فهرست مطالب

مجله ترویج علم
سال یازدهم شماره 18 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی زارع صفحات 5-17

    انتظار عمومی از دانشمندان است که دارو و واکسن ویروس کرونا را هرچه زودتر بیابند و زندگی در جهان بتواند به وضع عادی بازگردد. چرا روش علم پر هزینه است؟ و هنوز در مورد کرونا دارویی کشف نکرده است؟، در حالی که از همان روز و هفته اول شیوع کرونا در کشورهای مختلف جهان از جمله ایران خودمان مدعیانی از غیر اهل علم بوده‌اند که مدعی در اختیار داشتن دارو کرونا بودند و صد البته حرف بی‌ربط و شبه علمی زده‌اند، و چه بسا افرادی که با این داروها و روش‌ها به امید ایمنی و درمان در برابر کرونا جان خود را نیز از دست دادند. اگر همه واقعیت‌ها را – علاوه بر جنبه بهداشتی – در نظر بگیریم، باید گفت که جهان امروز محل توزیع و بهره‌مندی عادلانه از ثروت‌ها و دستاوردهای علمی برای مردم کشورهای مختلف نیست. همین بی‌عدالتی عدم دسترسی به دارو و امکانات مدرن یکی از عوامل توسعه شبه علم و پناه بردن مردم به خرافات است. نبود تفکر علمی نیز حتی در کشورهای توسعه یافته به این مخالفت با روش علمی میدان می‌دهد. با این دیدگاه همچنان مقابله علمی با همه‌گیری کرونا در جهان با چالش‌های فراوانی مواجه است.

    کلیدواژگان: کرونا و مدیریت بحران
  • منصوره مهدی زاده* صفحات 19-44

    مقاله حاضر در نظر دارد به بررسی ابعاد وبرخی پیامدهای اجتماعی ناشی از بحران شیوع ویروس کرونا (کوید 19) در جامعه به مثابه یک مخاطره جهانی بپردازد. بدین منظور از نظریه «جامعه مخاطره آمیز» اولریش بک استفاده شده است. مطابق این نظریه، ظهور و شیوع ویروس کوید 19 را می توان حاصل نوعی تصمیم انسانی برای افزایش منفعت، دخالت غیرمستقیم انسان در طبیعت و در نتیجه نوعی مخاطره جهانی به شمار آورد که پیامدها و تبعات اجتماعی فراوانی برای جوامع خواهد داشت. بیماری کرونا تمام ویژگی های مخاطره را دارد: اول اینکه این نوع از ویروس کرونا (کوید 19) برای اولین بار کشف و شایع شده لذا مخاطره جدیدی است، دوم اینکه دامنه و شمار مبتلایان به این بیماری دایما در حال افزایش است و سوم اینکه این بیماری به لحاظ زمانی و مکانی گسترش یابنده است، یعنی اینکه در سراسر جهان شایع شده و به لحاظ زمانی شیوع این بیماری به طول انجامیده است. روش مورد استفاده در تحقیق، روش مطالعه اسنادی است. طبق نظریه بک، از جمله پیامدهای منفی اجتماعی ناشی از مخاطره (شیوع کرونا در جامعه) عبارتند از ایجاد احساس نگرانی و کاهش اعتماد اجتماعی به نهاد علم و حاکمیت در جامعه. در پایان نیز محقق با بهره گیری از مفهوم «جهان وطنی» بک، شکل گیری سازمان های فراملیتی و هنجارهای مردم سالارانه در جامعه را به عنوان راه حل خروج از مخاطره مطرح می نماید.

