فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال سیزدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان کریمی، محمدحسین مصدق، محمد مهدی سلطان *، محمدکاظم شریفی، هدروشا ملاآقامیرزایی صفحات 91-100
    زمینه و هدف
    قابلیت بالای آلوده شدن مواد اولیه شیرینی به باکتری اشریشیا کلی، تنوع شیرینی ها و تفاوت قابل توجه در سطح بهداشتی محل تولید و عرضه موجب شد تا این پژوهش به منظور بررسی فراوانی سویه های مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف در اشریشیاکلیو ژن های SHV، TEM و CTX-M انجام شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی مقطعی تعداد 150 نمونه شیرینی از کارگاه های سنتی شیرینی پزی یزد جمع آوری گردید. پس از شناسایی جدایه های اشریشیاکلی با استفاده از تست های استاندارد بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی، آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی طبق دستورالعمل CLSI انجام گردید. جدایه های مولد ESBL طی روش دیسک ترکیبی بر روی محیط مولر هینتون آگار شناسایی شدند و سپس تمامی جدایه ها با استفاده از روش PCR برای وجود ژن هایSHV ، TEM و CTX-M مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع(30 جدایه؛ 20%) اشریشیاکلی به دست آمد. نتایج آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی نشان داد که بیشترین و کمترین مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به کلرامفنیکل(22 جدایه؛ 73/3%) و ایمی پنم(8 جدایه؛ 7/26%) بود. نتایج آزمون تست دیسک ترکیبی نشان داد که تنها 9 جدایه مولد ESBL بودند. آنالیز مولکولی مشخص کرد که به ترتیب 2، 4 و 3 جدایه برای وجود ژن های TEM، SHV و CTX-M مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    فراوانی حضور جدایه های مقاوم به آنتی بیوتیک در شیرینی های سنتی یزد در این بررسی، این مهم را خاطر نشان می کند که اقدامات نظارتی و کنترلی بیشتری در تهیه و توزیع شیرینی ها نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، شیرینی، یزد
  • پیمان یوسفی، شهربانو رستمی، نسرین علی زاده، سعید محمدی، محسن نیکبخت، لعیا قدیانی نژاد، بهرام چهاردولی* صفحات 101-109
    زمینه و هدف
    بیماری لوسمی میلوئیدی مزمن نوعی بیماری میلوپرولیفراتیو کلونال است که با وجود ژن ادغامی BCR/ABL تشخیص داده می شود. با استفاده از مهارکننده های تیروزین کیناز مانند Imatinib، درمان این بیماری پیشرفت قابل توجهی داشته است. مقاومت دارویی علیه Imatinib همچنان به عنوان مانعی در روند درمان می باشد.STAT3  فاکتور رونویسی مهم مرتبط با تکثیر و بقای چندین سرطان متمایز می باشد. هدف این مطالعه، تعیین میزان بیان STAT3 در بیماران مبتلا به CML و تحت درمان با ایماتینیب و شناسایی نقش احتمالی این ژن در مقاومت دارویی بیماران مبتلا به CML تحت درمان با ایماتینیب بود.
    روش بررسی
    71 نمونه خون محیطی از بیماران CML در فازهای مختلف بیماری و 10 فرد نرمال جمع آوری شد. پس از استخراج RNA و سنتز cDNA  بیان ژن های STAT3 با تکنیک Real-time PCR اندازه گیری شد. بیان STAT3 نسبت به ژن کنترل ABL نرمالیزه شد. بیان STAT3 در بیماران نسبت به گروه کنترل مقایسه شد.
    یافته ها
     نتایج نشان داد که بیان STAT3 در مرحله ی تشخیص افزایش معناداری نسبت به افراد نرمال داشت(0/0001=p). میزان بیان STAT3 در بیماران فاز (Major Molecular Response) MMR تفاوت معناداری با گروه کنترل نداشت. بیماران مقاوم بدون موتاسیون و دارای موتاسیون در دومن کینازی ABL تفاوت معناداری نسبت به بیماران مرحله MMR داشتند(به ترتیب 0/0014=p و 0/003=p). این تفاوت بین دو گروه مقاوم معنادار نبود. همین طور بیماران در فاز بلاستیک تفاوت معناداری از نظر میزان بیان STAT3 با گروه کنترل نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه و نقش STAT3 در تکثیر و بقای سلولی، هدف گیری STAT3 در درمان بیماران مقاوم می تواند مطرح باشد.
