فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:22 Issue: 1, Jan 2020

  • تاریخ انتشار: 1398/11/26
  • تعداد عناوین: 22
|
  • س. عوض دهنده*، ص. خلیلیان، م.ح. وکیلپور، ح. نجفی علمدارلو صفحات 1-12

    آب از مهمترین و ضروری ترین نهاده های مورد استفاده در بخش کشاورزی می باشد. با توجه به محدودیت منابع آبی و شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک کشور، مدیریت تقاضای آب در کل اقتصاد و از جمله بخش کشاورزی که بیشترین سهم را در مصرف آب دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این مطالعه برآورد تابع تقاضای آب و تحلیل روابط متقابل و متقارن میان نهاده آب و سایر نهاده هاست که به این منظور کشش های متقاطع معمولی، آلن و موریشیما محاسبه و رابطه جانشینی یا مکملی نهاده آب و میزان این رابطه با سایر نهاده ه تعیین شد. جهت تامین اهداف تحقیق تابع هزینه ترانسلوگ به همراه معادلات سهم هزینه نهاده ها، با استفاده از روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط تکراری برآورد گردید. اطلاعات مورد نیاز مربوط به محصولات زراعی دشت قزوین و دوره زمانی (1394- 1386) می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که در طول دوره مورد بررسی آب کالایی کم کشش می باشد و میزان آن 75/0- محاسبه شد، همچنین کشش متقاطع موریشیمای این نهاده با نهاده های سم، نیروی کار، ماشین آلات و زمین به ترتیب0.71، 0.99، 0.93و 0.89 محاسبه گردید که دلالت بر رابطه جانشینی نهاده آب با سایر نهاده ها دارد. بررسی تقارن کشش ها نیز دلالت بر عدم تقارن کشش معمولی و کشش موریشیما و تقارن کشش آلن نهاده آب با دیگر نهاده ها بود. در این راستا کشش متقاطع موریشیمای نهاده های سم، نیروی کار، ماشین آلات و زمین با نهاده آب، به ترتیب 0.28، 0.86، 0.91 و 0.90حاصل شد که نشان دهنده متقارن نبودن این کشش بود که میزان تفاوت کشش ها بستگی به تفاوت در سهم هزینه دو نهاده مورد بررسی دارد.

  • ع. علیپور، س. ح. موسوی*، ص. خلیلیان، س. ا. مرتضوی صفحات 13-26
  • ط. زبیدی، م. یزدانپناه*، ا. بخشی صفحات 43-55

    تغییرات اقلیمی ناشی از "اثر فزاینده گلخانه ای" است که به علت فعالیت ها و شیوه زندگی انسان رخ داده است. کاهش گازهای گلخانه ای بستگی به درک خطر تغییرات آب و هوایی دارد. از این رو، مطالعه حاضر، به ارائه یک مدل مفهومی برای تعیین درک خطر پرداخته است و به بررسی این می پردازد که آیا آگاهی درباره علل و پیامدهای تغییرات آب و هوایی می تواند نگرش های زیست محیطی افراد، باور به وقوع تغییرات آب و هوایی و درک خطر را تحت تاثیر قرار دهد یا خیر. این مطالعه در قالب یک پیمایش مقطعی انجام شد. نمونه پژوهش شامل 320 دانشجوی کارشناسی بودند که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که رابطه بین آگاهی از علل و پیامدها و درک خطر به واسطه ی نگرش و باورهای زیست محیطی می باشد. پاسخ دهندگان با دانش بیشتر در مورد علل و پیامدهای تغییر آب و هوایی به احتمال زیاد تغییرات آب و هوایی را به عنوان یک خطر در نظر می گیرند. دانش علل و عواقب ناشی از تغییرات اقلیمی تاثیر مستقیمی بر باور به در حال وقوع بودن تغییرات آب و هوایی و نگرش محیطی و تاثیر غیر مستقیمی بر درک خطر دارد. نگرش زیست محیطی و باور به وقوع نیز تاثیر مثبت معناداری بر درک ریسک خطر داشتند. مدل پیشنهادی تحقیق می تواند تقریبا نیمی از واریانس (49٪) درک خطر را برآورد کند و یک ابزار موثر برای پیش بینی درک خطر باشد.

  • س. مراد حاصلی*، ک. کلوسیو، ه. فرهادیان، ع. عباسی، ف غفرانی پور صفحات 57-66

    آسیب های و جراحات شغلی دارای پیامدهای روانشناختی، اقتصادی، اجتماعی و نهادی است. کشاورزی یک صنعت با خطرات و آسیب های شغلی بالا است، اما آسیب های شغلی به طور عمده در رفتار کشاورزان ریشه دارد. مطالعه حاضر با استفاده از رویکرد کیفی و روش تئوری زمینه ای انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل اعضای دانشکده علوم کشاورزی و بهداشت حرفه ای دانشکده علوم پزشکی، کارشناسان کشاورزی، کارشناسان بهداشت حرفه ای و کشاورزان بود که از طریق نمونه برداری گلوله برفی و هدفمند در استان کرمانشاه واقع در غرب ایران انتخاب شد. داده ها از طریق مصاحبه ها جمع آوری شد. یافته ها حاکی از آن است که عوامل حوزه شناختی، مدیریت فردی، عوامل فرهنگی، سازمانی و اقتصادی از جمله عوامل اصلی تاثیرگذار بر رفتار بهداشت حرفهای کشاورزی میباشد. در مدل تحقیق، تولید کننده سالم، محصولات سالم و جامعه سالم، از پیامدهای بکارگیری راهبردهای مناسب برای رفتارهای بهداشت شغلی کشاورزی استخراج گردید. طراحی یک مدل زمینه ای و بومی رفتار سالم برای ارتقای بهداشت شغلی گام موثری برای کاهش آسیب ها در میان کشاورزان است.

  • ا. ملکی، آ. عزمی*، ه. مارابی، ح. رحیمی صفحات 67-79

    در مورد نقش خصوصیات کمی ژئوهیدرولوژی در تعیین الگوی توزیع فضایی اتراقگاه های عشایر در کشور تقریبا کاری منسجم انجام نپذیرفته و علت اهتمام به این پروژه نیز فقدان مطالعات پیشین در این حیطه است. در این پژوهش محدوده استان کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفته است. در وهله نخست شاخص های کمی ژئوهیدرولوژی استان از قبیل شاخص ناهمگنی (TRI)، شاخص رطوبت توپوگرافی (TWI)، ارتفاع، شیب، جهت شیب، فاصله از آبراهه، فاصله از خط الراس ها، فاصله از چشمه، نوع سازند، شاخص موقعیت توپوگرافی (TPI)، شاخص نسبت زبری زمین (SRR) و شاخص آمیختگی توپوگرافی (CTI) محاسبه گردید. برای تعیین نتایج از همبستگی پیرسون و سنجش وایازش خطی (برای داده های پارمتریک) و وایازش LOWESS (برای داده های ناپارمتریک) میان داده های ژئوهیدرولوژی با مقادیر مساحت اتراقگاه ها استفاده گردید. سپس نوع الگوی پراکنش فضایی و شعاع نوع الگوی فضایی اتراقگاه ها در مورد هریک از عوامل یادشده به ترتیب از طریق شاخص خود همبستگی موران و معادله کا-ریپلیز تعیین گردید. نتایج بیانگر این بوده است که ارتباط معناداری بین شاخص TPI (لندفرم شیب های تند) و مساحت اتراقگاه ها وجود دارد. در مجموع اولویت اول در تعیین الگوی منظم فضایی عشایر استان کرمانشاه لحاظ دو شاخص ناهمگنی و شیب بوده و اولویت دوم با دیگر شاخص های ژئوهیدرولوژی بوده است. در نتیجه انتخاب تقریبا همسان عشایر در مکان گزینی اتراقگاه های خویش تابع دسترسی به زمین های غیر متضرس، زمین های کم شیب، در فواصل بیش از 600 متری از خط الراس ها و کمتر از 500 متری از آبراهه ها و 2 کیلومتری از چشمه ها، بازه های خاصی از شاخص های TWI، CTI و SRR، محدوده ارتفاعی 1400 تا 2000 متری از سطح دریا و استقرار در محدوده لندفرمی 3 از شاخص TPI و سازند آهکی بوده است.

