فهرست مطالب
نشریه روان پرستاری
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 39، امرداد و شهریور 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/08/06
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحات 1-10مقدمه
بی خوابی یکی از اختلالات عمده خواب نوجوانان شناخته شده است که پیامدهای آن بر جنبه های مختلف سلامت و عملکردشان تاثیرگذاراست. هدف از این مطالعه اثربخشی درمان گوش کردن عمیق کامل برشدت بی خوابی و کیفیت خواب نوجوانان دختر مبتلابه بی خوابی است.
روش کارپژوهش از نوع نیمه آزمایشی (اندازه گیری تکرار شده) بود و جامعه آماری را دختران نوجوان دارای مشکل بی خوابی که به صورت هدفمند از مدارس دخترانه متوسطه دوم شهر اصفهان پایه دهم و یازدهم با مشکل بی خوابی و نداشتن هیچ اختلال روان پزشکی دیگر انتخاب و 30 نفر به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل در سال 1397 قرار گرفتند. ابزار پژوهش آزمون شدت بی خوابی (ISI - 2006)، پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI -1989) و مصاحبه بالینی (برای تشخیص عدم همبودی بی خوابی با مشکلات روانی دیگر) بود. گروه درمان طی دو ماه تحت درمان گوش کردن عمیق کامل قرار گرفتند و نمرات پرسشنامه شدت بی خوابی و کیفیت خواب قبل و بعد از مداخله و در مرحله پی گیری دوماهه هر دو گروه جمع آوری شد و با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
یافته هایافته ها نشان داد که درمان گوش کردن عمیق کامل در بهبود شدت بی خوابی و کیفیت خواب نوجوانان دختر گروه درمان نسبت به گروه کنترل تاثیر معنی داری داشته و این تاثیر در مرحله پی گیری نیز باقی مانده است (001/0<p). در مراحل پس آزمون و هم چنین پیگیری در هر دو متغیر شدت بی خوابی و کیفیت خواب بین گروه کنترل با گروه درمان تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0<p).
نتیجه گیرینتایج پژوهش حاکی از اثربخشی درمان گوش کردن عمیق کامل بر کاهش شدت بی خوابی و افزایش کیفیت خواب نوجوانان دختر مبتلابه بی خوابی است؛ ازاین رو توجه به این یافته ها و سازوکار اثربخشی این روش درمانی می تواند اثرات درمانی مناسبی برای کاهش شدت بی خوابی و بهبود کیفیت خواب بیماران مبتلابه بی خوابی در پی داشته باشد.
کلیدواژگان: درمان گوش کردن عمیق کامل، شدت خوابی، کیفیت خواب، نوجوانان دختر -
صفحات 11-21مقدمه
اختلال خواب در دوران حاملگی شیوع بسیار بالایی دارد، این اختلال در دوران بارداری سلامت مادر و جنین را تهدید میکند. درمان های غیر دارویی برای بهبود الگوی خواب زنان باردار دارای اختلال خواب الویت دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر رایحه درمانی با اسانس اسطوخودوس بر کیفیت خواب زنان باردار انجام شد.
روش کاراین مطالعه به روش نیمه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. حجم نمونه 30 نفر بود، که به روش نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند. افراد گروه نمونه از بین زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی کرمان انتخاب شدند. افراد انتخاب شده دارای ملاک های تشخیصی اختلال خواب در دوران بارداری بر اساس پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ (PSQ) بودند. به افراد انتخاب شده به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمون در طی مطالعه به مدت3 شب متوالی در هفته، شروع به مصرف اسانس اسطوخودوس کردند. از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ (PSQ) در دو مرحله قبل از شروع مداخله و بعد از یک ماه از انجام مداخله جهت ارزیابی کیفیت خواب استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرم افزار Spss و روش های تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و تحلیل کوواریانس (ANCOVA) استفاده شد.
یافته هانتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه برای گروه مداخله نشان داد نمرات کیفیت خواب در پس آزمون به صورت معناداری بالاتر از پیش آزمون بوده است (001/0<P). همچنین مقایسه نمرات کیفیت خواب در گروه مداخله و کنترل در پس آزمون به وسیله تحلیل کواریانس نشان داد نمرات کیفیت خواب در گروه مداخله به صورت معناداری بالاتر از گروه کنترل بوده است (001/0<P)، و رایحه درمانی با اسانس اسطوخودوس 59 درصد از تغییرات نمرات کیفیت خواب را تبیین میکند.
نتیجه گیریبا توجه به اثربخشی مثبت رایحه درمانی با اسانس اسطوخودوس بر کیفیت خواب زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری، میتوان گفت که این مداخله برای کاهش نشانههای منفی اثر گذار بر کیفیت خواب زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری سودمند است. با توجه به یافته های این پژوهش رایحه درمانی با اسانس اسطوخودوس بر کیفیت خواب زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری بر تجربه خواب با کیفیت بالاتر موثر است و توجه به آموزش آن در مراکز درمانی به زنان بادردار میتواند از آسیب پذیری زنان در این دوره بکاهد.
