فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 32 (زمستان 1398)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 32 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صباغیان* صفحات 1-22
    هدف
    هدف این مقاله بررسی این موضوع است که اتحادیه اروپا از طریق سیاست همسایگی مبتنی بر قدرت هنجاری  چرا و چگونه اقدام به انتقال هنجارها و ارزش های اروپایی به کشورهای اسلامی جنوب و شرق مدیترانه و اروپایی کردن آنها می کند و این اقدامات چه پیامدهایی در پی دارد؟
    روش
    چارچوب تحلیلی برای بررسی موضوع مقاله نظریه قدرت هنجاری و روش تحقیق مورد استفاده روش توصیفی- تحلیلی است. همچنین شیوه گردآوری داده ها شیوه کتابخانه های است که در این چارچوب منابع مختلف شامل کتاب، مقاله ها، اسناد، اظهار نظر های مقامات مربوطه و... بررسی شده و داده های مربوطه جمع آوری گردیده است.
    یافته ها
    اتحادیه اروپا درراستای تضمین امنیت و ثبات برای خود و پیشگیری از ظهور خطوط جداکننده جدید بین اروپای گسترش یافته و کشورهای همسایه و تقویت روابط با کشورهایی غیرعضو که ازاهمیت راهبردی برای بازآرایی ژیوپلیتیکی و اقتصادی اتحادیه اروپا به عنوان یک بازیگر جهانی برخوردارند، در چارچوب قدرت هنجاری و سیاست همسایگی از طریق مشروط سازی روابط دوجانبه یا از طریق ابتکارات منطقه ای خود با کشورهای جنوب و شرق مدیترانه آنها را وادار به حرکت در مسیر ارزش ها و هنجاری های مورد نظر خود در زمینه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی که جوهر فرایند اروپایی سازی است،
    نتیجه گیری
    اروپایی کردن کشورهای اسلامی جنوب و شرق مدیترانه از طریق سیاست همسایگی اتحادیه اروپا تبعاتی همچون کم رنگ کردن اسلام سیاسی در منطقه، استحاله ارزش های اسلامی، عادی سازی روابط منطقه با رژیم صهیونیستی، تحت الشعاع قرار دادن مسئله فلسطین به عنوان محوری ترین مسئله جهان اسلام، ایجاد اختلاف و تفرقه بین کشورهای اسلامی، خدشه دار کردن همکاری های اقتصادی بین کشورهای اسلامی از طریق ادغام کشورهای منطقه در بازار واحد اروپا در پی دارد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اروپایی سازی، سیاست همسایگی، قدرت هنجاری، همسایگان جنوب مدیترانه، منطقه منا
  • غلامعلی مصطفوی*، زهرا پیشگاهی فرد، یاشار ذکی صفحات 23-46
    هدف

    تحولات اخیر منطقه جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا از پردامنه ترین تحولات در نظام سیاسی این کشورها به شمار می آید که با اعتراض های مردمی از تونس آغاز شد و در نهایت به سوریه رسید. ترکیه به عنوان یکی از قدرت های منطقه ای و همسایه سوریه، با این تصور که حکومت بشار اسد سقوط خواهد کرد، به حمایت از اپوزیسیون سوری پرداخت. پس از ظهور داعش، ترکیه در مقابل اقدامات این گروه هم در داخل ترکیه و هم علیه بشار اسد، سیاست انفعال و اغماض را در پیش گرفت. این سیاست ترکیه در قبال داعش باعث شکل گیری دیدگاهی در سطح منطقه و بین الملل شد که ترکیه از داعش حمایت می کند. بنابراین، هدف اصلی پژوهش تبیین مواضع ترکیه در قبال مخالفان سوریه به ویژه داعش است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش شناسی توصیفی تحلیلی بوده و براساس نظریه واقع گرایی ابعاد و زوایای مختلف سیاست ها و مواضع ترکیه در قبال معارضین سوریه به ویژه داعش را مورد بررسی قرار می دهد.

