فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 7 (پیاپی 98، مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 28
|
  • محمد جعفری، اسفندیار جهانتاب*، مهدی معمری صفحات 1-14
    زمینه و هدف

     فلزات سنگین یکی از جدی ترین مشکلات زیست محیطی است که در سراسر دنیا در حال گسترش می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی پالایش خاک های آلوده به فلزات سنگین به وسیله گیاه آفتابگردان (Helianthus annuus L.) تحت دو ماده بهساز طبیعی شامل کمپوست زباله شهری و بیوچار (هر کدام در سه سطح 0، 1 % و 2 %  وزنی) انجام شد.

    روش بررسی

    طرح به صورت آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار انجام شد. در پایان دوره کشت، اندم های هوایی و زیرزمینی گیاهان برداشت و برخی از خصوصیات مهم در خاک و عناصر موجود در گیاهان اندازه گیری شد. مقدار کل فلز سنگین سرب با استفاده از دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات اندازه گیری شده از آزمون تجزیه واریانس در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین کاربرد تیمارهای مورد استفاده در این تحقیق در غلظت کادمیم، سرب، روی، کروم و نیکل اندام های هوایی و ریشه آفتابگردان و مقدار کادمیم کل و تبادلی خاک اختلاف معنی داری وجود دارد. تیمارهای کمپوست زباله شهری و بیوچار باعث افزایش جذب فلزات سنگین کادمیم، سرب، روی و کروم در خاک توسط گیاه آفتابگردان شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، به طورکلی می توان بیان کرد که گونه آفتابگردان بر اساس مقادیر شاخص های TF، BCF و BAC می تواند به عنوان یک گیاه مناسب برای گیاه پالایی خاک های آلوده منطقه از طریق فرآیند گیاه تثبیتی معرفی شود. بر اساس نتایج این تحقیق، گیاه آفتابگردان، می تواند به عنوان جذب کننده آلاینده ها استفاده شود و در خاک های آلوده به فلزات سنگین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: گیاه پالایی، کمپوست زباله شهری، بیوچار، آفتابگردان
  • میثاق کرامتی، حسین بیکی* صفحات 15-24
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت حفظ محیط زیست و ضرورت استفاده از انرژی های نو، در این پژوهش با استفاده از یک بیوراکتور ناپیوسته تولید گاز متان از ضایعات کارخانه چغندر قند مورد بررسی آزمایشگاهی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    آزمایش ها به کمک یک حمام آبگرم در دمای ثابت oC 37 انجام می شوند. چهار راکتور با ورودی های یکسان در حمام آبگرم بارگذاری شده است. در چهار راکتور همه پارامتر ها ثابت است و تنها pH راکتورها در چهار روز آغازین بر روی مقادیر 7، 8 و 9 ثابت نگه داشته می شود. نسبت سوبسترا به ماده تلقیحی مورد استفاده در راکتورها 6 به 1 (6:1) می باشد.

    یافته ها

    در یک سیستم فراانباشته با نسبت بسیار بالای سوبسترا به ماده تلقیحی، به دلیل افت شدید pH نمی توان انتظار تولید بیوگاز داشت. در حالی که به کمک تنظیم pH می توان حتی برای چنین سیستمی به تولید بیوگاز رسید، اگر چه راندمان سیستم پایین می آید.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج آزمایش ها نشان دادند که با تنظیم و کنترل pH در راکتورها، حتی در شرایط نسبت بسیار بالای سوبسترا:ماده تلقیحی، متان با غلظت بین 35 تا 50 تولید می شود. تولید بیوگاز در راکتورها با تاخیر زمانی زیادی همراه بود، به طوری که تا چهاردهمین روز گاز تولیدی ناچیز بود. راکتور تنظیم شده درpH برابر با 8، حجم بیوگاز بیش تری تولید می کند. این در حالی است که گاز حاصله از راکتور تنظیم شده در pH برابر با 9 از خلوص متان بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: بیوگاز، هضم بی هوازی، ضایعات چغندر قند، تنظیم pH
  • المیرا پیروزیان، مهدی سرائی تبریزی*، حسین صدقی صفحات 25-41
    زمینه و هدف

    طرح های توسعه منابع آب دارای اثرات زیست محیطی متعددی می باشد که تغییر رژیم طبیعی رودخانه و کاهش جریان سطحی پایین دست از مهم ترین آن است. برآورد جریان زیست محیطی مورد نیاز برای سلامت رودخانه ها و اکوسیستم های آبی پایین دست از اهمیت ویژه ای برخوردار است. راهکار پایدار، تجدیدنظر در تخصیص آب برای مصارف مختلف و افزایش سهم جریان زیست محیطی از 10%کنونی به 20 تا 40% آورد سالیانه رودخانه ها است. هدف این پژوهش، ارزیابی توزیع ماهیانه جریان زیست محیطی یک رودخانه شاخص با جریان دایمی (رودخانه الندچای) از روش های موجود هیدرواکولوژیکی بوده است.

    روش بررسی

    در این مقاله، از هفت روش هیدرواکولوژیکی: 1- Tennant؛ 2- Tessman 3- شاخص های تداوم جریان FDC 4- Smakhtin 5- FDC shifting 6- DRM و 7- روش کیفیت آب موسوم به رابطه Q) استفاده شده است. نتایج برآورد جریان زیست محیطی رودخانه الندچای در سال 97 از روش های مختلف محاسبه گردید.

    یافته ها:

     بر اساس این مقاله، حقابه زیست محیطی رودخانه الند چای در روش  FDC shiftingو با پذیرش شرایط رودخانه در حداقل وضعیت اکولوژیکی قابل قبول (کلاس مدیریت زیست محیطی C)، در ایستگاه هیدرومتری بدلان، شدت جریان متوسط سالیانه معادل 56/1 مترمکعب بر ثانیه برآورد گردید که از نظر مقدار دبی حقابه زیست محیطی از تمام روش های هفت گانه محاسبه شده بیش ترین مقدار را به خود اختصاص داده و روش Tennant هم در ایستگاه نامبرده 39/0 محاسبه گردید. بقیه روش ها بین دو روش یادشده قرار گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج مقاله حاضر دقت روش FDC shifting   را با کلاس زیست محیطی C که در ایستگاه مورد مطالعه برابر با 56/1 مترمکعب در ثانیه است، به عنوان کلاس مدیریت زیستی برای رودخانه الندچای نشان می دهد. این نتایج نشان می دهد که روش های سریع محاسبه جریان زیست محیطی بکار رفته در ایران، عمدتا بدون در نظر گرفتن شرایط زیست محیطی ایران بکار برده می شود. این امر دقت نتایج حاصل را بشدت کاهش داده وگاه حتی نتایج معکوسی را حاصل می کند.

    کلیدواژگان: نیاز زیست محیطی، روش های اکوهیدرولوژیکی، رودخانه، الندچای
  • نوید کارگر ده بیدی*، حبیب انصاری سامانی صفحات 43-56
    زمینه و هدف

    اتکای بی رویه بر نهاده های خارجی نظیر کود و سموم شیمیایی و بهره برداری بی رویه از منابع آب و خاک تهدیدی جدی برای کیفیت محیط زیست به حساب می آید. در این راستا، علوم مختلف به دنبال روش های کشاورزی هستند که بتواند جایگزین مناسبی برای حفظ سلامت انسان و محیط زیست باشد. کشاورزی ارگانیک یک جایگزین مناسب بین نظام های متداول کشاورزی جهت صیانت از امنیت غذایی در سطح جهان به طور عام و بین کشورهای در حال توسعه به طور خاص مطرح است. در این مطالعه که به صورت موردی بر روی بازار محصول گوجه فرنگی ارگانیک انجام شده است، تعدادی پرسش نامه از ساکنان شهر شیراز به صورت نمونه گیری تصادفی در سال 1395 جمع آوری شد.

    روش بررسی

    به منظور دست یابی به نتایج مورد نظر در این مطالعه از روش دو مرحله ای هکمن استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که مصرف کنندگان طبقات مختلف تمایل به پرداختی، حدود 2/2442 ریال بیش تر از گوجه غیرارگانیک داشته اند. هر یک از متغیرهای جنسیت، سن، تحصیلات، فاصله از محل خرید و درآمد خانوار با محصولات ارگانیک بر میزان تمایل پرداخت افراد تاثیر معنی داری داشته اند، به گونه ای که غیر از متغیرهای جنسیت و فاصله از محل خرید که رابطه منفی با تمایل به پرداخت بیش تر برای محصولات ارگانیک دارد، سایر متغیرها با احتمال تمایل به پرداخت رابطه مثبت دارند.

    بحث و نتیجه گیری:  

    با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود که به منظور دسترسی بهتر افراد به این محصولات، با اتخاذ سیاست هایی شبکه های پخش و توزیع در مناطق مختلف شهری گسترش بیش تری پیدا کنند. هم چنین با توجه به اهمیت سلامتی افراد در تمامی سنین، لازم است که با اتخاذ سیاست های ترویجی و آموزشی، ذایقه افراد با سنین پایین تر را به سمت مصرف محصولات ارگانیک سوق داد.

    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، ارگانیک، تمایل به پرداخت، روش دو مرحله ای هکمن، شیراز
  • میثم حق شناس دهکردی، جواد مظفری*، مهدی قبادی نیا صفحات 57-67
    زمینه و هدف

    طرح های پرورش ماهی یکی از فعالیت های انسانی است که می تواند بر کیفیت آب رودخانه ها اثر منفی بگذارد. بنابراین کاهش آلودگی آب خروجی مزارع پرورش ماهی از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد. در این پژوهش به منظور کاهش آلودگی آب خروجی، فیلترهای گوناگونی از مواد طبیعی مورد بررسی قرار گرفت. یکی از مشکلاتی که این فیلترها ممکن است بوجود آورند، کاهش کیفیت آب بوسیله مواد استفاده شده در آن ها می باشد. هدف از این پژوهش بررسی تغییر کیفیت آب خروجی مزارع پرورش ماهی در هنگام عبور از مواد گوناگون جهت ساخت فیلتر بود.

    روش بررسی

    به همین منظور، از یک سری ستون هایی از جنس PVC به ارتفاع 70 سانتی متر برای بررسی تغییرات اسیدیته[1]، هدایت الکتریکی آب[2] و کل مواد جامد محلول[3] استفاده شد. بدین صورت که لوله های مورد نظر از وسط به دو نیم تقسیم شده و بین هر لوله یک لایه ژیوتکستایل[4] قرار داده شد. سپس مواد گوناگونی از جمله زیولیت، تفاله چغندر قند، سبوس گندم و ذرت علوفه ای به ارتفاع 10 سانتی متر درون لوله ها ریخته شد و آب به صورت مستمر و  به مدت 15 دقیقه از ستون ها عبورداده شد. سپس از ورودی و خروجی ستون ها در مدت زمان های 2، 5، 10 و 15 دقیقه نمونه برداری به عمل آمد.

    یافته ها:

     با توجه به نتایج بدست آمده مقادیر هدایت الکتریکی آب و کل مواد جامد محلول خروجی آب در ابتدا روند افزایشی و با گذشت زمان روند کاهشی داشت، بطوریکه مقادیر مذکور در ابتدا به ترتیب26/275 و4/278 درصد افزایش پیدا کردند اما نهایتا به مقدار اولیه آب ورودی بازگشتند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    مقایسه کیفیت آب خروجی با مقادیر مجاز خروجی به رودخانه نشان داد که در تمامی زمان های مذکور، مقادیر مذکور در محدوده مجاز قرار دارد و مواد به کار رفته به عنوان فیلتر مشکلی بر کیفیت آب خروجی ایجاد نمی کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، فیلتر، زئولیت، مواد گیاهی، مزارع پرورش ماهی
  • سمیه سلطانی گردفرامرزی*، مرتضی قیصوری، عارف صابری، محسن قاسمی صفحات 69-82
    زمینه و هدف

    امروزه بسیاری از تحلیل های مطالعات هیدرولوژیکی به کمک نرم افزارهای تحت ArcGIS به عنوان یک ابزار با ارزش برای تحلیل های مهندسی، قابل اجرا می باشد. تعیین هندسه حوضه آبخیز و استخراج شبکه جریان و پارامترهای فیزیوگرافی برای تجزیه و تحلیل های مورفومتری، از مهم ترین گام های محاسباتی در نرم افزارهای هیدرولوژیکی می باشد.

    روش بررسی

    با استفاده از مدل رقومی ارتفاعی با پیکسل سایز 10 متری در دو حوضه سرباز (حوضه نسبتا بزرگ) و گچان (حوضه کوچک) پارامترهای فیزیوگرافی حوضه شامل محیط، مساحت، نسبت انشعاب و تراکم زهکشی با استفاده از نرم افزارهای WMS ,HEC-GEO HMS ,ARC SWAT وARC HYDRO استخراج و با مرز واقعی حوضه (روش دستی) مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پارامترهای خروجی حاصل از نرم افزارها از لحاظ عددی به هم نزدیک بود و بسته به دید کارشناسی و سهولت کار می توان از هرکدام از نرم افزارها جهت استخراج پارامترهای فیزیکی حوزه استفاده نمود. نتایج تحلیل های آماری نیز همه نرم افزارها را در یک گروه قرارداد به این معنی که از لحاظ آماری اختلاف معنی دار بین عملکرد نرم افزارها وجود ندارد. علاوه بر این، در حوضه نسبتا بزرگ تر دامنه تغییرات پارامترها نسبت به روش دستی بیش تر است. در نتیجه در حوضه های بزرگ پارامترهای فیزیکی حوضه باید با دقت بیش تری برآورد و محاسبه گردد. همچنین در هر دو حوضه، هر سه نرم افزار,ARC HYDRO HEC-GEO HMS وARC SWAT عملکرد بهتری از نرم افزار WMS داشتند و نتایج آن ها به واقعیت نزدیک تر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    هر چند در بیش تر موارد خروجی نرم افزارهای ARC HYDRO و HEC-GEO HMS در هر دو حوضه مورد مطالعه به هم نزدیک تر بود. از طرفی به دلیل پیش پردازش های مورد نیاز جهت آماده سازی DEM برای استفاده در نرم افزار WMS و دشواری و زمان بر بودن کار با این نرم افزار نسبت به سه نرم افزار دیگر، در مطالعات هیدرولوژی این نرم افزار کم تر مورد استفاده قرار می گیرد، ولی در مطالعات هیدرولوژیکی مانند کنترل سیلاب و فرسایش و رسوب نتایج حاصل از نرم افزار WMS به دلیل در نظر گرفتن رتبه بالاتر آبراهه ها می تواند مناسب تر باشد.

