فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال دهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1399)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال دهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/23
  • تعداد عناوین: 45
|
  • سیده کهربا سیدبرنجی، سید محسن حبیبی*، منوچهر طبیبیان صفحات 1-15

    شهرسازی امروز ما، که عمدتا بدون توجه به زمینه زیست بومی شکل گرفته، نه فقط شهر که جامعه شهری مربوط را نیز دچار بحران هویت کرده، امری که با بالا رفتن دانش جمعی شهر و مطالبات مدنی ضرب آهنگی شدیدتر می یابد و بحران شهر را عمیق تر می کند. زیست بوم تنها به شرایط اقلیمی بسنده نمی کند بلکه مباحث اجتماعی- اقتصادی و سیاسی- فرهنگی را نیز شامل می شود. از این سبب نشانه ها و نماد شهر جزء جدایی ناپذیر زیست بوم شهر هستند. نمادهای شهری به عنوان بناهای مهم از لحاظ معماری و شهرسازی در چارچوب تجربه بین نسلی شهر و شهروندان، معناگذاری می شوند، به نحوی که شهر با آن ها تعریف شده و از آن ها تعریف می پذیرد. آ ن ها بیانگر هویت شهر هستند و درخوانش شهروندان از شهر و محیط تاثیر مستقیم بر جای می گذارند. پژوهش انجام یافته از روش تحقیق آمیخته بهره برده و پس از مطالعات کتابخانه ای و بازدیدها، مطالعه میدانی با استفاده از پرسشنامه انجام شد. نتایج نشان داد که بناهای تاریخی موجود در میدان شهرداری رشت از عناصر اصلی هویت بخش به شهر و میدان هستند و از این سبب چگونگی بازآفرینی و باز تعریف نمادها و نشانه های موجود به منظور باز تعریف هویت میدان و شهر در دستور کار قرار دارد.

    کلیدواژگان: بناهای تاریخی، نماد و نشانه، هویت، بازآفرینی پایدار، میدان مرکزی رشت
  • مهرشاد الله ویردی، فرهاد حمزه* صفحات 17-31

    همواره محله ها به عنوان کوچکترین واحد تقسیمات شهری و سلول های تشکیل دهنده بافت شهری در نظام برنامه ریزی شهری نقش خاصی را ایفا می کند . از آنجا که محلات در کنار همدیگر به شهر معنا و هویت می بخشند ،در بسیاری از شهرها با بحران ها و مشکلات محله ای روبه رو هستند. منطقه 6 شهر تهران نیز با دارا بودن ویژگی های نظیر قدمت منطقه ، موقعیت تجاری و مشکلات کالبدی و مدیریتی با معضلات متفاوتی روبه رو است و بنابراین رویکرد میزان مشارکت شهروندان در توسعه محله ها از جمله فرآیندهایی می باشد که می تواند تاثیرات بسزایی در رشد و بهبود وضعیت محله ها ایفا نماید .در این راستا پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی به تحلیل و ارزیابی مشارکت های مردمی در توسعه محله ای با استفاده از مدل Topsis در منطقه 6 تهران پرداخته است . جامعه آماری تحقیق را صاحب نظران حوزه های جغرافیای سیاسی مدیریت شهری تشکیل می دهند که حجم نمونه تعداد 35 نفر مشخص گردید.در پژوهش حاضر ، پنج معیار، میزان مشارکت در اداره امور محله ، مشارکت در حفظ فضای سبز محله ، مشارکت در تصمیم گیری های شهری ، اطلاع رسانی مشکلات محله به مدیران و سطح توسعه یافتگی محله مورد بررسی شد . نتایج نشان داد نواحی 1 ، 2 و 6 از میزان مشارکت تقریبا یکسان و بالایی برخوردار می باشند و در این میان ناحیه 4 و سپس ناحیه 5 از کمترین میزان مشارکت در سطح منطقه 6 تهران برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، توسعه محله، مدل topsis، شهر تهران، منطقه 6 تهران
  • نادر فلاح، امیر گندمکار*، علیرضا عباسی صفحات 33-46
    در این پژوهش اثر تغییر اقلیم بر آب های سطحی و زیرزمینی حوضه آبریز رودخانه های غربی ایران بررسی شد. بدین منظور جهت بررسی تغییرات اقلیمی دوره های آتی برونداد مدل HadCM3 تحت سناریوهای A2 و B1 توسط مدل آماری LARS-WG ریزمقیاس شد. سپس داده های شبیه سازی شده دما و بارش با دوره پایه انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که در دوره آتی متوسط بارش سالانه افزایش 20/14 تا 69/57 میلیمتری در ایستگاه سنندج و افزایش 41/9 تا 31/31 میلیمتری در ایستگاه مریوان خواهد داشت. به منظور بررسی تاثیر سناریوهای مختلف اقلیمی بر سطح آب زیر زمینی از سناریوهای A2 و B1 استفاده شد. نتایج نشان داد که در سناریوی A2 در دوره ی 2020-2029 میزان افت آبخوان به میزان 02/1 متر می باشد. در دوره 2030-2039 این مقدار برابر 40/1 و در نهایت در دوره 2040-2046 سطح آب زیرزمینی برابر با 46/306 است که دارای افت به میزان 61/1 متر می باشد. سناریوی B1 نیز افت سطح آب زیر زمینی برای دوره آتی را به ترتیب 70/0، 88/0 و 28/1 متر پیش بینی نموده است. نتایج کلی تحقیق نشان داد که سطح تراز آب زیرزمینی با توجه به سناریوهای اقلیمی دارای روند کاهشی خواهد بود و با گذشت زمان کاهش سطح آب بیشتر خواهد بود. همچنین سناریوی A2 تغییرات کاهشی بیشتری را نسبت به سناریوی خوش بینانه B1 خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دما، بارش، پیوند از دور
  • وحید خوش الحان، کریم حسین زاده دلیر*، حسین نظم فر صفحات 47-60
    هدف این مقاله، بررسی دقیق عوامل موثر بر گردشگری پایدار شهر تبریز به‏ خصوص از جنبه سیستم‏ های منطقه‏ ای نوآوری می‏ باشد. با توجه به مولفه های منطقه‏ ای تاثیرگذار در امر گردشگری، روش این تحقیق بر اساس تکنیک دلفی می ‏باشد که در سه مرحله از نظرات و پیشنهادهای خبرگان استفاده شده است. برای این کار از 25 نفر از متخصصان حوزه ‏های تاثیرگذار گردشگری تبریز بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان می‏ دهد، تبریز با توجه به دارا بودن پتانسیل‏ های متعدد از جمله مراکز تاریخی، جاذبه‏ های طبیعت، وجود شخصیت‏های علمی، ادبی و مذهبی، و ثبت برخی از اماکن و صنایع آن در فرم جهانی، از معیارهای لازم برای گردشگری پایدار در آینده برخوردار است. اقدامات صورت گرفته برای پایدارسازی گردشگری در تبریز در حد مناسب می ‏باشد و تبریز 1404 به عنوان یک سرآغاز برای توسعه گردشگری پایدار و مدرن‏سازی تبریز برای افق‏های دور مطرح می‏گردد. آمادگی همه جانبه شهر با توجه به معیارهای زیستی، محیطی، ارزشی، و انسانی پایدارسازی گردشگری، و فرهنگ‏سازی و ارتقاء دانش و بینش شهروندی برای باورسازی توریسم از مهم‏ترین راهکارهای توسعه گردشگری می‏ باشد.
    کلیدواژگان: تبریز، گردشگری پایدار، سیستم‏های منطقه ‏ای نوآوری، روش دلفی
  • محمد بلوچی، حیدر لطفی*، مجید ولی شریعت پناهی، علی اصغر اسماعیل پورروشن صفحات 61-81

    به محض این که یک منطقه مرزی و یا خط مرزی به وجود آمد می تواند نه تنها منظره طبیعی را که جزیی از آن به شمار می رود، بلکه عمران و سیاست های کشورهای مجاور را نیز تحت تاثیر قرار دهد. مرز به تنهایی دارای یک نقش است و آن تحدید حدود منطقه ای است که در داخل آن یک نوع قدرت اعمال می شود. اما دولت ها سعی می کنند نقش های دیگری هم مثل، مهاجرت، تجارت، بهداشت و... را در منطقه اعمال نمایند. حتی تمرکز بیش از حد نقش های دولت در مرز می تواند نماینده تغییرات در سیاست های خارجی باشد. شکوفایی و زوال شهرها و حوزه نفوذ آن ها در مجاورت مرز بستگی به این دارد که خط مرزی نقش های جدیدی برای آن ها پدید آورد و یا بر عکس، حوزه طبیعی آن ها را بر هم زند. در بررسی تیوری مناطق جغرافیایی بزهکاری، بیشتر رفتار آنومیک از نوع تبهکارانه ی آن مربوط به کیفیت محلات شهری است تا این که در اثر خود شهرنشینی باشد. بدین ترتیب احتمالا محلات بزهکاری به وجود می آیند که خود به مخزن تمرکز دایمی بزه کاران تبدیل می شود. از این رو پژوهشگران نشان داده اند که برخی از محلات، کوچه ها و ساختمان ها، دارای تمرکز بالایی از بزه کاران هستند

    کلیدواژگان: متغیرهای جغرافیایی، پهنای فضایی، اقتصاد جرم، در استان های مرزی
  • بهزاد درستکار ناوانی*، حسین اصغری صفحات 83-106
    هدف اساسی مدیریت و برنامه ریزی ترافیک شهری به کار بردن اقداماتی برای استفاده بهینه و حداکثر از امکانات وتاسیسات موجود در نواحی شهری می باشد. همانگونه که با افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی نیاز به توسعه هماهنگ شهرها منطبق بر اصول و ضوابط شهرسازی وجود دارد، همزمان با این توسعه باید مسایل حمل و نقل و ترابری و ترافیک نیز به صورت همزمان و هماهنگ مورد مطالعه قرار بگیرد. رشد شهری تقاضای سفر زیادی را روی تسهیلات ناکافی موجود حمل ونقل، باعث شده است و شهرها برای خدمات حمل و نقل تاحدود زیادی به سیستم خیابان های خود متکی هستند. در همین ارتباط، مدیریت و برنامه ریزی ترافیک شهری می تواند، موثرترین ابزار هدایت ترافیک شهری شود. بر این اساس در این پژوهش اهمیت و ضرورت پرداختن به مسئله ترافیک شهر تالش و تبیین مشکلات آن، از هدررفت منابع (پول و زمان) جلوگیری کند و ضمن ایجاد آرامش بیشتر شهروندان، زمینه های دستیابی به شهر سالم و پایدار را فراهم نماید. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر برنامه ریزی و مدیریت ترافیک شهری در شهر تالش با روش توصیفی و تحلیل محتوا می باشد. نتایج پژوهش حاضر با استفاده از مدل AHP اثرگذارترین متغیر بر روان سازی و مدیریت و برنامه ریزی ترافیک در شهر تالش بر اساس روش AHP توسعه استفاده از حمل و نقل در مدیریت عرضه ترافیک می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت، برنامه ریزی، ترافیک شهری، شهر تالش
  • آرزو خردمندان، بهرام یوسفی*، روح الله شهابی، شیوا جلال پور صفحات 107-118

    بریکس را گروه اقتصادی کشورها نوظهور می دانند که سعی در ارتباط اقتصادی بیشتر کشورهای در حال توسعه با یکدیگر دارند. در اواخر سال 2013 ایران اعلام کرد که آمادگی عضویت در بریکس را دارد. در این بین چین، طرح اولیه بریکس پلاس را پیش کشید و سیاست آن قدرت بخشیدن به این گروه تازه تاسیس بود. بنای این طرح، استقبال از برخی از کشورهای در حال توسعه در بریکس بود. جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی خود را جهت عضویت در بریکس اعلام کرد. اگرچه در طرح اولیه ی بریکس پلاس، جمهوری اسلامی ایران نیز برای عضویت از طرف اعضای بریکس از جمله چین در نظر گرفته شد اما این عضویت به دلایل مختلف اتفاق نیفتاد. واکاوی دلایل عدم موفقیت ایران در بریکس و منافع و معایبی که این عضویت احتمالا در پیش دارد هدف اصلی این مقاله است. براین اساس در این مقاله به این سوال پاسخ خواهیم داد که عضویت جمهوری اسلامی در بریکس؛ چه محدودیت ها و فرصت هایی را برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد می کند؟ به نظر می رسد که بریکس، در آینده نیز قصد دارد تا اعضای جدیدی را به گروه خود اضافه کند و جمهوری اسلامی ایران برای همکاری و تعامل با بریکس نیاز دارد تا این گروه اقتصادی را بیش از پیش تحلیل کند تا در این بین بتواند منافع ملی بیشتری را در رویه این همکاری به دست آورد

    کلیدواژگان: بریکس، توسعه، همکاری، منافع ملی، جمهوری اسلامی
  • آزاده اربابی سبزواری* صفحات 119-135

    شهرها به عنوان مبدا توریست فرست و هم به عنوان مقصد توریست پذیر محسوب می شوند. بیشتر شهرها و به ویژه شهرهای قدیمی و پایتخت ها این چنین نقشی را دارا هستند. متروپل های بزرگ و پایتخت های کشورهای صنعتی نیز به علت دارا بودن نقش های مختلف جذابیت خاصی برای مسافران دارند شهرها معمولا مجموعه متنوعی از جاذبه ها مثل سالن های تیاتر، استادیوم های ورزشی، پارک ها، شهربازی، مراکز خرید، موزه ها، بناهای یادبود، مناطق با معماری خاص و... را شامل می شوند و دارای جاذبه های گردشگری شامل تاسیسات درمانی و پزشکی، سرگرمی و تفریحات، بناهای تاریخی، موزه ها، پارک ها و فضای سبز و غیره می باشد تبلور یافتن اما مسلما این کار بدون شناسایی عوامل تاثیرگذار ، بر نامه ریزی و مدیریت استراتژیک امکان پذیر نخواهد بود. براین اساس در این پژوهش سعی داریم، با توجه به قابلیت های بالقوه منطقه یک شهر تهران در زمینه گردشگری با استفاده از مدل ANP، عوامل تاثیر گذار بر روی گردشگری منطقه یک تهران را مورد بررسی قرار دهیم و جهت توسعه هر چه بیشتر آن راهکارهایی استراتژیک ارایه دهیم. این پژوهش از نظر روش، کتابخانه ای و پیمایشی مبتنی بر پرسشنامه است. تحلیل های حاصل نشان می دهد که اطلاع رسانی ، برگزاری نمایشگاه و جشنواره های فصلی و خدمات آژانس و تورهای گردشگری بیشترین سهم را در توسعه صنعت گردشگری منطقه دارد.. و تاثیر بسزایی در افزایش توان اقتصادی اجتماعی افراد دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، توسعه، ANP، منطقه یک، تهران
  • ولی عبدالهی، بشیر بیگ بابایی*، بختیار عزت پناه صفحات 137-151

    بافت های ناکارآمد شهری به عنوان بخشی از بافت های قدیمی شهر در پی تحولات رشد و گسترش شهری به ویژه در طی سده اخیر دچار دگرگونی و تغییرات عمیق گردیده اند. با تاکید برتوسعه پایدار شهری، بازآفرینی شهری به مثابه ی یکی از رویکردهای متعارف توسعه مجدد شهری محسوب می شود. 36 درصد از کل بافت ناکارآمد شهر تبریز، معادل 1200 هکتار در محدوده ی منطقه 4 شهرداری تبریز واقع شده است. نتایج مشاهدات حاکی از آن بود که منطقه 4 تبریز، پتانسیل مناسبی جهت اجرای پروژه های بازآفرینی دارد که در طرح های بازآفرینی توجه جدی به آن نشده است. مقاله حاضر به بازشناسی قابلیت های بازآفرینی در بافت های ناکارآمد در جهت بازآفرینی مطلوب شهری در منطقه موردمطالعه پرداخت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار GISو مدل بولین به منظور بازشناسی مکان-های مناسب بازآفرینی در منطقه مربوطه استفاده گردید و با استفاده از مبانی نظری و پیشینه تحقیق، نسبت به انتخاب معیارهای پژوهش شامل معیار طبقات، اسکلت، مصالح، عمر بنا، دانه بندی قطعات، تراکم جمعیتی، تراکم ساختمانی و سطح اشغال اقدام شد. بازشناسی بافت محلات با تاکید بر رویکرد بازآفرینی، گواه قدمت زیاد ساختمان ها و فرسودگی، کیفیت ابنیه پایین، نفوذناپذیری و عرض معابر پایین در اکثر محلات، تراکم بالای ساختمانی و جمعیتی ناشی از ریزدانگی قطعات، و وضعیت نامناسب مسکن در منطقه 4 بود. همچنین، نقشه پهنه بندی اجرای طرح باز آفرینی برای منطقه، نشان داد 34.76 درصد از منطقه(بخش شمال شرقی و بخشی از محدوده مرکزی) بیشترین و 0.88 درصد از منطقه(بخش جنوبی) کمترین قابلیت اجرای طرح های بازآفرینی را دارند. بنابراین با رویکرد بازآفرینی شهری می تواند نسخه بهینه ای برای ارتقاء وضعیت زندگی و مسکن باشد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، بافت های ناکارآمد، منطقه چهار، تبریز
  • مهری دهبان، ایرج اعتصام*، رضا فرمهینی فراهانی، ژاله صابرنزاد صفحات 153-163
    نوشهر گرایی رویکرد جدیدی در نگاه به مسایل شهری و زیست محیطی در طراحی شهری است این نوع نگاه انتقاد به شهرسازی مدرن است و انسان را بجای وسیله نقلیه محور این رویکرد می داند. می توان عنوان نمود نو شهرگرایی یکی از مهمترین رویکردهای قرن 21 می باشد. معماری هم در قرن 21 زاییده تفکر فرامدرنی شده است که از مسایل دوران مدرن پا فراتر نهاده است و معماران به مسایلی چون محیط زیست، تغییر اقلیم، انرژی، مهاجرت و... در طراحی های خود می پردازند. بی شک پدیده نوشهرگرایی بی تاثیر در خلق آثار معماری نیست. هدف از این تحقیق بررسی انطباق رویکرد نوشهر گرایی و جنبش های هنری_ معماری قرن 21 می باشد.روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی می باشد و گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات اسنادی_کتابخانه صورت پذیرفته است. نتیجه این پژوهش بطور متناظرمیزان انطباق نوشهرگرایی با سبک ها هنری_معماری قرن 21 را مشخص نموده است.
    کلیدواژگان: نوشهرگرایی، سبک و جنبش های هنری، قرن 21، معماری
  • جواد همتی لوحه سرا، حجت الله رشید کلویر*، نصرالله مولایی هشجین، حسن اکبری صفحات 165-179

