فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 46 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 31
|
  • فاطمه حاجی بابایی، مریم اسماعیلی، حدیث اشرفی زاده، مریم فراهانی، شیما حقانی، پرستو آریاملو صفحه 1
    زمینه و هدف

     عملکرد ایمن کارکنان به ویژه پرستاران و محیط کاری نقش تعیین‌کننده‌ای در کیفیت و ایمنی مراقبت از بیمار دارد. شیوع پاندمی کرونا منجر به درجه بالایی از عدم اطمینان شده است و نظام‌های سلامت را مملو از انواع چالش‌ها کرده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط استانداردهای بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار با عملکرد ایمنی پرستاران در دوران پاندمی کرونا در سال 1399 انجام شده است.

    مواد و روش‌ها: 

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی همبستگی از نوع مقطعی است که بر روی 266 پرستار مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، به شیوه نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انجام شده است. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه‌ای متشکل از سه قسمت شامل اطلاعات دموگرافیک پرستاران، استانداردهای بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار پرویزی و همکاران و عملکرد ایمنی پرویزی و همکاران بود. برای توصیف داده‌ها از جداول توزیع فراوانی، شاخص‌های مرکزی (میانگین و میانه) و شاخص‌های پراکندگی (واریانس و انحراف معیار) استفاده شد. برای بررسی همبستگی بین استانداردهای دوستدار ایمنی بیمار با عملکرد ایمنی پرستاران از آزمون همبستگی پیرسون با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    میانگین و انحراف معیار مجموع استانداردهای بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار از دیدگاه پرستاران مورد پژوهش برابر با 59/16±35/97 بود. میانگین و انحراف معیار عملکرد ایمنی پرستاران برابر با 37/10±36/59 به دست آمد که هر دو متغیر در سطح متوسط قرار داشتند. علاوه بر این بین استانداردهای بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار و کلیه ابعاد آن با عملکرد ایمنی همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود داشت (843/0=r، 001/0>P).

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مقاله حاصل پایان‌نامه کارشناسی ارشد پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران است. در طول فرایند پژوهش اصول اخلاقی در پژوهش‌های دارای آزمودنی انسانی در براساس راهنمای جمهوری اسلامی ایران ، از جمله اخذ رضایت آگاهانه جهت شرکت در پژوهش رعایت شد.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر می‌رسد بازبینی راهبردها شامل مدیریت هدفمند و مبتنی بر شواهد منابع سازمانی با‌ رویکرد‌ جامع دربرگیرنده ‌موانع تحقق ‌ابعاد‌ ایمنی، نهادینه‌نمودن ‌فرهنگ ‌ایمنی‌ بیمار و ارتقای جو ایمنی، توجه و تمرکز به شاخص‌های ایمنی بیمار در بیمارستان‌ها ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: بیمارستان های دوستدار ایمنی بیمار، ایمنی بیمار، عملکرد ایمنی، پرستار
  • ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی، عادل زاهد بابلان، مهدی معینی کیا، سلیم کاظمی*، خلیل مکلف، افشین دیوبند صفحه 2
    زمینه و هدف

     اخلاق حرفه‌ای می‌تواند شاخص موثر و یک ابزار مهم انگیزشی در موفقیت سازمان‌ها برای ایجاد تعالی، توسعه پایدار، رقابت مطلوب و سالم، کاهش تعارضات، افزایش اشتیاق شغلی، ایجاد تعهد و مسوولیت اجتماعی باشد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر اخلاق حرفه‌ای بر پاسخگویی سازمانی کارکنان با آزمون نقش میانجی اشتیاق شغلی و کار تیمی در بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی است و بر اساس نوع روش، توصیفی همبستگی و از لحاظ گردآوری اطلاعات پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به تعداد 290 نفر بود. بر اساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده (بدون جایگذاری) تعداد 170 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش برای جمع‌آوری داده‌ها انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ برای اندازه گیری متغیرها به ترتیب نوع یعنی مستقل، میانجی که شامل اخلاق حرفه‌ای (Cadozier)، پرسشنامه اشتیاق شغلی (Salonava and Shuffle)، کار تیمی (Linchoni) و پاسخگویی سازمانی (Bovens) استفاده شد. روایی پرسشنامه‌ها از طریق روایی ظاهری با استناد به دیدگاه‌های صاحب‌نظران و متخصصان و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تایید گردید. همچنین پایایی پرسشنامه‌ها نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای آماری SPSS 24 و Amos 22 انجام گرفت.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد که اخلاق حرفه‌ای بر کار تیمی کارکنان (67/0)، پاسخگویی آنان (59/0) و بر اشتیاق شغلی آنان (46/0) اثر مستقیم مثبت و معناداری وجود دارد (01/0<p). اثر مستقیم کار تیمی بر پاسخگویی کارکنان (52/0) مثبت و معنادار است. اثر مستقیم اشتیاق شغلی بر پاسخگویی کارکنان (37/0) مثبت و معنادار است. کار تیمی در تاثیر اخلاق حرفه‌ای بر پاسخگویی کارکنان (34/0) اثر غیر مستقیم دارد. همچنین اشتیاق شغلی در تاثیر اخلاق حرفه‌ای بر پاسخگویی کارکنان (17/0) اثر غیر مستقیم دارد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پس از توضیح درباره اهداف مطالعه و اطمینان‌بخشی به شرکت‌کنندگان درباره محرمانگی اطلاعات و رضایت شفاهی آنان، پرسشنامه‌ها بین شرکت‌گنندگان توزیع گردید.

    نتیجه‌گیری: 

    شواهد حاصل از پژوهش بیانگر این بود که توجه به اصول و موازین اخلاق حرفه‌ای از سوی کارکنان دانشگاه می‌تواند متغیرها و عوامل سازمانی همچون کار تیمی، اشتیاق شغلی و پاسخگویی سازمانی کارکنان را متاثر ساخته و باعث بهبود کیفیت خدمات‌رسانی و ارتقای جایگاه آنان در نظر ارباب رجوع گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پاسخگویی سازمانی، کار تیمی، اشتیاق شغلی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
  • حامد رزاق پور، ناهید رژه، مجیده هروی کریموی، سید داوود تدریسی صفحه 3
    زمینه و هدف

     با توجه به وضعیت پراسترس حرفه پرستاری در بخش‌های مراقبت‌های ویژه، مولفه‌های موثر بر کاهش استرس کاری و بهبود بهداشت روانی پرستاران مهم به شمار می‌رود. از آنجا که خودشفقت‌ورزی در ایجاد تعادل سلامت روانی افراد نقش دارد، لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط خودشفقت‌ورزی و استرس کاری پرستاران بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش، مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی همبستگی بود. تعداد 367 پرستار شاغل در تمامی بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1399 به صورت تمام شماری انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده‌ها پرسشنامه سه قسمتی اطلاعات جمعیت‌شناختی، پرسشنامه‌های خودشفقت‌ورزی Neff و استرس کاری Gray-Toft and Anderson بود. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و از طریق نرم‌افزار SPPS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد که بین خودشفقت‌ورزی و استرس کاری در پرستاران بخش‌های مراقبت‌های ویژه با استفاده از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن ارتباط معکوس و معنی‌دار وجود دارد (260/0-=r، 01/0P<). همچنین خودشفقت‌ورزی در پرستاران در حد متوسط با میانگین نمره (51/0±03/3) و استرس کاری در پرستاران در حد بالا با میانگین نمره (82/16±38/103) بود.

    ملاحظات اخلاقی:

     این مطالعه توسط کمیته اخلاق تایید شده است. ملاحظات اخلاقی نظیر تکمیل فرم رضایت آگاهانه، مشارکت داوطلبانه، توضیح اهداف تحقیق و اطمینان در مورد محرمانه‌بودن اطلاعات رعایت گردید.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     با توجه به ارتباط معکوس خودشفقت‌ورزی و استرس کاری، سیاستگذاران و مسوولین پرستاری می‌توانند از طریق آموزش و ارتقای خودشفقت‌ورزی پرستاران، در جهت کاهش استرس کاری و بهبود عملکرد کاری آنان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، استرس کاری، پرستاران، بخش مراقبت های ویژه
  • حسین سوری*، پروین کدیور، هادی کرامتی، حمیدرضا حسن آبادی صفحه 4
    زمینه و هدف

     قلدری پدیده رفتاری است که در سال‌های اخیر توجه بسیاری از معلمین (مربیان) و سیاستگذاران در نقاط مختلف جهان را به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر تبیین رفتار شاهدان قلدری در مدارس بر اساس عدم درگیری اخلاقی و حساسیت اخلاقی با نقش واسطه‌ای هویت اخلاقی است.

    مواد و روش‌ها: 

    این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه مورد نظر دانش‌آموزان پسر و دختر متوسطه دوم استان لرستان در سال تحصیلی 98-1397 بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 617 دانش‌آموز که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان به مقیاس‌های مکانیسم‌های عدم درگیری اخلاقی (Bandura و همکاران)، حساسیت اخلاقی (Narvaez & Endicott)، نقش شرکت‌کنندگان (رفتار شاهدان) (Salmivalli و همکاران) و اهمیت برای خویشتن هویت اخلاقی (Aquino & Reed) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و همچنین تحلیل مسیر به وسیله نرم‌افزار AMOS 24انجام گرفت.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد که مدل مفهومی پژوهش با داده‌های پژوهش برازش مطلوب و قابل قبولی دارد. یافته‌های حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان می‌دهد که عدم درگیری اخلاقی و حساسیت اخلاقی با رفتار شاهدان در قلدری رابطه دارد. به عبارتی دیگر کسانی که عدم درگیری اخلاقی بالا و حساسیت اخلاقی پایین دارند، به صورت زیان‌آورتری رفتار می‌کنند. همچنین نتایج تحلیل نشان می‌دهد که هویت اخلاقی در ارتباط بین رفتارهای شاهدان قلدری در مدارس و عدم درگیری اخلاقی و حساسیت اخلاقی نقش واسطه‌ای دارند.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مطالعه اصول مرتبط با ملاحظات اخلاقی از جمله محرمانه‌ماندن هویت پرسش‌شوندگان، رضایت آگاهانه شرکت‌کنندگان در پژوهش و اختیار خروج از روند تحقیق رعایت گردید.

    نتیجه‌ گیری: 

     نتایج پژوهش حاضر نشان می‌دهد که عدم درگیری اخلاقی و حساسیت اخلاقی با نوع واکنش دانش‌آموزان به عنوان شاهد در هنگام قلدری رابطه دارد و این واکنش با توجه به ویژگی‌هایی مانند هویت اخلاقی می‌تواند متفاوت باشد.

    کلیدواژگان: رفتار شاهدان، عدم درگیری اخلاقی، حساسیت اخلاقی، هویت اخلاقی، قلدری، معادلات ساختاری
  • فائزه کبرائی ابکنار، رویا منصورقناعی*، سمیه امیدظهیر، ماهرخ پورعینی صفحه 5
    زمینه و هدف

     پرستاران در محیط بالین با تصمیم‌گیری‌های اخلاقی متعددی مواجه می‌شوند که مدیریت آن‌ها نیازمند برخورداری از حساسیت اخلاقی است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین حساسیت اخلاقی پرستاران شاغل بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     مطالعه توصیفی مقطعی حاضر در سال 1396 انجام شد. 180 نفر از پرستاران شاغل در بخش‌های درمانی بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی گیلان با نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه اطلاعات جمعیت‌شناختی و حساسیت اخلاقی Lutzen و همکاران بود. داده‌ها پس از جمع‌آوری با استفاده از نرم‌افزار SPSS 19 و روش‌های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ ها: 

     میانگین و انحراف معیار نمره حساسیت اخلاقی در پرستاران 30/11±88/60 بود. حساسیت اخلاقی در 20 نفر (2/11 درصد) در سطح پایین، 143 نفر (4/79 درصد) متوسط و 17 نفر (4/9 درصد) بالا بود. بیشترین امتیاز کسب‌شده مربوط به بعد استفاده از دانش حرفه‌ای (73/5=Mean Rank) و پایین‌ترین مربوط به صداقت و خیرخواهی (27/1=Mean Rank) بود. بین سابقه شرکت در کارگاه‌های اخلاق و حساسیت اخلاقی ارتباط معنی‌دار دیده شد (04/0=p).

    ملاحظات اخلاقی: 

    اجازه کتبی و تایید اخلاقی از دانشگاه علوم پزشکی گیلان کد اخلاق IR.GUMS.REC.1395 گرفته شد. با توضیح اهداف پژوهش به شرکت‌کنندگان، رضایت آگاهانه آن‌ها جهت شرکت در مطالعه کسب گردید. به شرکت‌کنندگان اطمینان داده شد که شرکت در پژوهش به ‌صورت داوطلبانه بوده و اطلاعات محرمانه و نتایج به‌ صورت گروهی تجزیه تحلیل و گزارش می‌گردند.

    نتیجه‌گیری: 

    در این مطالعه پرستاران نمره متوسط در حساسیت اخلاقی و نمره پایین در بعد صداقت و دلسوزی کسب نمودند که نشانگر مشکل در برقراری ارتباط توام با همدلی است، لذا برنامه‌ریزی جهت تامین حمایت‌های عاطفی و اجتماعی و نیز کاهش بار کاری پرستاران ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: اخلاق، حساسیت اخلاقی، پرستار
  • محمد باشکوه، الله یار بیگی فیروزی* صفحه 6
    زمینه و هدف

     فرهنگ سازمانی به عنوان یک جزء مهم و بنیادی در پیکره یک سازمان، بر تمامی جنبه‌های سازمان، از جمله تدوین اهداف، راهبرد، رفتار فردی، عملکرد سازمانی، انگیزش و رضایت شغلی، خلاقیت و نوآوری، میزان مشارکت کارکنان در امور و مانند آن‌ها تاثیر می‌گذارد، به طوری ‌که سازمان‌های موفق فرهنگ سازمانی قوی و موثری دارند. در این میان برخورداری کارکنان از هوش فرهنگی، نقش به سزایی در تقویت فرهنگ سازمان دارد و ارتباط بین این دو متغیر، تاکنون در بیمارستان‌های کشور مورد مطالعه قرار نگرفته است. در این راستا تحقیق حاضر با هدف بررسی ارتباط بین هوش فرهنگی و ابعاد آن با فرهنگ سازمانی در بیمارستان شهید مدنی خرم‌آباد مورد مطالعه قرار گرفت.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی همسبتگی و مقطعی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، کلیه کارکنان بیمارستان شهید مدنی خرم‌آباد است. بدین‌ترتیب با استفاده از جدول مورگان تعداد 160 نفر از کارکنان با نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شد. جهت سنجش هوش فرهنگی و فرهنگ سازمانی به ترتیب از پرسشنامه‌های Ang و Denison استفاده شد و در نهایت داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم‌افزارهای SPSS 26 و LISREL مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها:

     یافته‌های تحقیق نشان داد رابطه بین هوش فرهنگی و ابعاد آن با فرهنگ سازمانی معنی‌دار است. از بین ابعاد هوش فرهنگی، بعد فراشناختی با ضریب 65/0 دارای همبستگی قوی‌تری با فرهنگ سازمانی است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمامی موارد مربوط به رضایت آگاهانه مشارکت‌کنندگان در تحقیق از پرکردن پرسشنامه و محرمانه‌بودن پاسخ‌ها عایت گردید.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج نشان داد که توانایی هوش فرهنگی در درک عوامل فرهنگی خارج از سازمان و شناسایی نقاط قوت و ضعف داخلی مهم است. بنابراین با توجه به ماهیت اکتسابی این توانایی، پیشنهاد می‌شود از طریق آموزش‌های رسمی، هوش فرهنگی در بین کارکنان بیمارستان افزایش یابد. این امر مستلزم این است که افراد از ویژگی‌های فرهنگ‌های دیگر آگاه باشند و با مرور شناخت فرهنگی خود، زمینه تعاملات گسترده بین فرهنگ‌های دیگر را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، فرهنگ سازمانی، بیمارستان، کارکنان
  • فرشید محمدموسایی، حسین سنایی، راضیه محمدزاده، حسن عباسی، دانیال صیادی مقدم، محدثه محسن پور* صفحه 7
    زمینه و هدف

     اخلاق و تدریس به طور ذاتی همسو و درهم تنیده است و محققان ابراز داشته‌اند که پایبندی به اصول و ارزش‌های اخلاق حرفه‌ای در اعضای هیات‌علمی دانشگاه که نقش اصلی را در اداره و هدایت امر آموزش بر عهده دارند، بسیار حایز اهمیت است، چون نقش مهمی در بهبود عملکرد دانشجویان دارند. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آبادان در مورد ابعاد اخلاق تدریس اساتید انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه توصیفی مقطعی 302 نفر از دانشجویان دانشکده علوم پزشکی آبادان به شیوه نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شده‌اند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه می‌باشد که از دو بخش اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه «اخلاق حرفه‌ای تدریس اساتید» تشکیل شده است. داده‌ها پس از جمع‌آوری با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS- 25 و به کمک آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ ها:

     دانشجویان ابعاد ویژگی‌های شخصیتی (41/0±99/2)، اشراف بر محتوی (51/0±87/2)، شناخت وجوه مختلف یادگیرنده (53/0±75/2)، ارزشیابی استاندارد (60/0±64/2) و رعایت قوانین آموزشی (46/0±29/2) را کمتر از حد متوسط ارزیابی کردند و تنها بعد تسلط بر روش تدریس (54/0±03/3) را بالاتر از حد متوسط ارزیابی کردند. همچنین یافته‌های استنباطی این بخش بیانگر آن بود که به جز ابعاد ویژگی‌های شخصیتی (883/0=P) و تسلط بر روش‌های تدریس (336/0=P) در میان سایر ابعاد، اختلاف میانگین نسبت به حد متوسط معنی‌دار بود (0005/0=P).

