فهرست مطالب

پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی بنسبردی*، محمد خبیری، مجید جلالی فراهانی، محمود گودرزی صفحات 9-21
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر ارزش ویژه برند و هویت تیمی هواداران بر گسترش برند تیم های فوتبال استقلال و پرسپولیس بود. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق هواداران دو تیم استقلال و پرسپولیس را شامل می شد. نمونه آماری تحقیق تماشاچیان حاضر در شهرآورد تهران بین دو تیم استقلال و پرسپولیس، در آذرماه 1393 بود. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود و براساس جدول مورگان، تعداد 400 پرسشنامه بین هواداران توزیع شد که از این تعداد، 340 پرسشنامه صحیح و کامل بازگردانده شد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای در سه بخش ارزش ویژه برند، هویت تیمی هواداران و گسترش برند بود. روایی و پایایی پرسشنامه، قبل از استفاده بررسی و تایید شد. از تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی سازه پرسشنامه و از مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل، برای بررسی روابط میان متغیرها و ارایه مدل تحقیق استفاده شد. نتایج آزمون مدل تحقیق نشان داد که برازش مدل با داده ها مناسب است، ضریب تاثیر ارزش ویژه برند بر هویت تیمی هواداران (74/0) و بر گسترش برند دو تیم استقلال و پرسپولیس (54/0) معنا دار بود، همچنین ضریب تاثیر هویت تیمی هواداران بر گسترش برند دو تیم (46/0) معنادار بود. در مجموع می توان گفت ارزش ویژه برند و هویت تیمی هواداران دو عامل مهم مووثر بر گسترش برند هستند که مدیران باشگاه ها برای موفقیت گسترش برند باید سعی در ارتقای آنها داشته باشند.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، تداعی برند، گسترش برند، وفاداری به برند، هویت تیمی هوادار
  • جلال شیرزاد، اصغر توفیقی، جواد طلوعی آذر*، محمدحسن خادم انصاری صفحات 21-39

    عضله اسکلتی، بزرگ ترین بافتی است که هومیوستاز متابولیکی را با ارتباط متابولیکی ناشی از مایوکاین های متنوع تعدیل می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی، هوازی و ترکیبی بر مقادیر مایواستاتین، فولستاتین، آیریزین و مقاومت به انسولین در مردان چاق بود. 40 مرد چاق غیرفعال (BMI≥30) به طور تصادفی در 4 گروه، تمرین مقاومتی، استقامتی، ترکیبی و کنترل قرار گرفتند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته به تمرینات ویژه پرداختند. مقادیر سرمی مایواستاتین، فولستاتین و آیریزین به روش ELISA اندازه گیری شد. در متغیر مایواستاتین (041/0 P =، 048/3= F)، فولستاتین (003/0 P =، 661/5= F) و آیریزین (002/0 P =، 261/6= F) بین گروه های پژوهش پس از 8 هفته مداخله تفاوت معناداری وجود داشت. نتایج آزمون تعقیبی LSD نشان داد، تمرین مقاومتی نسبت به گروه کنترل (006/0= P) موجب کاهش معنادار مایواستاتین شد. این در حالی بود که تمرین مقاومتی (006/0 =P) و هوازی (001/0= P) نسبت به گروه کنترل موجب افزایش معنادار فولستاتین شد. همچنین، تمرین مقاومتی (031/0= P)، هوازی (003/0 =P) و ترکیبی (001/0 =P) نسبت به گروه کنترل موجب افزایش معنادار آیریزین شد. به نظر می رسد عوامل دخیل در آتروفی عضلانی مانند مایواستاتین که تحت تاثیر تمرین مقاومتی قرار می گیرند، در کنترل تخریب متابولیکی مقاومت به انسولین کمتر دخالت دارند. درحالی که عوامل درگیر در هایپرتروفی عضلانی مانند فولستاتین و آیریزین که تحت تاثیر تمرینات هوازی و مقاومتی قرار می گیرند، کنترل بهتری بر تخریب های ناشی از چاقی دارند.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، تمرین هوازی، تمرین ترکیبی، آیریزین، مایواستاتین، فولستاتین، مردان چاق
  • سید عبدالحمید احمدی، مهدی مرادی*، میثم رحیمی زاده صفحات 43-57

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی میزان پایبندی روزنامه نگاران و خبرنگاران ورزشی به اصول اخلاقی حرفه روزنامه نگاری از دیدگاه روزنامه نگاران - خبرنگاران و خبرگان ورزشی بود. روش تحقیق توصیفی- مقایسه ای، روش اجرا پیمایشی و نوع تحقیق به صورت کاربردی بود. جامعه آماری از دو بخش روزنامه نگاران- خبرنگاران ورزشی و خبرگان ورزشی و حدود 400 نفرتشکیل شد و نمونه آماری مشتمل بر 248 نفر (160 نفر روزنامه نگار و خبرنگار ورزشی و 88 نفر خبره ورزشی) بود. نتایج نشان داد بین دیدگاه خبرگان ورزشی و روزنامه نگاران- خبرنگاران ورزشی درباره وضعیت موجود میزان پایبندی روزنامه نگاران- خبرنگاران ورزشی به اصول اخلاقی حرفه روزنامه نگاری (اصل آزادی مطبوعات، اصل مسئولیت اجتماعی، اصل حفظ حاکمیت ملی، اصل احترام به اسرار محرمانه و حیثیت انسانی، اصل استقلال و شرافت حرفه ای، اصل عینیت، اصل انجام وظیفه نگهبانی در برابر سوءنیت های دولتی، اصل راهنمایی و هدایت عمومی) تفاوت معناداری وجود دارد، به جز در اصل آزادی مطبوعات که تفاوت معنادار مشاهده نشد. با توجه به یافته های این فرضیه ها می توان به اختلاف نظر موجود مابین دیدگاه خبرگان ورزشی و روزنامه نگاران- خبرنگاران ورزشی درباره وضعیت موجود میزان پایبندی روزنامه نگاران- خبرنگاران ورزشی به اصول اخلاقی حرفه روزنامه نگاری پی برد.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی حرفه روزنامه نگاری، خبرنگاران ورزشی، خبرگان ورزشی، روزنامه نگاران ورزشی
  • محیا ارمندی، بهرام عابدی*، حسین فتح اللهی صفحات 59-69

