فهرست مطالب

پژوهش های اسلامی زن و خانواده - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1399)

نشریه پژوهش های اسلامی زن و خانواده
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عزت سادات میرخانی* صفحات 1-30

    تاملات تاریخی نشان ازآن دارد که بخش عمده‏ای از زندگی امام علی(علیه‎السلام) را مدافعات جدی و حمایت‏های ایشان از اقشار مظلوم و مستضعفی است که یاور و پناهی ندارند. اهمیت این امر هم در دستورالعمل‏های حکومتی و هم در پذیرش حاکمیت با تعهد برعدم تحمل ایشان در برابر تعدی و شکم‎بارگی ستم‎گران و گرسنگی مظلومان و...آشکار است. از سوی دیگر مساله جایگاه زنان در اندیشه نظری و سنت عملی ایشان از ابهامات تاریخی است که گمانه زنی های متعدد ومردودی را در جوامع دینی بدنبال داشته است. در این نوشتار اهتمام نویسنده پس از بیان اهمیت امر دادرسی و حجیت قول و فعل امام (ع)میان ملل اسلامی، به پردازش مختصات عصرعلوی و ضرورت منقح سازی سیره ایشان در باره زنان و تمایز آن اقدام نموده و یکی بودن سنت نبوی و سیره علوی را درحمایت از زنان مستضعف مورد مداقه قرار داده. مصادیقی از دفاع حمایتی را ذکر و گفتمان تاریخی - تحلیلی خود را براساس روش انتقادی- اجتهادی با ارایه نتیجه گیری به پایان می برد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، آیین دادرسی، زنان مستضعف، دفاع حمایتی، موانع شناختی
  • محبوبه سقاب گندم آبادی* صفحات 31-51

    در قرآن کریم آیاتی درباره مقام و منزلت حضرت مریم (س) نازل شده است که بیان گر نایل شدن آن حضرت به مقامات والای ایمانی و عرفانی همانند دریافت نوعی از وحی الهی و هم صحبتی با فرشتگان است تا جای که خداوند در قرآن حضرت مریم(س) را به عنوان الگو و نمونه کامل یک فرد با ایمان معرفی می نماید. این درحالی است که عده ای بر این باورند که غیر از پیامبران و ایمه معصومین، دیگر انسان ها چون موجودی مادی هستند و با خداوند و عالم غیب سنخیتی ندارند، ارتباط آنان با ملایکه و رسیدن به مقامات والای ایمانی و عرفانی امکان ندارد، اما عده ای دیگر بر این باور هستنند که با توجه به یکسان بودن حقیقت وجودی انسان ، امکان ارتباط انسان غیر معصوم نیز با ملایکه و کسب مقامات عالیه وجود دارد. نگارنده در مقاله حاضر برآن است که برای تایید دیدگاه دوم با روش توصیفی- تحلیلی به نمونه هایی از مقامات حضرت مریم (س) در قرآن و عرفان بپردازد.

    کلیدواژگان: قرآن، عرفان، حضرت مریم (س)، مقامات معنوی
  • مهدی شجریان* صفحات 53-70

    آیا فعالیت های سیاسی و حضور در عرصه های اجتماعی موجب سعادت انسان می شود؟ برخی فمینیست ها به این پرسش پاسخ مثبت می دهند. به باور آن ها مردان با تصاحب نقش های سیاسی سعادتمند تر از زنان هستند و جایگاه فراتری به خود اختصاص داده اند. در این میان نقش پرهزینه مادری نیز به این امر مدد می رساند. بر همین اساس زنان برای دستیابی به سعادت و جایگاه فراتر، باید نقش مادری را محدود کرده، نقش های سیاسی و اجتماعی را به تصاحب خود درآورند. بر اساس حکمت صدرایی چنین نگاه مطلقی قابل قبول نیست. ملاک سعادت، «سعه وجودی» انسان است که در ضمن بهره مندی از مراتب عقل نظری و عملی محقق می گردد و افراد انسان به فراخور علم و عملی که دارند مراتب تشکیکی سعادت را کسب می کنند. سقف مطالبات انسان محدود به عالم ماده نیست بلکه برای کسب مراتب سعادت، به عوالم برتر نیز می اندیشد و سعادت خویش را در ورای آن ها نیز جستجو می کند. بر این اساس نقش های سیاسی و اجتماعی و نیز نقش مادری اگر در ضمن مراتب عقل نظری و عملی قرار گیرند و موجب تداوم حرکت جوهری اشتدادی انسان به سمت اعلی مراتب کمال گردند، مرتبه ای از سعادت را فراهم می آورند و الا اگر موجب سقوط انسان نشوند، اثری در این حوزه ندارند و هرگز نمی توان هیچ یک از آن ها را به قول مطلق ملاک سعادت محسوب کرد.

