فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ
پیاپی 55 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عیاسعلی فراهتی*، محبوبه ساتر صفحات 7-27

    مساجد جامع برخی شهرها، از زمان صدر اسلام و پس از آن، نه تنها در بعد عبادی بلکه در تمامی ابعاد آموزشی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی واقتصادی، بسیار فعال بوده اند. تمامی این ابعاد و کارکردها زمینه ای شد تا تمدن اسلامی از درون مساجد مسلمین آغاز گشته و مساجد، خصوصا مساجد جامع، نخستین پایگاه برای رشد و بالندگی این تمدن فراگیر محسوب شوند. مهم ترین کارکرد مسجد، به عنوان مهم ترین رکن زایش و اعتلای یک تمدن اصیل، کارکرد علمی و آموزشی آن است و در این مقاله بدان بیش تر از سایر کارکردها پرداخته می شود. مسجد، ابتدایی ترین و مهم ترین مرکز اشاعه ی علوم مختلف بوده و نقش مهمی در شکل گیری تمدن اسلامی داشته اند. در این میان، مسجد جامع کوفه نیز، به دلیل جامعیت علمی و درک حضور اساتیدی همچون امیرالمومنین امام علی، امام باقر و امام صادق و به تبع آنان صحابی و شاگردان این ایمه ی همام، مرکز نشر علوم و تعلیم و تعلم بوده و نقشی بی بدیل در رونق علوم و شکوفایی تمدن اسلامی داشته است و در تاثیرگذاری و اهمیت آن، همین بس که شهر کوفه را، بعد از مکه و مدینه، به عنوان سومین مرکز علمی-اسلامی مطرح نموده است.پژوهش حاضر بر آن است که جایگاه مسجد جامع کوفه و نقش کلیدی آن را در تمدن اسلامی بر اساس شواهد تاریخی و مطالعات کتابخانه ای اثبات نماید. بدین منظور ابتدا به تبیین مفاهیم مسجد و تمدن و به دنبال آن تمدن اسلامی پرداخته و جایگاه علم و دانش را در اسلام مطرح کرده

    کلیدواژگان: مسجد، مسجد جامع کوفه، تمدن اسلامی، علم، ائمه معصومین علیهم السلام
  • محمد گرشاسبی، محمود سید* صفحات 27-48

    یکی از مطرح ترین چالش های دنیای کهن و عصر مدرن رقابت بر سر منابع سرزمین های دور و نزدیک بوده است. رقابتی که به جنگ های تمام عیاری منجر می شد تا جانب فاتح جنگ بر همه مولفه های جغرافیای سیاسی یک اقلیم اعم از فضا، منابع اقتصادی و نیروی انسانی آن سیطره داشته باشد. پس از این رو اقلیم ها نقش بارزی در آتش افروزی جنگ ها داشته و خواهند داشت. بررسی این موضوع از زاویه علم تاریخ و ژیوپلیتیک و انطباق آن با آنچه که بین سالهای 1914 تا 1945 بر سرزمین ایران رفت، محک و میزان قابل انعکاسی برای مقایسه و هدف گذاری در ارتباط با چگونگی ویژگیهای ژیوپلیتیک ایران با شروع دو جنگ جهانی بزرگ نیمه قرن بیستم مقابل پژوهشگر قرار می دهد. با نظر به اینکه علم ژیوپلیتیک مفهوم نسبتا جدیدی است و در چهارچوب علوم تاریخ، جغرافیا و سیاست قرار دارد و پس از پایان جنگ جهانی دوم و آغاز جنگ سرد و نیز خلق شدن مفاهیمی چون هارتلند و ریملند قوام بیشتری پیدا کرده است، بر اساس آن می توان ریشه بسیاری از جنگ های تاریخ خاصه جنگ های قرون 19 و 20 را مورد بررسی قرار داد. ژیوپلیتیک گرچه همه اقلیم های جهان را مورد مطالعه قرار می دهد، اما اقلیم هایی مانند ایران، مصر، شبه قاره هند، شبه جزیره ایبری، شبه جزیره بالکان و... همواره از اهمیت بیشتری برخوردار هستند چرا که بیشترین تقابل های بشری در آنها روی داده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، ایران، استعمار، جنگ، جنگ جهانی
  • زهرا چگینی، منیژه صدری، حسین آبادیان*، معصومه قره داغی صفحات 49-69