کلیدواژگان: اسطوخودوس، رایحه درمانی، کیفیت خواب، زنان باردار، سه ماهه سوم بارداری -
صفحات 22-35مقدمه
شواهد پژوهشی حاکی از این است که ذهنی سازی یعنی ظرفیت تامل بر حالت های ذهنی خود و دیگران در افراد دارای رفتارهای خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی دچار نقص می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده دوانلو بر ذهنی سازی در افراد خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی بود.
روش کاربدین منظور در چهارچوب طرح تجربی تک آزمودنی خطوط چندگانه با ورود پلکانی 5 نفر از مراکز مشاوره استان البرز با استفاده از ابزارهای تشخیصی مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID-II) و پرسشنامه شخصیت میلون (MCMI-III) بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت انفرادی طی 20 جلسه تحت مداخله روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده قرار گرفتند و در شش مرحله (قبل از درمان، بعد از جلسه های 4، 8، 12، 16 و 20 و 2 ماه پیگیری به وسیله پرسشنامه های ذهنی سازی (RFQ-54) و سیاهه رفتارهای خودآسیب رسان (ISAS) ارزیابی شدند. به منظور تحلیل داده ها از شاخص های تغییر روند، شیب، بازبینی نمودارها و برای تعیین معناداری بالینی از شاخص کوهن، درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد.
یافته هانتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر افزایش ذهنی سازی و کاهش رفتارهای خودآسیب رسان افراد دارای رفتارهای خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی موثر است.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده گزینه مناسبی برای افزایش ظرفیت ذهنی سازی و کاهش رفتارهای خودآسیب رسان در افراد دارای رفتارهای خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی می باشد.
کلیدواژگان: روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده، ذهنی سازی و رفتارهای خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی -
صفحات 36-45مقدمه
زوجین متقاضی طلاق دارای مشکلات فراوانی در روابط زناشویی خود هستند و یکی از روش های موثر در بهبود ویژگی های مرتبط با زندگی زناشویی، روش آموزش رویکرد یکپارچه چندسطحی فلدمن است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش رویکرد یکپارچه چندسطحی فلدمن بر افزایش شفافیت ارتباط زناشویی و کاهش میل به طلاق در زوجین متقاضی طلاق انجام شد.
روش کارمطالعه حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش متشکل از کلیه زوج های متقاضی طلاق استان البرز بودند که به مرکز مشاوره حامی خانواده در سال 1398 ارجاع داده شدند. نمونه پژوهش 20 زوج دارای نمره پایین در شفافیت ارتباط زناشویی و نمره بالا در میل به طلاق بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش رویکرد یکپارچه چندسطحی فلدمن شرکت نمود و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با مقیاس های شفافیت ارتباط زناشویی (سعیدی فرد و همکاران، 1395) و میل به طلاق (رازبالت و همکاران، 1986) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه جمع آوری و با روش اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.
یافته هایافته ها نشان داد که آموزش رویکرد یکپارچه چندسطحی فلدمن باعث افزایش شفافیت ارتباط زناشویی و کاهش میل به طلاق در زوجین متقاضی طلاق شد و پایداری نتایج پس از دو ماه حفظ شد (05/0>P).
نتیجه گیریبا توجه نتایج، برنامه ریزی برای استفاده از روش آموزش رویکرد یکپارچه چندسطحی فلدمن برای افزایش شفافیت ارتباط زناشویی و کاهش میل به طلاق در زوج های متقاضی طلاق ضروری است.
کلیدواژگان: رویکرد یکپارچه فلدمن، شفافیت ارتباط زناشویی، میل به طلاق -
صفحات 46-56مقدمه
بزهکاری یک پدیده اجتماعی است و بزهکاران در مقایسه با دیگران بیشتر به اختلال های روانشناختی مبتلا می شوند. یکی از روش های آموزشی نسبتا جدید و برگرفته از موج سوم روان درمانی برای کاهش اختلال های روانشناختی، آموزش مبتنی بر شفقت است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر شفقت بر امیدواری، رضایت از زندگی و نارسایی خلقی نوجوانان دختر بزهکار انجام شد.
روش کارروش این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش نوجوانان دختر بزهکار شهر زاهدان در سال 1399 به تعداد 167 نفر بودند. نمونه پژوهش 30 نفر بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب با روش تصادفی در دو گروه 15 نفری جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای بر اساس پکیج گیلبرت (2009) تحت آموزش مبتنی بر شفقت قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های امیدواری (اسنایدر و همکاران، 1991)، رضایت از زندگی (داینر و همکاران، 1985) و نارسایی خلقی تورنتو (بگبی و همکاران، 1994) بودند. داده ها با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چند متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.
یافته هابر اساس آزمون خی دو گروه های آزمایش و کنترل از نظر سن خودشان و تحصیلات والدین تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P). علاوه بر آن، نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش مبتنی بر شفقت باعث افزایش امیدواری (001/0>, P75/84=F) و رضایت از زندگی (001/0>, P46/81=F) و کاهش نارسایی خلقی (001/0>, P20/65=F) نوجوانان دختر بزهکار شد.
نتیجه گیرینتایج نشان دهنده تاثیر آموزش مبتنی بر شفقت بر افزایش امیدواری و رضایت از زندگی و کاهش نارسایی خلقی در نوجوانان دختر بزهکار بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت برای بهبود ویژگی های روانشناختی نوجوانان دختر بزهکار از جمله امیدواری، رضایت از زندگی و نارسایی خلقی آنها می توانند از روش آموزش مبتنی بر شفقت در کنار سایر روش های آموزشی استفاده کنند.
کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شفقت، امیدواری، رضایت از زندگی، نارسایی خلقی، نوجوانان بزهکار -
صفحات 57-68مقدمه
هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی مکانیسم های دفاعی در رابطه بین سیستم های مغزی رفتاری با ناگویی هیجانی در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان ساری بود.
روشجامعه ی آماری شامل تمام دانشجویان دانشگاه فرهنگیان ساری در سال تحصیلی 98-1397 بود. از این جامعه ی آماری, نمونه ای به تعداد 234 نفر با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه مکانیسم های دفاعی (DSQ) و پرسشنامه سیستم های بازداری و فعال ساز رفتاری کارور و وایت و پرسشنامه ناگویی هیجانی استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری انجام گرفت.
یافته هاسیستم های مغزی-رفتاری و مکانیسم های دفاعی نقش مستقیم بر ناگویی هیجانی دارند(01/0p <). سیستم فعال سازی رفتاری و مکانیسم دفاعی رشد یافته اثر منفی و معنی داری بر ناگویی هیجانی و سیستم بازداری رفتاری و مکانیسم های دفاعی (سبک دفاعی رشد نایافته و سبک دفاعی روان رنجور) اثر مثبت و معنی داری بر ناگویی هیجانی را نشان دادند. همچنین سیستم های مغزی-رفتاری با نقش میانجی مکانیسم های دفاعی بطور غیرمستقیم بر ناگویی هیجانی نقش داشت(01/0p <). بنابراین مدل پیشنهادی روابط علی بین متغیرهای مذکور از برازش قابل قبولی برخوردار بود.
نتیجه گیریسیستم های مغزی رفتاری در قالب یک مدل علت شناسی در نقش عوامل آسیب پذیری با نقش میانجیگری مکانیسم دفاعی در به وجود آمدن ناگویی هیجانی نقش دارند.
کلیدواژگان: سیستم های مغزی-رفتاری، ناگویی هیجانی، مکانیسم های دفاعی -
صفحات 69-78مقدمه
ابتلا به چاقی سبب ایجاد مشکلات جسمانی، روان شناختی و حتی هیجانی می شود و این شرایط می تواند شاخص توده بدنی، ولع مصرف و حتی تنظیم هیجان را دچار تغییر نماید، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان دلبستگی محور بر شاخص توده بدنی، تنظیم هیجان و ولع مصرف غذا در نوجوانان دختر مبتلا به چاقی بود.
روش کارروش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و یک مرحله پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دختر مبتلا به چاقی و مراجعه کننده به مراکز غدد و چاقی شهر ساری در سال 1398 بودند. از بین جامعه هدف تعداد 24 آزمودنی به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج به پژوهش انتخاب شدند و به شیوه گمارش تصادفی با توجه به قرعه در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل شاخص توده بدنی (BMI)، پرسشنامه تنظیم هیجان گرتز و رومر (2004) و پرسشنامه ولع مصرف در چاقی سپدا- بنیتو و همکاران (2000) بود. گروه آزمایش تحت درمان دلبستگی محور در 10 جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو ماه قرار گرفت. از هر دو گروه آزمایش و کنترل قبل از شروع مداخله؛ پیش آزمون، خاتمه مداخله؛ پس آزمون و مجددا دوماه بعد از اتمام مداخله؛ پیگیری دریافت شد. نتایج با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و خی دو با نرم افزار SPSS 18 مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته هانتایج شاخص میانگین در گروه آزمایش در شاخص توده بدنی در پیش آزمون 52/32، پس آزمون 94/30، پیگیری 11/30 می باشد، در ولع مصرف غذا در پیش آزمون 91/119، پس آزمون 41/103، پیگیری 91/102 می باشد. در تنظیم هیجان در پیش آزمون 32/126، پس آزمون 25/111، پیگیری 45/111 می باشد. همچنین نتایج نشان داد که درمان دلبستگی محور در متغیرهای شاخص توده بدنی (001/0 >p، 344/27F=)، تنظیم هیجان (001/0 >p، 668/69F=) و ولع مصرف غذا (001/0 >p، 174/54F=) اثر معنی دارد. به طور کلی بین پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش در فرایند مداخله به تناسب گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0P <)، همچنین بررسی مرحله پیگیری نشان از ثبات مداخله داشت.
نتیجه گیرینتایج این پژوهش تاکیدی بر اهمیت دلبستگی به غذا در افراد مبتلا به چاقی دارد، که می تواند تلویحات کاربردی برای درمان گران جهت کاهش ولع مصرف غذا، تنظیم هیجان و بهبود توده بدنی در نوجوانان دختر مبتلا به چاقی ارایه دهد.
کلیدواژگان: دلبستگی، ولع مصرف غذا، تنظیم هیجان، توده بدنی -
صفحات 79-92مقدمه
کیفیت زندگی و پرخاشگری از متغیرهایی هستند که برای نوجوانان دارای مشکلات رفتاری از اهمیت زیادی برخوردارند. این پژوهش با هدف تعیین مقایسه اثر بخشی درمان غیرفعال سازی حالت خانواده محور، درمان شناختی-رفتاری و درمان پذیرش و تعهد بر پرخاشگری نوجوانان دختر دارای مشکلات رفتاری و کیفیت زندگی مادران آن ها انجام شد.