    کلیدواژگان: فمینیسم، حکمت صدرایی، ملاک سعادت، انسان شناسی، حرکت جوهری
  • زهرا نهاوندی*، عزت السادات میرخانی صفحات 71-107

    دین اسلام کامل ترین و جامع ترین نظام خانواده را به جهانیان معرفی می کند.از منظر اسلام، خانواده رکن اصلی و محوری جوامع بشری می باشد و از این رو اسلام خانواده را به مناسبت های مختلف در سیستم قانونگذاری مورد توجه قرار میدهد، تا آنجا که حتی در آیات طلاق به حمایت از استقرار و استحکام کانون خانواده پرداخته، اصول و مهارت های پیشگیری از طلاق و انحلال نکاح را تبیین می نماید.هدف از پژوهش پیش رو این است که بتواند اصول و مهارت های سازش در زندگی مشترک را از آیات الاحکام طلاق استخراج کرده و به روش تحلیل گفتمان این اصول و مهارت ها را با مبانی فکری رهبرمعظم انقلاب انطباق دهد.از نتایج حاصله ی این تحقیق این مهم است که علی رغم عنوان آیات طلاق که ذهن هر انسانی را به سمت انحلال نکاح می برد،مهارت های حصانت و حراست از کانون خانواده ذیل بیان اصولی چون اصل خدامحوری و پذیرش حاکمیت حق، احترام به حقوق متقابل،اصل حسن معاشرت،اصل احسان و اصل عدم ضرر وزیان آموزش داده می شود.

    کلیدواژگان: آیات طلاق، اصول سازش، مهارت حفظ زندگی، خدامحوری
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی صفحات 109-131

    خانواده الهی یکی از نهادهای اساسی دین مبین اسلام است که به جهت تحقق و استمرار آن خداوند متعال وظایف و آدابی را برای فرزندان لحاظ نموده است که بدون رعایت آنها فرزند نمی تواند به سمت خداوند متعال تقرب جوید. در این تحقیق پس از پرداختن به جایگاه احسان به والدین در معارف دینی، اقسام والدین و وظایف فرزند در قبال هر یک مورد بررسی قرار می گیرد و پس از آن آداب رفتار فرزند با والدین و در نهایت ثمرات مادی و معنوی احسان به والدین تبیین می گردد. از جمله وظایف فرزند در برابر والدین حقیقی، شناخت جایگاه آنها، اطاعت محض از دستوراتشان، زیارت قبور آنها، رسیدگی به خویشاوندان آنها و ترجیح آنها بر خویشاوندان ظاهری است و از جمله وظایف فرزند در قبال والدین ظاهری، عدم تاذی و شاد نمودن ، قضاء حاجات و شکرگذاری از والدین است. آداب رفتاری با والدین نیز خود به پنج قسم منقسم می گردد: طلب توفیق از خداوند در نحوه برخورد، توجه دایم به عظمت جایگاه والدین، رفتار عاشقانه با والدین، تادب در افعال ظاهری و عفو والدین. ثمرات مادی احسان به والدین به ثمرات فردی و اجتماعی منقسم می گردد و ثمرات معنوی آن اموری همچون نورانیت و صفای باطن است.

    کلیدواژگان: وظایف و آداب فرزند، توحید، اسلام، احسان به والدین
  • مهلا ذوالفقاری کیان*، لیلا ثمنی صفحات 133-172

