فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 57 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سارا شریعتی مزینانی، علیرضا ذاکری*، محمد رضایی صفحات 9-34

    دورکیم و سنت دورکیمی در علوم اجتماعی ایران، تاکنون تحت سیطره هژمونی جامعه شناسی پارسونزی خوانده شده اند و تصویری محافظه کار و مدافع نظم موجود از آنها شکل گرفته است. این مسئله سبب شده تا نقدهای مهم این سنت فکری بر اشکال مختلف نظم موجود زمان خود یعنی فایده گرایی و اقتصاد بازار آزاد از یکسو و فاشیسم و بلشویسم از سوی دیگر در علوم اجتماعی ایران چندان محل توجه قرار نگیرد. این در حالی است که جامعه ما از یکسو برای نزدیک به سه دهه تحت تاثیر سیاست های بازار آزادی بوده و از سوی دیگر به واسطه فقدان تشکل های اجتماعی قدرتمند، همواره در معرض خطرات جامعه توده ای قرار داشته است.معرفی مارسل موس، خواهرزاده، شاگرد، جانشین و ادامه دهنده سنت دورکیم به علوم اجتماعی ایران با محور قرار دادن دو متن مهم او رساله هدیه و «ارزیابی جامعه شناسانه بلشویسم» که در بردارنده نقدهای موس بر فایده گرایان اقتصادی، فاشیست ها و تجربه بلشویسم است، گامی در جهت ترسیم چشم انداز دورکیمی دیگر است. دورکیمی رادیکال، که به نظر می رسد امروز بیشتر به کار تحلیل شرایط اجتماعی ایران خواهد آمد.

    کلیدواژگان: مارسل موس، امیل دورکیم، همبستگی اجتماعی، سوسیالیسم، انجمن های حرفه ای، سندیکا
  • سولماز سپهری آزاد* صفحات 35-59

    پس از قرن ها استفاده از حمام عمومی، ناگهان خزینه منشا آلودگی و شیوع بیماری شناخته شد و می بایست جایش را به دوش می داد و «حمام عمومی» به «حمام انفرادی» بدل می شد. هم گام با اعمال شیوه های انضباطی نهادهای قانونی، مفهومی متفاوت از حفظ الصحه در جامعه شکل گرفت، آلودگی معابر، آب راه ها، اهمیت بهداشت عمومی و ضرورت پیشگیری موضوع سخن ها شد، میکروب را بلایی خانمان سوز نامیدند و آلودگی صورتی مریی یافت. «اصلاح وضع حمام» (1349 1318) که ابتدا راهی کج دارومریز می پیمود، در شهریور 1336 با اخطار وزیرکشور، صورتی جدی تر یافت و نهادهای قانونی در برابر مقاومت گرمابه دارها، مردم و روحانیت، شیوه های انضباطی سخت گیرانه تری برای نظارت و کنترل درپیش گرفتند.دوگانه آلوده/بهداشتی به دوگانه نجس/پاک بدل شد و نگاه به بیماری، عامل بیماری زا و سلامتی تغییر کرد. این پژوهش بر مبنای روش تحلیل اسنادی و با بینشی تبارشناسانه می کوشد رخداد تغییر خزینه به دوش و تحولات ناشی از آن را در بستر تاریخی زمان خودش بررسی کند و با استفاده از اسناد و بازسازی جامعه آن روز به شناسایی رخدادها، عوامل و نیروهای هم آیندی بپردازد که هم زمانی شان در بزنگاه تاریخی ضرورت و تصادف به تغییر و ساخت جامعه ای نو انجامید.

    کلیدواژگان: خزینه، حمام عمومی، حفظ الصحه، مقاومت، بهداشت سنتی، بهداشت مدرن، آلودگی آب
  • یعقوب موسوی* صفحات 61-79
    در حال حاضر ساختار و سازمان علم در کشور بیش از هر زمان دیگر با تداوم چالش مهم دو رویکرد عمده علم بومی و علم جهانی روبرو است. طرح و بررسی کلامی این موضوع به گذشته های بسیار دور از جمله در کار مولفان اخوان الصفا در قرن پنجم هجری در جهان اسلام و با شرح مبسوط جفرافیای دانش در مقدمه کتاب رسایل آن ها مربوط می شود. بنا به دلایل مختلف این موضوع طی قرن ها هیچ گاه در کانون بررسی های فلسفی و کلامی مورد توجه نبوده است. تحقیق پیرامون جوانب مختلف علم در ایران از منظر معرفت شناختی و جامعه شناختی تقریبا به سال های قبل از انقلاب باز می گردد. طی دهه های اخیر عوامل متعددی سبب تقویت تمایل به تاسیس و توسعه علم بومی و تشدید چالش های آن در استفاده از علم جهانی را موجب شده است. عدم توسعه پایدار علم در کشور، بحران در نظام کارایی آن، عدم کفایت سیاست ورزی علم نوین در کاهش معظلات ملی، تردید در قبال تمربخشی نظریه های علمی مدرن در قبال ساختار پیچیده اجتماعی و فرهنگی کشور و نیز آمیختگی مقاومت فرهنگی همراه با خرده فرهنگ های متعارض با بنیادهای دانش نوین، زمینه رویش و پذیرش انگاره های علم بومی یا بومی شدن علم را موجب شده است. در حالی که ویژگی شناخته شده علم چه در دنیای باستان و چه در ازمنه جدید همانا فرامکانی و فرازمانی ماهیت علم است و یا به عبارت دیگر گفته می شود ساحت علم در ادراک و تفسیر آن از یک مقیاس جهانی پیروی می کند. در این رویکرد علوم عاری از هر نوع تعین مکانی قابلیت تولید، پذیرش، انتشار و کاربرد را در جغرافیای جهان پیدا می کنند. موضوعی که در این مقاله بدان پرداخته می شود بررسی به شیوه ای تحلیلی و نقادانه از جنبه ها و جهت های هر یک از رویکردهای فوق در یک فرایند معرفت شناسانه است. به عبارت دیگر هدف از تولید این نوشتار نقد و بررسی جنبه های متعارض این دو وجه از علم و تدقیق راهبردهایی ممکن جهت برساخت نوین از معرفت شناسی بومی در تعاطی و تعامل با ساحت علم جهانی است.
    کلیدواژگان: علم بومی، علم جهانی، دوگانگی معرفت شناختی، تعامل پایدار معرفتی، علم و توسعه
  • علی اکبری* صفحات 81-110

