فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1399)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد شه گلی* صفحات 7-28

    انسان ضرورتا به تصرف در طبیعت جهت تولید صنعت یا تامین سایر نیازهای خود نیازمند است. ازطرف دیگر تصرفات انسان نمی تواند بی حدومرز باشد بلکه محدودیت ها و چهارچوب هایی لازم است؛ اکنون این سوال پیش می آید آیا ملاک و معیاری برای نحوه تصرف بشر در طبیعت وجود؟ پاسخ به این سوال از منظرهای گوناگون قابل بررسی است. در این مقاله با رویکردی انسان شناختی در صدد ارایه یک پیشنهاد هستیم. این رویکرد بر آن است تا با رجوع به ساختار نفس و بدن انسان، محورهای کلی تصرفات بشر در طبیعت را تبیین کند. ازآنجاکه صنعت برای استفاده انسان است، شناخت انسان می تواند نحوه مواجهه ما را با جهان اعتلا دهد. برای این منظور دو شیوه برای تبیین نحوه تصرف در طبیعت و مواجهه با صنعت بیان شده است: الف: ازطریق رابطه نفس و بدن: بر این اساس تبیین ساختار حاکم بر نفس و بدن، محدوده تصرفات و کیفیت تعامل انسان با طبیعت و صنایع را روشن می کند، ب: از طریق خصوصیات کلی حاکم بر ساحت جسمی انسان. در این شیوه با تامل در اصول حاکم بر جسم انسان، یک سری احکام کلی مواجهه با طبیعت استنباط می شود. این تحقیق، پژوهشی بنیادین با روش تحلیل عقلی است. بر این اساس مراجعه به انسان به عنوان یک اصل روش شناختی می تواند مبنای مسایل معرفتی و عملی در حوزه های مختلف قرار بگیرد و طرح موضوعی برای فلسفه تکنولوژی باشد.

    کلیدواژگان: انسان، طبیعت، تصرف، صنعت، نفس و بدن
  • محمد جوادی*، اسدالله گنجعلی، علیرضا چیت سازیان صفحات 29-58

    تقسیم بندی، نقد و تحلیل نظریه های مختلف در یک حوزه سرآغاز مطرح کردن نظریه های نوین به حساب می آید. در پژوهش حاضر که حول مفهوم انگیزش در مدیریت صورت پذیرفته است، ضمن برشمردن دو تقسیم بندی اصلی از نظریه های انگیزش، یعنی تقسیم بندی آفاقی و انفسی، سعی بر آن شد تا در هر تقسیم بندی، مهم ترین ریشه های نظریه ها ذکر شود. نظریه های انفسی به لحاظ ریشه به چهار دسته احساسات محور، شناخت محور، نیازمحور و شخصیت محور تقسیم شده اند و در نظریه های دسته آفاقی، به دو سری نظریه فرایندمحور و هدف محور اشاره شده است. سپس با بهره گیری از روش تحلیلی انتقادی، به مرور ادبیات مذکور پرداخته شده و پس از تحلیل ریشه هر کدام از نظریه ها، انتقادات واردشده در چهار دسته اصلی سازمان دهی شده است که شامل «هستی شناسی»، «انسان شناسی»، «معرفت شناسی و روش شناسی» و «مسئله غالب و تعبیر عام آن ها از سازمان» می شود. برای دستیابی کامل به هدف پژوهش و تحقق یک مرور انتقادی جامع در حوزه انگیزش، که هم ابعاد سلبی و هم ابعاد ایجابی داشته باشد، علاوه بر نقد نظریه های مذکور در انتها به طرح نظریه گرایش محور و تفاوت آن با نظریه های پیش گفته پرداخته شد.

    کلیدواژگان: انگیزش، انگیزش اسلامی، نیاز، گرایش، فطرت، مدیریت اسلامی، شهید مطهری (رحمه الله علیه)
  • سید کاظم سیدباقری* صفحات 59-80