    برنامه ریزی و سیاست گذاری مسکن روستایی در ایران که به طور جدی توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی پیگیری و اجرا می شود؛ به دنبال ارایه ی الگوی مطلوب مسکن برای ساکنان روستایی می باشد. با توجه به اهمیت برنامه ریزی مسکن روستایی، هدف از تحقیق حاضر ارزیابی مولفه های تاثیرگذار بر برنامه ریزی مسکن روستایی در شهرستان ماسال و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنها می باشد. در این راستا، روش تحقیق آمیخته با رویکرد کمی-کیفی بوده که از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه ی آماری تحقیق شامل مسیولان و کارشناسان حوزه ی مسکن روستایی در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان ماسال/گیلان بوده است، که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 383 نفر به دست آمده و با استفاده از فرمول اصلاح شده ی کوکران به تعداد 340 نفر تقلیل یافته است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات تحقیق نیز از روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Smart-pls استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که 5 متغیر اصلی و 24 متغیر فرعی مورد بررسی، تاثیر برنامه ها و سیاست گذاری ها در برنامه ریزی مسکن روستایی را 903/0 درصد و تنها با از دست دادن 097/0 درصد تبیین می کنند. همچنین بیشترین اثرگذاری در بین مولفه های مورد بررسی در برنامه ریزی مسکن روستایی مربوط به مولفه های اقتصادی و کمی و کمترین تاثیرگذاری مربوط به مولفه ی کیفی به ترتیب با امتیاز 856/0، 811/0 و 326/0 می باشد. از طرفی شاخص نیکویی برازش مدل GOF برای اندازه گیری برازش مدل های اندازه گیری و ساختاری مقدار 522/0 به دست آمده است که از مطلوبیت کلی مدل ساختاری تحقیق حکایت دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، برنامه ریزی مسکن، مسکن روستایی، شهرستان ماسال
  • بهزاد کاکاوند، آزیتا رجبی*، افشین سفاهن، اردوان بهزاد صفحات 181-198
    با گسترش مهارگسسته و با گذشت چند دهه بافت های زیست پذیر کلان شهر تهران به سمت فرسودگی و ناهنجاری های اجتماعی حرکت نموده است. شهر تهران در برخی مناطق خود با این مسئله به طور جدی مواجه است. از این رو پژوهشگر با انتخاب محله اتابک این مهم را مورد پژوهش دقیق قرار داده است. یکی از مهم ترین اهداف پژوهش حاضر عبارت است از تبیین رویکرد تاثیرات اجتماعی نوسازی بافت فرسوده در محله اتابک تهران و آگاهی از نیازهای ساکنین محله مورد مطالعه، چهارچوب نظری تحقیق مبتنی بر رویکرد تلفیقی مشتمل بر تاثیرات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بافت فرسوده است. روش تحقیق مبتنی بر تدوین پرسشنامه محقق ساخته و بررسی مطالعات پیشین بنا شده است. پرسشنامه محقق ساخته مولفه های اجتماعی فرهنگی و اقتصادی را با تاکید بر همه فاکتورهای تاثیرگذار در 50 گویه اصلی مورد سنجش قرار داده است. حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردید و تعداد 377 نفر از شهروندان محدوده مورد مطالعه جهت پاسخگویی انتخاب گردیدند. جهت گردآوری داده ها و اطلاعات از اسناد کتابخانه ای و مطالعات میدانی (توزیع پرسشنامه) بهره برده شده است و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS19 و آزمون T تک نمونه ای، پیرسون صورت گرفته است، روایی و پایایی پرسشنامه با انجام پیش آزمون با ضریب آلفای کرونباخ برای تمامی معیارها مورد تایید قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نیز حاکی از این است که در بین مولفه های اقتصادی و اجتماعی رابطه مطلوب و معناداری وجود دارد که با تقویت آن می توان مهم ترین موانع را جهت دستیابی توسعه پایدار محلی به دست آورد.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، بهسازی، نوسازی، محله اتابک
  • زیور آزادی، حسین مجتبی زاده*، بهرام امیر احمدیان صفحات 199-216

    رشد بیش از اندازه جمعیت و گسترش سریع شهر ها و افزایش خودرو محوری، این مکان ها را با چالش های فراوانی مواجه کرده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی شاخص های چهارگانه؛ حمل و نقل و دسترسی، زیست محیطی، حفاظت از منابع طبیعی و فضای سبز و برنامه ریزی کالبدی در منطقه پرداخته است. برای تحلیل، از مدل ها و آزمون هایی نظیر مدل آنتروپی شانون،آزمون تی تک نمونه ای و ضریب رگرسیون استفاده شده است. نتایج نشان می دهد؛ برنامه ریزی کالبدی اراضی و دسترسی به صورت مستقیم و غیر مستقیم بیشترین تاثیر را در رشد هوشمند منطقه 22 دارا می باشند. می توان گفت با برنامه ریزی صحیح کالبدی اراضی وضعیت دسترسی و حمل ونقل نیز بهبود می یابد. شاخص های اقتصادی اجتماعی در راستای رشد هوشمند شهری در برنامه ریزی مورد توجه قرار نگرفته اند. همچنین وضعیت حمل و نقل عمومی، دسترسی و نیز شرایط زیست محیطی در سطح منطقه بسیار پایین است. منطقه دارای بافت فرسوده کمی می-باشد و اکثرا دارای ساخت وساز های جدید است که این مورد جزو محاسن منطقه محسوب می گردد. برخورداری منطقه از شاخص فضای سبز در شرایط خوبی قرار دارد اما شاخص های مورد بررسی در برنامه ریزی کالبدی محلات منطقه مورد توجه قرار نگرفته یعنی توجه به ساخت مسکن برای گروه های مختلف درآمدی بسیار ضعیف است. در نهایت راه کار هایی چون ؛ارتقاء شاخص های دسترسی و حمل-ونقل عمومی، ارتقاء شاخص زیست محیطی در منطقه با تاکید بر حرکت پیاده و توسعه مسیر ها، به حداقل رساندن استفاده از خودروی شخصی، افزایش فضاهای سبز و مکان های عمومی جهت تقویت حس تعلق مکانی شهروندان، بهره گیری از توانایی شهروندان در تصمیم-گیری های محله ای پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند، مدل آنتروپی شانون، ضریب رگرسیون، شهر تهران، منطقه 22
  • افشین متقی*، محسن رحیمی، جواد شاپوری صفحات 217-233

    کشور ایران از منظر راهبردی، در شاهراه مواصلاتی شرق و غرب و شمال و جنوب جهان قرار دارد و از نقطه نظر ژیوپلیتیکی نیز با برخورداری از تعداد همسایگان زیاد، قرار داشتن در هارتلند انرژی جهان، دسترسی آسان و گسترده به آب های آزاد، از موقعیت ویژه ای برخوردار است. در این میان، موقعیت راهبردی هوایی ایران در پیوند با موقعیت ژیوپلیتیکی، می تواند قلمرو هوایی ایران را به یک هاب هوایی و حمل و نقل منطقه ای تبدیل کند. از طرفی مولفه های مذکور به عنوان سرچشمه های اصلی قدرت ملی معرفی شده اند که با وزن ژیوپیلیتیکی کشور رابطه مستقیمی دارد. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، به تبیین نسبت موقعیت راهبردی هوایی و وزن ژیوپلیتیکی ایران پرداخته است. نتایج به دست آمده، نشان می دهد که موقعیت ژیوپلیتیکی ایران، حمل و نقل هوایی از آسمان ایران را از حیث اقتصادی مقرون به صرفه می کند. از این رو، حفاظت های امنیتی برای تکامل صنعت هوانوردی و آسان سازی انتقال هوایی از قلمرو هوایی ایران، باعث ارتقاء وزن و منزلت ژیوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران می شود.

    کلیدواژگان: حمل و نقل هوایی، موقعیت راهبردی هوایی، وزن ژئوپلیتیکی، امنیت، ایران
  • کوروش حاجی زاده علمداری، ایرج اعتصام*، سید مصطفی مختاباد امرئی صفحات 235-251

    تحقیق حاضر در 3 مرحله انجام پذیرفت که شامل:1- تدوین چارچوبی جامع برای تحلیل شاخص های زمینه گرایی بر مبنای پژوهش های انجام یافته در این حوزه 2- تطبیق این شاخص ها با خصوصیات معماری ایرانی بر مبنای نظریات صاحبنظران حوزه معماری ایرانی 3- تحلیل کالبدی فضایی خانه صادقی و بررسی انطباق خصوصیات آن با چارچوب های زمینه گرایی. تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع کیفی است که در پروسه پیشبرد پژوهش، از روش نمونه موردی(تک نمونه) و در جهت گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شد؛ به گونه ای که در بخش اول تحقیق(چارچوب نظری تحقیق) از مفهوم به مصداق و در بخش دوم که شامل بررسی نمونه موردی است، از مصداق به مفهوم پرداخته شد. یافته های تحقیق، حاکی از این نکته می باشد که با توجه به مطالعات انجام یافته، متغیرهای متعددی در شکل گیری خانه دوره قاجار در شهر اردبیل مورد توجه قرار گرفته اند که بنظر همگی برگرفته از ارزشها، باورها و بن مایه های ساختاری جامعه انسانی و جغرافیایی آن دوران بوده است؛ طوریکه می توان مدعی شد که حداقل، مسکن قاجاری شهر اردبیل، واجد ارزشهای زمینه گراست؛ پس می توان نظریه انحطاط و غالبیت تفکر مدرن در شکل گیری معماری دوره قاجار را که به نظر غیر صحیح و یکجانبه می آید را رد کرد.

    کلیدواژگان: زمینه گرایی، شاخص های معماری زمینه گرا، معماری سنتی ایران، خانه صادقی اردبیل
  • عباس قاسمی قاسموند، فریده عظیمی*، منیژه ظهوریان پردل صفحات 253-266

    شناخت الگوهای گردشی حاکم بر اختلالات پروازی در راستای کاهش چالش های صنعت حمل و نقل هوایی بسیار پراهمیت است. به منظور شناسایی الگوهای گردشی موثر در ایجاد اختلالات پروازی از داده های مربوط به فشار سطح دریا و ترازهای پانصد و 850 هکتوپاسکال در قلمرو جغرافیایی 0 تا 80 درجه طول شرقی و 0 تا 80 درجه عرض شمالی و همچنین فراسنج های جوی امگا، رطوبت ویژه و نسبی و مولفه های مداری و نصف النهاری باد بر اساس روزهای همراه با اختلال پروازی بیش از 8 مورد و افق دید کم در ماه های مورد نظر انتخاب و نقشه های مرتبط در محیط نرم افزارGrads ترسیم شد. نتایج به دست آمده نشان که الگوهای گردشی موثر در اختلالات پروازی در ماه ژانویه در فصل سرد سال وجود سامانه کم فشاری در تراز دریا، سامانه پرارتفاع واچرخندی در تراز 850 هکتوپاسکال و پشته ای ارتفاعی در تراز پانصد هکتوپاسکال حاکمیت دارد، دریای مدیترانه، منطقه مورد مطالعه . در ماه ژوین در فصل گرم سال در تراز دریا سامانه کم فشاری پهنه گسترده ای از هند، پاکستان، عمان، عراق و جنوب ایران را فرا گرفته است، در الگوهای گردشی ارتفاع ژیوپتانسیل تراز 850 هکتوپاسکال یک سامانه کم ارتفاع چرخندی بر روی منطقه شکل گرفته است. در تراز پانصد هکتوپاسکال استقرار پر ارتفاع جنب حاره منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده است. به طور کلی استقرار و تقویت پر ارتفاع جنب حاره، در تراز پانصد هکتوپاسکال و گردش چرخندی در تراز 850 هکتوپاسکال به همراه حاکمیت کم فشار حرارتی در سطح زمین، آرایش همدید الگوهای تابستانه در دوره گرم سال را نشان میدهد.

    کلیدواژگان: اهواز، صنعت حمل ونقل، برنامه ریزی شهری، همدید، آب و هوا
  • غلامرضا جلیز، کریم حسین زاده دلیر*، حسین نظم فر صفحات 267-284

    توسعه میان افزا که شاید بتوان آن را ساده ترین تعبیر از توسعه درون زا دانست، با تاکید بر زمین های خالی و رها شده درون شهری، سعی دارد توسعه را بر روی این اراضی بارگذاری نماید. بطور خلاصه این رویکرد به توسعه در درون محدوده و باز توسعه محدوده با استفاده از پتانسیل های درونی آن می پردازد. پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی در توسعه میان افزا با تاکید بر منطقه 8 شهرداری تبریز و بهره گیری از روش های آماری- فضایی به این موضوع پرداخته است. نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. روش شناسی این تحقیق مبتنی بر رویکردهای کمی- فضایی است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این تحقیق ترکیبی از روش های اسنادی- کتابخانه ای است. در بخش تحلیلی با در نظر گرفتن شاخص ها و ملاحظات توسعه میان افزا در قالب 15 شاخص هدف، به صورت موردی به بررسی و امکان سنجی توسعه میان افزا در منطقه8 شهرداری تبریز پرداخته شده است. در پژوهش حاضر به منظور بررسی و تحلیل نقش راهبردی توسعه میان افزا در بازآفرینی بافته ای فرسوده شهری محور تاریخی- فرهنگی کلانشهر تبریز از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تحلیل توابع همپوشانی (Overlay) از نوع همپوشانی وزن دار (Weighted Overlay) بهره گیری شده است. نتایج پژوهش در قالب 3 اولویت توسعه ای و همچنین محدوده های غیرمجاز توسعه، به صورت نقشه مورد اشاره قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، بازآفرینی، بافت های فرسوده، منطقه 8 شهرداری تبریز
  • نازیلا پورقاسم*، علیرضا بندرآباد، واراز مرادی مسیحی صفحات 285-311

    عدالت نقش بسیار مهمی را در جغرافیای شهری بویژه حضورپذیری کودکان در جامعه دارد. در حال حاضر فضاهای عمومی در شهرهای کنونی ایران، در روند شکل گیری خود و عدالت فضایی از ضرورت طراحی و مدیریت این فضاها در ارتباط با تاثیر پرورشی آن ها بر شخصیت و هویت کودکان بی بهره اند. این پژوهش با تاکید عمده بر دسترسی کودکان به فضاهای عمومی اقدام به سنجش حضورپذیری فضاهای عمومی برای کودکان در سطح مناطق و محلات شهر تهران اقدام خواهد نمود و در نهایت، الگوی بهینه فضاهای عمومی مناسب برای حضور کودکان در مناطق مختلف تهران به منظور دستیابی به عدالت ارایه خواهد نمود. پژوهش حاضر با آزمون نظریه ی لوفور ابتدا امکان استفاده از این نظریه را در شهر بررسی می کند، و چگونگی دستیابی به عدالت فضایی سوجا در جهت حضورپذیری کودکان با استفاده از این نظریه را تجزیه و تحلیل می نماید. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده، و نمونه آماری منطقه 1 و 11 تهران می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، عدالت فضایی، حضورپذیری، نظریه حق به شهر، کودکان، روانشناسی محیطی
  • طرلان زرنشانی اصل، نیما ولیزاده*، حسن ستاری صفحات 313-333

    یکی از دستاورد های تکنیکهای نحو فضا جهت تحلیل روابط فضایی ساختمان ها، ترسیم نمودار توجیهی می باشد. هدف این پژوهش نمایش نحوه استفاده از تکنیک چیدمان فضا در تحلیل روابط خاص معماری خانه های سنتی و مدرن شهر تبریز می باشد. در این پژوهش فرض بر این است که پیکره بندی فضایی خانه که تا اوایل پهلوی دارای تداوم و استمرار بوده از اواخر این دوره دچار تغییرات شده و تداوم و استمرار در پیکره بندی فضایی موجود تا قبل از این زمان، در دوره های بعدی از میان رفته است که این خود میتواند بر فرهنگ و نظام رفتاری ساکنان اثرگذار باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان ارزش فضایی در فضاهای مختلف خانه است که درنهایت منجر به کشف منطق فرهنگی-اجتماعی حاکم بر فضاهای موردنظر است. به منظور به آزمون گذاشتن فرضیه های موردنظر پژوهش، پنج خانه از هر دوره به عنوان نمونه های موردی انتخاب گردید. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی است و با استفاده از دو راهبرد کمی و کیفی به توصیف احتمالات وجود منطق فرهنگ-اجتماعی فضا پرداخته شد. در روش کمی از نرم افزار نحو فضا (Ucl depth map) استفاده گردید و در روش کیفی، از بررسی سه شاخص "عمق"و"هم پیوندی" و "ارتباط" استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که روابط فرهنگی-اجتماعی تاثیرات عمیقی بر ساختار کالبدی و پیکره بندی فضایی خانه های سنتی تبریز داشته است.

