فهرست مطالب

قرآن پژوهی خاورشناسان (قرآن و مستشرقان) - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 29، پاییز و زمستان 1399)

نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان (قرآن و مستشرقان)
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 29، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین علوی مهر* صفحات 10-38

    در جهان غرب و به طور عمده دنیای مسیحی، به دلیل تحریف های کتب عهد عتیق و جدید و نارسایی آموزه های مذکور، نظریات گوناگونی پیرامون وحیانی بودن یا نبودن این کتب مطرح شده که صرف نظر از درستی یا نادرستی آن عقاید و آراء در مورد عهدین، تعمیم آن نظرات به قرآن کریم جفایی در حق این کتاب آسمانی است. دره حداد یکی از مستشرقان غیرمسلمانانی است که سعی کرده است با مقایسه تطبیقی قرآن و عهدین و تقسیم بندی رسالت پیامبر اکرم (ص) در پنج مرحله زمانی متفاوت، قرآن کریم را حاصل تجربه پیامبر اکرم (ص) معرفی نماید. این مقاله بر آن است با روش تحلیلی انتقادی و با توجه به تفاوت محتوایی و هنری بسیار از آموزه های قرآنی (قصص) با عهدین و الهی بودن منشا دریافت های وحیانی حضرت محمد (ص)، دیدگاه وی در این خصوص را بررسی نماید. افزون بر این که با توجه به عصمت آن حضرت در دریافت وحی، معجزه بودن قرآن، امی بودن پیامبر (ص) و آیات فراوان قرآنی، تجربی بودن وحی نبوی و تاثیر از یهود و مسیحیت، نیز تاثیرپذیری قرآن کریم از فرهنگ زمانه جاهلیت و به طورکلی ایده همسان انگاری وحی قرآنی با تجربه دینی مردود می گردد. 

    کلیدواژگان: وحی، تجربه دینی، قرآن، مستشرقان، یوسف دره حداد
  • محدتقی فاضلی*، محمدحسین محمدی صفحات 39-64

    یکی از بحث های اساسی در میان مستشرقان به طور عام و آنجلیکا نویورث به طور خاص، مسئله تاثیرپذیری قرآن از متون مقدس پیشین، فرهنگ زمانه و سخنان کاهنان و ادبیات عصر جاهلی است. آنان قصه های قرآن را نیز با همین مبنا و رویکرد موردتحقیق قرار داده اند. آنجلیکا نویورث نویسنده مقاله: (Myths and Legends in the Quran): ترجمه «اسطوره ها و قصه ها در قرآن»؛ یکی از کسانی است که مطالعات خود را درباره گزاره های تاریخی قرآن با چنین مبانی و رویکردی در پیش گرفته است. پرسش از چگونگی رویکرد دکتر آنجلیکا نویورث در باب قصه های قرآنی پیش روی ماست. اصولا دقت در مطالعات ایشان نشان می دهد که نویسنده بر اثر دخالت دادن پیش فرض ها و خطای روشی و منبع بسندگی در آثار دیگر مستشرقان، دچار خطا در داوری خود نسبت به قصه های قرآن گردیده است. فهم عمده اشکالات مقاله و پاسخ دادن آن ها امری است که این تحقیق به آن می پردازد در این پژوهش تلاش گردیده تا با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به سوال اصلی پاسخ داده شود. به یقین می توان اظهار کرد که مقاله «اسطوره ها و قصه ها در قرآن» مشتمل بر اشکال به لحاظ مبانی، روشی و منبعی است.

    کلیدواژگان: آنجلیکا نویورث، اسطوره پنداری قصه ها، شخصیت های قرآنی، تاثیرپذیری قرآن، فرهنگ زمانه، تقلید پنداری روزه
  • محمدجواد اسکندرلو، باقر ریاحی مهر* صفحات 65-92

