فهرست مطالب

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 27 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد آزادی* صفحات 7-28
    در این مقاله آگاهی هایی کلی در مورد گونه شناسی انواع محوطه های باستانی منطقه کهگیلویه ارایه شده که در نتیجه فصل های دوم و سوم بررسی های باستان شناختی این منطقه شناسایی شده اند. این بررسی ها در محدوده ای به وسعت حدود 3000 کیلومتر مربع، در بخش های چرام، قلعه رییسی و مناطقی از دیشموک و لنده انجام گردید و هدف اصلی آن، شناسایی آثار باستانی منطقه بود. در این مقاله با رویکرد توصیفی-تحلیلی، کوشش شده به پرسش هایی مانند: ماهیت محوطه ها باستانی منطقه کهگیلویه، ویژگی های مختلف این محوطه ها و بسترهای شکل گیری آن ها در چشم انداز زمین ریخت شناسی منطقه پاسخ داده شود. باتوجه به کوهستانی بودن منطقه بررسی، یکی از فرضیه ها این بود که احتمالا در جستجوی محوطه های دوران پیش ازتاریخ با استقرارهای چند دوره ای مواجه نباشیم و احتمالا غارها، پناهگاه های صخره ای و محوطه های باز، مهم ترین محوطه ها این دوران خواهند بود. با توجه به سبک زندگی نیمه یکجانشینی در این منطقه تا چند دهه پیش، یکی دیگر از فرضیه های این بود که در کنار شناسایی محوطه های دیگر، با شمار قابل توجهی از محوطه های با ماهیت نیمه کوچ نشینی مواجه باشیم. رویکرد بررسی به صورت گسترده و تااندازه ای فشرده و مبنای سرپرست برای بررسی، نقشه های توپوگرافی به مقیاس 25000/1 برای به دست آوردن درکی کلی از وضعیت جغرافیایی منطقه بود. در پایان این بررسی ها، در مجموع شمار 374 اثر از دوره پارینه سنگی میانه تا اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی شناسایی و بررسی شد. به طورکلی، می توان انواع آثار شناسایی شده را به 15 گروه به این ترتیب دسته بندی نمود: محوطه ها، تپه ها، غارها، پناهگاه های صخره ای، بناهای عام المنفعه، بردگوری ها، خانه های اربابی دارای استحکامات، بناهای مذهبی، دژهای کوهستانی، گورستان ها، راه های سنگ فرش، کانال های انتقال آب، سنگ آب ها، سنگ نبشته ها و سنگرها. مهم ترین آثار شناسایی شده از دوره پیش ازتاریخ، شامل: محوطه های باز، اشکفت ها و پناهگاه های صخره ای است؛ ازجمله: محوطه کم کنک، اشکفت سیاه، پناهگاه های صخره ای قافله به 1 تا 3 و پناهگاه صخره ای و اشکفت کبگی که شواهدی از دوره های پارینه سنگی میانه، فراپارینه سنگی و احتمالا آغاز نوسنگی را به دست می دهند. آثار دوران تاریخی شامل برخی از محوطه های با معماری سنگی، بردگوری ها و گورستان ها است. باتوجه به شیوه زندگی نیمه یک جانشینی امروزی مردمان منطقه کهگیلویه، قابل پیش بینی بود که بیشتر محوطه های شناسایی شده، از نوع کوچ نشینی باشند. شمار زیادی از این محوطه ها مربوط به دوران اسلامی است که به احتمال قوی، با رونق شهر قدیم دهدشت در سده های میانه و متاخر اسلامی و نواحی اقماری پیرامون آن ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: کهگیلویه، بررسی باستان شناسی، گونه شناسی آثار باستانی
  • حسین داودی*، نیلوفر مقیمی، زهره شیرازی صفحات 29-54
    محوطه باستانی خله کوه به سبب داشتن موقعیتی ویژه در بافت شهری تاکستان، مورد تخریب و تعارض قرار گرفته است. امروزه از وسعت 7 هکتاری محوطه، فقط 3.5 هکتار باقی مانده است. طی برنامه های عمرانی دهه 1390 ه‍.ش.، تصمیم بر آن بود که بخشی از محوطه تبدیل به پارکینگ وسایل نقلیه و بخشی دیگر تبدیل به فضای سبز شود. به همین سبب، کاوش اضطراری خله کوه در سال 1393 با اهداف شناسایی شاخصه های فرهنگی و زیستی دوره های موجود و حفاظت از محوطه با آغاز و تداوم فعالیت های پژوهشی باستان شناسی به انجام رسید. در نتیجه کاوش ها، آثاری از یک روستای تک دوره ای مربوط به دوره مس وسنگ انتقالی (فلات قدیم ب) از نیمه نخست هزاره پنجم پیش ازمیلاد در نهشته های تحتانی محوطه شناسایی شد. این مرحله از روستانشینی، با وجود تحولات اساسی در فرهنگ و اقتصاد مردمان فلات مرکزی، بسیار حایز اهمیت است. شواهد نویافته خله کوه، برای درک بهتر از چگونگی رخداد و مقیاس تحولات فرهنگی و اقتصادی مردمان فلات مرکزی، مورد ارزیابی قرار گرفت. پرسش ها عبارتنداز: شاخصه های فرهنگی-اجتماعی و نظام معیشتی در خله کوه و برهم کنش های فرهنگی منطقه ای و فرامنطقه ای در هزاره پنجم پیش ازمیلاد چگونه بوده است؟ فرض بر این است که شاخصه های فرهنگی خله کوه قابل قیاس با محوطه های هم زمان در فلات مرکزی ایران است و با این محوطه ها برهم کنش داشته و نظام معیشتی در دوره گذار از نوسنگی، ترکیبی از کشاورزی و دامپروری بوده است. روش پژوهش به این صورت است که پس از شرح اجمالی کاوش اضطراری خله کوه، سعی بر تفسیر یافته ها با تاکید بر گاهنگاری نسبی و مطلق، برهمکنش های فرهنگی، دامپروری و کشاورزی شده است. نتایج نشان می دهد که خله کوه، ویژگی های محلی و مناطق همجوار را دارد. سنت های سفالگری نشان از یکپارچگی فرهنگی در فلات مرکزی در دوره مس وسنگ انتقالی دارد. پیشرفت قابل توجهی در کشاورزی مبتنی بر آبیاری و دامپروری با گسترش بهره برداری از محصولات متنوع گوسفندسانان و گاو، طی دوره مس و سنگ انتقالی و عصر مس وسنگ در منطقه مشاهده می شود؛ هم چنین، شواهد گیاه باستان شناسی و دیرین گرده شناسی نشان می دهد که شرایط اقلیمی خشک در اواسط هزاره پنجم پیش ازمیلاد در منطقه حاکم می شود. این پدیده، زیستگاه های انسانی را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: برهمکنش فرهنگی، باستان شناسی زیستی، مس وسنگ انتقالی، محوطه خلهکوه، فلات مرکزی ایران
  • نجمه خاتون میری* صفحات 55-72
    شهرسوخته مربوط به هزاره سوم پیش ازمیلاد، همواره موردتوجه باستان شناسان بوده و تاکنون پژوهش های زیادی درخصوص این محوطه صورت گرفته است. اشیاء مکشوف از این محوطه عصر مفرغی بیشتر از خود محوطه برای پژوهشگران دارای اهمیت است، خصوصا سفال که بیشترین فراوانی را دارد. ازمیان سفال های بی شمار این محوطه، تعداد 12 قطعه سفال، به عبارتی 8 شی نخودی و 4 شی قرمز جهت انجام پژوهش انتخاب شد که همه ظروف کوچک مکشوف از گورستان و دارای کاربرد آیینی هستند. به دلیل فراوانی کم سفال های طیف قرمز، فرضیه وارداتی بودن این سفال ها مطرح است. فرضیه مطرح شده در این پژوهش، فرضیه وارداتی بودن سفال های قرمز است؛ چرا که فراوانی سفال های طیف قرمز در این محوطه کم بوده و به دنبال آن، پرسش وارداتی یا بومی بودن سفالینه ها مطرح است. ازجمله اهداف تعیین شده می توان به بررسی شباهت ها و تفاوت ها در فن ساخت، بررسی و مقایسه کانی شناسی، هم چنین مقایسه به لحاظ ساختاری، فازهای تشکیل دهنده و درجه حرارات پخت در کوره اشاره نمود. جهت نیل به اهداف و بررسی های باستان سنجی روی نمونه های موردمطالعه، آنالیزهای پتروگرافی و پراش پرتوی ایکس به روش پودری انجام شد. با تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده مشخص شد که نمونه سفال های موردمطالعه ازنظر اجزاء سازنده و ساختار تشکیل دهنده آن، شبیه به هم بوده، از تمپرهای معدنی سیلیس دار منطقه، نظیر سنگ چرت استفاده شده است و تفاوت اصلی آن ها در ترکیب خمیره، درصد فراوانی هر یک از کانی های موجود در خمیره سفال ها، شیوه ساخت و نحوه عمل آوری خمیره توسط سفالگران شهرسوخته بوده است. بررسی ها نشان داد که بافت تشکیل دهنده این سفال ها در دو نوع ریزبلور و درشت بلور هستند، اما کانی ها و پرکننده های موجود در ساختار تشکیل دهنده آن ها تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته اند؛ هم چنین میزان حرارت کوره در تعیین رنگ نمونه های موردمطالعه نقش بسزایی داشته است و در نمونه هایی که کانی کلسیت موجود بود دمای پخت زیر 800 درجه سانتی گراد و نمونه های فاقد کلسیت بالاتر از این دما پخت داده شده اند. با توجه به نتایج آزمایش ها و تحلیل های صورت گرفته به نظر می رسد سفالگران شهرسوخته به فن آوری و شیوه ساخت سفالینه های طیف قرمزرنگ دست پیدا کرده بودند.
    کلیدواژگان: شهرسوخته، سفال قرمز و نخودی، باستان سنجی، پتروگرافی، پراش پرتو ایکس
  • محسن دانا*، علیرضا هژبری نوبری صفحات 73-94
    اگر ایران را به چهار بخش تقسیم کنیم، با نگاهی اجمالی به فعالیت ها و کاوش های انجام شده در محوطه های عصر آهن ایران درمی یابیم که تمرکز آن ها در ربع شمال غربی ایران است. جایی که غرب، شمال غرب، شمال مرکز و نیمه غربی باریکه ساحلی دریای کاسپی را شامل می شود. نکته مهم آنجا است که مبنای گاهنگاری عصر آهن در ایران نیز براساس کاوش چند محوطه در بخش کوچکی از شمال غرب و تعمیم آن به تمام ایران است. به این ترتیب، با نگاهی دیگر به فعالیت های باستان شناسی عصر آهن مشاهده می کنیم نیمه شرقی ایران و به ویژه شمال شرق بسیار ناشناخته است؛ به جز چند انتشار انگشت شمار، عملا دانسته ها از عصر آهن شمال شرقی ایران که امروزه تمام استان خراسان شمالی و بخش های شمالی استان خراسان رضوی را شامل می شود، ناچیز است. در این مقاله تلاش می شود براساس جدیدترین پژوهش ها تصویری از عصر آهن بخش بزرگ از شمال شرقی ایران، با تاکید بر حوضه اترک میانی، ارایه شود. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی، برای نخستین بار سفال و ویژگی های سنت سفالی این حوزه توصیف شده و هم چنین سفال های آن گونه شناسی شده و این سفال ها در قالب 7 ریخت سفالی معرفی می شود. پرسش های پژوهش عبارتنداز: اترک میانی در حوزه کدام فرهنگ یا سنت سفالی قرار می گیرد؟ علاوه براین ویژگی سفال های عصر آهن این حوضه چیست؟ براساس مطالعات سفالی، اترک میانی در عصر آهن جزو فرهنگ سفالی داهستان کهن است. داهستان، بخش بیابانی شمال دشت گرگان است که امروزه در جنوب غرب ترکمنستان قرار دارد. ویژگی این سنت سفالی، سفال های خاکستری است که از سفال خاکستری-سیاه البرز شرقی عصر مفرغ البرز شرقی منشا گرفته است. در کنار سنت سفالی غالب در حوضه اترک میانی، سفال های نخودی منقوش معروف به یاز I نیز به تعداد اندک وجود دارد که نشان از تبادلات و برهمکنش های فرهنگی با مردمان یاز I دارد. در این پژوهش پیشنهاد می شود که که این منطقه به دلیل همجواری با فرهنگ یاز I ممکن است نقش مهمی در شکل گیری سنتی داشته باشد که بعدها به فرهنگ سیلک VI مشهور شد.
    کلیدواژگان: شمال شرق ایران، عصر آهن، حوضه اترک میانی، داهستان کهن، یاز I
  • محمدرضا حدادیان*، بهمن فیروزمندی شیره جینی، رضا شعبانی صمغ آبادی صفحات 95-114