روشروش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پژوهش، چهارگروهی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. از میان مادران 120 نوجوان دختر 14 تا 18 ساله شهر اصفهان در تابستان 1398، مادران 60 نوجوان بر مبنای ملاک های ورود به صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). پرسشنامه کیفیت زندگی وارشربون برای مادران و پرسشنامه پرخاشگری باس و پری برای نوجوانان استفاده شد. سه گروه درمان غیرفعال سازی حالت خانواده محور، درمان شناختی-رفتاری و درمان پذیرش و تعهد به تفکیک طی 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند و گروه گواه هیچ گونه درمانی دریافت ننمود. داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی با کمک نرم افزار SPSS (ویرایش 24) تحلیل گردید.
یافته هانتایج حاصل نشان داد درمان غیرفعال سازی حالت خانواده محور، درمان شناختی-رفتاری و درمان پذیرش و تعهد نشان داد در کیفیت زندگی مادران و پرخاشگری نوجوانان دختر با گروه کنترل تفاوت معنادار ایجاد کرد (01/0>p)، یعنی باعث افزایش کیفیت زندگی مادران و کاهش پرخاشگری نوجوانان دختر در هر سه گروه گردید ولی بین سه روش درمان با یکدیگر تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p) .
نتیجه گیریدر مجموع، یافته های این پژوهش نشان داد درمان غیرفعال سازی حالت خانواده محور، درمان شناختی-رفتاری و درمان پذیرش و تعهد می توانند کیفیت زندگی مادران را ارتقاء و در عوض پرخاشگری نوجوانان دختر را کاهش دهند. بر همین اساس پیشنهاد می شود که از این درمان ها برای درمان نوجوانان دختر دارای مشکلات رفتاری استفاده شود.
کلیدواژگان: درمان غیرفعال سازی حالت خانواده محور، درمان شناختی-رفتاری، درمان پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، پرخاشگری -
صفحات 93-103مقدمه
اختلالات طیف اسکیزوفرنی، یکی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی است که عود علایم و بستری های مکرر از ویژگی های مهم این اختلالات می باشد. هدف این پژوهش، تعیین اثر بخشی آموزش روانی خانواده بر پیشگیری از عود علایم بیماران مبتلا به اختلالات طیف اسکیزوفرنی بود.
روش کارطرح پژوهش حاضر به صورت نیمه آزمایشی بود که با مشارکت 30 بیمار مبتلا به اختلالات طیف اسکیزوفرنی بستری در مرکز آموزشی، درمانی روانپزشکی رازی تهران در بهار سال 1398 انجام شد که این نمونه در دسترس به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در این پژوهش جلسات آموزش روانی خانواده فقط برای مراقبان اصلی بیماران گروه آزمایش برگزار گردید. ابزار پژوهش، مقیاس علایم مثبت و منفی اسکیزوفرنی بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.
یافته هایافته ها نشان داد که در مرحله پیش آزمون بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر علایم اختلالات طیف اسکیزوفرنی (1/121 و 9/122)، علایم منفی (53/32 و 6/31) و علایم مثبت (73/28 و 87/28) تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 < p). اما در مرحله پس آزمون بین آنها تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0 > p). به عبارت دیگر، جلسات آموزش روانی خانواده، باعث کاهش عود علایم اختلالات طیف اسکیزوفرنی (1/182 = F، 001/0 > p)، کاهش عود علایم منفی (24/5 = F، 05/0 > p) و کاهش عود علایم مثبت (54/48 = F، 001/0 > p) در بیماران مبتلا به اختلالات طیف اسکیزوفرنی شد.
نتیجه گیرینتایج حاکی از اثربخشی آموزش روانی خانواده بر کاهش عود علایم اختلالات طیف اسکیزوفرنی، علایم منفی و علایم مثبت در بیماران مبتلا به اختلالات طیف اسکیزوفرنی بود. به نظر می رسد که با توجه به تاثیرات مثبت این برنامه آموزشی، از این روش می توان در کنار سایر روش های درمانی برای کاهش علایم بیماران استفاده نمود که خود می تواند نه تنها باعث کاهش هزینه ها بلکه منجر به بهبود عملکرد بیماران نیز گردد.
کلیدواژگان: آموزش روانی خانواده، عود، اسکیزوفرنی -
صفحات 104-117مقدمه
ذهن آگاهی به عنوان یک حالت ارتقا دهنده تفکر خودآگاهی برای بهبود نگرانی و اضطراب در نظر گرفته می شود.از این رو در جهت شناخت پایه های زیست-روان شناختی و درمان اضطراب در زنان، در این پژوهش کارآیی گروه درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری، امید به زندگی و اضطراب در زنان مضطرب مورد بررسی قرار گرفت.
روش کاراین پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه) بوده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر متشکل از تمامی زنانی بود که به دلیل اضطراب یا مشکلات مرتبط با آن به مراکز مشاوره شهر کرج در سال 1398 مراجعه کردند که از بین آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 8 جلسه ی90 دقیقه ای، 2 روز در هفته تحت گروه درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت اما بر گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله و پس از پیگیری یک ماهه به پرسشنامه های اضطراب حالت- صفت اسپیلبرگر، تاب آوری کونور و دیویدسون و امیدواری اشنایدر پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 استفاده شد.