    یکی از مسایل نوپدید قرآن پژوهی در دو حوزه معرفتی جهان اسلام و جهان غرب، مسئله تاثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه است. در این میان مستشرقان پس از قبول خودآگاه یا ناخودآگاه پیش فرض بشری بودن قرآن، به دنبال تبیینی بشری و طبیعی از این پدیده شگفت و یافتن مصادری دنیوی برای آن بوده اند. این مسئله در قرن نوزدهم بیش تر موردتوجه اسلام پژوهان غربی قرار گرفت. مقاله پیش رو به دنبال بررسی سیر تاریخی و تبیین نظریه تاثر قرآن از فرهنگ زمانه، با بهره جستن از روش توصیفی تحلیلی، با رویکرد انتقادی همراه با گردآوری و تجزیه وتحلیل اطلاعات سامان یافته و به مهم ترین موارد ادعایی این نظریه ازجمله: مناسک حج، بوسیدن حجرالاسود و... داشته است. به نظر نگارنده موارد فوق الذکر با اندیشه دینی اسلامی در تضاد است که هر یک از این موارد ادعایی با اشکالات جدی مواجه است. یافته های پژوهش نشان می دهد که محققان غربی و خاورشناسان با تمسک به این موارد و با توجه به مشابهت های موجود در قرآن و فرهنگ عصر جاهلیت، فرضیه های موجود را درباره مصادر قرآن مطرح کرده اند که هیچ کدام موردقبول مسلمانان نیست.

    کلیدواژگان: خاورشناسان معاصر، شبهات خاورشناسان، تاثیرپذیری قرآن، فرهنگ زمانه، وحی قرآنی، سیر تاریخی فرهنگ زمانه
  • مهدی حبیب اللهی، داود ابراهیم پور* صفحات 95-118

     بررسی دیدگاه های مستشرقان در مورد اسلام یکی از مباحث مهم در میان اندیشه وران حوزه علوم قرآنی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی دیدگاه های هارالد سویرمن، شرق شناس آلمانی در مقاله «اسلام اولیه بر اساس منابع یهود و مسیحیت» است که در اظهارات خود تلاش می کند تاثیرگذاری یهود و مسیحیت را در اسلام اثبات کند. روش این نوشتار که نتیجه یک پژوهش است، به روش کتابخانه ای متکی است و ازنظر هدف کاربردی است و از جهت سطح تحلیل برخوردار از ماهیتی توصیفی- استنباطی است. داده های موردنظر از راه مطالعات کتابخانه ای و با استفاده از ابزار فیش جمع آوری شده اند و به شکل گفتمان پاسخ داده شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که مستشرقان به دنبال تضعیف دین اسلام هستند و با استفاده از منابع ضعیف، شبهات خود را وارد دین کرده و بعد به قرآن نسبت می دهند. نتیجه حاصل از تحقیق این شد که سویرمن و مستشرقانی همچون کرون و کوک که دیدگاه گلدزیهر را توضیح می دهند، دین یهود و مسیحیت را تاثیرگذار در اسلام اولیه و گسترش آن می دانند و اسلام را خشونت طلب و قوم گرا معرفی می کنند که این اظهارات با آیات قرآن و منابع اصیل رد شده است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: هارالد سوئرمن، تاثیرپذیری، اسلام، یهود، مسیحیت، شرق شناسی
  • نوروز امینی* صفحات 119-154

    یکی از مباحث مهم در تاریخ قرآن، مسئله جمع و تدوین قرآن است. بسیاری از خاورشناسان، با استناد به روایاتی که تدوین مصحف کامل را به زمان پس از رحلت پیامبر (ص) مربوط می دانند، در اصالت متن قرآن حاضر تشکیک کرده و به نوعی در صدد اثبات تحریف لفظی آن برآمده اند. این شبهات در صورت اثبات تدوین مصحف کامل در زمان پیامبر اکرم (ص)، قابل پاسخ گویی خواهد بود. در این پژوهش، اسناد روایات دال بر تدوین مصحف کامل در زمان پیامبر (ص)، با روش تحلیل اسناد، از دیدگاه رجالی ارزیابی و پس از بررسی تک تک احادیث، این نکته اثبات شده است که بیشتر این روایات، از نظر سندی، دارای اسنادی صحیح یا دست کم حسن است و تنها شمار اندکی از این روایات، دارای ضعف سندی است.

