فهرست مطالب
فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 64 (پاییز 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/09/26
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-13
پارک های علم و فناوری نهادی در جهت حمایت از شرکت های فناور می باشند. در جهت کارکرد اصلی این نهاد، ارزیابی عملکرد شرکت های فناور منجر به ارتقاء عملکرد آن ها و هدفمندی حمایت های پارک علم و فناوری می شود. پارک علم و فناوری یزد به عنوان یکی از پارک های پیشرو در کشور دارای شرکت های فناور زیادی است که ارزیابی آن ها یکی از اولویت های کاری پارک می باشد. بنابراین هدف این مقاله طراحی و تبیین مدل ارزیابی عملکرد شرکت های فناور در پارک علم و فناوری یزد و تحلیل نتایج حاصل از اجرای آن می باشد. مدل ارزیابی پارک علم و فناوری یزد مبتنی بر مدل ها و تیوری های ارزیابی عملکرد و همچنین از طریق برگزاری جلسات طوفان فکری با مدیران پارک علم و فناوری و شرکت های فناور مستقر در آن تدوین گردیده است. این مدل شرکت فناور را در 4 حوزه ماهیت شرکت، ساختار و منابع انسانی، ایده و فناوری و بازار ارزیابی می کند. فرایند ارزیابی نیز به دو صورت کمی (برسی مستندات و غیرحضوری) و کیفی (حضوری و از طریق مصاحبه) طراحی شد. سپس براساس این مدل اطلاعات شرکت های فناور جمع آوری گردید. نتایج حاصل از ارزیابی با استفاده از این مدل نشان داد که هر چند وضعیت شرکت ها نسبت به انتظارات و اهداف پارک فاصله دارد ولی نسبت به جامعه (استان و متوسط کشور) از نظر ارزش افزوده نیروی انسانی و هزینه اشتغال در وضعیت خوبی قرار دارد. همچنین ارزیابی و تحلیل نتایج مدل بیانگر اعتبار و جامعیت مدل در ارزیابی شرکت های فناور بود.
کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، فرایند ارزیابی، شرکت های فناور، دوره پسارشد، پارک علم و فناوری یزد -
صفحات 14-25
توسعه فناوری یکی از راه های توسعه کشورها و از مقوله های اقتصاد دانش بنیان می باشد. اهمیت این موضوع به قدری است که بسیاری از سیاست گذاری های کشورها برپایه راهبرد توسعه فناوری بنا نهاده می شود. توسعه فناوری از مباحث کلان مراکز رشد است و دیدگاه غالب به مراکز رشد، بیشتر از جنبه رشد و پاگیری کسب و کار و در یک سطح بالاتر شتاب دهی به کسب و کار برای حضور دایمی در بازار می باشد. کمتر پژوهشی را می توان یافت که به مراکز رشد از جنبه توسعه فناوری و ادبیات مختص آن پرداخته باشد. در این پژوهش به شناسایی چالش های توسعه فناوری بافتارهای شبکه سازی در مراکز رشد دانشگاهی پرداخته شده است. در این پژوهش با روش میدانی به مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با خبرگان (شامل مدیران، اساتید و کارشناسان حیطه ی مورد نظر) پرداخته شد که در مجموع 11 مصاحبه صورت پذیرفت و پس از کدگذاری، ابعاد، مقوله ها و در نهایت چالش ها مشخص گردید. تجزیه و تحلیل داده های کیفی با استفاده از نرم افزار تحلیل داده های کیفی Atlas-ti انجام شده است. حاصل کدگذاری و ساخت مقوله ها در نهایت، مشتمل بر 16 چالش توسعه فناوری که در 4 مقوله «چالش های ارتباطاتی»، «تعامل و همکاری»، «شبکه سازی» و «موانع شبکه سازی» مرتبط با بافتارهای ارتباطی و شبکه سازی شناسایی گردید.