    ملاحظات اخلاقی: 

    شرکت در پژوهش اختیاری بود و درباره اهداف پژوهش و رعایت محرمانگی اطلاعات به شرکت‌کنندگان توضیح داده شد.

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به یافته‌های به دست‌آمده، این ناهمسویی‌ها ممکن است ناشی از تفاوت در امکانات آموزشی (زمان و فضا و تجهیزات آموزشی) و ماهیت منحصر به ‌فرد بودن برخی رشته‌های تحصیلی بررسی باشد. همچنین جو حاکم بر فضاهای آموزشی با توجه به قوانین و مدیریت محل متفاوت بوده و بها دادن بیشتر به ارزش‌های خاص در هر محل ممکن است تغییراتی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: اخلاق تدریس، استاد، دانشجو
  • عسکر جلالیان صفحه 8
    زمینه و هدف

     معلولان به عنوان یکی از اقلیت‌های بزرگ که بالغ بر یک‌دهم جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، در معرض اشکال مختلف تبعیض و محرومیت‌های اجتماعی قرار دارند،   و باید همانند سایر افراد جامعه، از کلیه حقوق و آزادی‌های اساسی شناسایی‌شده در اسناد بین‌المللی و داخلی، بهره‌مند شوند. هدف این مطالعه بررسی حمایت‌های صورت‌گرفته از معلولان در اسناد بین‌المللی و اسناد داخلی تضمین‌های حقوقی آن‌ها با تکیه بر هنجارهای اخلاقی جامعه است.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش از نوع مروری است و گردآوری اطلاعات آن با شیوه کتابخانه‌ای اسنادی صورت پذیرفته است.

    یافته‌ ها: 

    آنچه پس از مطالعه، ارزیابی و مقایسه به دست آمده، این است که قواعد مربوط به معلولین، چه در سطح ملی و چه در سطح بین‌المللی واجد کمبودهای بی‌شماری است. در واقع کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت تنها سند بین‌المللی است که به صورت خاص به حقوق اجتماعی معلولین پرداخته است. در اسناد داخلی نیز قانون جامع حمایت از معلولان سعی کرده در مواد شانزده‌گانه خود به نحوی این قشر آسیب‌پذیر را به سمت دستیابی به حقوق حقه خود سوق دهد.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل پژوهش اعم از مطالعه و گردآوری داده‌ها، مستندسازی و تحلیل و نشر آن‌ها ملاحظات اخلاقی رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری:

     از آنجا که ایران دارای یک جامعه ارزشی و اخلاق‌محور است، توجه به هنجارهای اخلاقی می‌تواند در حمایت از معلولان گره‌گشا باشد. بازنگری در قوانین داخلی و یکسان‌سازی آن‌ها با مفاد کنوانسیون، برای عملی‌شدن حقوق حقه افراد دارای معلولیت گام بسیار موثری است.

    کلیدواژگان: کنوانسیون، هنجار اخلاقی، حقوق بین الملل، اسناد بین الملل، حقوق معلولان، حقوق داخلی ایران
  • صدیقه عربی صفحه 9

    یکی از چالش‌های نوظهور جهانی در مدیریت بیماری‌های عفونی، پرداختن به بیماری کرونا ویروس است (1). در اواخر دسامبر سال 2019، کروناویروس جدیدی، با نام کروناویروس نوین، باعث آغاز شیوع بیماری کووید 19 در کشور چین شد که در حال حاضر تهدیدات بهداشتی بزرگی را برای سلامتی عمومی جهان ایجاد کرده است. کروناویروس در تمام کشورهای جهان و همچنین ایران شیوع پیدا کرده و به سرعت سلامت روانی و جسمی را به خطر انداخته است. این شکل از همه‌گیری یک بیماری، در واقع یک رخداد بزرگ اجتماعی است که نه‌تنها در سطح یک منطقه که در سطح کشور و حتی کل دنیا مطرح گشته است (2). با ایجاد پاندمی کروناویروس، جامعه بشری علاوه بر عوارض جسمی این بیماری، با عوارض روحی گسترده آن نیز رو به رو شده‌اند که می‌توان به استیگمای اجتماعی اشاره کرد (1). ریشه استیگما یا داغ اجتماعی در ارتباطات اجتماعی و بین فردی است و آن را می‌توان به عنوان یک فرآیند اجتماعی تعریف کرد که مشخصه آن طرد است (2). استیگما جنبه‌های مهم زندگی فرد همانند منزلت انسانی، موقعیت اجتماعی، فرصت‌های شغلی، ازدواج، روابط خانوادگی و روابط دوستانه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. فرد دچار استیگما، از یک انسان کامل و معمولی به یک انسان داغ‌زده و یا نادیده‌گرفته‌شده، تنزل پیدا می‌کند، اگرچه استیگما به عنوان یک پدیده جهانی شناخته شده است، اما تجربه آن و تبعیض‌های وارده در هر محیط، از کشوری به کشور دیگر و حتی از شهری به شهر دیگر متفاوت می‌باشد، افرادی که پذیرش اجتماعی کامل را دریافت نمی‌کنند، موقعیت استگیمایی را تجربه می‌کنند که نشانه جسمی یا ننگ اخلاقی می‌تواند باشد و علامت بی‌ارزش‌کردن فرد است (2).

    کلیدواژگان: استیگما، کووید 19، پاندمی
  • تهمینه فرج خدا صفحه 10

    همه‌گیری بیماری کووید 19 سبب بروز مشکلاتی در ارایه خدمات سلامت باروری و جنسی گردیده است (1). این فاجعه بر سلامت جنسی و تولید مثلی کل جامعه تاثیر می‌گذارد و ارایه خدمات مربوطه را به ویژه برای زنان در کشورهای در حال توسعه دشوارتر کرده و بر آن‌ها تاثیر منفی می‌گذارد (2).حقوق سلامت باروری و جنسی یک موضوع مهم سلامت عمومی در همه‌گیری‌هاست (2). بسیاری از کشورها شاهد کاهش دسترسی و افزایش موارد نقض این حقوق در طی همه گیری کووید 19 بوده‌اند (3). خطر واقعی در به خطرافتادن جدی ایمنی و حقوق زنان و نوزادان وجود دارد. گزارش‌های بین‌المللی تاثیر گسترده‌ای بر کیفیت مراقبت و حقوق بشر زنان و نوزادان را نشان می‌دهد، اگرچه ارایه برخی از خدمات غیر اورژانسی، اما مهم، مانند مراقبت‌های قبل از زایمان و پس از زایمان به صورت مجازی تغییر یافته است و بسته خدمات آموزشی تغذیه نوزادان با پشتیبانی به روش مجازی انجام می‌شود (4)، اما تشخیص واقعی و صحیح بیماری کووید 19 هنوز هم یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های پیش رو در این پاندمی می‌باشد. تشخیص بیش از اندازه (Overestimation) میزان واقعی بیماری ممکن است با خطراتی برای سلامت جامعه به ویژه کیفیت و کمیت ارایه خدمات سلامت باروری و جنسی همراه باشد. اصول چهارگانه اخلاق پزشکی در ارایه خدمات سلامت مستلزم ارایه خدمات با حفظ حق اختیار دریافت‌کننده خدمات، سودرسانی و عدم ضرررسانی و عدالت است (5). در خصوص اصل عدالت لازم به ذکر است تشخیص بیش از اندازه بیماری کووید 19 متضمن تحمیل بار مالی اضافی اقدامات تشخیصی و درمانی در ابعاد اقتصادی بر هزینه خدمات سلامت بر فرد و جامعه است. در اصل سودرسانی می‌توان به اثربخش بودن اقدامات تشخیصی در ارایه خدمات اشاره نمود که با توجه به اقدامات تشخیصی غیر ضروری و غیر مرتبط نه‌تنها سودی از بعد سلامت عاید فرد نمی‌شود، بلکه از بعد ضرررسانی نیز ممکن است منجر به مصرف داروهای غیر ضروری، بستری در بیمارستان و سایر پیامدها گردد. اضطراب ابتلا به بیماری برای فرد و خانواده، ترس از سرایت بیماری به سایر افراد خانواده، تاثیر بر روابط زناشویی، ترس از بارداری، ترس از زایمان، جداسازی مادرو و نوزاد در بیمارستان، عدم حضور و عدم دریافت حمایت خانواده در هنگام دریافت خدمات سلامت باروری و جنسی، استیگمای ناشی از تشخیص بیماری کووید 19، محرومیت نوزاد از شیر مادر، عدم گسترش و پوشش کافی دریافت خدمات سلامت باروری و جنسی از راه دور، فقدان وجود مراکز اختصاصی امن از نظر ابتلا به بیماری برای زنان باردار و کودکان، فقدان پروتکل‌های مراقبتی و درمانی مختص ارایه خدمات سلامت باروری و جنسی در تمام حیطه‌های مورد نیاز ارایه خدمات در همه‌گیری کووید 19 از چالش‌های موجود در ارایه خدمات سلامت باروری و جنسی است.

    کلیدواژگان: جنسی، سلامت باروری، کووید 19، حقوق، تشخیص، زنان
  • زهرا شادفرد، زهره بادیه پیمای جهرمی، محبوبه تقی زادگان زاده، ندا پورنوروز، فریده معارفی صفحه 11
    زمینه و هدف

     دوران دانشجویی، دوره‌ای مهیج و پرچالش برای دانشجویان است. در طول این دوره کلیه دانشجویان به ویژه دانشجویان گروه علوم پزشکی به دلیل رویارویی با عوامل استرس‌زا و لزوم سازگاری مناسب باید از شادکامی بیشتری برخوردار باشند، لذا این مطالعه به پیش‌بینی شادکامی دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم بر اساس جو اخلاقی بیمارستان، میزان استرس ادراک‌شده و عزت نفس پرداخته است.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش مطالعه‌ای توصیفی همبستگی است که در سال تحصیلی 98-1397 انجام گرفت. تعداد 316 نفر از دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم به روش سرشماری در آن شرکت نمودند. در این پژوهش از پرسشنامه بررسی جو اخلاقی بیمارستان Olson، مقیاس شادکامی Oxford، عزت نفس Rozenberg و مقیاس استرس ادراک‌شده Cohen استفاده شد. داده‌ها بعد از جمع‌آوری با استفاده از آمار توصیفی، آزمون پیرسون، اسپیرمن و رگرسیون خطی توسط نرم‌افزار SPSS 16 مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها: 

    در بررسی یافته‌ها بین جو اخلاقی بیمارستان (05/0p<، 151/0=r)، میزان استرس ادراک‌شده (001/0p<، 354/0-=r) و عزت نفس (001/0p<، 431/0=r) دانشجویان با میزان شادکامی آن‌ها همسویی معناداری مشاهده گردید، به طوری ‌که این سه متغیر توانستند 22 درصد از واریانس میزان شادکامی دانشجویان را پیش‌بینی نمایند (227/0=ADj.R2).

    ملاحظات اخلاقی:

     این پژوهش با رعایت اصول هلسینکی، کسب اجازه از مشارکت‌کنندگان و پس از تایید کمیته اخلاق انجام گردید.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به نتایج مطالعه و اینکه شادکامی اساس نظام بهزیستی همگانی را در جوامع تشکیل می‌دهد و با پیامدهای مثبت مانند سلامت جسمی و روانی، عملکرد مطلوب، تولید و کارآفرینی همراه است. بنابراین باید برنامه‌ریزی‌هایی جهت بهبود جو اخلاقی بیمارستان‌ها، آموزش راهبردهای مقابله‌ای با استرس و افزایش عزت نفس دانشجویان انجام گیرد تا از این طریق بتوان میزان شادکامی را در دانشجویان علوم پزشکی افزایش داد.

    کلیدواژگان: جو اخلاقی، استرس ادراک شده، عزت نفس، شادکامی، دانشجویان
  • کسری قارونی، فاطمه یعقوبی پور، بهنام قارونی، مریم بختیار، کتایون بختیار، مهدی بیرجندی، فاطمه بستامی صفحه 12
    زمینه و هدف

     رعایت موازین اخلاق پزشکی و حقوق بیمار در تامین ارتقای کیفیت مراقبت‌های بهداشتی درمانی اجتناب‌ناپذیر است. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان آگاهی دندان‌پزشکان عمومی در مورد رعایت منشور حقوق بیماران انجام شده است.

    مواد و روش‌‌ها:

     پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی مقطعی است که با استفاده روش نمونه‌گیری سرشماری بر روی 70 نفر از دندان‌پزشکان عمومی شهر خرم‌آباد از فروردین ماه تا اسفندماه در سال 1399 انجام شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه رعایت حقوق بیمار که بر اساس کد‌های اخلاقی که مورد تایید انجمن دندانی امریکا (American Dental Association) می‌باشند، جمع‌آوری گردید و با استفاده از نرم‌افزار SPSS 20 در سطح معنی‌داری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته‌ ها:

     میانگین سنی در زنان 21/7±58/34 بود و در مردان 82/9±84/38 بود. میزان آگاهی دندان‌پزشکان عمومی مورد بررسی از منشور حقوق بیمار 12/0±47 بود. بیشترین امتیاز مربوط به شفاف‌نمودن هزینه‌های دریافتی با 4/71 درصد بود. کمترین امتیاز مربوط به گواهی‌دادن فرد خبره درباره عملکرد غیر قانونی همکار با 9/22 درصد و بیان روش درمانی برای بیمار با 7/25 درصد بود. سابقه کاری با میزان آگاهی همبستگی ضعیف داشت (095/0=p، 2/0=r). بین زنان و مردان از لحاظ میزان آگاهی اختلاف معناداری وجود نداشت (139/0=p).

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مقاله حاصل طرح تحقیقاتی با کد اخلاقی IR.LUMS.REC.1397.190 می‌باشد. توضیحات کافی در خصوص اهداف پژوهش به افراد مورد مطالعه داده شد و به آن‌ها اطمینان داده شد کلیه اطلاعات گردآوری‌شده در این پژوهش محرمانه می‌باشد.

    نتیجه‌گیری: 

    سطح آگاهی دندان‌پزشکان عمومی مورد بررسی در مورد رعایت منشور حقوق بیمار کمتر از حد متوسط بود. لازم است دانشگاه‌های علوم پزشکی در مورد جنبه‌هایی از حقوق بیمار که کمتر توسط دندان‌پزشکان رعایت می‌شوند، توجه بیشتری داشته باشند. بدیهی است که رعایت حقوق بیماران باعث جلب اعتماد آنان و در نتیجه ارتقای سطح سلامت جامعه خواهد شد.

    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، دندان پزشکان، آگاهی
  • تهمینه قربانقلی، اکرم ثناگو، باقر پهلوان زاده، لیلا جویباری صفحه 13
    زمینه و هدف

     کارکنانی که احساس می‌کنند جو اخلاقی بر سازمان حاکم است تعاملات سازمانی را عادلانه می‌دانند و این امر باعث افزایش رضایت و تعهد کاری شان می‌شود. از طرفی وجدان در فعالیت‌های پرستاری دخیل بوده است و پرستاران را به مراقبت باکیفیت‌تر سوق می‌دهد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط جو اخلاقی با وجدان کاری پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه بوده است.

    مواد و روش‌‌ها:

     این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی در سال 99-1398 در بخش‌های مراقبت ویژه مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان (6 مرکز درمانی) با استفاده از نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انجام شد. انتخاب بیمارستان‌ها به صورت تصادفی صورت گرفت و متناسب با تعداد پرستاران در بیمارستان‌ها، نمونه‌ها در بیمارستان‌های منتخب به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. 184 پرستار در این مطالعه شرکت کردند. از پرسشنامه‌های جو اخلاقی Olson و وجدان کاری Costa و McCrae برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شد. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل‌های رگرسیونی استفاده شد. تحلیل‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 21 در سطح معنی‌داری 05/0 انجام شد.

    یافته‌ها:

     75 درصد (138 نفر) از پرستاران زن و 4/36 درصد (67 نفر) با سابقه کاری کمتری از پنج سال بودند. میانگین و انحراف معیار جو اخلاقی 43/0±01/4 (مطلوب) و وجدان کاری پرستاران 27/0±46/3 (مطلوب) بود. همچنین جو اخلاقی در حیطه‌های بیماران، همکاران، مدیران، پزشکان، بیمارستان نیز مطلوب بوده است (001/0>P-value). در خصوص وجدان کاری، میانگین نمرات قابلیت اتکا (35/0±42/3) و موفقیت‌مداری (34/0±50/3) بیانگر مساعد و مثبت‌بودن نظرات پرستاران بوده است. آزمون اسپیرمن وجود یک رابطه مستقیم بین جو اخلاقی و وجدان کاری را نشان داد (19/0=r).

    ملاحظات اخلاقی:

     در فرایند اجرای این تحقیق کلیه ملاحظات اخلاقی مربوط به مطالعات انسانی مانند کسب رضایت آگاهانه و توضیح در مورد محرمانه‌‌ماندن مشخصات شرکت‌کنندگان در پژوهش رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری: 

    جو اخلاقی و وجدان کاری پرستاران بخش مراقبت‌های ویژه مثبت و مطلوب بود و ارتباط معنی‌داری بین جو اخلاقی با وجدان کاری پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه برقرار است. توصیه می‌شود مدیران و دست‌اندرکاران مراکز درمانی با ایجاد جو اخلاقی مطلوب و مثبت باعث بیشتر و قوی‌شدن وجدان کاری در پرستاران شوند.