    کلیدواژگان: جمع قرآن، ونزبرو، تدوین قرآن، مصحف، روایات تدوین
  • علی کریم پور قراملکی*، محمدیاسین بصیرت صفحات 155-174

    نگاهی که مستشرقان در پیدا شدن مذهب شیعه اثناعشری دارند، تشیع را یک مکتب همه جانبه به صورت امروزه از آغاز رسالت پیامبر (ص) نمی دانند، بلکه معتقدند: شیعه اثناعشری، مذهب سیاسی است که به تدریج در یک فرایند زمانی بعد از فوت پیامبر اکرم (ص)، شکل گرفته و تکامل یافته است. درحالی که یافته پژوهش در این نوشتار، بیانگر آن است که این اعتقاد، خلاف عقیده شیعه اثناعشری و حتی برخی نقل های منابع سنی است. تبیین نادرست پدید آمدن شیعه ازلحاظ تاریخی و تشبیه عقیده شیعه به عقیده مسیحیت درباره حضرت عیسی و نیز تحلیل ناصحیح عقیده شیعه درباره وجود حضرت مهدی (عج) به همراه عقیده شیعه درباره شفاعت، ازجمله نکاتی است که مولفان «دایره‏المعارف الاسلامیه لیدن» در مدخل مربوط به «شیعه» و نیز مدخل «اثناعشری» گرفتار آن شده اند که در این مقاله، سعی گردید، موارد مذکور با دیده انتقادی، درستی عقاید شیعه به اثبات برسد.

    کلیدواژگان: شیعه، اثناعشری، مستشرقان، دائره‏المعارف الاسلامیه لیدن
  • علی قانعی، فاطمه مرادی* صفحات 175-202

    ازآنجایی که دایره المعارف قرآن لیدن مرجعی علمی برای پژوهشگران انگلیسی زبان در جهت شناخت اسلام و معارف والای قرآن محسوب می گردد؛ بررسی و تعیین میزان اعتبار و اتقان مقالات آن نیز امری لازم و ضروری است؛ لذا نوشتار حاضر با مراجعه و استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی و با رعایت اصل انصاف و واقع نگری، به بررسی و نقد علمی مقاله علی بن ابیطالب (ع) از این دایره المعارف پرداخته است. یافته های پژوهش پیش رو حاکی از آن است که نویسنده ی این مدخل- علی آسانی- نه تنها از معرفی کامل و جامع حضرت علی (ع) ناتوان بوده، بلکه به دلیل عدم رجوع به منابع متعدد و اصیل شیعی، برخی از فضایل این امام بزرگوار را به طور صحیح و دقیق بیان نکرده است. این بیان ناصحیح علاوه بر اینکه موجب تحریف حقیقت گشته، مخاطبان این دایره المعارف را نیز از فهم صحیح نسبت به سیمای واقعی بزرگ ترین شخصیت جهان اسلام پس از رسول خدا (ص) محروم ساخته است.

    کلیدواژگان: علی بن ابی طالب 7، فضایل علی (ع)، علی آسانی، دایره المعارف قرآن لیدن، مستشرقان
  • سید محمد موسوی مقدم، فاطمه نجارزاده گان* صفحات 203-232

     به باور ونزبرو چارچوب وحی حاوی شماری از سنت هاست که در سه فرم بداهتی، استسفاری و نقلی برای معرفی درون مایه های اصلی توحیدی قرآن به کاررفته و از دامنه نسبتا محدودی از لغات و قطعات غیر مرتبط تشکیل شده اند. ازآنجاکه ونزبرو با روش تحلیل ادبی به بررسی پرداخته است، این مقاله نیز با بهره گیری از همین روش، به تبیین و ارزیابی فرضیات وی در این سه فرم می پردازد: نخست، فرم بداهتی: در دو کلیدواژه «قل» و «یا ایها»: به منظور صحت سنجی این فرم، امکان انتساب یا جایگزینی کلام بشر (به طور ویژه بیانات نبوی) با سخنان خداوند و ارتباط میان «یا بنی آدم» و «ابن آدم» موردبحث قرار می گیرد؛ دوم، فرم استسفاری: در کلیدواژگانی چون «ربی، ربنا»؛ «اللهم»؛ «الحمدلله، له الحمد، بحمد ربک، بحمدک و.. یا سبحان الله، سبحان الذی، سبحان ربک، سبحانک و...» و حرف تاکید «ایا». برای ارزیابی این فرم به بررسی کلیدواژگان و تطبیق میان مناسک اسلامی و اعمال جاهلی اقدام می شود؛ زیرا ونزبرو اعمال عبادی پیش از اسلام را منبع اشارات قرآنی در این فرم می شمرد و بر این باور است که مناسک اسلامی همچون «طواف»، «وقوف»، «قربانی» و «حج» از عهد میان خدا با ابراهیم (ع) و اسماعیل (ع) در مکه اخذ گردیده و با برخی از رسوم بیگانه و تحرف شده آمیخته شده است؛ سوم، فرم نقلی: برای بررسی این فرم به ارزیابی ادعاهای ونزبرو درباره داستان ها و تطبیق میان داستان های قرآن و کتب مقدس پرداخته می شود؛ زیرا وی این فرم را دربردارنده مجموعه ای از داستان ها می داند که بیان دوباره و بدون بازسازی داستان های عهدین هستند و با کمک شمار محدودی از قواعد بلاغی به گونه ای از یکپارچگی ساختاری دست یافته اند.