    کاهش عملکرد در اجرای تمریناتی ورزشی که به تحمل وزن نیاز دارند، در سالمندان مشاهده می شود. همچنین تامین سلامت بانوان بنابر نقش های اجتماعی آنها بسیار مهم است. با این حال تجویز فعالیت بدنی در زنان سالمندان نیازمند ملاحظات ویژه ای است. یکی از بهترین راهکارها استفاده از تمرینات در آب است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه دو نوع تمرینات بازتوانی در استخر و خشکی بر برخی شاخص های قلبی-عروقی و نیمرخ لیپیدی در زنان سالمند کم تحرک بود. 36 زن سالمند به صورت تصادفی و مساوی به 3 گروه تمرین در آب، تمرین در خشکی و کنترل تقسیم شدند. 12 هفته تمرینات در آب و خشکی (حرکت روی نوار گردان) (3 جلسه، هر جلسه 60 دقیقه) در دامنه شدت 80-70 درصد حداکثر ضربان قلب اوج اجرا شد. پیش و پس از اجرای مداخلات توان هوازی، شاخص های آنتروپومتریکی، قلبی-عروقی (فشار خون و ضربان قلب) و نیمرخ لیپیدی ارزیابی شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یکراهه استفاده شد. برای تمام متغیر های اندازه گیری شده در گروه های تمرین در آب و خشکی مقادیر پس آزمون نسبت به پیش آزمون بهبود معناداری را نشان داد (05/0≤P). تغییرات تمامی متغیر های اندازه گیری شده بین گروه ها در مقایسه با گروه کنترل مطالعه به طور معناداری متفاوت بود (001/0=P). با این حال تفاوتی بین گروه های تمرین در آب و خشکی مشاهده نشد. اثربخشی یکسان هر دو نوع تمرین نشان داد که تمرین در آب می تواند جایگزین تمرینات در خشکی شود. این موضوع به دلیل رعایت تحمل وزن به ویژه در زنان سالمند اهمیت بیشتری پیدا می کند.

    کلیدواژگان: بازتوانی، تمرین در آب، تمرین در خشکی، زنان سالمند، فشار خون، نیمرخ لیپیدی
  • پیروز سیف الله پور*، علی زارعی، عباس خدایاری صفحات 71-82
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر مدیریت تغییر و استفاده از فناوری اطلاعات با عملکرد داوران لیگ برتر فوتبال ایران و ارایه الگو بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش شامل 200 داور در حال فعالیت در سطح اول فوتبال کشور در سال 1396 بودند که به صورت تمام شمار انتخاب شدند. از پرسشنامه های آمادگی برای تغییر، پذیرش فناوری اطلاعات (محقق ساخته) و برگه نظارت و ارزشیابی عملکرد داوران به منظور اندازه گیری متغیرهای مورد بررسی در پژوهش استفاده شد. از آزمون تحلیل رگرسیون چندمتغیره و مدلسازی معادلات ساختاری به منظور تحلیل نتایج و ارایه الگو با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos استفاده شد. سطح معناداری 05/0>P درنظر گرفته شد.نتایج نشان داد که بین استفاده از فناوری اطلاعات با عملکرد داوران ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین بین مدیریت تغییر با عملکرد داوری ارتباط مثبت و معنادار مشاهده شد (05/0>P). نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که به صورت کلی الگوی طراحی شده برازش مناسبی دارد (001/0=P). با توجه به نتایج، به مسیولان کمیته داوری پیشنهاد می شود تا از آموزش های مرتبط با استفاده از فناوری اطلاعات در راستای کاهش خطاهای داوری بهره گیرند.
    کلیدواژگان: داوری، فناوری اطلاعات، فوتبال، مدیریت تغییر
  • لیلا قدرت، جواد نعمتی*، مریم کوشکی جهرمی صفحات 83-95
    هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر دو ترتیب متفاوت تمرینات ترکیبی (تمرینات مقاومتی + تمرینات تناوبی شدید (HIIT)) بر تغییرات التهاب ناشی از دیابت، آتروفی مرتبط با التهاب، مقاومت به انسولین و ترکیب بدن در زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود. 24 نفر از زنان مبتلا به دیابت نوع دو غیرورزشکار با دامنه سنی 45 تا 65 سال به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند و در سه گروه هشت نفری کنترل، تمرین نوع یک و تمرین نوع دو قرار گرفتند. هر دو گروه تمرینی به مدت 8 هفته تمرینات ترکیبی را اجرا کردند، به طوری که گروه تمرین نوع یک هر دو تمرین را در یک روز با ترتیب مقاومتی-تناوبی و گروه تمرین نوع دو همان حجم تمرین را در روزهای مجزا (مقاومتی در روزهای زوج و تناوبی در روزهای فرد) انجام دادند. ارزیابی قلبی-عروقی و آنالیز ترکیب بدن، قبل و بعد از دوره تمرینی اجرا شد. خون گیری 24 ساعت قبل از اولین جلسه و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی انجام گرفت. برای مقایسه بین گروهی از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس پس آزمون های گروه های تمرینی نسبت به گروه کنترل، کاهش معنادار مقاومت به انسولین را نشان داد. عامل التهابی اینترلوکین 1بتا (IL1β) در هر دو گروه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری داشت و بین دو گروه تمرینی تفاوت معناداری مشاهده نشد. افزایش شاخص رشدی شبه انسولینی (IGF1) و بافت عضلانی در هر دو گروه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل معنادار بود. همچنین تفاوت معناداری بین تمرین نوع یک و نوع دو مشاهده شد (05/0≥P).نتایج نشان داد که تمرینات ترکیبی با هر دو ترتیب می تواند عامل مهمی در کاهش مقاومت به انسولین و التهاب ناشی از دیابت و افزایش عامل رشدی IGF1 باشد، درحالی که تمرین در روزهای مجزا تاثیرات مفیدتری بر افزایش رشد عضلانی داشت.
    کلیدواژگان: التهاب، آتروفی عضلانی، تمرین ترکیبی، دیابت نوع دو
  • جمشید جلیلوند*، اسماعیل شریفیان، کوروش قهرمان تبریزی صفحات 97-113
    فناوری اطلاعات به عنوان یک زیرساخت جدید توجه زیادی را به تاثیر خود در سازمان های ورزشی جلب کرده است. امروزه ورزش و سازمان های ورزشی برای حضور کارا و موثر در عرصه های مختلف ورزشی، اقتصادی و اجتماعی باید زیرساخت های فناوری را توسعه دهند. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، ارایه مدل درختی توسعه زیرساخت فناوری اطلاعات سازمان های ورزشی از دیدگاه خبرگان تربیت بدنی و ورزش است. روش انجام تحقیق کیفی و به لحاظ جمع آوری اطلاعات با استراتژی پدیدارشناسی و شیوه مصاحبه عمیق ساختارنیافته است. جامعه آماری تحقیق، گروه آشنا به موضوع خبرگان ورزشی (فعالان حوزه فناوری اطلاعات ورزش، استادان دانشگاه، نقش آفرینان فناوری و زیرساخت سازمان های ورزشی) بودند، نمونه ها از طریق روش گلوله برفی انتخاب شدند و تعداد نمونه هایی که با آنها تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه شد، 15 نفر بودند. یافته های حاصل از مصاحبه عمیق با کدگذاری باز، محوری و انتخابی به مدل درختی زیرساخت فناوری اطلاعات در سازمان های ورزشی رسیده که شایستگی کارکنان، قابلیت تنظیم، سازگاری، اتصال، سرعت، بخش بندی، امکانات و نوین بودن فناوری جزء محورهای اصلی این زیرساخت قلمداد شدند، برای اطمینان بیشتر از عوامل کدگذاری ها با نرم افزار مکس کیو دی ای نسخه 12 و توسط دو کدگذار آشنا صورت گرفت و ضریب توافق 81 درصد حاصل شد. مدل مربوطه احتمالا می تواند مدل توسعه زیرساخت فناوری در ورزش و سازمان های ورزشی را تسهیل کند.
    کلیدواژگان: زیرساخت فناوری اطلاعات، سازمان های ورزشی، فناوری اطلاعات
  • سجاد انوشیروانی*، امیرعلی جعفرنژاد، محمد عبدالله پور درویشانی، امید یوسفی بیله سوار صفحات 115-124

