فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیر رجائی*، محمد یمنی دوزی سرخابی، اباصلت خراسانی، مرتضی رضایی زاده صفحات 13-42

    هدف:

     امروزه، بیش تر کشورها بر سازوکارهای تضمین کیفیت و ارتقای آموزش عالی مانند اجرای ارزیابی بیرونی تاکید بسیاری دارند. با وجود تاکید اسناد بالادستی مبنی بر لزوم فراهم آوردن زمینه شکل گیری نظام تضمین کیفیت و به تبع آن اجرای ارزیابی بیرونی در آموزش عالی، تاکنون فعالیت های اندکی برای اجرای ارزیابی بیرونی در کشور صورت گرفته است. لذا، در پژوهش کنونی به اعتبارسنجی و وزن دهی «عوامل، ملاک ها و نشانگرهای» ارزیابی بیرونی در گروه های آموزشی رشته علوم تربیتی در دانشگاه های دولتی شهر تهران براساس نظر خبرگان پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر از رویکرد کمی و روش توصیفی-پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی رشته علوم تربیتی در دانشگاه های دولتی شهر تهران بودند. لذا، نمونه گیری با روش تمام شماری برای جلب مشارکت حداکثری صورت گرفت. با سه مرحله پیگیری 39 نفر از مشارکت کنندگان (55 درصد) به پرسشنامه ها پاسخ دادند. نتایج پرسشنامه ها با استفاده از آزمون های آلفا کرونباخ و پایایی ترکیبی و بهره گیری از نرم افزار «پی ال اس» مورد بررسی قرار گرفتند. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه نیز مطابق با نظر اساتید راهنما و مشاور و نیز مصاحبه شوندگان اولیه مورد بررسی قرار گرفت و روایی سازه ای از طریق تحلیل عاملی و با استفاده از نرم افزار آماری «پی ال اس» و میزان پایایی نیز با آزمون «آلفا کرونباخ» و نیز شاخص «پایایی ترکیبی» محاسبه و مورد تایید واقع گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از آن بودند که به جز ملاک «1.6. آیین نامه ها و مصوبات گروه» و نشانگرهای «1.2.5. رضایت اعضای هیات علمی از مدیر گروه»، «1.2.6. رضایت دانشجویان از مدیر گروه » و «3.1.3. تناسب تعداد پذیرفته شدگان با ظرفیت دوره های آموزشی گروه» سایر ملاک ها و نشانگرهای ارایه شده (27 ملاک از 28 ملاک و 74 نشانگر از 77 نشانگر موجود) برای ارزیابی بیرونی عامل های گروه های آموزشی رشته علوم تربیتی در دانشگاه های دولتی شهر تهران از روایی و پایایی و به تبع آن از جامعیت و کفایت لازم برخوردار بودند. هم چنین، اهمیت و وزن هر کدام از نشانگرها و ملاک ها براساس بار عاملی تعیین شد که می تواند برای اولویت بندی آن ها در ارزیابی هر یک از عامل ها کاربرد داشته باشد. شایان ذکر است که در انتهای پرسش نامه، قسمتی به منظور ارایه پیشنهادهای مشارکت کنندگان برای افزوده شدن به فهرست عوامل، ملاک ها و نشانگرهای مذکور در نظر گرفته شد که این موارد پیشنهادی در بخش یافته ها ارایه گردید. از نظر آن ها به غیر از عامل های «4. دوره های آموزشی و برنامه های درسی مورد اجرا» و «5. فرایند یاددهی-یادگیری» به سایر عامل ها -یعنی عامل های «1. اهداف، جایگاه سازمانی، مدیریت و تشکیلات»، «2. هییت علمی»، «3. دانشجویان»، و «6. دانش آموختگان»- می توان مواردی برای افزایش کفایت و جامعیت ملاک ها و نشانگرهای ارزیابی بیرونی افزود.

    کلیدواژگان: ارزیابی بیرونی در آموزش عالی، اعتبارسنجی در آموزش عالی، گروه های آموزشی رشته علوم تربیتی، دانشگاه های دولتی شهر تهران
  • مریم پناهی*، عباس عباس پور، علی خورسندی طاسکوه، سعید غیاثی ندوشن صفحات 43-80

    هدف:

     هدف از انجام این پژوهش، تحلیل تطبیقی «قطب های بین المللی آموزش»، به عنوان نسل جدیدی از آموزش عالی فرامرزی بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش اسنادی انجام شد، نمونه گیری از نوع هدفمند بحرانی شامل چهار کشور قطر، امارات متحده عربی، بحرین و ایران بود که در اسناد سیاستی خود موضوع «قطب شدن»را تصریح کرده بودند.

    مواد و روش ها

    مرجع گردآوری اطلاعات، اسناد و گزارشات مرتبط با کشورهای مورد مطالعه بود. «زمان تاسیس»، «قوانین و مقرارت»، «رویکرد برنامه ریزی و استراتژی های اجرا»، «منطق های پیشران» و «نوع سرمایه گذاری» مولفه های مورد مطالعه در این تحلیل تطبیقی بودند. در تحلیل یافته ها از رویکرد چهار بعدی جرج بردی استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    اگرچه اسناد بالادستی در ایران سال ها پیشتر معطوف به سیاست گذاری برای تبدیل شدن به قطب بین المللی آموزش بوده است، ولی در عمل رویکرد برنامه ریزی اتخاذ شده از نوع انفعالی بوده، و در عوض، سایر کشورهای مورد مطالعه از رویکردی فعال و استراتژیک بهره برده اند. بحرین برای تبدیل شدن به دو قطب بین المللی پذیرش دانشجوی خارجی و قطب نوآوری سیاست گذاری نموده، امارات متحده عربی نیز برای تبدیل شدن به قطب پذیرش دانشجوی خارجی برنامه ریزی کرده است. علاوه بر این، امارات متحده عربی با تغییر سیاست های صدور ویزا به دنبال جذب استعدادها و متخصصان دارای مدرک دکتری و تبدیل شدن به قطب بین المللی استعداد می باشد. هم چنین قطر برای تبدیل شدن به دو قطب بین المللی استعداد و نوآوری سیاست گذاری نموده است. یافته های پژوهش نشان داد نظام آموزش عالی ایران در اسناد سیاستی خود تبدیل شدن به « قطب بین المللی آموزش های مجازی» را هدف گذاری نموده است. می توان این قطب بین المللی آموزش را به عنوان یک زیر مجموعه از «قطب پذیرش دانشجوی خارجی» در نظر گرفت که در مقایسه با قطب های بین المللی آموزش موجود در منطقه خلیج فارس یک گونه جدید می باشد. هم چنین نوع سرمایه گذاری برای تبدیل شدن به یک قطب بین المللی آموزش در کشورهای مورد مطالعه عمدتا از نوع سرمایه گذاری با منابع داخلی-دولتی، داخلی-خصوصی و سرمایه گذاری موسسات خصوصی خارجی بوده است در حالی که در ایران این سرمایه گذاری از نوع داخلی-خصوصی، داخلی-دولتی و خارجی-دولتی بوده است که سرمایه گذاری از منابع خارجی-دولتی نظام آموزش عالی ایران را در مولفه روش تامین مالی از سایر نظام های آموزش عالی منطقه خلیج فارس متمایز کرده است. این پژوهش هم چنین نشان داد اجرای استراتژی «بین المللی سازی در خانه» که در قلب آن بین المللی سازی برنامه های درسی از محوری ترین مفاهیم است، مقدم بر اجرای استراتژی «بین المللی سازی فراسوی مرزها» برای نظام آموزش عالی ایران است. پیشنهاد سیاستی این پژوهش برای نظام آموزش عالی ایران این است که ضمن فراهم آوردن الزامات مربوط به استراتژی «بین المللی سازی در خانه»، زیرساخت های سیاستی و قانونی اجرای استراتژی «بین المللی شدن فراسوی مرزها» و تبدیل شدن به یک «قطب بین المللی آموزش» فراهم شود.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، آموزش عالی فرامرزی، بین المللی سازی، قطب های بین المللی آموزش، مطالعه تطبیقی
  • راضیه یوسف بروجردی، سید علی سیادت*، سعید رجائی پور، احمد عابدی صفحات 81-120