    کلیدواژگان: جان ونزبرو، کتاب مطالعات قرآنی، سنت ها، فرم بداهتی، فرم استسفاری، فرم نقلی
  • محمدعلی رضایی اصفهانی، هیثم بوعذار* صفحات 233-254

    مقوله تعارض علم و قرآن به تبع بحث تعارض علم و دین، از مباحث دیرین و دامنه‏دار در میان مباحث علوم تجربی به شمار می آید. ازاین رو دایره المعارف های نگاشته شده، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به ارایه این مبحث می‏پردازند. یکی از آن دایره المعارف ها که به صورت مستقیم به این مقوله ورود نموده است، مدخل «قرآن و علم»، دایره المعارف اولیور لیمن است که توسط دکتر محمد شمشیرعلی نگاشته شده است. نوشتار پیش‏رو، پس از معرفی اجمالی دایره المعارف اولیور لیمن و نگارنده این نگاشته، به همراه ترجمه مقاله، برجسته‏ترین نقاط قوت و ضعف را مورد بررسی قرار داده است. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه‏ای است. یافته های تحقیق نشان می‏دهد، نگاشته مذکور از حیث تلاش در بازگویی آیات علمی و باور به عدم ناسازگاری بین یافته‏های جدید علمی و قرآن قابل تقدیر است؛ اما دارای کاستی‏هایی، ازجمله نوآور نبودن مقاله، فزونه‏گویی در سازگاری قرآن و علم، عدم مراجعه به منابع قرآنی و حدیثی، منحصر نمودن آیات علمی به علوم طبیعی، عدم بهره مندی از فهم قرآن‏پژوهان پیشین و معاصر و... است.

    کلیدواژگان: قرآن و علم، اولیور لیمن، محمد شمشیرعلی، علوم طبیعی، ناسازگاری
  • محسن خوشفر، مسعود شم آبادی* صفحات 255-270

     مقاله «اعداد» (Numbers)، از مستشرق مسیحی خانم افنان اچ فتانی، در دایره المعارف قرآن الیور لیمن به چاپ رسیده است. نویسنده با مراجعه به آیات قرآن کریم سعی دارد تا حدودی دیدگاه قرآن کریم را درباره اعداد به دست آورد و ادعای اعجاز ریاضی و عددی در قرآن را بررسی و نظم شگفت انگیز اعداد موجود در قرآن را منعکس نماید. پژوهش حاضر به بررسی نقاط قوت و ضعف این مقاله، به لحاظ ساختاری و محتوایی می پردازد. بهره گیری از ترجمه مناسب قرآن و مستند بودن مطالب به آیات قرآن و اشاره به لطایف قرآنی از نکات مثبت مقاله است. در مقابل، اشکالات ساختاری همچون عدم بررسی واژه و معنای «عدد» و اشکالات محتوایی چون مستند نبودن مطالب به منابع، تعمیم نادرست یک نظر به همه مسلمانان و خلط میان شگفت انگیزی اعداد قرآن با اعجاز قرآن بر این مقاله وارد است. همچنین در این مقاله سعی شده است با ارایه مطالب تکمیلی این اشکالات مرتفع گردد.