    از آنجا که عصر آهن، نقطه تلاقی بین دوران پیش ازتاریخ و تاریخی ایران به حساب می آید، از منظر باستان شناسی دارای اهمیت بسزایی است. از مهم ترین یافته ها و بحث های عصر آهن، سفال خاکستری و مساله پیدایش و چگونگی انتشار آن در ایران است؛ در این خصوص، نظریات متعددی ارایه شده که برخی آغاز عصر آهن و ظهور سفال خاکستری را نتیجه مهاجرت و پویایی فرهنگی، و برخی آن را درونی و در نتیجه تطور و تغییرات در فرهنگ های عصر مفرغ می دانند. از نقاط قابل توجه عصر آهن فلات مرکزی، منطقه میان کوهی طالقان است؛ از این منطقه، 13 محوطه عصر آهن شناسایی شده است که بخشی از یافته های سفالی آن در دوره مذکور را قطعات سفال های خاکستری با فاصله زمانی آهن I و II را به خود اختصاص می دهند که تاکنون کمتر بدان پرداخته شده است. هدف اصلی این پژوهش، ضمن معرفی و تحلیل استقرارهای عصر آهن منطقه طالقان، بررسی سفال خاکستری و مقایسه و تطبیق آن با سایر مناطق محوطه های همجوار است. پرسش ها عبارتنداز: گونه ها و الگوی پراکنش محوطه های عصر آهن منطقه طالقان از چه شاخصه ای برخوردارند؟ ظهور سفال خاکستری منطقه طالقان پی آمد استقرارهایی با یک فرهنگ جدید است یا فرآیند یک فرهنگ تطوریافته درون منطقه ای بوده است؟ سفال خاکستری منطقه طالقان محصول یک جامعه پیشرفته با شاخصه های جوامع پیچیده شهری است، یا محصول یک جامعه روستایی بوده است؟ روش پژوهش، به صورت میدانی با گردآوری سفال ها از سطح محوطه ها و مطالعه آن با رویکرد توصیفی-تحلیلی از طریق جستجو در منابع کتابخانه ای و گزارشات فعالیت میدانی صورت گرفته و سپس نتایج حاصل شده به شیوه تاریخی-تحلیلی ارایه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سفال خاکستری طالقان احتمالا پی آمد یک استقرار جدید است و وجود برخی نشانه ها باعث تقویت این فرضیه شده که سفال خاکستری این منطقه، محصول یک جامعه دامدارکوچ نشین یا به احتمالی دیگر، محصول یک جامعه دامدار روستایی است که با جوامع پیشرفته فلات مرکزی در ارتباط بوده است؛ همچنین بررسی گونه ها و الگوهای استقراری طالقان نشان می دهد عموما پراکنش محوطه های در راستای برآوردن نیازهای جوامع کوچ رو بوده است.