    یافته ها

    براساس یافته های این پژوهش، ترکیه برای رسیدن به اهداف خود در این بحران و نگرانی های امنیتی حاصل از شکل گیری کریدور کردی، رویکرد تساهل و تسامح، همکاری، همراهی و پشتیبانی از برخی اقدامات داعش را در پیش گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد، ترکیه برای احیای هژمونی دوران عثمانی، سیاست خارجی خود را با نگاه به شرق به ویژه خاورمیانه برخلاف اجداد خود که عمده هدف آنها غرب بود ترسیم کرده است. در این میان تحولات خاورمیانه به خصوص بحران سوریه این فرصت را در اختیار ترکیه قرار داد تا بتواند به این راهبرد جامه عمل بپوشاند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، تحولات خاورمیانه، سوریه، داعش، ترکیه
  • حسن مجیدی*، علیرضا بیگی صفحات 47-71
    هدف

    هدف اصلی از نگارش مقاله حاضر واکاوی کنش انقلابی یکی از مهم ترین رهبران کمتر شناخته شده جنبش 14 فوریه بحرین به نام عبدالوهاب حسین است. عبدالوهاب حسین ازنظر بسیاری از سیاستمداران بحرینی، آغازگر جنبش مذکور بوده است. وی که هماره از سوی رسانه های عربی و بین المللی تحریم رسانه ای شده بود، آرمان شهر خاصی برای مردم بحرین متصور بوده است. ازاین روی هدف فرعی این مقاله ترسیم آرمان شهر موردنظر وی است.

    روش

    روش مورداستفاده در این پژوهش هرمنوتیک عام بر اساس نظریه پی یر انسار است. در این روش زمینه و زمانه و آثار مکتوب و سخنان منقول عبدالوهاب حسین موردمطالعه قرار می گیرد تا کنش انقلابی و مقصود وی از آرمان شهر موردنظر را به خوبی تبیین ساخت.

    یافته ها

     یافته های مقاله نشان می دهد عبدالوهاب حسین پس ازآنکه با کلام و سخن تاثیرگذار کوشید وضعیت نامطلوب بحرین را نشان دهد، به ترسیم آرمان شهر مطلوب خود پرداخت. وی با توجه به جمعیت اکثریت شیعه در بحرین، حکومت مطلوب آرمان شهر خود را تشکیل حکومت اسلامی دانست. این بدین معنی نبود که وی به خواسته مردم دیگر مذاهب و ادیان بی توجه بوده است. او در روند پیکار سیاسی با حکومت آل خلیفه در طول جنبش 14 فوریه بحرین بیان داشت که ساختار سیاسی و ماهیت آرمان شهر آتی مردم، منوط به انتخاب و رای آنان است، لذا او نیز پیرو خواسته اکثریت مردم خواهد بود.

    نتیجه گیری

     کنش انقلابی عبدالوهاب حسین در جنبش 14 فوریه توانست مردم را از خاندان آل خلیفه مایوس ساخته و آنان را به سوی ساختن آرمان شهر آرمانی خویش رهنمون سازد. اقدام عبدالوهاب حسین در بسیج مردمی جهت حرکت به سوی تغییر نظامی اقدامی موفقیت آمیز بود اما اختلاف در شیوه پیشبرد این رهیافت توسط دیگر رهبران مردمی بحرین موجب فرسایشی شدن آن تا به امروز گردید.

    کلیدواژگان: بحرین، جنبش 14 فوریه، عبدالوهاب حسین، پی یر انسار، آل خلیفه
  • محمد بابایی*، بنفشه رستمی، علی جمهور صفحات 73-100
    هدف
    هدف اصلی مقاله مطالعه چگونگی تحول الگوهای ارتباطی دوستی/ دشمنی در منطقه غرب آسیا با تاکید بر مناسبات قطر-عربستان پس از بروز بحران در مناسبات دو کشور است. از سال 2003 شرایطی جدید بر روابط امنیتی غرب آسیا حاکم شد که وابستگی های متقابل امنیتی را افزایش داده است. پیامد این تحولات سطح بالایی از رقابت و دشمنی در روابط دولت ها، تغییر قطبیت ها، پیوندهای متقابل امنیتی، بی اعتمادی و بی ثباتی در مجموعه امنیتی غرب آسیا به طورکلی و زیرمحیط منطقه ای خلیج فارس به طور ویژه بوده است. پرسش اصلی این است که الگوی دوستی قطر عربستان در زیرمجموعه منطقه ای خلیج فارس چگونه به الگوی تنش و ناسازگاری تحول یافته است؟ مقاله تلاش می کند با استفاده از ابزارهای مفهومی نظریه امنیت منطقه ای، تحلیلی روزآمد از پویایی امنیت در مناسبات قطر و عربستان و تاثیر آن بر زیرمحیط منطقه ای خلیج فارس ارایه کند.
    روش
    در این پژوهش روش گردآوری داده ها اسنادی و رویکرد تجزیه و تحلیل آنها نیز توصیفی- تحلیلی در چارچوب نظریه مجموعه امنیتی است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد از 2003 به بعد تدریجا الگوهای دوستی/ دشمنی در میان کشورهای منطقه غرب آسیا و خلیج فارس دچار تحول شده است و بر همین مبنا مناسبات قطر و عربستان نیز حول محور برتری جویی منطقه ای، تقابل رویکرد اخوانی و سلفی، عملکرد شبکه تلویزیونی الجزیره، و نوع جهت گیری در قبال ایران تنش آمیز شده است.
    نتیجه گیری
    در یک نگاه کلی بحران ایجاد شده در روابط قطر و عربستان نشانگر تغییر در الگوهای سنتی منطقه ای قدرت است. میراث ماندگار این تحولات بی اعتمادی در بین رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس از یک سو و احتمال قطبی شدن منطقه از سوی دیگر است .
    کلیدواژگان: خلیج فارس، قطر، عربستان، امنیت منطقه ای، دوستی، دشمنی
  • علی باقری*، محسن شفیعی سیف ابادی صفحات 101-125
    هدف

