررسی سیستم تلفیقی نهاده های زیستی و شیمیایی برخصوصیات مختلف جو پاییزه، این آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار درسال زراعی 1394-1393 در ایستگاه تحقیقاتی سرابله استان ایلام انجام شد. فاکتورها شامل عامل اول دو روش کاربرد کودهای زیستی (کاربرد کود زیستی در عمق 4 سانتی متر در خاک و کاربرد کود زیستی همراه با بذر (تلقیح با بذر))، عامل دوم کود شیمیایی فسفاته (از منبع سوپر فسفات تریپل) در سه سطح (0، 50 و 100 درصد نیاز کودی) و عامل سوم شامل مصرف انواع کودهای زیستی (ازتوباکتر، سودوموناس، ازتوباکتر+سودوموناس و شاهد (بدون تلقیح)) بود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بین سطوح مختلف مصرف کود شیمیایی فسفره تفاوت بسیار معنی داری وجود دارد وحداکثرعملکرد دانه (3585/4کیلوگرم درهکتار) از تیمار100 درصد مصرف کود فسفره بدست آمد که نسبت به تیمار شاهد 24 درصد افزایش نشان داد. همچنین مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که تفاوت قابل ملاحظه ای بین سطوح مختلف مصرف کودهای زیستی وجود دارد و حداکثر عملکرد دانه (4206 کیلوگرم در هکتار) از سطح سوم (ازتوباکتر+سودوموناس) بدست آمد که نسبت به تیمار شاهد 26 درصد افزایش نشان داد. به طورکلی نتایج این بررسی نشان داد استفاده از کودهای بیولوژیک می تواند باعث کاهش مصرف کود شیمیایی و کاهش اثرات نامطلوب زیست محیطی و سلامت انسان و دام شود. در نهایت، با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد که روش تلقیح بذری با کود بیولوژیک موثرتر از روش تلقیح خاکی با کود بیولوژیک می باشد.
    کلیدواژگان: باکتری محرک رشد، جو، عملکرد، کود زیستی، کود شیمیایی
  • هادی خاوری*، قدرت الله شاکرمی صفحات 118-131
    امروزه در کشاورزی پایدار بر ثبات عملکرد گیاهان زراعی در طولانی مدت با حداقل اثر بر محیط زیست تاکید می-شود. استفاده از کودهای زیستی با هدف حذف یا کاهش قابل ملاحضه اثر زیست محیطی جبران ناپذیر ناشی از مصرف بی رویه نهاده های شیمیایی در اکوسیستم های زراعی در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. به منظور بررسی اثر کودهای زیستی میکوریزا و ازتوباکتر بر رشد و عملکرد ارقام لوبیا قرمز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1395 در منطقه بیران شهر لرستان اجرا شد. عامل ها شامل تلقیح با گونه های قارچ میکوریزا در دو سطح (تلقیح و بدون تلقیح)، مایه زنی با باکتری ازتوباکتر در دو سطح (مایه زنی و عدم مایه زنی) و ارقام لوبیا قرمز شامل (توده بیران شهر، رقم اختر و گلی) بودند. نتایج نشان داد که اثر هر سه عامل بر ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، طول غلاف، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه و عملکرد پروتیین دانه در سطح احتمال یک درصد و اثر متقابل سه گانه عامل ها بر ارتفاع بوته، عملکرد دانه و عملکرد پروتیین دانه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. عملکرد دانه در توده بیران شهر، رقم اختر و گلی به ترتیب 56/5، 19/1و 43/2درصد افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه (2981/90کیلوگرم در هکتار) در تیمار مایه زنی ازتوباکتر×تلقیح میکوریزا×رقم گلی با فرم بوته رونده و رشد نامحدود به دست آمد. با توجه به یافته های این پژوهش، می توان استفاده از کودهای زیستی حاوی قارچ های میکوریزا آربسکولار را به تنهایی و یا همراه ازتوباکتر کروکوکوم، در زراعت لوبیا قرمز توصیه نمود.