    مقاله حاضر روند و چگونگی مدیریت شهری قزوین را در مقطع زمانی دوره قاجار مورد بررسی قرار میدهد. مطالعه حاضر بر اساس منابع و مآخذ این دوره نشان داده است که چگونه مدیریت شهری نوین در ابتدای امر بر اساس نظمه می که از گذشته به ارث رسیده بود، بازسازی شد؛ ولی به دلیل فقدان اخلاقیات اجتماعی نتوانست به موفقیتی مهم دست یابد. از دوره مشروطه تا مقطع زمانی کودتای سوم اسفند هم دستاوردی مهم به ارمغان نیامد، از کودتا تا انقراض سلطنت قاجار، تلاشهایی برای ایجاد نظمی نوین در مدیریت اجتماعی و شهری قزوین انجام شد که در مقایسه با گذشته قابل توجه به نظر میرسید. هدف مقاله این است تا نشان دهد مدیریت نوین شهری، موضوعی است که در ارتباط با اخلاق اجتماعی و نهادهای دیگر جدید تمدنی معنا می یابد. پرسش اصلی مقاله این است که چرا با وصف تلاشهای دست اندرکاران مدیران شهری قزوین، دستاوردهای این مهم قابل توجه نبود؟

    کلیدواژگان: “احتسابیه”، “بلدیه”، “قزوین”، “مدیریت شهری”، “اخلاق اجتماعی”
  • ابوالفضل فضلی، محمد سپهری * صفحات 71-98

    چکیدهتاریخ و تمدن ایران دارای بنیادها و زیرساخت های مستحکم علمی و فرهنگی است. آموزش و مراکز علمی به جهت فراهم آوردن زمینه رشد علم و فرهنگ و تربیت دانش اندوزان همواره از جایگاه بالایی برخوردار بوده و یکی از دستاوردهای مهم فرهنگ و تمدن محسوب می شدند. هدف این پژوهش بررسی آموزش و نهادهای آموزشی سلسله آل زیار و نیز انعکاس این آموزش ها در کتاب قابوسنامه عنصرالمعالی با روش پژوهش توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای می باشد. مساجد، مکاتب، خانه های دانشمندان، مهمترین مراکز علمی و آموزشی در این دوره بوده و در سرزمین های تحت حاکمیت آل زیار بحث آموزش مورد توجه بیشتر حاکمان این سلسله بوده است جایگاه اندیشمندان در دربار حاکمان آل زیار رفیع و مورد احترام بوده اند و کتاب قابوسنامه نیز بستر مناسبی برای طرح تفکرات و راهکارهای تعلیم و تربیت در جامعه بوده و عنصرالمعالی با استفاده از ابزار داستان، تمثیل، حکایت و روش های مختلف آموزشی در تدوین قابوسنامه استفاده نموده است.

    کلیدواژگان: آل زیار، آموزش، نهادهای آموزشی، قابوسنامه، ایران
  • فرشید رهی، معصومه قره داغی*، محمد یوسفی جویباری، نازلی اسکندری نژاد صفحات 99-127

    ایران ازموقعیت فوق العاده استراتژیک در خاورمیانه برخوردار بوده و وسعت آن پس از عربستان بی همتا است و دارای مرزهای طولانی با مناطق محوری است. بریکی ازمهم ترین تنگه های جهان تسلط کامل دارد و جهت گیری ارتفاعات آن، موقعیت دفاعی مناسبی را پدید آورده است. الگوی سیاست خارجی ایران دردوران پس ازمشروطه، الگوی «بی طرفی» قرار گرفت. منظورازاین الگو بی طرفی الگوی تنش زدایی. دررقابت قدرت های بزرگ واستفاده ازرقابت آنها برای تامین امنیت وتمامیت ارضی ایران بود. این الگو تا سال 1332 ه .ش تداوم یافت.بعد از کودتای 28 مرداد1332 وتثبیت موقعیت شاه به عنوان تنها سکان دار سیاست خارجی ایران، الگوی بی طرفی جای خود را به الگوی انطباق رضایت آمیزداد. در این دوره که مقارن با شدت یافتن جنگ سرد میان دوابرقدرت بود، سیاست خارجی ایران ذیل اتحادوایتلاف باغرب شکل گرفت.سیاست خارجی محمدرضاشاه دراین دوره نزدیکی به امریکا بود.البته به دلیل همسایگی باشوروی ایران روابط سیاسی واقتصادی بااین کشور هم داشت.