    اعتراضات سیاسی یکی از انواع کنش های سیاسیمحسوب می شود. عراق پس از صدام بارها شاهد چنین اعتراضاتی بوده است.آخرین مورد از این اعتراضات در پاییز 1398 رخ داد. هدف پژوهش حاضر شناسایی علت ناآرامی های سیاسی در عراق و چرایی تبدیل اعتراضات اخیر به شکل ضد نظام است.

    روش

    برای انجام پژوهش حاضر از نظریه محرومیت نسبی تدرابرت گر و روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است.

    یافته ها

    طبق یافته های پژوهش، میزان درآمد نفتی و رشد اقتصادی عراق طی سال های گذشته انتظارات ارزشی را در میان جوانان، که 59 درصد جمعیت را تشکیل می دهند، بالا برده و به تعارض با توقعات ارزشی در آنها منجر شده است. لذا با مشاهده میزان فقر، فساد و بیکاری و مقایسه کشور خود با دیگر دولت های منطقه دچار نوعی احساس محرومیت نسبی شده اند. بنابراین کنش های سیاسی آنها شکل خشونت آمیز و اعتراضی به خود گرفته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه رفع احساس محرومیت نسبی در شهروندان نیازمند اقدامات ساختاری و جدی است و انجام این کار در کوتاه مدت عملا امکان پذیر نیست، لذا می توان گفت تا زمانی که اصلاحات اقتصادی لازم در عراق انجام نپذیرد و کنش های سیاسی شهروندان عراقی در قالب جنبش های مدنی و احزاب دنبال نگردد وقوع اعتراضات خشونت بار همانند پاییز 1398 در شهرهای عراق امری طبیعی و قابل تصور خواهد بود.

    کلیدواژگان: ناآرامی سیاسی، عراق، محرومیت نسبی، اقتصاد، فقر، بیکاری
  • حسین فتاحی اردکانی* صفحات 127-150
    هدف

    بررسی تغییرات قدرت در حوزه روابط بین الملل بسیار حایز اهمیت است. به جز بازیگران ملی، برخی از بازیگران فروملی برای دست یابی به نوع جدیدی از روابط مبتنی بر قدرت عملکرد خوبی را از خود نشان داده اند. حزب الله لبنان پس از سی سال تلاش برای شناخته شدن به عنوان یک بازیگر فروملی در سطح منطقه، اکنون در حال اجرای راهبردها و تاکتیک های مبتنی بر قدرت هوشمند است. قدرت هوشمند نوعی از قدرت است که در آن منابع قدرت سخت و نرم در ترکیبی مدبرانه و بهینه به قدرت هوشمند تبدیل می شود.

    روش

    این پژوهش سعی می کند به روش توصیفی- تحلیلی به این سوال پاسخ دهد که منابع و ابزارهای قدرت هوشمند حزب الله کدامند و حزب الله چگونه توانسته است به یک قدرت هوشمند در منطقه خاورمیانه تبدیل شود؟

    یافته ها

    نوع کنشگری حزب الله لبنان در سه دهه گذشته با در آمیختن شاخصه های قدرت سخت با ارزش های نرم افزارانه قدرت نرم همراه بوده که در نتیجه آن، حزب الله به سطحی از قدرت هوشمند در طراز بازیگران فرو ملی دست پیدا کرده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهند که قدرت هوشمند حزب الله ناشی از درک و شناخت الزامات کنشگری سیاسی، بهبود روش ها و عملکردها، تعادل بخشی در اقدامات و رفتارها و تنوع بخشی در استفاده از ابزارهای سیاسی می باشد. همچنین بهره گیری از مذاکره، ایتلاف، توازن و بازدارندگی نظامی، اقبال به روش های دموکراتیک و توجه به قدرت رسانه و عملیات روانی از عناصر اصلی دست یابی حزب الله به قدرت هوشمند می باشند.