    کلیدواژگان: عملکرد پروتیین، کشاورزی پایدار، کودهای زیستی، لوبیا قرمز
  • حلیمه پیری* صفحات 132-147
    بهره برداری از منابع آب و خاک با کیفیت کم می تواند به عنوان یک گزینه مناسب برای تولید غذا در کشورهای در حال توسعه مورد نظر قرار گیرد. به همین منظور این مطالعه بر روی گیاه سورگوم علوفه ای در سطوح مختلف شوری(2، 5و 8 دسی زیمنس بر متر) و سطوح مختلف آبیاری(120، 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه) و در سه مرحله برداشت علوفه در قالب طرح فاکتوریل اسپلیت پلات در زمان با 12 تیمار و 3 تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد با افزایش شوری و کاهش عمق آب آبیاری عملکرد علوفه کاهش یافت اما بین تیمار آبیاری کامل و 75 درصد نیاز آبی گیاه تفاوت معنی دار مشاهده نگردید. همچنین بین تیمارهای آب با شوری 2 و 5 دسی زیمنس بر متر تفاوت معنی داری از نظر تولید علوفه مشاهده نشد. اثر برداشت نشان داد مقدار عملکرد علوفه در برداشت دوم بهتر از برداشت اول و سوم بود. با افزایش شوری و کاهش عمق آب آبیاری درصد پرولین و نسبت کلروفیل a به b افزایش و درصدکارتنوئیدها، مقدار کلروفیل a و b کاهش یافت. با توجه به کمبود آب در منطقه می توان آبیاری این گیاه را با 75 درصد نیاز آبی گیاه و شوری 5 دسی زیمنس بر متر آبیاری انجام داد بدون آن که تاثیر معنی داری در میزان علوفه تولید شده داشته باشد و بهترین برداشت علوفه از نظر تولید و کیفیت نیز چین دوم می باشد.
    کلیدواژگان: پرولین، عملکرد علوفه، کاروتنوئید، کلروفیل a و b
  • مصطفی احمدی*، محمد جواد زارع، یحیی امام صفحات 148-161
    به منظور بررسی صفات کمی و کیفی دانه گندم، این پژوهش به صورت دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو منطقه ایلام و بوشهر در سال زراعی 93-1392 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل کاربرد دوسطح سایکوسل (صفر و 2/5 گرم درلیتر)، سولفات روی در 3 سطح (0، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار) و نیتروکسین در 2سطح (تلقیح و عدم تلقیح بذر) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد سایکوسل در هردو منطقه اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد داشت. محلول پاشی سایکوسل در مقایسه با شاهد سبب افزایش تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه به ترتیب به میزان 6/14، 1/19، 5/28 درصد شد. بیشترین میزان پروتئین دانه (8/13درصد)، گلوتن(1/36درصد)، گلیادین(6/35درصد) و گلوتنین (8/31درصد) از تیمارمحلول پاشی 5/2گرم درلیتر سایکوسل، کاربرد50 کیلوگرم درهکتارسولفات روی وتلقیح بذر با نیتروکسین بدست آمد. بالاترین عملکرد دانه (1710 کیلوگرم درهکتار)، میزان اسیدهای آمینه لیزین، متیونین و ترئونین به ترتیب به میزان 510، 545 و 772 میلی گرم در100 گرم پروتئین از برهمکنش تیمارهای محلول پاشی سایکوسل در غلظت 2/5 گرم در لیتر، 50 کیلوگرم در هکتارسولفات روی و تلقیح بذر با نیتروکسین حاصل شد. به طور کلی می توان دریافت که در شرایط دیم، کاربرد سایکوسل درغلظت 2/5 گرم درلیتر، 50 کیلوگرم درهکتار سولفات روی به صورت آمیخته با خاک و تیمار بذر با مصرف 5/1لیتر در هکتار نیتروکسین، در بهبود و افزایش عملکرد دانه گندم می تواند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: اسید آمینه، اجزای عملکرد، پروتیین، عملکرد دانه
  • الیاس نیستانی، حسن مکاریان*، علی اکبر عامری، مصطفی حیدری صفحات 162-173
    به منظور مطالعه رشد و عملکرد ژنوتیپ های مختلف گندم دیم در حضور علف های هرز و شرایط آبیاری تکمیلی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی به صورت مجزا در سال زراعی 1395-1394 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان در استان خراسان شمالی به اجرا درآمد. وجین و عدم وجین علف هرز در کرت های اصلی و 20 ژنوتیپ برتر گندم دیم در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد، بین ژنوتیپ های مختلف گندم در تمامی صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود داشت. میزان خسارت علف های هرز بر عملکرد دانه ژنوتیپ های مختلف گندم در شرایط آبی بیشتر از شرایط دیم بود. نتایج نشان داد ژنوتیپ های 12 و 17 بترتیب با نام های MOB/NE94406 BALANCO و SISABAN-4 بیشترین عملکرد دانه را در هر دو شرایط آبیاری تکمیلی و دیم در تیمارهای با علف هرز و بدون علف هرز نسبت به سایر ژنوتیپ ها دارا بودند. بیشترین کاهش زیست توده علف های هرز مربوط به ژنوتیپ های 12 و 17 بود. بیشترین خسارت علف های هرز در کاهش عملکرد دانه، به ترتیب با 37 درصد در شرایط آبیاری تکمیلی و 26 درصد در شرایط دیم مربوط به ژنوتیپ 20 SOKOLL//SUNCO/2*PASTOR بود. کمترین میزان خسارت علف های هرز در ژنوتیپ های 12 و 17 مشاهده گردید که بطور معنی داری از سایر ژنوتیپ ها کمتر بود. براساس نتایج این پژوهش، ژنوتیپ های مختلف گندم قابلیت رقابت متفاوتی با علف های هرز در شرایط دیم و آبی دارند و همچنین، کنترل علف های هرز در شرایط آبی نسبت به دیم اهمیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تداخل علف هرز، خشکی، عملکرد، لاین های گندم