    کلیدواژگان: لوسمی میلوییدی مزمن، STAT3، ایماتینیب، مقاومت دارویی
  • ابراهیم جعفری، علی محمد مصدق راد، عباس سالاروند* صفحات 110-122
    زمینه و هدف
    اعتباربخشی بیمارستانی یک استراتژی ارزشیابی خارجی برای ارتقای کیفیت و اثربخشی خدمات ارایه شده است. ارزیابان اعتباربخشی یکی از عوامل مهم موثر بر اعتبار نتایج اعتباربخشی هستند. با توجه به اینکه اثربخشی سیستم اعتباربخشی تا حد زیادی به ارزیابان اعتباربخشی بستگی دارد، هدف این مطالعه، شناسایی معیارهای ارزشیابی ارزیابان اعتباربخشی بیمارستان در ایران است.
    روش بررسی
    این پژوهش کیفی در سال 1396 براساس دیدگاه های ذینفعان برنامه ی اعتباربخشی بیمارستانی انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش تحلیل موضوعی تحلیل شد. سپس چارچوب طراحی شد و با بهره گیری از نظر متخصصان نهایی گردید.
    یافته ها
    44 معیار شناسایی شده برای یک ارزیاب اعتباربخشی بیمارستان در کشور ایران درقالب شش حیطه دسته بندی شد که شامل شخصیت، تجربه، دانش، نگرش، مهارت و رفتار فرانقش می باشد. برخورداری از ترکیب قابل قبولی از معیار های شناسایی شده برای یک ارزیاب اعتباربخشی ضروری است.
    نتیجه گیری
    ارزشیابی ارزیابان اعتباربخشی با استفاده از معیار های شناسایی شده، منجر به عملکرد بهتر آنها و در نهایت ارتقای سطح اعتبار نتایج اعتباربخشی خواهد شد. هم چنین وجود این معیارها منجر به ارایه تعریف بومی از ارزیاب اعتباربخشی می شود که می  تواند در زمینه ی مدیریت ارزیابان اعتباربخشی مورد استفاده ی متولیان نظام اعتباربخشی بیمارستان های کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی بیمارستان، ارزیاب اعتباربخشی، ارزشیابی ارزیابان
  • معصومه امین اسماعیلی، مرضیه سادات عسکری*، مرجان قاضی، شراره رستم نیاکان صفحات 123-133
    زمینه و هدف
     مصرف مواد محرک به دلیل عوارض جانبی بسیار بر مصرف کنندگان از جمله خطرناک ترین مواد به شمار می آیند. چالش های بسیار در درمان این بیماران، مدیریت درمان را دشوار می سازد. هدف این مطالعه، شناسایی عناصر اطلاعاتی مورد نیاز جهت ایجاد سامانه ی مبتنی بر برنامه کاربردی تلفن همراه به همراه برنامه کاربردی تحت وب برای بهبود مدیریت درمان بیماران می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش، جامعه و نمونه مطابقت داشته و از تمامی متخصصان مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران که سابقه ی درمان بالینی بیماران را داشتند نظرسنجی شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ی محقق ساخته بر اساس مقیاس لیکرت بود که روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن به روش کرونباخ و با نمره 0/74 و با استفاده از نرم افزار SPSS تایید شد.
    یافته ها
     پس از بررسی، تمامی عناصری که بیش از 50 درصد موافقت متخصصان را کسب کرده بودند، به عنوان عناصر اطلاعاتی ضروری جهت سیستمی کردن مدیریت درمان مشخص شدند. محورهای آموزش و پیام های انگیزشی با کسب 100 درصد نظرات موافق به عنوان تاثیرگذارترین و محورهای تاریخچه ی تروما و دارو درمانی با کسب درصد زیر 50 به عنوان محورهای کم تاثیر شناخته شده و حذف شدند. سایر محورها نیز با کسب میانگین درصد بالای 80 به عنوان محورهای تاثیرگذار شناخته شده و در مطالعه لحاظ گردیدند.
