فهرست مطالب

پژوهش های علوم شناختی و رفتاری - سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1399)

مجله پژوهش های علوم شناختی و رفتاری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سحر سوادکوهی، حمیدرضا عریضی سامانی*، کریم عسگری صفحات 1-20

    انرژی رابطه ا ی، منبعی سازمانی است که انگیزه و ظرفیت افراد را برای انجام کار افزایش می دهد و افراد به کمک آن می توانند به اهداف خود دست یابند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه نزاکت، احترام و ارتباط غنی شده با انرژی رابطه ای ازطریق جو اعتماد و احترام با کنترل متغیر برون گرایی است. براین اساس، پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل همه کارکنان شرکت توزیع برق در شهر اصفهان بود. بدین منظور، 273 نفر از جامعه ذکرشده با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش پرسشنامه نزاکت، احترام، ارتباط غنی شده ، جو اعتماد و احترام، انرژی رابطه ای و برون گرایی را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از رویکرد معادلات برآورد تعمیم یافته و نرم افزار R استفاده شد. نتایج نشان داد با کنترل متغیر برون گرایی ، جو اعتماد و احترام در رابطه بین نزاکت، احترام و ارتباط غنی شده با انرژی رابطه ای ، نقش میانجی پاره ای را ایفا می کند (05/0<p). به منظور ایجاد جو اعتماد و احترام و افزایش انرژی رابطه ای کارکنان، پیشنهاد می شود مدیران مفهوم نزاکت، احترام و ارتباطات غنی شده را به عنوان ارزش های مهم سازمان معرفی کنند و بر لزوم توجه به این ارزش ها در محیط کار، تاکید کنند. همچنین، لازم است مدیران در تعامل با افراد ادب و نزاکت را رعایت کنند و با آنها محترمانه رفتار کنند تا الگوی مناسبی برای کارکنان باشند. علاوه براین، پیشنهاد می شود سرپرستان کارکنان بانزاکت را تشویق و حمایت کنند تا به گسترش ارتباطات مطلوب در محیط کار منجر شوند.

    کلیدواژگان: احترام، ارتباط غنیشده، انرژی رابطهای، برونگرایی، جو اعتماد و احترام، نزاکت
  • فرزانه صفرپور، محمد عاشوری* صفحات 21-32

    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش برنامه سال های شگفت انگیز بر خودکارآمدی مادران کودکان ناشنوا انجام شد. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل همه مادران کودکان ناشنوا در شهرستان شهرضا در سال 99-1398 بود. نمونه شامل 20 مادر می شد که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و با روش تصادفی در گروه های ده نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابتدا تمام آزمودنی های هر دو گروه پرسشنامه خودکارآمدی والدینی دومکا، استریوزینگر، جکسون و روزا (1996) را کامل کردند و نمره آن به عنوان پیش آزمون در نظر گرفته شد. گروه آزمایش در برنامه سال های شگفت انگیز در 12 جلسه شرکت کرد؛ درحالی که گروه کنترل در برنامه رایج مدرسه شرکت داشت. سپس هر دو گروه پرسشنامه خودکارآمدی والدینی را دوباره تکمیل کردند و نمره آن به عنوان پس آزمون در نظر گرفته شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کواریانس تک متغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد برنامه سال های شگفت انگیز تاثیر مثبت و معناداری بر خودکارآمدی مادران کودکان ناشنوا دارد (001/0<p). نتایج حاکی از آن بود که برنامه سال های شگفت انگیز برای بهبود خودکارآمدی مادران کودکان ناشنوا مفید و موثر است. پیشنهاد می شود از این برنامه برای آموزش مادران کودکان ناشنوا استفاده شود تا خودکارآمدی آنها بهبود یابد.

    کلیدواژگان: برنامه سال های شگفت انگیز، خودکارآمدی، کودکان ناشنوا
  • سحر ترابی زنوز، مجید محمود علیلو*، راضیه پاک صفحات 33-46

