فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 44 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اشرف منفردنیا، احد آهنگر* صفحات 1-11
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آرام سازی عضلانی همراه تصویرسازی ذهنی بر استرس ادراک شده و تاب آوری زنان باردار با تمایل به زایمان طبیعی صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان باردار دارای تمایل به زایمان طبیعی بودند که در شش ماهه اول سال 1397 به مراکز و پایگاه های خدمات جامع سلامت شهری شهرستان سلماس مراجعه کرده بودند. 24 زن باردار دارای تمایل به زایمان طبیعی به شیوه دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخله درمانی را در طی یک ماه به صورت هفته ای دو جلسه 60 دقیقه ای دریافت نمودند. این در حالی است که گروه کنترل هیچگونه مداخله ای را در طول پژوهش دریافت نکرد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه استرس ادراک شده (کوهن و همکاران، 1986) و پرسشنامه تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) بود. تحلیل داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که روش درمانی آرام سازی عضلانی همراه تصویرسازی ذهنی بر استرس ادراک شده و تاب آوری زنان باردار با تمایل به زایمان طبیعی تاثیر معنادار داشت (0001/0>p). بدین صورت که این آموزش توانست منجر به کاهش استرس ادراک شده و افزایش تاب آوری زنان باردار با تمایل به زایمان طبیعی شود.

    نتیجه گیری:

     آرام سازی عضلانی همراه تصویرسازی ذهنی با بهره گیری از اننقباض و شل کردن عضلات و همچنین کاهش استرس و افزایش آندورفین ها کاهش استرس ادراک شده و افزایش تاب آوری زنان باردار با تمایل به زایمان طبیعی می شود.

    کلیدواژگان: آرام سازی عضلانی، تصویرسازی ذهنی، استرس ادراک شده، تاب آوری، زایمان طبیعی
  • اطهر افشار، مسعود شهبازی* صفحات 13-26
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان حساسیت زدایی و بازپردازش با حرکات چشم بر شرم و احساس گناه در زنان دارای تجربه سوءاستفاده جنسی در دوران کودکی انجام گرفت.

    روش

    در این پژوهش از طرح آزمایش تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهم زمان استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان دارای تجربه سوءاستفاده جنسی دوران کودکی اهواز بود. نمونه پژوهش دربرگیرنده 3 زن از زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره بود که طی فراخوانی معرفی و با توجه به نتایج چک لیست اختلال استرس پس از سانحه ویدز (1993) با نقطه برش 50 و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای سنجش شرم و احساس گناه از مقیاس حالت شرمساری و گناه مارشال (1995) استفاده شد. پروتکل درمان در سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری اجرا گردید. داده ها به روش های ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آزمودنی ها در مرحله درمان در شرم (13/27%) و احساس گناه (19/26%) بهبود را تجربه کردند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این است که این درمان از طریق بازیابی خاطرات تروماتیک و تبدیل تدریجی آنها به طرح واره های شناختی و هیجانی سالم به کاهش شرم و احساس گناه زنان قربانی سوءاستفاده جنسی دوران کودکی کمک می کند.

  • سمیه صفاری بیدهندی، حسن اسدزاده*، نورعلی فرخی، فریبرز درتاج صفحات 27-39
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر تیوری انتخاب بر تاب آوری تحصیلی و نشاط ذهنی دانش آموزان دوره متوسطه انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود. در این پژوهش تعداد 40 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 20 دانش آموز). گروه آزمایش آموزش مبتنی بر تیوری انتخاب (گلاسر، 2013) را طی یک ماه دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری تحصیلی (سامویلز، 2004) و نشاط ذهنی (رایان و فردریک، 1997) بود. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر تیوری انتخاب بر تاب آوری تحصیلی (0001≥P؛ 47/0=Eta؛ 64/33=F) و نشاط ذهنی (0001≥P؛ 56/0=Eta؛ 43/47=F) دانش آموزان دوره متوسطه تاثیر معنادار دارد (p<0/001). بدین صورت که این مداخله توانسته منجر به افزایش تاب آوری تحصیلی و نشاط ذهنی شود.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش مبتنی بر تیوری انتخاب با بهره گیری از فنونی همانند مسئولیت پذیری و زندگی تحصیلی مسیولانه می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت افزایش تاب آوری تحصیلی و نشاط ذهنی دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر تئوری انتخاب، تاب آوری تحصیلی، نشاط ذهنی
  • پونه شهابی، داود معنوی پور*، علیرضا پیرخائفی صفحات 41-46
    هدف