    کلیدواژگان: اعداد، اعجاز عددی، مستشرقان، دایره المعارف قرآن الیور لیمن، افنان اچ فتانی
  • محمدعلی افضلی* صفحات 270-292

    این نوشتار به بررسی مقاله «غلو» در دانشنامه قرآن: یک دایره المعارف، ویراسته پروفسور الیور لیمن می پردازد. خانم دکتر اسما افسرالدین از اعضای هییت تحریریه این دایرهالمعارف، آن را نگاشته است؛ اما با تحلیل و ارزیابی این مقاله می توان آن را تلاشی ناقص در جهت تبیین موضوع غلو در قرآن دانست. این مقاله از حیث ساختاری و محتوایی دارای نقصان های زیادی است. تعریف ناقصی از غلو ارایه کرده، به انواع غلو، علل پیدایش و مصادیق و نشانه‏های آن نپرداخته، کاربردهای واژه غلو در قرآن را بررسی نکرده و در مورد آیات مربوط به این موضوع و بررسی مصادیق غلو در قرآن که رسالت اصلی این مقاله بوده، کار علمی خاصی انجام نداده است. از طرفی مطالب بیان شده در این مدخل نسبتا کوتاه، نقدهای پژوهشی متعددی نیز دارد که تطبیق ناصواب در مصادیق غلو و تاریخ پیدایش آن، عدم توجه به آراء شیعیان و غلو پنداشتن مقامات ایمه (ع)، غلو دانستن رجعت و تکرار تهمت های مخالفان شیعه ازجمله آن هاست.

    کلیدواژگان: قرآن، دانشنامه قرآن، الیور لیمن، غلو، اسما افسرالدین
  • حسن رضایی هفتادر* صفحات 295-319

     قرآن پژوهان مسلمان، باید شناخت دقیقی از دیدگاه های خاورشناسان درباره مطالعات قرآنی داشته باشند تا بتوانند این دیدگاه ها را به بوته نقد گذارند. تحقق این امر، مستلزم آشنایی پژوهش گران با مستشرقان قرآن پژوه و آثار آنان است. مقاله حاضر، بعد از بیان مقدمه در ضرورت این شناخت و نیز معرفی برخی منابعی که به زندگی نامه علمی و آثار آنان اشاره کرده اند، به معرفی اجمالی شش خاورشناس قرآن پژوه معاصر و آثار آنان درباره مطالعات قرآنی به ترتیب حروف الفبای فارسی می پردازد. همچنین دیدگاه هریک از آن ها درباره یکی از مباحث قرآنی بررسی شده است. در این مقاله، نام های خاورشناسان قرآن پژوه برجسته ای چون: برینر، سلز و ونزبرو به چشم می خورد. بررسی آثار مستشرقان درباره مطالعات قرآنی، نشان می دهد که برخی از آنان یا اثری مستقل درباره قرآن پژوهی به جای گذاشته اند یا در کنار مباحث اسلام شناسی، به بحث مطالعات قرآنی پرداخته اند.

    کلیدواژگان: زیست شناخت، برینر، سلز، ونزبرو، پژوهش های قرآنی
|
  • Hussain Alavi Mehr * Pages 10-38

    In the Western world, and especially among Christianity, due to the distortions of the books of the Old and New Testaments and the inadequacy of these teachings, various theories have been put forward as to whether these books are revelatory or not, regardless of whether they are true or false, the generalization of those views to the Holy Qur''''''''an is a persecution of this divine book. Yousef D. Haddad is one of the non-Muslim Orientalists who have tried to introduce the Holy Quran as a result of the experience of the Holy Prophet (PBUH) by comparatively comparing the Qur''''''''an and the Testaments and dividing the mission of the Holy Prophet (PBUH) into five different time stages. This article intends to examine his views on this issue by analytical-critical method and considering the difference in content and art of many Qur''''''''anic teachings (stories) with the Testaments and the divinity of the source of the revelatory findings of Prophet Mohammad (PBUH). Moreover, due to: the infallibility of the prophet (PBUH) in receiving revelation, the miracle of the Qur''''''''an, being illiterated the Prophet (PBUH) and many verses of the Holy Qur''''''''an, the empirical nature of the prophetic revelation and impressionability from Judaism and Christianity, and Holy Qur''''''''an''''''''s impressionability from the culture of ignorance and The idea of the homogeneity of Qur''''''''anic revelation with religious experience is generally become rejected. 

