فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 44 (زمستان 1399)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود برجعلی*، سهیلا رحمانی، آرزو کریمی، مریم زینالی صفحات 5-16
    مقدمه

    افسردگی، یکی از رایج ترین انواع اختلالات روانی است که باعث مراجعه به روان پزشکان، روان شناسان و دیگر متخصصان بهداشت روانی می شود. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت به خود و درمان فراشناختی بر کاهش علایم افسردگی و دشواری در تنظیم هیجان در کارکنان نیروهای مسلح مبتلا به افسردگی انجام شد. < p dir="RTL">

    روش

    در یک طرح نیمه آزمایشی، با پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل، تعداد 45 کارکنان نیروهای مسلح از میان مراجعه کنندگان به بخش اعصاب و روان بیمارستان های (امام حسین (ع) و بیمارستان بوعلی) واقع در شهر تهران به صورت هدف مند انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی، گروه آزمایش اول تحت درمان فراشناختی به صورت گروهی ((n=15 و گروه آزمایش دوم تحت درمان متمرکز بر شفقت به خود به صورت گروهی (n=15) و یک گروه کنترل (n=15) گمارده شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه افسردگی و دشواری در تنظیم هیجان را در سه مرحله پیش آزمون، پس از آزمون و پیگیری یک ماهه تکمیل کردند. داده ها با مدل اندازه گیری مکرر چندمتغیری تحلیل شدند. < p dir="RTL">

    نتایج

    نتایج نشان داد که در میزان افسردگی و دشواری در تنظیم هیجان در سه گروه تفاوت معنی داری به وجود آمد و مقایسه میانگین ها حاکی از اثربخشی بیشتر درمان متمرکز بر شفقت به خود نسبت به درمان فراشناخت بود.

    بحث: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت به خود می تواند در بهبود اختلالات هیجانی و تنظیم هیجان در کارکنان نیروهای مسلح مبتلا به افسردگی موثر باشد و یک روش انتخابی برای بهبود افسردگی و تنظیم هیجان در این افراد باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، درمان متمرکز بر شفقت به خود، درمان فراشناختی، دشواری در تنظیم هیجان، کارکنان نیروهای مسلح
  • الهام شفائی مقدم*، محسن نیازی صفحات 17-29
    مقدمه

    خودکشی بین سربازان به عنوان رخدادی لحظه ای نیست، بلکه در نتیجه عوامل روانی و اجتماعی ازجمله جریانی از اندیشه ها، رفتارها، موقعیت ها و روابط بین فردی شکل می گیرد. براین اساس، هدف اساسی این مطالعه، تبیین مدل روانی اجتماعی رفتار خودکشی بین سربازان باتاکیدبر افسردگی و انسجام گروهی است.

    روش

    این مطالعه از نوع پیمایش اجتماعی بوده و نمونه موردبررسی 295 نفر از سربازان مشغول به خدمت در پادگان شهید کبریایی شهرستان آران و بیدگل در سال 1397 می باشند. جهت بررسی میزان افسردگی سربازان از مقیاس (CES-D) رادلوف و برای متغیر انسجام گروهی از پرسشنامه بازنگری شده سی بلد و کلی و جهت بررسی رفتار خودکشی از پرسشنامه تجدیدنظرشده خودکشی (SBQ-R) استفاده شده است.

    نتایج

    براساس یافته های پژوهش بین انسجام گروهی سربازان و همچنین افسردگی با رفتار خودکشی بین آنان همبستگی معنادار وجود دارد. همچنین، نتایج مدل ساختاری تبیین کننده 62 درصد از واریانس رفتار خودکشی بین سربازان براساس ترکیب خطی متغیرهای مستقل مورد بررسی است. 

