فهرست مطالب

پژوهشنامه امامیه
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید ابراهیمیان کپورچال*، محمد جاودان، محمدحسن محمدی مظفر صفحات 6-32
    درباره سلیم بن قیس و کتاب منسوب به او، کتاب سلیم، از دیرباز تا کنون دیدگاه های مختلفی مطرح شده که می توان آنها را در پنج عنوان دسته بندی کرد: واقعی بودن سلیم و اعتبار مطلق کتاب سلیم؛ واقعی بودن سلیم و اعتبار نسبی کتاب سلیم؛ واقعی بودن سلیم و ساختگی بودن کتاب سلیم؛ ساختگی بودن سلیم و ساختگی بودن کتاب سلیم؛ و ساختگی بودن سلیم و اعتبار نسبی کتاب سلیم. این جستار با تحقیق در داده های موجود به دیدگاه دیگری دست یافته است: 1. درباره سلیم باید توقف کرد، اگرچه احتمال واقعی بودن او، به عنوان راوی معمولی، قوی است؛ 2. مولف/ مولفان این کتاب از روی تقیه هویت خویش را پنهان کرده و کتاب را پس از تالیف به سلیم نسبت داده اند، که در آن زمان در قید حیات نبوده است؛ و 3. بر پایه برخی شواهدفقط بخشی از این کتاب دارای هویت و اصالت اولیه بوده و گویا حجم معتنابهی از آن، افزوده های بعدی است. تازگی این دیدگاه به مولفه نخست و ترکیب مولفه های سه گانه برمی گردد.
    کلیدواژگان: کتاب سلیم بن قیس، اعتبار نسبی، مدارک ساختگی
  • سید محسن طباطبایی*، محسن رنجبر، سید محمد حسینی صفحات 34-62

    نگرش به عاشوراعاشورا، به مثابه یکی از مهم ترین رویدادهای تاریخ شیعه در دوران معاصر، گونه های مختلفی به خود دیده است. در این میان، دوران مشروطه و پهلوی پربسامدترین گفتمان های درون امامی را در حوزه مطالعات عاشورایی عرضه کرده اند. جستار پیش رو با توجه به بررسی مقاتل و منابع مطالعات عاشورایی این دوران در پی پاسخ به چرایی شکل گیری گونه های مختلف قرایت ها و رویکردها از عاشورا بر اساس روش توصیفی مطالعات آیینی و تحلیل قرایات جامعه شناسی متون است. بر مبنای فرضیه این تحقیق شیعیان در حفظ پیام ها و پیامدهای این واقعه پس از یک دوره واقعه نگاری، به تدریج با فاصله گرفتن از سبک تاریخ نگاری و متاثر از جریان های فکری، تاثیر شگرفی در نوع نگارش مقتل با قرایت ها و رویکردهای خاص در ادوار بعدی داشته اند. یافته ها نشان می دهد تطور گفتمان آیینی در میان جامعه شیعه متاثر از تحولات عصری و جریان های نوظهور، از عهد مشروطه تا عصر پهلوی و به تدریج تا انقلاب اسلامی، پایه های شکل گیری قرایت ها و رویکردهای جدیدی را فراهم آورده است. رویکردهای چندگانه برگرفته از این عناصر نویافته در مدل های گوناگونی همچون شهادت طلبی، گرایش سیاسی انقلابی و... در این تحقیق بررسی شده اند.

    کلیدواژگان: قرائت، رویکرد، عاشورا، مشروطه، پهلوی
  • احمد سیاح*، حسن زارعی متین، سید محمدحسین هاشمیان، سید حسین شرف الدین صفحات 64-95

