فهرست مطالب

پژوهش های پنبه ایران - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1399)

مجله پژوهش های پنبه ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی حسینایی، سید غلامرضا موسوی*، سید حمید رمضانی صفحات 1-18
    به منظور بررسی اثر رقم، تراکم و تداخل علف های هرز بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و کیفی پنبه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد بیرجند در سال 1394 اجرا گردید. عوامل تحقیق شامل دو رقم (فیلستانی و خرداد)، دو سطح تراکم (14 و 28 بوته در مترمربع) و چهار سطح تداخل علف های هرز (عاری از علف هرز در کل دوره، تداخل تا 40، 60  و80 روز پس از سبز شدن پنبه) بود. نتایج نشان داد رقم خرداد در مقایسه با رقم فیلستانی در صفات عملکرد دانه و عملکرد روغن از برتری معنی دار به ترتیب 9/17 و 1/15 درصدی برخوردار بود. همچنین با افزایش تراکم از 14 به 28 بوته در مترمربع، عملکرد دانه و عملکرد روغن به طور معنی دار و به ترتیب 90 و 3/100 درصد افزایش یافت، اما تعداد انشعابات ساقه اصلی و هدایت روزنه ای به طور معنی دار و به ترتیب 6/28 و 10 درصد کاهش یافت. با افزایش طول دوره تداخل علف های هرز تا 80 روز نسبت به تیمار عاری از علف هرز در کل دوره رشد تعداد انشعابات ساقه اصلی، عملکرد دانه، عملکرد روغن و درصد روغن به طور معنی دار و به ترتیب 3/61، 94، 5/96 و 1/53 درصد کاهش یافت. براساس نتایج این تحقیق می توان کشت رقم خرداد در تراکم 28 بوته در متر مربع و عاری نگهداشتن مزرعه از علف هرز در کل دوره رشد را برای دست یابی به حداکثر عملکرد روغن در زراعت پنبه در منطقه بیرجند توصیه کرد.
    کلیدواژگان: روغن، رقابت، عملکرد، غوزه، هدایت روزنه ای
  • حسن ابراهیمی، سهیل پارسا، مجید جامی الاحمدی، علی راحمی کاریزکی*، سید حسین حسینی صفحات 19-34

    زوال بذر یکی از عوامل مهم کاهش دهنده بنیه و جوانه زنی در بذر می باشد. جهت بررسی تاثیر هورمون جیبرلیک اسید بر بازیابی و بهبود شاخص های رشدی بذور زوال یافته پنبه رقم ورامین آزمایشی به صورت کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح زوال (48 و 96 ساعت) به همراه شاهد و دو غلظت 500 و 1000 پی پی ام اسید جیبرلیک به همراه شاهد و زمان اعمال تیمار هورمون به سه صورت (قبل از زوال، بعد از زوال و قبل و بعد از زوال) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که در ترکیب های تیماری بدون زوال، در غلظت 500 پی پی ام، طول ساقه چه وریشه چه، وزن خشک ریشه چه، مقدار استفاده از ذخایر بذر، کارایی استفاده از ذخایر بذر و کسر ذخایر مصرف شده بذر بهترین شرایط را داشتند. در آزمایش اعمال پرایم قبل از زوال در غلظت 500 پی پی ام صفات سرعت و یکنواختی جوانه زنی، D10،D90، طول ساقه چه، طول ریشه چه، وزن خشک ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، مقدار استفاده از ذخایر بذر، کارایی استفاده از ذخایر و کسر ذخایر مصرف شده بذر بهترین نتایج را داشتند و در غلظت 1000 پی پی ام، درصد جوانه زنی در بالاترین مقدار بود. بطورکلی در ازمایشات انجام شده اسید جیبرلیک با غلظت 500 پی پی ام بهترین بازیابی و بهبود بذور زوال یافته را نشان داد.

    کلیدواژگان: بنیه بذر، پیری تسریع شده، جوانه زنی
  • مرتضی عرب سلمانی* صفحات 35-48

    پوسیدگی ‎بذر، بیماری‎های گیاه‎چه و تریپس مهم‎‎ترین عوامل خسارت‎زای پنبه می‎باشند. بذر پنبه رقم ورامین با قارچ‎کش‎های سولفور،کاربوکسین‎تیرام و گل‎گوگرد و حشره‎ کش‎های‎ ایمیداکلوپراید و تیودیکارپ به نسبت پنج در هزار بذر به صورت جدا و توام پوشش داده شدند. بذرها درون ماسه ساحلی سترون کاشته و با آب سترون آبیاری شدند. گیاه‎چه‎ های بیمار و بذر‎های پوسیده از گلدانک ها بیرون آورده و پس از شست‎شوی اولیه با آب و ضد‎عفونی با هیپوکلریت‎سدیم نیم‎ درصد، قطعات کوچکی از بافت آلوده انتخاب وبه محیط کشت عصاره سیب‎زمینی آگار حاوی آنتی‎‎‎‎‎‎‎‎بیوتیک انتقال داده شدند. شناسایی جدایه‎ های قارچی به دست آمده بر اساس ویژگی‎های شکل ‎شناسی انجام شد. با توجه به نتایج، مناسب‎ترین تیمار برای ضد‎عفونی بذرپنبه به ترتیب گل‎گوگرد، گل‎گوگرد به همراه ‎ایمیداکلوپراید، سولفور، سولفور به همراه تیودیکارپ، کاربوکسین‎‎تیرام به همراه تیودیکارپ، کاربوکسین‎تیرام به همراه ‎ایمیداکلوپراید، گل‎‎‎‎گوگرد به همراه تیودیکارپ، سولفور به همراه ‎ایمیداکلوپراید توصیه می‎شود،  قارچ‎های Alternaria sp.،  Aspergillus spp.،Basipetospora sp.، Bipolaris sp.، Cephalosporium sp.، Cheatomium sp.، Cladosporium sp.، Fusarium spp.،  Geotrichum sp.، Melanospora sp.،  Monascus sp.، Myrothecium sp.،  Mucor sp.،  Penicillium spp.، Rhizoctonia sp.، Rhizopus sp.، Sclerotium sp.، Ulocladium sp.، با فراوانی متفاوت ازجنین،پوسته بذر، بذر، گیاه‎چه ‎های بیمار و بذر‎های‎ پوسیده جداسازی شدند.