    کلیدواژگان: شاخص های ژئوهیدرولوژی، پراکنش، الگوی توزیع فضایی، اتراقگاه های عشایر، استان کرمانشاه
  • م. ر. شاهپسند * صفحات 81-94

    رویکردهای مشارکتی روشی برای افزایش دانش کشاورزان از طریق انتقال تکنولوژی است. سایت های الگویی به عنوان یک رهیافت مشارکتی متشکل از یک واحد اصلی (مددکار ترویج یا تسهیلگر روستایی) و حدود 25 واحد تابعی متعلق به کشاورزان اطراف هستند، که انتشار دانش فنی از طریق واحد اصلی در بین واحدهای تابعی صورت می گیرد. این رهیافت سعی در ایجاد هم افزایی میان محققان، کارشناسان ترویج، کارشناسان اجرایی و کشاورزان به منظور بهبود وضعیت تولید کشاورزان را دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه های سایت های الگویی، بر کیفیت و کمیت محصولات زراعی، باغی و سبزیجات در استان خوزستان انجام شده است. تحقیق حاضر به روش پژوهش میدانی و از طریق چک لیست های محقق-ساخته انجام شده است. جمعیت نمونه شامل 724 کشاورز از استان خوزستان بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند، 34 نفر از آنها مددکار ترویجی و 690 نفر دیگر شامل کشاورزان واحدهای تابعی بودند. نتایج نشان داد که تولیدات کشاورزان شرکت کننده در این سایت ها، از نظر کمیت و کیفیت نسبت به سایر کشاورزان شرایط بهتری داشتند، همچنین در زمینه میزان کاهش مصرف آب، کودهای شیمیایی و استفاده از آفت کش ها عملکرد سایت ها قابل توجه بود. علاوه بر این، در هر سایت، برخی از فناوری های جدید به کشاورزان واحدهای تابعی منتقل شدند. از طرفی این سایت ها می توانند به عنوان مزارع نمایشی برای سایر کشاورزان مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه می تواند موید یک بینش جدید در مورد تاثیر هم افزایی بین همه ذینفعان در قالب یک رهیافت نو در توسعه کشاورزی برای افزایش کمیت و کیفیت محصولات و استفاده از ظرفیت جوامع محلی باشد.

    کلیدواژگان: سایت الگویی، واحد اصلی، واحد تابعی، مددکار ترویج، استان خوزستان
  • ش. جلیلی، ا. طباطبایی نائینی، م. اشرفی، م. امینلاری * صفحات 95-107

    پریکارپ میوه انار حاوی ترکیبات پلی فنولی شامل آلفا و بتا پونیکالاژین والاژیک اسیداست که فعالیت های آنتی اکسیدانی قابل توجهی را نشان می دهد. هدف از این مطالعه، بررسی و ارزیابی ترکیبات فنولی عصاره پریکارپ رقم های مختلف انار (PPE) و تعیین خواص آنتی اکسیدانی آن هاست. عصاره های متانولی و آبی از پریکارپ چهار رقم مختلف انار (شهوار، سیاه سرفه، ترش سبز و عبدالرحیم خانی از شیراز، ایران) تهیه شد و میزان فنول تام PPE ها تعیین شد. سپس اجزای آن توسط ستون های کروماتوگرافیXAD-16وLH-20 به روش کروماتوگرافی جذب سطحی و ژل فیلتراسیون خالص شدند. ترکیبات پلی فنولی خارج شده از ستون های کروماتوگرافی به وسیله HPLCمورد بررسی قرار گرفتند. فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از آزمون DPPH اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در محتوای فنل تام و نوع ترکیبات پلی فنولی در عصاره پریکارپ چهار رقم مختلف اناروجود دارد. مقدار فنول تام در عصاره های متانولی به طور معنی داریبیشتر از عصاره های آبی بود (P <0.05). رقم شهواربا بیشترین فنول تام (01/0 ±72/11 mg/mL درعصاره آبی و 12/0± 7/17 mg/mLدر عصاره متانولی) بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی را میان ارقام نشان داد. تجزیه و تحلیل با استفاده از HPLC نشان داد که عصاره پریکارپ رقم شهوار دارای بیشترین میزان بتا پونیکالاژین (14/2 ± 75/39درصد) بود. سپس آلفا پونیکالاژین با 12/2 ± 34/28درصد و الاژیک اسید با 93/0 ± 49/3 درصد، بیشترین ترکیبات فنولی را به خود اختصاص داد. پس از خالص سازی و مقایسه ی خاصیت آنتی اکسیدانی پلی فنول های خالص پریکارپ انار مشخص شد که فعالیت آنتی اکسیدانی آلفا پونیکالاژین خالص8/50 درصد، بتا پونیکالاژین 5/60 در صد، مجموع آلفا و بتا پونیکالاژین 56 درصد والاژیک اسید27 درصد بود.نتایج این پژوهش نشان می دهد که در بین رقم های مختلف انار، شهوار با دارا بودن بیشترین میزان بتا پونیکالاژین منبع عالی آنتی اکسیدان های طبیعی است و می تواند به طور بالقوه جایگزین آنتی اکسیدان های مصنوعی در صنایع غذایی شود.

  • ف. کوشکان توپاز*، ف. پاذیر صفحات 109-119

    هدف این پژوهش شناسایی اثر پارامترهای خشک کن غلتکی روی برخی خواص فیزیکی و شیمیایی پودر پوره سیب بود. به این منظور شرایط خشک کردن بهینه با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) تعیین شد. کیفیت های پودر پوره سیب برحسب مواردی شامل فعالیت آب، pH، رنگ، فنول ها، فعالیت آنتی اکسیدانی و خواص حسی (sensory properties) بررسی شد. پوره سیب (13 Bx°) و مالتودکسترین (10 DE)به ترتیب به عنوان مواد خام و حامل (carrier)استفاده شدند. همچنین، فشار بخار، سرعت چرخش، و نسبت پوره به مالتودکسترین به عنوان متغیرها انتخاب شد. اثر سه پارامتر فعالیت آب، pH، و پارامترهای a* و b* ازنظر آماری معنادار بود(در سطح p<0.05). در این پژوهش، نتایج نشان داد که بهینه پارامترهای خشک کردن و بالاترین پسندیدگی را می توان از تیماری شامل نسبت 60 به 40 پوره سیب به مالتودکسترین، در فشار بخار 5/3 بار و سرعت چرخش غلتک برابر 1 دور در دقیقه به دست آورد.

  • م. مجذوبی*، گ. کرمبخش، م. ت. گلمکانی، غ. مصباحی، ع. فرحناکی صفحات 121-133

    کنجاله خرما یک محصول جانبی آبگیری میوه خرما می باشد که عمدتا بدون کاربرد در تولیدات غذایی باقی مانده است. هدف اصلی از این تحقیق بررسی امکان کاربرد مقادیر مختلف کنجاله خرما (0، 10، 20، 30 و 40 %) و اندازه ذرات 210 میکرومتر (ذرات ریز) و 500 میکرومتر(ذرات درشت) در تهیه کیک بود. نتایج آزمایشات نشان داد که کنجاله خرما دارای فیبر، خاکستر و چربی بیشتری نسبت به آرد گندم بود. افزایش درصد و کاهش اندازه ذرات کنجاله باعث افزایش قوام، سفتی، چسبندگی، پیوستگی و ویسکوزیته خمیر کیک گردید. افزودن کنجاله خرما باعث کاهش دانسیته، پی اچ و رطوبت پوسته کیک گردید که این ویژگی ها تحت تاثیر مقدار کنجاله خرما قرار نگرفت. با افزایش مقدار کنجاله سفتی بافت کیک افزایش ولی به هم پیوستگی آن کاهش یافت. در مقایسه با کنجاله های دانه درشت، افزودن کنجاله های ریز منجر به تولید کیکی با بافت نرمتر و پیوستگی کمتر گردید. افزودن کنجاله ها به ویژه کنجاله های دانه ریز باعث افزایش مقدار ترکیبات آنتی اکسیدانی در کیک گردید/ در نهایت نمونه دارای 10% کنجاله ریز از ویژگی های حسی-چشایی قابل قبولی برخوردار بود.

  • ح. توکلی پور_ب . ستوده_م.ح عزیزی*_ع. میر مجیدی هشتجین_ر. پوراحمد صفحات 135-146

    گوشت طیور سریع فاسد می شود لذا لازم است در شرایط مناسب نگهداری شود. یکی از راه های نگهداری این محصول استفاده از پوشش های ضد میکروبی است. در این تحقیق از پوشش کیتوزان و کیتوزان- نیسین در شرایط یخچالی در دمای 4 درجه سانتی گراد استفاده گردید. به همین منظور نمونه ها به 3 گروه: بدون پوشش به عنوان نمونه کنترل، نمونه با پوشش کیتوزان، نمونه با پوشش کیتوزان-نیسین که سپس همه نمونه ها در سلوفان بسته بندی شدند و مورد ارزیابی میکروبی (شمارش کلی باکتری ها، شمارش سالمونلا و شمارش استافیلوکوکوس اورئوس کواگولاز مثبت) و ویژگی های فیزیکو شیمیایی (PH، رنگ سنجی، بافت) در طی روزهای 7,5,3,1 گردیدند. پوشش کیتوزان- نیسین نتیجه موثرتری را نسبت به پوشش کیتوزان داشت. پوشش کیتوزان -نیسین تا 7 روز از رشد کلی باکتری های سالمونلا و استافیلوکوکوس اورئوس کواگولاز مثبت جلوگیری کرد و باعث افزایش ماندگاری مرغ تازه در شرایط یخچال با دمای 4 درجه سانتی گراد شد. همچنین پوشش کیتوزان تا 3 روز باعث افزایش ماندگاری مرغ تازه در شرایط یخچال شد و تاثیر آن بر ممانعت از رشد کلی باکتری ها تا روز سوم بود و همچنین تاثیر ضد باکتری کیتوزان بر روی سالمونلا و استافیلوکوکوس اورئوس کواگولاز مثبت تا روز پنجم بود.

