فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال یازدهم شماره 22 (پاییز و زمستان 1399)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال یازدهم شماره 22 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/16
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مجید مخدوم * صفحه 1
  • آریان صلواتی، آرش ملکیان* صفحات 3-14
    سیل یکی از بلایای طبیعی است که هر ساله در نقاط مختلف جهان موجب خسارت های مالی و جانی فراوانی می شود و محیط زیست را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد. اولویت بندی زیرحوضه های طبیعی و شهری بر اساس آسیب پذیری در مواجهه با سیلاب می تواند نقش مهمی در سیاست گذاری ها و اقدام های مدیریتی به منظور مدیریت بهینه آبخیزهای شهری و طبیعی داشته باشد. به این منظور از تلفیق دو تکنیک تصمیم گیری AHP و Fuzzy AHP به منظور انتخاب ترجیحی، از میان گزینه های موجود برای کنترل و مقابله با سیلاب استفاده شد. شهر سنندج، مرکز استان کردستان با مساحت 6/3688 هکتار در غرب ایران و در بخش جنوبی استان کردستان قرار دارد. در این تحقیق با استفاده از 9 معیار مساحت، شیب متوسط زیر حوضه طبیعی بالادست، شیب متوسط زیرحوضه شهری، ضریب فرم حوضه، نسبت سطوح نفوذناپذیر به نفوذپذیر، تراکم زهکشی، ارتفاع متوسط زیرحوضه، سن بنا و ارتفاع ساختمان ها از سطح زمین دو روش نام برده شده برای زیرحوضه های شهری سنندج بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار وزن نسبی متعلق به معیار «نسبت سطوح نفوذناپذیر به سطوح نفوذپذیر» است، که آنالیز حساسیت نیز بر اساس این معیار صورت گرفت. تعدادی از رتبه های به دست آمده در دو تکنیک با همدیگر تفاوت دارند، که با استفاده از روش میانگین وزن های نسبی اولویت بندی نهایی صورت گرفت. زیر حوضه شماره 4 در اولویت اول و زیر حوضه شماره 5 در اولویت آخر به منظور انجام اقدام های مدیریتی و مقابله ای قرار دارند.
    کلیدواژگان: پتانسیل سیل خیزی، شهر سنندج، آنالیز حساسیت، ضریب ناسازگاری
  • رحیم غلامحسینی*، رسول قربانی، اکبر اصغری زمانی صفحات 15-26

    در پی افزایش جمعیت شهرنشین و بروز بحران های محیط زیست و ناپایداری های محیطی در شهرها، یکی از موارد اساسی در راستای نیل به توسعه شهری پایدار، شناخت فرم شهری و تلاش برای دستیابی به فرم پایدار است. از همین رو هدف پژوهش حاضر بررسی انواع فرم های شهری و رابطه آن با مفاهیم پایداری و ساماندهی الگوی توسعه، فرم شهری تبریز است. روش تحقیق حاضر، توصیفی تحلیلی با اهداف کاربردی است. داده های مورد نیاز ازطریق اسناد و سازمان های مختلف جمع آوری و با استفاده از مدل های آنتروپی شانون، هلدرن و ضریب جینی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مقدار مطلق آنتروپی کلانشهر تبریز در سال 1335 برابر با مقدار 3692/1 و مقدار نسبی آن حدود 7641/0 می باشد که در سال 1395 به ترتیب به 1951/2 و 9533/0 رسیده است. نزدیک بودن مقدار آنتروپی به مقدار حداکثر، نشانگر رشد پراکنده شهر است. در بررسی بی قوارگی شهر با استفاده از مدل هلدرن طی سال های 1335-1395، حدود 69 درصد از رشد فیزیکی شهر مربوط به رشد جمعیت و 31 درصد مربوط به رشد اسپرال بوده است که به کاهش تراکم ناخالص جمعیت و افزایش سرانه ناخالص زمین شهری منجر شده است و مقدار ضریب جینی برابر 005/0 می باشد که نشان می دهد رشد فیزیکی شهر به حالت پراکنش و دارای الگویی غیرمتراکم است.

    کلیدواژگان: فرم شهری، پراکنش شهری، هلدرن، آنتروپی شانون، ضریب جینی، تبریز
  • اسماعیل علی اکبری، رضا مختاری ملک آبادی، سید چمران موسوی* صفحات 27-44

    امروزه شهرها با مشکلات عدیده ای در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی و کالبدی همچون کاهش زیست پذیری و کمرنگ تر شدن اهمیت اکولوژی شهری در ساختار زندگی شهری مواجه هستند. بنابراین ضرورت و اهمیت توجه به نظریه توسعه پایدار و رویکردهای منتج از آن همچون رویکرد زیست پذیری، سبب ایجاد شهری به دور از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی و کالبدی خواهند شد. با توجه به مطالب فوق مقاله حاضر با هدف ارزیابی وضعیت شاخص های (ادراکی و ذهنی) زیست پذیری شهر یاسوج به دنبال تبیین علمی تر و نگاه کارشناسانه تر بر عوامل آن است. بر این اساس با توجه به مطالعه ادبیات نظری مربوط به زیست پذیری، چارچوب مفهومی متشکل از عوامل هشت گانه، برای بررسی تدوین و مبانی تحقیق و تحلیل قرار گرفته است. برای دستیابی به این هدف، با بهره گیری از روش کتابخانه ای- پیمایشی و ابزار پرسشنامه محقق ساخته؛ 384 نفر از شهروندان ساکن نواحی 4 گانه شهر یاسوج به روش نمونه گیری احتمالی (نصادفی ساده) مورد ارزیابی قرار گرفته و جهت بررسی زیست پذیری شهری از 4 شاخص (اجتماعی، کالبدی، اقتصادی، محیط زیستی) با 52 گویه استفاده شده است. به منظور وزن دهی شاخص ها از تکنیک آنتروپی شانون و برای رتبه بندی نواحی و تصادفی یا خوشه ای بودن وضعیت شاخص های زیست پذیری شهری به ترتیب از تکنیک های آنتروپی شانون، کوپراس و آمار خودهمبستگی فضایی موران و از نرم افزارهای Spss و Arc Gis استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که الگوی توزیع فضایی شاخص های زیست پذیری ادراکی در شهر یاسوج به صورت خوشه ای می باشد. همچنین یافته های دیگر پژوهش نشانگر این می باشد که وضعیت شاخص های زیست پذیری در تکنیک کوپراس نشان می دهد که شاخص اقتصادی با Qi (053/0) بالاترین رتبه و شاخص محیط زیستی با Qi (027/0) پایین ترین رتبه را در بین بقیه شاخص ها دارد. در انتها وضعیت کلی زیست پذیری در سطح نواحی 4 گانه شهر یاسوج، نامناسب می باشد. به طوری که که ناحیه 1 بهترین وضعیت و نواحی 2، 3 و 4 به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، شهر زیست پذیر، توسعه پایدار، کیفیت زندگی، شهر یاسوج
  • سمانه سهرابی، هادی ویسی، کوروس خوشبخت* صفحات 45-56