    کلیدواژگان: مدل رقومی ارتفاعی، نرم افزار هیدرولوژیکی، شبکه زهکشی، نسبت انشعاب
  • مهدی کماسی*، سروش شرقی صفحات 83-101
    زمینه و هدف

    خشک سالی تهدیدی جدی برای انسان و محیط زیست بوده ازاین رو یافتن شاخصی جهت پیش بینی این پدیده از اهمیت به سزایی برخوردار است. شاخص بارش استانداردشده (SPI) یک شاخص جامع جهت طبقه بندی شدت خشک سالی به حساب می آید. مدل های هوش مصنوعی کلاسیک از متداول ترین مدل هایی هستند که جهت پیش بینی شاخص SPI مورداستفاده قرارگرفته اند. ازآن جایی که این مدل ها بر پایه ی ویژگی  خودهم بستگی استوار هستند، بنابراین توانایی رصد نمودن سری های زمانی درازمدت و فصلی را دارا نمی باشند. در این پژوهش برای پیش بینی خشک سالی از مدل ترکیبی ماشین بردار پشتیبان موجکی و شاخص SPI استفاده شده است.

    روش بررسی

    برای این منظور سری زمانی شاخص SPI مربوط به حوضه ارومیه توسط آنالیز موجک به چندین زیر سری با مقیاس های زمانی مختلف تبدیل شده و این زیر سری های زمانی به عنوان ورودی مدل ماشین بردار پشتیبان برای پیش بینی خشک سالی در نظر گرفته می شوند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از صحت سنجی مدل ها بیان گر آن است که بیش ترین مقدار ضریب تبیین و کم ترین مقدار جذر میانگین مربع خطا برای مدل منفرد ماشین بردار پشتیبان به ترتیب 865/0 و 237/0 و برای مدل ترکیبی ماشین بردار پشتیبان موجکی به ترتیب 954/0 و 056/0 می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین مدل ترکیبی ماشین بردار پشتیبان موجکی در مقایسه با مدل منفرد ماشین بردار پشتیبان توانایی به سزایی جهت  پیش بینی سری زمانی شاخص SPI و نیز رصد نمودن نقاط بیشینه این سری زمانی به سبب در نظر گرفتن تغییرات فصلی دارا می باشد. از سویی نشان داده شد که این مدل ترکیبی در مقایسه با سایر مدل های خودهم بسته کلاسیک هم چون شبکه عصبی مصنوعی از دقت و کارایی بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدل ماشین بردار پشتیبان، تبدیل موجک، شاخص SPI، پیش بینی خشک سالی، حوضه ارومیه
  • جعفر شهابی فر*، محمد مهدی طهرانی صفحات 103-111
    زمینه و هدف

    کاربرد نیتروژن به میزان بیش از نیاز گیاه باعث آلودگی منابع آب، خاک و گیاه  می شود. از راهکارهای مناسب در تعیین مقدار صحیح و به موقع کود نیتروژنی استفاده از دستگاه کلروفیل متر است. هدف از اجرای این پژوهش کاهش مصرف کودهای نیتروژنی و جلوگیری از کاهش شستشوی نیترات و  ورود آن به منابع آب های زیرزمینی است.

    روش بررسی

    با استفاده از سنجش کلروفیل در برگ، آزمایشی با استفاده از 6 تیمار کود نیتروژنی شامل:50 ،150،100 ،200 ،250 و 300 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، دو مکان و به مدت یک سال  اجرا شد. در مرحله ساقه دهی، کلروفیل موجود در برگ های پرچم گندم با استفاده از دستگاه کلروفیل متر قرایت شد.  با در نظر گرفتن عدد 45 به عنوان مرجع،  مقادیر کود سرک نیتروژن در مرحله ساقه دهی  محاسبه و در صورت نیاز در اختیار کرت های آزمایشی قرار گرفت.

    یافته ها

    با توصیه سرک کود نیتروژنی با کاربرد  دستگاه کلروفیل متر، غلظت نیترات را در خاک و گیاه کاهش یافت. در این پژوهش در توصیه سرک کود نیتروژنی صرفه جویی شد به طوری که در تیمارهای کاربرد 250 و 300 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی به ترتیب 25 و 21 درصد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با کاربرد دستگاه کلروفیل متر در توصیه سرک کود نیتروژنی در گندم، می توان در میزان مصرف صرفه جویی های قابل ملاحظه ای به دست آورد. این امر سبب تولید محصول سالم با نیترات کمتر و جلوگیری از ورود نیترات به آب های زیرزمینی می گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی، کلروفیل متر، گندم، محیط زیست، نیترات
  • وحید علی جانی*، سید محمدمعین صادقی، منوچهر نمیرانیان، رضا اخوان صفحات 113-123
    زمینه و هدف

    اخیرا در تحلیل های مرتبط با الگوی مکانی درختان، روش های نوینی توسعه یافته اند که به منظور بررسی، به یک نقشه کامل از موقعیت مکانی درختان نیاز دارند. به کارگیری این روش ها به مقیاس مطالعه بستگی دارد به نحوی که تغییر مقیاس مطالعه می تواند سبب تغییراتی در الگوی مکانی درختان شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین مناسب ترین سطح قطعه نمونه جهت کمی سازی الگوی مکانی درختان ارس دامنه جنوبی البرز صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    بدین منظور قطعه نمونه ای به مساحت شش هکتار انتخاب و الگوی مکانی درختان با استفاده از تابع g(r) مورد بررسی قرار گرفت. سپس سطح این قطعه نمونه به پنج، چهار، سه، دو و یک هکتار کاهش و الگوی مکانی درختان با استفاده از تابع g(r) بررسی و نسبت به سطح مبنای شش هکتاری مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تابع نشان دهنده ی الگوی مکانی یکنواخت در فواصل بین درختی تا چهار متر، الگوی کپه ای در فواصل شش تا ده متر و الگوی تصادفی در سایر فواصل می باشد. نتایج حاصل از مقایسه نمودارهای تابع g(r) در مساحت های مختلف نشان داد که روند کلی تابع g(r) تا سطح سه هکتار تقریبا ثابت و در سطوح کوچک تر، تغییر می کند، بنابراین حداقل سطح مناسب در این بررسی، سه هکتار به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    تعیین مناسب ترین سطح قطعه نمونه در مطالعات ساختاری ضمن افزایش دقت مطالعات می تواند سبب کاهش زمان و هزینه مطالعه گردد.

    کلیدواژگان: ایران-تورانی، تابع g(r)، رقابت، روابط بین گونه ای
  • سیده صدیقه صالحی، فروزان فرخیان* صفحات 126-137
    زمینه و هدف

    بسیاری از چالش های محیط زیستی ملت ها در قرن بیست و یکم  معلول رفتار نامناسب انسان با محیط زیست است. ارتقای مهارت های محیط زیستی دانش آموزان به عنوان تصمیم سازان آینده و افزایش توانایی ها و رفتار مناسب با محیط پیرامون، نیاز به دانش و آگاهی همسو با آن دارد. لذا این پژوهش با هدف شناسایی میزان مهارت، رفتار و آگاهی محیط زیستی دانش آموزان دوره ابتدایی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    روش بررسی توصیفی و نوع پیمایشی است و جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دوره ابتدایی شهر اندیکا در سال 1396 تشکیل دادند. از بین آنان نمونه ای به حجم 245 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و اطلاعات مورد نیاز با پرسش نامه محقق ساخت گردآوری شد. روایی ظاهری پرسش نامه به وسیله پانل متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (برای متغیرهای مهارت، رفتار و آگاهی محیط زیستی به ترتیب 79/0، 70/0، 84/0) تایید شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که 5/73% دانش آموزان مهارت محیط زیستی خوبی دارند. 67% رفتارهای کاملا موافق محیط زیستی و 20% رفتار موافق دارند. همچنین 72% از دانش آموزان نسبت به مسایل محیط زیستی آگاهی زیاد و 26% آگاهی کمی دارند. با توجه به میانگین مهارت، رفتار و آگاهی محیط زیستی دانش آموزان، دختران بیش از پسران دارای مهارت، رفتار و آگاهی بوده و از نظر وضعیت اشتغال پدر و مادر دانش آموزان، بیشترین آگاهی و انجام رفتار محیط زیستی از آن دانش آموزانی بود که شغل پدر آنها کشاورزی بود و بیشترین مهارت مربوط به دانش آموزانی بود که شغل پدر آنها کارمند بود. نتیجه تحلیل همبستگی نشان داد بین مهارت، رفتار و آگاهی محیط زیستی با پایه تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.  

    نتیجه گیری

    جنس، شغل پدر و مادر و پایه تحصیلی در میزان مها رت، رفتار و آگاهی محیط زیستی دانش آموزان موثر بوده است. برای بهبود رفتارهای حامی محیط زیست لازم است منابع آگاهی بخش تقویت شوند تا آمادگی و گرایش به اقدام عملی در راستای حفظ محیط زیست در قالب مهارت های محیط زیستی نهادینه شود.

    کلیدواژگان: مهارت، رفتار، آگاهی، محیط زیست، دانش آموزان
  • فرزانه بهادران، اعظم رضایی*، فرشید اشراقی، علی کرامت زاده صفحات 139-149
    زمینه و هدف

    پایداری کشاورزی به عنوان پیش نیاز اصلی برای سودآوری بلندمدت بخش کشاورزی تلقی می شود. ارزیابی پایداری کشاورزی نقش مهمی در دستیابی به توسعه پایدار دارد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی و مقایسه پایداری گندم دیم و آبی در استان گلستان انجام یافته است.

    روش بررسی

    داده های مورد نیاز با مراجعه به سازمان جهادکشاورزی استان گلستان، استفاده از سیستم هزینه تولید جهاد کشاورزی و همچنین تکمیل پرسشنامه، استخراج و جمع آوری گردید. برای وزن دهی معیارهای تعیین کننده پایداری ازنظرات متخصصان اقتصاد کشاورزی، ترویج کشاورزی، محیط زیست، زراعت و گیاه پزشکی استفاده شد. در نهایت، با استفاده از تجمیع شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به ارزیابی و مقایسه پایداری محصولات گندم آبی و دیم در استان گلستان طی سال زراعی 95-1394 پرداخته شد. برای تحقق اهداف تحقیق از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد.        

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که در شاخص های زیست محیطی (مصرف کود، آفت کش ها، مصرف آب آبیاری ، ورود ماشین آلات به مزرعه و کشاورزی تلفیقی) گندم دیم سازگاری بیشتری با محیط زیست دارد و با نمره 679/0 پایدارتر از گندم آبی با نمره 321/0 است. همچنین، در شاخص های اقتصادی (حاشیه ناخالص کشاورزی، ارزش ناخالص محصول، عملکرد تولیدات زراعی و بیمه) گندم آبی با نمره 538/0 پایدارتر از گندم دیم با نمره پایداری 462/0 می باشد. در شاخص های اجتماعی نیز (تحصیلات، سن، شغل جانبی نیروی کار و تعداد افراد تحت تکفل) گندم دیم با نمره 56/0 پایدارتر از گندم آبی با نمره 44/0 می باشد. به علاوه، میزان شاخص پایداری کل نشان می دهد که گندم دیم از گندم آبی پایدارتر است.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود کشت محصول گندم با گونه های مقاوم به کم آبی ترویج گردد.

    کلیدواژگان: پایداری، تحلیل سلسله مراتبی، گندم آبی و دیم، گلستان
  • عبدالله فرجی، محمد کمانگر*، فیروزه قادری صفحات 151-163
    زمینه و هدف

    سلامت جسمی و روحی انسان تا حد زیادی به شرایط آب و هوایی مکان زیست او بستگی دارد. شناسایی عوامل محیطی ایجاد یا تشدیدکننده بیماری ها در بهینه کردن تصمیم گیری برای پیشگیری و کنترل می تواند مفید باشد. هدف از این تحقیق تحلیل مکانی بیماری های تنفسی و ارتباط آن با عوامل محیطی به منظور شناخت توزیع مکانی، کشف خوشه ها و مدل سازی پیش بینی مکانی است.

    روش بررسی

    جمعیت موردمطالعه افراد دارای بیماری های تنفسی مراجعه کننده بین بازه زمانی1386 تا1396به مراکز درمانی و محدوده موردمطالعه استان کردستان است. با توجه به پراکندگی بیماران از آماره بیضوی انحراف استاندارد مکانی، میانه مکانی و شاخص موران جهت بررسی و برای مدل سازی با استفاده از متغیرهای مستقل گرد و غبار، ارتفاع، جهت شیب و دما از روش رگرسیون مکانی استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که جهت بیضوی مکانی سه برابر انحراف استاندارد شمال غربی جنوب شرقی است که نشان می دهد بیش از 99 درصد این بیماری ها در این راستا گسترش دارد. شاخص 82/0 موران نیز نشان دهنده وجود خودهمبستگی مکانی و تعداد بیماری در سطح معناداری 99 درصداست. در مدل سازی مکانی جهت پیش بینی پراکندگی مکانی بیماری علامت مثبت ضرایب به دست آمده برای گرد و غبار و دما با بیماری نشان دهنده ارتباط مستقیم و ضرایب منفی بین ارتفاع و شیب نشان دهنده رابطه غیرمستقیم با بیماری است. همچنین مدل سازی نشان داد که گرد و غبار مهم ترین پارامتر در پیش بینی بیماری است.