  • س. ح. عرفانی، م. قوامی*، ش. شعیبی، ا. زندمقدم، ح. رستگار صفحات 147-158

    روغن حیوانی، یک محصول لبنی مغذی در فرهنگ ایران می باشد که به آسانی در مقیاس کوچک تولید می شود. در این مطالعه آنالیز ترکیبات فرار و پروفایل اسیدهای چرب جمع آوری شده از سه منطقه در ایران با استفاده از تکنیک ریزاستخراج فاز جامد از فضای فوقانی صورت گرفت. طبق نتایج، اسید پالمیتیک و اسید اولئیک اسیدهای چرب غالب در تمام نمونه های مورد تحقیق بودند. علاوه بر این، ترکیباتی مانند dodecane، acetone، butyric acid، hexanoic acid، 2-pentanone، 2-heptanon و 2-undecanone که ممکن است در نتیجه فعالیتهای اکسیداتیو، هیدرولیتکی و میکروبی تجمع یافته باشند، سبب ایجاد طعم روغن حیوانی شدند. لاکتونها نیز که در دماهای بالا تولید می شوند، به استثنای نمونه منطقه همدان در هیچ یک از نمونه های دیگر یافت نشد (کمتر از 1%). اعمال فرآیند حرارتی پایین در تولید روغن حیوانی سبب جلوگیری از تشکیل ترکیبات فرار نامطلوب شد. پارامترهای کیفی و کمی اندازه گیری شده در این تحقیق ممکن است جهت پذیرش کیفی روغن حیوانی مفید باشد و می تواند در صنعت جهت بهبود تولید تجاری آن کمک نماید.

  • پ. علی یاری، ف. بخشی کزج، م. برزگر*، ح. احمدی گاولیقی صفحات 159-172

    در این تحقیق تاثیر جایگزینی بخشی از نیتریت در سوسیس پخته شده با عصاره های آبی پوست انار (PPE) و پوست سبز پسته (PGHE) بررسی گردید و تاثیر آن ها بر خواص اکسایشی، میکروبی و فیزیکوشیمیائی نمونه ها مطالعه شد. به ترتیب 250، 500، 750، 1000 و 1250 ppm از دو عصاره و 100، 80، 60، 40 و 0 ppm از نیتریت به سوسیس ها اضافه شد ومقادیر پراکسید و TBARS، آزمون های میکروبی، ارزیابی حسی و فاکتورهای رنگ در طی 30 روز نگهداری در دمای oC 4 اندازه گیری شدند. خواص ضداکسایشی و ضد میکروبی هر دو تیمار عصاره همانند کنترل و در برخی موارد بهتر از آن بود. تیمارهای PGHE از نظر عامل رنگ بهتر از تیمارهای PPE بودند. نتایج آزمون حسی PPE3 و PGHE3 (حاوی 60 ppm نیتریت و 750 ppm از عصاره ها) در مقایسه با کنترل اختلاف معنی داری نداشتند. بنابراین، کاهش نیتریت تا 50 درصد و جایگزینی آن با PPE یا PGHE باعث تغییرات زیادی در پارامترهای کیفی سوسیس نشده و خواص فراسودمند آن را بهبود می بخشد.

  • ا. قرایی*، م. شفیعی، ج. میردار هریجانی، پ. حسنین، ع. ارشدی صفحات 173-186

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر میوه سماق خوراکی بر شاخص های سیستم ایمنی در ماهی قزل آلای رنگین کمان طراحی شد. در این آزمایش بچه ماهیان قزل آلا با وزن میانگین 65/2 ± 38 گرم در 12 مخزن با تراکم 15 ماهی در هر مخزن ذخیره شدند. این ماهیان با چهار غلظت صفر درصد (شاهد)، 5/0 درصد، 2درصد و 5 درصد از پودر میوه سماق به مدت 56 روز تغذیه شدند. پس ازپایان دوره تغذیه، ماهیان تیمار شده درمعرض باکتری یرسنیا راکری قرار داده شدند و نرخ بقاء طی 15 روز بررسی شد. سماق خوراکی بطور معنی داری مقاومت به عامل بیماریزا رو افزایش داد و منجر به کنترل عفونت در ماهیان قزل آلا بدون تغییر در وزن آنها شد. تعداد گلبول های سفید و قرمز، لیمفوسیت ها، منوسیت ها و نوتروفیل بطور معنی داری در ماهیان تغذیه شده با سماق نسبت به گروه کنتزل بیشتر یود. همچنین میزان آنزیم لیزوزیم، میزان فعالیت همولیتیک کمپلمان (ACH50) در سرم خون و بیان ژن های TNF-α و IL-1β در کبد افزایش معناداری در ماهیان تغذیه شده با 2 و 5 درصد سماق خوراکی نشان داد در حالیکه میزان بیان ژن IL-10 بطور معنی داری در ماهیان تغذیه شده با 5 درصد سماق خوراکی طی 56 روز کاهش نشان داد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که سماق خوراکی در سطح 2 و 5 درصد بطور موثری سیستم ایمنی، میزان مقاومت به عوامل بیماریزا و خونسازی در قزل الا را بهبود می بخشد.

  • ک. همدانی رجا، ا. میکانی*، ه. مصلی نژاد صفحات 187-196

    شته کلم از مهمترین آفات چلیپاییان بوده و توسط حشره کش های مختلفی از جمله دیمتوات کنترل می شوند. در ابتدا سمیت دیمتوات در شش جمعیت از این آفت از 6 استان ایران به روش غوطه ور کردن برگ انجام شد. نتایج سنجش بیانگر حساسیت های مختلف نسبت به دیمتوات در این شش جمعیت بود به طوری که بالاترین نسبت مقاومت در جمعیت مهرشهر (RR= 91.25) به دست آمد. DEM، PBO و TPP میزان مقاومت به دیمتوات را کاهش دادند که به ترتیب نشانگر تاثیر گلوتاتیون- اس ترانسفراز (GSTs)، سیتوکروم پی 450مونواکسیژناز و استراز در مقاومت به دیمتوات بود. فعالیت سیتوکروم پی 450مونواکسیژناز و GSTs در جمعیت مقاوم به ترتیب دو و هفت دهم و شش و دو دهم برابر جمعیت حساس بود. فعالیت استراز در جمعیت مقاوم زمانی که از سوبسترای آلفا نفتیل استات استفاده شد، چهار برابر جمعیت حساس بود. زمانی که از سوبسترای بتا نفتیل استات استفاده شد فعالیت استراز شش و دو دهم برابر جمعیت حساس بود. در نتیجه می توان نتیجه گرفت که ساز و کار مقاومت در شته کلم نسبت به دیمتوات به دلیل افزایش فعالیت آنزیم های GSTs ، سیتوکروم پی 450مونواکسیژناز و استراز می باشد.

  • ا. ابوطالبیان، م. حقانی، ح. نوربخش، ح. عباسی پور*، ا. ح. تورانی صفحات 197-207

    شته یولاف، (Hemiptera: Aphididae) Rhopalosiphum padi (L.) یکی از آفات مهم غلات زمستانه و ذرت است. در این مطالعه فرآسنجه های جدول زندگی شته R. padi در هفت دمای ثابت (5/8، 15، 20، 25، 5/27، 29 و 5/0±31 درجه سلسیوس)، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره ی نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی روی ذرت رقم KSC704 تعیین شد. کل طول دوره ی زندگی شته از زمان تولد تا مرگ با افزایش دما از 5/8 تا 29 درجه سلسیوس کاهش یافت، اما طول مراحل پورگی در دمای 29 درجه کمی افزایش نشان داد. بالاترین مقدار امید به زندگی (ex) برای مراحل پورگی در دمای 5/8 درجه مشاهده شد و در دمای 31 درجه، تمام پوره ها پیش از رسیدن به بلوغ مردند. بالاترین درصد بقا برای مراحل پورگی در دمای 15 و 25 درجه سلسیوس بدست آمد و بالاترین نرخ خالص تولیدمثل (63/26=R0 ماده/نسل) در دمای 15 درجه سلسیوس مشاهده شد. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) و نرخ نامتناهی افزایش جمعیت (λ) در فاصله ی دمایی 5/8 تا 25 درجه سلسیوس افزایش یافت. در همین دامنه میانگین طول یک نسل (T) و مدت زمان دو برابر شدن جمعیت (DT) با افزایش دما کاهش یافت. با توجه به بالاترین مقدار λ (30/1 روز1-) و rm (27/0 روز1-) و همچنین مقادیر پایین T(89/6 روز) و DT (56/2 روز)، دمای 25 درجه سلسیوس به عنوان بهترین دما برای این شته می باشد. اثر دما روی تولید مثل به خصوص اثر روی نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) برای پیش بینی نوسانات جمعیت شته یولاف در دراز مدت و طی چندین نسل و هم چنین ایجاد مدیریت تلفیقی آفت و استراتژی مقابله با آن استفاده می شود.