    در پژوهش حاضر، ضمن ارزش گذاری خدمات اکوسیستمی در سه سیستم کشاورزی (رایج، محصول سالم، گلخانه)، خدمات اکوسیستمی آنها نیز مقایسه شد. بدین منظور ارزیابی میدانی هر خدمت اکوسیستمی و محاسبه ارزش آن بر اساس پژوهش (Sandhu et al., 2008) و با استفاده از پرسشنامه هایی که توسط کشاورزان هر سیستم تکمیل گردید صورت گرفت. ارزش اقتصادی محاسبه شده برای هر سیستم متشکل از دو ارزش بازاری و غیربازاری بود. بر این اساس خدمت تولیدی محصولات کشاورزی با استفاده از قیمت بازاری آن تعیین و برای سایر خدمات از روش های غیربازاری ارزش گذاری استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین ارزش خدمات اکوسیستمی متعلق به گلخانه ها با میانگین 621 میلیون ریال/ هکتار/ سال بود. اگرچه بیش از نیمی از این مقدار (425 میلیون ریال/ هکتار/ سال) سهم خدمات بازاری و ارزش تولیدی این واحدهای کشاورزی بود که با توجه به رویکرد تولید محور در کشاورزی صنعتی ارزش گذاری صورت گرفته منطقی به نظر می رسد. بیشترین میزان خدمات غیربازاری در سیستم تولید محصول سالم (226 میلیون ریال/ هکتار/ سال) ارزش گذاری شده است که از لحاظ ریالی از مقدار کل تولید (157 میلیون ریال/ هکتار/ سال) در این سیستم بیشتر است. سهم عمده ای از ارزش ایجاد شده به واسطه نقش این نوع از سیستم در ایجاد اشتغال است که بیشتر در ارزیابی های مقایسه ای بین سیستم های زراعی مغفول می ماند. همچنین این نوع سیستم از لحاظ خدمات اکوسیستمی حفاظت آب و خاک نیز دارای بیشترین ارزش فراهمی می باشد. به طورکلی نیز سیستم های تولید محصول سالم پس از گلخانه های صنعتی دارای بیشترین ارزش از لحاظ کل خدمات اکوسیستمی محاسبه شده بودند. باغ های مرکبات نیز در هر دو سیستم تولید محصول سالم و رایج دارای بیشترین میزان خدمات اکوسیستمی غیر بازاری (به ترتیب 244 و 247 میلیون ریال/ هکتار/ سال) بودند. براساس این نتایج توسعه کشاورزی چندکارکردی با هدف بهینه سازی خدمات اکوسیستمی و ترکیب دو روش کشاورزی صنعتی و سالم پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری، خدمات اکوسیستمی، محصول سالم، کشاورزی چندکارکردی
  • وحید قنبری، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان صفحات 57-72
    در گذشته، شرکت ها به حسابداری مسایل محیط زیستی توجه نکرده یا کم تر توجه می کردند اما در حال حاضر حسابداری محیط زیستی به عنوان یکی از رویکردهای استراتژیک در توسعه پایدار محسوب می شود که سبب کسب موفقیت های بیشتر در عرصه های رقابتی برای شرکت ها می شود. هدف این پژوهش طراحی الگوی اثربخشی مکانیزم های نوآورانه حسابداری محیط زیستی با هدف توسعه پایدار شرکت های بورس اوراق بهادار براساس تحلیل داده بنیاد می باشد. روش شناسی این تحقیق از حیث نتیجه، جز تحقیقات توسعه ای، از حیث هدف جز تحقیقات اکتشافی و از حیث روش اجرای کار کیفی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل 14 نفر از متخصصان حسابداری بودند که از طریق روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند و براساس روش شناسی کیفی از طریق تحلیل تیوری زمینه ای (تحلیل داده بنیاد) و با انجام مصاحبه داده های لازم جمع آوری و کدگذاری باز، انتخابی و محوری انجام گرفت و در نهایت مدل پژوهش براساس چارچوب تیوریک طراحی شد. نتایج پژوهش یک سازه از علل زمینه ای ایجادکننده اثربخشی مکانیزم های حسابداری محیط زیستی با هدف توسعه پایدار را معرفی نمود که در آن دو بعد مکانیزم های خرد و مکانیزم کلان تحلیل شدند. در بعد مکانیزم خرد سه بعد فرعی شامل مکانیزم های حسابداری ارزشی، مکانیزم های حسابداری توسعه ای و مکانیزم های حسابداری مالی تعیین شدند و در بعد مکانیزم کلان نیز دو بعد مکانیزم قانونی و مکانیزم فرهنگی تبیین گردیدند. نتایج این تحقیق در ارتقای کیفی توسعه پایدار شرکت ها با به کارگیری حسابداری محیط زیستی اثربخش کمک نماید و سبب کسب مزیت رقابتی شرکت ها و موفقیت بیشتر در عرصه های رقابتی شود.
    کلیدواژگان: مکانیزم خرد حسابداری محیط زیستی، مکانیزم کلان حسابداری محیط زیستی، توسعه پایدار، تحلیل داده بنیاد
  • بهناز امین زاده*، میلاد تفنگ چی صفحات 73-85

    ماهیت پیچیده ارزیابی توسعه پایدار نیاز به توجه توامان به ابعاد محتوایی و رویه ای را امری ضروری و اجتناب ناپذیر ساخته است. به این مفهوم که در کنار توجه به ابعاد محتوایی و مفاهیمی که از بررسی متون نظری استخراج می شوند و به شکل شاخص ها و معیارهای ارزیابی توسعه نمود پیدا می کنند، لازم است روش هایی که در ارزیابی توسعه پایدار مطرح می شوند را نیز مدنظر قرار داد و از طریق تجزیه و تحلیل فرصت ها و محدودیت های آن ها و با توجه به اهداف پژوهش روش بهینه را از میان آن ها و یا از طریق تلفیق آن ها انتخاب نمود. اگرچه در قالب سند تفصیلی برنامه ششم کشور تلاش شده تا مهم ترین سیاست گذاری های توسعه کشور بین سال 1396 تا 1400 تدوین شود، اما با وجود بحران های اقتصادی، اجتماعی، حکمروایی- مدیریتی و محیط زیستی لازم است میزان پایبندی این سند به اصول توسعه پایدار را به معرض آزمون گذاشت تا مشخص شود از یک طرف در سیاست گذاری های این سند نسبت به کدام ابعاد و شاخص های توسعه پایدار توجه بیشتری صورت گرفته و از طرف دیگر کدام ابعاد و شاخص ها در این سند نادیده انگاشته شده اند؟ در جهت پاسخ گویی به این سوال ها از تلفیق دو روش دلفی به منظور امتیازدهی به شاخص ها و ماتریس ICOLD در جهت تبدیل نتایج کیفی ارزیابی به نتایج کمی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سند تفصیلی برنامه ششم به تمام شاخص ها و ابعاد توسعه پایدار توجه یکسانی نداشته و در حالی که بر حمایت از گروه های محروم و مبارزه با فقر، کیفیت هوای محیط و کاهش آلاینده های هوا به ویژه CO2 و حفظ کیفیت و دسترسی به آب شیرین و سالم تاکید دارد، نسبت به دسترسی عمومی به خدمات و به ویژه پهنه های سبز، حفاظت از دریاها و مناطق ساحلی توجه کمتری را مبذول می دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، ارزیابی استراتژیک، برنامه توسعه ششم، روش ترکبی دلفی و ماتریس ICOLD
  • مهدی اسدی، محمد باعقیده*، خلیل ولیزاده کامران، حامد ادب صفحات 87-95

