فهرست مطالب
مجله علوم غذایی و تغذیه
سال هجدهم شماره 1 (زمستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/10/01
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 5-16مقدمه
ریحان حاوی ترکیبات فنولیک بوده و بذر آن حاوی موسیلاژ می باشد. با بررسی های انجام شده اسانس این گیاه و مخصوصا ترکیبات فنیل پروپانوییدی آن به عنوان ترکیبات اصلی دارویی این گیاه شناخته شده است.
مواد و روش هادر این تحقیق، برگ ریحان توسط سه روش سایه (به عنوان روش سنتی)، آون (40 و 60 درجه سلسیوس) و مایکروویو (180 و 360 وات) به عنوان روش صنعتی در جهت بالا بردن نرخ انتقال حرارت در مدت زمان کوتاه و بررسی خصوصیات کیفی این محصول انتخاب و فاکتورهای موثر در کیفیت برگ این گیاه مانند رطوبت، آهن و پتاسیم، ویتامین ث و ترکیبات پلی فنل کل اندازه گیری شد.
یافته هامرحله اول خشک کردن که در آن آهنگ خشک شدن ثابت می باشد و توسط عوامل بیرونی کنترل می شود تنها در روش خشک کردن با سایه دیده شد، ولی در دو روش دیگر تقریبا این مرحله حذف گردیده است. روش خشک کردن باعث افزایش ضریب انتقال جرم می شود و این ضریب در حالت جابجایی اجباری از طبیعی بیشتر است بنابراین در روش خشک کردن با آون در مقایسه با دو روش دیگر سرعت انتقال جرم بالاتری دیده می شود.با افزایش توان مایکروویو، زمان خشک شدن کاهش یافت. مقادیرآهن و پتاسیم و ویتامین ث تعیین شده نشان داد که تفاوت معنی داری بین روش های مختلف خشک کردن وجود دارد (05/0 p<). از نظر مدت زمان خشک شدن، طولانی ترین زمان خشک کردن مربوط به سایه به مدت 1800 دقیقه بود. بیشترین میزان ویتامین ث، آهن و ترکیبات فنلی در تیمار خشک شده در سایه بود.
نتیجه گیریخشک کردن برگ ریحان با استفاده از خشک کردن در سایه و مایکروویو با توان 180 وات به دلیل حفظ قابل ملاحظه میزان مواد موثره در گیاه نسبت به تیمارهای دیگر مطلوب تر می باشد.
کلیدواژگان: آون هوای داغ، خشک کردن، ریحان، مایکروویو -
صفحات 17-26مقدمه
کفیر یکی از فرآورده های تخمیرشده شیر است که نقش مهمی در تغذیه و سلامت انسان دارد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر پلی دکستروز و گالاکتوفروکتوز بر زنده مانی باکتری های پروبیوتیک و ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی نوشیدنی کفیر سین بیوتیک بود.
مواد و روش ها:
پلی دکستروز و گالاکتوفروکتوز در غلظت های مختلف (5/0 و 1 %) بصورت تکی و مخلوط در تولید کفیر استفاده شدند. نمونه شاهد (فاقد ترکیبات پری بیوتیک) نیز تهیه گردید. نمونه ها به مدت 14 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند و ویژگی های میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی آنها مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها:
نتایج نشان داد که استفاده از پلی دکستروز و گالاکتوفروکتوز موجب افزایش زنده مانی باکتری های پروبیوتیک، pH و ویسکوزیته همچنین کاهش اسیدیته در نمونه های تست در مقایسه با شاهد گردید (05/0 ≤p). در نمونه های کفیر حاوی پلی دکستروز و گالاکتوفروکتوز، زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بیشتر از بیفیدوباکتریوم لاکتیس طی زمان نگهداری بود. طی زمان نگهداری، اسیدیته و اتانول در نمونه ها افزایش ولی pH به صورت معنی داری (05/0 ≤p) کاهش یافت. افزودن پلی دکستروز و گالاکتوفروکتوز موجب افزایش معنی داری (05/0 ≤p) در امتیاز پذیرش کلی نمونه ها شد.
نتیجه گیری:
نمونه حاوی 1% گالاکتوفروکتوز و نمونه حاوی 5/0% گالاگتوفروکتوز + 5/0% پلی دکستروز دارای بالاترین امتیاز پذیرش حسی بودند و باتوجه به اینکه جمعیت باکتری های پروبیوتیک در پایان دوره نگهداری در این نمونه ها در محدوده CFU/ml 108-107 بود، این نمونه ها به عنوان تیمار برتر انتخاب شدند.