    ایمان به ظهور مصلح آخرالزمان و مهدی دوران در زمره امور غیبی است که رسول خدا (ص) از آن اطلاع داده و تایید و پذیرش آن واجب است. آیات قرآن، روایات متواتر از شیعه و اهل سنت و اجماع و اتفاق مسلمانان و ادراک مکاتب و ادیان گوناگون پیرامون نیاز به ظهور منجی از مهم ترین ادله در اثبات ظهور مهدی امت از نسل پیغمبر آخرالزمان است. توجه به هر دو بعد محتوای دینی و الزامات رسانه ای و بهره مندی از این دو برای شناساندن مطلوب موعود آخرالزمان ضروری است. در این پژوهش با بهره گیری از متون دینی و روایی با روش تحلیل درون مایه، به تمییز مشخصات منحصر به فرد حضرت حجت (عج) از مدعیان دروغین می پردازیم، و سپس با روش تحلیل گفتمان، رویکردها و گفتمان حاکم بر آثار رسانه ای 9 گروه اصلی فعال از مدعیان دروغین مهدویت را استخراج می کنیم و از میان این دو و تحلیل درون مایه مصاحبه با خبرگان مهدویت و رسانه، الگوی مطلوب رسانه ای مقابله با آنها را تبیین خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: آخرالزمان، منجی، مهدی، رسانه، مدعیان
  • ام البنین حیدری امین*، میثم توکلی بینا، محمد رنجبر حسینی صفحات 98-121
    این مقاله عهده دار مقایسه دیدگاه ابوالحسن اشعری و ابن تیمیه در باب صفات غیرخبری و خبری خداوند و تفسیر انسان وارانگارانه از آن با روش توصیفی تحلیلی است. در مقوله صفات غیرخبری، ابن تیمیه غالبا رویکرد سلف خویش را در پیش گرفته و بحث را به همان طریقت مطلوب اهل سنت مرتبط دانسته، اما اشعری در استدلال برای اثبات آن صفات کوشیده است. علی رغم اختلافات جزیی که میان آنها دیده می شود، به نتایج مشابهی دست یافته اند که همان معرفی خدا با صفات انسان وار است. اما در مبحث صفات خبری، اختلاف چندانی میان این دو متکلم دیده نمی شود. زیرا اندیشه این دو در اصل و اساس یکسان بوده و به مبدا فکری واحدی، که همان توقف در ظواهر، بدون توضیح چند و چون مسایل است، باز می گردد. در حقیقت، اشعری و ابن تیمیه در غایت در موضوع خداشناسی اختلاف فراوانی با هم ندارند و عملا از عرضه فکر منسجمی باز مانده اند. بخشی از این فقدان به منهج خداشناسی این دو باز می گردد که با تفسیر ظاهرگرایانه از صفات خدا عملا خدایی انسان وار را معرفی کرده اند. این مقاله وجوه انسان وارانگاری خدا را در تفکرات این دو متکلم نشان می دهد و بیان می کند که هر دو عملا از معرفی اسلام ناب به پیروانشان عاجز مانده اند.
    کلیدواژگان: ابوالحسن اشعری، ابن تیمیه، انسان وارانگاری خدا
  • ابراهیم شادمبارکی*، محمد رسول ملکی، علیرضا ابراهیم صفحات 124-149

    ابن عربی و شارحانش با طرح و بسط مفهوم «اعیان ثابته» راهی جدید در تبیین مقولات دشوار کلامی و عرفانی گشودند. از جمله محمدجعفر لاهیجی، عارف ایرانی سده 13 ه.ق.، در تفسیر مفتاح الخزاین کوشید نقش جبر و اختیار در سعادت و شقاوت انسان را به یاری آموزه اعیان ثابته تحلیل کند. این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی سامان یافته، نشان می دهد اعیان ثابته لوازمی دارد که به واسطه آن می توان پاره ای از مهم ترین مباحث کلامی را تبیین کرد. لاهیجی با استناد به مقوله «استعداد افراد» و قاعده «متابعت اعیان خارجی از استعداد موجود در اعیان ثابته»، مباحثی همچون «علم پیشین خداوند قبل از خلقت انسان» و «کیفیت بروز و ظهور اشیا و افعال آدمی بر اساس استعداد نهفته در عین ثابته» و نیز «مفهوم سعادت و شقاوت ذاتی انسان ها» و «ارتباط میان اعیان ثابته با کمال و هدایت آدمی» را توجیه و توصیف کرده است. بر پایه این استنباط، میزان جبر و اختیار حاکم بر اوضاع افراد و سایر موضوعات مرتبط را باید با استعداد مندرج در عین ثابته ایشان سنجید و در حقیقت، اعیان ثابته هستند که مرزهای کردار آدمی و مسیر تعالی اش را مشخص می کنند.