    کلیدواژگان: اخلاق، وجدان، بخش مراقبت ویژه، بیمارستان، مطالعات مقطعی
  • صمد رحمتی، رضوان سیفی صفحه 14
    زمینه و هدف

     اجرای موفق برنامه اعتباربخشی، به‌عنوان ارزشیابی منظم از مراکز بیمارستانی با هدف بهبود کیفیت خدمات و ارتقای ایمنی بیماران، تا حدود زیادی بستگی به آشنایی مدیران مراکز درمانی به دانش مدیریت بیمارستانی و وجود نیروی انسانی مختصص و متعهد دارد. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط درک پرستاران از عدالت سازمانی و تعهد سازمانی با عملکرد آنان در آزمون‌های ده‌گانه اعتباربخشی بیمارستان شهید رحیمی خرم‌آباد در سال 1399 بود.

    مواد و روش‌‌ها:

     روش پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه‌ آماری پرستاران بیمارستان شهید رحیمی خرم‌آباد بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی 112 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها عبارت بودند از پرسشنامه عدالت سازمانی Niehoff & Moorman، پرسشنامه تعهد سازمانی Meyer & Allen و آزمون‌های ده‌گانه استاندارد‌های اعتباربخشی که توسط بیمارستان شهید رحیمی خرم‌آباد در سال 1399 اجرا شده بود. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS 24 و با استفاده از شاخص‌های توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار، حداقل و حداکثر نمره) و آزمون‌های آماری ضریب همبستگی Pearson و تحلیل Regression چندمتغیره تحلیل گردید.

    ملاحظات اخلاقی: 

    رضایت آگاهانه شفاهی از شرکت‌کنندگان کسب گردید و به آنان درباره محرمانگی اطلاعات، اطمینان داده شد.

    یافته‌ ها: 

    بین ادراک پرستاران از عدالت سازمانی (01/0>p، 44/0=rs) و تعهد سازمانی (01/0>p، 33/0=rs) با عملکرد آنان در آزمون‌های ده‌گانه اعتباربخشی رابطه مثبت معنادار وجود داشت. 19 درصد از کل واریانس عملکرد پرستاران در آزمون‌های ده‌گانه اعتباربخشی توسط ادراک آنان از عدالت سازمانی و تعهد سازمانی تبیین گردید.

    نتیجه‌ گیری:

     درک پرستاران از عدالت سازمانی به عنوان یک عامل نیرومند در اثربخشی سازمانی می‌تواند بر تعهد آنان به سازمان نیز موثر بوده و در نتیجه اثربخشی و کیفیت ارایه خدمات در سازمان را به همراه داشته باشد، لذا نیاز است که مدیران مراکز درمانی با تعامل منصفانه و رفتارهای عادلانه حرفه‌ای در ارتباط با پرستاران، نه‌تنها تعهدشان را نسبت به سازمان افزایش دهند، بلکه انگیزه کافی را برای مشارکت آنان در اجرای برنامه اعتباربخشی فراهم آورند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، اعتباربخشی، پرستاران
  • پریسا حاج کرمی، الهه حجازی، فریده موسوی صفحه 15
    زمینه و هدف

     کودکان مبتلا به سرطان در مقایسه با کودکان سالم، سازگاری روانی کمتری دارند. در عین حال، این کودکان حق دارند از درمان موثرتری برخوردار باشند تا بتوانند زودتر به روند طبیعی زندگی خود بازگردند. از این رو شناسایی و ارایه راهکارهای حمایتی والدین، به خصوص مراقب اصلی (مادر)، در طول بیماری کودک در جهت افزایش سازگاری او از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تحقیق حاضر در راستای شناسایی و معرفی راهکارهای مورد استفاده مادران این کودکان برای سازگاری و مقابله موثر فرزند بیمارشان، انجام شده است.

    مواد و روش‌‌ها:

     این پژوهش از نوع کیفی و با رویکرد پدیدارشناختی و با تاکید بر تجربه زیسته مادران انجام شده است. جهت انجام پژوهش، تعداد 19 مادر دارای فرزند 1 تا 15 سال مبتلا به سرطان و تحت درمان، به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده و با روش مصاحبه عمیق و نیمه‌ساختاریافته مورد مطالعه قرار گرفتند.

    ملاحظات اخلاقی:

     قبل از اجرا، ابتدا در مورد هدف پژوهش و همچنین تضمین محرمانه‌بودن اطلاعات، به مشارکت‌کنندگان توضیح داده شد. با اخذ رضایت‌نامه، ایشان به صورت آگاهانه در تحقیق شرکت کردند.

    یافته‌ ها:

     راهکارهای حمایتی هنگام آگاهی از بیماری شامل سه دسته «پنهان‌کاری»، «دریافت کمک و حمایت از طرف دیگران» و «مواجهه مستقیم» بودند. این راهکار در طول فرایند درمان نیز در 9 دسته اصلی طبقه‌بندی شدند: «تغییر مصلحتی شرایط خود»، «کمک به تخلیه هیجانی کودک»، «تمسک به معنویت و خداوند»، «افزایش امید و رغبت»، «استفاده از فعالیت‌های مشترک»، «روابط خانوادگی و اجتماعی»، «ابراز محبت بیرونی»، «تفریح خانوادگی» و «تغییرات ارتباطی مادر با کودک بیمار».

    نتیجه‌ گیری: 

    مادران این پژوهش با توجه به شرایط خود و فرزندشان، از راهکارهای مختلفی استفاده کردند، اما به نظر می‌رسد می‌توان با سازمان‌دهی و آموزش صحیح راهکارهای مقابله‌ای به آن‌ها، در جهت مدیریت بهتر شرایط بیماری و بالابردن کیفیت زندگی آن‌ها و فرزندشان اقدام نمود و از این طریق، نیل به درمان موثرتر را تسهیل کرد.

    کلیدواژگان: مادران، سرطان کودکان، راهکارهای حمایتی، سازگاری و مقابله
  • مریم هوشمند، مریم لعلی * صفحه 16
    زمینه و هدف

    در کلیه رشته‌ها و به خصوص رشته‌های علوم پزشکی، اخلاق حرفه‌ای از جایگاه ویژه و والایی برخوردار است، اما شواهد نشان می‌دهد در طی دوره تحصیل چندان به آن پرداخته نمی‌شود و هم رفتار دانشجویان و کارکنان در محیط‌های بالینی نشان‌دهنده موارد متعددی از عدم رعایت اخلاق حرفه‌ای از سوی آن‌ها در بالین بیماران است، لذا با توجه به اهمیت موضوع اخلاق حرفه‌ای در رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی، مقاله حاضر به بررسی روش‌های تدریس اخلاق حرفه‌ای در ایران پرداخته است.

    مواد و روش‌‌ها

     مطالعه حاضر به روش مروری انجام شده است. با استفاده از راهبرد جستجوی سه مرحله‌ای با استفاده از واژگان کلیدی فارسی «اخلاق حرفه‌ای»، «اخلاق پزشکی»، «اخلاق پرستاری»، «کدهای اخلاقی» و آموزش و واژگان کلیدی انگلیسی «Medical Ethics»، «Nursing Ethics»، « Professional Ethics»، «Ethical Codes» و «Education» در پایگاه‌های اطلاعاتی Magiran، Iranmedex، Sid، Googlescholar جستجو شده و مقالات انتشاریافته توسط ایرانیان در مجلات معتبر که در آن‌ها به طور ویژه یک روش آموزشی برای تدریس اخلاق حرفه‌ای به دانشجویان یا کارکنان رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی به کار گرفته شده و تاثیر آن مورد مطالعه قرار گرفته بود، وارد مطالعه شده و مورد بررسی قرار گرفتند.

    ملاحظات اخلاقی

     در همه مراحل این تحقیق شامل مطالعه و گردآوری داده‌ها، مستندسازی، تحلیل و نشر آن‌ها ملاحظات اخلاقی رعایت شده است.

    یافته‌ ها

     مقالات به دست‌آمده در این مطالعه مروری، اگرچه محدود بود، اما دربردارنده به کارگیری روش‌های مختلف در تدریس اخلاق حرفه‌ای بودند شامل سخنرانی، بازخوانی روایی، مبتنی بر مورد، جستجوگری به شیوه محاکم قضایی، ایفای نقش یا نمایش و تحلیل عملکرد و... که نتایج مطالعات همگی حاکی از تاثیرگذاری روش‌های مذکور در آموزش اخلاق حرفه‌ای بود. در بین این روش‌ها، روش سخنرانی از رواج بیشتری برخوردار بوده و موارد متعددی از تحقیقات به روش سخنرانی پرداخته بود، در برخی دیگر روش سخنرانی با سایر روش‌ها مقایسه شده بود و در سایر موارد به روش‌های جدیدتر پرداخته شده و به استفاده از روش‌های نوین و خلاقانه در آموزش اخلاق توصیه شده بود.

    نتیجه‌ گیری

     آموزش اخلاق حرفه‌ای در رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی فارغ از نوع خاص روش آموزشی حایز اهمیت و دارای جایگاه ویژه است که با در نظرگرفتن شرایط موجود در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی درمانی کشور پیشنهاد می‌شود به فراخور محیط آموزش، امکانات موجود و خصوصیات فراگیران از روش‌های آموزشی مناسب در آموزش اخلاق استفاده لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش اخلاق حرفه ای، آموزش اخلاق پزشکی، آموزش اخلاق پرستاری، روش تدریس
  • محمدتقی سعیدی*، محمد اربابی صفحه 17
    زمینه و هدف

    خطاهای پزشکی یک بار مهم بر دوش نظام سلامت و مراقبت‌های بهداشتی و چالشی بنیادین برای پزشکان، اخلاق و سیاست‌گذاران حوزه خدمات درمانی به شمار می‌رود. بیشتر این خطاها در تشخیص با نقص در استدلال بالینی همراه هستند. در حال حاضر بررسی و شناخت عوامل شناختی دخیل در این خطاها مورد توجه است.

    مواد و روش‌‌ها

     در این مرور روایتی تاریخچه خطاهای پزشکی و سوگیری‌های شناختی در تشخیص‌های بالینی تشریح شده است. به همین منظور از چهار پایگاه داده Oxford، PubMed، SCOPUS و Google Scholar تعداد 400 مقاله در بازه زمانی 1900 تا 2018 استخراج شد.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مطالعه مروری امانتداری و صداقت در استفاده از منابع علمی رعایت گردید.

    یافته‌ ها

    بررسی ادبیات پژوهشی در این حوزه وجود سه فرضیه مدل‌های پردازش سه‌گانه، سیستم پردازش یک و دو، تفکر شهودی تحلیلی را به منظور تبیین خطاهای پزشکی و نقص در تشخیص‌های بالینی نشان می‎دهد، به طوری که سوگیری‌های شناختی یکی از اساسی‌ترین خاستگاه‌های نقص در فرآیند استدلال بالینی در نظر گرفته می‌شوند. بر همین اساس یافته‌ها در سه بخش استدلال بالینی و خطا در تشخیص، مدل‌های پردازش دوگانه و سوگیری‌های شناختی تدوین شد.

    نتیجه‌ گیری

     این مرور روایتی نشان داد که پرداختن به جنبه‎های شناختی خطاهای بالینی هم‌راستا با علل رایج و شناخته‌شده خطاهای پزشکی، در حوزه بهداشت و سلامت ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: خطاهای پزشکی، سوگیری های شناختی، پردازش های دوگانه، تصمیم گیری
  • مریم محسن پور، حجت طاهری گودرزی * صفحه 18
    زمینه و هدف

    تاب‌آوری یکی ویژگی‌های مورد نیاز در حرفه‌مندان پرستاری است، لذا مطالعه عوامل پیش‌بینی‌کننده تاب‌آوری پرستاران به منظور ترغیب آن‌ها برای بروز رفتارهای مبتنی بر هنجارهای اخلاقی پذیرفته شده و تلاش برای نهادینه‌کردن این رفتارها جهت برقراری ارتباطات انسانی در سیستم‌های ارایه خدمات سلامت ضروری به نظر می‌رسد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی رفتار اخلاقی با تاب‌آوری پرستاران با تبیین نقش میانجی پذیرش اجتماعی و اعتماد سازمانی انجام شد.

    مواد و روش‌‌ ها

    این پژوهش به روش توصیفی همبستگی انجام گردید. نمونه‌ای متشکل از 195 نفر از پرستاران بیمارستان‌های آموزشی شهر بروجرد در سال 1399 به روش نمونه‌گیری در دسترس سهمیه‌ای به مقیاس‌های استاندارد رفتار اخلاقی (Swanson & Hill)، تاب‌آوری (Connor & Davidson)، اعتماد سازمانی (Paine) و پذیرش اجتماعی (Marlowe-Crowne) پاسخ دادند. روایی محتوا به روش کیفی، روایی سازه از طریق روایی همگرا و تشخیصی، پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی برای ابزارها اندازه‌گیری شد. تحلیل داده‌ها در نرم‌افزار Smart Pls 3.5 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی

     در این مطالعه اصول مرتبط با ملاحظات اخلاقی از جمله محرمانه‌ماندن هویت مشارکت‌کنندگان، رضایت آگاهانه شرکت‌کنندگان در پژوهش و امکان خروج از روند تحقیق رعایت شد.

    یافته‌ ها

     رفتار اخلاقی با پذیرش اجتماعی به مقدار 51/0، با اعتماد سازمانی به مقدار 58/0 و با تاب‌آوری به مقدار 69/0، همبستگی معنی‌دار و مستقیم دارد. همچنین پذیرش اجتماعی به مقدار 62/0 و اعتماد سازمانی به مقدار 66/0، با تاب‌آوری همبستگی معنی‌دار و مستقیم دارند. نقش میانجی پذیرش اجتماعی، همبستگی رفتار اخلاقی با تاب‌آوری پرستاران را به مقدار 32/0 افزایش می‌دهد. همچنین نقش میانجی اعتماد سازمانی، همبستگی رفتار اخلاقی با تاب‌آوری پرستاران را به مقدار 38/0 افزایش می‌دهد.

    نتیجه‌ گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش پیشنهاد می‌شود مدیران بیمارستان‌ها به مولفه‌های رفتار اخلاقی و عمل به آن‌ها به خصوص در بخش پرستاری اهمیت دهند تا با تحت تاثیر قراردادن پذیرش اجتماعی و اعتماد سازمانی پرستاران، تاب‌آوری آن‌ها را در جهت مثبت تقویت نمایند.

    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، پذیرش اجتماعی، اعتماد سازمانی، تاب آوری، پرستاران
  • مصطفی روشن زاده، مریم نفر، علی تاج آبادی، سمیه محمدی* صفحه 19
    زمینه و هدف

    جو نوآورانه نقش مهمی در پیشرفت سازمان‌های بهداشتی دارد و در این میان نقش رهبری اخلاقی سازمان‌ها نیز غیر قابل انکار است. با توجه به مبهم‌بودن بسیاری از جنبه‌های موثر بر نوآوری در سازمان و عوامل مرتبط با آن، در این مطالعه جو سازمانی نوآورانه از طریق ابعاد رهبری اخلاقی در پرستاران مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش‌‌ها

    مطالعه توصیفی همبستگی حاضر در سال 1397 با 200 نفر از پرستاران بیمارستان‌های آموزشی شهرکرد که به روش سهمیه‌ای انتخاب شده بودند، انجام شد. داده‌ها با پرسشنامه‌های مشخصات دموگرافیک، جو سازمانی نوآورانه Siegel & Kaimer و رهبری اخلاقی عمادی‌فر جمع‌آوری و با نرم‌افزار SPSS 16 و به کارگیری آزمون‌های آماری توصیفی (میانگین، درصد، انحراف معیار) و تحلیلی (تی‌تست، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی) تجزیه و تحلیل شد.

    ملاحظات اخلاقی

    برای شرکت در مطالعه رضایت‌نامه کتبی آگاهانه از شرکت‌کنندگان کسب شد. در زمینه آزادبودن پرستاران برای شرکت و خروج از مطالعه اطلاعات لازم داده شد.

    یافته‌ها

    میانگین رهبری اخلاقی در پرستاران (13/6±8/134) و میانگین جو سازمانی نوآورانه (02/5±85/89) به دست آمد. ارتباط مثبت و معنی‌داری بین رهبری اخلاقی و جو سازمانی نوآورانه گزارش شد (63/0=r ، 04/0P=). آزمون رگرسیون نیز نشان داد که 31 درصد از تغییرات جو سازمانی نوآورانه توسط ابعاد رهبری اخلاقی قابل پیش‌بینی است (31/0=ADJ.R2). در میان ابعاد رهبری اخلاقی، تلاش برای ارتقای کارکنان و اجازه ابراز عقاید مختلف به طور معنی‌داری جو سازمانی نوآورانه را پیش‌بینی می‌کنند (25/0=R2).

    نتیجه‌گیری

    مدیران سیستم‌های بهداشتی بایستی با رعایت و توجه به مواردی مانند تلاش جهت ارتقای کارکنان و اجازه ابراز عقاید مختلف جو سازمانی را اخلاقی کنند تا نوآوری در سیستم گسترش پیدا کند. آموزش و بررسی مداوم سیستم‌های بهداشتی از نظر مسایل اخلاقی توسط مدیران، خود می‌تواند نقش مهمی در ارتقای رهبری اخلاقی و نوآوری در سازمان داشته باشد.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، جو سازمانی نوآورانه، پرستاران، سازمان های بهداشتی
  • زهرا بالدی، حاجیه رجبی فرجاد *، امیراشکان نصیری پور صفحه 20
    زمینه و هدف

    وفاداری کارکنان، عاملی مهمی در جهت نیل به اهداف سازمانی و افزایش بهره‌وری نیروی انسانی در سازمان است. با این رویکرد، پژوهش حاضر با هدف تدوین مدلی جامع برای وفاداری پرستاران در دوران کرونا در بیمارستان گلستان اهواز انجام شد.