    کلیدواژگان: پنبه، گل گوگرد، ضد عفونی، قارچ کش وحشره کش
  • حسین کمری*، ابراهیم زینلی، افشین سلطانی، فرشید قادری فر صفحات 49-72

    پنبه مهم ترین منبع الیاف طبیعی در جهان و ایران به شمار می رود. سطح زیر کشت پنبه در ایران حدود 80 هزار هکتار است. هدف از این مطالعه پارامتریابی و ارزیابی مدل SSM-iCrop2 برای گیاه پنبه در مناطق و شرایط محیطی مختلف سطح زیر کشت پنبه در ایران است. جنبه های مختلف رشد و نمو گیاه در مدل SSM-iCrop2 به صورت زیربرنامه هایی شامل نمو فنولوژیک، تغییرات سطح برگ، تولید و توزیع ماده خشک سازماندهی شده اند. زیر برنامه موازنه آب خاک نیز برای شبیه سازی تغییرات آب خاک و تعیین شدت تنش در مدل گنجانده شده است. مدل شبیه سازی را به صورت روزانه انجام می دهد و به اطلاعات مربوط به هوا (دمای حداکثر، دمای حداقل و...)، خاک (آلبیدوی خاک، فاکتور زهکشی و...) و مدیریت زراعی (تاریخ کاشت، تراکم و...) نیاز دارد. جهت پارامتریابی مدل از داده های آزمایشات انجام شده در نقاط مختلف کشور استفاده شد. سپس برای ارزیابی دقت پیش بینی مدل از یک سری دیگر از داده های آزمایشی استفاده گردید. نتایج حاکی از کارایی قابل قبول مدل برای پیش بینی روز تا رسیدگی)5/6 CV=، day4/8 (RMSE= و عملکرد وش) 9/13 CV=، g.m-26/56(RMSE= برای پارامتریابی و عملکرد وش (8/12 CV=، g.m-24/50 (RMSE= برای ارزیابی بود. همچنین، نتایج نشان داد که مقدار RMSE و CV به ترتیب برای شبیه سازی عملکرد (g.m-26/77، 9/12)، تبخیر و تعرق (mm3/150، 16) و مقدار آب مصرفی (mm5/178، 6/19) در مناطق مهم تولید پنبه در ایران بود. این نتایج نشان می دهد که برآورد متغیرهای مختلف توسط مدل از دقت قابل قبولی برخوردار است.

    کلیدواژگان: فنولوژی، مدل های گیاهان زراعی، مدل SSM، واسنجی مدل
  • داود فتحی، برهان سهرابی*، علی شاهنظری، محمود رائینی سرجاز، حسن مختارپور صفحات 73-90

    به منظور بررسی تاثیر روش ها، سطوح مختلف و شوری آب آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد پنبه، آزمایشی دو ساله در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان انجام شد. آزمایش در ‏قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی دو فاکتوره  با سه تکرار روی رقم ‏گلستان در سال 1396و 1397 انجام شد. در این مطالعه چهار سطح شوری آب آبیاری شامل شوری 4، 8، 12 دسی‎زیمنس بر متر و شوری آب ‏چاه (حدود یک دسی‎زیمنس بر متر) به عنوان فاکتورهای اصلی، چهار سطح مختلف آب آبیاری شامل تیمار 33، 66، ‏‏100 و 133 درصد آب مورد نیازگیاه به عنوان فاکتور اول و دو روش آبیاری کامل و آبیاری بخشی ریشه (PRD)‎ بعنوان ‏فاکتور دوم در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد عملکرد پنبه نسبت به شاهد در شوری های 12، 8 و 4 متر به ترتیب 41، 22 و 19 درصد کاهش پیدا کرد. کارایی مصرف آب نیز به میزان 30، 18 و 16 درصد ‏کاهش داشت.‏ با افزایش شوری آب آبیاری، متوسط وزن غوزه، شاخص الیاف، درصد زودرسی و عملکرد الیاف به طور ‏معنی داری کاهش یافت. ‏با افزایش مقدار آب آبیاری، میزان عملکرد پنبه، متوسط وزن غوزه، تعداد پنبه دانه در یک غوزه و تعداد غوزه به طور ‏معنی داری افزایش یافت‎.‎‏ کارایی مصرف آب در سطوح آبیاری 133، 100 و 66 درصد نسبت به تیمار 33 درصد به ترتیب به اندازه ‏‏32، 16 و 10 درصد کاهش یافته است. ‏اگرچه آبیاری بخشی باعث کاهش 96/14 درصدی عملکرد محصول نسبت به تیمار آبیاری کامل شد اما شاخص کارایی ‏مصرف آب را تا حدود 22/36 درصد افزایش داد.‏