    کلیدواژگان: کرونا، مخاطره، جهانی، نگرانی، اعتماد
  • آرش موسوی، حسن احمدی* صفحات 45-66
    بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا این روزها از مرزهای محل تولد خود یعنی شهر ووهان چین عبور کرده و به بحرانی بین-المللی تبدیل شده است. سازمان بهداشت جهانی بیماری ناشی از این ویروس (کووید 19) را یک همه گیری گسترده جهانی اعلام کرده و دبیر کل سازمان ملل بحران را بزرگترین بحران سلامت پس از جنگ دوم جهانی دانسته است. مساله کرونا اگر چه در بادی امر مساله ای پزشکی و مربوط به رابطه میان پزشک و بیمار بنظر می رسد، گستره و پیچیدگی آن به گونه ایست که تمام ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جوامع امروزین را درگیر می کند. این مساله، به همین دلیل، مساله ای برای سیاستگذاری عمومی است. مقاله حاضر نسبت بحران کرونا را با نظریه های سیاستگذاری عمومی می کاود. برای این منظور پس از مروری سریع بر مبانی نظری حوزه مطالعاتی سیاستگذاری عمومی و معرفی یک رویکرد سیستمی به فرایند سیاستگذاری، این سیستم و اجزای آن بر وضعیت جاری بیماری کووید 19 و سیاست های مرتبط با آن نقش شده و تلاش می-شود تا تحلیلی از ابعاد سیاستگذارانه این پاندمی ارایه گردد. تحلیل ارایه شده در مقاله ضمن تشریح حلقه اصلی و اپیدمیولوژیک سیاستگذاری در این مساله، محدودیت های اقتصادی و نهادی و محدودیت های ناشی از عملکرد ایتلاف های ذینفعان و همینطور محدودیت های ناشی از ایده ها و باورهای بازیگران مرتبط با این مساله را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: کرونا، کووید 19، سیاستگذاری عمومی، سیستم سیاستگذاری، تحلیل سیاست
  • سحر کوثری* صفحات 67-82
    هشدار زود هنگام مسایل و آگاهی بخشی اولین گام در چرخه سیاست گذاری عمومی است. پیش ارزیابی موضوعات و پیش -نگری به سیاست گذاران کمک می کند که بتوانند پیش فعالانه عمل کرده و در مقابل اتفاقات آینده، غافلگیر نشوند. شگفتی-ساز کووید19با شیوع و پاندمیک شدن از جنبه های مختلف تاثیرات شگرفی بر جامعه بشری داشته است. در حال حاضر موسسات مشهور در دنیا از جمله مک کنزی، آلبرت کخ آلمان و مرکز تحقیقات سیاست اقتصادی در چین به دنبال پاسخ به این سوال هسند که در صورت طولانی شدن این بیماری آثاری که بر جامعه بشری خواهد گذاشت چه خواهد بود؟ در این مقاله سعی شده است که با استفاده از روش استیپ و استفاده از منابع معتبر وبابررسی ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی وفناورانه و ارایه راهکارهای سیاستی به این پرسش پاسخ دهیم. نتیجه پژوهش نشان می دهد که این رویداد آثار مثبت و منفی متعددی داشته که بیش از همه آثار اقتصادی آن مشهود است و از طرف دیگر این پدیده موجب شده که وجه مثبت فناوری و فضای مجازی قوت بگیرد و به لحاظ زیست محیطی زمین فرصت نفس کشیدن پیدا کرده و از بعد اجتماعی و سیاسی جلب اعتماد عمومی و ارایه وجوه سفید و سیاه ابعاد مختلف امور برای جامعه توسط سیاست گذاران، درگیر کردن واقعی طیف متنوعی از ذینفعان و اندیشیدن به راه حلهای بدیل در حین تصمیم گیری و رهبری پایدار مقابله با بحران راهکارهایی مهم برای فایق آمدن بر شرایط حاکم پس از کرونا است.
    کلیدواژگان: کووید19، آثار، آینده، راهکارسیاستی
  • رضا حافظی* صفحات 83-108

    پاندمی کووید-19 اثر غیرقابل انکاری بر زندگی بشر داشته است، تا جایی که پیش بینی می شود بسیاری از کشورها سال پیش رو را با افت تولید ناخالص داخلی به پایان خواهند رساند. پاندمی کووید-19 قواعد بازی را به هم زده است و باید با این حقیقت کنار بیاییم که پایان این پاندمی و کشف واکسن و درمان در آینده نزدیک (چند ماه) محتمل نیست. این پاندمی قوی سیاه قرن است. این پاندمی نمایان ساخت که توسعه مبتنی بر اقتصاد و بدون لحاظ کردن سایر ابعاد، ناپایدار بوده و حتی خود می تواند منشا بروز چنین بحران هایی شود. این مقاله باهدف بررسی روندهای نوپدید طی چند ماه نخست اپیدمی و دو ماه پس از اعلام پاندمی کووید-19 توسط سازمان بهداشت جهانی، نقاط عطف تصمیم سازی را به عنوان محورهای شناساننده آینده های ممکن معرفی و بر اساس تلاقی آن ها سناریوهای پیشنهادی را طراحی نموده است. سه محور: (1) رویکرد به جهانی شدن، (2) رویکرد به ارزش، و (3) رویکرد دولت ها در مدیریت بحران، به عنوان محورهای توسعه دهنده سناریوها برگزیده شدند. با شناسایی آینده مطلوب، سیاست های نیل به آن معرفی و مورد تحلیل قرار گرفت. در کنار تمام راه کارهای پیشنهادشده برای برون رفت از این بحران، جامعه انسانی باید پارادایم جهان بینی خود را دگرگون ساخته و خود را برای مصالحه با محیط پیرامونی محیا کند.

    کلیدواژگان: کووید-19، پاندمی، سناریو نگاری، توسعه پایدار، آینده نگاری
  • امیرهوشنگ حیدری* صفحات 109-122

