فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 60 (تابستان 1400)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 60 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی نقی امیری* صفحات 201-226

    مدیریت اسلامی ترکیبی است از مدیریت (به منزله مصداقی از علم) و اسلام (به منزله مصداقی از دین) که تبیین مفهوم آن مستلزم درک درست از علم و دین و علم دینی است. تلاش های زیادی در این رابطه صورت گرفته که در قالب رویکردهای علم دینی (و به طور خاص، مدیریت اسلامی) موضوعیت یافته اند. یکی از این رویکردهای مهم دیدگاه علم دینی آیت الله جوادی آملی است که توجه به آن منجر به شکل گیری رویکردی خاص از علوم اسلامی و به ویژه مدیریت اسلامی، در فضای علمی، گردیده است.  هدف از این پژوهش آن بود که با ابتناء بر نظریه علم دینی آیت الله جوادی آملی و ابعاد مختلف آن و الهام از مفهوم دین، علم، عقل، و نقل مدیریت اسلامی و خصوصیات آن بررسی و فهمیده شود. پژوهش حاضر کیفی، توصیفی، و مبتنی بر روش تجزیه وتحلیل است. نتایج حاصله منتهی به تعریف مدیریت اسلامی، در چهار بعد اساسی شده است: بدین نحو که اولا در پرتو دین شناسی و تعمیم مفهوم دین(اصول کلی و آموزه های اسلامی(، ثانیا، در پرتو علم شناسی و گستره آن بر مبنای توسعه مفهوم عقل، ثالثا، در پرتو فلسفه شناسی و نسبت فلسفه مطلق و مضاف و رابعا، در پرتو روش شناسی و نسبت روش های مختلف(تجربی، عقلی، عرفانی و نقلی)  و متناسب با انها، زوایایی از  مدیریت اسلامی، تبیین شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت، اسلام، دین، علم، عقل
  • غلامرضا جباری مراغوش، جهانگیر یاری حاج عطالو*، صادق ملکی آوارسین صفحات 227-250

    اعضای هییت علمی نقش اساسی در دانشگاه و جامعه دارند که نمی توان به آن بی توجه بود. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف سنجش روابط علی بین جامعه‏پذیری سازمانی با پاسخگویی و رفتار اخلاقی، با نقش میانجی هویت سازمانی، میان اعضای هییت علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری همه استادان تمام وقت 13 واحد دانشگاهی و در مجموع 695 نفر بود که با روش نمونه‏گیری طبقه‏ای نسبی حجم نمونه از جدول کرجسی مورگان 263 نفر انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از چهار پرسشنامه‏ استاندارد (جامعه‏پذیری سازمانی تایورمینا، هویت سازمانی آشفورث و مایل، رفتار اخلاقی سوانسون و هیل، پاسخگویی هاچوارتر) استفاده شد. روایی محتوایی و روایی سازه‏ای پرسشنامه‏ها تایید شد و پایایی نهایی با آلفای کرونباخ مناسب بود. نتایج به دست آمده نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار بین جامعه‏پذیری سازمانی با پاسخگویی و رفتار اخلاقی با نقش میانجی هویت سازمانی بود. در نتیجه، جامعه پذیری سازمانی هم به طور مستقیم هم به طور غیرمستقیم با میانجیگری هویت سازمانی می تواند پاسخگویی و رفتار اخلاقی اعضای هییت علمی را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، پاسخگویی، جامعه پذیری سازمانی، رفتار اخلاقی، هویت سازمانی
  • میر علی سیدنقوی، علی پوربهروزان*، رسول قربان علی زاده صفحات 251-280
    هدف

    سازمان به منزله یک سیستم باز باید همواره آماده تغییر و تحول باشد. اما معمولا موانعی بر سر راه این تحولات وجود دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر شناخت فرایند شکل گیری اینرسی و غلبه بر آن بود.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر بر مبنای فلسفی تفسیری، جهت گیری بنیادی، روش ‏کیفی، و استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد است. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارکنان شرکت های کوچک و متوسط فعال در صنعت تجهیزات اداری و شبکه در شهر تهران بودند و نمونه آماری 22 نفر از این افراد بود.