    بحث:

    ارتباطات بین فردی نقش تعیین کننده ای در کاهش افسردگی سربازان دارد و هر اندازه انسجام گروهی آنان افزایش یابد، تمایل آنان برای بروز رفتار خودکشی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: رفتار خودکشی، انسجام گروهی، افسردگی، مدل روانی اجتماعی، سربازان
  • فاطمه سادات طباطبائی نژاد*، مریم ابن یمین صفحات 31-43
    مقدمه

    زمینه و هدف این پژوهش تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوار فکری، کیفیت زندگی، تنظیم هیجان و باورهای ارتباطی زنان ناراضی از همسر در مراکز مشاوره نیروی انتظامی بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پژوهش، دوگروهی دو مرحله ای (پیش آزمون و پس آزمون) بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره نیروی انتظامی شهر اصفهان در سال 1398 بود که از این تعداد دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل به صورت تصادفی برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از چهار پرسشنامه شامل پرسشنامه باورهای ارتباطی آدیلسون و اپشتاین (1982)، پرسشنامه نشخوار فکری هوکسما و مارو (1991)، پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی واروشربون (1992) و پرسشنامه تنظیم هیجان شوت و همکاران (1998) استفاده شد. گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به مدت هشت جلسه تحت درمان قرار گرفته و گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت ننمود. داده ها ازطریق تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوار فکری، کیفیت زندگی، تنظیم هیجان و باورهای ارتباطی زنان ناراضی از همسر تاثیر معنی داری دارد (05 /0  <P).

    بحث:

     پژوهش حاضر نشان داد می توان از روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی جهت ارتقای کیفیت زندگی، تنظیم هیجان و باورهای ارتباطی و کاهش نشخوار فکری زنان ناراضی از همسر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، نشخوار فکری، کیفیت زندگی، تنظیم هیجان، باورهای ارتباطی، زنان ناراضی از همسر
  • منصور حیدریان*، امید عیسی نژاد صفحات 45-59
    مقدمه

    عملکرد خانواده یکی از شاخص های مهم تضمین کننده کیفیت زندگی و سلامت روانی خانواده و اعضای آن است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر عملکرد وکیفیت زندگی خانواده آزادگان انجام شد. 

    روش

    این پژوهش نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری (دوماهه) باگروه کنترل که درسال 1395 انجام شد، 30 نفر از آزادگان شهرستان دیواندره، استان کردستان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش، برنامه مداخله و درمان را به مدت 8 جلسه و هرجلسه 80 دقیقه دریافت کرد. ولی گروه کنترل  مداخله‏ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL) و پرسشنامه عملکرد خانواده (FAD) مورد استفاده قرارگرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار (SPSS-18) و آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره وتحلیل کواریانس یک راهه انجام شد.  

    نتایج

    یافته ها نشان داد که میانگین کیفیت زندگی و عملکرد خانواده آزادگان درگروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در پس آزمون و آزمون پیگیری بیشتر بود و تفاوت معنی داری وجود دارد (p <0/01) و این افزایش در مرحله پیگیری نیز حفظ شده است. 

    بحث: 

    درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی می تواند  بر ارتقا و بهبودی کیفیت زندگی و عملکرد خانواده آزادگان تاثیری باثبات و پایدار داشته باشد و جهت افزایش عملکرد خانواده و کیفیت زندگی آزادگان مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: آزادگان، درمان مبتنی بر بهبودکیفیت زندگی، کیفیت زندگی، عملکرد خانواده
  • ایمان بخشوده نیا*، امین امینی، عباسعلی سلیمانی خشاب، امیر احمری نژاد صفحات 61-70
    مقدمه

    احسان خواهی همان تجارب و احساس های گوناگون، پیچیده، بدیع و بی سابقه و تمایل به خطرجویی بوده و یکی از چند صفت بنیادی تبیین کننده شخصیت است.