    بررسی روابط بین سازه های روانشناختی می تواند درک ما را از آنها کاملتر کند تا به کارگیری آنها را با در نظر گرفتن نقاط مشترک و متمایز کننده آنها تسهیل نماید. این پژوهش با هدف بررسی رابطه عامل های همدلی خود با شفقت خود انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران و گرمسار در سال تحصیلی 98-99 بود. ابزار پژوهش آزمون همدلی خود (شهابی، معنوی پور، پیرخایفی، 1399) بود.

    یافته ها

    تحلیل رگرسیون بین عامل های همدلی خود با شفقت خود نشان داد که مدل رگرسیون در حالت کلی معنی دار نیست و علی رغم شباهت های سازه های همدلی خود و شفقت خود، رابطه معنی دار آماری بین آنها وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که از میان عامل ها، توجه به بدن با شفقت خود رابطه منفی و معنی دار دارد و عامل درون نگری با شفقت خود رابطه مثبت و معنی دار دارد و سایر عامل ها رابطه معنی داری با شفقت خود ندارند.

    کلیدواژگان: همدلی خود، روان پویشی، مثلث تعارض، شفقت خود
  • زهرا نصرزاده*، مجتبی صداقتی فرد صفحات 47-55
    هدف

    پیش بینی خرسندی زناشویی بر اساس تمایزیافتگی خود و صمیمیت زوجین در دانشجویان بود.

    روش

    با روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تمام زوجین متاهل دانشجوی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در سنین بین 23 تا 50 سال بود و با نمونه گیری تصادفی، 200 نفر با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار اجرا شامل پرسشنامه های خرسندی زناشویی لورنز، صمیمیت تامپسون و واکرو، و تمایزیافتگی خود اسکورن بود.

    یافته ها

    در گام نخست، متغیر تمایز یافتگی خود وارد معادله پیش بینی شد و مشخص شد به تنهایی 51 درصد از تغییرات  خرسندی زناشویی را تبیین می کند. در گام دوم متغیر صمیمیت زوجین وارد معادله پیش بینی شد و میزان ضریب تبیین به 65/0 افزایش پیدا کرد. ضرایب استاندارد متغیرها در تمامی گامها معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان گفت که دو متغیر پیش بین، یعنی تمایز یافتگی خود و صمیمیت زوجین مجموعا 65 درصد از واریانس  خرسندی زناشویی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    وجود تمایزیافتگی خود و صمیمیت زوجین در زوجین متاهل مورد مطالعه، توانایی پیش بینی خرسندی زناشویی را در زندگی زوجی آنها دارد چنانکه هرقدر میزان دو متغیر اشاره شده در طرفین یک ازدواج بیشتر باشد می توان به وجود رضایتمندی یا خرسندی آنها در زندگی زناشویی خوش بین تر بود.

    کلیدواژگان: خرسندی زناشویی، تمایزیافتگی خود، صمیمیت زوجین
  • شهلا شیرانی، زهره رئیسی*، حسینعلی مهرابی، اکرم دهقانی صفحات 57-70