    افزایش سطح اضطراب و احساس نداشتن کنترل بر رویدادهای ناگوار و تجارب هیجانی می تواند سبب بروز و تداوم اختلالات روان پزشکی در افراد آسیب پذیر شود. براین اساس، هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه آسیب پذیری روانی بدنی با اضطراب موقعیتی خصیصه ای در شرایط پاندمی ویروس کروناست.این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و 228 نفر به صورت آنلاین در این مطالعه شرکت کردند. به منظور گردآوری داده ها در این پژوهش از مقیاس اضطراب موقعیتی خصیصه ای و مقیاس آسیب شناسی روانی عمومی (SCL-25) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری به نرم افزار SPSS23 وارد شدند و برای بررسی روابط ساختاری متغیرها از نرم افزار LISREL80/8استفاده شد. نتایج نشان داد بین آسیب پذیری روان شناختی عمومی و اضطراب موقعیتی خصیصه ای رابطه همبستگی معنادار وجود دارد. الگوی ساختاری این متغیرها بیانگر رابطه بین اضطراب موقعیتی با جسمانی سازی، اضطراب، افسردگی، فوبیا و وسواس و رابطه بین اضطراب خصیصه ای با افسردگی، حساسیت بین فردی و وسواس است. موقعیت های استرس زا می تواند در افراد آسیب پذیر به بروز برخی اختلالات روان پزشکی مانند افسردگی، اضطراب، وسواس و حساسیت بین فردی منجر شود.

    کلیدواژگان: اضطراب موقعیتی- خصیصه ای، آسیب پذیری روانی &ndash، بدنی، پاندامی کرونا ویروس
  • مهتاب اسماعیلی پور، اعظم نقوی* صفحات 47-58
    یکی از نیازهای اساسی غفلت شده در بافت معلولیت، توجه به نیاز جنسی است و این موضوع برای دختران دارای معلولیت جسمی چالش برانگیزتر است. این مطالعه با هدف شناسایی دیدگاه دختران دارای معلولیت جسمی درباره رابطه جنسی انجام شده است. به منظور دست یابی به این هدف، پژوهش به صورت کیفی از نوع تحلیل مضمون و جامعه مدنظر شامل دختران مجرد دارای معلولیت 18 سال به بالای شهر اصفهان بود. اطلاعات ازطریق مصاحبه عمیق با 15 فرد دارای معلولیت جسمی که ازطریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، به دست آمد. تحلیل داده ها براساس شیوه تحلیل مضمون براون و کلارک (2006) انجام گرفت. یافته ها نشان داد چالش های دختران دارای معلولیت در بحث رابطه جنسی به پنج دسته تقسیم می شود. رابطه جنسی، بله یا هرگز؟، معنی و مفهوم رابطه جنسی، موانع برقراری رابطه جنسی، پیامد فقدان رابطه جنسی و پیشنهادهای سازنده، مضامین به دست آمده در این پژوهش هستند. براساس نتایج، افراد دارای معلولیت جسمی با نیازهای برآورده نشده جنسی روبه رو هستند و فرهنگ سازی، آموزش و طراحی مداخلات توان بخشی دراین زمینه ضروری است.
    کلیدواژگان: معلولیت جسمی، دختران دارای معلولیت، رابطه جنسی
  • شهلا پاکدامن*، صدیقه السادات میرزایی، روح الله منصوری سپهر صفحات 59-74

    این پژوهش با هدف تعیین نقش محتوای اخبار بر میزان یادآوری و توجه دانشجویان انجام شد که به صورت آزمایشی درآن به طور همزمان از طرح بین آزمودنی و درون آزمودنی استفاده شد. از میان دانشجویان مرد و زن کارشناسی وکارشناسی ارشد دوره های حضوری دانشگاه های دولتی شهر تهران شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 97 - 96 ، 60 نفرابتدا به صورت خوشه ای و سپس هدفمند انتخاب شد. ابزارهای استفاده شده شامل پرسشنامه پیگیری اخبار صداوسیما،پرسشنامه یادآوری، دستگاه ردیابی حرکات چشم، مقیاس ارزیابی اثرگذاری اخبار و قطعه های اخبار بود که بر نمونه اجرا و داده ها توسط نرم افزار spss21 تحلیل شدند. آزمون تحلیل واریانس آمیخته نشان داد محتوای اخبار شبکه 1 و خبربیش از شبکه 2 و 3 محتوای با بار شناختی دارد p=0/01  و مردان، بیشتر عناصر شناختی را و زنان، عناصر هیجانی را به یاد می آورند  p=0/001  . همچنین، طول مدت تثبیت مردان بر اخبار با محتوای شناختی بیش از زنان به دست آمد که بیانگر توجه و یادآوری بیشتر مردان است  p=0/001  ؛ بنابراین، نیاز است سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی با توجه به جنسیت مخاطب، محتوای اخبار را به صورت شناختی یا هیجانی ارایه دهد تا توجه و یادآوری بیشتر مخاطبان رابه همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: توجه، دانشجویان، محتوای شناختی، محتوای هیجانی، یادآوری
  • سعید آریاپوران*، راضیه حاجی مرادی، سید ولی الله موسوی صفحات 75-92