    کلیدواژگان: نرخ ذاتی افزایش جمعیت، جدول زندگی، شته یولاف، دما، ذرت
  • ب. خایتو، ج. وولمن، ج. یونگ پیون، ک. و. پارک* صفحات 209-220

    همراهی (همزیستی) سودمند ریسه های ریزوبیومی با گیاهان لگومینه احتمالا منجر به ارتقای گره بندی در ریشه و بهبود عملکرد کلی گیاه می شود. در این پژوهش، موثر بودن تلقیح با ریسه های قبلا جدا شده Rhizobium phaseoli R9 و Mesorhizobium ciceri R6 به صورت تلقیح تکی یا همراه با هم روی لوبیای معمولی (Phaseolus vulgaris L) در یک مزرعه که دارای خاک با شوری 6/5 دسی زیمنس بر متر بود در طی دو فصل رشد بررسی شد. تلقیح باکتریایی به طور معناداری باعث افزایش طول گیاه، زیست توده ریشه و شاخسار، عملکرد دانه، تعداد گره ها در هر بوته، وزن خشک گره ها، و طول ریشه لوبیای معمولی شد. در مقایسه با تلقیح تکی، تلقیح همزمان ریسه های ریزوبیومی بر همه پارامترهای گیاهی موثر تر بود و در مقایسه با تیمار تلقیح نشده در طی دو فصل آزمایش به ترتیب باعث افزایشی در حد 1/35% و 9/37% درعملکرد دانه شد. تجزیه شیمیایی دانه، مقدار پروتئین و روغن را در تیمارهای تلقیح همزمان در مقایسه با تیمار شاهد به طور معناداری (P<0.05) بیشتر نشان داد. نتایج آزمایش حاکی از همبستگی قوی (r2=0.87) بین افزایش وزن خشک گره ها و عملکرد دانه لوبیای معمولی بود. بنا بر این، می توان نتیجه گرفت که در شرایط شور در ازبکستان، تلقیح همزمان ریسه های ریزوبیوم میتواند موثرترین استراتژی کاربرد زیست کود (biofertilization) برای به دست آوردن گره بندی و عملکرد بیشتر لوبیای معمولی باشد.

  • ا. کالیا*، س. پ. شارما، س. دوی صفحات 221-233

    آماده سازی بذر می تواند صدمات به زیوایی یا ماندگاری بذر را که ناشی از سالخوردگی باشد ترمیم کند، با این همه، واکنش های تقویتی ممکن است بسته به عامل آماده سازی (priming agents) و طول دوره سالخوردگی بذر تغییر کند. در پژوهش حاضر، اثر دو نمک پتاسیم (K-salt) به طور مجزا و با همدیگر به نسبت (1:1) روی انباشته های مختلف از بذر ژنوتیپ طالبی MS-1 که در 4 سال پیاپی درسالهای 2013 تا 2016 در شرایط محیطی موجود (ambient) انبار شده بود بررسی شد. تیمار ترکیبی K-salt به طور معناداری در صد جوانه زنی بذر های انبارشده در دو سال از 2015 تا  2016 را بهبود بخشید. همچنین، این تیمار صفات شکلی ریشه گیاهچه ده روزه را بهتر کرد. طول دوره انبارداری بر جمعیت باکتری ها و قارچ های روی سطح بذر تاثیر معناداری داشت. نیز، شمارش میکروبی بر حسب cfu mL-1 برای بذر های برداشت شده در2013 که روی سه بستر متفاوت مبتنی بر آگار بودند به طور معناداری بیشتراز بذر های انبار شده 2014 تا 2016 بود. افزون بر این، اسکن EM و آزمون FT-IR به ترتیب موقعیت میکروبیولوژیکی سطح (بذر) و تغییرات گروه های عامل (functional groups) را آشکار کرد . به این قرار، میکروفلورای پوسته بذر که پدیدآمده از سالخوردگی است مسول تخریب پوسته بذر می باشد. نتیجه دیگر اینکه، آماده سازی-اسمزی نمی تواند زیوایی (viability) بذر های انبارشده در شرایط محیطی موجود را که بیشتر از دوسال انبار شده اند ترمیم کند.

  • ا. هروالجو*، م. پ. سوارز، ج. م. مورنو روجاز، ف. ج. آرناس آرناس صفحات 235-246

    هدف این پژوهش ارزیابی شکل ظاهری، طعم، و مواد زیست فعال میوه پرتقال Lane Late روی سه پایه زیراستاندارد یا نیمه کوتاه شامل Forner-Alcaide no.5 ، Forner-Alcaide no.13 ، و Forner-Alcaide no.41 در مقایسه با سه پایه سنتی شامل Carrizo citrange، Citrus macrophylla ، و `Cleopatra´ mandarin در اسپانیا بود. برای هر پایه زمان برداشت متفاوتی شناسایی شد. مناسبترین زمان برداشت برای میوه پرتقال Lane Late روی پایه های Cleopatra´ mandarin،Forner-Alcaide no. 13 ، یا Forner-Alcaide no. 5 درماه مارس بود که بین یک تا دو ماه دیرتر از Citrus macrophylla، Carrizo citrange ، یا Forner-Alcaide no. 41 بود و برای این پرتقال ناول دیررس مناسب تر است. با وجود آنکه میوه پرتقال Lane Late روی هر پایه در مناسبترین زمان برداشت شد، تفاوت های معناداری در مورد کیفیت کلی میوه میان آنها مشاهده شد. از این قرار،Citrus macrophylla بزرگترین اندازه را القا کرد ولی در عین حال میوه کمترین کیفیت ارگانولپتیک را داشت، در حالیکه پایه Carrizo citrange کمترین محتوای مواد زیست فعال را القا کرد و پایه های Forner-Alcaide no. 5، Forner-Alcaide no. 13 ، و Cleopatra´ mandarin بیشترین کیفیت درونی را القا کردند. میوه پرتقالهای Lane Late روی پایه Forner-Alcaide no. 41 رفتاری میانه نشان دادند.

  • ف. آشر، س. سیملی دویس، ی ک. یازیجی* صفحات 247-260

    در برنامه ریزی و مدیریت زیست محیطی امروزه ، رویکرد محافظت از مناظر متنوع از مولفه های مهم در تصمیم گیری های برنامه ریزی شده است. تجزیه و تحلیل کیفیت بصری را به روش تعیین کیفیت بصری و تنظیمات بصری از چشم انداز، از طریق ارتباط ویژگی های فیزیکی آن با پارامترهای ادراکی است. از این طریق می توان با تبدیل تعاریف کیفی به داده های کمی ، پتانسیل بصری یک زمینه را نشان داد. کیفیت بصری چشم انداز به طور گسترده ای به عنوان یک منبع مهم در جهت حفظ آن در نظر گرفته شده است. با وجود ساخت یک تلاش بزرگ برای تعیین عوامل که راهنمای تنظیمات زیبایی، اجماع در قضاوت مردم در بسیاری از چنین تحقیقات نادیده گرفته شده است. این مقاله به دلیل ساختار توپوگرافی و موقعیت منطقه ، انواع مختلفی از کاراکترهای منظر را در منطقه گواش / وان (التین ساچ این کوی) با هتروژنیته مکانی بررسی می کند. ساختار مشخص منطقه شامل کوه ها ، دریاچه ها ، جنگل ها ، مناظر گیاهی طبیعی و حیات وحش به عنوان مناظر طبیعی است. همچنین جاده ها ، مسکنهای روستایی ، مناظر کشاورزی و ساختار تاریخی به عنوان مناظر فرهنگی. به منظور تعیین ترجیحات بصری شرکت کنندگان از انواع مختلف چشم انداز با پارامترهای ادراکی ، این مطالعه بر روی اجماع از طریق الگوریتم آپریوری ، که یک ابزار داده کاوی است ، متمرکز شده است. با استفاده از پارامترهای ادراکی تعریف شده ، یک نظرسنجی با 202 شرکت کننده با 9 نوع کاراکترمختلف منظر انتخاب شده است. با سوالاتی در مورد خوشنودی از زیبایهای یه منظر ، اجماع موجود در منظره و ارتباط آن با پارامترهای ادراکی از قبیل رمز و راز ، ویژگی ، سرزندگی ، ایمنی ، چشمگیر ، سکوت ، چشم انداز ، تخریب و ارزش محافظت از آن ، بررسی می شود. در این تحقیق ثابت شده است که هرچه کیفیت بصری چشم انداز بالاتر باشد ، میزان اجماع ناظران بالاتر است. بر اساس داده های بدست آمده از این تحقیق ، برخی از پیشنهادات و اهداف ارائه شده است.

