فهرست مطالب

مدیریت بازاریابی - پیاپی 49 (زمستان 1399)

مجله مدیریت بازاریابی
پیاپی 49 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فائزه رضایی، کامبیز حیدرزاده* صفحات 1-22
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده تنوع طلبی، نوآوری و مستعد بودن مصرف کننده بر رابطه بین رضایت با وفاداری رفتاری مشتری انجام شده است. روش این پژوهش کمی، توصیفی، پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی می باشد. مطالعه بر روی صنعت پوشاک انجام گردید. در این پژوهش شواهد مورد نیاز با کاربرد پرسش نامه و گردآوری داده ها از تعداد 360 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران انجام گرفته است که با استفاده از روش تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار ایموس و اس پی اس اس انجام شد و فرضیه های تحقیق در سطح اطمینان 95% تایید شدند. با توجه به اینکه جهت نیل به اهداف پژوهش مدل پژوهش دو بار برازش شده است. در مدل اول روابط بین سازه های پژوهش مطابق با مدل مفهومی با مدل یابی ساختاری و در مدل دوم روابط بین متغیرهای پژوهش طبق مدل مفهومی با تحلیل مسیر بررسی شده است. یافته ها نشان می دهد که نتایج بخش ساختاری، نتایج بخش اندازه‎گیری ‎‎از اعتبار و روایی ابزار سنجش سازه‎ها‎‎ و شاخص‎های ‎‎برازندگی از تطابق شواهد گردآوری شده با مدل نظری پشتیبانی کرده است. طبق نتایج مدل اول پژوهش، ضرایب سازه مستقل بر وابسته و تاثیر سازه میانجی بر وابسته به صورت مثبت و معنادار پشتیبانی شده است. نتایج مدل دوم، از ضرایب تاثیر تعاملی سه متغیر تعدیل گر با متغیر میانجی بر متغیر وابسته بررسی و نتایج نشان داده است که ضرایب تعاملی دو مسیر به صورت معکوس و معنادار و یک مسیر به صورت مستقیم و معنادار است. بنابراین هر پنج فرضیه پژوهش مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شخصیت، بازاریابی رابطه مند، کیفیت رابطه
  • حمیده رشادت جو، امیر ابراهیم پور* صفحات 23-37

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ابعاد بازاریابی کارآفرینانه بر رفتار مصرف کننده در استارت آپ های حوزه فناوری نوین انجام شده است. این تحقیق از لحاظ هدف در زمره پژوهش های کاربردی بوده و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه مورد بررسی کلیه مصرف کنندگانی هستند که از خدمات پنج استارت آپ (لینکپ، اسمارت فارور، پیگام،پیکتو، اونار) استفاده کرده اند. برای گردآوری اطلاعات با استفاده از جدول مورگان برای تعییم حجم نمونه تعداد 384 پرسش نامه با روش نمونه گیری تصادفی در بین اعضای نمونه، توزیع و اطلاعات به روش تحلیل معادلات ساختاری و از طریق نرم فزار pls تحلیل شده است. همه فرضیه های تحقیق مورد تایید قرار گرفته است و تاثیر ابعاد بازاریابی کارآفرینانه (پیش دست بودن، ریسک پذیری، فرصت گرایی، نوآوری، اهرم منابع انسانی،ایجاد ارزش، گرایش بنگاه به بازاریابی، سرمایه فکری و اجتماعی) بر رضایت، وفاداری و اعتماد مصرف کننده به اثبات رسید. نتایج نشان داد که ابعاد بازاریابی کارآفرینانه با تاثیر بر رفتار مصرف کننده، بر درک بهتر استفاده از بازاریابی کارآفرینانه و خلاق در بین استارت آپ های حوزه فناوری نوین می تواند باعث افزایش رضایت، وفاداری و اعتماد در بین مصرف کنندگان شود. بهره گیری از مدل مورد معرفی به استارت آپ ها کمک می کند تا ابعاد بازاریابی کارآفرینانه را شناسایی و با رفع نقاط قوت و ضعف خود در زمینه های ذیربط، کارایی استارت آپ های خود را افزایش دهند و همچنین ضمن حفظ مصرف کنندگان فعلی، کاربران بیشتری را جذب نمایند.