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر اجتناب تجربه ای و تعارض کار-خانواده کارمندان دارای فرسودگی شغلی در شرکت آب و فاضلاب انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارمندان دارای فرسودگی شغلی در شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در سال 1398 است که در مجموع 500 نفر می باشند. در این پژوهش تعداد 30 کارمندان دارای فرسودگی شغلی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 کارمند در گروه آزمایش و 15 کارمند در گروه گواه). گروه آزمایش مداخله درمان فراتشخیصی یکپارچه (بارلو و همکاران، 2011) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه فرسودگی شغلی (مسلش و جکسون، 1981)، پرسشنامه پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2011) و پرسشنامه تعارض کار-خانواده (کارلسون و همکاران، 2000) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه بر اجتناب تجربه ای و تعارض کار-خانواده کارمندان دارای فرسودگی شغلی تاثیر معنادار دارد (p<0/001).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان فراتشخیصی یکپارچه با بهره گیری از فنونی همانند شناسایی هیجان ها، آموزش آگاهی هیجانی، ارزیابی مجدد شناختی، شناسایی الگوهای اجتناب از هیجان و بررسی رفتارهای ناشی از هیجان می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش اجتناب تجربه ای و تعارض کار-خانواده کارمندان دارای فرسودگی شغلی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، اجتناب تجربه ای، تعارض کار-خانواده، فرسودگی شغلی
  • ساره رسایی*، لیلا عروتی موفق صفحات 71-81
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی رضایت زناشویی و تاب آوری بر اساس سبک دلبستگی در دانشجویان متاهل شهر همدان انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی از نوع همبستگی است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان بود. روش نمونه گیری تصادفی نسبی و برای تعیین حجم نمونه از فرمول تاباچنیک و فیدل (2007) استفاده شد که بر اساس آن تعداد حجم نمونه 105 نفر (104+ تعداد متغیرهای پیش بین) برآورد شده که به جهت احتیاط 120 نفر در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987)، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1989) و پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) بود. برای آزمون فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سبک های دلبستگی توان تبیین رضایت زناشویی را دارند همچنین سبک های دلبستگی توان تبیین تاب آوری را دارند. بین رضایت زناشویی با سبک دلبستگی ایمن رابطه معنادار مثبت وجود دارد. بین رضایت زناشویی با سبک دلبستگی اجتنابی رابطه معنادار منفی وجود دارد. بین رضایت زناشویی با سبک دلبستگی دوسوگرا رابطه معنادار منفی وجود دارد. بین تاب آوری با سبک دلبستگی ایمن رابطه معنادار مثبت وجود دارد. بین تاب آوری با سبک دلبستگی اجتنابی رابطه معناداری وجود ندارد. تاب آوری با سبک دلبستگی دوسوگرا رابطه معنادار منفی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان بیان کرد که تاب آوری و سبک دلبستگی ایمن در رضایت زناشویی زوجین موثر هستند و مراکز مشاوره زوجین می توانند از این دو سازه روانشناختی برای ارتقای رضایت زوجین استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، رضایت زناشویی، تاب آوری، زنان و مردان متاهل
  • سعید تیموری*، عاطفه سلطانی فر، مرضیه ترکمانی، فرشته یزدان پناه، هدیه عسکری نوغانی مقدم صفحات 83-95
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه درمانی نوروفیدبک بر کاهش مشکلات توجه و مشکلات رفتاری برون زای کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی انجام گرفت.

    روش

    این مطالعه  از نوع کاربردی و شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بدون گروه کنترل بود، جامعه آماری شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی بود که از میان مراجعان بیمارستان ابن سینا مشهد تعداد 17 آزمودنی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند . برای سنجش متغیرها از سیاهه رفتاری کودک (CBCL) برای سنین 6-18 (آخنباخ و رسکولار، 2007) ، مقیاس درجه بندی SNAP-IV (سوانسون، اسچاک، مان و ندروفست، 2001)، مقیاس هوشی وکسلر کودکان فرم چهارم (وکسلر، 2003) استفاده گردید. ابتدا از آزمودنی ها پیش آزمون گرفته شد،  سپس آزمودنی ها به مدت 24 جلسه تحت درمان نوروفیدبک قرار گرفتند و پس آزمون به عمل آمد. نتایج با استفاده از آزمون تی همبسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که نوروفیدبک بر کاهش مشکلات اجتماعی، توجه، تفکر، پرخاشگری، اضطراب، افسردگی، مشکلات رفتاری درون زا و برون زا کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی تاثیر معناداری دارد و بر رفتار قانون شکنی اثر معنادار نداشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج میتوان چنین نتیجه گرفت که برنامه درمانی نوروفیدبک  باعث کاهش مشکلات توجه، تفکر و مشکلات رفتاری برون زای کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی می شود  و پیشنهاد می شود که از این روش درمانی در کنار سایر روش های درمان اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی، استفاده شود.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، مشکلات توجه، برون سازی، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
  • عرفان طالبی*، ساره زمانی صفحات 97-105
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه نگرش و التزام عملی به نماز با رضایت زناشویی و امید به زندگی انجام شد.