    مواد و روش‌‌ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه‌ای کاربردی و روش پژوهش، ترکیبی (کیفی کمی) از نوع داده‌بنیاد) می‌باشد. در بخش کیفی از خبرگان مدیریت منابع انسانی و پرستاران خبره با حداقل 15 سابقه کار دارای مدرک کارشناسی ارشد به روش غیر تصادفی هدفمند و روش مطالعه در بخش کمی از نوع توصیفی بوده و از میان پرستاران بیمارستان گلستان اهواز بر اساس فرمول کوکران تعداد 215 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. نتایج مصاحبه با استفاده از روش داده‌بنیاد و با استفاده از نرم‌افزار Maxquda و در بخش کمی از مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید. ملاحظات اخلاقی: درباره اهداف پژوهش و محرمانگی اطلاعات به شرکت‌کنندگان توضیح داده شد و رضایت آگاهانه به صورت کتبی اخذ گردید.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که عوامل علی موثر بر وفاداری پرستاران در دوران کرونایی را در عامل سازمانی باید جستجو کرد. مطابق با مراحل کدگذاری باز و محوری و انتخابی صورت‌گرفته از داده‌ها می‌توان وفاداری پرستاران را در این تحقیق شامل ابعاد رفتاری و نگرشی دانست. مطابق با نتایج حاصل از مرحله کدگذاری باز (43 مفهوم) و محوری (7 مقوله) و انتخابی تحقیق می‌توان این‌گونه عنوان نمود که شرایط علی (شامل عوامل سازمانی، شرایط زمینه‌ای شامل عوامل مرتبط با شغل)، و عوامل مداخله‌گر (انگیزش شغلی و فراسازمانی) شناخته شدند. همچنین استفاده از راهبردهای همانند پاداش و انگیزش شغلی می‌تواند در ایجاد وفاداری پرستاران در دوران شیوع کرونا مورد توجه قرار گیرد. همچنین نتایج بخش کمی نشان داد که مدل ارایه‌شده از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش ضروری است مدیران به مجموعه‌ای از مهارت‌ها و فناوری‌ها مسلط شوند تا بتوانند شناخت مناسبی از وضعیت و خواسته‌های کارکنان خود کسب نمایند. همچنین به منظور کم‌شدن درک نادرست مدیران از کارکنان، دوره‌های آموزشی منابع انسانی با هدف بهبود روابط مدیران و کارکنان تشکیل شود و مدیران درکی بهتر و واقع‌بینانه‌تر از وضعیت کارکنان داشته باشند.

    کلیدواژگان: وفاداری، انگیزش شغلی، عوامل سازمانی، کرونا، پرستاران
  • فاطمه زاهدی پور، سیده عاطفه حسینی، امین جلیلی* صفحه 21
    زمینه و هدف

    به منظور حفظ جمعیت رو به رشد جهان، بایستی تولید محصولات غذایی 70 درصد بیشتر از آنچه تولید امروز است، رشد داشته باشد. یک راه حل قابل توجه و پایدار برای ریشه‌کن‌کردن گرسنگی استفاده از ارگانیسم‌های اصلاح‌شده ژنتیکی (Genetically Modified Organisms) یا تراریخته است. اصلاحات ژنتیکی منجر به بازده بیشتر در کشاورزی و دامداری و همچنین توسعه داروهای جدید زیستی، واکسن‌ها و پروتئین‌ها شده است. با وجود مزایای بزرگی که مهندسی ژنتیک و تراریخته‌ها می‌توانند داشته باشند، احتمال خطرات و نگرانی‌ها در زمینه‌های خاصی را هم ایجاد می‌کنند، به علاوه با توجه به جدیدبودن این محصولات و همچنین تغییرات وسیعی که در مسایل اقتصادی، اجتماعی، وضعیت سلامت و ایمنی می‌توانند ایجاد نمایند، مسایل مربوط به اخلاق زیستی نیز در مورد آن‌ها اهمیت مضاعف می‌یابد.

    مواد و روش‌‌ها

    این مطالعه به روش مروری انجام شده و داده‌های پژوهش با جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی Web of Science، Pubmed، Scopus، Google Scholar، بانک اطلاعات نشریات ایران (Magiran)، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) با واژگان کلیدی Ethic، Genetic Engineering، Genetically Modified Organisms و تراریخته گردآوری شد. ملاحظات اخلاقی: یافته‌های حاصل از این مقالات در تمام مراحل پژوهش بدون سوگیری و با رعایت جنبه‌های اخلاقی عنوان شد.

    یافته‌ها

    در این بررسی، ابتدا به برخی از تاثیرات مفید این‌گونه محصولات برای انسان و سهم آن‌ها در حفظ منابع موجود اشاره شده است، سپس نگرانی‌های احتمالی در مورد تولید انبوه و مصرف محصولات ژنتیکی و همچنین مسایل مربوط به ایمنی آن‌ها مورد بحث قرار گرفته است. سرانجام لزوم رعایت ملاحظات اخلاقی، اهمیت رعایت حقوق مشتریان و برچسب‌زنی محصولات عنوان شده است.

    نتیجه‌گیری

    اتخاذ سیاست‌های منطقی و آینده‌نگر با رعایت جنبه‌های اخلاقی، وضع قوانین یکپارچه به منظور جلوگیری از سردرگمی مصرف‌کنندگان، رعایت جنبه‌های اخلاقی و اطلاع‌رسانی صحیح و به دور از موضع‌گیری می‌تواند ضمن جلوگیری از مخاطرات احتمالی این فناوری، مردم را ازمزایای آن بهره‌مند نماید.

    کلیدواژگان: تراریخته، اخلاق زیستی، مهندسی ژنتیک، ایمنی
  • عبدالحسین خسروپناه، اکرم سادات سادات حسینی*، ناهید دهقان نیری صفحه 22
    زمینه و هدف

    دلیل تکریم بیماراعتقاد به کرامت انسانی است. با تغییر معنای کرامت در جوامع مختلف ابعاد تکریم بیمار نیز تغییر می‌کند، لذا این مطالعه در پی آنست اصول تکریم بیمار در اسلام و پرستاری را تعریف و مقایسه نماید.

    مواد و روش‌‌ها

    مطالعه مروری با رویکرد تطبیقی که در سه مرحله انجام شد: مرحله اول تعریف تکریم بیمار بر اساس متون اسلامی؛ سپس تعریف بر اساس متون پرستاری؛ در نهایت مقایسه دو تعریف از جهت ساختاری، بنیانی و فلسفی.

    ملاحظات اخلاقی

    کلیه ملاحظات اخلاقی مربوط به استناد متون رعایت شده است.

    یافته‌ها

    رعایت تکریم بیمار اصل مسلم و شناخته‌شده‌ای در ارایه مراقبت پرستاری به بیماران است که در هر دو دیدگاه اسلامی و نظریه‌های پرستاری هیچ مناقشه‌ای در مورد آن وجود ندارد. توجه به عوامل معنوی و اثرات معنوی بیماری در افزایش کرامت انسانی و تعالی انسان‌ها تفاوت دو دیدگاه است. بنابراین بر اساس تکریم بیمار در متون اسلامی، مراقبت از بیمار نه‌تنها وظیفه، بلکه ثواب و دارای جنبه معنوی است. در دیدگاه اسلامی پرستار از انسانی که به دلیل بیمار دارای موقعیتی ممتاز در نزد خداوند است مراقبت می‌نماید. در اسلام بیمار و بیماری، اگرچه شیوه پیشنهادی زندگی نیست، ولی فردی که در این موقعیت قرار دارد انسانی است که در وضعیت خاصی برای متعالی‌شدن و دستیابی بیشتر به کرامت اکتسابی قرار دارد و نه‌تنها نیازمند کمک است، بلکه شایسته دریافت بهترین خدمات نیز است.

    نتیجه‌گیری

    در هر دو دیدگاه کرامت انسانی دلیل تکریم بیمار است، ولی در دیدگاه اسلامی تعامل مراقبتی بیمار و پرستار ابعاد معنوی می‌یابد و هر دو را در موقعیتی قرار می‌دهد که بالقوه امکان متعالی‌شدن و نزدیکی به رضایت خداوند در آن بیشتر فراهم است.

    کلیدواژگان: اسلام، بیمار، تکریم، کرامت، پرستاری
  • زهرا شادفرد، زهره بادیه پیمای جهرمی، محبوبه تقی زادگان زاده *، ندا پورنوروز، فریده معارفی صفحه 23
    زمینه و هدف

    دوران دانشجویی، دوره‌ای مهیج و پرچالش برای دانشجویان است. در طول این دوره کلیه دانشجویان به ویژه دانشجویان گروه علوم پزشکی به دلیل رویارویی با عوامل استرس‌زا و لزوم سازگاری مناسب باید از شادکامی بیشتری برخوردار باشند، لذا این مطالعه به پیش‌بینی شادکامی دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم بر اساس جو اخلاقی بیمارستان، میزان استرس ادراک‌شده و عزت نفس پرداخته است.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش مطالعه‌ای توصیفی همبستگی است که در سال تحصیلی 98-1397 انجام گرفت. تعداد 316 نفر از دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم به روش سرشماری در آن شرکت نمودند. در این پژوهش از پرسشنامه بررسی جو اخلاقی بیمارستان Olson، مقیاس شادکامی Oxford، عزت نفس Rozenberg و مقیاس استرس ادراک‌شده Cohen استفاده شد. داده‌ها بعد از جمع‌آوری با استفاده از آمار توصیفی، آزمون پیرسون، اسپیرمن و رگرسیون خطی توسط نرم‌افزار SPSS 16 مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    در بررسی یافته‌ها بین جو اخلاقی بیمارستان (05/0p<، 151/0=r)، میزان استرس ادراک‌شده (001/0p<، 354/0-=r) و عزت نفس (001/0p<، 431/0=r) دانشجویان با میزان شادکامی آن‌ها همسویی معناداری مشاهده گردید، به طوری ‌که این سه متغیر توانستند 22 درصد از واریانس میزان شادکامی دانشجویان را پیش‌بینی نمایند (227/0=ADj.R2).

    ملاحظات اخلاقی

    این پژوهش با رعایت اصول هلسینکی، کسب اجازه از مشارکت‌کنندگان و پس از تایید کمیته اخلاق انجام گردید.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج مطالعه و اینکه شادکامی اساس نظام بهزیستی همگانی را در جوامع تشکیل می‌دهد و با پیامدهای مثبت مانند سلامت جسمی و روانی، عملکرد مطلوب، تولید و کارآفرینی همراه است. بنابراین باید برنامه‌ریزی‌هایی جهت بهبود جو اخلاقی بیمارستان‌ها، آموزش راهبردهای مقابله‌ای با استرس و افزایش عزت نفس دانشجویان انجام گیرد تا از این طریق بتوان میزان شادکامی را در دانشجویان علوم پزشکی افزایش داد.

    کلیدواژگان: جو اخلاقی، استرس ادراک شده، عزت نفس، شادکامی، دانشجویان
  • مهشید صفایی، مقصود فراستخواه، احسان شمسی گوشکی صفحه 24
    زمینه و هدف

     فهم این وضعیت چالش انگیز مستلزم پژوهش های علمی است تا بتوان از نتایج آن برای سیاستگذاری اجتماعی، آموزشی و بهداشتی استفاده کرد. هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های اعتماد بیمار به پزشک و فهم چگونگی بهبود «اعتماد» بیماران به پزشکان بود.

    مواد و روش ها

     روش این پژوهش کیفی از نوع فراترکیب است. طراحی، اجرا و نتیجه گیری این پژوهش در بازه زمانی 1398 تا 1400 انجام شده است. پایگاه های علمی داخلی و بین المللی Normagz، MagIran، SID، Scopus، Science Direct و پایگاه نشریات با دسترسی آزاد مراجع اصلی استخراج متون بود. منطبق با رویکرد هفت مرحله ای Sandelowski و Barroso (2007 م.) و با راهبرد جستجوی هدفمند، 110 مقاله انتخاب شدند. برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز در خصوص پرسش های مطالعه، از واژگان کلیدی اصلی از قبیل «اعتماد به پزشک»، «رابطه پزشک و بیمار»، «اعتماد بین بیمار و پزشک» و «Trust to Patient»، «Trust between Patient and Physician» و «Relationship between Patient and Physician» استفاده شد. به لحاظ معیار ورود و خروج، انتخاب مقالات بر اساس شباهت های روش شناختی و فراهم ساختن پوشش عمیق و جامع از ویژگی های مورد نظر و موثر بر نتایج بود. با قیاس عنوان، چکیده، روش و یافته های پژوهش مرحله به مرحله تعدادی مقاله از دایره مطالعاتی حذف شد و در نهایت 54 مقاله مبنای کدگذاری و تحلیل قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در مراحل مختلف طراحی، گردآوری و تحلیل داده و یافته های پژوهش از اصول و موازین اخلاق در پژوهش از قبیل وفاداری به متن، ارجاع دهی به منابع و رعایت اصول نگارش علمی تبعیت شده است.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش نشان داد که اعتماد بیمار به پزشک رابطه ای پیچیده، دوسویه و متاثر از مولفه های متنوعی است. طبق یافته های این پژوهش عوامل اعتمادساز رابطه بیمار و پزشک در سه سطح کلان (اجتماعی فرهنگی)، سطح میانی (قانونی اخلاقی)، سطح خرد (حرفه ای تخصصی، فردی روان شناختی) طبقه بندی شد. افزون برآن، زیرطبقات یا زیرمولفه های این پژوهش شامل «اعتماد اجتماعی، رضایت اجتماعی، آموزش فرهنگی، مدیریت و محیط درمان، حقوق قانونی، اصول اخلاقی، امکانات درمان و بهداشت، محرمانگی، اخلاق علمی، حقوق قانونی، اصول اخلاقی، تعهد شغلی محرمانگی، دانش بالینی تخصصی، مهارت کلامی ارتباطی، باورمندی، آگاهی و تجربه درمانی بیمار و متغیرهای دموگرافیک» هستند.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های این پژوهش، بهبود رابطه مبتنی بر اعتماد میان بیمار و پزشک مستلزم فراهم نمودن شرایط و زمینه های اجتماعی و حرفه ای متنوعی است که در این میان مدیریت درمان (افزایش برابری در فرصت های دسترسی و با کیفیت برای همه و ساخت و تجهیز فضای درمانی بیمارمحور)، یادگیری درمان (آموزش آگاهی بخش و تقویت مهارت های ادراکی و انسانی پزشکان و کادر درمان) و مدیریت محیط درمان (آموزش مهارت ارتباطی، همزبانی با بیماران و فاصله گرفتن از جایگاه اقتدارگرایانه برای کلیه کادر پزشکی و درمان بر اساس نوع ارتباط)، از ضروریات زیرساختی آن تلقی می شود.

    کلیدواژگان: اعتماد به پزشک، رابطه پزشک و بیمار، فرهنگ اجتماعی، زمینه کاوی اجتماعی
  • رویا صادقی، تابنده صادقی* صفحه 25
    زمینه و هدف

    تبعیض در مراقبت از مسایل چالش‌برانگیز در حیطه اخلاق حرفه‌ای است که آگاهانه یا ناآگاهانه رخ می‌دهد و عوامل بسیاری در آن نقش دارند. این مطالعه با هدف تبیین عوامل زمینه‌ساز تبعیض در مراقبت بیماران، از دیدگاه دانشجویان و مدرسین پرستاری انجام شد.

    مواد و روش‌‌ها

    در این مطالعه که به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع قراردادی انجام شد، مشارکت‌کنندگان 8 مدرس و 13 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بودند که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. تحقیق در دانشکده پرستاری و در سال‌های 1400-1399 انجام شد. روش جمع‌آوری داده‌ها مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته و بحث گروهی بود و داده‌ها با روش تحلیل محتوای کیفی بر اساس روش پیشنهادی Lundman &Graneheim مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    ملاحظات اخلاقی

    در فرایند اجرای این تحقیق کلیه ملاحظات اخلاقی مانند دریافت کد اخلاق، کسب رضایت آگاهانه کتبی، محرمانه‌‌ماندن اطلاعات شرکت‌کنندگان در پژوهش رعایت گردید.

    یافته‌ها

    تجزیه و تحلیل داده‌ها منجر به ظهور 4 طبقه «عوامل مربوط به بیمار»، «عوامل مربوط به پرستار»، «عوامل مربوط به سازمان» و «عوامل مربوط به فرهنگ» و 12 زیرطبقه گردید که هر یک از طبقات با استفاده از نقل قول‌ها توضیح داده شد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج این مطالعه، عوامل زمینه‌ساز تبعیض از دیدگاه مدرسین و دانشجویان پرستاری را مشخص نمود که می‌توانند هدایت‌کننده پرستاران جهت اقدامات و برنامه‌ریزی‌های بهتر در این زمینه باشند و همچنین به عنوان پایه‌ای برای تحقیقات آینده در این زمینه مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تبعیض، مراقبت پرستاری، دانشجویان پرستاری، مدرسین پرستاری، تحقیق کیفی
  • علی مقدم، نیما رنجی جفرودی* صفحه 26
    مقدمه

    رهبری اخلاقی زمینه رفتار شهروندی و وفاداری پرستاران را فراهم ساخته و زمانی که رویکرداخلاق مدار در رهبری با بهادادن به ارزش‌های والای انسانی و حمایتی به پرستاران زمینه را برای انجام اثربخش رفتار شهروندی سازمانی پرستاران فراهم سازد، با افزایش انگیزه ذاتی آنان می‌توان سبب کاهش تمایل به ترک خدمت پرستاران گردید.