    بازاری سازی یکی از مهمترین تحولات آموزش عالی دنیا در دهه های اخیر است. بازاری سازی آموزش عالی در ایران نیز بعد از انقلاب شروع شده و روندی صعودی داشته است. یکی از معیارهای این بازاری سازی روند تدوین و تخصیص بودجه دولت در حوزه آموزش است. تحلیل عملکردی تدوین و تخصیص بودجه آموزش عالی در ایران نشان می دهد از دهه هفتاد به بعد، بودجه ریزی دولتی در حوزه آموزش عالی در راستای سیاست هایی نیولیبرالی بوده است. این پژوهش با روشی کیفی و بر اساس تحلیل اسناد به بررسی بودجه ریزی دولتی در حوزه آموزش عالی با مطالعه موردی دانشگاه شیراز پرداخته است. برخی از نتایج حاصل شده نشان می دهد: 1. اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای همواره کاهش پیدا کرده است، 2. هزینه های پرسنلی بخش عظیمی از بودجه جاری را شکل داده و سهم صعودی داشته اند، 3. هزینه های پژوهشی و تحقیقاتی روندی نزولی داشته اند و 4. خدمات رفاهی همواره محدود شده اند. همه این نتایج نشانه های کاهش اهمیت آموزش عالی در بودجه ریزی کشور و تلاش در راستای سوق آن به سمت بازاری شدن است.