    روش

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات ورزشی بر کاهش اضطراب جانبازان احساس خواه انجام شد. درابتدا برای شناسایی جانبازان با احساس خواهی بالا پرسشنامه احساس خواهی مارون زاکرمن بین 300 نفر از جانبازان استان اصفهان توزیع شد و براساس نمره های به دست آمده از این پرسشنامه، تعداد 175 نفر از آنها به عنوان افراد دارای احساس خواهی بالا شناسایی شدند. از جانبازان با احساس خواهی بالا 30 نفر را با روش تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه تجربی (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. به منظور ارزیابی اضطراب جانبازان، آزمون اضطراب کتل از هر دو گروه به عمل آمد. سپس گروه تجربی به مدت یک ماه به تمرینات جسمانی منظم پرداختند. گروه کنترل در دوره تمرینات به فعالیت های روزانه خود پرداختند و هیچ گونه فعالیت منظم ورزشی را شروع نکردند. پس از اتمام تمرینات از هر دو گروه مجددا آزمون اضطراب کتل به عمل آمد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که انجام تمرینات ورزشی اثر معنی داری بر کاهش اضطراب جانبازان احساس خواه (05/0P=؛ 4/38F=)، دارد.

    بحث:

     این یافته ها بیانی از سازگاری و کاهش اضطراب گروه تجربی را نشان داد. بنابراین، تمرینات منظم ورزشی می تواند به کاهش اضطراب و افزایش سازگاری جانبازان احساس خواه منجر شود. توصیه می شود که این تمرینات در برنامه های آموزشی روزمره جانبازان گنجانده شود.

    کلیدواژگان: تمرینات جسمانی، احساس خواهی، اضطراب، جانبازان
  • احمد علی پور*، فرانک کلانتریان، مهدی صلواتی رحقی صفحات 71-88
    مقدمه

    به منظور بررسی وضعیت سلامت روان ایرانیان در ایام تهدید پاندمی کرونا پرسشنامه آنلاین سلامت روان (GHQ) در گوگل ساخته شد.

    روش

    باتوجه به ایام قرنطینه ازطریق فضای مجازی مثل تلگرام و واتس آپ و پست الکترونیک فراخوان شرکت در پژوهش داده شد. 500 پاسخ دهنده شامل361 زن (2/72%) زن و 139 (8/27%) مرد بودند و 217 نفر (4/43%) مجرد، 267 نفر (4/53%) متاهل و 16 نفر (2/3%) سایر را تشکیل می دادند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میانگین سلامت روان، علایم جسمانی، علایم اضطرابی، کارکرد اجتماعی و علایم افسردگی به ترتیب 21.60، 5.42 ،5.86، 7.02 ،3.28 است و براساس نقطه برش 40 درصد جامعه مشکوک به اختلال روانی هستند که از مطالعات قبلی کم تر است. همچنین نتایج نشان داد که سلامت روان در زنان و مردان، در متاهل و مجرد، در شاغل و بیکار و در سنین مختلف به صورت معنی داری متفاوت است.

    بحث:

     به نظر می رسد جدی نگرفتن کرونا و هم زمانی آن با ایام نوروز و دید و بازدید، بر میزان سلامت روان اثر منفی به جز مولفه اختلال در کارکرد اجتماعی داشته است.

    کلیدواژگان: سلامت روان، کرونا، اضطراب، تهدید
|
  • Mahmuod Borjali *, Soheila Rahmani, Arezoo Karimi, Maryam Zeinali Pages 5-16
    Introduction

    Depression is one of the most common types of mental disorders that makes people refer to psychiatrists, psychologists and other mental health professionals. The aim of this study was to compare the impact of self-compassion-focused therapy and metacognitive therapy on reducing depression symptoms and difficulties in regulating emotions in the armed forces personnel suffering from depression. < p >

    Method

    In a quasi-experimental design with pre-test and post-test and a control group, 45 armed forces personnel referring to the psychiatric wards of Imam Hossein Hospital and Boali Hospital in Tehran were purposively selected and randomly assigned to two experimental groups and a control group. The first experimental group (n = 15) received group meta-cognitive therapy and the second experimental group (n = 15) received group self-compassion therapy. Participants completed a depression questionnaire and a difficulty in emotion regulation questionnaire in pre-test, post-test and one-month follow-up stages, and the data were analyzed using a multivariate repeated measures model. < p >

    Results

    The results showed that there was a significant difference in the rates of depression and difficulty in emotion regulation in the three groups, and the comparison of means indicated that the self-compassion-focused therapy was more effective than the metacognitive therapy. 