    جایگاه و وظایف زنان مسلمان ایرانی در اندیشه رهبران انقلاب اسلامی و بخصوص در گفتمان آیت الله خامنه ای بصورت ویژه مورد توجه قرار داشته است؛ از اینرو پس از انقلاب اسلامی و در دفاع مقدس، زنانی ظهور کردند که جایگاه زن مسلمان را دگرگون نمودند. با نظر به اینکه مطالبه رهبر از زنان در سه عرصه فردی، خانوادگی و اجتماعی، منجر به ارایه تعریف جهانی برای زن شده است، در این پژوهش با محوریت استخراج وظایف زنان منتظر از گفتمان رهبری به تحلیل کیفی منظومه ی فکری ایشان پرداخته شده است. یافته ها حاکی از لزوم ورود زنان فرهیخته جهت طراحی و مدیریت عرصه های مربوط به زنان است؛ به طوریکه زنان با ورود به میادین ارزش سازی، ایجاد انتظارات صحیح مبتنی بر فرهنگ بازتولید شده و برنامه ریزی در راستای تحقق آن با در نظر گرفتن شاخصه هایی همچون فعال، جهادی، جامع و معتدل بودن و با نظر به شاخصه های الگوی سوم زن از قبیل اثرگذاری، دلسوزی، پشتکار حضور در عرصه های اجتماعی و عدم اکتفا به اصلاح حریم خصوصی زندگی، امکان عمل به وظایف زنان منتظر را محقق خواهند ساخت.

    کلیدواژگان: گفتمان رهبری، رسالت زن مسلمان، جامعه قبل از ظهور
  • سهیلا نادری جو*، زهرا سادات قاضی زاده هاشمی صفحات 173-190

    ارزش ها و باور های دینی، غرایز بشر را در جهت صحیح هدایت کرده و خواسته ها و تمایلات او را اصلاح کرده و انسان هایی برای جامعه تربیت می نماید که قادر به بالندگی کشورشان باشند. تربیت دینی شکوفا کردن قوای انسان به طور متعادل، هماهنگ و در چارچوب ارزش های الهی است. بر این اساس، رشد و تثبیت باورهای دینی به طور اعم در جامعه و به طور اخص در مورد کودکان، یکی از مسایل اساسی و مهم است. نهادهای مختلفی می توانند بر امر درونی کردن ارزش های دینی نقش داشته باشند؛ ولی اهمیت خانواده در این بین بسیار زیاد است.آموزش مفاهیم دینی نیز مانند هر علم دیگری نیاز به شناسایی و به کارگیری اصول و روش های صحیح، کارآمد و موثر دارد. بنابراین، همان گونه که شناخت خصوصیات و توانایی های کودکان در بهینه سازی آموزش مفاهیم دینی امری مسلم است، شناخت اصول و روش های مربوط به آموزش مفاهیم دینی کودکان نیز ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: راهکار، تقویت، عقاید، مبانی دینی
|
  • Izzat alsadat Mirkhani* Pages 1-30

    Historical contemplation shows that the main part of Imam Ali’s (PBUH) Life had been focused on serious defend and support of impotent and oppressed group of people which have no helper and shelter. The significance of this behavior is evident in both his governmental guidelines and his acceptance of sovereignty on condition of no tolerance for abuse and gluttony of oppressors and also starvation of oppressed people. Besides, the Women’s position in his theoretical philosophy and practical tradition has a historical ambiguity which has created several and some rejected speculations in religious societies. By expressing the importance of procedure and the authority of the word and deed of Imam (PBUH) among the Islamic nations, the author tries to process the features of Alavi’s Age, show the necessity to clarify his tradition about women and its classification, and examine the unity of prophetic tradition and Alavi’s custom in protecting impotent women. The author also mentions some examples of protective defense and concludes her historical-analytical discourse based on the critical method.

    Keywords: Imam Ali (PBUH), Procedure, Impotent Women, Protective Defend, Cognitive Barriers
  • Mahboubeh Saghab Gandom Abadi* Pages 31-51

    Some verses have been descended about the status and position of Holy Mary in Koran which indicates Holy Mary has obtained the faith-related and high ranking theosophic status such as obtaining a kind of divine revelation and companionship with angels as far as God represents Holy Mary as a sample and complete example of a faithful person. Whereas some believe that except prophets and the innocent Imams, other human beings are material creatures and not compatible with the invisible world. Their relationship with angels and attaining the faith-related high ranking status are impossible. But some believe that with respect to the equality of the truth of human existence, it is possible for non-innocent humans to communicate with angels and attain high status. The writer in this essay intends to deal with some examples of the status of Holy Mary in Koran and theosophy by analytical-descriptive method for confirming the second view.

