فهرست مطالب

تعامل انسان و اطلاعات - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم صنعت جو، مهدی زینالی تازه کندی* صفحات 1-14
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل سنجه های مهم و جدید ارزیابی برای بکارگیری  در موتورهای کاوش به منظور ارایه نتایج دقیق است.

    روش

    مقاله حاضر، مقاله ای مروری است و برای گردآوری مقاله هاکلیدواژه های  سنجه های ارزیابی، ارزیابی موتورهای کاوش، ارزیابی نظام های بازیابی اطلاعات، سنجه های ارزیابی ربط در گوگل اسکالر و پایگاه های اطلاعاتی مگ ایران و سید جستجو و مقاله های مرتبط تهیه شد. در این مطالعه از رویکرد توصیفی- تحلیلی استفاده شد تا سنجه های مهم موتورهای کاوش مرور شود.

    یافته ها:

     با مرور سنجه های مختلف ارزیابی موتورهای کاوش ، سه گروه از سنجه ها شناسایی شد. می توان سنجه های دقت، بازیافت را در گروه غیر رتبه بندی قرار دارد که متاثر از رویکرد نظام گرایی است. از طرف دیگر، گروه رتبه بندی شامل سنجه های متوسط فاصله، سود تجمعی تعدیل یافه نرمال، سنجه کارآمدی رتبه بندی و بی پرف است که رویکرد کاربرگرایی در مطرح شدن این سنجه ها موثر بوده است. اگرچه سنجه جامعیت با هدف در نظر گرفتن کاربر ارایه شده است؛ اما به نظر می رسد که در عمل به صورت کامل به هدف خود نرسیده است. افزون براین، همانگونه که در پژوهش های بازیابی اطلاعات، رویکرد سومی نیز مطرح شده است که بر تعامل و یگانش دو رویکرد نظام گرا و کاربرگرا اشاره دارد، در سنجه های ارزیابی موتورهای کاوش  نیز، دو سنجه اتحاد جاکارد و اتحاد کسینوسی برگرفته از رویکرد سوم هست.

    نتیجه گیری: 

    برای تعیین موتور کاوش کارآمد پیشنهاد می شود که پژوهشگران هنگام ارزیابی نظام های بازیابی اطلاعات در پژوهش های خود، سنجه هایی را از هر سه گروه یاد شده انتخاب نمایند.

    کلیدواژگان: نظام بازیابی اطلاعات، موتور کاوش، ارزیابی ربط، سنجه های ارزیابی، سنجه های کارآمدی
  • محمود پویان فر*، محمدرضا کیانی، محمدجواد هاشم زاده صفحات 16-30
    هدف

    هدف اصلی و کلی پژوهش حاضر بررسی نقش هراس ارتباطی و ترس از ارزیابی منفی در استفاده از اینستاگرام و سلفی است.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش حاضر کاربردی و از نوع همبستگی است و جامعه آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه بیرجند که در نیمسال دوم سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل هستند. نمونه گیری به روش چند مرحله ای انجام گرفت که بر این اساس 357 نفر انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های «هراس ارتباطی»؛ «ترس از ارزیابی منفی»؛ «استفاده از اینستاگرام» و «گرفتن سلفی» استفاده شد.

    یافته ها:

     هراس ارتباطی و استفاده از سلفی در خانم ها به طور معناداری بیش از آقایان بوده و در سایر متغیرها تفاوت معنادار نبود. استفاده از اینستاگرام بیش از حد متوسط و ارسال عکس های سلفی و سلفی های ویرایش شده کمتر از حد متوسط بود. با افزایش میزان اکثر متغیرهای روان شناختی مورد مطالعه، استفاده از اینستاگرام، عکس های سلفی و سلفی های ویرایش شده افزایش می یافت. با افزایش هراس ارتباطی ترس از ارزیابی منفی در اینستاگرام افزایش می یافت.