    این نوشته به بررسی فلسفه اخلاق سیاسی در اسلام به منزله گرایشی بینارشته ای می پردازد و تلاش می کند تا به برخی از پرسش های اصلی آن پاسخ گوید. هرچند اخلاق سیاسی در فرهنگ و تمدن اسلامی دارای سابقه ای دیرین است و روش و منابع آن ذیل دانش اخلاق تعریف شده است، کمتر به وجه بینارشته ای آن توجه شده و بیشتر دستورهای اخلاقی اسلام مرتبط با سیاست بررسی شده است. تلاش شده تا به پرسش های بنیادین اخلاق سیاسی مانند مفهوم، پیشینه، موضوع، روش، فایده، اهداف و نظام مسایل آن پاسخ داده شود و نسبت اخلاق سیاسی با دانش ها و گرایش های دیگر کاویده گردد. نوآوری نوشته نیز آن است که تلاش شده است تا وجوه بینارشته ای اخلاق سیاسی موردتوجه قرار گیرد. پاسخ پرسش های مطرح شده حکایت از آن دارد که اخلاق سیاسی، امکان و ظرفیت بالایی برای رشد و تعالی و تبدیل شدن به دانشی مستقل در اندیشه سیاسی اسلامی را دارد. این مهم، با بهره از چارچوب فلسفه علم و نگره درجه دوم، با روش توصیفی تحلیلی به انجام رسیده است.

    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق سیاسی، اسلام، جایگاه اخلاق سیاسی
  • رضا عیسی نیا* صفحات 81-106

    ازآنجاکه در جهان امروز شهروندی ازسویی، در سایه دولت یا در گروگان دولت است و ازسوی دیگر، این شهروندان هستند که به دولت ها هویت می بخشند، می توانیم شاهد انواع دولت ها و انواع شهروندی باشیم؛ چون ممکن است دولتی آهنین باشد و «شهروند سرباز» یا «شهروند تحدیدی»، و دولتی اسفنجی باشد و «شهروند تضمینی» یا «شهروند آزاد مبتنی بر قاعده» را ترویج دهد. پس ازآنجاکه جایگاه و موقعیت شهروندی در ایران امروز می تواند برای ما مسئله باشد؛ از این رو، سوال اصلی این است که دولت شهروند در جمهوری اسلامی ایران، با ویژگی ها و موقعیتی که دارد، در کدام دولت شهروند قرار می گیرد؟ اخلاقی صرف یا قانونی صرف؟ مدعای نویسنده با ابتنا به روش مطالعه تطبیقی این است که اگرچه برخی برای تحقق دولت شهروند اخلاقی صرف و برخی نیز برای ایجاد دولت شهروند قانونی صرف تلاش می کنند، با مشکلاتی مواجه شده اند که راه حل آن ها انتخاب و گزینش دولت شهروندی تلفیقی است که از قانون اساسی و سخنان رهبران جمهوری اسلامی ایران می توان به دست آورد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، دولت شهروند قانونمند، فضیلت مند، تلفیقی، دولت آهنین، دولت اسفنجی، شهروند سرباز، شهروند تضمینی
  • محمد عشایری منفرد* صفحات 107-128

    در برخی مسایل دانش فقه دو حق وجود دارد که مکلف قادر به ادای هر دو حق نیست؛ این مسایل را می توان تحت عنوان واحدی به نام تزاحم حقوق گرد آورد. تزاحم حقوق و مرجحات آن به صورت مستقل در دانش اصول بررسی نشده است و در دانش فقه هم تنها داده های از هم گسسته و نامتمرکزی در برخی فروع فقهی یافت می شود. فقدان نظریه مستقلی در باب مرجحات باب تزاحم حقوق، فقیهان را وادار کرده است که برای برون رفت از تزاحم حقوق از همان قانون اهم و مهم، که در دانش اصول برای برون رفت از تزاحم احکام توصیه شده است، استفاده کنند. مشکلی که در اینجا وجود دارد این است که قانون اهم و مهم بر مبانی خاصی استوار است که با توجه به آن مبانی، کاربرد آن در تزاحم حقوق با موانعی مواجه می شود. اینکه مبانی قانون اهم و مهم چیست و در هریک از گونه های تزاحم حقوق برای استفاده از آن چه مشکلاتی وجود دارد، مسئله ای است که این تحقیق به آن پرداخته و سعی کرده است با استفاده از روش های فقهی و اصول فقهی و با تکیه بر منابع دانش فقه و اصول فقه به این نتیجه برسد که در تزاحم حقوق مالی امکان اجرای قانون اهم و مهم وجود ندارد، اما در تزاحم حقوق غیرمالی امکان استفاده از آن وجود دارد.