    Keywords: Koran, theosophy, Holy Mary, spiritual status
  • Mahdi Shajarian * Pages 53-70

    Do political activities and presence in the social arena cause human perfection? Some feminists respond positively to this question. They believe men are more perfection than women because of their political roles. In the meantime, the costly role of the being a mother also helps this. Therefore, in order to achieve perfection, women must limit their maternal role and take over political and social roles. According to Transcendent Philosophy, such an absolute view is not acceptable. The criterion of perfection is the extent of existence of human beings, which is realized while benefiting from the level of theoretical and practical reason. The ceiling of human desires is not limited to the material world but also strives to reach the higher worlds and search for their perfection in them. Thus, if the political and social roles as well as the maternal roles are proportionate to the theoretical and practical reason and lead to the continuation of the Substantial motion in levels of existence, they create a degree of perfection. These things by itself have no effect on perfection of human and none of them can be regarded as an absolute criterion of perfection.

    Keywords: Feminism, Transcendent Philosophy, criterion of perfection, anthropology, Substantial motion
  • Zahra Nahavandi *, Ezat Sadat Mirkhani Pages 71-107

    Islam introduces the most thorough and the perfect family system to the world. According to Islamic views, a family is the main pillar for human societies and therefore, family issues are taken into consideration in various legislation systems. It is important enough that in the Holy Quran even in the same verses that talk about divorce, there are teachings about protecting and stabilizing one's household and preventive skills to save a marriage.The aim of the present research is to extract the basic doctrine of compromising skills in a marital relationship, mentioned in the verses on divorce. These Quranic rulings will be conformed with the sayings and points of views of Ayat Allah Khamenei, the great leader of Iran. Among the results of this project, it is important to note that although these verses are referred to as the "divorce verses", which may be asumed to have focused on ending a marriage, they in fact provide ways to protect a family through instructions on God-centered ideologies, such as respecting a partner's rights, holding on to the best communication skills, preventing the partner's detriment, beneficence and accepting the truth in every issue.

    Keywords: rullings ayat, metod of compromise, compromising skills, god centeredness
  • Mohammad Daneshnahad *, Mohammadhasan Vakili Pages 109-131

    The Divine Family is one of the fundamental institutions of Islam which has enshrined and fulfilled the duties and rituals of the Almighty for children so that the child will not be able to approach the Almighty without obeying them. In this research, after considering the status of Ehsan to the parents in religious education, the types of parents and the duties of the child will be examined and then the behavior of the child with the parents and finally the material and spiritual benefits of Ehsan will be explained to the parents. Among the duties of the child to the real parents are recognition of their status, sheer obedience to their commands, visitation of their graves, consideration of their relatives and their preference over their apparent relatives. Thanksgiving is from parents. Parenting practices also fall into five categories: seeking God 's favor in dealing with, paying constant attention to the greatness of parenting, loving treatment of parents, meditating on outward appearances, and forgiving parents. The material fruits of Ehsan to parents are divided into individual and social fruits, and its spiritual fruits are things such as illumination and inner safeness.

    Keywords: Duties, Practices of the Child, Tawhid, Islam
  • MAHLA ZOLFAGHARI KIAN *, LEILA SAMANI Pages 133-172

    The position and duties of Iranian Muslim women in the thought of the leaders of the Islamic Revolution and especially in the discourse of Ayatollah Khamenei have been given special attention; Therefore, after the Islamic Revolution and in the holy defense, women emerged who changed the position of the Muslim woman. Given that the leader's demand for women in three areas: individual, family, and social, has led to a global definition of women, this study focuses on extracting women's duties from the discourse of leadership and analyzing the quality of their intellectual system. . Findings indicate the need for educated women to design and manage areas related to women; Thus, by entering the fields of valuation, women have created the right expectations based on reproduced culture and planning for its realization by considering characteristics such as being active, jihadi, comprehensive and moderate, and considering the characteristics of the model. Third, women, such as influence, compassion, perseverance in social life, and inadequacy of privacy, will make it possible for women to perform their duties.

    Keywords: Leadership discourse, the mission of the Muslim woman, society before emergence
  • Soheila Naderi Joo *, ZahraSadat Ghazizade Hashemi Pages 173-190

    True recognition of talents, abilities, defects, needs, physical and mental forces at different age stages are considered the very important and instrumental factors of strengthening the foundations. One of the most basic features which can help us in strengthening the foundations and religious concepts is the existence of religious orientation and desire for religious affairs in child. Religiosity is a necessity in our time and plays a crucial role in training children. What to pay attention to, and this essay follows it, is that the perception and understanding of a child of religious concepts is not the same as adults. They understand religious matters to the extent of their mental capacity and make their worldview based on it.

    Keywords: intellectual foundations, principle, religious concepts