  • وحید قدرت، رضا حمیدی، امید علی زاده*، فرود بذر افشان، شهرام شرف زاده صفحات 174-186
    به منظور بررسی اثر قطع آبیاری بر محتوای کلروفیل و عملکرد ژنوتیپ های مختلف پنبه آزمایشی در سال زراعی94-93 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار درشهرستان حاجی آباد با موقعیت جغرافیایی (28 درجه 36 دقیقه شمالی و 54 درجه و 41 دقیقه شرقی)انجام شد. فاکتور اصلی شامل سطوح مختلف خشکی (آبیاری کامل به صورت 10 روز یک بار و قطع آبیاری به میزان دو دور(30 روز)) و فاکتور فرعی شامل ژنوتیپ های مختلف پنبه: (1) سوپر الیت آرین (2) سوپر الیت گلستان (3) کیسا (4) اس- بی-35 (5) اوپال (6) سوپر الیت بختگان (7) تی-2 (8) دکتر عمومی (9) خندق (10) سوپر اکرا (11) ترمز- 14 (12) تی-3 (13) ساحل (14) سپید (15) سیلند (16) ارمغان (17) پاک (18) و اولتان بود. نتایج آزمایش نشان داد که قطع آبیاری باعث کاهش محتوای کلروفیل و عملکرد در ژنوتیپ های مختلف شد. بیشترین وکمترین میزان بتاکارتنوئید، گزانتوفیل، کلروفیل a، کلروفیلb و کلروفیل کل به ترتیب مربوط به ژنوتیپ های ترمز-14و دکتر عمومی بود.در بین ژنوتیپ های مختلف پنبه مورد مطالعه بعضی از ژنوتیپ ها در شرایط قطع آبیاری محتوای کلروفیل و عملکرد زیادتری داشتند از جمله خندق، ساحل، ارمغان، پاک، اولتان و اوپال که توانستند شرایط تنش خشکی را بهتر تحمل کنند.
    کلیدواژگان: آبیاری، پنبه، عملکرد، بتاکارتنوئید وگزانتوفیل
  • محمداقبال قبادی*، اردشیر طاهری نژاد، سعید جلالی هنرمند، حسن حیدری صفحات 187-198

    در صورت وجود باکتری ازتوباکتر در خاک محیط ریشه، علاوه بر تامین بخشی از نیاز نیتروژن با تولید مواد محرک رشد گیاهی باعث تقویت رشد ریشه و عملکرد محصول می شود. بر این اساس دو آزمایش به منظور بررسی اثر ازتوباکتر و نیتروژن بر رشد ریشه و اندام هوایی در مراحل شکم خوش (آزمایش اول) رسیدگی (آزمایش دوم) بر روی جو آبی رقم بهمن به صورت گلدانی در شهرستان سنقر، استان کرمانشاه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 94-1393 اجرا گردید. فاکتورها شامل سطوح کود زیستی ازتوباکتر کروکوکوم (0، 100 و 200 گرم در هکتار) و سطوح نیتروژن (0، 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ساده ازتوباکتر و نیتروژن و همچنین اثرات متقابل بین آنها بر تمامی صفات مورد بررسی در دو آزمایش معنی دار بودند. بیشترین مقدار صفات ریشه ای، وزن خشک اندام های هوایی و عملکرد دانه (21/77گرم در گلدان) در مراحل شکم خوش و رسیدگی در تیمار 200 گرم در هکتار ازتوباکتر و 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بدست آمد و با کاهش میزان این نهاده ها، مقادیر صفات کاهش نشان داد، ولی با تیمار 100 گرم در هکتار ازتوباکتر و 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن (20/85گرم در گلدان) اختلاف معنی داری نداشت. بطور کلی نتایج نشان داد که با مصرف اندک ازتوباکتر (100 گرم در هکتار)، در مصرف حدود 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن صرفه جویی شده است که هزینه تولید و مشکلات زیست- محیطی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر کروکوکوم، نیتروژن، طول کل ریشه، ماده خشک
|
  • Ali Rahemi Karizaki * Pages 1-12
    Quantitative information regarding biomass partitioning in faba (Vicia faba L.) is limited. The purpose of this study was to obtain the values of the distribution coefficients of dry matter between different parts of faba plant under different sowing dates and densities conditions. This experiment was conducted in Gonbad Kavoos during 2012-2013 in rainfed conditions. Experimental design was a factorial arrangement of treatments based on randomized complete block design with four replications. The treatments were combinations of sowing dates (27 November 2012, 14 December 2012 and 7 January 2013) and four plant densities (8, 12, 16 and 20 plants m-2). Dry weight of the separation of different organs and phenological stages were measured between emergence and maturity. A linear relation was found for biomass partitioning between leaves and stems before podding stage (R3). Ratio of dry matter distribution among leaf and stem on 27November 2012, 14 December 2012 and 7 January 2013 were 62:37, 60:39 and 54:40, respectively. Dry matter that was dedicated to stem more than leaf. On the other hand competition between of plants had not significant effect on dry matter distribution. Dispersion between data was more after podding stage than before it, which is probably due to translocation of dry mater.
