فهرست مطالب

مطالعات اسلام و روان شناسی - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات اسلام و روان شناسی
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هوشنگ گراوند* صفحات 7-40

    پژوهش حاضر با هدف رابطه بین آرزوها و رضایت زندگی با تاکید بر مقایسه مدل اسلامی عملکرد آرزوها و نظریه خودمختاری در زمینه آرزوها انجام شد. روش پژوهش بر پایه داده‎های کتابخانه‎ای و میدانی استوار بود و نمونه آماری آن شامل 250 دانشجو بوده، که از روش نمونه‎گیری در دسترس از بین دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی انتخاب شدند. ابزارهای جمع‎آوری اطلاعات در بخش کتابخانه‎ای منابع دست اول اسلامی و در بخش میدانی پرسشنامه‎های شاخص آرزو گروزت و همکاران (2005) و رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985) بودند. مرور منابع نشان داد که در منابع روان‎شناختی دست کم به سه دیدگاه درباره رابطه آرزوها و رضایت زندگی می‎توان دست یافت؛ وجود رابطه، عدم رابطه، و رابطه دوگانه براساس آرزوهای درونی−بیرونی. نظریه خودمختاری به تاثیر مثبت آرزوهای ذاتی بر رضایتمندی زندگی و در مقابل به تاثیر منفی آرزوهای بیرونی اذعان دارد. براساس مدل اسلامی عملکرد آرزو مشتمل بر دو خرده سیستم رویکردی عقل‎مدار و اجتنابی جهل‎مدار بوده، و به‎واسطه سه فرایند بسط امل، قصر امل و طول امل به فعالیت می‎پردازد؛ رابطه آرزوها و رضایت زندگی فرایندی دوگانه دارد؛ در فرایند نخست با میانجی‎گری سازه عقل، آرزوها نقش افزایشی در رضایت زندگی داشته و در فرایند دوم با میانجی‎گری سازه جهل، آرزوها نقش کاهشی در رضایت زندگی دارد. نتایج این پژوهش در بخش میدانی، مهر تاییدی بر دیدگاه اسلام در زمینه رابطه آرزوها و رضایت زندگی است.

    کلیدواژگان: آرزوها، رضایت از زندگی، مدل اسلامی، نظریه خودمختاری
  • محمدصادق شجاعی* صفحات 41-73

    این پژوهش با هدف معرفی روش تحلیل کیفی محتوای متون دینی و کاربرد آن در پژوهش های روان شناختی با رویکرد اسلامی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی−تحلیلی و به منظور توسعه ابزار می باشد. روش تحلیل کیفی محتوای متون دینی از مطالعات زبان شناسی، نظریه حوزه های معنایی و تلاش های به عمل آمده در فهم متون دینی (ادبی، اصولی و تفسیری) مشتق می شود و دارای یک اصل بنیادی و نه اصل فرعی است که در چهار مرحله (مشاهده نظام مند، غرقه شدن در محتوا، صورت بندی داده ها، بازبینی نهایی و ارایه گزارش) به اجرا گذاشته می شود. هر مرحله نیز از چندین گام تشکیل شده است. پایه و اساس تحلیل کیفی محتوای متون دینی، پردازش فعال متن است که در آن پژوهشگر داده های متنی (مفاهیم، گزاره های متون دینی) را آن قدر کندوکاو و تحلیل می کند تا به ساخت های کلی معنا دست یابد. منظور از پردازش فعال متن عبارت از عملیاتی است که طی آن داده ها گردآوری، تجزیه و تحلیل، طبقه بندی و به شکل تازه ای کنار یکدیگر قرار داده می شوند. هدف اصلی پژوهش این است که پژوهشگر از یکسری مفاهیم و گزاره های متون دینی به فهم و استنباط های روان شناختی دست یابد؛ بنابراین، پردازش متن با توصیف و تحلیل های عمومی شروع و به تحلیل های عمیق تر، پیچیده تر، انتزاعی و معنایی می انجامد.

