فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 269، اردیبهشت 1399)

  • ادیان
  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح* صفحات 5-8

    این مقال شرحی است بر اوصاف شیعیان واقعی از امام محمد باقر علیه السلام در سفارش به جابربن یزید جعفی از اصحاب خاص آن حضرت. یکی دیگر از اوصاف شیعیان واقعی، اینکه مومن واقعی باید در مقابل بدگویی دیگران، تاب آور باشد. حضرت می فرمایند: اگر کسی درباره تو بدگویی کرد، جزع و فزع و بی تابی مکن و هرگز آشفته نشو؛ بلکه فکر کن آیا حرف هایی که درباره ات گفته اند واقعیت دارد یا دروغ است. اگر واقعیت داشته باشد، نباید ناراحت شوی! زیرا ناراحت شدن از مطلب حق، نو را از خدای متعال دور می کند، اما اگر آنچه درباره تو گفته اند دروغ باشد، پاداش رایگان به دست آورده ای، بدون اینکه کاری انجام داده باشید. این سخن حضرت به این دلیل است که انسان طبعا نمی خواهد باور کند که کامل نیست، به همین دلیل، به محض شنیدن عیب و نقص خود از زبان دیگران، تصور می کند که آنها دروغ می گویند، درحالی که به غیر از حضرات معصومان علیهم السلام، هیچ انسانی کامل نیست. علاوه بر این، بی تابی در برابر سخن دیگران، از خود عیب و نقصی که به سبب آن نکوهیده است، بدتر است. بنابراین، از جمله ویژگی های شیعیان واقعی این است که نباید در برابر انتقاد دیگران، بی تابی کنند، بلکه آن را به فال نیک گرفته، درصدد اصلاح خود برآید.

    کلیدواژگان: بدگویی، عیب جویی، سخن حق، اهل بیت علیهم السلام، قرآن
  • صفیه رضایی*، مجید شاکر سلماسی صفحات 9-17

    شناخت پیشینه مساجد و تاریخ معماری آن می تواند زمینه ساز شناخت تمدن اسلامی باشد. مسجد اموی دمشق یکی از شاهکارهای معماری اسلامی به شمار می رود، و شناخت پیشینه و معماری آن می تواند در چگونگی شکل گیری تمدن اسلام مفید باشد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و در قالب مطالعه ای کیفی به انجام رسیده و به دنبال پاسخ به این پرسش است که سیر تکوینی مولفه های زیبایی شناختی در سطح در زمانی» و «همزمانی» چه نقشی در شکل گیری زیبایی شناسی ساختار بناهای دوره اسلامی به ویژه قبه الصخره و مسجد جامع دمشق داشته است؟ نتایج به دست آمده حاکی از آن است که برخی از بناهای اوایل دوره اسلامی در سطح زمانی نتیجه آمیزش و تلافی فرهنگ های مختلف بوده اند و زیبایی شناسی آنها از ویژگی چند فرهنگی برخوردار است. در این مقاله به تاریخ شکل گیری مسجد اموی به عنوان یکی از آثار تمدنی بزرگ اسلام و نیز پیوند و ارتباط این تمدن عظیم اسلامی با سایر تمدن های موجود مورد مطالعه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، مسجد اموی دمشق، معماری اسلامی
  • زیبا شفیعی خوزانی* صفحات 19-27

    از میان ردیه نویسان قرن پنجم هجری، ابن حزم اندلسی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. درحالی که برخی از محققان غربی و پژوهشگران مسلمان ابن حزم را به عنوان پایه گذار علم ادیان تطبیقی معرفی می کنند. برخی دیگر به خاطر شیوه کلامی و ماهیت جدلی آثار انتقادی او نظریه فوق را صحیح نمی دانند. در این پژوهش که به روش تحلیلی توصیفی صورت گرفته، به منظور آگاهی از جایگاه واقعی و نقش این متفکر بزرگ مسلمان در علم مطالعه ادیان، انتقادات ابن حزم بر مسیحیت در کتاب «الفصل»، به صورت موردی، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد شیوه کار ابن حزم در «الفصل» بر روشی علمی و نظام مند دلالت می کند و می توان آن را اولین اثر روش مند انتقادی در زمینه ادیان دانست، اما به دلیل ماهیت جدلی نوشته ها، برخی استدلال های سطحی و ارجاعات غیردقیق، نمی توان «الفصل» را در زمره کتاب های علمی و بی طرفانه به معنای امروزین آن به حساب آورد. 