    Keywords: Competition, Harvest index, Phenology, podding
  • Zahra Rashki, Ahmad Mehraban * Pages 13-21
    In order to study the Effect of different fertilizer sources (Chemical and biological) on yield and yield components and some agronomic traits of two varieties of garlic (Allium sativum) an experiment as spilt plot in randomized complete block design with three replications has been conducted in the Agriculture and Natural Resources Research Station of Zehak in 2014. Different fertilizer sources was in 7 levels include (Nitroxin, nitrokara, fertilizer phosphate 2, chemical fertilizer NPK, chemical fertilizer+ nitroxin, chemical fertilizer+ nitrokara, chemical fertilizer+ fertilizer phosphate 2) as the main factor and two varieties of garlic include hamedani and chines as the subordinate factor. The result showed that different fertilizer sources was significant effect on plant height, steam diameter, garlic yield, garlic diameter and number of clove. So that, the result showed that varieties was significant effect on plant height, garlic yield, garlic weight, number of clove, clove diameter and clove weight. Such that, means comparison of fertilizer effect showed that highest plant height (50.16 cm) and garlic yield (8350.7 kg.ha-1) was obtained from chemical fertilizer+ nitroxin (F5) treatment and in other hand lowest plant height (30.50 cm) and garlic yield (6636 kg.ha-1) was obtained from chemical fertilizer NPK (F4) treatment. In addition, means comparison of varieties showed that highest plant height (43.52 cm) and garlic yield (8342.3 kg.ha-1) was obtained from var. hamedani (V2) treatment and in other hand lowest plant height (39.90 cm) and garlic yield (6949.4 kg.ha-1) was obtained from var. chines (V1) treatment, respectively.
    Keywords: Chemical fertilizer NPK, Hamedani variety, Nitrokara, Nitroxin, Yield, yield components
  • Abbas Maleki Pages 22-36
    In order to study the effect of planting methods and planting depth on qualitative and quantitative characteristics of potato cultivars a factorial experiment carried out based on randomized completely block design in three replications under Mahidasht Town in Kermanshah Province, 2014-15 season. Experimental factors in this research were planting methods includs conventional cultivation (Hill planting), planting in leveled soil surface (Flat planting) and planting in furrow. Planting depth were 7, 12 and 17 cm and three studied cultivars were Agria, Arinda and Banba. Results showed that planting methods had significant effect on all of studied parameters. Planting depth had not significant effect except of tuber PH. The interaction effect of planting method and planting depth on tuber mean weight and total tuber yield was significant. Triple effect interaction of examined factors showed that the Agria cultivar produced the highest tuber numbers (14.67) into furrow planting in the depth of 17 cm and the Banba cultivar produced the lowest tuber numbers (6.33) in hill planting in the depth of 7 cm. Mean comparison of parameters showed that the highest percentage of dry matter was observed into furrow planting with amount of 3.29% and the lowest in the hill cultivation method with amount of 4.6%. The highest tuber pH was obtained into furrow planting (5.81) because of better availability to nutrients. totally, the Arinda and Banba determined as the best cultivars to cultivation in this region.