    کلیدواژگان: بودجه آموزش عالی، بازارسازی، دولت، نئولیبرالیسم، دانشگاه شیراز
  • آسو جواهری، حسین راغفر*، یوسف اباذری صفحات 111-131
    نابرابری، روابط قدرت، سرمایه و ساختار جنسیتی، مسایل و موانع مهمی در مقابل شرکت زنان در ورزش ایجاد کرده اند. این مسایل در دهه های اخیر به توجه بیشتر به نظریه های برابری جنسیتی و مطالعات جنسیت در موضوع ورزش و زنان منجر شده است. نظریه هایی که علاوه بر تفاوت های گسترده، وجوه مشترکی درباره برخی راه حل های ارایه شده نیز دارند. تفاوت مبنای نظری این رویکردها با پیچیدگی های ناشی از شرایط عینی زنان منجر به برخی چالش ها شده است. به ویژه در کشورهایی همچون ایران که کاربست برخی از این راهبردها در مواجهه با درهم تنیدگی موانع ساختاری، با چالش روبرو بوده است. این پژوهش، تحلیلی انتقادی از مهم ترین نظریه های برابری جنسیتی درباره ورزش و چالش های آن ها است و به صورت کیفی و با روش اسنادی انجام شده است. تحلیل این نظریه ها نشان می دهد برای حذف موانع پیش روی ورزش زنان و دستیابی به وضعیت برابر، شناخت دقیق مبانی نظری راهبردها و بستر اجتماعی موردنظر به یک اندازه ضروری است. در این صورت می توان انتظار داشت، سیاستگذاری ها با توجه به شرایط عینی جامعه طراحی شود و از اجرای راهبردهای متناقض و بازتولیدکننده نابرابری و تبعیض جنسیتی پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: نظریه انتقادی، برابری جنسیتی، ورزش، فمینیسم ورزشی، جنسیت، ورزش زنان
  • علی هداوند*، ابراهیم توفیق صفحات 133-156
    قصد دارم در این پژوهش بر روی شکل یافتن کردارها و کنش ها، اخلاقیات، جنبه های وجودی افراد و نظم پذیری شان در بستر بدهی های اجتماعی ایران بعد از جنگ متمرکز شوم تا شاید از این رهگذر بتوانم نظم اجتماعی برساخت شده و همزمان برسازنده وضعیت نیولیبرال در دوران معاصر را تشریح و تبیین کنم. عمده پژوهش هایی که درباره اقتصاد ایران صورت گرفته تنها به توضیح برهه های مختلف اقتصادی در حکومت ها یا دولت ها و نهایتا تاثیر آن بر معیشت و احوالات صرفا اقتصادی مردم آن دوره تاکید گذاشته اند، و کم تر مسئله را به گونه ای در نسبت با نحوه ساخت یابی انسان ها و انتظام اجتماعی و رابطه بین مناسبات اقتصادی و پیدایش سوژه های مربوط به آن وضعیت مطرح می کنند. به نظر می رسد که حکومتمندی و خلق سوژه ها در مناسباتی مشخص از وضعیت بدهکارسازی، نقشی اساسی در بازتولید و حفظ و تحکیم همان مناسبات دارند و تنها به میانجی آگاهی از وجوه انضمامی انسان موجود در آن وضعیت، یا دست کم پررنگ کردن لحظاتی از این وجوه است که می توان به درکی سنجش گرانه و انتقادی از وضع انسان معاصر رسید. در این پژوهش سعی دارم تا ضرورت گفته شده در سطور پیش را به کار ببندم و تلاش کنم تا نظم جدید اجتماعی، مسئله حکومتنمدی و تولید سوژه های متناسب با وضعیت، و همچنین شرایط امکان بازتولید روابط تولید-قدرت را در بستر سیاست های اقتصادی ایران بعد از جنگ به پرسش اصلی این پژوهش بدل کنم.
    کلیدواژگان: سرمایه داری مالی، نئولیبرالیسم، بدهی اجتماعی، انسان بدهکار، حکومتمندی
  • شقایق صنعتگران، میثم موسایی*، شهلا کاظمی پور صفحات 157-178
    در این پژوهش رابطه هزینه آموزشی دولت با توسعه انسانی در ایران در سال های 1394-1369 مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش تحقیق اسنادی و پیمایشی از نوع تحلیل داده های ثانویه است. داده های مربوط به توسعه انسانی از سایت (UNDP) و داده های مربوط به هزینه های دولتی در آموزش، بهداشت، رفاه و تامین اجتماعی و امور اقتصادی از قوانین بودجه استخراج شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات و مدل سازی با روش (ARDL) و تابع تولید کاب-داگلاس تعمیم یافته و تخمین آن با داده های سال 1369 تا 1394 انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که در کوتاه مدت و بلندمدت، هزینه های رفاهی تاثیر مثبت و هزینه های آموزشی تاثیر منفی بر شاخص توسعه انسانی دارد. هزینه های بهداشتی تاثیری بر آن ندارد و هزینه های اقتصادی در کوتاه مدت اثر مثبت دارد و در بلندمدت بدون تاثیر است. این نتیجه بیانگر پیچیدگی رابطه هزینه های آموزشی با توسعه انسانی است. اثر مستقیم افزایش هزینه های آموزشی (به شرط تخصیص بهینه بودجه و حیف و میل نشدن آن) بالارفتن سطح دانش عمومی و افزایش توسعه انسانی است. اما به دلیل محدودیت بودجه، افزایش هزینه های آموزشی می تواند باعث کاهش بودجه سایر بخش ها، از جمله کاهش هزینه های بهداشتی و سرمایه گذاری های توسعه ای شود که نتیجه آن کاهش توسعه انسانی است. بنابراین اثر غیرمستقیم و جمع دو اثر مستقیم و غیرمستقیم هزینه های آموزشی بر شاخص توسعه انسانی، می تواند منفی باشد.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، هزینه های آموزشی، هزینه های بهداشتی، هزینه های رفاه و تامین اجتماعی، هزینه های اقتصادی
  • مجتبی عبدی، صابر جعفری کافی آباد* صفحات 179-224
    بسط و بازتولید و دایمی شدن حاشیه نشینی، از موانع توسعه پایدار شهری است. یکی از جلوه های خاص و البته متمایز حاشیه نشینی در کلان شهرهای ایران و به ویژه تهران، اجتماعاتی مسکونی است که هرچند در درون بافت شهری و لابه لای سامان کم وبیش منظم شهری جوانه زده اند، ولی به لحاظ فرم و ساختار با شهر پیرامون خود بیگانه اند و سهمی از شهر و امتیازات آن ندارند. این نوع از اجتماعات را که به دلیل غیررسمی بودن اسکان در آنها ذیل ادبیات حاشیه نشینی موردبررسی قرار می دهند، به طور متعارف «کلونی» می نامند. این تعبیر به طور ضمنی بر خصیصه جزیره مانند و پایین دستی و محروم این محیط ها اشاره دارد. محله سعیدآباد از منطقه شادآباد تهران کلونی هایی معروف در عین حال مغفول! دارد. در این پژوهش سعی شده است با استفاده از الگوی دکتر فکوهی برای مردم نگاری شهری، توصیفی مردم نگارانه از «ابعاد اقتصادی» و «مناسبات قدرت و مدیریت شهری» در این کلونی ها ارایه شود. نتایج حاکی از آن است که بهبود وضعیت زندگی یا خروج از این وضعیت مسکن گزینی، اتفاق یا رخدادی است نادر. تنها امکانی که باقی می ماند اعمال تغییر یا تمهید امکان های آن از بالا و به واسطه نهادهای رسمی است. ولی اشکال حضور نهادها و نمایندگان مدیریت شهری و عملکرد مبتنی بر نگرش کاروانسرایی به این محل ها، منجر به شکل گیری مکانیزم «تبانی مبتنی بر عدم اعتماد و بدبینی متقابل» شده است که امکان ایجاد تحول بنیادی از این مجرا را نیز منتفی می سازد.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، تجربه زیسته، مردم نگاری، کلونی، اتاقک نشین، مناسبات قدرت، مدیریت شهری
  • سونا حبیبی، صادق صالحی* صفحات 225-253
    تخریب محیط زیست به عنوان مساله ای جهانی عمدتا ناشی از رفتارهای جامعه انسانی است. نابودی فزاینده منابع طبیعی که از مهم ترین چالش های محیط زیستی ایران می باشد بر این واقعیت صحه می گذارد که زمینه های اجتماعی، بستر لازم برای رفتارهای محیط زیستی را می گستراند. از دیدگاه جامعه شناسی محیط زیست، عوامل متعددی بر شکل گیری رفتارهای محیط زیستی تاثیر دارد. به نظر اینگلهارت، توسعه اقتصادی-اجتماعی، امنیت سازنده، تجهیز شناختی، تنزل مطلوبیت اقتصادی، مسایل عینی-ارزش های ذهنی و عوامل ساختی-نهادی به عنوان نیروهای مولد تغییر رفتاری هستند. توسعه اجتماعی به عنوان بنیادی ترین عامل تحول، مجموعه ای از شرایط علی لازم برای داشتن دغدغه محیط زیستی را فراهم می کند. هدف مقاله حاضر، ارایه یک مدل تعدیل یافته از نظریه ارزش های فرامادی اینگلهارت در مورد پیش شرط های لازم برای محیط زیست گرایی است. براساس این نظریه، کارایی ساختارهای اجتماعی جامعه در ابعاد مختلف، گستراننده بسترهای لازم برای رفتارهای محیط زیستی است و برهم کنش میان مجموعه ای از عوامل، فرصت ها و محدودیت هایی را برای رفتارهای محیط زیستی فراهم می آورد. توسعه اقتصادی به تنهایی به اتخاذ ارزش های فرامادی منتهی نمی شود، بلکه زنجیره ای از روابط علی، خیزش این ارزش ها را تسهیل می کند. هر چند امنیت اقتصادی یکی از عوامل مهم تعیین کننده فرامادی گرایی است، ولی سایر عوامل غیر اقتصادی نیز به تثبیت فرامادی گرایی کمک شایانی می کند. بدیهی است که فقدان این مولفه ها به عنوان عوامل مفقوده رفتارهای پایدار محیط زیستی شناخته می شوند.
    کلیدواژگان: تخریب محیط زیست، رفتارهای محیط زیستی، ارزش های فرامادی، پیش شرط های ارزش های فرامادی، توسعه اقتصادی-اجتماعی
  • محسن نیازی، ایوب سخایی* صفحات 255-297