    کلیدواژگان: تنش شوری، کم آبیاری، کارآیی مصرف آب، رطوبت خاک، شیوه آبیاری ‏
  • اسحاق آرخی، کمال قاسمی بزدی*، حسین عجم نوروزی، الهام فغانی صفحات 91-106
    با هدف بررسی تاثیر تنظیم کننده های رشد بر تعدادی از خصوصیات مورفولوژیکی ارقام پنبه، پژوهش حاضر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان طی سال‎های 1395 و 1396 انجام شد. فاکتورها شامل تیمارهای تنظیم کننده رشد با 6 سطح (شاهد، بنزیل آدنین، آبسزیک اسید، سالیسیلیک اسید، براسینواسترویید و سایکوسل) و سه رقم پنبه گلستان، کاشمر و شایان بودند. بر اساس نتایج، تنظیم کننده های رشد بر روی اکثر صفات تاثیرگذار بودند. سایکوسل بیشترین تعداد غوزه در بوته (4/13 عدد) را تولید نمود و آبسزیک اسید سبب کاهش 25 درصدی تعداد غوزه نسبت به شاهد شد. گرچه بجز آبسزیک اسید، همه تنظیم کننده‎های دیگر باعث افزایش وزن غوزه نسبت به شاهد (02/5 گرم) شدند و بیشترین وزن غوزه (52/5 گرم) مربوط به تیمار سایکوسل بود، اما به نظر می رسد این صفت بیشتر تحت تاثیر ژنتیک باشد. سالیسیلیک اسید باعث افزایش و آبسزیک اسید و سایکوسل باعث کاهش فاصله اولین شاخه زایا تا زمین شدند. بیشترین تعداد گره‎های شاخه زایای پنجم به ترتیب با میانگین 17/7، 09/7 و 07/7 عدد به محلول پاشی با سالیسیلیک اسید، براسینواسترویید و سایکوسل اختصاص یافت و کمترین آن با 07/6 و 13/6 عدد متعلق به آبسزیک اسید و بنزیل آدنین بود. در مجموع، سالیسیلیک اسید و بنزیل آدنین توانستند در افزایش فاصله میانگره ها و آبسزیک اسید و سایکوسل در کاهش آن نقش داشته باشند. از بین ارقام، گلستان با 6/12 عدد بیشترین تعداد غوزه و کمترین نسبت غوزه باز به کل غوزه ها (1/39 درصد) را داشت و دیررس ترین رقم بود اما کاشمر با 4/60 درصد غوزه باز به کل غوزه‎ها، زودرس ترین رقم بود. لذا با هدف گزینش ارقام با تعداد غوزه بالاتر، می‎توان از تنظیم کننده رشد براسینواسترویید یا سایکوسل و ارقام گلستان و شایان، اما جهت گزینش درصد زودرسی بالاتر، از سالیسیلیک اسید یا سایکوسل و ارقام کاشمر و شایان استفاده کرد. در مجموع، می‎توان تنظیم کننده رشد سایکوسل و رقم شایان را توصیه نمود.
    کلیدواژگان: رقم شایان، سالیسیلیک اسید، سایکوسل، شاخه زایا، غوزه
  • عاطفه نکونام، علی افشاری*، احمد ندیمی صفحات 107-126
    در این پژوهش، ماندگاری چهار حشره‏کش‏ تیودیکارب، ایندوکساکارب، لوفنورون و پروکلیم فیت روی بوته های پنبه و سمیت آنها بر زنبور پارازیتویید Trichogramma brassicae بررسی شد. پس از کاشت  بوته های پنبه در شرایط گلخانه و سمپاشی آن ها با غلظت توصیه شده حشره کشها، برگ های پنبه به فواصل زمانی یکروز از بوته های سمپاشی شده جدا و همراه با پارازیتویید و تخم میزبان (بید غلات)، درون ظروف پرورش قرار گرفتند. اثرات کشنده و زیرکشنده (کاهش طول عمر و قدرت پارازیتیسم) حشره کشها روی پارازیتویید به طور روزانه ثبت و سمیت و ماندگاری آنها بر اساس استاندارد سازمان بین‏المللی کنترل بیولوژیک (IOBC) رتبه بندی شد. نتایج نشان داد که تیودیکارب در مقایسه با حشره کشهای دیگر از سمیت بیش تر (حدودا صد درصد تلفات) و ماندگاری طولانی تری (حداقل 17 روز) برخوردار بود و به عنوان یک حشره کش "مضر" و "نسبتا پایدار" معرفی شد. ایندوکساکارب نیز با حداکثر 8/52 درصد تلفات و 8/62 درصد کاهش پارازیتیسم، در گروه حشره کشهای "مضر" و با 7 روز ماندگاری در گروه حشره کشهای "کم دوام" طبقه بندی گردید. پروکلیم فیت با حداکثر 3/37 درصد تلفات، 4/47 درصد کاهش قدرت پارازیتیسم و 6 روز ماندگاری، در گروه حشره کشهای "نسبتا مضر" و "کم دوام" قرار گرفت. لوفنورون با حداکثر 68/2 درصد تلفات، 69/60 درصد کاهش پارازیتیسم و 3 روز ماندگاری در گروه حشره کش های "کم ضرر" تا "نسبتا مضر" و "ناپایدار" طبقه بندی گردید. به منظور حفاظت از زنبور T. brassicae در مزارع پنبه، توصیه می شود تیودیکارب از فهرست حشره کشهای مصرفی علیه کرم غوزه حذف و بین رهاسازی این پارازیتویید در مزارع پنبه و سم پاشی با ایندوکساکارب، پروکلیم فیت و لوفنورون به ترتیب، حداقل فاصله های زمانی 7، 6  و 3 روز به عنوان دوره انتظار رعایت شود.
    کلیدواژگان: اثرات جانبی، آفت کش، سازمان بین المللی کنترل بیولوژیک
  • علی صارمی راد*، خداداد مصطفوی صفحات 127-144
    مطالعه حاضر با هدف تعیین پایداری و سازگاری عملکرد وش و تجزیه وتحلیل اثر برهمکنش ژنوتیپ- محیط 15 ژنوتیپ پنبه طی سال زراعی 1396 در چهار منطقه بیرجند، شیراز، کرج و کاشمر در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار پایه ریزی و اجرا گردید. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر محیط در سطح احتمال پنج درصد و اثر ژنوتیپ و برهمکنش ژنوتیپ- محیط در سطح احتمال یک درصد معنی دار است. بر اساس نتایج مدل امی تنها مولفه اصلی اول معنی داری شد و حدود 63 درصد از تغییرات برهمکنش ژنوتیپ با محیط را تبیین نمود. طبق بای پلات میانگین عملکرد و مقادیر مولفه اصلی اول برهمکنش در مدل امی ژنوتیپ های دلتاپاین 25، اولتان، SP731، ورامین، SB35 و شیرپان 603 از برهمکنش نزدیک به صفر برخوردار بودند که در بین آن ها تنها دو ژنوتیپ SB35 و ورامین به دلیل عملکرد بالاتر از میانگین کل به عنوان ژنوتیپ های پایدار با عملکرد بالا شناخته شدند. بر اساس تجزیه گرافیکی بای پلات محیط های تحت بررسی در دو محیط کلان قرار گرفتند و ژنوتیپ های سازگار و پایدار هر یک از محیط های کلان مشخص گردید. بیرجند و شیراز اولین محیط کلان بوده و ژنوتیپ های بختگان و مهر بیشترین سازگاری خصوصی را با آن ها نشان دادند. ژنوتیپ  N-200 دارای بالاترین سازگاری خصوصی با مناطق کرج و کاشمر (دومین محیط کلان) بود. نمودار های ژنوتیپ و محیط ایده آل به ترتیب ژنوتیپ SB35 و محیط بیرجند را نزدیک ترین ژنوتیپ و محیط به ایده آل ترین حالت ممکن معرفی نمودند. نتایج حاصله موید تاثیر زیاد برهمکنش ژنوتیپ- محیط بر عملکرد وش ژنوتیپ های پنبه می باشد.
    کلیدواژگان: بای پلات چندوجهی، پایداری، پنبه، مولفه اصلی، محیط کلان
  • حمیدرضا مهر آبادی* صفحات 145-162