کلیدواژگان: پروبیوتیک، پلی دکستروز، کفیر، گالاکتوفروکتوز -
صفحات 27-36مقدمهروغن ها و چربی ها نقش مهمی را در تغذیه انسان ایفا می کنند. روغن چیا به علت برخورداری از ترکیبات ویژه و مهم، قادر است تا در صنعت غذا و دارو مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش ارزیابی خصوصیات شیمیایی روغن استخراج شده از دانه چیا است.مواد و روش هاسه نمونه مختلف دانه چیا (سیاه، سفید، سیاه-سفید) از بازار محلی خریداری شد و تحت استخراج حلال سرد قرار گرفت. ترکیب اسیدهای چرب، اندیس یدی، اندیس صابونی، درصد ترکیبات غیر صابونی شونده، استرول ها، توکوفرول ها و غلظت فسفر و فسفولیپید هر یک از نمونه ها تعیین شد.یافته هانتایج نشان داد که دانه های چیا حاوی حدود 34-31 درصد روغن هستند. اسید لینولنیک، اسید چرب غالب (66%) روغن چیا است و پس از آن به ترتیب اسید لینولییک، اسید پالمتیک، اسید اولییک و اسید استیاریک قرار دارند. بتاسیتوسترول و گاما توکوفرول به ترتیب استرول و توکوفرول غالب روغن چیا را تشکیل داد. بهترین واریته از لحاظ درصد روغن واریته Black و از لحاظ کیفیت روغن به علت دارا بودن بیشترین درصد ترکیبات غیرصابونی شونده (توکوفرول و استرول ها) واریته White-Black شناسایی شد. همچنین واریته White دارای بیشترین میزان فسفولیپیدها بود.نتیجه گیریدانه چیا به علت محتوای بالای اسید آلفا-لینولنیک در تغذیه و سلامت بدن انسان نقش مهمی دارد. اگرچه روغن این دانه حساس به فساد اکسیداتیو می باشد، با این حال می توان از آن به عنوان مکمل های غذایی در صنعت غذا و دارو استفاده نمود.کلیدواژگان: ترکیب اسید چرب، ترکیب غیر صاوبنی شونده، دانه چیا، روغن، فسفولیپید
-
صفحات 37-48مقدمهبا افزایش دانش مصرف کنندگان در خصوص بحث سلامت و تغذیه، مصرف کنندگان در کنار افزایش ماندگاری فراورده های غذایی خواهان حفظ کیفیت اولیه محصول فراوری شده می باشند. برای رسیدن به این هدف محققان به دنبال فرآیندهای غیر حرارتی هستند یکی از این فرآیندهای غیر حرارتی نو ظهور، تیمار فراصوت است.مواد و روش هاتاثیر فرآیند حرارتی و تیمار فراصوت برروی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی (بریکس، pH، اسیدیته، عدد ابری شدن و هدایت الکتریکی)، شاخص های رنگی، ترکیبات آنتی اکسیدانی وفعالیت آنتی اکسیدانی، پروفایل قندها، شاخص قهوه ای شدن و مقدار هیدورکسی متیل فورفورال آب لیموترش جهرمی مورد بررسی قرار گرفت.یافته هانتایج نشان داد که پاستوریزاسیون معمولی و تیمار فراصوت تاثیر معنی داری برروی اسیدیته، pH، بریکس، قندها و مقدار هیدروکسی متیل فورفورال ندارد. فرآیند حرارتی باعث کاهش قابل ملاحظه ای در میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی وفعالیت آنتی اکسیدانی شد. در حالی که در آب لیموترش با تیمار فراصوت به مدت 90 دقیقه بیشترین مقدار ترکیبات آنتی اکسیدان در مقایسه با سایر تیمارها مشاهده شد. همچنین تفاوت معنی داری در مورد شاخص های رنگی بین تیمارفراصوت و فرایند حرارتی وجود نداشت.نتیجه گیریفرآیند پاستوریزاسیون معمول منجر به کاهش کیفیت در آب میوه گردید. در صورتی که تیمار فراصوت به مدت 90 دقیقه باعث افزایش قابل ملاحظه ای در مقدار عدد ابری شدن، ترکیبات آنتی اکسیدانی و فعالیت آنتی اکسیدانی این آب میوه شد. بنابراین تیمار فراصوت می تواند به دلیل برتری در حفظ و نگهداری ترکیبات مغذی جایگزین خوبی برای روش پاستوریزاسیون معمول باشد.کلیدواژگان: آب لیموترش، پاستوریزاسیون، پروفایل قندها، فراصوت، فعالیت آنتی اکسیدانی
-