    کودکان با اختلال یادگیری خاص فعالیت فیزیکی پایین و رفتارهای خموده بالایی دارند. هدف پژوهش، بررسی اثربخشی فیلیال تراپی بر کاهش رفتارهای خموده کودکان با اختلال یادگیری خاص بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه پلاسیبو و کنترل) بود. جامعه آماری این پژوهش را 116 مادر کودکان 7 تا 11 با اختلال یادگیری خاص در شهرستان ملایر تشکیل دادند؛ از میان مادران، 95 مادر (90/91 درصد) رفتار خموده فرزند خود را بالاتر از نقطه برش (700 دقیقه یا 11 ساعت و 40 دقیقه در هفته؛ فیشر و همکاران، 2012) ارزیابی کرده بودند. از میان این مادران، 42 نفر به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش (12نفر)، پلاسیبو (12نفر) و کنترل (12نفر) جایگزین شدند. برای ارزیابی رفتارهای خموده از مقیاس صفحه نمایش هفتگی کودک (نگاه کردن به تلویزیون، تبلت و غیره) استفاده شد. در این پژوهش، فیلیال تراپی به صورت گروهی در ده جلسه دوساعته آموزش داده شد. گروه پلاسیبو به صورت هفتگی اطلاعاتی در زمینه اختلال یادگیری خاص را دریافت می کردند و در جلسات پرسش و پاسخ در این زمینه شرکت کردند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. نتایج نشان داد که فیلیال تراپی در مقایسه با پلاسیبو و گروه کنترل بر کاهش رفتارهای خموده (در طول هفته و آخر هفته) تاثیر معنی دار داشته است. اما بین نمرات گروه پلاسیبو در پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود نداشت. بر اساس یافته ها، فیلیال تراپی برای کاهش رفتارهای خموده در میان دانش آموزان به ویژه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، فیلیال تراپی، رفتارهای خموده
  • مرضیه ملکیها* صفحات 93-108

    خلق، تداوم و پیشبرد مسیر شغلی در دنیای امروز نیازمند مهارتهای متفاوت از قبل می باشد. فراسازه سرمایه شخصی کارآفرینی درونی از جمله مهارتهایی است که نه تنها برای کمک به فرد در مسیر شغلی اش موثر است بلکه در خود- مدیریتی مسیر شغلی نیز نقش بسزایی ایفا می کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی مقیاس سرمایه شخصی کارآفرینی درونی و بررسی اعتبار ملاکی همزمان این مقیاس با پرسشنامه دشواری های تصمیم گیری مسیرشغلی (گتی، کرایتز و اسیپو، 1996) و مقیاس خود-کارآمدی تصمیم گیری مسیرشغلی (بتز و تیلور،2000) انجام شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه حضرت معصومه (س) در سال تحصیلی 1398-1399 بودند. از این جامعه تعداد 170 دانشجو داوطلب شرکت بودند که مقیاس در اختیار آنها قرار داده شد. داده ها با استفاده از تحلیل عوامل تاییدی و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شده اند. یافته ها حاکی از تایید روایی ملاکی سرمایه شخصی کارآفرینی درونی است.

    کلیدواژگان: سرمایه شخصی، شاخص های روانسنجی، کارآفرینی درونی، مقیاس، مسیرشغلی
  • ابراهیم احمدی* صفحات 109-122
    هنگامی که یک رفتار به دو پیامد می انجامد که یکی از آنها خوب و دیگری بد است، از کجا می فهمیم که کدام پیامد، عمدی و کدام غیرعمدی بوده است؟ با هدف شناسایی سازوکار تشخیص قصد رفتار و در یک طرح آزمایشی، 132 کودک (61 دختر) با میانگین سنی 55 ماه از چهار پیش دبستان منطقه دو تهران با روش در دسترس گزینش و با روش تصادفی به سه گروه بی قصد (که چیزی درباره قصد شخصیت داستان به آنها گفته نشد)، قصد خوب (که به آنها گفته شد قصد شخصیت داستان خوب بوده است)، و قصد بد (که به آنها گفته شد قصد شخصیت داستان بد بوده است) گمارده شدند. ابزار پژوهش، شکلی کودکانه از داستان واگن برقی بود که در آن شخصیت داستان رفتاری انجام می داد که یک پیامد خوب و یک پیامد بد داشت و آزمودنی ها باید قضاوت می کردند که: 1) آیا پیامد بد، عمدی بود؟ 2) آیا شخصیت داستان وظیفه داشت آن رفتار را انجام دهد؟ 3) آیا رفتار شخصیت داستان درست بود؟ آزمون های مجذور کای و تحلیل واریانس نشان دادند که در هر سه نوع قضاوت اخلاقی، دو گروه بی قصد و قصد خوب با هم تفاوتی نداشتند اما تفاوت دو گروه بی قصد و قصد بد معنی دار بود. این یافته ها نشان می دهند که آزمودنی ها برای تشخیص قصد رفتار از پیش فرض بی گناهی یا همان اصل برایت سود جسته اند، یعنی پیامد خوب رفتار را عمدی و پیامد بد آن را غیرعمدی دیده اند.
    کلیدواژگان: تشخیص قصد، پیش فرض بی گناهی، اصل برائت، قضاوت اخلاقی، عمد
  • سید سینا صفری موسوی، مسعود صادقی*، محمدعلی سپهوندی صفحات 123-134