    کلیدواژگان: عصرآهن، بررسی های باستان شناختی، استقرار، سفال خاکستری، طالقان
  • ایرج رضایی* صفحات 115-134
    در متون میخی دوره سارگون دوم، چند بار به جای نام «کارالا/کارالی/کارالو»، به عنوان سرزمینی که در برابر سپاه متجاوز آشوری مقاومت کرده، اشاره شده است. تاکنون پژوهشگران برای مکان یابی این جای نام، چندین گزینه مختلف، به ویژه در محدوده شهرستان های سردشت، مریوان، سروآباد و کامیاران پیشنهاد کرده اند. پژوهش حاضر که با رویکرد تاریخی و با روش توصیفی-تحلیلی، براساس منابع کتابخانه ای و مصاحبه از بومیان منطقه اورامانات به سرانجام رسیده؛ در پی آن است تا به کمک شواهد زبان شناختی، و انطباق آن با مدارک باستان شناختی و ویژگی های جغرافیایی منطقه، به برخی از ابهامات و پرسش های مطرح شده، به ویژه در بحث مکان یابی کارالا، پاسخ دهد. کشف یک سرنخ جدید توسط نگارنده، نشان می دهد که نام این مکان هنوز هم، پس از گذشت قرن ها، بر یکی از ارقام (ژنوتیپ های) بومی انار متعلق به ناحیه اورامانات حفظ شده است. انار موردبحث که به «کارالی» موسوم است، بومی منطقه اورامانات بوده و به لحاظ ویژگی های ظاهری، متفاوت از دیگر ارقام انار در همین منطقه است. این یافته جدید، افزون بر کتیبه تنگی ور، تا حد زیادی امکان انطباق کارالا/کارالی باستان را با ناحیه اورامانات کنونی (در کردی هورامان) تقویت می نماید، و نظر آن دسته از پژوهشگرانی را که پیش از این کارالا را در محدوده اورامانات جستجو می کردند، تایید می کند. اورامانات یک منطقه جغرافیایی ویژه، با کوه های بلند و پرشیب و دره های تنگ و عمیق و آب های جاری فراوان است که دشت های باز و زمین های هموار در آن بسیار کمیاب است. این ویژگی طبیعی که وجه تمایز اورامانات از مناطق همجوار آن است، سبب شده است که در طول تاریخ، بیگانگان ازجمله پادشاهان جنگجوی آشوری، نتوانند به طور مداوم و به آسانی بر منطقه اورامانات دست یابند. باتوجه به شواهد موجود، به نظر می رسد که برخی از محوطه های ناحیه اورامانات که دارای لایه های استقراری مربوط به عصر آهن III هستند، به گونه ای با فرهنگ مادی مردمان کارالی باستان در ارتباط باشند.
    کلیدواژگان: آشورنو، کارالا، اورامانات، هورامان، انار کارالی، تنگی ور
  • محسن جاوری*، میلاد باغ شیخی صفحات 135-150
    بناهای مذهبی از دوران باستان تاکنون نقش مهمی در تشکیل عناصر ساختار فضایی شهر و روستاها ایفا نموده اند. کاوش های باستان شناسی و شواهد موجود تاریخی نشان می دهند، اماکن مذهبی در دوره های تاریخی -به ویژه ساسانی- یکی از مراکز مردم برای انجام مراسمات مذهبی بوده اند؛ یکی از یافته های اخیر کاوش های باستان شناسی در استان اصفهان، بنای مذهبی موسوم به آتشکده ویگل است که از کاوش های محسن جاوری در سال 1389 هجری شمسی در 10 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان آران و بیدگل یافت شد. مصالح این بنا برخلاف سایر بناهای هم عصر خویش، چینه ای و پلانی چلیپایی شکل دارد. در بخش میانی آتشکده ویگل پایه آتشدانی مرکب از دو سکوی مربع و ساقه ستونی گچی با شیارهایی قاشقی شکل از مصالح گچ و قلوه سنگ ساخته شده است. در این راستا، مقاله حاضر با هدف بازشناسی و مقایسه وجوه معماری آتشکده ویگل با برخی از آتشکده های مناطق مختلف، مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است؛ بنابراین پژوهش حاضر، براساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و براساس ماهیت و روش، تحقیقات تاریخی و تحلیلی است؛ اطلاعات مورد نیاز به دو روش مطالعات اسنادی و میدانی جمع آوری گردیده و در تلاش پاسخ به پرسش های پیش روست: 1. چگونه می توان بر پایه شواهد برجامانده از معماری این بنا، کاربری آن را به عنوان آتشکده اثبات نمود و این که براساس منابع تاریخی کدام گونه از آتش در این آتشکده در فروزش بوده است؟ 2. پلان معماری آتشکده ویگل از چه الگویی پیروی نموده است؟ نتایج پژوهش نشان داد تحلیل و مقایسه سبک شناسی معماری آتشکده ویگل با دیگر نمونه های هم زمان ساسانی نمایانگر شباهت های این اثر، نظیر معماری و یا پایه آتشدان در ساخت خود از الگویی مشابه نمونه های ساسانی بهره برده است و با وجود بقایای معماری همجوار ازجمله دالان طواف می توان کاربری آتشکده برای آن متصور شد؛ هم چنین باتوجه به مراتب آتش در این دوره، احتمالا آتشی که در این مکان پرستش می شده از نوع آتش محلی (آدران) بوده است.
    کلیدواژگان: دوره ساسانی، آران و بیدگل، آتشکده ویگل، پایه آتشدان ویگل، پلان چلیپایی
  • یونس یوسف وند*، فرشاد کرم زاده صفحات 151-172
    سیمره/ صیمره، یکی از شهری مهم ناحیه غربی ایران در سده های آغازین دوران اسلامی است که متون تاریخی به موقعیت آن در منطقه جبال و در حدفاصل خوزستان و کوهستان زاگرس اشاره کرده اند. این شهر پس از یک دوره حیات کوتاه مدت اما پررونق، در اوایل سده پنجم هجری متروکه می شود. باوجود پیشینه نسبتا طولانی مدت مطالعات باستان شناسی در این شهر، امروزه ابهامات و پرسش های چندی در رابطه با موقعیت مکانی دقیق آن در جغرافیای امروزی منطقه و دلایل واقعی انقراض آن مطرح است. علاوه بر این، بررسی نقش عوامل مختلف در رونق و توسعه این شهر ازجمله مواردی است که در پژوهش های پیشین مغفول مانده است. هدف پژوهش حاضر آن است تا با بررسی متون تاریخی و شواهد باستان شناسی ضمن رفع ابهام در مورد موقعیت مکانی شهر سیمره، تاثیر متغیرهای زیست محیطی، عوامل انسانی و تحولات سیاسی-تاریخی در روند مکان گزینی، گسترش و فروپاشی این شهر بررسی شود. پرسش های تحقیق از این قرار است؛ 1. موقعیت مکانی شهر تاریخی سیمره در جغرافیایی امروزی منطقه با کدام محوطه منطبق است؟ 2. عوامل موثر در مکان گزینی (شکل گیری)، رشد و گسترش و انقراض شهر سیمره کدامند؟ بر این اساس، فرضیات عبارتنداز: موقعیت شهر تاریخی سیمره با شهر «دره شهر» امروزی منطبق است. برخورداری های زیست محیطی و موقعیت راهبردی این شهر در مسیر راه های ارتباطی خوزستان به غرب ایران باعث شکل گیری و توسعه شهر سیمره در سده های آغازین اسلامی شده است و حوادث طبیعی و تحولات سیاسی-تاریخی باعث انقراض این شهر شده است. روش پژوهش تاریخی است و اطلاعات آن با استفاده از مطالعات اسنادی و بازدیدهای میدانی گردآوری شده است. نتایج نشان می دهد که مکان شهر تاریخی سیمره با محوطه معروف به «کلک» در حاشیه جنوب غربی شهر امروزی دره شهر منطبق است. در مرحله تکوین، عوامل تدافعی و امنیتی بیشترین نقش را در مکان گزینی این شهر داشته است. موقعیت راهبردی این شهر بر سر راه ارتباطی و بازرگانی خوزستان به غرب ایران در کنار برخورداری های زیست محیطی و توجه امرای آل حسنویه (330-406ه‍.ق./ 941-1015م.) به آن، رشد و شکوفایی آن در سده های آغازین اسلامی را موجب شده که تا اوایل سده پنجم هجری حیات آن ادامه داشته است؛ بررسی ها نشان می دهد در کنار زلزله، عوامل سیاسی-تاریخی و کاهش رونق راه های ارتباطی منطقه، که به دنبال انقراض حکومت آل حسنویه رخ داده، بیشترین تاثیر را در متروک شدن این شهر داشته است.
    کلیدواژگان: شهر سیمره، عوامل زیست محیطی و انسانی، شواهد تاریخی و باستان شناسی
  • محمدامین سعادت مهر*، حسین کوهستانی اندرزی، حسن هاشمی زرج آباد، زهره جوزی صفحات 173-188