    کلیدواژگان: نحو فضا، خانه های تبریز، نمودار توجیهی، روابط فضایی
  • سیامک کاکاوند، فرح حبیب*، اسکندر مختاری طالقانی صفحات 335-360
    این پژوهش با هدف تحلیل و ارزیابی طراحی معماری نماهای شهر تهران به منظور تبیین نظام جامع و پاسخگو تعریف گردید. روش این پژوهش از منظر هدف، در زمره پژوهش های کیفی می باشد که به صورت مطالعات کتابخانه ای و برداشت های میدانی صورت گرفته است، پرسش نامه ها و مصاحبه های صورت گرفته تحت نظر خبرگان این حوزه مورد سنجش، روایی و پایایی قرار گرفته و تایید شده است، جامعه آماری به 2 بخش تقسیم گردیده است. بخش اول مدیران شهری، کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع طراحی معماری نماهای شهری و بخش دوم طراحان و حرفه مندان حقیقی و حقوقی، اساتید و دانشجویان معماری و طراحی شهری بوده اند. با توجه به اینکه جامعه آماری محدود می باشد، لذا امر نمونه گیری از تمامی افراد در دسترس صورت گرفته است. در تجزیه و تحلیل فصل چهارم با استفاده از روش دلفی در چهار گام و نرم افزار SPSS ، نسبت به ارایه اجزای نظام جامع طراحی معماری نماهای شهری اقدام گردیده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که نظام جامع طراحی معماری نما به طور کلی شامل: 1- سند طراحی نماهای شهری. 2- کمیته های تخصصی در سطح مناطق که موضوع هدایت و راهبری طراحی نماهای شهری رابر عهده دارند. 3-برنامه اجرایی و زیر ساخت اطلاعات مکانی که شامل راهکار اجرایی نمودن مفاد سند می باشد. 4- کمیته عالی مدیریت، برنامه ریزی و پایش و همچنین بخش ها و سامانه هایی که به منظورپاسخگویی جامع موضوعات پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: نماهای شهری، نظام جامع، مدیریت و برنامه ریزی، مبانی نظری، اسناد طراحی نمای شهری
  • سمیه رنجبرزاده، پروانه زیویار*، محسن رنجبر صفحات 363-378

    محدوده ها و مسیرهای پیاده به عنوان عناصری خاطره انگیز و هویت بخش در شهرهای امروز شناخته می شوند. قبلا شهرها هویت شهری خود را در بناهای بلند، گنبد و تک بناها می یافتند. اما امروزه آن ها خود را با خیابان های پیاده شان می شناسانند. هدف از این تحقیق بررسی و ارزیابی مولفه های پیاده راه سازی از منظر بازآفرینی شهری می باشد. این مقاله از لحاظ روش توصیفی-تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از تصمیم گیری های چنده معیاره استفاده شده است و نتایج حاصل از مدل تاپسیس نشان می دهد که در بخش نفوذپذیری و دسترسی شاخص دسترسی پیاده به حمل ونقل عمومی، در بخش سرزندگی و تنوع شاخص استقرار کاربری اوقات فراغت، در بخش اجتماعی شاخص تعلق خاطر مکانی به استفاده از پیاده راه و اشتغال در پیاده راه، در بخش ایمنی شاخص افزایش کیفیت ساختار پیاده رو، در بخش انعطاف پذیری شاخص پرهیز از به کارگیری مصالح صلب در کف، در بخش کالبدی شاخص کف سازی مناسب و پرهیز از اختلاف سطح، در بخش رفتاری شاخص انگیزه ها برای ماندن و خرید کردن در محدوده، در بخش حفظ هویت شاخص حفظ اسامی بناها و مسیرها با نام های دیرپا و در نهایت در بخش زیست محیطی شاخص افزایش ایمنی و امنیت در جایگاه های اول قرار دارند و اهمیت بیشتری نسبت به سایر شاخص ها داشته اند.

    کلیدواژگان: پیاده راه سازی، بازآفرینی شهری، باب همایون، تصمیم گیری های چندمعیاره
  • تورج خدیوی سهرابی، داریوش اشرفی*، محسن عبدالهی صفحات 379-395
    هدف از این تحقیق، تعیین میزان اثرگذاری الزامات حقوقی و بین المللی مرتبط با کنوانسیون مبارزه با تغییرات اقلیمی بر عملکرد کشورها می باشد. این تحقیق از نوع نظری است که به روش مطالعه عمیق و مقایسه تطبیقی صورت گرفته است. بدین منظور، عملکرد 36 کشور منتخب توسعه یافته و در حال توسعه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر آن بوده است که 3 نوع رویکرد و 3 مدل سازوکار برای تمامی کشورها تعیین گردیده است. موانع و چالش های موجود به دو سطح ملی و بین المللی تقسیم می شوند و مجموعا در 6 طبقه جداگانه قرار می گیرند. تنها کشورهای توسعه یافته از رویکرد «تثیبت میزان انتشار گازهای گلخانه ای به سطح انتشار سال 1990» استقبال کرده اند. همچنین؛ در زمینه اتخاذ رویکردهای «تلاش برای کاهش میزان تولید گازهای گلخانه ای» و «انطباق با پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم» عملکرد کشورهای توسعه یافته بهتر بوده است. در مورد سازوکار «اجرای مشترک» تنها کشورهایی که دارای عملکرد قابل قبولی می باشند، کشور هندوستان و مکزیک هستند. عملکرد کشورها در مورد سازوکار «تجارت انتشار» قابل قبول بوده است و روند رو به رشدی به لحاظ تعداد کشورهایی که در هر دوره زمانی به این سازوکار ملحق شده اند، وجود دارد و در مورد «توسعه پاک» تنها 4 کشور موفق بوده اند.
    کلیدواژگان: کنوانسیون تغییر اقلیم، پروتوکل کیوتو، الزامات تعهد آور، حقوق بین الملل محیط زیست
  • گلناز پاکروان، اسدالله شفیع زاده*، میرسعید موسوی صفحات 397-420

    هدف پژوهش حاضر ایجاد مدل و الگویی برای تحلیل روابط متقابل انسان و محیط با تاکید بر روانشناسی محیطی در خانه ‏های قاجاری تبریز است. بر این اساس، به دلیل نبود پایه نظری، محققان با استفاده از روش گراندد تیوری، اقدام به مفهوم ‏‏سازی این الگو بر مبنای خانه ‏های قاجاری تبریز نمودند. بر این اساس، جهت جمع‏ آوری داده‏ های مورد نیاز، از تعداد 25 خبره و کارشناس در حوزه روانشناسی محیطی و میراث تاریخی و معماری، مصاحبه ‏های عمیق به عمل آمد و تعداد 625 کد اولیه به دست آمد و این تعداد پس از مقایسه مقولات به 125 مقوله ثانویه کاهش یافت. در نهایت پس از غربال‏گری و کدگذاری محوری، مقوله‏ های ساخته شده شامل 3 مقوله اصلی با 40 زیر مقوله شدند. بر این اساس، عوامل علی، سه مقوله «نیازهای مادی و معنوی انسان» جهان‏بینی یا اندیشه انسان» و «کالبد محیطی» را شامل شدند. در رابطه با عوامل مداخله‏ گر عواملی نظیر" تجربیات گذشته"، " انگیزه ها"، " مکانیزم دفاعی ذهنی فردی"، "فرهنگ"، "باورها"، و... بدست ‏آمد. همچنین در زمینه عوامل زمینه ‏ای، عناصری همچون "نیازهای مادی"، " نیازهای ذهنی"، " نیازهای معنوی"، " زمینه های فردی اندیشه"،" زمینه های اجتماعی اندیشه" و... انتخاب شدند. در سطح راهبردها ، مقوله ‏هایی نظیر «تامین نیازهای انسان توسط خانه ‏ها»، «استفاده از نظرات متخصصان رشته ‏های گوناگون در طراحی»، «طراحی انسان‏ مدارانه با تاکید بر تعادل روابط انسان و محیط» و... شناسایی گردیدند.

    کلیدواژگان: روابط متقابل انسان و محیط، روانشناسی محیطی، گراندد تئوری، خانه ‏های قاجاری تبریز
  • عارف بیدار، علیرضا اسمعیل زاد*، امین نواختی مقدم صفحات 421-433
    برنامه ریزی و توسعه منطقه ای و جایگاه آن در نظام برنامه ریزی کشور، همچنان چالشی در خور تلاش های بیشتر و گسترده تر به شمار می آید. چرا که نابرابری منطقه ای با مسایلی که به دنبال خود دارد به عنوان مانعی بر سر راه توسعه متوازن و پایدار عمل می کند. دولت هاشمی رفسنجانی درایران بعد از انقلاب اسلامی گفتمان تعدیل اقتصادی (سازندگی) را به عنوان گفتمان کلان در امر توسعه جامعه ایران مطرح و متکفل امر برنامه ریزی توسعه بودند تا هم عقب ماندگی سنتی و تاریخی را در جامعه ایران و هم مشکلات ناشی از جنگ هشت ساله و هم بحران های ناشی از آن را جبران نمایند . گفتمان سازندگی ،گفتمانی لیبرال و فرد گرایانه بود و گفتمان خود را بر مبنای غیریت و تمایز آشکار با اقتصاد دولتی جنگ هشت ساله مفصل بندی کرد . دال مرکزی این گفتمان توسعه اقتصادی بود و به این خاطر موجب ایجاد تضاد ها و بحران های ناشی از کسب قدرت در عرصه سیاسی کشور شد . گفتمان سازندگی تنها راه نجات کشور را توجه به اقتصاد مدرن و اجرای سیاست های مالی و پولی ذیل استراتژی تعدیل اقتصادی عنوان می داشت .
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه سیاسی، برنامه ریزی منطقه ای، تحلیل انتقادی گفتمان
  • حسن نوروزی، بختیار عزت پناه*، رضا ولیزاده صفحات 435-450
    این مقاله با توجه به اهمیت فوق العاده شهر تبریز از جنبه های سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و غیره از یک سو و حادثه (لرزه) خیزی زیاد آن از سوی دیگر ، ابتدا اهم مطالعات انجام شده در خصوص برنامه ریزی و طراحی شهری با در نظر گرفتن سوانح طبیعی و نیز مطالعات خاص تبریز در این رابطه به اختصار مرور گردیده است. نگاهی که تا کنون در مدیریت سوانح و مدیریت شهری وجود داشته، بیشتر نگاه مقابله ای و کاهش مخاطرات بوده است. دراین میان، مفهوم آسیب پذیری و مدیریت ریسک ، مفهوم جدیدی است که بیشتر در مواجهه با ناشناخته ها و عدم قطعیتها به کار برده میشود. بنابراین نقش مدیریت ریسک در رویارویی با حوادث طبیعی با تاکید بر زلزله احتمالی آینده مورد تحلیل قرار گرفته، هدف از این مطالعه، مدیریت ریسک، ارزیابی و سنجش میزان آسیب پذیری منطقه 8 کلانشهر تبریز در تهدید مخاطره زلزله می باشد. این مقاله توصیفی کاربردی است. بنابراین، ابتدا مولفه ها و ابعاد مطرح در آسیب پذیری شهری تهیه گردید. سپس با استفاده از دیدگاه خبرگان و نیز مطالعات تطبیقی، ابعاد و مولفه های نهایی تهیه و با تحلیل پرسشنامه ها و انجام مطالعات و محاسبات لازم میزان آسیب پذیری کلانشهر تبریز در ابعاد و مولفه های مختلف مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت. و در نهایت ضمن ارزیابی نقاط ضعف و قوت و تهدید و فرصت، با روش swotراهبردهای آینده منطقه 8 کلانشهر تبریز ارایه شد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، سوات، آسیب پذیری، کلانشهر تبریز، زلزله
  • پویان شهابیان* صفحات 451-466
    چگونگی تشخیص و انتخاب "مسیرهای بهینه گردشگری" می تواند در راستای ارتقای کیفیت فضاهای تاریخی، فرهنگی و تفریحی شهرها بسیار کارآمد و تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر با انتخاب شهر نایین -به عنوان یکی از شهرهای تاریخی و ارزشمند ایران که آثار و فضاهای تاریخی و فرهنگی بسیار مهمی را در خود جای داده است- تلاش دارد یکی از مسیرهای گردشگری تاریخی- فرهنگی در این شهر را به عنوان مسیر بهینه گردشگری در شهر نایین معرفی نماید. این پژوهش از نوع توسعه ای- کاربردی بوده، روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است و داده های مورد نیاز از طریق مطالعات اسنادی و میدانی گردآوری شده اند. ابتدا برای مسیرهای بهینه گردشگری چهار معیار خدماتی، کالبدی- فضایی، فرهنگی و عملکردی تعریف و برای هر کدام از آن ها زیرمعیارهایی تبیین شدند: تاسیسات زیربنایی، خدمت رفاهی؛ کاربری، سیمای شهری، زیبایی، کیفیت، اختلاط، تنوع، کوتاهی، شبکه معابر، نزدیکی؛ هویت، قدمت، جاذبه و عناصر تاریخی؛ ایمنی و امنیت، پیوستگی، انعطاف پذیری. سپس از طریق تحلیل نقشه های محوری مسیرهای موجود و بررسی ساختار فضایی شهر -به دو صورت فراگیر و محلی- با استفاده از "روش چیدمان فضا(Space Syntax)" و از سوی دیگر، تحلیل و رتبه بندی مسیرها بر اساس معیارها و زیرمعیاری مطرح شده با بهره گیری از "روش تحلیل شبکه ای(ANP)"، دو محور تاریخی- فرهنگی "دروازه پنجاهه تا دروازه کلوان" و "دروازه نوگاباد تا دروازه چهل دختران"، تحلیل، امتیازدهی و رتبه بندی شدند. از طریق جمع بندی برآیند تحلیل ها و رتبه ها، محور اول موردبررسی (مسیر دروازه پنجاهه تا دروازه کلوان) با کسب امتیاز بیشتر، به عنوان مسیر بهینه گردشگری شهر نایین انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، مسیر بهینه گردشگری، چیدمان فضا، تحلیل شبکه ای
  • بهمن کارگر، علی اصانلو*، مصطفی توکلی نغمه صفحات 467-482

    توسعه شهرنشینی بعد از قرن نوزدهم، سکونتگاه های شهری را تبدیل به کلانشهرها و ابرشهرها نموده است. ظهور این پدیده برنامه ریزان و متولیان امور شهری را با چالش هایی در حوزه تامین امنیت شهروندان مواجه ساخته است. مکانیابی به معنای یافتن پهنه های دارای ظرفیت و متناسب به منظور بارگذاری کاربری های شهر، این پژوهش با رویکرد کاربردی و با روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. در گام اول پس از دریافت لایه های مختلف کاربری های شهری موثر در مکان یابی مراکز انتظامی از سازمان ها و مراکز مختلف و پس از محاسبه اوزان معیارها و زیر معیار ها با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی ، نقشه های فاصله در نرم افزار GIS ساخته شد. درادامه محدوده های مناسب به منظور توسعه کاربری انتظامی مشخص گردید.با بررسی وضعیت توزیع مراکز انتظامی در مناطق دو و چهار شهر قم مشخص شد پراکنش مراکز انتظامی شهر در این مناطق با توزیع فضایی نامتوازن مواجه است وصرفا چند کلانتری و مرکز انتظامی درتامین امینت شهر با مشکلات بسیاری مواجه اند. گستردگی محدوده های استحفاظی مراکز انتظامی و کلانتری ها در شهره های بزرگ ، کنترل محله ای را با مشکلات بسیاری مواجه می سازد.علاوه بر این کمبود زیر ساخت ها و امکانات پلیس نیز از جمله دلایل کاهش این نظارت هاست. در این پژوهش از طریق بررسی زیرساخت های شهری در مناطق دو و چهار پهنه های مناسب به منظور توسعه کاربری انتظامی شناسایی و توسط نقشه نمایش داده شد.