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان‌سنجی پرسش نامه ذهنی سازی دیمیتریویچ و همکاران (2017) در جمعیت ایرانی بود. پژوهش حاضر کمی و از نوع غیرآزمایشی بود. نمونه پژوهش حاضر را 333 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر الشتر تشکیل می دادند که به‌روش نمونه‌گیری دردسترس از رشته های مختلف انتخاب شدند و به پرسش نامه های ذهنی سازی، سبک دلبستگی، شناخت اجتماعی و ذهن آگاهی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آلفای کرونباخ، روایی واگرا و همگرا و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. آلفای کرونباخ برای نمره کل و سه مولفه آن بین 73/0 تا 86/0 بود که نشان‌دهنده پایایی مطلوب این پرسش نامه است. یافته های تحلیل عاملی تاییدی نشان داد این مقیاس در جامعه ایرانی دارای سه مولفه است و شاخص های برازش مدل و بارهای عاملی از میزان مطلوبی برخوردار بودند. ذهنی سازی و مولفه های آن با ذهن آگاهی، سبک دلبستگی ایمن و شناخت اجتماعی همبستگی مثبت دارند که حاکی از روایی همگرای مطلوب این پرسش‌نامه است و با سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی رابطه منفی داشتند که بیانگر روایی واگرای مطلوب این پرسش نامه است. به‌طورکلی نسخه فارسی پرسش نامه ذهنی سازی از ویژگی های روان‌سنجی مناسبی برای کاربرد در پژوهش های روان شناختی در جامعه ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ذهنیسازی، روان سنجی، روایی، پایایی
  • هادی فرهادی*، قوام طباطبائی زواره صفحات 135-156

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تیاتر‌درمانی بر خودکنترلی، عملکرد اجتماعی‌‌انطباقی و وابستگی به بازی‌های رایانه‌ای دانش‌آموزان وابسته به بازی است که درقالب مطالعه‌ای نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون‌‌پس‌آزمون‌‌پیگیری با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری را کلیه دانش‌آموزان مشغول به تحصیل در دوره اول متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 99-98 تشکیل دادند که از پرسشنامه وابستگی به بازی‌های رایانه‌ای فرهادی (1396) نمرات بیشتر از 50 کسب کردند. از بین 150 نفر از افراد جامعه، 30 نفر به‌صورت هدفمند انتخاب شدند و تصادفی در دو گروه 15نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. شرکت‌کنندگان هر دو گروه پرسشنامه خودکنترلی تانگنی و همکاران (2004)، مقیاس عملکرد اجتماعی‌‌انطباقی پرایس و همکاران (2002) و پرسشنامه وابستگی به بازی‌های رایانه‌ای فرهادی (1396) را تکمیل کردند. جلسات تیاتردرمانی در 8 جلسه 90دقیقه‌ای به‌شیوه گروهی و هفتگی برای گروه آزمایش برگزار شد؛ اما شرکت‌کنندگان گروه کنترل تا پایان مرحله پیگیری، مداخله‌ای دریافت نکردند. پس از اتمام دوره آموزشی و 3 ماه پس از اجرای پس‌آزمون، هر دو گروه دوباره سنجش شدند. برای تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و نرم‌افزار 24 SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد تیاتر‌درمانی میزان خودکنترلی و عملکرد‌ اجتماعی‌‌انطباقی را در دانش‌آموزان افزایش و وابستگی به بازی‌های رایانه‌ای را در این گروه کاهش داده است و نتایج در دوره پیگیری سه‌ماهه نیز از ثبات لازم برخوردار بوده است (05/0>p). نتایج پژوهش حاضر بر اهمیت کاربرد تیاتردرمانی درراستای بهبود خودکنترلی، عملکرد اجتماعی‌‌انطباقی و کاهش علایم وابستگی به بازی دانش‌آموزان تاکید دارد.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، عملکرد اجتماعی انطباقی، وابستگی به بازی های رایانه ای، تئاتر درمانی
  • نرگس قنبری، حمیدرضا آریانپور*، رضوان صالحی صفحات 157-168