    کلیدواژگان: نقد مسیحیت، ابن حزم ظاهری، الفصل، ردیه نویسی
  • زینب اخباری* صفحات 29-39

    مسئله زنان به دلیل اهمیت آن از ابعاد مختلف مطمع نظر پژوهشگران و جامعه شناسان در این عصر می باشد که به فراخور آن عاملی برای تغییر فضای جوامع گوناگون به نفع زنان است. از دین و کتاب های آسمانی به عنوان یکی از عوامل اثرگذار جدی در این تغییر می توان نام برد. ارایه نمایی از این کتب در هویت زنان، عاملی در روشن شدن اثر جدی آموزه های دینی است. ازآنجاکه هویت یابی زنان در احکام خاص ایشان در دو کتاب قرآن و تورات مورد کاوش قرار نگرفته است، در این پژوهش برآنیم به بازخوانی هویت فردی اجتماعی و دینی زنان در احکام اختصاصی آنان با روش تحلیلی و دین پژوهی جزیی بپردازیم. این پژوهش نشان داده که هویت زنان در برخی از احکام، وابسته یا مستقل بودن هویت آنان را آشکار می نماید و در نهایت بستر خوانش جدید از آموزهای قرآن و تورات را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: زن، هویت، تورات، احکام، مستقل، وابسته، قرآن
  • مینا محمدی وکیل * صفحات 41-52

    در ادیان الهی، با وجود آموزه های یکتاپرستانه مشترک، رویکردهای متفاوتی در زمینه خلق شمایل های الهی و انسانی وجود دارد. درک چرایی تفاوت در این رویکردها برای شناخت ماهوی هنرهای دینی امری ضروری و هدف پژوهش حاضر است. این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته، نشان می دهد که در تورات ساخت شمایل صراحتا منع شده و سازنده آن مورد لعن خداوند قرار گرفته است. اما در مسیحیت گرچه در ابتدا ممنوعیت هایی درباره هنر صورت نما وجود داشته، اما در قرون بعد، خلق شمایل مسیح، بسیار مرسوم گردید و این گرایش در مقاطعی تا مرحله افراط گرایانه گرایشات پرستشی نسبت به شمایل ها ظهور یافت. در اسلام محدودیت خلق شمایل با فلسفه پرهیز از آداب پرستشی گذشته و به سبب تشحیذ اذهان نومسلمانان به وجود آمد. بنا بر اصل توحید، مقام خداوند مبرا از هرگونه تشبیه و تجسم است، و این امر سبب پدیدار شدن رویکردی تنزیهی در تصاویر اسلامی گردید. پرهیز از خلق تصاویر و یا ساخت پیکره های انسانی و جانوری در اسلام نیز بر پایه همین شان تنزیهی شکل پذیرفت.

    کلیدواژگان: شمایل های مقدس، شمایل نگاری، شمایل شکنی، حرمت صورت گری، هنر اسلامی، هنر مسیحی، هنر یهودی
  • زهرا علیزاده بیرجندی* صفحات 53-61

    یکی از مقوله های مطرح در ادبیات فرجام گرایانه دینی مفهوم هزاره گرایی یا هزاره های موعود است. در آیین مسیحیت، اندیشه هزاره گرایی که در معنای آخرالزمان باوری است، با اعتقاد به بازگشت مسیح، استقرار حکومت او، رستگاری و نجات، پیوند دارد. نمود عینی و مصداق عملی این اندیشه در جنبش های هزاره گرا بازتاب یافته است. گستره این جنبش ها، ضرورت بررسی های تحلیلی انتقادی را در باب ماهیت و علل تکوین آن ایجاب می کند. ازاین رو، مقاله پیش رو می کوشد از طریق اتخاز یک رویکرد توصیفی تحلیلی دیدگاه های مطرح در مورد این جنبش ها را مورد واکاوی قرار دهد. یافته های این پژوهش ضمن نشان دادن رهیافت های نظری گوناگون در ماهیت جنبش های هزاره گرا، حاکی از تاثیر عناصر اجتماعی، روان شناختی در شکل گیری این جنبش هاست. در کنار این عوامل هزاره گرایی پاسخی ایدیولوژیک و معقول در برابر مظالم حکومت ها و دول استعماری بوده است.