    دمای سطح زمین از شاخص های اصلی تعادل انرژی کره ی زمین و تاثیرگذار در حیات انسان هاست. زیرا، تمامی فعالیت های بشری، مستقیم و غیرمستقیم، به دمای هوا که متاثر از دمای سطح زمین است ارتباط دارد. بنابراین، بدین منظور در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره لندست مربوط به تاریخ 19/05/1394 به ارزیابی ارتباط پوشش گیاهی با دمای سطح زمین در نیمه شمالی استان اردبیل پرداخته شد. برای این کار از شاخص های پوشش گیاهی (NDVI، SAVI و LAI) و شاخص LST با روش Mono Window در نرم افزار ENVI4.8 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین شاخص های پوشش گیاهی و دمای سطح زمین ارتباط مستقیم وجود دارد و در مناطق شهری و بایر بیشترین LST مشهود است که با گسترش شهرنشینی و افزایش بیابان زایی در طول سال های متمادی بر میزان آن نیز افزوده خواهد شد. بنابراین مناطق شمالی و جنوب شرقی منطقه موردمطالعه (شامل دشت مغان و جنگل های فندق لو) که از نظر پوشش گیاهی غنی می باشند دارای LST کمتر (مقدار LST در این بخش حدود 290 تا 300 درجه کلوین است) و مناطق مرکزی منطقه مورد مطالعه که از نظر پوشش گیاهی فقیر بوده و شامل اراضی بایر است دارای LST بیشتری (مقدار LST در این بخش بین 312 تا 324 درجه کلوین است) است. نتایج این پژوهش در مطالعات حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی بسیار کاربردی بوده و می تواند راهگشای برنامه ریزی های حفاظت محیط زیستی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، پوشش گیاهی، دمای سطح زمین، لندست، استان اردبیل
  • فرشاد سلیمانی ساردو، طیبه مصباح زاده* صفحات 97-110

    امروزه تغییر اقلیم یکی از چالش های مهم محیط زیستی در قرن 21 شناخته می شود گرمایش زمین هم زمان با کاهش در میزان بارش اثرات تغییر اقلیم را شدیدتر کرده است. در همین راستا با استفاده از مدل های ریزمقیاس نمایی آماری و سناریوهای تغییر اقلیم (A2 و B2) به پیش بینی پارامترهای دما و بارش در منطقه جنوب استان کرمان پرداخته شده است. نتایج نشان داد که مقادیر بارش در دوره آتی نسبت به حالت پایه در ایستگاه سینوپتیک بم به میزان 32/7 و 46/8 میلی متر به ترتیب در سناریو A2 و سناریو B2 افزایش می یابد از طرفی در ایستگاه سینوپتیک جیرفت متوسط دمای فصل ها در سناریوی A2 (79/24، 88/8، 38/17- و 48/5-)درصد افزایش دما در فصل بهار و تابستان و کاهش دما در فصل پاییز و زمستان هست و این مقادیر در سناریو B2 به ترتیب (41/26، 10/8، 65/16- و 27/6-) درصد افزایش دما در فصل بهار و تابستان و کاهش دما در فصل پاییز و زمستان است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مدل SDSM، افزایش دما، کاهش بارش، جنوب استان کرمان
  • امیر انصاری* صفحات 111-122
    وضعیت پستانداران جهان به دلیل تخریب زیستگاه و شکار بی رویه نگران کننده است. مراکز تکثیر در اسارت حیات وحش نمونه ای به عنوان آخرین راهکار برای حفظ گونه ها در خارج از زیستگاه های اصلی و مناطق حفاظت شده است. حوضه آبخیز پردیس دانشگاه اراک با مساحتی برابر 65/624 هکتار واقع در دامنه جنوب غربی کوه مودر، در شمال غربی شهر اراک و شمال منطقه کرهرود قرار دارد. متغیرهای ارزیابی زیستگاه بز وحشی، گوسفند وحشی و آهو شامل: ارتفاع، شیب، جهت، اقلیم (بارندگی و دما)، فاصله از کاربری های انسان ساخت، کاربری اراضی، فاصله از جاده ها، فاصله از منابع آب (چشمه و آبراهه)، شاخص پوشش گیاهی (NDVI). و از مدل ساز HBM، زیر مدلMCE و روش وزن دهی FAHP در نرم افزار IDRISI TerrSet 18.31 استفاده شد. ظرفیت برد تغذیه ای زیستگاه برای دوره بحرانی 90 روزه با استفاده از رابطه ها رلو تعیین شد. نتایج ارزیابی زیستگاه نشان می دهد زیستگاه مطلوب برای گوسفند وحشی، آهوی ایرانی و بز وحشی به ترتیب 78/41 درصد (261 هکتار)، 11/37 درصد (84/231 هکتار) و 63/23 درصد (62/147 هکتار) است. ظرفیت برد تغذیه ای به ترتیب برای آهوی ایرانی 14 واحد، بز وحشی 74/6 واحد و گوسفند وحشی 9/5 واحد است. به طورکلی ظرفیت برد تغذیه ای منطقه برای هر سه گونه 64/26 واحد است. رویکرد حفاظتی برای گوسفند وحشی، آهوی ایرانی و بز وحشی به ترتیب برنامه معرفی مجدد و برنامه معرفی در منطقه حوضه آبخیز دانشگاه اراک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی زیستگاه، ظرفیت برد تغذیه ای، حوضه آبخیز، دانشگاه اراک، مدل سازی زیستگاه و تنوع زیستی HBM
  • رزیتا عربیان، حمید ماجدی*، حسین ذبیحی صفحات 123-136

    امروزه فرهنگ به عنوان یکی از سرمایه های شهری قلمداد می شود و تولید فضاهای شهری با کیفیت بر مبنای زیرساخت های فرهنگی چالشی برای شهرهای بزرگ است. هدف این تحقیق آگاهی از پیوند اخلاقیات و فرهنگ با « کیفیت فضا» و ارایه راهکارهایی برای دستیابی به فضای آگاهی بخش با مطالعه شهر شیراز است. روش پژوهش در بعد نظری، کیفی و برگرفته از تحلیل گفتمان و در بعد عملی، کمی و با استفاده از روش تحلیل عاملی توسط نرم افزار SPSS است. نوع نگاه به فضای شهری موردنظر، دیدگاه متفکرین مکتب نیومارکسیست، به ویژه هنری لفور است که بر مفهوم «تولید فضا و به تبع آن تولید فرهنگ» پافشاری، و تولید « فضای شهری» را در متن «فضای جهانی، آگاهی تاریخی جوامع و بعد وجودی افراد یک سرزمین» تبیین می کند. پس از مشخص شدن متغیرهای موثر در تولید و احیای فضای شهری فرهنگ محور با تکیه بر مبنای نظری و تحلیل گفتمان، نسبت به مصاحبه و ارزیابی آنها در شهر شیراز اقدام شد. در واقع جهت بررسی اثرات فضای شهری بر فرهنگ افراد، نسبت به بررسی شاخص های موردنظر در سطح شهر شیراز و محلات آن اقدام شد. نتایج حاکی از آن دارد که با توجه به نبود سیاست های شهری مناسب در حوزه برنامه ریزی، فضاهای شهری شیراز به سود رانت خواران به خصوص در شیوه توزیع مسکن متعین شده و فضاهای این شهر از هدف کلان تنظیم سیاست های فرهنگ محور خود به دور مانده اند. بنابراین، براساس نتایج روش تحلیل عاملی باید نسبت به تغییراتی به ترتیب اولویت در حوزه ساختار اقتصادی شهرها، ساختار اجتماعی، کیفیت محیط و منابع و برند شهری اقدام نمود. در انتها نیز قالب مدل مفهومی تولید فضای شهری فرهنگ محور در شهر شیراز تبیین شده است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، تولید فضا، فرهنگ، تحلیل گفتمان، فضای شهری فرهنگ محور
  • غلامرضا تاج بخش*، محمدرضا حسینی، امین گودرزی صفحات 137-148