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر خستگی بر طیف فرکانس الکترومایوگرافی عضلات اندام تحتانی در وزنه برداران نوجوان طی حرکات یک ضرب و دوضرب بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است. 15 وزنه بردار نوجوان 12 تا 17 ساله با هماهنگی با هیات وزنه برداری استان اردبیل به طور هدفمند انتخاب شدند. از سیستم الکترومایوگرافی بدون سیم با 8 جفت الکترود سطحی دوقطبی برای ثبت فعالیت الکترومایوگرافی (نرخ نمونه برداری: 1000 هرتز) عضلات اندام تحتانی طی حرکات یک ضرب و دوضرب استفاده شد. برای انجام پروتکل مناسب خستگی عملکردی هر آزمودنی حرکت اسکوات را برحسب 50 درصد از وزن بدن تا حد واماندگی ادامه دادند. از آزمون آماری آنالیز واریانس دوسویه به منظور تحلیل آماری داده ها استفاده شد (05/0>P). نتایج نشان داد میانه فرکانس عضله پهن داخلی در حرکت یک ضرب، بعد از اعمال خستگی در مقایسه با قبل از اعمال خستگی افزایش معناداری داشت (023/0=P؛ اندازه اثر بالا). به علاوه میانه فرکانس فعالیت عضله نیم وتری در حرکت یک ضرب بیشتر از حرکت دوضرب بود (047/0=P؛ اندازه متوسط). همچنین میانه فرکانس عضله راست رانی (021/0=P؛ اندازه اثر متوسط) و دوسررانی (033/0=P؛ اندازه اثر متوسط) در حرکت دوضرب، بعد از اعمال خستگی در مقایسه با قبل از اعمال خستگی افزایش معناداری داشت. نتایج نشان داد طیف فرکانس نیروهای عکس العمل زمین عضلات اندام تحتانی در دو حرکت یک ضرب و دوضرب قبل و بعد از اعمال خستگی پاسخ های متفاوتی را نشان دادند. به همین دلیل لزوم اجرای تمرینات اختصاصی برای هر عضله در تکنیک های مختلف ضروری است.