یافته هابین میانگین نمره های پس آزمون گروه مداخله و شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت، بدین ترتیب که آموزش ذهن آگاهی باعث کاهش اضطراب در گروه ماخله شد (01/0>p). همچنین نتایج نشان داده است که آموزش ذهن آگاهی باعث افزایش تاب آوری و امید به زندگی نیز شده است (01/0>p).
نتیجه گیریبا توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از درمان های گروهی همچون ذهن آگاهی اثرات مثبتی بر کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری و امید به زندگی زنان مضطرب برجای می گذارد. لذا در مراحل مختلف درمان یا پس از آن می توان با ارایه این دسته از آموزش ها به کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری و امیدواری زنان مضطرب کمک کرد.
کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اضطراب، تاب آوری، امیدبه زندگی، زنان -
صفحات 118-131مقدمه
هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش ورزش ذهنی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی روان شناختی و ترس از خود در افراد دارای بدریخت انگاری بدنی شهرستان اهواز بود.
روش کارروش پژوهش، تجربی از نوع آزمایشی میدانی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه و پیگیری بود. نخست تعداد 100 نفر از افرادی که در سال 1398 به خاطر مساله بدریخت انگاری به مراکز مشاوره شهر اهواز مراجعه کرده بودند به روش داوطلبانه انتخاب شدند، سپس 45 نفرکه از پرسشنامه اختلال بدشکلی بدن ربیعی و همکاران (1390) بالاترین نمره ها را کسب کردند، به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه 15 نفره آزمایش 1،2 و گواه گمارده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های پریشانی روان شناختی کسلر و همکاران (2002) و ترس از خود آگویلار و همکاران (2019) بود.
یافته هانتایج نشان داد که درمراحل پس آزمون و پیگیری، آموزش ورزش ذهنی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش پریشانی روان شناختی و ترس از خود اثربخش بودند (05/0<p). همچنین، در مراحل پس آزمون و پیگیری بین اثربخشی دو مداخله بر پریشانی روان شناختی و ترس از خود تفاوتی مشاهده نشد (05/0>p).
نتیجه گیریمی توان از آموزش ورزش ذهنی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش پریشانی روان شناختی و ترس از خود در اختلال بدریخت انگاری بدنی استفاده نمود.
کلیدواژگان: بدریخت انگاری بدنی، آموزش ورزش ذهنی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، پریشانی روان شناختی، ترس از خود
-
Pages 1-10Introduction
Insomnia is one of the major disorders of adolescent sleep that has implications for various aspects of their health and performance. The purpose of this study was therefore the aim of this study was investigation the effectiveness of integral deep listening(I D L) therapy on improving insomnia severity and quality of sleep in adolescent girls with insomnia.
MethodsThe research was semi-experimental (repeated measure). The statistical population consisted of 30 female adolescents, grade 10 and 11 with the problem of insomnia and no other psychiatric disorders from Isfahan secondary high school, who, as a target, were selected and randomly assigned to the treatment and control groups in 2018. Research tools: Insomnia Severrity Index (ISI - 2006), Pittsburgh sleep quality index (PSQI -1989) and, Clinical Interviews (to diagnose insomnia and other mental problems). The treatment group underwen integral deep listening treatment for two months and and the scores of insomnia severity and sleep quality before and after the intervention and at the follow-up phase of two month were collected in both groups and analyzed using Variance analysis test with repeated measurements and bonfroni pursuit test.
ResultsResults have showed that treatment) IDL(significantly effect on improving the severity of insomnia and sleep quality in the treatment group compared to the control group and this effect is persisted at follow-up(P ˂ 0.001). There is a significant difference between the control group and the treatment group In the post-test as well as follow-up stages in both variables the severity of insomnia and sleep quality (P ˂ 0.001).
ConclusionsResults of this study reveal the effectiveness of integral deep listening treatment on insomnia severity and quality of sleep in adolescent girls with insomnia. According to these results and the mechanism of its effectiveness, this therapy can have good therapeutic implications.
Keywords: Integral Deep listening Treatment, Insomnia Severity, Quality of sleep, Female adolescents -
Pages 11-21Introduction
Sleep disturbance during pregnancy is quite common, it threatens the health of the mother and fetus during pregnancy. Non-pharmacological therapies are preferred for improving the sleep pattern of pregnant women with sleep disorders. The aim of this study was to determine the effect of lavender essential oil on the quality of sleep in pregnant women.
MethodsThis study was performed by quasi-experimental method using pre-test-post-test design with control group. The sample size was 30 people, who were selected by available sampling method. The sample group was selected from pregnant women in the third trimester of pregnancy who referred to Kerman health centers. The selected individuals had diagnostic criteria for sleep disorder during pregnancy based on the Pittsburgh Quality Sleep Questionnaire (PSQ). The selected individuals were randomly assigned to two experimental and control groups. During the study, the experimental group began taking lavender essential oil for 3 consecutive nights a week. The Pizzberg Sleep Quality Questionnaire (PSQ) was used in two stages before the intervention and after one month to evaluate the quality of sleep. Spss software and one-way analysis of variance (ANOVA) and covariance analysis (ANCOVA) were used to analyze the data.
