فهرست مطالب
فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال ششم شماره 12 (بهار 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/02/11
- تعداد عناوین: 23
-
صفحه 1زمینه و هدف
هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس افسردگی نوجوانان رینولدز با بکارگیری تحلیل عاملی بود.
مواد و روش هاحجم نمونه ی مورد نظر شامل 400 دانش آموز مقطع راهنمایی و دبیرستان که 200 نفر از آن ها دختر و 200 نفر پسر بودند و با روش نمونه گیری در دسترس از میان مدارس شهر تهران انتخاب شده بودند. برای محاسبه ی روایی همگرا و واگرا همزمان با اجرای مقیاس، از مقیاس های افسردگی کودکان و نوجوانان کوتچر،مقیاس خودکارآمدی، مقیاس نا امیدی، مقیاس افسردگی نوجوانان کواکس و پرسشنامه ی مشکلات رفتاری ایشنباخ استفاده شد. جهت بررسی ساختار عاملی تاییدی مرتبه اول مقیاس افسردگی کودکان و نوجوانان رینولدز از روش برآورد کم ترین مقدار مجذورات وزن دار (WLS)و برای ارزیابی کفایت برازش مدل با داده ها از شاخص های RMR، RMSEA، CFI، AGFI، GFI، 2c، /df2c و 2Dc استفاده گردید.
یافته هاساختار عاملی مقیاس افسردگی نوجوانان رینولدز با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که مقیاس افسردگی نوجوانان رینولدز با مقیاس های افسردگی کوتچر، افسردگی کودکان و ناامیدی کودکان و نوجوانان رابطه مثبت معنی دار و با مقیاس خودکارآمدی نوجوانان رابطه منفی معنادار دارد که این رابطه بیانگر روایی همگرا و روایی واگرای این ابزار می باشد.
نتیجه گیری:
ساختار عاملی مرتبه اول مقیاس افسردگی نوجوانان رادز برازش بهتری با داده های مشاهده شده نشان داد. ساختار عاملی تاییدی، اعتبار و روایی مقیاس افسردگی نوجوانان رادز برای کاربردهای پژوهشی و بالینی در حد قابل قبول می باشد.
کلیدواژگان: مقیاس افسردگی نوجوانان رینولدز، روایی، پایایی -
صفحه 2
این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان وابستگی سالم بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زوجین با روابط آشفته مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران صورت گرفت. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه زوجین ناراضی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1399 بود. نمونه آماری این پژوهش 30 نفر بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند و گروه آزمایش به مدت 14 جلسه تحت درمان آموزش گروهی درمان وابستگی سالم قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه خودکارآمدی عمومی (شرر و همکاران، 1982) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی نجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (کوواریانس) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر وابستگی سالم باعث افزایش خودکارآمدی در زوجین با روابط آشفته می گردد. همچنین نتایج نشان داد که آموزش گروهی وابستگی سالم باعث افزایش کیفیت زندگی و مولفه های آن (سلامت جسمانی، سلامت روان، روابط اجتماعی، سلامت محیط) در زوجین با روابط آشفته شده است. بنابراین این پژوهش نشان می دهد که وابستگی سالم می تواند به عنوان یک رویکرد موثر در جلوگیری از آسیب های روانی ناشی از طلاق در زوجین بکار گیرد.
کلیدواژگان: خودکارآمدی، کیفیت زندگی، وابستگی سالم -
بررسی نقش تعارض کار- خانواده، تعارض خانواده -کار و خستگی بر فرسودگی شغلی پرستاران در زمان شیوع کروناصفحه 3
عملکرد شغلی و فرسودگی شغلی، در اثر شیوع بحران هایی مانند شیوع بیماری های ویروسی از جمله کووید 19 که حتی سطوح مختلف جهانی را به شدت درگیر نموده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کادر درمان شاغل در بیمارستان های دانشگاهی خرم آباد می باشند. تعداد نمونه در این تحقیق 220 نفر برآورد شد و با استفاده از روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه تعارض کار - خانواده استفاده شده است. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد که بین تعارض کار- خانواده، تعارض خانواده -کار و خستگی بر فرسودگی شغلی پرستاران در زمان شیوع کرونا رابطه وجود دارد. به طور تقریبی تمام بررسی ها و پژوهش هایی که در حوزه رابطه متقابل کار- خانواده انجام شده اند، بر این باورند که تعارض کار- خانواده می تواند بر افراد، خانواده ها و سازمان ها اثر زیان باری بر جای می گذارد.
کلیدواژگان: تعارض کار- خانواده، خستگی - فرسودگی شغلی-پرستاران - شیوع کرونا -
صفحه 4هدف
هدف پژوهش حاضر مقایسه تاب آوری و استرس ادراک شده در امدادگران متخصص و غیر متخصص شهر سمنان بود.
روشروش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و از لحاظ نحوه ی گردآوری اطلاعات، از نوع تحقیقات علی مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش کلیه امدادگران متخصص و غیر متخصص شهر سمنان در سال 96-1395 است که جامعه آماری آن 420 نفر بودند با استفاده از فرمول کوکران تعداد 200 نفر با استفاده به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است که از این بین 105 نفر امدادگر متخصص و 95 نفر امدادگر غیر متخصص بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد مقیاس تاب آوری و پرسشنامه استرس ادراک شده (PSS) می باشد که برای آزمون فرضیه ها از آزمون یومن وایت نی و اسپیرمن استفاده شد.
یافته ها:
استرس درک شده در بین امدادگران متخصص و غیر متخصص معنی دار است و استرس ادراک شده امدادگران متخصص کمتر از امدادگران غیر متخصص هلال احمر سمنان دارد. و تفاوت بین تاب آوری در بین امدادگران متخصص و غیر متخصص معنی دار است یعنی تاب آوری امدادگران متخصص بیشتر از امدادگران غیر متخصص هلال احمر سمنان دارد.
نتیجه گیرینتایج نشان داد که بین دو متغیر تاب آوری و استرس ادراک شده ارتباط معکوس و غیر مستقیم وجود دارد.
کلیدواژگان: تاب آوری، استرس ادراک شده، امدادگران -
صفحه 5
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی معنادرمانی بر ترس از پیشرفت بیماری و کنترل درد و رنج در بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد. روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه بیماران زن مبتلا به بیماری سرطان پستان مراجع کنند به بیمارستان صارم در سال 1398 بود. با روش نمونه گیری دواطلب، تعداد 24 نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 2 ساعته تحت آموزش های معنادرمانی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات ترس از پیشرفت و مقیاس کوتاه شدت درد بود که قبل و بعد از آموزش، اجرا گردید. داده های جمع آوری شده، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که معنادرمانی گروهی، باعث کاهش معنادار (001/0>p) ترس از پیشرفت بیماری و شدت درد در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد. بنابراین می توان از این درمان به عنوان یک درمان مکمل در کنار دارودرمانی برای بهبود زندگی این بیماران استفاده کرد.