    با توجه به اینکه ما انسان ها هیچیک شبیه هم نیستیم و تنوع ادراک داریم در شرایط مختلف آینده های متفاوتی برای خود تصور می کنیم. تنوع در زندگی و فاصله گرفتن از روزمرگی شاید بزرگترین دغدغه بشر باشد که تمام افسردگی و سرخوردگی انسان ها در قرن 21 از این عامل مهم نشات می گیرد. رخدادهای مختلف اجتماعی از قبیل سیل، زلزله، بیماری و مواردی از این دست در گاهی اوقات باعث غافلگیری ما می شود. جوامعی که هوشیارانه برای آینده خود تصوراتی دارند و تلاش می کنند به تصاویر خود نسبت به آینده جامع عمل بپوشانند هیچگاه دچار روزمرگی نخواهند شد. ما باید در مواجهه با آینده های جدید و تغییرات ژرف آن بشکلی چند وجهی توجه داشته باشیم و با شناخت این وجوه و آگاه بودن نسبت به آن ها خود را برای آینده آماده سازیم و بکوشیم در ساخت آینده خود سهیم و دخیل باشیم. بیماری کووید 19 را شاید بتوان جدیدترین رویدا جامعه بشری بدانیم که تمام انسان های جهان را بشکلی تحت تاثیر قرار داد. این بیماری موجب شد جوامع حتی در برهه ای از زمان ها تصمیم گیری هایی را که قبلا آزموده نشده بودند یکباره اتخاذ کنند که در پاره ای اوقات نتایج بس خطرناک تر ار ویروس کرونا را برای آن ها بدنبال داشت و دارد. وقتی اجماع و خرد جمعی روی اقدامات صورت نگیرد انتظاری بیش از این نیز از تصمیمات یکباره نمی رود. در نوشته پیش روی، نگارنده تلاش خواهد کرد با روش مطالعه مستندات حاضر و با رویکردی تفسیری به اکتشاف و معرفی راه کارهایی مناسب برای شناخت عدم قطعیت هایی می شود که توجه نداشتن به آن ها باعث غافلگیری ما نسبت به آینده خواهد شد. آینده پژوهی مبتنی بر پیش-نگری و پس نگری در شرایط خاصی همچون دوره کرونا موجب ارایه راهکارهای ارزنده و قابل توجه در مواجهه با شیوع کووید 19 یا وقایعی از این دست خواهد شد که مورد نظر نگارنده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، کرونا، کووید 19، آینده های مطلوب، عدم قطعیت ها
  • لیلا جباری*، سمیه جعفری صفحات 123-144
    با توجه به ضرورت و شناسایی منشا، نحوه تشخیص، راه های پیشگیری، کنترل و درمان بیماری مسری کووید 19 در بیشتر کشورهای جهان از یک سو و اجرا و انتشار پژوهش های اثربخش پژوهشگران دنیا در ارتباط با این بیماری از جوانب مختلف آن از سوی دیگر، هدف پژوهش حاضر تحلیل چشم انداز پژوهش، نقشه دانش و شبکه های همکاری مطالعات کووید 19 در وبگاه علم است. پژوهش حاضر کاربردی، با رویکرد تحلیل هم واژگانی و تحلیل شبکه انجام گرفته است. جامعه پژوهش تولیدات علمی مرتبط با موضوع کرونا ویروس 2019 در وبگاه علم از اواخر سال 2019 و سال 2020 است. نرم افزارهای Histcit و Excel جهت تحلیل داده ها و VOSviewer جهت ترسیم نقشه ها استفاده شده است. در حوزه کووید 19، 579 اثر توسط 2928 نویسنده از 68 کشور جهان در 318 نشریه نمایه شده در وبگاه علم بازیابی شد. چین بیشترین تولیدات را داشته است. Mahase E و Li XW به ترتیب بیشترین تولیدات و استنادات را به خود اختصاص داده اند. دانشگاه های Chinese acad sci و Capital med univ از نظر تولید اثر و دریافت استناد پیشگام هستند. حوزه شیمی بیشترین سهم را در تولید آثار این حوزه داشته است. بیشترین هم رخدادی را واژگان کروناویروس، کروناپروتیین و کرونا داشتند. واژگان مطالعات کووید 19، 4 خوشه موضوعی تشکیل دادند که منشا و تشخیص، نحوه انتقال، شیوع و تکثیر این بیماری، تغییر شکل، واکسن، تاثیر نانو ذرات مهم ترین گرایش های پژوهشگران مطالعات کووید 19 در سطح بین المللی هستند. شبکه همکاری علمی مطالعات کووید 19، منسجم نبوده هرچند تاکنون بیشترین همکاری بین کشورهای چین و ایالات متحده و میان دانشگاه های Chinese acad sci و Fudan univ بوده است. ایران دارای رتبه 16 در میان 68 کشور مشارکت کننده است. کشورهایی که در وضعیت مشابهی قرار دارند در یک خوشه قرار دارند. Mahase E روزنامه نگار حوزه سلامت از انگلیس با مطالعاتی از نوع اخبار دارای بیشترین تولیدات در این حوزه است.
    کلیدواژگان: کرونا ویروس، کووید 19، هم واژگانی، هم نویسندگی، تحلیل شبکه اجتماعی
  • محمدرسول الماسی فرد، حسین کریمی*، میلاد بخشم صفحات 145-173