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف ساخت مقیاس سنجش رهبری هم افزا برای دانشگاه ها و اعتباریابی آن در دانشگاه اصفهان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از منظر روش، پژوهشی آمیخته با رویکرد اکتشافی متوالی است. جهت جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 14 نفر از اعضای هیات علمی با سابقه اجرایی و مدیریت و صاحب نظر در دانش مدیریت و رهبری در دانشگاه های کشور مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و با حصول اشباع نظری مصاحبه متوقف شد. که البته یک مصاحبه به دلیل نداشتن اطلاعات موثر حذف گردید. در بخش کمی، جامعه آماری، اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان، به تعداد 650 نفر بود که تعداد نمونه طبق جدول کرجسی و مورگان 242 نفر تعیین گردید و نمونه گیری با روش طبقه ای متناسب با حجم انجام شد و پرسش نامه طراحی شده مبتنی بر یافته های بخش کیفی میان آنان توزیع شد. برای تعیین روایی در بخش کیفی، از مطالعه مجدد توسط همتا و پژوهشگر استفاده شد و پایایی این بخش با اشباع نظری در مرحله جمع آوری داده ها و پایایی بازآزمون معادل90 درصد مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین روایی پرسش نامه محقق ساخته از روایی محتوایی، روایی واگرا و روایی سازه، برای تعیین پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ (951/0) بهره گرفته شد.

    بحث و نتیجه گیری

    تحلیل بخش کیفی مبتنی بر رویکرد داده بنیاد و تحلیل براساس کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. جهت آزمون اعتبار پرسش نامه با بهره گیری از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی روایی (سازه، همگرا، واگرا) و پایایی (ضریب آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی) ابزار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل عاملی نشان از برازش مطلوب هریک از گویه ها با عوامل داشت و نشان داد هریک از عوامل دارای بار عاملی مناسبی جهت پیش بینی ابعاد اصلی پرسشنامه هستند و در نتیجه ابزار طراحی شده از اعتبار و روایی بالایی برخوردار است و توان اندازه گیری رهبری هم افزادر دانشگاه ها را دارد. در نهایت به عنوان نتیجه، فرم نهایی پرسشنامه بدین صورت تنظیم گردید: عوامل علی از طریق 11 گویه، پدیده محوری یا مولفه های رهبری هم افزا از طریق 8 گویه، عامل بستر و زمینه مناسب جهت اجرای رهبری هم افزا از طریق 12 گویه، عوامل مداخله گر و بازدارنده از طریق 7 گویه، عامل راهبردهای اجرای رهبری هم افزا از طریق 13 گویه، و عامل پیامدهای اجرای رهبری هم افزا از طریق 12 گویه سنجیده شدند. داده های بخش کمی با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS و Smart PLS مورد تحلیل قرار گرفت با توجه به نبود ابزار اندازه گیری بومی برای رهبری هم افزا، به نظر می رسد پرسشنامه طراحی شده بتواند این خلا را برطرف نماید، بنابراین در پژوهش هایی که از این پس پیرامون رهبری هم افزا، مطالعه و بررسی آن در دانشگاه ها انجام بشود می توان از این پرسشنامه استفاده نمود. در انتها نیز پژوهشگر، شش عامل الگوی پارادایمی رهبری هم افزا را با کدهای محوری آن ها تبیین نموده و پیشنهاداتی کاربردی جهت تحقق رهبری هم افزا در دانشگاه ها ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، پرسشنامه رهبری هم افزا، دانشگاه ها، روش پژوهش آمیخته، رویکرد نوین رهبری
  • علی ستاری*، روح الله خدابنده لو، معصومه لشگری صفحات 121-148

    هدف:

     هدف از انجام این پژوهش، مطالعه روند پژوهش ها در مدیریت با تاکید بر مفهوم رهبری به منظور بهره گیری از دلالت های آن در مدیریت و رهبری آموزشی بوده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش با استفاده از روش نقشه برداری و تجزیه و تحلیل کتابشناختی با استفاده از داده های موجود در پایگاه داده WOS انجام شد. ساختار و الگوهای اطلاعات مبادله شده در زمینه پژوهش های رهبری و نیز تفسیر رابطه بین کلمات کلیدی به کار رفته در پژوهش ها، با بهره گیری از نرم افزار  VOSviewer استخراج و تحلیل شد. جامعه آماری شامل 6540 مقاله بود که اغلب شامل مقالات باکیفیت و با ضریب تاثیر بالا بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تعداد مقالات رهبری از سال 2000 تا 2018 روندی افزایشی داشته است. مقالات بیشتر در قالب مقالات کامل پژوهشی و مقاله کنفرانس ارایه شده بود. پراستنادترین نشریات به ترتیب به کشورهای آمریکا، کانادا و انگلستان و به دانشگاه های مینه سوتا، ویسکونسین و منچستر تعلق داشت. بیشترین همکاری های بین المللی در انتشار مقالات را به ترتیب کشورها و پژوهشگران آمریکا، چین، انگلستان و استرالیا انجام داده اند. در خزانه کلمات کلیدی به کاررفته در پژوهش ها، مفهوم رهبری عمدتا در تعامل با مفاهیم کارآیی، فلسفه، فلسفه علم، اخلاق، دانش، چشم انداز، ایده ها و نوآوری به کار رفته است. از مجموع داده های ارایه شده می توان دریافت که اولا توجه به مفهوم رهبری در طول زمان افزایش یافته است. ثانیا مفهوم رهبری بیشتر با مفاهیم ذهنی تلفیق یافته است. این امر نشانگر ضرورت توجه به مفاهیم و رویکردهای ذهنی و زبانی در پژوهش های مدیریت و رهبری آموزشی است.