    یکی از راهکارهای کاهش اثرات خسارت زای تنش شوری استفاده از ترکیباتی است که موجب افزایش جوانه زنی بذر و استقرار گیاهچه در شرایط تنش شوری می شوند. در این پژوهش اثر سولفات پتاسیم و گلایسین بر عملکرد و اجزاء عملکرد پنبه رقم ورامین با استفاده از آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در شرایط غیر شور و شور ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کاشمر و ایستگاه تحقیقات پسته فیض آباد طی دو سال 1394 و 1395 مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارها عبارت بودند از: 1- تیمار شاهد (محلول پاشی آب) 2- محلول پاشی سولفات پتاسیم (1 درصد) در دو مرحله 50 درصد گلدهی و 50 درصد غوزه بندی 3- محلولپاشی گلایسین (با غلظت100 میلی مول) در مراحل یاد شده 4- پرایمینگ بذر با گلایسین 5-  محلول پاشی سولفات پتاسیم همراه با گلایسین در مراحل یاد شده 6- پرایمینگ بذر با گلایسین همراه با محلول پاشی سولفات پتاسیم  7- پرایمینگ بذر با گلایسین همراه با محلول پاشی گلایسین 8- پرایمینگ بذر با گلایسین همراه با محلول پاشی گلایسین و سولفات پتاسیم. در شرایط شور پرایمینگ بذر و محلول پاشی سولفات پتاسیم و گلایسین سبب افزایش معنی دار تعداد بوته در واحد سطح شد. نتایج همچنین نشان دادند تیمارهای محلول پاشی و پرایمینگ بذر سبب افزایش معنی دار محتوای نسبی آب برگ و کاهش معنی دار ریزش گل و غوزه در بوته در مقایسه با شاهد شدند. از این نظر تعداد غوزه در بوته و عملکرد وش بدنبال محلول پاشی گلایسین و سولفات پتاسیم افزایش معنی داری پیدا کرد. لذا در شرایط تنش شوری تیمار بذر پنبه با گلایسین و محلول پاشی گلایسین و سولفات پتاسیم به ترتیب با غلظت های 100 میلی مولار و یک درصد رشد و عملکرد گیاه را افزایش خواهد داد.