    پس از کشته شدن «احمدبن اسماعیل» (295-301 ه‍.ق.)، هم زمان «اسحاق بن احمد»، بزرگ خاندان «سامانی» و «نصربن احمد» (301-331 ه‍.ق.)، فرزند خردسال «امیراحمد» به ادعای امارت برخاستند که درنهایت به نزاع و پیروزی نصر خردسال انجامید. از آنجایی که کتب تاریخی مطالب پراکنده و متفاوتی در این باب داشته، علم سکه شناسی می تواند اطلاعات ارزشمندی را برای رفع این تفاقضات در اختیار محققین قرار دهد؛ پس پایه و مبنای اصلی این مقاله را داده های سکه شناختی، به ویژه فلسی شاخص از «امیراسحاق» تشکیل می دهد که نام امیر درگذشته، «اسماعیل بن احمد» (279-295ه‍.ق.) را نیز بر خود جای داده و به تاریخ 301ه‍.ق. در شهر سمرقند به ضرب رسیده است. پرسش های اصلی این پژوهش عبارتنداز: 1. چگونه می توان با استفاده از سکه مسین امیراسحاق (ضرب سمرقند به سال 301ه‍.ق.) بخشی از تاریخ آن عصر را بازسازی نمود؟ 2. نام امیر درگذشته، اسماعیل به چه علت بر این نوع سکه نقر گردیده و در مشروعیت یافتن اسحاق چه نقشی داشته است؟ این مقاله بر آن است تا علاوه بر معرفی این سکه شاخص که برای نخستین بار انجام می گردد، با رویکرد باستان شناسی ادراکی و رهیافت تاریخی به بازسازی و مشخص ساختن علل برخی از حوادث با همراهی داده های سکه شناختی در کنار متون تاریخی بپردازد. برآیند اصلی این پژوهش، مساله مشروعیت یافتن امیراسحاق از جانب خلافت بغداد بود که می توان نتیجه یافت، این سکه در خلال فرآیند مشروعیت یابی امارت اسحاق از جانب خلافت عباسی، به ضرب رسیده و از آنجا که ضرب سکه نشانی از قدرت یافتن محسوب می شده و مشروعیت وی برای امارت نیز در دست اقدام بوده، آوردن نام امیر ماضی بر سکه ها، می توانسته مشروعیت اسحاق را در آن مدت تضمین سازد.

    کلیدواژگان: اسحاق بن احمد، سمرقند، سکه شناسی، سامانیان، نصربن احمد
  • نسرین بیک محمدی، احمد صالحی کاخکی*، محمدابراهیم زارعی صفحات 189-212