    کلیدواژگان: تحلیل کتابشناختی، رهبری، رهبری آموزشی، مدیریت
  • زهرا اسلامی*، رضوان حکیم زاده، علی اکبر صبوری، ولی الله فرزاد صفحات 149-176

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر سنجش بهره وری پژوهشی اعضای هیات علمی در حوزه های علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه تهران صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش با رویکرد کیفی به شیوه نظریه برخاسته از داده ها (روش نوخاسته) انجام گرفت. به منظور گردآوری داده های پژوهش، ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته بکار برده شد. مصاحبه هایی با 18 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه ها به صورت هدفمند با راهبرد نمونه گیری ملاک محور انجام گرفت. داده ها طی دو مرحله کدگذاری باز و محوری مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. روایی یافته های پژوهش با استفاده از روش های بررسی توسط اعضا، بررسی کنندگان بیرونی و چندسویه نگری منابع داده ها تضمین گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحلیل کیفی پژوهش نشان داد که عوامل اصلی در سنجش بهره وری پژوهشی اعضای هیات علمی در سه بعد؛ کیفیت بروندادهای پژوهش (کیفیت مقاله، کتاب، پایان نامه، نوآوری و اخلاق در پژوهش)، اثر دستاوردهای پژوهش (استنادات، تعاملات پژوهشی، اشاعه و کاربست نتایج، ترویج علم، فناوری، درآمدزایی و اعتبار پژوهشی) و محیط پژوهش (منابع مالی و کالبدی، منابع انسانی و مکانیزم تشویقی) قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، ارزشیابی پژوهش، اثر پژوهش، بهره وری پژوهش، کیفیت پژوهش
  • یوسف ادیب*، سید بهاالدین کریمی، فیروز محمودی، رحیم بدری گرگری صفحات 177-194
    هدف

    پژوهش با هدف تحلیل برنامه درسی علوم تجربی پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی براساس سبک های یادگیری وارک انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش توصیفی، از نوع تحلیل محتوا با بکارگیری روش آنتروپی شانون است. جامعه آماری شامل برنامه های درسی (هدف، محتوا، روش و ارزشیابی) پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی است. نمونه آماری برنامه های درسی علوم تجربی می باشد. برای تحلیل برنامه های درسی موجود (قصد شده) با هر یک از سبک های یادگیری ابتدا اهداف مندرج در کتاب های درسی، سپس محتوا کتاب درسی و برای بررسی روش های پیشنهادی به تحلیل کتاب راهنمای تدریس پرداخته شد. در بخش ارزشیابی، سوالات مطرح شده در کتاب های درسی و راهنمای تدریس تحلیل گردید. ابزار پژوهش، چک لیست وارسی سبک های یادگیری وارک (1998) بود که براساس پیشینه و پرسشنامه سبک های یادگیری وارک تدوین و به منظور حصول اطمینان از پایایی تحلیل های به دست آمده، کدگذاری های تحلیل را در اختیار سه پژوهشگر در رشته برنامه ریزی درسی قرار داده و درصد توافق آن ها برابر 88/0 برآورد شد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد در برنامه درسی چهارم و ششم ابتدایی سبک دیداری در رتبه اول و سبک خواندن/ نوشتن در رتبه پنجم قرار دارد اما در برنامه درسی پنجم ابتدایی سبک شنیداری رتبه اول و سبک جنبشی دارای رتبه پنجم می باشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت سبک ارجح در برنامه های درسی علوم تجربی چهارم و ششم ابتدایی سبک دیداری و در برنامه درسی پنجم ابتدایی سبک شنیداری است.

    کلیدواژگان: تحلیل برنامه درسی، سبک های یادگیری و وارک
  • سید محمد حسینی*، محمدعلی شاه حسینی، علی اصغر فانی، عبدالعلی احمدزهی صفحات 195-236
    هدف

    طراحی مدل ارزشیابی عملکرد اثربخش معلمان، چالش عمده ای در وزارت آموزش و پرورش است و دست اندرکاران این حوزه از روش های ارزشیابی فعلی ناراضی اند. لذا هدف پژوهش حاضر این است تا مدلی برای ارزشیابی عملکرد مبتنی بر شایستگی معلمان دبیرستانی ارایه کند.

    مواد و روش ها: 

    برای این پژوهش از روش ترکیبی (کیفی-کمی) اکتشافی استفاده شد. بخش کیفی با تکیه بر رویکرد نظریه داده بنیاد استراورس-کوربین و داده های تجربی حاصل از مصاحبه های باز 20 خبره، صورت گرفت. از دل مصاحبه ها مدلی نظری برخاست که با فرآیند تحلیلی کدگذاری باز، محوری و انتخابی حاصل شد. از کدگذاری باز جهت اشباع رسیدن مفاهیم و ایجاد مقوله ها، کدگذاری محوری برای برخاستن مقوله ها و فرآیند ربط دهی آن ها به زیر مقوله های شان برای انتخاب پدیده محوری و از کدگذاری انتخابی برای ایجاد آرایش نظری مقوله های اصلی جهت ساخت مدل استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه ساخت مدل، معیارهای عملکرد مبتنی بر شایستگی با زیر مقوله های شایستگی های رفتاری-اخلاقی-عاطفی، دانشی، حرفه ای، نگرشی، معیارهای عملکرد عمومی و تخصصی به‎عنوان پدیده محوری تبیین شدند. هم چنین استراتژی های نه گانه هدف گذاری در تعیین حدود و ثغور اهداف و شاخص ها، تعیین و درج کنش ها و پیش شرط ها و تاکتیک های لازم در طراحی، طراحی فرآیند جامع ارزشیابی عملکرد، هدایتگری و مشاوره برای معلمان، بسترسازی های ذهنی و قانونی برای ارتقاء ارزشیابی عملکرد، بالابردن کیفیت عملیات ارزشیابی عملکرد، انتخاب ارزشیاب، طراحی ابزار ارزشیابی عملکرد، تعیین شیوه و نوع اجرای ارزشیابی عملکرد در آن منتج شدند. نتایج نشان می دهند ارزشیابی عملکرد تحت تاثیر شرایطی علی، مداخله گر و زمینه ای روی می دهد که بر انتخاب استراتژی های مناسب و در نتیجه بر پیامدها تاثیرگذار هستند. روایی مدل با شاخص های لینکلن-گوبا و پایایی آن با استراتژی دوکدگذار موافق کرسول بررسی شد. با توزیع 360 پرسشنامه به صورت تصادفی خوشه ای بین معلمان 11 استان مدل نظری حاصل شده با روش های کمی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار PLS3 مورد آزمون قرار گرفت و تایید شد. روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی انجام شد و بارهای عاملی بالاتر از 4/0 و مقادیر اشتراک بالاتر از 5/0 بودند. مقادیر پایایی ترکیبی و آلفایکرونباخ برای همه متغیرها در مدل بالای 7/0 بود. بررسی برازش مدل ساختاری از شاخص های ضرایب معناداری t استفاده شد، که مقادیر t همگی بالای 1.96 بوده و روابط بین متغیرها را تایید کرد. هم چنین، پیشنهادات و رهنمودهایی برای پژوهش های آتی ارایه شد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، ارزشیابی عملکرد مبتنی بر شایستگی، نظام آموزش و پرورش، معلمان دبیرستان
  • حنیف حاجی آقایی، علی خلخالی* صفحات 237-264

    هدف:

     در هر فرایند اصلاحی در سازمان ها، تعهد مدیریت، تضمین کننده تحقق برنامه های تحولی محسوب می شوند. به ویژه در سطح مدرسه ای، توسعه تعهد مدیریت به گرایش های کارافرینانه، بدون بازسازی نقش مدیران، شدنی نیست. با این رویکرد، هدف پژوهش حاضر، تلاش برای بازسازی نقش مدیر در مدارسی است که گرایش به ساختارهای کارآفرینانه دارند.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناسانه انجام شد. به همین منظور ده تن از صاحب نظران و خبرگان کارآفرینی که دارای تجربه عملی در سیستم های مدرسه ای بودند، به طور هدفمند از نوع مبتنی بر معیار و تا مرز اشباع نظری، دعوت به مشارکت شدند. از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده ها استفاده شد. محتوای مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل مضمون، تجزیه و تحلیل شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    پس از تحلیل مصاحبه ها، 97 مضمون پایه بازشناسی شد و در نهایت 16 مضمون سازمان دهنده در قالب 5 مضمون فراگیر به عنوان نقش های مدیر در مدارسی که تمایل به ساختارهای کارآفرینانه دارند، مضمون یابی شدند. این نقش ها تحت عنوان رهبری کارآفرینانه، طراح اکوسیستم کارآفرینی، متعادل کننده بین همه گروه های ذینفع مدرسه، فردی ساز برنامه های مدرسه، و توسعه دهنده فرهنگ شبکه ای نام گذاری شدند. این نقش های فراگیر، از ظرفیت لازم برای بازسازی نقش مدیران مدارس متمایل به کارآفرینی برخوردارند. هم چنین بخشی از نتایج این پژوهش نشان داد که مدیریت مدارس متمرکز بر نقش های کارآفرینانه، قادر به افزایش کارایی و خلق ارزش های نوآورانه است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، مدرسه کارآفرین، مدیر کارآفرین
  • مریم شهرابی فراهانی*، علی اکبر خسروی بابادی، عباس خورشیدی صفحات 265-298

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های رهبری آموزشی مدیران مدارس دوره اول ابتدایی شهر تهران انجام شده است چرا که رهبری یک عامل کلیدی برای بهبود عملکرد سازمان است و موفقیت یا شکست سازمان وابسته به اثربخشی رهبری در تمام سطوح است.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد و از نظر ماهیت اجرا، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش، خبرگان و متخصصان حوزه رهبری آموزشی و اساتید دانشگاهی دارای سوابق پژوهشی و عملیاتی مرتبط با موضوع رهبری آموزشی (شامل کلیه مطلعین کلیدی در حوزه رهبری آموزشی، مدیران ارشد آموزش و پرورش و صاحبان آثار علمی (کتب، مقاله و...) در حوزه رهبری آموزشی) بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند و به روش گلوله برفی تعداد 18 نفر برای مصاحبه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده های مورد نیاز مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و سپس فن دلفی و بارش مغزی نیز انجام شد. پس از انجام مصاحبه، اجرای فن دلفی و بارش مغزی اطلاعات بدست آمده جمع بندی شد و سپس به کمک نظریه داده بنیاد اقدام به مقوله بندی و کدگذاری مفاهیم شد و الگوی نهایی بدست آمد. برای تحلیل داده های کیفی از روش کدگذاری باز، تولید مفاهیم اولیه، تولید مقوله های عمده، کدگذاری محوری و ارتباط بین مقوله ها، کدگذاری انتخابی استفاده شد. برای تعیین اعتبار درونی یافته ها، از تطبیق داده ها با مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهش، مصاحبه با افراد کانونی و اخذ نظرات و رهنمودهای گروهی از خبرگان استفاده شد و قبل از کدگذاری، بررسی نهایی به عمل آمد. به منظور تعیین اعتبار بیرونی یافته ها از تکنیک های حصول اشباع نظری، استفاده از رویه های ویژه کدگذاری و تحلیل نمادها و نشانه ها و توصیف غنی داده ها، بهره گرفته شد. به منظور تعیین روایی یافته ها نیز از تکنیک های جمع آوری داده ها از منابع متعدد، تحلیل موارد منفی و انعطاف روش استفاده شد که همگی بیانگر اعتبار و روایی مناسب یافته های پژوهش بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد الگوی ارایه الگوی رهبری آموزشی مدیران مدارس دوره اول ابتدایی شهر تهران دارای 248 شاخص، 39 مولفه و 5 بعد است. ابعاد و مولفه های بدست آمده عبارت اند از: بعد اعتقادی (شامل مولفه های ارزشی، تجسم گرایی، جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری)، بعد ساختار کار و محیط (شامل مولفه های ارزیابی آموزشی، نظارت آموزشی، مدیریت بر فرایند یاددهی-یادگیری، رشد و توسعه حرفه ای، گفتمان آموزشی و مدل سازی)، بعد سبک رهبری (شامل مولفه های اداری/مدیریتی، مشارکتی، تحولی، توزیعی، تعاملی، آزادمنشانه، هیجانی، آموزش مدار، اخلاقی و اقتضایی)، بعد توانایی سازمانی و کاری رهبر (شامل مولفه های تعیین جهت، تجزیه و تحلیل و قضاوت، مدیریت بهبود، توانایی سازمانی، فرهنگ سازمانی، جو سازمانی، ارتباطات اثربخش، اقتدار حکمتی) و بعد ویژگی های شخصی، عقلی و عاطفی رهبری (شامل مولفه های نفوذ، بصیرت، چالش پذیری، الهام بخشی، روحیه بخشی، مصمم بودن، حساسیت، تفکر واگرا، علایق و انگیزه های شخصی و ارزش مداری) است. پس مصاحبه با خبرگان 224 شاخص، 33 مولفه و 4 بعد شناسایی شد که با اجرای فن دلفی و بارش مغزی در قالب کدگذاری انتخابی تعدادی شاخص، مولفه و بعد حذف، اصلاح و اضافه شد که نهایتا تعداد 248 شاخص، ذیل 39 مولفه و 5 بعد دسته بندی شدند. بنابراین نتایج بدست آمده حکایت از آن دارد که ارایه الگوی رهبری آموزشی متناسب با ویژگی های خاص مدارس ابتدایی شهر تهران ضروری است و عملیاتی نمودن آن در سطح مدارس ابتدایی نیازمند حمایت همه جانبه مسیولان و تصمیم گیرندگان آموزش و پرورش می باشد.

    کلیدواژگان: مدارس دوره ابتدایی، رهبری، رهبری آموزشی، مدیران مدارس
  • زینب قاسمی واجارگاه، صفر فضلی* صفحات 299-326
    هدف