صفحات 49-60مقدمهامروزه اسانس گیاهان دارویی و معطر به دلیل دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی به عنوان جایگزین افزودنی های سنتزی در فرآورده های غذایی مطرح می باشند. از آنجا که اکسیداسیون لیپید مهم ترین فرآیند شیمیایی موثر در فساد مایونز است، در این تحقیق فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora boiss) بر پایداری اکسیداتیو سس مایونز در طی 6 ماه بررسی شد.مواد و روش هافعالیت آنتی اکسیدانی اسانس آویشن شیرازی (0-150 میکروگرم بر گرم) با استفاده از روش DPPH بررسی و با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه شد. سپس روند اکسیداسیون در سس مایونز حاوی اسانس (4/144 میکروگرم بر گرم) در طی 6 ماه با اندازه گیری اندیس های پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، آنیزیدین و توتوکس در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ بررسی شد.یافته هانتایج حاصل از بررسی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس به روش گاز کروماتوگرافی تعداد 14 ترکیب را در اسانس این گونه از آویشن اثبات کرد که ترکیبات عمده موجود در اسانس تیمول و کارواکرول بودند. اسانس به شدت رادیکال دی فنیل پیکریل هیدرازیل (IC50 = 144.4 μg/ml) را کاهش داد. در دومین فاز مطالعه، نمونه های حاوی اسانس آویشن شیرازی و TBHQ اکسیداسیون به میزان چشمگیری کاهش یافت (p <0.05)، در حالی که نمونه شاهد بسیار سریع اکسید شد. اسانس آویشن شیرازی اثر معنی داری بر طعم، بو و پذیرش کلی نمونه های مختلف گذاشت ولی از نظر رنگ و بافت تفاوت معنی داری مشاهده نشد (p<0.05).نتیجه گیرینتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گیاه آویشن شیرازی (Zatariamultiflora boiss) به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی می تواند برای جلوگیری از اکسیداسیون مواد غذایی مانند مایونز به کار رود. بنابراین می توان استفاده از آن را به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان و طعم دهنده طبیعی در فرآورده های غذایی از جمله مایونز پیشنهاد نمود.کلیدواژگان: آویشن شیرازی (Zataria multiflora boiss)، اسانس، فعالیت آنتی اکسیدانی، مایونز
-
صفحات 61-70مقدمه
روغن زیتون یکی از محبوبترین روغن ها می باشد که با توجه به ترکیبات زیست فعال آن بعنوان روغن سالم مطرح است. پژوهش حاضر اثر فرآیند تصفیه بر استرول های روغن های زیتون مختلف تولید شده در صنایع روغن ایران را بررسی می نماید.
مواد و روش ها:
نمونه های روغن زیتون قبل و بعد از تصفیه از سه برند مختلف روغن زیتون تهیه گردید. آزمون های ترکیب اسیدهای چرب، عدد یدی، عدد صابونی، ترکیبات غیرصابونی، تعیین زمان پایداری روغن در برابر اکسیداسیون و شناسایی استرول ها و تغییرات کمی آنها طی فرایند بر روی آنها انجام شد و نتایج با نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها:
یافته های این پژوهش نشان داد که تصفیه روغن زیتون در هر سه نمونه باعث تغییرات در پروفایل اسیدهای چرب نمونه ها گردید. همچنین در نمونه های تصفیه شده افزایش معنی داری (p≤0.05) در اندیس یدی و اندیس صابونی (mg KOH/g)، ترکیبات غیرصابونی (درصد وزنی) نسبت به نمونه روغن زیتون تصفیه نشده دیده می شود. همچنین کاهش معنی داری (p≤0.05) در زمان پایداری روغن در برابر اکسیداسیون و درصد ترکیبات استرولی و استرول تام (ppm) نسبت به نمونه روغن زیتون تصفیه نشده به دست آمد.
نتیجه گیری:
نتایج این پژوهش تایید می کند که تصفیه روغن زیتون می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای بر روغن زیتون و ترکیبات زیست فعال آن از جمله استرول ها داشته باشد.
کلیدواژگان: استرول ها، ترکیب اسیدهای چرب، روغن زیتون، فرایند تصفیه -
صفحات 71-82مقدمه
در سال های اخیر مصرف فرآورده های سرخ شده و نیمه سرخ شده گوشتی نظیر انواع ناگت ها افزایش یافته است. نگرانی های روز افزون پیرامون خطرات بالقوه مرتبط با مصرف غذاهای پر چرب سبب شده است تا صنعت غذا به توسعه غذاهایی با فرمولاسیون جدید و کم چرب روی آورد.
مواد و روشناگت مرغ پری بیوتیک حاوی میکروکریستالین سلولز در غلظت های (5/0، 1، 5/1 %) و اینولین در غلظت های (5/1، 5/2، 5/3 %) بصورت تکی و مخلوط (5/2 % اینولین و 1% میکرو کریستالین سلولز) تولید شد. و از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، بافت، میزان جذب روغن و ویژگی های حسی نمونه ها یکساعت پس از تولید و 120 روز پس از تولید با نمونه شاهد مقایسه شد.