    نتیجه گیری
    فناوری های حوزه ی سلامت می توانند نقش مهمی در بهینه سازی فرایند درمان بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد محرک از طریق تسهیل پایش بیمار و افزایش مشارکت در درمان و کاهش هزینه های ناشی از شکست درمان و عود بیماری داشته باشند.
    کلیدواژگان: مواد محرک، اعتیاد، الزامات اطلاعاتی، برنامه کاربردی
  • رویا صحت*، پریچهر حناچی، اسماعیل شهابی صفحات 134-141
    زمینه و هدف
    فقر آهن از اختلالات بسیار شایع در جهان محسوب و کمبود آن می تواند بر روی متابولیسم و عملکرد تعدادی از پروتئین ها تاثیرگذار باشد که از جمله می توان به سطح هورمونهای تیروئیدی اشاره نمود، از سوی دیگر ممکن است نوسان در سطح هورمونهای تیروئیدی نیز در وضعیت آهن بدن موثر باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط بین سطح هورمونهای تیروئیدی و وضعیت ذخایر آهن بوده است.
    روش بررسی
    جمعیت مورد مطالعه مراجعه کنندگان به آزمایشگاه  درمانگاه شوریده مشهد که پزشک معالج برای آنها تست های آهن، فریتین، TIBC، TSH، T3، T4 و CRP درخواست نموده بود. در کل 420 بیمار وارد مطالعه شدند که از این بین 287 بیمار زن و 133 بیمار مرد و میانگین سنی افراد مورد مطالعه 41/5 سال بود. تستهای تیروئید و فریتین با روش ELISA و اندازه گیری آهن و TIBC به روش دستگاهی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده ارتباط معنی داری را بین وضعیت آهن بدن و سطح هورمونهای تیروئیدی نشان نداد(0/05>p)، اما نکته جالب این بود که در افراد با سطح آهن کمتر سطح TSH در بیشترین مقدار و سطح T4 در کمترین مقدار قرار داشت ولی ارتباط مثبتی بین وضعیت آهن و سطح T3 مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری
     هر چند که در مطالعه حاضر ارتباط معنی داری بین وضعیت آهن و سطح هورمونهای تیروئیدی مشاهده نگردید اما به نظر می رسد که نوسانات هریک از آنها می تواند بر روی دیگری تا حدی تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: فقر آهن، هورمونهای تیروئیدی، فریتین، ELISA
  • جلال سعیدپور، نیلوفر فریدفر، مهسا قاضی * صفحات 142-150
    زمینه و هدف
    امروزه کوچک سازی سازمانها را می توان استراتژی مناسبی برای بخشهای مختلف بیمارستانی در کشور در بستر موجود قلمداد نمود. لذا به کارگیری هر مکانیزم جدید درنظام سلامت نیازمند بررسی و تطبیق با شرایط محلی می باشد. مطالعه ی حاضر نیز با هدف بررسی عوامل موثر بر اجرای برون سپاری در بیمارستان از دیدگاه مدیران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
    روش بررسی
     پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- همبستگی و کاربردی است. نمونه گیری در این مطالعه با توجه به حجم جامعه پژوهش(مدیران بیمارستان، مالی و امور قراردادهای بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران مشتمل بر 15 بیمارستان) به روش سرشماری انجام شد. ابزار مطالعه، پرسش نامه ی محقق ساخته ای بر 2 بخش شامل اطلاعات دموگرفیک و عوامل موثر بر استقرار برون سپاری در بیمارستان ها که بین حجم نمونه توزیع شد و در مرحله بعد جهت تحلیل داده ها، از آزمون های آماری توصیفی در نرم افزار  SPSSاستفاده شد.