    «نماد شناسی» کوششی برای آگاهی یافتن از رمز و رازهایی است که معمولا به صورت شکل، اشاره، علامت به تصویر کشیده شده اند و ترکیب مفهمومی چندگانه را به همراه دارد؛ درواقع «نماد» زبان پنهان و نشانه های متنوع از: نجوم، مذهب، طلسم و جادو، وقایع مختلف، باورهای عامیانه را با خود به همراه دارد. این نشانه ها می تواند به تنهایی و یا پیوسته در کنار هم قرار گرفته و مفهوم چندگانه را بازگو کنند. «سفال» یکی از مهم ترین آثار هنری سده های نخستین دوران اسلامی، حاوی نمادهای بسیاری، از جمله «گاو» است که می توان مفاهیم پنهان بسیاری از آن ریشه یابی کرد. هدف از پژوهش پیش رو، نمادشناسی مضمون نقش گاو با مد نظر داشتن اوضاع اجتماعی، مذهبی و عقاید و باورهای مردم سده های نخستین اسلامی با واکاوی اسناد تاریخی است؛ از این رو، در پی منشایابی نماد گاو، پرسش پیش رو مطرح می شود؛ منشا مفاهیم نقش گاو برروی سفالینه های نیشابور چیست؟ بر این اساس، مفروض است که منشا مفاهیم نقش گاو سفالینه های نیشابور ریشه در باورهای عامیانه مرتبط با مفاهیم نجومی، مذهبی و جشن بوده است. روش پژوهش، با رویکرد تاریخی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای انجام گرفت؛ در روند انجام پژوهش، ابتدا اقدام به جمع آوری نمونه های آماری از موزه ها، و طراحی نقوش با نرم افزار «کورل دراو» شد؛ و در ادامه به مطالعات کتابخانه ای در جهت منشایابی مضمون گاو در اسناد تاریخی پرداخته شده است. دستاورد مطالعه نماد گاو و ریشه یابی مفهوم آن در سفالینه های نیشابور، گویای آن است که، با توجه به نقش پر اهمیت گاو در معیشت مردم در ادوار مختلف تاریخی و استفاده های فراوانی همانند: گوشت، لبنیات، پوست، شخم زدن زمین و بارکشی، می توان نمادهایی چون: قدرت و نیرومندی، باروری و حاصلخیزی را متصور شد، که این نماد از دوران پیش ازتاریخ تا دوران اسلامی در آثار مختلف هنری قابل پیگیری است و دارای مفاهیم مشترکی هستند؛ هم چنین علاوه بر مفهوم ذکر شده ، نمادهای دیگری ازجمله: ترکیب گاو با انسان، ترکیب گاو با پرنده، در سفالینه های نیشابور دارای مفاهیم نجومی و مذهبی هستند و منشا آن ها مختص عقاید و باورهای مردم دوران اسلامی بوده است.

    کلیدواژگان: نماد، سامانیان، سفال، نیشابور، گاو، نجوم، مذهبی، جشن
  • سعید ستارنژاد*، حسین ناصری صومعه، اسماعیل معروفی اقدم صفحات 213-234
    پس از کشف آثار دستکند در ایران در چند دهه اخیر، ماهیت و کاربری این آثار همواره مورد بحث بوده است. ردپای بسیار کم رنگ و مبهم از عصر پدید آمدن این آثار به جای مانده، از آن روی امکان گاهنگاری و کاربری دقیق و مطلق برای پژوهشگران و علاقه مندان آثار صخره ای دشوار کرده است؛ از سویی دیگر، ماهیت صخره ای و غار بودن این محل ها بیشتر پژوهشگران را بر آن داشته که آن ها را به آیین مهرپرستی نسبت دهند. به هرروی، مطالعات اخیر درباره محوطه صخره ای روستای «ورایوی» مراغه (موسوم به «امامزاده ملامعصوم» یا «معبد مهر») که تاحدودی از نظر داده های باستان شناختی غنی تر است، دلایل بیشتری برای انتساب این آثار به دوره اسلامی ارایه می دهد؛ هرچند که پژوهش های ژرف و دقیق، به گمانه زنی های باستان شناختی و علمی نیاز دارد. در این پژوهش سعی شده، با تکیه بر تحلیل های فضایی و داده های مقایسه ای، برای روشن تر شدن گاهنگاری و کاربری بنای حاضر به نکاتی پرداخته و شناختی باستان شناسانه ارایه شود که پیش از این مورد توجه چندانی قرار نگرفته است. پژوهش حاضر به روش توصیفی و سپس با روش های تحلیلی و تطبیقی به دنبال پاسخ به پرسش های ذیل است؛ 1) گاهنگاری نسبی و زمان شکل گیری مجموعه آثار دستکند ورجوی مراغه چه بوده است؟ 2) کاربری فضاهای این مجموعه چیست؟ فرضیه های مطرح شده در راستای پرسش های فوق عبارتنداز: زمان ایجاد این مجموعه دستکند براساس مبانی گاهنگاری نسبی که به صورت تطبیقی انجام می گیرد، کاربری اولیه مجموعه دستکند ورجوی یک معبد بودایی متعلق به دوره ایلخانی پیشنهاد می شود که بعد از اصلاحات دینی «غازان خان»، تبدیل به خانقاه می شود؛ بر همین اساس منسوب دانستن این محوطه به آیین مهرپرستی دور از ذهن است. درنهایت، اگرچه گاهنگاری دیگر نیایشگاه های صخره ای نیازمند پژوهش مستقل است، به نظر تاریخ گذاری و کاربری نسبی فضاهای دستکند امامزاده معصوم مراغه ای بتوان برای این آثار راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: مجموعه دستکند امامزاده معصوم، معماری دستکند، گاهنگاری، کاربری، معبد بودایی
  • حمید عزیزی بندرآبادی*، سید فضل الله میردهقان، فیروز مهجور صفحات 235-255

    آینه کاری یکی از هنرهای ظریف و پرکار وابسته به معماری است که از کنار هم گذاشتن قطعات کوچک و بزرگ آینه به وجود می آید. آینه کاری معمولا در بخش های درونی بناهای مختف، ازجمله: اماکن متبرکه، کاخ ها و هم چنین منازل مسکونی مورد استفاده قرار گرفته که علاوه بر بعد تزیینی دارای جنبه های مهم کاربردی نیز می باشد. اگرچه ردپای استفاده از این هنر را باید در بناهای مختلف دوره صفوی و یا حتی قبل از آن، پی گرفت؛ اماتوسعه و اوج این هنر را می توان در بناهای مختلف دوره قاجار مشاهده نمود. یزد یکی از شهرهایی است که به واسطه پابرجایی و ماندگاری بافت تاریخی آن می تواند در ارتباط با جنبه های مختلف هنر آینه کاری در خانه های دوره قاجار مورد مطالعه قرار گیرد. این پژوهش به دنبال آن است، تا به بررسی و شناسایی تکنیک ها و نقوش آینه کاری شده در این خانه ها پرداخته؛ و هم چنین جنبه های کاربردی این هنر در فضاهای مختلف آینه کاری شده را نیز، مورد مطالعه و تجزیه تحلیل قرار دهد. بر این اساس خانه های آینه کاری شده شهر یزد شناسایی و فضاهای آینه کاری شده آن ها مورد مطالعه و تجزیه تحلیل قرار گرفت. به نظر می رسد فضاهای آینه کاری شده این خانه ها علاوه بر تزیینی بودن، دارای جنبه های کاربردی و حتی اجتماعی نیز می باشند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان این چنین اذعان نمود که: که درمجموع، استفاده هم زمان از دو تکنیک گچ بری برروی آینه و آینه کاری برروی گچ، با توجه به درصد (58%)، متداول ترین تکنیک در خانه های شهر یزد بوده است؛ هم چنین در ارتباط با نقوش؛ اشکال منظم هندسی با 90% و نقوش ختایی با 75%، پرکاربردترین ؛ و نقش کاسه بشقابی با (3/8%)؛ کم کاربردترین نقوش را در خانه های شهر یزد به خود اختصاص داده اند. اتاق آینه در 7/91% خانه ها در بخش های زمستان نشین خانه (شمالی و غربی) قرار داشته است که دارای کاربری های متعددی هم چون استفاده از آن ها در فصول سرد سال و هم چنین اختصاص دادن آن ها به افرادی با شان و منزلت اجتماعی بالا و یا خویشاوندان نزدیک صاحب خانه به هنگام برگزاری مراسم های مختلف ازقبیل جشن و سرور و یا عزاداری بوده اند.