    روش

    جامعه آماری در این پژوهش150نفر از معلمین متاهل مدارس متوسطه اول ناحیه دو ری بود که 82 نفر (52مرد و 30 زن) به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل: 1-پرسش نامه 50 سوالی نگرش و التزام عملی به نماز انیسی و همکاران (1389)، 2-پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ (1998) فرم 47 سوالی، 3-پرسش نامه 12سوالی امید به زندگی اشنایدر وهمکاران (1991) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی؛  یافته ها فراوانی، میانگین و انحراف معیار بررسی و در سطح آمار استنباطی از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    یافته

    بین نگرش و التزام عملی به نماز با رضایت زناشویی و امید به زندگی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نماز د اعتقاد وعمل به عنوان مهم ترین اصل زندگی یک مسلمان در کنار سایر متغیر های مهم زندگی مذهبی، فردی واجتماعی درتعالی ورشد خانواده وامید فرد موثر است.

    کلیدواژگان: التزام عملی به نماز، رضایت زناشویی، امید به زندگی، خانواده
  • زهره خسروی، مرضیه هاشمی* صفحات 107-118
    هدف

    ارتباط والدین و فرزندان یک رابطه ی مهم و حیاتی برای ایجاد عشق و امنیت شناخته شده است. این ارتباط نخستین تجربه ارتباطی برای فرزندان است و از طریق آن احساس عشق، صمیمیت و امنیت در کودک ایجاد می شود. سبک های دلبستگی تاثیری مهم بر سایر روابط فرد دارد و این تاثیر به خصوص در دوران نوجوانی که روابط فرد با همسالانش گسترش بیشتری می یابد از اهمیت بسیاری برخوردار می شود. هدف این پژوهش، تدوین مدل ساختاری اثر دلبستگی به والدین بر دلبستگی به همسالان با میانجی گری سرمایه روانشناختی بر تیپ شخصیتی D بود.

    روش

    این پژوهش یک پژوهش توصیفی از نوع مدل یابی است. 200 دانش آموز مقطع متوسطه شهر اهواز با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از دبیرستان های اهواز انتخاب و از نظر دلبستگی به والدین، دلبستگی به همسالان، سرمایه روانشناختی و تیپ شخصیتی D مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها: نتایج مدلسازی معادلات ساختاری بر مبنای ماتریس کواریانس یا همبستگی بین متغیرها نشان داد که 6/96 درصد از متغیر سرمایه روانشناختی توسط دلبستگی به پدر و مادر و تیپ شخصیتی D و 10 درصد از متغیر دلبستگی به همسالان توسط سه متغیر دلبستگی به پدر و مادر و سرمایه روانشناختی تبیین می شود.

    یافته ها:

     نشان داد که  دلبستگی به پدر بیشترین تاثیر را بر دلبستگی به همسالان دارد و پس از آن دلبستگی به مادر قرار دارد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش از معنادار بودن مسیر بین تیپ شخصیتی D و سرمایه روانشناختی و مسیر بین دلبستگی به پدر و دلبستگی به همسالان حمایت می کند.

    کلیدواژگان: دلبستگی به والدین، دلبستگی به همسالان، سرمایه روانشناختی، تیپ شخصیتی دی
  • میکائیل حسین زاده، سید داوود حسینی نسب*، علی نقی اقدسی صفحات 119-127
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی قصه درمانی بر علایم اختلال کمبود توجه/بیش فعالی و تکانش گری دانش آموزان دبستان دوره اول (اول تا سوم ابتدایی) بود.

    روش : 

    روش تحقیق شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل است. پس از غربالگری دانش آموزان پسر دوره اول ابتدایی ارجاعی به مراکز مشاوره ناحیه 3 تبریز که دارای اختلال بیش فعالی بودند، 30 دانش آموز انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و پس از اجرای پیش آزمون (آزمون کانرز فرم معلم) برای هر دو گروه، بسته قصه درمانی در طی 10 جلسه یک ساعته به گروه آزمایش ارایه گردید و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. سپس پس آزمون برای هر دو گروه اجرا و داده ها پس از گردآوری با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و کوواریانس (آنکوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مقیاس فرم معلم کانرز (در سطح 001/0>p) در پس آزمون تغییر معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که علایم کمبود توجه / بیش فعالی و تکانش گری تحت تاثیر قصه درمانی، در قالب طرح آزمایشی اخیر کاهش داشته و این رویکرد به درمانگران و متخصصان روان شناسی پیشنهاد می گردد