    کلیدواژگان: امنیت، شهر، مکان یابی، روش fuzzy، شهر قم
  • سعید حسنی، کارن روحانی*، ایرج رضایی نژاد صفحات 483-500
    کشور ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی و سیاسی، از مزیت ژیوپلیتیک ویژه ای در منطقه و جهان برخوردار است از اینرو می تواند با تکیه بر دانش متخصان بخصوص در زمینه حمل و نقل کمک شایانی به توسعه پایدار خود بنماید. این پژوهش با هدف ارزیابی عوامل موثر بر توسعه پایدار حمل ونقل با تاکید بر تنظیم بارنامه انجام شده است. روش تحقیق از نوع پیمایشی و تحلیلی است که با استفاده از طراحی مدل مفهومی اولیه و تعیین ابعاد چهارگانه اصلی (رویکردی، مدیریتی / اجتماعی، فرهنگی / محیط زیستی، اقتصادی) و نیز 19 مولفه (هدف) اقدام به تعیین روایی و پایایی مدل و برازش آن گردید. مدل اولیه تحقیق با استفاده از روش معادلات ساختاری (SEM) و با کمک نرم افزار Smart PLS2 مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد «بعد مدیریتی» (ضریب مسیر= 5227/0) بیش ترین اثر را بر الگوی توسعه پایدار حمل ونقل کشور داشته است. سپس «بعد اجتماعی / فرهنگی» (ضریب مسیر= 5097/0) و پس از آن «بعد اقتصادی» (ضریب مسیر= 4589/0) و در نهایت «بعد محیط زیستی» (ضریب مسیر = 3324/0). مقدارR2 (9823/0) نشان از تایید الگو می باشد
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، توسعه پایدار، حمل ونقل، بارنامه
  • انشاالله رحمتی، سید ناصر موسوی* صفحات 501-518

    بحران محیط زیست ، در حال حاضر چالش بزرگ انسان امروزی است چراکه با غفلت از مقام و جایگاه واقعی خود و طبیعت پیرامونی اش ، به دخالت بیش از پیش در آن پرداخته و باعث وخامت حال آن شده است تا جاییکه اندیشمندان ، مهندسان و صاحب نظران در حل بحران پیش آمده چندان موفق نبوده اند و این در حالی است که طبق آموزه های حکمت اشراقی ، انسان ، جانشین خداوند در زمین و طبیعت ، مرتبه ای از مراتب کلی وجود و دارای قداست است . در این راستا سید حسین نصر ، با تاثیر از آموزه های اشراقی معتقد است که بحران محیط زیست ، چالشی معنوی است و ما باید قداست را به طبیعت برگردانده و جایگاه واقعی انسان را گوشزد نماییم چراکه انسان خلیفه اله است و حفاظت از طبیعت جزء تکالیف و وظایف انسان می باشد . هدف از این مقاله توصیف تاثیرات حکمت اشراق بر نظرات سید حسین نصر می باشد که در مورد محیط زیست ارایه کرده است

    کلیدواژگان: سهروردی، سید حسین نصر، مدرنیته، بحران محیط زیست
  • محمود محمدی، محسن زاینده رودی*، سید عبدالمجید جلائی صفحات 519-533

    فعالیتهای مستمر و درازمدت نهادهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر سطوح مختلف توسعه اقتصاد منطقهای اثر گذار است. یکی از مهمترین شاخصهایی است که سطح رفاه یک کشور یا منطقه را نشان میدهد، خط فقر است. لذا هدف این مطالعه بررسی تاثیر شاخص های توسعه سواحل مکران (استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان) بر توسعه اقتصاد منطقه ای با تاکید بر فقر زدایی است. دوره زمانی مورد استفاده در این پژوهش از سال 1364 تا 1396 است. بدین منظور از شاخص خط فقر محاسبه شده در مطالعه محمدی (1398) به عنوان شاخص توسعه اقتصاد منطقهای استفاده شده است. شاخصهای توسعه مکران نیز به چهار دسته شاخصهای اقتصادی - اجتماعی، آموزشی- فرهنگی، بهداشتی- درمانی و شاخصهای صنعتی تقسیم شدند. نتایج تحقیق نشان داد که بجز شاخصهای صنعتی که تاثیر معنیداری بر خط فقر به عنوان شاخص توسعه اقتصاد منطقهای مکران نداشت، دیگر متغیرهای تحقیق تاثیر منفی و معنیداری بر خط فقر سواحل مکران داشتند؛ یعنی با بهبود این شاخصها خط فقر کاهش مییابد. همچنین با توجه به ضرایب شاخصها در بلندمدت میتوان نتیجه گرفت که بهبود شاخصهای آموزشی - فرهنگی در مقایسه با دیگر شاخصهای تاثیری بیشتری بر کاهش خط فقر در سواحل مکران دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه اقتصاد منطقه ای، خط فقر، سواحل مکران
  • محمدرضا قربانی پارام، سیروس باور*، هادی محمودی نژاد صفحات 535-555

    معماری بیوفیلیک در واقع طراحی و ساخت با توجه به طبیعت در ذهن می باشد. البته طراحی بیوفیلیک به این معنی نیست ‏که ساختمان هایمان را با چمن و پوشش گیاهی سبز کنیم و به سادگی، جذابیت و زیبایی آنها را با استفاده از درختان و بوته ها ‏بالا ببریم. بلکه موضوع بحث ما خیلی بالاتر از این است و در مورد مکان بشریت در طبیعت و همچنین مکان و جایگاه جهان ‏طبیعی در اجتماع انسان هاست. لذا هدف این مقاله مطالعه تطبیقی تاثیر معماری بیوفلیک در طراحی خانه های سنتی و مدرن ‏‏(مطالعه موردی: شهر گرگان) می باشد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. روش ‏گردآوری اطلاعات نیز به صورت اسنادی و میدانی می باشد. جهت ارزیابی سوالات تحقیق از آزمون ‏t‏ تک نمونه ای استفاده شده ‏است. نتایج پژوهش نشان می دهد که توجه به اصول و شاخص های معماری بیوفیلیک در حین طراحی و اجرای خانه های ‏سنتی و مدرن در شهر گرگان در ابعاد زیر مانند: ارتباط بصری و غیربصری با طبیعت، تحریک غیر موزون حسی، تنوع حرارتی ‏و جریان هوا، نشر نور پراکنده، الگوها و فرم های بایومورفیک، پیچیدگی و نظم، چشم انداز، پناهگاه و... در ارتقای کیفیت آنها و ‏به تبع آن افزایش میزان رضایتمندی ساکنان آنها، تآثیر عمده ای دارد. با این تفاوت که این اصول، امروزه در طراحی خانه های ‏سنتی در شهر گرگان به طور کامل مشاهده می شود اما در طراحی خانه های مدرن از بین 18 اصول مطرح شده، فقط 10 اصل ‏قابل مشاهده است. که نیازمند پیگیری جهت بکارگیری بقیه عوامل در طراحی خانه های مدرن می باشد.‏

    کلیدواژگان: معماری، بیوفلیک، طراحی، خانه های سنتی و مدرن، شهر گرگان. ‏
  • محسن طاهری، سیمین ارمغان*، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 557-578
    روند مهاجرت های روستا به شهر در طول 35 سال اخیر در ایران نشان دهنده شکل گیری جریان مهاجرت معکوس است که با وجود تاثیرگذاری آن در مبدا و مقصد، کمتر مورد توجه محققان و برنامه ریزان قرار گرفته است. در این راستا، این پژوهش با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، همبستگی و علی و با هدف تبیین نقش مهاجرت های معکوس در توسعه سکونتگاه های روستاییان منطقه19 صورت گرفته است. همچنین شناسایی مهمترین عوامل دخیل در مهاجرت های معکوس روستاییان هدف دیگر تحقیق به شمار می‏رود. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته می باشد که روایی آن با نظر کارشناسان مربوطه بصورت صوری مورد تایید قرار گرفته، و برای تعیین پایایی پرسشنامه نیز از مقدار آلفای کرونباخ استفاده شد که برابر با 78/0 بوده و در تحقیقات مربوط به علوم انسانی این مقدار رضایت بخش می باشد. حجم جامعه آماری پژوهش بر اساس مدل کوکران 384 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی بود. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از آزمون های آماری تی تک نمونه ای و تی مستقل و از نرم افزارهای spss و pls استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که نقش آفرینی مهاجرت های معکوس در توسعه سکونتگاه های روستایی از لحاظ ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی خیلی زیاد می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، مهاجرت معکوس، روستا، منطقه 19 تهران
  • محمدرضا اسکندری، نوید سعیدی رضوانی*، عبدالرضا نواح صفحات 579-593

    سیاست گذاری عمومی به مثابه مجموعه فعالیت های نهادی که تاثیر مستقیم یا غیرمستقیم بر زندگی شهروندان دارد، و از تصمیم ها و سیاست هایی که بوسیله مراجع مختلف بخش عمومی در ارتباط با موضوع شهر و سکونت گاه های انسانی از قبیل مجلس، دولت و قوه قضاییه که نماینده حفظ منافع عمومی جامعه می باشند، اتخاذ می شود. فرایند سیاست گذاری بر مبنای فرایند از بالا به پایین می باشد. با تلفیق حکمروایی و سیاست گذاری عمومی شاهد مشارکت پذیری بالا، تشخیص آسان و سریع مشکلات شهری و جایگزین های سریع در فرایند ها را شاهد هستیم. با روند مشارکت پذیری و حکمروایی مشارکتی شاهد تحقق سیاست گذاری عمومی در جامعه خواهیم بود. بنابراین هدف این پژوهش ارایه مولفه های حکمروایی شایسته شهری در فضای کلانشهری اهواز می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارشناسان و خبرگان مدیریت شهری، در شهر اهواز می باشد. ابزار مورد استفاده در تحقیق پرسشنامه بوده و به تعداد 50 نفر به صورت تصادفی انجام یافته است. نتایج بیانگر آن است که در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معناداری بین مولفه های مورد مطالعه وجود دارد. متغیرهای همپایانی، اثر بخشی و کارآمدی، مشارکت پذیری و ظرفیت و ترتیبات نهادی در مقایسه با سایر متغیرها در حکمروایی منطقه کلانشهری اهواز نقش موثری را ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: حکمروایی، سیسات گذاری عمومی، کلانشهر، اهواز
  • مرتضی امینی، محمدعلی خسروی*، عباس خلجی صفحات 595-610

    در سال های اخیر سیاست گذاری توسعه شهری در برخورد با سکونت گاه های غیررسمی از رویکرد منفی نادیده گرفتن، تخریب و تخلیه اجباری به سیاست های اجتماع محور ارتقاء یافته است. راهبرد توانمندسازی در پی ظرفیت سازی در اجتماعات برای حل مشکلات آن ها با اندیشه، منابع، پتانسیل و بازوی خود آن هاست بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه های توانمندسازی در مناطق حاشیه نشین در افزایش سرمایه اجتماعی انجام شده است. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه ساکنان شهرستان پاکدشت (غرب حصار امیر) بودند که جمعیت مناطق حاشیه نشین آن در حدود سی هزار نفر تخمین زده می شود که به این ترتیب حجم نمونه با استفاده از جدول کوکران عدد 379 به دست آمده است. ابزار مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است که روایی و پایایی آن ها مورد تایید قرار گرفت. سپس پرسشنامه ها در بین جامعه آماری توزیع شد و پس جمع آوری با استفاده از آزمون رگرسیون و در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که بین توانمندسازی و سرمایه اجتماعی رابطه مثبت وجود دارد. توانمند کردن مناطق حاشیه نشین در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می تواند آثار بسیار موثری بر افراد ساکن در این محله ها با خود به همراه داشته باشد؛ و موجب بالا رفتن سرمایه اجتماعی در ابعاد شناختی (اعتماد اجتماعی، ارزش ها و هنجارها) وساختاری (مشارکت اجتماعی و همبستگی اجتماعی) آن ها شود. به طورکلی می توان گفت سرمایه اجتماعی و توانمند سازی در یک ارتباط دوسویه با یکدیگر قرار دارند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مناطق حاشیه نشین
  • رمیصا جالسیان، علی فهیمی نژاد* صفحات 611-622
    هدف پژوهش، بررسی نقش پدیده صخره شیشه ای و سبک رهبری در توانمندسازی مدیران زن ورزش کشور بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، به لحاظ شیوه اجرا از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل مدیران زن شاغل در سازمان های ورزشی بود که نمونه آماری، 384 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های صخره شیشه ای نصیری (1394)، سبک رهبری چالشتری (1389) و توانمندسازی رینهارت و شورت (1994) می باشد. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد صخره شیشه ای بر توانمندسازی مدیران اثر منفی دارد، بین سبک رهبری با توانمندسازی مدیران اثر مثبت مشاهده گردید، همچنین تاثیر مثبت و معناداری بین صخره شیشه ای با توانمندسازی از طریق نقش میانجی سبک رهبری تایید گردید. ورزش در بسیاری از اهداف توسعه پایدار نقش دارد و ازجمله این اهداف توانمندسازی و حضور بیشتر زنان در سطح اجتماع می باشد؛ که می توان با عبور از موانع پدیده صخره شیشه ای و توجه به استفاده از سبک های رهبری مشارکتی و مشاوره ای به توانمندسازی مدیران زن در ورزش و توسعه پایدار کمک کرد.
    کلیدواژگان: صخره شیشه ای، سبک رهبری، توانمندسازی، توسعه پایدار، سازمان های ورزشی
  • محیا رنجبران، جمال الدین مهدی نژاد*، باقر کریمی صفحات 623-637

    هویت که یکی از مهم ترین مسایل در جامعه ی امروزی می باشد ، کمتر نگرشی به آن در شهر های بومی ایران به خصوص نواحی سواحل خلیج فارس شده است که ضرورت دانش معماری بومی و توسعه پایدار را دو چندان می کند . در این مقاله با توجه به مطالعات کتابخانه ای و میدانی ، مولفه های اصلی معماری بومی را ارزیابی کرده و به بررسی عمیق از بندر تاریخی زیبای کنگ پرداخته شده است.و سپس از روش دلفی و توسط نرم افزار SPSS و EXL پرسشنامه ها مورد ارزیابی قرارگرفته که در آن روش تجزیه و تحلیل به صورت کمی بوده که بر اساس داده های جمع آوری شده از روش دلفی با استفاده از شاخص های آماری -توصیفی خلاصه و طبقه بندی شده است . نتایج مطالعات نشان می دهد که در کنار شاخصه های اصلی همچون طبیعت و بستر ، زمینه های گوناگون ، انرژی تجدیدپذیر ، الگوهای فرهنگی ، طراحی اقلیمی و کالبد شهر ،شاخصه های دیگری همچون عوامل هنری و صنایع دستی و هم چنین خاطرات شکل گرفته در محیط وروانشناسی محیط در شکل گیری هویت شهری موثرند . بالاخص مهم ترین پارامتر ها در این ارزیابی ، طبیعت و منظر دریا والگوهای فرهنگی شکل گرفته ، می باشد .

    کلیدواژگان: معماری بومی، هویت، منظر، بوم گرایی، بندر کنگ
  • معصومه حافظ رضازاده*، محمدکریم رئیسی، مریم کریمیان بستانی صفحات 639-657

    هدف پژوهش حاضر؛ نقش کارکردی شهرهای کوچک در توسعه شاخص های پایداری شهرهای حوزه نفوذ (مطالعه موردی: شهرستان نیکشهر) می باشد. رویکرد حاکم بر فضای تحقیق کیفی و کمی و نوع تحقیق کاربردی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، توصیفی و استنباطی از نرم افزارهای (SPSS و Expert Choice) و تکنیک Fuzzy VIKOR استفاده شده است. جامعه آماری شامل ساکنان شهرهای در حوزه نفوذ شهر نیکشهر در (اسپکه و بنت) می باشد که با استفاده از فرمول کوکران با توجه به جمعیت شهرهای مورد بررسی در سال 1395 (10541) نفر می باشد، که از این تعداد 370 پرسشنامه بر اساس نمونه گیری درصد تناسب بین شهرها توزیع شده است. نتایج بررسی نقش کارکرد شهر نیکشهر در توسعه اقتصادی و اجتماعی شهرهای حوزه نفوذ با استفاده از رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که، متغیر مستقل (کارکرد شهر نیکشهر) و متغیرهای وابسته (اقتصادی و اجتماعی) دارای رابطه معناداری در سطح 0.05=P می باشد. همچنین نتایج اولویت بندی ابعاد توسعه اقتصادی و اجتماعی از نرم افزار Expert Choice نشان داد، در بین ابعاد توسعه به ترتیب بعد اقتصادی با وزن به دست آمده 0.550، بعد اجتماعی با وزن به دست آمده 0.450، رتبه اول و دوم را به خود اختصاص داده اند. در نهایت نتایج رتبه بندی شهرهای حوزه نفوذ شهر نیکشهر با تاکید بر ابعاد توسعه با استفاده از مدلFuzzy VIKOR نشان داد که شهر اسپکه با Q به دست آمده 0.640 و شهر بنت با Q به دست آمده 0.360، در اولویت اول و دوم قرار دارند.