    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، استارت آپ، رفتار مصرف کننده، رضایت، وفاداری، اعتماد
  • زهرا محمدی، فرانک خدایاری*، صدیقه طوطیان صفحات 39-53
    این پژوهش با هدف تبیین تاثیر محرک های جذابیت برند (تجانس ارزشی، پرستیژ و تمایز برند) بر پیامدهای (تعهد به برند و تبلیغات مثبت شفاهی) حاصل از هویت پذیری مصرف کننده از برند انجام گرفته است. روش تحقیق بر حسب هدف کاربردی و بر اساس نحوه جمع آوری داده ها از نوع توصیفی_ پیمایشی می باشد. به منظور سنجش متغیرهای تحقیق از پرسش نامه استاندارد شامل 26 سوال استفاده شد. این پرسش نامه از دو بخش توصیفی (اطلاعات جمعیت شناختی) و استنباطی (اطلاعات مربوط به متغیرهای اصلی تحقیق) تشکیل شده است. متغیرهای اصلی در پرسش نامه توسط شاخص لیکرت مورد ارزیابی قرار گرفته است. جامعه آماری متشکل از مشتریان برندهای لوازم خانگی سامسونگ، ال جی و بوش در بازار امین حضور تهران می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای حجم نمونه 392 نفر محاسبه گردید. به منظور تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که از بین محرک های جذابیت برند، هر سه یعنی تجانس ارزشی، پرستیژ برند و تمایز برند می توانند بر جذابیت برند تاثیر مثبت و مستقیم داشته باشند. جذابیت برند نیز می تواند بر هویت پذیری مصرف کننده از برند تاثیرگذار باشد. از طرفی تجانس ارزشی می تواند به صورت مستقیم بر هویت پذیری مصرف کننده از برند تاثیر بگذارد. اما پرستیژ و تمایز برند بر هویت پذیری مصرف کننده از برند تاثیری نمی گذارند. در رابطه با تاثیر نقش میانجی گری جذابیت برند در تاثیر محرک ها بر هویت پذیری برند نیز تنها عامل تجانس ارزشی توانست بر هویت پذیری از برند تاثیر بگذارد و پرستیژ و تمایز برند حتی با وجود جذابیت برند نیز نمی توانند بر هویت پذیری مصرف کننده از برند تاثیر بگذارند. همچنین تاثیر هویت پذیری مصرف کننده از برند بر تعهد به برند و تبلیغات مثبت شفاهی نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: محرک های جذابیت برند، جذابیت برند، هویت پذیری مصرف کننده از برند، تعهد به برند، تبلیغات مثبت شفاهی
  • علی اکبر خادمی*، احسان بدری، هانیه فرازنده صفحات 55-72

    با توجه به رقابتی شدن بازار در دنیای امروزی، برای حضور فعال و مستمر در عرصه رقابت، لازم است شرکت ها توجه بیشتری به عملکرد خود و عوامل تاثیرگذار بر آن داشته باشند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر قابلیت حسگری بازار بر عملکرد شرکت با نقش میانجی قابلیت نوآوری و سیستم مدیریت برند و نقش تعدیل گر پویایی بازار و شدت رقابت در میان کارکنان نمایندگی های شرکت خودروسازی ایران خودرو در شهر تهران است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و بر اساس روش گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش محدود و شامل کارکنان نمایندگی های شرکت خودروسازی ایران خودرو در شهر تهران است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران شامل 384 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله به دست آمده است. روایی پرسش نامه به تایید خبرگان رسیده و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار پی ال اس استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که قابلیت حسگری بازار بر قابلیت نوآوری، سیستم مدیریت برند و عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. قابلیت نوآوری نیز بر سیستم مدیریت برند و عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. هم چنین سیستم مدیریت برند بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. قابلیت نوآوری نیز بر رابطه قابلیت حسگری بازار بر عملکرد شرکت نقش میانجی داشته و سیستم مدیریت برند بر رابطه قابلیت حسگری بازار بر عملکرد شرکت نقش میانجی دارد. پویایی بازار بر رابطه قابلیت نوآوری بر عملکرد شرکت نقش تعدیلی دارد. پویایی بازار بر رابطه سیستم مدیریت برند بر عملکرد شرکت نقش تعدیلی دارد. شدت رقابت بر رابطه قابلیت نوآوری بر عملکرد شرکت نقش تعدیلی دارد و در نهایت نیز شدت رقابت بر رابطه سیستم مدیریت برند بر عملکرد شرکت نقش تعدیلی دارد. این پژوهش از آن جهت دارای ارزش است که شرکت هایی با قابلیت حسگری برتر نه تنها هزینه های محصول و توسعه خدمات جدید را حفظ می کنند بلکه فرآیند توسعه را نیز می توانند سرعت بخشند.