    کلیدواژگان: محمدجعفر لاهیجی، مفتاح الخزائن، جبر و اختیار، اعیان ثابته، استعداد ذاتی
  • سید محمد شفیعی*، مهدی جعفرزاده، محمدرضا قاسمی صفحات 152-174
    احمد بن محمد بن عیسی اشعری از اصحاب امام رضا، امام جواد و امام هادی (ع) و از راویان بزرگ شیعه در قرن سوم هجری به شمار می رود. همه فقها و همه علمای رجال درباره وثاقت وی اتفاق نظر داشته اند و تردیدی در این باره وجود ندارد. بر اساس روایاتی که احمد اشعری درباره مقام امام معصوم نقل کرده، اعتقادات وی راجع به چیستی امامت، ضرورت وجود امام، ضرورت شناخت امام، علم امام، عصمت امام، ویژگی های مشترک امامان، داشتن قدرت انجام دادن امور خارق العاده، تعیین و نص بر امام، و... بیان شده است. این مقاله نشان می دهد اعتقادات مطرح در قم و در قرن سوم، به طور عام، و اعتقادات احمد بن محمد بن عیسی اشعری، به طور خاص، تفاوت چندانی با اعتقادات رایج در میان شیعیان امروزی ندارد. البته در میان مباحث کلامی مطرح شده در روایاتی که احمد بن محمد بن عیسی اشعری نقل کرده، مباحث مربوط به امامت، نسبت به سایر مباحث، گستردگی بیشتری دارد که اهمیت و بحث برانگیزبودن این موضوع را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: احمد بن محمد بن عیسی اشعری، علم لدنی، نص الاهی، عصمت امام، معرفت امام
  • زهرا رضازاده عسگری، محمد نصیری، نرگس ترادیون* صفحات 176-202

    اهمیت نگاه انتقادی به منابع اولیه در تاریخ و سیره نگاری و پرداختن به ضعف ها و قوت های آن با توجه به ارجاعات پژوهشی، ضروری به نظر می رسد. بازتاب نگارش سیره پیامبر (ص) در تتبعات تاریخی، با عنایت به ارتباط آن در خط مشی و بینش اعتقادی مخاطبان، به مراتب مهم تر از نقل تاریخ در بخش های دیگر آن است. این مقاله با تتبع در منابع تاریخی به شیوه تحلیلی و توصیفی به چرایی گزارش نشدن رخداد مباهله در آثار برخی سیره نویسان متقدم و نیز اختلاف های گزارش ابن هشام با سایر مورخان در رخداد مباهله پرداخته است. به نظر می رسد علل اختلاف در سال وقوع مباهله، ادعای سکوت پیامبر (ص) در پاسخ به پرسش های نمایندگان نجران، حذف نام اهل بیت (ع) و نقل ناتمام اصل رخداد در سیره ابن هشام، ناظر به احتمالاتی چون فقدان استماع سیره نویسان از رخداد، تاثیر حکومت وقت در نگارش سیره، جهت گیری های مذهبی و کلامی در نقل روایت باشد.

