فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید امیرکاوه* صفحات 9-34

    در این مقاله نظارت و کنترل اجتماعی در اسلام بعنوان یکی از فرایندهای مهم در جلوگیری از کجروی های و نابهنجاری، با توجه به جهان اجتماعی مورد نظر اسلام که عبارتند از جهان رودرو، جهان معاصرین، جهان اسلاف، جهان غیر مادی، باز تعریف شده است. در این مقاله با بهره گیری از منابع اسلامی (قرآن و حدیث) قلمروهای چهارگانه بخصوص قلمرو غیرمحسوس در جامعه اسلامی ترسیم شده است. بر اساس تعریفی که از جهان های اجتماعی در جامعه اسلامی وجود دارد. هنجار، مخاطبان (منحرفان)، ضمانت های اجرایی و عاملان و مجریان کنترل اجتماعی تعریف ویژه ای پیدا می کنند. نه تنها موارد مذکور به عناصر غیر محسوس تعمیم می یابد بلکه عناصر محسوس این موارد نیز رنگ و بوی جدیدی بخود می گیرند. تاثیر این نوع نگرش موجب کارآمدتر شدن نظارت و کنترل اجتماعی در جامعه اسلامی می گردد.

    کلیدواژگان: نظارت اجتماعی، جهان های اجتماعی، ضمانت های اجرایی، مجریان نظارت اجتماعی، مخاطبان نظارت اجتماعی، نظارت اجتماعی اسلام
  • حسن خدابخشی*، اصغر عربیان صفحات 35-63

    قاعده فقهی «من ملک شیئا ملک الإقرار به»، از قواعد اصطیادی و مشهور نزد فقهای شیعه و اهل سنت است. هرچند در کلام معصومین (ع) تصریحی به این قاعده نشده اما فقهای بزرگی مانند: شیخ طوسی، ابن ادریس، ابن براج، محقق، علامه، فخر المحققین و شهید اول به آن تمسک کرده و بر اساس آن فتوا داده اند. بر اساس این قاعده، هر کس که قدرت تسلط و تصرف در یک شیء را داشته باشد، اختیار اقرار نسبت به آن را هم دارد. بنابراین، اقرار وکیل، نسبت به موکل خود در اموری که اختیار انجام آن را دارد، اقرار صغیر، در اموری که مجاز به انجام دادن آنهاست، مانند وصیت به معروف و صدقه و نیز اقرار نمایندگان قانونی مثل حاکم، ولی و قیم، نسبت به مولی علیهم خود، نافذ خواهد بود و به حکم این قاعده اقرارشان مانند اقرار اصیل، اعتبار خواهد داشت و یا این که مودای این قاعده گاهی اخبار یا اعلام یا ادعاست و به معنی حقیقی اقرار نیست.برخی قائلند نسبت این قاعده با قاعده «اقرار العقلاء»، عامین من وجه در موارد و مصادیق است در عین حال بعضی با قبول چنین نسبتی در مصداق، قائل به تباین مفهومی با یکدیگرند. اما برخی دیگر رابطه این دو قاعده را عموم وخصوص مطلق عنوان نموده و قاعده «اقرار» را داخل در قاعده «من ملک» می پندارند و برخی از بزرگان مانند امام خمینی (ره) هردو قاعده را مساوی هم می دانند. از این قاعده، تعابیر مختلفی در لسان فقهاء شده است که معروفترین آنها، «من ملک شیئا ملک الاقرار به» می باشد. در قانونی مدنی ایران، مواد اقرار، بر اساس قاعده «اقرار العقلاء» تنظیم شده است؛ اما موادی هم بر مبنای این قاعده، وجود دارد.در هر حال مهمترین مستند اعتبار این قاعده، اجماع و بنای عقلاء است و در عین حال که مصادیق این قاعده با قاعده اقرار العقلاء، هم مورد اجتماع دارد و هم مورد افتراق مفهوم آن دو با هم متباین هستند.

    کلیدواژگان: اقرار، اخبار، من ملک، اقرار العقلاء، بنای عقلاء
  • محمدمصطفی دعاگویی دعاگویی*، زینب محمدی صفحات 65-89

