فهرست مطالب

نشریه روانشناسی خانواده
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا عسگری، رضوان سادات جزایری * صفحات 3-14

    والدین نقش مهمی در وضعیت تحصیل فرزندان خود دارند. موفقیت تحصیلی دانش آموزان تک سرپرست در بستر رابطه والد-فرزند یکی از بحث برانگیزترین موضوعات است که مورد نظر دانش آموزان و خانواده ها است. بنابراین، هدف این پژوهش کیفی واکاوی رابطه والد-فرزند در مسیر موفقیت تحصیلی دانش آموزان مادر سرپرست بود. مشارکت کنندگان10 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستانی تحت حمایت انجمن صاحب الزمان (عج) در شهر اصفهان بودند. داده ها در طول مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل مضمون، تحلیل شدند. یافته ها شامل یک مضمون اصلی به نام رابطه والد- فرزند در مسیر موفقیت تحصیلی و شش مقوله شامل ادغام نقش پدرانه و مادرانه، خانواده رابطه مدار، حمایت مادرانه، تامین نیازهای رشدی، الگوپذیری از مادر و موفقیت جویی بود. می توان نتیجه گرفت این پژوهش درک تازه ای از رابطه والد- فرزند در تجربه موفقیت تحصیلی دانش آموزان مادر سرپرست ارائه داده است. بدین صورت که ادغام نقش پدرانه و مادرانه همراه با تداوم حمایت مادرانه، ایجاد محیط رابطه مدار در خانواده و تامین نیازهای رشدی فرزند از مهم ترین مسئولیت های مادران است. همچنین، الگوپذیری از مادر و موفقیت جویی می تواند بر وضعیت تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: رابطه والد- فرزند، موفقیت تحصیلی، پژوهش کیفی، خانواده مادر سرپرست
  • عباس اصغری شربیانی*، سجاد بشرپور صفحات 15-26

    : قلدری به عنوان برجسته ترین نوع خشنونت در مدارس به یک حالت عدم تعادل قدرت بین دو نفر تعریف می شود که در آن فرد قوی تر به کرات و به اشکال مختلف فیزیکی، کلامی یا روانشناختی باعث آزار و اذیت و صدمه در فرد ضعیف تر می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی همدلی در رابطه بین کارکردهای خانواده و رفتارهای مرتبط با قلدری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول شهرستان بستان آباد در سال تحصیلی 98- 1397بود. 245 دانش آموز در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان ابزار سنجش عملکرد خانواده (FAD)،  پرسشنامه قلدری/ قربانی (B/VQ) و مقیاس همدلی هیجانی متعادل (BEES) را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد کارکرد ضعیف خانواده با همدلی رابطه منفی و معنادار و با رفتارهای مرتبط با قلدری رابطه مثبت و معنادار دارد. نتایج همچنین مشخص ساخت همدلی با رفتارهای مرتبط با قلدری رابطه منفی معناداری دارد. ضرایب تاثیر نشان داد کارکرد ضعیف خانواده به صورت منفی و معنادار بر همدلی و به صورت مثبت و معنادار بر رفتارهای مرتبط با قلدری تاثیر دارد. ضریب تاثیر مسیر همدلی به رفتارهای مرتبط با قلدری نیز معنادار بود. همچنین کارکرد ضعیف خانواده به صورت غیرمستقیم و از طریق میانجی گری همدلی بر رفتارهای مرتبط با قلدری تاثیر مثبت و معنادار داشت. بنابر نتایج پژوهش کارکردهای خانواده به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق همدلی بر رفتارهای مرتبط با قلدری تاثیر دارد. یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر می تواند در جهت پیشگیری از رفتارهای مرتبط با قلدری مورد استفاده روانشناسان و متخصصان امر قرار گیرد. 

    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، همدلی، قلدری در دانش آموزان
  • محمد نریمانی، سعید رحیمی*، مهرناز صداقت صفحات 27-38