    کلیدواژگان: تخفیف تنش، تیمار بذر، ریزش، محلول پاشی
  • سمیه ایری، آسیه سیاه مرگویی*، ابراهیم زینلی، افشین سلطانی صفحات 163-180
    جهت بررسی تاثیر گیاهان پوششی زمستانه بر کنترل علف های هرز و عملکرد پنبه رقم گلستان، آزمایشی در سال زراعی 97-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در قالب طرح اسپیلت بلوک با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل هفت نوع گیاه پوششی شامل جو (Hordeum vulgare L.)، چاودار (Secale cereal L.)، ماشک گل خوشه ای (Vicia villosa Roth.)، خردل علوفه ای (Brassica junce L.)، منداب (Eruca sativa L.)، شبدر برسیم (Trifolium alexandrinum L.) و شاهد بدون گیاه پوششی بود که در شرایط وجین و عدم وجین دستی اعمال گردید. نتایج نشان داد که ماده خشک علف های هرز در طی فصل رشد پنبه در تیمارهای بقایای ماشک گل خوشه ای و شبدر برسیم بیشتر از بقایای جو، منداب و خردل علوفه ای بود. عدم حذف علف های هرز در تیمار عدم وجین سبب کاهش تعداد قوزه در بوته، وزن قوزه و عملکرد وش به ترتیب به میزان 55، 22 و 55 درصد گردید. بیشترین عملکرد وش در شرایط وجین علف های هرز در تیمار ماشک گل خوشه ای با 5035 کیلوگرم در هکتار دیده شده که با تیمار شبدر برسیم در شرایط وجین علف های هرز (4670 کیلوگرم در هکتار) تفاوت معنی داری نداشت. این دو تیمار گیاه پوششی توانستند عملکرد وش پنبه را در مقایسه با تیمار شاهد بدون گیاه پوششی در شرایط عدم وجین به ترتیب به میزان 39 و 29 درصد افزایش دهند. کمترین عملکرد وش در شرایط وجین علف های هرز نیز در تیمارهای گیاهان پوششی جو و منداب به ترتیب با 2261 و 2403 کیلوگرم در هکتار بدست آمد که با توجه به کنترل مناسب علف های هرز در این دو تیمار، به نظر می رسد بروز اثرات دگرآسیبی ناشی از تجزیه بقایای این دو گیاه عامل کاهش عملکرد وش بوده است. با توجه به نتایج، توصیه می شود کاشت پنبه در بقایای ماشک گل خوشه ای و شبدر برسیم انجام شود و برای کنترل موثر علف های هرز از یک راهکار مدیریتی تکمیلی مانند وجین یا علف کش در مقادیر کاهش یافته استفاده شود.
    کلیدواژگان: بقایای گیاه پوششی، عملکرد وش، خصوصیات مورفولوژیک، مدیریت اکولوژیک علف های هرز
  • محمد رضی نتاج*، روح الله فائز، عبدالرضا قرنجیکی صفحات 181-192
    به منظور حفاظت بذور از عوامل بیماری زا و آفات، ضدعفونی بذر موثر است. این پژوهش جهت بررسی اثر مواد شیمیایی و غیرشیمیایی بر بیماری ها و آفات اول فصل پنبه، طی سال های زراعی 1392-1394،در ایستگاه های تحقیقات زراعی قراخیل مازندران و تحقیقات پنبه کارکنده-گلستان، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی:1- شاهد (بدون تیماربذر) 2- پوشش با مخلوط حاصل از مدفوع گاو و خاک رسی به نسبت 50 درصد (کود جامد) 3- بذر آغشته با روغن 5/1 درصد چریش (نیم آزال تی اس) 4- تیمار بذر با گایوچو به میزان 5-7 در هزار 5- تیمار بذر با کاربوکسین تیرام به میزان 7-10 در هزار 6- آغشته کردن بذور با ادرار گاو (کود مایع) بود. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از گایوچو با توجه به میزان عملکرد و درصد سبز بذر،کمترین میزان تلف شدن بوته ها مشاهده شد. تیمار چریش نیز بعد از گایوچو تاثیر مناسبی در کاهش خسارت تریس و کرم طوقه بر پنبه داشت. بیشترین تعداد شته در تیمار نیم، و کمترین آن در تیمار کود مایع مشاهده شد.کود دامی جامد جهت بذر مال کردن بذور در ابتدای فصل کشت و کاربوکسین تیرام کمترین میزان گیاه چه های خسارت دیده را داشتند. استفاده از کود‎های دامی و ترکیبات طبیعی در ضدعفونی بذر پنبه کمک شایانی به کاهش مصرف ترکیبات شیمیایی در کنترل آفات و عوامل بیماریزای ابتدای فصل پنبه خواهد کرد.
    کلیدواژگان: مرگ گیاه چه، شته، تریپس، کرم طوقه بر
  • آیدین حمیدی*، سیاوش کریمی مزیدی، مهرداد اسماعیلی مزیدی، محمدعلی انصاری، شهاب سرافرازی، مسعود حکیمی، رابعه رضائیان، زرین منفرد، فاطمه خلقتی بنا، حسن ملکی زیارتی، کامران رهنما صفحات 193-222

    به منظور تعیین ارزش زراعی و مصرف (VCU) ارقام جدید خارجی پنبه در استان فارس (داراب)، ارزیابی عملکرد وش و اجزای آن، زودرسی و کیفیت الیاف انجام شد. شش رقم خارجی جدید پنبه مورد بررسی شامل ارقام  کاریزما، لیدیا، PG2018، BA440، 5- فلش و ادسا و صفات مورد بررسی عملکرد وش، تعداد قوزه در هر بوته، وزن تک قوزه، زودرسی، کیل، طول، ظرافت، کشش، استحکام، یکنواختی، زردگی و درخشندگی الیاف بودند. نتایج نشان داد صفات مورد بررسی تحت تاثیر شرایط محیط در سال های اجرای آزمایش قرار گرفت. ارقام جدید خارجی کاریزما در سال اول و رقم فلش در سال دوم به ترتیب دارای بیشترین عملکرد وش و کیل الیاف بودند. رقم PG2018 زودرس ترین رقم بود. رقم شاهد گلستان دارای بیشترین طول الیاف و ظریف ترین الیاف و رقم جدید خارجی لیدیا دارای بیشترین استحکام، یکنواختی و درخشندگی الیاف بودند. براساس نتایج آزمون ارقام جدید خارجی کاریزما، لیدیا و PG2018 قابل توصیه برای کاشت در استان فارس می باشند.

    کلیدواژگان: معرفی رقم، تجاری سازی رقم، طول و ظرافت الیاف، درخشندگی الیاف
|
  • Mahdi Hoseynaie, Seyyed Gholamreza Moosavi *, Seyyed Hamid Ramazani Pages 1-18
    In order to study the effect of variety, density and weeds interference on morphophysiological and qualitative traits of cotton, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at Research Farm of Islamic Azad University, Birjand Branch in 2015. The research factors consisted of two varieties (Philistine and Khordad), two density levels (14 and 28 plants. m²) and four levels of weed interference (weed free in the whole period, interference up to 40, 60 and 80 days after emergence of cotton). The results showed that Khordad variety in comparison to Philistine variety had superior significant 17.9 and 15.1 %, in traits of seed yield and oil yield respectively. Also, increasing density from 14 to 28 plants per m², seed yield and oil yield significantly were increased by 90 and 100.3%, respectively but number branches of main stem and stomatal conductivity significantly were decreased by 28.6 and 10%, respectively. With increasing the length of period of weeds interference up 80 days, number branches of main stem, seed yield, oil yield and oil percent significantly were decreased by 61.3, 94, 96.5 and 53.1%, respectively. In general, based on the results of this research, cultivation of variety Khordad with density of 28 plants per m² and weeding in the whole growth period is suitable for maximum of oil yield in cotton cultivation in Birjand region.
    Keywords: Oil, Competition, yield, Boll, stomatal conductivity
  • Hasan Ebrahimi, Soheil Parsa, Majid Jami Alahmadi, Ali Rahemi Karizaki *, Seyed Hossein Hosseini Pages 19-34