    اهمیت شرکت های زایشی دانش بنیان و تاثیر اقتصادی و اجتماعی آن ها از طریق تجاری سازی تحقیقات مبتنی بر دانشگاه به مدت طولانی موضوع موردعلاقه دانشگاهیان و سیاست گذاران بوده است. شرکت های زایشی دانش بنیان در حال تبدیل شدن به یک پدیده مهم جهانی می باشند. در حال حاضر شرکت های زایشی دانش بنیان در ماموریت نسل جدید بیشتر دانشگاه ها مدنظر قرار گرفته و به عنوان ارزش عمده تجاری و اقتصادی، عاملی برای کاربردی ساختن تحقیقات دانشگاهیان و نقش پررنگ آنها در انتقال فناوری و دانش موردتوجه قرار می گیرد. دانشگاه ها به طور فزاینده ای از ایجاد شرکت های زایشی دانش بنیان برای تجارتی کردن نتایج تحقیقات خود پشتیبانی می کنند. شرکت های زایشی دانش بنیان دارای مفاهیم اجتماعی و اقتصادی مهمی ازجمله ایجاد مشاغل جدید و افزایش جریان های درآمدی می باشند. هدف این مطالعه تبیین فرآیند شکل گیری و توسعه شرکت های زایشی دانش بنیان و شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر توسعه شرکت های دانش بنیان بود. نتایج مطالعه نشان داد که راه اندازی یک شرکت زایشی دانش بنیان فرآیندی چند مرحله ایست که با تحقیقات دانشگاهی آغاز و مراحل خلق و افشا، تصمیم در مورد مالکیت فکری، بازاریابی فناوری و اعطای مجوز را تا زمان تاسیس شرکت طی می کند. مهم ترین عوامل موثر بر توسعه شرکت های زایشی دانش بنیان نیز، ویژگی های دانشگاه و بنیان گذاران شرکت زایشی دانش بنیان، مشخصه های محیطی، فناوری و محصول نهایی بیان شد.

    کلیدواژگان: شرکت های دانشگاه بنیان، مفاهیم اجتماعی و اقتصادی توسعه، فرآیند شکل گیری
  • هما قائدشرفی*، قاسم رمضان پور نرگسی صفحات 174-199

    هدف از اجرای این پژوهش، شناسایی تاثیر توانایی دانشگاه ها بر توسعه اقتصادی است که بتواند با داده ها و ستانده ها مرتبط شود و محیط اجتماعی- اقتصادی دانشگاه ها را بررسی کند. در بررسی جزییات مفهوم دانشگاه های نسل چهارم کوشش کردیم چارچوب ساختار نسل های دانشگاه را بگنجانیم و در نهایت با مطالعه الگوی الماسی دانشگاه مدرن، الگوی دانشگاه مجازی را معرفی نماییم. در این بررسی تاکید می شود که عنوان دانشگاه نسل چهارم به طور اساسی بر عناصر علمی الگوی حلزونی سه گانه متمرکز گردد. افزون بر آموزش، پژوهش و کاربرد دانش، کنش گرایی و توسعه اقتصادی به سوی آینده از هدف های دانشگاه "نسل چهارم" است. با اطمینان می توان گفت بحث منطقی دانشگاه های نسل چهارم می تواند مفاهیم و تفکر مرتبط با توسعه اقتصادی در راستای دانشگاه، به ویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته را به پیش برد. منظور غیرمستقیم این مطالعه آن است که به طور کلی این پژوهش را بر پایه های محکم تری بنا کنیم تا در مطالعات بعدی تحولات و کارکردهای دانشگاه های ایران در خلال بررسی نسل ها به ویژه نسل سوم و چهارم در پژوهش های میدانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در این پژوهش پرسش «دانشگاه ها چه می توانند انجام دهند» را با نمایش رفتار فعال یا غیرفعال پاسخ می دهیم. این مقاله به طور کلی کارکردهای نوین دانشگاه را در شرایط فعلی در کشورهای پیشرفته نشان می دهد. روش شناسی این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی نسبت به کارکردهای جدید دانشگاه ها است. مهمترین یافته این پژوهش آن است که پیوند دانش با اقتصاد همراه با تکمیل رسالت اصلی تدریس و پژوهش به برنامه کاری دانشگاه ها اضافه می ‍شود.

    کلیدواژگان: الگوی الماسی دانشگاه‎ها، توسعه اقتصادی در دانشگاه ها، حلزونی سه گانه، حلزونی چهارگانه، کارکرد دانشگاه ها
  • بختیار محمودپور* صفحات 200-228

    چکیده ترویج علم از جمله ابزار کشورها برای دستیابی به جامعه دانا محور و شهرونیدی علمی است که با هدف درگیری و مشارکت عموم مردم با علم، از طریق ابزارها و روش های متفاوتی انجام می شود. یکی از این روش ها برگزاری رویدادهای علمی است. این پژوهش با هدف بررسی میزان دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده و همچنین میزان انطباق رویداد «بیا زسنگ بپرسیم» با ویژگی های آموزش غیر رسمی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد بالای 20 سال است که از رویداد بازدید کرده اند و برابر با 53 نفر بوده اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای با 17 سوال در سه بخش ویژگی های جمعیت شناختی، محتوای رویداد، ویژگی های آموزش غیر رسمی و پیشنهادات بود. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد ضمن رضایت بازدیدکنندگان از رویداد و دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده (بیش از 70 درصد) اکثر ایستگاه ها از ویژگی های آموزش غیر رسمی برخوردار بودند. این نتایج استقبال و علاقه مندی عموم مردم به شرکت در رویدادهای علمی را نشان می دهد و لزوم توجه سازمان ها و متولیان امر به برگزاری هرچه بیشتر این رویدادها را می طلبد و توجه به نیازها و علایق علمی بازدیدکنندگان هنگام طراحی رویدادها از عوامل موفقیت آن ها است. 