    کلیدواژگان: ایران، جنگ سرد، سیاست خارجی، محمدرضاشاه
  • قربانعلی نجفی اندرور*، امیر تیمور رفیعی، محمد کریم یوسف جمالی صفحات 129-147

    دوران حکومت شاهان قاجار، پس از پیروزی آغامحمدخان بر حکمرانان زند و دیگر مدعیان حکومت آغاز شد. مناسبات قدرت و روابط حاکم در نظام سیاسی قاجار بر اساس قدرت سیاسی شکل گرفت. به این ترتیب، به قدرت رسیدن قاجاریه را باید نوعی جابه جایی قدرت در ساختار ایلیاتی ایران دانست. پایه و بنیان اصلی قدرت سیاسی حکومت قاجار همانند سایر ادوار تاریخ ایران، مبتنی بر ساختار قبیله ای بود و ایلات و عشایر قدرت واقعی کشور را در اختیار داشتند. در چنین ساختاری،شاه سایه خدا بر روی زمین و محور تصمیمات سیاسی بود. این وضعیت و ویژگی یعنی قدرت فرا زمینی شاه، موجب تمرکز قدرت، قانون گریزی، استبداد و خودکامگی و در نتیجه توسعه نیافتگی سیاسی شد. انقلاب مشروط در پاسخ به قدرت فرازمینی و آسمانی پادشاه شکل گرفت، اما با بروز استبداد صغیر به شکست انجامید. در این پژوهش تلاش بر آن است که به روش جامعه شناسی سیاسی،ضمن چگونگی شکل گیری قاجاریه، ساخت قدرت موروثی و نبود نهادهای قانونی در عصر قاجار و نقش آن بر اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران تا عصر مشروطیت مورد بررسی قرار گیرد نوع پژوهش بر اساس هدف کاربردی است و به لحاظ ماهیت پژوهش، توصیفی و تحلیل داده ها و یافته ها می باشد. روش گرد آوری داده ها و اطلاعات،مشاهده و مطالعه است که از طریق مراجعه به کتابخانه و آرشیو اسناد و مدارک و همچنین جستجو در شبکه های مجازی و اینترنتی انجام شده است. پژوهش حاضر از الگوی نظری پاتریمونیالیسم و نظریه سلطانیسم بهره برده است.

    کلیدواژگان: قاجاریه، قدرت سیاسی، پاتریمونیالیسم، قانون گریزی، انقلاب مشروطه
  • زهرا قلی خانی*، جواد سخا، سینا فروزش، رضا شعبانی صمغ آبادی صفحات 149-173

    در این تحقیق سیاست های مذهبی ساسانیان در قبال اقلیت های مذهبی و عوامل آن بررسی شده است. بحث جایگاه اقلیت های مذهبی در دوره ساسانیان یکی از موضوعاتی است که چندان مورد توجه قرار نگرفته است. سوال اساسی که در این خصوص مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این است که سیاست های مذهبی ساسانیان در قبال اقلیت های مذهبی چگونه بوده و چه عواملی در تعیین این سیاست ها تاثیرگذار بوده است؟ تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاکیست در دوره ساسانیان اقلیت های مذهبی مختلفی چون یهودیان، مسیحیان، بوداییان، مانویان و مزدکیان وجود داشتند که هر کدام در دوره ای از پادشان ساسانیان سرکوب شده و طرفداران این مذاهب مورد آزار و اذیت قرار گرفتند. در واقع هرچند در مقاطعی به ویژه در دوره برخی پادشاهان ساسانی مانند شاپور یکم و نرسی، اقلیت های مذهبی از آزادی برخوردر بودند اما عموما در دوره ساسانیان اقلیت های مذهبی سرکوب می شدند. تحت تاثیر رسمی شدن دین زرتشت در دروه ساسانیان، روحانیون مذهبی قدرت بالایی پیدا کردند. همین امر در کنار کشمکش و درگیری ساسانیان با امپراطوری روم نقش بسزایی در تعیین سیاست های مذهبی پادشاهان ساسانی در قبال اقلیت های مذهبی ایفا می کرد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها : ساسانیان، اقلیت های مذهبی، مسیحیان، مانویان، مزدکیان
  • سکینه طاهرخانی *، مهرناز بهروزی صفحات 175-185