    کلیدواژگان: کارکرد شهرهای کوچک، حوزه نفوذ، توسعه پایدار شهری، نیکشهر
  • علی کاظمی پور دهبنه، پیروز مجتهدزاده*، مجید ولی شریعت پناهی، حیدر لطفی صفحات 658-690
    ایران با جمهوری آذربایجان دارای اشتراکات فرهنگی و تاریخی از یکسو و اختلافات قومی، سیاسی، ایدیولوژیک از سوی دیگراست. این کشور از سویی با گرایشات خود به آمریکا و اسراییل و نیز ترکیه و ادعاهای سرزمینی و قومی بر بخشی از ملت و سرزمین ایران، به چالشی جدی برای سیاست خارجی ایران مبدل شده است. در کنار این چالش ها مسئله اختلافات بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان به عنوان دو همسایه مهم ایران و رویکرد محافظه کارانه ایران در قبال مسئله قره باغ نه تنها سبب عادی سازی وضعیت نشده، بلکه نگاهی بدبینانه از سوی جریان پان ترکیستی و بخشی از افکار عمومی مردم جمهوری آذربایجان و آذری های ایران شکل گرفته که ایران را به عنوان حامی ارمنستان جلوه داده است. با وجود این چالش ها، وجود مسایل مهمی مانند همسایگی، نیازهای متقابل اقتصادی و تجاری، انرژی و موقعیت ژیوپلیتیکی، لزوم پرداختن به این موضوع و یافتن راهبردهای واقع بینانه برای توسعه روابط دو کشور را ضروری نموده است. از این رو در مقاله حاضر در راستای رسیدن به الگوی راهبردی روابط دو کشور، این سوال اصلی طرح شده است که عوامل واگراساز و همگراساز در روابط ایران و جمهوری آذربایجان در چارچوب ژیوپلیتیک کدام اند؟ در نهایت محقق به پنج دسته راهبرد جهت توسعه روابط بین ایران و جمهوری آذربایجان رسیده است. در این پژوهش به شیوه ای توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از مدل SWOT سعی شده تا به موضوع مذکور پرداخته شود. داده های مورنیاز نیز به روش کتابخانه ای و اسنادی و پرسشنامه گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، مدل راهبردی، توسعه روابط، ایران، جمهوری آذربایجان
  • هومن رحیمی* صفحات 691-708

    فضاهای شهری ظرف فعالیتهای شهری و بستری برای تعاملات اجتماعی و زمینه ساز شکل گیری سرمایه اجتماعی به شمار می آیند و میزان موفقیت فضاهای شهری با میزان استفاده از فضا و حضور انسان در آن متناسب است. آنچه امروزه در اغلب فضاهای شهری با آن روبه رو هستیم کاهش تعاملات اجتماعی و مشارکت اجتماعی ساکنان در این فضاهاست. هدف از پژوهش بررسی و ارزیابی مولفه های فضای عمومی شهری به جهت دستیابی به تعاملات اجتماعی (نمونه موردی: منطقه 12 تهران) می باشد.روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. در این مقاله پاسخگوی این سوالات است که آیا می توان از طریق طراحی فضای عمومی شهری مناسب، باعث افزایش تعاملات اجتماعی شد؟و آیا می توان با افزایش امنیت فضاهای عمومی، حضور پذیری افراد را ارتقا بخشید؟ نتایج تحقیق نشان میدهد در بین شاخص های تحقیق نگهداری و مراقبت از فضا با 38%، شاخص سرزندگی عواملی چون دسترسی مناسب با 32% و زیبایی بصری با17% بیشترین وزن را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: تعامل اجتماعی، فضای همگانی، عرصه عمومی، فضای شهری
  • فرشته گل زاده، زهرا حمیدی*، محمدحسین فتحی صفحات 710-727

    ورزش و تفریحات سالم یکی از مهم ترین راهکارهای انسان صنعتی امروز برای حفظ سلامت و رشد جسمی وروحی و ایجاد می کند و قشر بزرگی از جامعه مدتی را به ورزش، تماشای مسابقات ورزشی می پردازند. یک استادیوم مدرن، صرفا محل تماشای رویدادهای ورزشی نیست، بلکه تبدیل به یک بخش هیجان انگیز و فراموش نشدنی در خاطر تماشاگران شده است. اصول طراحی این مجموعه برپایه خلق فضایی سرپوشیده و در عین حال القاء حس محیطی باز و آزاد برای بازیکنان و تماشاگران است. از طرف دیگر بهره گیری از تکنولوژی مدرن روز برای رسیدن به سازه ای سبک صورت گرفته است و زمانی که استادیوم ها بصورت استراتژیک و رعایت اصول و ضوابط طراحی ساخته شوند، بیشتر از رویدادهایی که میزبان شان هستند موجب جذب تماشاگر می شوند و این امر نه تنها یک منبع درآمد بلکه به عنوان یک ارزش افزوده منحصر به فرد در امور ورزشی محسوب می شود. با توجه به انواع تحقیق بنیادی، نظری، کاربردی و علمی، تحقیق حاضر از نوع کاربردی است. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع روش تحقیقی- تحلیلی بوده که در نهایت منجر به طراحی می شود.

    کلیدواژگان: ورزش، استادیوم، تکنولوژی، طراحی
  • محمدرضا صادق علی، علی زارع*، منصور پورنوری صفحات 729-747

    هدف تحقیق، ارزیابی وضعیت زیستگاهی و تنوع گونه‌ای در منطقه حفاظت شده پرور می باشد. این تحقیق از نوع بنیادی است که اختصاصا به بررسی پرندگان پرداخته است. داده‌های مورد نیاز از طریق مطالعات گسترده کتابخانه‌ای و بازدید میدانی و استفاده از نتایج سرشماری‌ها اخذ گردید. نتایج بیانگر آن بوده است که منطقه مطالعاتی از ارزش زیستگاهی و تنوع گونه‌ای ارزشمندی برخوردار است. میانگین امتیاز ارزیابی زیستگاه 89/3 به دست آمد که بیانگر امتیاز نسبتا زیاد است. همچنین؛ خدمات و محصولات اکوسیستمی عمدتا از نوع مستقیم هستند. از سوی دیگر، دارای 161 گونه پرنده از 13 راسته است. در این میان، 19 گونه مهاجر جوجه‌آور، 49 گونه مهاجر عبوری و 10 گونه نیز مهاجر زمستان‌گذران می‌باشند. 12 درصد از مجموع گونه‌های شناسایی شده در منطقه از راسته پرندگان شکاری هستند که بسیار قابل توجه و مناسب است. سه گونه پرنده در وضعیت حفاظتی و هشت گونه در وضعیت نابودی قرار دارند. همچنین؛ هشت گونه نیز در وضعیت «در خطر انقراض» قرار دارند. عمده پراکنش پرندگان در بخش مرکزی و شمالی منطقه است. توسعه اکوتوریسم و به ویژه پرنده‌نگری به عنوان یکی از راهکارهای اساسی پیشنهاد می‌گردد. در مجموع، منطقه نیازمند اقدامات حفاظتی و تدوین و اجرای طرح مدیریتی مبتنی بر الزامات حقوق محیط زیست است.

    کلیدواژگان: ارزیابی زیستگاه، تنوع زیستی، توسعه پایدار، حقوق محیط زیست، منطقه حفاظت شده پرور
  • احسان کاشانی راد، حمید ماجدی *، حسین ذبیحی صفحات 748-761

    در زمینه ی رشد و توسعه ی ساختاری کارکردی شهرها دیدگاه های گوناگونی ارائه شده که این مساله بیانگر گستردگی و پیچیدگی شهر و مسائل مرتبط با آن است و این امر نشان دهنده ی ویژگی پویایی شهر است. یکی از اهداف مهم این نظریه ها رسیدن به عدالت فضایی است. با این حال تاکنون تعریف واحدی از مفهوم عدالت فضایی در شهرسازی ارایه نشده است. این موضوع نشان دهنده وابستگی این مفهوم به شرایط اجتماعی، سیاسی و جهان بینی هر جامعه است. هدف اصلی این تحقیق کشف یک صورت بندی از مفهوم عدالت فضایی بر اساس آرای متفکران در شهرسازی بوده و از سوی دیگر به دنبال نقش آن در روند توسعه شهری است. در این پژوهش در بخش تبیینی از روش استدلال منطقی و در بخش ارزیابی از روش توصیفی-تحلیلی بهره گرفته شده است. همچنین از شیوه های اسنادی و کتابخانه ای برای جمع آوری داده های پژوهش استفاده شده است. از بررسی مبانی نظری چنین استدلال می شود تعادل فضایی شاخص مهم و اساسی ای است که به نقش آن در کیفیت زندگی کمتر توجه می شود و همبستگی میان عدالت فضایی و توسعه شهری وجود ندارد یا در کمترین میزان است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، کیفیت زندگی شهری، توسعه شهروندی، کارایی، خدمات عمومی شهری
  • اعظم یوسفی صفحات 762-777

    یکی از عوامل و ابزارهایی که در قرن بیست یکم به شدت رقابت قدرت ها برای ایجاد سلطه و نفوذ را متاثر ساخته، رسانه های جمعی است. وسایل ارتباط جمعی ملی و یا فرا ملی میتوانند با برنامه ها و پیام های خود همبستگی و یا گسستگی شرایطی را برای مخاطبان خویش بوجود آورند که می تواند زمینه ساز بحرانهای اخلاقی، هویتی، فرهنگی و اجتماعی باشد. وسایل ارتباط جمعی در حفظ و تحکیم وفاق ملی چه به لحاظ سخت افزاری و چه به لحاظ نرم افزاری، بالا بردن توان انتخاب جامعه، افزایش مشارکت، رقابت و پویایی شهروندان، درونی و نهادی کردن نظام ارزشی و باورهای اعتقادی و معرفی ساز و کارهای حل و فصل تعارض ها و چندگانگی های فرهنگی و اجتماعی است. این مقاله براساس مطالعات کتابخانه ای و با روش توصیفی _ تحلیلی سعی دارد نقش رسانه های جمعی را در فرهنگ(تحولات فرهنگی) و تاثیر آن بر مصالح و منافع ج.ا.ایران را مورد کنکاش و بررسی قرار دهد ، سپس نقش ژئوپولیتیکی رسانه های جمعی را تجزیه و تحلیل می کند تا نشان دهد که چگونه فناوری های ارتباطی می توانند به شیوه هایی مستقر شوند که عملکرد و قدرت ژئوپولیتیکی یا به عبارتی منافع و مصالح و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را تغییر دهند.

    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، رسانه، فرهنگ، امنیت ملی، ایران
  • نسرین مصدق، حسین نظم فر *، پرویز نوروزی ثانی صفحات 778-794

    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی تحقق پذیری شهر هوشمند در شهر اردبیل بر اساس شاخص های رشد هوشمند انجام پذیرفته است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی بوده و زمره ی پژوهش های کاربردی قرار دارد. جامعه آماری چهار منطقه شهر اردبیل، بر اساس طرح تفصیلی سال 1383 است. حجم نمونه موردنیاز بر اساس فرمول کوکران و جدول مورگان و باتوجه به تعداد کل جامعه آماری پژوهش که 160 نفر است، حجم نمونه پژوهش 113 محاسبه شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع اوری شده که سه بعد شاخص های اجتماعی – اقتصادی، شاخص های کالبدی (زیرساختی) و شاخص های زیست محیطی-دسترسی را اندازه گیری می نماید. برای تعیین وزن شاخص ها و نیز رتبه بندی مناطق به لحاظ شاخص های موردبررسی نیز، از مدل تحلیل شبکه ای (ANP و AHP) در نرم افزار Decision Super ، جهت تحلیل های مکانی و نیز نمایش نهایی نتایج به صورت نقشه از نرم افزار Arc Gis و جهت تسهیل نمودن تجزیه وتحلیل پیمایش میدانی و امر تصمیم گیری، از روش فرایند تحلیل شبکهANP جهت دستیابی به بخشی از اهداف تحقیق استفاده می گردد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در بین مناطق شهر اردبیل، منطقه های 1 و 4 به ترتیب با 33/0 و 26/0 از پتانسیل شهر هوشمند برخوردار بودند و منطقه ی 3 با امتیاز 20/0 از پتانسیل نیمه برخوردار و منطقه ی 2 نیز با امتیاز 19/0 فاقد پتانسیل شهر هوشمند بودند . به طورکلی نتایج تحقیق نشان می دهد که بین مناطق شهری اردبیل درزمینه تناسب با شاخص های رشد هوشمند شهری، تفاوت قابل توجهی وجود دارد و میزان برخورداری مناطق مختلف از شاخص های پژوهش به صورت یکسان نبوده است.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، شاخص های رشد هوشمند، اردبیل
  • یعقوب ابدالی، اسماعیل نجفی، مریم بیرانوندزاده *، علیرضا صادقی صفحات 795-809

    تاب آوری در سال های اخیر به یک مفهوم ثابت در تحلیل سیستم های پویا تبدیل شده است. همچنین این مفهوم به طور گسترده ای در سیستم های مکانی پویا نظیر شهرها به کار می رود. با توجه به اینکه بافتهای فرسوده شهری همواره مورد تهدید مخاطرات طبیعی همچون زلزله بوده است؛ لذا مقاله حاضر به بررسی وضعیت تاب آوری بافتهای ناکارآمد و عوامل موثری که می تواند این بافتها را تاب آور نمایند، می پردازد. از این رو هدف مقاله حاضر بررسی تاب آوری محله سیروس در برابر شوکهای طبیعی (زلزله) است. مقاله حاضر از نوع اکتشافی است، که با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است، برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و پیمایشی با استفاده از پرسشنامه و برای سنجش تاب آوری بافت فرسوده محله سیروس از تکنیک تحلیل عاملی و آزمون آماری t-Test با استفاده از نرمافزار SPSS انجام شده است. در نهایت نتیجه مقاله حاضر نشان میدهد که بعد کالبدی در تاب آوری محله سیروس از اهمیت بسزایی برخوردار است

    کلیدواژگان: تاب آوری، شوک طبیعی، تحلیل عاملی، محله سیروس، تهران
|
  • Seyedeh Kahroba Seyedberenji, Seyed Mohsen Habibi *, Manouchehr Tabibian Pages 1-15

    Our today urbanization, which is often neglecting ecological contexts, has encountered city and urban community with identity crisis. This issue accelerated by increasing of collective knowledge in city as well as civil demands is deepening and extending urban crisis. The ecosystem not only involves the climatic circumstances but it also includes social-economic and political-cultural topics. Hence, urban symbols and monuments are inseparable components of urban ecosystem. Urban symbols or urban elements as important buildings are architecturally determined in the framework of inter-generation experiences of city and citizens so that the city is both defined by them and also gets its definition from them. They represent the identity and have a direct effect on citizens' perception of city and environment. The present research has benefited from mixed method and after library studies and visits, the field studies have been done using questionnaires. The results have indicated that the existing historical buildings in Rasht city square are of main identity giving elements to the city and square. Therefore, the recreation and redefinition of existing symbols and monuments are on the agenda to redefine the identity of square and city.

    Keywords: historic buildings, Symbol, monument, identity, Sustainable regeneration, Rasht City square
  • Mehrshad Allahverdi, FARHAD HAMZEH * Pages 17-31

    Neighborhoods, as the smallest unit of urban divisions and cells that form the urban fabric, always play a special role in the urban planning system. Because neighborhoods together give meaning and identity to the city, many cities today face neighborhood crises and problems. District 6 of Tehran, with its characteristics such as the age of the area, business situation and physical and managerial problems, is facing different problems, and therefore the approach of citizen participation in the development of neighborhoods is one of the processes that can have significant effects. Play in the growth and improvement of neighborhoods. In this regard, the present study uses descriptive-analytical and applied methods to analyze and evaluate people's participation in neighborhood development using the Topsis model in District 6 of Tehran. The statistical population of the present study consists of experts in the fields of political geography of urban management with a sample size of 35 people. In the present study, five criteria were examined: the level of participation in the management of neighborhood affairs, participation in maintaining the green space of the neighborhood, participation in urban decisions, informing the managers of neighborhood problems and the level of neighborhood development. The results showed that areas 1, 2 and 6 have almost the same and high participation rate and in the meantime, District 4 and then District 5 have the lowest level of participation in District 6 of Tehran.