    کلیدواژگان: قابلیت حسگری بازار، قابلیت نوآوری، سیستم مدیریت برند، پویایی بازار، شدت رقابت، عملکرد شرکت
  • علی حبیبی*، آرزو زیاری صفحات 73-83
    محقق در پژوهش فعلی به بررسی رابطه میان مدیریت استعداد، رقابت در بازار محصول و سرمایه فکری پرداخت. در این مسیر؛ تعداد 100 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یک بازه زمانی پنج ساله از ابتدای سال 1393 تا پایان سال 1397 از طریق نمونه گیری سیستماتیک انتخاب و به استخراج داده های لازم و آزمون فرضیه های تدوین شده پرداخته شد. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده و طرح آن از نوع تجربی و با استفاده از رویکرد پس‏رویدادی است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، از رگرسیون خطی چند متغیره که مبتنی بر داده های پانل و ترکیبی از سری های مقطعی و زمانی بوده، استفاده شده است که با استفاده از روش های آماری و اقتصاد سنجی به بررسی تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته پرداخت. پس از گذر از مراحل یاد شده؛ این نتیجه حاصل شد که بین مدیریت استعداد و رقابت در بازار محصول؛ ارتباط مثبت و معناداری وجود داشته و بین سرمایه فکری و رقابت در بازار محصول؛ ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، رقابت در بازار محصول، سرمایه فکری
  • غفار تاری*، مریم عبدلی صفحات 85-104
    مشکلات ناشی از اقتصاد تک محصولی و تکیه بر درآمدهای نفتی سبب ایجاد اقتصادی متاثر از عوامل خارجی بالاخص درآمدهای ناپایدار نفتی شده است. با این ویژگی اقتصاد ایران، میتوان به اهمیت و نقش صادرات غیر نفتی در کشور پی برد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر بازارگرایی صادرات و جهت گیری راهبردی بر عملکرد صادراتی با نقش میانجی قابلیت پویای مدیریت دانش در صنعت صنایع غذایی می باشد. این مطالعه با استفاده از طرح پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شرکت های صادراتی صنایع غذایی کلان شهر تبریز به تعداد 135 شرکت می باشد که مدیران بازاریابی این شرکت ها بصورت تمام شمار به عنوان نمونه انتخاب شده است. برای گردآوری اطلاعات متغیر مدیریت دانش از پرسش نامه (ویلار و همکاران، 2014)، جهت گیری راهبردی از پرسش نامه (تیودوسیو و همکاران، 2012)، بازارگرایی صادرات از پرسش نامه (هونگ و قوباخلو، 2013) و عملکرد صادرات از پرسش نامه (مورای و همکاران، 2011) استفاده شده است. پایایی همه متغیرها در دامنه قابل قبول قرار دارند و پایایی کل پرسش نامه برابر با 93/0 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کمترین مربعات جزیی و نرم افزار PLS-Graph استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که جهت گیری راهبردی و بازارگرایی صادرات بصورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق قابلیت پویای مدیریت دانش بر عملکرد صادرات تاثیر دارد. با استفاده از نتایج تحقیق، پیشنهادهایی جهت بهبود عملکرد صادراتی شرکت های صنایع غذایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: بازارگرایی صادرات، جهت گیری راهبردی، عملکرد صادراتی، قابلیت های پویای مدیریت دانش
  • سعید حسنی، کارن روحانی*، ایرج رضایی نژاد صفحات 105-119