  • م. بهزادیراد، م. ر. نقوی*، ع. ا. شاهنجات بوشهری صفحات 261-270

    سلول های گیاهی ظرفیت تولید متابولیت های ثانویه را همانند تولید این ماده در کل گیاه دارند. الیسیتورها ابزار مناسبی برای افزایش تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی هستند. هدف از این مطالعه بررسی اثر سه الیسیتور هورمونی به منظور افزایش تولید آلکالوئیدهای گیاه خشخاش ایرانی و همچنین بررسی همزمان ارتباط سنتز آلکالوییدها و بیان ژن های مربوطه می باشد. در تحقیق حاضر میزان تجمع آلکالوئیدها و هم چنین میزان رونوشت ژن های (TYDC) Tyrosine/dopadecarboxilase، Berberine bridge enzyme (BBE)، Salutardinol acetyl transferase (SAT) و Codeinone reductase (COR) در گیاه P. bracteatum در محیط کشت سوسپانسیون سلولی بررسی شد. سه الیسیتور هورمونی ایندول تری استیک اسید (IAA)، ایندول بوتیریک اسید (IBA) و جیبرلیک اسید (GA) در سه غلظت و زمان متفاوت مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق، مورفین را بعنوان آلکالوئید غالب در این گیاه نشان داد و بالاترین میزان مورفین در استفاده از الیسیتور IAAدر غلظت 20 میلی گرم بر لیتر در زمان 48 ساعت بدست آمد. هم چنین، مقایسه ی ژن ها نشان داد که سطح بیان ژن COR به مقدار زیادی افزایش یافت، در حالی که بیان ژن های TYDC, BBE و SATتغییر معنی داری در مقایسه با شاهد از خود نشان ندادند. میزان مورفین در بالاترین سطح تولید شده پس از استفاده از IAA، IBA و GA به ترتیب 2/243 ، 2/207 و 1/171 میلی گرم بر گرم بدست آمد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در استفاده از الیسیتورهای هورمونی عامل زمان نقش مهمی در القای مورفین ایفا می کند، بطوریکه تیمار در بازه ی زمانی 48 ساعت، مورفین بیشتری را نسبت به 24 ساعت تولید نمود.

  • ی. هرزگ، ب. عبدالهی مندولکانی، س. شعف، م. قدین زاد، ا. برنوسی، ح. عباسی هولاسو، ب. صادق زاده صفحات 271-285

    رتروترنسپوزون ها به خاطر توانایی ایجاد تنوع ژنتیکی و تغییرات ژنومی در ژنوم های گیاهی به عنوان نشانگرهای مولکولی ایده آل جهت مطالعه تنوع ژنتیکی، انگشت نگاری DNA و تهیه نقشه ژنتیکی در گونه های گیاهی بشمار می روند. در این مطالعه نشانگرهای IRAP و REMAP مبتنی برخانواده های رتروترنسپوزونی LTR دار (از گندم و جو) جهت مطالعه تنوع ژنتیکی و تعیین ساختار ژنتیکی 94 لاین و رقم بومی گندم دوروم (Triticum turgidum L.) مورد استفاده قرار گرفت. در کل با استفاده از 6 ترکیب آغازگری IRAP و 15 ترکیب آغازگری REMAP به ترتیب تعداد 63 و 141 مکان تکثیر شد. درصد چندشکلی برای آغازگرهای IRAP و REMAP به ترتیب 15/47 و 81/47 درصد بود. بین میانگین هتروزیگوسیتی مورد انتظار (He)، تعداد الل های موثر (Ne) و شاخص شانن (I) محاسبه شده بر اساس نشانگرهای IRAP و REMAP اختلاف قابل توجهی مشاهده نشد. گروهبندی مبتنی بر هر دو روش بیزین و تجزیه خوشه ای بر مبنای الگوریتم Neighbor joining (NJ) ژنوتیپ های مورد مطالعه را در پنج گروه قرار داد. تنوع ژنتیکی قابل ملاحضه ای (11 درصد) بین گروه های حاصل تجزیه ساختار ژنتیکی با استفاده از نرم افزار STRUCTUR در مقایسه با تنوع درون گروهی (89 درصد) حاصل شد (PhiPT =0.111; P=0.001). بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق می توان اظهار داشت که نشانگرهای IRAP و REMAP توسعه یافته بر اساس رتروترنسپوزون های فعال می توانند به عنوان ابزار موثر و کارا در برنامه های اصلاحی گندم دوروم جهت تشخیص والدین با فاصله ژنتیکی مناسب مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، تجزیه کلاستر مبتنی بر مدل، گندم دوروم، رتروترنسپوزونهای LTRدار
|
  • S. Avazdahandeh*, S. Khalilian, M. H. Vakilpour, H. Najafi Alamdarlo Pages 1-12

    Water is the most important input used in agriculture. Due to the scarce water resources and dry and semi-arid climatic conditions of Iran, water demand management has special importance in the whole economy, including the agricultural sector, because this sector has the largest share in water consumption. The purpose of this study was to estimate the water demand function and to analyze the cross and symmetrical relationships between water and other inputs. For this purpose, the Ordinary, Allen, and Morishima's substitution elasticity were calculated, and the substitution and complementary relationship between water and other inputs were determined. These elasticities determine the amount and sign of cross relationship of water. In order to achieve the objectives of research, the translog cost function, along with the input share equations were estimated using iterative seemingly unrelated regressions. The information was related to crops and period (2007-2015) in Qazvin. The results showed that water was a low-elasticity input and its value was -0.75. Also, the cross elasticity with pesticide, labor, machinery and land was calculated as 0.71, 0.99, 0.93, and 0.89, respectively, which implied the substitution relationship. Investigating symmetry of elasticities also implies the asymmetry of Ordinary and Morishima elasticities and symmetry of Allen's elasticity with other inputs. In this regard, the cross elasticity of inputs of pesticide, labor, machinery, land and water were calculated as 0.28, 0.86, 0.91, and 0.90, respectively, indicating the asymmetry of this elasticity. Differences between levels of cross elasticities depend on the cost share of the two inputs and the sign of estimated coefficient.

    Keywords: Iterative seemingly unrelated regressions, Substitution Elasticity
  • A. Alipour, S. H. Mosavi*, S. Khalilian, S. A. Mortazavi Pages 13-26

    The self-sufficiency policy for wheat production in Iran has increased external costs for the country besides causing the destruction of water and land resources. Nevertheless, due to various political, economic, and socio-economic reasons, self-sufficiency in wheat production in Iran is a binding policy. According to statistics, an average of about 67 percent of wheat production across the different regions of Iran is irrigated wheat. Thus, in this study, the effect of a guaranteed price policy on the distribution of irrigated wheat land-use in Iran during the period 2001–2016 was evaluated with an emphasis on the role of the regional differences using the pooled mean group approach. The results indicated that, in the long run, the increase in the irrigated wheat land use in the country would be sensitive toward the increase in the guaranteed price of wheat and the yield per hectare. However, with the rise in the price of barley, in the long run, the irrigated wheat land use would decrease further. In addition, in the short run, the increase in the irrigated wheat land use in most of the western provinces is sensitive to the increase in the yield per hectare, and in most of the central provinces, it is sensitive to the changes in the barley prices. Finally, in order to have adequate land for irrigated wheat in the country, both in the short and long run, it is proposed that the farmers' expectations regarding the guaranteed price policy and improvement in the yield per hectare of this product be satisfied.

    Keywords: Guaranteed Price Policy, Pooled Mean Group (PMG), Wheat land use
  • E. Karimi, M. Niknami* Pages 27-41

    The purpose of this study was to analyze effects of using Farmer Field School (FFS) on the economic, social, production, and knowledge status of greenhouse owners in Tehran Province and surrounding, Iran. The research method was a comparative causal study. The statistical population was composed of 80 greenhouse owners who had participated in FFS program as treatment group and 716 owners who had not participated in this program, as the control group. Sample size for non-participant group was determined to be 152 people using the Cochran formula. They were chosen by simple random sampling method. The results of comparative tests indicate that the two groups significantly differ in crop marketability, job creation, production risk, cooperation, participation in social organizations and entities, use of macro and micro fertilizers, application of organic fertilizers, application of pesticides, and technical knowledge of safe crop production. However, there were no significant differences in annual income, marketing, and crop yield. The structural analysis also indicates that the FFS program has had some positive effects on participants in economic, social, production, and knowledge aspects.