    بحث و نتیجه گیری:

     مقدار 82/0 R2= بیانگر این است که مدل استخراج شده قادر است به طور کامل متغیر وابسته یعنی بیماری تنفسی در استان کردستان را با در نظر گرفتن متغیرهای مستقل محیطی پیش بینی کند. با استفاده از نقشه پیش بینی به دست آمده می توان مناطق در معرض ابتلا به بیماری تنفسی را در راستای بهبود فرآیند تصمیم گیری تخصیص و توزیع مکانی خدمات بهتر شناسایی کرد.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، بیماری تنفسی، تحلیل مکانی، شاخص موران، کردستان
  • سعید کامیابی*، کمیل عبدی صفحات 165-179
    زمینه و هدف

    با توجه به تاثیری که تغییر اقلیم بر کره زمین دارد ودر حال حاضر به عنوان یکی از مهم ترین چالش های فراروی جامعهجهانی مطرح بوده، تلاش در جهت شناخت هر چه بیشتر رخدادهای تغییر اقلیم، امری مسلم است. هدف این پژوهش آشکارسازی وتحلیل روند تغییرات اقلیم بویژه عناصر اقلیمی بارش و دما در محدوده شهرستان ساری در استان مازندران می باشد.

    روش بررسی

    روش مطالعه این پژوهش، تحلیل روند آماری عوامل اقلیمی بارش و دما در 4 ایستگاه)ساری، آمل، قراخیل و بابلسر(در0271 (با استفاده از آزمون نا پارامتریک من کندال و نرم افزار آشکارساز تغییرات اقلیمی سازمان - - بازه زمانی 02 و 02 ساله) 7891هواشناسی کشور بوده است. همچنین برای مشخص نمودن دقیق تر مکان تغییرات اقلیمی، از روش زمین آمار در نرم افزار Arc GISاستفاده شد.

    یافته ها

    بررسی های آزمون من کندال مشخص نمود که 0 ایستگاه)قراخیل، بابلسر و ساری(از کل ایستگاه های موردمطالعه در بازه -زمانی 02 ساله با U+ 7/17 (دارای روند جهشی معنادار ازنظر افزایش دما بوده ولی ازنظر بارش، روند معناداری را نشان ،0/92 ،0/91(نمی دهد. همچنین نرم افزار آشکارساز تغییرات اقلیمی بر این نکته تاکید می کند که روند افزایش دما در این ایستگاه ها محسوس بوده وهمین امر باعث تغییرات اقلیمی در این محدوده شده است. آزمون زمین آمار نیز مشخص نمود که بیشتر تغییرات اقلیمی در حوزه شهرساری رخ داده و از حالت دمایی ملایم به حالت خشک تغییر وضعیت داده است.

    بحث و نتیجه گیری

    منطقه موردمطالعه دچار تغییرات اقلیمی شدیدی شده است و این تغییرات اقلیمی به صورت مستقیم بر بیلان آبیمنطقه، افزایش نیاز آبی، کاهش رطوبت خاک، تراکم پوشش گیاهی، ظرفیت مراتع و محصولات کشاورزی اثر می گذارد و با توجه به این کهمنابع آب زیرزمینی مهم ترین منبع تامین کننده ی آب موردنیاز بخش های مختلف در منطقه می باشند، افت سطح ایستابی و کاهش کیفیتمنابع آب زیرزمینی را نیز در پی دارد. ضمن این که چنین شرایطی به معنای کاهش فراوانی بارش، افزایش بارش های سیلابی، فرسایشخاک و منابع طبیعی می باشد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تحلیل روند، آزمون زمین آمار، محدوده ساری
  • امیر جمشیدی، امیررضا گودرزی*، پریسا رزم آرا صفحات 181-198
    زمینه و هدف

    با وجود کاربرد گسترده مواد یخ زدا در معابر، پسآب حاصل از آن می تواند به اکوسیستم آسیب وارد نماید. لذا هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر نمک پاشی در عملیات زمستانی محدوده شهری همدان بر کیفیت آب های زیرزمینی منطقه است. همدان از مراکز مهم گردشگری و جزء قطب های کشاورزی ایران بوده و آلودگی منابع آب آن سلامت کل کشور را به خطر می اندازد.

    روش بررسی

    مدل سازی جریان های زیرسطحی محدوده مورد مطالعه نشان می دهد حرکت پسآب های حاصل از بارش در سطح شهر عمدتا به سمت آبخوان دشت همدان-بهار (به عنوان یکی از منابع اصلی تامین آب شرب و کشاورزی منطقه) است. لذا با انتخاب 24 ایستگاه در نواحی مختلف این آبخوان و انجام نمونه گیری طی ده سال گذشته (1386، 1395)، مشخصات هیدورشیمیایی آنها اندازه گیری و روند تغییرات تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر افزایش تدریجی املاح و مواد جامد محلول در آب زیرزمینی دشت بوده که با توجه به همبستگی معنادار (89/0R2 ≥) بین شوری و غلظت سدیم و کلر، علت آن ناشی از مجاورت با مواد یخ زدا ارزیابی شد. میزان مواد آلاینده در تعدادی از چاه ها فراتر از حد مجاز استاندارد ملی و رهنمودهای بین المللی بوده و بعضا تا 10 برابر مقدار مطلوب برای شرب است. بر پایه معیار ویلکوکس، آب اغلب ایستگاه ها در محدوده C3S1 (باعث کاهش توان حاصل خیزی خاک و اختلال اکوفیزیولوژیکی در محصولات زراعی) و حتی برخی از موارد در رده C4S1 (کاملا مضر برای آبیاری) می باشد. همچنین توزیع مشابهی از پراکندگی ترکیبات یخ زدا و میزان آرسنیک در جریان های زیرسطحی دشت مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    روند انباشت آلودگی و افت شاخص های هیدروشیمیایی در آبخوان مورد مطالعه بر اثر تماس با مواد یخ زدا، علاوه بر آثار مستقیم مخرب بر سلامتی افراد و زمین های کشاورزی، تهدیدی خطرناک برای افزایش تحرک فلزات سنگین در پیکره های خاکی-آبی منطقه به شمار می رود. لذا بایستی با اتخاد شیوه های نوین، مانند: برنامه پیشگیرانه مقابله با یخ زدگی، مواد یخ زدای دوست دار طبیعت، آسفالت حاوی ترکیبات ضدیخ و روسازی با سیستم گرمایشی، عملیات زمستانی شهر همدان با حداقل تاثیرات منفی زیست محیطی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: عملیات زمستانی، مواد یخ زدا، همدان، آلودگی منابع آب زیرزمینی، مخاطرات اکولوژیکی
  • افشین فتحعلیان، هادی کارگر شریف آباد* صفحات 199-214
    زمینه و هدف

    کاهش منابع انرژی فسیلی، اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از مصرف زیاد انرژی و افزایش سهم مصرف انرژی در بخش ساختمان، ضرورت توجه به مصرف انرژی ساختمان در کشور را بیشتر کرده است. تدوین معیار مصرف انرژی ساختمان در کشور از جمله اقدامات مهم در این راستا می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر راهکارهای مختلف کاهش مصرف انرژی در رده بندی انرژی ساختمان اداری به عنوان مطالعه موردی به وسیله نرم افزار دیزاین بیلدر انجام گرفته است. 

    روش بررسی

    در این تحقیق، انرژی کل مصرفی یک ساختمان با کاربری اداری در اقلیم سمنان توسط نرم افزار دیزاین بیلدر شبیه سازی و نتایج حاصل از نرم افزار، با مصرف انرژی واقعی ساختمان در سال 1395 که از قبوض انرژی(برق و گاز) ساختمان نمونه به دست آمده است، اعتبار سنجی شد. سپس با استفاده از معیار مصرف انرژی ساختمان، راهکارهای مختلف جهت بهینه سازی مصرف انرژی، شبیه سازی و با حالت موجود مقایسه گردید.

    یافته ها: 

    با استفاده از نرم افزار شبیه سازی انرژی، راهکارهای به کارگیری سایبان افقی خارجی و حذف سایبان داخلی، جایگزینی پنجره با شیشه های دوجداره کم گسیل به جای تک جداره و نصب یک ورق عایق حرارتی در جدار خارجی ساختمان بررسی شد که به ترتیب 2/15، 4/18 و 2/8  درصد کاهش مصرف انرژی را نسبت به حالت معمولی به همراه داشته است.  سپس شدت مصرف انرژی ساختمان برای هر یک از راهکارهای پیشنهادی، محاسبه شد و رده بندی انرژی ساختمان برای هر کدام تعیین گردید.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که جایگزینی سایبان خارجی به جای سایبان داخلی کمترین مقدار صرفه جویی انرژی دارد و تاثیری در تغییر رده بندی انرژی ندارد. به کارگیری ترکیبی از پنجره دوجداره به جای تک جداره و عایق حرارتی در جدار خارجی ساختمان  ضمن ارتقا در رده بندی انرژی، بهترین حالت پیشنهادی بوده است. در نهایت نتایج این مطالعه نشان داد در صورت شبیه سازی دقیق ساختمان های موجود و سپس اعتبار سنجی، می توان تاثیر راهکارهای مختلف را در تغییر رده مصرف و کاهش انرژی به صورت صحیح و قابل اعتماد پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: رده بندی انرژی، ساختمان اداری، شبیه سازی، نرم افزار دیزاین بیلدر
  • هاجر برزگر، هادی جعفری*، سید مجید هاشمیان صفحات 215-228
    زمینه و هدف

    پمپ حرارتی مجهز به منبع آب زیرزمینی که در آن از دمای ثابت آب های زیرزمینی در قالب منبع انرژی پاک و قابل تجدید برای گرمایش و سرمایش استفاده می شود، راهکاری برای ذخیره انرژی و کاهش تولید دی اکسید کربن می باشد. بدین منظور آب زیرزمینی، توسط چاه پمپاژ استخراج شده و پس از عبور از مبدل حرارتی و انجام تبادلات گرمایی از طریق چاه تزریق به آبخوان بازگردانده می شود. هدف از تحقیق حاضر ارزیابی هیدروژیولوژیکی پمپ حرارتی مجهز به منبع آب زیرزمینی (GWHP) می باشد که در سال 1394 انجام شده است.

    روش بررسی

    نظر به مشابهت معادلات حاکم بر انتقال جرم و گرما در محیط متخلخل، کد تخصصی مدل سازی انتقال جرم MT3DMS، با رویکرد بررسی انتقال حرارت درآب زیرزمینی به کار گرفته شده و شبیه سازی جریان آب زیرزمینی و انتقال حرارت انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد آب تزریق شده به سفره، به علت تبادل انرژی در سیستم پمپ حرارتی، موجب تشکیل هاله حرارتی در اطراف چاه تزریق می شود. وجود این هاله به عنوان نشانگر تاثیرگذاری دمای آب تزریق شده بر آبی که به عنوان منبع در زیرزمین وجود دارد تلقی می گردد. میزان بزرگی هاله از نظر انتقال حرارت و نهایتا کارآیی سیستم مطلوب نبوده و وسعت و جهت حرکت آن به طور مستقیم تحت تاثیر پارامترهای هیدروژیولوژیکی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج واضح مدل سازی، با تغییر پارامترهای هدایت هیدرولیکی وابسته به نوع رسوبات در محیط متخلخل، شیب هیدرولیکی و تخلخل، وسعت هاله حرارتی دچار تغییر شده که می تواند عملکرد پمپ حرارتی را تحت تاثیر قرار دهد. از نتایج می توان جهت به کارگیری این سیستم در کشور با توجیه پذیری فنی - اقتصادی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پمپ حرارتی آب زیرزمینی، شبیه سازی گرما، GWHP، MT3DMS
  • محمدحسین درویش متولی، فرهاد حسین زاده لطفی*، نقی شجاع، امیر غلام ابری صفحات 229-247
    زمینه و هدف

    امروزه توجه به شاخص های محیط زیست پایدار، بسیار  با اهمیت است و بخش قابل توجهی از مدیریت محیط زیست را به خود معطوف ساخته است. بروز آلودگی های زیست محیطی در صنایع و انتشار آن ها در طول زنجیره تامین، پایداری را تحت الشعاع خود قرار می دهد. هدف از این مقاله شناسایی شاخص های زیست محیطی موثر بر زنجیره تامین پایدار در صنعت سیمان  و رتبه بندی زنجیره های این صنعت است به گونه ای که کمک کند تا از بروز و ترویج آلودگی زیست محیطی پیشگیری به عمل آید.

    روش بررسی

    بدین منظور، از تحلیل عاملی و تکنیک تصمیم گیری ویکور فازی استفاده شده است.

    یافته ها:

     شاخص های موثر در قالب چهار سطع پایداری، استراتژیک، فرایندی و عملیاتی شناسایی و تبیین شده اند. سپس با توجه به شاخص های تعیین شده عملکرد زیست محیطی زنجیره تامین پایدار 42 کارخانه حاضر در بورس اوراق بهادار تهران رتبه بندی شدند. نتایج اجرای مدل نشان می دهدکه سطح پایداری دارای بالاترین همبستگی با متغیر مکنون عملکرد زنجیره تامین پایدار بوده و این میزان همبستگی 44 درصد است. وزن سطح عملیاتی 40 درصد، سطح استراتژیک 23 درصد و سطح فرایندی 12 درصد به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج نشان می دهد که شاخص های سطح پایداری در زنجیره تامین پایدار صنعت سیمان دارای اهمیت بالاتری در راستای جلوگیری از بروز و ترویج آلودگی زیست محیطی می باشند. و زنجیره تامین پایدار کارخانه ایلام بر مبنای شاخص های زیست محیطی رتبه اول و زنجیره تامین کارخانه باقران رتبه آخر را کسب نموده اند.