    آنچه که امروزه محققان اجتماعی به آن اذعان دارند این است که مسایل محیط زیستی و حفظ محیط زیست عمیقا مفهومی اجتماعی و فرهنگی است. هدف از پژوهش حاضر، به کارگیری روش فراتحلیل به منظور تحلیل و ترکیب نتایج مطالعات صورت گرفته پیرامون ارتباط میان عوامل اجتماعی و حفظ محیط زیست است. به منظور انجام فراتحلیل حاضر، 20 پژوهش مرتبط که در طی سال های 13961390 و با هدف بررسی ارتباط میان عوامل اجتماعی و حفظ محیط زیست انجام و در مجلات علمی- پژوهشی به چاپ رسیده بودند، انتخاب شدند. پژوهش های منتخب به روش پیمایشی و با به کارگیری ابزار پیمایش در جوامع آماری متفاوت و بر حسب سنجه های پایا به انجام رسیده اند. در گام نخست ارزیابی پژوهش های منتخب، فرضیه های همگنی و خطای انتشار، مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها حکایت از ناهمگنی اندازه اثر و عدم سوگیری انتشار مطالعات مورد بررسی داشت. در مرحله دوم، ضریب اندازه اثر و نقش تعدیل کنندگی متغیر منطقه جغرافیایی با به کارگیری نسخه دوم نرم افزار CMA مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها نشان دادند اندازه اثر یا ضریب تاثیر عوامل اجتماعی بر حفظ محیط زیست معادل 338/0 است که بر حسب نظام تفسیری کوهن، این میزان، تاثیری در حد متوسط رو به بالا ارزیابی می شود. همچنین با در نظر گرفتن منطقه جغرافیایی به عنوان متغیر تعدیل کننده، این ضریب برای منطقه جغرافیایی مرکز اندازه اثر در مدل تصادفی 489/0، در منطقه جغرافیایی تهران 337/0، منطقه جغرافیایی جنوب 226/0، منطقه جغرافیایی شمال 356/0، منطقه جغرافیایی شرق 760/0 و منطقه جغرافیایی غرب 201/0 است که هر شش منطقه جغرافیایی در سطح 001/0 معنادار می باشد. هم چنین به طورکلی اندازه اثر در هر یک از هر شش منطقه جغرافیایی 301/0 است. با توجه به یافته های به دست آمده می توان چنین نتیجه گیری کرد که در کل عوامل اجتماعی که در پژوهش های مورد بررسی شامل، متغیرهای مستقل متعددی از جمله سبک زندگی، سرمایه فرهنگی، قانون گرایی، شبکه های اجتماعی، سرمایه اجتماعی، جامعه پذیری، دینداری و... دارای تاثیری در حد متوسط رو به بالا بر حفظ محیط زیست بوده و از طرف دیگر با توجه به ضرایب به دست آمده در متغیر تعدیل کننده برای هر یک از مناطق جغرافیایی نشان دهنده این امر است که میزان گرایش به حفظ محیط زیست در هر یک از مناطق فوق متفاوت بوده به گونه ای که هر چه میزان شکنندگی محیط بالاتر باشد، میزان تاثیر عوامل اجتماعی در حفظ آن محیط پر رنگ تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، عوامل اجتماعی، حفظ محیط زیست، منطقه جغرافیایی
  • رضا سپهوند، محسن عارف نژاد، مسعود سپه وند*، فریبرز فتحی چگنی صفحات 149-158

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سرمایه ساختاری سبز بر مدیریت پسماند صنعتی با نقش میانجی فرهنگ سازمانی سبز است. جامعه آماری پژوهش شامل 190 نفر از مدیران، روسا و سرپرستان شرکت فولاد مبارکه بود که اطلاعات و سوابق مرتبطی با موضوع پژوهش داشتند. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد که حجم نمونه 123 نفر به دست آمد. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه سرمایه ساختاری چنگ و فن (2011)، مدیریت پسماند صنعتی هند (2002) و فرهنگ سازمانی سبز هریس و کرین (2002) استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی به تایید رسیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد. یافته های پژوهش در سطح اطمینان 95% نشان دهنده آن است که سرمایه ساختاری سبز بر مدیریت پسماند صنعتی با ضریب 556/0 (سطح معنی داری 000/0)، سرمایه ساختاری سبز بر فرهنگ سازمانی با ضریب 450/0 (سطح معنی داری000/0)، فرهنگ سازمانی سبز بر مدیریت پسماند صنعتی با ضریب 351/0 (سطح معنی داری000/0) و همچنین سرمایه ساختاری سبز از طریق فرهنگ سازمانی بر مدیریت پسماند صنعتی با ضریب 216/0 (سطح معنی داری 000/0) تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه ساختاری سبز، مدیریت پسماند صنعتی، فرهنگ سازمانی سبز
  • سمیه رحیمی، ثمر مرتضوی* صفحات 159-171

    مطالعه حاضر به منظور بررسی وضعیت آلودگی رودخانه بادآور در شهرستان نورآباد لرستان با اندازه گیری غلظت فلزات سنگین روی، سرب و مس در دو فصل بهار و پاییز صورت گرفته است. نمونه های رسوب توسط ترکیبی از اسید نیتریک، اسید پرکلریک و اسید کلریدریک به نسبت 6:2:2 در دستگاه هضم کننده آماده شد. سپس غلظت فلزات توسط دستگاه جذب اتمی مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که میزان سرب، روی و مس در نمونه های رسوب پاییز به ترتیب 655/15، 072/51 و 762/17، در نمونه های بهار به ترتیب 811/20، 638/49 و 641/61 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. با اندازه گیری شاخص های کیفیت رسوب (بار آلودگی، غنی شدگی، زمین انباشت مولر، ریسک اکولوژیک و درجه آلودگی اصلاح شده) در دو فصل، میزان آلودگی رسوبات منطقه به فلزات سنگین (سرب، روی و مس) در سطح پایینی قرار داشت. همچنین در این مطالعه میزان pH، TOC و EC نمونه های رسوب اندازه گیری شد. مطابق نتایج به دست آمده در رسوبات فصل پاییز، بین غلظت فلزات سنگین و کل کربن آلی ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت. در نهایت لزوم پایش و کنترل آلودگی این رودخانه مورد تاکید قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، روندیابی، ریسک اکولوژیک، رودخانه بادآور
  • حجت الله میران زاده مهابادی، محمود رمرودی*، محمدرضا اصغری پور، حمیدرضا رحمانی، مجید افیونی صفحات 173-186