کلیدواژگان: مراکز رشد دانشگاهی، شناسایی چالش، توسعه فناوری، کدگذاری، اطلس تی آی -
صفحات 26-40
رایانش ابری مفهومی است که اخیرا در دنیای فناوری اطلاعات معرفی شده که محیطی را برای به اشتراک گذاری منابع فراهم می نماید. در محیط رایانش ابری یک سیستم زمانبندی کارا و موثر، نقش کلیدی دارد و در میزان موفقیت آن محیط بسیار تعیین کننده می باشد. از این رو مساله زمان بندی وظایف در رایانش ابری، مساله ای بسیار مهمی محسوب می شود که سعی دارد یک زمان بندی بهینه برای اجرای وظایف و تخصیص منبع بهینه مشخص نماید. این پژوهش با هدف ارایه رویکردی جدید برای بهینه سازی زمان بندی وظایف براساس ترکیبی از الگوریتم تطبیقی پویا و الگوریتم ژنتیک در محیط رایانش ابری انجام گرفته است. مدل ترکیبی، با هدف پوشش دادن نقاط ضعف دو الگوریتم ژنتیک و زمان بندی تطبیقی پویا، ارایه شد که به موجب آن ضعف الگوریتم ژنتیک یعنی سرعت عمل پایین، با ایجاد یک راه حل اولیه مناسب برطرف گردید و همچنین ضعف الگوریتم زمان بندی تطبیقی پویا که همانا به دام افتادن در جواب های محلی است، با استفاده از الگوریتم بهینه سازی تکاملی پوشش داده شد. در مدل پیشنهادی نخست الگوریتم تطبیقی پویا با تکنیک جستجوی منابع مورد نیاز به کمک درخت کی دی و بازیابی داده ها به صورت موازی توانسته است در زمان بسیار خوبی جواب مناسبی برای مساله ی زمان بندی پیدا کند، که به عنوان جواب اولیه به الگوریتم ژنتیک سپرده شد و الگوریتم ژنتیک نیز به جستجوی بهینه می پردازد. در نتیجه الگوریتم نهایی حاصل از ترکیب این دو، توازن بار بهتری برای منابع ابری در مدت زمان نسبتا قابل قبول ارایه می دهد.
کلیدواژگان: رایانش ابری، زمانبندی، الگوریتم تطبیقی پویا، الگوریتم ژنتیک، درخت کی دی -
صفحات 41-51
امروزه امنیت اطلاعات یکی از چالش های اصلی در عصر دانایی و اطلاعات محسوب می شود و حفاظت از اطلاعات در برابر دسترسی غیرمجاز، تغییرات، خرابکاری و افشا، امری ضروری و اجتناب ناپذیر به شمار می رود. هدف و انگیزه این مقاله به دلیل ارایه مدل بلوغ امنیت اطلاعات برای پایش اجرای امنیت در سازمان ها و ارایه بهترین شیوه های پیاده سازی امنیت است. پژوهش حاضر که در یکی از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت انجام شده است، به صورت روش آمیخته کیفی کمی انجام شده است. به منظور جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای، مطالعات میدانی، پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است و مقالات، اسناد، دستورالعمل ها و مبانی مربوط به شناسایی چالش های امنیت فناوری اطلاعات براساس الزامات استاندارد ISO 27001 در این مجموعه ستادی مورد بررسی قرار گرفته است. برای شناسایی موانع و کاستی های امنیتی یک سازمان خاص، مدل های مختلفی ارایه شده است. هدف، شناسایی یک فاصله بین تیوری و عمل می باشد که می تواند از طریق رویکرد فرایند محور به هم نزدیک شوند. مدل بلوغی که در این پروژهش معرفی و مورد استفاده قرار می گیرد، یک نقطه شروع برای پیاده سازی امنیت، یک دیدگاه عمومی از امنیت و یک چارچوب برای اولویت بندی عملیات، فراهم می سازد. این مدل بلوغ امنیت اطلاعات دارای 5 فاز می باشد. مدل بلوغ امنیت اطلاعات به عنوان ابزاری جهت ارزیابی توانایی سازمان ها برای مطابقت با اهداف امنیت، یعنی، محرمانگی، یکپارچگی و در دسترس بودن و جلوگیری از حملات و دستیابی به ماموریت سازمان علی رغم حملات و حادثه ها می باشد. نتایج ارزیابی نشان می دهد که سازمان هایی که سرمایه گذاری های امنیتی را در پیش رو دارند، باید ضرورت به کارگیری امنیت اطلاعات در سازمان توسط مدیران عالی درک شده باشد، و علاوه بر اقداماتی که در زمینه امنیت محیط فیزیکی، شبکه و کامپیوتر های شخصی و کنترل های دسترسی و رمزنگاری صورت گرفته است آموزش و فرهنگ سازی لازم پیاده سازی شود.