    یافته ها

    پژوهش نشان داد تعهدات متعارض علت شکل گیری اینرسی است. ویژگی اینرسی بی تحرکی و تفکر کانالیزه (مقوله زمینه‏ای) است که بر شکل گیری راهبردها تاثیر مستقیم دارد. کیفیت ارتباطات نیز در نقش مداخله گر می تواند بر موفقیت یا شکست راهبردها تاثیر بگذارد که در صورت موفقیت راهبردها اینرسی سازمان تبدیل به انعطاف پذیری خواهد شد.

    نتیجه

    مقاومت در برابر تغییر به این دلیل است که تعهد و دلبستگی افراد به تغییر جای خود را به تعهد و دلبستگی به تعهدی دیگر داده است. بنابراین، توان آنان به جای همراهی با تغییر صرف مقابله با آن می شود و این گونه تلاش ها برای تغییر خنثی می‏شود. چنین رفتاری نوعی مصونیت و ایمن سازی شخصی در برابر تغییر است و این گونه تعهدات متعارض نقش اصلی در شکل گیری اینرسی پیدا می کند.

    کلیدواژگان: اینرسی، بی تحرکی، تعهدات متعارض، تفکر کانالیزه، مدیریت تغییر
  • داود قربان زاده*، محمد طالقانی، آتنا راه حق صفحات 281-301

    در پژوهش حاضر چگونگی مشارکت سیستم ارتباطی داخلی متقارن و رهبری پاسخگو در ارتقای یک فرهنگ احساسی مثبت و کیفیت روابط کارکنان سازمان و اثر آن بر هواخواهی کارکنان میان کارکنان خط مقدم هتل بررسی شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، شیوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی، و به لحاظ بررسی روابط بین متغیرها همبستگی با تاکید بر مدل سازی معادلات ساختاری است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، داده ها از 210 نفر از کارکنان خط مقدم هتل اسپیناس در سطح شهر تهران به روش تصادفی ساده جمع آوری شد. نتایج آزمون فرضیه ها با به کارگیری نرم افزارهای SPSS و SmartPLS3 حاکی از آن بود که ارتباطات داخلی (ارتباطات متقارن و رهبری پاسخگو) تاثیر مثبتی بر ارتقای فرهنگ احساسی مثبت و کیفیت روابط کارکنان سازمان دارد. همچنین، فرهنگ احساسی مثبت و کیفیت روابط کارکنان سازمان نیز تاثیر مثبتی بر هواخواهی کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: ارتباطات داخلی، فرهنگ احساسی مثبت، کیفیت روابط کارکنان سازمان، هتل، هواخواهی کارکنان
  • انسیه ترابیان، جعفر رحمانی*، سیف الله فضل الهی قمشی صفحات 303-323

    رشد تحقیقات در حوزه علوم انسانی بر کسی پوشیده نیست. طبق نظر بسیاری از دانشمندان تسلط بر همه ابعاد امکان ندارد. بنابراین تحقیقاتی که عصاره تحقیقات موجود را در یک موضوع خاص به روشی منظم فراهم آورند بسیار ارزشمندند. پژوهش حاضر با هدف ترکیب کمی نتایج پژوهش های انجام شده در حوزه تعلق خاطر کاری کارکنان و تعهد سازمانی افراد در ایران انجام شده است. روش پژوهش فراتحلیل است که پس از بررسی تعداد زیادی از مقالات و پژوهش های صورت گرفته، با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی مانند SID، Magiran، Irandoc، Civilica، Ricest، Noormags، و Ensani.ir، تعداد بیست مقاله منتشرشده بین سال های 1390 تا 1398 و 2009 تا 2019 انتخاب شد. همچنین جهت رعایت ملاک‏های ورود و استخراج اطلاعات مربوط به هر مطالعه از چک لیست استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار فراتحلیل CMA 2 کمک گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد تعلق خاطر کاری کارکنان با تعهد سازمانی با میانگین اندازه اثر 558/0 رابطه متوسط رو به بالا دارد.