    کلیدواژگان: حزب الله، خاورمیانه، قدرت سخت، قدرت نرم، قدرت هوشمند، لبنان
|
  • Ali Sabbaghian * Pages 1-22
    Objective
     The purpose of this Paper is to examine how the European Union, through its neighborly policy based on normative power, transfers European norms and values to Islamic countries in the south and east of the Mediterranean and Europeanizes them, and what are the consequences of these actions?
    Method
    The analytical framework for examining the subject of the article is normative power theory and the research method used is the descriptive-analytical method. Also, the method of data collection is the method of libraries in which various sources including books, articles, documents, comments of relevant officials, etc. have been studied and the relevant data has been collected.
    Results
    European UnionIn order to ensure security and stability for itself and to prevent the emergence of new dividing lines between Europe and neighboring countries and to strengthen relations with non-member countries which have a strategic role to play in reorganizing the EU's geopolitical and economic power, by Neighborhood policy, through the conditionalizing of bilateral relations or through regional initiatives with the southern and eastern Mediterranean countries, forces them to move in the direction of their desired values and norms in the political, economic, cultural and social spheres, which is the essence of the Europeanization process.
    Conclusion
    The Europeanization of Islamic countries in the south and east of the Mediterranean through the EU's neighborhood policy has consequences such as diminishing political Islam in the region, transforming Islamic values, normalizing regional relations with the Zionist regime, overshadowing the Palestinian as one of the most central issue among Islamic countries, the deterioration of economic cooperation between Islamic countries is followed by the integration of the countries of the region in the single European market.
    Keywords: European Union, Europeanization, Neighborhood Policy, Normative Power, Southern Mediterranean Neighbors, Mena Region
  • Gholamali Mostafavi *, Zahra Pishgahifard, Yashar Zaki Pages 23-46
    Objective

    The latest developments in the Middle East are considered to be the most extensive and profound developments in the political structure of the countries in the region which started at the wake of popular protests in Tunisia and led their way to Syria. Assuming that the rule of Bashar al-Assad would fall down, Turkey as a regional power and Syria’s neighbor attempted to support the opposition against Syria. After the emergence of ISIS, Turkey adopted a policy of disdain and inaction towards ISIS's activities within Turkey and against Assad. This policy of Turkey towards ISIS caused the formation of a viewpoint, in national and international scale, that Turkey tends to support ISIS. Therefore, the main purpose of the research is to explain Turkey's positions towards the Syrian opposition, especially ISIS.

    Method

    The method used in this study is descriptive - analytical based on the theory of realism; It examines the different dimensions and angles of Turkey's policies and positions towards Syrian opposition, in particular ISIS.

    Results

    According to the findings of this study, Turkey, seeking to achieve its goals in this crisis and security concerns stemming from the formation of the Kurdish Corridor, adopted a collaborative approach and supported some of the group's actions.

    Conclusion

    The results show that, Turkey, in order to revive the hegemony of the Ottoman era, outlined its foreign policy with a view to the East, especially the Middle East - unlike their ancestors whose main goal was the West - Meanwhile, developments in the Middle East, especially the Syrian crisis, have provided Turkey with an opportunity to implement this strategy.

    Keywords: Foreign Policy, Middle East Developments, Syria, ISIS, Turkey
  • Hassan Majidi *, Alireza Beygi Pages 47-71
    Objective

    The main purpose of this article is to analyze the revolutionary action of one of the most important, but lesser-known, leaders of the February 14 movement in Bahrain, Abdul Wahab Hussein. According to many Bahraini politicians, Abdul Wahab Hussein was the initiator of the movement. He was always banned by the Arab and international media. He has envisioned a special utopia for the people of Bahrain. Therefore, the sub-objective of this article is to draw the ideal city he meant.

    Method

    The method used in this study is general hermeneutics based on Pierre-Ansar's theory. In this method, the background, time, written works and words of Abdul Wahab Hussein are studied in order to explain the revolutionary action and its purpose of the desired utopia.

    Results

    The results of this article show that Abdul Wahab Hussein, after trying to show the unfavorable situation of Bahrain with his influential words, drew his ideal utopia. Considering the majority of the Shiite population in Bahrain, he considered the ideal government of the utopia to be the formation of an Islamic government. It does not mean that he was indifferent to the wishes of other peoples and religions. During the political struggle with the Al-Khalifa government during the February 14 movement in Bahrain, he said that the political structure and nature of the people's future utopia depended on their choice and vote, so he would follow the wishes of the majority of the people.