    کلیدواژگان: مباهله، پیامبر (ص)، اهل بیت (ع)، ابن اسحاق، ابن هشام، واقدی
  • فهیمه فرهمندپور، رمضان رضایی، محمودرضا محمددوست* صفحات 204-237
    مناسبات اجتماعی سازنده، از شروط تداوم حیات انسانی و از عوامل موثر در دست یابی به اهداف یا برون رفت از معضلات زندگی جمعی است. در اقلیت بودن شیعه، در کنار دور نگه داشتن آنها از صحنه قدرت سیاسی و اقتصادی، رهبران شیعه را ناگزیر به استفاده از تدابیر فرهنگی به مثابه قدرت نرم شیعیان برای رهاسازی پیروانشان از گرفتاری های شدید سیاسی اقتصادی کرد تا ضمن حفاظت از اقلیت شیعه، آنها را به گروه اجتماعی منسجم، پویا و موثری تبدیل کند. مهم ترین راهبرد امامان شیعه برای دست یابی به چنین موقعیتی مسئله این پژوهش است؛ کوششی که درصدد است بر اساس منابع تاریخی و با رویکردی توصیفی تحلیلی بر «سازواری اجتماعی» به عنوان تدبیر راهبردی امامان (ع)، شاخصه ها و پیامدهای آن تاکید کند. «تقویت همبستگی درونی» و «افزایش همگرایی بیرونی» از جمله پشتوانه های اجتماعی ساخت داخلی و خارجی موجودیت و قدرت است که از رهگذر حفظ وحدت اجتماعی، گسترش زندگی نیک خواهانه و ارتقای شان اجتماعی شیعیان موجبات تمایز بیرونی و گسترش تدریجی حوزه نفوذ اجتماعی ایشان در جغرافیا و تاریخ گسترده تری را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: راهبردهای فرهنگی، ائمه شیعه، استمرار حیات شیعه، سازواری اجتماعی
  • علی فرهمند پویا، مهدی نجفی افرا* صفحات 240-259
    برهان صدیقین یکی از براهین مهم در اثبات وجود خدا است. تقریرهای مختلفی از این برهان از زمان فارابی و ابن سینا تا به امروز صورت گرفته است. ملاهادی سبزواری یکی از شارحان تفکر صدرایی و بعضا در زمره منتقدان آن است که می کوشد با پیش نهادن چهار تقریر از برهان صدیقین راه جدیدی در مباحث الاهیات بالمعنی الاخص بگشاید. هدف این مقاله بازخوانی این تقریرات است تا روشن کند که راه پیموده شده سبزواری تا چه حد مقرون به توفیق بوده است. از طرفی فیلسوفان معاصر، مانند عبدالله جوادی آملی و محمدتقی مصباح یزدی به هنگام نقل این براهین، آن را نقد نیز کرده اند. در این مقاله می کوشیم با اتکا به روش تحلیلی توصیفی، این نقدها را تبیین و تحلیل کنیم. نتیجه پژوهش این است که سبزواری فقط در دو تقریر با اتکا به اصالت وجود و صرف الوجود در راستای صدیقین قدم نهاده که آن دو تقریر هم خالی از اشکال نیست. یعنی هر دو مبنا از مسایل نظری و نیازمند اثبات است و استفاده از مبانی نظری و تشکیک پذیر از اتقان و استحکام برهان می کاهد.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، سبزواری، اصالت وجود، بساطت، جوادی آملی، مصباح یزدی
  • علی بهجتی*، علی الله بداشتی، حمید ملک مکان، مصطفی سلطانی صفحات 262-284
    کلام الاهی یکی از مسایل مهم، درازدامن و بحث برانگیز در میان مذاهب اسلامی است. اندیشمندان مسلمان تفاسیر مختلفی از این مفهوم و کیفیت اتصاف خدا به کلام مطرح کرده اند. این پژوهش به صورت تطبیقی آرای ابوالحسن اشعری و محمدحسین طباطبایی درباره کلام الاهی را بررسی می کند. هر دو شخصیت خدا را متکلم می دانند، ولی هر یک تفسیر متفاوتی از کلام الاهی دارند. ابوالحسن اشعری کلام الاهی را از مقوله کلام نفسانی می داند و آن را کلام ذاتی خدا و وصفی قدیم معرفی می کند. طباطبایی مفهومی متفاوت و موسع از «کلام» مطرح می کند و آن را به تمام اموری که کاشف مقاصد الاهی باشد توسعه می دهد. کلام الاهی از منظر طباطبایی دارای مراتب و مصادیق بسیار است. بر این اساس تمام آفرینش، که با کلمه وجودی «کن» پدید آمد، کلام خداوندی است و نزول وحی بر پیامبران، مرتبه و مصداق دیگری از کلام است.
    کلیدواژگان: کلام الاهی، ابوالحسن اشعری، محمدحسین طباطبایی، حقیقت کلام، کلام نفسانی
  • آیسودا هاشم پور*، عبدالعلی شکر صفحات 286-306
    در کلام حضرت علی (ع) توحید که شالوده و اساس تمام معارف دینی است، از جایگاه والایی برخوردار است. ایشان درباره توحید ذاتی، صفاتی، افعالی و عبادی مباحث ارزشمندی را با زبان متعارف و مستدل در نهج البلاغه بیان کرده است، به گونه ای که علاوه بر اثبات وحدانیت خدا،هر گونه شباهت میان او و مخلوقات و نیز ترکیب در ذات را نفی می کند. از نظر حضرت، توصیف خدا با صفات محدود بشری ناصواب تلقی می شود. ایشان توحید و احکام آن را به گونه ای مستدل بیان کرده است که ذهن مخاطب را یاری می دهد تا از فهم مقدمات به نتیجه دست یابد. این نوشتار با تفحص در سخنان حضرت با محوریت کتاب شریف نهج البلاغه، مباحث توحید را از دریچه منطق و به روش توصیفی تحلیلی بررسی کرده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که سخنان ایشان از لحاظ محتوا و ساختار، منطبق با اصول و قواعد منطق است و از این طریق افق های تازه ای از نهج البلاغه در معرض افکار ژرف بین قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، علی (ع)، توحید، قیاس منطقی
  • محمدحسین مختاری* صفحات 308-327