    کلیدواژگان: هزاره گرایی، جنبش های هزاره گرا، کتب مقدس، هزاره های موعود، مسیحیت
  • جواد قلی پور * صفحات 63-70

    بی تردید نهضت اصلاح دینی یکی از مهم ترین نهضت هایی است که غرب مدرن آن را تجربه کرده است. این نهضت در ابعاد مختلفی، غرب و مسیحیت را تحت تاثیر خود قرار داده است. هدف نوشتار حاضر، تبیین نقش نهضت اصلاح دینی در رشد و بالندگی انقلاب علمی و صنعتی و به تبع آنها، تاثیر آن در سرمایه داری است. مسئله اصلی پژوهش این است که آیا نهضت اصلاح دینی در به وجود آمدن یا رشد و گسترش انقلاب علمی، انقلاب صنعتی و سرمایه داری تاثیر داشته است یا خیر؟ در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، شواهد و دلایل تاثیر نهضت اصلاح دینی را در رشد و بالندگی انقلاب علمی و صنعتی و سپس در سرمایه داری که این نهضت طریق آن در انقلاب صنعتی موثر بوده، مورد بررسی قرار داده ایم. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نهضت اصلاح دینی از طریق تقدس بخشیدن به دنیا و امور دنیوی، تشویق به مطالعه طبیعت، دعوت ریاضت گری و ترک لذت در انقلاب علمی، صنعتی و سرمایه داری موثر بوده است.

    کلیدواژگان: نهضت اصلاح دینی، انقلاب علمی، انقلاب صنعتی، سرمایه داری، دین
  • محمدحسین دالوند*، قربان علمی صفحات 71-82

    کشف طومارهای بحرالمیت به قدری در شناخت قوم یهود و متون مقدس آن مهم و اساسی بود که فروغ نوینی را برای شناخت و ساختن یک مفهوم دیگر از کتاب مقدس ارایه می دهند. عرفان در طومارها به نوعی رفتار مذهبی اطلاق می شود که فرد با روش هایی که اختصاصا برای دستیابی به قلمرو و عرش الهی همراه با جذبه طراحی شده، انجام می دهد. افزون بر این، پیوستگی خاصی بین رویاهای مکاشفه ای ملکوت خدا و برخی طومارها مانند سپاس، نیایش فرشتگان، جنگ و قانون مسیحایی وجود دارد. اگرچه هنوز به روشنی آشکار نیست که این سنت عرفانی از بازمانده عرفان مکاشفه ای یهودیت معبد دوم ریشه ستانده یا از یک رشته عرفان کاهنانه فرقه گرایی قمران یا هردوان به وجود آمده باشد. اما این روشن است که سنت عرفانی به جامانده از قمران توسط یهودیان و مسیحیان در قرون بعد، بسط و توسعه یافته است. این پژوهش می کوشد تا با روش توصیف و تحلیل در بازخوانی مفاهیم و عناصر عرفانی طومارها به هدف بیان نوع و زبان مفاهیم عرفانی دست یابد.

    کلیدواژگان: قمران، طومارهای بحرالمیت، عرفان، عروج، مکاشفه
  • حسین مقدس*، جواد کارخانه صفحات 83-94

    زرتشت فردی است که در مورد او و سخنانش، همواره مباحث متعددی شکل گرفته است. برخی اصل وجودش را رد کرده و برخی او را یک مصلح اجتماعی، و عده ای درحد یک متنبی، و در آخر بعضی او را پیامبر ایران زمین دانستند. نظر به آنکه برخی در تلاش اند تا با برجسته نشان دادن چهره زرتشت، در جهت تضعیف دیگر ادیان الهی بخصوص دین اسلام قدم بردارند؛ این تحقیق تلاش کرده تا ضمن بیان برخی اقوال در این راستا و مشکل اثبات نبوت زرتشت، به وجود اندیشه ها و برخی اعتقادات زرتشت درمیان مردم، و بخصوص درمیان برخی حکومت های ایران باستان با نگاه توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع و اسناد معتبر علمی به نقد و بررسی آن مواضع اساسی و مدنظر بپردازد. با توجه به مبهم بودن تاریخ تولد زرتشت و همچنین بررسی متون تاریخی در مورد ایشان، با قطعیت نمی توان زرتشت را پیامبر دانست. به تعبیر دیگر، آیین مجوس، پیامبری غیر از زردشت و کتابی غیر از اوستا داشته و دو آیین مجوس و زرتشت مترادف هم نیستند.