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سازه های جامعه شناختی بر سلامت اجتماعی انجام شده است. پژوهش حاضر با توجه با ماهیت داده ها کمی و از نظر شیوه اجرا از نوع پیمایش می باشد. جامعه آماری شهروندان 18 سال به بالای شهر کاشان و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر می باشد که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی انتخاب شد. چارچوب نظری پژوهش حاضر را ترکیبی از نظریات دورکیم، بوردیو، آرمسترانگ و کییز تشکیل داده اند. ابزار مورداستفاده در جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد، به منظور به دست آوردن روایی پرسشنامه از روش روایی صوری و به منظور بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب قابلیت اعتماد ترکیبی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و مدلسازی معادلات ساختاری کوواریانس محور Lisrel و واریانس محور PLS صورت گرفت و به منظور بررسی عوامل موثر بر سلامت اجتماعی از آزمون همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای «سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، حمایت اجتماعی و دینداری» رابطه مستقیم و معنادار و متغیر «احساس بی هنجاری» رابطه معکوس و معناداری با سلامت اجتماعی دارند. همچنین نتایج حاصل از مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که بیش از یک سوم (36%) تغییرات سلامت اجتماعی توسط مجموع متغیرهای مستقل تبیین می شود.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سازه های جامعه شناختی، شهر کاشان
  • آناهیتا روزی طلب، حشمت الله عسگری* صفحات 299-323

    در این مطالعه با توجه به اهمیت موضوع جرم و اثرهای زیان بار اجتماعی_اقتصادی آن، پس از تصریح مدل به بررسی عوامل اقتصادی موثر (نرخ بیکاری، نرخ تورم و نرخ ارز حقیقی) بر جرم و جنایت با استفاده از مدل مارکوف_سوییچینگ و داده های سری زمانی (1360-1394) در ایران پرداخته شده است. محور اصلی مقاله دو متغیر جرم و بیکاری است و دیگر متغیرهای اثرگذار در قالب بردار متغیرهای کنترل وارد مدل شده اند. نتایج نشان می دهد که رابطه بین بیکاری در سطوح بالای جرم مثبت و مستقیم بوده و در سطوح پایین جرم رابطه منفی وجود دارد، و دیگر متغیرهای اقتصادی نیز مانند نرخ ارز حقیقی، نرخ تورم اثر مثبت بر ارتکاب جرایم دارند. جرم به عنوان یک پدیده اجتماعی همانند دیگر پدیده های اجتماعی، دارای ابعاد مختلفی است و عوامل متعددی می تواند در پیدایش آن نقش داشته باشد و به همین دلیل تغییر و تحول پدیده های اجتماعی به کندی صورت می گیرد. بنابراین اگر محیط اجتماعی و اقتصادی و سیاسی در میزان جرم تاثیر مستقیم دارد، به صرف تشدید مجازات برای مجرمان یا برخورد شدید نیروهای انتظامی با آنان یا ایجاد رفاه اقتصادی و بالا بردن سطح معیشت زندگی، نمی توان از بروز جرایم در یک کشور جلوگیری نمود، بلکه پیشگیری از ارتکاب جرایم افراد، تلاش همه جانبه ای را در تمامی ابعاد طلب می کند تا بتوان در این زمینه به موفقیت هایی دست یافت.