    کلیدواژگان: ترویج علم، آموزش غیر رسمی، رویداد علمی، سنگ
  • نرجس ورع* صفحات 229-243

    پژوهشگران تمایل دارند برای ارتقا خود و سازمان، نتایج فعالیت های پژوهشی را در کوتا ه ترین زمان و از طریق رسانه هایی مانند نشریات علمی، در اختیار سایرین قرار دهند. در عصر کنونی تعداد نشریات و مقالات علمی هر ساله در حال افزایش است و تصمیم برای انتشار یافته های پژوهشی در نشریه ای معتبر و مرتبط از چالش های پژوهشگران، بویژه نویسندگان کم تجربه می باشد. این تاخیر در انتشار منجر به از دست دادن تازگی، اهمیت و تاثیرگذاری یافته های تحقیقاتی خواهد شد. از اینرو وجود ابزارهای کمکی در تسهیل انتخاب بهینه نشریه جهت چاپ مقاله ضروری به نظر می رسد. سامانه های پیشنهاددهنده در این حوزه، در صورتیکه بخوبی عمل کنند، می توانند هم برای پژوهشگران و هم برای دبیران نشریات مفید واقع شوند. از سویی انگیزه پژوهشگران در انتخاب نشریه مناسب، جهت چاپ و انتشار یافته های پژوهشی، پیچیده است و به عوامل مختلفی ارتباط دارد. برای این تصمیم، به اطلاعات متعدد از منابع گوناگون، درباره ویژگی های نشریات نیاز است، که دستیابی به آنها ممکن است با دشواری هایی همراه باشد. این مهم در برخی سامانه های پیشنهاددهنده نشریه تا حدودی مرتفع گردیده است؛ اما در نهایت، این تصمیم بر عهده مولف است، تا آگاهانه و بر اساس وزن دهی به هر یک از ویژگی ها ، نشریه مناسب را انتخاب نماید. در این مطالعه با رویکردی مروری به معرفی سامانه های بین المللی پیشنهاددهنده نشریه برای چاپ مقاله پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: سامانه پیشنهاددهنده نشریه، انتشار مقاله، سیستم توصیه گر، نشریه
  • مینو صاحب الداری* صفحات 245-274

     در محیط ناآرام و متلاطم کسب و کار امروز ، شرکت ها بیش از بیش نیازمند همکاری با یکدیگر هستند. هم رقابتی استراتژی همکاری بین رقبای یک صنعت است. هم رقابتی یک نو واژه ای است که برای توصیف رقابت همکارانه پیشنهاد شده است. درحقیقت باید اذعان داشت که، هم رقابتی، در قیاس با سایر همکاری ها، مناسب تر و ایده آل تر به شمار می رود که باعث بهبود محصولات و خدمات شده و بقای شرکت ها و سازمان ها را بهتر تضمین می کند. در چند دهه ی اخیر استراتژی هم رقابتی با اقبال فراوانی در میان شرکت ها رو به رو شده است و پژوهش های این حوزه نیز روند رو به رشدی داشته است. این پژوهش، با هدف بررسی تاثیر استراتژی هم رقابتی بر عملکرد نوآوری، با میانجی گری ظرفیت جذب دانش و تسهیم دانش انجام شد. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی، از لحاظ جمع آوری اطلاعات توصیفی پیمایشی و از نظر روابط بین متغیرها از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل شرکت های فعال در صنعت IT در استان تهران و قم می باشد و داده ها از 184 نفر از مدیران عامل شرکت های این حوزه با روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری شده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ی ترکیبی از چند پرسشنامه ی استاندارد است، که روایی آن بر اساس روایی همگرا و روایی تشخیصی و پایایی آن از طریق پایایی سازه مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS23 و AMOS22 تجزیه و تحلیل شد. پس از تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار، تمامی فرضیات مطرح شده در پژوهش پذیرفته شدند.