    کلیدواژگان: زرتشت، توحید، ثنویت، هخامنشان، ساسانیان، نبوت، مجوس
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taghi Mesbah* Pages 5-8

    This study is an explanation of the characteristics of the real Shiites from Imam Mohammad Baqir in ordering to Jabir bin Yazid Ja'fi, one of the special companions of that Imam. Another characteristic of true Shiites is that the true believer must be resilient in the face of the slander of others. The Presence says: If someone slanders you, do not be complain and lamentation and impatience, never disturbed; Instead, think about whether what they said is true or false. If it is true, you should not be upset! because being upset about the truth will take you away from God Almighty, but if what they say about you is a lie, you get a free reward without doing anything. This is because man naturally does not want to believe that he is not perfect, for this reason, as soon as they hear their faults from the others, they think that they are lying, while there is no perfect human being other than the infallible presences. In addition, impatience with the words of others is worse than vice and defect that has blamed.  Thus, one of the characteristics of true Shiites is that they should not be impatient to criticize others, but should take it as good omen and seek to reconciliation themselves.

    Keywords: slander, censorious, right utterance, progeny of the prophet, Quran
  • Safiyyeh Rezaei*, Majid Shaker-Salmasi Pages 9-17

    The recognition of history and architecture of mosques can pave the way for understanding Islamic civilization. The Umayyad Mosque in Damascus is considered one of the masterpieces of the Islamic architecture, and knowing its history and architecture can be useful in shaping the Islamic civilization. This article has been written using a descriptive-analytical method and in the form of a qualitative study; and also it seeks to answer the question of what role did the evolutionary course of aesthetic and cognitive components at the level of "diachronic" and "synchronic" play in shaping the aesthetics of the structure of Islamic buildings, especially the Dome of the Rock and the Great Mosque of Damascus. The results show that some of the buildings of the early Islamic period were the result of the combination and retaliation of different cultures, and their aesthetics are multicultural. In this article, the history of building the Umayyad Mosque as one of the great works of the Islamic civilization and also the connection and relation of this great Islamic civilization with other existing civilizations has been studied.

    Keywords: the Islamic Civilization, Damascus Umayyad Mosque, Islamic architecture
  • Ziba Shafiei-Khuzani* Pages 19-27

    Among the fifth-century (Hijri) writers who wrote in rejection of a subject, Ibn Hazm has a specific position. While some Western and Muslim scholars refer to Ibn Hazm as the founder of the science of comparative religions, others do not consider the above theory to be correct because of the theological method and controversial nature of his critical works. In this analytical-descriptive study, in order to know the real position and role of this great Muslim thinker in the study of religions, Ibn Hazm's critiques of Christianity in the book "Al-Fasl" are examined on a case-by-case basis. The results of this study show that Ibn Hazm's method in "Al-Fasl" indicates a scientific and systematic method and it can be considered as the first methodical critical work in the field of religions, but due to the controversial nature of the writings, some superficial arguments and inaccurate references “Al-Fasl” cannot be considered a scientific and neutral book in its modern meaning. 

    Keywords: critique of Christianity, Ibn Hazm Zaheri, Al-Fasl, writing rejection notes
  • Zeynab Akhbari* Pages 29-39

    Due to its importance, the issue of women is considered by researchers and sociologists in various dimensions in this era, and accordingly, it is a factor in changing the atmosphere of various societies in favor of women. Religion and heavenly books can be mentioned as one of the serious factors influencing this change. The presentation of these books on women's identities is a factor in clarifying the serious effect of religious teachings. Since the identification of women in their special rulings has not been explored in the two books of the Quran and the Torah, in this study we intend to re-read the individual, social and religious identity of women in their specific rulings by an analytical and partial religion method. This research has shown that women's identities in some rulings, whether dependent or independent, reveal their identities and ultimately provide a platform for new reading of the teachings of the Quran and the Torah.

    Keywords: woman, identity, Torah, judgments, independent, dependent, the Quran
  • Mina Mohammadi-Vakil* Pages 41-52

    In the divine religions, despite the common monotheistic teachings, there are different approaches to the creation of divine and human icons. Understanding why these approaches differ is essential for understanding the nature of the religious arts and the purpose of the present study. This research, which has been done using a descriptive-analytical method, shows that in the Torah, the construction of the icon is explicitly forbidden and its creator is cursed by God. But in Christianity, although at first there were prohibitions on the art of the form, in the following centuries, the creation of the image of Christ became very common, and this tendency emerged at times up to the extremist stage of the worship of images. In Islam, the restriction of the creation of the image with the philosophy of abstaining from the rituals of worship has been established due to the recognition of the minds of neo-Muslims. According to the principle of monotheism, the status of God is free from any similitude and incarnation, and this led to the emergence of a purgatory approach in Islamic images. The avoidance of creating images or making human and animal figures in Islam was also formed on the basis of this degrading dignity.