    Keywords: Capacity building, Extension approach, Integrated pest management, Sustainable agriculture
  • T. Zobeidi, M. Yazdanpanah*, A. Bakhshi Pages 43-55

    Climate change has arisen due to "enhanced greenhouse effect", as a result of human activities and lifestyle. Mitigation of greenhouse gases is dependent on climate change risk perception. Therefore, the present study aimed to provide a conceptual model to determine risk perception and explore whether knowledge about causes and consequences of climate change influence individuals’ environmental attitudes, beliefs in the happening of climate change, and risk perception. The study was designed as a cross-sectional survey. The study sample consisted of 320 undergraduate students who were selected through random sampling. Structural Equation modeling showed that the relationship between knowledge of causes and consequences and risk perception was mediated by environmental attitude and beliefs. Respondents with higher knowledge about the causes and consequences of climate change are significantly more likely to consider climate change as a risk. Knowledge of causes and consequences has a direct effect on the belief that climate change is happening and on environmental attitude, and indirect effect on risk perception. Environmental attitude and belief have a significantly positive effect on risk perception. The suggested model could account for about half of the variance (49%) in risk perception. The results showed that the suggested framework is an effective tool for the prediction of risk perception.

    Keywords: Beliefs in happening, Environmental attitude, Global warming, Greenhouse gas mitigation, Knowledge of causes
  • S. Moradhaseli*, C. Colosio, H. Farhadiana, E. Abbasi, F. Ghofranipour Pages 57-66

    Occupational injuries have several psychological, economic, social, and institutional consequences. Agriculture is a high-risk industry, but occupational injuries are mainly rooted in the behavior of farmers. The present study was conducted using the qualitative approach and the grounded theory method. The study population included members of the Faculty of Agricultural Science and Occupational Health of the School of Medical Science, agricultural experts, occupational health experts, and farmers who were selected through snowball sampling in Kermanshah province in western Iran. The data was collected through interviews. The findings showed that cognitive, personal management, cultural, organizational and economic factors affect agricultural occupational health behavior. In the research model, healthy growers, healthy products, and healthy society were the consequences of the use of appropriate strategies for agricultural occupational health behavior. Designing a native model of healthy behavior to promote occupational health is a step towards reducing injuries among farmers.

    Keywords: Agriculture, Agricultural worker health behavior, Farmers, Grounded theory, Occupational safety
  • A. Azmi*, A. Maleki, H. Marabi, H. Rahimi Pages 67-79

    The reason for this study was the lack of a coherent work on the role of quantitative characteristics of hydrology and topography in determining the spatial distribution pattern of nomad camps in Iran. In this investigation, Kermanshah Province, in west of Iran, was studied. Quantitative hydrology and Topography indices of the province including Heterogeneity Index (TRI), Topographic Wetness Index (TWI), Altitude, slope, slope direction, stream distance, ridge distance, spring distance, formation type, Topographic Position Index (TPI), Surface Relief Ratio (SRR), and Compound Topographic Index (CTI) were calculated. To determine the results, Pearson correlation and linear regression (for parametric data) and LOWESS regression (for non-parametric data) were used between hydrology and topography data and the camps’ area. Then, the type of spatial distribution pattern and spatial pattern type radius of the camps were determined for each one of the above-mentioned factors using Moran’s Autocorrelation Index and Ripleys’ K Function, respectively. There was a significant relationship between the TPI index (the steep slope landform) and the camps’ area. In sum, the first priority in determining the regular pattern of nomads in the Kermanshah Province considers two heterogeneity and slope indices, and the second priority is among the rest of hydrology and topography indices. The nomads’ almost identical choices in selecting location of their camps are dependent on access to non-jagged lands, flat lands, the places with more than 600 m distance from the ridges and less than 500 m from the streams and 2 km distance from the springs, special ranges of TWI, CTI and SRR indices, the altitude range of 1,400 to 2,000 m above sea level, and establishment in the Landform 3 range of the TPI index and limestone formation.

    Keywords: Heterogeneity index, Hydrology, topography indices, Moran’s Autocorrelation Index, Surface relief ratio
  • M. R. Shahpasand* Pages 81-94

    Participatory approaches have been advocated as ways of increasing knowledge through technology transfer to farmers. Model sites as a participatory approach consist of a Main Unit (MU), owned by the extension local assistant or facilitator, and about 25 subordinate units belonging to the surrounding farmers. These sites disseminate technical knowledge through the MU among the subordinate units. This approach seeks to create synergies among researchers, extension agents, field experts, and farmers to improve the quality and quantity of agricultural products. This investigation, carried out in the production units of Extension Local Assistants (ELA) along with the participation of farmers through the dissemination of knowledge, benefits from the results of a survey through researcher-made checklists. The sample population consisted of 724 farmers in Khuzestan Province, Iran, selected through census method, 34 of whom were extension local assistants and the rest (as large as 690) included ordinary farmers. The results showed that the farmers participating in the sites had gained significantly higher quantity and quality of field crops, horticulture, and vegetables production. Degrees of reduction in water consumption, chemical fertilizers, and pesticides application were observed in MU sites and subordinate units. Moreover, in each site, some new technologies were transferred to subordinate farmers. The sites could be considered as demonstration farms for non-member farmers. This study brings new insights into the impact of synergy between all stakeholders in the form of new agricultural extension approach to improve quantity and quality of field crops, horticulture, and vegetables production, using the capacity of local communities.

    Keywords: Extension local assistant, Khuzestan Province, Participatory approach, Technology transfer
  • S. Jalili, A. Tabatabee Naini, M. Ashrafi, M. Aminlari* Pages 95-107

    The pomegranate Punicagranatum fruit pericarp, contain polyphenolic compounds including alpha and beta punicalagins and ellagic acid, which exhibit remarkable antioxidant activities. The aim of this study was to purify and quantify the phenolic components from different varieties of Pomegranate Pericarp Extracts (PPEs) and determine their antioxidant properties. Methanolic and aqueous extracts of four pomegranate cultivars (Shahvar, Siahsorfeh, Torshsabz and Abdorahimkhany, from Shiraz, Iran) were prepared and total phenolic content of PPEs was determined. PPE components were further purified by XAD-16 column chromatography followed by LH-20 gel filtration. The eluted components were subjected to HPLC analysis to differentiate and quantify polyphenolic compounds. Antioxidant activity was measured using DPPH assay. The result revealed significant difference in total phenolic contents and phenolic components in four cultivars. Total phenolic content in methanolic PPE was significantly (P< 0.05) higher than aqueous extracts. Shahvar cultivar had the highest total phenols (11.72±0.01 mg mL-1 in water, 17.7±0.12 mg mL-1 in methanol) and exhibited the most antioxidant property among cultivars. Analysis of components of Shahvar PPE by HPLC showed that proportions of different phenolic components were alpha punicalagin (28.34±2.12%), beta punicalagin (39.75±2.14%) and ellagic acid (3.49±0.93%). Antioxidant activity of alpha punicalagin, beta punicalagin, punicalagin (sum of alpha+beta) and ellagic acid was 50.8, 60.5, 56, and 27%, respectively. Taken together, these results indicate that PPE of Shahvar cultivar is an excellent source of natural antioxidants and can potentially replace the current synthetic antioxidants in food and pharmaceutical industries.

    Keywords: DPPH assay, Polyphenolic compounds, Pomegranate cultivars, Punicagranatum
  • F. Coskun Topuz*, F. Pazir Pages 109-119

    The aim of this study was to detect the effect of drum-drying parameters on certain physical and chemical properties of apple puree powder. Optimum drying conditions were determined using the Response Surface Methodology (RSM). The qualities of apple puree powder products were investigated in terms of water activity, pH, color, phenolics, antioxidant activity and sensory properties. Apple puree (13 Bx°) and maltodextrin (10 DE) were used as the raw material and carrier agent, respectively. Steam pressure, rotational speed and the puree/maltodextrin ratio were chosen as variable parameters. The effects of three of the parameters mentioned were found to be statistically significant: water activity, pH, and the a* and b* parameters of the powders (P< 0.05). In this study, the results showed that the optimum drying parameters and the highest desirability could be obtained for a treatment using a 60/40 apple puree/malodextrin ratio at 3.5 bar steam pressure and a 1 rpm drum rotation speed.

    Keywords: Apple powder, Drum drying, Drying, Maltodextrin, Response Surface Methodology
  • M. Majzoobi*, G. Karambakhsh, M. T. Golmakani, G. Mesbahi, A. Farahnaky Pages 121-133

    Date Press Cake (DPC) is a by-product of date fruit juicing, which has remained mostly underutilized in food products. The main objective of this research was to investigate the viability of adding DPC in cake formulation. Thus, different levels (0, 10, 20, 30, and 40%) and particle sizes (210 µm= DPC210 and 500 µm= DPC500) of DPC were used in cake formulation. The results showed that DPC had higher fiber, ash, and fat content than cake flour. Increasing the level and reducing the particle size of DPC increased batter consistency, firmness, stickiness, cohesiveness and viscosity. Inclusion of DPC increased cake density, reduced pH and crust moisture content, but these were not affected by DPC particle size. The samples became harder and less cohesive as the level of DPC increased. DPC210 resulted in softer and less cohesive cakes compared to the DPC500. Addition of DPC improved the antioxidant content of the cakes, particularly when DPC210 was added. Overall, the sample produced with 10% DPC210 had acceptable sensory characteristics.