    Keywords: Revelation, religious experience, Qur’an, Orientalists, Yousef Darreh Haddad
  • Mohammad Fazili *, MohammadHussein Mohammadi Pages 39-64

    One of the main debates among Orientalists in general and Angelica Neuwirth in particular is the question of the  Qur'an's impressionability from earlier sacred texts, the culture of the time, and the sayings of the priests and the literature of the pre-Islamic era. They have also researched the stories of the Qur'an with the same basis and approach. Angelica Neuwirth Author of the article: »Myths and Legends in the Quran«. He is one of those who have studied the historical propositions of the Holy Quran with such a basis and approach. The question of how Dr. Angelica Neuwirth views the stories of the Holy Qur'an is before us. Basically, the accuracy of his studies shows that the author has made a mistake in judging about the stories of the Holy Qur'an due to the interference of presuppositions and methodological errors and the citation and contentment of sources in the works of other Orientalists. Understanding the major flaws in the article and answering to them is something that this research addresses. I n this research, an attempt has been made to answer the main question using a descriptive-analytical method. It can be said with certainty that the article "Myths and Stories in the Qur'an" has some drawbacks in terms of principles, method and source.

    Keywords: Angelica Neuwirth, Mythology of stories, Qur’anic characters, Qur'an's impressionability, Culture of the time, imitating fasting
  • MohammadJavad Iskandarloo, Bagher Riahi Mehr * Pages 65-92

     One of the new issues of Qur’anic research in the two epistemological fields of the Islamic world and the Western world is the issue of the Qur'an’s impressionability from the culture of the time. In the meantime, Orientalists, after accepting consciously or unconsciously  the hypothesis of the Qur'an being human, have attempt to find a human and natural explanation of this strange phenomenon and finding worldly sources for it. This issue became more and more popular among Western Islamic researchers in the 19th century. The present article seeks to study the historical course and explain the theory of the Qur’an’s impressionability from the culture of the time, using a descriptive-analytical method, with a critical approach with the collection and analysis of organized information and the most important claims of this theory, including: Hajj Rituals, Kissing the Kaaba(Black Stone) and so on. in the author's opinion, the above-mentioned cases are in conflict with Islamic religious thought, and each of these alleged cases faces serious problems. The findings of this study show that Western scholars and orientalists, based on these similarities of the Qur'an with the culture of the pre-Islamic era, have made existing hypotheses about the sources of the Holy Qur'an that none of them are not accepted by Muslims.

    Keywords: Contemporary Orientalists, Orientalists' Doubts, Qur’an’s impressionability, Culture of the time, Qur’anic Revelation, Historical Course of the Culture of the Time
  • Mehdi Habibollah, Davood Ebrahimpoor * Pages 95-118

    The study of Orientalists' views on Islam is one of the most important issues among thinkers in the field of Qur’anic sciences. The purpose of the present study is to examine the views of the German orientalist Harald Suermann in his article "Early Islam Based on Jewish and Christian Sources", which seeks to prove the influence of Judaism and Christianity in Islam. The method of this paper, which is the result of a research, is based on the library method and is applied in terms of purpose and has a descriptive-inferential nature in terms of the level of analysis. The data were collected through library studies using the Fish tool and answered in the form of discourse. The research findings show that Orientalists seek to weaken the religion of Islam and, using weak sources, introduce their doubts into the religion and then attribute it to the Holy Quran. The result of this research is that Suerman and Orientalists such as Krone and Cook, who explain Goldziher's view, consider Judaism and Christianity to be influential in early Islam and its spread, and introduce Islam as violent and ethnic, which, of course, the verses of the Qur'an and Original Islamic sources refute these statements.

    Keywords: Harald Suerman, impressionability, İslam, Judaism, Christianity, orientalism
  • Nowruz Amini * Pages 119-154

     One of the important issues in the history of the Qur'an is the issue of collecting and compiling the Holy Qur'an. Many orientalists, based on the narrations that relate the compilation of the complete Qur'an to the time after the death of the Prophet (PBUH), have doubted the authenticity of the text of the present Qur'an and have somehow tried to prove its literal distortion. These doubts can be answered if the complete Mushaf is compiled in the time of the Holy Prophet (PBUH). In this study, the documents of the narrations indicating the compilation of the complete Mus'haf during the time of the Prophet (PBUH) have been evaluated from the rijali point of view by analyzing the documents, and after examining each of the hadiths, it has been proved that most of these narrations have authentic documents or at least reliable, and only a small number of these narrations have a weak document.