    کلیدواژگان: کمبود توجه، بیش فعالی و تکانش گری، قصه درمانی
  • فاطمه یاوری، اصغر آقایی جشوقانی*، محسن گل پرور صفحات 129-146
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی بر کنترل رفتار و صمیمیت زناشویی زوج های دارای فرزند بیش فعال اجرا شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پژوهش، سه گروهی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. از میان زوجین دارای فرزند بیش فعال در شهر اصفهان در سال 1397، 45 زوج به صورت هدفمند انتخاب و در گروه های پژوهش گمارده شدند. سه گروه در سه مرحله به پرسشنامه سنجش خانواده (FAD-1983) و پرسشنامه نیازهای صمیمیت زناشویی (1997) پاسخ دادند. گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی تحت هشت جلسه وگروه زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی تحت پانزده جلسه درمان قرار گرفته و گروه گواه هیچ درمانی دریافت ننمود.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل واریانس اندازه های مکرر نشان داد که در متغیر کنترل رفتار خانواده فقط زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی (01/0>p) و در متغیر صمیمیت زناشویی، زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی (01/0>p) و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (05/0>p) با گروه کنترل دارای تفاوت معنادار بودند، ولی بین دو گروه درمانی با یکدیگر تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری: 

    پیشنهاد می شود از زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی برای ارتقاء کنترل رفتار خانواده و این درمان همراه با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای ارتقاء صمیمیت زناشویی توسط درمانگران زوج های دارای فرزند بیش فعال مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، زوج درمانی، هیجان مدار، فراشناختی، کنترل رفتار، صمیمیت زناشویی
|
  • Ashraf Monfarednia, Ahad Ahangar* Pages 1-11

    The present study was conducted aiming to determine the effectiveness of muscle relaxation besides mental on perceived stress and resilience in pregnant women with inclination to have natural childbirth in the town of Salmas.

    Method

    The research method was quasi experimental with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the present study included all pregnant women with inclination to have who natural childbirth referring to urban comprehensive health service bases and centers in the first six months of solar year 2019 in the town of Salmas. 24 pregnant women with the available to have natural childbirth and were randomly replaced into experimental and control groups. The experimental group received therapeutic intervention during one months in sixty-minute sessions once a week while the control group didn’t receive any intervention during the study. The applied instruments included perceived stress questionnaire (Cohen,et.al, 1986) and resilience questionnaire (Conner and Davidson, 2003), Hopkins. the data analysis from the study was done through descriptive statistics and MANCOVA Using SPSS software.

    Results

    The results of data analysis showed that muscle relaxation beside mental imagery have significant effect on perceived stress and resilience of pregnant women with the inclination to have natural childbirth (p<0.0001) in a way that this training was able to decrease perceived stress improve resilience in pregnant women with the inclination to have natural childbirth.

    Conclusion

    Muscle relaxation with mental imagery, by using contraction and relaxation of muscles, as well as reducing stress and increasing endorphins, reduces perceived stress and increases the resilience of pregnant women with a desire for natural childbirth.

    Keywords: Muscle relaxation, mental imagery, perceivedstress, resilience, natural childbirth
  • Athar afshar, Masoud Shahbazi*, Zabihollah Abbaspour Pages 13-26
    Aim

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of EMDR on Shame and Feeling of Guilt among Women with Sexual Abuse experience in Childhood.

    Method

    In this research, a single-case experimental design, type of non-concurrent multiple baseline designs was used. The statistical population consisted of all women with Sexual Abuse experience in Childhood referred to Ahvaz counseling centers. The sample research consisted of 3 women among women were selected according to the results of the PTSD Checklist (Weathers, 1993) with cut of point of 50 and with purposeful sampling method. To evaluate the Shame and Feeling of Guilt, the State Shame and Guilt Scale (SSGS) were used. The protocol of EMDR was carried out in three phases of basic lines, intervention, and follow-up. The data were analyzed using visual drawing, the reliable change index (RCI) and the formula of improvement percentage.

    Results

    The findings indicated that in the treatment phase the women experienced 27.13% improvement in Shame and 26.19% in Feeling of Guilt.