    کلیدواژگان: : نرخ بیکاری، نرخ تورم، نرخ ارز حقیقی، مارکوف-سوئیچینگ، جرم
  • مجید سلیمانی ساسانی، الهام اکبری* صفحات 325-359

    هر نسلی روحیات و مطالبات خاص خود را دارد که برخاسته از شرایط تاریخی و زیست بوم آن نسل است و در این میان، فناوری تاثیر عمیقی بر نسل ها دارد. بر اساس رویکرد نظری «نسل های رسانه ای»، رسانه های جدید هر دوره تاریخی، تعیین کننده بسیاری از ابعاد شناختی هر نسل است. بر این اساس، رسانه ها و مصرف آنان که کارکردهایی چون آگاه سازی، سرگرمی، هویت سازی، بیان روایت ها، ارایه ایدیولوژی ها، ارزش ها و باورها را دارند؛ می توانند قالب دهی معرفت شناسانه نسل ها را در دست داشته باشند. ازاین رو، رسانه ها برای هر نسلی به عنوان تجربه زیسته، عامل جامعه پذیری، هویت سازی و شناخت از جهان پیرامون شناخته می شود.مطالعه حاضر نیز با این رویکرد و به تحلیل مصرف فرهنگی و رسانه ای نسل های رسانه ای در شهر تهران می پردازد و میزان و انگیزه این مصرف را در میان نسل های رسانه ای با توجه به حضور رسانه های اجتماعی و فضای مجازی با روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه مورد پژوهش قرار داده است. در این مطالعه، از روش نمونه گیری چندمرحله ای استفاده شده و واحد تحلیل نیز فرد (کاربر رسانه اجتماعی) می باشد. جامعه مورد مطالعه شهر تهران و تعداد نمونه ها 388 است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که رابطه معناداری بین نسل های رسانه ای و «تماشای تلویزیون»، «تماشای ماهواره»، «مطالعه مطبوعات» و «مطالعه کتاب» وجود ندارد. بااین وجود، با کاهش سن نسل رسانه ای، بر میزان استفاده از «رادیو و تلویزیون آنلاین»، «بازی های آنلاین»، «سایت های فیلم و موسیقی»، «سایت های آموزشی» و «پلتفرم های خدمات» افزوده می شود. درعین حال با کاهش نسل رسانه ای مصرف رسانه های سنتی تر مانند رادیو کاهش پیدا کرده است. همچنین درمجموع، بیشترین مدت زمان استفاده از فضای مجازی به خدمات سایت های فیلم و موسیقی و بعدازآن سایت های آموزشی اختصاص دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که تقریبا همه نسل های رسانه ای به یک میزان از فضای مجازی برای دریافت مقاله و مطالعه کتاب آنلاین استفاده می کنند و رابطه ای بین نسل های رسانه ای و دریافت مقاله و مطالعه کتاب آنلاین وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نسل های رسانه ای، رسانه های اجتماعی، مصرف فرهنگی، مصرف رسانه ای
  • مژگان پیرک، فاطمه باقری حیدری، آرش حسن پور* صفحات 361-393
    سیل یکی از بلایای طبیعی است. فهم ما از سیل به مثابه یک فاجعه، تفسیری برساختی است. در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا با رویکرد غیرمتمرکز و برساختی، روایت سیل را در تجربه زیسته سیل زدگان مورد شناسایی قرار دهیم. سوال اصلی تحقیق این است: مردم شهرستان پلدختر فاجعه سیل را چگونه روایت می کنند. برای پاسخ به این سوال در سنت تحقیق کیفی در چارچوب روش تحلیل روایت و مصاحبه کیفی با هجده نمونه به جمع آوری اطلاعات و تحلیل آن پرداخته ایم. نتایج این مطالعه نشان می دهد فهم سیل زدگان در چارچوب نقصان ها و ناکارآمدی تکنوکراتیک و همچنین ذیل پارادایم دینی به مثابه عقوبت الهی و کفاره گناهان است. سیل نظم مفروض و مستقر جوامع را بر هم می ریزد و کرامت سیل زدگان را مخدوش کرده و رخدادهایی نظیر آوارگی، تحقیر و تبعیض برای آن ها ایجاد می کند. فاجعه سیل همچنین دیالکتیکی از همکاری و تفرقه ایجاد کرده که سامان اجتماعی را دستخوش تغییر می سازد. روایت سیل زدگان از وضعیت پساسیل همچنین گویای آن بود که سیل و بحران به بارآمده پس از آن در یک موقعیت پسینی نوعی نارضایتی محلی و عمومی ایجاد می سازد که می تواند سیل را سیاسی کرده و سرمایه اجتماعی را دچار نوسان نماید. همچنین در پیوستار فاجعه، آسیب پذیری سیل زدگان دو سویه فرهنگی و مادی دارد که در تجربیاتی نظیر فقدان و محتاج شدن نمود پیدا می کند. تاب آوری اجتماعی و سر کردن با فاجعه نیز با توسل به نظام های معنابخش دینی و ایده نجات خود به رغم مرگ دیگری و تجربه فقدان تحقق پیدا می کند.
    کلیدواژگان: سیل، فاجعه، برساخت گرایی، رخداد بحرانی، خاطره، کانکسی شدن زندگی، فراموشی
  • عباس خدابخش، کامبیز مصطفی پور* صفحات 395-418