    امروزه استفاده از سیستم های یادگیری الکترونیک افزایش چشم گیری داشته است، به طوری که بسیاری از دانشگاه ها و موسسات و سازمان ها به آموزش مجازی با استفاده از این سیستم ها روی آورده اند. از این رو نیاز به بررسی عوامل موثر بر موفقیت این سیستم ها روز به روز احساس می شود. مطالعات پیشین نشان می دهد که، عوامل روان شناختی کاربران یکی از عوامل تاثیرگذار بر میزان موفقیت این سیستم هاست. این پژوهش به بررسی تاثیر یکی از ویژگی روان شناختی کاربران به نام ثبات قدم بر موفقیت سیستم یادگیری الکترونیک در یک مرکز آموزش مجازی پرداخته است. به این منظور متغیر ثبات قدم به مدل موفقیت سیستم های اطلاعات مکلین و دلون وارد شده است.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و نوع توصیفی-تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات نیز میدانی و پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش 310 نفر از دانشجویان مرکز آموزش های الکترونیک دانشگاه گیلان هستند که حجم نمونه براساس فرمول کوکران 173 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از پرسش نامه استاندارد و بومی شده اقتباس شده از مطالعه داکورث و کوین (2009) و آپریکیو و همکارانش (2016) استفاده شده است. برای تشخیص رابطه علی بین متغیرهای مستقل و وابسته نیز ضمن بهره از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و بکارگیری حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار SmartPlS3 به تحلیل آماری داده های گردآوری پرداخته شده است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    یافته های این پژوهش نشان می دهند که ثبات قدم کاربران بر استفاده آن ها از سیستم یادگیری الکترونیک و رضایت کاربران بر سیستم تاثیر دارد. هم چنین سایر ابعاد ساختاری مدل موفقیت مکلین و دلون نیز مورد تایید قرار گرفتند. از این رو برای ارتقا استفاده و رضایت کاربران از سیستم پیشنهاد می شود که به ویژگی های روان شناختی آن ها توجه و از آن در جهت سفارشی سازی پروفایل های کاربران استفاده گردد. هم چنین در ارزیابی روانی و مشاوره تحصیلی دانشجویان ویژگی ثبات قدم در نظر گرفته شده و آموزش هایی در جهت تقویت آن اعمال گردد.

    کلیدواژگان: روش معادلات ساختاری، مدل مکلین و دلون، موفقیت سیستم یادگیری الکترونیک، ویژگی ثبات قدم
  • جعفر حسن رضایی* صفحات 327-346
    هدف

    وفاداری دانشجو، یکی از مولفه های مهم در آموزش عالی است که باتوجه به کاهش جمعیت دانشجو در ایران، اهمیت این مولفه در حال افزایش است. از طرفی رضایتمندی دانشجویان می تواند منجر به وفاداری به عنوان یک مزیت رقابتی گردد. کیفیت خدمات آموزشی نیز به عنوان یک چالش مهم و تاثیرگذار در حوزه وفاداری مورد توجه است. لذا این پژوهش به منظور بررسی تاثیر کیفیت خدمات آموزشی بر وفاداری دانشجویان با میانجیگری رضایتمندی انجام گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی بود.

    مواد و روش ها:

     جامعه آماری پژوهش متشکل از 2996 دانشجوی دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) بود. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای نسبی انجام گرفت. برای گردآوری داده ها پرسشنامه های کیفیت خدمات آموزشی، رضایتمندی و وفاداری دانشجو به کار رفت و برای پایایی ابزار به ترتیب ضرایب آلفای 91/0، 87/0، و 81/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی مطلوب ابزار می باشد. برای بررسی روایی پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی بهره گرفته شد و روایی همه پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت. در پایان تعداد 342 پرسشنامه با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری:

     تاثیر کیفیت خدمات آموزشی بر رضایتمندی مثبت و معنادار بود. همین طور تاثیر رضایتمندی بر وفاداری مثبت و معنادار بود. این پژوهش نشان داد که تاثیر مستقیم کیفیت خدمات آموزشی بر وفاداری دانشجویان منفی بوده و معنادار نمی باشد. اما به طور غیرمستقیم و از طریق رضایتمندی بر وفاداری تاثیرگذار است. این یافته بر اهمیت رضایتمندی به عنوان متغیری تاثیرگذار در حوزه وفاداری دانشجو و افزایش آن تاکید می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، رضایتمندی، وفاداری، آموزش عالی
  • فریبرز عرفانی زاده، محمدرضا اردلان*، فخرالسادات نصیری، افشین افضلی صفحات 347-386

    هدف :

    زمینه رهبری آموزش عالی پویا، پیچیده و چند بعدی است. به دلیل پیچیدگی سازمانی، اهداف متعدد و ارزش های سنتی دانشگاه ها، ماهیت رهبری در آموزش عالی نیز مبهم و بحث برانگیز است و این دلایل محققان را به سمت توصیف و تحلیل اساس رهبری در آموزش عالی از منظرهای مختلف سوق داده است. با افزایش تنوع جمعیت دانشجویان در دانشگاه ها، نظام آموزش عالی با چالش های زیادی به منظور ایجاد ظرفیت بیشتر برای آن ها مواجه می شود و این موقعیت ها هر روزه تبدیل به بخشی از چشم انداز آموزشی دانشگاه ها در آموزش عالی خواهد شد. درک نقش ها و مهارت های لازم برای هدایت تنوع دانشجویان می تواند به دانشگاه ها در این زمینه کمک کند. پژوهش حاضر با هدف واکاوی دیدگاه های متخصصان در مورد رهبری تنوع دانشجویان در نظام آموزش عالی ایران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    نمونه آماری پژوهش شامل تمامی متخصصان حوزه مدیریت، علوم تربیتی، علوم اجتماعی و روانشناسی در دانشگاه های کشور بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر مبنای اشباع نظری یافته ها، تعداد 16 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. رویکرد پژوهش کیفی و روش مطالعه، پدیدارشناسی است، ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل آن نیز روش تحلیل موضوع است. داده های پژوهش از طریق مشارکت کننده، بازخورد همکار و ناظران بیرونی اعتباریابی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که شش عامل عدالت مداری، تنوع مداری، وحدت مداری، ارتباط مداری، هدایت مداری و فرهنگ مداری مولفه های تشکیل دهنده رهبری تنوع دانشجویان در نظام آموزش عالی می باشند. هم چنین نتایج نشان داد که نظام آموزشی عالی باید به سه دلیل اهمیت فردی، سازمانی و اجتماعی پاسخگویی تنوع موجود در بین دانشجویان باشد. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که به دلیل تغییراتی که در روند جمعیتی جامعه و به تبع آن در نظام آموزش عالی اتفاق می افتد، تغییراتی نیز در روندهای جمعیتی دانشجویان رخ می دهد، به طوری که شاهد حضور دانشجویان با قومیت، نژاد، فرهنگ، مذهب و عقاید متفاوت در محیط دانشگاهی خواهیم بود. این تغییرات و تنوع جمعیتی بر ساختار نظام آموزش عالی تاثیر خواهد گذاشت. به دلیل اینکه نظام آموزش عالی از ترکیب افراد و دانشجویان متنوع تشکیل شده است، نیاز به افرادی دارد که این جمعیت متنوع را مدیریت کند و با هدایت درست آن ها از توانایی های آن ها در راستای تحقق اهداف آموزش عالی و جامعه استفاده کند. از این رو رهبری تنوع باید در محیط دانشگاهی جوی را ایجاد کند که تنوع دانشجویان را به رسمیت بشناسد و به ارزش های آن ها احترام بگذارد. هم چنین فرهنگی متحد و همبسته را ایجاد کنند، و از طریق ایجاد رابطه مثبت با دانشجویان از آن ها حمایت و سعی در برطرف کردن نیازهای آن ها داشته باشد و در برخورد با آن ها ارزش هایی مانند عدالت، برابری و بی طرفی را در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: رهبری تنوع، دانشجویان، آموزش عالی
|
  • Amir Rajaee *, Mohammad Yamanidouzi Sorkhabi, Abasalt Khorasani, Morteza Reazaeezadeh Pages 13-42
    Objective

    Today, most countries have a lot of emphasis on quality assurance mechanisms in higher education. One of these mechanisms is external evaluation. Despite the emphasis of upstream documents on the need to provide a framework for the establishment of a quality assurance system and, consequently, the implementation of external evaluation in higher education, so far little has been done to carry out external evaluation in the country. Therefore, in the current study, it has been attempted to validate and weigh the "factors, criteria and indicators" for external evaluation in education departments in public universities in Tehran according to experts' opinion.