    Keywords: Tuber acidity, Tuber number, Tuber yield, Dry matter
  • Mahnaz Farhadi *, Payam Pezeshkpour Pages 37-46
    In order to study the effects of superabsorbent polymer and vermicompost on yield and yield components of chickpea, an experiment was conducted as factorial based on completely randomized block design with three replications on 2014-2015 cropping year in Alashtar town, Lorestan, Iran. First factor was superabsorbent polymer at four levels (including control, 100, 200 and 300 kg/ha) and second factor was vermicompost at three levels (including control, 7.5 and 15 ton/ha). According to results, mean comparison showed that highest grain yield (943.6 kg/ha) was associated to third level of superabsorbent (200 kg/ha) and non-application of vermicompost indicating increase compared to control. Based on results, highest grain yield (831.4 kg/ha) was related to third level of superabsorbent representing 20.4 percent increase compared to control. Also, highest grain yield (798.4 kg/ha) observed in 15 ton/ha vermicompost representing 12.3 percent increase compared to control. Application of vermicompost and superabsorbent in wheat at dry farming conditions, caused prominent improvement in growth and growth indices. This positive impact could be attributed to stimulating activity of soil beneficial microbes through vermicompost and its ability to improving macro- and micro-nutrients uptake as well as ability to absorbing and holding water.
    Keywords: nutrients, water uptake, water holding capacity, porosity, organic matter
  • Roghayyeh Zabihi*, Mohammah Hassanzadeh Pages 47-60
    In order to investigate of the effects of nitrogen and potassium levels on nitrogen and potassium uptake, agronomical use efficiency and protein content of lentil, a field factorial experiment design in the base of complete random block in three replications was carried out in the research field of Islamic Azad University of Ardebil branch during 2015-2016. Factors include potassium fertilizer rate with three levels (0, 35 and 70 kgK/ha) the form of potassium sulphate source and nitrogen fertilizer rate with three levels (0, 30 and 60 kgN/ha) the form of granulation and the cultivated variety was the native variety. The results showed that in the all of traits, (Except of agronomical nitrogen and potassium used efficiency) increasing of nitrogen and potassium fertilizer rate increased the studied traits. The main effects of each fertilizers, cased to increase of yield and yield components and precentag and the amount absourbtion of potassum and nitrogen fertilizer traits, so that the highest amount of these traits was obtained in 70 kgK/ha potassium fertilizer and 60 kgN/ha nitrogen fertilizer. The interaction effects between potassium and nitrogen fertilizer on grain yield, agronomic efficiency of K fertilizer, protein yield of grain and grain nitrogen uptake were significant. The results of this study showed that simultaneous use of nitrogen and potassium fertilizer was positive reactions of lentil to fertilizers and increased seed yield.Totally Co-application of these two fertilizers to increase the quantity and quality of this plant under this condition, is recommended.
    Keywords: Lentil, yield, Nitrogen, Potasium used efficiency
  • Fershteh Darabi, Rahim Naseri, Amir Mirzaei *, Meysam Moradi Pages 61-76
    To investigate the responses of some physiological parameters of two wheat cultivars to Salicylic acid under variable moisture condition, an Split split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with four replications at Agricultural Research Center of Sarableh, Ilam during 2014-2015 cropping season. Experimental factors included Moisture treatments in three levels (control (100), 70 and 40 % Field capacity) In the main plots, Salicylic acid in three levels (0, 50 and 100 µM) in the sub plot and two wheat cultivar (Bahar and Pishtaz) in sub sub plot. Studied traits in this study included yield, Relative Water Content, Stomatal conductance, Rubisco activity, Photosynthetic rate, Transpiration rate, Electrolyte leakage and Sub stomatal CO2 concentration. The results showed that Triple interaction between drought stress, salicylic acid and Cultivars on all traits was significant. Although By increasing drought stress yield and Relative Water Content was significantly decreased, while the use of salicylic acid in this situation improve these traits. Also by increasing drought stress Electrolyte leakage were decreased, but the use of salicylic acid improved that. Photosynthetic rate and Rubisco activity By increasing salicylic acid Decreased In comparison with control. In general, given the role of salicylic acid in reducing the negative impact of stress on some physiological processes that studied in this research, its application in drought conditions is advisable.