یافته ها:
نتایج بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی نشان داد افزودن غلظت های مختلف اینولین و میکرو کریستالین سلولز اثر معنی داری (05/0<p) بر روی شاخص های پروتئین، نمک و خاکستر و پوشش دهی نداشت. همچنین با افزایش درصد اینولین و میکرو کریستالین میزان رطوبت و افت پخت افزایش و میزان جذب روغن، سختی بافت، نیروی برشی، قابلیت جویدن، فنریت (خاصیت ارتجاعی بافت)، حالت صمغیت بافت و انسجام (پیوستگی بافت) کاهش یافت. همچنین مجموع نتایج آنالیز بافت نمونه های ناگت حاکی از آن بود که بهترین میزان میکروکریستالین سلولز و اینولین جهت استفاده در نمونه های پری بیوتیک تیمار ترکیبی (1% میکروکریستالین سلولز و 5/2 % اینولین) می باشد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که تیمار حاوی 1% میکروکریستالین سلولز و 5/2 % اینولین از بالاترین قابلیت پذیرش حسی برخوردار بود.
نتیجه گیری:
نتایج نشان داد، تیمار حاوی 5/2% اینولین و 5/1% میکرو کریستالین سلولز بدلیل داشتن بالاترین امتیاز حسی و پذیرش کلی به عنوان تیمار بهینه معرفی گردید.
کلیدواژگان: پری بیوتیک، مواد هیدروکلوئیدی، ناگت فراسودمند -
صفحات 83-96مقدمهپسته به دلیل داشتن طعم و ارزش تغذیه ای بالا از محبوب ترین دانه های آجیلی دنیاست. شرایط نگهداری پسته نقش اساسی در حفظ کیفیت و ویژگی های ارگانولپتیکی محصول دارد و در صورت نامساعد بودن شرایط انبارداری، واکنش های نامطلوب و کپک زدگی باعث افت کیفیت محصول می شود.مواد و روش هااین پژوهش به منظور بررسی تاثیر شدت های مختلف اشعه ماوراء بنفش (4، 8 و 12) صمغ فارسی % 7 (وزنی/حجمی) و عصاره نعناع سبز % 5/1 (حجمی/حجمی) بر واکنش های اکسایشی و خصوصیات میکروبی در مغز پسته رقم کله قوچی صورت گرفت. بعد از اعمال شدن تیمارها، پسته ها در کیسه های پلی اتیلنی بسته بندی و دو ماه در دمای یخچال ( 1 ± 4) نگهداری شدند. در طول دوره نگهداری در هفته های اول، سوم، پنجم و هشتم اندازه گیری ترکیبات فنولیک، اسیدیته، عدد پراکسید، عدد تیوبار بیتیوریک اسیدو افت وزن انجام شد. در روز اول و آخر ذخیره سازی،کل بار میکروبی و کپک مخمر بررسی شد. همچنین به منظور ارزیابی تاثیر صمغ فارسی و عصاره نعناع بر ویژگی های حسی محصول روز آخر آزمون ارزیابی حسی هدونیک 5 نقطه ای صورت گرفت. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS20 در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از آزمون LSD در سه تکرار صورت گرفت.یافته هابا افزایش شدت اشعه، بار میکروبی کاهش یافت (05/0>P) زیرا پرتو توسط اسیدنوکلییک جذب می شود و موجب قطع شدن نوکلیوتیدهای پریمیدین می شود، اما موجب افزایش اسیدیته، پراکسید و تیوباربیتیوریک اسید شد زیرا اشعه به علت فعالیت فتوکاتالیستی که دارد سبب تخریب ترکیبات فنولیکی و کاهش فعالیت آنتی اکسیدانی می شود. در نمونه های حاوی پوشش، به ویژه پوشش صمغ فارسی حاوی عصاره نعناع میزان بار میکروبی، اسیدیته، پراکسید و تیوباربیتیوریک اسید کاهش یافت (05/0>P) زیرا صمغ فارسی با جلوگیری از عبور اکسیژن و عصاره نعناع به علت وجود ترکیبات فنولیکی، دارای ظرفیت آنتی اکسیدانی است و مانع از تخریب ترکیبات فنولیکی شده است. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که بین نمونه ها از نظر بو، مزه و پذیرش کلی تفاوت معنی دار وجود ندارد.نتیجه گیریاستفاده از پوشش صمغ فارسی حاوی عصاره نعناع سبب افزایش قدرت ضد میکروبی و همچنین سبب کاهش تاثیر منفی اشعه ماوراء بنفشبر اکسیداسیون چربی پسته شد.کلیدواژگان: اکسیداسیون، پسته، پوشش دهی، صمغ فارسی، عصاره نعناع
-