    دوره ی فرمانروایی تیمور سرآغاز احیای فرهنگ و هنر بود. دوره ی تیموریان را می توان از دوره های رونق علم و دانش شمرد، علت را باید در حمایت و تجلیل سران تیموری از ارباب معرفت جست. در عصر تیموریان تزیینات داخل کتاب، به سر حد کمال رسید، نمونه ی آشکار آن شکوه و عظمت مکتب هرات در این دوره است. هنر کتاب آرایی و جلدسازی ایران در سده ی نهم هجری به دست جلدسازان و صحافان هرات به اوج رسید. موضوع اساسی در تحقیق حاضر، بررسی هنر کتاب آرایی مکتب هرات در دوره تیموریان است. نگارنده با استفاده از روش تاریخی با رویکرد توصیفی - تحلیلی به بررسی منابع و اطلاعات موجود پرداخته و تا حد امکان کوشیده است ، منابع تحقیقی و پژوهش های صورت گرفته را با منابع اصلی مقایسه کند و در صورت وجود اختلاف به بررسی و نقد آنها بپردازد. براین اساس در این مقاله سعی شده با بهره گیری از منابع دست اول و تحقیقی به بررسی روند هنر کتاب آرایی مکتب هرات در عصر تیموریان پرداخته شود.

    کلیدواژگان: کتاب آرایی، تیموریان، مکتب هرات
  • بهمن عبدالهی اوزان سفلی، معصومه قره داغی*، شهرزاد ساسانپور، داود اصفهانیان صفحات 187-216

    ایلات و عشایر در ایران همواره بخش عمده ای از جمعیت را تشکیل می داده و بطور مستقیم یا غیرمستقیم در سیاست و حکومت نقش داشته اند چرا که جامعه ایران سنتی، ایلی و قبیله ای بوده این موضوع با روی کار آمدن قاجارها به مراتب پررنگتر شده و حایز اهمیت فراوان گردید یکی از این حوزه ها بحث جامعه مدنی می باشد. از این رو مقاله حاضر که در صدد نقش ایلات در عدم شکل گیری جامعه مدنی در عهد قاجار است پس از بسط فضای مفهومی موضوع تحقیق، به بررسی دو موضوع ایلات و عشایر و نقش آنها در حوزه جامعه مدنی خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه‌ای می‌باشد. یافته‌های این مطالعه، حاکی از آن است که اولا؛ تغییرات در جامعه ایرانی و حرکت آن به‌سوی یک جامعه مدنی، شبیه آنچه در غرب اتفاق افتاده بود نیاز به زیرساخت‌هایی داشت. سنت‌گرایی افراطی در جامعه ایرانی سرعت این تغییرات را کند کرده بود. انقلاب مشروطیت این تغییرات را سرعتی بخشید که با تکامل جامعه ایرانی همخوانی نداشت. برای همین در پایان نیز به شکست انجامید و ازآنچه مدنظر بود فقط ساختار شکلی را دارا شد و ثانیا؛ قاجاریه حکومت قبیله ای بوده و هرایالت توسط شاهزاده ای اداره می شد و یکپارچگی در این حکومت دیده نمی شود که حکومت قبیله ای یکی از دلایل عدم شکل گیری نهادهای مدنی گردید.