    کلیدواژگان: روش، تحلیل کیفی، متون دینی، مفهوم سازی، روان شناسی اسلامی
  • فائزه تبریزیان*، مبین صالحی، حمید رفیعی هنر صفحات 75-93

    هدف از پژوهش حاضر تدوین بسته آموزشی امید مبتنی بر شکرگزاری و امکان سنجی آن در افزایش رضایت از زندگی است. رویکرد پژوهش کیفی و کمی بود و از دو روش تحلیل محتوا و آزمایشی استفاده شد. در بخش کیفی داده های مربوط به شکر و امید از منابع اسلامی گردآوری شد. برای اجرای پژوهش، جامعه آماری شامل کلیه دختران جوان مجرد سنین 18−35 ساله شهر قم با شرایط اجتماعی−اقتصادی پایین بود که با نمونه گیری هدفمند، سه نفر انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها، افزون بر پرسش نامه رضایت از زندگی داینر (1985)، بسته آموزشی امید مبتنی بر شکرگزاری با مبنا قرار دادن مداخله امیددرمانگری اسلامی صالحی و همکاران (1395) و افزودن برخی از فنون برخاسته از شکرگزاری براساس منابع اسلامی به کار گرفته شد. سپس جهت بررسی روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی از کارشناسان نظرخواهی شد. در بخش عملی بسته آموزشی، به شیوه طرح تک آزمودنی با خط پایه چندگانه بر روی شرکت کنندگان اجرا شد. داده ها با استفاده از نمودار و تحلیل دیداری تحلیل شدند. بسته آموزشی از سوی کارشناسان تایید و امکان سنجی اجرای آن مشخص شد و نیز مداخله سبب افزایش رضایت از زندگی شد که روندی باثبات داشت و تغییرات در مرحله پیگیری یک ماهه نیز حفظ شد. بنابراین بسته آموزشی امید مبتنی بر شکرگزاری اسلامی امکان استفاده برای افزایش رضایت از زندگی دختران جوان محله های محروم شهر قم را دارد.

    کلیدواژگان: امید، شکر، رضایت از زندگی، روان شناسی اسلامی، روان شناسی مثبت
  • منیره بیاتی اشکفتکی، آزیتا امیرفخرایی*، محمدحسین شریفی نیا صفحات 95-115
    از آنجا که افسردگی جزء شایع‎ترین اختلالات روانی در زنان به شمار می‎رود و مولفه‎های صبر و امیدواری نقش مهمی در تسکین این اختلال دارند، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان یکپارچه توحیدی بر بهبود سه مولفه صبر، امید و اضطراب وجودی در زنان افسرده بود. طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش‎آزمون−پس‎آزمون و گروه گواه است. گروه نمونه را 40 نفر از زنان مراجعه‎کننده به مرکز مشاوره دانشگاه آزاد بندرعباس تشکیل می‎دهند که براساس مقیاس افسردگی بک، افسرده تشخیص داده شدند. سپس این افراد به شیوه گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. برای گردآوری داده‎های مورد نیاز از مقیاس‎های افسردگی بک، امید، صبر و اضطراب وجودی استفاده شد. اعضای گروه آزمایش طی دوازده جلسه مشاوره فردی، تحت درمان یکپارچه توحیدی قرار گرفتند.
    برای تجزیه و تحلیل آماری داده‎های حاصل از پیش‎آزمون و پس‎آزمون، تحلیل کوواریانس‎ انجام شد. نتایج تحلیل کوواریانس‎ نشان داد پس از مداخله، در متغیرهای صبر (37/376=F و 0001/0=p)، امید (91/22=F و 0001/0=p) و اضطراب وجودی (37/27=F و 0001/0=p)، بین گروه‎های آزمایش و کنترل تفاوت معنا‎داری حاصل شده است؛ بنابراین با توجه به نتایج پژوهش می‎توان ادعا کرد که درمان یکپارچه توحیدی در بهبود مولفه‎های صبر، امید و اضطراب وجودی در زنان افسرده موثر بوده است.
    کلیدواژگان: افسردگی زنان، درمان یکپارچه توحیدی، امید، صبر، اضطراب وجودی
  • مسعود نورعلیزاده میانجی*، اباذر رضایی، سید هانی موسوی صفحات 117-139