    برهان صدیقین عنوان برهانی است که در آن بدون توجه به موجود خاصی از موجودات نظام هستی، ذات واجب الوجود اثبات می شود. نخستین بار این عنوان را ابن سینا تقریر جدید برهانی که پیش تر فارابی اقامه کرده بود، برگزید. این برهان بهترین و موجزترین برهان فلسفی و عقلی اقامه شده برای اثبات ذات خدا است. در این برهان از خود «وجود» به «واجب الوجود» اقامه استدلال می شود، به گونه ای که هیچ یک از افعال الاهی، همانند حرکت و حدوث، حد وسط قرار نمی گیرد. ملاصدرا با توجه به اشکالاتی که در برهان صدیقین ابن سینا هست، این برهان را به صورت دیگری اقامه کرد. پس از آن سبزواری، به دلیل مقدمات بسیار که در برهان و استدلال ملاصدرا بیان شده بود، کوشید برهان صدیقین را به صورت دیگری بیان کند. وی سه تقریر از برهان صدیقین مطرح کرده که تمامیت برخی از آنها به ابطال دور و تسلسل است و برخی دیگر از آنها نسبت به برهان ملاصدرا کوتاه تر است و از مقدمات کمتری در آن استفاده شده است. نگارنده پس از بیان تقریرهای متفاوت سبزواری می کوشد آنها را تحلیل و بررسی کند.

    کلیدواژگان: واجب، ممکن، وجود، حقیقت مرسله
|
  • Majid Ebrahimiyan Kapurchal *, Mohamad Javdan, Mohammadhasan Mohammadi Mozaffar Pages 6-32
    Abstract There have been various views about Solaym ibn Qays and the book attributed to him, the Book of Solaym, which can be classified into five headings: the authenticity of Solaym and absolute validity of the Book; Solaym 's authenticity and relative validity of the book; The authenticity of Solaym and falsehood of the book; Falsehood of Solaym and the book both, falsehood of Solaym and relative authenticity of the book. This research has reached another point of view by studying  available data: 1. Solaym should be stopped on, although the possibility of his being a usual narrator is notable; 2. The author / authors of this book have hidden their identity due to Taqiyyah and attributed the book to Solaym, who was not alive at that time; and 3. Based on some evidence, only a part of this book has been of its original identity and originality, and it seems that a considerable part of it has been added late. The novelty of this view goes back to the first component and the combination of the three components.
    Keywords: Solaym Ibn Qays` Book, Relative Validity, Fake Documents
  • Seyed Mohsen Tabatabaie *, Mohsen.. Ranjbar, Seyyed Mohamad Hosseini Pages 34-62

    Attitude towards ʿĀshūrā, as one of the most important events in Shiʿite history in contemporary times, has taken different forms. In the meantime, the Mashrūṭih and Pahlavī eras have presented the most frequent inter-Imāmian discourses in the field. The present study seeks to answer the reason why for the formation of different types of readings and approaches of ʿĀshūrā based on the descriptive method of ritual studies and analysis of sociological readings of texts. According to the hypothesis of this research, Shiʿites in preserving the messages and consequences of this event after a period of chronology, gradually distancing themselves from the style of historiography and influenced by currents of thought, have had a tremendous impact on the type of maqtal writing with specific readings and approaches in later periods. The findings show that the evolution of religious discourse in the Shiʿite community influenced by modern developments and emerging currents, from the Mashrūṭih era to that of Pahlavī and gradually until the Islamic Revolution, has provided the basis for the formation of new readings and approaches. Multiple approaches derived from these newly discovered elements in various models such as martyrdom-seeking, political-revolutionary tendencies, etc. have been studied in this research.