    با افزایش روزافزون جمعیت شهرها، مدیریت پسماند شهری و نحوه جلب مشارکت شهروندان در این زمینه، به یکی از چالش های مهم مدیریت شهری به ویژه در کلانشهرها تبدیل شده است. در عین حال، مشارکت شهروندان و موفقیت در مدیریت پسماند مزایای زیست محیطی و اقتصادی بسیاری به همراه دارد. مطالعه پیش رو به تاثیر سرمایه اجتماعی شهروندان بر افزایش مشارکت آنان در مدیریت پسماندهای شهری در شهر تهران با استفاده از سه روش پیمایش، مطالعه اسنادی و سناریوسازی می پردازد. جامعه آماری تحقیق شامل مجموعه شهروندان شهر تهران است که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 950 نفر نمونه از مناطق 22 گانه شهر تهران انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان می دهند که به ترتیب متغیرهای آگاهی نسبت به امور، با 0.544 =β، مشارکت خیریه ای با 0.338 =β، مشارکت رسمی با 0.306 =β، مشارکت مذهبی است که دارای 0.239 =β، اعتماد عمومی با 0.138 = β، سطح تحصیلات با 0.132 =β، سن با 0.125 = β و در نهایت رضایت از شهرداری با 0.124 = β بیشترین رابطه آماری را با متغیر با مشارکت در تفکیک زباله دارند. مقادیر رگرسیونی مدل حاکی است متغیرهای میزان رضایت از شهرداری 124. +، سن 125.-، تحصیلات 132.+، اعتماد عمومی 138.+، مشارکت مذهبی 239.+، مشارکت رسمی 306.+، مشارکت خیریه های 338. + و آگاهی 544.+ از تغییرات مشارکت در تفکیک زباله از مبداء را پیش بینی می کنند. در پایان با استفاده از داده های مدل رگرسیونی، پنج سناریوی محتمل ارایه شده است که در سناریوی پنجم چنانچه سطح تاثیرگذاری متغیرهای تاثیرگذار در بالاترین سطح (خیلی زیاد) صورت پذیرد، درآمد شهرداری از تفکیک زباله در مبدا در سال، بیش از هزار میلیارد ریال خواهد بود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، بازیافت زباله، تفکیک از مبدا، مدیریت شهری، مدیریت پسماند
|
  • Sara Shariati Mazinani, Alireza Zakeri *, Mohammad Rezaei Pages 9-34

    The hegemony of a Parsonsian reading of Durkheim in Iranian social science has led to the formation of a conservative, pro-status quo image of Durkheimian sociological tradition. Consequently, Durkheim’s major critique of various forms of existing order, from free market economy and utilitarianism to fascism and bolshevism, has been mostly overlooked in Iranian academia. This is while the Iranian society has not only been subject to free market policies throughout the last three decades; due to lack of powerful social associations and syndicates it has always been prone to the danger of moving towards a mass society.The works of Marcel Mauss, Durkheim’s nephew, disciple and assistant and the main follower of his uncle’s scientific tradition can offer an alternative vision of Durkheimian sociology. In this paper we focus on two of his important texts, “The Gift” and “The Sociological Assessment of the Bolsheviks,” which contain Mauss’s critique of utilitarianism, fascism and bolshevism. This could be helpful in portraying another Durkheim, a radical one, which is seemingly more relevant to the analysis of Iranian society.

    Keywords: Marcel Mauss, Emile Durkheim, Social solidarity, Socialism, syndicate, professional associations
  • Solmaz Sepehri Azad * Pages 35-59

    After centuries of using public baths, it’s Khazine suddenly became regarded as the source of contamination and desease outbrak. So it was required to replace Khazine with shower-bath. In fact, "public bath" was to be transformed and replaced with "private bath". In order to "baths improvement", legal authorities mobilised; and along with exercising disciplinary procedures, a different notion of hygiene was simultaneously being formed in the society: the contamination of passages and canals, the importance of public sanitation and the necessity of prevention strategies became the issues of debates; microbe was called devastating plague and contamination became visible. baths improvement (1318-1349) was not taken seriously at first but, in Shahrivar 1336, following the interior minister's command to put an end to Khazine’s problem, the situation changed. The owners of Garmabe (bathhouse), ordinary people and clergymen resisted to obey the new rules and conceived of new ways to use Khazine hiddenly. Legal authorities exercised more rigorous disciplinary procedures in turn. Surveillance and controling was expanded and the delinquent owners of Garmabe were summoned to the court. The duality of impure/ pure was replaced with the duality of contaminated/ sanitary, and the public opinions about the disease, the causes of the desease and healthiness were changed. The current study is based on the method of documantray analysis and a geneological approach by means of official and personal documents and through delineating the circumstances of the society of that time. It intends to provide a knowledge of the events, causes and conjunctional forces which their conjunction at the turning point of historical combination of necessity and contingency led to transformation and construction of a new society.

    Keywords: Khazine, public bath, Hygiene, resistence, sanitation, modern sanitation
  • Yaghub Mosavi * Pages 61-79
    Currently the structure and organization of science in the country, more than anytime is facing the important challenge of the two main approaches of universal and indigenous sciences. The examination and verbal introduction of this subject matter goes back to ancient past including in the works of Ikhwān Al-Safā; (also known as The Brethren of Sincerity)in the 5th century AH in Islam and by extensive explanation about the geography of knowledge in the introduction of their epistle. For various reasons, this subject was not the focus of attention in vocal and philosophical studies for centuries. Research about different aspects of science in Iran from the viewpoint of sociological and epistemological analysis go back to years before the Islamic Revolution. In recent decades, different factors have led to increasing tendency towards establishing and developing local science; it has also enhanced the challenges of it use in global science. The lack of sustainable development in the country, chaos in its   system performance, deficiency of modern science’s policy making in decreasing national dilemma, skepticism about the effectiveness of modern science theories with regard to complicated social and cultural structure of the country, as well as a combination of cultural resistance alongside sub-cultures that contrast with modern science foundations, have led to the evolvement and acceptance of domestic science ideas or in other words the domestication of science. This is despite the fact that the common-known characteristic of science, whether in the ancient world or modern times, has been its ultra-time and ultra-location nature; or in other words it is said that the science space follows a universal scale in its perception and analysis. In this approach, science is free of specifying any production capability location, acceptance, distribution and application in the universal geography. The subject of this article, is an analytic and critical study of aspects and directions of each of the mentioned approaches in an epistemological process. In other words, the aim of this study is to analyze and examine the contrasting aspects of these two sides of science as well as scrutinizing possible strategies in building of indigenous epistemology in interaction with universal science space.
    Keywords: Indigenous Science, Universal Science, Duality of Epistemology, Stable Epistemological Interaction, Science, Development
  • Ali Akbari * Pages 81-110