    کلیدواژگان: حرکت دوضرب، حرکت یک ضرب، خستگی، طیف فرکانس، وزنه برداری
  • مریم منصوری*، فرزام فرزان، مهرزاد حمیدی صفحات 125-140
    امروزه نحوه استفاده از اوقات فراغت و برنامه ریزی برای آن از معیارهای اصلی توسعه یافتگی جوامع است. این پژوهش با هدف تدوین الگوی اوقات فراغت دانشجویان انجام گرفت. پژوهش از نوع پژوهش های کیفی با رویکرد تیوری زمینه ای است. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق با متخصصان اوقات فراغت استفاده شد. نمونه ها به صورت هدفمند و با روش زنجیره ای متوالی (تا کفایت نظری داده ها) انتخاب شدند. از تحلیل تفسیری با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی برای تحلیل محتوای مصاحبه ها استفاده شد. روایی مصاحبه ها از طریق مرور و اصلاح یافته ها و پایایی مصاحبه ها نیز با استفاده از حسابرسی فرایند و توافق درون موضوعی (86/0) تایید شد. تحلیل محتوای مصاحبه ها به شناسایی 62 مفهوم کلیدی منجر شد که در 8 مقوله تجمیع شد. با درنظر گرفتن فعالیت های فراغتی به عنوان مقوله محوری، شش عامل شامل پیشرانه ها، عوامل فردی، عوامل محیطی و اجتماعی، عوامل دولتی، عوامل مدیریتی و چالش ها بر انتخاب فعالیت های فراغتی تاثیر می گذراند. اوقات فراغت و نحوه گذران آن متاثر از عوامل مختلفی است. برای بهبود فعالیت های فراغتی دانشجویان باید عوامل فردی، پیشرانه ها، عوامل اجتماعی و محیطی، عوامل دولتی، عوامل مدیریتی و چالش های موجود را مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، اینترنت، پارادایم، ورزش
  • محمدابراهیم بهرام*، امنه پوررحیم قوروقچی، محمدجواد پوروقار، حامد قیامی تکلیمی صفحات 141-151

    آدیپونکتین، یک سیتوکین مترشحه از بافت چربی است که در پاتوژنز چاقی و مقاومت به انسولین نقش دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر 8 هفته تمرین تناوبی با شدت بالا بر مقادیر پلاسمایی آدیپونکتین، انسولین، مقاومت به انسولین و گلوکز در مردان جوان دارای اضافه وزن بود. در این مطالعه نیمه تجربی، 20 نفر از مردان دارای اضافه وزن با میانگین سن 32/1±95/22سال و شاخص توده بدنی بین 25 تا 30 کیلوگرم بر متر مربع به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی، در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی در یک برنامه تمرینی تناوبی با شدت بالا، به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه با شدت بالای 90 درصد ضربان قلب بیشینه به تمرین پرداختند. متغیرهای تحقیق، قبل و پس از تمرین اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون t وابسته و تحلیل کوواریانس در سطح 05/0p < تحلیل شد. نتایج نشان داد 8 هفته تمرین تناوبی با شدت بالا موجب افزایش معنادار سطح سرمی آدیپونکتین پلاسما (03/0= P، 47/88=F) و کاهش معنادار انسولین (004/0= P، 38/48=F)، مقاومت به انسولین (001/0= P، 08/61=F)، گلوکز (027/0= P، 33/58=F)، شاخص توده بدنی (04/0= P، 12/75=F)، وزن بدن (02/0= P، 09/56=F) و درصد چربی بدن (001/0= P، 03/50=F)، در گروه تجربی می شود (05/0≥P). اما در میزان نسبت دور کمر به لگن (073/0= P، 79/1=F)،کاهش معناداری به دست نیامد. به نظر می رسد 8 هفته تمرین تناوبی با شدت بالا، به عنوان روش غیرتهاجمی و غیردارویی، می تواند اثر مثبتی بر افزایش میزان آدیپونکتین، کاهش برخی از شاخص های گلایسیمیک و آنتروپومتریک مرتبط با چاقی و اضافه وزن داشته باشد.

    کلیدواژگان: آدیپونکتین، اضافه وزن، مقاومت به انسولین
  • مجید واحدی زاده*، نجف آقایی، علیرضا الهی صفحات 153-168

    فدراسیون ها متولیان امر ورزش در جهان به شمار می روند و منبع مالی مکفی در تحقق اهداف فدراسیون های ورزشی نقش بسزایی ایفا می کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضع موجود و شناخت راهکارهای توسعه منابع مالی و درآمدزایی فدراسیون های ورزشی ایران بود. بدین منظور از روش تحقیق کیفی استفاده شد. نمونه آماری شامل 47 مصاحبه کیفی با صاحب نظران، مدیران اجرایی و اعضای هیات علمی بود که به روش نمونه گیری نظری و به روش گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، مبانی و مستندات علمی و مصاحبه های انجام گرفته با صاحب نظران در این حوزه بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از جمله مصاحبه ها از روش تجزیه وتحلیل تم که در تحقیقات کیفی کاربرد گسترده ای دارد، استفاده شد. در این روش، ابتدا متن مصاحبه ها از روی صوت ضبط شده و مطالب برگرفته از جلسه مصاحبه پیاده سازی شد و با استفاده از یادداشت های برداشته شده طی جلسات مصاحبه تکمیل شد. یافته های تحقیق از طریق روش کدگذاری در سه مرحله؛ تعیین گزاره های کلامی، کدگذاری باز و کدگذاری محوری تحلیل شد. 92 نشان در کدگذاری باز شناسایی شد که در 20 مقوله طبقه بندی و شده در راستای اهداف پژوهش و تحلیل داده ها، شرایط فعلی درآمد، موانع و راهکارها شناسایی شدند. بررسی یافته ها نشان داد مقوله ها در قالب راهکارها، صرفا ریشه در وابستگی به کمک های ناکافی دولت ندارد و بازدارنده ها نقش موثری در این باره دارند. کمک های دولت و حامیان مالی بخش اعظم منبع درآمد فعلی، خلاهای قانونی و نقش مدیریت، اهم موانع و همچنین اصلاحات قانونی، تدوین برنامه راهبردی و اقتصادی، رعایت اصول مدیریت و بازسازی مستمر ورزشگاه ها مهم ترین راهکارهای شناسایی شده در این پژوهش است. بنابراین با توجه به کمبود منابع مالی فدراسیون ها، رویکرد راهبردی اقتصادی به منظور توسعه درآمدزایی، تقویت و گسترش رشته های ورزشی باشگاه ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: درآمدزایی، فدراسیون ورزشی، منابع مالی، موانع محیطی
  • پریسا پورنعمتی*، فرحناز امیرشقاقی، محمدرضا محمدی صفحات 169-179