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مشاوره راه‌حل‌محور بر امید شغلی دانش‌آموزان بود که به‌روش نیمه‌آزمایشی و با طرح پیش‌آزمون‌‌پس‌آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش‌آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر مبارکه در سال تحصیلی 99-98 تشکیل ‌دادند. تعداد نمونه 50 نفر بود که به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و بدین‌منظور، 50 نفر از دانش‌آموزان دختر دوره دوم متوسطه یکی از مدارس این شهر که به‌صورت تصادفی انتخاب شد، پرسشنامه امید شغلی جانتونن و وترستون را تکمیل کردند. سپس 20 نفر از کسانی که نمره کمتری در این پرسشنامه کسب کرده بودند، انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه 10نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 5 جلسه 1 ساعت و 45 دقیقه‌ای مشاوره راه‌حل‌محور دریافت کرد. پس از اتمام برنامه مشاوره‌ای از هر دو گروه پس‌آزمون گرفته شد و به‌فاصله 1 ماه پس از آن، پیگیری مربوطه انجام گرفت. برای تحلیل داده‌ها از میانگین و انحراف معیار و برای آزمون فرضیه‌ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد مشاوره راه‌حل‌محور سبب افزایش امید شغلی و مولفه‌های آن که شامل اهداف، گذرگاه و عاملیت است، شده است. باتوجه‌به نتایج این پژوهش می‌توان با طراحی، اجرا و کاربست مداخلات مبتنی‌بر مشاوره راه‌حل‌محور، امید شغلی دانش‌آموزان را بهبود بخشید و به هدف‌گزینی، انتخاب مسیر شغلی و افزایش احساس عاملیت شخصی آنها کمک کرد.

    کلیدواژگان: مشاوره راه حل محور، امید شغلی، دانش آموزان
  • صغری اکبری چرمهینی*، مهدی مولایی یساولی صفحات 169-182

    بررسی رفتار، تفکر و واکنش های عاطفی افراد در بحران ها کمک شایانی به کاهش و پیشگیری از آسیب ها در جنبه‌های مختلف زندگی، به‌ویژه بعد روانی خواهد کرد. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و اضطراب کرونا بود. به‌منظور دست‌یابی به هدف پژوهش، 305 نفر با میانگین سنی 6/34 (انحراف معیار 04/9) از استان مرکزی ازطریق فراخوان برخط در این مطالعه شرکت کردند. شرکت‌کنندگان به پرسشنامه سبک های تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرج، 2006) و مقیاس اضطراب بیماری کرونا (علی‌پور و همکاران، 2020) پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری در این پژوهش نشان داد ابعاد سازش‌یافته (پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه‌ریزی، ارزیابی مجدد مثبت، اتخاذ دیدگاه) و سازش‌نایافته (سرزنش خود، سرزنش دیگران، نشخوار فکری، فاجعه‌آمیزپنداری) تنظیم هیجانی به‌طور معناداری بعد جسمانی و روانی اضطراب کرونا را پیش‌بینی می کنند (05/0p<). همچنین، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سطح تحصیلات و سن می‌تواند 25درصد از علایم روان‌شناختی و 34درصد از علایم جسمی تغییرات اضطراب کرونا را تبیین کند. به‌طورکلی، می‌توان گفت که بحران‌هایی مانند شیوع ویروس کووید‌‌19 بر سلامت روان افراد جامعه تاثیر می‌گذارد. میزان آسیب در ابعاد هیجانی مانند اضطراب تحت‌تاثیر سبک تنظیم شناختی هیجان، سن و سطح تحصیلات افراد قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، کووید 19، تنظیم شناختی هیجان، بحران
|
  • Sahar Savadkouhi, HamidReza Oreyzi Samani *, Karim Asgari Pages 1-20

    Relational energy is an organizational resource that increases employees' capacity for action and motivation, enabling them to attain their goals. The present study's aim was to investigate the relationship between civility, respect, and enhancement relationship with relational energy through the climate of trust and respect by controlling the extraversion variable. On this basis, the method of this study is descriptive correlational. The population consists of all employees of the Electricity Distribution Company in Isfahan city. The participants in this study were 300 employees that were selected by a simple random sampling method. They completed the civility, respect, enhancement relationship, relational energy, the climate of trust and respect, and extraversion questionnaires. The data were analyzed via the generalized estimating equations approach and R software. Results indicated that by controlling the extraversion variable, climate of trust and respect plays a partial mediation role in the relationship between civility, respect, and enhancement relationship with relational energy. In order to create a climate of trust and respect and increase the relational energy, administrators should introduce civility, respect, and enhancement relationship as important values of the organization and emphasize the importance of these values at the workplace. It is also necessary for the managers themselves to be polite, and show respect toward the employees to be a good model for their employees. In addition, it is recommended that supervisors encourage and support polite staff to develop positive communication in the workplace.