    با وجود منابع مهم و متعدد آلاینده در استان اصفهان، فرض آلودگی خاک در این منطقه وجود داشته که می تواند ورود و تجمع عناصر سنگین را به زنجیره غذایی سبب شود. با توجه به اهمیت سبزیجات در کیفیت غذایی و مصرف روزانه، پژوهشی به صورت نمونه برداری از سطح مزارع در سه منطقه متفاوت از نظر آلودگی های محیط زیستی شامل منطقه یک (اصفهان)، منطقه دو (فلاورجان) و منطقه سه (فریدن- گلپایگان- نظنز) انجام گرفت. نمونه های خاک و شش نوع سبزی جمع آوری و جهت تعیین آلودگی عناصر سنگین سرب، مس، کبالت، کادمیم و کروم مورد اندازه گیری و ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشینه آلودگی عناصر سرب 37/127 و 65/112 میلی گرم بر کیلوگرم و کروم 94/6 و 61/4 میلی گرم بر کیلوگرم به ترتیب در خاک مزارع منطقه یک (اصفهان) و منطقه دو (فلاورجان) بیش از حدود مجاز توصیه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران بود. نتایج پژوهش نشان داد که بیشینه آلودگی عناصر سرب به ترتیب 78/0 و 75/0 میلی گرم بر کیلوگرم در ریحان و گوجه فرنگی، مس 69/2 میلی گرم بر کیلوگرم در خیار و کادمیم و کروم به ترتیب 50/0 و 41/1 میلی گرم بر کیلوگرم در پیاز به دست آمد. تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که آلودگی عناصر سنگین در دو منطقه یک و دو همپوشانی دارند و در هر دو منطقه احتمال آلودگی به عناصر سنگین در سبزیجات مشاهده شد. توصیه می شود تولید محصولات کشاورزی و استانداردهای کیفی محور اطلاع رسانی به جامعه برای امنیت غذایی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی شهری، آلودگی عناصر سنگین، سبزیجات، سلامت محصول، سرب
  • منصور عادل پور*، پرویز رفعتی صفحات 187-200

    هدف از این مطالعه، شناسایی و ارزیابی آلودگی فلزات سنگین موجود در گرد و غبار خیابانی شهر اهواز است. شهر اهواز دارای آلودگی های زمین زاد، ترافیک سنگین، صنایع، احتراق نفت و گاز، و فعالیت های نفتی می باشد. بنابراین، ارزیابی تاثیرات محیط زیستی در این شهر حایز اهمیت است. برای تعیین منشا احتمالی فلزات آلاینده، از آنالیزهای چند متغیره مانند آنالیز خوشه ای (CA) و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. همچنین، فاکتورهایی مانند فاکتور غنی شدگی (EF)، شاخص آلودگی(PI)، شاخص آلودگی یکنواخت (IPI) و شاخص زمین انباشت (Igeo) برای تعیین درجه آلودگی فلزات سنگین در گرد و غبار خیابانی شهر اهواز ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که میانگین غلظت Pb، Zn، Cu، Cd، As،Ni  و V در گرد و غبار خیابانی به ترتیب 59، 220، 78، 3/0، 3/3، 40 و 46 میلی گرم بر کیلوگرم است. نتایج حاصل از PCA و CA نشان داد که منطقه بیشتر تحت تاثیر ترافیک سنگین، آلودگی های نفتی و فعالیت های صنعتی قرار دارد. میانگین فاکتور غنی شدگی و شاخص زمین انباشت در نمونه ها به صورت V˂Ni˂Cd˂As˂Cu˂Zn˂Pb کاهش می یابد. شاخص آلودگی نشان دهنده سطح بالای آلودگی بعضی نمونه ها به Pb، Zn و Cu و سطح متوسط تا کم آلودگی سایر نمونه ها به As،Ni ،Cd و V است. طبق تحلیل های صورت گرفته روی نمونه های گرد و غبار خیابانی، ظاهرا منشا فلزات Pb، Cu ، Zn و Ni، انسانی بوده و فلزات Cd و As نیز تا حدودی تحت تاثیر فعالیت های انسانی قرار گرفته اند، در حالی که فلزات V و Ti منشا کاملا طبیعی دارند. طبقه بندی میزان آلودگی در گرد و غبار خیابانی شهر اهواز به ترتیب زیر است: .PI≈IPI>EF>Igeo

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیستی، فلزات سنگین، گرد و غبار خیابانی، اهواز
  • مریم فلاح*، احمدرضا پیرعلی زفره ئی، علی اکبر هدایتی صفحات 201-212

    آگاهی از پراکندگی مکانی فلزات سنگین، امکان برنامه ریزی و سیاستگذاری های مناسب محیط زیستی را فراهم می نماید. این مطالعه با هدف پایش وضعیت آلودگی فلزات سنگین تالاب بین المللی انزلی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و آمار فضایی انجام شد. نمونه برداری آب در 10 ایستگاه در سال 1393 صورت گرفت. برای ارزیابی فضایی توزیع، تراکم ، پهنه بندی و الگوی پراکنش از روش درون یابی، تابع کرنل، آزمون موران و شاخص لکه های داغ در محیط GIS استفاده شد. نقشه های پهنه بندی حاصل از تخمین تراکم نشان دهنده افزایش تراکم سرب و نیکل از سمت غرب به شرق تالاب انزلی بود. براساس آزمون موران و شاخص جی استار (GI*) فلزات سنگین مورد مطالعه دارای خود همبستگی فضایی و الگوی پراکنش فلزات به صورت خوشه ای است که نشان دهنده تجمع و نزدیکی مناطق آلوده دارای تراکم بالا در مجاورت یکدیگر است. بر این اساس بیشترین لکه های داغ کادمیوم و نیکل متعلق به نواحی شمالی تالاب (زیر پل بندر انزلی)، روی و سرب در قسمت شرقی متمرکز بود و الگوی خوشه ای بالا را تشکیل می دهند یا به عبارتی در این نواحی فلزات سنگین از الگوی خود همبستگی مکانی مثبت تبعیت می کنند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آزمون موران، شاخص لکه های داغ، تالاب انزلی
|
  • Majid Makhdoum * Page 1
  • Aryan Salvati, Arash Malekian * Pages 3-14
    Flooding is one of the natural disasters that causes many financial and financial losses every year in different parts of the world. Prioritizing natural and urban sub-basins based on vulnerability to flood can play an important role in management policies and practices in order to optimize the management of urban and natural watersheds. To this end, the combination of two AHP and Fuzzy AHP decision-making techniques with Chang's method for selective selection was used among available options for controlling and controlling flood. Sanandaj, the capital of Kurdistan province, covers an area of 3688.6 hectares in western Iran and in the southern part of Kurdistan province. Based on the aim of the study, using nine factors of area, the mean slope of the sub basin upstream, the average slope of the sub basin, basin coefficient, the ratio of impervious to permeable surfaces, drainage density, subsoil height, age of the building and height of buildings from the ground. The two methods “AHP and Fuzzy AHP” were examined and the results showed that the highest relative weight value belongs to the criterion of "the ratio of impervious surfaces to permeable surfaces", which was also based on the sensitivity analysis. There are a number of rankings differing in two techniques, which were done using the mean relative weighting method of the final prioritization. Sub-basin No. 4 in priority 1 while the Sub-basin No. 5 is in the last priority in order to consider management and control measures.
    Keywords: flooding potential, Sensitivity analysis, Sanandaj
  • Rahim Gholamhossini *, Rasoul Ghorbani, Akbar Asghari Zamani Pages 15-26