کلیدواژگان: معنادرمانی، ترس از پیشرفت بیماری، کنترل درد و رنج، سرطان پستان -
بررسی رابطه ی بهزیستی روانشناختی و سازگاری اجتماعی با هوش عاطفی مادران دارای کودکان اوتیسم شهر تبریزصفحه 6
این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی بهزیستی روانشناختی و سازگاری اجتماعی با هوش عاطفی مادران دارای کودکان اوتیسم شهر تبریز انجام گرفت. پژوهش حاضر براساس هدف از نوع کاربردی و براساس نحوه ی گردآوری داده های تحقیق از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل مادران دارای کودکان اوتیسم شهر تبریز به تعداد 200نفر بودند که از این تعداد 127نفر با استفاده از جدول مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ی بهزیستی روانشناختی ریف (1989)، پرسشنامه سازگاری اجتماعی پی کل و ویسمن (1999) و پرسشنامه هوش عاطفی بار-آن (1980) بود. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات SPSS23 استفاده شد و برای پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از همبستگی پیرسون و روش رگرسیون چندگانه استفاده شد. با توجه به نتایج پژوهش بین هوش عاطفی با سازگاری اجتماعی مادران دارای کودکان اوتیسم شهر تبریز رابطه وجود دارد (P<0/001,=711/0 r) ،بین هوش عاطفی با بهزیستی روانشناختی رابطه وجود دارد (<0/001P, =850/ 0r). نتایج تحقیق حاضر نشانگر اهمیت هوش عاطفی به عنوان یکی از مولفه های مهم روانشناسی است. بنابراین ارایه آموزش های مبتنی بر تقویت هوش عاطفی و سازگاری اجتماعی و بهزیستی روانشناختی به عملکرد اجتماعی بهتر آنان منجر می گردد.
کلیدواژگان: هوش عاطفی، بهزیستی روانشناختی، سازگاری اجتماعی، کودکان اوتیسم، مادران -
صفحه 7
هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش کارکرد خانواده، احساس تنهایی و مهارت ارتباطی در پیش بینی اعتیاد به هرزه نگاری دانشجویان بود، روش انجام تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 است و حجم نمونه برابر 364 نفر که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، ابزار جمع آوری داده ها مقیاس استفاده مشکل ساز از هرزه نگاری (PPUS)، مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و همبستگی خانواده اولسون (LACS) ، پرسشنامه احساس تنهایی(LS) و مقیاس مهارت های ارتباطی بارتون جی،ای (BCS) بود، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss24 انجام شد. نتایج یافته های تحقیق نشان داد، میزان تاثیر کارکرد خانواده بر اعتیاد به هرزه نگاری دانشجویان برابر 0.340، احساس تنهایی برابر 0.171 و میزان تاثیر مهارت های ارتباطی بر اعتیاد به هرزه نگاری دانشجویان برابر 0.321 بود (p< 0.05). عملکرد خانواده جنبه مهم محیط خانوادگی است که سلامت جسمانی، اجتماعی و هیجانی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. آنچه در خانواده اتفاق می افتد و همچنین چگونگی عملکرد آن، می تواند عامل کلیدی در ایجاد انعطاف پذیری و کاهش خطرات فعلی و آینده مرتبط با رویدادهای ناگوار و شرایط نامناسب باشد.
کلیدواژگان: اعتیاد به هرزه نگاری، کارکرد خانواده، مهارت ارتباطی، احساس تنهایی -
صفحه 8
این پژوهش با هدف بررسی هنجاریابی پرسشنامه نظم بخشی هیجانی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی رودهن انجام شد. روش پژوهش حاضر از نظر هدف یک پژوهش کاربردی و از نظر روش یک پژوهش پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل همه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی رودهن سال تحصیلی 97-1396 بود. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند نمونه مورد مطالعه در این پژوهش در مجموع 400نفر بود.ابزار سنجش این پژوهش پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی (2006) و پرسشنامه dass- 21بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های "آلفای کرونباخ" و "همبستگی پیرسون" و "تحلیل عاملی اکتشافی" برای تحلیل سوال های پژوهش استفاده گردید. نتایج نشان داد پرسشنامه نظم جویی هیجانی از روایی مناسب برخوردار بوده و مولفه های این پرسشنامه بعنوان عامل مورد قبول واقع می شوند. پرسشنامه مذکور از پایایی مناسبی برخوردار است. روایی همگرا و تشخیصی (افتراقی) پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان از طریق محاسبه ضرایب همبستگی زیرمقیاس های آن با افسردگی، اضطراب، استرس و شاخص های سلامت روانی در مورد شرکت کنندگان بررسی شد. نتایج ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که بین نمره شرکت کنندگان در زیر مقیاس های خودسرزنش گری، نشخوارگری، فاجعه نمایی و دیگرسرزنش گری با افسردگی، اضطراب، استرس و درماندگی روانشناختی همبستگی مثبت معنادار و با بهزیستی روانشناختی همبستگی منفی معنادار وجود دارد. بر اساس این نتایج، بین زیرمقیاس های پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و کم اهمیت شماری با افسردگی، اضطراب، استرس همبستگی منفی معنادار به دست آمد.
کلیدواژگان: هنجار یابی، نظم جویی هیجانی، افسردگی، استرس، اضطراب -
صفحه 9
این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه هگزاکو (HEXACO-60R) و مقایسه آن با پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (NEO-FFI-R) انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی- توسعه ای می باشد. جامعه هدف این پژوهش کلیه ی دانشجویان دختر و پسر در حال تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه های آزاد شهر تهران در سال تحصیلی 1395-1396 بودند که بر اساس ملاک های ورودی به مطالعه 250 نفر از دانشجویان به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری در این پژوهش شامل پرسشنامه شش عاملی هگزاکو 60 سوالی و پرسشنامه پنج عامل شخصیت نیو فرم کوتاه (60 سوالی) بود. نتایج این مطالعه ساختار شش عاملی مفروض بر شخصیت دانشجویان را تایید کرد. اعتبار های بدست آمده و روایی سازه از ضریب بالا و مطلوبی برخوردار است که نشان دهنده کاربردی و قابل اعتماد بودن پرسشنامه هگزاکو است(001/0 = p).
کلیدواژگان: ویژگی روانسنجی روایی، اعتبار، پرسشنامه هگزاکو (HEXACO-FFI-R)، پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت نئو -
صفحه 10
این پژوهش با هدف اثربخشی مشاوره به شیوه Story بر کاهش اضطراب جنسی دختران آسیب دیده سوءاستفاده جنسی صورت گرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه ی مورد بررسی شامل کلیه دختران دارای اضطراب جنسی ناشی از تجاوز دوران کودکی مراجعه کننده به کلینیک نوید مهر واقع در شهرک ولیعصر شهر تهران بود و تعداد نمونه 12 نفر (6 نفر گروه آزمایش و 6 نفر گروه کنترل) در نظر گرفته شد. گروه نمونه به صورت داوطلبانه و در دسترس انتخاب شدند. جهت بررسی اضطراب جنسی از پرسشنامه اضطراب رابطه جنسی استفاده شد. نتایج نشان داد مشاوره به شیوه Story بر کاهش اضطراب جنسی دختران آسیب دیده سوءاستفاده جنسی موثر می باشد. با توجه به اثربخشی مشاوره به شیوه Story توصیه می شود از این شیوه درمانی در کلینیک ها و مراکز تخصصی مشاوره استفاده شود.