    Keywords: : Civility, Climate of Trust, Respect, Enhancement Relationship, extraversion, Relational Energy
  • Farzaneh Safarpour, Mohammad Ashori * Pages 21-32

    The current research aims to determine the effectiveness of Incredible Years (IY) program training on self-efficacy in mothers of deaf children. This research was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design and a control group. The statistical population of the present study included all mothers of deaf children in Shahreza in 2019-2020. The sample size was 20 mothers of deaf children who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to an experimental and control group and each group consists of 10 individuals. First, all subjects in two groups completed Dumka, Steorzinger, Jackson & Roosa parenting self-efficacy questionnaire (1996), and its scores was considered as a pre-test. The experimental group participated in the IY program for 12 sessions, while the control group participated in the common program of the school. Then, both groups completed the parenting self-efficacy questionnaire and its score was considered as a post-test. Data were analyzed using Analysis of Covariance (ANCOVA). The results showed that IY program had a positive and significant effect on the self-efficacy of mothers of deaf children (P<0.001). The results indicated that the IY program was useful and effective in improving self-efficacy in mothers of deaf children. It is recommended that this program be used to educate mothers of deaf children to improve their self-efficacy.

    Keywords: incredible years program, Self-efficacy, deaf children
  • Sahar Torabi Zonouz, Majid Mahmoud Alilou *, Razieh Pak Pages 33-46

    An increase in anxiety and feeling a lack of control over traumatic events and emotional experiences can cause and maintain psychiatric disorders in vulnerable individuals. Hence, the present study aims to investigate the relationship between mental-physical vulnerability and state-trait anxiety in Coronavirus pandemics. This descriptive correlational study was conducted online and included 228 participants. To collect data, the state-trait anxiety scale and the psycho-physical vulnerability scale (SCL-25) were used as research tools. SPSS 23 software was used to enter data. LISREL 80.8 software was used to investigate the structural relationships of variables. The results showed that there is a significant correlation between psychological-physical vulnerability and state-trait anxiety. The structural pattern of these variables indicates the relationship between state anxiety with somatization, anxiety, depression, phobia, and obsessive-compulsive disorder and the relationship between trait anxiety and depression, interpersonal sensitivity, and obsessive-compulsive disorder. According to the results obtained from this study, it seems that pandemic conditions, as a stressor in vulnerable individuals, can lead to some psychiatric disorders such as depression, anxiety, obsession, and interpersonal sensitivity.

    Keywords: Coronavirus Pandemic, Psycho-Physical Vulnerability, State-trait Anxiety
  • Mahtab Esmaeilipour, Azam Naghavi * Pages 47-58
    Sexuality is one of the basic needs that is often ignored in the context of disability, and this is more challenging for girls with a physical disability. This study aims to explore the perspective of girls with a physical disability concerning sexuality. To reach this aim, a thematic analysis approach was utilized and in-depth interviews were conducted with 15 girls over the age of 18 with a physical disability in Isfahan. Participants were selected through purposive and snowball sampling and data were analyzed using the Braun and Clarke (2006) thematic analysis method. Findings showed that women experienced five types of challenges including, disability and sex, yes or never?, the meaning of sex, the obstacles, the consequences of lack of having sex, and constructive suggestions. Based on the results, girls with a physical disability faced unmet sexual needs and it is necessary to create rehabilitation interventions as well as culturally-based education.
    Keywords: Physical Disability, girls with Disabilities, Sex
  • Shahla Pakdaman *, Seddighe Alsadat Mirzaei, Rouhollah Mansouri Sepehr Pages 59-74

    This study aimed to determine the role of news content in the level of recall and attention of students. This study was experimental with simultaneous inter-subject and between-subject designs. Out of male and female undergraduate and postgraduate students of state universities in Tehran during the academic year of 2018-2019, 60 were selected first by cluster and then purposefully sampling. The instruments used were News Tracking Questionnaire of Broadcasting, Recalled Questionnaire, Eye Tracking System, News Impact Scale, and pieces of news that were performed on the sample, and data were analyzed by SPSS21 software. The mixed analysis of variance test showed that the news content of network 1 and News more than networks 2 and 3 have cognitively loaded content (p= 0.01) and men remember cognitive elements more than women and women remember emotional elements (p=0.001). Also, the duration of the fixation of men on the news was more than women, which indicates more attention and cognitive involvement of men (p=0.001). Therefore, the Islamic Republic of Iran Broadcasting must present the news content cognitively or emotionally, depending on the gender of the audience, to attract more attention and recall of the audience.