    کلیدواژگان: ترویج آلودگی محیط زیست، زنجیره تامین پایدار، شاخص های عملکرد، مدل ویکور
  • حسین شاکری، مصطفی تیزقدم غازانی، زهرا شاکری* صفحات 249-260
    بازیافت پساب یکی از ابزارهای مهم در زمینه مدیریت منابع آب و حفظ محیط زیست تلقی می شود که نیاز به استفاده از آن با عنایت به افزایش جمعیت، روز به روز بیشتر برجسته می شود. این امر از جنبه های مختلفی قابل بررسی است و علاوه بر جنبه های بهداشتی و فنی از ابعاد حقوقی متنوعی نیز برخوردار است که اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر مدیریت پساب ها گذاشته و موجب پیچیدگی در ارایه الگوی استفاده از این منابع تجدیدپذیر می شوند. مسئله اصلی آن است که بازیافت پساب که ممکن است مخاطراتی را برای سلامت عمومی و محیط زیست به همراه داشته باشد، برچه اصول حقوقی مبتنی است؟ و در صورتی که بازیافت به ایجاد خسارت به مردم و محیط زیست بینجامد مسئولیت مدنی مربوطه چگونه و بر چه اساسی تبیین می شود؟ آیا این مسئولیت مبتنی بر تقصیر است؟ یا باید از نظام های مدرن مسئولیت محض یا مطلق در این زمینه بهره برد؟ پژوهش حاضر با روش تحلیلی-توصیفی و مبتنی بر فرایند کتابخانه ای تلاش می کند به بررسی برخی از مهم ترین ملاحظات فقهی و حقوقی ناشی از بازیافت پساب بپردازد و سرانجام نتیجه گیری می کند که بازیافت باید با رعایت اصل احتیاط و لاضرر صورت پذیرد. اما اگر به خسارات منجر شد نظام مبتنی بر تقصیر به جهت دشواری های که در مراحل اثبات دارد، نمی تواند خسارات زیان دیده را جبران نماید. لذا استفاده از نظام مسئولیت محض/ مطلق و نیز ترویج بیمه های تخصصی در این خصوص پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بازیافت پساب، ملاحظات فقهی و حقوقی، حقوق محیط زیست
  • نسرین عبدالخانیان، هیوا علمیزاده*، علی دادالهی سهراب، احمد سواری، محمد فیاض محمدی صفحات 261-273
    زمینه و هدف

    اروندرود رودخانه پهناوری در جنوب غربی و در مرز ایران و عراق است که مورد تهدید انواع آلودگی ها از قبیل پساب های صنعتی، کودها، سموم شیمیایی و فاضلاب های شهری قرارگرفته که تاثیرات ناخوشایند بر روی محیط زیست و اکوسیستم دارد. هدف از این مطالعه تحلیل فضایی تغییرات آلودگی در اروندرود با استفاده از GIS می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق مدل سازی پخش آلودگی با استفاده از GIS در رودخانه اروندرود با استفاده از مدل سه بعدی و هیدرودینامیکی کوهیرنس استفاده شده که معادله پیوستگی، معادلات ناویراستوکس در سه بعد و معادله های انتقال شوری و دما به روش جداسازی حل می شوند. شرایط مرزی اعمال شده شامل تغییرات دما، شوری و دبی برای مرز باز رودخانه و تغییرات دما و شوری و اعمال مولفه های جزر و مدیO1,S2, M2 و K1برای مرز باز دریا در مدل بکار گرفته می شود.

    یافته ها

    خروجی های مدل کوهیرنس که با فرمت NetCDF هستند را در محیط GIS فراخوانی می کنیم، سپس نقشه آلودگی مربوط به یک زمان خاص (حالت جزر یا مد) را ژیورفرنس می کنیم و درنهایت در محیط GIS، طبقه بندی می کنیم.

    بحث و نتیجه گیری

    در این راستا تغییرات آلودگی رودخانه طبقه بندی و رودخانه اروند در مقیاس های 1 تا 5 رتبه بندی گردیده که رتبه 1 نشان دهنده کم ترین درجه آلودگی و رتبه 5 بیش ترین درجه آلودگی را نشان می دهد. با توجه به درصد پهنه تحت پوشش آلودگی در ایستگاه های مختلف مشاهده گردید که بیش ترین میزان آلودگی در ایستگاه اول در حالت مد و کم آبی با مقدار 27/32%، در ایستگاه دوم در حالت جزر و کم آبی با مقدار 87/32% و در ایستگاه سوم در حالت مد و پرآبی 48/28% است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، اروندرود، GIS، مدل سازی، آلودگی
  • محمد برزگر، هانیه نوذری* صفحات 275-286
    زمینه و هدف

    فضای سبز در کاهش آلودگی صوتی موثر است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر گونه های درختی موجود در فضای سبز شهر آباده و نیز تاثیر ردیف های درختکاری شده و عرض کاشت در کاهش شدت صوت بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه چهار ایستگاه در دو منطقه در شهر آباده شامل بلوار شهید چمران و کنار گذر شمالی انتخاب و نمونه برداری در اسفند ماه 1396 در دو نوبت صبح و عصر با استفاده از دستگاه صداسنجCirrusمدل  CR:303انجام شد و از هر ایستگاه  25 داده و در مجموع 400 داده ثبت گردید.

    یافته ها

    نتایج مقایسه میانگین تراز شدت صوت اندازه گیری شده در دو منطقه مورد مطالعه در دو نوبت صبح و عصر با استاندارد ملی ایران نشان می دهد میانگین تراز شدت صوت در هر دو منطقه ازحد استاندارد بالاتر است؛ بنابراین با وجود فضای سبز، آلودگی صوتی در هر دو منطقه وجود دارد. نتایج مطالعه ترازهای شدت صوت در بلوار شهید چمران و کنار گذر شمالی در دو نوبت صبح و عصر نشان می دهد بین فاصله از منبع تولید صدا (فاصله از خیابان) و تعداد ردیف درخت کاشته شده و میانگین تراز شدت صوت هبستگی منفی وجود دارد واین بدین معناست که هرچه فاصله از خیابان وتعداد ردیف های درخت کاشته شده بیشتر باشد میزان کاهش صدا بیشتر خواهد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بیشترین کاهش صدا در بلوار شهید چمران مربوط به فاصله 54 متری از لبه خیابان با 14ردیف کاشت با میانگین تراز شدت صوت به ترتیب برای صبح و عصر 04/65 و 96/60 دسی بل و در کنار گذر شمالی مربوط به فاصله 85 متری از لبه خیابان با 10 ردیف کاشت و وجود یک تپه با میانگین تراز شدت صوت به ترتیب برای صبح و عصر 04/65 و 08/64 دسی بل بود.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، فضای سبز، گونه درختی، تراز شدت صوت، آباده
  • امیرحسین مداح، مارال خدادادی*، ساناز خرمی پور صفحات 287-300
    زمینه و هدف

     استفاده از پساب فاضلاب به منظور کشاورزی به دلیل کمبود شدید منابع آب در ایران، اجتناب ناپذیر شده است. گندزدایی یکی از مراحل مهم در تصفیه آب است. هر چند فن آوری های گندزدایی رایج مانند کلرزنی می توانند به طور موثری عوامل بیماریزای میکروبی را کنترل کنند، لیکن محصولات ناخواسته گندزدایی را ایجاد می کنند که سمی و سرطان زا هستند. هدف مطالعه حاضر مقایسه کارایی گندزدایی و کنترل رشد مجدد آلودگی زیستی پساب فاضلاب شهری با استفاده از تیمار های پرتو گاما و اشعه ماوراءبنفش می باشد. 

    روش بررسی

    نمونه پساب ثانویه (قبل از واحد کلرزنی) از تصفیه خانه تهران جنوب جمع آوری شد. از دزهای پرتو گاما 5/0، 1، 2، 4 و 6 کیلوگری استفاده شد. سیستم گندزدایی اشعه ماورای بنفش با حجم راکتور 1 لیتر ساخته شد. کارایی گندزدایی بر اساس تعیین شمارش کل کلنی و کلیفرم کل ارزیابی شد. جهت ارزیابی رشد مجدد میکروبی نمونه ها در دمای 22درجه سانتی گراد و 100 دور در دقیقه در محل تاریک به مدت سه روز انکوبه شدند.

    یافته ها

    تعداد کلیفرم کل در شروع آزمایش در همه دزهای پرتو گاما صفر بود. لیکن در دزهای کمتر از 2 کیلوگری رشد مجدد کلیفرم کل مشاهده شد. در تیمار اشعه ماورای بنفش شدت جریان ورودی، در زمان شروع آزمایش در شدت جریان کم بیشترین کارایی گندزدایی وجود داشت. لیکن با گذشت سه روز در همه شدت جریان ها جمعیت کلیفرم کل از حد مجاز بیشتر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    پرتوتابی گاما می تواند به عنوان یک تکنیک موثر نسبت به روش ماورای بنفش جهت گندزدایی بدون رشد مجدد میکروبی به کار رود.

    کلیدواژگان: پرتوهای یونیزان، پرتوهای غیر یونیزان، گندزدایی، رشد مجدد میکروبی، پساب شهری
  • وحید امینی پارسا، علی عزیزی*، بهرام ملک محمدی، بابک خیاط رستمی صفحات 301-317
    زمینه و هدف

      درک ارتباط فضایی-زمانی تغییرات کاربری زمین و منابع آب زیرزمینی برای مدیریت موثر و پایدار دشت های ممنوعه بسیار حایز اهمیت است. این تحقیق درصدد بررسی ارتباط بین تغییرات کاربری زمین و نوسانات عمق سطح آب زیرزمینی در دشت ممنوعه اردبیل می باشد.

    روش بررسی

    نقشه های کاربری زمین برای سال های 1989، 1998، 2009 و 2014 از تصاویر ماهوراه ای لندست استخراج و طبقه بندی شد و سپس مورد ارزیابی صحت قرار گرفت. همچنین نقشه های پراکنش عمق آب زیرزمینی با روش کریجینگ برای چهار دوره از داده های پیزومتری تهیه شد. همبستگی و ارتباط بین تغییرات کاربری زمین و نوسانات عمق آب زیرزمینی توسط روش های REGRESS و CORRELATE صورت پذیرفت.

    یافته ها: 

    روند تغییرات کاربری زمین نشان دهنده افزایش مناطق انسان ساخت (1/5 درصد) و کشاورزی (57/10 درصد) و به تبع آن کاهش زمین های بایر (78/14 درصد) و جنگل (88/0 درصد) می باشد. هم چنین عمق سطح آب زیرزمینی در 25 سال گذشته 27/6 متر کاهش یافته است. مقدار R حاصل از روش REGRESS بین 35/0 تا 54/0 در دوره های مطالعاتی به دست آمد. ارزش R2 حاصل از CORRELATE برای تک تک پیکسل ها نشان دهنده ارتباط مستقیم بین توسعه زمین های کشاورزی و مناطق انسان ساخت و کاهش مراتع با روند کاهشی عمق سطح آب زیرزمینی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج بیان گر قابلیت تکنیک های RS و GIS به همراه مدل های آماری مبتنی بر تحلیل های رگرسیونی در بررسی ارتباط بین تغییرات کاربری زمین و نوسانات عمق سطح آب زیرزمینی می باشد. نتایج و رهیافت تحقیق حاضر می تواند در مدیریت، برنامه ریزی و سیاست گذاری منابع آب زیرزمینی در دشت های ممنوعه به خصوص دشت اردبیل موثر واقع شود و هم چنین در انتخاب و شناسایی مکان های اولویت دار برای مدیریت کاربری ها و آب های زیرزمینی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کاربری زمین، آب زیرزمینی، دشت اردبیل، REGRESS، CORRELAT
  • نبی الله کلبادی، شیرین طغیانی صفحات 319-334
    زمینه و هدف

    امروزه، در ادبیات برنامه ریزی شهری، برای سنجش میزان مطلوبیت عملکردهای شهری، وضعیت پایداری مورد ارزیابی قرار می گیرد. به دلیل بی توجهی به نقش مراکز قدیمی در ارتقای هویت اجتماعی، اقتصادی، کالبدی شهری؛ مشکلات و مسایل شهری به صورت شدیدتری ظاهرشده اند. هدف اصلی از مقاله حاضر ارزیابی روابط بین مولفه های پایداری و میزان تاثیرگذاری این مولفه ها بر پایداری محلات شهری در جغرافیای قدیم شهر تهران است.

    روش بررسی

    محله سنگلج به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است.داده های پژوهش با استفاده از برداشت میدانی به دست آمده است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری  و نرم افزار Smart Pls3 انجام شده است .

    یافته ها

    حاکی از آن است که میانگین مولفه های تبیین کننده پایداری، همچنین سهم هر یک از این مولفه ها در تبیین پایداری محله سنگلج متفاوت است؛ سرزندگی و منظر بیشترین و تناسب و دسترسی کمترین سهم را در تبیین پایداری داشته اند .