    Keywords: Social participation, Neighborhood development, Topsis Model, Tehran, District 6 Tehran
  • Nader Fallah, Amir Gandomkar *, Alireza Abbassi Pages 33-46
    In this study, the effect of climate change on surface and underground waters of the western rivers of Iran basin was studied. In order to study the climate change of future periods, the output of HadCM3 model under the scenarios A2 and B1 was quantified by LARS-WG statistical model. Then simulated temperature and precipitation data were performed with the base period. The results showed that in the next period, the average annual rainfall will increase from 14.20 to 57.69 mm at Sanandaj station and will increase by 9.41 to 31.31 mm at Marivan Station. In order to investigate the effect of different climate scenarios on the groundwater level, scenarios A2 and B1 were used. The results showed that in the scenario A2 in the period 2020-2029 the rate of waterlogging is 1. 2 meters. In the period 2030-2039 this value is 1.40 and finally in the period 2040-2040, the groundwater level is 306.46, which has a drop of 1.61 meters. The B1 scenario also predicts a fall in groundwater levels of 0.75, 0.88 and 1.28 meters for the upcoming period, respectively. The results of the research showed that the level of groundwater level will be decreasing according to the climate scenarios and will decrease the water level over time. Also, scenario A2 will have a smaller downside than optimistic scenario B1.
    Keywords: climate change, Temperature, Precipitation, teleconection
  • Vahid Khoshalhan, Karim Hoseinzade Dalir *, Hossein Nazmfar Pages 47-60
    The purpose of this article is careful review the factors affecting the sustainable tourism of Tabriz especially in terms of Regional Innovation Systems (RIS). Due to the influential regional components in tourism, the methodology of this research is based on the Delphi technique, which has been devoted to explaining the comments and suggestions of the experts in three stages. For this purpose, 25 experts from the influential tourism areas of Tabriz have been used. The results of this research indicate that Tabriz with having multiple potentials including historical centers, nature attractions, scientific, literary and religious characters, and the registration of some of its regions and industries in the global form, It has the necessary criteria for sustainable tourism in the future. The measures taken to stabilize tourism in Tabriz are appropriate and Tabriz 1404 is considered as a beginning for the development of sustainable tourism and the modernization of Tabriz for the distant horizons. Comprehensive readiness of Tabriz can be considered as the most important strategies for tourism development, including the standards of biological, environmental, valuable and human of tourism sustainability, and the development of culture and promotion of knowledge and citizenship visions for tourism believing.
    Keywords: Tabriz, Sustainable Tourism, Regional Innovation Systems(RIS), Delphi Technique
  • Mohammad Balouchi, Heidar Lotfi *, Majid Valishariatpanahi, AliAsghar Esmail Pour Roshan Pages 61-81

    Once a border area or border line is established, it can affect not only the natural landscape of which it is a part, but also the development and policies of neighboring countries. The border alone has a role, and that is to delimit the boundaries of a region within which a kind of power is exercised. But governments are trying to play other roles in the region, such as immigration, trade, health, and so on. Even the overemphasis on government roles at the border can represent changes in foreign policy. The prosperity and decline of cities and their spheres of influence near the border depend on whether the border line creates new maps for them or, conversely, disrupts their natural sphere.In the study of the theory of delinquent geographical areas, most of the anomic behavior of its criminal type is related to the quality of urban neighborhoods rather than to urbanization itself. In this way, criminal neighborhoods are likely to emerge, which themselves become a repository for the perpetrators' permanent focus. Hence, researchers have shown that some neighborhoods, alleys and buildings have a high concentration of criminals.

    Keywords: Geographical Variables, Latitude, mass economy, in border provinces
  • Behzad Dorostkar Navani *, Hosein Asghari Pages 83-106
    The main purpose of urban traffic management and planning is to use measures to make the best and maximum use of facilities and facilities in urban areas. As with the increase of population and urbanization, there is a need for coordinated development of cities in accordance with the principles and criteria of urban planning, along with this development, the issues of transportation, transportation and traffic must be studied simultaneously and in a coordinated manner. Urban growth has led to a high demand for travel due to inadequate transportation facilities, and cities rely heavily on their street systems for transportation services. In this regard, urban traffic management and planning can be the most effective tool for directing urban traffic. Accordingly, in this study, the importance and necessity of addressing the traffic problem of Talesh city and explaining its problems, to prevent the loss of resources (money and time) and while creating more peace of citizens, to provide the grounds for achieving a healthy and sustainable city. Accordingly, the main purpose of this study is to plan and manage urban traffic in the city of Talesh by descriptive methods and content analysis. The results of the present study using the AHP model are the most effective variables on traffic smoothing and management and planning in the city of Talesh based on the AHP method of developing the use of transportation in traffic supply management.
    Keywords: Management, planning, Urban Traffic, Talesh city
  • Arezoo Kheradmandan, Bahram Yousefi *, Roholah Shahabi, Shiva Jalalpoor Pages 107-118

    The BRICS is seen as an economic group of emerging countries that seek to connect economically with most developing countries. In late 2013, Iran announced that it was ready to join the BRICS. China, meanwhile, came up with the BRICS Plus prototype, whose policy was to empower the fledgling group. The plan was to welcome some developing countries to the BRICS. The Islamic Republic of Iran also announced its readiness to join the BRICS. Although in the original BRICS Plus plan, the Islamic Republic of Iran was also considered for membership by BRICS members, including China, but this membership did not happen for various reasons. The main purpose of this article is to analyze the reasons for Iran's failure in BRICS and the advantages and disadvantages that this membership may have. Accordingly, in this article we will answer the question that the membership of the Islamic Republic in the BRICS; What constraints and opportunities does it create for the Islamic Republic of Iran? It seems that the BRICS intends to add new members to its group in the future, and the Islamic Republic of Iran needs to cooperate and interact with the BRICS to further analyze this economic group so that in the meantime it can pursue national interests. Gained more in the course of this collaboration

    Keywords: BRICS, Development, cooperation, National Interests, Islamic Republic
  • Azadeh Arbabi Sabzevari * Pages 119-135

    Cities are considered as the source of the tourist first as well as the tourist destination. Most cities, especially old ones and capitals, have such a role. Great metropolises and capitals of industrial countries also have a special attraction for travelers due to their various roles. Cities usually have a variety of attractions, such as theaters, sports stadiums, parks, town hall, shopping malls, museums, monuments, areas with a particular architecture, etc. and have tourism attractions including medical facilities, entertainment, monuments, museums, parks and green spaces, etc. Crystallization of tourism as a requirement, changing into the world's largest service industry and specializing tourism has provided the opportunity for any destination to hope to take advantage from the benefits of tourism. But, of course, it will not be possible without identifying effective factors and strategic planning and management. Accordingly, this research tried to investigate the factors affecting tourism in Tehran's District 1 using the ANP model, considering the potential capabilities of this city in the field of tourism, and presented strategic solutions to further develop it. This is a desk study and survey based on questionnaire. The analyses showed that informing, holding exhibitions and seasonal festivals and tourism agency and services have the largest share in the development of tourism industry in the region. Also socioeconomic criterion has the highest impact factor on other criteria affecting the development of tourism industry. The high

    Keywords: Urban Tourism, Development, ANP, District 1, Tehran
  • Vali Abdollahi, Bashir Beygbabaye *, Bakhtiar Ezatpanah Pages 137-151

    Dysfunctional urban textures, as part of the old textures of the city, have undergone profound changes and transformations as a result of urban growth and development,especially during the last century.With an emphasis on sustainable urban development, urban regeneration is one of the conventional approaches to urban redevelopment.36%of the total dysfunctional texture of Tabriz city,equivalent to1200hectares,is located in the 4th district of Tabriz Municipality.The results of the observations indicated that Tabriz Region4has a good potential for the implementation of regeneration projects that have not been seriously considered in the regeneration plans.The present article recognized the regeneration capabilities in dysfunctional contexts for optimal urban regeneration in the study area.GIS software and Boolean model were used to analyze the data in order to identify suitable places for regeneration in the relevant area. Using theoretical principles and research background,to select research criteria including criteria of floors, skeleton,materials,building life,grain Classification of plots,population density, building density and occupancy level were performed.Recognition of the texture of neighborhoods with emphasis on regeneration approach,evidenced by the high age of buildings and wear, low quality buildings, impermeability and width of low passages in most neighborhoods, high building density and population due to small parts, and poor housing in District4.Also,the zoning map of the implementation of the regeneration plan for the region showed that34.76%of the region(northeastern part and part of the central area)has the highest and0.88%of the region(southern part)has the lowest ability to implement regeneration plans.Therefore,with the urban regeneration approach,it can be an optimal prescription for improving living conditions and housing.

    Keywords: Regeneration, dysfunctional tissues, region four, Tabriz
  • Mehri Dehban, Iraj Etesam *, Reza Farmahini Farahani, Jaleh Sabernejad Pages 153-163
    New Urbanism is increasingly applied to revitalize diverse urban neighborhoods. New Urbanism relies on an ideal of “community” that makes its suitability for these contexts questionable. This article examines the use of New Urbanism with new movements in 21st century and relation of both. The 21st century has been a time of rapid change across nearly every dimension, from science and healthcare to technology and communication. Art, of course, is no exception. With massive changes in how we consume art to how we create it, from how artists make a living to how we even categorize art in the first place, we are left to contend with issues that at one time did not exist, or at least existed differently.21st-century art is a burgeoning field of practice, research, and publication, making it an incredibly dynamic field of study. Many important topics have been resonating in the new century and inspiring new thinking and scholarly debate, such as the surge of bio art in response to scientific research in the life sciences, and the critical theory known as relational aesthetics that developed in response to an increase in art that invites viewers’ participation and interaction.The article presents rate of adaptation between a 21st century art architecture movements and New Urbanism. Recommendations suggest alternative planning and design strategies to support urban and architecture.
    Keywords: New urbanism, art movements, 21st Century, Architecture
  • Javad Hemmati Lohesara, Hojjattollah Rrashid Kolvir *, Nasrollah Molaei Hashjin, Hasan Akbari Pages 165-179

    Rural Housing Planning and Policy in Iran, which is seriously pursued and implemented by the Housing Foundation of Islamic Revolution; It seeks to provide a favorable housing model for rural residents. Given the importance of rural housing planning, the aim of this study is to evaluate the components affecting rural housing planning in Masal city and identify their strengths and weaknesses. In this regard, the research method is mixed with quantitative-qualitative approach, which is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The statistical population of the study included officials and experts in the field of rural housing in the Housing Foundation of the Islamic Revolution of Masal County/Guilan. The sample size was 383 people using Cochran's formula and 340 people were reduced using Cochran's modified formula. In order to analyze the research information, has been used of partial least squares method in Smart-pls software. The research findings show that the 5 main variables and 24 sub-variables studied explain the effect of programs and policies in rural housing planning as 0.903% and only with the loss of 0.977%. Also, the highest impact among the components studied in rural housing planning is related to economic and quantitative components and the lowest impact is related to quality component with score of 0.856, 0.811 and 0.326, respectively. On the other hand, the GOF fitness index for measuring the fit of the measurement and structural models is 0.522, which indicates the overall utility of the structural model of the research.

    Keywords: planning, Housing Planning, rural housing, Masal County
  • Behzad Kakavand, Rajabi Azita *, Afshin Safahan, Ardavan Behzad Pages 181-198
    With the expansion of the blockade and the passage of decades, the biodegradable tissues of the metropolis of Tehran have moved towards burnout and social anomalies. In some areas, the city of Tehran is facing this serious problem. Therefore, the researcher has carefully researched this issue by selecting Atabak neighborhood. One of the most important goals of the present study is to explain the approach of social effects of renovation of worn-out tissue in Atabak neighborhood of Tehran and awareness of the needs of residents of the study neighborhood. The research method is based on compiling a researcher-made questionnaire and reviewing previous studies. The researcher-made questionnaire assessed the socio-cultural and economic components by emphasizing all the influential factors in the 50 main items. The sample size was also selected using Cochran's formula and 377 citizens of the study area were selected for response. In order to collect data and information, library documents and field studies (distribution of questionnaires) have been used and data analysis has been done using SPSS19 software and single sample T-test, Pearson, the validity and reliability of the questionnaire has been done before. The Cronbach's alpha coefficient test was approved for all criteria. The results also indicate that there is a favorable and significant relationship between economic and social components, which can be strengthened to achieve the most important obstacles to achieving sustainable local development.
    Keywords: Worn tissue, improvement, Renovation, Atabak Neighborhood
  • Zivar Azadi, Hossain Mojtabazadeh *, Bahram Amirahmadiyan Pages 199-216

    The overpopulation and rapid expansion of cities and the growth of automobiles have created many challenges, with the consequences of the loss of agricultural land as well as environmental pollution. Thus, achieving smart growth can pave the way for sustainable development. This descriptive-analytical study investigates four indicators: transportation and access, environmental, natural resources and green space conservation and physical planning in the region. For analysis, models such as Shannon entropy model, single sample t-test and regression coefficient were used. The results show that physical land planning and direct and indirect access have the greatest impact on smart growth in region 22.. Socioeconomic indicators have not been taken into account in the context of urban smart growth in planning. Public transport, access and environmental conditions at the regional level are also very low. in The region is little in of wear and tear and most of it has new construction which is one of the benefits of the area. The green space index is in good condition, but the indices considered in the physical planning of the neighborhoods are poor, meaning that housing construction for different income groups is very poor. Finally, measures such as: improving accessibility and public transport indicators, promoting environmental indicators in the region with emphasis on pedestrian movement and route development, minimizing personal vehicle use, increasing green spaces and locations. To improve citizens 'sense of belonging, it has been suggested to take advantage of citizens' ability to make neighborhood decisions.

    Keywords: Smart Growth, Shannon entropy model, Regression coefficient, Tehran, Region 22
  • Afshin Mottaghi *, MOHSEN RAHIMI, Javad Shapouri Pages 217-233

    Strategically, Iran is located on the East, West, North and South Highways of the world, and from a geopolitical point of view, with a large number of neighbors, being located in Hartland, the world's energy, easy and extensive access to open waters, from it has a special position. Meanwhile, Iran's strategic air position, in conjunction with its geopolitical position, could turn Iran's airspace into an air hub and regional transportation. On the other hand, the mentioned components have been introduced as the main sources of national power, which is directly related to the geopolitical weight of the country.The present study, which is descriptive-analytical, explains the relationship between Iran's strategic air position and geopolitical weight. The results show that Iran's geopolitical position makes air transportation from Iran's skies economically viable. Therefore, security protections for the development of the aviation industry and the facilitation of air transport from the airspace of Iran, will improve the weight and geopolitical status of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Air transport, Air Strategic Position, Geopolitical weight, Security, Iran
  • Kourosh Hajizadeh Alamdari, Iraj Etesam *, Seyed Mustafa Mokhtabad Amri Pages 235-251

    The present research was carried out in 3 stages, which include: 1- Developing a comprehensive framework for analyzing contextual indicators based on research conducted in this field 2- Adapting these indicators to the characteristics of Iranian architecture based on the views of experts in the field of Iranian architecture 3- Analysis The spatial body of Sadeghi House and the study of its properties in accordance with contextualist frameworks. The present study is a descriptive qualitative studyIn the process of advancing the research, the case sample method (single sample) was used and in order to collect data, library and field studies were used; In such a way that in the first part of the research (theoretical framework of the research) from the concept to the case and in the second part which includes the study of the case study, The concept was discussed from the example. Findings indicate that according to studies, several variables in the formation of the Qajar period house in Ardabil have been considered.Which seems to have all been taken from the values, beliefs and structural foundations of human society and geography of that time; As it can be claimed that at least the Qajar housing of Ardabil city has contextual values;Thus, the theory of degeneration and dominance of modern thought in the formation of Qajar architecture, which seems to be incorrect and one-sided, can be rejected.

    Keywords: Contextualism, contextualist architectural features, traditional Iranian architecture, Sadeghi House, Ardabil
  • Abbas Ghasemi Ghasemvand, Farideh Azimi *, Manijeh Zohourian Pordel Pages 253-266

    Understanding the patterns of flying patterns that govern air traffic is important for reducing the challenges of the aviation industry. In order to identify the circulation patterns effective in creating flight disturbances, data from sea level pressures and 500 and 850 hectares in the geographical range of 0 to 80 degrees east longitude and 0 to 80 degrees north latitude as well as atmospheric atmospheric parameters, specific humidity and Ordinary and meridian components of the wind were selected based on the days with more than 8 airway disruptions and low visibility horizons in the months and the related maps were drawn in the Grads software environment. The results show that effective circulation patterns in flight disturbances in January of the cold season have low compression system at sea level, high-altitude wake-up system at 850 hectares and heights at high altitudes of 500 hectares, the Mediterranean Sea, the study area . In a roundabout pattern, the geopotential height of 850 hPa was formed by a planetary low-level system formed on the area. Is. At a level of 500 hectares, the high-altitude deployment of the area affects the area. Generally, the height and height of the junction, at 500 horsepower, and the rotational flow at 850 hPa, along with the rule of the heat shrinkage on the surface of the earth, show the harmonic arrangement of summer patterns during the warm period of the year.