    Conclusion

    The research findings illustrated that EMDR is effective on the decreasing of shame and feeling of guilt of the women with childhood sexual abuse by recovering traumatic memories and gradually turning them into healthy cognitive and emotional schemas.

    Keywords: Eye Movement Desensitization, Reprocessing, Shame, Feeling of Guilt, Childhood Sexual Abuse
  • Somayeh Saffari Bidhend, Hassan Asadzadeh*, Nourali Farrokhi, Keramat Keramati Pages 27-39
    Aim

    The present study was conducted to investigate the efficacy of training based on choice theory on educational resilience and mental vitality in high school students’.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design. The statistical population included secondary high school students in the city of Tehran in academic year 2019-20. 40 students were selected though multi-stage clustered random sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (Each group has 20 students). The experimental group received of training based on choice theory (Glasser, 2013) during a month. The applied questionnaires in the study were school educational resilience (Samuels, 2004) and mental vitality questionnaire (Ryan, Frederick, 1997). The data were analyzed through ANCOVA method.

    Results

    The results showed that training based on choice theory has significant effect on educational resilience and mental vitality in high school students’ (p<0.001) in a way that this intervention has led to the increase of educational resilience and mental vitality.

    Conclusion

    The findings of the study revealed that training based on choice theory can be used as an efficient method to increase educational resilience and mental vitality in students’ through employing techniques such as responsibility and responsible academic life.

    Keywords: training based on choice theory, educationalresilience, mental vitality
  • Pouneh Shahabi, Davood Manavipour*, Alireza Pirkhaefi Pages 41-46
    Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between self-empathy factors and self-compassion.

    Method

    This study was a correlational study. The statistical population of this study included all students of Islamic Azad University of Tehran and Garmsar in the academic year of 1998-99.

    Results

    Regression analysis between self-empathy and selfcompassion factors showed that the regression model is not significant in general and despite the similarities of selfempathy and self-compassion structures, there is no statistically significant relationship between them.

    Conclusion

    But the factor of attention to the body has a negative and significant relationship with self-compassion and the factor of introspection has a positive and significant relationship with self-compassion and other factors do not have a significant relationship with self-compassion.

    Keywords: self-empathy, Psychodynamic, Conflict Triangle, self-compassion
  • Zahra Nasrzadeh*, Mojtaba Sedaghati Fard Pages 47-55
    Aim

    The purpose of this study was to determine the marital satisfaction based on their differentiation and couples' intimacy in married students.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population consisted of all couples who were studying in Islamic Azad University units and were between the ages of 23 and 50 years old, 200 of whom were selected using available sampling and completed standard questionnaires of this research. The tools Data were collected by Lorenz marital satisfaction questionnaire, Thompson's and Wacker's Intimacy Scale, Scoron self-assessed differentiation questionnaire.

    Results

    In the first step, the variable of self-differentiation was included in the equation, so that the differentiation itself alone was 51% Changes in marital satisfaction were explained. In the second step, the couples' inferiority variable was introduced into the equation and the coefficient of explanation increased to 0.65. The standard deviations of variables were significant in all steps.

    Conclusion

    In sum, these two variables, namely, differentiation Couples' intimacy explained a total of 65% of marital satisfaction variance and the remaining variance related to unknown variables. Comparing the results with similar sampling studies showed some of these results.

    Keywords: Marital satisfaction, self-differentiation, Couples'intimacy
  • Shahla Shirani, Zohreh Raeisi, Hoseinali Mehrabi, Akram Dehghani Pages 57-70
    Aim

    The present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of unified trans-diagnostic treatment on experimental avoidance and work-family conflict of the employees with burnout in Water and Sewage Company.

    Method

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, and control group design and a two-month follow-up period. The statistical population of the study includes the total of 500 employees with burnout in Water and Sewage Company in the province of Isfahan in 2019. 30 employees with burnout were selected through purposive sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (15 employees in the experimental group and 15 in the control group) in the present study. The experimental group received 10 ninety-minute sessions of unified trans-diagnostic treatment interventions during twoand-a-half months. The applied questionnaires included burnout questionnaire (Meslesh and Jackson, 1981), acceptance and action questionnaire (Bond, et.la, 2011) and work-family conflict questionnaire (Carlson et al, 2010). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Results

    the results showed that the unified trans-diagnostic treatment has significant effect on the experimental avoidance and work-family conflict of the employees with burnout (p0.001).