    با وجود پیشرفت های چشمگیر در زمینه سلامت روانی و رشد تکنیک های درمان اختلالات روانی، هنوز بشر امروز در اعماق وجود خود از یک اضطراب ناشناخته رنج می برد. پژوهش حاضر با هدف بررسی کارآمدی یک شیوه درمانی از نوع مداخلات مذهبی در کاهش اضطراب، با بهره گیری از ذکرها و دعاهای ماثور در متون اسلامی، انجام شد. طرح این پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون−پس آزمون، با گروه کنترل در لیست انتظار بود. جامعه آماری کلیه زندانیان مرد زندان مرکزی قم بودند. بدین منظور از بین زندانیانی که بالاتر از نرم اضطراب داشتند، 34 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس اضطراب کتل و پروتکل آموزشی و برنامه ذکرگویی در مورد اضطراب و براساس منابع اسلامی بود که در قالب هفت جلسه آموزشی−توجیهی و در 40 روز تمرین ارایه و روایی محتوایی آن نیز با ارزیابی 12 خبره متخصص دینی و روان شناسی تایید شد. تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که میانگین نمرات اضطراب گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون کاهش معناداری (001/0>P) پیدا کرده است. نتایج این پژوهش نشان داد که ذکر خدا اثر آرام بخشی و کاهندگی اضطراب دارد. برنامه ذکرگویی می تواند به عنوان یک عامل موثر در کاهش اضطراب تعمیم یافته استفاده شود و از پروتکل این برنامه می توان به عنوان درمان مکمل اختلالات اضطرابی بهره برد.

    کلیدواژگان: اضطراب، ذکرگویی، دعا، زندانیان، مداخلات مذهبی
  • علی احمد پناهی* صفحات 141-162

    یکی از توقعات مهم از والدین در نظام خانواده، آموزش و پرورش فرزندان به گونه ای هم تراز با هنجارهای اخلاقی، اجتماعی، دینی و فرهنگی است. در آموزه های اسلامی توقعات حداقلی و حداکثری در رابطه با آموزش و پرورش فرزندان وجود دارد.  پرسش اساسی این است که فواید آگاهی والدین از فرایند فرزندپروری چیست و توقعات (انتظارات) حداقلی اسلام از والدین در فرایند فرزندپروری کدام است؟ در این پژوهش تلاش می شود تا افزون بر تبیین اهمیت آگاهی والدین از فرایند فرزندپروری از دیدگاه اسلام و دانش روان شناسی، به استخراج و استنباط توقعات اسلام از والدین درباره فرزندپروری پرداخته شود. پژوهش حاضر از روش توصیفی−تحلیلی و اجتهادی بهره برده است که از تتبع و ژرف اندیشی و اجتهاد در آموزه های اسلامی و آموزه های تربیتی−روان شناختی می توان نتیجه گرفت که توقعات مختلفی از والدین در مورد فرزندپروری وجود دارد. توقعات حداقلی (نه حداکثری) اسلام در فرایند فرزندپروری عبارت است از: 1. لزوم تعامل مسیولانه با فرزند؛ 2. رعایت اولویت ها در فرزندپروری؛ 3. بهره گیری از تشویق و تنبیه هوشمندانه؛ 4. تاکید بر تحول شناختی؛ 5. تقویت خودکنترلی در فرزندان؛ 6. تغافل بجا؛ 7. رفتار صمیمانه با فرزندان؛ 8. رعایت هم ترازی با تحولات زیستی و روان شناختی فرزندان؛ 9. مدارا و نرم کنشی با فرزندان.

    کلیدواژگان: تحول شناختی، فرزندپروری، تعامل مسئولانه، رعایت هم ترازی، تغافل هوشمندانه، توقعات حداقلی
  • خدابخش احمدی* صفحات 163-187

    در دهه های اخیر دو اصطلاح «تابآوری» و «صبر» پژوهش های زیادی را به سوی خود جلب کرده اند. اکنون پرسش این است که آیا این دو متغیر دارای یک سازه هستند یا دو سازه مختلف دارند؟ چه شباهت و تفاوت هایی بین این دو وجود دارد؟ این مطالعه از نوع کیفی (تحلیلی) است که به روش مروری انجام شد که ترکیبی از روش مرور سیستماتیک، تحلیل محتوا و مرور ادبیات بود. اطلاعات از منابع کتاب و مقاله جمع‎آوری شد. نتایج نشان داد که صبر شامل تاب‎آوری و فراتر از آن است. به لحاظ سازه‎‎های مفهومی صبر شامل بازداری از خشم، بازداری از شهوات، شکیبایی، استقامت، انتظار و گشایش عقل است؛ در حالی که سازه‎های مفهومی تاب‎آوری شامل تحمل‎پذیری، انطباق، بازگشت، سازگاری، افزایش ظرفیت و تغییر و بازسازی است. به همین ترتیب فرایند رشد صبر عبارتند از: بازداری هیجانی؛ شکیبایی؛ استقامت؛ انتظار و کمال. پس می‎توان نتیجه‎گیری کرد که روش صبر بهعنوان یک مدل در سبک زندگی اسلامی می تواند هم در پیشگیری و مداخله و هم در رشد و تکامل آدمی، به ویژه در مداخلات مرتبط با بحران به کار رود. این رویکرد می تواند جایگزین مناسبی برای دیدگاه‎های هیجان مدار و تاب‎آوری باشد.