    کلیدواژگان: اهم و مهم، تزاحم احکام، تزاحم حقوق، حق، حکم، حق مالی، حق غیرمالی
  • علی ابراهیم پور* صفحات 129-172

    «چندوجهی بودن» مسایل و موضوعات، مستلزم «چند بعدی شدن» رویکردها و زوایای مطالعه و تحقیق از لحاظ معرفت شناسی و روش شناسی است؛ ازاین رو شناخت پدیده های پیچیده، جز در پرتو رهیافت های تلفیقی و میان رشته ای ممکن نیست. «جریان اجتماعی» نیز، یکی از پدیده های اجتماعی است که هویتی چندوجهی دارد. چراکه مطابق تعریف برگزیده، جریان پدیده اجتماعی پویا و سیال با هویتی شبکه ای (=سیستمی) غیررسمی، متشکل از مجموعه اصول و فروض معرفتی (=نظام مشترک معنایی) است که جمعیتی نظام یافته(=مدیریت شده) براساس آن عمل می کنند و اثر می گذارند. بنابراین، برای شناخت آن به صورت علمی و ارتقای جریان شناسی، از محصولی ژورنالیستی به دانش، نیازمند تنقیح روش شناسی آن هستیم. 
    مطالعات میان رشته ای، بینش های رشته ها و روش های تخصصی را در راستای فهم پدیده ای پیچیده به صورت منظم و روش مند به خدمت می گیرد. از جمله مراحل مهم فرایند این مطالعات انتخاب دانش ها و روش های بالقوه مرتبط با موضوع است تا محقق با بررسی آن ها به کفایت نظری در موضوع دست یابد. درصورتی که روش ها و دانش های دخیل در شناخت ابعاد موضوع پیچیده به خوبی احصا و بررسی نشوند، نتیجه مطالعه نیز به همان نسبت ناقص و ناکارآمد خواهد بود.
    در این مقاله تلاش شده است با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، منابع، علوم و روش هایی که در فرایند مطالعه میان رشته ای جریان شناسی به آن ها نیاز داریم احصا و بررسی شود و با نشان دادن جایگاه هر کدام در فرایند تحقیق قدمی در مسیر تنقیح روش شناسی جریان شناسی برداشته شود. مطابق این بررسی، جریان شناسی به علوم و منابع معرفتی نیازمند است که می توان آن ها را در سه بسته، «بسته الگویی»، «بسته محتوایی» و «بسته روشی»، تقسیم بندی کرد.

    کلیدواژگان: جریان، جریان شناسی، روش میان رشته ای، روش شناسی، مدیریت، روش تاریخی، جامعه شناسی معرفت
|
  • Pages 7-28

    Man, perforce, needs to dominate nature to fashion artifacts or meet his other needs. On the other hand, humane possessions and dominance over nature cannot be unconditional and befall in any form, but rather, must adhere to established ends and boundaries. Now, with all these in mind, the question arises, how should the quality of human dominance over nature be? The answer to this question can be pursued from various perspectives. In this article, we attempt to address a suggestion by proposing an anthropological approach, and this anthropological approach aims to resolve the major axes of human dominance on nature by referring to the structure of human creation. Understanding human beings and the principles that rule them can illustrate how we deal with the world at large, given how artifactualization and dominance are solely granted to the man. Two respective methods have been proposed to demonstrate the sense of dominating over nature and facing artifactualization. First suggested method maintains that defining the structure reigning over body and soul through the connection between, again, onechr('39')s body and essence (soul) renders the extent of manchr('39')s nature dominance and the quality of human interactions with nature and artifacts. Meanwhile, the second suggested method is conducted through discerning the general mechanisms ruling the human physical realm. In this way, a series of prevailing rules that refer to facing nature are inferred by pondering the principles governing the human physical body. This discussion can be further employed as a foundation concerning technology issue based on a philosophical approach.

    Keywords: Man, Nature, Possession, Industry, Soul, Body
  • Pages 29-58

    The categorizing, critique and analysis of different theories in a field is the beginning of the introduction of new theories. In the present study, which is based on the concept of motivation in management, while introducing the two main categories of motivation theories, namely the subjective and objective categories, an attempt was made to find the most important roots of the theory in each category. Subjective theories are radically divided into four categories: emotion-oriented, cognitive-oriented, need-oriented, and personality-oriented. Then, using the critical analytical method, the literature was reviewed and after analyzing the roots of each of the theories, the criticisms were organized into four main categories, which include "ontology", "anthropology", "Epistemology and methodology" and "the dominant issue and their general interpretation of the organization". In order to fully achieve the goal of the research and achieve a comprehensive critical review in the field of motivation that has both negative and positive dimensions, in addition to criticizing the theories, the “tendency-oriented” theory and its differences with the aforementioned theories was discussed.