    Keywords: Ahwaz, Transportation Industry, Urban planning
  • Gholamreza Jaliz, Hosseinzadeh Dalir Karim *, Hossein Nazmfar Pages 267-284

    The infill development, which may be considered as the simplest interpretation of endogenous development, tends to extend development on these lands, with emphasizing the abandoned and empty intra-city lands. current research with an analytical approach in the infill development with the emphasis on the 8th district of Tabriz Municipality and utilizing statistical-spatial methods has been get involved to this issue. This kind of research is known as descriptive-analytical. the methodology of this research is based on quantitative-spatial approaches. the research method used in this study is a combination of documentary-library methods. in the analytical section, considering the indicators and requirements of infill development in the form of 15 target indicators, the case study and feasibility of infill development in Tabriz 8th district have been discussed. in the current study, to investigate and analyze the strategic role of infill development in regeneration of the urban texture worn of the historical-cultural axis of the metropolitan city of Tabriz, utilizing the geographical information system (GIS) software and Overlapping Functional Analysis, type of weighted overlay is done. the results of present study are presented in the form of three priority development plans as well as unauthorized developmental areas.

    Keywords: Intermediate Development, Regeneration, Worn Tissues, District 8 of Tabriz Municipality
  • Nazila Poorghasem *, Alireza Bandarabad, Varaz Moradi Masihi Pages 285-311

    Justice plays a very important role in the urban geography of children's presence in society. Today, public spaces in the current cities of Iran, in the process of their formation and spatial justice, have made the necessity of designing and managing these spaces unaffected by their upbringing effect on the personality and identity of children. This Research with a major emphasis on children's access to public spaces, it will measure the availability of public spaces for children in the areas and neighborhoods of Tehran, and finally, The optimal model of public spaces suitable for the presence of children in different areas of Tehran in order to achieve justice will be presented. In this paper, by examining Lefebvre's theory, he first examines the possibility of using this theory in the city, and analyzes how to achieve Soja's spatial justice in the presence of children using this theory. The research method is descriptive-analytical, and is a statistical sample of Tehran's 1st and 11th districts.

    Keywords: sustainable development, Spatial justice, Attendance, Theory of the Right to the City, children, Environmental Psychology
  • Tarlan Zarneshaniasl, Nima Valizadeh *, Hasan Sattari Pages 313-333

    One of the achievements of spatial syntax techniques for analyzing the spatial relationships of buildings is the drawing of explanatory diagrams. The purpose of this study is to show how to use the space arrangement technique in analyzing the special architectural relationships of traditional and modern houses in Tabriz. In this study, it is assumed that the spatial configuration of the house, which had continuity until the early Pahlavi period, has changed since the end of this period, and the continuity in the existing spatial configuration before this time has disappeared in later periods. This in itself can affect the culture and behavioral system of residents. The purpose of this study is to investigate the amount of spatial value in different spaces of the house, which ultimately leads to the discovery of socio-cultural logic governing the spaces in question. In order to test the hypotheses of the research, five houses from each period were selected as case samples. The research method in this research is descriptive-analytical and using two quantitative and qualitative strategies, the possibilities of the socio-cultural logic of space were described. In the quantitative method, the space syntax software (Ucl depth map) was used and in the qualitative method, the three indicators of "depth", "interconnection" and "relationship" were used. The results showed that socio-cultural relations had profound effects on the physical structure and spatial configuration of traditional houses in Tabriz.

    Keywords: Space Syntax, Tabriz Houses, explanatory diagrams, spatial relations
  • Siamak Kakavand, Farah Habib *, Mokhtari Taleghani, Eskandar Pages 335-360
    This study was defined with the aim of analyzing and evaluating the architectural design of Tehran city facades in order to explain the comprehensive and responsive system. The method of this research from the perspective of the purpose is among the qualitative researches that have been done in the form of library studies and field surveys. Questionnaires and interviews have been evaluated, validity and reliability and approved by experts in this field. Statistically, it is divided into 2 parts. The first part was urban managers, experts and specialists related to the subject of architectural design of urban facades and the second part were designers and real and legal professionals, professors and students of architecture and urban design. Due to the fact that the statistical population is limited, so the sampling of all available people has been done. In the analysis of the fourth chapter, using the Delphi method in four steps and SPSS software, the components of the comprehensive system of urban facade architectural design have been presented. The results showed that the comprehensive system of facade architecture design in general includes: 1- Urban facade design document. 2- Specialized committees at the regional level that are in charge of guiding and directing the design of urban facades. 3- Execution plan and spatial information infrastructure, which includes a solution for implementing the provisions of the document. 4. The High Committee for Management, Planning and Monitoring, as well as the sections and systems that have been proposed for a comprehensive response to the issues.
    Keywords: Urban views, comprehensive system, management, planning, theoretical foundations, urban landscape design documents
  • Somayeh Ranjbarzadeh, Parvaneh Zivyar *, Mohsen Ranjbar Pages 363-378

    Range and footpaths are known as memorable and identity elements in today's cities. Formerly, cities found their urban identity in high-rise buildings, domes, and monasteries. But today they know themselves with their street streets. The purpose of this research is to evaluate the components of pedestrianisation in terms of urban regeneration. This paper is descriptive-analytic and purposeful in terms of its purpose. The results of the Topsis model have been used to analyze the findings. The results show that in the section on permeability and access to the index of foot traffic access to public transportation, in the section on vitality and diversity, the index of leisure-time deployment, in the social section of the addict index A place to use pedestrians and pedestrian occupations, in the safety sector, the improvement of the quality of the sidewalks, in the flexibility section of the index of avoiding the use of rigid materials in the floor, in the physical section of the appropriate flooring index and avoiding the level difference in the behavioral section of the indicator The motives to stay and buy in the range,

    Keywords: pedestrianisation, Urban regeneration, Bob Homayoun, Multivariate Decision Making
  • Touraj Khadivi Sohrabi, Dariush Ashrafi *, Mohsen Abdollahi Pages 379-395
    The purpose of this study is to determine the impact of legal and international requirements related to the Convention against Climate Change on the performance of countries. This research is of theoretical type which has been done by in-depth study method and comparative comparison. For this purpose, the performance of 36 selected developed and developing countries was examined. The results indicate that 3 types of approaches and 3 models of mechanisms have been determined for all countries. Obstacles and challenges are divided into national and international levels and are placed in a total of 6 separate categories. Only developed countries have welcomed the approach of "stabilizing greenhouse gas emissions to 1990 levels". Also; Developed countries have performed better in adopting "trying to reduce greenhouse gas emissions" and "adapting to the consequences of climate change" approaches. As for the "joint implementation" mechanism, the only countries that have acceptable performance are India and Mexico. Countries' performance on the "diffusion trade" mechanism has been acceptable, and there is a growing trend in terms of the number of countries that have joined the mechanism in each period, and only four countries have been successful on "clean development".
    Keywords: Climate Change Convention, Kyoto protocol, Commitment Requirements, International Environmental Law
  • Golnaz Pakravan, Asadollah Shafizadeh *, Mirsaeed Moosavi Pages 397-420

    The aim of this study is to create a model for analyzing human-environment interactions with emphasis on environmental psychology in Qajar houses in Tabriz. Accordingly, due to the lack of theoretical basis, researchers using the Grand Theory method to conceptualize this model based on the Qajar houses of Tabriz. Accordingly, in order to collect the required data, in-depth interviews were conducted with 25 experts in the field of environmental psychology, historical heritage and architecture, and 625 initial codes were obtained. The comparison of categories was reduced to 125 secondary categories. Finally, after screening and axial coding, the created categories were included in 3 main categories with 40 subcategories. Accordingly, causal factors included the three categories of "human material and spiritual needs", "worldview or human thought" and "environmental body". In relation to the intervening factors, factors such as "past experiences", "motivations", "individual mental defense mechanism", "culture", "beliefs", etc. were obtained. Also in the field of contextual factors, elements such as "material needs", "mental needs", "spiritual needs", "individual contexts of thought", "social contexts of thought" and ... were selected. At the level of strategies, categories such as "meeting human needs by homes", "using the opinions of experts in various fields in design", "humanistic design with emphasis on the balance of human-environment relations" and ... Became.

    Keywords: Human-Environment Relationships, Environmental Psychology, Grounded theory, Qajar Houses of Tabriz
  • Aref Bidar, Alireza Esmailzad *, Amin Nawakhti Moghaddam Pages 421-433
    Regional planning and development, and its place in the country's planning system, continue to be a challenge worthy of greater and broader efforts. Because regional inequality with the issues that follow it acts as an obstacle to balanced and sustainable development. Hashemi Rafsanjani's government in Iran after the Islamic Revolution introduced the discourse of economic adjustment (constructiveness) as a major discourse in the development of Iranian society and was responsible for the development of traditional and historical backwardness in Iranian society and the problems caused by war. Eight years and compensate for the crises caused by it. The constructive discourse was a liberal and individualistic discourse, articulating its discourse on the basis of otherness and obvious distinction from the state economy of the Eight-Year War. The central sign of this discourse was economic development, and thus led to conflicts and crises caused by gaining power in the country's political arena. The constructive discourse stated that the only way to save the country was to pay attention to modern economics and implement financial and monetary policies under the strategy of economic adjustment.
    Keywords: Development, Political Development, Regional Planning, critical discourse analysis
  • Hassan Norouzi, Bakhtyar Ezatpanah *, Reza Valizadeh Pages 435-450
    Considering the extraordinary importance of the city of Tabriz in terms of political, economic, social and other aspects, on the one hand, and this on the other hand, this paper, on the one hand, and its high-seismicity, on the other hand, are first of all important studies on urban planning and design. Natural disasters and special studies of Tabriz have been briefly reviewed in this regard. The view that has existed in disaster management and urban management so far has been more coping and mitigating. Meanwhile, the concept of vulnerability and risk management is a new concept that is used more in the face of unknowns and uncertainties. Therefore, the role of risk management in dealing with natural disasters with an emphasis on future probable earthquakes has been analyzed. The purpose of this study is to evaluate the risk management, evaluation and assessment of the vulnerability of Tabriz Metropolitan Area 8 in earthquake hazards. This article is descriptive. Therefore, at first, the components and dimensions of urban vulnerability were prepared. Then, using experts' viewpoints, as well as comparative studies, the dimensions and final components were prepared and analyzed by analyzing the questionnaires and performing the necessary calculations and calculations of the vulnerability of the metropolitan metropolis of Tabriz in different dimensions and components. Finally, by evaluating the weaknesses, strengths, threats and opportunities, the future strategies of the 8th metropolitan area of ​​Tabriz were presented by swot method.
    Keywords: Risk Management, SWOT, vulnerability, Tabriz Metropolis, earthquake
  • Pooyan Shahabian * Pages 451-466
    How to identify and select "optimal tourism paths" can be very effective and effective in improving the quality of historical, cultural and recreational spaces of cities. The present study, with the selection of the city of Nayin - as one of the historic and valuable cities of Iran, which has significant cultural and historical boundaries - is trying to find one of the historical and cultural tourist routes in the city as a route Tourism Optimization in Naying City. This research is an applied-to-development study. The methodology is descriptive-analytic and data collection is compiled through documentary and field studies. First, for the optimal routes of tourism, four criteria of service, physical, spatial, cultural and functional were defined and for each of them, sub-criteria were explained. Then, through the analysis of the axial maps of the existing routes and the study of the spatial structure of the city - in both universal and localized - using the "Space Syntax" method, and, on the other hand, analyzing and ranking the paths based on criteria And the sub-criteria proposed by using the ANP, the two historical-cultural axes, "Pivot Gate to the Gate of Kalvan" and "Gate of Nogabad to the Gate of Forty Girls", were analyzed, ranked and ranked. By collecting the results of these analyzes and ratings, the first axis of the survey (Pivden Gateway to Kalkan Gate) was selected as the optimal route for tourism in the city of Naiyin with more points.
    Keywords: urban tourism, Optimal Tourism Route, Space Syntax, ANP
  • bahman karegar, ali osanlu *, Mustafa Tavakoli Naghmeh Pages 467-482

    The development of urbanization after the nineteenth century has turned urban settlements into metropolises and megalopolises. The emergence of this phenomenon has faced the planners and officials of urban affairs with challenges in the field of ensuring the security of citizens. Locating, which means finding areas with capacity and proportion to load the city's land uses, is something that can be used today in the field of security.

    Methodology

    This research utilized an applied approach and with a descriptive-analytical method. In the first step, after receiving different layers of urban land uses in locating police centers from different organizations and after calculating the weights of criteria and sub-criteria using hierarchical analysis model, distance maps are made in GIS software. Further appropriate areas were identified for the development of law enforcement use.

    Findings

    Examining the distribution of police stations in the second and fourth districts of Qom, it was found that the distribution of police stations in these areas is faced with unbalanced spatial distribution and only a few police stations and police stations face many problems in securing the city.

    Conclusion

    The expansion of the protection zones of police stations and police stations in large cities makes neighborhood control very difficult. In addition, the lack of infrastructure and police facilities are among the reasons for the reduction of these surveillances. In this study, by examining the urban infrastructure in areas two and four, suitable zones for the development of law enforcement use were identified and displayed by a map.

    Keywords: Security, City, Location, Fuzzy method, Qom City
  • Saeid Hasani, Karen Rohani *, Iraj Rezaeinejad Pages 483-500
    In terms of geographical and political location, Iran has a special geopolitical advantage in the region and the world, so it can rely on the knowledge of experts, especially in the field of transportation, to contribute to its sustainable development. The aim of this study was to evaluate the factors affecting the sustainable development of transport by emphasizing the regulation of the bill of lading. The research method is a survey and analytical type that uses the design of the initial conceptual model and determining the four main dimensions (approach, management / social, cultural / environmental, economic) as well as 19 components (goals) to determine the validity and reliability of the model and It fit. The initial research model was tested using structural equation (SEM) method using Smart PLS2 software. The results showed that "managerial dimension" (path coefficient = 0.0527) had the greatest effect on the model of sustainable development of the country's transportation. Then "social / cultural dimension" (path coefficient = 0.5097) and then "economic dimension" (path coefficient = 0.4589) and finally "environmental dimension" (path coefficient = 0.3324). The value of R2 (0.9823) indicates the pattern confirmation.
    Keywords: Geopolitics, sustainable development, Transportation, Bill of lading
  • Enshaallah Rahmati, Sayed Naser Mousavi * Pages 501-518

    The environmental crisis is now the great challenge of today's man. Because, by neglecting its true status and its peripheral nature, it has interfered with it immensely And it has made it worse. To the extent that scholars and engineers have not been successful in resolving the crisis. And yet, according to the teachings of the Hekmat Eshraghi, man, the successor of God to the earth and nature, is a degree of generality and sanctity.Dr Sayyed Hossein Nasr, influenced by Hekmat Eshraghi teachings, believes that the environmental crisis is a spiritual challenge and we have to return holiness to nature and point out the true position of man.Because human is the caliph of God and nature conservation is one of the duties of human.The purpose of this article is to describe the effects of Hekmat Eshragh on the views of Dr Seyed Hosein Nasr on the environment.

    Keywords: Sohrevardi, Sayed Hossein Nasr, modernity, Environmental crisis
  • Mahmoud Mohammadi, Mohsen Zayandeh Rudi *, Seyed Abdolmajid Jalaei Pages 519-533

    The activities of economic, social and cultural institutions affect different levels of regional economic development. One of the most important indicators that show the level of welfare of a country or region is the poverty line. The purpose of this study is to investigate the impact of Makran Beaches development indicators on regional economic development with the emphasis on poverty reduction. For this purpose, the poverty line index calculated in Mohammadi's study (2019) used as an indicator of regional economic development. The Makran coast Development Indicators divided into four categories: socio-economic, educational-cultural, health-related, and industrial. The results showed that except for industrial indices which had no significant effect on the poverty line as an indicator of regional economic development, other variables had a negative and significant effect on the poverty line of Makran coast. In other words, as these indicators improve, the poverty line decreases. Also, considering the coefficients of indicators in the long run, it can be concluded that the improvement of educational-cultural indicators had a greater effect on reducing the poverty line in Makran coast than other indicators.