کلیدواژگان: امنیت اطلاعات، سیستم مدیریت امنیت اطلاعات (ISMS)، مدل بلوغ، مدل بلوغ امنیت اطلاعات، استاندارد ISO27001 -
صفحات 52-61
در دهه های اخیر امنیت اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار است. این درحالی است که بسیاری از پروژه های ارتقاء امنیت اطلاعات در سازما ن ها به دلیل عدم اطلاع دقیق از ریسک ها و عوامل موثر با شکست مواجه می شوند. پژوهش حاضر جهت شناسایی شاخص های تاثیرگذار بر امنیت سیستم های اطلاعاتی داده های لازم پس از مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی به صورت مصاحبه باز با 12 نفر از خبرگان که با روش نمونه گیری قضاوتی و هدفمند انتخاب شده اند جمع آوری شده است. نمودار روابط علی پژوهش پس از شناسایی ابعاد و شاخص های ریسک با استفاده از نظرات خبرگان ترسیم شده و در نهایت مطابق با مدل سازی پویایی های سیستم، مدل پویای پژوهش با استفاده از نرم افزار ونسیم (Vensim) طراحی شده است. مدل سازی پویایی های سیستم درک بهتری از رفتار سیستم ایجاد می نماید و بوسیله آن می توان ساختارها و سیاست های جدیدی را تدوین نمود. برای اعتبار سنجی مدل از آزمون شرایط حدی استفاده شده و نتایج نشان از تایید اعتبار مدل ارایه شده دارد. برای انجام شبیه سازی داده های لازم با استفاده از داده های شرکت مهندسین مشاور افق گردآوری شده است. نتایج شبیه سازی در مدت 12 ماه نشان می دهد در بین ریسک های شناسایی شده بیشترین اهمیت مربوط به ریسک فنی می باشد؛ ریسک داده، انسان و فیزیکی در رتبه های بعدی قرار می گیرند؛ کم اهمیت ترین ریسک مربوط به محیط می باشد. در نهایت، چهار سناریو استفاده از نرم افزارهای امنیتی، تعیین سطوح دسترسی کاربران، استفاده از برق اضطراری، استفاده از نظارت تصویری و آموزش کارکنان جهت بهبود رفتار سیستم معرفی شده است.
کلیدواژگان: امنیت سیستم های اطلاعاتی، پویایی های سیستم، مدل سازی، شبیه سازی، ونسیم -
صفحات 62-71
با گسترش اینترنت و شیوع ویروس کرونا، محیط های یادگیری الکترونیکی و آموزش مبتنی بروب، رشد و تکامل زیادی در سال ها و ماه های اخیر تجربه کرده است، لیکن این نوع آموزش با چالش های زیادی مواجه است. مهم ترین این چالش ها به استفاده از الگوهای یادگیری، مدل سازی رفتار دانشجویی، ارزیابی پشتیبانی و بازخورد دانشجو، برنامه ریزی درسی، تعیین توالی و پشتیبانی مدرسان، بر می گردد. یکی از راه های مقابله با این چالش ها، یافتن عوامل موثر در پذیرش و ارتقاء کیفیت آموزش در سیستم های یادگیری، کشف قوانین و الگوهای آموزشی و استفاده از آنها در پیشگویی نتایج آینده است. هدف از این تحقیق شناسایی و معرفی عوامل موثر در پذیرش آموزش الکترونیکی بر اساس مدل پذیرش فناوری است. بدین منظور با بررسی مطالعات صورت گرفته در این زمینه، متغیرهایی از جمله خودکارآمدی کامپیوتر، کیفیت محتوا، پشتیبانی از سیستم، طراحی رابط کاربری، ابزارهای فناوری و اضطراب کامپیوتر به عنوان عوامل موثر بر پذیرش سیستم آموزش الکترونیک، استخراج شدند و بر اساس آنها، مدل مفهومی تحقیق شکل گرفت. برای سنجش مدل و ارتباط های بین متغیرهای مدل، پرسشنامه ای در اختیار کاربران سیستم آموزش الکترونیکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین قرار داده شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری درستی تمام فرضیه ها، به جز تاثیر ابزارهای فناوری بر پذیرش سیستم آموزش الکترونیک را تایید کرد. یافته های این تحقیق به مدیران آموزشی دانشگاه و همچنین اساتید مرتبط با این سیستم کمک می کند با ایجاد زمینه های لازم در خصوص اعمال فاکتورهای موثر، دانشجویان را به استفاده بهینه از سیستم ترغیب نمایند.