کلیدواژگان: Story درمانی، اضطراب جنسی، سوء استفاده جنسی -
صفحه 11
هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تکنیک های تجربی طرحواره درمانی بر تعدیل طرحواره های ناسازگار در زنان سرپرست خانوار مهاجر افغان در تهران بود.: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل با آرایش تصادفی در آزمودنی ها بود. جامعه آماری شامل زنان مهاجر سرپرست خانوار تحت پوشش کلینیک مددکاری اجتماعی نوید مهر واقع در شهرک ولیعصر شهر تهران به تعداد 53 نفر بود که از میان آن ها با توجه به لزوم انجام مداخله، 20 نفر به عنوان نمونه با روش هدفمند انتخاب شده و در دو گروه (10 نفر گروه طرحواره درمانی و 10 نفر گروه کنترل) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه اول تحت 8 جلسه 5/1 ساعته طرحواره درمانی گروهی قرار گرفتند و گروه دوم هیچ درمانی دریافت ننمودند. جهت سنجش از فرم کوتاه مقیاس طرحواره های ناسازگار یانگ استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد طرحواره درمانی در تعدیل طرحواره های محرومیت هیجانی، نقص/ شرم، وابستگی/ بی کفایتی، آسیب پذیری به ضرر و بیماری، گرفتار/ خودتحول نیافته، اطاعت، بازداری هیجانی، معیارهای سرسختانه، استحقاق و خویشتن داری/ خودانضباطی زنان سرپرست خانوار مهاجر افغان ساکن تهران اثربخش می باشد. با توجه به اثربخشی طرحواره درمانی می توان با انجام این روش درمانی، به کاهش طرحواره های ناسازگار در افراد کمک کرد.
کلیدواژگان: تکنیک های تجربی، طرحواره درمانی، سرپرست خانوار، مهاجر -
صفحه 12
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اعتیاد به فضای مجازی، خیانت های اینترنتی و اعتیاد به بازی های رایانه ای در پیش بینی تمایل به طلاق انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه افراد متاهل خواهان طلاق مراجعه کننده به مرکز مداخله در بحران دادگستری و بهزیستی در سال 1398 بود که از بین آن ها 130 نفر به روش در تصادفی ساده انتخاب و به پرسشنامه های پژوهش شامل اعتیاد به اینترنت (یانگ،1999)، اعتیاد به بازی رایانه ای (آنیوتاورن،2008)، تمایل به طلاق (روزلت، جانسون و مورو،1986) و خیانت های اینترنتی (آلج، 2009) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری23 SPSS و روش تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که رابطه بین اعتیاد به فضای مجازی، اعتیاد به بازی های رایانه ای و خیانت های اینترنتی با تمایل به طلاق مثبت و معنی دار بود. هم چنین هر سه متغیر اعتیاد به بازی های رایانه ای، خیانت های و اینترنتی اعتیاد به فضای مجازی به ترتیب توانسته اند تمایل به طلاق در افراد متقاضی طلاق را پیش بینی کنند.
کلیدواژگان: اعتیاد به فضای مجازی، خیانت های اینترنتی، اعتیاد به بازی های رایانه ای، تمایل به طلاق -
صفحه 13
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجانی بر مبنای مدل گروس بر عملکرد تحصیلی و حل مسئله در دانشآموزان دختر مقطع متوسطه اول در سال 1399 انجام شد. این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه دانشآموزان دختر مقطع متوسطه اول منطقه 2 شهر تهران بود و با روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه تحت آموزش تنظیم هیجان بر مبنای مدل گراس قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه حل مسئله کسدی و لانگ (1396) انجام گرفت، همچنین عملکرد تحصیلی بر مبنای معدل دانشآموزان موردسنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار SPSS 23 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش تنظیم هیجانی بر مبنای مدل گروس بر عملکرد تحصیلی و حل مسئله در دانشآموزان دختر مقطع متوسطه اول تاثیرگذار است.
کلیدواژگان: تنظیم هیجان، مدل گروس، عملکرد تحصیلی، حل مسئله -
صفحه 14
نتایج تحقیقات دهه های اخیر نشان می دهند که حالت های روان شناختی بر مکانیسم های زیست شناختی تاثیر می گذارند. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر القای خلق مثبت و منفی با استفاده از موسیقی ایرانی بر واکنش های قلبی عروقی بود. برای این منظور، بر اساس ملاک های ورود، 40 نفر از دانشجویان (شامل 20 نفر دختر و 20 نفر پسر) دانشگاه تربیت معلم تهران انتخاب شدند. به منظور القای خلق مثبت و منفی از قطعه موسیقی های ایرانی دارای محتوای هیجانی شاد و غمگین استفاده شد. شاخص های قلبی عروقی ضربان قلب (HR)، فشار خون سیستولیک (CBP) و فشار خون دیاستولیک (DBP) در حالت پایه (آرامش)، القای خلق منفی و القای خلق مثبت مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که القای خلق مثبت از طریق موسیقی ایرانی منجر به کاهش ضربان قلب (HR)، فشار خون سیستولیک (CBP) و فشار خون دیاستولیک (DBP) در مقایسه با حالت آرامش می گردد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از این بود که القای خلق منفی از طریق موسیقی ایرانی منجر به افزایش ضربان قلب (HR)، فشار خون سیستولیک (CBP) و فشار خون دیاستولیک (DBP) در مقایسه با حالت آرامش می گردد. علاوه بر این، اثر متغیر جنسیت در هیچ یک از حالت ها معنادار نبود. در مجموع یافته های تحقیق حاضر از الگوی اختلال های روان تنی و نقش حالت های خلقی و تجارب هیجانی در واکنش های قلبی عروقی حمایت می کند.
کلیدواژگان: عاطفه، خلق مثبت، خلق منفی، القای خلق، موسیقی ایرانی، واکنش های قلبی عروقی -
صفحه 15
یکی از دلایل مهم شکل گیری پرخاشگری در دانش آموزان می توان به نقص در خودمهارگری و خودنظم بخشی عاطفی اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر مقایسه ظرفیت خودمهارگری و خودنظم بخشی عاطفی دانش آموزان پرخاشگر و غیر پرخاشگر پایه ششم ابتدایی شهرستان بندر انزلی بود. روش پژوهش علی- مقایسه ای (پس رویدادی) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی تمامی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان بندر انزلی در نیمسال دوم سال تحصیلی 99-1398به تعداد تقریبی 950 نفر بود. نمونه پژوهش نیز شامل 120 نفر (60 نفر دانش آموز پرخاشگر و 60 نفر دانش آموز غیر پرخاشگر) بود که با توجه به پیشینه پژوهش های مرتبط با عنوان پژوهش به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های خودمهارگری تانجنی و همکاران (2004) و خودنظم بخشی عاطفی مارس (صالحی مورکانی،1385) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون هایt گروه های مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین میانگین بین میانگین ظرفیت خودمهارگری دو گروه دانش آموزان پرخاشگر و غیر پرخاشگر تفاوت معنی دار وجود دارد (01/0>P). همچنین، بین میانگین خودنظم بخشی عاطفی و مولفه های شناختی، رفتاری، تمرکز بر موقعیت، تمرکز بر تغییر عاطفه، کاهش عاطفه منفی و افزایش عاطفه مثبت دو گروه دانش آموزان پرخاشگر و غیر پرخاشگر تفاوت معنی دار وجود (01/0>P). بر این اساس می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان پرخاشگر نسبت به دانش آموزان غیر پرخاشگر دارای سطوح پایین تری از ظرفیت خودمهارگری و خودنظم بخشی عاطفی هستند.
