فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال دهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1399)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا سیدجوادین صفحه 500
  • جعفر هزارجریبی* صفحات 501-517
    هدف

    این نوشتار با هدف بررسی میزان افزایش یا کاهش نشاط اجتماعی در جامعه ایران، از طریق مطالعه پژوهشهای منتشر شده مرتبط با نشاط اجتماعی در ایران طی سالهای 1392 تا 1397، انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش، فراتحلیل کیفی بود که از بین 308 عنوان مقاله علمی، پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری در رشته های مختلف علوم انسانی، 45 مورد به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و بررسی شدند.

    یافته ها

    میزان نشاط اجتماعی در ایران در حد متوسط است و متغیرهای زمینه ای جنسیت، سن، تاهل، تحصیلات و محل سکونت به تنهایی رابطه معناداری با نشاط اجتماعی ندارند و در مواردی که این رابطه معنادار بوده، به واسطه حضور عوامل دیگر بوده است؛ اما رابطه بین وضعیت اشتغال(شاغل- بیکار) و پایگاه اجتماعی- اقتصادی با نشاط اجتماعی مثبت و معنادار است. متغیرهای فردی عزت نفس، دینداری، رضایت از کیفیت زندگی و گذران اوقات فراغت، به ترتیب بیشترین اثر معنادار بر نشاط اجتماعی را دارند و در همه پژوهشهایی که رابطه این عوامل با نشاط اجتماعی را بررسی کرده اند، همبستگی مستقیم و قوی بین آنها و نشاط اجتماعی گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    متغیرهای کلان سرمایه اجتماعی(شامل اعتماد، مشارکت و تعاملات اجتماعی)، امنیت اجتماعی، عدالت و رفاه اجتماعی و رسانه های جمعی، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نشاط اجتماعی دارند و درمجموع، همبستگی مثبت و بالایی با آن دارند. تقویت سرمایه اجتماعی(به ویژه اعتماد اجتماعی) و امنیت اجتماعی در کنار بها دادن به اوقات فراغت آحاد مردم در قالب برنامه های فرهنگی- اجتماعی و تفریحی- ورزشی و ارتقای برنامه های رادیویی و تلویزیونی و مبتنی بر شبکه های اجتماعی می تواند در بهبود و ارتقای نشاط اجتماعی موثر باشد.

    کلیدواژگان: نشاط، نشاط اجتماعی، فراتحلیل، سرمایه اجتماعی، مشارکت
  • فاطمه سادات هاشمیان*، عبدالحسین خسروپناه صفحات 519-542
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، ارایه نظریه اسلامی پیشرفت تربیتی بر اساس تحلیل نظریات انسان شناختی علامه طباطبایی بود.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روش حکمی- اجتهادی و مبتنی بر داده های کتابخانه‏ای، به دنبال کشف نظریه اسلامی پیشرفت تربیتی بود که همان تبیین علی روابط میان مبانی انسان شناختی و اصول بایسته نظام تربیتی است.

    یافته ها

    مبانی انسان شناختی علامه طباطبایی با بیان نظریه فطرت، اراده آزاد انسانی، کمال جویی، سعادت طلبی، کرامت، عقلانیت اسلامی و اصل نیازمندی انسان و نیز تاثیرپذیری او از جامعه، لزوم استمرار تربیت در طول زندگی انسان و ضرورت ابتنای آن بر وحی و فطرت، ضرورت اعتدال در تربیت و لزوم توجه به کرامت انسانی در اصول راهبردی تربیت، ضرورت تعمیق عقلانیت و تقویت خردورزی در فرایند تربیت و مسوولیت انسان در این فرایند را اثبات می کند.

    نتیجه گیری

    ابتنای اصولی ارکان تربیت بر مبانی انسان شناختی علامه، نظریه پیشرفت تربیتی را به صورت همه جانبه تدوین کرده، موجبات رشد و تعالی وجودی انسان را فراهم آورده و سبب وصول به سعادت حقیقی می شود. عملیاتی کردن این نظریه یکی از عوامل تحقق حیات طیبه و زندگی گوارای انسانی است.