    یافته ها
    58% شرکت کنندگان سابقه ی خدمتی بالا و 80% تحصیلات ارشد و دکتری داشتند. برای اجرای موفق برون سپاری در بیمارستان ها، باید موارد تشکیل تیم راهبردی برون سپاری، بررسی کیفیت خدمات برون سپاری شده، نظارت دقیق و تسلط مدیران به اصول برون سپاری مدنظر قرارگیرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه برون سپاری خدمات می تواند به نتایج مثبتی در خصوص افزایش کیفیت خدمت، رضایت ذینفعان، کاهش هزینه، ایجاد درآمد و... دست یابد، بهره گیری از دیدگاه های مدیران صف که سابقه ی خدمتی بالایی دارند در اجرای تصمیمات موفق موثر می باشد.
    کلیدواژگان: دیدگاه مدیران، بیمارستان، برون سپاری
  • مینا احمدی *، کمال عزیزبیگی، سید فردین قیصری صفحات 151-159
    زمینه و هدف
    روند پیری با افزایش رادیکال های آزاد و صدمات سلولی همراه است. با این حال، تمرینات مقاومتی ممکن است موجب تعادل سیستم اکسایشی و آنتی اکسیدانی در افراد مسن گردد. بنابراین، هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی فزاینده بر غلظت مالون دی آلدهید و فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز در زنان مسن غیرفعال بود.
    روش بررسی
    26 زن مسن غیرفعال به صورت داوطلبانه در تحقیق حاضر شرکت کردند و به دو گروه تمرینات مقاومتی فزاینده(13=n) و کنترل(13=n) تقسیم شدند. گروه تمرینات مقاومتی فزاینده، تمرینات مقاومتی را به مدت هشت هفته(سه جلسه در هفته)، انجام دادند. پیش و پس از هشت هفته تمرینات مقاومتی، نمونه های خون وریدی جهت اندازه گیری غلظت مالون دی آلدئید و فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز جمع آوری شد.
    یافته ها
     نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بعد از اجرای هشت هفته تمرین مقاومتی فزاینده، غلظت مالون دی آلدئید در گروه تمرینات مقاومتی فزاینده در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری یافت(0/001=p). همچنین، فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز در گروه تمرینات مقاومتی فزاینده در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری یافت (0/002=p).
    نتیجه گیری
     در نهایت می توان گفت که تمرین مقاومتی فزاینده، موجب کاهش غلظت مالون دی آلدئید و افزایش فعالیت سوپراکسید دسموتاز گردیده است که عامل مهمی در کاهش روند پیری می باشد. بنابراین، به نظر می رسد که تمرینات مقاومتی منظم موجب تعادل سیستم اکسیدانی و تقویت سیستم آنتی اکسیدانی در بدن می گردد و می تواند در پیشگیری از آسیب های جدی ناشی از استرس اکسیداتیو به خصوص در سنین پیری نقش بسزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تمرینات مقاومتی، سالمندان، استرس اکسیداتیو
  • مهدی شهرکی*، سیمین قادری صفحات 160-171
    زمینه و هدف
    با توجه به سهم بالای پرداخت از جیب، جهت تامین مخارج سلامت و لزوم مدیریت مخارج سلامت خانوار، مطالعه ی حاضر باهدف بررسی عوامل اقتصادی-اجتماعی موثر بر مخارج سلامت در خانوار شهری استان های ایران صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر توصیفی-تحلیلی و از حیث هدف کاربردی است که به صورت مقطعی با رویکرد اقتصاد خرد در سطح ملی انجام شد. حجم نمونه، شامل 18809 خانواری شهری استان های ایران در سال 1395 بود که به روش نمونه گیری سه مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ی هزینه درامد خانوار بود که توسط مرکز آمار ایران تهیه و تکمیل گردید. نتایج در نرم افزار 14stata  و با روش هکمن دومرحله ای برآورد گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عوامل اقتصادی- اجتماعی نظیر افزایش درآمد و مخارج بیمه، داشتن بیمه، تعداد افراد شاغل، باسواد بودن سرپرست، افزایش مخارج سرانه دخانیات و آموزش منجر به افزایش مخارج سلامت خانوار شده اند. خانوار با سرپرستی مادر، مخارج سلامت کمتری نسبت به سایر خانوار داشت و سن سرپرست، بعد خانوار و وجود افراد سالمند در خانوار منجر به افزایش مخارج سلامت خانوار شد.