صفحات 97-106مقدمهفعالیت ورزشی از طریق کاهش عوامل خطرزای سلامتی، نقش موثری در سلامت جسمی و روانی دارد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین هوازی و مقاومتی به همراه مکمل کویرستین بر VEGF بافت قلب در رت ها بود.مواد و روش ها35 سر رت 10 - 8 هفته ای به صورت تصادفی به 7 گروه هوازی، مقاومتی، هوازی + مکمل، مقاومتی + مکمل، مکمل، شم و کنترل تقسیم شدند. پس از دو هفته آشناسازی با محیط و یادگیری تمرین گروه های تمرینی برای 8 هفته طبق پروتکل به تمرین پرداختند. گروه هایی که باید مکمل دریافت می کردند، مکمل کویرستین را به میزان 50 میلی گرم بر کیلوگرم، سه روز در هفته و به مدت 8 هفته بصورت تزریق صفاقی دریافت کردند. 48 ساعت پس از آخرین مداخله تمرین، با استفاده از گاز CO2 بیهوش و کشته شدند. سپس نمونه گیری از قلب آنها انجام شد. برای اندازه گیری غلظت VEGF از روش الایزا استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0 ≥ P با استفاده از SPSS 22 استفاده شد.یافته هایافته های تحقیق نشان داد که هشت هفته تمرین هوازی و مقاومتی و هوازی به همراه مکمل کویرستین، باعث افزایش معنی دار غلظت VEGF قلب رت ها، نسبت به گروه کنترل می شود (05/0 ≥ P)، ولی در گروه مکمل سطح VEGF در بافت قلب نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشت (148/0 = P).نتیجه گیریبه طور کلی، مصرف کویرستین سبب مهار آنژیوژنز می شود ولی در گروه مکمل + هوازی این اتفاق رخ نداد (011/0 = P) یعنی فعالیت هوازی بر اثرات مهاری کویرستین بر آنژیوژنز غلبه کرده است.کلیدواژگان: تمرین ورزشی، رت، عامل رشدی اندوتلیالی عروق (VEGF)، قلب، کوئرستین
-
صفحات 107-120مقدمه
چربی ها و روغن ها از مهمترین مواد غذایی هستند که نقش های ویژه ای را در سلامتی انسان ایفا می کنند. امروز جهت جلوگیری از فساد چربی ها از آنتی اکسیدان های مصنوعی استفاده می نمایند که دارای اثرات ضد سلامتی می باشند. لذا هدف از این مطالعه تاثیر عصاره چای سبز و لسیتین به عنوان یک منبع آنتی اکسیدانی در جهت جلوگیری از اکسایش روغن پیه گاوی می باشد.
مواد و روش ها:
در این مطالعه ابتدا چربی پیه ستخراج و به همراه لسیتین تهیه شد سپس عصاره چای سبز به روش خیساندن و حلال هیدروالکلی آب-اتانول استخراج شد. فنول کل عصاره استخراجی تعیین و قدرت آنتی اکسیدانی عصاره به وسیله درصد مهار رادیکال آزاد DPPH تعیین شد. در ادامه عصاره چای در غلظت های (ppm 100، 300، 600 و 900) و لسیتین (1/0، 3 /0 و 5/0 درصد) و ترکیبی از این دو ماده (ppm900 لسیتین + 5/0% عصاره چای و ppm600 لسیتین +5/0% عصاره چای) به روغن اضافه شد و طی مدت 28 روز و هر 7 روز یک بار از نظر آزمون های کیفی (اندیس پراکسید، اسیدی، صابونی و شاخص پایداری اکسایش) مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها:
آزمون های کیفی روغن پیه نشان داد که با افزایش غلظت عصاره چای سبز و لسیتین بصورت ترکیبی (ppm 900 عصاره چای سبز و 5/0% لسیتین) اندیس پراکسید، اسیدی و صابونی نسبت به نمونه های شاهد کاهش و شاخص پایداری اکسایش و قدرت آنتی اکسیدانی نمونه های دارای عصاره هم افزایش یافته است.
نتیجه گیری:
نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، استفاده از ترکیب عصاره چای سبز و لسیتین به عنوان یک منبع آنتی اکسیدانی طبیعی در بهبود پایداری اکسیداتیو روغن پیه منجر به تولید محصولی با ویژگی های مطلوب برای مصرف کنندگان خواهد شد.
کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، چای سبز، روغن پیه گاوی، لسیتین
-
Pages 5-16Introduction
Basil contains high phenolic compounds and its seeds contain mucilages. By investigation the essential oils of this plant, and especially its phenylpropanoid compounds, have been identified as the main medicinal product.
Materials and MethodsIn this research, basil leaves were dried by three
methodsshadow, drying oven method at 40 and 60° C and microwave method at 180 and 360 W. In order to increase the heat transfer in short time some effective factors concerned with the leaves, namely moisture, iron, potassium,vitamin C and polyphenol contents were determined.