    Keywords: attention, Cognitive Content, Emotional content, Recall, students
  • Saeed Ariapooran *, Razieh Hajimoradi, Sayed Valiollah Mousavi Pages 75-92

    Children with special learning disorders (SLD) have low physical activity and high sedentary behaviors. The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Filial Therapy on sedentary behaviors (SB) in children with SLD. The research method was semi-experimental (pre-test, post-test, follow up with Placebo and control group). The statistical population of this study consisted of 116 mothers of SLD children aged 7 to 11 years in Malayer city. Among mothers, 95 mothers (91.90%) rated their child's sedentary behavior above the cut-off point (700 minutes or 12 hours and 7 minutes per week, Fischer et al, 2012). Of these mothers, 42 were randomly assigned to the experimental (12), placebo (12) and control (12) groups. Child weekly screen time scale (watching TV, tablet and so on) was used to assess the SB. Group Filial Therapy in 10 two-hour sessions was performed for the experimental group. The Placebo group received weekly information on SLD and participated in question-answer sessions, and the control group received no training. The analysis of variance with repeated measure and Bonferroni post-hoc test were used for analyzing the data. The results showed that the Filial Therapy had a significant effect on decreasing the SB (during the week and the weekend) compared to Placebo and the control group. But there was no significant difference between scores of the placebo group in post-test and follow-up compared to the control group. According to the results, Filial Therapy is recommended to reduce SB in students, especially students with SLD.

    Keywords: Filial therapy, sedentary behaviors, specific learning disorder
  • Marziyeh Malekiha * Pages 93-108

    Creating, continuing and advancing a career in today's world requires different skills than before. Intrapreneurial self- capital meta construct is one of the skills that is not only effective in helping a person in her/his career, but also plays a significant role in self-management of the career. The aim of this study was to evaluate the psychometric properties of the Intrapreneurial self-capital scale and evaluate the concurrent criterion validity the career decision difficulties questionnaire (Gati, Krausz & Osipow, 1996) and the career decision making self-efficacy scale (Betz and Taylor, 2000). The research population included all undergraduate students of Hazrat-e Masoumeh University in the academic year 2019. From this population, 185 students volunteered to participate and the scale was provided to them. Data were analyzed with Pearson correlation and confirmatory factor analysis. The results confirm concurrent validity of Intrapreneurial self- capital scale.

    Keywords: Career, intrapreneurial, psychometric indicators, self- capital, scale
  • Ebrahim Ahmadi * Pages 109-122
    When a behavior leads to two outcomes, one of which is good and the other is bad, how do we know which outcome was intentional and which was unintentional? With the purpose of identifying the mechanism of detecting behavior intention and in an experimental design, 132 children (61 girls) with a mean age of 55 months were selected from four preschools in Tehran's second district by the convenience sampling method and were randomly assigned to three groups of intentionless (who were not told anything about the intent of protagonist), good intention (who were told that the intention of protagonist was good), and bad intention (who were told that the intention of protagonist was bad). The research tool was a childish version of the Trolley Story in which the protagonist behaved in a way that had a good outcome and a bad outcome, and the subjects were asked to judge that: 1) Was the bad outcome intentional? 2) Did the protagonist have a duty to do that behavior? 3) Was the behavior of the protagonist good? Chi-square and ANOVA tests showed that in all three types of moral judgment, the intentionless and good intention groups were not different, but the difference between the intentionless and bad intention groups was significant. The findings show that the subjects used the presumption of innocence or the principle of innocence to detect the intent of the behavior, i.e. they perceived the behavior's good outcome as intentional and the behavior's bad outcome as unintentional.
    Keywords: intention detection, presumption of innocence, principle of innocence, moral judgment, intention
  • seyed sina safari mousavi, Masoud Sadeghi *, mohhamadali sepahvandi Pages 123-134

    The purpose of this study was to investigate the psychometric properties of the Dimitriev et al (2017) Mentalization questionnaire in the Iranian population. The present study was quantitative and non-experimental. The sample of the present study consisted of 333 students of Payame Noor University in Aleshtar who were selected by available sampling methods from different fields. Participants answered the questionnaires on Mentalization, attachment style, social cognition, and mindfulness. For analysis, data from Cronbach's alpha, divergent and convergent validity, and confirmatory factor structure was used. Cronbach's alpha for the total score and its three components was between 0.73 to 0.86, which indicates the suitable reliability of this questionnaire. The findings of confirmatory factor analysis showed that this scale has three components in Iranian society and the model fit indices and factor loads were desirable. Mentoring and its components were positively correlated with mindfulness, secure attachment style, and social cognition, which indicates the favorable convergent validity of this questionnaire, and were negatively correlated with avoidant and anxious attachment style, which indicates the favorable divergent validity of this questionnaire.Was. with mind-awareness, secure attachment style, social cognition and negatively correlated with avoidant and anxious attachment style, which indicates the divergent and convergent validity of this questionnaire. In general, the Persian version of the Mentalization questionnaire has suitable psychometric properties for use in psychological research in Iranian society.