    کلیدواژگان: نظریه اسلامی، پیشرفت تربیتی، مبانی انسان شناختی، علامه طباطبایی
  • زهرا حیدری زاده*، محمد حسنی، بهناز مهاجران صفحات 543-566
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، تحلیل کانونی رابطه بین مولفه های فرهنگ دانشگاهی و مولفه های مسئولیت اجتماعی آموزش عالی در میان اعضای هییت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران بود.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی- همبستگی و از نوع پیمایشی است که به شکل میدانی انجام شده است. نمونه آماری پژوهش، 193 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه شهید بهشتی بودند که به روش تصادفی انتخاب شدند. از دو مقیاس فرهنگ دانشگاهی برگ کوییست و مسئولیت اجتماعی دانشگاه والایس استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی کانونی(بنیادی) استفاده شد. آلفای کرونباخ برای مسئولیت اجتماعی 0.98 و برای فرهنگ دانشگاهی 0.94 به دست آمد.

    یافته ها

    داده های پژوهش پس از جمع آوری بر اساس فرضیه تحقیق و با استفاده از تحلیل همبستگی کانونی تجزیه و تحلیل شد. با توجهبه سطح معناداری به دست آمده، رابطه خطی بین همه متغیرهای ارزیابی در سطح احتمال پنج درصد معنادار بوده اند. یافته ها حاکی از تایید فرضیه پژوهش بود و ابعاد مسئولیت اجتماعی دانشگاه با ابعاد فرهنگ دانشگاهی نیز قابلپیش بینی و دارای رابطه معنادار بود. همچنین، در مجموعه مسئولیت اجتماعی، دانشگاه مسیول(63/0) و در مجموعه فرهنگ دانشگاهی، فرهنگ وکالتی(57/0) دارای بیشترین اهمیت بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل کانونی با 99 درصد، احتمال وجود همبستگی بین دو مجموعه متغیر را تایید کرده است. دانشگاه مسیول، مدیریت اجتماعی، آموزش حرفه ای و مشارکت اجتماعی(مولفه های مسئولیت اجتماعی دانشگاه) با فرهنگ وکالتی، فرهنگ مدیریتی، فرهنگ توسعه ای، فرهنگ مجازی و فرهنگ مشارکتی فرهنگ دانشگاهی بهتر پیش بینی شدند. بنابر این، نتایج این پژوهش ضرورت لزوم بازنگری در سیاستگذاری ها را در رابطه با دو مقوله مهم فرهنگ دانشگاهی و مسئولیت اجتماعی دانشگاه را نزد سیاستگذاران این دو حوزه و نیز تامل و پژوهش بیشتر حول این دو محور را محرز می سازد.

    کلیدواژگان: فرهنگ دانشگاهی، مسئولیت اجتماعی، آموزش عالی
  • سیده اسماء حسینی* صفحات 567-594
    هدف

    اکثر مطالعات اصلاح سبک زندگی، مولفه های فرهنگی را نادیده گرفته اند. مذهب از مهم ترین مولفه های فرهنگ ایرانی است که جا دارد در پژوهشهای سبک زندگی به آنها بیشتر بها داده شود. در پژوهش حاضر، نوعی از مداخله اصلاح سبک زندگی، طراحی و آزمون شد که شامل ارتقای رفتارهای سلامت دینی با استفاده فن خداخواهی در مقابل خودخواهی، در کنار آموزش رفتارهای سلامت دینی بود.

    روش

    آزمودنی ها، دانشجویان دانشگاه الزهرا بودند(31 نفر) که در جلسات مداخله(شش جلسه) شرکت کردند. در این جلسات، افراد یاری می شدند تا با به کارگیری فن خداخواهی در مقابل خودخواهی، در کنار آموزشهایی که ارایه می شد، رفتارهای سلامت دینی را در زندگی خود جاری سازند. در اولین و آخرین جلسه، پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد که شامل پرسشنامه رفتارهای سلامت دینی و مقیاس سلامت روانی بود. یک ماه بعد نیز آزمون پیگیری انجام شد.

    یافته ها

    اجرای مداخله مبتنی بر فن خداخواهی در مقابل خودخواهی، منجر به افزایش معنادار پایبندی آزمودنی ها به رفتارهای سلامت دینی و سلامت روانی شد.

    نتیجه گیری

    مداخله مبتنی بر فن خداخواهی در مقابل خودخواهی می تواند به عنوان فنی ارزشمند در مداخلات سبک زندگی استفاده شود.