    Conclusion

    Abdul Wahab Hussein's revolutionary action in the February 14 movement was able to discourage the people from the Al-Khalifa family and lead them to build their ideal city. Abdul Wahab Hussein's move to mobilize the people to move toward military change was a success, but differences over how other Bahraini popular leaders have promoted it have eroded it to this day.

    Keywords: February 14 Movement, Bahrain, Al Khalifa, Hermeneutics, Pierre Ansar, Abdul Wahab Hussein
  • Mohammed Babaee *, Banafshe Rostami, Ali Jomhour Pages 73-100
    Objective
    The main purpose of this paper is to study how the patterns of amity/enmity in the Middle East transform with an emphasis on Qatar-Saudi relations after the crisis between two countries. Since 2003, new conditions have been imposed on security relations in the Middle East that have increased security inter-dependencies. The consequence of these developments is to intensify competition and hostility in government relations, polarization change, security interconnections, mistrust and instability in the Middle East security complex in general and the Persian Gulf region in particular. Therefore, it is important to examine the types of patterns governing countries' relations in this security complex. The key question is how the Qatar-Saudi amity pattern in the Persian Gulf sub-region has evolved into a pattern of tension and incompatibility? Using theoretical tools available in regional security theory, this paper illustrates an up-to-date analysis of the dynamics of security in the Persian Gulf regional context.
    Method
    The method used in this study is descriptive-analytical and attempts to analyze the regional security complex designed by Buzan with emphasis on the patterns of amity / enmity between Saudi Arabia and Qatar.
    Results
    The findings show that the patterns of amity / enmity have gradually evolved between the countries of Middle East and Persian Gulf since 2003. And therefore Qatar-Saudi relations have intensified on regional superiority, Brotherhood and Salafist approach confrontation, Al Jazeera programs, and the nature of orientation toward Iran.
    Conclusion
    According to results as a whole, the Qatar-Saudi crisis reflects a shift in traditional regional patterns of power. Thus the lasting legacy of these developments is the distrust among the leaders of the Persian Gulf states and the possible polarization in the region.
    Keywords: Persian Gulf, Qatar, Saudi Arabia, Regional Security, Amity, Enmity
  • Ali Bagheri *, Mohsen Shafiee Seifabadi Pages 101-125
    Objective

    Political protests are one of the types of political action.Iraq has witnessed such protests many times after Saddam Hussein. The last of these protests occurred in the fall of 2019. The aim of this study is to identify the cause of political unrest in Iraq and to find an answer to the question of why the recent protests have become anti-regime?

    Method

    The method used in this study is descriptive-analytical and uses Ted Robert Gurr's relative deprivation theory as a theoretical framework.

    Results

    According to research findings, Iraq's oil revenue and economic growth over the past years has raised value expectations among young people, who make up 59% of the population, and maketo feel contradiction with their value expectations. Thus, they have experienced a sense of relative deprivation by observing poverty, corruption and unemployment and comparing their country with other regional governments.Therefore, their political actions havetaken the form of violence and protest.

    Conclusion

    Given that the elimination of the feeling of relative deprivation in citizens requires structural and serious measures, and it is practically impossible to do so in the short term, so; it can be said as long as the necessary economic reforms are not carried out in Iraq and Iraqi citizens don't pursue their political activities in the form of parties and civil movements, the occurrence of violent protests, as in the fall of 2019 in Iraqi cities, will be natural and imaginable.

    Keywords: Political Unrest, Iraq, Relative Deprivation, Economy, Poverty, Unemployment
  • Hossein Fattahi Ardakani * Pages 127-150
    Objective

    Investigating the changes of power in the field of international relations is very important. Except for national actors, some foremost actors have shown good performance in achieving a new kind of power-based relationship. Hezbollah is now implementing smart power-based strategies and tactics after thirty years of trying to be recognized as a front-runner at the regional level. Smart power is a type of power in which hard and soft power sources are converted into smart power in a clever and optimal combination.

    Method

    This research attempts to answer the question of what are Hezbollah's intelligent power resources and tools and how has Hezbollah been able to become a smart power in the Middle East?

    Results

    The Hezbollah type of activism in the last three decades has been associated with the combination of hard power indices with soft power software values, which result in Hezbollah achieving a level of intelligent power in the context of low national actors.

    Conclusion

    The results show that Hezbollah's smart power is due to understanding the requirements of political activism, improving methods and practices, balancing actions and behaviors, and diversifying the use of political tools. Negotiation, coalition, balance and military deterrence, democratic methods, and attention to media power and psychological operations are also key elements of Hezbollah's acquisition of smart power.

    Keywords: Hezbollah, the Middle East, Hard Power, soft power, smart power, Lebanon