    کلیدواژگان: شهر یزد، آینهکاری، خانه، دوره قاجار
|
  • Ahmad Azadi * Pages 7-28
    This paper presents general information on the typology of various ancient sites in the Kohgilouyeh region, which have been identified and recorded as a result of the second and third seasons of archaeological surveys in this important region. These surveys were carried out in an area of about approximately 3,000 square kilometers in the Cheram, Qaleh Raeesi, and some parts of Dishmouk and Lendeh districts. The main aim of the survey was to identify the ancient sites of this region. We adopted an extensive and relatively intensive approach in our survey, and our basis was topographic maps at the scale of 1/25000 to obtain a general understanding of the geographical situation of the Kohgilouyeh region. At the end of these surveys, a total of 374 sites from the Middle Paleolithic to the Late Qajar and the Early Pahlavi periods were identified and studied. In general, the identified sites can be divided into 15 groups: sites, mounds, caves, rock shelters, public utility buildings, ossuaries, fortified manor house, religious monuments, mountain fortresses, cemeteries, paved roads, water conveyance channels, water stones, petroglyphs, and trenches. The most important sites identified from the prehistoric period encompass open sites, caves, and rock shelters such as Kamkenak, Eshkaft Siyah, Ghafelehbeh 1, 2, and 3 rock shelters, and Kabgi rock shelter and cave, providing evidence of the Middle Paleolithic, Epipaleolithic, and possibly Proto-Neolithic periods. Historical sites include some sites with stone architecture, ossuaries, and cemeteries. Due to today's semi-sedentary lifestyle of people in the Kohgilouyeh region, it was predictable that the majority of the identified sites were of the nomadism type. Moreover, many of these sites belong to the Islamic era and are most likely related to the prosperity of the ancient city of Dehdasht in the Middle and Late Islamic centuries and the subsidiary regions around it.
    Keywords: Kohgilouyeh, Typology of ancient sites, Archaeological survey
  • Hossein Davoudi *, Niloufar Moghimi, Zohreh Shirazi Pages 29-54
    The archaeological site of Kholah Kouh, due to its special location in urban districts of Takestan town, has been threatened by construction and developing activities. Some parts of the site completely destroyed by construction of mall, residential houses and mosque. Just 3.5 ha of site remained from 7 ha core zone. Takestan Municipality, in the framework of construction programs of 2010 decade, decided to transform this mound to a park and a car parking area. In this regard, Kholah Kouh Salvage Archaeological Project started subsequently in 2014 by various research and administrative goals. Main objectives of excavations were identifying cultural characteristics of occupational periods, protection of site destroying by continuity of archaeological activities, and investigating site’s feasibility to establish an archaeological site museum and tourism cultural landscape in the site. Evidence of a Transitional Chalcolithic / Early Plateau B village from the first half of the fifth millennium BC had been discovered during excavations in the lower accumulations of site. This step of village settlements had significance due to substantial transformations in culture and economy of habitants of Central Plateau of Iran. Hence, the new evidence from Kholah Kouh were evaluated for better understanding of how and scale of these transformations. This paper, at the first, has a glance to the results of excavations. Then, by using the cultural ecology approach, attempts to interpret the finds, emphasising relative and absolute chronology, cultural interactions, herding and agriculture. The results indicate that, Kholah Kouh has local and neighborhood regions traits. The pottery traditions show the cultural homogeneity in Central Plateau during Transitional Chalcolithic. Considerable developments are observable in agricultural activities based on irrigation and expand of exploitation of various products of sheep, goat and cattle during the period under discussion. The archaeobotanicl and paleontological researches indicate the domination of the dry climate in the mid fifth millennium BC which affected human habitats.
    Keywords: Cultural Interaction, Bioarchaeology, Transitional Chalcolithic, Kholah Kouh, Central Plateau of Iran
  • Najmeh Khatoon Miri * Pages 55-72
    Potteries are considerable for reaserchers because of its stable nature. Pottery with buff color and red color is one of the most important cultural objects widely founded in Shahr-e-sokhta site. Therefore, this paper has tried to investigate some subjects such as similarities and differences in the method of production, cooking temperature, mineralogy and comparison of fuzzy structures with studying on red and buff color pottery samples from this site. Manner used in this reaserch is practical in terms of porpuse and is reaserch-laboratory in terms of method and also approach of collecting information is laboratory-library. Statical population of the study is 12 pottery shards are founded in shahre-sokhta that contains seven buff color shards and five red pottery shards.on the way to achive reaserch porpuses, laboratory and machinery instruments like petrography of thin sections and also X-Ray diffraction by powder method were used which have wide and special usage in structural studies of ancient potteries. In order to achieve the research objectives, laboratory devices and tools such as thin sections petrographic and X-ray diffraction have been used in powder diffraction methods which are widely approached in studying ancient pottery structures. The results shows the texture of these potteries are in two type, microcrystalline and coarse-crystalline, but minerals and fillers in them do not differ significantly. Moreover, the heat of klin has a crucial role in determining the color of case studies. The cases with calcite mineral were cooked in temperature below 800 ° C and calcite samples were cooked in higher temperature. generaly, by analyzing the results, we found that the samples are similar in components and structure, and they mainly differ in the composition of pulp and percentage of the abundance of the precentage minerals in pottery pulp. but it should be considerd that differences in potteries are related to method of craftsmanship and crushing pulp of the potteries by pre-date potters of Shahre-Sokhta.
    Keywords: Shahr-e-sokhta, buff color, red pottery, Archaeometry, Petrography, X-ray diffraction
  • Mohsen Dana *, Alireza Hejebri Nobari Pages 73-94
    If we divide Iran into four parts, we will see that the major part of activities and explorations carried out on the Iron Age is related to the northwestern quarter. This issue becomes important when we knowledge that the Iron Age chronology in Iran has been created based on the generalization of limited exploration results obtained from few sites in a small part of the Northwest. On the other hand, Iran’s eastern part completely ignored in the archaeological excavations of the Iron Age. Except for a handful of publications, our knowledge of the Iron Age in Northeast Iran is negligible. In this paper, using the latest research, we will try to present an image of the Iron Age in the Middle Atrak basin. For the first time, this article describes the pottery and features of the pottery tradition in this area. In this article, the pottery of the Middle Atrak basin is identified and classified into seven groups. According to the clay studies, the Middle Atrak in the Iron Age was part of the pottery tradition of the Archaic Dehistan. Dehistan is the desert in northern part of Gorgan plain, which is today located in southern Turkmenistan. The characteristic of this pottery is gray clay that originated from the black gray pottery of the Eastern Alborz in Bronze Age. Alongside the prevailing pottery tradition in the Middle Atrak basin, there are a number of well-known pottery clays known as Yaz I, which shows cultural exchanges and interactions with the people of the Yaz I. The typical sherds of Iron Age of the region is low. These potteries can generally be divided into 7 types based on forms. This study suggested that the Middle Atrak basin, due to its adjacency with culture Yaz 1, may play a significant role in the formation of tradition, which later became known as Silk VI.
    Keywords: North Eastern Iran, Iron Age, Middle Atrak Basin, Archaic Dehistan, Yaz 1
  • MohammadReza Haddadian *, Bahman Firouzmandi, Reza Shabani Samgh Abadi Pages 95-114