    Keywords: Agricultural by-product, Bioactive compounds, Cake quality, DPC, Value-added product
  • B. Sotoudeh, M. H. Azizi*, A. Mirmajidi Hashtjin, R. Pourahmad, H. Tavakolipour Pages 135-146

    Poultry should be stored in appropriate conditions to prevent its fast spoilage. Using ‎antimicrobial coatings is considered as one of the ‎methods to preserve‎ this product. In this study, ‎‎Chitosan and Chitosan-Nisin coatings were examined under refrigerated‎ conditions at a temperature of 4°C. The ‎samples were packed in ‎ uncoated as the control, ‎Chitosan coating, and Chitosan-Nisin coating groups. The chicken fillets were tested for microbial (total ‎bacterial count, Salmonella count, and staphylococcus aureus coagulase) and ‎physicochemical (pH, color, and texture) features on the first, third, fifth, and ‎seventh days of storage. Based on the results, the ‎Chitosan coating increased the shelf life of fresh chicken under refrigerated conditions by three-days, which demonstrated‎ an inhibitory effect on the overall bacterial growth until the ‎third day. Finally, Chitosan coating demonstrated an antibacterial effect on the Salmonella and positive ‎staphylococcus aureus coagulase until the fifth day. The samples with‎ Chitosan-Nisin were found to be more effective than the Chitosan ‎coated samples. In addition, the‎ Chitosan-Nisin coated samples‎ prevented the growth of total bacteria including‎ Salmonella, ‎and‎ positive staphylococcus‏ ‏aureus coagulase. Further, it increased the shelf life of fresh ‎chicken under refrigerated conditions at the temperature of 4 °C for seven days.

    Keywords: Biopolymer, Edible coating, Peptides, Refrigerated, Shelf life, Salmonella, Taphylococcusaureus
  • S. H. Erfani, M. Ghavami*, Sh. Shoeibi, A. Zand Moghaddam, H. Rastegar Pages 147-158

    Ghee, a nutritional dairy product in Iranian culture, can be easily produced on a small scale. This study was undertaken to analyze fatty acids and volatile compounds of collected ghee samples from different ghee production sites of Iran (Ilam, Kermanshah and Hamedan) using HeadSpace Solid Phase MicroExtraction (HS-SPME) technique. According to the results, palmitic and oleic acids were the dominant fatty acids in all the samples investigated. Further, it might be concluded that compounds such as dodecane, acetone, butyric acid, hexanoic acid, 2-pentanone, 2-heptanone, and 2-undecanone, which are present and might have accumulated as the results of oxidative, hydrolytic, or microbial activities, contribute to the flavor of ghee. Lactones, which are produced at high temperatures, were not collected in any sample except the Hamedan sample (< 1%). Low thermal processing in the ghee production prevented the formation of off-flavor volatile compounds. The qualitative and quantitative parameters determined in this study might be useful in assessing the quality of the ghee and may help the industry to improve its commercial production.

    Keywords: Butterfat, Dairy product, Flavor of ghee, HS-SPME-GC, MS
  • P. Aliyari, F. Bakhshi Kazaj, M. Barzegar*, H. Ahmadi Gavlighi Pages 159-172

    This study investigated partial replacement of nitrite by Pomegranate Peel (PPE) and Pistachio Green Hull Extracts (PGHE) in cooked sausages and their effects on oxidative, microbial, and physicochemical properties of the samples. To this end, 250, 500, 750, 1,000, and 1,250 ppm of the two extracts and 100, 80, 60, 40, and 0 ppm of nitrite were added to the sausages and the peroxide and TBARS values, microbial tests, sensory evaluation, and color factors were measured during 30 days storage at 4ºC. Antioxidant and antimicrobial properties of both treatments were as well as the control, or sometimes better than it. PGHE treatments had better color factors compared to PPE treatments. Sensory scores of PPE3 and PGHE3 (containing 60 ppm nitrite and 750 ppm of extracts) were not significantly different compared to the control. Thus, reduction of nitrite up to 50% and replacement of it by PPE or PGHE do not cause great changes in quality parameters of sausage and improve its functional properties.

    Keywords: Functional food, Nitrite, Pistacia vera L., Punica granatum L
  • A. Gharaei*, M. Shafie, J. Mirdar Harijani, P. Hasanein, A. Arshadi Pages 173-186

    The purpose of this study was to evaluate the effect of sumac (Rhus coriaria L.) administration on the growth performance, immune response, and haematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Rainbow trout juveniles with an initial weight of 38±2.65 g were allocated into 12 tanks at a density of 15 fish per tank. Fish were fed four experimental diets containing 0% (as control diet), 0.5%, 2%, and 5% sumac-supplementation for 56 days. After the feeding trial, fish were challenged with Yersinia ruckeri, and survival rate was calculated for 15 days. Sumac diet significantly increased resistance to the pathogen and led to the control of infection in rainbow trout without changing weight. The leukocyte (WBC) and erythrocyte (RBC), lymphocyte, monocyte, and neutrophil value was significantly higher in fish that were fed a sumac-supplemented diet when compared with the control. Serum lysozyme, and alternative complement pathway haemolytic activity (ACH50) as well as the hepatic expression of TNF-α and IL-1b were recorded to be the highest in fish fed 2% and 5% sumac-supplement. Meanwhile, mRNA expression levels of IL-10 significantly decreased in fish fed 5% sumac supplementation for 56 days. These results suggest that sumac administration, especially 2% and 5%, may effectively enhance the immune system, resistance to the pathogen, and hematopoiesis in rainbow trout.

    Keywords: Gene expression, Cytokine, Immune system, Lyzozyme
  • K. Hamedani Radja, A. Mikani*, H. Mosallanejad Pages 187-196

    Cabbage aphid, Brevicoryne brassicae (L.) (Hom.: Aphididae) is an important pest of crucifers and is controlled by different insecticides, especially dimethoate.The toxicity of dimethoate in six populations of the pest from different parts of Iran was assayed using Leaf-dip method. The bioassay results indicated significant difference in susceptibility to dimethoate among the six populations that were investigated. The highest level of resistance to dimethoate was obtained for Mehrshahr (Meh) population (RR= 91.25). Diethyl maleate (DEM), ,piperonylbutoxide (PBO), and triphenyl phosphate (TPP) suppressed the level of resistance to dimethoate, indicating the resistance to this insecticide was caused by glutathione S-transferases (GSTs), mixed function oxidases, and esterases, respectively. Cytochrome P450 monooxygenases and GSTs activity increased, respectively, 2.7 and 9.6-fold in resistant population compared with the susceptible one. When α-naphthyl acetate was used as substrate, up to 4-fold increase in esterase activity was observed in resistant population. Moreover, 6.2-fold elevation in esterase activity was shown in resistant strain when β-naphthyl acetate was the substrate. Overall, the mechanisms of insecticide resistance in cabbage aphid populations from six regions of Iran were related to GSTs, esterase, and cytochrome P450 monooxygenases activities.

    Keywords: Esterases, Glutathione S-transferases, Cytochrome P450 monooxygenases, Synergism
  • A. Abotalebian, M. Haghani, H. Norbakhsh, H. Abbasipour*, A. H. Toorani Pages 197-207

    The bird cherry-oat aphid, Rhopalosiphum padi (L.) (Hemiptera: Aphididae), is a serious pest of Poaceae plants, especially wheat and corn, in the world and in Iran. In this study, the demographic parameters of R. padi were determined at seven constant temperatures (8.5, 15, 20, 25, 27.5, 29 and 31±0.5 °C), 65±5% RH, and 14:10 (L: D) photoperiods on Zea mays L., KSC704 cultivar. The total lifespan, from birth to death, decreased with increasing the temperature from 8.5 to 29 °C, but the nymphal stage duration increased a little at 29 °C. The highest value of life expectancy (ex) was observed at 8.5 °C and at 31 °C, the nymphs died before reaching the adult phase. The percentage of survival for nymphal stages was highest at 15 and 25 °C, and the net reproductive rate (R0=23.671 female/generation) had the highest value at 15 °C. The intrinsic rate of increase (rm) and the finite rates of increase (λ) increased at the temperature interval of 8.5 to 25 °C. At this range, the doubling time (DT) and the mean generation time (T) decreased as the temperature increased. According to the highest value of rm (0.22 day-1) and λ (1.134day-1) and also the lower value of T (9.095 d) and DT (2.16 d), the temperature of 25 °C was determined as the optimal temperature and the data showed that the proper temperature range for growth and reproduction of this aphid was between 15-25 °C. The effect of temperature on reproduction, especially the intrinsic rate of increase (rm), of R. padi would be useful for predicting its long-term population fluctuation over several generations and establishing integrated pest management (IPM) strategies against this pest.