    بحث و نتیجه گیری

    تغییر و تحولات امروزی چه به لحاظ محتوایی چه به لحاظ رویه ای تاثیر شگرفی بر میزان پایداری هر محله داشته است. در محلات قدیمی به دلیل تمرکز بر عملکرد و کلان نگری ، با یک بافت ارگانیک، یکپارچه و بسته ، متمرکز و متراکم، تناسبات همگن با میزان فضاهای باز حداقل و فضاهای سبز ضعیف تری مواجه می شویم.مشکل سنگلج عمدتا کالبدی است؛ لذا راه حل این مشکل نیز باید بیشتر بر مسایل کالبدی متمرکز باشد. در سنگلج می توانیم با یک مدیریت مناسب نسبت به اصلاح و نوسازی کالبد اقدام نماییم و میزان بهره برداری و کارایی سطح محله را افزایش دهیم؛ به عبارت دیگر لازم است برای بهبود وضعیت پایداری در این محله ، ارتقای وضعیت دسترسی و تناسب در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جغرافیای تهران، بافت قدیم شهری، توسعه پایداری شهری، توسعه پایدار محلی، محلات پایدار
  • سهیلا کوشا*، مجتبی انصاریان، مریم دهقانی صفحات 335-346

    امروزه با گسترش و تنوع فعالیت های فضایی، با افزایش بی رویه زباله های فضایی و آلودگی محیط زیست مواجه هستیم. ازطرفی با افزایش توجه به سفرهای گردشگری فضایی و حضور انسان در فضا، احتمال آلودگی محیط زیست فضا و محیط زیست زمین زیادتر می شود. از همین رو بررسی تعهدات و مسوولیت زیست محیطی دولت متبوع نهادهای مجری سفرهای گردشگری فضایی الزامی است. اگرچه عهدنامه فضای ماورای جو (1967) و کنوانسیون مسوولیت (1972)، نظام حقوقی قابل قبول و جامعی را برای احراز تعهدات بین المللی دولت ها برقرار نمودهاند، اما هنوز نکات مبهمی درباره حفاظت از محیط زیست فضا و زمین وجود دارند. چون با توجه به توسعه فعالیت های فضایی و با عنایت به مخاطرات زیست محیطی اصلاح نشده اند، هر گونه فعالیت فضایی از جمله سفرهای گردشگری فضایی را می توانند با مشکل مواجه کنند. این مقاله با بهره مندی از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی به این پرسش پاسخ می دهد که تعهدات زیست محیطی دولت ها برای تضمین امنیت و ایمنی سفرهای گردشگری فضایی چیست؟ هدف این مقاله ارایه راهکارهای حقوقی برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست فضا و زمین با استناد به مسوولیت دولت ها در قبال سفرهای گردشگری فضایی و پیشگیری از ارتکاب جرایم زیست محیطی است.

    کلیدواژگان: زباله های فضایی، سفرهای گردشگری فضایی، محیط زیست، جرم زیست محیطی، مسوولیت بین المللی دولت ها
  • ابراهیم تقوی مقدم*، الهه اکبری، علی اکبر احسان زاده صفحات 347-362
    زمینه و هدف

    آگاهی از ویژگی های مورفودینامیک سیستم های رودخانه ای، لندفرم های ژیومورفولوژیکی و چگونگی تحول آن به عنوان یکی از حیاتی ترین عناصر تشکیل دهنده سطح زمین در بسیاری از مطالعات و طرح ها از جمله بحث مهار سیلاب ها ، مطالعات آبخیزداری، هیدرولو‍ژی و محیط زیستی از نیازهای اساسی برای برنامه ریزان محیطی و منطقه است. این تحقیق با هدف ارزیابی تغییرات در لندفرم ها و بستر رودخانه کال شور سبزوار در محدوده منطقه حفاظت شده شیر احمد سبزوار با تاکید بر ملاحظات محیط زیستی می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق از نقشه های توپوگرافی و تصاویر ماهواره ای لندست سال های 1988-2015 استفاده شده است. سپس با افزایش وضوح و تباین در تصاویر ماهواره ای، بستر رودخانه کال شور تعیین و تغییرات رخ داده در  دوره 27 ساله تحقیق مشخص شد، سپس با استفاده از الگوریتم حداکثر احتمال نقشه لندفرم و کاربری ها برای سال های تحقیق تولید و تغییرات رخ داده در هر عرصه مشخص و  مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    محاسبات نشان می دهد طول رودخانه کال شور در محدوده مذکور به میزان8/1 کیلومتر کوتاه تر و تعداد پیچان رودها کم تر و شعاع دایره مماس بر هر پیچانرود بیش تر شده است که حاکی از تبدیل الگوی پیچانرودی به شریانی است. نقشه لندفرم های تغییر یافته با روش حداکثر احتمال و دقت 3/84 و ضریب کاپا 78/0 تولید شد. پس از ارزیابی مشخص شد 5/31 کیلومتر مربع  از حجم تپه های ماسه ای کاهش  و تبدیل به نی زارها و  جنگل های گز و تاغ  شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان دهنده تغیرات وسیعی به خصوص در حجم تپه های ماسه ای و پوشش گیاهی منطقه است. بالا بودن سطح آب های زیرزمینی دشت سبزوار و ورود پساب تصفیه خانه فاضلاب به رودخانه از یک سو به نفع چشم انداز طبیعی منطقه بوده و از سوی دیگر باعث آلوده شدن منابع آب و خاک و تاثیر سوء بر حیات جانوری منطقه حفاظت شده شیراحمد داشته است لذا نیازمند تدوین برنامه راهبردی ویژه در راستای حفظ میراث طبیعی و توسعه پایدار می باشد.

    کلیدواژگان: لندفرم، کال شور، شیر احمد، حداکثر احتمال، سنجش از دور
  • پرویز منصوری بیرکانی*، مهرداد فتح اللهی، احمد قانع صفحات 363-374
    زمینه و هدف

    روش های مختلفی جهت بررسی کیفیت آب رودخانه ها وجود دارد یکی از این روش ها، استفاده از ساختار جمعیت بزرگ بی مهرگان کف زی می باشد. بر این اساس این مطالعه جهت بررسی کیفیت آب رودخانه صمصامی با استفاده از  بزرگ بی مهرگان کف زی صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه 7 ایستگاه در مسیر حدود10کیلومتری رودخانه صمصامی انتخاب و نمونه برداری از کف زیان در یک دوره یک ساله، هر 45روز یک بار انجام شد. اطلاعات به دست آمده به صورت سنجه های جمعیتی شامل غنای کل، غنایEPT، نسبت فراوانی EPT به خانواده  Chironomidae، شاخص تنوع شانون وینر و شاخص زیستی در سطح خانواده هلسینهوف در ایستگاه های مورد بررسی و محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده شامل 11 راسته و 45 گروه (خانواده و جنس) از بزرگ بی مهرگان کف زی می باشد که لارو حشرات آبزی بیش ترین تنوع و فراوانی را داشتند. حداکثر و حداقل میانگین فراوانی کل در متر مربع در طول مدت بررسی به ترتیب در ایستگاه 2 (72/233±1694) و (13/79±314) در ایستگاه 7 بوده است. از راسته های غالب در این مطالعه، راسته های Ephemeroptera ،Trichoptera  بوده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    ارزیابی ها نشان داد در ایستگاه های2و6 به علت ورود پساب های روستایی و پرورش ماهی کیفیت آب رودخانه تغییر یافته و تنوع و درصد فراوانی خانواده های حساس به آلودگی کاهش و گروه های مقاوم به آلودگی افزایش یافته است. بر این اساس می توان نتیجه گیری نمود استفاده از سنجش تنوع و فراوانی بزرگ بی مهرگان کف زی به عنوان شاخص زیستی آلودگی آب ها راه مناسبی جهت بررسی کیفیت آب رودخانه می باشد.

    کلیدواژگان: بزرگ بی مهرگان کف زی، شاخصEPT، شاخص شانون، شاخص زیستی هلسینهوف، سنجه های جمعیتی
  • صابر معظمی، روح الله نوری*، محمدرضا وصالی ناصح، عباس اکبرزاده صفحات 375-387
    زمینه و هدف

    سدها به عنوان یکی از اساسی ترین منابع تامین آب شرب، کشاورزی، برق آبی و صنعتی از نقش مهمی در توسعه جوامع انسانی و محیط زیست اطراف خود برخوردارند. بنابراین با توجه به نقش اساسی سدها در پویایی محیط اطراف خود، برآورد جریان ورودی به آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و از ابزارهای مهم و موثر در مدیریت بهینه کمی و کیفی منابع آب است.  

    روش بررسی

    در این تحقیق سعی شده تا با استفاده از مدل هوش مصنوعی شبکه عصبی مصنوعی (ANN) اقدام به مدل سازی جریان ماهانه رودخانه صوفی چای، ورودی به سد علویان، گردد. همچنین به منظور بهبود عملکرد مدل مذکور و با توجه به اطلاعات زیاد ورودی به این مدل، از روش تجزیه متعامد سره (POD) به منظور تعیین بهترین الگوی ورودی به مدل ANN استفاده گردید. در نهایت نیز عملکرد دو مدل ANN و مدل ترکیبی POD-ANN بر پایه آماره های ضریب تعیین (R2)، میانگین خطای مطلق (MAE) و میانگین قدرمطلق خطای نسبی (AARE) مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج این تحقیق مشخص نمود که اگرچه مقادیر پیش بینی شده دبی ورودی به مخزن سد توسط مدل ANN نزدیک به مقادیر مشاهده ای هستند اما عملکرد آن در نقاط با دبی بالا با خطای قابل توجهی همراه است. همچنین یافته های این تحقیق حاکی از عملکرد بهتر مدل POD-ANN نسبت به مدل ANN در نقاط با دبی بالا بود. در حالت کلی نتایج به دست آمده از مدل POD-ANN اجرا شده مشخص نمود که مقدار آماره های R2، MAE و AARE مدل در هر دو مرحله واسنجی و صحت سنجی بهبود قابل توجهی نسبت به مقادیر مشابه در مدل ANN داشته اند. مقدار آماره های R2، MAE و AARE در مرحله صحت سنجی POD-ANN به ترتیب معادل 93/0، 79/0 و 54/0 بود.

    بحث و نتیجه گیری: 

    عملکرد بهتر مدل POD-ANN در دبی با مقادیر بالا نسبت به مدل ANN می تواند به دلیل عمل پیش پردازش بر روی متغیرهای ورودی و کاهش تعداد آن ها در مدل POD-ANN در مقایسه با مدل ANN باشد. بنابراین می توان نتیجه گیری نمود که عمل پیش پردازش بر روی متغیرهای ورودی به مدل ANN و کاهش تعداد متغیرهای ورودی به این مدل همراه با بهبود عملکرد آن بوده است.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، دبی ماهانه، سد علویان، تجزیه متعامد سره
  • محمدرضا دهمرده قلعه نو*، قاسم میرزایی، احسان الوندی صفحات 389-403
    زمینه و هدف

    سدهای زیر زمینی سازه هایی هستند که توانایی مسدود کردن آب زیر قشری، نگهداری آب در سفره های محلی و یا منحرف کردن آب به سفره های مجاور، بالا بردن تراز آب زیر زمینی، ذخیره کردن و در دسترس قرار دادن آب زیر زمینی را دارا می باشند.با در نظر گرفتن منافع محیط زیست و اجتماعی- اقتصادی سدهای زیر زمینی، مکان یابی مناسب اولین قدم در احداث این سدهای می باشد. روش های اصولی و جدید به منظور مکان یابی صحیح، خطرات مرتبط با مکان یابی نامناسب و ساخت سدهای زیرزمینی را کاهش می دهد. بدین منظور در این تحقیق از طریق استفاده از روش های تصمیم گیری چند شاخصه در کنار قابلیت های بالای نرم افزار ArcGIS مکان یابی مناسب سدهای زیر زمینی در بخش شرقی حوزه آبخیز گرگان رود استان گلستان انجام شده است.

    روش بررسی

    معیارهای شیب، شبکه آبراهه، زمین شناسی، توپوگرافی، کاربری اراضی، گسل، بافت خاک و موقعیت روستا در نظر گرفته شده است. به منظور وزن دهی معیارها، از  فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. در ادامه به منظور تلفیق نقشه های معیار و مکان یابی مناسب سدهای زیر زمینی از تکنیک TOPSIS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در مرحله وزن دهی معیارها نشان داد، نرخ سازگاری مقایسات 03/0 است که این رقم تایید کننده صحت وزن دهی انجام شده بود. دو معیار شیب و موقعیت روستا به ترتیب دارای بیش ترین و کم ترین تاثیر روی مکان یابی سد زیر زمینی تشخیص داده شده است. نتایج نشان داد منطقه مورد مطالعه به چهار بخش خیلی مناسب، مناسب، تا حدودی نامناسب و نامناسب برای احداث سد زیرزمینی طبقه بندی شده است. بیش ترین سطح منطقه را طبقه نامناسب (7/76 درصد) و کم ترین سطح منطقه را طبقه خیلی مناسب (1/2 درصد) به خود اختصاص داده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت، در مکان یابی مناسب برای احداث سد زیرزمینی در بخش شرقی حوزه آبخیز گرگان رود استان گلستان، با وجود وابستگی های مکانی میان نقشه های معیار و این که نمی توان نقشه های معیار را مستقل از یکدیگر در نظر گرفت، استفاده از تکنیک TOPSIS می توان به عنوان یک روش مناسب در تلفیق معیارها معرفی شود. همچنین معیارهای شیب و زمین شناسی به عنوان مهم ترین معیار برای مکان یابی سد زیرزمینی معرفی شدند. لازم به ذکر است با توجه به توانایی های بالای تکنیک TOPSISوGIS در مکان یابی مناسب سدهای زیرزمینی، هرچه قدر نظرات کارشناسی دقیق تر و داده ها و اطلاعات به روز تر باشند، استفاده از این فنون و ابزار با نتایج بهتری همراه است.

    کلیدواژگان: سدهای زیرزمینی، تصمیم گیری چند معیاره، GIS، مناطق خشک، حوزه رودخانه گرگان رود
|
  • Mohamad Jafari, Esfandiar Jahantab *, Mehdi Moameri Pages 1-14
    Background and Objectives

     Heavy metals are one of the most serious environmental problems that are spreading around the world. The present study was conducted to investigate the treatment of heavy metal contaminated soils by sunflower (Helianthus Annuus L.) under two natural remedies including municipal waste compost and biochar (each at three levels of 0, 1% and 2% by weight) done.

    Method

    Design experiment was done in a completely randomized design with 5 replications. After planting period, aerial and underground parts of plant have collected and some soil important characteristics and plant morphological properties and metals have measured. ICP-OES is used for heavy metals measurement. Statistical analysis of measured data for the analysis of variance in SPSS software and comparison of data from the test at least significant difference (LSD).