کلیدواژگان: خودمهارگری، خودنظم بخشی عاطفی، پرخاشگری -
صفحه 16زمینه و هدف
یکی از موارد زمینه ساز بروز مشکلات یادگیری ریاضی، ناتوانی در تشکیل حس عدد است. از آن جایی که مفاهیم زبانی بر تشکیل حس عدد تاثیر دارند، لذا پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بازی های کلامی بر حس عدد کودکان پیش دبستانی دارای مشکل یادگیری ریاضی انجام شد.
مواد و روش کار:
روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل) است. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 4تا 6 ساله پیش دبستانی در سال 97-96 است و حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و 30 کودک به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر)، گروه کنترل (15نفر) جاگماری شدند. ابزار جمع آوری داده ها برای سنجش حس عدد آزمون جردن (2008) بود و داده ها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون، با نرم افزار SPSS-24و با بهره گیری از آمار توصیفی و آمار استنباطی (روش کوواریانس تک متغیره) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها:
نتایج نشان داد بازی های کلامی بر حس عدد کودکان پیش دبستانی تاثیر دارد (0.05>P).
بحث و نتیجه گیری:
بنابراین می توان از طریق بازی های کلامی، حس عدد کودکان پیش دبستانی با مشکلات یادگیری ریاضی را تقویت نمود و به عنوان یکی از راهکارهای موثر در مهدکودک ها و مراکز پیش دبستانی، کانون توجه قرار گیرد.
کلیدواژگان: بازی های کلامی، مشکلات یادگیری ریاضی، حس عدد، کودکان پیش دبستانی -
صفحه 17هدف
این پژوهش با هدف بررسی رابطه تمایزیافتگی خود و دلزدگی زناشویی معلمان زن اجرا شد.
روشاین مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل معلمان خانم ناحیه 7 مشهد در سال تحصیلی97 _1396 شهر مشهد بود. حجم نمونه در این پژوهش 260 نفر بود که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه: الف) مقیاس دلزدگی زناشویی پانیز (1998)، ب) پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورن و اسمیت DSI-R (2003) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون استفاده و توسط نرم افزار spss-25 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که بین تمایزیافتگی خود با دلزدگی زناشویی 38 درجه همبستگی منفی و معنادار وجود دارد.
کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، دلزدگی زناشویی، معلمان زن -
رابطه بین سبک زندگی و میزان هیجان خواهی براساس رگه های شخصیتی دانشجویان دانشگاه آزاد واحد بوئین زهراصفحه 18
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک زندگی و میزان هیجان خواهی با رگه های شخصیتی دانشجویان دانشگاه آزاد واحد بویین زهرا انجام شد. روش پژوهش مورد استفاده در این مطالعه همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد کلیه رشته های دانشگاه آزاد اسلامی واحد بویین زهرا که تعداد آن ها 2120 میباشد. حجم نمونه که به روش نمونه گیری تصادفی ساده حجم نمونه به تعداد 322 نفر بر اساس جدول کرجسی مورگان انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شد. با توجه به وجود سه متغیر و به منظور بررسی رابطه بین آن ها از سه پرسشنامه استاندارد پرسشنامه سبک زندگی LSQ، مقیاس هیجان خواهی آرنت و پرسشنامه شخصیتی آیزنک استفاده می شود. روایی محتوایی پرسشنامه ها به تایید اساتید و کارشناسان رسیده و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0.87، 0.82 و 0.79 به دست آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین سبک زندگی و میزان هیجان خواهی بر اساس رگه های شخصیتی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بویین زهرا رابطه معنی داری وجود دارد.
کلیدواژگان: سبک زندگی، هیجان خواهی، رگه های شخصیتی -
صفحه 19
این مطالعه با هدف بررسی نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان در رابطه ی بین تعارض زناشویی با فرسودگی زناشویی زنان شهرستان چالوس به روش توصیفی- همبستگی صورت گرفته است و جامعه ی آماری آن را زنان شهرستان چالوس تشکیل داده اند. متناسب با حجم جامعه ی آماری بر اساس جدول مورگان 250 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. از پرسشنامه های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ، تعارض زناشویی و دلزدگی زناشویی برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق استفاده شده است و آزمون آماری رگرسیون غلتان به روش همزمان برای تحلیل داده ها به کار بسته شده است. یافته ها حاکی از آن بوده اند که متغیر راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان بر رابطه بین تعارض زناشویی با فرسودگی زناشویی زنان نقش میانجی بازی نمی کند. متغیر راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان بر رابطه بین تعارض زناشویی با فرسودگی زناشویی زنان نقش میانجی بازی می کند. راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان بین تعارض زناشویی با خستگی جسمی نقش میانجی بازی نمی کند. راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان بین تعارض زناشویی با فروپاشی عاطفی و فروپاشی روانی نقش میانجی بازی می کند. راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان بین تعارض زناشویی با خستگی جسمی و فروپاشی عاطفی وفروپاشی روانی زنان نقش میانجی بازی می کند.
کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، تعارض زناشویی، فرسودگی زناشویی -
صفحه 20
هدف از اجرای پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی روش آموزش گروهی رضایت مبتنی بر نظریه انسان سالم بر فرسودگی زناشویی زوجین دارای تعارض زناشویی بود. روش انجام این پژوهش نیمه آزمایشی و طرح تحقیق از نوع دو گروهی با پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیهی زوجینی بودند که دارای تعارض با همسران خود بوده و در سه ماه تابستان 1399برای مشاوره به مراکز مشاوره و کلینیکهای خانواده شهر اصفهان مراجعه نمودند، که از بین آنها 32 زوج که از پرسشنامه تعارضات زناشویی ثنایی نمره لازم را کسب نمودند به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه فرسودگی زناشویی پاینز (1996) استفاده شد. در مرحله مداخله، از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد اما فقط گروه آزمایش تحت روش آموزش گروهی رضایت مبتنی بر نظریه انسان سالم آقایی(1399)، در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفت. بعد از پایان 8 جلسه از هر دو گروه پس آزمون و پیگیری یک ماهه گرفته شد، که تعداد آنها پس از ریزش به 30 زوج (هرگروه 15زوج) رسید. دادههای جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد. یافتههای حاصل از نتایج نشان داد که روش آموزش گروهی رضایت مبتنی بر نظریه انسان سالم بر فرسودگی زناشویی زوجین دارای تعارض زناشویی اثربخش بود(05/0>P). این نتیجه در مرحله پیگیری نیز پایدار بود. لذا با توجه به نتایج به دست آمده، حمایتی از روش آموزش گروهی رضایت مبتنی بر نظریه انسان سالم بر بهبود فرسودگی زناشویی زوجین دارای تعارض زناشویی فراهم شد.