ResultsThe first stage of drying rate is constant and controlled by external factors, was seen only in the shadow drying method. In two other methods, this stage has been almost eliminated. Forced convection heat transfer coefficients is higher than natural convection coefficient. Therefore in the oven drying method, mass transfer rate is higher than the other methods. With increasing microwave power, drying time decreased. The determined amounts of iron, potassium and vitamin C showed that there is a significant difference between different drying methods (P <0.05).The longest drying time was in shadow with1800 minutes and the highest amount of vitamin C, iron and phenolic compounds was in the dried treatment in the shade.
ConclusionAccording to the results, it can be stated that the drying of the basil leaf using shade drying and microwave drying at 180 W, are desirable because the amount of active ingredients in the plant is considerably retained.
Keywords: Basil, Drying, Hot Air Oven, microwave -
Pages 17-26Introduction
Milk and fermented milk products play a major role in nutrition and human health at all stages of life. Kefir is one of the oldest fermented milk products. The aim of this study was to investigate the effect of polydextrose and galactofructose on the viability of probiotic bacteria and physicochemical and sensory properties of synbiotic kefir drink.
Materials and MethodsDifferent concentrations (0.5 and 1%) of polydextrose and galactofructose (solely or in combination together) were used in kefir production. The samples were kept at 4˚C for 2 weeks and their microbial, physicochemical and sensory properties were evaluated.
ResultsThe results showed that the use of polyextrose and galactofructose increased the viability of probiotic bacteria, pH and viscosity and decreased acidity of the test samples compared to the control sample (p≤0.05). In the kefir samples containing polyextrose and galactofructose, the viability of Lactobacillus acidophilus was more than Bifidobacterium lactis during storage. During storage, acidity and ethanol increased but pH decreased significantly (p≤0.05). The sample containing 0.5% polydextrose had the highest viability of probiotic bacteria on the 14th day. Sensory evaluation of kefir samples showed that the use of polyextrose and galactofructose caused a significant increase in overall acceptance score (p≤0.05).
ConclusionThe sample containing 1% galactofructose and the sample containing 0.5% galactofructose + 0.5% polydextrose had the highest overall acceptance score. Since the number of probiotic bacteria in the above mentioned samples was 107-108 CFU/ml, these samples were selected as the best samples.
Keywords: Galactofructose, Kefir, Polydextrose, Probiotic -
Pages 27-36IntroductionOils and fats play important roles in human nutrition. Due to its special and important compounds, chia oil might be employed in food and pharmaceutical industries. The aim of this investigation was to evaluate the chemical properties of the oil extracted from chia seed.Materials and MethodsThree different varieties of chia seeds were obtained from local market and subjected to cold solvent extraction. The extracted oils were subjected to a series of chemical tests consisting of the determination of fatty acids composition, iodine and saponification values, identification and quantification of fractions present in the nonsaponifiable matter and measurement of phosphorus and phospholipid concentration.ResultsThe results indicated that the seeds contained approximately 31-34% oil. Linolenic acid was the predominant fatty acid present (66%) followed by linoleic, palmitic, oleic and stearic acids in respective decreasing order. Beta-sitosterol and gama-tochopherol were the predominant sterol and tochopherol present.ConclusionChia seed has become increasingly important for human health and nutrition because of its high content of -linolenic acid. Although the oil might be susceptible to oxidative rancidity due to high content to linolenic acid, however it might be employed in food and pharmaceutical industries.Keywords: Chia Seed, Fatty Acid Composition, Nonsaponifiable Matter, Oil, Phospholipid
-
Effects of Ultrasound Treatments on Color, Antioxidant Compounds, Sugar Profile of Jahrom Lime JuicePages 37-48IntroductionConcerning the increase of consumers' knowledge about health and nutrition, consumers, along with increasing the shelf life of food products, want to maintain the original quality of the processed product. Sonication might be recognized as a potential technique to improve improvement in the quality of fruit juices.Materials and MethodsThe influence of thermal treatment and sonication on Physicochemical properties (°Brix, pH, electrical conductivity, cloud value and acidity), colour values, antioxidant compounds and activity (total phenolics, ascorbic acid, flavonoids, free radical scavenging activity), sugar profile, browning index and 5-hydroxymethylfurfural content were investigated.ResultsThe results indicated that conventional pasteurization and sonication treatment did not show any significant changes in pH, acidity value, Brix, sugar and 5-HMF contents of juice, and however, a rise in cloud value and electrical conductivity and browning index were observed under all processing conditions. The thermal treatment caused the decrement in the bioactive compounds and antioxidants activity whereas sonication treatment for 90 min increased the maximum activity of bioactive compounds and antioxidants as compared to other treatment conditions and control. Some differences in all the colour values were also observed.Conclusionthermal treatment causes decline in quality parameters of lime juice, whereas the significant increment in bioactive compounds and antioxidant activity was observed in juice samples after being exposed to sonication treatment. Therefore, ultrasound treatment might be considered as a good alternative to the thermal treatment in beverage industry.Keywords: Antioxidant Activity, Lime Juice, Pasteurization, Sugar Profile, Ultrasonic