    کلیدواژگان: ایران، قاجار، جامعه مدنی، ایلات و عشایر
  • علیرضا مسلمی، فیض الله بوشاسب گوشه*، شکوه السادات اعرابی هاشمی صفحات 217-235

    جایگاه حکومت صفویه در پیشرفت معماری ، هنر، امور نظامی و امنیت بر کسی پوشیده نیست. نکته مهم در این پیشرفت ها این است که غلامان تا چه اندازه در این پیشرفت ها سهیم بودند. منظور از غلام در این پژوهش غلامان خاصه سلطنت در دوره صفویه هستند که بوسیله آنها صفویان قدرت خود را مستحکم نمودند. انها بردگانی بودند که در تاریخ نگاری عصر صفوی معمولا به مسیحیان نو مسلمان اطلاق می شد که شاه دوست خوانده می شدند. الگوی ارباب- غلام که در دوره شاه طهماسب اول شروع شد در دوره شاه عباس اول کارامدترین ابزار برای حفظ قدرت سلطنت در برابر شیوه حکومت طایفه ای گردید. شاه عباس برای اینکه در ساختار طایفه ای شکاف ایجاد کند غلامان را تحت حمایت خود قرار داد ودر عوض از انها خواستار وفاداری بی قید وشرط گردید . سوال پژوهش این است که غلامان در ساختار سباسی، اجتماعی، معماری، هنر و تجارت صفویه چه نقشی ایفا نمودند و فرضیه این است که با توجه به این که نیروی غلامان به دلیل اخلاص به صفویان مورد توجه پادشاه صفوی بودند همواره در کار تامین امنیت و گسترش معماری، هنر و تجارت تلاش زیادی می کردند. این نوشتار با توجه به منابع موجود به صورت کتابخانه ای به بررسی نقش غلامان در حکومت صفوی می پردازد.

    کلیدواژگان: صفویه، غلامان، معماری، هنر، تجارت
|
  • AbbasAli Farahati *, Mahboubeh Sater Pages 7-27

    Comprehensive mosques of some cities, since the early days of Islam and beyond, have been very active not only in the field of worship but in all aspects of educational, cultural, political, social and economic dimensions. All these dimensions and functions led to the emergence of Islamic civilization in Muslim mosques, and mosques, especially comprehensive mosques, were the first base for the growth and development of this universal civilization. The most important function of the mosque is its scientific and educational function as the most important pillar of the birth and uplift of a genuine civilization, and this article deals with it more than other functions. The mosque is the most elementary and most important center for the dissemination of various sciences and has played an important role in the formation of Islamic civilization. Meanwhile, the Grand Mosque of Kufa is also due to its scientific comprehensiveness and the perception of the presence of such professorsAmir al-Mu'minin Imam Ali-Uq, Imam Baqer-e-Um and Imam Sadeq-u and their followers and students of these Imams Hemam, the center for the dissemination of science and education, have played an unquestionable role in the flourishing of the sciences and the flourishing of Islamic civilization. And its significance, it's enough to bring the city of Kufa, after Mecca and Medina, to the third scientific-Islamic centerThe present study seeks to prove the position of the Kufa mosque and its key role in Islamic civilization

    Keywords: mosque, Kufa Jami Mosque, Islamic civilization, Science, Imams Imams (pbuh)
  • MOHAMMAD GARSHASBI, Mahmood Seyyed * Pages 27-48

    One of the most pressing challenges of the ancient world and the modern age has been to compete over the resources of far and near lands. The competition that led to outright wars overwhelmed the conqueror of war over all political geographical components of a climate, including space, , and human resources. So the climates have and will have a significant role in the wars. An examination of this issue from the angle of history and geopolitics and its adaptation to what took place on Iranian soil between 1914 and 1945 is a benchmark for comparing and targeting the geopolitical features of Iran with the onset of two major world wars in the half century. Twentieth confronts the researcher. As geopolitical science is a relatively new concept, in the context of the sciences of history, geography and politics, it has become more consolidated after the end of World War II and the beginning of the Cold War, as well as concepts such as Hartland and Remland. The origins of many history wars, especially those of the 19th and 20th centuries, can be traced. Geopolitics Although it studies all the climates of the world, climates such as Iran, Egypt, the Indian subcontinent, the Iberian peninsula, the Balkan peninsula, etc. are always more important because of the greater human opposition to them. It has happend. This study examines the geopolitical features of Iran's climate that have fueled many wars and the causes of the outbreak of the First and Second World Wars.