    طلاق عاطفی از مهمترین آسیب هایی است که خانواده با آن مواجه بوده و مهمترین عامل از هم گسیختگی خانواده است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش الگوهای ارتباطی خانواده و ساختار انگیزشی در پیش بینی طلاق عاطفی زوجین بود. یکصد و شصت و یک فرد متاهل (87 مرد و 74 زن) در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان پرسشنامه تجدیدنظر شده الگوهای ارتباطی (FCPQ-R)، پرسشنامه دغدغه های شخصی (PCI) و مقیاس طلاق عاطفی (EDS) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که طلاق عاطفی با ساختار انگیزشی انطباقی و الگوی ارتباطی گفت و شنود رابطه منفی و معنادار ولی با ساختار انگیزشی غیرانطباقی و الگوی ارتباطی همنوایی رابطه مثبت و معناداری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد 45 درصد از واریانس طلاق عاطفی توسط متغیرهای ساختار انگیزشی و الگوهای ارتباطی خانواده تبیین می شود. بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که با ارائه آموزش های لازم در جهت بهبود الگوهای ارتباطی خانواده و ساختار انگیزشی انطباقی زوجینی که مشکل طلاق عاطفی دارند یا متقاضی طلاق هستند می توان طلاق عاطفی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی خانواده، ساختار انگیزشی
  • حسین صائمی، محمد علی بشارت*، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحات 39-52

    : صمیمیت در ازدواج برای داشتن ارتباطات زناشویی و خانوادگی محکم ضروری است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی گاتمن و هیجان محور بر صمیمیت زناشویی زوجین بود. بدین منظور از بین زوجینی که سال 1396در شهر شاهرود به مراکز مشاوره آرامش، افق و خانواده مراجعه کردند، تعداد 36 زوج انتخاب و بر اساس نمره پایین تر از میانگین در سازگاری زناشویی (DAS) همتا شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگزین و به پرسشنامه نیازهای صمیمیت باگاروزی (MINQ) در پیش آزمون و پس آزمون پاسخ  دادند. یک گروه، 10 هفته زوج درمانی گاتمن و گروه دیگر 9 هفته زوج درمانی هیجان محور را دریافت نمودند، در حالی که گروه کنترل در لیست انتظار بودند. نتایج نشان داد که هر دو روش زوج درمانی گاتمن و هیجان محور بر صمیمیت زناشویی موثر است. همچنین بین دو گروه تفاوت معنادار وجود داشت. بدین صورت که گروه گاتمن در صمیمیت زناشویی موفق تر بودند. اگرچه تغییرات در همه مولفه های صمیمیت زناشویی در هر دو گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل معنادار بود اما این تفاوت ها بین دو گروه آزمایش در 4 مولفه صمیمیت عاطفی، روانشناختی، جنسی، تفریحی- اجتماعی معنا دار بود. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که زوج درمانی گاتمن در مقایسه با زوج درمانی هیجان محور  بر صمیمیت  زناشویی زوجین موثرتر است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی گاتمن، زوج درمانی هیجان محور، صمیمیت زناشویی
  • حسین متین*، صدیقه احمدی، مرضیه جلالی صفحات 53-64

    وجود کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری اغلب نظام خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد و تغییرات مهمی در زندگی خانواده ها و به ویژه نزد مادران ایجاد می کند. بررسی تجارب و اثرات ناتوانی یادگیری بر زندگی از زاویه دید والدین کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری به ویژه مادران این کودکان دارای اهمیت است. بر همین اساس، هدف این پژوهش دستیابی به تجربه مادران در زندگی با فرزند مبتلا به ناتوانی یادگیری بود. این پژوهش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی و با نمونه گیری هدفمند اجرا شد. 10 مادر دارای فرزند مبتلا به ناتوانی یادگیری بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری شد و داده های مصاحبه ها به روش کلایزی تحلیل شدند. یافته ها سه مضمون اصلی احساسات ناخوشایند تجربه شده مادر (الف. احساس بی ارزشی، شرم و گناه، ب. احساس افسردگی، ج. پرخاشگری و عصبانیت، د. احساس ناامیدی و تنهایی)، نگرانی های اجتماعی و تحصیلی (الف. ضعف در بعضی درس ها، ب. پنهان کاری و ارتباط اجتماعی کم، ج. دلهره فرزندآوری)، تنش و تعارض خانوادگی (الف. درگیری و تعارض با همسر، ب. درگیری و تعارض در تعامل با کودک) را نشان دادند. این یافته ها می تواند اطلاعات لازم را در خصوص منابع حمایتی و اتخاذ راهبردهای حمایتی و درمانی برای مادران فرزند مبتلا به ناتوانی یادگیری جهت تامین سلامت روان و بهبود زندگی آنها فراهم نماید.