کلیدواژگان: مدل پذیرش فناوری، پذیرش سیستم آموزش الکترونیک، طراحی رابط کاربری، خودکارآمدی کامپیوتر، اضطراب کامپیوتر، مدل سازی معادلات ساختاری -
صفحات 72-81
اقتصاد از چند بخش تشکیل شده است و عملکرد هر بخش نقش به خصوصی در پیشرفت اقتصاد دارد. بخش نفت و گاز اقتصاد بعنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی در ایران به علت منبع درآمد اصلی دولت نقش مهم و غیرقابل انکار در برنامه ریزی کشور دارد. بنابراین بررسی عملکرد این بخش می تواند برای رشد و پیشرت اقتصادی کشور مهم باشد. بررسی بهره وری کل عوامل یکی از راه های بررسی عملکرد بخش ها هست که نشان دهنده رشد بهینه اقتصاد آن بخش است. از این رو در این مقاله تاثیر عوامل مهم موثر بر رشد بهره وری کل عوامل بخش نفت و گاز شامل سرمایه گاری مستقیم خارجی، واردات کالاهای سرمایه ای و واسطه ای، انباشت تحقیق و توسعه و سرمایه انسانی مورد بررسی قرار گرفته است. دوره زمانی مورد بررسی تحقیق، 1379-1394 است. نتایج یافته ها این مطالعه حاکی از آن است که سرمایه گذاری مستقیم خارجی و واردات کالاهای سرمایه ای و واسطه ای به عنوان کانال های مهم سرریز فناوری بر رشد بهره وری کل عوامل بخش نفت و گاز تاثیر مثبت دارد. ولی انباشت تحقیق و توسعه بخش نفت و گاز نتوانسته تاثیر مثبت بر رشد بهره وری کل عوامل بخش نفت و گاز داشته باشد. سرمایه انسانی نیز به عنوان فعالیت ظرفیت ساز داخلی تاثیر مثبت بر رشد بهره وری کل عوامل بخش نفت و گاز دارد باتوجه به نتایج حاصله افزایش هزینه های اختصاصی به تحقیق و توسعه و ایجاد ارتباط تجاری و جذب سرمایه خارجی جهت سرمایه گذاری در این بخش و بهبود بهره وری عوامل تولید توصیه می شود.
کلیدواژگان: بخش نفت و گاز، رشد بهره وری کل عوامل، تحقیق و توسعه داخلی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی
-
Pages 1-13
Science and technology parks are institutions supporting technology companies. The performance evaluation of technology companies will help them to improve their performance and make the park supportive services more effective and helpful. Performance evaluation is one of the most important priorities of Yazd Science and Technology Park. Therefore, the purpose of this paper is to design and explain a performance evaluation model of technology companies in this Park and analyze the results of its implementation. The evaluation model of Park is based on various performance evaluation models and theories, as well as through brainstorming with park managers and technology companies. This model evaluates the technology companies in four areas: nature of the company, structure and human resources, main idea and technology, and market. The evaluation process is designed according to both quantitative (documents and non-confrontational??) and qualitative (face to - face interviews) indicators. Then, based on this model, information of technology companies are collected and analyzed by an evaluation system. The results of evaluation showed that although the status of companies is far from the park's expectations and goals, it is acceptable in comparison with the community (province and the average of country) in terms of the value-added of manpower and the cost of employment. Also, the analysis of the results represented the validity and comprehensiveness of the model in assessing technology companies.