    Keywords: Drought stress, Electrolyte leakage, Photosynthesis, Relative Water Content
  • Maghsoud Ziachehreh *, Ahmad Tobeh, Davod Hassanpanah, Shahzad Jamaati, Usef Jahani Pages 77-89
    In order to identify the effect of water stress on potato traditional cultivars and advanced clone growth this experiment was carried out under field conditions as Split-plot design based on Randomized Complete Block Design with three replications in Ardabil Agriculture and Natural Resources Research Station during 2015. Main plots included three irrigation levels: complete irrigation, mild and severe water stress and sub-plots included 5 potato cultivars: Agria, Spirit, Marfona, Luca, Hermes and 397008-9 promising clone. Results showed that in spite of the effect of water stress on marketable tuber number per plant, other studied traits such as tuber weight per plant, marketable tuber weight per plant, total tuber yield and marketable tuber yield were influenced by irrigation and cultivar treatments. Luca and Marfona produced the highest marketable tuber weight per plant and marketable tuber number per plant, respectively and also the 397008-9 promising clone had the most highest total tuber yield and tuber weight per plant due to genetic diversity. There were no significant interaction effect between cultivars × irrigation levels on any traits. Because of no significant difference between complete irrigation and mild water stress treatments and also economic importance of tuber yield for farmers, It seems that replacement of complete irrigation by mild water stress, not only will lead to relative maintaining water resources, but also will produce good marketable tuber yield (In accordance with the cultivar).
    Keywords: Agria, Spirit, Marketable tuber yield, Promising clone 397008-9
  • Maliheh Asadi Pages 90-102
    Fertilizers like phosphorus chemical fertilizer are one of the most important inputs in increasing growth and yield, but results have shown that biofertilizers application can decrease need to chemical fertilizers. This trial had done in order to investigate effect of different chemical P levels (0, 50, 100 and 150 kg/ha) and different VAM strains (control, Glomus mossae, G.intraradise , G.hoei and mixture of these three VAM) in three replication as factorial based on complete block design on growth, yield and physiologic properties of safflower. Based on results of this investigation highest grain and oil yield increase observed in 100 and 150 kg/ha, but there were not significant differences between these two phosphorus chemical fertilizer level in yield. phosphorus chemical fertilizer increased oil yield by increasing grain number and oil percent, but 100 grain weight negativelly impacted by phosphorus chemical fertilizer and VAM. Highest safflower grain and oil yield observed in Glomus intraradise and Glomus hoei. Under VAM effect Increase in grain number increased oil yield, but oil percent didnot effected by by VAM. Application of this two fertilizer improved phosphorus content too. Antioxidants contents and prolin of safflower increased by phosphorus chemical fertilizer and VAM application
    Keywords: VAM, phosphorus, Safflower, yield, Oil
  • Nasrin Mirzakarami, Mohammad Mirzaei*, Mahmoud Rostaminia Pages 103-117
    In order to evaluate the effect of the combined system of biological and chemical inputs on different characteristics of winter barley, the three-factor factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted at Sarableh Research Station of Ilam, during the 2014-2015 growing seasons. Treatments contain the application method of biofertilizer factor that include, Soil inoculation at the depth of 4 cm in the soil and Seeds inoculation, the second factor was phosphorus (P) fertilizer as triple super phosphate include three levels of P fertilizer (0, 50 and 100 kg P ha-1), the third factor involves the use of bio-fertilizers (1. Azotobacter 2. Pseudomonas 3. Azotobacter + Pseudomonas 4. Control (no inoculation)). Mean comparison of treatments showed highly significant differences between different levels of P fertilizer. The comparison of means showed that significant differences exist between different levels of bio-fertilizers and grain yield (4206 kg ha-1) of the third level (Azotobacter + Pseudomonas) achieved a 26% increase compared to the control. The results of this study showed that the use of biofertilizers potentially reducing dependence on chemical fertilizers and decreasing potential human, animal and environmental impact. Finally, according to the survey results, it seems that seed inoculation method with biological fertilizer is more effective than terrestrial insemination.