    روش کار

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نوع روش توصیفی بوده و با حجم نمونه240 نفر از جامعه آماری پرستاران بیمارستان های شهر رشت و بر اساس فرمول کوکران با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس اجراگردید .داده‌های تحقیق با استفاده از پرسشنامه استاندارد که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت جمع آوری شد و جهت تحلیل داده‌ها از نرم افزار آماری Smart-PLS استفاده شد.

    یافته‌ها 

    نتایج بدست آمده از تحقیق نشان از تاثیر رهبری اخلاقی بر رفتار شهروندی سازمانی با جهت فردی و سازمانی با جهت سازمانی،تاثیر رهبری اخلاقی بر قصد ترک خدمت،. تاثیر رهبری اخلاقی بر رفتار شهروندی سازمانی با جهت فردی و سازمانی با جهت سازمانی با میانجی گری انگیزه ذاتی وتاثیر رهبری اخلاقی بر قصدترک خدمت با میانجی گری انگیزه ذاتی دارد.

    ملاحظات اخلاقی

    پس از توضیح دباره اهداف مطالعه و اطمینان بخشی به شرکت کنندگان درباره محرمانگی اطلاعات و رضایت شفاهی آنان،پرسشنامه ها بین شرکت کنندگان توزیع گردید.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیات و بدست آوردن میزان تاثیرگذاری هریک از متغیرها می‌توان نتیجه گرفت که مدیران باید سبک رهبری اخلاقی را با غنی سازی و تقویت اهمیت وظیفه، توجه ویژه به شان و جایگاه پرستاران و تاکید بر اخلاق در محیط کار، پرورش دهند. همچنین مدیران با درگیر کردن پرستاران در ارایه چشم انداز و جلب مشارکت بیشتر آنهادر تحقق اهداف و داشتن تفکر مثبت به آینده و توجه به نیازهای آن‌ها و ایجاد فرصت برای شکوفایی و ارتقای آنان به سطح بالاتر، زمینه افزایش انگیزه پرستاران نسبت به کار و در نتیجه زمینه لازم برای بروز رفتارهای شهروندی سازمانی را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، انگیزه ذاتی، رفتار شهروندی سازمانی، قصد ترک خدمت
  • سمیرا دانیالی *، علیرضا مظلوم رهنی صفحه 27
    زمینه و هدف

    تحلیل هم‌استنادی نمایانگر مشابهت، ارتباط مفهومی و شناختی میان دو مولف، دو مجله و یا دو مدرک است. هدف از انجام پژوهش حاضر ترسیم و تحلیل شبکه ‌هم‌استنادی حوزه اخلاق در کووید 19 جهت شناخت هرچه بیشتر این حوزه است.

    مواد و روش‌‌ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، با رویکرد مروری و با استفاده از روش علم‌سنجی و فن تحلیل هم‌استنادی انجام گردیده است. در این پژوهش کلیه تولیدات علمی قلمرو اخلاق و کووید 19 (42 مدرک) بدون اعمال محدودیت زمانی (تا تاریخ 15 آذر 1399) در پایگاه Web of Science مورد مطالعه قرار گرفت. جهت تحلیل و ترسیم نقشه هم‌استنادی از نرم‌افزار VOS Viewer 1.6.11 و Excel 2010 استفاده گردید.

    ملاحظات اخلاقی

    در همه مراحل این تحقیق شامل مطالعه و گردآوری داده‌ها، تحلیل و نشر آن‌ها ملاحظات اخلاقی رعایت شده است.

    یافته‌ها

    مدارک پراستناد حوزه اخلاق و کووید 19تعداد 5 خوشه هم‌استنادی و خوشه اول با موضوع اصول اخلاقی و وظیفه عملی مراقبت در بیماری‌های همه‌گیر و بلایا بزرگ‌ترین خوشه است. مقاله Emanuel در سال 2020 با دریافت 8 استناد و موضوع چگونگی تخصیص منابع پزشکی در طی همه‌گیری کووید 19 بر اساس اصول اخلاقی به بیماران رتبه نخست را به دست آورد. مجله American Journal of Bioethics (AM J Bioethics) با حیطه موضوعی اخلاق زیستی و تفسیر در زمینه مراقبت‌های بالینی و اخلاق همچنین موضوعات ویژه‌ای مانند چالش‌های اخلاقی روز و دریافت 14 استناد رتبه نخست را به دست آورد. مجلات پراستناد حوزه اخلاق و کووید 19 تعداد 7 خوشه هم‌استنادی و خوشه اول با حیطه موضوعی انتشار جدیدترین اخبار در زمینه‌های مختلف پزشکی بزرگ‌ترین خوشه است. Michael L Gross متخصص اخلاق زیستی، اخلاق پزشکی، اخلاق نظامی پراستنادترین نویسنده این حوزه است. نویسندگان حوزه اخلاق و کووید 19 تعداد 7 خوشه موضوعی و خوشه اول با حیطه موضوعی ایست قلبی و احیای قلبی ریوی بزرگ‌ترین خوشه است.

    نتیجه‌گیری

    با شناسایی تولیدات علمی پراستناد حوزه اخلاق و کووید 19 تلاش شده است، دیدی جامع نسبت به مدارک، مجلات و نویسندگان پراستناد ارایه نموده تا ابزاری تصمیم‌یار در کوتاه‌ترین زمان ممکن باشد. همچنین با توجه به ظرفیت‌های علمی موجود، نقش ایران و دانشگاه‌های علوم پزشکی جهت تولید علم در حوزه مذکور بیشتر گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق و کووید 19، علم سنجی، کروناویروس، نقشه علم، شبکه های هم استنادی، نرم افزار VOS Viewer
  • طیبه وکیلی، محمد حسنی، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی، زبیده ابن عباسی صفحه 28
    زمینه و هدف

    در پژوهش‌های پیشین ارتباط بین رهبری اخلاقی به عنوان مهم‏ترین عامل تدوام حیات و استمرار موفقیت سازمان‏ها با معنی‌داری شغلی، رفتار یادگیری گروهی و هویت سازمانی با نقش میانجی عدالت کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر علی رهبری اخلاقی بر معنی‌داری شغلی، رفتار یادگیری گروهی و هویت سازمانی در حضور متغیر میانجی عدالت انجام شده ‏است.

    مواد و روش‌‌ها

    این پژوهش با روش توصیفی همبستگی انجام شد. نمونه‌ها شامل 186 نفر از کارکنان بیمارستان امام رضا شهر ارومیه بودند که به روش تصادفی طبقه‏ای نسبتی انتخاب شدند. داده‌ها از طریق پرسشنامه‌های رهبری اخلاقی، عدالت، معنی‌داری شغلی، رفتار یادگیری گروهی و هویت سازمانی جمع‏آوری گردید. داده‌ها با نرم‌افزار Lisre l8/8 و با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مطالعه ملاحظات اخلاقی همانند توضیح اهداف تحقیق، تکمیل فرم رضایت آگاهانه، مشارکت داوطلبانه و اطمینان در مورد محرمانه‌بودن اطلاعات رعایت گردید.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد که نقش میانجی عدالت در رابطه بین رهبری اخلاقی با رفتار یادگیری گروهی، معنی‌داری شغلی و هویت سازمانی در مدل معادلات ساختاری تایید می‌شود. همچنین بین رهبری اخلاقی با عدالت رابطه معنی‌دار (ضریب=53/0) دیده شد. معنی‌داری شغلی دارای اثر مثبت بر عدالت (ضریب=36/0) می‌باشد، به علاوه عدالت دارای اثر مثبت معنی‌دار بر رفتار یادگیری گروهی (ضریب=82/0)، معنی‌داری شغلی (ضریب=43/0) و هویت سازمانی (ضریب=60/0) می‌باشد.

    نتیجه‌ گیری

    نتایج نشان داد مکانیزم میانجی عدالت نقش قابل توجهی در توضیح نفوذ رهبری اخلاقی بر معنی‌داری شغلی، رفتار یادگیری گروهی و هویت سازمانی بین کارکنان بیمارستان دارد. پیشنهاد می‌شود راهبردهای مناسب برای انتخاب مدیران و بهبود بعد رهبری اخلاقی در آنان اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، عدالت، معنی داری شغلی، رفتار یادگیری گروهی، هویت سازمانی، کارکنان بیمارستان
  • مدینه محمودی، بهناز مهاجران، محمد رزاقی صفحه 29
    زمینه و هدف

     اخلاق حرفه ای می تواند معیاری موثر در توسعه و موفقیت سازمان ها، برای ایجاد تعالی، توسعه پایدار، کارآفرینی و تعهد باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اخلاق حرفه ای بر کارآفرینی سازمانی و کارآفرینی اجتماعی کارکنان با آزمون نقش میانجی تعهد سازمانی انجام شده است.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس نوع روش توصیفی همبستگی و از لحاظ گردآوری اطلاعات پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان بیمارستان نمازی شیراز به تعداد 440 نفر بود. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و جدول مورگان 205 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اخلاق حرفه ای (Cadozier)، کارآفرینی سازمانی (Margaret Hill)، کارآفرینی اجتماعی (Dees) و تعهد سازمانی (Allen & Mayer) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 25 و LISREL 8.8 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    درباره اهداف پژوهش و محرمانگی اطلاعات به شرکت کنندگان توضیح داده شد و رضایت آگاهانه آن ها اخذ گردید.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که اخلاق حرفه ای بر کارآفرینی سازمانی (56/0) و کارآفرینی اجتماعی (41/0)، اخلاق حرفه ای بر تعهد سازمانی (22/0)، تعهد سازمانی بر کارآفرینی سازمانی (22/0) و کارآفرینی اجتماعی (25/0)، کارکنان بیمارستان نمازی شیراز تاثیر مستقیم، مثبت و معنی داری دارد. اخلاق حرفه ای با نقش میانجی تعهد سازمانی بر کارآفرینی سازمانی (05/0) و کارآفرینی اجتماعی (06/0) کارکنان بیمارستان نمازی تاثیر دارد. همچنین بیشترین اثر کل مربوط به اثر اخلاق حرفه ای بر کارآفرینی سازمانی (58/0) می باشد.

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد اخلاق حرفه ای و تعهد سازمانی نقش موثری بر کارآفرینی سازمانی و اجتماعی دارند و به منظور ارتقای کارآفرینی سازمانی و اجتماعی کارکنان در کنار آموزش کارآفرینی، این عوامل نیز باید مورد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی اجتماعی، تعهد سازمانی، کارکنان
  • محمدرسول خزاعی، بابک ایزدی، علی الماسی، علی سروش، علی اکبر پرویزی فرد، علی اکبر فروغی، کیوان سلطانی، میترا بنیانی، فرهاد سالاری، محمدحسین فرزایی صفحه 30
    زمینه و هدف

     کدهای اخلاقی به عنوان راهنمای عملی برای نشان دادن رفتارهای اخلاقی صاحبان هر حرفه در موقعیت های خاص استفاده می شود. هر مجموعه سازمانی دارای کدهای اخلاقی متناسب با ساختار حرفه ای خود است که اخلاق حرفه ای نام دارد. آموزش عالی نیز نظامی حرفه ای است و اساتید و دانشجویان باید از اصول اخلاق حرفه ای در امر آموزش مجازی آگاهی داشته و به آن پایبند باشند. رعایت اخلاق آموزش مجازی تضمین کننده سلامت فرایند یاددهی یادگیری شده و موجب افزایش تعهد پاسخگویی مدرسین نسبت به نیازهای دانشجویان می شود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه یک تحقیق کیفی است که با هدف استخراج و تدوین کدهای اخلاقی در فعالیت های آموزش مجازی برای مدرسین و دانشجویان با استخراج نظرات اساتید دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با روش دلفی به عنوان جامعه پژوهش در چهار مرحله انجام گرفت. مرحله نخست در کمیته پژوهش در آموزش دانشکده پزشکی با حضور 20 نفر از مدرسین پیش نویس اولیه کدهای اخلاقی شامل 75 کد تهیه گردید؛ در مرحله دوم موضوع در کمیته اخلاق در آموزش دانشگاه طرح و کدها با نظر اعضا که متشکل از مدرسین باتجربه بود، در 4 حیطه و 66 کد دسته بندی شد؛ سپس در مرحله سوم کدهای پیشنهادی به دانشکده ها جهت اظهار نظر کلیه مدرسین و مسوولین حوزه آموزشی ارسال گردید.

    ملاحظات اخلاقی: 

    هدف از پژوهش برای مشارکت کنندگان توضیح داده شد و افراد به صورت اختیاری در مطالعه شرکت کردند، سپس در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تایید و کد اخلاق دریافت شد.

    یافته ها

     بعد از اجرای چهار مرحله مطالعه و به دست آوردن نظرات جامع از اساتید و مسوولین حوزه آموزشی در دانشکده های مختلف و بررسی آن ها در کارگروه تخصصی اخلاق در آموزش مجازی دانشگاه، کدها در چهار حیطه کلی و 58 کد، شامل 25 کد اخلاقی اساتید در آموزش مجازی، 11 کد اخلاقی تولید محتوای الکترونیک در آموزش مجازی، 10 کد اخلاقی دانشجویان در آموزش مجازی و 12 کد اخلاقی در آزمون الکترونیک تدوین گردید.

    نتیجه گیری

     حاصل این مطالعه تبیین کدهای اخلاقی در آموزش مجازی برای اساتید و دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی بود.

    کلیدواژگان: کد اخلاقی، آموزش مجازی، دانشجویان، محتوای الکترونیکی
  • محبوبه اکبری، محسن رفیعی، پیمان یارمحمدزاده صفحه 31
    زمینه و هدف

    سکوت سازمانی پدیده ای شایع در سازمان هاست که توسط بسیاری از ویژگی های سازمانی، از جمله فرهنگ سازمانی، ادراک سیاست سازمانی و اخلاق حرفه ای تحت تاثیر قرار می گیرد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی و ادراک سیاست سازمانی بر سکوت سازمانی با تاکید بر نقش واسطه ای اخلاق حرفه ای در بین اعضای هیات علمی دانشگاه گیلان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه گیلان در سال 1397 به تعداد 545 نفر بود. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و جدول مورگان 220 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سکوت سازمانی (Dain)، فرهنگ سازمانی (Queen)، ادراک سیاست سازمانی (Kakmar & Carlson) و اخلاق حرفه ای Haywood & et al)) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 25 و LISREL 8.8 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی:

     درباره اهداف پژوهش و محرمانگی اطلاعات به شرکت کنندگان توضیح داده شد و رضایت آگاهانه آن ها اخذ گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که ادراک سیاست سازمانی بر سکوت سازمانی (40/1=β) و اخلاق حرفه ای (01/16=β) و فرهنگ سازمانی بر اخلاق حرفه ای (92/15=β) تاثیر مستقیم، مثبت و معنی داری دارد. فرهنگ سازمانی بر سکوت سازمانی (37/1=β) تاثیر مستقیم، منفی و معنی داری دارد. ادراک سیاست سازمانی با نقش میانجی اخلاق حرفه ای بر سکوت سازمانی (08/0=β) و فرهنگ سازمانی با نقش میانجی اخلاق حرفه ای بر سکوت سازمانی (07/0=β) اعضای هیات علمی دانشگاه گیلان تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد فرهنگ سازمانی، ادراک سیاست سازمانی و اخلاق حرفه ای بر سکوت سازمانی اعضای هیات علمی تاثیر دارند و به منظور شکست پدیده سکوت سازمانی در کنار آموزش راه های غلبه بر آن، این عوامل نیز باید مورد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، ادراک سیاست سازمانی، سکوت سازمانی، اخلاق حرفه ای، اعضای هیات علمی
|
  • Fatemeh Hajibabaee, Maryam Esmaeili, Hadis Ashrafizadeh, Maryam Farahani, Shima Haghani, Parasto Ariyamloo Page 1
    Background and Aim

     Safe operation of staff, especially nurses and the work environment have a decisive role in the quality and safety of patient care. The outbreak of the corona pandemic has led to a high degree of uncertainty and has filled health systems with a variety of challenges. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between patient safety friendly hospital standards and nurses' safety performance during the corona pandemic in Tehran in 2020.

    Materials and Methods

     The present study is a cross-sectional descriptive-correlational study that was performed on 266 nurses of Imam Khomeini Hospital in Tehran who met the inclusion criteria by stratified random sampling. The data collection tool was a questionnaire consisting of three parts including nurses' demographic information, patient safety friendly standards of Parvizi et al. And Parviz et al. Frequency distribution tables, central indices (mean and median) and dispersion indices (variance and standard deviation) were used to describe the data. Pearson correlation test was used to evaluate the correlation between patient safety friendly standards and nurses' safety performance using SPSS 16 software.

    Findings

     The mean and standard deviation of all patient safety friendly hospital standards from the perspective of the nurses was 97.35±16.59. The mean and standard deviation of nurses' safety performance was 59.36±10.37. Both variables were in the middle level. In addition, there was a positive and significant correlation between patient safety friendly hospital standards and all its dimensions with safety performance (r=0.843, P<0.001).

    Ethical Considerations:

     This article is the result of a master of sciences nursing dissertation at Tehran University of Medical Sciences. During the research process, the ethical principles in research with human subjects were observed based on the guidelines of the Islamic Republic of Iran/ including obtaining informed consent to participate in the research.

    Conclusion

     Therefore, according to the results of this study, it seems that the review of strategies including purposeful and evidence-based management of organizational resources with a comprehensive approach including barriers to achieving safety dimensions, institutionalizing patient culture, safety and promoting safety atmosphere, focus on the index Patient safety measures are needed in hospitals.