    Marketing is one of the most important developments in higher education in the world in recent decades. Higher education marketing in Iran also began after the revolution and has been on the rise. One of the criteria for this marketing is based on the government's budget trend in the field of education. Functional analysis of the development and allocation of higher education budgets in Iran shows that since the 70s, government budgeting in the field of higher education has been in line with neoliberal policies. This research has examined the government budgeting in the field of higher education in a qualitative way and based on the analysis of documents, with a case study of Shiraz University. Some of the results below show: 1. Credits for the acquisition of capital assets have always been declining. 2. Personnel costs have formed a large part of the current budget and have contributed to the uptrend. 3. Research and survey expenses have been declining. 4. Welfare services are always limited. All of these results are signs of a decline in the importance of higher education in the country's budget and efforts to move it toward marketing.

    Keywords: Higher Education Budget, Marketing, government, Neoliberalism, Shiraz university
  • Asoo Javaheri, Hossein Raghfar *, Yosef Abazari Pages 111-131
    Inequality, power relations, capital and gender structures are some of the important impediments women’s sports face. As a result, this latter has in recent decades attracted the attention of interdisciplinary studies and feminist theories, which despite their numerous differences, suggest similar solutions. The gap between theoretical foundations of these approaches and complexities of women’s objective conditions has caused important challenges especially in countries such as Iran, where the application of suggested strategies has been challenged by structural impediments. Employing qualitative methods and document research, this paper offers a critical analysis of some of the most important theories of gender equality on sports and the challenges ahead. The analysis shows that in order to overcome impediments and reach equality, a meticulous knowledge is needed not only of theoretical foundations of suggested strategies but also of the respective social context. Only with such knowledge could one expect policies to correspond to objective social conditions and avoid implementing contradictory strategies that reinforce inequality and gender discrimination.
    Keywords: Critical Theory, gender equality, sports feminism, Sport, gender, Women’s Sport
  • Mojtaba Abdi, Saber Jafari Kafiabad * Pages 179-224
    Expansion, reproduction and remain of marginalization is one of obstacles of civil sustainable development. Marginalization patterns are too multiplied and affected by local components which make it impossible to prescribe macro policy programs. One of the unique representations of marginalization in Tehran is residential communities which although being grown in city context, are formally and structurally exotic and alien to the city surrounded with. This kind of communities are usually called "colony" that implies the island-like, deprived feature of these scenes. Sa'eedabad district, of Shadabad region, has embodied famous yet neglected colonies. It’s been a while that this district has been a place for visitors of Politician, men and women, and news reporters and journalist who observe less than what should. We have tried in this research to present a sympathetic, ethnographic description from different economic dimensions and power relations and urban management under the circumstance of marginalization experience of residents. The results indicate that the residents are practically deprived of chance of a fundamental change by the structural condition. Improvement in lives or escaping from this Accommodation is an infrequent and rare occurrence. The only opportunity left is implementing the programs to make the change possible by the formal institutions. The institutions' and Urban Management agents' attitude to these colonies which considers them temporal residences, results in "collusion based on mutual distrust and pessimism" mechanism that eliminates the possibility of making fundamental change by these actors.
    Keywords: marginalization, Lived Experience, Ethnography, Colony, Slumdog, Power Relations, Urban Management
  • Sona Habibi, Sadegh Salehi * Pages 225-253
    The destruction of the environment as a global issue is mainly due to the behavior of human society. The increasing destruction of natural resources, which is one of the most important challenges in Iran's environmental environment, confirms the fact that social contexts provide the necessary basis for environmental behavior. From the perspective of environmental sociology, several factors influence the formation of environmental behaviors. According to Inglehart, socioeconomic development, Formative Security, Cognitive Mobilization, diminishing economic utility, objective problems- subjective values and structural-institutional factors are the forces that produce behavioral change. Social development, as the most fundamental factor in shift, provides a set of causal conditions necessary for environmental concern. The aim of this paper is to provide a modified model of Inglehart's theory of Post-metamaterial values regarding the prerequisites for environmentalism. According to this theory, the efficiency of the social structures of society in different dimensions expands the necessary bases for environmental behaviors. And the interaction between a set of factors provides opportunities and limitations for environmental behaviors. Economic development alone does not lead to Post-metamaterial values, Rather, a chain of causal relationships facilitates the rise of these values. Although economic security is one of the important determinants of Post-metamaterialism, other non-economic factors also contribute to the establishment of Post-metamaterialism. Obviously, the lack of these components is known as a missing factor in sustainable environmental behaviors.
    Keywords: Environmental Destruction, Environmental Behaviors, Post-metamaterial Values, Prerequisites for Post-metamaterial Values, socio-economic development
  • Mohsen Niyazi, Ayoub Sakhaei * Pages 255-297

    The aim of this study was to investigate the effect of sociological structures on social health. This study is quantitative and survey research. The statistical population of citizens 18 years and older in Kashan and the sample size based on Cochran's formula is 384 people who were selected by multi-stage and random cluster sampling. The theoretical framework is a combination of the theories of Durkheim, Bourdieu, Armstrong and Keys. The tool used in data collection is a questionnaire. In order to obtain the validity of the questionnaire, face validity method was used and in order to evaluate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient and composite reliability coefficient were used. Data were analyzed using Spss, Lisrel and PLS. The results showed that the variables of "social capital, cultural capital, social support and religiosity" have a direct and significant relationship and the variables of "feeling abnormal" have an inverse and significant relationship with social health. Also, the results of structural equation modeling showed that more than one third (36%) of social health changes are explained by the sum of independent variables.