    Keywords: Political Geography, Iran, Colonization, war, world war
  • Zahra Chegini, Manijeh Sadri, Hossein Abadian *, Masomeh Garadagi Pages 49-69

    This paper examines the process the urban management of Qazvin during the Qajar period. The study, based on the main sources of this period, has shown how the modern urban management was rebuilt, based on the order inherited from the past, but failed to achieve significant success because of the lack of social morals between the people. From the Constitutional Revolution to the time of the coup of 1921, there was not any significant achievement too. From the coup to the extinction of the Qajar dynasty, efforts were made to create a new order in Qazvin's social and urban management, which seemed remarkable in comparison to the past. The purpose of the article is to show that modern urban management is a topic that is meaningful in relation to social ethics and other new civilization institutions. The main question of the article is why, with the description of the efforts of the Qazvin city managers, the achievements of this issue were not significant?

    Keywords: “Municipality”, “Qazvin”, “Urban Management”, “Social Ethic”
  • Abolfazl Fazli, mohammad sepehri * Pages 71-98

    Iranian history and civilization has strong cultural and scientific foundations and infrastructures. In this regard, education and academic centers always had a very lofty position and were considered as one of important cultural civilized achievements. The goal of the present research was to study education and educational institutions in Ale-Ziyar dynasty and how this educations are reflected in Eonsor-Almaeli’s Qabushnameh. Methodologically, the study is a descriptive-analytical study and data were collected in a library method. Mosques, schools, and scientists’ houses were the most important academic and educational centers in that period. In the Ale-Ziyar territories, education has been the focus of much attention by the rulers. The position of scholars in the court of the rulers of Al-Ziyari has been well respected and Qabushnameh was a good platform for developing ideas and strategies for education in the society. Eonsor-Almaeli has used some tools such as story, allegory, anecdote and various educational methods for compiling Qabushnameh.

    Keywords: Ale-Ziyar, education, academic centers, Qabushnameh, Iran
  • Farshid Rahi, Masomeh garadagi *, Mohammed Yousefi Joybari, nazli Eskandarinejad Pages 99-127

    Iran enjoys an extremely strategic position in the Middle East, and its size is unique after Saudi Arabia, and it has long borders with the central regions. One of the most important straits in the world has complete dominance, and the orientation of its heights has created a suitable defensive position. Iran's foreign policy model became a model of "neutrality" in the post-constitutional era. This pattern refers to the neutralization pattern of the de-stressing pattern. It was about the rivalry of the great powers and the use of their rivalry to ensure Iran's security and territorial integrity. This pattern continued until 1332 AH. After the coup d'état of 28 August 1332 and the establishment of the Shah's position as the sole helmsman of Iran's foreign policy, the neutrality model was replaced by the adaptation model. During this period, which coincided with the escalation of the Cold War between the two powers, Iran's foreign policy was formed under the auspices of the United Arab Emirates. Mohammad Reza Shah's foreign policy during this period was close to that of the United States.

    Keywords: Iran, Cold War, Foreign Policy, Mohammad Reza Shah
  • Ghorbanali Najafi Andarvar *, Amirteymour Rafiei, Mohammadkarim Yosef Jamali Pages 129-147

    The reign of the Qajar kings began after the victory of Ahmad Muhammad Khan over Zand rulers and other claimants of government. The relations of power and relations prevailing in the Qajar political system were based on political power. As such, Qajar's rise to power must be seen as a kind of shift in power within Iran's provincial structure. The basic basis of the political power of the Qajar government, as in other periods of Iranian history, was based on tribal structure and the tribes and tribes possessed the real power of the state. In such a structure, the king of God was the shadow of God on earth and the center of political decisions. This status and characteristic of the king's extraterrestrial power led to the concentration of power, law-abiding, despotism, and authoritarianism, resulting in political underdevelopment. The conditional revolution took place in response to the king's extraterrestrial and heavenly power, but failed with the emergence of minor tyranny. In this research, we are trying to study the Qajar method, how to build the inheritance power and the absence of legal institutions in the Qajar era and its role on the political and social situation of Iran until the Constitutional era. The purpose is practical and, in the nature of research, descriptive and analytical, the data and findings are. The method of gathering data is viewing and reading through a library and archive of documents as well as searching the Internet and virtual networks.