    کلیدواژگان: هم رقابتی، عملکرد نوآوری، ظرفیت جذب دانش، تسهیم دانش
  • اکرم قدیمی، بهاره صفوی صفحات 275-314

    موضوعات پیچیده علمی بخش جدایی ناپذیر از جوامع مدرن است و به طور مستمر در حوزه عمومی مورد بحث قرار می گیرد. متعاقبا، درک اساسی از این مسایل پیچیده باید برای همه افراد امکان پذیر باشد. در جوامع دموکراتیک، درک عمومی از علم در فرایندهای صحیح سیاستگذاری در موضوعات علمی مورد مناقشه، مهم است. با درک اهمیت ابعاد اخلاقی ، حقوقی و اجتماعی تحولات جدید علمی، ایالت های مختلف آمریکا طی 20 سال گذشته فعالیت های اطلاع رسانی و درک عمومی از علم را به عنوان یکی از اجزای الزامی پروژه های بودجه فدرال درنظر گرفته اند. فرض اساسی در پشت این پروژه های ارتباطی این است که دسترسی بیشتر به اطلاعات منجر به دانش بیشتر در مورد مسایل اخلاقی، حقوقی و اجتماعی می شود، که به نوبه خود منجر به افزایش توانایی افراد و جوامع در برخورد با این موارد می شود. در این مقاله از رویکرد مطالعه موردی به عنوان مبنایی برای ارزیابی مدل های نظری توسعه علم استفاده شده تا میزان ارتباط این مدل ها با فعالیت های جهان واقعی را دریابیم.

    کلیدواژگان: موضوعات پیچیده علمی، فعالیت های اطلاع رسانی، ارزیابی مدل های نظری توسعه علم، جوامع دموکراتیک، فرایندهای صحیح سیاستگذاری
|
  • Mansoureh Mahdizadeh * Pages 19-44

    The present article intends to examine the social dimensions and consequences of the coronavirus outbreak crisis (Covid 19) as a global Risk. For this purpose, Ulrich Beck's theory of "risky society" has been used. According to this theory, the emergence and spread of the Covid 19 virus can be the result of a human decision to increase profits, indirect human intervention in nature and thus a kind of global risk that will have many social consequences for societies. Corona disease has all the characteristics of a risk: first, this type of coronavirus (Covid19) has been discovered and spread for the first time, so it is a new risk, and second, the scope and number of people with the disease is constantly increasing, and third, It is expanding in time and space, which means that it has spread around the world and has spread over time. The method used in the research is the documentary study method. According to Beck's theory, one of the negative social consequences of risk (the prevalence of corona in society) is the feeling of anxiety and reduced social trust in the institution of science and governance in society. Finally, the researcher uses the concept of Beck's "cosmopolitanism" and proposes the formation of transnational organizations and democratic norms in society as a way out of risk.

  • Arash Mousavi, Hasan Ahmadi * Pages 45-66
    These days, the corona-related crisis has left its birthplace (China) and become an International hard problem. The problem seems, in the first place, to be a medical issue concerning the relationship between physician and patient. However, the extent and complexity of this issue is so that it includes all economic, social, political, and cultural aspects of today’s societies across the world. For this reason, this crisis is a problem to be explored and analyzed within the field of public policy. This paper explores the relationships between the corona crisis and the theories of public policy. For this purpose, firstly we conduct a quick review on the theoretical foundations of the field of public policy and then, integrate different views on the issue in a systemic approach to public policy. After that, we apply this systemic perspective and its ingredients to study the current situation of covid-19 and the policies related to it. By this way, we try to provide an analysis on the policy aspects of this pandemy. The analysis developed in the paper explains firstly the main circle of policy namely the epidemiological part of the system. After that, we explore the economic and institutional limitations of policy making in the issue. We also explain restrictions caused by the actions of advocacy coalitions and also limitations caused by ideas and beliefs of players connected to this crisis.
    Keywords: corona, COVID-19, Public Policy, Policy System, Policy analysis
  • Sahar Kosari * Pages 67-82
    Early warning of issues and awareness is the first step in the public policy cycle. Predicting topics and forecasting helps policymakers to be proactive and not be surprised by future events. The surprise of the Quaid 19 instrument has had a tremendous impact on human society by spreading and becoming pandemic in many ways. World-renowned institutions such as McKenzie, Albert Koch of Germany and the Center for Economic Policy Research in China are currently seeking answers to the question of what the effects of the disease will be on human society if the disease is prolonged. In this article, we have tried to answer this question by using the step method and using valid sources and using various social, economic, environmental and technological dimensions and presenting policy solutions. The results of this study show that this event has had many positive and negative effects, the most obvious of which are its economic effects, and on the other hand, this phenomenon has strengthened the positive aspect of technology and cyberspace, and in terms of the Earth's ecological environment. Breathing and socially and politically gaining public trust and presenting the white and black aspects of the various dimensions of affairs for society by policymakers, real engaging a diverse range of stakeholders and thinking of alternative solutions during decision-making and Sustainable crisis management is an important way to overcome post-Corona governance.
    Keywords: Quaid 19, Works, future, Strategy Policy
  • Reza Hafezi * Pages 83-108

    Pandemics are cross-dimensional challenges and can be evaluated and monitored referring to various indicators: mortality rate, the rate of infection, economic consequences, geopolitical implications, etc. focusing on different indicators will lead to making different and even in some cases contradictory policies. Covid-19, the new Coronavirus knows as SARS-CoV-2, Outbreaks threatened healthcare and economic systems comprehensively. World Health Organization (WHO) declared the Covid-19 epidemic as a worldwide pandemic on 11 march 2020 . Pandemics are cross-dimensional challenges and can be evaluated and monitored referring to various indicators: mortality rate, the rate of infection, economic consequences, geopolitical implications, etc. focusing on different indicators will lead to making different and even in some cases contradictory policies. The covid-19 pandemic brought the future closer especially in terms of technological development. Nations with sufficient access to the financial reserve, potential foreign investment opportunities, structured free markets (especially in the downstream supply chain), human resources and global supply chain network, will experience an easier path to recover in the post-CORONA era. It is not the last time we have faced such a “black swan”. We will overcome but we will not always be so lucky. Human society needs to reconsider value paradigms to improve life quality and peaceful coexistence with other species and the environment.