    نتیجه گیری: 

    در جامعه مورد مطالعه ما اکثر افراد گرایش بیشتری به درون گرایی دارند و تمایلی به نمایش خود ندارند. استفاده از اینستاگرام شاید بتواند به کاهش هراس ارتباطی کمک کند. افراد با هراس ارتباطی بالا ترس یا اضطراب بیشتری را در ارتباطات خود در مقایسه با دیگران تجربه می کنند پس این افراد بیشتر مایل هستند از تجربه ترس یا اضطراب در ارتباطات خود با دیگران اجتناب کنند. همچنین افرادی که هراس ارتباطی بالایی دارند ترس از ارزیابی منفی بیشتری را تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: هراس ارتباطی، ترس از ارزیابی منفی، اینستاگرام، سلفی، رسانه های اجتماعی
  • سمیه قویدل، امیرحسین صدیقی* صفحات 32-44
    زمینه و هدف

    معماری اطلاعات یک فراروش سازمان نگر است که در چارچوبی یکپارچه، اطلاعات تخصصی سازمان را با نگرش راهبردی مورد استفاده قرار می دهد و با کسب و ارتقا فن آوری اطلاعات جدید، مدیریت منابع سازمان را مقدور می سازد. لذا ضروری است بخشی از چارچوب فرایندهای فعلی سازمان و صنعت بیمه قرار گیرد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر از نوع ترکیبی است که در آن از ارزشیابی، مشاهده و تجربه پژوهشگر، سیاهه وارسی، تحلیل محتوای کیفی و بررسی تحلیلی وبگاه استفاده شده است. جامعه آماری، وبگاه سازمان بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران (م.ج.ا.ا.) است که در آن عناصر چهارگانه ی معماری اطلاعات شامل سیستم های سازماندهی، برچسب زنی، پیمایش و جستجو بر حسب سه مولفه بافت، محتوا و کاربر، بررسی شده است.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های پژوهش، نمره سیاهه وارسی وبگاه بیمه م.ج.ا.ا. در بخش سیستم سازماندهی برابر با 17 امتیاز است. درصد انطباق سوالات مثبت جواب داده شده به تعداد کل سوالات قابل پاسخ این بخش معادل با45/94%، در سیستم برچسب زنی 54/38%، در سیستم پیمایش معادل 53/84% و نتیجه سیستم جستجو 45/65% است. نتایج حاکی از آن است که وبگاه بیمه از منظر سیستم سازماندهی و جستجو دارای وضعیت متوسط رو به ضعیف و در سیستم برچسب زنی و پیمایش وضعیتی متوسط دارد.

    نتیجه گیری: 

    معماری اطلاعات پایه و اساس معماری سیستم های اطلاعاتی را از سطح زیربنایی تا سطح رابط کاربری، و برای بهبود و تعالی سازمان فراهم می آورد. سیاهه وارسی مورد استفاده در این پژوهش می تواند جهت ارزیابی وبگاه های سازمانی مفید واقع شده، ارزش افزوده برای سازمان به همراه داشته و راه گشای ارتقای برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های راهبردی سیاست گذاران سازمان باشد.

    کلیدواژگان: معماری اطلاعات، سازماندهی، برچسب زنی، پیمایش، جستجو، سازمان بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران
  • ابراهیم بیرقی پناه، احمد عسکری*، عبدالله نعامی، علیرضا روستا صفحات 46-57
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت رفتار مشتریان، هدف این مطالعه ارایه الگوی بومی بازاریابی با تاکید بر نگرش مصرف کنندگان به منظور خرید محصولات ایرانی با رویکرد رفتار اطلاعاتی مشتریان بود.

    روش پژوهش:

     روش انجام این پژوهش نظریه داده بنیاد بوده و از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته به جمع آوری داده ها پرداخته شد. همچنین جامعه آماری این پژوهش مدیران و سرپرستان شرکت پارس خزر بودند. نمونه آماری شامل 14 نفر از مدیران ارشد و سرپرستان شرکت پارس خزر بوده و نمونه گیری در دو بعد نمونه گیری نظری و نمونه گیری گلوله برفی صورت گرفته است. مبنای اتمام مصاحبه ها، اشباع نظری بوده است.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده ی استخراج 38 کد یا مفهوم اولیه از مصاحبه ها، 38 مقوله هسته ای و 20 تم اصلی است که در قالب مدل پارادایمی شامل نگرش مصرف کننده نسبت به نوآوری خدمات، مولفه فرهنگ و مولفه اجتماعی به عنوان مقوله محوری و شرایط علی (دانش، مهارت و بازاریابی)، عوامل زمینه ای (مزیت های کارکردهای نگرش برند، مسئولیت اجتماعی و نگرش به محصولات ایرانی)، شرایط مداخله گر (منابع قدرت، توانمندسازی مبتنی بر یادگیری، الگوی ارتباطی، ارتباط با مشتریان و ملی گرایی مصرفی)، راهبردها (ارتباطات شرکتی، برنامه ریزی جامع استراتژی نگرش برند، خلاقیت و نوآوری و روابط عمومی و تبلیغات) و پیامدها (شدت رقابت، منابع، تصور در رابطه با نگرش برند، قابلیت اعتبار و ارزیابی نگرش مصرف کنندگان از گسترش نام برند) قرار گرفت.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش به عنوان گام اولیه در بررسی نگرش مصرف کنندگان به منظور خرید محصولات ایرانی قابل استفاده بوده و برای متخصصان رفتار مصرف کننده و همچنین متخصصان مطرح دانشگاهی دارای زمینه علمی مرتبط با مدیریت بازاریابی نیز کاربردی است. بر اساس نتایج، توجه به دانش و مهارت مسیولین شرکت ها درزمینه بازاریابی، شرایط مطلوب را جهت بهبود نگرش مصرف کنندگان به کالای ایرانی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: نگرش مصرف کننده، محصولات ایرانی، رفتار مصرف کننده، بازاریابی، تئوری داده بنیاد
  • وجه الله قربانی زاده*، عقیل قربانی پاجی صفحات 59-76
    زمینه و هدف

    کاربرد فناوری اطلاعات در سازمان ها، تحت تاثیر عوامل بسیاری در قالب عوامل فردی، سازمانی و محیطی قرار می گیرد. این عوامل تاثیرگذار می توانند باعث منع و شکست یا پیش روی و تسهیل کاربرد فناوری اطلاعات در سازمان ها باشند. ازآنجایی که هدف اصلی کاربرد فناوری اطلاعات در تمام سازمان ها افزایش بهره وری است، شناسایی عوامل موثر بر کاربرد فناوری اطلاعات می تواند برای سازمان ها مهم و حیاتی باشد.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر نتایج حاصل از پژوهش های انجام شده در خصوص کاربرد فناوری اطلاعات را بررسی کرده است تا بدین وسیله عوامل موثر بر کاربرد فناوری اطلاعات را شناسایی کرده و اندازه اثر هر یک از این عوامل را ارزیابی و مقایسه نماید. روش تحقیق مورداستفاده در این پژوهش فرا تحلیل بوده و محاسبات آماری آن از طریق نرم افزار CMA2 انجام شده است. برای بررسی تورش انتشار از روش های آزمون N ایمن از خطا، روش چینش و برازش دوال و توییدی، نمودار فانل (نمودار قیفی) استفاده شده است.

    یافته ها

    این پژوهش با بررسی 65 مطالعه، 27 عامل موثر بر کاربرد فناوری اطلاعات را شناسایی کرده است. از میان این 27 عامل موثر بر کاربرد فناوری اطلاعات عوامل مهارت (762/.)، ساختار (753/.)، انگیزش (720/.)، فرهنگ سازمانی (709/.) و همچنین محیط سازمانی (672/.) بیشترین شدت اثر و عوامل جنسیت (128/.)، تحصیلات (204/.) و سن (224/.) کمترین شدت اثر را داشتند.

    نتیجه گیری

    سازمان های ایرانی برای موفقیت در استفاده از فناوری اطلاعات در سازمان باید به ترتیب به ابعاد مهارتی کارکنان، ساختار سازمانی و انگیزش کارکنان توجه بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: کاربرد فناوری اطلاعات، فرا تحلیل، CMA2، شدت اثر، سوگیری انتشار، آزمون همگنی
  • محمدرضا محبوبی*، احمد باداهنگ صفحات 78-92
    زمینه و هدف

    بکارگیری منابع اطلاعاتی یکی از راهکارهای مهم در انتخاب راهبردهای سازگاری نسبت به تغییرات اقلیمی توسط کشاورزان است. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر منابع اطلاعاتی بر انتخاب راهبردهای سازگاری نسبت به تغییرات اقلیمی توسط کشاورزان استان گلستان انجام شد.