    Keywords: Qur’an collection, Wensbrough, Quran compilation, Mushaf, compilation narrations
  • Ali Karimpour Gharamaleki *, MohammadYasin Basirat Pages 155-174

    According to the Orientalists' view of twelver Shi’a religion, they do not consider Shi'ism to be a comprehensive school that emerged from the beginning of the Prophet's mission, but they believe that the Shi'a is a political religion, that was appeared after the Prophet's demise (pbuh), and in a gradual process has been formed and evolved. While the findings of this article indicate that this belief is contrary to the twelver Shi’a belief and even some quotations from Sunni sources. Providing a false statement of how the Shiites came into being historically and comparing the Shiite beliefs with the Christian beliefs about Jesus, as well as an incorrect analysis of the Shiite beliefs about the existence of Hazrat Mahdi (pbuh) along with the Shiites' beliefs about intercession, are among the mistakes made by the   "Leiden's Encyclopedia" authors, included in the "Shiite" entry as well as the "Twelfth" entry. In this article, we tried to prove the correctness of Shiite beliefs with a critical view of the mentioned cases.

    Keywords: Shia, Twelfth, Orientalists, Leiden Encyclopedia of Islam
  • Ali Ghanei, Moradi Fatemeh * Pages 175-202

    Abstract Whereas the Leiden Encyclopedia of the Qur'an is a scientific reference for English-speaking scholars to understand Islam and the higher teachings of the Qur’an; it is also necessary to check and determine the validity of its articles; therefore, the present article, by referring to library sources and descriptive-analytical method and observing the principle of fairness and realism, has studied and scientifically criticized the article of Ali ibn Abi Talib (AS) from this encyclopedia. the findings of the leading research indicate that the author of this subject - Ali Asani - was not only incapable of a complete and comprehensive introduction of Imam Ali (as), but also due to the lack of reference to numerous and original Shiite sources, he has not stated correctly and accurately some of the virtues of this great Imam.  This inaccurate statement, in addition to distorting the truth, has also deprived the audience of this encyclopedia of a correct understanding of the true face of the greatest figure in the Islamic world after the Messenger of God (PBUH).

    Keywords: Ali Ibn Abi Talib, the Virtues of Ali (AS), Ali Asani, Leiden Quran Encyclopedia, Orientalists
  • Seyyed Mohammad Musavi Moqaddam, Fateme Najjarzadehgan * Pages 203-232

     According to Wansbrough, the framework of revelation contains a number of traditions that have been used in three forms which are intuitive (badahati), investigative (istifsari) and narrative (naqli) in order to introduce the main monotheistic themes of the Qur'an and are composed of a relatively limited area of unrelated words and passages. Since Wansbrough has studied with the method of literary analysis, this article also uses the same method to explain and evaluate his hypothesis in these three forms: First, the intuitional form: in the two keywords  "Qul" [Say] and "Ya Ayyuha" ['O]: In order to assess the correctness of this form, the possibility of attributing or substituting human's word (especially prophetic speech) with the words of God and the connection between " 'O Bani Adam" sons of Adam and "Ibn Adam" son of Adam, is discussed. Second, the investigative of, Inquiry: in keywords such as "Rabbi" My Lord, Rabbana" our Lord; “Allahoma" O Allah, "Praise be to Allaah, praise be to Him, Praise be to your Lord, and Praise be to you and … or Glory be to God, Glory be to Who, Glory be to your Lord, Glory be to you and… and the emphasis of "Aya". To evaluate this form, keywords are examined and a comparison is made between Islamic rituals and ignorant practices. Because Wensbrough considers pre-Islamic acts of worship as a source of Qur'anic allusions in this form and believes that Islamic rituals such as "Tawaf", "Woqof", "Sacrifice" and "Hajj" are from the covenant between God and Abraham and Ishmael (AS) was taken in Mecca and it has been mixed with some foreign and distorted customs.  Third, the narrative form: To examine this form, Wensbrough's claims about the stories and the comparison between the stories of the Qur'an and the holy books are evaluated; because he sees this form as a collection of stories that are retellings without reconstructing the stories of the Testament and have achieved some form of structural integration with the help of a limited number of rhetorical rules.