    نتیجه گیری
     عوامل اقتصادی-اجتماعی خانوار نه تنها بر تصمیم به ورود به بازار سلامت، بلکه بر میزان خرید کالاها و خدمات سلامت و نابرابری در بخش سلامت نیز تاثیر داشتند؛ بنابراین سیاست ها و تمهیداتی برای بهبود وضعیت اقتصادی-اجتماعی در راستای کاهش نابرابری در بخش سلامت ضروری است؛ که این مهم از طریق ایجاد اشتغال، افزایش درآمد، سرمایه گذاری در آموزش و افزایش پوشش های بیمه ای محقق می گردد.
    کلیدواژگان: مخارج سلامت، عوامل اقتصادی-اجتماعی، مشکل انتخاب نمونه
|
  • Mohammad Mehdi Soltan *, Mojgan Karimi, Mohammad Kazem Sharifi, Hedrosha Molla Aghamirzaei, Mohammad Hossin Mosadegh Pages 91-100
    Background and Aim
    The variety of sweets along with significant difference level of hygiene in the production, supplies and high potential contamination of sweets ingredients with Escherichia coli, led to investigate the frequency of broad-spectrum beta lactamase strains of E. coli in sweets and determine the presence of SHV, TEM and CTX-M genes.
    Material and methods
    In this descriptive cross-sectional study, 150 confectionery samples were collected from traditional confectionery workshops in Yazd. Detection of E. coli strains was carried out by standard biochemical tests and antibiotic susceptibility test was performed using CLSI guidelines. Via combined ESBL disk method on the muller hinton agar medium producing strains were identified. All the ESBL producing strains were evaluated using the PCR test for the existence of SHV, TEM and CTX-M genes.
    Results
    In 30 isolates, (20%) E.coli was obtained. The results of antibiotic susceptibility test showed that the highest and the lowest antibiotic resistance was related to chloramphenicol l (22 isolates, 73.3%) and Imipenem (8 isolates, 26.6%). The results of the combined disk test was showed that only 9 isolates produced ESBL. The molecular analysis on considered genes indicated that 2, 4 and 3 isolates were positive for presence of TEM, SHV, and CTX-M genes, respectively.
    Conclusion
    The prevalence of antibiotic-resistant isolates in traditional Yazd sweets in this study highlights the importance of more observing and control measures in the preparation and distribution of sweets.
    Keywords: Escherichia coli, broad-spectrum β-lactamases, sweets, Yazd
  • Peyman Yousefi, Shahrbano Rostami, Saeed Mohammadi, Mohsen Nikbakht, Laya Ghadyaninejhad, Bahram Chahardouli*, Nasrin Alizadeh Pages 101-109
    Background and Aim
    Chronic myeloid leukemia(CML) is a clonal myeloproliferative disease, characterized by BCR/ABL translocation. Using tyrosine kinase inhibitors such as Imatinib, treatment for this disease has progressed remarkably. However, resistance to tyrosine kinase inhibitor is a major obstacle. Signal transducer and activator of transcription 3(STAT3) is an important transcription factor in proliferation and survival of several cancers. The aim of this study was to determine the expression of STAT3 and its role in drug resistant CML patients treated with Imatinib.
    Materials and Methods
    Peripheral blood was collected from 71 CML patients in different phases of the disease and 10 healthy individuals. After extracting RNA and synthesizing cDNA, expression of STAT3 gene was measured using Real-Time PCR technique. The expression of STAT3 was normalized to ABL control gene. Then expression levels were compared with the control group.
    Results
    The results showed that expression of STAT3 in the diagnostic stage was significantly higher than healthy individuals(p=0.0001). STAT3 expression was not significantly different from MMR and the control group. STAT3 expression was significantly higher in non-mutated and mutated ABL kinase domain Imatinib resistant patients as compared to patitents in MMR stage (p=0.0014 & p=0.003). This difference was not significant between the two resistant groups. Blastic phase patients had no significant difference in the expression of STAT3 with the control group.
    Conclusion
    Considering the results of this study and the role of STAT3 in cell proliferation and survival, the targeting of STAT3 seems to be an effective option in the treatment of resistant patients.