    Abstract Deterioration of seeds is one of the important factors in reducing seeds vigor and limit germination. In order to investigate the effect of gibberellic acid hormone on recovery of seeds, and seedling growth in Varamin cotton seed. The experiment was done randomly three times. The experimental sets consisted of two decline levels (48 and 96 hours) with witness and 2 dense levels of gibberellic acid hormone (500 and 1000 PPM) with witness, and the treatment of gibberellic acid hormone was completed in 3 styles (before deterioration, after deterioration and before and after the deterioration. The results showed that the combination of treatments at 500 PPM without deterioration indicated that plumule length, root length, dry root weight, the amount of seed reserves, efficient use of reservoir seed, seed fraction of the resources consumedhad the best treatment. In the prime applying experiment before deterioration, in 500 PPM density with rate and uniformity of germination, D10, D90, plumlule length, root length, dry root weight, dry plumule weight, usage amount of reserves, effective use of resources, consumption and seed fraction, had the bestresult; and at 1000 PPM level the percentage of germination, demonstrated the highest improvement. Finally, in general we can say that gibberellic acid can recover deteriorated seeds.

    Keywords: accelerated aging, germination, seeds vigor
  • Morteza arab salmani* Pages 35-48

     Seed rot, seedling diseases and trips are the most important causes of cotton losses. Seeds of cotton cultivar of Varamin were dressing with fungicides sulfur, Carboxin-Thiram and micronized sulfur and insecticides imidacloprid and thidiocarpwith range of 5 gram of insecticide and fungicide for 1000 gram of seeds alone or both application .Seeds were planted in sterilized sand and irrigated with sterile water.The diseased seedling and decayed seed were removed from soil, washed with sterile water and surface sterilized with 0.5% sodium hypochlorite, and cultured on PDA media amended with antibiotics. Fungal isolates were identified based on morphological features.The results showed that the best fungicides and insecticides for seed disinfection are micronized sulfur, micronized sulfur with imidacloprid, sulfur, sulfur with thidiocarp, Carboxin-Thiram with thidiocarp, Carboxin-Thiram with imidacloprid, sulfur with thidiocarp,and sulfur with imidacloprid respectively. Fungal isolates belonging to Alternaria sp., Aspergillus sp., Basipetospora sp., Bipolaris sp., Cephalosporium sp., Cheatomium sp., Cladosporium sp., Fusarium spp., Geotrichum sp., Melanospora sp., Monascus sp., Myrothecium sp., Mucor sp., Penicillium spp., Rhizoctonia sp., Rhizopus sp.,Sclerotium sp., Ulocladium sp. were isolated with varying frequencies of embryo and seed coat ,decayed seeds and diseased seedlings

    Keywords: cotton, micronized sulfur, thidiocarp, Fungicide, insecticide, disinfested
  • Hossein Kamari *, Ebrahim Zeinali, Afshin Soltani, Farshid Ghaderi Far Pages 49-72

    Cotton is the most important fiber crop in Iran and as well as the world. The acreage of cotton is about 80,000 ha in Iran. The present study aims to determine the parameters of the SSM-iCrop2 model and evaluate the ability of the model to simulate cotton growth and yield in different regions and environmental conditions of Iran. Different aspects of crop growth are organized as sub-programs including phenological development, leaf area changes and dry matter production and distribution. Soil water balance sub-program is entered in the model to simulate changes in soil water and determination of stress severity. Simulation by the model is done on a daily basis and requires data related to atmosphere, soil and crop management. The model was tested for Iran conditions. To estimate the coefficients and evaluation of the model, data obtained from experiments conducted in various areas of the country were used. The model was evaluated using independent data following estimation of genetic parameters. The results indicated acceptable efficiency of the model in prediction of daily simulation including days to maturity (RMSE=8.4 day, CV=6.5 %) and seed cotton yield (RMSE=56.6 g/m2 and CV=13.9 %) for parameterization and seed cotton yield (RMSE=50.4 g/m2, CV=12.8 %) for evaluation. Also, the results showed that RMSE and CV values for simulation of yield, Evapotranspiration, and used water were respectively (77.6, 12.9%), (150.3 and 16%) and (178.5 and 19.6%) in major cotton production areas of Iran. These results indicate that estimates for variables are acceptable.

    Keywords: Crop models, Model calibration, phenology, SSM model
  • Davud Fathi, Borhan Sohrabi *, Ali Shah Nazari, Mahmoud Raeini Sarjaz, Hassan Mokhtar Pour Pages 73-90

    In order to investigate the effect of different methods, levels and salinity of irrigation water ‎on cotton, a two-year experiment was carried out‏ ‏at the Hashemabad Cotton Research Station ‎in Gorgan city.‎‏ ‏The experiment was performed in a randomized complete block design with ‎three replications. So, four salinity levels of irrigation water (1, 4, 8, 12 dS/m) as main factors, ‎four different levels of irrigation water‏ ‏‎(33, 66, 100 and 133% of water requirements) was ‎considered as the first factor and two irrigation methods (complete irrigation and Partial Root ‎Dry irrigation/PRD) were considered as the second factor. The results showed that compared ‎to control, cotton yield decreased by 41%, 22% and 19%, in 12, 8 and 4 dS/m salinity, ‎respectively. The water use efficiency was reduced at rate of 30, 18 and 16 percent. As the ‎salinity of irrigation water increased, the average weight of the boll, fiber index, earliness and ‎the fibers decreased significantly. As the moisture level increased, the yield of cotton, average ‎boll weight, the number of seed in a boll and the number of bolls increased significantly. In ‎additional the water use efficiency of the 133, 100 and 66% treatments compared to 33 ‎percent decreased by 32, 16 and 10 percent,‎‏ ‏respectively. The cotton yield under133, 100 and ‎‎66% treatments decreased by 32%, 16% and 10%, respectively, compared to the 33% of the ‎water requirement. Although PRD reduced crop yields by 15 percent compared to full ‎irrigation treatment, but the water use efficiency increased by 36%.‎‎‎‎‎‎