    روش پژوهش: 

    تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی و جامعه آماری تمام کشاورزان استان گلستان به تعداد 124280 نفر بودند که 383 نفر از آنان با شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که برای تعیین روایی آن از نظرات کارشناسان استفاده شد. پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ 87/0 و 90/0 مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    مهم ترین منابع اطلاعاتی مورد استفاده کشاورزان برای انتخاب راهبردهای سازگاری به ترتیب تلویزیون، شبکه های اجتماعی و تجربه شخصی می باشد. بین میزان استفاده کشاورزان از منابع اطلاعاتی رادیو، تلویزیون، سایت هواشناسی، تماس تلفنی، سامانه توسعه هواشناسی کاربردی، مروج کشاورزی، ندای کشاورز، کشاورزان پیشرو، سایر کشاورزان، افراد خانواده، شبکه های اجتماعی، ریش سفیدان محل، تجربه شخصی، اطلاعیه های پیش بینی آب و هوا و اعضای شورای اسلامی روستا و استفاده آنان از راهبردهای سازگاری نسبت به تغییرات اقلیمی رابطه معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    تولید برنامه های آموزشی با محوریت معرفی راهبردها در تلویزیون، ایجاد و توسعه گروه های بحث و تبادل تجارب علمی و شخصی در زمینه معرفی و اصول بکارگیری راهبردها در قالب شبکه های اجتماعی یا مجازی، استمرار تولید برنامه های آموزشی با محوریت معرفی راهبردها و توسعه و ترویج آن با استفاده از منابع اطلاعاتی رادیو، ریش سفیدان محل، تجربه شخصی، اطلاعیه های پیش بینی آب و هوا، اعضای شورای اسلامی روستا، مروج کشاورزی، ندای کشاورز، کشاورزان پیشرو، سایر کشاورزان و افراد خانواده از جمله اقداماتی هستند که می تواند زمینه بکارگیری آن ها توسط کشاورزان را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آسیب پذیری، ترویج کشاورزی، فن آوری های اطلاعاتی و ارتباطی
|
  • Azam Sanatjoo, Mahdi Zeynali Tazehkandi* Pages 1-14
    Purpose

    There are several metrics for evaluating search engines. Though, many researchers have proposed new metrics in recent years. Familiarity with new metrics is essential. So, the purpose is to provide an analysis of important and new metrics to evaluate search engines.

    Methodology

    This review article critically studied the efficiency of metrics of evaluation. So, “evaluation metrics,” “evaluation measure,” “search engine evaluation,” “information retrieval system evaluation,” “relevance evaluation measure” and “relevance evaluation metrics” were investigated in “MagIran” “Sid” and Google Scholar search engines. Articles gathered to inspect and analyse existing approaches in evaluation of information retrieval systems. Descriptive-analytical approach used to review the search engine assessment metrics.

    Findings

    Theoretical and philosophical foundations determine research methods and techniques. There are two well-known “system-oriented” and “user-oriented” approaches to evaluating information retrieval systems. So, researchers such as Sirotkin (2013) and Bama, Ahmed, & Saravanan (2015) group the precision and recall metrics in a system-oriented approach. They also believe that Average Distance, normalized discounted cumulative gain, Rank Eff and B pref are rooted in the user-oriented approach. Nowkarizi and Zeynali Tazehkandi (2019) introduced comprehensiveness metric instead of Recall metric. They argue that their metric is rooted in a user-oriented approach, while the goal is not fully met. On the other hand, Hjørland(2010) emphasizes that we need a third approach to eliminate this dichotomy. In this regard, researchers such as Borlund, Ingwersen (1998), Borlund (2003), Thornley, Gibb (2007) have mentioned a third approach for evaluating information retrieval systems that refer to interact and compose two mentioned approaches. Incidentally, Borlund, Ingwersen(1998) proposed a Jaccard Association and Cosine Association measures to evaluate information retrieval systems. It seems that these two metrics have failed to compose the system-oriented and user-oriented approaches completely,  and need further investigation.