    Materials: 

    To this end, a quantitative approach, descriptive-survey method and questionnaire were used. The results of the questionnaire were analyzed by Cronbach's alpha and combined reliability through the use of PLS statistical software. The content and face validity of the questionnaire were also evaluated according to the opinion of the supervisors and consultants and the initial interviewers. Structural validity was calculated and confirmed by factor analysis using PLS software. Also, reliability was calculated and confirmed by the Cronbach's alpha test and the composite reliability index.

    Results and Discussion

    The findings indicated that except for the criterion "1.6. department regulations and approvals" and indicators like "1.2.5. faculty members' satisfaction with department manager", and "1.2.6. student satisfaction with department manager", and "3.1.3. proportionality of number of admissions with the capacity of department training courses" the other criteria and indicators presented (27 out of 28 criteria and 74 out of 77 indicators) for evaluating the external factors of education departments in public universities of Tehran were valid and reliable, and consequently, they had the optimum level of completeness and adequacy. Also, the importance and weight of each indicator and criterion were determined based on factor load, which could be used to prioritize them in evaluating each factor. It is worth noting that at the end of the questionnaire, a section was designed for participants to provide their suggestions to be added to the list of the aforementioned factors, criteria and indicators. At the end, their suggestions were presented. In their view, except for the factors "4. courses and curriculum implemented" and "5. teaching-learning process", we can add some items to the other factors –i.e. "1.objectives, organizational position, management and organization", "2. faculty", "3. students", and "6. graduates"- in order to increase the adequacy and consistency of external evaluation criteria and indicators.

    Keywords: external evaluation in higher education, accreditation in higher education, education departments, Tehran public universities
  • Maryam Panahi *, Abbas Abbaspour, Ali Khorsandi Taskouh, Saeed Ghiasi Nodoushan Pages 43-80
    Objective

    This paper aimed to study "international education hubs" as the latest generation of internationalization abroad or cross-border strategy. This study had a qualitative approach with a documentary methodology and a critical purposive sampling including four countries of Qatar, UAE, Bahrain and Iran stipulated this policy in their national policy documents.

    Materials and Methods

    The components studied in this research comprised of “date of establishment”, “regulations and policies”,"planning and implementation strategies","driving rationales" and "investment approach".The data collected from documents, reports and papers containing the required information on education hubs strategy in the sample countries.For data analysis, Bereday’s comparative method has been adopted.

    Discussion & Conclusion

    The data analysis results indicated that although, the policy of establishing an education hub has been implied in Iran’s national policy documents years before, Gulf countries have adopted an active and strategic approach in planning and implementation phases of shaping an international education hub. Bahrain has stipulated in it’s policy documents to be an international innovation hub as well as an international student hub. Moreover, Qatar has planned to be a talent hub alongwith an innovation hub and U.A.E has planned to be an international student hub as well as a talent hub. On the other hand, Iran's higher education system has planned to become a "virtual education hub" which is a new type within the existing hubs in the Pesian Gulf region. Investment and financial resources for establishment of an education hub was different in the studied Arab higher education systems from those of Iran’s higher education system. In UAE, Bahrain and Qatar, the financial resources are from internal-public, internal-private and international-private sources while, in Iran the financial resources are from internal-public, internal-private and international-public sources. The policy recommendation for Iran higher education system is first prioritizing implementation of "internationalization at home” strategy the core of which is “internationalization of curriculm” and then developing the strategy of internationalization abroad and turning into an international education hub.

    Keywords: Higher education, Cross-border higher education, Internationlisation, International education hubs, Comparative study
  • Raziyeh Yousof Boroujerdi, Seyed Ali Siadat *, Saeed Rajaeepour, Ahmad Abedi Pages 81-120
    Objective

    This study aimed to construct the synergistic leadership scale in Iranian universities and validate it in Isfahan's University.

    Materials and Methods

    From a methodological point of view, this research is a sequential exploratory mixed study.  A purposeful sampling method was used to collect information in the qualitative part. A semi-structured interview was conducted with 14 faculty members with executive experience and expert in management and leadership knowledge in the country's universities. However, an interview was deleted due to a lack of effective information. The interviews stopped with theoretical saturation. In the quantitative section, the statistical population was 650 faculty members of the University of Isfahan. The sample size was determined according to Krejcie and Morgan's table; it was done by stratified random sampling and the designed questionnaire based on the findings of the qualitative section was distributed among them. To determine the validity of the qualitative section, a re-study was used by peers and researchers and the reliability of this section was confirmed by theoretical saturation in the data collection stage and with retest reliability, which becomes 90%. And to determine the validity of the researcher-made questionnaire, content validity, divergent validity, and construct validity were used. Cronbach's alpha (0.951) was used to determine the questionnaire's reliability.

    Result and Discussion

    The analysis of the qualitative section was based on the grounded theory approach and the analysis was based on open, axial and selective coding. To test the validity of the questionnaire, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis, including construct validity, convergent validity, and divergent validity, were used, and for reliability, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used. The results of factor analysis showed the optimal fit of each of the items with the factors. They showed that each of the load-bearing factors is a suitable factor to predict the questionnaire's main dimensions. As a result, the designed scale has high validity and reliability and can measure the realization of synergistic leadership in universities. Finally, as a result, the final form of the questionnaire was set as follows: causal factors through 11 items, coherent phenomena or synergistic leadership components through 8 items, context factor which appropriate for executing synergistic leadership through 12 items, Intervening factors through 7 items, strategies for executing synergistic leadership through 13 items, and The Consequences of implementation of synergistic leadership were measured through 12 items. Quantitative data were analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS and Smart PLS software. Due to the lack of native measurement tools for synergistic leadership, the designed questionnaire seems to be able to address this gap, Therefore, this questionnaire can be used in future researches on synergistic leadership in universities. Finally, the researcher explained the six factors of the paradigmatic pattern of synergistic leadership with their axial codes and provided practical suggestions for the realization of synergistic leadership in universities.

    Keywords: Higher education, Synergistic leadership questionnaire, Universities, Mixed method research, New leadership approach
  • Ali Sattari *, Rouhollah Khodabandehlou, Masoumeh Lashkari Pages 121-148
    Objective

    The purpose of this research is to study the trend of management research with emphasis on the concept of leadership in order to take advantage of its implications in management and leadership of education.

    Materials and mehods

    The research was carried out using mapping and bibliographic analysis using data from the WOS database. The structure and patterns of information exchanged in the field of leadership research as well as the interpretation of the relationship between the keywords used in the research were extracted and analyzed using VOS viewer software. The statistical population included 6540 articles, which often contained high-quality articles.