    Conclusion

    The results of this study revealed that self-compassion-focused therapy can improve emotional disorders and emotion regulation in the armed forces personnel suffering from depression, and it can be a selective method for improving depression and emotion regulation in these individuals.

    Keywords: depression, self-compassion-focused therapy, metacognitive therapy, difficulty in emotion regulation, armed forces personnel
  • Elham Shafaiimoghaddam *, Mohse Niazi Pages 17-29
    Introduction

    Suicide among soldiers is not an instantaneous event, but it occurs as a result of such psychological and social factors as stream of thoughts, behaviors, situations and interpersonal relationships. Therefore, the main purpose of this study is to explain the psychosocial model of suicidal behavior among soldiers with emphasis on depression and group cohesion.

    Method

    This study is a social survey, and the sample incudes 295 soldiers serving in Shahid Kebriaei Barracks in Aran va Bidgol, Iran in 2019. The Radloff Scale (CES-D) was used to assess the level of depression in soldiers, the Revised Siebold and Kelley Questionnaire was used to assess the group cohesion variable and the Revised Suicide Questionnaire (SBQ-R) was used to assess suicidal behavior.

    Results

    According to the research findings, there is a significant correlation between group cohesion of soldiers and depression, on the one hand, and suicidal behavior, on the other. Also, the results of the structural model explain 62% of the variance of suicidal behavior among soldiers based on the linear combination of independent variables.

    Discussion

    Interpersonal relationships play a crucial role in reducing soldiers' depression, and the more group cohesion they have, the less propensity they show for suicidal behavior.

    Keywords: suicidal behavior, group cohesion, depression, psychosocial model, soldiers
  • Fatemesadat Tabatabaei Nejad *, Maryam Ibn Yamin Pages 31-43
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the effect of mindfulness-based cognitive therapy on rumination, quality of life, emotion regulation, and communication beliefs of the women dissatisfied with their husbands.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design. The statistical population consisted of the women dissatisfied with their husbands who had referred to Isfahan police force counseling centers in 2019. From among them, two groups of 20 people were randomly selected and assigned into an experimental group and a control group. Four questionnaires were used to collect data, including the Adelson and Epstein Communication Beliefs Questionnaire (1982), the Hoxma and Murrow Rumination Questionnaire (1991), the Varoserbun's Quality of Life Questionnaire (1992) and the Shot et al. Emotion Regulation Questionnaire (1998). The mindfulness-based cognitive therapy group received 8 sessions of treatment, and the control group did not receive any treatment. The collected data were analyzed using analysis of covariance.

    Results

    The results indicated that mindfulness-based cognitive therapy has a significant effect on rumination, quality of life, emotion regulation and communication beliefs of the women dissatisfied with their husbands (p < 0.05).

    Discussion

    The present study showed that mindfulness-based cognitive therapy can be used to improve quality of life, regulate emotions and communication beliefs, and reduce rumination in the women dissatisfied with their husbands

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, rumination, quality of life, Emotion Regulation, communication beliefs, women dissatisfied with their husbands
  • Mansour Heydarian *, Omid Isanejad Pages 45-59
    Introduction

    Family performance is one of the important indicators guaranteeing the quality of life and mental health of the family and its members. This study was aimed at evaluating the impact of treatment based on improving the quality of life on the performance and quality of life of the families of azadeqns (released prisoners of war).