    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه تطبیقی میان کارکردهای بارنامه کاغذی و الکترونیکی و ارزیابی مقایسه ای آن ها است. تحقیق از نوع کاربردی و به روش تصمیم گیری چندمعیاره انجام شده است. در گام نخست، اقدام به جستجو و گردآوری منابع گردید. سپس، دسته بندی و کدگذاری داده ها صورت گرفت. در ادامه، مقایسه و ارزیابی و تجزیه و تحلیل و جمع بندی داده ها انجام شد. به منظور مقایسه گزینه ها از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. همچنین؛ برای وزن دهی و مقایسه زوجی متغیرها نیز ار روش دلفی (آرای خبرگان) بهره گیری شد. برای تحلیل نهایی، از نرم افزار Expert Choice, Version 2004 استفاده شد. نتایج نشان داد که شاخص های موثر بر ارزیابی بارنامه های کاغذی و الکترونیکی، در 9 زمینه گوناگون طبقه بندی می شوند. این شاخص ها عبارتند از: انتقال حقوق قراردادی، انتقال تصرف، انتقال مالکیت، رسید حمل کالا، قرارداد حمل، اعتبار امضا، سرعت عمل در ارسال، ثبت اطلاعات و هزینه. از سوی دیگر، مقایسه زوجی شاخص ها نشان داد که شاخص «انتقال مالکیت» بالاترین وزن (0/64) و پس از آن، شاخص «انتقال حقوق قراردادی» با وزن (0/58) قرار دارد. کمترین وزن نیز متعلق به شاخص «ثبت اطلاعات متنوع» با (0/15) بوده است. در زمینه مقایسه زوجی شاخص های وزن دار هر دو نوع بارنامه، نتایج نشان داد که هیچکدام برتری مطلق نسبت به دیگری نداشته اند. بارنامه کاغذی در زمینه انتقال حقوق قراردادی، انتقال مالکیت، انتقال تصرف، رسید حمل کالا و قرارداد حمل امتیاز بیشتری نسبت به بارنامه الکترونیکی اخذ کرد. بارنامه الکترونیکی، نسبت به بارنامه کاغذی در زمینه شاخص های اعتبار امضا، سرعت عمل، ثبت اطلاعات و هزینه دارای برتری و اولویت بود.
    کلیدواژگان: بارنامه، قواعد بین المللی، بارنامه دریایی، فرآیند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Faezeh Rezaee, K. Heidarzadeh * Pages 1-22
    The aim of this study was to investigate the moderating role of diversity, innovation and consumer susceptibility on the relationship between satisfaction and customer behavioral loyalty. The method of this research is quantitative, descriptive, survey and applied in terms of purpose. The study was conducted on the clothing industry. In this study, the required evidence was obtained by using a questionnaire and collecting data from 360 students of the Islamic Azad University, Tehran Science and Research Branch, who were selected using a stratified random method appropriate to the volume. Data analysis was performed by structural equation modeling using AMOS and SPSS software and the research hypotheses were confirmed at 95% confidence level. Considering that in order to achieve the research objectives, the research model has been fitted twice. In the first model, the relationships between research structures in accordance with the conceptual model with structural modeling and in the second model, the relationships between research variables according to the conceptual model with path analysis. Findings show that the results of the structural part, the results of the measurement of the validity and reliability of the structural measuring instrument and the fit indices have supported the conformity of the collected evidence with the theoretical model. According to the results of the first model of the research, the coefficients of the independent-dependent structure and the effect of the intermediate structure on the dependent are supported in a positive and significant way. The results of the second model are investigated from the coefficients of the interaction effect of three moderator variables with the mediating variable on the dependent variable and the results show that the interaction coefficients of the two paths are inverse and significant and one path is direct and significant. Therefore, all five hypotheses of the research have been confirmed.