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر مصرف شیر و شیر کاکایو بر رهیدراسیون و عملکرد استقامتی بازیکنان فوتسال بود. به این منظور پس از تکمیل پرسشنامه سلامت از میان افراد واجد شرایط هشت نفر از گروه فوتسال باشگاه ورزشی آزادگان شهر گتوند (میانگین سنی 06/1±62/25 سال، قد 92/2±63/175 سانتی متر و وزن 85/4±12/66 کیلوگرم) به طور تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی ها آزمون ها را طی سه جلسه صبح که هر وهله آن با فاصله یک هفته بود، انجام دادند. ابتدا تست یویو2 برای رسیدن به کاهش وزن به مقدار 8/1 درصد%از توده بدن گرفته شد و در زمان های ریکاوری آزمون، آزمودنی ها وزن کشی شدند. سپس یکی از نوشیدنی ها را به مقدار 150 درصد وزن ازدست رفته بدن که به چهار قسمت مساوی تقسیم شده بود و هر 15 دقیقه یک قسمت به آزمودنی داده شد، در مدت یک ساعت مصرف کردند. آزمودنی ها بعد از مصرف آخرین قسمت نوشیدنی دو ساعت و 45دقیقه استراحت کردند و در این مدت هر ساعت تخلیه مثانه انجام گرفت و پیش از هر بار تخلیه مثانه پرسشنامه در مورد احساسات ذهنی شرکت کنندگان نسبت به تشنگی، خستگی، هوشیاری، گرسنگی، ورم معده و انرژی پر شد و در پایان دوره ریکاوری آزمون استقامتی شاتل ران به منظور رسیدن به خستگی انجام گرفت. نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد در گروه شیرکاکایو نسبت به شیر و آب زمان فعالیت تا رسیدن به خستگی افزایش معناداری داشت (05/0P≤)؛ اما بین گروه شیر کاکایو و شیر در رهیدراسیون اختلاف معناداری مشاهده نشد. به نظر می رسد مصرف شیر کاکایو احتمالا اثر ارگوژنیکی بر عملکرد استقامتی بازیکنان فوتسال دارد.

    کلیدواژگان: بازیکن فوتسال، شیر کاکائو، چگالی ادرار، حجم ادرار، رهیدراسیون، عملکرد استقامتی
  • کیوان شعبانی مقدم*، مهدی شهبازی صفحات 181-194
    هنگامی که رفتار ناشایستی در خارج از زمین ورزش توسط افراد فعال در ورزش رخ دهد، معمولا تنبیهات و جریمه هایی توسط باشگاه های ورزشی درنظر گرفته می شود. با این حال، اگر آرای تنبیهی توسط نهادهای رسمی تر مانند سازمان لیگ، کمیته انضباطی یا کمیته اخلاق صادر شود، این احتمال وجود دارد که این آرا توسط رسانه ها به چالش کشیده شوند. در سال های اخیر، مقررات انضباطی سختگیرانه تری توسط لیگ های معتبر ورزشی جهان برای رفتارهای ناشایست ورزشکاران در بیرون از حیطه ورزش درنظر گرفته شده و تعداد و شدت جریمه ها برای افراد متخلف، بیشتر شده است. این تنبیهات با اهدافی چون سالم سازی محیط ورزش، توسعه ارتباطات سالم میان تمامی عوامل ورزش، پشتیبانی از اخلاق حرفه ای، آموزش عمومی رفتارهای درست، ارایه تصویر اخلاقی مثبت از شرکت کنندگان ورزش، پیشگیری از زیان مالی لیگ و بهبود وجهه لیگ درنظر گرفته می شوند و اغلب فراتر از چارچوب قرارداد بازیکنان هستند. با این حال، عواملی چون نبود فرایند دادرسی تعریف شده، اتکا به افکار عمومی در تنبیهات، بزرگ نمایی رفتار نادرست بازیکنان، و تفاوت زیاد بین آرای تنبیهی در لیگ های مختلف، سبب شده است تا سوالاتی در خصوص صلاحیت و اختیارات لیگ های حرفه ای ورزشی در این زمینه برای تنبیه بازیکنان در قبال بدرفتاری های خارج از زمین آنان به وجود بیاید. این مقاله به تحلیل و بررسی چگونگی تنبیه رفتارهای ناشایست و نامتعارف ورزشکاران در خارج از زمین ورزش در چهار لیگ اصلی ورزش آمریکا (لیگ های ملی بیسبال، بسکتبال، هاکی و فوتبال) می پردازد و آن را با لیگ برتر فوتبال ایران و به طور خاص، نحوه حل وفصل مسایل توسط کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال، مورد مقایسه و تطبیق قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تنبیه، رسیدگی قانونی، رفتار ناشایست، کمیته اخلاق، لیگ
|
  • Ali Benesbordi *, Mohammad Khabiri, Majid Jalali, Mahmood Goodarzi Pages 9-21
    The aim of this research was to examine the influence of brand equity and fan's team identification on the brand extension of Esteghlal and Persepolis Football teams. This research was a kind of descriptive and survey. The statistical population consisted of fans of Esteghlal and Persepolis football teams. The statistical sample consisted of spectators of matches between two teams on 23 November 2014. Sampling was random and based on the Morgan table, 400 questionnaires were distributed between spectators and 340 complete questionnaires were gathered. The research tool was a questionnaire with 3 parts: Brand equity, Fan's Team Identification, and Brand extension. Before performing, the reliability and validity of the questionnaire were reviewed and approved. Confirmatory factor analysis was used for construct validity and the structural equations Model in Lisrel software was used for examining the relationships and offering the research model. The model test results showed that the Model fit with data was good and the Impact coefficients of brand equity on fan's team identification (0.74), brand equity on brand extension (0.54), and fan's team identification on a brand extension of Esteghlal and Persepolis football teams (0.46) was significant. Totally it can be said that brand equity and fan's team identification are two important factors influence brand extension that club managers should have tried to improve for the success of brand extension.
    Keywords: Brand Association, brand equity, Brand extension, Brand Loyalty, Fan's Team Identification
  • Jalal Shirzad, Asghar Tofighi, Javad Tolouei Azar *, MohammadHasan Khadem Ansari Pages 21-39