    Conclusion

    the findings of the present study showed that the unified trans-diagnostic treatment through employing techniques such as identifying emotions, training emotional awareness, cognitive reevaluation, recognizing emotion avoidance models and investigating behaviors resulting from emotion can be used as an efficient treatment to decrease experimental avoidance and work-family conflict of the employees with burnout.

    Keywords: Unified trans-diagnostic treatment, experimentalavoidance, work-family conflict, burnout
  • Sareh rasaei*, leyla orvati movafagh Pages 71-81
    Aim

    The aim of this study was to investigate the prediction of marital satisfaction and resilience based on attachment style in married students in Hamadan and the research method was correlational. The statistical population of the study included all married students of Islamic Azad University, Hamadan Branch.

    Method

    The method of relative random sampling and to determine the sample size, Tabachenik and Fidel (2007) formula were used, based on which the number of sample size was estimated to be 105 people (+ 104 number of predictor variables), which was considered as a precaution of 120 people. The tools used include the Hazen and Shiver Attachment Styles Questionnaire (1987), the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (1989), and the Connor and Davidson Resilience Questionnaire (2003). Research coefficients are used to test the coefficient of parson and regression analysis. To analyze the data, the SPSS version 25 was used.

    Results

    Analysis results show that attachment styles can explain marital satisfaction and also attachment styles can explain resilience. There is a significant positive relationship between marital satisfaction and secure attachment style. There is a significant negative relationship between marital satisfaction and avoidant attachment style. There is a significant negative relationship between marital satisfaction and ambivalent attachment style. There is a significant positive relationship between resilience and secure attachment style. There is no significant relationship between resilience and avoidant attachment style. Resilience has a significant negative relationship with ambivalent attachment style.

    Conclusion

    According to the research results, it can be stated that resilience and secure attachment style are effective in marital satisfaction of couples and couples counseling centers can use these two psychological structures to promote couples' satisfaction.

    Keywords: attachment style, marital satisfaction, resilience, married men, women
  • Saeed Teimory*, Atefeh Soltanifar, Marziyeh Torkamani, Fereshteh Yazdanpanah, Hedyeh Askari Noghani Moghadam Pages 83-95
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of neurofeedback therapy on reduction of attention problems and behavioral problems of children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Method

    This study was an applied and quasi-expreimental study with pre-test and post-test design without control group.

    Method

    The statistical population included all childrev with attention deficit / hyperactivity disorder, among the patients referred to Ibn Sina Hospital in Mashhad, 17 subjects were selected by targeted sampling method. To measure variables from the Child Behavior Checklist (CBCL) for ages 18-6(Achenbach & Rescolar, 2007), SNAP-IV Rating Scale (Swanson, Schuck, Mann, ndrofoste, 2001), Wechsler Intelligence Scale for Children of Form Four (Wechsler, 2003) was used. First the subjects were pre-tested, the subjects were treated with neurofeedback for 24 sessions and post-test was performed.The results were analyzed by using t-correlation test.

    Results

    The results showed that neurofeedback had a significant effect on reducing social problem, attention, thinking, aggression, anxiety. Depression, endogenoun and exogenouns behavioral problems in children with attention deficit hyperactivity disorder and had no significant effect on law-breaking behavior.

    Conclusion

    According to the results it can be conchuded that neurofeedback treatment program reduces attention problems, thinking, and exogenous behavioral problems in children whit ADHA and it is suggested that this treatment along with other treatments for ADHD use hyperactive attention.

    Keywords: Neurofeedback, Problems of attention, Outsourcing, ADHD
  • Erfan Talebi*, Sare Zamani Pages 97-105
    Aim

    The present study aimed to determine the relationship between attitudes and practical commitment to prayer with marital satisfaction and life expectancy.

    Method

    The statistical population in this study was 150 married teachers of first secondary schools who worked in the schools of the district two located at Ray, of which 82 (52 men and 30 women) were selected as the sample size by available sampling method. The research instruments included: 50-question questionnaire on attitude and practical commitment to prayer of Anisi et al. (1389), Enrich's marital satisfaction questionnaire (1998), which is a 47-question form, 12-question questionnaire on life expectancy of Snyder et al (1991). Frequency, frequency percentage, mean and standard deviation were used to analyze the data at the descriptive statistics level and Pearson correlation statistical method was used at the inferential statistics level.