    Keywords: COVID-19, Pandemics, Scenarios, sustainable development, Foresight
  • AmirHushang Heidari * Pages 109-122

    Given that we humans are nothing like each other and have a variety of perceptions, we imagine different futures in different situations. Variety in life and distance from everyday life is perhaps the greatest human concern, and all the depression and frustration of human beings in the 21st century stems from this important factor. Various social events, such as floods, earthquakes, disease, and the like, sometimes surprise us. Communities that are consciously imagining their future and trying to put their images into action for a comprehensive future will never suffer. We need to be multi-faceted in the face of new futures and profound changes, and by recognizing these aspects and being aware of them, we can prepare ourselves for the future and try to contribute to our future construction. Cuvid 19 can be considered the latest trend in human society to affect all human beings in the world. The disease has led societies to make decisions, even at times, that have not been tested before, which at times have had far more dangerous consequences for the coronavirus. When there is no consensus on collective action, no further decisions can be expected. In the following article, the author will try to explore the present documents with an interpretive approach and introduce appropriate solutions to identify uncertainties that, if not addressed, will surprise us in the future. Future research-based foresight and retrospective research in certain situations, such as the Corona period, will provide valuable and significant solutions to the prevalence of covid 19 or similar events that the author intends to address. Obviously, with this approach, we will be able to build the desired future for ourselves.

    Keywords: Futures Studies, corona, Cowide 19, Favorable futures, Uncertainties
  • Leila Jabbari *, Somayeh Jafari Pages 123-144
    purpose of this study is to analyze the research perspective, the knowledge map, and the scientific collaboration networks of COVID19 Studies in the WOS since the announcement of the disease by China. This study is an applied descriptive, with a scientometric approach (co-word analysis and network analysis). The research community is the scientific COVID19 studies in the WOS in 2019 and 2020 years. Histcite and excel softwares are used for data analysis and VOSviewer is used for mapping. In domain of COVID19, 579 studies were retrieved from 2928 authors from 68 countries in 318 journals indexed in the WOS. China has had the most studies. Mahase E and Li XW have the most productions and citations. Chinese acad sci and capital med univ universities are pioneering in producing and receiving citations. The chemistry research area has had the largest share in producing works in this field. The COVID19 studies vocabularies formed four clusters of origin, diagnosis, transmission, prevalence, proliferation, deformation, vaccine, protein and nanoparticle impact. The scientific collaboration networks of COVID19 studies has not been coherent, though so far the largest collaboration has been between China and the United States and between Chinese acad sci and fudan univ universities. Iran ranks 16th among 68 participating countries. Countries in a similar situation are in the same cluster. Mahase E, a journalist in the field of health in the United Kingdom, has the most products with news studies.
    Keywords: COVID19, Coronavirus, Co Word, Co-author
  • MohammadRasol Almasifard, Hossein Karimi *, Milad Bakhsham Pages 145-173

    The importance of knowledge based spin-offs and their economic and social impact through the commercialization of university based research has long been a topic of interest to academics and policymakers. knowledge based spin-offs are becoming a major global phenomenon. At the moment, knowledge based spin-offs are considered in the new generation mission of most universities and as a major commercial and economic value, it is considered a factor in the application of academic research and its important role in the transfer of technology and knowledge. Universities are increasingly supporting the creation of knowledge based spin-offs to commercialize their research results. knowledge based spin-offs have important social and economic implications, including creating new jobs and increasing revenue streams. The purpose of this study was to explain the process of formation and development of knowledge based spin-offs and identify the most important factors affecting the development of knowledge based spin-offs. The results of the study showed that starting a knowledge based spin-offs is a multi-step process that begins with academic research and goes through the stages of creation and disclosure, intellectual property decision, technology marketing, and licensing until the company is established. The most important factors affecting the development of knowledge based spin-offs were the characteristics of the university and the founders of the knowledge based spin-offs, environmental characteristics, technology and the final product.