کلیدواژگان: روش آموزش گروهی رضایت، نظریه انسان سالم، فرسودگی زناشویی، تعارض زناشویی -
صفحه 21
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی تمایزیافتگی در رابطه میان معناداری زندگی و سبک دل بستگی با عشق در زوجین شهر تهران بود. شرکنندگان در پژوهش حاضر 238 نفر از زوجین شهر تهران که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند مورد آزمون قرار گرفتند. جهت سنجش عشق از پرسشنامه عشق دیدگاه دانشمندان ایرانی_اسلامی (1399)؛ جهت سنجش تمایزیافتگی از پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورن (DSI - R)؛ جهت سنجش معناداری زندگی از پرسشنامه ارزشمندی زندگی (LRI) و جهت سنجش دل بستگی از پرسشنامه سبک دل بستگی هازن و شیور (1987) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS جهت آزمون معناداری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون مدل آماری بر روی زوجین شهر تهران مورد تحلیل قرار گرفت. پس از تجزیه وتحلیل داده ها نتایج نشان داد که میان معناداری زندگی و سبک دل بستگی، سبک دل بستگی و عشق، تمایزیافتگی و عشق، تمایزیافتگی و عشق رابطه معنی داری وجود داشته و تمایزیافتگی نقش متغیر میانجی را در رابطه میان معناداری زندگی و سبک دل بستگی با عشق معنی دار بوده و مدل آماری آن از برازش مطلوبی برخوردار است.
کلیدواژگان: عشق، تمایزیافتگی، سبک دل بستگی و معناداری زندگی -
صفحه 22
هدف از انجام این پژوهش، بررسی مقایسه شفقت خود، بهزیستی روان شناختی و انعطاف پذیری کنشی در مادران کودکان طیف اوتیسم با مادران کودکان عادی شهر اهواز بود. به این منظور 160 مادر به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شدند (80 مادر کودک اوتیسم و 80 مادر کودک عادی). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شفقت خود نف، انعطاف پذیری کنشی کانر و دیویدسون و بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) و تحلیل واریانس تک متغیره انجام شد. یافته ها نشان داد بین دو گروه مادران کودکان طیف اوتیسم با مادران کودکان عادی از لحاظ شفقت خود، بهزیستی روان شناختی و انعطاف پذیری کنشی تفاوت معنادار وجود داشت. با توجه به نتایج به دست آمده اهمیت توجه به شفقت خود، بهزیستی روان شناختی و انعطاف پذیری کنشی در مادران بیش از پیش احساس می شود.
کلیدواژگان: اوتیسم، شفقت خود، بهزیستی روان شناختی و انعطاف پذیری کنشی -
صفحه 23هدف
این پژوهش با هدف رابطه سواد فرهنگی والدین و هویت یابی دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر تهران انجام شد.
روشبه لحاظ روش گردآوری داده ها، از نوع توصیفی _ همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران و دانش اموزان دختر مقطع ابتدایی مناطق 22 گانه شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مناطق 4، 7 و 8 تهران به عنوان نمونه اماری انتخاب و حجم نمونه اماری با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد و شامل 270 نفر مادر و 270 نفر دانش آموز دختر می باشد داده های مزبور از طریق پرسشنامه سواد فرهنگی هیرش (1983) و هویت بنیون و آدامز (1986)جمع اوری شد.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که بین سواد فرهنگی والدین و بعد هویت آشفته دانش اموزان رابطه معنادار وجود دارد. بین سواد فرهنگی والدین و بعد هویت زود شکل دانش اموزان رابطه معنادار وجود دارد. بین سواد فرهنگی والدین و بعد هویت تعویق افتاده دانش اموزان رابطه معنادار وجود دارد. بین سواد فرهنگی والدین و بعد هویت پیشرفته دانش اموزان رابطه معنا دار وجود دارد. (05/0p<)
نتیجه گیریبا توجه به مشکلات موجود در زمینه هویت یابی و اهمیت این دوره، والدین باید نسبت به سواد فرهنگی مجهز شده و با برنامه های کاربردی مدارس در آینده ای نزدیک نسبت به آسیب های هویت یابی حساسیت لازم را پیدا کنند.
کلیدواژگان: سواد فرهنگی، هویت یابی، اطلاعات رسانه ای و جمعی
-
Page 1Objective
The purpose of the present study is to investigate primarypsychometric properties of the version Persian of RADS adolescents’ depression scale in adolescents between the age of 11 and 19, using factor analysis.
Methoda sample of 400 students – 200 females and 200 males – was selected through Convenience sampling from amongst high- and middle school students in Tehran. In order to measure the divergent/convergent validity, at the same time with scale, KADSadolescent depression, Children Depression Inventory, children’s hopelessness and adolescent’s self-efficacy scale were distributed. For measuring the first-time analysis of confirmatory factor structure of the RADS adolescents depression scale, the WLS method was utilized; while for evaluating the adequacy of the model the following indices were used: (RMR, RMSEA, CFI, IGFI, GFI, ….)
FindingsThe factor structure of the RADS adolescent’s depression scale was affirmed using confirmatory factor analysis. An analysis of correlation coefficients revealed that the RADS adolescent’s depression scale has a meaningful positive relation with the KADS adolescent depression, Children Depression Inventory, children’s hopelessness and a meaningful negative relation with the scale of self-efficacy, which indicates a convergent and divergent for RADS.
Conclusionthe first-time factor structure of the scale of RADS adolescents’ depression scale showed a better validity with the displayed data. The confirmatory factor structure and validity of the scale of RADS adolescents depression scale was relatively acceptable for research purposes and clinical diagnosis.
Keywords: scale of RADS adolescents depression scale, validity, reliability -
Page 2
The aim of this study was to investigate the effectiveness of healthy dependency treatment on self-efficacy and quality of life in couples with disturbed relationships referred to counseling centers in Tehran. The method of this research was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population of the study included all dissatisfied couples who referred to counseling centers in Tehran in 1399. The statistical sample of this study was 30 people who were selected by convenience sampling and then placed in two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. And the control group remained on the waiting list. Data were collected based on the General Self-Efficacy Questionnaire (Scherer et al., 1982) and the quality of life of the World Health Organization. Analysis of information obtained from the questionnaire was performed through spss24 software in two parts: descriptive and inferential (covariance). Findings showed that healthy dependency-based therapy increases self-efficacy in couples with disordered relationships. The results also showed that group education of healthy dependence has increased the quality of life and its components (physical health, mental health, social relations, environmental health) in couples with disturbed relationships. Therefore, this study shows that healthy dependence can be used as an effective approach to prevent psychological damage caused by divorce in couples.