    Following an increase in urban populations and the emergence of environmental crises and environmental instability in cities, one of the important issues in achieving sustainable urban development is the identification of the urban model and form, and efforts to achieve a sustainable form. The purpose of the present research is to investigate the types of cities and their relationship with sustainability .The method used in this research is the descriptive-analytical method. This is a descriptive-explanatory research that also has practical purposes. The required data are collected through documents, magazines, books related to the subject at hand, and different organizations. They were then analyzed using Shannon entropy and Holdren modelsBased on the results of the Shannon entropy model, the absolute value of entropy of the metropolitan metropolis of Tabriz in 1956 is equal to 1/3692 and its relative value is about 0/7641, which in 2007 reached to 2/1951 and 0/9533 respectively. The closeness of the entropy value to the maximum value indicates the city's scattered growth. Also, in the study of city dichotomy using the Holdern model in 1956-2007, about 69% of the city's physical growth was related to population growth and 31% growth of the city related to the horizontal and spherical growth of the city, which reduced the population's gross density And an increase in per capita gross urban land. And the Gini coefficient is equal to 0/005, which indicates that the physical growth of the city is in a dispersal state with an uncompromising pattern.

    Keywords: Urban Form, Urban distribution, Holdern, Entropy Shannon, Gini coefficient, Tabriz
  • Esmaeil Aliakbari, Reza Mokhtari Malek Abadi, Seyed Chamran Mousavi * Pages 27-44

    Today, cities face many problems in the economic, social, environmental and physical fields such as reducing the viability and diminishing the importance of urban ecology in the urban housing structure. Therefore, the necessity and importance of paying attention to sustainable development theory and its resulting approaches, such as the habitability approach, will create a city away from the economic, social, environmental and physical problems. According to the above, the present article aims at evaluating the status (perceptual and mental) of the indicators of Yazd city life after more scientific explanation and a more expert look on its factors. Accordingly, in view of the study of theoretical literature on survival, a conceptual framework consisting of octogenic factors has been developed to study the formulation of research and analysis. In order to achieve this goal, using a library-survey method and a researcher-made questionnaire, 384 residents of the four areas of Yasouj city were evaluated by probabilistic sampling method (simple denomination) and examined for bioavailability A city of 4 indicators (social, physical, economic, environmental) with 52 items has been used. In order to weigh the indicators, the Shannon entropy technique and for ranking the regions and the randomness or clustering of the status of urban biomass indicators, respectively, were from the Shannon entropy, Coopers and Muran spatial relationship statistics And Spss and Arc Gis software have been used. The results of the research show that the spatial distribution pattern of perceptual bioequivalence indicators in the city of Yasuj is clustered. Other findings of the study also indicate that the status of bioaccumulation indices in the Cooper's technique shows that the economic index with Qi (0.053) is the highest and the environmental index with Qi (0.027) is the lowest Among other indicators. In the end, the general status of habitat is inappropriate on the level of four areas of Yasuj city. So that area 1 is the best situation and areas 2, 3 and 4 are ranked respectively, respectively

    Keywords: Livablety, City livablety, sustainable development, Quality of Life, City of Yasuj
  • Samaneh Sohrabi, Hadi Veisi, Kours Khoshbakht * Pages 45-56

    This study quantified and compared the economic value of ecosystem services in three agricultural systems (conventional, healthy food production, greenhouses) in Dezful county, Khuzestan province, Iran. This quantification was based on an experimental and field method from Sandhu et al., 2008. Accordingly, the yield of agricultural products was determined through market price, and for other services, non-market valuation methods were used. The results showed that the greenhouses systems with an average of 621 million Rials / hectare / year had highest the economic value of ecosystem services. However, more than half of amount of reported rate (425 million Rials/ ha/ year) was the market services and provisioning value of these agricultural systems which compatible with the production-driven approach in industrial agriculture. The highest non-market services are valued at the healthy production system (226 million Rials/ hectare/ year), which is greater than the total amount of production (157 million Rials/ hectare / year). The major portion of the value is gained by the role of this f system in job creation which is mostly ignored in the comparative assessments of agarin systems. This system also has the highest value for services of water and soil protection. Generally, healthy production systems obtained the second highest value after industrial greenhouses systems in terms of entire evaluated ecosystem services. Citrus gardens also have the highest non-market ecosystem services in both of the healthy and conventional systems (244 and 247 million Rials/ ha/ year, respectively). At the end, developing a multifunctional agriculture approach was recommended to optimize ecosystem services through policies and institutions that facilitate multifunctional agriculture be strengthened.

    Keywords: Ecosystem services, Agricultural Systems, Valuation, Multifunctionality
  • Vahid Ghanbari, Mohammadreza Abdoli *, Hasan Valiyan Pages 57-72
    In the past, companies did not pay much attention to environmental accounting, but now environmental accounting is considered as one of the strategic approaches to sustainable development, which leads to more success in the competitive arena. The Purpose of this research is The design of the effectiveness of environmental accounting mechanisms model aimed at sustainable development of Stock Exchanges Companies by Grounded Theory Approach. The purpose of this research is Designing Auditor's Professional Maturity Model by Grounded Theory Approach. The methodology of this research, as a result, is a component of development research, as a target for exploratory research and as a method of implementing qualitative work. Based on qualitative methodology, grounded data analysis (data analysis of the foundation) was carried out and interviews were conducted with necessary data and open, selective and pivot coding. Finally, the research model was designed based on the theoretical framework. The research results of a structural study of the causes of the ground creating the effectiveness of environmental accounting mechanisms with the goal of sustainable development, in which two dimensions of micro mechanism and macro mechanism were analyzed. In the dimension of the micro mechanism, three sub-dimensions including value accounting mechanisms, development accounting mechanisms and financial accounting mechanisms were determined. In the mechanism dimension, two dimensions of the legal mechanism and the mechanism of the culture were explained. The results of this research will help to improve the quality of sustainable development of companies by employing effective environmental accounting and gaining competitive advantage for companies and achieving more success in competitive areas.
    Keywords: Environmental Accounting Mechanisms, sustainable development, Grounded Theory Approach
  • Behnaz Aminzadeh *, Milad Tofangchi Pages 73-85

    The complex nature of the assessment of sustainable development has made it necessary to pay attention to its substantial and procedure dimensions simultaneously. It means that, along with the attention to the substantial dimensions and the concepts derived from the review of theoretical literature and developed in the form of indicators and assessment criteria, it is also essential to consider the methods used in the assessment of sustainable development and through analyzing their opportunities and limitations, while considering the research goals, choose the optimal method among them or through their integration. Although in the Sixth Social, Economic and Cultural Development Plan Detailed Document of the Islamic Republic of Iran is attempted to propose the most important developmental policies between 2017 and 2021, but in spite of economic, social, governance, and environmental crises, it is necessary to examine the adherent of this document to determine which aspects of sustainable development have been taken into consideration in the policies. On the other hand, which dimensions and indicators have been ignored in this document? In order to answer these questions, the combination of two Delphi technique and ICOLD matrix in order to score indexes and transform the qualitative evaluation results into quantitative results. The results of this study indicate that the detailed document of the document does not pay the same attention to all indicators and dimensions of sustainable development, while emphasizes on protecting deprived groups and combating poverty, ambient air quality and reducing air pollutants, especially CO2, and maintaining the quality and availability of fresh and healthy water there are litter attention to public access to services, especially green areas, the protection of seas and coastal areas.