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the application of treatments used in this study in the concentrations of cadmium, lead, zinc, chromium and nickel of shoots and roots of sunflower and the amount of total cadmium and soil exchange. Urban waste and biochar compost treatments increase the uptake of heavy metals cadmium, lead, zinc and chromium into the soil by sunflower.

    Discussion and Conclusion

    According to the results of the present study, it can be generally stated that the sunflower species based on the values ​​of TF, BCF and BAC indices can be used as a plant suitable for phytoremediation of contaminated soils in the region through the plant process. Introduce stabilization. According to the results of this study, sunflower can be used as an adsorbent of pollutants and is recommended in soils contaminated with heavy metals.

    Keywords: Phytoremediation, urban waste compost, boichar, Helianthus annuus L
  • Misagh Keramati, Hossein Beiki * Pages 15-24
    Background and Objective

    Considering the importance of environmental protection and necessity of using new energy sources and innovative fuels, in this study, biogas production from sugar beet wastes using a batch lab-scale bioreactor was investigated experimentally.

    Method

    All experiments were done at constant temperature of 37±1 oC with using water bath. Four reactors with the same feed concentration and condition put in a circulated water bath. pH was adjusted in the reactors for the first 4 days on 7, 8 and 9. Substrate to inoculum (S/I) ratio in the reactors was constant and equal to 6:1.

    Finding

    In the over load mono-digester system with high S/I ratio, due to the sharp drop in pH, biogas couldn’t be produced. By adjusting the pH, even for such a system, biogas production can be achieved, although the efficiency of the process is low. 

    Discussion and Conclusion

    The results revealed that, whilst biogas was not produced in the reactor with high S/I ratio, pH adjustment made it possible to generate biogas. Mole fraction of methane in biogas produced in the reactors with pH adjustment were 35-50%. Biogas production occurred with long time delay, so that after 14 days, very little or no biogas was produced. Maximum volume of biogas was produced in reactor with pH=8. Whilst in the reactor with pH=9, biogas produced with high methane purity.

    Keywords: Biogas, Anaerobic digestion, Sugar Beet Wastes, pH Adjustment
  • Elmira Pirouzian, Mahdi Sarai Tabrizi *, Hossein Sedghi Pages 25-41
    Background and Objective

    Water resource development plans have several environmental impacts, the most important of which are natural river flow change and downstream surface reduction of flow. Estimation of the environmental flow required for the health of rivers and downstream ecosystems are of particular important. A sustainable strategy is a revision of the allocation of water for various uses and an increase in the share of the environmental flow from the current 10% to (20-40%) annual yields of rivers. The main objective of this study was to evaluate the monthly distribution of the environmental flow of an indicating river with a permanent flow (Alandachay river) using existing hydro-ecological methods.

    Method

    In this paper, seven hydro-ecological methods were used: (1- Tennant; 2- Tessman; FDC 4- Smakhtin 5- FDC shifting 6-DRM; 7- Water-quality method called Q-relation). The results of environmental estimation of Alandachay River were calculated using different methods.

    Findings

    According to this paper, the environmental law of the Alandachay river in the FDC shifting method and with acceptance of the river conditions at the minimum ecological status acceptable (environmental management class C), at hydrometry station, average annual flow rate was estimated to be 1.56 cubic meters per second, which considering the amount of environmental water, the highest calculated amount of all seven methods and was calculated 0.39 by using Tennant method. The other remaining methods were between these methods.

    Discussion and Conclusion

    The results of this paper show the accuracy of the FDC shifting method with the environmental class C at the studied station at 1.56 cubic meters per second as the bio-management class. These results show that quick methods of calculating the environmental flow used in Iran are mainly applied without considering the environmental conditions. This greatly reduces the accuracy of the results and even yields the opposite results.

    Keywords: Environmental Flow, Eco-hydrological Methods, River, Alandchay
  • Navid Kargar Dehbidi *, Habib Ansari Samani Pages 43-56
    Background and Objective

    Excessive reliance on external inputs such as fertilizers and pesticides and the indiscriminate exploitation of soil and water resources is considered a serious threat to the quality of the environment. In this regard various sciences are looking farming methods that could be a good alternative to protect human health and the environment. Organic farming is a viable alternative between conventional agricultural systems to safeguard food security in the world in general and in developing countries is specifically mentioned. This study was conducted on the product market organic tomatoes, for this purpose some random questionnaire from the city of Shiraz was collected in 1395.

    Methods

    In this study, Heckman two-stage method is used.

    Findings

    The results show that consumers' willingness to pay around 2442/2 Rial had more than non-organic tomatoes. Variables of gender, age, education, household income and the distance from the place of purchase organic products have had a significant impact on people's willingness to pay. So that other than variables of gender and distance from place of purchase that is negatively correlated with willingness to pay more for organic products, other variables positively correlated with willingness to pay.

    Discussion and Conclusion

    According to the results of this study, it is suggested that in order to better access people to these products, by adopting policies, distribution networks should be further expanded in different urban areas. Also, considering the importance of people's health at all ages, it is necessary to adopt promotional and educational policies to lead the tastes of younger people to consume organic products.

    Keywords: tomato, Organic, Willingness to pay, Heckman two-stage method, Shiraz
  • Meisam Haghshenas Dehkordi, Javad Mozaffari *, Mehdi Ghobadinia Pages 57-67
    Background and Objective

    Plans of fish farms is one of the human activities that can negatively affect water quality. So, reducing water pollution in output of fish farms is really important. In this study, in order to reduce water pollution output, a variety of filters made of natural materials are under investigation. One of the problems these filters can create is reducing of water quality by the materials used in them. So, the aim of this study was to investigate changes in water quality of fish farms in passing various materials for the production of filters.

    Method

    To this purpose, a series of columns (PVC tube) with a height of 70 cm were used to investigate changes in pH-Ec and TDS. The tubes divided in half and in the middle of them was placed a geotextile layer. Then the variety of materials such as zeolites, beet pulp, wheat bran and maize to a height of 10 cm were poured into pipes and water continuously for 15 minutes from the column was passed directly. Then the inlet and outlet were taken samples at different times.

    Findings

    According to the results, Ec and TDS values of output water are first increased and then decreased over time, so that the amounts mentioned increased in the beginning by 275.26 and 278.4 percent but have eventually returned to the initial amount of input water. Also, the pH of all treatments are different and increased in some treatments and decreased in others.

    Discussion and Conclusion

    The comparison output water quality with the allowable output water quality in rivers showed in all the mentioned periods, the amounts are in normal limits and material used as a filter don’t create any problems on the quality of output water.

    Keywords: Water quality, filters, Zeolite, plant material, fish farms
  • Somayeh Soltani Gerdefaramarzi *, Morteza Gheisouri, Aref Saberi, Mohsen Ghasemi Pages 69-82
    Background and Objective

    Today, many analysis of hydrological studies are applicable using ArcGIS, as a valuable tool for engineering analyzes. Determination of the geometry of the watershed and stream network extraction and analysis of physiographic parameters for morphometric analysis, is the most important step for hydrological applications.

    Method

    Using DEM with 10×10 meter pixel size of Sarbaz watershed, was extracted physiographic parameters such as environment, area, branching ratio and drainage density using software ARCSWAT, HEC-GEO HMS, WMS and ARC HYDRO and was compared with watershed border area.

    Findings

    The results of SPSS showed that they don’t have statistically significant differences in the level of 95% between operations of software. So, the results of Duncan test represented that all softwares are placed in a group. Output parameters of the software in numerical terms was very close. Depending on the expert opinion and ease of use of any of the software can be used to derive physical parameters of watershed. Although the border area of extracted with ARCSWAT, HEC-GEO HMS and ARC HYDRO was closer than WMS with the truth visually.

    Discussion and Conclusion

    Because of pre-processing process required the preparation of DEM in WMS software and the difficulty with this software compared to other software, WMS software less frequently used in hydrological studies. But in hydrological studies such as flood control, sediment and erosion due to consideration of more ranks of stream the WMS software could be more appropriate.

    Keywords: DEM, hydrological software, drainage network, branching ratio
  • Mehdi Komasi *, Soroush Sharghi Pages 83-101
    Background and Objectives

    Drought is regarded as a serious threat for people and environment. As a result, finding some indices to forecast the drought is an important issue that needs to be addressed urgently. The appropriate and flexible index for drought classification is the Standardized Precipitation Index (SPI). Artificial intelligence models were commonly used to forecast SPI time series. These models are based on auto regressive property. So, they are not able to monitor the seasonal and long-term patterns in time series. In this study, the Wavelet-Support Vector Machine (WSVM) approach was used for the drought forecasting through employing SPI.

    Method

    In this way, the SPI time series of Urmia Lake watershed was decomposed to multiple frequent time series by wavelet transform; then, these time series were imposed as input data to the Support Vector Machine (SVM) model to forecast the drought.

    Findings

    The results showed that, the maximum value of R2 and minimum value of RMSE indexes for SVM model are 0.865 and 0.237 and for WSVM model are 0.954 and 0.056 respectively in verification step.

    Discussion and Conclusion

    So, the propounded hybrid model has superior ability in forecasting SPI time series comparing with the single SVM model and also it can accurately assess the extreme data in SPI time series by considering the seasonality effects. Finally, it was concluded that, the proposed hybrid model is relatively more appropriate than classical autoregressive models such as ANN.

    Keywords: SVM model, Wavelet Transform, SPI, Drought forecasting, Urmia Lake watershed
  • Jafar Shahabi *, Mohammadmehdi Tehrani Pages 103-111
    Background and Objective

    Excessive use of nitrogen pollutes water, soil and plant resources. One of the appropriate solutions in determining the correct and timely amount of nitrogen fertilizer is the use of chlorophyll meter. The purpose of this study is to reduce the use of nitrogen fertilizers and prevent nitrate leaching and its entry into groundwater sources.

    Method

    Using chlorophyll assay in leaves, an experiment using 6 treatments of nitrogen fertilizer including: 50, 150, 100, 200, 250 and 300 kg per hectare of urea source in a randomized complete block design with three replications, two locations and It ran for a year. At the stem stage, the chlorophyll in the leaves of the wheat flag was read using a chlorophyll meter. Considering the number 45 as a reference, the amounts of nitrogen road fertilizer at the stem stage were calculated and, if necessary, provided to experimental plots.

    Findings

    With the recommendation of nitrogen fertilizer road using chlorophyll meter, nitrate concentration in soil and plants was reduced. In this study, the nitrogen fertilizer road recommendation was saved so that in the application treatments of 250 and 300 kg / ha nitrogen fertilizer was 25 and 21%, respectively.

    Discussion and Conclusion

    By using chlorophyll meter in recommending nitrogen fertilizer road in wheat, significant savings can be achieved in consumption. This will produce a healthy crop with less nitrate and prevent nitrate from entering groundwater.

    Keywords: chlorophyll meter, Environment, Nitrate, Pollution, wheat
  • Vahid Alijani *, Seyed MohammadMoein Sadeghi, Manouchehr Namiranian, Reza Akhavan Pages 113-123
    Background and Objective

    In recent years, new methods have been developed for analyzing spatial pattern of trees, and for verifying the spatial pattern, they need to complete map of spatial location of these trees. The use of these methods depends on study scale in a way that changes in study scale cause changes in spatial pattern. In this regard, present study aims to determine the optimum area of sample plots to quantify the spatial pattern of Juniperus Excelsa M. Beib. In southern facing slopes of Alborz mountains.

    Method

    A plot with area of six hectares was selected and spatial pattern of trees were evaluated by using g(r) function. In next step, area of plot decreased to five, four, three, two, and one hectare and spatial pattern of trees were determined by using g(r) function and were compared with six hectare plot.

    Findings

    The results of this function indicates regular spatial pattern in trees distances to four meter, cluster pattern at distances of six to ten meter, and random pattern shows in other distances. The results of comparing figures of g(r) functions in different area showed that the overall trend of this functions almost constant up to three hectares. Hence, in this study the appropriate area is achieved three hectares.

    Discussion and Conclusion

    It should be noted that in structure studies to determine the best area of plot could reduce time and costs while increasing the precision of the study.

    Keywords: Competition, Irano-Tourani, Interspecific relationship
  • Syedeh Sedighah Salehi, Forouzan Farrokhian * Pages 126-137
    Background and Objective

    Many of the environmental challenges of nations are due to inappropriate environmental behavior in the 21st century. Improving students' environmental skills as future decision makers and increasing their abilities and appropriate behavior with the environment, requires knowledge and awareness associated with it, so this study aims to identify the level of environmental behavior, awareness and skills of primary school students.

    Method

    The study method is descriptive and survey type and its statistical population consisted of elementary school students in Indika in 2017. Among them, a sample of 245 people was selected using cluster random sampling method and the required information was collected by a researcher-made questionnaire. The apparent validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (for the variables of environmental skill, behavior and awareness, respectively 0.79, 0.70, 0.84).

    Findings

    Findings showed that 73.5% of students have good environmental skills. 67% of students show strongly agree statement related to environment while 20% of them are agreed. Also, 72% of students are fully aware of environmental issues while 26% of them have a little aware. The results of correlation analysis revealed average of environmental behavior, awareness and skill of female students were more than male students and in terms of employment status of parents of students, the most awareness and environmental behavior belongs to those students whose father's job were farmers, and most of the skills were related to students whose father's job was an employee. The results of correlation analysis showed that there is a positive and significant relationship between environmental skills, behavior and awareness with the students' academic base.

    Discussion and Conclusion

    Gender, parents' occupation and educational level have been effective in students' environmental skill, behavior and awareness. To improve pro-environmental behaviors, it is necessary to strengthen awareness resources to institutionalize the readiness and inclination to take practical action to protect the environment in the form of environmental skills.

    Keywords: skill, BEHAVIOR, Awareness, Environment, students
  • Farzaneh Bahadoran, Azam Rezaee *, Farshid Eshraghi, Ali Keramatzadeh Pages 139-149
    Background and Objective

    The present study was conducted to evaluate and compare the sustainability of rain fed and irrigated wheat products in Golestan province.