    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، پدیدارشناسی تجارب مادران، پژوهش کیفی
  • نسرین ارشدی*، سیده صدف کاظمی شاهندشتی صفحات 65-76

    از آنجا که بررسی و شناخت متغیرهای موثر بر بهزیستی روانشناختی از اهمیت بالایی برخوردار است، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی غنی سازی کار- خانواده با بهزیستی روانشناختی با توجه به نقش واسطه ای تعادل کار- زندگی انجام شد. در این پژوهش 363 نفر(222 مرد و 141 زن) از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران شرکت کردند. شرکت کنندگان پرسشنامه های غنی سازی کار- خانواده(WFE) ، تعادل کار- زندگی(WLB) ، خشنودی شغلی(JSQ) ، خشنودی خانوادگی(FSQ)  و سلامت روان(GHQ-12)  را تکمیل کردند. یافته های پژوهش حاضر نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش نسبتا خوبی با داده ها برخوردار است. برازش بهتر از طریق اعمال شاخص های اصلاحی به دست آمد. نتایج همچنین حاکی از آن بود که بین غنی سازی کار- خانواده و غنی سازی خانواده- کار با بهزیستی روانشناختی و نیز بین تعادل کار- زندگی و بهزیستی روانشناختی رابطه مثبت وجود دارد. رابطه غیرمستقیم غنی سازی کار- خانواده و غنی سازی خانواده- کار با بهزیستی روانشناختی از طریق تعادل کار- زندگی نیز مورد تایید قرار گرفت. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که رابطه غنی سازی کار- خانواده و غنی سازی خانواده- کار با بهزیستی روانشناختی، تنها یک رابطه مستقیم نیست و تعادل کار- زندگی می تواند در این رابطه نقش واسطه ای ایفا نماید. توجه به راه های افزایش سرریزشدگی مثبت کار بر خانواده توسط مدیران سازمان، یکی از مهم ترین  مضامین عملی پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: غنی سازی کار- خانواده، غنی سازی خانواده- کار، بهزیستی روانشناختی، تعادل کار- زندگی
|
  • Zahra Asgari, Rezvan Alsadat Jazayeri Pages 3-14

    Parents play an important role in the education status of their children. Academic achievement of single-parent students in the parent-child relationship context is one of the most controversial issues considered by students and families. The aim of this qualitative study was to explore the parent-child relationship in students’ academic achievement path among mother-headed families. Participants were 10 high school girl students sponsored by Sahib Al-Zaman (AJ) institute selected through purposeful sampling. Data were collected during semi-structured interviews and analyzed by the thematic analysis method. Results included one main theme called the parent-child relationship in students’ academic achievement path and six categories called paternal and maternal role integration, family relationship -oriented, maternal support, provision of developmental needs, pattern of mother, and success seeking. This research provides a new understanding of the parent-child relationship in the academic achievement experience of mother- headed students. Paternal and maternal role integration along with mother’s support, making relationship-oriented environment in family, and provision of the child's developmental needs are the most important responsibilities of mothers. Also, pattern of mother and success seeking can have a positive effect on educational status of the students.

    Keywords: parent–child relationship, academic achievement, qualitative research, mother-headed family
  • Abbas Asghari Sharabiani, Sajjad Basharpoor Pages 15-26

    Bullying, as the most prominent type of violence in schools, is defined as a state of power imbalance between two individuals in which the stronger person hurts the weaker person through repeatedly physical, verbal or psychological causes. The present study aimed at identifying the role of family functioning in bullying behaviors by affective empathy. Statistical population of the study included all the first grade male high school students of Bostan Abad city in the academic year of 2018/2019. 245 student participants completed the Family Functioning Device (FAD), the Bullying/Victim Questionnaire (B/VQ) and the Balanced Emotional Empathy Scale (BEES). The results indicated that poor family functioning was correlated negatively with empathy and positively with bullying behaviors. The results also showed a negative correlation between empathy and bullying behaviors. Path coefficients indicated that weak family functioning had a negative effect on empathy. It also had a meaningfully positive effect on bullying behaviors. Moreover, the effect of empathy path coefficient on bullying behavior was meaningful. In other words, poor family functioning could directly affect bullying behaviors through the mediation of empathy. According to the results, family functioning affects bullying behaviors through empathy both directly and indirectly. The findings of the present study can be used by psychologists and professionals to prevent bullying-related behaviors.