    Keywords: sustainable development, strategic assessment, Sixth development plan detailed document of Iran, Combination of delphi technique, the ICOLD matrix
  • Mahdi Asadi, Mohammad Baaghideh *, Khalil Valizade Kamran, Hamed Adab Pages 87-95

    Surface temperature is one of the main indices of Earth's energy balance and has an impact on human life because all human activities, direct and indirect, are related to the temperature of the air, which is affected by the temperature of the earth's surface. Therefore, in this study, using Landsat satellite images dating from 19/05/1394, the relationship between vegetation and surface temperature in the northern part of Ardebil province was studied. To this purpose, vegetation indices (NDVI, SAVI, and LAI) and LST index using the Mono Window method were used in ENVI 4.8 software. The results showed that there is a direct correlation between vegetation indices and surface temperature, and in urban areas and Wasteland, the highest LST is evident, with the expansion of urbanization and the increase of desertification over the years, it will be added. Therefore, the northern and southeastern regions of the study area (including Moghan plain and Fandoghlo forests), which are rich in vegetation, have LST less (LST values in this region are around 290 to 300 Kelvin), and the central regions of the study area Which is poor in terms of vegetation and includes Wasteland with a higher LST (LST in this area is between 312 and 324 degrees Kelvin). The results of this study are very useful in environmental and natural resource conservation studies and could be the basis for environmental protection planning.

    Keywords: Remote Sensing, Vegetation, surface temperature, Landsat, Ardabil Province
  • Farshad Soleimani Sardoo, Tayebeh Mesbahzadeh * Pages 97-110

    Climate change is now recognized as one of the key environmental challenges of the 21st century. Earth warming has been heightened by global warming along with falling rainfall. In this regard, by using statistical exponential downscaling models and climate change scenarios (A2 and B2), prediction of temperature and precipitation parameters in the southern region of Kerman province has been investigated. The results showed that the precipitation values ​​in the future period compared to baseline at Bam synoptic station increased by 7.32 and 8.46 mm, respectively, in scenario A2 and scenario B2. Also, the results showed that precipitation values ​​in the upcoming period compared to baseline at Bam synoptic station increased by 7.32 and 8.46 mm, respectively, in scenario A2 and scenario B2. On the other hand, at the synoptic station of Jiroft, the average season temperatures were in the scenario A2 (24.79, 8.88, 17.38, and -48.5), the temperature increase in the spring and summer and the decrease in the temperature in the fall and in winter, the values in the scenario B2 are (26.41, 10.8, 16.65, and 6.27), respectively, in the spring and summer and the fall in winter and autumn.

    Keywords: climate change, SDSM model, Temperature increase, Rainfall reduction, South of Kerman province
  • Amir Ansari * Pages 111-122
    The world's mammals condition are concerned because habitat degradation and high hunting. Wildlife captive breeding centers are examples of the last resort for conservation of species in outside of the main habitats and protected areas. The Watershed of Arak University with a total area of 625.65 hectares is located on the southwestern aspect of Mount Modar, northwest of Arak city and north of Karahrod city. Habitat evaluation variables of species (wild goats, wild sheep and iranian gazella) including: height, slope, aspect, climate (rainfall and temperature), distance from human uses, land use, distance from roads, distance from water sources (springs and rivers), vegetation index (NDVI). And the HBM modeler and the sub-MCE model and FAHP weighting method used in the IDRISI TerrSet18.31 software. The nutritional carrying capacity is determined using the Harlow formula for critical period of the 90-day. The results of habitat evaluation showed that, the suitable habitat for wild sheep, Iranian gazelle and wild goat are 41.78 % (261 hectares), 11.11% (231.8 hectares) and 23.63% (147.62 hectares), respectively. The nutritional carrying capacity for Iranian gazelle, wild goat and wild sheep are 14 unit, 6.74 unit and 5.9 unit, respectively. Generally, nutritional carrying capacity of area for all three species are 26.64 unit. Protective approach recommended for wild sheep, iranian gazella and wild goat are reintroduction and introduction programs, respectively in the Watershed of Arak University.
    Keywords: Habitat Evaluation, Nutritional carrying capacity, Watershed, Arak University, Habitat, Biodiversity Modeler (HBM)
  • Rozita Arabian, Hamid Majedi *, Hossein Zabihi Pages 123-136

    Culture has been considered as one of the urban capital, and cities have faced with challenges in production of the high-quality places based on cultural infrastructures. The main purpose of this research was to recognize the morality and culture combination with space and giving solutions to attain informative space regarding Shiraz city. The research methods in theoretical aspect, was qualitative based on “Discourse Analysis” and in practical aspect, was quantitative based on “Factor Analysis” by statistical package for social science “SPSS” software. In theoretical framework, the researcher studied on “Neo-Marxism” theorists specially “Henri Lefebvre” who emphasized on the “production of space and the subsequent production of culture” that are produced and reproduced through “global space, historical awareness of communities and dimensions of human existence in a land”. Data gathering and evaluation of variables affecting on production of culture-led space in Shiraz city was carried on After recognizing variables according to theoretical framework and discourse analysis. Actually to study the effect of urban spaces on citizen’s culture, research variables was evaluated in the neighborhood of Shiraz city. Results showed that, in Shiraz city, urban spaces were distributed in favor of rentiers Specially, in the distribution of housing areas, cause of the lack of appropriate urban policies in urban planning. According to factor analysis for the production of culture-led urban spaces in Shiraz city, economic structure, social structure, environmental quality, resource and city branding are four main factors in prior, finally the research conceptual framework was proposed.

    Keywords: urban space, Production of space, culture, Discourse Analysis, Culture oriented urban space
  • Gholamreza Tajbakhsh *, Mohamadreza Hoseini, Amin Goudarzi Pages 137-148

    Today social scholars acknowledge that environmental issues are profoundly social and cultural. The purpose of this paper is to do a meta-analysis method through analyzing the results of some studies on the relationships between social factors and environmental protection. To carry out the present meta-analysis, 20 relevant researches were selected. These studies are conducted during 2011-2012 aiming at investigating the relationship between social factors and environmental protection and they are published in scientific journals. The surveys have been carried out using surveying tools in different statistical societies and on the basis of reliable metrics. First the validity of selected studies, homogeneity assumptions, and propagation errors were evaluated. The findings indicated heterogeneity of the effect size and the lack of bias in the studies. Then, the effect size, coefficient and the moderating role of the geographic variable were evaluated using the second version of the CMA software. Findings showed that the magnitude of the effect or coefficient of the influence of social factors on environmental protection was 0.338 which, according to Cohen's interpretive system, t is moderately upward. Also considering the geographical area as a moderating variable, this coefficient for the geographic area of the center of the effect size in the random model is 0.489, In Tehran geographical area 0.337, southern geographic area 0.222, northern geographic area 0.356, East geographic area it is 0.760 and for the west geographic area it is 201.0 which is significant at 0.001 level for all six geographical areas. Also, the overall effect size for all of the six geographical areas is 0.301.