    کلیدواژگان: صبر، تاب‎آوری، نظریه پردازی، بحران، هیجان
|
  • Houshang Garavand * Pages 7-40

    The present study was done with the aim of relationship between aspirations and life satisfaction with an emphasis on comparing the Islamic model of aspiration performance and the theory of self-determination.The research method was based on library and field data and the statistical sample consisted of 250 students who were selected from among the students of Allameh Tabatabai University through the available sampling method.Data collection tools were in the library section, Islamic authentic sources and in the field section, Aspiration Index and Satisfaction with Life Scale. In psychological resources can be achieved at least three perspectives on the relationship between aspirations and life satisfaction; existence of relationship,non-existence of relationship, and dual relationship, based on the Intrinsic - Extrinsic aspirations. self- determination theory has acknowledged the positive effect of Intrinsic aspirations on life satisfaction and, conversely, the negative impact of Extrinsic aspirations.based on Islamic Amal Operation Model that includes two subsystems: ‘Aql-oriented approaching sub system (‘aql lit. intellect) and Jahl oriented avoidance subsystem (jahl lit. ignorance), operates through three processes of expansion of Amal, shortening of Amal, and lengthening of Amal. The results also showed that the relationship between aspirations and life satisfaction is a dual process. In the first process mediated by ‘Aql structure, the aspirations have an increasing role in life satisfaction, while in the second process mediated by Jahl structure, the aspirations play a decreasing role in life satisfaction. this study in the field are a confirmation of Islam's view on the relationship between aspirations and life satisfaction.

    Keywords: aspirations, life satisfaction, the islamic model, self- determination theory
  • Pages 41-73

    This study aims to introduce the method of qualitative analysis of the content of religious texts and its application in psychological research with an Islamic approach. The method used in this study was descriptive-analytical to develop the tool. The method of qualitative analysis of the content of religious texts is derived from linguistic studies, theory of semantic domains and efforts made to understand religious texts (literary, principled, interpretive) and has a basic principle and nine sub-principles in five stages (system view Mandate content immersion, data formatting, validation, final review and reporting). Each step also consists of several steps. The basis of qualitative analysis of the content of religious texts is the active processing of the text in which the researcher explores and analyzes the textual data (concepts, propositions of religious texts) so as to reach the general constructions of meaning (semantic domains). Find. Active text processing is an operation in which data is collected, analyzed, classified, and put together in a new way. The main purpose of this method is for the researcher to gain psychological understanding and inferences from a series of concepts and propositions of religious texts. Thus, text processing begins with general descriptions and analyzes and leads to deeper, more complex, abstract, and semantic analyzes.

    Keywords: method, qualitative analysis, religious texts, semantic field, Islamic psychology
  • Faezeh Tabrizian *, Mobin Salehi, Hamid Rafieihonar Pages 75-93

    The purpose of the present study is to develop a gratitude-based hope training package based on Islamic sources and evaluating its feasibility to increase life satisfaction. The research approach was qualitative and quantitative and two methods of content analysis and experimental method were used. In the quantitative part data about gratitude and hope gathered from Islamic sources. The study population consisted of all single young girls aged 18-35 in the city of Qom with low socioeconomic status and three persons were selected using purposful sampling. The instrument used was Diener satisfaction with life scale. At first, gratitude-based hope training package was developed based on Islamic Hope Therapy Intervention by Salehi (2016) and by adding some gratitude techniques that were based on Islamic sources. Then experts were consulted to evaluate content validity and content validity index. Afterwards, the training package was conducted on participants using a single-subject multiple baseline design. Data were analyzed using graphs and visual analysis. The training package was approved by experts and its conduct feasibility was determined. Intervention also increased life satisfaction, which had stable progress and changes were maintained in a one-month follow-up. Therefore, Islamic gratitude-based hope training package can be used to increase the life satisfaction of young girls in deprived neighborhoods of Qom.