ResultsThe results of the one-way analysis of variance test for the intervention group showed that the quality of sleep quality in the post-test was significantly higher than the pre-test (P <0.001). Also, a comparison of sleep quality scores in the postoperative intervention and control group by analysis of covariance showed that sleep quality scores in the intervention group were significantly higher than the control group (P <0.001), and aromatherapy with lavender essential oil was 59%. Explains changes in sleep quality scores.
ConclusionGiven the positive effect of aromatherapy with lavender essential oil on the quality of sleep of pregnant women in the third trimester of pregnancy, it can be said that this intervention is useful for reducing the negative symptoms affecting the quality of sleep of pregnant women in the third trimester of pregnancy. According to the findings of this study, aromatherapy with lavender essential oil on the quality of sleep of pregnant women in the third trimester of pregnancy is effective on the experience of higher quality sleep and paying attention to its training in medical centers for women with wind can reduce womenchr('39')s vulnerability in this period. .
Keywords: Lavender, Aromatherapy, Sleep quality, Pregnant women, Third trimester of pregnancy -
Pages 22-35Introduction
Research evidence suggests that mentalization, the capacity to reflect on the mental states of onechr('39')s self and others, is impaired in individuals with non-suicidal intentions. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of short-term dynamic scanning psychoanalysis on mental retardation in non-suicidal individuals.
MethodsFor this purpose, within the framework of a single-trial experimental design of multiple lanes with stepped entry of 5 counseling centers in Alborz province using Structured Clinical Interview Diagnostic Tools (SCID-II) and Millon Personality Inventory (MCMI-III) based on the sample method The available treatments were selected and were individually briefed for 20 sessions of intensive short-term psychotherapy in six stages (pre-treatment, after 4, 8, 12, 16 and 20 sessions). 2 months of follow-up were assessed by the mental retardation questionnaire (RFQ-54) and the Self-report Behavioral Behavior Inventory (ISAS). Cohenchr('39')s index, percentage of remission and effect size were used to determine clinical significance.
ResultsThe results of the data analysis showed that intensive short-term dynamic psychotherapy is effective on increasing subjective and self-injurious behaviors of individuals with non-suicidal intent.
ConclusionsAccording to the results of this study, it can be concluded that intensive short-term dynamic psychotherapy is a good option for increasing the capacity of mentalizing and reducing self-injurious behaviors in people with non-suicidal intent.
Keywords: Intensive Short-Term Psychotherapy, Mentalization, and Self- Behaviors for Non-Suicidal Intent -
Pages 36-45Introduction
Divorce seeking couples have many problems in their marital relationships and one of the most effective methods to improve marital characteristics related life is Feldman multilevel integrative approach training method. Therefore, present research aimed to determine the effectiveness of Feldman multilevel integrative approach training on increase marital relationship transparency and decrease divorce tendency in divorce seeking couples.
MethodsPresent study was a semi-experimental with a pretest and posttest design with control group. The research community was including couples seeking divorce of Alborz city referred to Hami Khanevadeh counseling center in 2019 year. The research sample was 20 couples with low scores in marital relationship transparency and high scores in divorce tendency were selected by available sampling method and were replaced by random assignment method in experimental and control groups. The experimental group participated in 8 sessions of 90 minutes of Feldman multilevel integrative approach training and the control group was placed on the waiting list for training. Data collected with the scales of marital relationship transparency (Saeedifard & et al, 2016) and divorce tendency (Rusbult & et al, 1986) in the pretest, posttest and two months follow-up phases and analyzed by repeated measures method.
ResultsThe findings showed that Feldman multilevel integrative approach training led to increase the marital relationship transparency and decrease the divorce tendency in divorce seeking couples and the stability of results was maintained after two months (P<0.05).
ConclusionsRegarded to the results, planning to use the method of Feldman multilevel integrative approach training is necessary to increasing marital relationship transparency and decreasing divorce tendency in divorce seeking couples.
Keywords: Divorce Tendency, Feldman Integrative Approach, Marital Relationship Transparency -
Pages 46-56Introduction
Delinquency is a social phenomenon and delinquents in compared to others are more affected to psychological disorders. One of the relatively new educational methods and derived from the third wave of psychotherapy to reduce psychological disorders is compassion focused training. Therefore, present study aimed to determine the effect of compassion focused training on hope, life satisfaction and alexithymia of delinquent female adolescents.
MethodsThe method of this study was semi-experimental with a pretest-posttest design and control group. The research population was delinquent female adolescents of Zahedan city in 2020 year with number of 167 people. The research sample consisted of 30 people who after reviewing the criteria to entering study were selected by purposive sampling method and randomly assigned into two groups of 15 people. The experimental group received compassion focused training based Gilbert package (2009) for 8 sessions of 90-minutes and the control group receive no training. Research tools were the questionnaires of hope (Snyder and et al, 1991), life satisfaction (Diener and et al, 1985) and Toronto alexithymia (Bagby and et al, 1994). Data analyzed with the tests of Chi-square, independent t and multivariate analysis of covariance in SPSS software version 22.