    Keywords: growth-promoting bacteria, barley, yield, Biofertilizer, Chemical fertilizer
  • Hadi Khavari *, Ghodratolah Shakarami Pages 118-131
    Today, the emphasis is on stable agricultural, the long-term stability of crop production with minimal impact on the environment. The use of biological fertilizers has been considered in recent years, with the purpose of eliminating or reducing many environmental impacts irreparable, caused by indiscriminate use of chemical-based agricultural ecosystems. To study the effect of Mycorrhizal and Azotobacter biological fertilizers on growth and yield of red bean, an experiment in crop year 2016 in Lorestan Beiranshahr, a factorial experiment was arranged in randomized complete block design with four replications. Parameters studied: mycorrhizal fungi at two levels (inoculated and no inoculated), inoculated with Azotobacter bacteria at two levels: (inoculated and non-inoculated) and red bean (Beiranshahr landrace, Akhtar and Goli Cultivars). The results showed the effect of three factors were significant at probability 1 percent level, plant height, number of pods per plant, pod length, number of seeds per pod, number of seeds per plant, seed yield and seed protein yield; And the interaction of three factors (Azetobacter×Mycorrhiza×varieties) on plant height, seed yield and seed protein yield at 5 percent probability level. seed yield in Beiranshahr landrace, Akhtar and Goli Cultivars, increased 56.5, 19.1 and 43.2 Percent Respectively. The highest seed yield was obtained from the combined effect of Inoculation Azotobacter×Mycorrhizal inoculation×Goli Cultivar (298.90 kg. ha-1) plants with form the progressive and unlimited growth. According to the findings of this study, the use of biological fertilizers containing arbuscular mycorrhizal fungi alone or along with Azotobacter crocococcus can be recommended in red bean cultivation.
    Keywords: Protein yield, Sustainable agriculture, Biological fertilizers, Red bean
  • Halimeh Piri * Pages 132-147
    Use poor quality resources of water and soil for food production in developing countries must be considered . Therefore, this study done on the plant forage sorghum in different levels of salinity (2, 5 and 8 dS m) and different irrigation levels (120, 100, 75 and 50% of water requirement) in three stages harvesting forage in the form of factorial split plot design with 12 treatments and 3 replications.The results showed that with increasing salinity and irrigation water depth decreases, yield decrease. But between treatment perfected irrigation and %75 crop water requirement significant difference was not observed. Also Between treatments with salt 2 and 5 ds/m significant different in feed production was not observedShowed the effects of harvesting forage yield in the second harvest was better than the first and third harvest. chlorophyll ratio a to b and percentage of proline increased and percentage of caroteniods, chlorophyll a and b increased with increasing salinity and decreasing Irrigation water depth. Thus, according to the results and the lack of water in the region can irrigate the plants with %75 of water and salinity 5 ds/m Without any significant effect on the amount of forage produced and the stored water can be used elsewhere and the best cutting forage for yield and quality is the second harvesting.
    Keywords: carotenoids, chlorophyll a, b, Proline, yield
  • Mohammad Javad Zarea, Yahya Emam Pages 148-161
    Wheat is one of the most crops and Wheat bread is the main component of Iranian nutrition patterns. A two field experiments (2013-2014) was conducted as a randomized complete block design with 3 replications at two locations (Ilam and Bushehr) to study quantitative and qualitative traits of bread wheat cultivar Kohdasht. Treatments were two levels of Cycocel (CCC) (0, 2.5 g/L), application of Zinc sulfate (Zn) at the three rates (0, 25 and 50 kg/ha) and Nitroxin, as bio-fertilizer, (seed inoculated and non-inoculated). Results showed that CCC application in both locations had significant effect on yield and its components. CCC spraying in compared to control treatment increased spike number per meter square, grain number per spike and grain yield by about 14.6, 19.6 and 28.5 percentages, respectively. The highest grain protein content (13.8%), wet Gluten (36.1%), Gliadin (53.6%) and Glutenin (31.8%) were obtained from plants treated with CCC spraying, at 50 kg/ha of zinc sulfate and Nitroxin-inoculated seeds treatment. CCC spraying at the concentration level of 2.5 g/L, application of 50 kg of Zn and inoculation of seeds with Nitroxin resulted to the highest grain yield (1710 kg/ha) and the highest amounts of lysine, Threonine and Methionine were obtained by about 510, 545 and 772 milligram per 100 gram of protein sample, respectively. Overall, it can be concluded that CCC at the concentration level of 2.5 g/L, 50 kg/ha of Zn and seed inoculation with Nitroxin might be effective in improvement of grain yield in wheat under dry land farming.