    Method

    The required data were collected from Golestan Agricultural Jihad Organization, Agricultural Jihad Agricultural Production Cost System and also by completing the questionnaires. Also, to weighing criteria and sub-criteria that determines the sustainability, some expert’s opinions in agricultural economics, agricultural extension and education, environment, agronomy and plant protection were used. Finally, using aggregation of economic, social and environmental indicators, the sustainability of the irrigated and rain fed wheat in Golestan province during 2015-2016 was evaluated and compared. Hierarchical analysis method was used for achieving the research purpose.

    Findings

    The results of this study showed that rain fed wheat in the environmental indices (fertilizer use, pesticides use, irrigation water, farm machinery and combined agriculture) with the score of 0.679is more compatible with the environment than irrigated wheat with a score of 0.331. Also, in economic indices (gross margin of agriculture, product gross margin, crop yield and insurance yield), irrigated wheat with the score of 0.538 was more sustainable than rain fed wheat, with a sustainability score of 0.462. Finally, in social indicators (level of education, age of farmers, labor sub jobs and family size), rainfed wheat with a score of 0.56 is more sustainable than irrigated wheat with a score of 0.44. In addition, the overall sustainability index indicates that rainfed wheat is more sustainable than irrigated wheat.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, it is recommended that wheat cultivation should be promoted with dehydration-resistant species.

    Keywords: Sustainability, Analytical Hierarchy, irrigated, rainfed wheat, Golestan
  • Abdolah Faraji, Mohamad Kamangar *, Firozeh Ghaderi Pages 151-163
    Background and Objective

    Human physical and mental health greatly depends on the climatic conditions of its bio-location. Identifying environmental factors creating or exacerbating diseases can be useful in optimizing decision making for prevention and control. The purpose of this study is to determine the spatial resolution of respiratory diseases and its relation with environmental factors in order to understand spatial distribution, cluster discovery and spatial prediction modeling.

    Method

    The population of patients with respiratory diseases referred to the medical centers and the study area of ​​Kurdistan province between 2007 and 1396. Regarding the dispersion of patients from spatial and moron standard deviations, we used spatial regression method to determine the spatial and morphometric variability of the samples using independent variables of dust, height, direction of inclination and temperature.

    Findings

    The results showed that the area of ​​the ellipsoid is three times the standard deviation of the northwest of the southeast, indicating that more than 99% of these diseases are spreading in this direction. Moran index 0.82 also indicates spatial autocorrelation and disease numbers at a significant level of 99%. In spatial modeling to predict the spatial dispersion of a positive symptom disease, the coefficients obtained for dust and temperature with the disease indicate a direct relationship and the negative coefficients between elevation and slope indicate an indirect relationship with the disease. Modeling also showed that dust is the most important parameter in predicting the disease.

    Discussion and Conclusion

    The value of R2 = 0.88 indicates that the extracted model is able to fully predict the dependent variable, respiratory disease, in Kurdistan province, taking into account independent environmental variables. Using the prediction map, the regions with respiratory disease can be better identified in order to improve the decision-making process for allocating and distributing spatial services.

    Keywords: dust, Respiratory Disease, Spatial Analysis, Moran Index, Kurdistan
  • Saeid Kamyabi *, Komeil Abdi Pages 165-179
    Background and Objective

    Given the impact that climate change has on the planet, which is currently one of the most important challenges facing the international community, efforts to understand climate change events as much as possible are certain. The purpose of this study is to detect and analyze the trend of climate change, especially climatic elements of precipitation and temperature in the city of Sari in Mazandaran province. 

    Method

    The method of this study was to analyze the statistical process of climatic factors of precipitation and temperature at 4 stations (Sari, Amol, Gharakhil and Babolsar) in the period of 20 and 30 years (1987-2017) using non-parametric Mann-Kendall test and climate sensing software of the Meteorological Organization of Iran. Also, to determine the location of climate change more precisely, Arc statistics was used in Arc GIS software.

    Findings

    The Kendall test showed that 3 stations (Gharakhil, Babolsar and Sari) had a significant leakage trend in terms of temperature rise over the 30-year period with U + (3.87, 3.80, 1.75). But it does not show significant trends in precipitation. The Climate Change Detector also emphasizes that the temperature rise at these stations is tangible and this has led to climate change in this area. Earth statistic test also revealed that most climate change occurred in the area of Sari and changed from a mild to moderate state.

    Dissection and Conclusion

    The area under study has undergone severe climate change, and this climate change directly affects the water balance of the region, increasing water requirements, decreasing soil moisture, vegetation density, rangeland capacity and agricultural products, and considering that groundwater resources are the most important source of supply Water is needed in different parts of the region, it also reduces the level of water table and reduces the quality of groundwater resources. In addition, this means reducing the frequency of precipitation, increasing rainfall, soil erosion and natural resources.

    Keywords: Climate Change, Trend analysis, Geo statistical, Sari area
  • Amir Jamshidi, AmirReza Goodarzi *, Parisa Razmara Pages 181-198
    Background and Objective

    Despite the wide application of de-icing substances to the roadways, the sewage produced can have negative impacts on local ecosystems. Hence, the present study was conducted for assessing the effects of road salt use throughout the winter in Hamedan on the hydro-chemical quality of Hamedan-Bahar basin. Hamedan is one of the major tourist destinations and one of the main agricultural poles in Iran, and thus, its water resources contamination may pose serious risk to the health of the whole country.

    Method

    The modeling of under-ground water flow paths in the study area revealed that the flow of rain and snow water in the city is mainly towards Hamedan-Bahar basin (as one of the main drinking water and agricultural water supplies in the region). Therefore, the 24 wells in the study area were sampled and the hydro-chemical characteristics of the obtained water samples as well as their changing trends over the past 10 years were determined and analyzed.   

    Findings

    The results indicated a gradual increase in the minerals and solid materials in the water of the basin. This, considering the meaningful correlation values obtained (R2≥0.89) between the salt contents and Cl- and Na+ concentrations, could be attributed to the use of de-icing materials. The rate of pollutants in some of the samples was found to be 10 times as much as the permissible national standard and international values. Moreover, based on the Wilcox diagram, the water in most stations could be classified as C3S1 (decreasing the soil fertility and resulting in ecophysiological abnormalities in crops) and even as C4S1 (completely harmful for irrigation). A similar distribution of de-icing compounds and arsenic were observed in the under-ground water of the basin. 

    Discussion and Conclusion

    The increase in the pollution and the decline in hydro-chemical properties of the basin due to the accumulation of de-icing materials, not only pose direct hazardous effects to human health and agricultural lands but can also intensify the mobility of the heavy metals in soil-water profiles of the region. Therefore, it is suggested that winter operations in the city be planned and carried out using modern methods and facilities (such as anti-icing program, eco-friendly deicers, asphalt mixture with anti-icing additives, hydronic heating pavement), so that the negative environmental impacts can be controlled as much as possible.

    Keywords: Winter operation, de-icing substances, Groundwater pollution, ecological risks
  • Afshin Fathalian, Hadi Kargarsharif * Pages 199-214
    Background and Objective

    Reducing fossil energy resources, the environmental impact of high energy consumption and increasing the energy consumption in the building section, has increased the importance of attention to building energy consumption in the country. Providing the standard of building energy consumption in our country is one of the important activities in this regard. This study aimed to determine the effect of different strategies to reduce energy consumption in the energy classification of office buildings as a case study by Design Builder software.

    Method

    In this study, the total energy consumption of of an office building in Semnan climate was simulated by Design Builder software and the results obtained by the software, with the actual energy consumption of the building in 2016, which was obtained from the energy bills (electricity and gas) of the building, were validated. Then, using the energy rating of building, different strategies for reducing energy consumption were simulated and compared with the existing situation.

    Findings

    Using energy simulation software, various energy efficiency strategies such as using external horizontal shading and removing internal shading, replacing windows with low-emitting double-glazed windows instead of single-glass windows and installing a thermal insulation in the external wall of the building were investigated that 15.2, 18.4 and 8.2% reduction in energy consumption achived compared to normal case, respectively. Then, the intensity of building energy consumption for each of the proposed strategies were calculated and the energy rating was determined for each.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that the replacement of external shading instead of internal shading had the least amount of savings and had no effect on the change in energy rating and the use of a combination of double glazing instead of single-walled and thermal insulation in the outer wall of the building while upgrading to the classification, the optimal suggested mode. Finally, the results of this study showed that in the case of accurate simulation of existing buildings and then validation the effects of different strategies on energy rating and consumption can be predicted accurately.

    Keywords: Energy rating, office building, Simulation, Design builder software
  • Hajar Barzegar, Hadi Jafari *, Seyed Majid Hashemian Pages 215-228
    Background and objective

    Groundwater heat pump (GWHP) system that uses the constant temperature of the groundwater as the source of the clean and renewable energy for heating and cooling, is applied as a strategy for energy saving and the CO2 reduction. In this technique, groundwater is extracted by pumping wells, passed through the heat exchanger and then returned to aquifer through the injection shafts. This research is aimed to assess the Groundwater Heat Pump (GWHP) System from hydrogeological point of view. 

    Method

    Regarding the mathematical similarities between transport of the heat and mass in porous media, the applied computer code of MT3DMS in mass transport modelling, was used in this study for simulation of the heat transfer in the groundwater system to assess the GWHP from hydrogeological viewpoint.

    Finding

    The results show that a thermal plume is developed around the injection well due to the energy exchanges in GWHP system. This plume is regarded as an indicator of the impact of the injected water temperature on the underground source. Its extent and direction which are directly affected by the hydrogeological parameters is not fair from the heat transport aspect and finally the performance of the GWHP system. 

    Discussion and Conclusion

    Modelling results clearly show that with the change in hydraulic conductivity in relation to the type of the sediments in porous media, hydraulic gradient and porosity of aquifer, the extent of the thermal plume is changed, expecting impacts on functionality of the GWHP system. The results of the study can be used in utilization of the GWHP system in the country, of course after the technical-and-economic justifications.

    Keywords: Groundwater Heat Pump, Heat simulation, GWHP, MT3DMS
  • MohammadHossein Darvish Motevali, Farhad Hossein Zadeh Lotfi *, Naghi Shoja, AMIR GHOLAM ABRI Pages 229-247
    Background and objectives

    Today, sustainable activities are essential for maintaining environmental sustainability, and have attracted a significant part of the environmental economy. The occurrence of environmental pollution in the industry and its dissemination throughout the supply chain tend to overcome sustainability. The purpose of this paper is to identify environmental indicators that affect the sustainable supply chain in the cement industry and rank the chain of the industry in such a way as to prevent the occurrence of Prevention.

    Method

    For this purpose, factor analysis and fuzzy vikor decision making technique have been used.

    Finding

    Effective indicators are identified and explained in four levels of sustainability, strategic, process and operational. Then, according to the determined indicators of environmental performance of the sustainable supply chain, 42 factories listed on Tehran stock exchange ranked. The results of the implementation of the model show that the stability level has the highest correlation with the current variable supply chain performance and this correlation is 44%. Operating surface weight was 40%, the strategic level was 23% and the process level was 12%.

    Discussion and Conclusion

    The results show that sustainability indices in the sustainable supply chain of the cement industry are more important in preventing the occurrence of environmental Prevention. And the sustainable supply chain of the Ilam factory has been ranked in the first rank and supply chain of Bagher Factory based on environmental indicators.

    Keywords: Promoting environmental pollution, Sustainable Supply Chain, Performance Indicators, Vikor model
  • Hossein Shakeri, Mostafa Tizghadam, Zahra Shakeri * Pages 249-260
    Wastewater reuse is considered as one of the important tools in the field of water resources management and environmental protection, the need to use it with increasing population is becoming more prominent day by day. This can be examined from different aspects and in addition to health and technical aspects, it also has various legal aspects that have direct and indirect effects on wastewater management and complicate the presentation of the pattern of use of these renewable resources. The main issue is that wastewater reuse, which may pose risks to public health and the environment, is based on legal principles? And if the reuse leads to hazard to people and the environment, how and on what basis is the relevant civil liability explained? Is this liability based on fault? Or should modern systems use pure or absolute responsibility in this regard? The current study tries to examine some of the most important jurisprudential and legal considerations arising from wastewater reuse with an analytical-descriptive method and based on the library process, and finally concludes that the reuse should be done with the principle of precaution and harmlessness. But if it leads to damages, the fault-based system cannot compensate for the damages due to the difficulties it has in the proof process. Therefore, the use of pure / absolute liability system and the promotion of specialized insurance in this regard are recommended.
    Keywords: Wastewater reuse, legal, religious considerations, Environmental Law
  • Nasrin Abdolkhanian, Heeva Elmizadeh *, Ali Dadolahi Sohrab, Ahmad Savari, Mohammad Fayazmohammadi Pages 261-273
    Background and Objectives

    Arvand River is a vast river in the southwest and on the border of Iran and Iraq, which is threatened by a variety of pollutants such as industrial effluents, fertilizers, chemical toxins and municipal wastewater that have adverse effects on the environment and ecosystem. The purpose of this study is spatial analysis of pollution changes in Arvand River using GIS.

    Method

    In this research, pollution distribution modeling using GIS in Arvandrud river has been used using three-dimensional and hydrodynamic model of Coherence. The continuity equation, Navira-Stokes equations in three dimensions and salinity and temperature transfer equations are solved by separation method. The applied boundary conditions include temperature, salinity and discharge changes for the open river boundary and temperature and salinity changes and the application of tidal components O1, S2, M2 and K1 for the open sea boundary are used in the model.

    Findings

    We call the outputs of the Coherence model, which are in NetCDF format, in the GIS environment, then georeferences the contamination of a specific time (tidal mode), and finally classifies it in the GIS environment.