    کلیدواژگان: خداخواهی، خودخواهی، رفتارهای سلامت، رفتارهای سلامت دینی، سبک زندگی
  • مریم شمسایی، طاهره شکری زاده* صفحات 595-620
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی علل حجاب گریزی و روش های تاثیرگذار تبلیغ و ترویج حجاب در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

    روش

    روش اتخاذ شده در این پژوهش، روش تحقیق کیفی با روش تحلیل تم یا موضوعی بوده است. همچنین در این پژوهش از نمونه گیری هدفمند و سپس نمونه گیری نظری استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به در نظر گرفتن روش تحقیق کیفی در این طرح، حدود 40 نفر از دانشجویان دختر شاغل به تحصیل در 11 دانشکده دانشگاه علوم پزشکی شیراز انتخاب شدند و با آنان مصاحبه شد. فرایند تحلیل داده ها نیز در قالب شش مقوله کدگذاری صورت پذیرفت که شامل دیدگاه کلی درباره حجاب، علل حجاب گریزی، خواسته ها و نیازهای فکری زنان در حوزه حجاب، آسیب شناسی حجاب، پیامدهای بدحجابی و راهکارهای تشویق به حجاب و در آخر، راهکارهای تاثیرگذار تبلیغ و ترویج عفاف و حجاب نیز از زبان دانشجویان تحلیل و کندوکاو شد. مقوله هسته پژوهش نیز «نهادینه سازی قلبی حجاب با تاکید بر عفاف باوری» است.

    نتیجه گیری

    هر طرح و برنامه ای برای ارتقای حجاب و عفاف باید ناظر بر ارتقای بعد شناختی و اقناع مخاطب به وسیله استدلال و همچنین تدریجی، بلندمدت و دور از برخورد قهرآمیز باشد و به طور کلی باید از روش ها و تبلیغات نرم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: حجاب، حجاب گریزی، تبلیغ و ترویج، دختران دانشجو
  • مرضیه ملکیها*، سید ضیاءالدین علیانسب صفحات 621-636
    هدف

    با توجه به تغییرات گسترده در جهان، امروزه کار و فعالیت شکل تازه ای به خود گرفته است و به سوی خودکارفرمایی و خوداشتغالی در حرکت است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش سرمایه خودکارآفرینانه بر تعهد شغلی و تاب آوری شغلی دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه حضرت معصومه(س) بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود که با توجه به هدف پژوهش، از بین 700 دانشجوی مقطع کارشناسی، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل(هر کدام با 15 عضو) قرار داده شدند. اعضا در هر گروه قبل و بعد از مداخله به وسیله مقیاس تعهد شغلی(بلاو، 1985) و مقیاس تاب آوری شغلی(استرابی، 2010) سنجش شدند. درگروه آزمایش به مدت هشت جلسه آموزش سرمایه خودکارآفرینانه اجرا شد، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد تفاوت معناداری بین میانگین های دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون در دو متغیر تعهد شغلی و تاب آوری شغلی وجود داشت(005/0>P).

    نتیجه گیری

    آموزش سرمایه خودکارآفرینانه بر افزایش تعهد شغلی و تاب آوری شغلی دانشجویان موثر است.

    کلیدواژگان: تعهد شغلی، تاب آوری شغلی، سرمایه خودکارآفرینانه، خودکارآفرینی
  • حسین دشتی عسکری، مهرداد صادقی ده چشمه*، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 637-662
    هدف

    این پژوهش با هدف توصیف تجارب کارشناسان گردشگری از کدهای اخلاق گردشگری انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و اطلاعات کیفی با روش پدیدارشناسی گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان گردشگری استان بوشهر بود. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه عمیق با20 نفر از کارکنان که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند،گردآوری شد. برای بررسی پایایی نتایج از رویکرد سه گانه رایو و پری و برای روایی آن، از رویکردهای روایی سازه لینکلن و گوبا، روایی بیرونی، روایی توصیفی و روایی تفسیری استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، روش اصلاح شده استوتیک- کولایزی کن استفاده شد.

    یافته ها

    پیشایندهای کدهای اخلاق گردشگری(عناصر اصلی کدهای رفتار در گردشگری) در سه مقوله اصلی پیشایندهای اصول بازدیدکننده، اصول صنعت (دولت) و اصول میزبان؛ و پیامدهای حاصل از کدهای اخلاق گردشگری نیز در سه طبقه پیامدهای اصول بازدیدکننده، صنعت و میزبان دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    یکی از راه های توسعه گردشگری، تدوین اصول اخلاقی و مهم ترین هدف از تدوین اصول اخلاقی، اثرگذاری بر شیوه نگرش و اصلاح رفتار است.

    کلیدواژگان: کدهای اخلاق گردشگری، پیشایندهای کدهای اخلاق گردشگری، پیامدهای کدهای اخلاق گردشگری
|
  • SEYYED REZA SEYYED JAVADIN Page 500
  • Hezarjaribi J * Pages 501-517
    Objectives

    This article aims to review researches related to social happiness published between 2013 and 2018 in Iran.