    Keywords: sacred icons, iconography, iconoclasm, sanctity of portraism, Islamic art, Christian art, Jewish art
  • Zahra Alizadeh Birjandi * Pages 53-61

    One of the components of religious finalist literature is the concept of millennialism or the promised millennia. In Christianity, the idea of millennialism, which means believing in the apocalypse, is linked to the belief in the return of Christ, the establishment of His rule, redemption, and salvation. The objective manifestation and practical example of this idea is reflected in the millennial movements. The scope of these movements necessitates analytical-critical studies of the nature and causes of their development. Therefore, the present article seeks to explore the views expressed on these movements by adopting a descriptive-analytical approach. The findings of this study, while showing various theoretical approaches in the nature of millennial movements, indicate the influence of social and psychological elements in the formation of these movements. Along with these factors, millennialism has been an ideological and sensible response to the oppression of governments and colonial powers.

    Keywords: millennialism, millennial movements, sacred books, promised millennia, Christianity
  • Javad GholiPour* Pages 63-70

    Undoubtedly the religious reform movement is one of the most important movements that the modern West has experienced. This movement has affected the West and Christianity in various dimensions. The purpose of this paper is to explain the role of the religious reform movement in the growth and development of the scientific and industrial revolution and, consequently, its impact on capitalism. The main question of the research is whether the religious reform movement has had an impact on the emergence or growth and expansion of the scientific revolution, the industrial revolution and capitalism. In this descriptive-analytical study, we have examined the evidence and reasons for the influence of the religious reform movement on the growth and development of the scientific and industrial revolution and then on the capitalism through which this movement was effective in the industrial revolution. The research findings suggest that the religious reform movement has been effective in sanctifying the world and worldly affairs, encouraging the study of nature, inviting austerity, and abandoning pleasure in the scientific, industrial, and capitalist revolutions.

    Keywords: religious reform movement, scientific revolution, industrial revolution, capitalism, religion
  • Mohammad Hossein Dalvand*, Ghorban Elmi Pages 71-82

    The discovery of the Dead Sea Scrolls was so important in understanding the Jewish people and its sacred texts that they provided a new light for understanding and constructing another concept of the Bible. In the scrolls, mysticism refers to a type of religious behavior that a person performs in ways designed specifically to achieve the divine realm and throne with attraction. In addition, there is a special connection between the revelatory dreams of the kingdom of God and some scrolls such as thanksgiving, the prayer of angels, war and the Christian law. However, it is not yet clear whether this mystical tradition is rooted in the surviving mystical mysticism of Judaism in the Second Temple, or whether it originated from a series of priests' mystical mysticism, the lunar sect, or both. But it is clear that the mystical tradition left behind by the Christians was developed by the Jews and Christians in later centuries. This research tries to achieve the purpose of expressing the type and language of mystical concepts by using the method of description and analysis in re-reading the mystical concepts and elements of scrolls.

    Keywords: Qumran, the Dead Sea Scrolls, mysticism, ascension, revelation
  • Hossein Moghaddas*, Javad Karkhaneh Pages 83-94

    There have always been numerous issues about Zarathustra and his words to discuss. Some rejected his existence and some considered his as a social reformer, and some as a soothsayer, and finally some considered him the prophet of Iran. Given that some are trying to highlight the face of Zarathustra to weaken other divine religions, especially Islam, this research has tried to express some statements in this regard and the problem of proving the prophethood of Zarathustra, the existence of Zoroastrian ideas and beliefs among the people, and especially among some governments of ancient Iran with a descriptive-analytical view and using reliable scientific sources and documents to criticize those fundamental positions. Due to the ambiguity of the date of Zarathustra’s birth and also the study of historical texts about him, Zarathustra cannot be considered a prophet with certainty. In other words, the religion of the Magus had a prophet other than Zarathustra and a book other than the Avesta, and the two religions of Magus and Zarathustra are not synonymous.

    Keywords: Zarathustra, monotheism, dualism, Achaemenids, Sassanids, prophecy, Magus