    Keywords: personality, Relationship Marketing, Relationship Quality
  • HAMIDEH Reshadatjo, Amir Ebrahimpour * Pages 23-37

    The aim of this study was to investigate the effect of entrepreneurial marketing dimensions on consumer behavior in IT area of startups. This research is applied in terms of purpose and is descriptive-survey in terms of data collection. The community surveyed are all consumers who have used the services of five startups (Linkup, Smart Forever, Pigam, Picto, and Onar). To collect information using Morgan's table to determine the sample size, 384 questionnaires were analyzed by random sampling method among sample members, distribution and information by structural equation analysis method and through plus software.All research hypotheses have been confirmed and the effect of entrepreneurial marketing dimensions (pre-eminence, risk-taking, opportunism, innovation, human resource leverage, value creation, firm's tendency to marketing, intellectual and social capital) on consumer behavior to prove Receipt. The results showed that the dimensions of entrepreneurial marketing by influencing consumer behavior, on a better understanding of the use of entrepreneurial and creative marketing among IT startups can increase satisfaction, loyalty and trust among consumers.

    Keywords: Entrepreneurial Marketing, Startup, Consumer behavior, Satisfaction, loyalty, Trust
  • Zahra Mohammadi, Faranak Khodayari *, Sedigheh Tootian Pages 39-53
    This research investigates the antecedents (brand congruence, brand prestige and brand distinctiveness) and consequences (positive word of mouth and brand commitment) of consumer- brand identification and relationship between brand attractiveness and consumer- brand identification. This is a descriptive-survey study, and target population for this research are all customers of Samsung, LG and Bosch home appliances in Tehran. In order to measure the variables of the model questionnaire designed 26 besides the members of the sample (392 people from brand customers home appliances Samsung, LG and Bosch) have been distributed.in this study for analyzing of data, Lisrel software and SPSS was have been used. The results confirm the influence of all of the three drivers, namely, brand congruence, brand prestige and brand distinctiveness on brand attractiveness. As well as brand attractiveness impact on consumer-brand identification and consumer-brand identification impact on brand commitment and positive word of mouth. The results also show that brand congruence to be a positive influence on consumer- brand identification with mediating role of brand attractiveness.
    Keywords: derivers of brand attractiveness, brand attractiveness, consumer- brand identification, brand commitment, positive word of mouth
  • AliAkbar Khademi *, Ehsan Badri, Hanieh Farazandeh Pages 55-72

    According to competitiveness of the market in today's world, for an active and continuous presence in the field of competition, companies need to pay more attention to their performance and the factors affecting it. The purpose of this study is to investigate the effect of market sensing capability on company performance with the mediating role of innovation capability and brand management system and the moderating role of market dynamics and intensity of competition among employees of Iran Khodro Automotive Company in Tehran. This study is practical in view of purpose and according to collection data method is descriptive-survey. The statistical population of this study is finite population and include the statistical population of this study is limited and includes the employees of Iran Khodro car dealerships in Tehran. The Sample size according to Cochran formula is obtained 384 with simple random sampling method. The validity of the questionnaire has been confirmed by experts and its reliability has been confirmed by Cronbach's alpha. In order to analyze the data structural equation modeling and PLS software have been used. The results show that market sensitivity has a positive and significant effect on Innovation capability. Market sensitivity has positive significant effect on brand management system. Market sensitivity has a positive significant effect on company performance. Innovative capabilities have a positive significant effect on the brand management system. Innovation ability has a positive significant effect on company performance. Brand management system has a positive significant effect on firm performance. Innovative capability on the relationship between market sensitivity and market capability has a mediating role. Brand management system has a mediating role on the relationship between market sensitivity and performance. Market dynamics has a moderating role on the ability of innovation to affect company performance. Market dynamics affects the relationship of brand management system to the firm's performance. The intensity of competition on the relationship between the capability of innovation and the performance of the company has a moderating role. The intensity of competition on the relationship between the brand management system and the firm's performance is modest. This research is valuable because companies with superior sensor capabilities not only maintain product costs and develop new services, but can also accelerate the development process.