    کلیدواژگان: احساس مشترک، انگیزش، تعلق خاطر کاری کارکنان، تعهد سازمانی، خروج از سازمان، فراتحلیل
  • علی یوسفی، عادل زاهد بابلان*، مهدی معینی کیا صفحات 325-351

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فرهنگ مدرسه و اثربخشی مدرسه با نقش تعدیلگری اندازه مدرسه بود. روش تحقیق توصیفی همبستگی و مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش همه معلمان مدارس دولتی دوره اول متوسطه استان اردبیل در سال تحصیلی 1397 1398 با حجم 3064 نفر از 422 مدرسه بود. نمونه آماری پژوهش با حجم 418 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی از 202 مدرسه انتخاب شد. داده ها از طریق پرسشنامه فرهنگ مدرسه گرونرت و ولنتاین با ضریب آلفای 94/0 و پرسشنامه اثربخشی مدرسه هوی با ضریب آلفای 90/0 جمع آوری شد. نتایج اجرای آزمون ضریب همبستگی نشان داد بین همه ابعاد فرهنگ مدرسه و اثربخشی مدرسه رابطه معنادار مثبت وجود دارد. با اجرای مدل معادله ساختاری اولا معلوم شد مدل مفروض از برازش قابل قبولی برخوردار است و ثانیا اثر مستقیم و رابطه معنادار بین فرهنگ مدرسه و اثربخشی مدرسه تایید شد. نقش تعدیلگری اندازه مدرسه در رابطه بین فرهنگ مدرسه و اثربخشی مدرسه با هیچ یک از دو روش مدل‏یابی معادلات ساختاری و رگرسیون سلسله مراتبی تایید نشد. بر اساس یافته‏ ها می‏توان نتیجه گرفت که اثربخشی به منزله یک هدف اساسی، بدون توجه به اندازه های کوچک و متوسط و بزرگ مدرسه، به ‏طور یکنواخت تحت تاثیر فرهنگ مدرسه قرار دارد.

    کلیدواژگان: اثربخشی مدرسه، اندازه مدرسه، فرهنگ مدرسه، معلمان
  • الهام ازنب*، آصف کریمی، مینا مهرنوش صفحات 353-375

    تامین مالی جمعی یک فراخوان عمومی در بستر اینترنت با جمعیتی گسترده است که با دریافت پاداش‏های مادی و معنوی همراه است. هدف از تامین مالی جمعی، گردآوری سرمایه‏های خرد در جامعه برای تامین مالی برای انواع مختلفی از پروژه‏ها صورت می‏گیرد. هم سو با مطالعات پیشین، در این پژوهش به عواملی که بر تامین مالی جمعی تاثیر می‏گذارد پرداخته شد. سپس، برای شناسایی عوامل جدید و صحه‏گذاری بر نتایج به دست آمده در گذشته، مصاحبه نیمه ساختاریافته با پانزده نفر از کارشناسان و خبرگان تامین مالی جمعی، که در خانه سرمایه‏گذاری فعالیت داشته اند، صورت گرفت. روش نمونه‏گیری از نوع هدفمند قضاوتی بود. برای تحقق این هدف از تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. طبق متون گذشته و مصاحبه‏های صورت گرفته عواملی که در موفقیت رفتار تامین مالی جمعی تاثیرگذارند شناسایی شده اند که عبارت اند از: عوامل جمعیتی، عوامل محیطی، عوامل تاثیرگذار بر پروژه. در تحلیل محتوایی، مفهوم‏های جدیدی از این عوامل با استناد بر مصاحبه استخراج شد که در نهایت به ایجاد مدلی انجامید که بر موفقیت تامین مالی جمعی تاثیرگذار است. منجر به ایجاد  مدلی که تاثیرگذار بر موفقیت تامین مالی جمعی می‏باشد، را نشان می‏دهد.