  • Zahra Gholikhani *, Javad Sakha, Sina Foruzesh, Reza Shabani Samghabadi Pages 149-173

    This study examines the Sassanid religious policies towards religious minorities and its factors. The question of the status of religious minorities in the Sassanid era is one of the topics that has received little attention. The main question raised in this regard is how were the Sassanid religious policies towards religious minorities and what were the factors that influenced the determination of these policies? The present study is descriptive and analytical and Using the library method, the question is addressed. The results of the research indicate that during the Sasanian period various religious minorities such as Jews, Christians, Buddhists, Manoites, and Mazdians Who were each oppressed during a period of Sassanid rule and persecuted by their followers. In fact, although at certain times during the reign of some Sasanian kings such as Shapur I and Nersi, religious minorities enjoyed freedom. But religious minorities were generally suppressed during the Sasanian period. Under the influence of the Zoroastrian religion in the Sassanid era, religious clerics gained great power. This, along with the struggle of the Sassanids with the Roman Empire, played an important role in determining the religious policies of the Sassanian kings against the religious minorities.

    Keywords: Sassanians, Religious Minorities, Christians, Manoites, and Mazdians
  • sakineh taherkhani*, Mehrnaz Behroozi Pages 175-185

    Timor's reign began with the revival of art and culture. The Timurid era can be considered one of the most prosperous periods of science, and the cause must be to support and praise the Timurid rulers for the master of knowledge. In the Timurid era the decorations within the book reached its full potential, an obvious example of the glory of the Herat school in this period. The art of book-making and book-making in Persia reached its height in the ninth century AH by Herat bookstores and binders. The main theme of the present study is to examine the art of Herat school book art in the Timurid period. Using a historical-descriptive-analytical approach, the author examines existing sources and information and, as far as possible, attempts to compare research sources and research with original sources and to review and critique them if any. Therefore, in this paper, using the first and foremost sources, this paper attempts to study the art process of Herat School of Book Design in the Timurid era.

    Keywords: bookbinding, Timorids, Herat school
  • Bahman Abdollahi ozan sofla, Masomeh garadagi *, Sharzad Sasanpur, Davod Esfahanian Pages 187-216

    The tribes and nomads have always composed major part of the population in Iran and directly or indirectly have had roles in politics and government as the Iran society was a traditional, tribal one and this became more remarkable and important as the Qajars stepped onto the power and one of these fields is the issue of civil society, Therefore the current article which is to study the role of the tribes in not shaping the civil society in Qajar era will study the two issue of tribes and nomads and their roles in the field of civil society after developing the conceptual atmosphere of the subject of the research. According to the topical documents presented in this research, the research method is descriptional - analytical and the the data gathering method was a library one. The findings of the research indicates that first, the changes in Iranian society and the movement to a civil society like what happened in West needed the frame-works. The radical traditionalism has decreased the speed of these changes. The constitutionalism revolution speeded these changes which was not compatible with Iranian Society, for this reason was ended in failour and only a formal structure was resulted out of what was expected. Second. Qajarid was a tribal ruling and each state was governed by a prince and and there was no solidarity in the state and the tribal ruling was one of the reason for not shaping the civil society in Iran.

    Keywords: Iran, Qajar, Civil Society, tribes, Nomads
  • Alireza Moslemi, Feizollah Boushasb Gousheh *, Sholouhsadat Arabi hashemi Pages 217-235

    The position of the Safavid government in the development of architecture, art, military affairs, and security is not hidden from anyone. The important point in these developments is to what extent the slaves contributed to these developments. Slaves in this study are the special slaves of the government in the Safavid period through which the Safavids consolidated their power. They were slaves who in Safavid historiography were usually referred to as neo-Muslim Christians who were called Shah Doost. The master-slave model, which began during the reign of Shah Tahmasb I, became the most effective tool during the reign of Shah Abbas I to maintain the power of the monarchy against the style of tribal rule. Shah Abbas supported the slaves in order to create a rift in the tribal structure and in return demanded unconditional loyalty from them. The question of the research is what role did slaves play in the structure of Safavid sectarianism, society, architecture, art, and trade, and the hypothesis is that given that the power of slaves was due to the Safavids' sincerity to the Safavid king always in the work of security and They worked hard to spread architecture, art, and trade. This article examines the role of slaves in the Safavid rule according to the available sources in the form of a library.

    Keywords: Safavids, slaves, architecture, Art, trade