    Skeletal muscle is the largest tissue that modulates metabolic homeostasis with metabolic cross-talk caused by various myokines. The purpose of this study was to investigate the effect of 8 weeks of resistance, Endurance, and concurrent training on the levels of Myostatin, Follistatin, Irisin, and insulin resistance in obese men. 40 sedentary, obese men (BMI≥30) were randomly divided into 4 groups: resisting, endurance, concurrent training and control. The training groups performed special exercises for 8 weeks and three sessions a week. Serum levels of myostatin, Follistatin, and erosion were measured by ELISA method. There was a significant difference between the study groups after 8 weeks of training, myostatin (P = 0.041, F = 3.048), follistatin (P = 0.003, F = 5.661) and irisin (P = 0.002, F= 6.261). Results of the LSD post hoc test showed that resistance training significantly decreased myostatin compared to control group (P = 0.006).However, resistance training (P = 0.006) and aerobic training (P = 0.001) significantly increased folistatin compared to the control group. Also, resistance (P = 0.031), aerobic (P = 0.003) and Concurrent training (P = 0.001) significantly increased irisin compared to the control group. It seems that factors involved in muscle atrophy such as Mayostatin, which are under the influence of resistance training, are less effective in controlling the metabolic degradation of insulin resistance. However, factors involved in muscle hypertrophy such as follistatin and irisin, which affected by both aerobic and resistance exercise training, have better control over obesity-related degradation.

    Keywords: Concurrent training, Endurance Training, Follistatin, Irisin, Mayostatin, resistance training, Obese men
  • Seyyed Abdolhamid Ahmadi, Mehdi Moradi *, Meysam Rahimizadeh Pages 43-57

    The aim of the present study was to investigate the adherence of sports journalists and Sports Reporters to the ethics of journalism from the perspective of journalists - reporters and sports experts. The research Methodology was descriptive- comparison, the procedure was survey, and the type of research was practical. The statistical population consisted of two groups of journalists- sports reporters and sports experts and around 400 people. The statistical sample consisted of 248 subjects (160 journalists and sports reporters and 88 sports experts). The result indicated that there was a significant difference between the views of sports experts and journalists-reporters about the situation of the amount of adherence of journalists- sports reporters to the professional ethics of journalism (principle of freedom of the press, the principle of social responsibility, the principle of national sovereignty, the principle of respecting to confidential secrets and human dignity, the principle of independence and professional integrity, the principle of objectivity, the principle of the duty of guarding against ill wills of government, the principle of general guidance) for the principle of freedom of the press the result indicated that there was no significant difference. According to the findings of this hypothesis, we can realize the difference of opinion between sports expert opinions and journalists-sports reporters about the current situation of the amount of adherence of journalists- sports reporters to the professional ethics of journalists.

    Keywords: Sports Journalists, Sports Reporters, Sports Experts, the ethics of journalism
  • Mahya Armandi, Bahram Abedi *, Hosain Fatollahi Pages 59-69

    The decrease in performance during weight-bearing exercise is observed in older adults. It is also important to guarantee the health of women considering their social roles. However, prescribing physical activity in older women requires special consideration. One of the best ways is to use aquatic exercises. The aim of the present study was to compare the two types of aquatic and land-based exercise rehabilitation on some cardiovascular and lipid profile parameters in sedentary elderly women. Thirty-six elderly women were randomly and equally divided into 3 groups including aquatic training, land-based exercise, and control groups. Twelve weeks of aquatic and land-based exercise rehabilitation (treadmill walking) (3 sessions, 60 minutes each session) were performed in the range of 70-80% of peak heart rate. Aerobic power, anthropometric parameters, cardiovascular parameters (blood pressure and heart rate), and lipid profiles were assessed before and after interventions. Independent t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the data. Post-test values ​​showed a significant improvement for all variables in the water and land-based training groups (P≤0. 05). Changes in all measured variables were significantly different among the studied groups compared to the control group (P=0.001). However, there was no difference between the aquatic and land-based training method. The same efficacy of both types of exercise showed that aquatic training can replace on land-based training. This issue is more important due to the weight-bearing, especially in older women.