-
Pages 49-60IntroductionNowadays essential oils are considered as substitutes for synthetic additives in food products. Since the lipid oxidation is the main chemical process affecting mayonnaise deterioration, in this research, the antioxidant activity of essential oil ofthyme(Zataria multiflora boiss)was determined for oxidative stability of treated mayonnaise (homogenized) during 6 months of storage.Materials and MethodsThe antioxidant activities of the essential oil of thyme(0-150 µg/g) were investigated by DPPH method. The efficiency of this essential oil (144.4 µg/g) as a natural antioxidant in mayonnaise was studied by peroxide, anisidine, totox and thiobarbituric acid values.ResultsGC analysis of the essential oil resulted in the identification of forty compounds. The essential oil characterized by a high number of monoterpenes such as thymol and carvacrol. Regarding anti-oxidation, the investigated essential oil strongly reduced the DPPH radical (IC50=144.4 g/ml). This study confirms that the essential oil of thymepossessed antioxidant properties in vitro. The results showed that the treatments containing essential oil and TBHQ significantly reduced the oxidation (p<0.05), while the control sample was oxidized faster. The essential oil had a significant effect on taste, odor and overall acceptance, but no significant difference was observed in color and texture.ConclusionThe results of the present experiments suggest that essential oil of thyme(Zataria multiflora boiss)can be used as a source of natural antioxidant for the application in food industries to prevent lipid oxidation particularly lipid-containing foods such as mayonnaise. Therefore, it can use as a natural antioxidant and flavoring compound in foods such as mayonnaise.Keywords: Antioxidant Activity, Essential Oil, Mayonnaise, Thyme (Zataria multifora boiss)
-
Pages 61-70Introduction
Olive oil due to the unique characteristics being monounsaturated, resistant to oxidation, having considerable quantities of phenolic compounds namely α-tocopherol, being liquid at room temperature with excellent taste and aroma might be regarded as a healthy oil. The aim of this study is to investigate the effect of refining operation on the sterol content of olive oil in Iran's oil industry.
Materials and MethodsSamples were prepared before and after refining from three brands of olive oil production industries. Each sample was subjected to determination of iodine, saponification values and isolation of non saponifiable mater. The samples were also subjected to fatty acid and sterol analyses and compositions according to the standard methods defined nationally.
ResultsThe results of this study indicated that small changes in fatty acid composition and values related to fatty acids have occurred. The study also indicated that the sterols have been affected by refining operations and has been lost and collected mainly in the distillate.
ConclusionThe results of this study confirms that olive oil refining affects the quantities of sterols and these compounds with others namely tocopherols are collected in the distillate. Therefore distillate collected after deodorization of olive oil might be considered as a valuable fraction to be used in industries.
Keywords: Fatty Acid Composition, Olive oil, Refining, Sterols -
Pages 71-82Introduction
In recent years, the consumption of fried and semi-fried meat products like nuggets has increased. Growing concerns about the dangers of consumption high-fat foods has caused the food industry to develop new-formulation for low-fat foods.
Materials and MethodsChiken naggets prebiotic were produced using microcrystalline cellulose concentrations (0.5, 1, 1.5 %) and inulin concentrations (1.5, 2.5, 3.5 %) Individually and in combination (2.5 % inulin and 1% microcrystalline cellulose). The physicochemical properties, texture, oil absorption and sensory properties were compared with the control sample at two stayes, one hour after production and 120 days of storage.
ResultsThe results of the study showed physicochemical characteristics that the addition of different concentrations of inulin and microcrystalline cellulose did not have a significant effect (p<0.05) on protein, salt, ash and coating changes in comparison with control treatment. Also, by increasing the percentage of inulin and microcrystalline cellulose, percentage of moisture and Burn Drop significantly increased (p≤0.05) and the percentage of oil absorption, texture hardness, shear force, chewiness, springiness, gumminess and cohesiveness significantly decreased (p≤0.05) in chicken nugget samples. The results of histological test showed that by adding 1% microcrystalline cellulose and 2.5% inulin the of nugget samples were introduced as the best treatment. The evaluation of sensory properties showed that treatment containing 2.5 % inulin and 1% microcrystalline cellulose had the highest sensory acceptability.
ConclusionThe evaluation of sensory properties showed that treatment containing 2.5% inulin and 1% microcrystalline cellulose were introduced as the best treatment and had the highest sensory acceptability and general acceptance for consumers.