    کلیدواژگان: پلتفرم تامین مالی جمعی، تامین مالی، تامین مالی جمعی
  • مهدی محمدرضایی، محمدعلی سرلک*، ابوالحسن فقیهی صفحات 377-404

    در عصر حاضر اهمیت مدیریت دانش و تاثیر آن بر جنبه های مختلف سازمان، از جمله جایگاه سازمان میان رقبا و کسب مزیت رقابتی، به طور فزاینده ای رو به افزایش است. در فضای رقابتی امروز کارکنانی که دانش را خلق می کنند و از آن در جهت توسعه سازمان و ارایه محصولات و خدمات بهتر بهره می برند تاثیر قابل توجهی در بهره وری سازمان ها و جایگاه سازمان میان رقبا دارند. بنابراین، تلاش جهت افزایش بهره وری کارکنان دانشی و شناسایی عوامل موثر بر آن می تواند تاثیر قابل توجهی بر موفقیت سازمان ها بگذارد. هرچند عدم اطمینان در بازارهای جهانی سبب شده است تا نتوان به صورت دقیق میزان بهره وری کارکنان دانشی را ارزیابی کرد، در این پژوهش سعی شد با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره در محیط فازی به عدم اطمینان موجود پاسخ داد. بنابراین، از روش دلفی فازی برای تعیین معیارها بین 12 نفر از خبرگان شرکت های دانش بنیان و از روش بهترین بدترین فازی جهت ارزیابی وزن معیارهای بهره وری کارکنان دانشی کمک گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد از بین معیارهای موجود «وجدان کاری»، «تعهد»، و «مسئولیت پذیری کارکنان» مهم ترین معیار ارزیابی بهره وری کارکنان دانشی است. این بدان مفهوم است که اگر سازمانی بخواهد بهره وری خود را از طریق کارکنان دانشی خود ارتقا دهد، باید کارکنانی داشته باشد که به سازمان تعهد داشته باشند تا بتوانند با حل به موقع مشکلات بهره وری سازمان را ارتقا و توانایی سازمان را جهت رقابت در بازارهای جهانی افزایش دهند.

    کلیدواژگان: بهره وری سازمانی، بهره وری کارکنان دانشی، روش بهترین بدترین فازی، روش دلفی فازی
|
  • Alinaghi Amiri * Pages 201-226

    Islamic Management is a mixture of management (as an instance of science) and Islam (as an instance of religion) whose explanation requires a proper understanding of science, religion, and religious science. Efforts have been made in this regard, which have resulted in the formation of religious science approaches in general, and Islamic management in particular. One of the most important of these approaches is Ayatollah Javadi Amoli's religious science viewpoint, which provides a special representation of Islamic sciences (and especially Islamic management) in the scientific world. The purpose of this research is to study the Islamic management and its characteristics based on Ayatollah Javadi Amoli’s religious science theory and its various dimensions, as well as inspirations from the concepts of religion, science, reason, and narrations. The present study is a qualitative, descriptive, and analytical research project. The results of this study include the definition and explanation of Islamic management in four main dimensions: first, in the light of theology and the generalization of the concept of religion, general principles and Islamic teachings, secondly, in the light of science and its scope based on the development of the concept of reason, Thirdly, in the light of philosophy and the relationship between absolute philosophy and complementary philosophy, and fourthly, in the light of the methodology and the relationship between various experimental, rational, mystical, and narrative methods.