    Method

      The research method was qualitative meta-analysis and in it, out of 308 scientific articles, master's theses and doctoral dissertations in different fields of humanities, 45 were selected as research samples.

    Results

    The results show that the level of social happiness in Iran is moderate and the variables of gender, age, marriage, education and place of residence alone do not have a significant relationship with social happiness and in cases where this relationship was significant due to the presence of other factors; But the relationship between employment status (employed-unemployed) and socio-economic status with social happiness is positive and significant. Individual variables of self-esteem, religiosity, satisfaction with quality of life and leisure time have the most significant effect on social happiness, respectively, and in all studies that have examined the relationship between these factors and social happiness a direct and strong correlation between them and social happiness has been reported.

    Conclusion

    the macro variables of social capital (including trust, participation and social interactions), social security, justice and social welfare and mass media, respectively, have the greatest impact on social happiness and in general have a high and positive correlation with it. Strengthening social capital (especially social trust) and social security along with valuing people's leisure time in the form of cultural-social and entertainment-sports programs and promoting radio and television programs based on social networks can be effective in improving and promoting social happiness.

    Keywords: social happiness, happiness, meta-analysis, social capital, participation
  • Hashemian F S *, Khosropanah A Pages 519-542
    Objectives

    The present study intends to identify the Islamic theory of education development based on anthropological foundations of Allameh Tabatabai.

    Method

    The method of the present article is based on descriptive-analytical method and based on library data.

    Results

    The anthropological foundations of Allameh Tabatabai (RA) by stating the theory of nature, human free will, perfectionism, happiness, dignity, Islamic rationality and the principle of human need and also his influence from society, The necessity of continuing education throughout human life and the necessity of its basis on revelation and nature, the necessity of moderation in education and the necessity of paying attention to human dignity in the strategic principles of education, the necessity of deepening rationality and strengthening reasoning in the process of education and human responsibility in this process.

    Conclusion

    Education is one of the important dimensions of culture in the field of character and action, and any theorizing in this field is influenced by identity and rationality and the principles defined for human beings. The principles of education which are based on the anthropological foundations of Allameh, formulate a comprehensive theory of educational progress and provide the conditions for the growth and excellence of human existence and lead to true happiness. The authors of the survey conclude the Islamic theory will lead to human salvation and goodly life.

    Keywords: islamic theory, education development, anthropological foundations, allameh tabatabai
  • Heidarizadeh Z *, Hasani M, Mohajeran B Pages 543-566
    Objectives

    The aim of this research is investigating the relationship between the components of university culture and the components of social responsibility of higher education among the faculty members of Shahid Beheshti University of Tehran.

    Method

    The present study is a descriptive correlational survey that has been conducted in the field. 193 faculty members of Shahid Beheshti University were randomly selected as the statistical sample of this study. Two scales of Bergquist University Culture (2008) and Wallace University Social Responsibility (2008) were used. Also, Focal Correlation method was used to analyze the data. In this study, Cronbach's alpha for social responsibility α = 0.98 and for academic culture α = 0.94.

    Results

    The research data were collected based on the research hypothesis and analyzed using focal correlation analysis. According to the level of significance obtained, the linear relationship between all variables evaluated was significant at the level of 5% probability. The findings confirmed the research hypothesis and the dimensions of university social responsibility (responsible university, vocational education, social management and social participation) with the dimensions of university culture (participatory, managerial, developmental, advocacy and virtual) were predictable and had a significant relationship. Also, in the social responsibility set, the responsible university (0.563) and in the university culture set, advocacy culture (0.57) were the most important. In the present study, the weight of common variance between this variable is 65%, which was significant with a value of F = 11.31 at the level of 0.001.

    Conclusion

    In this study, the results of focal analysis with 99% probability of correlation between two sets of variables have been confirmed. Responsible university, social management, vocational education and social participation, which are components of university social responsibility, were better envisioned with advocacy culture, managerial culture, developmental culture, virtual culture and participatory culture of academic culture. Therefore, the results of this study indicate the need for policy review in relation to the two important categories of university culture and social responsibility of the university in the eyes of policy makers in these two areas, as well as further reflection and research on these two axes.

    Keywords: university culture, social responsibility, higher education
  • Hosseini A * Pages 567-594
    Objectives

    Most of the lifestyle modification interventions ignore the cultural elements. Religion is among the most important elements of Iranian society which should be given more value in lifestyle research. In the present study, a form of lifestyle modification program was designed and tested, which includes the promotion of religious health behaviors using the technique of godliness versus selfishness, along with teaching religious health behaviors.