ResultsBased on the Chi-square test the experimental and control groups weren’t significant difference in terms of their age and parentschr('39') education (P>0.05). Also, based on the independent t test the experimental and control groups in the pretest didn’t have significant difference in terms of hope, life satisfaction and alexithymia (P>0.05), but groups in the posttest have significant difference in terms of all three variables (P<0.001). In addition, the results of multivariate analysis of covariance showed that compassion focused training led to increase hope (F=84.75, P<0.001) and life satisfaction (F=81.46, P<0.001) and decrease alexithymia (F=65.20, P<0.001) of delinquent female adolescents.
ConclusionsThe results indicated the effect of compassion focused training on increasing hope and life satisfaction and decreasing alexithymia in delinquent female adolescents. Therefore, therapists and health experts can use from compassion focused training method along with other educational methods to improve psychological characteristics delinquent female adolescents including their hope, life satisfaction and alexithymia.
Keywords: Alexithymia, Compassion Focused Training, Delinquent Adolescents, Hope, Life Satisfaction -
Pages 57-68Background
The aim of the present study was to investigate the mediating role of defense mechanisms in the relationship between behavioral brain systems and Alexithymia in students of Sari Farhangian University.
MethodThe statistical population of this study was all students of Farhangian University of Sari in the academic year of 2018-2019. From this statistical population, a sample of 234 people was selected by stratified random method. To measure the research variables, the Defense Mechanisms Questionnaire (DSQ) questionnaire, Carver and White Behavioral Activation and Activation Systems Questionnaire and Alexithymia Questionnaire were used. The proposed model was evaluated using structural equation modeling.
ResultsIn general, the results showed that brain-behavioral systems and defense mechanisms have a direct role in Alexithymia(p <0/01). Behavioral activation system and developed defense mechanism showed a negative and significant effect on alexithymia and behavioral inhibition system and defense mechanisms (undeveloped and neuroticism defense styles) showed a positive and significant effect on emotional malaise.Also, brain-behavioral systems with the mediating role of defense mechanisms indirectly played a role in Alexithymia(p <0/01). Therefore the results showed that the proposed model of causal relationships between these variables had an acceptable fit.
ConclusionsThat brain-behavioral systems in the form of a causal model play in the role of vulnerable factors with the mediating role of the defense mechanism in the occurrence of alexithymia
Keywords: Brain-behavioral systems, Alexithymia, Defense mechanisms -
Pages 69-78Introduction
Obesity causes physical, psychological and even emotional problems and these conditions can change body mass index, craving and even emotion regulation, so the aim of this study was to evaluate the effectiveness of attachment-based intervention in body mass index, emotion regulation and food-cravings obese adolescent girls.
MethodThe research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group and a two-month follow-up. The statistical population of this study was all female students with obesity and referring to endocrinology and obesity centers in Sari in 2019. From the target population, 24 subjects were selected by available sampling method and based on inclusion and exclusion criteria and were randomly assigned to the experimental and control groups according to the lottery. The research instruments included Body Mass Index (BMI), emotion regulation questionnaire of Gratz and Roemer (2004) and Food-Cravings questionnaire of Cepeda-Benito et al. (2000). The experimental group underwent attachment-based treatment in 10 sessions of 90 minutes for two months. From both experimental and control groups before the intervention; Pre-test, termination of intervention; Post-test and again two months after the intervention; Follow-up received. The results were analyzed using repeated measures analysis of variance and chi-square with SPSS 18 software.
ResultsThe result of the mean index in the body mass index in the pre-test was 32.52, and the post-test was 30.94. , Follow-up is 30.11, inthe experimental group in food cravings in the pre-test were 119.91, the post-test was 103.41, and the follow-up was 102.91. In emotion regulation, the pre-test is 126.32, the post-test is 111.25, and the follow-up is 111.45. The results showed that Attachment-Based Intervention in variables; body mass index (p<0.001, F=27.344), craving food (p< 0.001, F=54.174) and regulating emotion (p< 0.001, F=69.668) has a significant effect. In general, there is a significant difference between the pre-test and post-test of the experimental group in the intervention process according to the control group (P <0.01). Also, the follow-up study showed the stability of the intervention.
ConclusionThe results of this study emphasize the importance of food attachment in obese people, which can provide practical implications for therapists to reduce food craving, emotion regulation and improve body mass in obese female adolescents.
Keywords: attachment, emotion regulation, craving, body mass -
Pages 79-92Introduction
Quality of life and aggression are variables that are important for adolescents with behavioral problems. The aim of this study was to determine the effectiveness of family mode deactivation treatment, cognitive-behavior therapy, and acceptance-commitment therapy on quality of life of mothers and aggression of female adolescent with behavioral problems.
MethodsThe research method was quasi-experimental, and research design was four groups with three stages: pre-test, post-test, and two months of follow-up. Among one hundred and twenty 14-18 years old mothers girl adolescent with behavioral problems in Isfahan, in the summer 2019, mothers 60 adolescent were selected based on criteria of entry and exit and then randomly assigned in four groups, each group with 15 adolescent. Quality of life questionnaire and Buss & Perry aggression questionnaire was used to measure the dependent variable in the pretest, post-test and two months of follow-up. The family mode deactivation treatment, cognitive-behavior therapy and acceptance-commitment therapy groups received treatment in 10 sessions and the control group did not receive any treatment. . Data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test using SPSS software (version 24).