    Keywords: family functioning, empathy, bullying, students
  • Mohammad Narimani, Saeid Rahimi, Mehrnaz Sedaghat Pages 27-38

    Emotional divorce is one of the most important traumas that the family faces and is the most important factor in family breakdown. The purpose of this study was to investigate the role of family communication patterns and motivational structure in predicting emotional divorce of couples. One hundred sixty-one married individuals (87 males and 74 females) participated in the study. Participants completed the Revised Communication Patterns Questionnaire (FCPQ-R), the Aspects Questionnaire (PCI) and the Emotional Divorce Scale (EDS). The results showed that emotional divorce was correlated negatively with adaptive motivational structure and communication pattern, but positively with non-adaptive motivational structure and conformity pattern. The results of regression analysis also showed that 45% of the variance of emotional divorce was explained by the motivational structure variables of family communication patterns. Based on the results, it can be stated that by providing the necessary training to improve family communication patterns and adaptive motivational structure of couples who have emotional divorce or are seeking divorce, emotional divorce can be reduced.

    Keywords: emotional divorce, family communication patterns, motivational structure
  • Hossein Saemi, Mohammad Ali Besharat, Ali Asghar Asgharnejad Farid Pages 39-52

    Intimacy in marriage is essential for maintaining marital and family relationships. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of the Gottman Couple Therapy (GCT) and the Emotionally Focused Couple Therapy (EFCT) methods on marital intimacy. For this purpose, 36 couples were selected from among all couples referring to Aramesh, Ofogh, and Khanevadeh in Shahrood counseling centers in 2017. The subjects were matched based on having a score of Spanier (DAS) below average. They were then randomly assigned to two experimental and one control groups. Participants were asked to complete the marital intimacy Needs Questionnaire (Bagarozzi, 2001) in the pretest and posttest stages. Afterwards, one group received GCT for 10 weeks, and the other group was subjected to EFCT for 9 weeks, while the control group was on the waiting list. The results showed that both experimental groups showed improvements in Marital Intimacy than the control group. A significant difference was also found between the effectiveness of GCT and EFCT methods on Marital Intimacy in couples, so that the GCT group was more successful in Marital Intimacy. Although significant changes were observed in all components of marital intimacy in both experimental groups compared to the control group, the two experimental groups were significantly different in four components  namely, Emotional, Psychological, Sexual, Physical and Recreational. Based on the results of the present study, it can be concluded that GCT couple therapy is more effective on couple's intimacy than the emotional couple therapy.

    Keywords: Gottman couple therapy, Emotionally Focused Couple therapy, marital intimacy
  • Hossein Matin, Sedigheh Ahmadi, Marzieh Jalali Pages 53-64

    The presence of children with learning disabilities often affects family system and creates significant changes in the lives of family members, especially mothers. It is important to examine such experiences and their effects from the view of parents, especially mothers. Accordingly, this study was aimed at investigating the experiences of mothers of children with learning disabilities. This qualitative research was carried out using a phenomenological method with purposeful sampling. According to the study criteria, 10 mothers with children affected by learning disabilities were selected. Data were collected through semi-structured interviews. Data were analyzed by Colaizzi method. The findings revealed three main common concerns of these mothers: unpleasant emotional experiences: a) feeling of worthlessness, shame and guilt, b) feeling of depression, c) aggression and anger, d) feeling hopeless and lonely; social and educational concerns: a) weakness in some lessons, b) secrecy and lack of social connection, c) fear of having a baby; family tension and conflict: a) conflict with spouse, b) conflict with child interaction. These findings can provide information regarding supportive resources and therapeutic strategies for mothers of children with learning disabilities to improve their mental health and lives.

    Keywords: learning disabilities, Phenomenology of Mothers' Experiences, Qualitative research
  • Nasrin Arshadi, Seyedeh Sadaf Kazemi Shahandashti Pages 65-76

    Since identifying the influential variables of psychological well-being is of significance, the purpose of this study was to investigate the causal relationship of work-family enrichment with psychological well-being, considering the mediating role of work-life balance. The participants of this study were 363 (222 males; 141 females) employees of NIDC who completed the Work-Family Enrichment Questionnaire (WFE), the Work-Life Balance Questionnaire (WLB), the Job Satisfaction Questionnaire (JSQ), the Family Satisfaction Questionnaire (FSQ) and the General Health Questionnaire (GHQ-12). Findings showed that the proposed model fit the data properly. Better fit and more meaningful results were obtained by using modification indices. The results also indicated positive relationships between work-family enrichment and family-work enrichment with psychological well-being and between work-life balance and psychological well-being. The indirect relationships between work-family enrichment and family-work enrichment with psychological well-being through work-life balance were supported.  Accordingly, it can be concluded that the relationships between work-family enrichment and family-work enrichment with psychological well-being is not a direct relationship, and the work-life balance can play a mediating role. Highlighting the ways of increasing positive spillover from work to family by managers is one of the important practical implications of the present study. 

    Keywords: work-family enrichment, family-work enrichment, psychological well-being, work-life balance