    Keywords: Patient Safety, Friendly Hospitals, Safety Performance, Nurse
  • Abolfazl Ghasemzadeh Alishahi, Adel Zahed Babalan, Mehdi Moeini Kia, Salim Kazemi *, Khalil Mokalaf, Afshin Divband Page 2
    Background and Aim

    Professional ethics can be an effective indicator and an important motivational tool in the success of organizations to create excellence, sustainable development,good and healthy competition, reduce conflicts, increase job motivation, create commitmentand social responsibility. The aim of this study was to investigate the effect of professional ethics on organizational accountability of employees by testing the mediating role of job enthusiasm and team work among employees of Ardabil University of Medical Sciences

    Materials and Methods

    The present study is applied based on the purpose and based on the type of method, it is descriptive-correlational and in terms of data collection is a survey. The statistical population of this study included all the staff of Ardabil University of Medical Sciences, 290 people. Based on Cochran's formula and using simple random sampling method (without placement), 170 people were selected as the statistical sample of the research to collect data. To collect the data, questionnaires of variables were used, respectively, independent, mediator, which includes professional ethics (Cadozier), job enthusiasm questionnaire (Salonava and Shuffle), team work (Linchoni) and organizational accountability (Bovens). The validity of the questionnaires was confirmed through apparent validity based on the views of experts and specialists and the construct validity was confirmed through factor analysis; The reliability of the questionnaires was also calculated based on Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed using SPSS 24 and Amos 22 statistical software.

    Findings

    The results showed that professional ethics has a positive and significant direct effect on Staff team work (0.67), their accountability (0.59) and on their enthusiasm (0.46) (p <0.01). The direct effect of team work on employee accountability (0.52) is positive and significant. The direct effect of job enthusiasm on employee accountability (0.37) is positive and significant. Team work has an indirect effect on the impact of professional ethics on employee accountability (0.34). Also, job enthusiasm has an indirect effect on the effect of professional ethics on employee accountability (0.17).Ethical Considerations: After explaining the objectives of the study and reassuring the participants about the confidentiality of information and their verbal satisfaction, questionnaires were distributed among the participants.

    Conclusion

    The evidence showed that paying attention to the principles and standards of professional ethics by university staff can affect organizational variables and items such as carte blanche, job enthusiasm and organizational responsiveness of employees and improve the quality of service and improve their position in the eyes of the client to be

    Keywords: Professional Ethics, Organizational Accountability, Team Work, Job Enthusiasm, Ardabil University of Medical Sciences
  • amed Razaghpour, Nahid Rejeh, Majideh Heravi Karimooi, Seyed Davood Tadrisi Page 3
    Background and Aim

     Nurses in intensive care units has stressful situation, therefore it is essential to identify effective approaches to decrease stress and increase psychological health for them. Self-compassion can play a role in balancing the mental health of nurses. The aim of this study was to determine the relationship between self-compassion and Job stress of nurses in intensive care units of hospitals affiliated to Zanjan University of Medical Sciences in 2020.

    Materials and Methods

     This study was descriptive correlational cross-sectional study. It conducted on 367 nursing staff in intensive care units hospitals affiliated to Zanjan University of Medical Sciences in 2020. The data collection tool was a questioner consisted of: demographic characteristics; Neff’s Compassion Scale and Gray-Toft and Anderson’s job stress. Data were analyzed by using SPSS 21 software and descriptive and inferential statistical tests.

    Findings

     The results of Spearman correlation test showed that there is a statistically inverse significant relationship between job stress and self-compassion (P<0.01, r=-0.260). The mean score of self-compassion was 3.36±0.51, which shows a moderate level of self-compassion.

    Ethical Considerations:

     This study is approved by the Ethics Committee on Medical Research. Ethical considerations such as completing the informed consent form voluntary participation, explaining research goals, and assurance of confidentiality were observed.

    Discussion and Conclusion

     The results of this study revealed a reverse relationship between self-compassion and job stress of nurses; therefore, policymakers and nursing authorities can take strides in moderating nurses’ job stress and improving their professional performance by education and improvement of nurses’ self-compassion skill.

    Keywords: Self-Compassion, Job Stress, Nurses, Intensive Care Unit
  • Hossein Souri*, Parvin Kadivar, Hadi Keramati, HamidReza Hassanabadi Page 4
    Background and Aim

     Bullying is a behavioral phenomenon that has attracted the attention of many teachers and educators in different parts of the world in recent years. The purpose of this study is to explain the Bystander behavior in schools based on Moral Disengagement and moral sensitivity with the mediating role of moral identity. The target population was male and female high school students in Lorestan province in the 1397-98 academic year.

    Materials and Methods

     This is a cross-sectional study kind of correlation. The sample of the present study included 617 students who were selected by cluster sampling. Participants responded to the scales of Mechanisms of Moral Disengagement, Ethical Sensitivity, participant's role (and Self-Importance of Moral Identity. Data analysis was performed using structural equation modeling as well as path analysis by AMOS 24 software.

    Findings

     The results showed that conceptual model of research has a desirable and acceptable fit with the research data. Findings from the structural equation model show that moral disengagement and moral sensitivity are related to the bystander behavior in bullying. In other words, those with high moral disengagement and low moral sensitivity they behave more harmful. The results of the analysis also show that moral identity has a mediating role in the relationship between bystander behaviors in schools and moral disengagement and moral sensitivity.

    Ethical Considerations:

     In this study, principles related to ethical considerations such as confidentiality of the respondents' identity, satisfaction of the participants in the research and the right to leave the research was taken into consideration.

    Conclusion

     The results show that moral disengagement and moral sensitivity are related to the type of students' reaction as a witness during bullying and this reaction can be different according to characteristics such as moral identity.

    Keywords: Bystander Behavior, Moral Disengagement, Moral Sensitivity, Moral Identity, Bullying, Structural Equation
  • Faeze Kobrai Abkenar, Roya Mansour Ghanaei*, Somayeh Omidzahir, Mahrokh Poureini Page 5
    Background and Aim

     Nurses in the clinical setting are confronted with multiple ethical decision-making that need ethical sensitivity to manage, so the present study was conducted to determine the nurses' moral sensitivity at hospitals of Guilan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

     In this descriptive-cross-sectional study in 2017, 180 nurses were selected via multistage sampling from Hospital wards of Guilan University of Medical Sciences. Data were collected through a demographic and the Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ). The data were analyzed by the SPSS software version 19 using descriptive and inferential statistics.

    Findings

     The mean and standard deviation score for nurses’ moral sensitivity was (60.88±11.30). Moral sensitivity was low in 20 people (11.2%), moderate in 143 people (79.4%) and high in 17 people (9.4%). The highest scores were related to the domains of “professional knowledge” (Mean Rank=5.73) and the lowest scores were related to the domains of "honesty and benevolence" (Mean Rank=1.27). There was a significant relationship between Participate in ethics workshops and moral sensitivity (p=0.04).

    Ethical Considerations: 

    Written permission and ethical approval were obtained from Guilan University of Medical Sciences Ethics Code IR.GUMS.REC.1395. The goals of the study were explained to the participants and then a written informed consent was received from them. Participants were reassured that their participation in the research was voluntary and the information was confidential and results as a group analyze and report.

    Conclusion

     In this study, nurses received a moderate score in moral sensitivity and a low score in honesty and compassion, which indicates the difficulty in communicating with empathy therefore, planning to provide emotional and social support and also reduce the workload of nurses seems necessary.

    Keywords: Ethics, Moral Sensitivity, Nurse
  • Mohammad Bashokoh, Allahyar Beigi Firoozi* Page 6
    Background and Aim

     Organizational culture as an important and fundamental component in the body of an organization, on all aspects of the organization, including the development of goals, strategy, individual behavior, organizational performance, job motivation and satisfaction, creativity and innovation, employee participation in affairs and the like. Affects, so that successful organizations have a strong and effective organizational culture. Meanwhile, employees' cultural intelligence has a significant role in strengthening the organization's culture. And the relationship between these two variables has not been studied in the country's hospitals. In this regard, the present study aimed to investigate the relationship between cultural intelligence and its dimensions with organizational culture in Shahid Madani Hospital in Khorramabad was studied.

    Materials and Methods

     The present study is a cross-sectional descriptive-correlational descriptive-odor cross-sectional paradigm. The statistical population studied in this study is all employees of Shahid Madani Hospital in Khorramabad with medical, paramedical and administrative positions. Thus, using Morgan table, 160 employees were selected by random sampling. Standard Ang and Denison questionnaires were used to assess cultural intelligence and organizational culture, respectively. Finally, the collected data were analyzed using structural equation method and SPSS 26 and LISREL software.

    Findings

     The relationship between cultural intelligence and its dimensions with organizational culture is significant. Therefore, the research hypotheses are significant and among the dimensions of cultural intelligence, the metacognitive dimension with a coefficient of 0.65 has a stronger correlation with organizational culture.

    Ethical Considerations:

     In the present study, all cases related to the informed satisfaction of individuals in filling out the questionnaire and the confidentiality of their answers was observed.

    Conclusion

     The results showed that the ability of cultural intelligence as a very important ability to understand the cultural factors outside the organization and identify internal strengths and weaknesses is significant. Therefore, due to the acquired nature of this ability, it is suggested to increase cultural intelligence among the staff of the hospital through formal trainings. This requires that individuals be aware of the characteristics of other cultures and by reviewing their cultural cognition; provide the basis for extensive interactions between other cultures.

    Keywords: Cultural Intelligence, Organizational Culture, Hospital, Employee
  • Farshid MohammadMousaei, Hossein Sanaei, Razieh Mohammadzadeh, Hassan Abbasi, Daniel Sayadi Moghadam, Mohaddeseh Mohsenpour* Page 7
    Background and Aim

     Ethics and teaching are inherently intertwined, and researchers have stated that adherence to the principles and values of professional ethics in university faculty members, who play a key role in administering and directing education, is very important because the role They have an important role in improving students 'performance. This study was conducted with the aim of students' views on the dimensions of teaching ethics of students of Abadan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

     In this descriptive cross-sectional study, 302 students of Abadan University of Medical Sciences were selected by stratified random sampling method. Composed. Data were collected and analyzed using SPSS 25 statistical software using descriptive statistics.

    Findings

     Students less dimensions [personality traits (2.99±0.41), content mastery [(2.87±0.51), recognition of different aspects of learning (2.75±0.53), standard evaluation (2.64±0.60) and observance of educational rules (2.29±0.46)] They evaluated it as moderate and evaluated only the dimension of mastery of teaching method (3.03±0.54) as above average. Also, the inferential findings of this section indicated that except for the dimensions of personality traits (P=0.883) and mastery of method Teaching (P=0.336) Among other dimensions, the difference between the mean and the mean was significant (P=0.0005).

    Ethical Considerations: 

    Participation in the research was optional and the participants were explained about the objectives of the research and the confidentiality of information.

    Conclusion

     According to the findings, these disparities may be due to differences in educational facilities (time and space and educational equipment) and the unique nature of some disciplines. Also, the atmosphere in educational spaces varies according to the rules and management of the place and more appreciation of specific values in each place may make a difference.

    Keywords: Teaching Ethics, Faculty, Student
  • Askar Jalalian Page 8
    Background and Aim

     People with disabilities, as one of the largest minorities in the world, are exposed to various forms of discrimination and social deprivation. Benefit. The purpose of this article is to study the support provided to people with disabilities in international and domestic documents and to examine their legal guarantees based on the moral norms of society.

    Materials and Methods

     This scientific-research article is of review-analytical type and its information has been collected by library-documentary method.

    Findings

     What has been achieved after studying, evaluating and comparing is that the rules related to people with disabilities, both nationally and internationally, have numerous shortcomings. In fact, the Convention on the Rights of Persons with Disabilities is the only international document that specifically addresses the social rights of the disabled are addressed. In the internal documents, the comprehensive law for the protection of the disabled has tried in its sixteen articles to somehow lead this vulnerable group to achieve their fraudulent rights.

    Ethical Considerations

     Ethical considerations have been observed in all stages of research, including the study and collection of data, their documentation and analysis.

    Conclusion

     Because we are a value and ethics-oriented society, adhering to ethical norms can be very crucial in supporting the disabled. Revision of domestic law and their harmonization with the provisions of the Convention is a very effective step for the implementation of the rights of persons with disabilities.

    Keywords: Convention, Moral Norms, International Law, International Documents, Rights of Persons with Disabilities, Iranian Domestic Law
  • Sedighe Arabi Page 9

    One of the emerging global challenges in infectious disease management is addressing coronavirus disease. The coronavirus spread to all countries of the world and Iran and quickly endangered mental and physical health. With the creation of the coronavirus pandemic, human society and the physical effects of this disease also faced widespread psychological effects of this disease, which can be referred to as social stigma. Stigma is an essential aspect of a person's life; Human status, social status, job opportunities, marriage, family relationships and friendships were affected. Although stigma does not directly cause chronic disease, it significantly increases the level of anxiety, which may exacerbate clinical symptoms and even lead to recurrence. Stigmas are highly influenced by environmental information and Internet news.The World Health Organization (2020) states that an almost constant flow of news about the outbreak of coronary heart disease causes everyone to feel anxious or distressed. Therefore, information updates and practical tips should be sought from health professionals and the WHO website at specific times and avoids rumors that cause people discomfort and anxiety. Given that Covid 19 experiences many psychosocial consequences and this reduces their quality of life, the use of psychologists and counselors in the treatment environment to reduce these consequences seems necessary. Also, considering the importance of educational media, especially new media, in increasing awareness and empowerment of society, it is recommended to pay attention to the educational needs of society and new opportunities that new media provide to health educators in future planning. More to be done.

    Keywords: Stigma, COVID-19, Pandemic
  • Tahmineh Farajkhoda Page 10

    The epidemy of Covid 19 disease is a real danger of seriously endangering the safety and rights of women and infants. The true and correct diagnosis of the disease Covid 19 is still one of the concerns and challenges facing this pandemic. Over estimation or over-diagnosis of the disease may be associated with risks to the quality and quantity of sexual and reproductive health services. The four principles of medical ethics in the provision of health services are important. Regarding the principle of justice, over diagnosis of Covid 19 disease imposes additional financial burden on diagnostic and therapeutic tests. Beneficiary principle can be referred to the effectiveness of diagnostic tests in the provision of services, which due to unnecessary and unrelated diagnostic tests not only does not benefit the health of the individual, but also in terms of harm may lead to the use of unnecessary drugs, hospitalization and other consequences. Anxiety about the disease for the individual and family, fear of spreading the disease to other family members, impact on marital relationships, fear of pregnancy, fear of childbirth, stigma due to the diagnosis of Covid 19 disease, infant deprivation of breast feeding, lack of enough care and treatment protocols are the challenges in providing sexual and reproductive health services. The need to separate mother and baby in the hospital in cases of suspected disease, the impossibility of attending and not receiving family support when receiving sexual and reproductive health services over shadows the moral principle of the right to autonomy. Women and their children need safe care following the Covid epidemic in clinical, emotional, psychological, and social dimensions. It seems that in this critical situation, the emphasis on the sensitivity of correct diagnosis and attention to the adverse consequences of misdiagnosis is considerable importance.

    Keywords: Farajkhoda T. Sexual, Reproductive Health Rights, Challenges of Covid 19 Diagnosis. Faslnamah-i akhlaq-i pizishki
  • Zahra Shadfard, Zohreh Badiyepeymaiejahromi, Mahboobeh Taghizadeganzadeh, Neda Pournoroz, Faride Maarefi Page 11
    Background and Aim

     Being a student is an exciting and challenging time for students. During this period, all students, especially students of Medical Sciences, should be happier due to facing more stressors and the need for proper adaptation. The aim of this study was to predict happiness based on ethical climate, perceived stress and self-esteem in nursing and paramedical students of Jahrom University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

     This study was a correlational study conducted in 2018-19. 316 nursing and paramedical students participated in the census method. In this study, Olson questionnaire to assess the ethical climate of Hospital, Oxford Happiness Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale and Cohen's Perceived Stress Scale were used. Data were analyzed by using descriptive statistics, Pearson, Spearman and Eta tests and linear regression by SPSS 16 software.

    Findings

     In the study, a significant association was observed between the hospital ethical climate (p<0/05, r=0/151), the perceived stress (p<0/001, r=-0/354) and the students' self-esteem (p<0/001, r=0/431) with their happiness. So that these three variables were able to predict 22% of the variance of students' happiness (ADj.R2=0/227).

    Ethical Considerations:

     This research was conducted according to the principles of Helsinki, obtaining permission from the participants and after the approval of the ethics committee.

    Conclusion

     According to the results of study and the fact that happiness forms the basis of an public well-being in societies and has positive consequences such as physical and mental health, favorable production performance and entrepreneurship, so planning for improving the ethical climate of hospitals, training in coping strategies with stress and increase the self-esteem of students must be done to increase the happiness of medical students.

    Keywords: Ethical Climate, Perceived Stress, Self-Esteem, Happiness, Students
  • Kasra Qaruni, Fatemeh Yaghoubipour, Behnam Qaruni, Maryam Bakhtiar, Katayoun Bakhtiar, Mehdi Birjandi, Fatemeh Bastami Page 12
    Background and Aim

    In order to ensure that the quality of health care improves, the observance of medical ethics and patients’ rights is inevitable. The present study was conducted to determine how much dentists practicing in Khorramabad, Iran, in 2020 complied with the Charter of Patients’ Rights.

    Materials and Methods

    This was a descriptive-analytical study that was performed on 70 general dentists in Khorramabad from March 2019 to March 2020. The participants were selected by the census sampling method. Data were collected using the Patients’ Rights Questionnaire designed based on ethical codes approved by the American Dental Association (ADA). Data were analyzed using SPSS 20 at a significance level of 0.05.

    Findings

    The mean age was 34.58±7.21 in women and 38.84±9.82 in men. The awareness level of the dentists regarding the Charter of Patients’ Rights was 47±0.12.The highest score was related to explaining and clarifying the charged expenses with 71.4%. The lowest scores were related to providing expert testimony about the illegal practices of a colleague with 22.9% and explaining the treatment method to patients with 25.7%. Work experience had a weak correlation with awareness levels (r=0.2, p=0.095). There was no significant difference between men and women in terms of awareness levels (p=0.139).