    Conclusion

    Search engines involve different components including: Crawler, Indexer, Query Processor, Retrieval Software, and Ranker. Scholars  wish to apply the most efficient search engines for retrieving required information resources. Each   metrics measures a specific component, to measure all, it is suggested to select metrics from all three mentioned groups in their search.

    Keywords: Information Retrieval System, Search Engine, Relevance Evaluation, Assessment Measures, Effectiveness Metric
  • Mahmoud Pouyanfar*, MohammadReza Kiani, MohammadJavad Hashemzadeh Pages 16-30
    Purpose

    Today, social networks and smart phones have become very popular. One of the interesting topics in the field of information science and cognition is the study of userschr('39') information behavior in mobile-based social networks. In this area, this study examines the role of psychological variables: communication Apprehension, Expression of the True Self, and Fear of Negative Evaluation in Instagram and Selfie use. The main purpose of this study was to investigate the role of communication Apprehension, Expression of the True Self, and Fear of Negative Evaluation in Instagram and Selfie use from the perspective of undergraduate students of Birjand University.

    Methodology

    This correlational study used 4 questionnaires "Communication Apprehension" (McCroskey, 1982), "Fear of Negative Evaluation" (Leary, 1983), " Instagram Use " (Lazebna, 2015) and "Taking a selfie" (Lazebna, 2015) (online) in a random sample of undergraduate students at the University of Birjand (357 participants).

    Findings

    Communication Apprehension and selfie use were significantly higher in women than in men. However,  there was no significant differences shown for  the other variables.  Instagram usage was above average and sending  and edited selfies were below average. The increase of most of the psychological variables investigated also showed the increase of use of Instagram, selfies and edited selfies. Also, with the increase of communication apprehension, the fear of  negative evaluation increased.

    Conclusion

    Review of the literature revealed that  there wasn’t any interest in the field of  knowledge and information science for the topic at the national level. Although, there were limited studies presented in the international arena.

    Keywords: Communication Apprehension, Fear of Negative Evaluation, Instagram, Selfie, Social Networks
  • Somayeh Ghavidel, AmirHossein Seddighi* Pages 32-44
    Background and Aim

    Information Architecture is an organizational meta-method that adopts a tactical approach to the specialized information of the organization using an integrated framework and empowers the management of organizational resources by acquiring and upgrading new information technologies. Therefore, it is essential to be part of the current processes of the organization and the insurance industry.

    Method

    Mixed research method is applied, in which  evaluation,   observation and researcher experience, checklist, and analytical review of the website is analyzed.   Population is the Central Insurance of the Islamic Republic of Iran website, in which the four components of Information Architecture including organization, labeling, navigation, and search systems are examined based on context, content and user.

    Findings

    Conferring the research findings, the checklist score of the Insurance website for organization system is 17 points. Furthermore, the rates of positive answers to the total number of questions are 45.94%, 54.38%, 53.84% and 45.65% for organization, labeling, navigation, and search systems respectively. The results indicate that the Insurance website has a moderate to weak position from the organization and search point of view and has a moderate position in the labeling and navigation system.

    Conclusion

    Information Architecture provides the foundation of the information systems architecture from the underlying level to the interface level for the improvement and excellence of the organization. The checklist used in this research can be useful for evaluating organizational websites and provide added value to the organization, and also can improve the planning and strategic decisions of organizationchr('39')s policy makers.

    Keywords: Information Architecture, Organization, Labeling, Navigation, Search, Central Insurance of the Islamic Republic of Iran
  • Ebrahim Beiraghipanah, Ahmad Askari*, Abdolah Naami, Alireza Rousta Pages 46-57
    Background and Aim

    Considering the importance of customer behavior, the purpose of this study was to present a local marketing model with emphasis on consumerschr('39') attitudes to purchase Iranian products with a customer information behavior approach.

    Research Method

    The method was grounded based theory. Data collection was done through semi-structured interviews. Population consisted of managers and supervisors of Pars Khazar Company. Sample included 14 senior managers and supervisors and sampling had been done in two dimensions of theoretical sampling and snowball sampling. The basis for concluding the interviews was theoretical saturation.