    Keywords: amino acid, yield components, protein, grain yield
  • Elias Neyestani Neyestani, Ali Akbar Ameri, Mostafa Heydari Pages 162-173
    The growth and yield of 20 advanced rainfed wheat genotypes in competition with weeds under rainfed and supplementary irrigation was studied as a split-plot experiment based on randomized complete block design with four replications at Shirvan Agricultural Research Station of North Khorasan in 2015-2016. The main plots included weed-free and weed-infest and subplots included 20 advanced wheat genotypes. Based on the compound analysis of variance results, a significant difference was observed between wheat genotypes in the all traits. Wheat growth and yield reduction by weeds under irrigated conditions was higher than in rainfed condition. Based on the results, genotypes 12 (MOB/NE94406 BALANCO) and 17 (SISABAN-4), had the highest grain yield compared to the other genotypes in the supplementary irrigation and rainfed conditions in both weedy and weedfree treatments. The greatest reduction in biomass of weeds was related to genotypes 12 and 17. The most yield reduction by weeds in irrigation (37%) and rainfed (26%) conditions was related to genotype 20. The least yield reduction by weeds in both irrigation and rainfed conditions was created by genotypes 12 and 17 than other genotypes. Based on our research results, competitive ability of wheat genotypes with weeds is different under irrigated and rainfed conditions an also, weed control is more important in irrigated than rainfed conditions.
    Keywords: Weed interference, drought, Yield loss, wheat lines
  • Vahid Ghodrat, Reza Hamidi, Omid Alizadeh *, Forood Bazrafshan, Shahram Sharafzadeh Pages 174-186
    In order to evaluate the effect of cut-irrigation on chlorophyll content and yield of different genotypes of cotton, a field experiment were performed in Haji Abad (28°36'N, 54°41'E) during 2014-2015 growing season. The experiment was conducted in split plot design with three replications. The main plot was drought levels (Full irrigation (every 10 days) and irrigation-cut for two periods (30 days)) and the sub-plot was different cotton genotypes (Super Elit Arian, Super ElitGolestan, Kiza, SB-35, Opal, Super ElitBakhtegan, T-2, Dr-Omoomi, Khandagh, Superokra, Termez-14, T-3, Sahel, Sepid, Silend, Armaghan, Pak, Oltan(. Irrigation cutting reduced the chlorophyll content of different cotton genotypes. The highest and lowest β-carotene, Xanthophyl, chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll were obtained for Termez-14 and Dr-Omoomi genotypes, respectively. Under irrigation cutoff some genotypes had higher levels of chlorophyll content and yield such as, Khandagh, Pak, Opal, Armaghan, Sahel and Oltan which shows that these genotypes can better tolerate drought stress condition.
    Keywords: Irrigation, Cotton, yield, β-carotene, Xanthophyl
  • Mohammad Eghbal Ghobadi *, Ardeshir Taherinezhad, Saeid Jalali Honarmand, Hassan Heidari Pages 187-198

    While Azetobacter bacteria in the rhizosphere, in addition to providing a part of the nitrogen will be production of crop growth promoting, root growth and yield. Acording to this, two experiments were in order to the effects of Azotobacter and nitrogen carried out on irrigated barley (Bahman variety) on root and shoot growth at booting stage (experiment 1) and root and shoot growth and also grain yield at ripening stage (experiment 2) in pot condition in Songhor town (cold area), Kermanshah Province as a factorial in based a completely randomized design (CRD) with three replications during 2014-2015. Factors included Azotobacter chroococcum (0, 100 and 200 g ha-1) and nitrogen fertilizer (0, 50, 100, 150 and 200 kg ha-1) from urea source. Analysis of variance showed that the effects of Azotobacter and nitrogen as well as interactions between them on all traits at two experiments were significant. The maximum of root traits, shoot dry weight and grain yield (21.77 g pot-1) at booting (experiment 1) and maturity stages (experiment 2) obtained at Azotobacter (200 g ha-1) and Nitrogen (200 kg ha-1) and declined amount of traits with decreased amount of treatments. But, this grain yield was not significant difference with Azotobacter (100 g ha-1) and nitrogen (100 kg ha-1) treatment (20.85 g pot-1). Generally, the results of this test showed that the consumption of 100 g ha-1 Azotobacter has been saved about 100 kg ha-1 nitrogen and reduced bio-environmental problemes.

    Keywords: Azotobacter chroococcum, nitrogen, total root length, Dry matter