    Keywords: Intrinsic rate of increase, Life table, Reproductive rate, Poaceae family, Insect pests
  • B. Khaitov*, J. Vollmann, J. Yeong Pyon, K. W. Park Pages 209-220

    Beneficial association of rhizobial strains with leguminous plants may result in the enhancement of nodulation in the root and overall plant performance. In this study, the efficacy of inoculation was tested with pre-isolated Rhizobium phaseoli R9 and Mesorhizobium ciceri R6 as a single and in combined treatments on common bean (Phaseolus vulgaris L.) in a field experiment at soil salinity level of 5.6 dS m-1 over two growing seasons. The bacterial inoculations increased the plant height, root and shoot biomass, grain yield, number of nodules per plant, nodule dry weight, and root length of common bean, with a significant difference. Compared to single inoculation, co-inoculation of the rhizobial strains was more effective in all plant parameters and increased the seed yield by 35.1 and 37.9%, respectively, over the two consecutive seasons compared to the uninoculated control. Chemical analysis showed a significantly (P< 0.05) higher protein and oil content in the seeds of the co-inoculated plants than those of the control. The result of the experiment showed a strong correlation (r2= 0.87) between the increased nodule dry weight and seed yield of common bean. It might be concluded that co-inoculation with rhizobial strains could be the most effective biofertilization strategy for achieving greater nodulation and yield of common bean under saline conditions of Uzbekistan.

    Keywords: Biofertilization, Co-inoculation, Nodulation, Rhizobium, Seed protein, Soil salinity
  • A. Kalia*, S. P. Sharma, S. Devi Pages 221-233

    Seed priming can restore age-induced loss of seed viability or longevity; however, these invigoration responses may vary with priming agents and seed aging duration. The present study investigated the effect of two potassium salts (K-salts) individually and in combination (1:1) on different lots of muskmelon genotype, MS-1 seeds stored for four consecutive years, from 2013 to 2016 under ambient conditions. The combination of K-salts significantly enhanced the percent germination of seeds stored for two years (from 2015 to 2016). Further, it also improved root morpho-traits of 10-day-old seedlings. The storage duration had significant effect on the seed surface bacterial and fungal populations. A significantly higher cfu mL-1 microbial counts were recorded for 2013 harvested seeds on three different agar-based media compared to 2014 to 2016 stored seeds. Further, the Scanning EM and FT-IR study revealed the surface microbiological status and functional groups variations, respectively. Thus, aging-related seed coat microflora is responsible for deterioration of the seed coat. Osmo-conditioning cannot restore viability of seeds stored under ambient conditions for more than two years.

    Keywords: Electron microscopy, Melon, Osmolyte, Seed priming, Storage time, Surface microbes
  • A. Hervalejo*, M. P. Suarez, J. M. Moreno Rojas, F. J. Arenas Arenas Pages 235-246

    Appearance, taste, and bioactive compounds of `Lane Late´ orange fruits on three sub-standard or semi-dwarfing rootstocks [Forner-Alcaide no. 5, Forner-Alcaide no. 13 and Forner-Alcaide no. 41] were evaluated in Spain against three more traditional rootstocks [Carrizo citrange, Citrus macrophylla and `Cleopatra´ mandarin]. Different harvesting times were identified per rootstock. The most suitable harvesting time for `Lane Late´ orange fruits on `Cleopatra´ mandarin, Forner-Alcaide no. 13 or Forner-Alcaide no. 5 was March, between one and two months later than Citrus macrophylla, Carrizo citrange or Forner-Alcaide no. 41, more relevant date for this late-season navel orange. Despite harvesting `Lane Late´ orange fruits on the most suitable date for each rootstock, significant differences in overall fruit quality were observed among them. Thus, Citrus macrophylla induced the largest size but also the lowest organoleptic quality, Carrizo citrange induced the lowest bioactive compounds content, while Forner-Alcaide no. 5, Forner-Alcaide no. 13 and `Cleopatra´ mandarin induced the highest internal quality. Lane Late orange fruits on Forner-Alcaide no. 41 showed an intermediate behavior.

    Keywords: Harvesting time, Ripening index, Traditional rootstocks, Physiological disorders, Polyphenols content
  • F. Asur, S. Deniz Sevimli, K. Yazici* Pages 247-260

    Nowadays, in environmental planning and management, the approach to protect visually diverse landscapes has been an important component in planning decisions. Visual quality analysis is a method to determine the visual quality and visual preferences of the landscape, by correlating its physical characteristics with perceptual parameters, whereby it is possible to demonstrate the visual potential of a field by converting qualitative definitions into quantitative data. The visual quality of the landscape is widely considered as an important resource worth preserving. Despite making a great effort to determine the factors that guide aesthetic preferences, the consensus in the judgments of people is neglected in most of such surveys. This study examines various types of landscape characters in Altınsaç and Inkoy Regions (Gevaş/Van) with spatial heterogeneity, because of the region’s topographic structure and location. The characteristic structure of the region consists of mountains, lakes, forests, natural vegetation landscapes, and wildlife as natural landscapes. Also, road, rural settlement, agricultural landscapes, and historical structures are considered as cultural landscapes. In order to determine the participants’ visual preferences of various landscape types with perceptual parameters, this study focused on consensuses through the Apriori algorithm, which is a data mining tool. Giving reference to define perceptual parameters, a survey with 202 participants was conducted using 9 different landscape character types selected. With questions about the appreciation of the beauty of the landscape scene, the consensuses on the landscape and its relationship with perceptual parameters, such as mysteriousness, typicality, vitality, safety, impressiveness, silence, perspective, degradation, and worth being protected, were examined. It was proven that the higher the visual quality of the landscape, the higher was the observers’ consensus rate. Some suggestions and objectives are presented, based on the data derived from this study.

    Keywords: Cultural landscapes, Observers’ consensus, Rural landscape, Visual aesthetic quality
  • M. Behzadirad, M. R. Naghavi*, A. A. Shahnejat Bushehri Pages 261-270

    Plant cells have enough capacity to produce many of secondary metabolites, similar to the whole plants. Elicitation is one of the most significant methods to increase the synthesis of secondary metabolites in the medicinal plants. The purpose of this study was to investigate the effect of three different hormones on alkaloids production in suspension culture of Papaver bracteatum Lindl., in order to identify the relationship between the alkaloid biosynthesis and gene expression. Inducible factors initiate BenzylIsoquinoline Alkaloids (BIAs) biosynthesis in Opium poppy. The current study investigated the accumulation of alkaloids content and Tyrosine/DopadeCarboxilase (TYDC), Berberine Bridge Enzyme (BBE), Salutardinol Acetyl Transferase (SAT), and Codeinone Reductase (COR) gene transcripts in suspension culture of P. bracteatum. Indole-3-Acetic Acid (IAA), Indole Butyric Acid (IBA) and Gibberellic Acid (GA) were used as hormonal elicitors in the suspension cultures with three different doses and two timings along with the control. This research showed the induction of morphine alkaloid in the suspension culture of P. bracteatum. Elicitation by 20 mg L-1 concentration of IAA after 48 h indicated significant increase in morphine amount. Comparison among genes revealed that the expression levels of COR dramatically increased while TYDC, BBE and SAT had no significant difference compared to the control. After elicitation by IAA, IBA, and GA, the highest levels of morphine were measured as 243.2, 207.2, and 178.1 mg g-1, respectively. The results demonstrated that timing had a significant effect on the hormonal elicitation: 48 h treatment could induce more morphine alkaloids compared to 24 hours treatments.

    Keywords: Elicitation, Gene expression, Gibberellic acid, Indole butyric acid, Indole-3-acetic acid
  • N. Marzang, B. Abdollahi Mandoulakani*, S. Shaaf, M. Ghadimzadeh, I. Bernousi, H. Abbasi Holasou, B. Sadeghzadeh Pages 271-285

    Retrotransposons (RTNs) are a major source of genomic changes in plant genomes and, therefore, are extensively used as ideal molecular markers for genetic variability, DNA fingerprinting, and genetic mapping studies in plant species. In the present study, two RTN-based marker systems, inter-retrotransposon amplified polymorphisms (IRAPs), and the retrotransposon-microsatellite amplified polymorphisms (REMAPs) were used to assess genetic variability and structure in a collection of 94 durum wheat genotypes. In general, 63 and 141 loci were amplified using 6 IRAP and 15 REMAP primers, respectively. Percentage of polymorphic loci (PPL) in the studied collection for IRAP and REMAP markers were 47.15% and 47.81%, respectively. The average of expected heterozygosity (He), number of effective alleles (Ne), and Shannon's information index (I), separately estimated based on IRAP and REMAP data, were not considerably different. A model-based Bayesian method and cluster analysis using Neighbor joining (NJ) algorithm depicted five clusters. A moderate level of inter-group genetic variability was detected among the clusters (11%) obtained from STRUCTUR software (PhiPT =0.111; P=0.001) with the vast majority of variation (89%) still uncaptured within groups. Most of the accessions and landraces from Iran aggregated together in clusters I and III with the cultivars from Turkey. Also, Iranian and foreign durum wheat landraces were assigned to different clusters or subpopulations in both clustering methods. In conclusion, the results showed that the genetic diversity of Iranian durum wheat is low and it is necessary to extend the genetic base of durum wheat germplasm in Iran.

    Keywords: Genetic diversity, Model-based cluster, LTR Retrotransposon, Triticum turgidum L