    Ethical Considerations: 

    This article is the result of a research project with the ethical code IR.LUMS.REC.1397.190. Adequate explanations about the objectives of the research were given to the subjects. They were assured that all information collected in this study was confidential.

    Conclusion

    The awareness level of general dentists who were examined, about the observance of the principles of professional ethics was below average. Therefore, it is necessary for medical universities to pay more attention to aspects of patients’ rights that are less observed by dentists. It is obvious that observing the principles of professional ethics will increasingly gain patients’ trust and as a result, will promote the health level of the society.

    Keywords: Patients’ Rights Charter, Dentists, Knowledge
  • Tahmine Ghorbangholi, Akram Sanagoo, Bagher Pahlavanzadeh, Leila Jouybari Page 13
    Background and Aim

     Employees who feel that the ethical atmosphere prevails in the organization consider the relationships and interactions of their organization as fair and this increases their satisfaction and commitment. On the other hand, conscience has been involved in nursing activities and nurses have insight and care must be taken to prevent harm to humans. The aim of this study was to determine the relationship between ethical climate and work conscience of intensive care unit nurses.

    Materials and Methods

     This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2019-20 in the intensive care units of educational and medical centers of Golestan University of Medical Sciences (6 medical centers) using multi-stage sampling. Hospitals were selected randomly and in proportion to the number of nurses in hospitals, samples were selected in selected hospitals in a purposful and accessible manner. 184 nurses participated in this study. The data were collected using Olson’ ethical climate and Costa & McCrae’ work conscience quessionaires. Descriptive statistics including mean, median, standard deviation and Spearman correlation coefficient and regression analysis were used to examine the relationship between variables. Analyzes were performed using SPSS software 21 at a significance level of 0.05.

    Findings

     75% of nurses (n=138) were female and 36.4% (n=67) had less than five years of work experience. The mean and standard deviation of ethical climate were 4.01±0.43 (desirable) and nurses' work conscience was 3.46±0.27 (desirable). Ethical climate was favorable in each of five domains (patients, colleagues, managers, physicians and hospitals) (P-value<0.001). Regarding work conscience; the mean scores of dutifulness (3.42±0.35) and achiwement striving (3.42±0.35) indicated that the nurses' opinions were favorable and positive. Spearman test showed a direct relationship between ethical climate and work conscience (r=0.19).

    Ethical Considerations:

     In the process of conducting this research, all ethical considerations related to human studies, such as obtaining informed consent and explaining the confidentiality of the details of the participants in the research, were observed.

    Conclusion

     The ethical climate and work conscience of the nurses in the intensive care unit was positive and favorable. It is recommended that the managers and stakholders of medical centers create

    Keywords: Morals, conscience, intensive care units, hospitals, cross-sectional studies
  • Samad Rahmati, Rezvan Seyfi Page 14
    Background and Aim

     Successful implementation of the accreditation program, as a regular evaluation of hospital centers with the aim of improving the quality of services and patient safety, largely depends on the familiarity of medical center managers with the knowledge of hospital management and the existence of scientific and committed manpower. The aim of this study was to investigate the relationship between nurses' perception of organizational justice and organizational commitment with their performance on decuple tests of accreditation of Shahid Rahimi Hospital in Khorramabad in 2020.

    Materials and Methods

     The research method was descriptive-correlation. The statistical population was the nurses of Shahid Rahimi Hospital in Khorramabad, from which 112 people were selected by random sampling. Data collection tools were Niehoff & Moorman's Organizational Justice Questionnaire, Meyer & Allen's Organizational Commitment Questionnaire and decuple tests of accreditation conducted by Shahid Rahimi Hospital in Khorramabad in 2020. Data were analyzed by SPSS 24 software using descriptive indicators (frequency, frequency percentage, means, standard deviation, minimum and maximum score) and statistical tests Pearson correlation coefficient and multiple Regression analysis.

    Ethical Considerations: 

    Verbal informed consent was obtained from participants and to they was assured about information confidentiality.

    Findings

     There was a significant positive relationship between nurses' perception of organizational justice (p<0.01, rs=0.44) and organizational commitment (p<0.01, rs=0.33) with their performance on decuple tests of accreditation. 19% of the total variance of nurses' performance on decuple tests of accreditation was explained by their perception of organizational justice and organizational commitment.

    Conclusion

     Nurses' perception of organizational justice as a powerful factor in organizational effectiveness can also affect their commitment to the organization and thus the effectiveness and quality of service delivery in the organization. Therefore, it is necessary for the managers of medical centers not only to increase their commitment to the organization but also provide sufficient motivation for their participation in the implementation of the accreditation program, through fair interaction and fair job behaviors in relation to nurses.

    Keywords: Organizational Justice, Organizational Commitment, Accreditation, Nurses
  • Parisa Hajkarami, Elaheh Hejazi, Farideh Moussavi Page 15
    Background and Aim

     Children, have the right to and should be provided with a more effective treatment to return to the natural path of their lives. Therefore, identifying and offering supportive solutions to the parents especially the primary care (the mother) are essential for balancing the child's condition. This research's goal is to identify and introduce the solutions used by the mothers of children with cancer to improve their consistency and resistance against the disease.

    Materials and Methods

     This is a qualitative with a phenomenological approach and an emphasis on the lived experience of those mothers. For doing the research, 19 mothers of 1 to 15hl year old in-treatment children with cancer were chosen by purposive sampling and studied with in-depth semi-structured interviews.

    Ethical Considerations:

     First, the purpose of the research and also to ensure the confidentiality of the results were explained to the participants. After obtaining the consent, they consciously participated in the research.

    Findings

     The supporting solutions after knowing about the disease included "hiding", "getting help and support from others" and "direct confrontation". The solutions for boosting the kid's morale during the treatment process were categorized into 9 main categories: "the prudent change of the condition", "facilitating the kid's catharsis", "resorting to spirituality and God", "increasing hope and encouragement", "using common activities", "family and social relationships", "expressing kindness", "having fun with family", "communicative changes between the mother and the kid".

    Conclusion

     The mothers studied in this research, according to the conditions of their children and themselves, used different solutions. However, it seems possible to manage their conditions and improve their quality of life by organizing and teaching the right coping solutions to them, thus facilitating a more effective treatment.

    Keywords: Mothers, Childhood Cancer, Supportive Solutions, Consistency, Copping
  • Maryam Houshmand, Maryam Laeli * Page 16
    Background and Aim

    Professional ethics is of great value in all majors especially medicine, but unfortunately it is not paid enough attention during studying, also the behavior of students and workers in clinical settings shows multiple cases of disrespecting professional ethics. Regardi ng the importance of professional ethics in medicine and paramedics, the present article addresses the teaching methods of professional ethics in Iran.

    Materials and Methods

    The present review has been done using three - phase search strategy with the follo wing keywords: " medical ethics " , " nursing ethics " , " professional ethics " , " ethical codes " , education in Magiran, Iranmedex, Sid, Googlescholar databases. Published articles by Iranians which address the outcome of a special method to teach professional eth ics to students or workers in medicine or paramedic majors were included in the study. Ethical Considerations: Ethics were considered in all phases of the present study including data gathering and analysis, documentation, and publication.

    Findings

    Acquir ed articles in this review were rare but involved different methods to teach professional ethics including lecture, narrative ethics, case based, Jurisprudential inquiry, role playing, ... the findings indicate the effectiveness of those methods in teaching professional ethics. Among those methods, lecture was the most common one, multiple researches used lecture method, others compare lecture to other methods and other ones used newer methods and advised using new and creative methods in teaching ethics.

    Conclusion

    Teaching professional ethics is of great value in medicine and paramedics regardless to the special teaching method, according to the current conditions in hospitals and medical centers in Iran, it is advised to apply suitable teaching methods reg arding the learning environment, available equipment, and learners’ properties.

    Keywords: Teaching Professional Ethics, Teaching Medical Ethics, Teaching Nurse Ethics, Teaching Method
  • MohammadTaghi Saeedi*, Mohammad Arbabi Page 17
    Background and Aim

    Medical errors are a significant burden on the health care system and considered as a fundamental challenge for physician, ethic and health care policymakers. Most of these errors in diagnosis are associ ated with defects in clinical reasoning. Currently, investigating and identifying cognitive factors involved in these errors are taken into consideration .

    Materials and Methods

    In this narrative review, the history of medical errors and cognitive biases i n clinical diagnoses will be explained. For this purpose, 400 articles published between 1900 to 2018, were extracted from four databases PubMed, SCOPUS, Google Scholar and Oxford . Ethical Considerations: In this narrative study, we tried to follow the pri nciples of scientific writing, trusteeship and honesty in using resources.

    Findings

    Research literature in this field suggests three hypotheses triple processing models, system one and two of information processing, and intuitive - analytical thinking to e xplain medical errors and defects in clinical diagnoses, so that cognitive biases are considered one of the most basic origins of defects in the process of clinical reasoning. Accordingly, the findings are developed in three sections: C linical reasoning an d error in diagnosis, dual processing models and cognitive bias .

    Conclusion

    This narrative review revealed that it is necessary to address the cognitive aspects of clinical errors as long as the common and well - known causes of medical errors in health car e

    Keywords: Medical Errors, Cognitive Biases, Dual Processing, Decision Making
  • Maryam Mohsenpour, Hojjat Taheri Goodarzi* Page 18
    Background and Aim

    Resilience is one of the required characteristics of nursing professionals . Therefore , it seems necessary to study the nurses' resilience predictors in order to encourage them to e ngage in behaviors based on accepted ethical norms and attempt to internalize these behaviors so as to establish human relationships in health care systems. Hence, the objective of this study was to investigate the correlation between ethical behavior and nurses' resilience by explaining the mediating role of social desirability and organizational trust .

    Materials and Methods

    This was a descriptive - correlational study. A sample of 195 nurses in Borujerd teaching hospitals in 2020 was selected based on avai lability quota sampling method. They responded to the standard scales of moral behavior (Swanson & Hill), resilience (Connor and Davidson), organizational trust (Paine) and social desirability (Marlowe - Crowne). Content validity was measured qualitatively, construct validity was measured through convergent and discriminant validity; the internal consistency reliability was measured through Cronbach's alpha and composite reliability for instruments. Data analysis was performed through Smart Pls 3.5 . Ethical C onsiderations: In this study, principles related to ethical considerations such as confidentiality of participants' identities, informed consent of research participants and the possibility to leave the research process were observed .

    Findings

    Ethical be havior has a significant and direct correlation with social desirability (0.5 1), organizational trust (0.58) and resilience (0.69), respectively. Also, social desirability of 0.62 and organizational trusts of 0.66 have a significant and direct correlation with resilience. The mediating role of social desirability increases the correlation between ethical behavior and nurses' resilience by 0.32. Also, the mediating role of organizational trust increases the correlation between ethical behavior and nurses' re silience by 0.38 .

    Conclusion

    According to the research findings, it is suggested that hospital managers pay attention to the components of ethical behavior and practice them, especially in the nursing department, to influence nurses’ social desirability a nd organizational trust, leading to the positive enhancement of their resi

    Keywords: Ethical Behavior, Social Desirability, Organizational Trust, Resilience, Nurses
  • Mostafa Roshanzadeh, Maryam Nafar, Ali Tajabadi, Somayeh Mohammadi* Page 19
    Backgroundand Aim

    Innovative climate plays an important role in the development of health care organizations and the role of organizations' ethical leadershipis undeniable. Given the ambiguity of many effective aspects of innovation in the organization and the related factors, this study explored the innovative organizational climate through the dimensions of ethical leadership in nurses.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlational study was performed on 200 nurses working in the teaching hospitals in Shahrekord in Iran; they were selected through quota sampling method. Data were collected using the questionnaires of demographic information, Siegel and kaimer innovative organizational climate and Emadifar’s ethical leadership and were analyzed by means of SPSS 16.EthicalConsiderations:In order to participate in the study, informed written consent was obtained from the participants. The nurses were provided with necessary information about being free to participate and leave the study.

    Findings

    The mean of ethical leadership in nurses and the innovative organizational climate were obtained (134.8±6.13) and (89.85±5.02), respectively. There was a positive and significant relationship between ethical leadership in nurses and innovative organizational climate (r=0.63, p=0.04). Regression test also showed that 31% of innovative organizational climate change was predictable by the dimensions of ethical leadership in nurses (ADJ.R2=0.31). Also, among the dimensions of ethical leadership, effort to promote employees and the ability to express different opinions significantly predict the innovative organizational climate (R2=0.25).

    Conclusion

    The health system managers need to take into consideration ethical issues such as trying to promote employees and allowing them to express different opinions in order to promote innovation in the system.Continuous education and evaluation of health systems regarding the ethical issues by managers can play an important role in promoting ethical leadership and innovation in the organization.

    Keywords: Ethical Leadership, Innovative Organizational Climate, Nurses, Health Care Organizations
  • Zahra Baledi, Hajieh Rajabi Farjad*, Amirashkan Nasiripour Page 20
    Background and Aim

    Employee`s loyalty is an important factor in achieving organizational goals and increasing the productivity of human resources in the organization. With this approach, the present study was conducted with the aim of developing a comprehensive model for nurses' loyalty during the Covid19 pandemic period in Golestan Hospital, Ahvaz.

    Materials and Methods

    The present study is a developmental-applied one in terms of purpose and the research method is (quantitative-qualitative) of data-based type. In the qualitative part, experts of human resource management and skilled nurseswith at least 15 years of experience and a master's degree by a non-random purposive method and in the quantitative part method of research was descriptive which were selected 215 people among the nursesof Golestan Hospital in Ahvaz based on Cochran'sformula by simple random method. Results of the interview using data-based method (Eshtruss Korbin 1998) and MaxQuda software and in the quantitative part with the structural equation model were analyzed.EthicalConsiderations:About the objectives of the research and the confidentiality of information were explained to the participants and their satisfaction wasobtained in written form.

    Findings

    The results showed that the causation factors which affect the loyalty of nurses during the covid19 pandemicperiod should be sought in the organizational factor. According to the fulfilled steps of open and pivotal and selective coding of the data, nurses' loyalty in this study can be considered as behavioral and attitudinal dimensions. According to the resultsof the open (43 concepts) and pivotal (7 categories) and selective coding stage, it can be said that causal conditions including (organizational factors, contextual conditions including job-related factors) and interferential factors (job motivation and extra-organizational) were identified. Also, the use of strategies such as reward and job motivation can be considered in building nurses' loyalty during the covid19 outbreak. Also results of quantitative part showed that the provided model has a suitable fitness.

    Conclusion

    According to the results of this study, it is necessary for managers to master a set of skills and technologies to be able to gain a proper understanding of the situation and needs of their employees. Also, in order to reduce managers'misunderstanding of employees, human resources training courses should be organized with the aim of improving the relationship between managers and employees and managers should have a better and more realistic understanding of the situation of employees.

    Keywords: Loyalty, Job Motivation, Organizational Factors, Covid19, Nurses
  • Fatemeh Zahedipour, Seyede Atefe Hosseini, Amin Jalili* Page 21
    Background and Aim

    In order to sustain the world’s growing population, the production of food must be more than 70% of what it is produced today. A remarkable and stable solution for the eradication of hunger is using genetically modified organisms (GMOs). Genetic modifications have contributed to larger yields in agriculture and livestock as well as the development of new biopharmaceuticals, vaccines and proteins. Despite the large benefits thatgenetic engineering and GMOs can bring for us, they may produce some hazards and concerns in certain areas. Moreover, considering the products to be new and also vast changes that they can make in economical, social, health, and safety matters, ethical issues plays an important role in the application of these technologies.

    Materials and Methods

    This is a review study. Research data were collected by searching databases of Web of science, PubMed, Scopus, google scholar, Magiran (Bank of Iran's Magazines Information), SID (Jahad-e Daneshgahi Scientific Information Center) with keywords of Ethic, Genetic engineering, genetically modified organisms and transgenic.EthicalConsiderations:The findings of these articles are stated in all stages of the research without bias and with respect to ethical aspects.

    Findings

    In this study, first some of the beneficial effects of such products on humanity and their contribution to the conservation of available resources are pointed outand thenpossible concerns aboutmass production and consumption of transgenic products as well as safety issues are discussed. Finally, the need to observe ethical considerations, the importance of respecting the rights of customers and product labeling are mentioned.

    Conclusion

    Adopting rational and prospective policies by observing ethical aspects, enacting integrated laws to avoid consumer's confusion, observing ethical aspects and providing correct and unbiased informing can prevent the possible dangers of this technology and peoplewill profit its benefits.

    Keywords: Genetically Modified Organisms, Bioethics, Genetic Engineering, Safety
  • Abdolhossein Khosropanah, Akram Sadat Sadat Hoseini *, Nahid Dehghan Nayeri Page 22
    Background and Aim

    Patient respect is based on human dignity. Any variation in definition and aspects of human dignity caused to change in aspects of patient respect. The goal of this study is comparison between patient dignity in Islamic and nursing texts.

    Materials and Methods

    A review study with a comparative approach was conducted in three stages; the first Definition of patient respect based on Islamic texts, then definition based on nursing texts, Finally, compares the two definitions in terms of structure, foundation and philosophy. Compare finding in terms of structure, fundamentals and philosophy. Ethical Considerations: All ethical considerations regarding the citation of texts have been respected.

    Findings

    Findings show patient respect was acceptable in both ideas. In Islamic texts spirituality and patient transcendence is important than nursing view because during of illness patient is under God’s attention and have the best opportunity for transcendences. In Islam patient must be respected because the God created human being. In Kantian view that is dominant philosophy in nursing ethics, patient must be respect due to human authority. In this view spirituality will important if the patient wants it.