    Method

    The subjects were students of Alzahra University (n = 31) who were participated in sessions (including 6 sessions). In the sessions, they were helped to apply religious health behaviors by using the technique of godliness versus selfishness, in addition to the training that was provided. In the first and last session, pre-test and post-test were performed, and they were asked to complete the Religious Health Promoting Behaviors Inventory (RHPBI) and the Mental Health Inventory (MHI-28). One month after that, the follow up test was performed.

    Results

    The results showed that the implementation of the intervention led to an increase in the adherence to religious health behaviors and mental health at each stage.

    Conclusion

    The intervention based on the technique of godliness versus selfishness can be used as a valuable technique in lifestyle interventions.

    Keywords: godliness, selfishness, health behaviors, religious health behaviors, lifestyle
  • Shamsaei M, Shokrizadeh T * Pages 595-620
    Objectives

    The purpose of this article is to identify the causes of hijab avoidance and effective methods of propagating hijab in female students of Shiraz University of Medical Sciences.

    Method

    The adopted method is qualitative research method with thematic or thematic analysis method and purposive sampling method and then theoretical sampling has been used.

    Results

    According to the qualitative research method in this project, about 40 female students studying in 11 faculties of Shiraz University of Medical Sciences have been selected and interviewed. The data analysis process was coded in the form of 6 categories, which include: general view about hijab, causes of hijab avoidance, desires and intellectual needs of women in the field of hijab, pathology of hijab, consequences of bad hijab and strategies to encourage hijab and finally solutions The effectiveness of propagating chastity and hijab was also analyzed and explored, and the core category of the research was " heartfelt institutionalization of hijab with emphasis on chastity."

    Conclusion

    Every plan and program to promote hijab and chastity should be aimed at promoting the cognitive dimension and persuasion of the audience by reasoning and also use gradual, long-term methods and away from coercive approach (methods and soft propaganda).

    Keywords: hijab, Hijab avoidance, propagation, promotion, Student girls
  • Malekiha M *, Olyanasab Z Pages 621-636
    Objectives

    Due to widespread changes in the world, work and activity have taken on a new form and are moving towards self-employment and self-employment, today. The aim of current study was to determine the effectiveness of Intrapreneurial Self-Capital on career commitment and career resilience undergraduate girl students of Hazrat-e Masoumeh University.

    Method

    This quasi-experimental research is conducted with pre post-test design and control groups that according to the purpose of study, out of 700 undergraduate students, 30 were selected by available sampling method and randomly assigned to the experimental and control group (each group with 15 members).Members in each group were assessed before and after the intervention by demographic information questionnaire, Career Commitment Scale(Blau, 1985) & Career Resilience Scales (Straby, 2010) before and after intervention. In the experimental group, Intrapreneurial Self-Capital training sessions were conducted for 8 sessions, but the control group did not receive any intervention.

    Results

    The result of Analysis of Covariance showed that at post-test, in career commitment & career resilience variable there is significant difference between means of experimental and control group (P<0/005).

    Conclusion

    Based on the findings of this study the authors of the survey conclude thatIntrapreneurial Self-Capital training is effective on increase career commitment & career resilience of students.

    Keywords: career commitment, career resilience, Intrapreneurial Self-Capital, students
  • Dashti Askari H, Sadeghi Dah Cheshmeh M *, Ebrahimzadeh Dastjerdi R Pages 637-662
    Objectives

    The existence of tourism ethics codes will help to systematize the tourism structure; And ethics-based tourism is a prerequisite for success in the sustainable development of tourism. Therefore, the present study aims to describe the experiences of tourism experts from the codes of tourism ethics.

    Methods

    The research method was applied in terms of purpose and in terms of how to collect qualitative information using phenomenological method and the statistical population of the study was tourism experts in Bushehr province and the required data were obtained through in-depth interviews with 20 employees. Targeted samples were selected and collected. In order to evaluate the reliability of the results, the three approaches of Rao and Perry (2003) were used. For validity of the results, Lincoln and Guba (2007) construct validity approaches, external validity, descriptive validity, and interpretive validity were used. A modified static-collage method is used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that the antecedents of tourism code of ethics (main elements of codes of conduct in tourism) including the three main categories of antecedents of visitor principles, prerequisites of industry (government) principles, antecedents of host principles were classified and consequences of ethical codes Tourism was categorized into 3 categories: Implications of Visitor, Industry and Host Principles.

    Conclusion

    According to the findings of three areas involved in tourism, one of the ways to develop tourism is to develop ethical principles, the most important purpose of which is to influence the attitude and correct behavior.

    Keywords: codes of ethic in tourism, antecedents codes of ethic in tourism, consequences of codes of ethic in tourism