     The most important issue about gray pottery is migration; because researchers believe that gray pottery, as the pottery of migrant or invader tribes, affects plateau settlements. A part of pottery findings of Taleghan region includes gray potteries not known enough in the founded region so far. Problem statement: gray pottery is the main characteristic of Iron Age. The common use of the term Iron Age is due to similarities of pottery, especially gray pottery, to iron technology. The places where this pottery is found are located in the pathway of Aryan tribes’ migration. Taleghan region is one of these places. Most of areas of Taleghan region have gray pottery samples similar to other major regions of Iron Age of central north of the Iranian Plateau, and they have coincidence with adjacent regions in the time period between Iron Age I and Iron Age II. Gray pottery of Taleghan has not been comprehensively studied so far. In the present research, gray pottery of Taleghan region is studied for the first time. Its comparison with other adjacent regions of the north of the Central Iranian Plateau has resulted in a scientific approach and new innovation.

    Purpose

    this research is aimed at investigating the emergence of gray pottery of Taleghan region and comparing that with other contemporary areas in the north of the Central Plateau.

    Method

    data collection was done by searching library and electronic resources and field studies. Then, the results were proposed in a historical, descriptive, and analytical manner.

    Conclusion

    Based on the studies, it was revealed that the Taleghan gray pottery maybe the result of a new deployment; and the presence of some indications has strengthened the theory that the Taleghan gray pottery is the product of a nomadic rancher society or, in other theory, the product of a rural rancher society associated with the advanced societies in its central north.

    Keywords: Pottery, Iron Age, Grey pottery, Taleghan
  • Iraj Rezaee * Pages 115-134
    In the cuneiform texts of Sargon II, the king of neo-Assyrian period, the ancient toponym of Karalla/Karalli/Karallu has been mentioned several times as a territory whose inhabitants resisted against Assyrian invaders. So far, researchers have suggested several different options for locating this toponym, especially in the zone between the cities of Sardasht, Marivan and Kamyaran. The discovery of a new clue by the author indicates that after centuries, the name of the mentioned area has been preserved on a native genotype of pomegranate of Uramanat region. The mentioned pomegranate which is called Karalli, is native to Uramanat and its physical features are different from other genotypes of pomegranate in the same region. This new finding, in addition to Tang-i var inscription, largely confirms the possibility of the adaptation of ancient Karalla/ Karalli with modern Uramanat (Kurdish Hawraman), and so confirms the opinion of those researchers who used to seek for ancient Karalli within Uramanat region. Uramanat is a special geographical area covered with high and steep mountains and narrow and deep valleys. It is very rich in water sources, but rarely has plains and flat lands. This natural feature, which distinguishes Uramanat from its neighboring areas, was a main reason that foreigners, including the Assyrian warlike kings could not gain permanent and easy access to the region throughout history. Regarding the available evidence, it seems that some sites in the mentioned Uramanat region which have occupation layers of Iron age III, have links in some aspects with the material culture of the old inhabitants of the ancient Karalla. It seems that the most prestigious city center in the Karalli region was the city with the same name, which according to the available evidence, was probably located in Tang-i var or Uraman-i Taxt area. Future excavations in Uramanat will undoubtedly promote a good leap in our knowledge about Karalla and forced Assyrian presence in western Iran.
    Keywords: Neo-Assyrian period, Karalla, Uramanat, Karali pomegranate, Tangi-var
  • Mohsen Javeri *, Milad Baghsheikhi Pages 135-150
    Religious monuments from ancient period has played an important role in the formation of spatial structure of cities and villages. Archaeological excavations and available historical evidence show that religious sites in historical periods, especially theSassanid period, have been one of thecenters of people for religious ceremonies. One of the important findings of archeological excavations in Isfahan province is areligious building called Vigol fire temple, which was found in excavations of M.Javari in 2010,in 10 kilometers southeast of AranandBidgol cities. The materials of this building is unlike with other buildings of its age andhas cross-shaped and cruciform plan. In middle of the Vigol fire temple, a fire base consisting oftwo square platforms and agypsum columnar stem with spoon-shaped grooves is made ofgypsum and rubble. In thisregard, thepresent article hasbeen discussed and analyzed with theaim of recognizing andcomparing the architectural aspects of Vigol fire temple with some fire temples in different regions. Therefore, the present study isbased onthe purpose of basic research and based onthe nature andmethod, historical and analytical research; The required information has been collected through two methods ofdocumentary andfield studies and istrying to answer theleading questions: 1. Isit possible to prove its use as a fire temple based on the evidence left from the architecture of this building, andwhat kind of fire inthis fire temple was lit according tohistorical sources? 2. Has thearchitectural plan ofthe Vigol fire temple followed a specific pattern? The results showed that th analysis and comparison of the architectural style of Vigol fire temple with other contemporary Sassanid examples shows the similarities of this work such as architecture orfire base inits construction has used a pattern similar to Sassanid examples andwith the presence ofneighboring architectural remains, including the twirling Corridor, canbe considered theuse of a fire temple forit. Also, due to the degree of fire inthis period, the fire that was worshiped inthis place wasprobably of the local fire type (Âdorân).
    Keywords: “Sassanid period”, “Aran, Bidgol”, “Vigol fire temple”, “Vigol fire base”, “cruciform plan”
  • Yuonos Yuosofvand *, Farshad Karamzadeh Pages 151-172
    Saimareh is one of the important cities of western Iran in the early Islamic centuries. Historical texts point to its position in the Jabal between Khuzestan and Zagros Mountains. After a brief but booming life, the city was abandoned in the fourth century AH. Despite the long history of archeological studies in the city, there are some doubts and questions about its precise location in present-day geography of the region and the real causes of its extinction. In addition, investigating the role of various factors in the prosperity and development of the city is one of the issues that has been overlooked in previous research. The purpose of the present study is to investigate the impact of environmental variables, human factors and political-historical changes on the location, expansion and extinction of Simare city. The research approach is historical and its information is collected using documentary studies and field visits. The results show that the location of the historic city of Saimare coincides with the site known as the Calek on the southern margin of the present-day city of Dareh-e-Shahr. Defense and security have played a major role in locating the city. The strategic position of the city between Khuzestan and west of Iran, along with its environmental benefits and the attention of the Al-Hasanawi rulers, led to its growth and prosperity in the early Islamic centuries. Political-historical factors and the decline of the regional communication boom that followed the extinction of Al-Hasanawi's government, had the greatest impact on the desolation of this city. The strategic position of the city between Khuzestan and west of Iran, along with its environmental benefits and the attention of the Al-Hasanawi rulers, led to its growth and prosperity in the early Islamic centuries. strategic position of the city between Khuzestan and west of Iran, along with its environmental benefits and the attention of Al-Hasanawi rulers, led to its growth and prosperity in early Islamic centuries
    Keywords: Saimareh city, Environmental Factors, human factors. Historical, Archaeological evidence
  • MuhammadAmin Saadat Mehr *, Hossein Kuhestani Andarzi, Hasan Hashemi, Zohreh Joyzi Pages 173-188