    بنگاه های اقتصادی صاحب تخصص و تکنیک، با استفاده از نیاز اقتصادی و عدم تخصص مصرف کنندگان از یک سو و با سوء استفاده از برتری اقتصادی، اجتماعی و تخصصی خویش از سوی دیگر، شروط و مفاد قرارداد مطلوب خویش را در قرارداد با مصرف کننده لحاظ و در واقع به طرف معاملی خود تحمیل می کنند. حوزه حقوق مصرف و از جمله قرارداد های بین شرکت های تولید کننده خودرو با مصرف کنندگان آن، پهنه اصلی تجلی این دسته از شروط یعنی شروط تحمیلی است. دولت ها و سازمان های بین المللی، به منظور مقابله با" نابرابری معنادار" ناشی از شروط تحمیلی در قرارداد و در جهت حمایت از طرف ضعیف تر، با ورود به قلمرو حاکمیت اراده و نقض برخی شروط غیرمنصفانه خاص، به وضع قوانین و مقرراتی در جهت منع کاربرد این دسته از شروط وتلاش برای تامین هرچه بیشتر عدالت قراردادی پرداخته اند. امکان استناد به قواعد و مبانی سنتی حقوق قراردادها از جمله اصل رضای معاملی، توجه به نهاد نظم عمومی و نیز تئوری منع سوء استفاده اشخاص از حقوق خویش برای توجیه این عملکرد قانونگذار به همراه بررسی اجمالی قوانین اخیر التصویب در حوزه حقوق داخلی و نیز تحلیل و بررسی شروط نامتوازن قراردادی صنعت خودرو در راستای ابطال شروط تحمیلی مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شروط تحمیلی، رضای معاملی، نظم عمومی، منع سوء استفاده از حق، قراردادهای صنعت خودرو، حقوق مصرف کنندگان خودرو
  • سیدمحمود مجیدی، مهدی ذوالفقاری* صفحات 91-112

    همواره یکی از مهم ترین مباحث مربوط به مجازات ها، پیچیدگی های ناظر بر تشخیص، تعیین و اجرای آن ها و نیز لزوم نظام مند بودن دادرسی کیفری بوده است. مقصود از اصل قضایی بودن مجازات ها آن است که در دادرسی کیفری، تنها مقام صلاحیت دار قضایی عهده دار تحقیق، دادرسی، تعیین و اجرای مجازات خواهد بود؛ مقامی که در آموزه های فقهی با عناوینی همچون امام، حاکم و قاضی از او نام برده شده است، لذا افراد فاقد چنین صلاحیتی حق ورود به این عرصه و اقدامات خودسرانه را نخواهند داشت. این پژوهش به دنبال پی جوئی سرگذشت، تحولات تقنینی و جایگاه شناسی اصل قضایی بودن مجازات ها می باشد؛ اصلی که علی رغم تصریح به آن در اصل سی و ششم قانون اساسی و پس از طی فراز و فرود های فراوان، سرانجام برای نخستین بار در ماده ی دوازده قانون جدید مجازات اسلامی 1392هجری شمسی در کنار اصولی همچون برائت و قانونی بودن جرم و مجازات ماده ای را به خود اختصاص داده است. با این وجود  هنوز سایه ی سنگین استثناهای مختلف در مواردی جدید  بر سر این اصل استثنا ناپذیر سنگینی می کند.

    کلیدواژگان: اصل قضایی بودن مجازات ها، مقام صلاحیت دار قضایی، اقامه حدود، محاکمه ی عادلانه
  • امیر رضایی فومنی*، سیدمحمدرضا آیتی صفحات 113-140

    یکی از چالش برانگیزترین پدیده های اجتماعی در جهان امروز ترانس سکسوالیم یا دگرجنس گرایی می باشد. در حالی که بسیاری از مردم این پدیده را انحراف قلمداد می کنند، بسیاری از پزشکان آن را یک بیماری می دانند که باید درمان شود. برای درمان این بیماری راهکارهای متعددی پیشنهاد شده است که مهمترین آنها، تغییر جنسیت از طریق جراحی است. با توجه به آنکه حقوق در پی تنظیم روابط اجتماعی است، باید در خصوص وضعیت تغییر جنسیت ارائه نظر نماید.  لذا با عنایت به شیوع این امر در کشور ما و نیز سکوت قانونگذار در این رابطه، پرسش مهم این است که موضع قانونگذار ما در خصوص تغییر جنسیت چیست؟ در این نوشتار پس از تعیین مفهوم پزشکی و حقوقی تغییر جنسیت و تحلیل نظرات مختلف فقهی حقوقی در رابطه با وضعیت تغییر جنسیت، خواهیم گفت که با احراز اضطرار به تشخیص قاضی این تغییر امکان پذیر است..