    Keywords: Salinity stress, Deficit Irrigation, Water use efficiency, Soil Moisture, Irrigation Method
  • Eshagh Arekhi, Kamal Ghasemi Bezdi *, Hossein Ajam Nowroozi, Elham Faghani Pages 91-106
    In order to investigate the effect of growth regulators on a number of morphological characteristics of cotton cultivars, the present research was conducted as a factorial experiment in a randomized complete block design with 3 replications at Hashemabad Cotton Research Station, Gorgan in 2016 and 2017. Factors included growth regulators treatments with 6 levels (control, benzyl adenine, abscisic acid, salicylic acid, brassinosteroid, and cycocel) and three cotton cultivars of Golestan, Kashmar, and Shayan. Growth regulators affected most traits. Cycocel produced the highest number of bolls per plant (13.4) and abscisic acid reduced the number of bolls by 25% compared to the control. Salicylic acid increased, and abscisic acid and cycocel decreased the distance from the first sympodia to the ground. The highest number of fifth sympodia nodes, respectively, with an average of 7.17, 7.09 and 7.07, was allocated to foliar application with salicylic acid, brasinosteroid and cycocel, and the lowest with 6.07 and 6.13 belonged to abscisic acid and benzyl adenine. Overall, salicylic acid and benzyl adenine were able to increase the internodes length and abscisic acid and cycocel to reduce it. Therefore, with the aim of selecting cultivars with higher boll number, it is possible to use growth regulator of brasinosteroid or cycocel, and Golestan and Shayan cultivars, but to select a higher early maturity percentage, salicylic acid or cycocel, and Kashmar and Shayan cultivars can be used. In general, it is possible to recommend the cycocel growth regulator and Shayan cultivar.
    Keywords: Boll, Cycocel, salicylic acid, Shayan cultivar, Sympodia
  • Atefeh Nekonam, Ali Afshari *, Ahmad Nadimi Pages 107-126
    This study was carried out to investigate persistency of four insecticides (thiodicarb, indoxacarb, proclaim fit and lufenuron) on cotton plants and their toxicity against Trichogramma brassicae .Cotton seeds were sown under greenhouse condition and cotton plants were sprayed with insecticides . Cotton leaves were removed at one-day intervals and were kept in a rearing container with female parasitoids and host eggs. Mortality and sublethal effects of insecticides were recorded every day and their toxicity and persistency were categorized according to the International Organization of Biological Control standard. Results showed that toxicity (with up to 100% mortality) and persistency (>17 days) of thiodicarb was higher than other insecticides and was categorized as a “harmful” and at least a “moderately persistent insecticide. Indoxacarb with up to 52.8% mortality, 62.8% reduction in parasitism and 7 days persistency, was classified as a ”harmful” and “slightly persistent” insecticide. Proclaim fit with up to 37.3% mortality, 47.4% reduction in parasitism and 6 days persistency, was classified as a “moderately harmful” (Group 3) and slightly persistent insecticide. Lufenuron with up to 2.68% mortality, 60.69% reduction in parasitism and 3 days persisitency, was classified as a “slightly harmful” (Group 2) to ”moderately harmful” and short-lived (group 1) insecticide. In conclusion, because of high toxicity and long-term persistency, thiodicarb is not recommended to use in cotton field against cotton bollworm, and a 7, 6 and 3 days “waiting period” was required, respectively between spraying with indoxacarb, proclaim Fit and lufenuron and mass releasing of T. brassicae in cotton fields.
    Keywords: Side-effects, pesticides, IOBC
  • Ali Saremirad *, Khodadad Mostafavi Pages 127-144
    This study aimed to determine the yield stability and adaptability and also analysis of the effect of genotype-environment interaction of 15 cotton genotypes in four regions of Birjand, Shiraz, Karaj, and Kashmar in randomized complete block design with three replications. Combined analysis of variance showed that the effect of environment was significant at the 5% level probability and the effects of genotype and genotype-environment interaction were significant at the 1% level probability. Based on AMMI model only the first main component of the interaction effect was significant and explained about 63% of changes related to the interaction of genotype with the environment. According to the biplot of average yield of genotypes and environments and first main components of interaction in the AMMI model, genotypes of DeltaPin 25, Oltan, SP731, Varamin, SB35, and Shirpan 603 had a nearly zero interaction, among them SB35 and Varamin genotypes were due to yield higher than the total mean as high yield stable genotypes. Based on graphical biplot analysis, the environments studied were located in two mega-environments and consistent genotypes were identified in each mega-environment. The first mega-environment included Birjand and Shiraz and Bakhtegan and Mehr genotypes had the most specific adaptability with them. N-200 genotype had the highest specific adaptability with Karaj and Kashmar (second mega-environment). The ideal genotypes and environment biplots, respectively, introduced SB35 and Birjand to the nearest genotype and environment to the most ideal condition. The results confirm the high effect of genotype-environment interaction on the yield of cotton genotypes.
    Keywords: Polygon biplot, Stability, cotton, principal component, mega-environment
  • HamidReza Mehrabadi * Pages 145-162