    Keywords: Reading, Approach, ʿĀshūrā, Mshrūṭih, Pahlavī
  • Ahmad Sayah *, Hasan Zarei Matin, Seyyed Mohammad Hossein Hashemian, Seyed Hossein Sharafodin Pages 64-95

    Belief in the unseen is fundamental in all heavenly religions, and the invitation of heavenly leaders is effective in the people who believes in the existence of a world and things beyond this tangible world. Belief in the advent of the last reformer and Mahdī of the time is also one of these matters that the Messenger of God (PBUH) informed about and its approval and acceptance is obligatory. Quranic verses, frequently transmitted narrations from Shiʿites and Sunnis and the consensus of Muslims and what agreed with by various schools and religions in the field are among the most important proofs for the necessary emergence of the Mahdī of the generation of the last prophet. Therefore, belief in prophecy requires belief in the appearance of that Imām, and it is not permissible to separate the two. In this way, it seems necessary to pay attention to both dimensions of religious content and the requirements of the media and to benefit from these two wings in order to recognize the last promised. Therefore, in this study, by using religious texts and narratives with the method of theme analysis, we distinguish the unique characteristics of Ḥaḍrat Ḥujjat (AS) from false claimants, and then by analyzing the discourse, the approaches and the discourse governing the media effects of 9 main active groups. We will extract Mahdism from the false claimants, and between these two and the analysis of the content of interviews with Mahdism and media experts, we will explain the desired model of the media to oppose them.

    Keywords: The Last Time, Savior (Munjī), Mahdī, Media, claimants
  • Omolbanin Heidari Amin *, Meisam Tavakoli Bika, Mohammad Ranjbarhosseini Pages 98-121
    This article is responsible for comparing the views of Abul Ḥasan Ash'arī and Ibn Taymiyyah on the non-indicative and indicative attributes of God and their humanistic interpretation of them with a descriptive-analytical method. In the category of non-indicative attributes, Ibn Taymiyyah has often taken the approach of his predecessor, salaf, and related the subject to the same preferred way of the Sunnis, but Ash'arī has tried to prove those attributes. Despite the slight differences between them, they have reached similar conclusions, which is the introduction of God with human-like attributes. But on the subject of indicative attributes, there is not much difference between the two theologians. Because the thought of the two is basically the same and goes back to a single intellectual origin, that is the same as stopping in appearances, without any explanation. In fact, Ash'arī and Ibn Taymiyyah do not differ much in the field of theology and have practically failed to offer a coherent thought. Part of this lack goes back to the theological method of the two, who, by a superficial interpretation of the attributes of God, have practically introduced a humanistic deity. This article shows the aspects of their humanistic view of God and states that both of them have practically failed to introduce pure Islam to their followers.
    Keywords: Abul Ḥasan Ash'arī, Ibn Taymiyyah, Humanistic View of God
  • Ebrahim Shad Mobaraki *, Mohammad Rasol Maleki, Ali Reza Ebrahim Pages 124-149

    Ibn ʿArabi and his commentators opened a new way of explaining difficult theological and mystical categories by developing the mystical concept of "archetypes". For example, Muḥammad Jaʿfar Lāhījī, an Iranian mystic of the 13th century AH, tried to analyze the role of determinism and free will in human happiness and misery with the help of the teachings of archetypes. This research, with a descriptive-analytical method, shows that archetypes have some clues which may lead one to solve some of the most important theological problems. Lāhījī, relying on the category of "capacity of individuals" and the principle of "subordinate state of the existent objects with regard to their archetypes", may explain such topics as "God's prior knowledge before the creation of man", "the quality of the emergence of human objects and actions based on the archetypes` capacity, the concept of "inherent happiness and misery of human beings" and "the relationship between archetypes and human perfection and guidance". Based on this inference, the degree of individual`s determinism and free will and other related issues should be measured by the capacity of the archetype and in fact, it is the archetype that determines the boundaries of human action and the path of transcendence.