    کلیدواژگان: تغییر جنسیت، حقوق ایران، کامن لا، وضعیت حقوقی
  • هادی میرزایی برزی* صفحات 141-163

    جرم محال، جرم ناقصی است که حصول نتیجه به دلیل عدم وجود موضوع یا فقدان شرایط لازم قانونی یا عدم کفایت وسیله ی به کارگرفته شده، ممتنع بوده و از این حیث جرم منظور محقق نمی گردد. تحقق جرم محال کاشف از سوء نیت مرتکبین آن است و آن ها به لحاظ ذهنیت مجرمانه از مجرمی که مرتکب اصل جرم شده اند، کمتر نیستند. هرچند، اگرچه جرم منظور محقق نشده، با این حال روشن است مرتکبین این جرایم نسبت به قانون عصیان ورزیده اند. جرم محال از جرایمی است که همواره در حقوق ایران مطرح بوده و آرا مختلفی در مورد آن بیان گردیده است. قانون مجازات اسلامی 1370 به این اختلاف دامن زد و بسیاری از حقوقدانان بر این باور بودند که قانون مذکور سخنی از جرم محال در خود جای نداده است. لکن، قانون مجازات اسلامی 1392 در ذیل فصل شروع به جرم به تشتت آرا در این زمینه پایان بخشیده است. به هر روی، نمی توان این امر را ابداعی در قانون مذکور دانست. زیرا ماده ی مورد بحث با اندکی تغییر، رجعت به قانون مجازات عمومی 1352 می باشد. ورود در عملیات اجرایی و غیرممکن بودن تحقق جرم منظور، رکن مادی جرم محال را تشکیل می دهد. برخلاف نظر بسیاری از حقوقدانان درجرم محال ضرورتی به اتمام عملیات اجرایی نیست و می تواند عملیات اجرایی نیز در نیمه راه متوقف شود. در قانون کیفری ایران برخلاف قانون کیفری انگلیس، جرم محال در جرایمی که رکن مادی آن ها ترک فعل است قابل تحقق می باشد. هم چنین، لازمه ی تحقق جرم محال وجود قصد است. در خصوص کیفر یا عدم کیفر جرم محال نظریات مختلفی مطرح شده است. با این وجود، قوانین کشورهای مورد بحث قائل به مجازات جرم محال هستند. از سویی، بایستی ضرورت مجازات اخف نسبت به جرایم تام را مورد توجه قرار داد که برگرفته از آموزه ی عینی است. درحقوق ایران جرم محال درحکم شروع به جرم بوده و مجازات اخف از مجازات جرم تام را در پی دارد. قانون انگلیس نیز جرم محال را درحکم شروع به جرم می داند، لکن کیفر شروع به جرم یکسان با مجازات جرم تام موضوع آن می باشد. مع الوصف، جرم محال در حقوق هر دو کشور مادامی که شروع به جرم رفتاری قابل مجازات باشد، جرم محال مانحن فیه نیز قابل کیفر خواهد بود.

    کلیدواژگان: جرم ناقص، جرم محال، شروع به جرم، شروع به اجرا، غیرممکن بودن تحقق جرم
|
  • Saeed Amir Kaveh * Pages 9-34

    This paper aims to redefine the social supervision and control in Islam as one of the most important ways of preventing deviations and abnormalities based on Islamic social worlds which include real world, contemporaries’ world (Umwelt), ancestors’ world (Vorwelt), and non-material world. Using Islamic resources (Quran and Hadith), this paper demonstrates four areas of Islamic society especially intangible area. According to the definition of social worlds in Islamic society, there will be a new definition for concepts such as norm, audiences (deviants), executive guarantees, and social control agents. The above mentioned worlds are generalized into the intangible elements and even their tangible elements are redefined in new ways. This kind of attitude would improve the efficiency of the social supervision and control in Islamic society.

    Keywords: Social Supervision, Social Worlds, Executive Guarantees, Executors of Social Supervision, Audiences of Social Supervision, Islamic Social Supervision
  • Hasan Khodabakhshi *, Asghar Arabian Pages 35-63

    Jurisprudential principle "whoever is owner of thing is also owner of confession of it" is a collected principle and famous among Shia and Sunni jurisprudents. Although the infallible Imams word specifying to this principle but not great jurisprudents like Shaykh Tusi, Ibn Idris, Ibn Barraj, mohaqeq, Allama, Fakhr Almohaqeqyn and shahid avval have appealed and based on that it has been fatwa. According to this rule, anyone who has power, domination and possession in the one thing, it also has the authority to admit towards it.Therefore, confess Attorney to his client in matters that have allowed to do it,Confession Minor, in matters that are allowed to perform, as will the famous and charity andalso acknowledge the legitimate representatives to dominate as governing, guardian or legal guardian, will be acceptedandthe sentence this law, acknowledging them as genuine confession, will be validor that the content of this rule may give notice or announced or claim is not the the true meaning of confession. Some of the rule of rule "eqrar al oqala" that, in the case of general and specific considered and some By taking this ratio in the cases, them with each other accepted conceptually divergence. But some other, general and specific rules Relationship these two absolute expression and rule "eqrar" within in the rule of " whoever is owner " considered and some scholars like Imam Khomeini, both equally well knows rule. Of this rule, different expressions from the jurisprudents of the most famous, «whoever is owner of thing is also owner of confession of it ». in the Iranian Civil Code, substances confession, based on rule "eqrar al oqala" has been set; but the some material based on this rule exists. Anyway, documenting The most important validity of this rule,consensusandconsensus and Concept of rational people is andwhile with the rule of law " eqrar al oqala ", both case society and also case differentiate the two concepts together in the their heterogeny.