    Discussion and Conclusion

    In this regard, the changes in the pollution of the taxonomic river and the Arvand River are classified on a scale of 1 to 5, with rank 1 indicating the lowest degree of pollution and rank 5 indicating the highest degree of pollution. According to the percentage of area covered by pollution in different stations, it was observed that the highest level of pollution in the first station in the mode of mode and low water with a value of 32.27%, in the second station in the state of low tide with a value of 32.87% And in the third station, it is 28.48% in fashionable and watery mode.

    Keywords: Spatial Analysis, Arvand River, GIS, Modeling, Pollution
  • Mohammad Barzegar, Haniyeh Nowzari * Pages 275-286
    Background and Objective

    Green space is effective in reducing noise pollution. The purpose of this research was to study the effect of tree species in the green space of Abadeh, as well as the number of tree plantation rows and planting width on decreasing the intensity of sound.

    Method

    In this study, four stations in two areas was selected in Abadeh city including Shahid Chamran Blvd. and Northern Passageway and sampling was carried out in two turns in the morning and evening using the Cirrus sound level  meter CR: 303 in March, 2018 and 25 data in each station and 400 data in total was recorded.

    Findings

    The results of comparing the average sound intensity level measured in the two studied areas in the morning and evening with the Iranian national standard show that the average sound intensity level in both regions is higher than the standard; So despite the green space, there is noise pollution in both areas. The results of the study of sound intensity levels in Shahid Chamran Boulevard and along the northern passage in the morning and evening show that there is a negative correlation between the distance from the sound source (distance from the street) and the number of rows of trees planted and the average sound intensity level. This means that the greater the distance from the street and the number of rows of trees planted, the greater the amount of noise reduction.

    Discussion and Conclusion

    The highest noise reduction in Shahid Chamran Boulevard is related to the distance of 54 meters from the edge of the street with 14 rows of planting with average sound intensity level for morning and evening of 65.04 and 60.96 dB, respectively, and next to the northern passage is related to the distance of 85 meters from the edge. The street was planted with 10 rows and there was a hill with an average level of sound intensity for the morning and evening of 65.04 and 64.08 dB, respectively.

    Keywords: Noise pollution, green space, Tree species, Sound intensity level, Abadeh
  • AmirHossein Madah, Maral Khodadadi *, Sanaz Khorami Pour Pages 287-300
    Background and Objective

    Due to the severe shortage of water resources in Iran, the application of wastewater effluent for agriculture has become inevitable. Disinfection is one of the crucial steps in water treatment. Common disinfection technologies such as chlorination can effectively control microbial pathogens; however, undesirable disinfection byproducts (DBPs) are known to be toxic and carcinogenic. Therefore, the present study aimed to compare disinfection efficiency and regrowth control of microorganisms in urban wastewater effluent using gamma radiation and Ultra Violet treatments.

    Method

    The pre-disinfection effluent (before chlorination unit) was collected from south Tehran wastewater treatment plant, Tehran, Iran. The applied gamma radiation doses were 0.5, 1, 2, 4 and 6 kGy. UV disinfection systems were developed using a reactor with 1 L of liquid volume. The disinfection efficiency was evaluated based on the total colony count and total Coliform. For bacterial regrowth evaluation, the samples were incubated at 22 ◦C, 100rpm for three days in dark condition.

    Findings

    The number of total Coliform in all gamma ray doses was zero at the beginning of the experiment. The re-growth of total Coliform was observed at doses less than 2 kGy. In the treatment of ultraviolet radiation, at the beginning of the experiment, the lowest flow rate had the highest disinfection efficiency. However, after three days, the total Coliform population was higher than the allowed limit in all of the inflow rates.

    Discussion and Conclusion

    Gamma radiation can be applied as an effective alternative technique to UV treatment for disinfection processes without bacterial regrowth.

    Keywords: ionizing radiation, Non-ionizing radiation, Disinfection, Microbial Regrowth, Urban Sewage Effluent
  • Vahid Amini Parsa, Ali Azizi *, Bahram Malekmohammadi, Babak Khaiatrostami Pages 301-317
    Background and Objectives

    Understanding spatiotemporal relationship between Land use/cover changes (LUCCs) and groundwater quantity changes is vital to efficient and sustainable restricted plain management. This study aims to analyze relationship between LUCCs and groundwater quantity changes in the Ardabil restricted plain.

    Method

    The land use maps were extracted and classified from four Landsat images for 1989, 1998, 2009, and 2014. Then the classified images accuracy was assessed. The groundwater depth distribution maps extracted from piezometric data using Kriging method for the same times. REGRESS and CORRELATE modules in Idrise Selva package used to analyze relation between LUCCs and groundwater depth changes in the study area.

    Findings

    Results indicated the incremental trend in human built environment (5.1%) and agricultural land (10.57%) at the expense of decreasing in bare land (14.78%) and forestland (0.88%). The average groundwater depth decline was about 6.27 meters over past studied 25 years. All the obtained R values from REGRESS model were between 0.35 and 0.54 for different studied periods. The R2 values from CORRELATE for each cells confirmed the direct spatiotemporal relationship between the occurred LUCCs and groundwater quantity changes within the study area.

    Discussion and Conclusion

    This study shows the ability of RS and GIS techniques alongside statistical models based on regression analyzing is useful to analyze relation between dynamic LUCCs and groundwater depth changes. The results and applied approach can be useful in efficient management, planning and policy making of restricted plains and also in identifying priority zones for land use and groundwater management.

    Keywords: land use, Groundwater, REGRESS, CORRELATE, Ardabil plain
  • Nabiollah Kolbadi, Farah Habib *, Shirin Toghyani Pages 319-334
    Background and Objective

    Today assessing the sustainability status is one of the best ways to measure the amount of desirability of urban Function. Due to neglection towards the role of old centers in promoting the social, economic and urban identity, the amount of urban issues and problems significantly increased and become more sever. The main purpose of this paper is to assess the relationship between sustainability components and evaluate the impact of these components on the sustainability of urban nabourhoods in the old geography of Tehran.

    Method

    The Sanglag district was selected as the case study. Research data was obtained through field survey. The research method was descriptive-analytic and data analysis was conducted with the use of Structural Equation Modeling and Smart Pls3 software.

    Findings

    The findings of this study indicate that the average of sustainability component and also the contribution of each component in detrmining the sustainability of Sanglag district are different. The appropriateness and access components, has the least contribution in detrmining the sustainability of this district.  

    Discussion and Conclusion

     Contemporary changes, both in terms of content and procedure, have hade a significant effect on sustainability of each district. In old neighborhoods, the main focus is on the performance and macro issue consideration, and with the organic, integrated, closed, centralized, and dense context there is weaker homogeneous consistency with minimum open spaces and green spaces. In Sanglae, we can modify and renovate the district with a proper management and increase the utilization and efficiency of the neighborhood.

    Keywords: Geography of Tehran, urban old texture, urban sustainable development, Local Sustainable Development, Sustainable communities
  • Soheyla Koosha *, Mojtaba Ansarian, Maryam Dehghani Pages 335-346

    Nowadays we are confronting with development of different kinds of space activities, the increase of space debris and pollution of the environment of outer space and the Earth due to space tourism. The other thing is that with the increase of the human intentions to space tourism, we can confront with more pollution of outer space. Therefore, studying the environmental duties and responsibilities of states who are the executer of space tourism is inevitable. Not with standing that outer space treaty and liability convention establishing comprehensive and acceptable rules for identification of states international duties, but there are some ambiguous points about protecting the environment of space. As these documents did not develop or revised with the development of this technology during these years specially the environmental pollution of space activities and space tourism. This article by using the descriptive- analytical method of research is about to answer this question that what is the environmental duties of states for safeguarding of space tourism? The aim of this article is giving some legal solution for prevention of the Earth and outer space pollution by quoting responsibilities of states with respect to space tourism and preventing from committing the environmental crimes thereof.

    Keywords: Space debris, space tourism, space visa, Environment, environmental crime, responsibilities of states
  • Ebrahim Taghavi Moghadam *, Elahe Akbari, AliAkbar Ehsanzadeh Pages 347-362
    Background and Objective

    Knowledge of the characteristics of morphodynamic river systems, Landform and its evolution as one of the most vital components of the Earth's surface that In many studies and projects, including the flood control, watershed studies, and environmental hydrology of the basic requirements for environmental planners. This study aimed to evaluate the changes of landforms and the KalShour riverbed in protected area ShirAhmad is Sabzevar emphasis on environmental considerations.

    Method

    in the Research using topographic map and satellite images of Landsat, years 1988, 2000 and 2015. For this purpose, was determined changes kaleshor of riverbed and morphodinamic landform changes occurred in the study period of 27 years and Using maximum likelihood map landforms and account for the years of research and changes in any areas identified and analyzed and assessed.

    Findings

    Calculations show that the rivers in the region of 8.1 km2 kalshour shorter and less meandering, and become more the radius of the circle is tangent to any show that has become curved meander pattern to direct arterial. The map Landforms has changed was produced with maximum likelihood and overall accuracy0.78 and kappa coefficient 0.84.

    Discussion and Conclusion

     The results show a large changes of sand dunes and vegetation especially .Based on the results, because of having high groundwater levels and also enter wastewater Sabzevar and.31.5 km2 of sand dunes volume reduction and conversion to fields Tamarix hispida and forest Tamarix. This issue is for the benefit of the natural landscape and on the other hand depletes water resources and soil and adverse impact on animal life protected area's Shirahmd that require special strategic programs in order to preserve natural heritage and sustainable development.

  • Parviz Parviz Mansouri B *, Mehrdad Fattollahi, Ahmad Ghane Pages 363-374
    Background and Objective

    There are different methods for assessing river water quality. One of these methods is to use the large population structure of bulk invertebrates. Accordingly, this study was carried out to evaluate the quality of water of the Smsami River using large invertebrates.

    Method

    In this study, 7 stations were selected along the 10 km of Samsami River and sampling was done in a one-year period every 45 days. Data were collected as population measurements including total richness, EPT richness, EPT frequency ratio to Chironomidae family, Shannon-Wiener diversity index and biological index in Hallesinof family.

    Findings

    The results of this study included 11 orders and 45 groups (family and sex) of the large invertebrates, the larvae of aquatic insects had the highest diversity and abundance. The maximum and minimum mean of total frequency per square meter during the study period was at station 2, (1694 ± 232.72) and (314.71 ± 13.7) At station 7 respectively. The dominant orders in this study were Ephemeroptera, Trichoptera.

    Discussion and Conclusion

    Evaluations showed that in stations 2 and 6, due to the entry of rural wastewater and fish farming, the quality of river water has changed and the frequency and frequency of infected families have decreased and contaminated groups have increased. Based on this, it can be concluded that the use of the measurement of the diversity and abundance of large invertebrates as an indicator of the biological contamination of water is a good way to evaluate the water quality of the river.

    Keywords: Big invertebrate, EPT index, Shannon Index, Holsinophor Biomarker, Population Measurements
  • Saber Moazami, Roohollah Noori *, MohammadReza Vesali Naseh, Abbas Akbarzadeh Pages 375-387
    Background and Objective

    Dams play an important role in development of countries by drinking and agricultural water supply, flood control, hydropower energy supply and recreational purposes. Constructing a dam and making an artificial lake has an important effect on surrounding environment, so being able to forecast the inflow to the dam is an important issue for water resource management.

    Method

    In this study artificial neural network (ANN) was applied to forecast the monthly inflow from Soofichai River to Alavian Dam. Regarding the huge amount of input data to ANN model and for optimizing its application, proper orthogonal decomposition (POD) was used in order to determine the best inputs for ANN model . Finally, the application of ANN and POD-ANN models was evaluated by determination coefficient (R2), mean absolute error (MAE) and average of absolute relative error (AARE).

    Findings

    Results of ANN and POD-ANN models indicated that although ANN output is close to the observed values of inflow to the dam, but it has significant errors. POD-ANN model showed better results than ANN model for high values of inflow. In generall, comparing R2, MAE and AARE values of two models revealed that POD-ANN model had better performance in both calibration and verification steps in comparison with ANN model. R2, MAE and AARE in verification step of POD-ANN model were 0.93, 0.79, and 0.54, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Preprocessing data contributes to better performance of  POD-ANN than ANN model, especially in high values of inflow. Therefore, it can be concluded that applying data preprocessing and reducing inputs to ANN model enhances its performance.

    Keywords: Artificial Neural Network, Monthly Inflow, Alavian Dam, Proper Orthogonal Decomposition
  • MohammadReza Dahmardeh Ghaleno *, Ghasem Mirzaei, Ehsan Alvandi Pages 389-403
    Background and Objective

    Groundwater dams are structures that have the ability to block subcortical water, retain water in local aquifers or divert water to adjacent aquifers, raise groundwater levels, store and make available groundwater. Taking into account the environmental and socio-economic benefits of underground dams, proper location is the first step in the construction of these dams. New and innovative methods for correct location reduce the risks associated with improper location and construction of underground dams. For this purpose, in this research, through the use of multi-criteria decision-making methods along with the high capabilities of ArcGIS software, suitable location of underground dams in the eastern part of Gorganrood watershed in Golestan province has been done.

    Method

    Criteria were considered including slope, drainage, geology, topography, land use, fault, soil texture, and positions of village. The Analytic Hierarchy Process (AHP) is used to weighting the criteria. Then the TOPSIS technique is used to integrate criteria maps and locating underground dams.

    Findings

    A consistency rate of 0.03, showed a relatively high accuracy of weighting process. Considering the normal weights, slope and positions of village were found to be the most and the least effective criteria, respectively. The results showed that the study area is classified into four categories for constructing underground dams: very suitable, suitable, partly suitable and unsuitable. The unsuitable category has the highest percentage of the surface area (76.7 percent) and the very suitable category has the lowest percentage of the surface area (2.1 percent).

    Discussion and Conclusion

    In conclusion, with considering high capacities of multiple-criteria decision-making methods and GIS in locating underground dams, as expert opinions are more accurate and data are newer and it is more possible to get better results from these techniques and tools.

    Keywords: Underground water, multiple-criteria decision-making, GIS, Arid regions, Gorganroud watershed