    Results

    indicated that there is a direct and significant relationship between practical attitudes and commitment to prayer and marital satisfaction & life expectancy.

    Conclusion

    Prayer, belief and practice as the most important principle of a Muslim's life, along with other important variables of religious, individual and social life, is effective in the exaltation, growth, family and hope of the individual.

    Keywords: Practical commitment to prayer, maritalsatisfaction, life expectancy, family
  • Zohre Khosravi, Marzie Hashemi*, Zahra Nejati Pages 107-118
    Aim

    Relations between parents and children are a vital link to creating love and security. This communication is the first communication experience for children, through which the feeling of love, intimacy, and safety in the child is created. Attachment styles have an important influence on other person's relationships, and this effect is especially important in adolescents whose relationships with peers are expanding.

    Method

    This research was designed to develop a structural model of the effect of attachment to parents on attachment to peers with the mediating of psychological capital on personality type D. For this purpose, in a descriptive study of type of modeling, 200 high school students from Ahwaz high schools were selected by using available sampling and were evaluated for attachment to parents, attachment to peers, psychological capital, and personality type D.

    Results

    The results of structural equation modeling based on covariance matrix or correlation between variables showed that 96.6% of the variable of psychological capital was explained by attachment to parent and personality type D, and 10% of attachment variable to peers by three variables of attachment to father and mother and the psychological capital are explained. Findings showed that attachment to father has the greatest impact on attachment to peers and then attach to mother.

    Conclusion

    The results of this study support the significance of the path between the personality type D and the psychological capital and the path between attachment to the father and attachment to peers.

    Keywords: parent attachment, peer attachment, psychologicalcapital, personality type D
  • Mikaeil Hosseinzadeh, Seyed Davood Hosseini Nasab*, Alinaghi Agdasi Pages 119-127
    Aim

    The purpose of this study was to determine the effectiveness Narrative therapy on the symptoms of attention deficit / hyperactivity disorder and impulsivity of primary school students (first to third elementary school).

    Methods

    The research method was quasi-experimental, pre-test and post-test with control group. After screening the first grade elementary schoolchildren referring to counseling centers in Tabriz 3 districts and overactive, 30 students were selected and randomly divided into two experimental groups (15 subjects) and control (n = 15) and after The pre-test (Conners Teacher's Form Test) test was presented to the experimental group for 10 sessions per session for both groups, and the control group did not receive any training. Then, the post-test was performed for both groups and the data were analyzed by descriptive statistics, ANOVA and ANCOVA.

    Results

    The scores of the experimental group were significantly different in the post test, compared with the control group in the Converge Teacher's Scale (p <0.001).

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that the symptoms of attention deficit / hyperactivity and impulsivity influenced by storytelling have been reduced in the form of a recent experimental design and this approach is recommended to therapists and psychologists.

    Keywords: attention deficit, hyperactivity, impulsivity, Narrative therapy
  • Fatemeh Yavari, Asghar Aghaei*, Mohsen Golparvar Pages 129-146
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy and Emotionally Focused -Meta Cognitive Couple Therapy on controlling behavior and marital intimacy of couples with hyperactive children.

    Method

    The research method was quasiexperimental. Among couples with inactive children in Isfahan, 45 couples were purposefully selected and assigned to research groups. Three groups responded to the Family Assessment Questionnaire (FAD-1983) and the Marital Intimacy Needs Questionnaire (1997). The MindfulnessBased Cognitive Therapy group underwent eight sessions and the Emotionally Focused -Meta Cognitive Couple Therapy underwent fifteen sessions and the control group received no treatment.

    Results

    The results showed that in the family behavior control variable only Emotionally Focused -Meta Cognitive Couple Therapy (p<0.01) and in the marital intimacy variable, Emotionally Focused -Meta Cognitive Couple Therapy (p<0.01) and Mindfulness-Based Cognitive Therapy (p<0.05) were significantly different from the control group, but there was no significant difference between the two treatment groups.

    Conclusion

    It is suggested that emotionalmetacognitive couple therapy be used to promote control of family behavior and this treatment along with mindfulnessbased cognition therapy to promote marital intimacy by therapists of couples with inactive children.

    Keywords: cognitive therapy, mindfulness, couple therapy, emotion-oriented, metacognitive, behavior control, maritalintimacy