    Keywords: Confession, Eqrar, Narration, Person who dominate, Rationally confession, Concept of rational people
  • Mohamad Mostafa Doagooee *, Zeynab Mohamadi Pages 65-89

    Composing the favorite legal contracts in particular conditions, some companies are trying to misuse from the economic needs as well as from the non-expertise of their customers. As a matter of fact those companies impose their stipulations which cover only their benefits on the customers. A field in which one can see such contracts is in Iranian car industries. Some states and international organizations by enacting rulings and provisions came to support the customers in order to eliminate "significant disparities" come from those imposed stipulations. Furthermore, the support for the weaker side in those contracts may bring about more justice into contract. Taking some jurisprudential origins for such rulings into consideration including mutual consent, public order, and theory of preventing abuse of their own rights, this article tries to analyze those rulings and provisions to see in which condition it would be possible to cancel the contract.

    Keywords: Imposed Stipulations, Mutual Consent, Public Order, Preventing of Abusing the rights, Contracts of Car Industries, the rights of Customers
  • Sayed Mahmoud Majidi, Mahdi Zolfaghari * Pages 91-112

    Determination and execution of punishment as well as existence of a systematic criminal proceeding have invariably been among most important controversies over punishment. By the principle it means that whole of the criminal proceeding such as investigation, trial and subsequently execution of the punishment should be done by a competent judicial authority. In the religious thoughts the authority called Imam or Governor or Judge. Accordingly people who lack the competence cannot intervene in the affairs and take arbitrary measures. The paper is devoted to development of the principle and determining its position. Although Article 36 of Constitution expressly embodied the principle in itself, it have been experienced an uneven road in its way to Criminal Code (2013). The act devotes a separate Article providing for the principle a long whit principle such as presumption of innocence and legality of crimes and punishments. But the principle is surrounded by exceptions some of which are new.

    Keywords: Principle of Judiciality of Punishments, competent judicial authority, Eqama al- hudud, Fair trial
  • Amir Rezaee Foomani *, Sayed Mohammad Reza Ayati Pages 113-140

    Transsexualism is one of the most challenging social phenomenon in the world. Some of the people consider it as an abnormal behavior and some of the physicians think of it as a disease that must be cured. There are some methods for its treatment the most important of them is changing sexuality through surgery.Since Law seeks to control the social relations, the position of law as to this problem must become clear. So the vital question is: what is our legal system’s response? In this paper, after difining changing sexuality legally and medically and explaining jurisprudential and legal opinions, I conclude that in Iranian legal system in the case of necessity the judge can permit changing sexuality.

    Keywords: Transsexualism, Iranian law, Common Law, If Gal Position
  • Hadi Mirzaei Barzi * Pages 141-163

    Impossible crime is an inchoate offence which the occurrence of result is impossible because of absence of matter or absence of necessary legal conditions or using inadequate equipment and results to non-existence of target crime. Occurrence of impossible crime shows mens rea of perpetrators of it and these perpetrators does not have less criminal mind than the people who commit the complete crime. Although, the original crime doesn't happen, it's obvious that the perpetrators haven't obeyed the law. Impossible crime is a crime which has been considered in Iran Law and has amounted to different decisions. Criminal Code 1370 provoked the conflict and most of jurists believe that the Law doesn't mention the impossible crime. But the criminal Law 1392 under the title of attempt finishes the conflicts. Although, this is not considered as an invention this statute because the mentioned Article, with little difference, is a comeback to Criminal Law 1352. Entrance to execution operations and impossibility of target crime are actus reus of the impossible crime. Contrary to the most of jurists view, in this crime there is no need to finish the executive operations and it can be stopped in the half way. In accordance to Iran Law, and not in England Law, the impossible crime in crimes which there actus reus is an omission can be occurred. Moreover, essential of occurrence of an impossible crime is existence of intention. About punishing or not punishing the perpetrator of an impossible crime different views are taken.However, the mention countries Law believe in punishing the perpetrator of an impossible crime. It is necessary to be considered that the punishment should be diminished to complete crime, and due to this in Iran Law an impossible crime is tantamount to an attempt and it is punishment is less than a complete crime. English Law also considered the impossible crime as an attempt but the punishments are the same. However, in all two countries Law it is necessary that the attempt be punishable in order to punish the impossible crime.

    Keywords: Inchoate Offense, Impossible Crime, Attempt, Commence the Execution, Impossibility of Target Crime