    Keywords: Chronic Myeloid Leukemia, STAT3, Imatinib, Drug Resistance
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Abbas Salarvand*, Ebrahim Jaafari Pages 110-122
    Background and Aim
    Hospital accreditation is an external evaluation strategy used to improve the quality and effectiveness of services. Accreditation surveyors are among the important factors affecting the validity of accreditation results. Since the effectiveness of an accreditation system depends on its surveyors, the aim of this study is to identify the evaluation criteria of hospital accreditation surveyors in Iran.
    Materials and Methods
    This qualitative study was conducted in 2017 based on stakeholders’ views about the hospital accreditation program. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed by thematic analysis method. Then the framework was designed and finalized with expert opinion.
    Results
    Forty-four criteria identified for the evaluation of hospital accreditation surveyors in Iran were classified into six domains: personality, experience, knowledge, attitude, skills, and organizational citizenship behavior. Accreditation surveyors should have an acceptable combination of such criteria.
    Conclusion
    Evaluation of accreditation surveyors with these criteria will lead to their better performance and ultimately promote the validity of the accreditation results. These criteria also result in a native definition for “accreditation surveyor” that can be used by the directors of accreditation system of hospitals for the management of accreditation surveyors.
    Keywords: Hospital Accreditation, Accreditation Surveyor, Surveyors’ Evaluation
  • Marjan Ghazi Saeedi, Masoomeh Amin Esmaeili, Marzyeh Sadat Askari*, Sharareh Rostam Niakan Pages 123-133
    Background and Aim
    Stimulants are among the most dangerous substances because of their physical and psychological side effects. The process of treating stimulant abusers is so complicated that makes the treatment very difficult. The aim of the current study is to identify the bits of information needed for the design and development of a mobile application system and a web-based application program to improve the treatment management of stimulant abusers. 

    Materials and Methods
    This study is a cross-sectional study in which the community and the sample are matched. All participators work at Iranian National Center for Addiction Studies(INCAS) as stimulant abuse care givers. The data collection tool was a researcher made questionnaire based on the Likert scale, and its validity approved by experts. In addition, the reliability determined by Cronbach alpha method with the score 0/74 analyzed via SPSS. 

    Results
    Items that got more than 50% of the participants’ acceptance were identified as the information needed for the system. The most influential items were education and motivational messages with 100% of experts’ agreement. Trauma history and medication therapy, however, got less than 50% and were removed. Other items were put into the study by gaining an average of more than 80% of the experts’ agreement.  

    Conclusion
    Emerging technologies in the field of heath can play a significant role in the optimization of stimulant abuse treatment by facilitating the treatment process, increasing the patient participation in the process of treatment, and reducing the costs of patients’ lapse and relapse.
    Keywords: Stimulants, Addiction, Informational Requirements, Application Program
  • Roya Sehat*, Parichehr Hanachi, Esmaeil Shahabi Pages 134-141
    Background and Aim
    Iron deficiency is one of the most common nutritional disorders in the world, and it may affect the metabolism and function of a number of proteins, including the level of thyroid hormones. As such, fluctuations in the level of thyroid hormones may also affect the body's iron status. The present study aimed to evaluate the relationship between thyroid hormones and the status of iron stores.
    Materials and Methods
    The study populations included referral patients to laboratory of Shourideh clinic in Mashhad, Iran. Fe, Ferritin, TIBC (total iron-binding capacity), TSH, T4, T3, and CRP tests were performed with a physician's request. The target sample size was a total of 420 patients including 287 women and 133 men with an average age of 41.5 years. TSH and Ferritin test were measured by Elisa method, Fe and TIBC were measured by automated method.
    Results
    The results showed no significant relationship between the body's iron status and thyroid hormones level (P˃0.05). Interestingly, in subjects with lower iron level, TSH was at the highest level and T4 was at the lowest level. However, no positive relationship was found between iron status and T3 level.
    Conclusion
    Although, there was no significant relationship between iron status and thyroid hormones level in the present study, it seems that the fluctuations of each of them may affect somehow the other.