Keywords: Performance Evaluation, Evaluation Process, Technology Companies, Post-Incubator, Yazd Science, Technology Park -
Pages 14-25
Technology development is one of the ways to develop countries and one of the categories of knowledge-based economy. It is one of the major topics in incubators. The dominant view of incubators is more related to the business growth and at a higher level, it is the acceleration of business for a permanent presence in the market. Fewer research can be found addressing incubators in technology development. This research identified the challenges of technology development of university incubators. This survey was applicable, and in terms of controlling variables, indirect, random and descriptive in matter exploration of library and filed in data collection, and in terms of nature, descriptive. In terms of data type, it was a qualitative type of exploration and in terms of how to collect data was field research and library research. Books, publications, internet resources, and valid databases using library studies, documentary studies, interviews and field research were used for collecting data. The result of this section was to identify the dimensions of the challenges of technology development in the university incubators. In this research, a semi-structured interview with experts is presented to identify the issues. Qualitative data analyzing has been done using (Atlas-ti®) software. All interviews are recorded, transcript-ed to word software and assigned in Atlas-ti® software. The result of coding and categorizing, including 4 categories and 16 main codes, states technology development challenges related to networking contexts.
Keywords: University Incubators, Identify the Challenge, Technology Development, Coding, Atlas-ti -
Pages 26-40
Cloud computing is a concept introducing in the world of information technology recently, and provides an environment for sharing sources. In this environment, an efficient and effective scheduling system plays a fundamental role. Hence, the problem of scheduling tasks in cloud computing is a very important issue, which tries to identify an optimal scheduling for performing tasks and allocating an optimal source. The purpose of this research is to provide a new hybrid model for optimization of scheduling tasks based on combination of dynamic adaptive and genetic algorithms in a cloud computing environment. The hybrid model aimed to cover the defects of these algorithms. Based on this model, an initial solution was presented for resolving the weakness of the genetic algorithm, the action of low speed as well as the weakness of the dynamic adaptive algorithm, trapping in local answers. In the proposed model, first, dynamic adaptive algorithm could find an appropriate solution for scheduling problem within a good time using the technique of searching required resources by KD tree and data retrieval in parallel. This solution, as an initial answer, was given to the genetic algorithm, and this algorithm performed the optimal research. As a consequence, the final algorithm, a combination of these two algorithms, provides a better load balancing for cloud resources in a relatively acceptable time.
Keywords: Knowledge Management, Knowledge Sharing, Employee Motivation, Organizational Culture -
Pages 41-51
The business approach and risk management framework of the company through the establishment and maintenance of the information security management system (ISMS) is a framework for identifying, assessing, controlling and managing the risks associated with information security in the company. It is based on privacy standards, integrity and availability of information assets. In the present report, not only a model for evaluating the information security maturity in the headquarters of one of the oil industry companies is developed, but also the defect analysis and implementation of the existing organization are initially carried out in accordance with the requirements of ISO 27000. By defining the indicators of evaluation and measurement of these indicators in the organization, its maturity is estimated in this security standard. Different models are presented to identify the weaknesses and security powers of a particular organization. The goal is to identify a gap between theory and practice that can be approximated by the process-oriented approach. The puberty model introduced and used in this project, provides a starting point for implementing security, a public view of security, and a framework for prioritizing operations. This model of information security maturity has 5 phases. (The maturity model is information security as a tool for assessing the ability of organizations to meet security goals, that is, confidentiality, integrity and availability, and prevent attacks and access to the mission of the organization in spite of attacks and accidents)??. This model defines a process that has all aspects of security management, measurement, and control. The results of the evaluation show that the organizations which have security investments ahead of time have to understand the needs for high-level management of information security in the organization, and in addition to the actions taken in the field of physical environment, network and personal computers, controls access and encryption have been made to identify the necessary training and culture.