    Keywords: Muḥammad Jaʿfar Lāhījī, Miftāḥ al-Khazāʾin, Determinism, Free Will, Intrinsic Capacity
  • Sayyed Mohammad Shafiei *, Mahdi Jafarzade, Mohammad Reza Qasemi Pages 152-174
    Aḥmad ibn Muḥammad ibn ʿĪsā al-Ashʿarī is one of the companions of Imām Reḍā, Imām Javād and Imām Hādī (AS) and one of the great Shiʿite narrators in the third century AH. All jurists and scholars have agreed on his trustworthiness and there may not found any doubt in the field. According to the narrations transmitted by Aḥmad Ashʿarī about the status of the Infallible Imām, his beliefs about what Imāmate is, the necessity of the existence of the Imām, the necessity of knowing the Imām, the knowledge of the Imām, the infallibility of the Imām, the common characteristics of the Imāms, Imām`s state of having the power to do extraordinary things and ... have been explained. As explained in the article, the beliefs common in Qom and, common in the third century in general, and the beliefs of Aḥmad ibn Muḥammad ibn ʿĪsa al-Ashʿarī in particular do not differ from those common among Shiʿites today considerably. Of course, among the theological issues raised in the narrations narrated by Aḥmad ibn Muḥammad ibn ʿIsa al-Ashʿarī, those related to Imāmate are more extensive than other issues, and the fact shows the importance and controversial state of the issue.
    Keywords: Aḥmad Ibn Muḥammad Ibn ʿĪsa Ashʿarī, Inspired Knowledge (Ilmi Ladunnī), Divine Text, Infallibility of Imām, Knowledge of Imām
  • Zahra Rezazadeh Asgari, Mohamad Nasiri, Narges Toradyioon * Pages 176-202

    The importance of a critical look at the primary sources in history and biography and addressing its strengths and weaknesses with regard to research references seems necessary. The reflection of the biographies of the Prophet (PBUH) on the historical studies, considering its relation to the policy and beliefs of the audience, is far more important than the narration of history in other parts of it. This article, studying historical sources in an analytical and descriptive manner, has sought to find and explain the reason why of not reporting the event of Mubāhalah in the works of some early biographers as well as the discrepancies between Ibn Hamshām and other historians` reports of Mubāhalah. It seems that the causes of discrepancy in the year that Mubāhalah took place may be counted as: the claim of the Prophet's silence in answering the questions of the representatives of Najrān, the deletion of the name of Ahl al-Bayt (AS); and incomplete report of that very event in Ibn Hishām's biography may be caused by lack of biographers` attention, the influence of rulers of the time on recording the events, and religious and theological orientations in narration.