Keywords: self-efficacy, quality of life, healthy dependence -
Page 3
Job performance and burnout, due to the outbreak of crises such as the outbreak of viral diseases, including Covid 19, which has even affected various levels of the world. The present study is a descriptive correlational study. The statistical population includes all medical staff working in Khorramabad University Hospitals. The number of samples in this study was estimated to be 220 people and they were selected using stratified random sampling method. Three work-family conflict questionnaires were used to collect information. In general, the results showed that there is a relationship between work-family conflict, family-work conflict and fatigue on nurseschr('39') burnout during coronary heart disease. Almost all studies and researches that have been done in the field of work-family interaction believe that work-family conflict can have a detrimental effect on individuals, families and organizations.
Keywords: Work-Family Conflict, Fatigue - Burnout - Nurses - Corona Outbreak -
Page 4Objective
The purpose of this study was to compare resilience and perceived stress in specialist and non-specialist paramedics in Semnan.
MethodThe method of the present study is applied in terms of purpose and in terms of how to collect information, it is comparative causal research. The statistical population of this study is all specialized and non-specialized aid workers in Semnan in 2016-2017, whose statistical population was 420 people. Using Cochranchr('39')s formula, 200 people were selected using stratified random sampling method. There were 105 specialist helpers and 95 non-specialist helpers. Data collection tools were the standard Resilience Scale Questionnaire and the Perceived Stress Questionnaire (PSS), which were used to test the hypotheses by the Human Whitney and Spearman tests.
FindingPerceived stress is significant among specialized and non-specialized aid workers and the perceived stress of specialized aid workers is less than non-specialized aid workers of Semnan Red Crescent. And the difference between resilience between specialized and non-specialized aid workers is significant, ie the resilience of specialized aid workers is more than non-specialist aid workers of Semnan Red Crescent.
ConclusionThe results showed that there is an inverse and indirect relationship between the two variables of resilience and perceived stress.
Keywords: resilience, perceived stress, Rescuers -
Page 5
This study aims to determine the effectiveness of logo therapy to the fear of disease progression and pain intensity in women with Breast Cancer. This research was of a semi-experimental with pre-test and post-test experimental and control groups. The study population included all the females with Breast Cancer referring to the Sarem Hospital of Tehran in 1398. By applying Voluntary sampling, 24 patients selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions of 2 hours of logo therapy training. fear of disease progression questionnaire and pain intensity scale were used to collect the data. Data were analyzed using SPSS software (ver. 25) and multivariate analysis of covariance. The results of analysis of covariance showed that group meaning therapy significantly reduced the fear of disease progression and pain intensity in the post-test stage compared to the pre-test in the experimental group compared to the control group. this treatment can be used as a complementary treatment, along with medication, to improve the quality of life of these patients.
Keywords: logo therapy, fear of disease progression, pain intensity, Breast Cancer -
Page 6
The aim of this study was to investigate the relationship between psychological well-being and social adjustment with emotional intelligence of mothers with children with autism in Tabriz. The present study is based on the purpose of the applied type and on the method of collecting research data of the correlation type. The statistical population of the study included 200 mothers with children with autism in Tabriz, of which 127 were selected using Morgan table and stratified random sampling. The research instruments included Riff Psychological Well-Being Questionnaire (1989), Piquel and Wiseman (1999) Social Adjustment Questionnaire and Bar-On (1980) Emotional Intelligence Questionnaire. SPSS23 was used to analyze the data and Pearson correlation and multiple regression methods were used to answer the research hypotheses. According to the results of the study, there is a relationship between emotional intelligence and social adjustment of mothers with children with autism in Tabriz (r <0.711, P <0.001), there is a relationship between emotional intelligence and psychological well-being (P <0.001, = 850 / 0r). The results of the present study indicate the importance of emotional intelligence as one of the important components of psychology. Therefore, providing training based on strengthening emotional intelligence and social adjustment and psychological well-being leads to their better social performance.
Keywords: Emotional intelligence, psychological well-being, social adjustment, children with autism, mothers -
Page 7
The main purpose of this study was to investigate the role of family functioning, loneliness and communication skills in predicting student pornography addiction. The method of this study is descriptive-correlational. The statistical population of the present study is all male and female undergraduate students in Tehran in the academic year 1399-1399 and the sample size is 364 people who were selected using the available sampling method. Pornography (PPUS), Olson Family Adaptation and Correlation Assessment Scale (LACS), Loneliness Questionnaire (LS) and Barton Jay Communication Skills Scale (BCS) were used to analyze the data using software. spss24 was done.The results showed that the effect of family functioning on students chr('39')pornography addiction was 0.340, loneliness was 0.171 and the effect of communication skills on studentschr('39') pornography addiction was 0.321 (p <0.05). Family functioning is an important aspect of the family environment that affects the physical, social and emotional health of children. What happens in the family, as well as how it works, can be a key factor in creating resilience and reducing current and future risks associated with unfortunate events and unfavorable conditions.
Keywords: Pornography, Family Function, Communication Skills, Loneliness -
Page 8
The aim of this study was to evaluate the standardization of the Emotional Regulation Questionnaire in students of Islamic Azad University of Roodehen. The method of the present study was an applied research in terms of purpose and a survey research in terms of method. The statistical population of this study included all students of Islamic Azad University of Roodehen in the academic year 2017-2017. Cluster sampling method was selected for sampling. The sample studied in this study was a total of 400 people. The measuring instrument of this study was Garnfsky (2006) cognitive emotion regulation questionnaire and dass-21 questionnaire. To analyze the data, Cronbachchr('39')s alpha, Pearson correlation and heuristic factor analysis were used to analyze the research questions. The results showed that the emotional regulation questionnaire has appropriate validity and the components of this questionnaire are accepted as a factor. The mentioned questionnaire has good reliability. Convergent and diagnostic (differential) validity of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire was assessed by calculating the correlation coefficients of its subscales with depression, anxiety, stress and mental health indicators about participants. The results of Pearson correlation coefficients showed that there was a significant positive correlation between participantschr('39') scores under the scales of self-blame, ruminance, catastrophe and other blame with depression, anxiety, stress and psychological helplessness and a significant correlation with psychological well-being. Based on these results, a significant negative correlation was obtained between acceptance, positive refocus, planning, positive and minor reassessment subscales with depression, anxiety and stress.
Keywords: Normativeization, emotional regulation, depression, stress, anxiety -
Page 9
The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the Hexaco Questionnaire (HEXACO-60R) and compare it with the Five Major Personality Factors Questionnaire (NEO-FFI-R). This research is of descriptive-developmental type. The target population of this study was all male and female students studying at the undergraduate, graduate and doctoral levels of Tehran Azad University in the academic year 2017-2017. Based on the inclusion criteria, 250 students were studied by cluster sampling They were selected in several stages. Measurement tools in this study included a 60-item Hexaco six-factor questionnaire and a short neo-form personality questionnaire (60 questions). The results of this study confirmed the six-factor structure assumed on studentschr('39') personality. The obtained credits and construct validity have a high and desirable coefficient which indicates the applicability and reliability of the Hexaco questionnaire (p = 0.001).