    Keywords: John Wensbrough, Book of Qur’anic Studies, traditions, forms of intuition, Inquiry Form, Narrative Form
  • MohammadAli Rezaee Isfahani, Haitham Bouazar * Pages 233-254

     The issue of the conflict between science and the Holy Qur'an, as a result of the discussion of the conflict between science and religion, is one of the long-standing topics among the issues of experimental sciences. Therefore, written encyclopedias present this topic directly or indirectly. One of the encyclopedias that has directly entered this category is the entry of "Quran and Science" from Oliver Lyman's encyclopedia written by Dr. Mohammad Shamshir Ali. The following article, after a brief introduction to the Encyclopedia by Oliver Lyman and its author, translates the article and then examines the most salient strengths and weaknesses. The method of this research is descriptive-analytical and using library resources. The findings of the research show that the mentioned writing is commendable in terms of trying to recite scientific verses and believing in the incompatibility between new scientific findings and the Qur'an; But it has shortcomings, such as the lack of innovation of the article, exaggeration in the compatibility of the Qur'an and science, lack of reference to Qur'anic and hadith sources, limiting scientific verses to natural sciences, lack of understanding of previous and contemporary Qur'anic scholars, etc.. . is.

    Keywords: Quran, science, Oliver Lyman, Mohammad Shamshir Ali, Natural Sciences, Incompatibility
  • Khoshfar Mohsen, Masoud Shamabadi * Pages 255-270

    “Numbers" article, From the Christian Orientalist, Mrs. Afnan H. Fatani, published in Oliver Lyman's Encyclopedia of Qur’an. By referring to verses from the Holy Qur’an, the author tries to obtain the view of the Holy Quran about numbers to some extent and examines the claim of mathematical and numerical miracles in the Qur’an and reflects the wonderful order of the numbers in the Holy Qur’an. The present study examines the strengths and weaknesses of this article in terms of structure and content. Using the proper translation of the Qur'an and documenting the contents to the verses of the Qur'an and referring to the Qur'anic subtle substances are some of the positive points of the article. In contrast, there are structural flaws such as: the lack of study of the word "number “and its meaning  and content flaws such as: the undocumented nature of the material, the incorrect generalization of one view to all Muslims, and the confusion between the amazing numbers of the Qur'an and the miracle of the Qur'an. Also, in this article, we have tried to solve these problems by providing additional materials.

    Keywords: Numbers, numerical miracle, Orientalists, Oliver Lyman Quran Encyclopedia, Afnan H. Fatani
  • MohammadAli Afzali * Pages 270-292

     This paper examines the article "Exaggeration" in the encyclopedia "The Qur'an, an Encyclopedia", written by Professor Oliver Lyman. Dr. Asma Afsar al-Din, a member of the editorial board of this encyclopedia, wrote it; but by analyzing and evaluating this article, it can be considered an incomplete attempt to explain the issue of exaggeration in the Qur'an. This article has many shortcomings in terms of structure and content. Provides an incomplete definition of exaggeration, does not deal with the types of exaggeration, its causes, its examples and its signs, does not examine the uses of the word exaggeration in the Qur'an and does not examine the verses related to this subject and the examples of exaggeration in the Qur'an Has not done any special scientific work. On the other hand, the contents of this entry, relatively is short and have several research criticisms that incorrect application in examples of exaggeration and its history, disregard for the views of Shiites and disbelieve the spiritual station of the infallible Imams (AS), disbelieve  the Return and repetition of slanders that anti Shiism  say against them, are some of them.

    Keywords: Qur’an, Qur'an Encyclopedia, Oliver Lyman, exaggeration, Asma Afsar al-Din
  • Hasan Rezaee Haftador * Pages 295-319

     The Muslim Qur’ānic scholars should have a detailed understanding of the orientalists’ viewpoints toward the qur’ānic studies so that they can criticize those viewpoints. The fulfillment of this issue requires them to get familiar with the orientalist qur’ānic scholars and their works. After an introduction to the necessity of this understanding and the presentation of some resources on the scientific biography and bibliography of the orientalists, the study at hand briefly introduces six contemporary orientalist qur’ānic scholars and their works on the qur’ānic studies based on the Persian alphabet order. Moreover, the viewpoints of each of them toward the qur’ānic discussions have been examined. In this article, the names of outstanding orientalist qur’ānic scholars such as Brinner, Sells, and Wansbrough can be seen. The examination of the orientalists’ works on the qur’ānic discussions reveals that some of them have either written a separate work on the qur’ānic studies or have addressed the qur’ānic studies in line with their Islamic discussions.

    Keywords: Biography, Orientalists, Qur’ānic studies