Keywords: Information Security, Information Security Management System (ISMS), Maturity Model, Information Security Maturity Model, ISO27001 Standard -
Pages 52-61
In recent decades, information security has been a great importance for all organizations. However, to enhance information security in an organization, many projects have been failed due to lack of knowledge of risks and effective factors on information security. This paper aims to study effective factors on security of information systems. Data is collected through extensive literature review and open interview by 12 experts, which is chosen as the judgment of researchers purposefully. Causal model of studied risks was designed based on experts’ opinions, after identifying dimensions and risk factors. Subsequently, Dynamic model was plotted by VENSIM software using system dynamics approach. System dynamics modelling creates a better understanding of the system behavior and allows for the development of new structures and policies. In order to test the validation of research dynamic model, boundary condition was used. results indicate that presented model is validated. Moreover, to simulate by studied model, the data is collected from OFOGH consulting engineering company and run for a period of 12 months. As a result, among identified risks, the most important one relates to technical risk. Data risk, human risk and physical risk are in the next ranks respectively. In addition, environmental risk has the lowest importance. At the end, using security software, determining staff access levels, using uninterrupted Power Supply systems, Closed Camera Television (CCTV), and staff training courses are identified as four solutions to improve information systems security behavior.
Keywords: Information Security, Information Security Management System (ISMS), Maturity Model, Information Security Maturity Model, ISO27001 Standard -
Pages 62-71
With the advent of the Internet and Coronavirus outbreak, e-learning environments and web-based learning, there has been a considerable growth and development in recent months and years, but this type of education faces many challenges. The most important of these challenges are the use of learning patterns, modeling student behavior, evaluating student support and feedback, curriculum planning, sequencing, and teacher support. One way to deal with these challenges is to find effective factors on accepting and improving the quality of education in learning systems, discovering rules and educational patterns, and using them to predict future outcomes. The aim of this study is to identify factors affecting the adoption of e-learning, based on the technology acceptance model. For this purpose, studies in this area were investigated. Variables such as computer self-efficacy, quality of content, system support, user interface design, technology tools and computer anxiety as factors affecting adoption of e-learning system were extracted. According to them, the conceptual model of this research was developed. In order to evaluate the model and relationships between variables, a questionnaire was provided to the users of e-learning system in Qazvin University of Medical Sciences. The results of data analysis by using structural equation modeling have approved authenticity of all hypotheses excluding the impact of technology tools on the acceptance of e-learning system. Findings of this research can help educational managers of university and related instructors with this system to encourage students making optimum use of the system by providing the necessary fields for the imposition of effective factors.
Keywords: Technology Acceptance Model Adoption of E-Learning System, User Interface Design, Computer Self-Efficacy, Computer Anxiety, Structural Equation Modeling -
Pages 72-81
The economy consists of several sections, and the performance of each sector plays a private part in the progress of the economy. The oil and gas sector, as one of the economic sectors in Iran, plays an important and undeniable role due to the main source of government revenue. Therefore, checking the performance of this sector can be important for the economic development of the country. The study of total factor productivity is one of the ways to examine the performance of sectors, which indicates the optimal growth of the economy of that sector. Therefore, this study investigates the effect of Technology Spillover and Research and Development (R&D) on growth of Total Factor Productivity (TFP) of the oil and gas sector in Iran for the period (1394-1394). Important factors of Technology Spillover include Foreign Direct Investment (FDI) and imports of capital goods and intermediates. Accumulation internal Research and Development (R&D) and human capital also are considered as internal impact factors. The results proved that foreign direct investment, and the imports of capital goods, and intermediates as important channels of technology spillover have a positive influence on growth of total factor productivity (TFP) of the oil and gas sector in Iran. The results also highlight a positive impact of human capital. By contrast, results of our estimation show a negative impact of R&D on growth of total factor productivity (TFP) of the oil and gas sector in Iran.
Keywords: Oil, Gas Sector, The Growth of TFP, Spillover Technology, Internal R&D, Foreign Direct Investment