Keywords: Psychometric properties of validity, validity, Hexaco Questionnaire (HEXACO-FFI-R), Neo Five Big Factors of Personality Questionnaire -
Page 10
The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Story counseling on reducing sexual anxiety in girls affected by sexual abuse. The research was applied in terms of purpose and pre-test-post-test in terms of experimental method. The study population included all girls with sexual anxiety caused by childhood rape referred to Navid Mehr Clinic located in Valiasr town of Tehran and the sample size was 12 people (6 in the experimental group and 6 in the control group). The sample group was selected voluntarily and available. Sexual anxiety questionnaire was used to assess sexual anxiety. The results showed that Story counseling is effective in reducing sexual anxiety in girls affected by sexual abuse. Due to the effectiveness of Story counseling, it is recommended to use this treatment in clinics and specialized counseling centers.
Keywords: Story therapy, sexual anxiety, sexual abuse -
Page 11
The aim of this study was to investigate the effectiveness of experimental schema therapy techniques on the adjustment of maladaptive schemas in women heads of Afghan immigrant households in Tehran In terms of applied purpose and method, the present study was a pre-test post-test with a control group with random arrangement in the subjects. The statistical population included 53 immigrant women heads of households under the auspices of Navid Mehr Social Welfare Clinic located in Valiasr town of Tehran. (10 people in the schema therapy group and 10 people in the control group) were randomly replaced. The first group underwent 8 sessions of 1.5 hour group schema therapy and the second group did not receive any treatment. The short-scale form of Youngchr('39')s maladaptive schemas was used for measurement. The results showed that schema therapy in modulating the schemas of emotional deprivation, disability / shame, dependence / inadequacy, vulnerability to harm and disease, afflicted / undeveloped, obedience, emotional inhibition, stubborn criteria, entitlement and self-control / self-discipline Women heads of Afghan immigrant households living in Tehran are effective. Due to the effectiveness of schema therapy, this treatment can help reduce maladaptive schemas in individuals.
Keywords: Experimental Techniques, Schema Therapy, Head of Household, Immigrant -
Page 12
The aim of this study was to investigate the role of internet addiction, computer game addiction and internet infidelity in predicting the divorce tendency. The research method was descriptive-correlational and its statistical population included all married people seeking divorce referred to the Center for Intervention in the Crisis of Justice and Welfare in 1398, from which 130 people were selected and responded the research questionnaires including the Internet addiction (Young, 1999), computer game addiction (Aniotavern, 2008), the tendency to divorce (Roosevelt, Johnson, & Moro, 1986), and Internet infidelity (Alge, 2009). The research data were analyzed using SPSS23 statistical software and correlation analysis and multivariate regression analysis. Findings showed that the relationship between of internet addiction, computer game addiction and internet infidelity with the divorce tendency was positive and significant. Also, all three variables of computer game addiction, internet infidelity and internet addiction have been able to predict the divorce tendency in divorce applicants, respectively.
Keywords: cyberspace addiction, internet betrayal, computer game addiction, desire for divorce -
Page 13
The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion regulation training based on Gross model on academic performance and problem solving in female high school students in 1399. This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all female high school students in District 2 of Tehran and were selected by convenience sampling method and placed in two experimental groups (15 people) and control (15 people). The experimental group underwent emotion regulation training based on the Gross model for 8 sessions and the control group waited for treatment during this period. Data collection method was based on Cassidy and Long problem solving questionnaire (2017). Also, academic performance was assessed based on studentschr('39') GPA. Data analysis obtained from the questionnaire was performed through SPSS 23 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). Findings showed that emotion regulation training based on Gross model has an effect on academic performance and problem solving in female high school students.
Keywords: emotion regulation, Gross model, academic performance, problem solving -
Page 14
The results of research in current decades show that psychological states effect physiological mechanisms. The main goal of this study was to assess the assessment of the effect of positive and negative mood induction using Iranian music on cardiovascular reactions. To do so, according inclusion criteria, 40 students (20 girls and 20 boys) from Tarbiat Moallem University were selected. In order inducing positive and negative mood Iranian music with sadness and happy emotional content was used. Cardiovascular indexes including Heart Rate (HR), Systolic Blood Pressure (SBP) and Diastolic Blood Pressure (DBS) were measured in baseline, negative mood induction and positive mood induction conditions. Results showed that positive mood induction using Iranian music in comparison with baseline condition leads to decrease Heart Rate (HR), Systolic Blood Pressure (SBP) and Diastolic Blood Pressure (DBS). The findings also indicated that negative mood induction using Iranian music leads to increase Heart Rate (HR), Systolic Blood Pressure (SBP) and Diastolic Blood Pressure (DBS) in comparison with baseline condition. Moreover, the effect of sex variable was not significant in any states. In sum, this research findings support psychosomatic disorder model and the role of emotional experience and mood states in cardiovascular reactions.
Keywords: Affect, Positive mood, Negative mood, Mood induce, Iranian music, cardiovascular reactions -
Page 15
One of the important reasons for the formation of aggression in students is the lack of self-control and emotional self-regulation. The aim of this study was to compare the self-control capacity and emotional self-regulation of aggressive and non-aggressive sixth grade elementary students in Bandar Anzali. The research method was causal-comparative (post-factor). The statistical population of the study included all sixth grade elementary students in Bandar Anzali in the second semester of the academic year 2020 with an approximate number of 950 people. The research sample also included 120 people (60 aggressive students and 60 non-aggressive students) who according to the background of research related to this field by Clusters random sampling method were selected and They completed Tanjani et al.chr('39')s Self-Control (2004) and March Emotional Self-Regulation (Salehi Morkani, 2006) Questionnaires. Data were analyzed using independent t-test and multivariate analysis of variance. The results showed that there was a significant difference between the mean between the mean self-control capacity of the two groups of aggressive and non-aggressive students (P<0.01). Also, there is a significant difference between the mean of emotional self-regulation and the components of cognitive, behavioral, situation focus, focus on emotion change, decrease in negative emotion and increase in positive emotion between aggressive and non-aggressive students (P<0.01). Based on this, it can be concluded that aggressive students have lower levels of self-control capacity and emotional self-regulation than non-aggressive students.
Keywords: Self-control capacity, emotional self-regulation, aggression -
Page 16Background & Aims
One of the causes of math learning problems is the inability to form a sense of number. Since language concepts have an effect on the formation of number sense, the present study was conducted with the aim of the effectiveness of verbal games on the number sense of preschool children with learning math problems.
Materials & MethodsThe research method is quasi-experimental (pre-test, post-test with control group). The statistical population includes all 4 to 6 year old preschool children in 1997-96 and the sample size was selected using random cluster sampling method and 30 children were randomly divided into two experimental groups (15 people), control group (15 people). They were recruited. The data collection tool was to measure the sense of number of Jordan test (2008) and the data in the pre-test and post-test stage, with SPSS-24 software and using descriptive statistics and inferential statistics (univariate covariance method) Were analyzed.