    Keywords: Market sensing capability, Innovation capability, Brand management system, Market dynamics, Competitive intensity, Firm Performance
  • Ali Habibi *, Arezo Ziyari Pages 73-83
    In the present study, the researcher examined the relationship between talent management, product market competition and intellectual capital. In this way; 100 companies listed on the Tehran Stock Exchange were selected for a five-year period from the beginning of 2014 to the end of 2018 through systematic sampling and the necessary data were extracted and the hypotheses developed were tested. The present research method is descriptive-correlational and its design is experimental using post-event approach. In order to test the research hypotheses, multivariate linear regression was used, which was based on panel data and a combination of cross-sectional and temporal series, which used statistical and econometric methods to examine the effect of independent variable on dependent variable. After going through the above steps; it was concluded that between talent management and product market competition; there is a positive and significant relationship between intellectual capital and competition in the product market; there is a positive and significant relationship.
    Keywords: talent management, Pduct Market Competition, Itellectual Capital
  • Ghaffar Tari *, Maryam Abdoli Pages 85-104
    The problems caused by the economy of a single product and relying on oil revenues have created an economy driven by external factors, in particular, unsustainable oil revenues. With this characteristic of Iranian economy, the importance and role of non-oil exports in the country can be realized. The purpose of this study was to investigate the effect of export market orientation and strategic orientation on export performance with mediating effect of knowledge management dynamic capabilities in the food industry. This study was conducted using a descriptive-correlation study design. The statistical population of this research is 135 companies of Tabriz metropolitan food export companies and marketing managers of these companies are selected as sample. (Villar et al, 2014) questionnaire was used to collect knowledge management data, (Theodosiou et al, 2012) for strategic orientation, (Hong and Ghobakhloo, 2013) for market orientation of export and (Murray et al, 2011) questionnaire was used to collect export performance data. The reliability of all variables is acceptable and the total reliability of the questionnaire is 0.93. The least squares and PLS-Graph software were used to analyze the data. The results of the research showed that the strategic orientation and market orientation of exports affect export performance directly and indirectly through the dynamic ability of knowledge management. Using the research results, suggestions have been made to improve the export performance of food industry companies.
    Keywords: Export Market Orientation, Strategic Orientation, Export performance, dynamic knowledge management capability
  • Saeid Hasani, Karen Roohani *, Iraj Rezaeinejad Pages 105-119
    The purpose of the present study is to make a comparative comparison between the functions of paper and electronic bill of lading and to evaluate their comparison. The research is of applied type and multi-criteria decision making method. In the first step, resources were searched and collected. Then, the data were categorized and coded. Then, data were compared, evaluated, analyzed and summarized. Hierarchical analysis (AHP) method was used to compare the options. Also; Delphi method (expert opinions) was used to weigh and compare the pairs of variables. For final analysis, Expert Choice software, version 2004 was used. The results showed that the indicators affecting the evaluation of paper and electronic bill of lading are classified into 9 different areas. These indicators include: transfer of contractual rights, transfer of possession, transfer of ownership, receipt of goods, contract of carriage, validity of signature, speed of delivery, registration of information and costs. On the other hand, a pairwise comparison of the indicators showed that the "transfer of ownership" index had the highest weight (0.64) and then the "contractual rights transfer" index with a weight (0.58). The lowest weight belonged to the index "Record various information" with (0.15). In terms of pairwise comparison of weighted indices of both types of bill of lading, the results showed that neither had absolute superiority over the other. Paper bill of lading received more points than electronic bill of lading in the transfer of contractual rights, transfer of ownership, transfer of possession, receipt of goods and contract of carriage. The electronic bill of lading had priority over the paper bill of lading in terms of signature validity, speed of operation, information registration and cost.
    Keywords: Bill of Lading, International Rules, Maritime Bill of Lading, hierarchical analysis process