    Keywords: aquatic exercise, Elderly Women, Hypertension, Land exercise, lipid profile, Rehabilitation
  • Pirooz Seifollahpour *, Ali Zaree, Abbas Khodayari Pages 71-82
    The aim of this study was to investigate the impact of change management and the use of information technology on performance of the Iranian Football Premier League judges and developing of the model. The method of this research was descriptive correlational. The statistical population consisted of 200 judges who worked in the first level of football in Iran in 2017 The sample was equal to the population (census sampling method). The readiness for change Questionnaire, the acceptance of information technology (A researcher made questionnaire) and the sheet of monitoring and evaluation of the performance of the judges were used to collect data. Multivariate regression analysis and structural equation modeling were used to analyze the results and provide a template using SPSS and Amos software. The significance level was considered as p
    Keywords: Change Management, Football, Information technology, Judgment
  • Leila Ghodrat, Javad Nemati *, Maryam Koushkie Jahromi Pages 83-95
    The aim of this study was to compare the effect of two concurrent training (resistance training + high-intensity interval training (HIIT)) with different orders on inflammation caused by diabetes, inflammation-induced muscle atrophy, insulin resistance, and body composition in women with type 2 diabetes. 24 nonathletic 45-65 year-old women with type 2 diabetes voluntarily participated in this study. They were divided into three groups: control group, type I, and type II exercise. Both groups of exercises performed concurrent training for 8 weeks. The first group had both exercises on the same day in the form of resistance-HIIT and the second group had the same volume of exercise on separated days. Cardiovascular evaluation and body composition analysis were measured before and after the training period. Blood samples were collected 24 hours before the first session and 48 hours after the last session of concurrent training to measure glucose, insulin, glycosylated hemoglobin, IGF1, and IL1β. Analysis of covariance (ANCOVA) was used for comparison between groups and the results of post-test analysis of covariance showed a significant decrease in insulin resistance in both training groups compared to the control group. IL1β decreased significantly in both training groups compared to the control group and there was no significant difference between the two orders. The increase in IGF1 and fat-free mass were significant in both training groups compared to the control group and a significant difference was observed between type I and type II exercise (p < /em><0.05). The results of this study showed that concurrent training with two different orders can be an important factor in decreasing insulin resistance and inflammation caused by diabetes and increasing IGF1 growth factor while exercise on separated days had more beneficial effects on boosting muscle growth.
    Keywords: Concurrent training, Inflammation, Muscle Atrophy, Type 2 diabetes
  • Jamshid Jalilvand *, Esmaeil Sharifian, Kourosh Ghahreman Tabrizi Pages 97-113
    Information Technology as a new infrastructure has attracted much attention to its impact on sports organizations. Today, sports and sports organizations need to develop technology infrastructure for effective participation in fields of sport, economics, and society. Therefore, the aim of this study was to introduce a Tree model for information technology development of sports organizations from physical education and sports expertise's point of view. The research method was qualitative and in terms of data collection, it was phenomenological which was carried out in-depth interview approaches. The study population consisted of a group that has a good command of the issue, including sports experts (active individuals in the sports information technology field, university professors, technology contributors and entrepreneurs, and sports infrastructure organizations); data was collected using the snowball sampling method and it achieved theoretical saturation using the viewpoints of 15 experts. The results of the in-depth interviews were converted into the tree model of information infrastructure in sport organizations using the open, axial, and selective coding methods. findings show that IT personnel competency, Scalability Continuity, adaptability, connectivity, technology speed, Modularity, Facility and technology Modernity are the main pillars of these infrastructures, to ensure the consistency of the encoding factors, MAXQDA Software (Version 12) was used with two expert codifiers and the coefficient of agreement of 81 % was obtained. It seems the relevant model may be able to develop the technology infrastructure in sports and sports organizations.
    Keywords: Information technology, Information Technology Infrastructure, sports organizations
  • Sajjad Anoushiravani *, Amirali Jafarnezhadgero, Mohammad Abdollahpour, Omid Yousefi Pages 115-124

    The aim of this study was to investigate the effect of fatigue on the lower limb muscle electromyography frequency spectrum in teen weightlifters during the snatch and the clean and jerk move. This study was semi-experimental. 15 teen weightlifters with an age range of 12 to 17 years with purposive sampling were selected in coordination with the Ardabil province weightlifting board. A wireless electromyography system with 8 pairs of bipolar surface electrodes used to record the electromyography activity of lower limb muscles during the running (sample rate: 1000 Hz). For doing functional fatigue, each subject performed squat motion as much as possible to load equal to 50% of body weight. Two-way ANOVA was used for statistical analysis (p < 0.05). Results showed that the median frequency of vastus medialis muscle during snatch after fatigue protocol was greater than before it (P=0.023; large effect size). Moreover, the median frequency of semitendinosus muscle during snatch was greater than clean and jerk (P=0.047; Medium effect size). Also, the median frequency of rectus femoris (P=0.021; medium effect size) and biceps femoris (P=0.033; medium effect size) during clean and jerk increased significantly after fatigue compared to before fatigue. The results showed that the frequency spectrum of the lower limb muscles has different responses in two movements of clean and jerk and snatch before and after fatigue. For this reason, the necessity of performing special exercises for each muscle is necessary for various techniques.

    Keywords: Clean, jerk, fatigue, Frequency spectrum, Snatch, Weightlifters
  • Maryam Mansouri *, Farzam Farzan, Mehrzad Hamidi Pages 125-140
    Today, spending leisure time and planning for it, is one of the developing indexes’ in society. This study had done for the purpose of developing a model for students’ leisure time. the research method was qualitative with a grounded theory approach. To collect data, a deep interview with leisure time professionals’ was conducted. The samples were selected purposefully using sequential chains (until theoretical adequacy of data). The interpretative analysis approach was used to analyze the content of the interviews using open, axial, and selective coding. The validity of the interviews by reviewing and refining the findings and the reliability of the interviews by audit process (documentation) and intra-subject agreement (0.86) were confirmed. The content analysis of the interviews led to the identification of 62 key concepts that were integrated into 8 categories. Regarding leisure activities as a central issue, six factors including drivers, individual factors, social and environmental factors, government factors, management factors, and challenges affect the selection of leisure activities. Leisure time and how it passes through is influenced by several factors. In order to improve students’ leisure activities, should consider individual factors, drivers, social and environmental factors, government factors, management factors, and existing challenges.
    Keywords: Internet, leisure time, Paradigm, sports
  • MohammadEbrahim Bahram *, Ameneh Pourrahim Ghouroghch, MohammadJavad Pourvaghar, Hamed Ghyiami Taklimi Pages 141-151