    Keywords: management, Islam, Religion, Science, philosophy, reason, Narrations
  • Gholamreza Jabbari Maraghoush, Jahangir Yari Haj Atalou *, Sadegh Maleki Avarsin Pages 227-250

    Faculty members play an essential role in university and society and cannot be ignored. The purpose of this study was to assess the causal relationships between organizational socialization and ethical behavior and responsibility with the mediating role of organizational identity among faculty members of Islamic Azad University branches in the West Azarbaijan. The study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of nature and method. The statistical population was comprised of all 695 full-time faculty members in 13 university branches. The Krejcie-Morgan table was used to select 263 people for data collection through proportional stratified random sampling.  Four standard questioners were used to gather data, including Taormina’s organizational socialization, Ashforth and Mail’s organizational identity, Swanson and Hill's ethical behavior, and Hatchwar’s Responsibility questionnaires. The content and construct validity of the questionnaires were confirmed and their reliability was found to be at an adequate level using Cronbach's alpha. The results showed a significant and positive relationship between organizational socialization and responsibility and ethical behavior through the mediating role of organizational identity. As a result, organizational socialization, both directly and indirectly through the mediation of organizational identity, can affect the responsibility and ethical behavior of faculty members.

    Keywords: Organizational Socialization, organizational identity, responsibility, Ethical Behavior, Faculty Members
  • Mir Ali Seyed Naghavi, Ali Poorbehroozan *, Rasoul Ghorbanalizadeh Pages 251-280
    Purpose

    As an open system, the organization must always be ready for change, but there are usually obstacles to change. Therefore, the purpose of this study is to identify and overcome the process of inertia formation.

    Methodology

    The present study is based on an interpretive philosophy, fundamental orientation, qualitative method, and the grounded theory strategy. The statistical population of the study is comprised of managers and employees of small and medium-sized companies active in the office and network equipment industry in Tehran, with 22 participants selected out of these.

    Results

    The research showed that conflicting commitments are the cause of inertia formation. It is characterized by inactivity and channelized thinking that directly influence the formation of strategies. The question of the quality of communication can influence the success or failure of strategies as an intervening factor. If strategies succeed, the inertia of the organization will turn into flexibility.

    Conclusion

    The individuals’ commitment and attachment to phenomena other than change is the reason for resistance to change. Therefore, instead of trying to cope with change, they try to oppose it, and so, attempts to change are thwarted. Such a behavior is a form of personal immunity and security against change, and suchlike conflicting commitments play a central role in the formation of inertia.

    Keywords: Inertia, change management, Conflicting Commitments, Inaction, Channeled Thinking
  • Davood Ghorbanzadeh *, Mohammad Taleghani, Atena Rahehagh Pages 281-301

    This study examines how the symmetrical internal communication system and responsive leadership contribute to promoting a positive emotional culture and the quality of employee-organization relationships and its effects on employees' advocacy among hotel frontline staff.The present research is an applied project in terms of purpose, a survey in terms of data collection method, and a correlational study based on structural equation modeling in terms of data analysis method. In order to achieve the aim of the research, the data were collected from 210 frontline employees of Espinas Hotel in Tehran through simple random sampling method. The results of testing hypotheses using SPSS and SmartPLS software indicate that internal communication (i.e., symmetrical communication and responsive leadership) has a positive effect on promoting positive emotional culture and the quality of employee-organization relationships. The positive emotional culture and the quality of employee-organization relationships in turn have a positive effect on employee advocacy.

    Keywords: Positive emotional culture, Quality of Employee-Organization Relationships, Internal Communication, Employee Advocacy, hotel
  • Ensiyeh Torabian, Jafar Rahmani *, Saifullah Fazl Elahi Ghomshi Pages 303-323

    The growth of research in the humanities is clear to everyone. According to many scientists, it is not possible to master all aspects of a subject, so it is important to do research that provides an extract of research on a particular subject in a systematic way. The aim of this study was to provide a quantitative meta-analysis of the results of research conducted in the field of employees’ work engagement and their organizational commitment in Iran. The research method is meta-analysis. After reviewing a large number of related articles and researches on information databases such as SID, Magiran, Irandoc, Civilica, Ricest, Noormags, and Ensani.ir, 20 articles published between 2009 and 2019 were selected. Moreover, a checklist was used to comply with the criteria for feeding and extracting information related to each study. CMA 2analytical software was used to analyze the data. The results showed that the employees’ work engagement has a moderate to high relationship with organizational commitment (with an average effect size of 0.558).