    Keywords: Development, regional economic development, Poverty Line, Makran coast
  • MohammadReza Ghorbani Param, Cyrus Bavar *, Hadi Mahmoudinejad Pages 535-555

    Biophilic architecture is in fact designed and constructed according to nature in ‎mind. Of course, biofilm design does not mean we can make our buildings green ‎with grass and vegetation and simply enhance their attractiveness and beauty using ‎trees and shrubs. Rather, the subject of our discussion is much more than that about ‎the place of humanity in nature as well as the place and place of the natural world in ‎human society. The purpose of this paper is to compare the impact of biofuel ‎architecture on the design of traditional and modern houses (Case Study: Gorgan ‎City). The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in ‎nature. The method of data collection is also documentary and field. One-sample t-‎test was used to evaluate the research questions. The results show that attention is ‎paid to the principles and characteristics of biophilic architecture when designing ‎and executing traditional and modern houses in Gorgan in the following aspects: ‎visual and non-visual relation with nature, unbalanced sensory stimulation, thermal ‎variability and Airflow, scattered light emission, biomorphic patterns and forms, ‎complexity and order, landscape, refuge, etc. have a major impact on improving ‎their quality and consequently increasing their residents' satisfaction. Although ‎these principles are now fully observed in the design of traditional houses in ‎Gorgan, but in the design of modern houses out of the 18 principles outlined, only ‎‎10 principles are visible. That requires follow-up to apply other factors in the design ‎of modern homes‏.‏

    Keywords: Architecture, Biofuel, Design, Traditional, Modern Homes, Gorgan City.‎
  • Mohsen Taheri, Simin Armaghan *, Majid Valishariat Panahi Pages 557-578
    The trend of rural-urban migration during the last 35 years in Iran indicates the formation of reverse migration flow.Despite its impact on the origin and destination, it has received less attention from researchers and planners.In this regard, this study was conducted using descriptive-analytical, correlational and causal research methods and with the aim of explaining the role of reverse migration in the development of rural settlements in District 19.Identifying the most important factors involved in reverse migration of villagers is another goal of the study.The data collection tool in this study is a researcher-made questionnaire whose validity has been formally confirmed by the relevant experts. Cronbach's alpha value was used to determine the reliability of the questionnaire, which is equal to 0.78, and this value is satisfactory in humanities research.The statistical population of the study was 384 people based on Cochran's model by random sampling. To analyze the obtained data, one-sample t-test and independent t-test were used and spss and pls software were used.The results of this study showed that the role of reverse migration in the development of rural settlements in terms of economic, social, physical and environmental dimensions is very high.
    Keywords: Rural development, reverse migration, Village, District 19 of Tehran
  • MohammadReza Eskandari, Navid Saeidi Rezvani *, Abdolreza Navah Pages 579-593

    Public policy as a set of institutional activities that have a direct or indirect impact on the lives of citizens, and the decisions and policies made by various public sector authorities on the issue of the city and human settlements such as parliament, government and judiciary. Which are representative of the protection of the public interest of society, is adopted. The policy-making process is process-based. By combining governance and public policy, we see high participation, easy and fast detection of urban problems and quick alternatives in the process. With the process of participation and participatory governance, we will see the realization of public policy in society. Therefore, the purpose of this study is to present the components of proper urban governance in the metropolitan area of Ahvaz. This research is applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of nature. The statistical population of this study includes urban management experts in Ahvaz. The instrument used in the research was a questionnaire and 50 people were randomly assigned. The results indicate that there is a significant relationship between the studied components at 95% confidence level. The variables of synergy, effectiveness and efficiency, participatory and institutional capacity and arrangements in comparison with other variables play an effective role in governing the metropolitan area of Ahvaz.

    Keywords: Governance, Public policy making, Metropolis, Ahvaz
  • Morteza Amini, MohammadAli Khosravi *, Abbas Khalaji Pages 595-610

    In recent years, urban development policy in dealing with informal settlements has shifted from a negative approach to community-based policies such as improvement, empowerment, and community-based reform. The empowerment strategy seeks to empower communities to solve their problems with their own ideas, resources, potential, and arm. Therefore, the present study aimed to investigate the impact of empowerment programs in suburban areas on increasing social capital. This is a descriptive-analytical study. It is an applied study and a survey method is used. The population of the study consisted of all residents of Pakdasht city (Ostad Shahriar neighborhood) with an estimated population of about 30,000 in the suburbs. Thus, the sample size is obtained using Cochran's table (sample size=379). The instrument used for data collection was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. Then the questionnaires were distributed among the statistical population and then regression test and SPSS software were implemented. The results showed that there is a positive relationship between empowerment and social capital. Empowering suburbs and giving them some benefits can have a huge impact on people living in these neighborhoods, increasing their social capital. Generally speaking, social capital and empowerment are in a mutual relationship.

    Keywords: Empowerment, Social Capital, suburbs
  • _ Ramisa Jalisian, Ali Fahimi Nejad * Pages 611-622
    The purpose of this study was to identify the role of glass cliff phenomenon and leadership style in empowering of sports female managers.The methodology of this research is applied in terms of purpose, data collection was descriptive-correlation that was done as a survey. The statistical population of the study included all female managers that work in sport organizations, and the statistical sample of this study was selected according to the unlimited community (n=384). The data collection tools in this study are standard questionnaires included Glass Rock Nasiri (2012), Leadership Style Chaleshtari (2010) and Empowerment Questionnaire of Reinhart and Short's (1994). To analyze the data, structural equation method was used.The results showed that the Glass Cliff Phenomenonhas a negative and significant effect on the empowerment of female managers. Also, a positive and significant effect was observed between leadership styles with empowerment of female managers. Finally, a positive and significant effect between the Glass Cliff Phenomenon was confirmed by empowering female managers through the mediating role of leadership style. Sport plays a role in many of the goals of sustainable development, among these goals is the empowerment and greater presence of women at the community level. In general, Can be expressed that by overcoming of obstacles of the glass cliff phenomenon and paying attention to the use of participatory leadership and counseling styles, it is possible to help empower female managers in the country's sports.
    Keywords: Glass cliff, leadership style, Empowerment, sustainable development, sports organizations
  • Mahya Ranjbaran, Jamaluddin Mehdi Nejad *, Bagher Karimi Pages 623-637

    Identity, which is one of the most important issues in today's society, has become less of an issue in Iran's native cities, especially in the Persian Gulf, which doubles the need for local architecture knowledge and sustainable development. In this paper, according to library and field studies, the main components of indigenous architecture are evaluated and an in-depth study of the beautiful historic port of Kong is carried out. Then the questionnaires are evaluated by Delphi method using SPSS and EXL software. In which the analytical method was quantified and summarized and categorized based on the data collected from the Delphi method using descriptive statistics. The results show that alongside key features such as nature and the landscape, diverse fields, renewable energy, cultural patterns, climatic design and the city's body, other characteristics such as artistic and craft elements as well as memories formed in the environment and psychology The environment is effective in shaping urban identity. Particularly important in this assessment are the nature and landscape of the sea and the cultural patterns formed.

    Keywords: Native Architecture, identity, landscape, ecology, Port of Kong
  • Masuomeh Hafez Rezazadeh *, MohammadKarim Raeisi, Mariam Karimian Bostani Pages 639-657

    the purpose of this study is the functional role of small cities in the development of sustainability indicators of penetration cities (case study: Nikshahr city). The approach to the research space is qualitative and quantitative and the type of research is applied. for analyzing descriptive and inferential information, software (SPSS and Expert Choice) and Fuzzy VIKOR Technique were used. The statistical population consists of inhabitants of cities located in the area of influence of Nikshahr city (Spakeh and Bent), which using the Cochran formula and according to the population of the cities surveyed in 2017, their number is 10541 people. The study of the role of the function of Nikshahr city in the economic and social development of cities in the penetration area, using multiple regression method in step-by-step method, showed that, independent variable (function of Nikshahr city) and dependent variables (economic and social) have a significant relation at the level of P=0.05. Also, the results of prioritizing the economic and social development dimensions of Expert Choice software showed that, among the dimensions of development, respectively, economic dimensions with a weight of 0.550 and social dimension with a weight of 0.450, ranked first and second. Finally, the results of ranking of cities in the area of influence of Nikshahr city with emphasis on development dimensions using Fuzzy VIKOR model showed that the city of Spectra with weight of 0.640 and the city of Bennett with weight of 360.0, have the first and second priorities.

    Keywords: Function of Small Cities, Penetration Area, Sustainable urban development, Nikshahr
  • Ali Kazemipour Deh Boneh, Pirouz Mojtahedzadeh *, Shariatpanahi Majidvali, Heidar Lotfi Pages 658-690
    Iran has cultural and historical commonalities with the Republic of Azerbaijan on the one hand and ethnic, political and ideological differences on the other,. Along with these challenges, the issue of differences between the Republic of Azerbaijan and Armenia as two important neighbors of Iran and Iran's conservative approach to the Nagorno-Karabakh issue not only did not normalize the situation, but also a pessimistic view of the pan-Turkic current and part of public opinion. The Republic of Azerbaijan and the Azeris of Iran have been formed, which has made Iran a supporter of Armenia. Despite these challenges, the existence of important issues such as neighborhood, mutual economic and trade needs, energy and geopolitical situation, the need to address this issue and find realistic strategies to develop relations between the two countries. Therefore, in order to achieve the strategic model of relations between the two countries, the main question is what are the divergent and convergent factors in the relations between Iran and the Republic of Azerbaijan in the geopolitical framework? Finally, the researcher has reached five categories of strategies for the development of relations between Iran and the Republic of Azerbaijan. In this research, in a descriptive-analytical manner, using the SWOT model, an attempt has been made to address this issue. Morniaz data were also collected through library and documentary methods and questionnaires.
    Keywords: Geopolitics, Strategic model, Development of relations, Iran, Republic of Azerbaijan
  • Hooman Rahimi * Pages 691-708

    Urban spaces are part of urban activities and a platform for social interactions and the formation of social capital And the success rate of urban spaces is proportional to the use of space and human presence in it.What we face in most urban spaces today is the reduction of social interactions and social participation of residents in these spaces.The purpose of this study is to investigate and evaluate the components of urban public space in order to achieve social interactions (Case study: District 12 of Tehran)The research method in this research is descriptive and analytical and SPSS software was used to analyze the data.This article answers the questions of whether it is possible to increase social interactions by designing a suitable urban public space?And can the presence of people be improved by increasing the security of public spaces?The results show that among the research indicators of space maintenance and care with 38%, vitality index, factors such as good accessibility with 32% and visual beauty with 17% have the highest weight.

    Keywords: Social Interaction, Public space, public arena, urban space
  • Freshteh Golzadeh, Zahra Hamidi *, MohammadHossein Fathi Pages 710-727

    Exercise and healthy recreation is one of the most important strategies of industrial man today to maintain health and physical and mental growth and creates a large segment of society for some time to exercise, watching sports competitions. A modern stadium is not just a place to watch sports events, but it has become an exciting and unforgettable part for the spectators. The design principles of this series are based on creating an indoor space and at the same time instilling a sense of open and free environment for players and spectators. On the other hand, modern technology has been used to achieve a light structure, and when stadiums are built strategically and in accordance with design principles and criteria, they attract more spectators than the events they host, and not only that. It is a source of income but also as a unique added value in sports affairs. According to the types of basic, theoretical, applied and scientific research, the present research is of applied type. The research method in the present study is a research-analytical method that ultimately leads to design

    Keywords: sports, stadium, technology, Design
  • MohammadReza Sadegh Ali, Ali Zare *, Mansour Pournouri Pages 729-747

    The purpose of this study is to assess the habitat status and species diversity in the Parvar protected area. This research is of a fundamental type that has specifically studied birds. The required data were obtained through extensive library studies and field visits and the use of census results. The results indicate that the study area has valuable habitat and species diversity. The average habitat evaluation score was 3.89, which indicates a relatively high score. Also; Ecosystem services and products are mostly direct. On the other hand, it has 161 species of birds from 13 orders. Among them, 19 species are migratory hatcheries, 49 species are transient migratory species and 10 species are wintering migratory species. 12% of the total species identified in the region are birds of prey, which is very significant and appropriate. Three species of birds are in a state of conservation and eight species are in a state of extinction. Also; eight species are also in "endangered" status. The main distribution of birds is in the central and northern part of the region. The development of ecotourism and especially bird watching is suggested as one of the basic solutions. In general, the region needs protection measures and the development and implementation of a management plan based on the requirements of environmental law.

    Keywords: Habitat assessment, Biodiversity, sustainable development, Environmental Law, breeding protected area
  • Ehsan Kashani, Hamid Majedi *, Hossein Zabihi Pages 748-761

    In the field of functional structural growth and development of cities, various points of view have been presented, which shows the extent and complexity of the city and its related issues, and this shows the dynamic characteristic of the city. One of the important goals of these theories is to achieve spatial justice. However, until now, a single definition of the concept of spatial justice in urban planning has not been provided. This issue shows the dependence of this concept on the social, political and worldview conditions of each society. The main goal of this research is to discover a formulation of the concept of spatial justice based on the opinions of thinkers in urban planning, and on the other hand, it looks for its role in the process of urban development. In this research, the logical reasoning method was used in the explanatory part and the descriptive-analytical method was used in the evaluation part. Documentary and library methods have also been used to collect research data. From the examination of the theoretical foundations, it is argued that spatial balance is an important and essential indicator that its role in the quality of life is not paid much attention to, and the correlation between spatial justice and urban development does not exist or is minimal.

    Keywords: Spatial Justice, Quality Of Urban Life, Citizenship Development, Efficiency, Urban Public Services
  • Azam Yousefi Pages 762-777

    One of the factors and tools that in the 21st century strongly affected the competition of powers to establish dominance and influence is the mass media. National or transnational mass communication tools can create conditions of solidarity or dissociation for their audience with their programs and messages, which can be the basis of moral, identity, cultural and social crises. Means of mass communication in maintaining and consolidating the national unity both in terms of hardware and software, increasing the ability of society to choose, increasing participation, competition and dynamism of citizens, internalizing and institutionalizing the value system and religious beliefs and introducing solution mechanisms. And it is the season of cultural and social conflicts and multiplicity. Based on library studies and descriptive-analytical method, this article tries to investigate the role of mass media in culture (cultural developments) and its impact on the interests and interests of the Republic of Iran, then the geopolitical role of mass media. analyzes the collective to show how communication technologies can be deployed in ways that change geopolitical performance and power, or in other words, the interests and national security of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Geopolitics, Media, Culture, National Security, Iran
  • Nasrin Mosaddegh, Hossein Nazmfar *, Parviz Norouzi Sani Pages 778-794

    The present research has been carried out with the aim of feasibility study of smart city in Ardabil city based on smart growth indices. The research method is descriptive-analytical and it is one of the applied researches. The statistical population of the four districts of Ardebil is based on a detailed plan of 2004. The sample size was calculated based on Cochran's formula and Morgan's table. Based on the total number of 160 statistical population, the sample size was 113. Data were collected using a researcher-made questionnaire that measures the three dimensions of socio-economic indices, physical (infrastructure) indices and environmental-access indices. In order to determine the weight of the indices and to rank the areas according to the indices studied, we use the Network Analysis Model (ANP and AHP) in Decision Super software, for spatial analysis and final map presentation of Arc Gis software, to facilitate field survey analysis and The decision-making process uses the ANP network analysis process to achieve some of the research objectives. The results show that among Ardebil districts, Zones 1 and 4 had the potential of smart city with 0.33 and 0.26, respectively, and Zone 3 with 0.20 had semi potential and Zone 2 had 19. / 0 lacked the potential of smart city. In general, the results show that there is a significant difference between urban areas of Ardabil in terms of proportion to smart urban growth indices, and the degree of utilization of different areas of research indicators is not the same.

    Keywords: Smart City, Smart Growth Indicators, Ardabil
  • Yaghob Abdali, Esmaeil Najafi, Maryam Beyranvandzadeh *, Alireza Sadeghi Pages 795-809

    Resilience has in recent years become an established concept in dynamic systems analysis. It is also increasingly employed in dynamic spatial systems, such as cities. Considering that urban worn-out tissues have always been threatened with natural hazards such as earthquakes, the present paper addresses the status of dysfunctional tissue regeneration and effective factors that can resist these tissues. Therefore, the aim of this paper is to investigate the resilience of the cirrus district to natural shocks (earthquakes). The present paper is an exploratory type, which is done by descriptive-analytic method, For data collection, library and survey method was used by questionnaire and for measuring the survival of the worn out texture of the cirrus neighborhood, factor analysis and t-test were performed using SPSS software. The findings of the research show that the highest mean of 3.56 was related to economic dimension and the lowest average of 3.17 was related to physical dimension, Meanwhile, the average overall survival rate of the traumatic tissue of the Cyrous neighborhood is 3.36, indicating a number lower than the theoretical average (theoretical average = 4); the findings also suggest that the combination of 46 variables, fifteen identification factors Which in total 70.21 percent of the variance of factors affecting the circus neighborhood is explained.

    Keywords: Resilience, The Natural Shock, Factor Analysis, Cirrus Neighborhood, Tehran