    Keywords: Meta-analysis, Social factors, Environmental protection, geographic area
  • Reza Sepahvand, Mohsen Aref Negad, Masood Sepahvand *, Fariborz Fathi Chgni Pages 149-158

    The purpose of this study is to investigate the role of green structural capital in industrial waste management with the mediating role of Green Organizational Culture. The research population consists of 190 managers and supervisors of Mobarakeh Steel Company who have relevant information and records to the research topic. To determine the sample size, Krejcie and Morgan tables were exploited and sample size of 123 persons was provided. In order to measure the variables of research, Chang-Fan structural capital inventory (2011), Indian Industrial Waste Management (2002), and Harris & Crane's Green Organizational Culture (2002) have been used. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha and combined reliability. Data analysis has been provided by structural equation modeling and PLS software. Research findings at 95% confidence level indicate that green structural capital on industrial waste management with a coefficient of 0.556 (significant level of 0/000), Green structural capital on organizational culture with a coefficient of 0/450(significant level of0/000), Green corporate culture on industrial waste management with a coefficient of 0.351(significant level of 0/000) and finally, green capital through organizational culture on industrial waste management with a coefficient of 0.216 (significant level of 0/000) have a positive and significant effect.

    Keywords: Green structural capital, Industrial waste management, Green organizational culture
  • Somayeh Rahimi, Samar Mortazavi * Pages 159-171

    The present study was carried out to determine the pollution status of Badavar River in Norabad city of Lorestan by measuring the heavy metals (Zn, Pb and Cu) concentrations in the two seasons of spring and autumn. The sediment samples were prepared in a digestive tract by a combination of Nitric acid, Perchloric acid and Chloride acid in a ratio of 6: 2: 2. Then, the concentration of metals was measured by an atomic absorption device. The results showed that Lead, Zinc and Copper levels in autumn sediment samples were 15.55, 51.072 and 17.762 mg/Kg, in spring samples, respectively, were 20.811, 49.638, and 61.641 mg/Kg. Measurement of sediment quality indexes (pollution load, enrichment, geo accumulation Index, ecological risk and degree of contamination) in two seasons, the contamination of heavy metals (lead, zinc and copper) were at the lower level. In this study, the pH, TOC and EC values of sediment samples were also measured. According to the results of autumn sediments, there was a positive and significant relationship between the concentration of heavy metals and total organic carbon. Finally, the need to monitor and control the pollution of the river is emphasized.

    Keywords: heavy metals, Trending, Ecological Risk, Geo accumulation index, Badavar river
  • Hojjatollah Miranzadeh Mahabadi, Mahmoud Ramroudi *, Mohammad Reza Asgharipour, Hamid Reza Rahmani, Majid Afyuni Pages 173-186

    Despite the large and numerous sources of pollution in Isfahan province, there is a presumption of soil contamination in this area which can cause the entry and accumulation of heavy metals in the food chain. By paying attention to the important of vegetables in food quality and daily consummation, this study was conducted in three local areas with different environment pollutions such as first region (Isfahan) second region (Falavarjan) third region (Natanz, Feridan and Golpayegan). In order to measure and evaluate the heavy metals contamination (Pb, Cu, Co, Cd and Cr) samples of soil and six kind of vegetables were collected. The results showed that the highest contamination of Pb with a rate of 127.37 and 112.65 mg/kg and Cr with a rate of 6.94 and 4.61 mg/kg, respectively in soil fields of first region (Isfahan) and second region (Falavarjan) was above the recommended value by the environmental protection agency of Iran. The highest contamination of Pb was observed in basil and tomato with rates of 0.78 and 0.75 mg/kg respectively, the highest contamination of Cu with rate of 2.69 mg/kg were observed in cucumber and the highest contamination of Cd with rate of 0.50 mg/kg and Cr with rate of 1.41 mg/kg were observed in onion. Principal component analysis indicated that contamination of heavy metals overlaps in Isfahan and Falavarjan, and in both regions the possibility of heavy metals contamination was observed in vegetables. It is recommended that agricultural production and quality standards be the focus of information to the community for food security.
     

    Keywords: words: Urban pollution, Heavy metals contamination, Vegetable, Crop health, Lead
  • Mansour Adelpour *, Parviz Rafati Pages 187-200

    The purpose of this study was to determine heavy metals contamination in the street dusts of Ahvaz. Ahvaz city contains geogenic pollutants, heavy traffic, industries, oil and gas combustion and oil activities, which make it important from the viewpoint of environmental impact assessment. To determine the possible source of the heavy metals, multivariate analysis such as cluster analysis (CA) and principal components analysis (PCA) were used. Also, factors such as the Index of Enrichment Factor (EF), Pollution Index (PI), Integration Pollution Index (IPI) and Geo-accumulation (Igeo) were assessed to determine the degree of heavy metals pollution in street dust of the Ahvaz city. The results showed that the average concentrations of Pb, Zn, Cu, Cd, As, Ni and V in the street dust samples were 59, 220, 78, 0.3, 3.3, 40 and 46 mg/kg, respectively. The results of PCA and CA indicated that the region is mostly affected by heavy traffic, oil pollution and industrial activities. The average values of EF and Igeo in the samples decreased as V˂Ni˂Cd˂As˂Cu˂Zn˂Pb. PI revealed high levels of Pb, Zn and Cu pollution in samples and the moderate to low level of As, Ni, Cd and V pollution in other samples.Based on the obtained results, it seems the high concentrations of Cu, Pb, Zn and Ni and to a lesser extent Cd and As concentrations in the street dust samples was derived from anthropogenic activities; whereas the concentration of V and Ti has been mostly affected by natural sources. The classification of pollution in street dust in Ahvaz is as follows: IPI>EF> Igeo ≈ PI.

    Keywords: Environmental investigation, heavy metals, Street dust, Ahvaz
  • Maryam Fallah *, Ahmadreza Pirali, Aliakbar Hedayati Pages 201-212

    Awareness on spatial dispersion of heavy metals allows for planning of appropriate environmental policies. This study aims to monitor the pollution of heavy metals in Anzali International Wetland using GIS and spatial statistics. Sampling of water was done at 10 stations in 2014. The spatial distribution, density, zoning and distribution pattern were used in GIS for interpolation method, kernel function, Moron test, and hot spots index. The zoning maps derived from the density estimates indicated an increase in lead and nickel concentrations from west to east of Anzali Wetland. Based on the moron test and the GI* index, spatial correlation and spherical distribution pattern of heavy metals cluster indicate the accumulation and proximity of high density contaminated areas adjacent to each other. Accordingly, the highest hot spot of cadmium and nickel belongs to the northern parts of the wetland (under the bridge of Anzali port), zinc and lead were in the eastern part, and form the high cluster pattern, it could conclude that in these regions, heavy metal have been shown the positive self-correlation pattern.

    Keywords: heavy metals, Moran test, Hot spots index, Anzali wetland