    Method

    This quasi-experimental study, with a pretest-posttest and follow-up design (two months) and a control group, was conducted in 2017. A group of 30 released prisoners of war was selected from Divandereh, Kurdistan Province in Iran using the simple random sampling method, and they were randomly divided into experimental and control groups (each including 15 people). The experimental group received the intervention and treatment for 8 eighty-minute sessions, but the control group did not receive any intervention. The WHO Quality of Life Questionnaire (WHOQOLQ) and the Family Assessment Device (FAD) were used to collect data. Data analysis was performed using SPSS-18 software, multivariate analysis of covariance and one-way analysis of covariance.

    Results

    The findings revealed that the mean quality of life and family performance of the released prisoners of war in the experimental group was higher than that of the control group in the posttest and follow-up test. The difference was significant (p < 0.01), and this increase was maintained in the follow-up phase.

    Conclusion

    Treatment based on improving the quality of life can have a stable and lasting effect on improving the quality of life and family performance of the released prisoners of war and can be used to improve their family performance and quality of life.

    Keywords: azadeqan (released prisoners of war), treatment based on quality of life, quality of life, the impact of treatment, family performance
  • Iman Bakhshoodehnia *, Amin Amini, Abasali Soleimani, Amir Ahmarinezhad Pages 61-70
    Introduction

    Sensation-seeking is defined as various, complex, novel and unprecedented experiences and feelings and the tendency to take risks. It is one of the few fundamental traits that explain personality.

    Method

    The aim of this study was to investigate the effect of exercise on reducing the anxiety of sensation-seeking disabled veterans. Initially, Marvin Zuckerman's sensation-seeking questionnaire was distributed among 300 disabled veterans in Isfahan province, Iran to identify those with high sensation-seeking. Based on the scores obtained from this questionnaire, a group of 175 veterans with high sensation-seeking was selected. From among them, 30 people were selected using the simple random sampling method and divided into an experimental group (n = 15) and a control group (n = 15). To assess the anxiety of the disabled veterans, the Cattell Anxiety Scale was administered to both groups. Then the experimental group was engaged in regular physical exercise for one month. The control group followed their daily activities during the training period and did not start any regular sports activities. At the end of the exercise period, the Cattell Anxiety Scale was administered to both groups again.

    Results

    The results of covariance analysis showed that exercise has a significant effect on reducing the anxiety of sensation-seeking disabled veterans (P = 0.05; F = 38.4).

    Discussion

    These findings are an indication of adaptation and reduction of anxiety in the experimental group. Therefore, regular exercise can reduce anxiety and increase the adaptation of sensation-seeking disabled veterans. It is recommended that these exercises be included in the daily training programs of disabled veterans.

    Keywords: physical exercises, sensation-seeking, anxiety, disabled veterans
  • Ahmad Alipour *, Faranak Kalantarian, Mahdi Salavati Rahqi Pages 71-88
    Introduction

    In order to assess the mental health status of Iranians in the days of the Corona pandemic threat, an online mental health questionnaire was developed using Google.

    Method

    Given the quarantine days, people were invited to participate in the research through cyberspace apps. such as Telegram, WhatsApp and e-mail. 500 respondents included 361 females (72.2%), 139 (27.8%) males, 217 (43.4%) single, 267 (53.4%) married and 16 (3.2%) other.

    Results

    The results revealed that the means of mental health, physical symptoms, anxiety symptoms, social functioning and depressive symptoms were 21.60, 5.42, 5.86, 7.02 and 3.28, respectively. Based on the cut-off point, 40% of the population is suspected to have mental disorder, which is less than that of the previous studies. The results further showed that mental health in women and men, married and single people, employed and unemployed individuals and people at different ages is significantly different.

    Discussion

    It seems that not taking the coronavirus seriously and its coincidence with the days of Nowruz and visits and return visits has had a negative effect on all the components of mental health, except for social dysfunction.

    Keywords: mental health, Corona virus, anxiety, Threat