ResultsThe results showed that family mode deactivation treatment, cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy showed a significant difference in quality of life of mothers and aggression of female adolescents with the control group (p<0.01). That is, it increased the quality of life of mothers and decreased aggression in female adolescents in all three groups, but there was no significant difference between the three treatment methods (p< 0.05).
ConclusionOverall, the findings of this study revealed that family mode deactivation treatment, cognitive-behavioral therapy, and acceptance and commitment therapy are among the treatments that can improve the quality of life of mothers and reduce their aggression girls with behavioral problems. Therefore, it is recommended to use these treatments for girls with behavioral problems.
Keywords: family mode deactivation treatment, cognitive-behavior therapy, acceptance-commitment therapy, quality of life, aggression -
Pages 93-103Introduction
Schizophrenia spectrum disorders are one of the most common psychiatric disorders, meaning an abnormal mental state that is often described as "loss of contact with reality." Recurrence of symptoms and frequent hospitalizations are characteristics of patients with these disorders. The aim of this study was to determine the effectiveness of family psychoeducation education on the prevention of recurrence of symptoms in patients with schizophrenia.
MethodsThe present study was a quasi-experimental method with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study was patients with schizophrenia spectrum disorders who were hospitalized in Razi Psychiatric Center in the spring of 1398. The study sample included 30 patients with schizophrenia spectrum disorders who were selected by available sampling method and randomly divided into two groups of 15 subjects. Training sessions for the experimental group (patientschr('39') families) were held for 2 months (8 sessions). The research instrument was the scale of positive and negative symptoms of schizophrenia. Data analysis was performed using SPSS software version 21 and repeated measures analysis of variance
methodResultsThere was no significant difference between the research variables in the experimental and control groups in the pretest (P>0/05). The results of covariance analysis showed that holding family psychoeducation sessions on prevention of relapse symptoms (p < 0.001, F = 182.1), in preventing relapse of negative symptoms of Psychosis disorders (p <0.05, F = 5.24) and was effective in preventing relapse of positive symptoms of Psychosis disorders (p <0.001, F = 48.54).
ConclusionsThe results of the study showed that family psychoeducation is effective in preventing the recurrence of symptoms of schizophrenia. In addition to common psychiatric treatments, it is recommended that family psychoeducation be used to prevent the recurrence of symptoms in patients with schizophrenia.
Keywords: Family Psychoeducation, Relapse, Schizophrenia -
Pages 104-117Introduction
Mindfulness is considered as a promoter of self-awareness thinking to improve anxiety and anxiety. Therefore, in order to identify the bio-psychological foundations and treatment of anxiety in women, in this study, the effectiveness of mindfulness-based group therapy on resilience. Life expectancy and anxiety in anxious women were examined.
MethodsThis study was a quasi-experimental (pre-test-post-test with a one-month control and follow-up group). The statistical population of the present study consisted of all women who referred to Karaj city counseling centers in 2019 due to anxiety or related problems, of which 30 were selected by available sampling method and randomly in Two experimental groups (15 subjects) and control subjects (15 subjects) were included. During eight 90-minute sessions, the experimental group was subjected to mindfulness-based therapy group 2 days a week, but no intervention was performed on the control group. Both before and after the intervention, and after a month of follow-up, both groups answered Spielbergerchr('39')s state-of-the-art anxiety questionnaires, Connor and Davidsonchr('39')s resilience, and Schneiderchr('39')s hope. To analyze the data, repeated measurement analysis of variance was used using SPSS software version 23.
ResultsThere was a significant difference between the mean post-test scores of the intervention and control groups, so that mindfulness training reduced anxiety in the control group (p <0.01). The results also showed that mindfulness training increased resilience and life expectancy (p <0.01).
ConclusionAccording to the obtained results, the use of group therapies such as mindfulness has positive effects on reducing anxiety and increasing the resilience and life expectancy of anxious women. Therefore, in different stages of treatment or after, it is possible to help reduce anxiety and increase the resilience and hope of anxious women by providing this type of training.
Keywords: Mindfulness, Anxiety, Resilience, Life Hope, Women -
Pages 118-131Introduction
The aim of the present research compare effectiveness mind sport training and acceptance and commitment therapy on psychological distress and fear of self amonge people have body dismorphic in the Ahvaz city.
MethodsThe researchchr('39')s plan was experimental of field experiment by pretest – posttest and control and follow-up groups. First, 100 people who referred to counseling centers in Ahwaz in the year 1398 were selected voluntarily. Then, 45 people who received the highest scores on body dysmorphic disorderchr('39')s Rabie & et al questionnaire (2011) were selected through purposive sampling as sample size and were randomly assigned to three groups of 15 people experimenters 1,2 and control. Data collection tools were psychological distress Kessler & et al questionnaire (2002) and Fear of self Aguilara & et al questionnaire (2019).
ResultsThe results showed that in the posttest and two month follow-up stages, both mind sport training and acceptance and commitment therapy were effective on reduce psychological distress and fear of self (p<0/05). Also, there was no difference between the effectiveness of two interventions on psychological distress and fear of self in the pretest and follow-up stages (p>0/05).
ConclusionsMind sport training and acceptance and commitment therapy can be used to reduce psychological distress and fear of self in body dismorphic disorder.
Keywords: body dismorphic, mind sport training, acceptance, commitment therapy psychological distress, fear of self