    Keywords: work engagement, Organizational Commitment, Meta-analysis, Motivation, Commonsense, Leaving the organization
  • Ali Yousefi, Adel Zahed Bablan *, Mehdi Moeinikia Pages 325-351

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between school culture and school effectiveness through the moderating role of school size. The research method was descriptive-correlation and based on structural equation model. The statistical population of the study consisted of all 3064 teachers from 422 schools in Ardebil province's public junior high school teachers in the academic year 2018-19. A statistical sample of 418 people was selected from 202 schools using proportional stratified sampling. Data were collected by school culture questionnaire of Gruenert and Valentine (1998) and school effectiveness questionnaire of Hoy (2009). Their Cronbach's alpha coefficients were 0.94 and 0.90, respectively. The results of correlation coefficient test showed that there is a positive significant relationship between all dimensions of school culture and school effectiveness. Moreover, by applying the structural equation model, it was first shown that the assumed model had an acceptable fit, and secondly, the direct effect and the significant relationship between school culture and school effectiveness were confirmed. Finally, the moderating role of school size on the relationship between school culture and school effectiveness was not confirmed by neither structural equation modeling nor hierarchical regression. According to the results of this study, we might conclude that effectiveness – as a basic goal for schools – is uniformly affected by school culture, regardless of small, medium, and large school sizes.

    Keywords: school effectiveness, school culture, School Size, teachers
  • Elham Aznab *, Asef Karimi, Mina Mehrnosh Pages 353-375

    Crowdfunding is a public call on the Internet to a large population that is accompanied by material and spiritual rewards. The goal of raising micro-capital in the community is to finance a variety of projects. In line with the previous related studies, this study first addressed the factors that affect crowdfunding. Then, in order to identify new factors and endorse results that had been identified in the past, a semi-structured interview with 15 fundraising experts and practitioners working in the Investment House was done (who were selected using purposive sampling). To achieve this goal, qualitative content analysis has been used. According to the results of the analysis of the previous studies and the conducted interview, the factors that influence the successfulness of crowdfunding behavior were identified, including demographic factors, environmental factors, and factors affecting the project. In content analysis, new concepts were extracted from these factors based on interviews that ultimately led to the development of a model that shows factors influencing crowdfunding behavior.

    Keywords: Financing, Crowdfunding, Crowdfunding platform
  • Mahdi Mohammadrezai, Mohammad Ali Sarlak *, Abollhassan Faghihi Pages 377-404

    Nowadays, the importance of knowledge management and its impact on various aspects of the organization, including the position of the organization among competitors and gaining a competitive advantage, is increasing. In today's competitive environment, employees who create knowledge and use it to develop the organization and provide better products and services have a significant impact on the productivity of organizations and the organization's position among competitors. Therefore, efforts to increase the productivity of knowledge workers and identify the factors affecting it can have a significant impact on the success of organizations. Although uncertainty in global markets has made it difficult to evaluate accurately the productivity of knowledge workers, an attempt is made in this research to respond to the existing uncertainty by using multi-criteria decision-making methods in a fuzzy environment. To this end, the Delphi method is used to determine the key criteria as viewed by 12 experts of knowledge-based companies and the best-worst fuzzy method is used to evaluate the weight of the Knowledge workers’ productivity criteria. The results show that among the criteria of knowledge workers productivity, the “work conscience, commitment, and responsibility” is the most important criteria for the evaluation of knowledge workers’ productivity. This means that if an organization wants to improve its productivity through its knowledge workers, it must have employees in its organization who are committed to organizational issues to be able to improve the organization's productivity and increase the organization's ability to compete in global markets by solving problems on time.

    Keywords: Organizational Productivity, Knowledge workers’ productivity, Delphi Fuzzy Method, Best-Worst Fuzzy Method