    Result and Discussion

    The results showed that the number of articles of leadership from 2000 to 2018 has been increasing. The articles were presented in the form of complete research papers and conference papers. The most prestigious publications belonged to the countries of the United States, Canada and England, and to the universities of Minnesota, Wisconsin and Manchester. Most international collaborations in the publication of papers have been conducted by countries and researchers from the United States, China, the United Kingdom and Australia, respectively. In the treasury of keywords used in research, the concept of leadership is mainly used in interacting with the concepts of efficiency, philosophy, philosophy of science, ethics, knowledge, vision, ideas and innovation. From the data presented, it can be seen that, first, attention to the concept of leadership has increased over time. Secondly, the concept of leadership has been integrated with mental concepts. This indicates the need for attention to mental and linguistic concepts and approaches in management research and educational leadership.

    Keywords: bibliographic analysis, Leadership, educational leadership, management
  • Zahra Eslami *, Rezvan Hakimzadeh, AliAkbar Saboury, Valiolah Farzad Pages 149-176
    Objective

    The purpose of the present research is to identify the effective factors in the assessment of research productivity of faculty members in the fields of humanities and social sciences of the University of Tehran.

    Materials and methods

    This research was conducted using a qualitative approach and content analysis method. Semi-structured interview tools were used to collect the research data. With targeted sampling, interviews were conducted with 18 faculty members from universities. The data were analyzed in two stages of open and axial coding. The validity of the research findings was guaranteed by member checking, external audit, and data source triangulation.

    Result and discussion

    The results of the qualitative analysis of the research showed that the main factors in evaluating the research productivity of the faculty members were identified in three dimensions: the factor of the quality of the research outcomes (the quality of the article, book, dissertation, innovation and ethics in the research), the effect of research achievements (Citations, research interactions, dissemination and application of results, promotion of science, technology, income, and research credibility) and research environment (financial and physical resources, human resources and incentive mechanism).

    Keywords: Higher education, research evaluation, research impact, research productivity, research quality
  • Yousef Adib *, Syed Bahaadin Karimi, Firouz Mahmoodi, Rahim Badri Gargari Pages 177-194
    Objective

    The purpose of this study was to analyze the curriculum of empirical science at the fourth, fifth, and sixth grades of elementary school based on Vark's learning styles.

    Materials and Method

    It was a content analysis descriptive research using Shannon entropy method. The statistical population included the curriculum (purpose, content, methodology and evaluation) of the fourth, fifth, and sixth grades of the elementary school. The statistical sample of curricula is social studies subject. In order to analyze the existing curriculum (intended) with each learning style, the objectives of the textbooks were first studied, then the content of the textbook was examined. And in order to review the proposed methods, we analyzed the teaching manual. In the evaluation section, the questions raised in the textbooks and the teaching guide were analyzed. The research tool was Vark's Learning Styles Checklist (1998), which was developed based on the VARK Learning Styles Questionnaire and questionnaire and provided coding analysis to three researchers in planning to ensure the reliability of the obtained analyzes. A lesson was agreed and the percentage of agreement was estimated to be 0.88.

    Result and Discussion

    The results of data analysis showed that in the curriculum of empirical science at the fourth and sixth elementary grades, the visual style was first and the Read/write style in the fifth rank. In fifth grade, the auditory style was first, and the combinative style in the fifth rank. Therefore, it can be said that the preferred style in the empirical science curriculum is the visual style in the fourth and sixth grades and the auditory style in the fifth grade.

    Keywords: The analysis of the curriculum, learning styles & Vark
  • Seyed Mohammad Hosseini *, MohammadAli Shahhosseini, AliAsghar Fani, Abdolali Ahmadzehi Pages 195-236
    Objective

    Designing a model for evaluating teachers' effective performance is a major challenge in the Ministry of Education, and stakeholders in this field are dissatisfied with current evaluation methods. Therefore, the aim of this study was to provide a model for evaluating the performance based on the competence of high school teachers.

    Materials and Methods

    To do this, a combined qualitative-quantitative exploratory method was used. The qualitative part was based on Strauss-Corbin's Grounded theory approach and experimental data obtained from open interviews with 20 experts. A theoretical model emerged from the interviews obtained through an open, central, and selective coding analytical process. From open coding to saturating concepts and creating categories, axial coding to raise categories and the process of relating them to their subcategories to select the central phenomenon and from selective coding to create a theoretical arrangement of categories The original was used to build the model.

    Discussion and Conclusion

    As a result of constructing the model, competency-based performance criteria were explained with the subcategories of behavioral-moral-emotional competencies, knowledge, professional, attitude, general and specialized performance criteria as a central phenomenon. Also nine strategies of targeting, determining design considerations, comprehensive design of performance appraisal, guide and consulting, laying the groundwork for improving performance appraisal, improving the quality of performance appraisal, selecting appraiser, designing performance appraisal tools, determining how to conduct performance appraisal It resulted. The results show that performance appraisal occurs under the influence of causal, intervening and contextual conditions that affect selecting appropriate strategies and consequently the consequences. The validity of the model was evaluated with Lincoln-Guba indices and its reliability was assessed with a Creswell-based dual coding strategy. By distributing 360 cluster questionnaires randomly among teachers in 11 provinces, the theoretical model obtained by quantitative methods of structural equations was tested and confirmed through PLS3 software. Structural validity was performed using confirmatory and exploratory factor analysis and factor loads were higher than 0.4 and subscription values were higher than 0.5. The combined reliability and Cronbach's alpha values for all variables in the model were above 0.7. The structural model fit test used indices of significant coefficients t, all t values were above 1.96 and confirmed the relationships between variables. Suggestions and guidelines for future research were also provided.

    Keywords: Performance Evaluation, performance evaluation based competency, Education system, high school teachers
  • Hanif Haji Aghaee, Ali Khalkhali * Pages 237-264
    Objective

    The purpose of the present research was to reconstruct the role of principals in schools that tend to have entrepreneurial structures. Because in any organization, including schools that are intend to entrepreneurial structure, the role of principal is one of the determining and guiding roles.

    Method

    This study was a qualitative one with a phenomenological approach. For this purpose, ten entrepreneurial experts with practical experience in school systems were purposefully invited based on purposeful sampling and until theoretical saturation. A semi-structured interview was used to collect the data. The content of the interviews was analyzed using the content analysis method.

    Discussion and Conclusion

    On the basis of basic coding, 97 components were recognized, and finally, 16 organizing constructs were formulated into 5 global themes as constituent components of the role of administrator in schools with a tendency for entrepreneurial structures. These roles were titled as Entrepreneurial Leadership, Entrepreneurial Ecosystem Designer, Balancing between All School Stakeholders, Individualizer of School Schedules, and Network Culture Developer. These global roles have the capacity to reconstruct the role of entrepreneurial school principals. Also, school management focused on entrepreneurial roles is able to increase efficiency and create innovative values.

    Keywords: Entrepreneurial Ecosystem, Entrepreneurial School, Entrepreneurial Administrator
  • Maryam Shahrabifarahani *, AliAkbar Khosravi Babadi, Abbas Khorshidi Pages 265-298
    Objective

    The purpose of this study was to identify the dimensions, components and indicators of educational leadership for the management of the first primary school in Tehran, because leadership is a key factor in improving organizational performance and the success or failure of the organization depends on the effectiveness of leadership at all levels.