    Keywords: Mentalization, psychometrics, validity, reliability
  • Hadi Farhadi*, tabatabaei zavareh Pages 135-156

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of theater therapy on self-control, social and adaptive performance and dependence on computer games of game-dependent students, which was conducted in a quasi-experimental design. The statistical population consisted of all students studying in the first year of high school in Isfahan in the academic in 2018-2019, who obtained more than 50 marks from Farhadi (2017) researcher-made computer game addiction researcher-made questionnaire. Out of 150 people from the mentioned community, 30 people were purposefully selected and randomly divided into two groups of 15 people. Participants in both groups completed Tangney self-control questionnaire (2004), Price et all Social Performance Scale (2002) and Farhadi Computer Game Addiction Questionnaire (2017). Theatrical therapy sessions were held in 8 90-minute group sessions per week for the experimental group; But the participants in the control group did not receive any intervention until the end of the follow-up phase. After completing the training course and also 3 months after the post-test, both groups were re-assessed. Analysis of variance with repeated measures and SPSS 24 software were used to analyze the data. The results showed that theater therapy increased the level of self-control and adaptive social performance in students and reduced computer game addiction in this group and the results were stable in the quarterly follow-up period (p<0.05). The results of the present study emphasize the importance of using theater therapy in order to improve self-control, adaptive social functioning and reduce the symptoms of students' play addiction.

    Keywords: Self-control, adaptive social functioning, computer game addiction, theater therapy
  • Narges Ghanbari, Hamidreza Aryanpour *, Rezvan Salehi Pages 157-168

    This study aimed to investigate the effect of solution-focused counseling on students' work hope done by quasi-experimental method with pre-and-post-test design with a control group and follow-up stage. The statistical population of this study consisted of all female high school students in Mobarakeh in 2019-20. The sample size was 50 people chosen by sampling method and for this purpose, 50 female high school students of one of the schools in this city were randomly selected and asked to complete the work hope questionnaire of Jantonon and Waterston. Then, 20 students whit the lowest scores in this questionnaire were randomly assigned into control and experiment groups, consisting of 10 members. The experimental group received five 100 minutes sessions of solution-focused counseling. At the end of the counseling program, a post-test was taken from both groups. And one month later, the relevant follow-up was performed. Mean and standard deviation were used to analyze the data and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to test the hypotheses. The results showed that solution-focused counseling has increased work hope and its components, which include goals, pathways, and agency. According to the results of this study, by designing, implementing, and applying interventions based on solution-focused counseling, students' work hope can be improved and they can be helped to set goals, choose a career path and increase their sense of personal agency.

    Keywords: Solution-focused group counseling, work hope, students
  • Soghra Akbari Chermahini *, Mehdi Molaei Yasavoli Pages 169-182

    Investigating the behavior, thinking, and emotional reactions of people in crises will be a valuable help in reducing and preventing injuries in various aspects of life, especially the psychological dimension. This study aimed to investigate the relationship between cognitive emotion regulation strategies and COVID-19-Related Anxiety. For this purpose, 305 individuals (age: M = 34.6, SD = 9.04) in Markazi province, Iran participated in the study through online recall, they were asked to respond to the Cognitive Emotion Regulation Styles Questionnaire (Garnefski and Kraj, 2006) and the Corona Disease Anxiety Scale (Alipour et al., 2020). The results of multivariate regression analysis in this study showed that the adaptive emotional regulation strategies (positive refocusing, planning, positive reappraisal, putting into perspective, and acceptance) and maladaptive strategies (self-blame, other- blame, rumination, catastrophizing) significantly predict the physical and psychological symptoms of Corona-Related Anxiety (p <0.05). Also, cognitive emotion regulation strategies, education level, and gender can explain 25% of psychological symptoms and 24% of physical symptoms of Corona-Related Anxiety changes. In general, it could say that crises such as the COVID-19 pandemic affect the mental health of people in society. And the amount of damage in emotional dimensions such as anxiety is affected by people's emotional regulation style, age, and education level.

    Keywords: COVID-19-Related Anxiety, Cognitive Emotion Regulation, CRISIS