    One of the reducing methods of salt stress damage effects is useing substances that increase seed germination and plantlet establishment in salt stress conditions. In this research potassium and glycine effects were evaluated by randomized complete block design with four replications at Agriculture and Natural Resource Research Stations of Kashmar and Feizabad in none salt and salt conditions during 2015 and 2016. Treatments were such as: 1-Control (spray with water) 2- Folar application (FA) of potassium 1% at 50 percent of flowering and boll set stages (50% of F&B) 3-(FA) of glycine (100Mm) at (50% of F&B) 4- Seed priming with glycine 1% (SPG) 5- (FA) of potassium 1% and glycine 100Mm 6-(SPG) and (FA) of potassium 1% 7- (SPG) and (FA) of glycine and 8- (SPG)+ (FA) of potassium and glycine. Results showed Seed priming and foliar application of potassium and glycine significantly increased number of plant per area unit at salt stress conditions. Results also showed experimental treatments increased leaf relative water content and significantly reduced shedding of flower and boll per plant in comparison with control. Consequently, boll number per plant and seed cotton yield were significantly increased following foliar application of potassium and glycine. Therefore, seed priming with glycine and foliar application of glycine and potassium at 100 mM and 1% respectively increase plant growth and seed cotton yield under salt stress conditions.

    Keywords: Stress alleviation, Foliar application, Seed priming, shedding
  • Somayyeh Iri, Asyeh Siahmarguee *, Ebrahim Zeinali, Afshin Soltani Pages 163-180
    To investigate the effect of winter cover crops on weed dynamics, growth and yield of Cotton Var. Golestan, an experiment was conducted in 2017-2018 at research farm of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources as split-block with three replicates. Treatments included cover crops at seven levels of barley, rye, hairy vetch, Indian mustard, arugula, clover and cover crop-free control under weeding and non-weeding conditions. Leaf area index and dry weight of cotton decreased significantly under non-weeding conditions, The results indicated that lack of weed control led to decrease in bolls per plant, boll weight and lint yield. The highest and lowest lint yiled was observed in hairy vetch with 5035 Kg.ha-1 and barley and arugula treatments with 2261 and 2403 Kg.ha-1, respectively. The highest lint yield in weeding conditions was observed in the treatment of hairy vetch with 5035 Kg.ha-1, which was not significantly different from the berseem clover treatment. The lowest lint yield in weeding conditions was obtained in barley and arugula cover crops treatments with 2261 and 2403 kg.ha-1, respectively. Due to the proper control of weeds in these treatments, it seems that the occurrence of allelopathic effects due to the decomposition of the residues of these two plants on cotton has been the cause of this reduction. According to the results, sowing cotton in hairy vetch and berseem clover residues and a supplementary management strategy such as weeding or application of herbicides at reduced rates is recommended for effective weed control.
    Keywords: Cover crop residues, Lint yield, morphological charactersitics, ecological weed management
  • Mohammad Razinataj *, Rohollah Faez, Abdolreza Gharanjiki Pages 181-192
    Seed treatment with insecticide is necessary to protection of cotton seed from pests. Research was conducted in Randomized Compelet Block Design (RCBD) with 4 replication in 2013-2015 in Gharakhil agricultural research station at Mazandaran province, Ghaemshahr city and Karkandeh research station at Golestan province, Kordkuy city. This research were carried out with treatments included 1-control (no treatment) 2-seed cover with a mixture of cow dung and clay to 50% 3- Neem Azal T/S 1/5 % 4-Gaucho 5-7 gr/kg seed 5-Carboxin-Tiram 7-10 gr/kg seed 6-cover with liquid manure of cow urine. Intra and inter row spacing was 80×20 cm. Results showed that treatment of cotton seed with Gaucho was the best with high product yield and cotton seed emergence than other treatments. Neem Azal T/S was in the next stage in control of Thrips and cutworms. Highest number of aphids was in neem azal treatment and lowest number of aphids was in Liquid manure cow urine. Cow dung has the least effect on damping off and carboxin tiram treatment has the least damaged cotton plants. Use of animal fertilizers and natural ingredients in cotton seed disinfestation will help to reduction of the use of chenichals in pest and diseases of coton.
    Keywords: damping off, aphid, thrip, cut-worm
  • AIDIN HAMIDI *, Siavash Karimi Mazidi, Mehrdad Esmaeili Mazidi, MohammadAli Ansari, Shahab Sarfarazi, Masoud Hakimi, Rabei Razaian, Zarrin Monfared, Fateme Khelghati Bana, Hassan Maleki Ziarati, Kamran Rahnama Pages 193-222

    In order to determination Value of Cultivation and Use (VCU) of Cotton new foreign cultivars in Fars province (Darab), seed cotton yield and its components, earliness and fiber quality were evaluated. Cotton six new foreign cultivars included Carisma, Lydia, PG2018, BA440, Flash and Edesa and studied traits were seed cotton yield, boll number of each plant, boll weight, earliness, lint percent, fiber length, fitness, elasticity, strength, uniformity, yellowness and brightness. Results showed studied traits affected by environment conditions during trial conduction years. New foreign cultivars Carisma in first year and Lydia in second years had the highest seed cotton yield and lint percent respectively. PG2018 were the earliest cultivar. Golestan control cultivar had the most fiber length and fittest fiber and Lydia new foreign cultivar had the highest fiber strength, uniformity and brightness. Based on trial results new foreign cultivars, Carisma, Lydia and PG2018 are recommendable for cultivation in Fars province. Cotton six new foreign cultivars included Carisma, Lydia, PG2018, BA440, Flash and Edesa and studied traits were seed cotton yield, boll number of each plant, boll weight, earliness, lint percent, fiber length, fitness, elasticity, strength, uniformity, yellowness and brightness. Results showed studied traits affected by environment conditions during trial conduction years. New foreign cultivars Carisma in first year and Lydia in second years had the highest seed cotton yield and lint percent respectively.

    Keywords: Cultivar introduction, Cultivar Commercialization, Fiber length, fitness, Fiber brightness