    Keywords: Social Health, Sociological Structures, Kashan
  • Anahita Rozitalab, Heshmatolah Asgari * Pages 299-323

    In this study, considering the importance of crime and its harmful socio-economic effects, after specifying the model to investigate the economic factors affecting crime (unemployment rate, inflation rate and real exchange rate) on crime using the Markov-swtiching model and time series data (1984-2013) has been studied in Iran.The main focus of the paper is on crime and unemployment variables and other influential variables have been included in the model of control variables vector.. The results show that the relationship between unemployment at high levels of crime is positive and direct and at low levels of crime there is a negative relationship, and other economic variables such as real exchange rate, inflation rate have a positive effect on crime. Crime as a phenomenon Social, like other social phenomena, has different dimensions, and various factors can play a role in its occurrence, and as a result, social phenomena change slowly. Thus, if the social and economic environment of politics has a direct impact on crime rates, crime cannot be prevented in a country by increasing the punishment for criminals or forcing the police to deal with them or creating economic well-being and raising their standard of living. Preventing the crime of persons requires a comprehensive effort in all its dimensions so as to achieve success in this regard.

    Keywords: Unemployment rate, Inflation rate, Real Exchange Rate, Markov Switching, crime
  • Majid Soleymani Sasani, Elham Akbari * Pages 325-359

    Every generation has its own special spirits and wants that are rooted in its historical and environmental conditions and are deeply affected by technology. Based on the theoretical approach of "media generations", new media in each historical period determine many of the cognitive dimensions in each generation. On this basis, media and its consumption have different functions such as notification, entertainment, identity building, narration, presenting ideologies, values, and beliefs; they can form generations epistemologically. Therefore, for each generation, media as lived experience is recognized as the agent of sociability, identity building, and knowledge of the world around. With this approach in mind, the present research analyzed the cultural and media consumptions in media generations in Tehran and through conducting a survey, investigated the consumption degree and motivation in media generations based on the existing social media and virtual environments. In this research, a multi-stage sampling method was used and the individual (the social media user) was the analysis unit. The research results showed that there was not a significant relationship between media generations and "watching TV", " watching satellite ", "studying the press" and "studying books". However, as the media generation age decreased, the degree of the use of "online radio and television", "online games", "music and movie websites", "educational websites" and "servicing platforms" increased. Yet, as the media generation age decreased, the use of more traditional media such as radio decreased. Moreover, in general, the longest time spent in a virtual environment was dedicated to the music and movie and educational websites respectively. Also, the results showed that almost all media generations used the virtual environment for receiving articles and studying online books to the same degree and there was no relationship between media generations and receiving articles and studying books.

    Keywords: Media generations, Social media, Cultural consumption, media consumption
  • Moghgan Pirak, Fatemeh Bagheri Heydari, Arash Hasanpour * Pages 361-393
    Floods are one of the natural disasters. Our understanding of floods as a catastrophe is a constructivism - interpretive. We will try to identify the flood narrative in the lived experience of the flood victims. The main question of the research is: how do the people of Poledokhtar city narrate the flood disaster? To answer this question in the tradition of qualitative research in the framework of the method of narrative analysis and qualitative interviews with eighteen samples, we have collected information and analyzed it. The results of this study show that the understanding of flood victims is in the context of technocratic shortcomings and inefficiencies, as well as under the religious paradigm as divine punishment and atonement for sins. The flood disrupts the supposed order of the communities and distorts the dignity of the flood victims and creates events such as displacement, humiliation and discrimination for them. The flood disaster has also created a dialectic of cooperation and division that is changing the social order. The flood victims' account of the post-flood situation also suggests that these situations create a kind of local and public dissatisfaction that can politicize the risk of floods and fluctuate social capital. Also in the catastrophic continuum, the vulnerability of flood victims has two cultural and material aspects that are manifested in experiences such as lack and need. Social resilience and dealing with disaster is also achieved by resorting to meaningful religious systems and the idea of self-salvation despite the death of other and the experience of loss.
    Keywords: Flood, Disaster, critical events, apocalyptic situation, life in a conx, Displacement, forgetfulness
  • Abbas Khodabakhsh, Kambiz Mostafapour * Pages 395-418

    Increasing population of cities, urban waste management, and different mechanisms of engaging the citizens to participate in the process of urban waste management, is one of the most important challenges of urban management, especially in metropolitans. Citizens’ participation and any success in waste management inevitably have many environmental and economic positive outcomes. This research is in pursuit of dealing with the effect of citizens’ social capital on increasing their participation in municipal waste management in Tehran. This research methodically uses three methods survey, documentary study, and scenario building. The statistical society of the study is citizens of Tehran. 950 cases were selected as statistical sample from 22 districts of Tehran by multi-stage cluster sampling. The results show that the variables of awareness of affairs with β = 0.544, charitable participation with β = 0.338, formal participation with β = 0.306, religious participation with β = 0.239, social trust with β = 0.138, level of education with β = 0.132, age with β = 0.125, and finally satisfaction with the municipality with β = 0.124, respectively have the highest statistical relationship with the variable participation in waste segregation. The values of the regression model shows that the variable satisfaction with the municipality explains +0.125 of the changes in participation in waste segregation from source, age -0.125, education +0.132, social trust +0.138, religious participation +0.239, formal participation +0.306, charitable participation +0.338, and awareness +0.544. Finally, using regression model data, five possible scenarios are presented. In just the fifth scenario, if the efficiency of the effective variables is at the highest level (very high), the municipal revenue of the waste segregation from the source per year is more than one thousand billion Rials.

    Keywords: Social capital, social participation, waste recycling, segregation from the source, Urban Management, waste management