    Keywords: Spin-offs, Social, economic concepts of development, the formation process
  • Homa Ghaed Sharafi *, Ghasem Ramazan Pour Nargesi Pages 174-199

    The purpose of this study is to conceive the potential effects of universities on economic development that can be connected to input and output. The socio-economic environment of universities is analyzed. A quick review of the third generation and fourth generation development follows. In addition to education, research and utilization of knowledge, proactive, future-oriented economic development is also a goal regarding “Fourth Generation” universities. The indirect purpose of our study was to make the basis of a further research, thus the analysis of “Fourth Generation” universities – the confirmation or the denial of their existence – can be continued. As we emphasized in our study, the naming and topic of “Fourth Generation (Quadruple Helix)” universities cannot be considered scientifically proven unless mainly focus on the academic element of the Triple Helix model. As in this case the university can necessarily be a dominant actor regarding local economic development. It is true that the “leaps” between the first-second, and second-third generations are more dominant. However we are sure the discussion of fourth generation universities can advance our concepts and thinking in connection with university-oriented economic development, especially in less developed countries. As a result the connection between universities and industry strengthens, so there is an opportunity of the local utilization of knowledge created in universities, which increases the competitiveness of enterprises. We presented the diamond model of modern universities and introduced a virtual university model consisting of success factors that basically affect the competitiveness of the given region.

    Keywords: diamond model, economic development, triple helix, fourth generation
  • Bakhtyar Mahmoudpour * Pages 200-228

    Assessment of Achievement of Goals and Adaptation to the Characteristics of informal education Education of a Science Promotion Event (Event Case Study: Let's Ask the Stone) Abstract The aims of sciencedissemination is engaging and engaging the general public with science through various means and methods. One of these methods is holding scientific events. The purpose of this study was to investigate the extent to which the goals of the "Let's Ask" event were met and the characteristics of non-formal education. The statistical population of the study included all of those that over 20 years and had visited the event and were 53 people. The data collection tool was a 17-item questionnaire in three sections: demographic characteristics, event content, informal education features, and suggestions. The results of data analysis showed that most of the stations had informal training characteristics while satisfying the visitors of the event and achieving predetermined goals (more than 70%). These results show the public's interest in participating in science events, and the need for organizations and trustees to hold these events as much as possible, and to address the scientific needs and interests of visitors when designing events.

    Keywords: science promotion, Informal Education, science event, Stone
  • Narjes Vara * Pages 229-243

    Researchers tend to provide the results of their research activities at the shortest possible time through the media, such as scientific journals, to promote themselves and the organization. In present age, The number of scientific journals and articles is increasing every year and the decision to publish research findings in a prestigious and relevant journal is one of the challenges for young and inexperienced researchers. This delay in publication will lead to a loss of novelty, importance and effectiveness of research findings. Recommender systems in this field can be useful to both researchers and editors of journals to save time and money. On the other hand, the motivation of researchers in selecting the appropriate journal for publishing and publishing research findings is complex and related to various factors. This decision requires a wealth of information from a variety of sources on the characteristics of the publications, which may be difficult to obtain. This issue has been somewhat resolved in some of the journal recommender systems. In the end, it is up to the author to make the right choice, consciously, and weighing each of the features. In This study introduces the international journals recommender system with a review approach.

    Keywords: Journal Finder System, Article Publishing, Journal Recommender System
  • Minoo Sahebodari * Pages 245-274

    In today's uncertain business environment, companies increasingly need to work together. Coopetition is a cooperation strategy between competitors in an industry. Coopetition is a neologism that proposed to describe collaborative competition. In fact, it must be acknowledged that competition is more appropriate and ideal than other partnerships that improve products and services and better ensure the survival of companies and organizations. In recent decades the coopetitive strategy has been very popular among companies and research in this area has been growing. The purpose of this study is to investigate the impact of coopetitive strategy on innovation performance, by mediating role of knowledge absorptive capacity and knowledge sharing. This study, is an applied research in terms of purpose, a descriptive survey in terms of data gathering and a correlational study considering relations between variables. The study population consists of the operating companies in IT industry in Tehran and Qom province and data were collected from 184 CEOs in this industry by using simple random sampling. The data collection tool was a combination of several standard questionnaires that validity was measured by Discriminant Validity and its reliability measured by Composite Reliability. The obtained data were analyzed using structural equation modeling and SPSS23 and AMOS22. After analyzing the data via software, all hypotheses were accepted.

    Keywords: coopetition, Innovation Performance, Knowledge Absorptive Capacity, knowledge sharing
  • Akram Ghadimi, Bahareh Safavi Pages 275-314

    Complex scientific issues are an inseparable part of modern societies and are continuously debated in the public sphere. Consequently, a basic understanding of these complex issues should be possible for all individuals.  In democratic societies, a general understanding of science is important in correct process of policy-making about controversial scientific topics. Recognizing the importance of the ethical, legal, and social dimensions of new scientific developments, the federal government of USA over the last 20 years has made information activities and public understanding of science as a mandatory component of federally funded projects. The essential assumption behind these communicational projects is that greater access to information will lead to more knowledge about ethical, legal, and social issues.  This matter in turn will lead to enhanced individualsand communitiesability to deal with these issues. In this paper, a case study approach is used as a basis for evaluating theoretical models of science development to understand the relationship between these models and real-world activities

    Keywords: Complex scientific topics, information activities, Theoretical Models, science development, Democratic societies