ResultsThe results showed that verbal games had an effect on the sense of number of preschool children (P <0.05).
Discussion and ConclusionTherefore, through verbal games, the sense of number of preschool children with math learning problems can be strengthened and as one of the effective solutions in kindergartens and preschool centers, the focus can be.
Keywords: Verbal games, math learning difficulties, sense of number, preschool children -
Page 17Purpose
The aim of this study was to investigate the relationship between self-differentiation and marital boredom of female teachers.
MethodThis is a descriptive correlational study and the statistical population of the present study included Married Women Teachers in District 7 Mashhad in 2017-18. The sample size in this study was 260 people who were selected simple Multi-step randomization. To collect data, three questionnaires were used: a) Panizchr('39')s Marital disturbance (1986), b) Self-differentiation questionnaire DSI-R (1998). To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics, Pearson correlation analysis were used and statistically analyzed by SPSS software.
ResultsThe results showed that there is a significant negative correlation between self-differentiation and marital boredom of 38 degrees.
Keywords: : differentiation, marital disturbance -
Page 18
The present research intended to examine the relationship between lifestyles and the degree of sensation-seeking (excitement-seeking) based on personality traits among Islamic Azad University-Buin Zahra Branch. A descriptive correlation design was employed in this study in which the statistical population consisted of 2120 Master students from all disciplines at Islamic Azad University-Buin Zahra Branch, Iran. Through random sampling, the sample size was determined and then using Krejcie and Morgan Table, a sample of 322 subjects were selected as the participants in the study. The results revealed that there was a significant relationship between lifestyles and the degree of sensation-seeking (excitement-seeking) based on personality traits among the participants at P<0.01.
Keywords: lifestyle, sensation-seeking, personality traits -
Page 19
The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between marital conflict and marital burnout in women of Chalous city in a descriptive-correlation method and its statistical population consists of women in Chalous city. According to Morgan's table, 250 people were selected as a sample according to the size of the statistical population. Questionnaires of cognitive emotion regulation strategies, marital conflict and marital boredom were used to measure the research variables and rolling regression statistical test was used simultaneously to analyze the data. Findings have shown that the variable of positive cognitive emotion regulation strategies does not mediate the relationship between marital conflict and marital burnout in women. The variable of negative cognitive emotion regulation strategies plays a mediating role in the relationship between marital conflict and female marital burnout. Positive cognitive emotion regulation strategies do not mediate between marital conflict and physical fatigue. Positive Cognitive Emotion Regulation Strategies Mediate the role of marital conflict with emotional breakdown and psychological breakdown. Negative cognitive emotion regulation strategies mediate between marital conflict with physical fatigue and emotional breakdown and psychological breakdown of women.
Keywords: Cognitive Emotion Regulation Strategies, Marital Conflict, Marital Burnout -
Page 20
The aim of this study was to determine the effectiveness of satisfaction group training based on healthy human theory on marital burnout between couples with marital conflict. The method of this research was quasi-experimental and the research design was two-group with pre-test, post-test and follow-up period with the control group. The statistical population of the study included all couples who had conflicts with their spouses and in the three months of summer 1399 referred to counseling centers and family clinics in Isfahan, of which 32 couples who received the required score from the Thanaees Marital Conflicnt Revised (MCQ-R ) (1387). Were selected by availability and randomly assigned to control and experimental groups. Data were collected using the Thanaees Marital Conflicnt Revised (MCQ-R) (1387), the Pines Marital Burnout Questionnaire (1996. In the intervention phase, both groups underwent pre-test but only the experimental group underwent group training of satisfaction technique based on healthy human theory in 8 sessions of 90 minutes. At the end of 8 sessions, post-test and follow-up were taken from both groups for one month, and their number reached 30 pairs (15 pairs in each group) after the fall. The collected data were analyzed using repeated measures analysis of variance. Findings showed that group training of satisfaction based on healthy human theory was effective on marital burnout of couples with marital conflict (P <0.05). This result was also stable in the follow-up phase. Therefore, according to the obtained results, support was provided to the satisfaction group training based on healthy human theory theory on improving marital burnout, quality of marital relationship, feeling of satisfaction and marital conflict of couples with marital conflict.
Keywords: Satisfaction group training, healthy human theory, Marital Burnout, Marital Conflict -
Page 21
The aim of this study was to investigate the mediating role of differentiation in the relationship between meaning of life and attachment style with love in couples in Tehran. Participants in the present study were 238 couples in Tehran who were selected by available sampling. The love questionnaire of Iranian-Islamic scientists (1399) was used to measure love; Scorne self-differentiation questionnaire (DSI-R) was used to assess differentiation; The Life Value Questionnaire (LRI) was used to assess the meaning of life and the Attachment Style Questionnaire Hazan & Shaver (1978) was used to assess attachment. The collected data were analyzed using Spss and AMOS software to test the significance of Pearson correlation coefficient and statistical model test on couples in Tehran. After analyzing the data, the results showed that there was a significant relationship between the meaning of life and attachment style, attachment and love style, differentiation and love, differentiation and love, and differentiation played a mediating role in the relationship between meaning of life and Attachment style with love is significant and its statistical model has a good fit.
Keywords: love, differentiation, attachment style, meaningful life -
Page 22
The purpose of this study was to evaluate a comparison of self-compassion, resilient and psychological well-being in mothers with autism children and mothers with normal children in Ahvaz. To this end, 160 mothers were selected by single – stage cluster sampling method (80 mothers with autism children & 80 mothers with normal children). Data were collect using questionnaires such as self-compassion of Neff, resilient Conor & Davidson & psychological well-being of Ryff. Data analysis was descriptive statistics, and inferential statistics methods of multivariate analysis of variance and univariate analysis of variance. The findings showed that there was significant relationship between the two groups of mothers with autism children and mothers with normal children in terms of self-compassion, resilient & psychological well-being.
Keywords: autism, self-compassion, resilient, psychological well-being -
Page 23
This study aims to determine differences of parenting styles and tactics of marital conflicts, based on birth order of couples. The population of this casual-comprative research, include all the couples referred to counseling centers in Tehran. Sampling conducted from volunteers. Baumrind Parenting styles (1966) and conflict resolution tactics questionnaire of Strauss et al. (2007) performed. Data gathered analyzed by ANOVA. The results show that birth order causes no significant changes in authoritative parenting, authoritarian and permissive styles. This means that there is no difference between authoritative parenting styles, authoritarian and permissive couples with various birth order. The results showed that birth order make no significant changes in tactics of attack and negotiation (aggressive-victim form). This means that there is no difference between attack and negotiating tactics (aggressive-sacrifice form), in couples with different birth order. Finally, the results showed that there is no difference in couples with different birth order, in adopting the tactic of negotiation (victim form), While birth order in the sample caused a significant change in the aggressive form. This means that there are differences in couples with different birth order, in adopting negotiations between other tactics (aggressive form).
Keywords: styles of parenting, marital conflict tactics, birth order