    Keywords: Iron Deficiency, Thyroid hormones, Ferritin, ELISA
  • Jala Saeidpour, Niloufar Faridfar, Mahsa Ghazia* Pages 142-150
    Background and Aim
    Today, small businesses can be considered as a good strategy for different parts of hospitals in the country. Therefore, the use of any new mechanism in the health system needs to be examined and adapted to local conditions. This study aims to investigate factors affecting the implementation of outsourcing from the viewpoint of managers of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) hospitals.
    Materials and Methods
    The present research is a descriptive-correlational and applied study. Due to the size of the population (TUMS managers of financial and hospital affairs), sampling was done by census method. The research tool was a researcher-made questionnaire with two sections -- demographic information and factors affecting outsourcing in hospitals -- and was distributed among the subjects. Then, to run descriptive statistics for data analysis, SPSS version 18 was used.
    Results
    Fifty-eight percent of the participants had a long service record and 80% had postgraduate degrees. For successful outsourcing in hospitals, the following should be considered: formation of a strategic outsourcing team, checking out the quality of outsourced services, and managers’ close monitoring and mastery over outsourced principles.
    Conclusion
    Since outsourcing of services can achieve positive results in terms of improving the quality of services, satisfying stakeholders, reducing costs, generating income, and so on, using the perspectives of queue managers who have a long service record can be effective in the implementation of successful decisions.
    Keywords: Administrators’ Vision, Hospital, Outsourcing
  • Mina Ahmadi Kakavandi*, Kamal Azizbeigi, Seyyed Fardin Qeysari Pages 151-159
    Background and Aim
    Aging process is associated with increased free radicals and cellular damage. However, resistance training may cause balance of the oxidative and antioxidant system in the elderly. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of progressive resistance training (PRT) on malondialdehyde (MDA) concentration and superoxide dismutase (SOD) enzyme activity in inactive elderly women.
    Materials and Methods
    26 inactive elderly women voluntarily participated in present study and divided into progressive resistance training (PRT; n=13) and control group (Con; n=13). The PRT performed resistance training for eight weeks (three sessions per week). Blood samples were collected before and after 8 week of progressive resistance training and analyzed for MDA concentration and SOD activities. 
    Results
    Results showed that after eight weeks of progressive resistance training, MDA concentration significantly decreased in the PRT compared to the control group (p=0.001). Also, SOD activity in the PRT was significantly increased compared to the control group (p=0.002).
    Conclusion
    The present study showed progressive resistance training cause reduction in malondialdehyde concentration and increase activity of superoxide dismutase that is an important factor in reducing aging process. Therefore, it seems that the regular resistance training causes to balance the oxidant system and reinforcement the antioxidant system in the body and can play a role in preventing serious damage that caused by oxidative stress, especially in aging.
    Keywords: Antioxidant, Elderly, Oxidative stress, Resistance training
  • Mahdi Shahraki*, Simin Ghaderi Pages 160-171
    Background and Aim
    Due to the high level of out-of-pocket payments for health expenditures and the importance of household health expenditure management, this study aimed to investigate socioeconomic factors affecting Iranian urban households’ health expenditures.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytic and applied study was conducted cross-sectionally at national level with microeconomic approach. The sample included 18809 urban households living in Iran's provinces in 2016; they were selected by three-stage sampling method. Data were collected by the household income-expenditure questionnaire of Statistical Center of Iran (SCI). The results were evaluated in Stata 14 software using Heckman two-step method.
    Results
    The results showed that socioeconomic factors such as increasing of income and insurance expenditures, having insurance, number of employed people, head's literacy, increasing of per capita expenditures of tobacco and education led to an increase in household health expenditures. Mother-headed households had lower health expenditures than others; and head of household’s age, household size, and the presence of elderly persons led to an increase in household health expenditures.
    Conclusion
    Household socio-economic factors not only affected the decision to enter health market but also influenced the purchase of goods and health services and inequality in health sector. Therefore, certain policies are essential to improve the socio-economic status towards reducing inequality in health sector; such a thing can be achieved through employment creation, growth of income, investment in education, and increase of insurance coverage.
    Keywords: Health Expenditures, Socioeconomic Factors, Sample Selection Bias