    Findings

    Results show the extraction of 38 codes or basic concepts from interviews, 38 core categories and 20 main themes  which is in the form of a paradigm model including:  Consumer attitudes toward service innovation, cultural component and social component as  title of central category and causal conditions (knowledge, skills and marketing), contextual factors (advantages of brand attitude functions, social responsibility and attitude towards Iranian products), intervening conditions (sources of power, learning-based empowerment, communication model, Customer Relationship and Consumer Nationalism), Strategies (Corporate Communications, Comprehensive Brand Attitude Strategy Planning, Creativity, Innovation, Public Relations, and Advertising) and Consequences (Intensity of Competition, Resources, Perception of Brand Attitude, Credibility, and Evaluation of Consumer Attitudes) From the expansion of the brand name.

    Conclusion

    The results was used as a first phase in examining consumerschr('39') attitudes in buying Iranian products. Also, applicable to consumer behavior experts as well as prominent academic professionals with a scientific background in marketing management. Based on the results, courtesy to official’s knowledge and skills in   marketing would provide favorable conditions to improve consumerschr('39') attitudes toward Iranian goods.

    Keywords: Consumer Attitude, Iranian Products, Consumer Behavior, Grounded Theory
  • Vajollah Ghorbanizadeh*, Aghil Ghorbani Paji Pages 59-76
    Purpose

    Application of Information Technology (IT) in organizations, is influenced by a myriad of factors within the context of individuals, organizations, and the environment. These factors might facilitate or hinder the correct use of information technology in the organizations.   The main reason for organizations using information technology is to increase the organizational productivity.  So, recognizing factors contributing to the application of IT can be vital for any organizations.

    Methodology

    Method applied was Meta-analysis which was computed by Comprehensive Meta Analysis (CMA2) software. Findings of the previous research conducted in the IT application in Iran were scrutinized  with the aim of evaluating comparing the magnitude of each factor. 

    Findings

    Findings recognized 27 factors from 65 studies. Among the 27 effective factors in the IT application: IT skills, organizational structure, organizational culture, motivation and organizational environment had the highest effect. Gender, education, and age had the lowest effects. In order to simplify the findings, factors were classified in three groups:   individual factors, organizational factors and environmental factors of which organizational factors had the highest effect size with  a score of 0.617 and individual factors had the lowest effect size with a score of 0.493.

    Conclusion

    Iranian organizations incorporating information technology must pay added attention to the dimensions of staff skills, organizational structure and employee motivation.

    Keywords: Application of Information Technology, Meta-analysis, CMA2, Effect Size, Publication Bias, Test of Heterogeneity
  • MohammadReza Mahboobi*, Ahmad Badahang Pages 78-92
    Background and Aim

    The use of information resources is an important strategies in the selection of adaptation strategies to climate change by farmers. The aim of this study was to determine the effect of information resources on the selection of adaptation strategies to climate change by farmers in Golestan province.

    Method

    The method is  descriptive  survey. Population included all farmers in Golestan province (N=124280). Sample of 383 farmers were randomly selected. Instrument was a questionnaire. Validity was determined by expert opinions.   Reliability was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha coefficient (α= 0.87 and 0.90).

    Results

    The most important sources of information used by farmers to choose adaptation strategies are television, social networks and personal experience, respectively. There is a significant relationship between farmerschr('39') use of information resources of: radio, television, meteorological site, telephone call, applied meteorological development system, agricultural extension agent, farmerchr('39')s call, leading farmers, other farmers, family members, social networks, local beards, personal experience, weather forecast announcements, and members of the Islamic Council of the village and their use of strategies for adaptation to climate change.

    Conclusion

    Production of educational programs focusing on introducing strategies on television, creating and developing discussion groups,   exchanging scientific and personal experiences in the field of introduction and principles of using strategies in the form of social or virtual networks, continuation of production of educational programs with the focus on introducing strategies and developing and promoting it, using radio information sources, local elders, personal experience, weather forecast announcements, village Islamic council members, agricultural extension agent, farmer call, leading farmers, other farmers and family members, these are some of the measures that can be taken by farmers to use them

    Keywords: Climate Change, Vulnerability, Agricultural Extension, Information, Communication Technologies