    The Beginning of Ishaq Ibn Ahmad Samani's Emirate (301 AH) in Samarqand Based on Numismatics Evidence Abstract After the death of Ahmad ibn Ismail (295-301 AH), at the same time Ishaq ibn Ahmad (301 AH), the great of the Samani family and Nasr ibn Ahmad (301-331 AH), emir Ahmad's young son rose to claim Emirate, which eventually led to the infighting and victory of Nasr. Since historical books have been widely dispersed, coin science can provide researchers with valuable information to address these discrepancies. emir Ishaq is the name of the late emir, also known as Ismail ibn Ahmad (279-295 AH) and dates to 301 AH. He was beaten in Samarqand. The main questions of this study are: 1. How can a part of the history of that era be reconstructed by using the copper coin of emir Ishaq (issued by Samarqand in 301 AH)? 2. emir's name is dead, why has Ismail insisted on this type of coin, and what role did Ishaq have in legitimizing it? In addition to introducing this first coinage index, this paper seeks to reconstruct and identify the causes of some events along with the cognitive cointegration data along with historical texts, using a cognitive archaeological approach and a historical approach. The main result of this study was the issue of legitimizing the Emir of Ishaq from the Baghdad Caliphate, which can be concluded that this coin was minted during the process of legitimizing the Emirate of Ishaq by the Abbasid caliphate, and since the coinage was considered a sign of power. And his legitimacy for the Emirate was also in the offing, bringing the name of the emir down to the coins could guarantee Ishaq's legitimacy at that time. Keywords: Ishaq ibn Ahmad, Samarqand, Numismatics, Samanids, Nasr ibn Ahmad. Keywords: Ishaq ibn Ahmad, Samarqand, Numismatics, Samanids, Nasr ibn Ahmad.

    Keywords: Ishaq ibn Ahmad, Samarkand, Numismatics, Samanids, Nasr ibn Ahmad
  • Nasrin Beik Mohammadi, Ahmad Salehi Kakhki *, MohammadEbrahim Zaree Pages 189-212

    "Symbol"is a collection of signs, indications, and words that denote a higher meaning and concept than its appearance. In other words, symbols are used to express concepts that roots of many of them can be found in the history of predecessors and myths. Artwork is one of the most suitable platforms for the emergence of the symbol. In the meantime,"pottery"is one of the most important art works in early Islamic centuries, which it contains many symbols among the"cows", and can be traced its implications in the myths of historical and Islamic periods. The aim of this study, semiotics of cow with regard to social conditions, religious and the idea and beliefs of the people of the early Islamic centuries through analysis of historical documents. Hence, following the semiotics of cow, the following question is raised: What is the origin of the cow symbol on the Neyshabur pottery? The research method is historical-analytical and based on library studies. In the process of research, we first began to collect statistical samples from museums, designing motifs with CorelDraw software; and in the following, library studies have been conducted to identify the subject matter of the cow in historical documents. The achievement of studying the cow symbol and its conception in the pottery of Neyshabur suggests that, considering the importance of cow in livelihoods of people in different historical periods and using of: meat, skin, milk, fats (for domestic heating and cooking) along with its efficiency in portage and plowing, can be imagen such icons as: power and strength, fertility and fecundity, which these symbols can be traced from prehistoric times to the aforementioned period in different artistic works and have common concepts. In addition to the above mentioned concept, other symbols, such as the combination of cattle with humans, the composition of cows with birds, are found in Neyshabur's pottery with astronomical and religious concepts and their origin is specific to Islamic beliefs.

    Keywords: Symbol, Pottery, Neyshabur, Cow, Astronomy
  • Saeid Sattarnezhad *, Hosein Naseri Somei, Esmaiel Maroufi Aghdam Pages 213-234
    After the discovery of Troglodytic Architectures in Iran during the recent decades, the nature and functions of these works have constantly been discussed. The vague and inconspicuous traces of the era in which these remaining works have been created, make it difficult for scholars and those interested in rocky works to provide an accurate chronology for such monuments and find the precise uses of functions of these works. On the other hand, the rocky and cave-like nature of these places have led more researchers to attribute them to the Mithraism religion. However, recent studies on the rocky site of Varjoey (Varevy) village of Maragheh (known as Imamzadeh Molla Masoum), which is somewhat richer in terms of archaeological data, provides further reasons for attributing these works to the Islamic period. However, deep and accurate research requires further archaeological and scientific borings. In the present research, relaying on spatial analysis and comparative data to clarify the chronology and use of the present building, it has been tried to discuss about some points and provide archaeological knowledge, which has not been provided previously. As the authors believe, according to the same points, a more precise date and application can be provided for this monument and it could be examined from new angles with an analytical view. According to this research, with reference to the studies and comparisons conducted so far, it is proposed that the Troglodytic complex of Varjoey may have been originally used as a Buddhist temple belonging to the Ilkhan period that subsequently, after the religious reform by Qazan Khan, it was transformed into a monastery. Accordingly, attributing this site to Mithraism religion is less probable. Finally, although the chronology of other rocky temples requires independent research, it seems that determining the relative chronology and use of the Troglodytic spaces of Imamzadeh Masoum Maragheh-i can be helpful for such monuments.
    Keywords: the Troglodytic complex of Imamzadeh Masoum, Troglodytic Architecture, Chronology, Function, Buddhist temple
  • Hamid Azizi *, Seyed Fazlollah Mirdehghan, Firoz Mahjoor Pages 235-255

    Mirror work is one of the elegant arts used extensively to usually decorate the interior of a building. Although this art was used at least since the Safavid period, it has become more common in the Qajar Era and reached its climax in this period including in constructing some halls like Mirror hall of Golestan Palace and especially in constructing religious and holy monuments. It results the reflections of light through these pieces of mirrors, which produce a dazzling display of sparkling light. This kind of deliberate decorations, leads to a bright and highly shining atmosphere created upon consecutive reflections of light in numerous mirror pieces. As the historical texts testify, this fine and delicate art is surely an invention of Iranian architects. The mirror reflects the sky, water and every color and is a symbol of light and life. The decorations developed during the Qajar period so that the presence of this art can be seen in different buildings particularly in the residential houses. Yazd is one of the rare Islamic cities of Iran, in which that the historical tissue is preserved very well . The historical tissue of the city presently consists of both ordinary and aristocratic houses. The mostly owners of these aristocratic houses were merchants in Qajar era that some of them had mirror work decoration in the interior parts. According to the results the use of stucco on mirror and mirro work on stucco together is a common technique based on 58% in these hoses. Also the Geometric and plants motifs based on 90% and 75%, are the most ones and the Kase Boshghabi motif is the less one that has been used in the houses of Yazd. Mirror rooms are placed 91/7% in the winter part of the houses(north and west) that including different uses like: the reflection and increasing the light in the cold seasons that the sky was some how darker.

    Keywords: City of Yazd, Mirror Work, house, Qajar Period