    Keywords: hope, gratitude, life satisfaction, Islamic psychology, positive psychology
  • Monireh Bayati Eshkaftaki, Azita Amirfakhraei *, Mohammad Hossein Sharifinia Pages 95-115
    Since depression is one of the most common mental disorders in women and the components of patience and hope play an important role in relieving this disorder, the aim of this study was to determine the effectiveness of integrated monotheistic treatment on improving the three components of patience, hope and existential anxiety in depressed women. The research design is quasi-experimental with pre-test-post-test and control group. The sample group consists of 40 women referred to the counseling center of Bandar Abbas Azad University who were diagnosed with depression based on Beck Depression Inventory. Then these people were randomly assigned to experimental and control groups. Beck Depression, Hope, Patience and Existential Anxiety Scales were used to collect the required data. The members of the experimental group underwent monotheistic integrated treatment during 12 sessions of individual counseling.Covariance analysis was performed for statistical analysis of pre-test and post-test data. The results showed that analysis of covariance showed that after the intervention, in the variables of patience (F = 37.37 and p = 0.0001), hope (F = 22.91 and p = 0.0001) and existential anxiety (= 27.37) F and p = 0.0001), a significant difference was obtained between the experimental and control groups. Therefore, according to the above results, it can be claimed that integrated monotheistic treatment has been effective in improving the components of patience, hope and existential anxiety in depressed women.Keywords: Women's depression, integrated monotheistic treatment, hope, patience, existential anxiety.
    Keywords: Women's depression, integrated monotheistic treatment, hope, Patience, existential anxiety
  • Masoud Nooralizadeh Mianaji *, Abazar Rezaii, Sayed Hani Mousavi Pages 117-139

    Despite significant advances in mental health and techniques for treating mental disorders, Human Being today suffers from an unknown Deep anxiety. This study aims to investigate the efficacy of a kind of religious interventions to reduce anxiety, using the Using the God mentioning and prayers in Islamic texts.This was an experimental study, using a pretest, intervention and posttest, as well as a control group. The population included of all male prisoners in the central prison of Qom. For this purpose, among the prisoners who, had the highest norm anxiety score, 34 people were selected randomly in experimental and contro groupsl, selected and were randomly assigned to two groups of experimental and control. Both groups were evaluated by Cattell's Anxiety Scale. Afterwards, experimental group had 7 training sessions, and then performed the treatment protocol (God mentioning based on islamic resource) in 40 days of continuous practice, and the control group received no intervention. The content validity of this protocol was verified by the evaluation of 12 religious experts and psychologists.The analysis of covariance showed that the average of anxiety scores in the experimental group compared to the control group in the post test stage decreased significantly.

    Keywords: Anxiety, God mentioning, Prayer, Prisoners, Islamic Interventions
  • Pages 141-162

    One of the important expectations from parents in the family system is the education of their children in line with moral, social, religious and cultural norms. In Islamic teachings, there are minimum and maximum expectations regarding the education of children. The basic question is this. What are the benefits of parents' awareness of the process of parenting and what are the minimum expectations (expectations) of Islam from parents in the process of parenting? In the present study, in addition to explaining the importance of parents' awareness of the parenting process from the perspective of Islam and psychological knowledge, to extract and infer the expectations of Islam from parents in relation to parenting. In the present study, descriptive-analytical and ijtihad methods have been used. From following and deep thinking and ijtihad in Islamic teachings and educational-psychological teachings, it can be concluded that different expectations from parents in terms of parenting There is. The minimum (not the maximum) expectations of Islam in the process of parenting are: 1. The need to interact responsibly with the child; 2. Observance of priorities in parenting; Using intelligent encouragement and punishment; 4. Emphasis on cognitive transformation; 5. Strengthening self-control in children; 6. Proper negligence; 7. Intimate treatment of children; 8. Observance of alignment with biological and psychological changes of children; 9. Tolerance and flexibility with children.

    Keywords: cognitive development, parenting, responsible interaction, alignment, minimum expectations
  • Pages 163-187

    In recent decades, the two terms "resilience" and "patience" have attracted much research. Now the question is whether these two variables have the same structure or do they have two different structures? What are the similarities and differences between the two in terms of concepts, fundamentals, methods and techniques? The study was an analytical one which was a combination of systematic review, content analysis and literature review. Information was collected from book and article sources. The results showed that Patience involves resilience and beyond. In terms of conceptual constructs of patience, it was observed to include: inhibition of anger, inhibition of lust, patience, endurance, expectation, and openness of reason. Whereas conceptual structures of resilience include: tolerance, adaptation, return, adaptability, capacity building and change and reconstruction. Likewise, the process of patience growth is: emotional restraint; forbearance; Expectation; perfection. So it can be concluded that, the patience as a complete model of Islamic lifestyle, can be used in both the treatment and development of clients, especially in crisis-related interventions. This approach can be a good substitute for emotionally focused and resilience perspectives.

    Keywords: Patience, resilience, Theorizing, crisis, excitement