    Keywords: Motivation, Islamic motivation, Need, Tendecy, Innatism, Islamic management, Shahid Motahari
  • Pages 59-80

    This article examines the Philosophy of political ethics in Islam as an interdisciplinary trend and seeks to answer some of its key questions. Although political ethics has a long history in Islamic culture and civilization, and its methods and sources have been defined under the knowledge of ethics, its interdisciplinary aspect has been neglected and most of the moral precepts of Islam related to politics have been considered. This paper seeks to explore the fundamental questions of political ethics, such as concept, background, subject, method, utility, purpose, Framework of Issues and the relationship between political ethics and other knowledge and trends. The answers given to the questions posed indicate that political ethics has a high potential for growth and excellence and becoming an independent knowledge in Islamic political thought. This important task has been done by descriptive-analytical method and using the questions of philosophy of science and second order view.

    Keywords: Philosophy of political ethics, Islam, Concepts, Framework of Issues
  • Pages 81-106

    Because in todaychr('39')s world, on the one hand, citizenship is in the shadow of the government or in the hostage state, and on the other hand, it is the citizens who give identity to governments, so we can see all kinds of governments and types of citizenship because the iron  government; can promote a "soldier citizen" or a "restricted citizen" and be a sponge government promote a "guaranteed citizen" or a "free citizen based on the rule".
    After all, the status of citizenship in todaychr('39')s Iran can be a problem for us. Therefore, the main question is in which government-citizen is the government-citizen in the Islamic Republic of Iran with her characteristics and position?
    Are placed; A mere moral or a mere law?
    The authorchr('39')s claim, based on the method of comparative study, is that although Some have tried to make the a mere moral government -citizen, and some have tried to create a mere law government-citizen And they do.
    But they have faced problems, the solution to which is to select and choice  a cohesive government-citizen, Which can be obtained from the constitution and the words of the leaders of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Government - the Lawful Citizen, Virtuous, Combined, Iron State, Sponge Government, Soldier Citizen, Guaranteed Citizen
  • Pages 107-128

    In various issues of knowledge of jurisprudence, there are two rights that the obligated person is not able to fulfill both rights, these issues can be collected under a single heading called “Conflict of rights”. The conflict of rights and its preferences has not been studied independently in the knowledge of principles, and in the knowledge of jurisprudence, only disjointed and decentralized data can be found in some branches of jurisprudence.
    The lack of an independent theory of the principles of conflict of rights has made jurists to use the law called important and more important, which is recommended in the knowledge of the principles in order to get out of the conflicts. The problem here is that the important law (what is important and more important) is based on certain principles, according to which its application in the conflict of rights faces obstacles.
    What are the basics of the law and what are the problems in using each type of conflict of rights to use it, this is an issue that this research has addressed and has tried to use jurisprudential methods and principles of jurisprudence; relying on the sources of knowledge of jurisprudence and principles of jurisprudence to conclude that in the conflict of financial rights it is not possible to implement the law of important (what is important and more important), But it is possible to use it in the conflict of non-financial rights.

    Keywords: Important, more Important, Conflict of Rules (Ahkam), Conflict of Rights, Right, Sharia Rules, Financial Right, Non-Financial Right
  • Pages 129-172

    "Multifacetedness" of issues requires "multidimensionality" of approaches and angles of study and research in terms of epistemology and methodology; therefore, it is not possible to identify complex phenomena except with integrated and interdisciplinary approaches. Social Current is also one of the social realities that has a multifaceted identity.
    This is because, according to the chosen definition, Current is a dynamic and fluid social reality with an unofficial systemic identity that consists of a set of principles and epistemological assumptions (= common semantic system) on which a systematic (= managed) population operates and influences. Therefore, in order to know it scientifically and to improve the "Currents studies" of journalism products to knowledge, we need to refine its methodology.
    Interdisciplinary studies use the insights of specialized disciplines and methods to understand a complex phenomenon on a regular and methodical basis. One of the important steps in the process of these studies is the selection of knowledge and methods related to the subject (potentially related) so that the researcher can achieve theoretical adequacy in the subject by exploring them. If the methods and knowledge involved in recognizing the dimensions of the complex subject are not well calculated, explored and studied, the result of the study will be equally flawed and inefficient.
    This article was written using a descriptive-analytical method as well as using library resources. It seeks to identify and study the resources, sciences, and methods required for the interdisciplinary study of Currents studies and show the place of each in the research process.  In this way, a step can be taken to refine the methodology of Currentology. According to this study, the methods, sciences, and epistemological resources required in Currents studies can generally be categorized into three categories: "template package", "content package" and "method package".

    Keywords: Social Current, Currentology, Interdisciplinary Method, Methodology, Management, Historical Method, Sociology of Knowledge