    Materials and methods

    The research in terms of purpose is applied, in terms of data, quality is based on the grounded theory method, and in terms of the nature of implementation, it is descriptive. The research population consisted of experts and experts in the educational leadership field and university teachers with research and operational background related to the educational leadership subject. Sampling was done using a targeted snowball sampling of 18 people for interviews. After interviewing and summarizing the information, with the help of the data theory of the foundation, the categorization and encoding of concepts was made and the final model was obtained. In order to determine the validity of the findings, the data were adapted by studying the theoretical foundations and research background, interviewing the focal subjects, and obtaining the views and guidelines of a group of experts. Before the coding, a final review was done. The use of special procedures for coding and analyzing symbols and symbols and the rich description of the data was used to determine the external validity of the findings from the techniques of obtaining theoretical saturation. To determine the validity of the findings, data gathering techniques were used from multiple sources, analysis of negative cases and flexibility of the method, which all indicated the reliability and validity of the research findings.

    Discussion and conclusion

    The results showed that the educational leadership model of managers of primary schools in Tehran has 248 indicators, 39 components, and 5 dimensions. Dimensions and components obtained are as follows: belief (value, visualization, comprehensiveness, meditations and flexibility), work structure and environment (educational evaluation, educational supervision, management of the learning process, learning development, professional development, educational discourse, and modeling), leadership style (administrative/managerial, collaborative, developmental, distributive, interactive, libertarian, emotional, educational, ethical and contingent), organizational and managerial ability (direction, analysis, and judgment, management improvement, Organizational capability, organizational culture, organizational climate, effective communication, veracity authority) and personal, intellectual and emotional characteristics of leadership (influence, insight, challenging, inspiring, encouraging, determined, sensitive, divergent thinking, interests and individual motives and value). After interviewing the experts, 224 indicators, 33 components, and 4 dimensions were identified, which were removed, modified and added by performing the Delphi technique and brainstorming in selective coding. Finally, 248 indicators were classified into 39 components and 5 dimensions. Therefore, the results indicate that it is necessary to provide a model of educational leadership appropriate to primary schools' specific characteristics in Tehran. Its implementation at the primary school level requires the full support of education officials and decision-makers.

    Keywords: educational leadership, First Primary, Leadership, Schools Administrators
  • Zeinab Ghasemi Vajargah, Safar Fazli * Pages 299-326
    Objective

    Today, using the electronic learning systems incredibly has increased so that many universities, institutes and organizations have tended to virtual learning by using these systems. Hence, we need to study the effective factors on the success of these systems day to day. The previous literature shows that users' psychological factors are an effective factor in the success rate of these systems. This research has examined the effect of a psychological feature of users called Grit on the success of e-learning systems in the electronic training center. For doing so, the gritty variable is entered into the success model of McLean & Delone information systems.

    Materials and methods

    This research is descriptive-analytic research, in which the information gathering method is a field survey. The statistical population of this research is 310 students of E-learning Center of Guilan University of which 173 persons were chosen by Cochran formula. Data collection in this research using the standard and local questionnaire is derived that we used Duckworth & Quinn (2009) and Aparicio et al. (2016).To determine the causal relationship between independent and dependent variables, Structural Equation Modeling (SEM) and Partial Least Squares using SmartPIS3 software are used for statistical analysis of the collected data.

    Result and Discussion

    The research findings indicate that users' gritty affect their use of the e-learning systems and users' satisfaction of the system. Also, other structural dimensions of McLean & Delone's success model is confirmed. Therefore, to improve users' use and satisfaction, it is suggested that they pay attention to their psychological characteristics and use it to customize users’ profiles. Also, gritty features should be considered in evaluating mental and student academic advice and education to enhance them.

    Keywords: Structural Equation Method, McLean & Delone's Model, Success of E-learning System, Gritty features
  • Jafar Hassan Rezai * Pages 327-346
    Objective

    Due to the decrease in student population, the importance of student loyalty in higher education is increasing. On the other hand, student's satisfaction can lead to loyalty as a competitive advantage. Educational Service Quality is also considered an important and effective challenge in this area. Thus this study was conducted to evaluate the effect of educational service quality on students' loyalty by satisfaction mediation.This was a descriptive survey study.

    Materials and methods

    The statistical population consisted of all undergraduate, postgraduate, and Ph.D. students of Imam Khomeini International University. The stratified random sampling was done. Students' Loyalty, Satisfaction and Educational Service Quality questionnaires were used to collect data, to confirm the tool's reliability. The alpha coefficients respectively were 0.91, 0.87 and 0.81, indicating the tools' desired reliability. Finally, 342 questionnaires were analyzed using structural equation modeling.

    Result and Discussion

    The effect of educational service quality on satisfaction was positive and significant. The effect of satisfaction on loyalty was positive and significant.This study showed that the direct effect of educational service quality on students' loyalty was negative and not significant. But it affects the loyalty indirectly and through satisfaction. This finding emphasizes the importance of satisfaction as an influential variable in student loyalty and enhancement.

    Keywords: Higher education, educational service quality, Satisfaction, Loyalty
  • Fariborz Erfanizadeh, MohamadReza Ardalan *, Fakhroalsadat Nasiri, Afshin Afzali Pages 347-386
    Objective

    The context of leadership in higher education is dynamic, complex and multidimensional. Because of the complexity of the organization, multiple goals and traditional values of the universities, the nature of leadership in higher education is also ambiguous and controversial. For these reasons have led researchers to describe and analyze the basis of leadership in higher education from a different perspective. With the increasing diversity of student populations in universities, the Higher education system faces many challenges to create more capacity for them. Every day, these situations will become a part of the university's educational outlook in higher education. Understanding the roles and necessary skills to lead the student diversity can help the universities in this field. The present research aimed to examine the views of experts on the leadership of student diversity in Iran's higher education system.

    Materials and Method

    The research sample included all the experts in the field of management, education sciences, social sciences, and psychology in Iranian universities which out of whom 16 experts were selected through purposeful sampling and based on theoretical saturation. The research approach is qualitative, and the study method is phenomenology. Data collection tool was a semi-structured interview, and the method of analysis was the topic analysis method. The research data were validated through member checking, peer checking, and external audit.

    Result and Discussion

    The findings of this study showed that the six factors of justice-oriented, diversity-oriented, unity oriented, communication-oriented, lead oriented, and culture-oriented are components of Leadership of Student Diversity in the higher education system. the results also showed that the higher education system for three reasons individual, organizational and social importance should be responsive to the diversity of students. According to the findings of the study, it can be said that because of the changes is happening in the demographic trend of society and consequently in the higher education system, there are also changes in student demographic trends, so that we will see students with different ethnicities, races, cultures, religions, and beliefs in the university environment. These changes and demographic diversity will affect the structure of the higher education system. Because the higher education system is made up of a diverse combination of individuals and students, it requires individuals to manage this diverse population and with the right guidance of them, use their abilities to fulfill the goals of higher education and society. Therefore, diversity leadership must create a climate within the university environment that recognizes and accepts students' diversity and respects their values. Also, create a united and interconnected culture, support students by building a positive relationship with them, provide their needs, and consider values such as justice, equality, and impartiality in dealing with them.

    Keywords: Diversity Leadership, students, Higher education