Keywords: Functional Chiken Nuggets, Hydrocolloid Materials, Prebiotic -
Pages 83-96IntroductionPistachio is one of the most popular nuts of the world due to its taste and nutritional value. The storage conditions of pistachios play an essential role in preserving the quality and organoleptic characteristics of the product, while unsatisfactory storage conditions, create undesirable reactions and provide poor products quality.Materials and MethodsThis study was carried out to evaluate the effect of various ultraviolet rays (4, 8,12 Kj/m2), Persian gum (7% w/v), and mint extract(1.5% v/v) on oxidative reactions and microbial characteristics of pistachio kernels of Kaleghuchchi cultivar. After applying the treatments, pistachios were packed in polyethylene bags and kept at refrigerated temperature (4 ± 1 ℃) for two months. In the first, third, fifth and eighth weeks, phenolic compounds, acidity, peroxide value, thiobarbituric acid number and lossing weight were measured. On the first and last days of storage, the total microbial load and yeast mold were evaluated. Inorder to evaluate the effect of gum and extract of mint on the sensory properties on the last day, five-point gradient Hedonic test was carried out. Statistical analysis was performed using SPSS20 software in a completely randomized design with three replications in LSD test.ResultsThe result showed that by increasing the intensity of radiation, the microbial load decreased (p <0/05), because the radiation by the nucleoide acid causes the breakdown of the primidine nucleotides, but it increases the acidity, peroxide, and thiobarbituric acid because the radiation causes degradation due to its photocatalytic activity. Phenolic compounds andantioxidant activity is reduced. In the coating samples, especially gum and mint extract coating, the levels of microbial, acidity, peroxide, and tiobarbituric acid were reduced (p <0.05) due to the presence of antioxidant capacity. the sensory evaluation results indicated that there was no significant difference in terms of smell, tast and overall acceptancebetween thesamples.ConclusionUsing Persian gum coating with mint extract, the increases antimicrobial power and also reduces the negative effect of UV on fat oxidation.Keywords: Coating, Mint Extract Oxidation, Persian, Gum Pistachio
-
Pages 97-106IntroductionExercise has an effective role in physical and mental health by reducing the health risk factors.Materials and MethodsThe study aimed to compare the effect of eight weeks of aerobic and resistance training with quercetin supplementation on VEGF of cardiac tissue in rats. 35 Rats with an age average of 8-10 weeks were randomly divided into 7 groups (aerobic, resistance, aerobic + supplement, resistance + supplement, supplement, sham, and control). After two weeks of familiarity with the environment and learning the exercise, The Exercise groups practiced according to the protocol for 8 weeks. The groups that should have received supplements received quercetin supplement at the rate of 50 mg/kg three days a week for 8 weeks as a peritoneal injection. 48 hours after the last training intervention, rats were anesthetized and killed using CO2. The, samples were taken from the heart of rats. ELISA method was used to measure VEGF concentration. One-way ANOVA and Tukey Post Hoc test in P≤0.05 level by SPSS 22 was employed.ResultsThe results showed that eight weeks of aerobic and resistance training and aerobic with quercetin significantly increased the VEGF concentration of rat heart compared to the control group (P≤0.05), while, there was no significant difference in the level of VEGF in heart tissue compared to the control group and supplement (P=0.148).ConclusionIn general, quercetin consumption inhibited angiogenesis, while, it did not happen in the supplement + aerobic group (P=0.011), that means that aerobic has overcome the inhibitory effects of quercetin on angiogenesis.Keywords: Exercise, Quercetin, Rat, Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF)
-
Pages 107-120Introduction
Green tea contains modarats quantities of natural antioxidants and bioactive compounds. Due to the fact that the synthetic antioxidants might have adverse effects on human health, the applications of natural compounds that have been consumed by man are performed.
Materials and MethodsIn this research the extract of the green tea was isolated and examined for total phenolic content using folin-ciocalteav method. The extract was investigated for antioxidant activity using free radical scavenging (DPPH), discolouration of the beta carotene-linoleic acid and the oxidative stability index methods. In the following, tea extract and lecithin were added to the beef-tallow at the concentrations 100, 300, 600 and 900 ppm and 0.1, 0.3 and 0.5% and combined 900 ppm lecithin + 0.5% tea extract ،600 ppm lecithin + 0.5% tea extract respectively. The peroxide value, free fatty acid and oxidation stability index of the tea extract and lecithin containing samples and the control sample were compared.
ResultsThe results indicated that green tea extract at the concentration of 600 ppm showed a good activity that was equivalent to Butylated hydroxytoluene (BHT), the synthetic antioxidant. The synergistic activity of the added phospholipids and the natural antioxidant present in green tea indicated that the activity was concentration dependent concerning the synergist.
ConclusionIt might be concluded that application of tea extract in lecithin improves the combination with oxidative of stability of beef-tallow.
Keywords: Antioxidants, Beef - tallow, Green Tea, Synergistic