    Keywords: Mubāhalah, Prophet (PBUH), Ahl al-Bayt (AS), Ibn Isḥāq, Ibn Hishām, Wāqidī
  • Fahime Farahmandpour, Ramezan Rezayi, MAHMOD REZA MOHAMMADDOST * Pages 204-237
    Constructive social relations are among the conditions for the continuation of human life and one of the effective factors in achieving goals or overcoming the problems of collective life. Shiʿite state of being in minority, in addition to keeping them out of the arena of political and economic power, forced Shiʿite leaders to use cultural measures as the soft power of Shiʿites to free their followers from severe political and economic hardships and, while protecting the Shi Shiʿite minority, make it a cohesive, dynamic and effective community. What is the most important strategy of Shiʿite Imāms to achieve such a situation is the subject of this study; an effort that, on the basis of historical sources and with a descriptive-analytical approach, seeks to emphasize "social compatibility" as Imāms` strategy as well as its characteristics and consequences. According to this study, "strengthening internal solidarity" and "increasing external convergence" are among the social supports of internal and external construction of identification and power, which through preserving social unity, expanding benevolent life and promoting Shiʿite social dignity caused Shiʿite external differentiation and gradual expansion of its social influence in a vaster geography and history. It seems that a well-documented analysis of these items would lead to an effective model for restoring the essential causes of Shiʿite life and power in the past and future respectively, as it can offer fundamental achievements for the radiance of Islamic civilization in general and strengthening the Shiʿite role-playing in it in particular.
    Keywords: Cultural Strategies, Shiʿite Imāms, Continuation of Shiʿite Life, social compatibility
  • Ali Farahmand Poya, Mahdi Najafiafra * Pages 240-259
    The burhāni ṣiddīqīn, the proof of ṣiddīqīn, is one of the most important proofs of the existence of God. Various interpretations of this argument have been made from the time of Fārābī and Ibn Sīnā to the present day. Mullā Hādī Sabziwārī is one of the commentators of Ṣadrā's thought and sometimes among its critics who tries to open a new way in ilāhiyyāt bi`l ma`n al-akhaṣṣ, theology in its narrowest sense, by proposing four manners of expression for the proof. The purpose of this article is to re-read these manners of explanation to measure them. On the other hand, contemporary philosophers, such as Abdullāh Javādī Āmulī and Muḥammad Taqī Misbāh Yazdī, have also criticized these arguments while quoting them. In this article, we try to explain and analyze these critiques with a descriptive analytical method. As explained in the article, only in two explanations Sabziwārī has taken a step toward the proof on the basis of originality and simplicity of existence, and the step is also a case of objection. That is, both aforementioned bases are theoretical issues and need to be proven, and using such doubtful bases reduces the strength of the proof.
    Keywords: Burhāni Ṣiddīqīn, Sabziwārī, Originality of Existence, simplicity, Javādī Āmulī, Miṣbāḥ Yazdī
  • Ali Bahjati *, Ali Allahbedashti, Hamid Malekmakan, Mostafa Soltani Pages 262-284
    Divine word, kalām-i ilahī, is one of the most important, long-standing and controversial issues among Islamic religions. Muslim thinkers have offered various interpretations of this concept and the quality of God's attribution to speech. This study comparatively examines the views of Abul Ḥasan Ashʿarī and Muḥammad Ḥusayn Ṭabāṭabāʾī about the divine speech. Both consider God to be a Being of speech, but each has a different interpretation of it. Abu al-Ḥasan Ashʿarī considers the divine speech to be one of the categories of the mental speech, kalām-i nafsī, and introduces it as Divine essential speech and non-temporal attribute. Ṭabāṭabāʾī introduces a different and broader concept of the Divine speech and extends it to all matters that reveal Divine intentions. From Ṭabāṭabāʾīʾs point of view, the Divine speech has many levels and examples. Accordingly, all creation, which came into being with the existential word of "be", would be the word of God, and the Divine message that reveald to the prophets is another example of the Divine word.
    Keywords: Divine Word, Abul Hasan Ashʿarī, Muḥammad Ḥusayn Ṭabāṭabāʾī, the Reality of Word, Mental Word
  • Aysooda Hashempour *, Abdolali Shokr Pages 286-306
    In the words of Imām ʿAlī (as), monotheism, which is the foundation of all religious teachings, has a high status. He has expressed valuable arguments about monotheism in the fields of essence, attributes, actions and worship in common and reasoned language in Nahj al-balaghah, so that in addition to proving the oneness of God, he denies any similarity between Him and the creatures as well as any composition in Essence. According to Imām`s speeches, describing God with limited human attributes would be incorrect. He has stated monotheism and its rules in a reasoned way that helps the audience's mind to reach a reasonable conclusion from understanding the preliminaries. This article examines the issues of monotheism through by measure of logic and in a descriptive-analytical method by studying the words of the Imām with an emphasis on the noble book of Nahj al-balaghah. The results of the research indicate that his words, in terms of content and structure, are in accordance with the principles and rules of logic, and such being the case, new horizons of Nahj al-balaghah are exposed to profound thoughts.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, ʿAlī (AS), Tawhīd, Logical Deduction
  • Mohammad Hossein Mokhtari * Pages 308-327

    The proof of seddiqin is the title of the proof in which the essence of the necessary existence is proved regardless of the specific being of the beings in the system of existence. Ibn Sina first chose this title for the new interpretation of the proof that Fārābi had previously given. This proof is the best and most concise philosophical and intellectual one presented to prove the essence of God. In this proof, with reliance on the existence itself, the Necessary Being is proved, so that none of the Divine actions, such as movement and occurrence, are taken as the middle term. Mullā Ṣadrā presented this proof in a different way, considering the flaws in that of Ibn Sina. After that, Sabziwārī, due to the many preliminaries that were stated in Mullā Ṣadrā's, tried to express the proof in a different way. He has presented three expressions of the proof, some of which are based on logical impossibility of vicious circle and unending chain of causes and the causeds, and some of them are shorter than Mullā Ṣadrā`s proof and less preliminaries have been used in it. After expressing Sabziwarī's different expressions, the author tries to analyze and examine them.

    Keywords: necessary, Contingent, existence, Ḥaqiqat-i Mursalah