    Conclusion

    In both view patient respect is related to human dignity. But in Islamic view caring interaction between patient and nurses have spiritual aspects. Both of them have potential situation for getting transcendences and God’s satisfaction.

    Keywords: Islam, Patient, Respect, Dignity, Nursing
  • Zahra Shadfard, Zohreh Badiyepeymaiejahromi, Mahboobeh Taghizadeganzadeh*, Neda Pournoroz, Faride Maarefi Page 23
    Background and Aim

    Being a student is an exciting and challenging time for students. During this period, all students, especially students of Medical Sciences, should be happier due to facing more stressors and the need for proper adaptation. The aim of this study was to predict happiness based on ethical climate, perceived stress and self-esteem in nursing and paramedical students of Jahrom University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This study was a correlational study conducted in 2018-19. 316 nursing and paramedical students participated in the census method. In this study, Olson questionnaire to assess the ethical climate of Hospital, Oxford Happiness Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale and Cohen's Perceived Stress Scale were used. Data were analyzed by using descriptive statistics, Pearson, Spearman and Eta tests and linear regression by SPSS 16 software.

    Findings

    In the study, a significant association was observed between the hospital ethical climate (p<0/05, r=0/151), the perceived stress (p<0/001, r=-0/354) and the students' self-esteem (p<0/001, r=0/431) with their happiness. So that these three variables were able to predict 22% of the variance of students' happiness (ADj.R2=0/227). Ethical Considerations: This research was conducted according to the principles of Helsinki, obtaining permission from the participants and after the approval of the ethics committee.

    Conclusion

    According to the results of study and the fact that happiness forms the basis of an public well-being in societies and has positive consequences such as physical and mental health, favorable production performance and entrepreneurship, so planning for improving the ethical climate of hospitals, training in coping strategies with stress and increase the self-esteem of students must be done to increase the happiness of medical students.

    Keywords: Ethical Climate, Perceived Stress, Self-Esteem, Happiness, Students
  • Mahshid Safaei, Maghsoud Farasatkhah, Ehsan Shamsi Gooshki Page 24
    Background and Aim

     Trust between patient and physician has been challenged by overt and covert factors such as eroding social capital and increasing the cost of medical services in the community. To understand such a challenging situation, scientific research needs to be done so that the results of which can be used for making social, education and health policies. This study aimed to identify the components of trust between patient and physician as well as understand how to strengthen "trust" in physicians.

    Materials and Methods

     A meta-synthesis was used to evaluate systematically the results of previous research regarding trust in physicians. This study has been designed, implemented and concluded from 2019 to 2021. Domestic and international scientific databases such as Normags, MagIran, SID, Scopus, Science Direct and open-access databases were the main sources for extracting text110 articles were selected based on the seven-step approach of Sandelowski and Barroso (2007) and focused search strategy. Key terms of "trust in patient", "trust between patient and physician", "physician-patient relationship", "trust between patient and physician" was used to obtain information about questionnaires. The criteria for selecting articles were methodological similarities and comprehensive coverage of the desired features affecting the results. By comparing the title, abstract, method and findings of the research, some articles were excluded from the study and finally, 54 articles were used as final sources for coding and analyzing.

    Ethical Considerations: 

    The research ethical principles such as fidelity to the text, reference to sources and observance of the principles of scientific writing have been adhered to by the researchers in different stages of the research design, data collection, analysis and conclusion.

    Findings

     The results of this study showed that the patients trust in the physician is a complex, two-way relationship and is affected by a variety of components. Based on the results, the confidence-building factors of the patient-physician relationship were classified into three levels of macro (socio-cultural), meso (legal-moral) and micro (professional-specialized, individual-psychological). In addition, the sub-components of this study include social trust, social satisfaction, cultural education, management and treatment environment, legal rights, ethical principles, treatment and health facilities, scientific ethics, legal rights, ethical principles, job commitment, confidentiality, clinical-specialized knowledge, verbal-communication skills, credibility, patient knowledge and therapeutic experience and demographic variables.

    Conclusion

     Based on the findings of this study, improving the trust-based relationship between the patient and physician requires the provision of various social conditions and circumstances, including treatment management (increasing equality in access to high-quality educational opportunities as well as building and equipping patient-centered treatment spaces), treatment learning (educating, informing and strengthening the perceptual and human skills of physicians and treatment staff) and treatment environment management (communication skills training, communicating with patients and distancing oneself from an authoritarian position for all medical staff and treatment based on the type of communication), considered as its infrastructural requirements.

    Keywords: Trust in Physician, Physician-Patient Relationship, Social Culture, Social Context Mining
  • Roya Sadeghi, Tabandeh Sadegh* Page 25
    Background and Aim

    Discrimination in caring is a challenging issue in the field of professional ethics that occurs consciously or unconsciously and some factors have an important role in this issue. This study planned to explain the underlying factors of discrimination in caring for patients from views of nursing students and teachers.

    Materials and Methods

    In this qualitative content analysis study, the participants were 8 teachers and 13 nursing students of Rafsanjan University of Medical Sciences who were selected by purposive sampling. The study was performed in nursing school, 2020. The data collection method was semi-structured interviews and group discussions and the data were analyzed by qualitative content analysis suggested by Graneheim and Lundman. Ethical Considerations: In the process of conducting of this research, all ethical considerations such as receiving the code of ethics, obtaining informed consent and keeping confidential the information of the participants were observed.

    Findings

    Data analysis led to the emergence of four categories: "factors related to the patient" and "factors related to the nurse", "factors related to the organization", "factors related to culture" and 12 subcategories. Each of the categories was described with use of quotes.

    Conclusion

    The results of this study identified the underlying factors of discrimination from the perspective of nursing teachers and students that can guide nurses for better actions and their programs in this field. Also, the results can be used as a basis for future research in this field.

    Keywords: Discrimination, Nursing Care, Nursing Students, Nursing Teachers, QualitativeResearch
  • Ali Moghadam, Nima Ranji Jafroudi* Page 26
    Background and Aim

    Ethical leadership provides the ground for nurses' citizenship behavior and loyalty. Moreover, since ethical leadership, coupled with high human values and support for nurses, can provide the ground for effective realization of nurses' organizational citizenship behavior, it can be argued that enhancement of nurses' intrinsic motivation can reduce turnover intentions among them.

    Materials and Methods

    The present study falls within the category of applied studies in terms of objective and descriptive studies in terms of method. The study was conducted on a sample of 270 nurses of Rasht hospitals using nonprobability convenient sampling. The sample size was determined using the Cochran's formula. The required data were collected using a standard questionnaire whose validity and reliability was confirmed. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics within the framework of Smart-PLS statistical software. Ethical Considerations: Questionnaires were distributed among the subjects after they were provided with an account of the objectives of the study and were ensured about the confidentiality of information and their verbal consent was obtained.

    Findings

    The results suggest that ethical leadership has a significant direct effect on individual-level citizenship behavior (0.69) and organizational-level citizenship behavior (0.70) and turnover intention (-0.60) (<0.01). Intrinsic motivation can indirectly affect the impact of ethical leadership on individual-level citizenship behavior (0.25), organizational-level citizenship behavior (0.24) and turnover intention (-0.07).

    Conclusion

    According to the hypothesis testing results and the investigations of variables' effect, it can be concluded that managers should nurture the ethical leadership style by enhancing the significance of tasks, paying special attention to the position and status of nurses and emphasizing on the observance of ethics in the workplace. In addition, by involving nurses in formulation of the organizational and professional vision, attracting nurses' contribution to goal fulfilment processes, helping them develop a positive attitude towards the future and creating opportunities for their prosperity, managers can provide the ground for enhancement of nurses' motivation and realization of organizational citizenship behaviors.

  • Samira Daniali*, AliReza Mazloum Rahni Page 27
    Background and Aim

    The co-citation analysis represents similarity, conceptual connection, and recognition between two authors, two magazines, or two documents. The purpose of this study is to map the co-citation network in the field of ethics and Covid 19 in order to better understand this field based on co-citation networks.

    Materials and Methods

    The present study is applied with the practical purpose, with narraive approach, and is done by the use of scientometrics and co-citation analysis method. In this study, all scientific productions in the field of ethics and Covid 19 (42 documents) without considering shortage of time (up to the date December 6th, 2020) in the Web of Science database is studied. VOS Viewer and Excel software are used to analyze and draw co-citation maps. Ethical Considerations: Ethics were considered in all phases of the present study including data gathering and analysis, and publication.

    Findings

    Cited documents in the field of ethics and Covid 19, 5 co-citation clusters and the first cluster with the principle of ethical principles, and practical duty of care in epidemic diseases is the largest cluster. Emanuel's article ranked first in 2020 with eight citations and topics on how to allocate medical resources to patients during the Covid 19 epidemic based on ethical principles. The American Journal of Bioethics (AM J Bioethics) won the first rank with the topic about the bioethics and interpretations of clinical care and ethics as well as special topics such as day-to-day ethical challenges and reception of 14 citations. Highly cited journals in the field of ethics and Covid 19, 7 co-citation clusters and the first cluster with the thematic scope of publishing the latest news in various fields of medicine is the largest cluster. Michael L. Gross, an expert in bioethics, medical ethics, and military ethics is the top cited author in this field. Authors in the field of ethics and Covid 19, 7 thematic clusters and the first cluster with the thematic domain of cardiac arrest and cardiopulmonary resuscitation is the largest cluster.

    Conclusion

    By identifying the highly cited scientific products in the field of ethics and Covid 19, an attempt is made to provide a comprehensive view of the top documents, top journals, and top authors so that it can be a decision-making tool in the shortest possible time. Also, considering the existing scientific capacities, the role of Iran and medical universities to produce science in the mentioned field should be increased.

    Keywords: Ethics, Covid 19, Scientometrics, Corona Virus, Science Map, Co-Citation Networks
  • Tayyebe Vakili, Mohammad Hasani, Abolfazle Ghasemzade, Zobeydeh Ebn Abbasi Page 28
    Background and Aim

    In previous studies, the relationship between ethical leadership as the most important factor in the survival and success of organizations, with job meaningfulness, group learning behaviour and organizational identity, with the mediating role of justice has not been studied much. Therefore, the present study aims to investigate the causal effect of ethical leadership on job meaningfulness, group learning behaviour and organizational identity in the presence of the mediating variable of justice.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-correlation research. The samples included 186 staff members of Imam Reza Hospital in Urmia who were selected by stratified random sampling method. The data were collected through the questionnaires of ethical leadership, justice, job meaningfulness, group learning behaviour and organizational identity. Consequently, the data were analysed employing LISREL 18.8 software using structural equation modellin.

    Ethical Considerations

     In this study, ethical concerns such as explaining the research objectives, providing informed consent form, voluntary participation and ensuring the confidentiality of information were taken into consideration.

    Findings

    The findings indicate that the role of justice in mediating the relationship between ethical leadership and group learning behaviour, job meaningfulness and organizational identity in the structural equation model has been confirmed. In addition, there has been a significant relationship between ethical leadership and justice (coefficient=0.53). Job meaningfulness has had a positive impact on justice as well (coefficient=0.36). Furthermore, justice has had a significant positive impact on group learning behaviour (coefficient=0.82), job meaningfulness (coefficient=0.43) and organizational identity (coefficient=0.60).

    Conclusion

    The results showed that the mediating variable of justice has a significant role in explaining the influence of ethical leadership on job meaningfulness, group learning behaviour and organizational identity among the hospital staff. Therefore, we suggest that the organisation adopt appropriate strategies in selecting managers and improving their ethical leadership dimension.

     

    Cite this article as: Vakili T, Hasani M, Ghasemzade A, Ebn Abbasi Z. Investigating the Causal Effect of Ethical Leadership on Job Meaningfulness, Group Learning Behavior and Organizational Identity by Examining the Mediating Role of Justice. Faslnamah-i akhlaq-i pizishki. 2021; 15(46): e28.

    Keywords: Ethical Leadership, Justice, Job Meaningfulness, Group Learning Behavior, Organizational Identity, Hospital Staff
  • Madineh Mahmoodi, Behnaz Mohajeran, Mohammad Razzaghi Page 29
    Background and Aim

     Professional ethics can be an effective measure of the development and success of organizations, excellence creation, sustainable development, entrepreneurship and commitment. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of professional ethics on organizational entrepreneurship and the social entrepreneurship of employees by examining the mediating role of organizational commitment.

    Materials and Methods

     The present research is of applied type in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of the strategy used. Data was collected through the survey method. The statistical population of the study was made up of all 440 employees of Shiraz Namazi Hospital. Out of these employees, 205 people were selected as the sample size of the study using simple random sampling and Morgan's table. Questionnaires of professional ethics (Cadozier), organizational entrepreneurship (Margaret Hill), social entrepreneurship (Dees) and organizational commitment (Allen & Mayer) were used to collect data. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and Structural Equation Modeling using SPSS 24 and LISREL 8.8 software.

    Ethical Considerations: 

    The objectives of the research and the confidentiality of information were explained to the participants and their informed consent was obtained.

    Findings

     The results showed the direct, positive and significant effect of professional ethics on organizational entrepreneurship (P=0.56) and social entrepreneurship (P=0.41), professional ethics on organizational commitment (P=0.22), organizational commitment on organizational entrepreneurship (P=0.22) and Social entrepreneurship (P=0.25) of the staff of Shiraz Namazi Hospital. Results also manifested that professional ethics with the mediating role of organizational commitment impacts organizational entrepreneurship (P=0.05) and social entrepreneurship (P=0.06) of Namazi Hospital staff. Furthermore, it was found that the largest total effect is related to the effect of professional ethics on organizational entrepreneurship (P=0.58).

    Conclusion

     This study showed that professional ethics and organizational commitment have an effective role in organizational and social entrepreneurship and to promote organizational and social entrepreneurship of employees along with entrepreneurship training, these factors should also be considered.

    Keywords: Professional Ethics, Organizational Entrepreneurship, Social Entrepreneurship, Organizational Commitment, Employees
  • MohammadRasool Khazaei, Babak Izadi, Ali Almasi, Ali Sorosh, Aliakbar Parvizifard, Aliakbar Foroghi, kivan Soltani, Mitra Boniani, Farhad Salari, MohammadHosein Farzaei Page 30
    Background and Aim

     Ethical codes are used as a practical guide to show the ethical behaviors of the owners of each profession in specific situations. Every organizational set has ethical codes appropriate to its professional structure, which is called professional ethics. Higher education is also a professional system, and professors and students must be aware of and adhere to the principles of professional ethics in e-learning. Adherence to the ethics of virtual education ensures the health of the teaching-learning process in the university and increases the commitment of professors to respond to the needs of students.

    Materials and Methods

     This study was a developmental research that was conducted with the aim of extracting and compiling ethical codes in virtual education activities for professors and students by extracting the opinions of professors of Kermanshah University of Medical Sciences as a research community in four stages. The first stage in the research committee in medical school education was prepared with the presence of 20 professors of the initial draft of ethical codes, including 75 codes. In the second stage, the subject was categorized in 4 areas and 66 codes in the ethics committee of university education. Then, in the third stage, the proposed codes were sent to the faculties for the comments of all professors and officials in the field of education.

    Ethical Considerations:

     The purpose of the study was explained to the participants and individuals participated in the study voluntarily. Next, it was approved by the ethics committee of Kermanshah University of Medical Sciences and received a code of ethics.

    Findings

     After conducting four stages of study and obtaining comprehensive opinions from professors, and officials in the field of education in different faculties and reviewing them in the work of the Department of Ethics in Virtual Education, codes in four general areas and 58 codes including: 25 Ethical codes of professors in virtual education, 11 ethical codes of electronic content production in virtual education, 10 ethical codes of students in virtual education and 12 ethical codes in electronic exam were compiled.

    Conclusion

     The result of this study was to explain the ethical codes in virtual education for professors and students of medical universities.

    Keywords: Ethical Code, Virtual Education, Students, Electronic Content
  • Mahbobeh Akbari, Mohsen Rafiei, Peyman Yarmohammadzadeh Page 31
    Background and Aim

     Organizational silence is a common phenomenon in organizations that is influenced by many organizational characteristics including organizational culture, perception of organizational policy and professional ethics. Accordingly, the present study aimed to investigate the impact of organizational culture and perception of organizational policy on organizational silence with emphasis on the mediating role of professional ethics among faculty members of the University of Gilan.

    Materials and Methods

     This research is a descriptive correlational study based on structural equation modeling. The statistical population of the study included all faculty members of the University of Gilan in 2019 to 545 people. The sample size was 220 according to the statistical population and using simple random sampling method and Morgan table. Questionnaires of Organizational Silence (Dain), organizational culture (Queen), Understanding of Organizational Policy (Kakmar & Carlson) and Professional Ethics (Haywood & et al) were used to collect data. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and Structural Equation Modeling using SPSS 24 and LISREL 8.8 software.

    Ethical Considerations:

     The objectives of the research and the confidentiality of information were explained to the participants and their informed consent was obtained.

    Results

     The results showed the direct, positive, and significant effect of perception of organizational policy and organizational silence (ß=1.40) and professional ethics (ß=16.01). Organizational culture has a direct, negative and significant effect on organizational silence (ß=1.37). Perception of organizational politics with the mediating role of professional ethics on organizational silence (ß=0.08) and organizational culture with the mediating role of professional ethics on organizational silence (ß=0.07) of faculty members of the University of Gilan.

    Conclusion

     This study showed that organizational culture, perception of organizational policy and professional ethics affect the organizational silence of faculty members and in order to defeat the phenomenon of organizational silence along with teaching ways to overcome it, these factors should also be considered.

    Keywords: Organizational Culture, Perception of Organizational Policy, Organizational Silence, Professional Ethics, Faculty Members