    Adiponectin, a cytokine secreted from adipose tissue, is involved in the pathogenesis of obesity and insulin resistance. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of interval training with high intensity on the levels of plasma adiponectin, insulin, insulin resistance, and glucose in overweight young men. This study has a semi-experimental design, subjects were 20 overweight young men with Average age (22.95 ± 1.32) and BMI between 25 to 30 kg/m2 that purposefully selected and randomly assigned into two groups of experimental and control groups. The experimental group performed an aerobic exercise program for 8 weeks, 3 sessions per week, with 90% percent of the maximum heart beat. Research variables were measured before and after exercise. The Data were analyzed by the dependent t - test and covariance analysis at p < 0.05. The result indicated that 8 weeks of intensive interval training led to the increase of serum adiponectin level (F=88.47, P=0.03) and a Significant decrease in Insulin (F=48.38, P=0.004), insulin resistance (F=61.08, P=0.001), glucose (F=58.33, P=0.027), body mass index (F=75.12 , P=0.04),  body weight (F=56.09 , P=0.02), and body fat percent (F=50.03, P=0.001) (p < 0.05). But no significant difference was observed (F=1.79, P=0.073) in the waist to hip ratio. It seems that 8 weeks of high interval training as a non-invasive treatment can increase adiponectin levels while Reduce some glycemic and anthropometric indexes related to obesity or overweight.

    Keywords: Adiponectin, HIIT, insulin resistance, Overweight
  • Majid Vahedizadeh *, Najaf Aghae, Alireza Elahi Pages 153-168

    Federations are the world's leading sports organizers and a sufficient source of funding plays a significant role in achieving the goals of the federations. The purpose of this study was to investigate the status quo and identify strategies for developing financial resources and income generation of sports federations in Iran. For this purpose, a qualitative research method was conducted. the statistical sample included 47 qualitative interviews with experts, executive managers, and faculty members who were selected using the theoretical sampling method and the snowball method. The research instrument for collecting data in this research was basics and scientific documentation and interviews. To analyze the data, including interviews, the theme analysis method, which is widely used in qualitative research, was used. In this method, the interviews were first recorded on the tape and the contents of the interview were implemented and completed using the notes taken during the interviews. Research findings of the coding method in three stages are the determination of verbal statements, open coding, and coding. Ninety-two badges were identified in open coding which was categorized into 20 categories and identified for the purposes of research and data analysis, current income conditions, barriers, and strategies. The study indicated that the categories in the form of strategies are not rooted solely in the dependence of the government's inadequate assistance and the deterrents have an effective role to play in this regard. Government assistance and sponsors are the most significant current source of income, legal vacuum and management role as the major barriers as well as legal reforms, the formulation of a strategic and economic plan, observance of the principles of management, and continuous restoration of the stadiums are identified as the most important solutions in this study. Therefore, due to the lack of financial resources of the federations, the strategic economic approach to the development of income generation may be strengthening and expansion of sports fields in gyms.

    Keywords: Environmental Barriers, Financial Resources, income generation, sports federation
  • Parisa Pournemati *, Farahnaz Amirshaghaghi, MohammadReza Mohammadi Pages 169-179

    The aim of the present study was to determine the effect of milk and Chocolate milk consumption on rehydration and endurance performance in futsal players. For this purpose, after completing the health questionnaire among eligible individuals from the Azadegan Athletic Club eight Futsal players (age 25.62 ± 1.06 years, height 175.63 ± 2.92 cm and weight 66.12 ± 4.85 kg) were randomly selected. Subjects performed three test sessions, each with a week interval in the morning. At first, the yo-yo 2 test was performed to achieve weight loss of 1.8% of body weight. Then they consumed the different recovery beverages which were separated into four equal amounts and were given to the participants every 15 minutes during the recovery period. Urine output and net fluid balance was determined during 4 hours of recovery. They rested for three hours after drinking and in this period of time Urine output was collected. Before each Urine output NAS questionnaire was done. At the end of the recovery period a shuttle run test was done. Results of repeated measure ANOVA and Bonferroni post hoc test showed a significant increase in exhaustion time in chocolate milk group (p≤ 0.05), but there was not any significant difference between the milk and chocolate milk group in rehydration. As a result, it seems that chocolate milk may have an ergogenic effect on the endurance performance of futsal players.

    Keywords: chocolate milk, endurance performance, exhaustion time, futsal player, urine density, urine volume
  • Keivan Shabani Moghaddam *, Mehdi Shahbazi Pages 181-194
    When misconducts outside the playing field occur by stakeholders of sport, penalties and fines are usually intended by sports clubs. However, if punitive actions were imposed by more formal entities such as the League organization or the Disciplinary Committee, it is likely that these votes will be challenged by the media. In recent years, more stringent disciplinary regulations have been introduced by the world's most prestigious sports leagues for the inappropriate behavior of athletes outside the field of sports and the number and severity of fines for offenders have increased. These punishments are considered with goals such as keeping a healthy environment, the development of healthy communication among sport stakeholders, support for professional ethics, educating good behaviors, providing a positive moral image of sports stakeholders, preventing league losses, and improving the reputation of the league and often beyond the framework of the players' contracts. However, factors such as the lack of defined hearing procedures, the reliance on public opinion in punishment, the magnitude of the misconduct of players, and the large difference in penalties in different leagues have raised questions about the competence and authority of professional sports leagues to punish players for abuse. This article analyzes how to punish misconducts of athletes outside the field of sports in the four major US sports leagues (including National Basketball, Basketball, Hockey, and Soccer), and with Iran’s Premier Football league and in particular, The way things are solved by the Football Federation's Ethics Committee is being compared and adapted.
    Keywords: the ethics committee, league, legal settlement, Misconduct, Punishment